Sektionen för Industriell ekonomi (LTH) VT16 Vårterminsmöte Bilaga 2. Uppföljning av åligganden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sektionen för Industriell ekonomi (LTH) VT16 Vårterminsmöte Bilaga 2. Uppföljning av åligganden"

Transkript

1 Sektionen för Industriell ekonomi (LTH) VT16 Vårterminsmöte 2016 Bilaga 2. Uppföljning av åligganden

2 Sektionen för Industriell ekonomi (LTH) Proposition angående: Husfond Proposition angående Husfond VT16 Bakgrund På Vårterminsmötet 2015 behandlades en motion om att inrätta en husfond. Denna utmynnade i ett åläggande till styrelsen att utreda frågan vidare. Styrelsen bad därför Seniorskollegiet att titta närmare på frågan. Efter att ha läst igenom första versionen av den utredning som Seniorskollegiet tagit fram diskuterade styrelsen frågan om införandet av en husfond och bad sedan Seniorskollegiet om förtydligande på vissa punkter. Detta resulterade i den version av utredningen som presenteras i bilagan Utredning av husfond. Styrelsen har, utifrån utredningen, sett ett antal problem med kontinuerligt sparande som på längre sikt syftar till att investera i ett hus: För att uppnå syftet krävs att större summor sparas varje år (i utredningen nämns summor på kr eller kr i ett exempel). För att uppnå långsiktighet i sparandet krävs det därför att nedskärningar görs i den löpande sektionsverksamheten. Det finns riskfyllda komplikationer med att ha stora lån över längre perioder i en förening där medlemmarna byts ut relativt ofta. Då Sektionen är en ideell förening måste räntan på sparade pengar omsättas till 80 % vilket innebär att nettoräntan blir extremt låg och sparandet måste ske under mycket lång tid för att nå en sådan husfonds syfte. I praktiken är det omöjligt att säkerställa att fondens ursprungliga syfte kommer att fullföljas. Det är synd om Sektionen i ett antal år skär ner kostnader i den löpande verksamheten, med syfte att spara pengar till ett hus, om det senare visar sig att pengarna används till något annat. Med anledning av dessa problem anser styrelsen att en fond med syfte att investera i ett hus på längre sikt ej ska inrättas. Lösning Trots styrelsens åsikt bör sektionsmötet, med utredningen som underlag, ha rätten att ta ett principiellt ställningstagande om huruvida Sektionen årligen bör spara större summor till ett hus eller ej. Om sektionsmötet ställer sig positiv till detta kan styrelsen tillsätta en projektgrupp som får i uppdrag att komma med ett konkret förslag på hur fonden ska organiseras, förvaltas och föras in i Sektionens styrdokument. Därför yrkar vi att sektionsmötet, med bakgrund av utredningen, tar ställning i den principiella frågan om Sektionen skall spara större summor varje verksamhetsår i en husfond eller inte. Och att om sektionsmötet vill inrätta en husfond: att ålägga styrelsen att tillsätta en projektgrupp som tar fram ett skarpt förslag på hur en husfond skall organiseras, förvaltas och föras in i Sektionens styrdokument samt lägga fram förslaget till sektionsmötet VT17. Lund, 25/ STYRELSEN VT16 Sida 1 av 2

3 Sektionen för Industriell ekonomi (LTH) Proposition angående: Husfond VT16 Sida 2 av 2

4 Utredning av husfond 1. Bakgrund: Lokalbehov I nuläget klarar sektionen av den dagliga löpande verksamheten med hjälp av de lokaler vi har tillgång till. Däremot, finns det efterfrågan på fler lokaler inom samtliga kategorier listade nedan. Troligen skulle lokal oavsett typ vara uppskattat och ett lyft för sektionens verksamhet. Nedan listar vi de fyra huvudsakliga lokaltyperna och ger en kort kommentar ur synvinkeln framtida behov Möteslokaler I dagsläget hålls möten i vanliga klassrum i M huset. Fler egna möteslokaler efterfrågas i nuläget och troligen kommer sektionens verksamhet växa framöver och behovet bli än större. Egna möteslokaler är en långsiktig lösning och garanterar tillgång till bra möteslokaler, vilket inte är säkert i M huset där dessa kan dras tillbaka på kort varsel Förvaring I dagsläget är förvaringsutrymmena begränsade och trånga. Fler utrymmen efterfrågas. Dessa bör dock finnas inom rimligt avstånd från resten av verksamheten om enbart en förvaringslokal skulle köpas/byggas/hyras. Sektionens investeringar i inventarier har ökat de senaste åren, och dessa måste förvaras någonstans Festlokaler Sektionens fester och pubar sker idag i externa lokaler som hyrs av andra aktörer i Lund såsom Akademiska Föreningen och TLTH. Undantaget är Maskineriet som samförvaltas och nyttjas med Maskinsektionen. Maskineriet har sina begränsningar och används därför vid ett begränsat antal evenemang Bostäder Alla I are har i dagsläget någonstans att bo, men det är alltid problem för många nya studenter att hitta ett boende. Många I are skulle tycka att det vore trevligt att bo med andra I are. Att kunna erbjuda bostad till ett antal nollor som anländer varje år ökar programmets attraktivitet, sektionens anseende och den allmänna gemenskapen.

5 2. Jämförelse med andra studentorganisationers lokalsituation 2.1. Kortfattat kan man säga att det finns ett par olika typer av lokaler: Villa/hus, t.ex. Locus Medicus, med festlokaler och en lägenhet Lokaler + bostäder, t.ex. VG, ÖG Fest/möteslokaler, t.ex. Göteborgs Nations Mårtensgatan 15, Lunds Studentsångares Magle konserthus eller Teknologkårens kårhus Bostadshus, t.ex. Kalmar Nations västra bostadshus 2.2. Anskaffningsjämförelse TLTH och Helsingkrona Vi har varit i kontakt med Jacob Adamowicz, tidigare styrelseordförande för Teknologkåren och fick mycket användbar information därifrån. Till bygget av kårhuset samlades ca. 18 miljoner in, varav 12 användes till bygge och 6 till driftsfond. Teknologkåren har diskuterat att även låta uppföra bostadshus men har valt att inte arbeta för det då det krävs ungefär 20 miljoner i likvida medel för att bygga bostadshus för 120 miljoner. Som en jämförelse kostade det nya Helsingkronatornet ~100 miljoner att bygga. Detta är summor som bedöms för höga och orimliga för I sektionen och därmed utesluter vi bygge eller inköp av större lokaler eller bostäder. Kan inte Kåren med en omsättning på ~10 miljoner så kan nog inte I sektionen med ~2 miljoner Locus medicus och Magle konserthus Båda dessa lokaler anskaffades med hjälp av större donationer från stiftelser och eller arv. Driften för Locus medicus betalas delvis av Crafoordska stiftelsen. I sektionens situation är att vi inte lär kunna räkna med någon större donation eller arv inom en överskådlig framtid med tanke på att utbildningen endast funnits i cirka 20 år. Magle konserthus drivs av en för ändamålet upprättad stiftelse. Driften av Magle konserthus finansieras till stor del av löpande uthyrning av lokalen i fest eller konsertändamål.

6 3. Organisation En viktig och central fråga med en lokalfond på sektionen för Industriell ekonomi är hur en lokalen och hur huset/lokalerna organiseras av sektionen. Man kan grovt skissa upp två olika alternativ för hur sektionens ägande av lokaler kan se ut: 1. Ägandet, administrationen och underhållet av lokalerna är organiserat som en del av sektionen, exempelvis via ett husutskott eller en husförman. På detta sätt skulle lokalerna vara direkt underordnade sektionsmötet och därmed även styrelsen. Detta har fördelen att sektionen får totalt inflytande över förvaltningen av lokalerna. Nackdelen, som får anses väga tyngre, är att sektionens åsikt i olika frågor historiskt sätt har svängt ganska mycket mellan olika terminer och sektionsmöten. Skapandet av en lokalfond och den eventuellt följande administrationen av egna lokaler till sektionen är en väldigt långsiktig investering, och att lägga det administrativa ansvaret under sektionsmötet innebär att man utsätter den långsiktiga investeringen för kortsiktiga prioriteringar vilket kan innebära att om sektionen så önskar det hela avvecklas om majoriten på två på varandra följande sektionsmöten så anser. Naturligtvis ska sektionen ha den rättigheten, men det kan också exempelvis medföra att två sektionsmöten i framtiden väljer att avveckla en lokalfond för att kunna få täckning för en budget med förlust eller liknande, vilket skulle vara felaktigt och olyckligt om fonden har fått finnas i ett antal år. 2. Det system som är det dominerande på Lunds nationer är att föreningarnas lokaler administreras av en separat stiftelse med enda syfte att förvalta lokalerna. Ofta styrs dessa av styrelser som till största delen består av icke studenter, men är personer som har en stark koppling till föreningen i fråga och är lämpliga ur ett långsiktigt perspektiv. Vanligt är att en central person ur studentföreningarnas ledningsgrupper är adjungerade i stiftelsernas styrelse. Fördelen med detta system är att det ger stabilitet och långsiktighet. Även om det skulle vara en separat organisation, skulle dess stadgar kunna skrivas på ett sådant sätt att den enbart skulle ha som syfte att administrera I sektionens eventuella lokaler och gynna sektionens medlemmar.

7 4. Finansiering 4.1. Anskaffning Att anskaffa ett hus eller andra lokaler för I sektionen innebär en omfattande investering för sektionen. Författarna har identifierat fyra huvudsakliga kanaler för den finansieringen Donationer Med detta avses donationer från medlemmar, tidigare medlemmar, andra organisationer, företag eller liknande. Det är svårt att bedöma hur omfattande donationerna kommer att vara, men det är rimligt att anta att ju äldre sektionen blir som förening och därmed även dess medlemmar kommer sannolikheten för donationer att öka. Med ett aktivt alumnarbete och ett starkt alumnnätverk kan detta bli en mycket viktig del av finansieringen. Värt att poängtera är att det troligtvis är lättare för en alumn att göra en donation om det finns ett tydligt syfte man kan donera till, som en lokalfond, snarare än att bara donera pengar in i den löpande verksamheten Sparande Sektionens sparande kommer förstås vara en central del i finansieringen, men bör inte tillåtas utgöra en för stor del, då det kommer ha en negativ inverkan på den löpande verksamheten och därmed studentnyttan under de år man sparar. En kontantinsats är dock en förutsättningen för att kunna få ett lån. Rent konkret är ett rimligt sätt att lägga upp eget sparande att bestämma ett upplägg i stil med att om årsvinsten (eller omsättningen?) överstiger x tkr, avsätts y procent av denna till lokalfonden. Detta medför att lokalfonden inte skulle belasta sektionens ekonomi med avsättningskrav de år då budgeten går sämre än förväntat, men medför också att ingen avsättning görs de år sektionen går sämre än förväntat. Risken med ovan nämnda upplägg är att styrelser med mindre intresse för lokalfonden kan rekommendera sektionsmötet att godkänna budgetar som inte är budgeterade att göra plusresultat. Senare års budgetar har i regel alltid överträffat på grund av sektionens tillväxt, med det är dock kanske en trend som är avtagande Sponsring Att få företag att sponsra projektet och marknadsföra sig mot Sveriges främsta studenter torde inte vara en omöjlighet, även om det är svårt att bedöma hur stor andel av finansieringen det kan tänkas utgöra. En svårighet är att företagen kan vara motvilliga att sponsra då det inte vet när i framtiden de kommer få se resultatet. På samma sätt som sektionens eget sparande finns det en poäng att in förlita sig i för stor utsträckning på sponsring då det i så fall går ut över AUs löpande verksamhet Lån Lån kommer att utgöra merparten av finanseringen i de flesta tänkbara scenarion. För att få ett lån krävs dock en kontantinsats i storleksordningen

8 25% (spekulation från Frangs (är mycket osäker, bör kanske dubbelkollas?), vilket gör att en kombination av de ovan nämnde alternativen är det enda rimliga. För ett lån krävs även säkerheter och garantier för amortering och räntebetalning 4.2. Drift Oavsett vilken sorts lokal det är frågan om är lokalen i fråga förknippad med driftskostnader. Dessa varierar förstås väldigt signifikant där egna ägda bostäder är avsevärt dyrare i löpande underhåll än att hyra lagerlokaler. Löpande underhåll och drift kan finansieras på ett antal olika sätt, vilket redogörs för nedan. En förutsättning för att skapa långsiktighet är att huset/lokalerna ska kunna täcka sina egna löpande kostnader med egna intäkter. Med andra ord, sektionen ska inte behöva finansiera underhåll och drift med en utgiftspost i sektionens budget. Detta kommer vara en ganska stor årlig post vilket kommer hämma sektionens egna verksamhet och ställa onödiga och omotiverande krav på den intäktsbringande delen av sektionen. Det medför också en stor risk då sektionens framtida ekonomiska stabilitet är omöjlig att förutse ens på årsbasis och historiskt har fluktuerat beroende på ett stort antal mer eller mindre okända parametrar. Således anses det mest lämpligt att förvaltningen av lokalerna är friställd från sektionen på en operativ nivå. Ett mer realistiskt alternativ är förstås en kombination av de fyra förstnämnda alternativen, även om det förstås beror på typen av lokal Driftsfond En del av de insamlade medlen från den stora fonden skulle allokeras i en separat driftsfond som skulle förvaltas och vars årliga avkastning skulle finansiera driften Uthyrning av lokaler och bostäder Uthyrning till externa parter. Om någon lägenhet finns i fastigheten ger även det intäkter Regelbundna fester/pubar/klubbar Om regelbundna fester och pubar anordnas i lokalerna skulle ett visst överskott kunna gå till drift. Detta inkluderar bland annat uthyrning till andra studentföreningar Löpande sponsoravtal Det bör kunna finnas möjlighet att knyta löpande sponsoravtal utöver de som är för själva uppförandet Budgeterat från övrig sektionsverksamhet Om vi kan spara t.ex. 50,000 kr om året i 20 år bör vi ha råd att därefter lägga 50,000 kr om året till driften.

9 5. En exempelbudget Nedan presenteras en enkel exempelbudget i text, som vi hoppas är lätt att följa. Notera att det är mycket osäkert att spå ränteläget, inflationen och hur lokalmarknadens prisutveckling kommer bli Sparande: 100,000 kr om året, 3% ränta och 1% inflation blir efter 20 år 2,62 miljoner kronor. Räknar man istället på 50,000 kr om året med 2% ränta och 1% inflation landar det istället på 1,17 miljoner kronor Donationer: Låt säga att om 20 år finns ungefär 2000 alumner ute i arbetslivet. Av dessa är 5%, 100 personer, mycket sektionskära och donerar 1000 kronor var. Tio personer slår på stort och ger 10,000 kronor var. Två personer ger 50,000 kronor var. En person ger 500,000 kronor (en investeringsbagare kanske?). Detta beräknas till: kr 5.3. Sponsring: NGI lyckas sälja 5 st huspaket à 100,000kr där företagen får ett par lunchföreläsningar över tid samt förevigas på fina skyltar i huset. Detta ger 500,000 kr Lån: Totalt har alltså 2,62 + 0,8 + 0,5 = 3,92 miljoner kronor samlats in. Av detta läggs 2 miljoner i en driftsfond. Med 1,92 miljoner cash kan grovt räknat ytterligare 7,5 miljoner lånas för köp och renovering av fastighet. Alltså har vi cirka 9,4 miljoner till investering Anskaffning: Vi skaffar alltså lokal för 7 miljoner och renoverar den för 2,4 miljoner Drift: Räknas schablonmässigt gå på 200,000 kr per år om vi utgår från Kårhuset. Detta skulle kunna betalas med avkastning från vår driftsfond på 60,000 kr (3% ränta). Utöver det skjuter sektionen till 100,000kr per år till drift. Övrig drift (40,000 kr) bekostas av intäkter från verksamhet såsom pubar. 6. Övergripande rimlighet 6.1. Några korta ord om övergripande rimlighet Andra studentorganisationer har i alla tider skaffat lokaler, det är självklart att även I sektionen i Lund har det driv och engagemang som krävs för att genomföra ett sådant projekt. Så självklart är det möjligt och genomförbart, men hur rimligt det är är mycket svårare att säga Extern input På styrelsens begäran har ytterligare extern input tagits in för att klargöra ett antal sakförhållanden. En idéell förening/ekonomisk förening får lov att spara undan pengar. Däremot måste eventuell ränta på dessa besparingar omsättas till 80% vilket kraftigt försvagar möjligheten att låta pengarna växa genom förräntning. Idén

10 om att organisera sparandet i en stiftelse anses av vissa helt meningslös, då den inte ger några fördelar gentemot att spara direkt i föreningen. Då sektionsmötet är det högsta beslutande organet så finns det inget vattentätt sätt att garantera långsiktigheten i sparandet, det är alltid upp till sektionsmötet. En ekonomisk förening kan mycket väl få låna pengar till anskaffandet av fastigheter/lokaler. Mellan tummen och pekfingret ligger kontantinsatsen mellan 25 50%. Men det handlar alltid om en individuell deal mellan kreditgivare och låntagare. Även om det inte skulle handla om köp av lokaler så kan ett längre hyresavtal kräva en s.k. Hyresgaranti, vilket kan ses ungefär som en kontantinsats eller att hyran betalas exempelvis sex månader i förväg. Källor för dessa påståenden är Skatteverket och personer som arbetar för SEB. 7. Sektionens nuvarande ekonomi Så att de summor det talas om att spara undan i denna rapport kan ställas i relation till sektionens ekonomi i stort presenteras nedan ett antal viktiga siffror Årligt sparande Sektionen har enligt Policyn för sparande som mål att i budget årligen spara undan 39,000 kronor till Jubileumsfonden, Karnevalsfonden, I konferensfonderna, ESTIEM fonden samt Lokalfonden. Tanken är alltså att dessa fonder ej skall fyllas med medel från eventuellt överskott. Utöver dessa finns även fonderna Projektfonden, Skade och förlustfonden, Investeringsfonden samt sektionens Likvidetetsreserv. Dessa skall fyllas på med största möjliga avsättning och har en total målsumma på 330,000 kronor. Vid utgången av HT15 fanns i dessa fonder 276,000 kronor Överskott de senaste åren. I tabellen nedan presenteras Sektionens överskott de senaste åren. Med detta avses inte det bokföringsmässiga resultatet utan förändringen i kassa/bank. Estimatet HT12/VT13 utgår ifrån Verksamhetsberättelsen för året samt uppgifter från dåvarande revisor. Nuläge HT15/VT16 avser endast vad bokföringsverktyget Fort Nox visar i nuläget, något som kan ändras kraftigt.

11 7.3. Grovt utfall HT14/VT15 För att illustrera var sektionens medel går, presenteras här ett grovt utfall för HT14/VT15. Tabellen visar att sektionen i det stora hela bränner 300,000 kronor på olika aktiviteter under året, varav ungefär 100,000 går till tackverksamhet och glädjepengar. Det är mot bakgrund av dessa siffror som ett årligt sparande på exempelvis 100,000 kronor för lokaler skall ses. 8. För och nackdelar med en lokalfond En lokalfond är förknippat med ett stort antal både för och nackdelar som författarna har försökt redogöra för nedan på ett strukturerat sätt. Den övergripande frågeställningen som de flesta av punkterna nedan är hur man balanserar långsiktighet och långsiktiga målsättningar mot medlemsnytta idag Fördelar med en lokalfond Att skapa en lokalfond och ha som målsättning att skaffa egna lokaler åt sektionen är ett i sig långsiktigt mål som ger något att sträva efter på längre sikt. Då sektionens verksamhet är väldigt läsårscenterad kan det vara motiverande för de aktiva att ha ett mer långsiktigt mål att fästa blicken på Att skapa en lokalfond med syfte att anskaffa lokaler ligger väl i linje med flera av sektionens övergripande långsiktiga mål: Studentliv egna lokaler medför möjligheter till ett signifikant uttökat studentliv inom sektionen Gemenskap egna lokaler, och i synnerhet bostäder, skulle stärka gemenskapen och sammanhållningen på sektionen Engagemang egna lokaler skulle öka intresset för att engagera sig aktivt på sektionen och skulle troligtvis också öka arbetsglädjen och motivationen

12 Anseende om sektionen införskaffade egna lokaler skulle sektionens anseende och varumärke stärkas bland företag, blivande I are, andra studentorganisationer med flera. Vi skulle framstå som (mer) handlingskraftiga, drivna, målmedvetna, ambitiösa etc vilket är kvaliteter vi vill förmedla Tidsperspektiv: Någonstans måste man börja. Att spara så stora summor pengar som det rör sig om tar tid, men första steget måste tas någon gång Ju tidigare man börjare spara, desto större utväxling får man på ränta på ränta effekten En styrelse om 30 år som har en lokalfond på 4 miljoner med lånelöfte på ytterligare 8 kommer inte klandra de som initierade projektet Kanalisering av donationer: Med en lokalfond och ett tydligt mål blir det lättare att kanalisera donationer. De alumner som är intresserade av att donera till sektionen gör det nog hellre om de kan känna att de bidrar till något specifikt än att se sina pengar försvinna in i den löpande verksamheten för att täcka en oväntat kostnad eller finansiera en kortsiktig aktivitet Nackdelar med en lokalfond De nackdelar som finns med en lokalfond kan delas upp i fyra olika kategorier: Ekonomiskt: En lokalfond binder kapital under väldigt lång tid. Detta kapital kan istället användas för att skapa studentnytta i den löpande verksamheten Det kan vara svårt att motivera nuvarande medlemmar att anstränga sig extra för att spara till något de aldrig kommer få uppleva som studenter En slösmentalitet kan uppstå hos sektionens utskott och grupper om de anser att de pengar de sparar i sin budget kommer försvinna in i en lokalfond om de inte går åt i verksamheten. Detta kan medföras att pengarna går åt trots att det kanske egentligen inte finns något syfte. antingen spenderar vi vår budget, eller så får vi aldrig se den igen. Detta är dock något som gäller generellt snarare än specifikt Sektionens framtida ekonomi är omöjlig att spekulera i, och det är därmed inte säkert att det kommer kunna avsättas till en lokalfond i den utsträckning det behövs Fondförvaltning: Hur ska fonden regleras i relation till sektionen? Hur ska fonden och medlen förvaltas?

13 Vem skall ansvara för förvaltningen? Vad händer om ett sektionsmöte röstar för att lägga ner fonden när den redan innehåller X miljoner kronor? Lokalförvaltning: Hur ska underhållet av lokalerna skötas? Kan att hus skötas ideelt? Behövs heltidare (student) eller externt anställd? Hög omsättning bland aktiva och studenter svårt att ta långsiktigt ansvar kan det lösas med stiftelse? Relation med externa partner som TLTH, andra sektioner, husstyrelsen maskinhuset: Det kan medföra att en negativ bild förmedlas av I sektionen om andra studentföreningar uppfattar att vi har fått hybris och/eller högmod Det kommer eventuellt bli svårare för sektionen att få bibehållen tillgång till våra lokaler i M huset. 9. Slutord: 9.1. Den viktiga frågan att fokusera på initialt är huruvida sektionens pengar idag, skall användas till att investeras om 10 år, och därmed alltså inte komma dagens studenter till nytta i lika stor utsträckning som om de hade spenderats idag. De praktiska frågorna kring hur det skall administreras och finansieras är också väldigt viktiga men vi tror att det viktigaste är den grundläggande idédebatten. Principfrågan är naturligtvis särskilt relevant i det här specifika fallet, men är även relevant för sektionens generella investeringsfond. Sammanfattat i en fråga: Kan vi försvara att lägga 100,000kr i en fond med långsiktigt mål istället för att arrangera aktiviteter för 100,000kr under verksamhetsåret? I sektionens Seniorskollegium HT15 och VT16 Huvudsakligen författat av Nils Ahlgren och Frans Wåhlin Lund/Washington, DC

Policy för Sektionens sparande

Policy för Sektionens sparande Policy för Sektionens sparande Syftet med styrdokumentet är att beskriva hur sektionens eventuella överskott ska fördelas, förvaltas samt djupare beskriva Sektionens likviditetsreserv och var fonds syfte.

Läs mer

Policy för Sektionens sparande

Policy för Sektionens sparande Policy för Sektionens sparande Syftet med styrdokumentet är att beskriva hur sektionens eventuella överskott ska fördelas, förvaltas samt djupare beskriva var fonds syfte. Dokumentet ska kontinuerligt

Läs mer

Policy för Sektionens sparande

Policy för Sektionens sparande Policy för Sektionens sparande Syftet med styrdokumentet är att beskriva hur sektionens eventuella överskott ska fördelas, förvaltas samt djupare beskriva var fonds syfte. Dokumentet ska kontinuerligt

Läs mer

Policy för Sektionens sparande

Policy för Sektionens sparande Policy för Sektionens sparande Syftet med styrdokumentet är att beskriva hur Sektionens eventuella överskott ska fördelas, förvaltas samt djupare beskriva var fonds syfte. Dokumentet ska kontinuerligt

Läs mer

Vårterminsmöte 2016 Sektionsmötesprotokoll

Vårterminsmöte 2016 Sektionsmötesprotokoll Vårterminsmöte 2016 Vårterminsmöte 2016 Sektionsmötesprotokoll Sektionen för Industriell Ekonomi Lunds Tekniska Högskola 3 Maj 2016 Sida 1 av 26 Vårterminsmöte 2016 SEKTIONSMÖTESPROTOKOLL Vårterminsmöte

Läs mer

I-Forum 1 2015-02-26

I-Forum 1 2015-02-26 I-Forum 1 2015-02-26 Sammanställning Ledord för dagen Visionärt Personligt Öppenhet Diskussionsfrågor 1. Hur ska sektionen skapa medlemsnytta? Vad vill du att sektionen ska göra? Hur ska vi spendera/investera

Läs mer

POLICYDOKUMENT ANGÅENDE SEKTIONENS SPARANDE MASKINSEKTIONEN INOM TLTH

POLICYDOKUMENT ANGÅENDE SEKTIONENS SPARANDE MASKINSEKTIONEN INOM TLTH POLICYDOKUMENT ANGÅENDE SEKTIONENS SPARANDE MASKINSEKTIONEN INOM TLTH Organisationsnummer: 845001-8281 Tagna 150520 Senast reviderade 150520 POLICYDOKUMENT ANGÅENDE SEKTIONENS SPARANDE Syftet med styrdokumentet

Läs mer

Ärende Åtgärd Kom Bilaga

Ärende Åtgärd Kom Bilaga DAGORDNING S9 Kårhuset Lund, 2017-01-21 Karin Dammer, Kårstyrelsens ordförande Dagordning S9, 16/17 Tid: Onsdag, 25 januari, 17.15 Plats: Perstorp, Kårhuset Ärende Åtgärd Kom Bilaga 1 OFMÖ Beslut 2 Tid

Läs mer

Propositions: Reglemente tillägg ansökan om bidrag.

Propositions: Reglemente tillägg ansökan om bidrag. Propositions: Reglemente tillägg ansökan om bidrag. FÖREDRAGARE Pontus Ridderström Bakgrund Datasektionen har idag kapital på ett sparkonto som inte utnyttjas. Därmed skall Datasektionen med hjälp av detta

Läs mer

Syfte och övergripande långsiktiga mål

Syfte och övergripande långsiktiga mål Syfte och övergripande långsiktiga mål Sektionen för Industriell ekonomi Inom Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola, Lunds Universitet Antagna 2014-04-10 Senaste ändringar tagna 2014-04-10 SektionenförIndustriellekonomi

Läs mer

Lämplig vid utbyteskalkyler och jämförelse mellan projekt av olika ekonomiska livslängder. Olämplig vid inbetalningsöverskott som varierar över åren.

Lämplig vid utbyteskalkyler och jämförelse mellan projekt av olika ekonomiska livslängder. Olämplig vid inbetalningsöverskott som varierar över åren. Fråga 1 Förklara nedanstående: a. Kalkylränta b. Förklara skillnaden mellan realränta och nominell ränta. c. Vad menas internräntan och vad innebär internräntemetoden? Vi kan för att avgöra om ett projekt

Läs mer

Styrelsens förslag till nya redovisningsprinciper för utvecklingsfond

Styrelsens förslag till nya redovisningsprinciper för utvecklingsfond Styrelsens förslag till nya redovisningsprinciper för utvecklingsfond De redovisningsprinciper som föreningen använder sig av gällande utbildningsfonden gör det svårt för medlemmarna att få en rättvisande

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida 1 (8) 2 (8) Verksamhetsplanen beslutas av fullmäktige och är ett av de styrdokument genom vilka fullmäktige styr LinTek. Verksamhetsplanen tas fram med LinTeks måldokument som grund och aktuella fokusområden.

Läs mer

12 Augusti Nu ligger skolans framtid i dina händer. Välkommen! Sponsorer

12 Augusti Nu ligger skolans framtid i dina händer. Välkommen! Sponsorer 12 Augusti 2013 Nu ligger skolans framtid i dina händer. Sponsorer Välkommen! Dagordning 12 Augusti 2013 Michael Hansson (Ordförande) välkomnar. Summering av vad som pågått under året som gått fram tills

Läs mer

Ekonomiskt reglemente för Datateknologsektionen

Ekonomiskt reglemente för Datateknologsektionen Sidan 1 av 8 för Chalmers, Göteborg Uppdaterad: 2018-04-24 Sidan 2 av 8 Innehåll 1 Allmänt 3 2 D-Styret 3 3 Sektionsföreningar 4 4 Intresseföreningar och andra grupper under sektionen 5 5 Internrepresentation

Läs mer

Dokumentet är en enkel guide till hur du löser följande händelser:

Dokumentet är en enkel guide till hur du löser följande händelser: LATHUND FONDSÖKNINGAR 2014/2015 Sida 1 av 8 Dokumentet är en enkel guide till hur du löser följande händelser: Reglemente för fondsökningar o o o Sektionsfonden Projektfond Föreläsningsfond Hur bör en

Läs mer

Årsredovisning. BRF kastanjen 1 5 1/7 2012-30/6 2013 Org. nr. 725000-3576

Årsredovisning. BRF kastanjen 1 5 1/7 2012-30/6 2013 Org. nr. 725000-3576 Årsredovisning BRF kastanjen 1 5 1/7 2012-30/6 2013 Org. nr. 725000-3576 Spara din årsredovisning. Du kan behöva den vid försäljning och i kontakt med bank. Att bo i bostadsrätt En bostadsrättsförening

Läs mer

Bostadsrättsföreningen 2007-01-01 2007-12-31

Bostadsrättsföreningen 2007-01-01 2007-12-31 Bostadsrättsföreningen 2007-01-01 2007-12-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 1 Allmänt 1 Styrelse och revisorer 2 Fastigheter 5 Förvaltning 5 Stadgeenlig besiktning 5 Föreningens lån 6 Ekonomisk

Läs mer

Dagordning Kårstyrelsemöte, S3 14/15

Dagordning Kårstyrelsemöte, S3 14/15 DAGORDNING Kårstyrelsemöte, S3 Kårhuset Lund, 22 februari 2016 Jacob Adamowicz, Styrelsens ordförande Dagordning Kårstyrelsemöte, S3 14/15 Tid: Tisdagen den 2 oktober 2014 klockan 18.00 Plats: Perstorp,

Läs mer

Proposition: Ändrade mandatperioder för Cafémästeriet

Proposition: Ändrade mandatperioder för Cafémästeriet Proposition: Ändrade mandatperioder för Cafémästeriet Vid vårterminsmötet lade styrelsen fram följande proposition om att ändra cafémästeriets mandatperiod. Mötet valde att avslå propositionen och ålade

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Åldersfördelningen i föreningen, uppdelat i 5-årsintervall. Rött är kvinnor, blått är män. Alla medlemmar är medräknade, totalt 236 stycken.

Åldersfördelningen i föreningen, uppdelat i 5-årsintervall. Rött är kvinnor, blått är män. Alla medlemmar är medräknade, totalt 236 stycken. 1 Åldersfördelningen i föreningen, uppdelat i 5-årsintervall. Rött är kvinnor, blått är män. Alla medlemmar är medräknade, totalt 236 stycken. 2 Utvecklingen de senaste 12 åren av driftkostnader (förvaltning,

Läs mer

VERKSAMHETSÅRET 2013. Lund, 24 oktober 2012. Alumniföreningen vid LTH. Verksamhetsåret 2013. - Syfte & Vision. - Verksamhetsområden.

VERKSAMHETSÅRET 2013. Lund, 24 oktober 2012. Alumniföreningen vid LTH. Verksamhetsåret 2013. - Syfte & Vision. - Verksamhetsområden. VERKSAMHETSÅRET 2013 Alumniföreningen vid LTH Lund, 24 oktober 2012 Verksamhetsåret 2013 - Syfte & Vision - Verksamhetsområden - Verksamhetsplan Verksamhetsåret 2011 Inledning Verksamheten inom föreningen

Läs mer

Ekonomiguide. Del 1 - Budget

Ekonomiguide. Del 1 - Budget Ekonomiguide Del 1 - Budget Innehållsförteckning Årsbudget 3 Vad, vem, varför? 3 Förklaring av årsbudgetmallen 4 Budgetens segment 5 Dokumentets kodning 7 Utskottsbudget 8 Vad, vem, varför? 8 Förklaring

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE A-SEKTIONEN. inom teknologkåren vid lunds tekniska högskola VERKSAMHETSÅR 2015

REVISIONSBERÄTTELSE A-SEKTIONEN. inom teknologkåren vid lunds tekniska högskola VERKSAMHETSÅR 2015 1 REVISIONSBERÄTTELSE A-SEKTIONEN s e k t i o n e n f ö r a r k i t e k t u r o c h i n d u s t r i d e s i g n inom teknologkåren vid lunds tekniska högskola VERKSAMHETSÅR 2015 INLEDNING I denna revisionsberättelse

Läs mer

Verksamhetsåret 2013 VERKSAMHETSÅRET Fakultetsklubben Lund, 25 oktober Alumniföreningen vid LTH. - Syfte & Vision. - Verksamhetsområden

Verksamhetsåret 2013 VERKSAMHETSÅRET Fakultetsklubben Lund, 25 oktober Alumniföreningen vid LTH. - Syfte & Vision. - Verksamhetsområden VERKSAMHETSÅRET 2013 Alumniföreningen vid LTH Fakultetsklubben Lund, 25 oktober 2012 Verksamhetsåret 2013 - Syfte & Vision - Verksamhetsområden - Verksamhetsplan Verksamhetsåret 2013 Inledning Verksamheten

Läs mer

Växjö kommuns politiker har beslutat att Växjöhem AB och Vidingehem AB ska informera om möjligheten till ombildning av hyresrätten till bostadsrätt.

Växjö kommuns politiker har beslutat att Växjöhem AB och Vidingehem AB ska informera om möjligheten till ombildning av hyresrätten till bostadsrätt. FRÅN HYRESRÄTT BOSTADSRÄTT Växjö kommuns politiker har beslutat att Växjöhem AB och Vidingehem AB ska informera om möjligheten till ombildning av hyresrätten till bostadsrätt. Den här broschyren vänder

Läs mer

Yttrande över Frihet för studenter om hur kår- och nationsobligatoriet kan avskaffas (SOU 2008:11) (U2008/1041/UH)

Yttrande över Frihet för studenter om hur kår- och nationsobligatoriet kan avskaffas (SOU 2008:11) (U2008/1041/UH) Styrelsen 2008-05-15 REGERINGSKANSLIET Utbildningsdepartementet Yttrande över Frihet för studenter om hur kår- och nationsobligatoriet kan avskaffas (SOU 2008:11) (U2008/1041/UH) Medicinska Föreningen

Läs mer

Reglemente 1. ÄNDAMÅL... 3 2. MEDLEMSKAP... 3 3. EKONOMI OCH FIRMATECKNARE... 3 4. SEKTIONSIDENTITET... 3 5. ORGANISATION OCH ANSVAR...

Reglemente 1. ÄNDAMÅL... 3 2. MEDLEMSKAP... 3 3. EKONOMI OCH FIRMATECKNARE... 3 4. SEKTIONSIDENTITET... 3 5. ORGANISATION OCH ANSVAR... Reglemente Antaget: 2015-11-21 Ändrat: 1. ÄNDAMÅL... 3 2. MEDLEMSKAP... 3 3. EKONOMI OCH FIRMATECKNARE... 3 4. SEKTIONSIDENTITET... 3 5. ORGANISATION OCH ANSVAR... 3 6. SEKTIONSMÖTE... 3 Läsperiod 1 (Höstmöte

Läs mer

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motionens innehåll -att styrelsen ges i uppdrag att utreda och redovisa om vår förening skulle ha vinning av att ombildas från dagens ekonomiska

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015/2016

VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 Antaget av LinTeks fullmäktige den 3 mars 2015 2 (9) Inledning Verksamhetsplanen beslutas av kårfullmäktige och är ett av de styrdokument genom vilka kårfullmäktige styr LinTek.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MEDELSANVÄNDNING

RIKTLINJER FÖR MEDELSANVÄNDNING Sidan 1 av 6 RIKTLINJER FÖR MEDELSANVÄNDNING Dessa riktlinjer ska hjälpa lionmedlemmar, klubbar och distrikt (enkel-, under- och multipeldistrikt) att följa den policy för medelsanvändning som antagits

Läs mer

Årsredovisning från bostadsrättsföreningen Anden

Årsredovisning från bostadsrättsföreningen Anden Årsredovisning från bostadsrättsföreningen Anden för räkenskapsåret den 1 maj 2013 till och med den 30 april 2014 Ordlista Förvaltningsberättelse: Den del av årsredovisningen som

Läs mer

Dagordning Styrelsesammanträde 12, 18/19

Dagordning Styrelsesammanträde 12, 18/19 DAGORDNING Styrelsesammanträde 12 Kårhuset, Lund, 2019-03-06 Hanna Järpedal, Styrelseordförande 18/19 Dagordning Styrelsesammanträde 12, 18/19 Tid: Tisdag 12:a mars 2019 17:15 Plats: 234, Kårhuset Ärende

Läs mer

Verksamhetsplan - Diskussionsunderlag

Verksamhetsplan - Diskussionsunderlag Verksamhetsplan - Diskussionsunderlag Linköping 150225 Utifrån diskussioner med styrelsen och FUM så har styrelsen nu skrivit ett utkast till verksamhetsplan för verksamhetsåret 15/16. De strukturella

Läs mer

Dagordning Styrelsesammanträde 7, 18/19

Dagordning Styrelsesammanträde 7, 18/19 DAGORDNING Styrelsesammanträde 7 Lund, 2018-12-02 Hanna Järpedal, Styrelseordförande 18/19 Dagordning Styrelsesammanträde 7, 18/19 Tid: Torsdag 6:e december 2018 17:15 Plats: Perstorp, Kårhuset Ärende

Läs mer

Propositioner. Proposition 2012-1 Avskaffande av ledamot i styrelsen: Projektkoordinator

Propositioner. Proposition 2012-1 Avskaffande av ledamot i styrelsen: Projektkoordinator Propositioner Proposition 2012-1 Avskaffande av ledamot i styrelsen: Projektkoordinator Projektkoordinatorns uppgifter har under de gångna verksamhetsåren legat så pass nära vice ordförandens uppgifter

Läs mer

EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA

EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA Till boende i Styrelsens kommentarer och förslag inför extra stämma onsdagen den 12 mars 2008. Gruppen som vill ha en ny typ av finansiering har begärt att få en ny extra stämma. Styrelsen har en mycket

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE 100224. Brf Svavlet 4

INFORMATIONSMÖTE 100224. Brf Svavlet 4 INFORMATIONSMÖTE 100224 Brf Svavlet 4 Rikard Johansson Bjurfors & Thörner AB Vi hjälper föreningen. Kontakta oss för alla typer av frågor om ombildningen Syfte med dagens möte Informera om ombildningen

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Bra att tänka på vid ombildning Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker

Läs mer

Ombildningsguiden – Ombildning till bostadsrätt

Ombildningsguiden – Ombildning till bostadsrätt Ombildning till bostadsrätt så funkar det Introduktion En ombildning är när hyresrätter blir bostadsrätter. De boende bildar en bostadsrättsförening som köper själva huset av fastighetsägaren och varje

Läs mer

Motion angående policy för näringslivsverksamhet

Motion angående policy för näringslivsverksamhet FULLMÄKTIGEHANDLING Motion angående policy för näringslivsverksamhet Kårhuset Lund, 2018-01-21 Jacob Tyrberg, Näringslivsansvarig Motion angående policy för näringslivsverksamhet Bakgrund Näringslivsverksamheten

Läs mer

Vad innebär det att bo i bostadsrätt?

Vad innebär det att bo i bostadsrätt? Vad innebär det att bo i bostadsrätt? Vad är en bostadsrätt? Äger jag min lägenhet? Många som köpt en bostadsrätt tror också att de äger lägenheten. Onekligen lätt att tro, med tanke på priset man får

Läs mer

Med grund i det jag anfört ovan ställer jag mig starkt kritisk till förslaget att heltidsarvodera förbundsordförande.

Med grund i det jag anfört ovan ställer jag mig starkt kritisk till förslaget att heltidsarvodera förbundsordförande. Jag, Nicklas Kövamees, har i egenskap av förbundskassör läst utredningen om arvoderingen av förbundsordförande. Nedan följer de kommentarer jag har att lämna på utredningen; till de delar av utredningen

Läs mer

Äntligen är det dags att söka till PiLs styrelse och utskott!

Äntligen är det dags att söka till PiLs styrelse och utskott! Äntligen är det dags att söka till PiLs styrelse och utskott! Vill du vara med och engagera dig i en av Sveriges främsta personalvetarföreningar? engagerar hundratals medlemmar som alla brinner för personalfrågor

Läs mer

Följebrev till Proposition 4: Uttalande om studenters boendekostnader och ekonomi

Följebrev till Proposition 4: Uttalande om studenters boendekostnader och ekonomi P Handläggare: Styrelsen Datum: 0-0- Dnr: O-/ 0 Följebrev till Proposition : Uttalande om studenters boendekostnader och ekonomi Bakgrund En trygg studietid kräver ett tryggt boende med hyror anpassade

Läs mer

Årsredovisning 2010 HSB Bostadsrättsförening Kornet i Göteborg produkt Miljövänlig

Årsredovisning 2010 HSB Bostadsrättsförening Kornet i Göteborg produkt Miljövänlig Årsredovisning 2010 HSB Bostadsrättsförening Kornet i Göteborg Förklaringar Förvaltningsberättelse: Texten i årsredovisningen, där styrelsen berättar om verksamheten, kallas förvaltningsberättelse. Förvaltningsberättelsen

Läs mer

Dagordning SM 4, 11 december 2014, Oasen Klockan 17:00

Dagordning SM 4, 11 december 2014, Oasen Klockan 17:00 Konglig Samhällsbyggnadssektion Dagordning SM 4, 11 december 2014, Oasen Klockan 17:00 1. Formalia 1.1 Mötets öppnande 1.2 Val av mötesordförande 1.3 Val av mötessekreterare 1.4 Val av två justeringspersoner

Läs mer

Årsredovisning 2010 / 2011 HSB Täppan Göteborg

Årsredovisning 2010 / 2011 HSB Täppan Göteborg Årsredovisning 2010 / 2011 HSB Täppan Göteborg Förklaringar Förvaltningsberättelse: Texten i årsredovisningen, där styrelsen berättar om verksamheten, kallas förvaltningsberättelse. Förvaltningsberättelsen

Läs mer

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Näringslivsutskottets övergripande mål är att stärka kontakten mellan utbildningarna som tillhör PULS och arbetslivet genom det arbete som utskottets arbetsgrupper

Läs mer

HSB Brf Trångsund i Trångsund ÅRSREDOVISNING ÅRSREDOVISNING

HSB Brf Trångsund i Trångsund ÅRSREDOVISNING ÅRSREDOVISNING HSB Brf Trångsund i Trångsund ÅRSREDOVISNING ÅRSREDOVISNING 2018 2018 ORDLISTA ÅRSREDOVISNING En bostadsrättsförening är enligt bokföringslagen skyldig att för varje år upprätta en årsredovisning i enlighet

Läs mer

Verksamhets- och branschrelaterade risker

Verksamhets- och branschrelaterade risker Riskfaktorer En investering i värdepapper är förenad med risk. Inför ett eventuellt investeringsbeslut är det viktigt att noggrant analysera de riskfaktorer som bedöms vara av betydelse för Bolagets och

Läs mer

Presidiet ARBETSBESKRIVNINGAR

Presidiet ARBETSBESKRIVNINGAR ARBETSBESKRIVNINGAR Kårhuset Lund, 12 december 2015 Presidiet Presidiet sköter den dagliga ledningen av Teknologkåren. Vidare ska Presidiet kontinuerligt utvärdera och planera Teknologkårens verksamhet

Läs mer

Nu är det äntligen dags att söka till föreningen Personalvetare i Lunds styrelse och utskott!

Nu är det äntligen dags att söka till föreningen Personalvetare i Lunds styrelse och utskott! Nu är det äntligen dags att söka till föreningen Personalvetare i Lunds styrelse och utskott! Vill Du vara med och engagera Dig i en av Sveriges främsta personalvetarföreningar? Personalvetare i Lund engagerar

Läs mer

HSB Brf Husbonden i Trångsund ÅRSREDOVISNING ÅRSREDOVISNING

HSB Brf Husbonden i Trångsund ÅRSREDOVISNING ÅRSREDOVISNING HSB Brf Husbonden i Trångsund ÅRSREDOVISNING ÅRSREDOVISNING 2018 2018 ORDLISTA ÅRSREDOVISNING En bostadsrättsförening är enligt bokföringslagen skyldig att för varje år upprätta en årsredovisning i enlighet

Läs mer

BUDGET OCH PROGNOS 2014-2018

BUDGET OCH PROGNOS 2014-2018 BUDGET OCH PROGNOS 2014-2018 Konjunkturinstitutet och andra officiella bedömare anser att konjunkturen kommer att stiga men har en skakig väg framför sig. Med konjunktur stiger även inflation, räntor och

Läs mer

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2013 VERKSAMHETSPLAN MSF Stockholm 2013

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2013 VERKSAMHETSPLAN MSF Stockholm 2013 - en del av Sveriges Läkarförbund Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2013 VERKSAMHETSPLAN MSF Stockholm 2013 Inledning I enlighet med MSF Stockholms stadgar är verksamheten som bedrivs inriktad på

Läs mer

BERGVÄRME FÖR EN BÄTTRE EKONOMI BRF STAREN 1

BERGVÄRME FÖR EN BÄTTRE EKONOMI BRF STAREN 1 BERGVÄRME FÖR EN BÄTTRE EKONOMI BRF STAREN 1 INFORMATION OM MÖJLIGHETEN ATT BYTA FRÅN FJÄRRVÄRME TILL BERGVÄRME UTSKICK TILL MEDLEMMARNA ǀ APRIL 2015 UNDERLAGET ÄR FRAMTAGET AV ENEO SOLUTIONS AB I SAMMARBETE

Läs mer

Motion 2014-01-11. Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling

Motion 2014-01-11. Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling Motion 2014-01-11 Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling Sida 1 av 2 Motion 2014-01- 11 Inköp av IF- båt för att stimulera kappsegling Bakgrund historik: 2013 startade ett unikt initiativ i Gäddvikens

Läs mer

Välkommen till extra stämma i Kareby Bredband gällande försäljning av nätet 2009-12-21

Välkommen till extra stämma i Kareby Bredband gällande försäljning av nätet 2009-12-21 Välkommen till extra stämma i Kareby Bredband gällande försäljning av nätet 2009-12-21 Varför bör nätet säljas? Idag finns ett bristande engagemang och endast ett fåtal personer gör sig tillgängliga för

Läs mer

Motion med förslag om stadgeändring för Studentradion 98,9

Motion med förslag om stadgeändring för Studentradion 98,9 Motion med förslag om stadgeändring för Studentradion 98,9 Skriven av stationschef tillika ordförande Ingrid Broman Bakgrund Studentradion är en förening som växer och är i ständig utveckling. Vår önskan

Läs mer

Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt

Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt Växjö januari 2012 Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt Information till dig som hyresgäst I budget för 2012 har kommunfullmäktige beslutat följande - Hyresgästerna hos Växjöhem och Vidingehem ska

Läs mer

Förslag på ändringar i stadgar och reglemente - till sektionsmötet HT14

Förslag på ändringar i stadgar och reglemente - till sektionsmötet HT14 Förslag på ändringar i stadgar och reglemente - till sektionsmötet HT14 Förslag på ändringar i stadgarna 1. Definitioner Ändring: Styrelsen föreslår ändring av definitionen sektionsaktiv från Ej förtroendevald

Läs mer

Budgetförslag verksamhetsåret 2012-2013

Budgetförslag verksamhetsåret 2012-2013 Budgetförslag verksamhetsåret 2012-2013 Här följer en förklarande text kring budgetförslaget inför UF Linköpings verksamhetsår 12/13. Intäkter Föregående års resultat: Är en preliminär beräkning av detta

Läs mer

Verksamhetsplan fo r 2018/2019

Verksamhetsplan fo r 2018/2019 Verksamhetsplan fo r 2018/2019 Stockholms studenter erbjuds idag ett brett utbud av utbildningar med hög kvalitet i en attraktiv huvudstad. Samtidigt är bostadsmarkanden fortsatt tuff för Stockholms studenter

Läs mer

INNEHÅLL. 4. Verksamhetsberättelse. 6. Resultatanalys. 8. Balansräkning. 9. Finansiell rapport

INNEHÅLL. 4. Verksamhetsberättelse. 6. Resultatanalys. 8. Balansräkning. 9. Finansiell rapport B OKSLUT Tjolöholms Slott 2014 INNEHÅLL 4. Verksamhetsberättelse 6. Resultatanalys 8. Balansräkning 9. Finansiell rapport Bilaga: Årsredovisning 2014 2 3 VERKSAMHETSBERÄTTELSE STIFTELSENS ÄNDAMÅL Stiftelsen

Läs mer

Ekonomin i fokus. Ämnen under kursen. Målsättning 2015-09-01. Välkomna!

Ekonomin i fokus. Ämnen under kursen. Målsättning 2015-09-01. Välkomna! Ekonomin i fokus Välkomna! Ämnen under kursen Vad är en bostadsrättsförening? Årsredovisningen Hur fungerar ekonomin? Bokslutsdispositioner: Avskrivningar och fonderingar Går det att påverka ekonomin?

Läs mer

Undersökning av nytt biljettsystem

Undersökning av nytt biljettsystem 1. Bakgrund Under våren påbörjade Näringslivsansvarig ett arbete för att kunna förbättra anmälningssystemet till de evenemang som hålls under TLTHs ledning. Detta för att det har varit problematiskt att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018/2019

VERKSAMHETSPLAN 2018/2019 1 (2) VERKSAMHETSPLAN 2018/2019 Antaget av LinTeks fullmäktige den xxxx-xx-xx Telefon 070-269 45 84 Org.nr 822001-0683 Bankgiro 515-1493 2 (2) Inledning Verksamhetsplanen beslutas av kårfullmäktige och

Läs mer

Verksamhetsplan juli 2014 - juni 2015. Sektionen för Energi och miljö

Verksamhetsplan juli 2014 - juni 2015. Sektionen för Energi och miljö juli 2014 - juni 2015 Sektionen för Energi och miljö Sektionen Sektionen börjar nu gå mot sin slutfas av växande, och programmet kommer under verksamhetsåret examinera sina första studenter. Det kommer

Läs mer

Motion angående uppdatering av larmet på Lophtet

Motion angående uppdatering av larmet på Lophtet STYRELSEHANDLING Motion angående uppdatering av larmet på Lophtet Kårhuset Lund, 14/2-2019 Maria Ekerup, Generalsekreterare Motion angående uppdatering av larmet på Lophtet Bakgrund I dagsläget så har

Läs mer

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Eventutskottet 2014-09-27. Verksamhetsbeskrivning. Syfte och mål

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Eventutskottet 2014-09-27. Verksamhetsbeskrivning. Syfte och mål UTSKOTTSVERKSAMHET Verksamhetsbeskrivning skapar möjligheter för studenter att engagera sig inom diverse projekt, internt för aktiva samt externt för medlemmar, och bidrar till personlig utveckling genom

Läs mer

Policy för projektfunktionärer Kemi- och Biotekniksektionen vid Lunds Tekniska Högskola

Policy för projektfunktionärer Kemi- och Biotekniksektionen vid Lunds Tekniska Högskola Kemi- och biotekniksektionen Bilaga 7.1(1) Policy för projektfunktionärer Kemi- och Biotekniksektionen vid Lunds Tekniska Högskola Kemi- och biotekniksektionen Bilaga 7.1(2) 2015-11-01 Innehåll 1 Inledning...

Läs mer

SÖFREs Befattningsbeskrivningar

SÖFREs Befattningsbeskrivningar SÖFREs Befattningsbeskrivningar 1 (15) Innehåll Föreningens revisor... 3 Styrelsen... 4 Ordförande... 5 Vice ordförande... 6 Skattmästare... 7 Sekreterare... 8 E-day projektledare... 9 Sociala utskottet...

Läs mer

Vårmöte #1, VT Tid : Torsdagen den 8:e februari, kl Plats: Vasa A, Vasa

Vårmöte #1, VT Tid : Torsdagen den 8:e februari, kl Plats: Vasa A, Vasa Vårmöte #1, VT 2018 Tid : Torsdagen den 8:e februari, kl. 15.30 Plats: Vasa A, Vasa 1. Mötets öppnande Mötet förklaras öppnat 15.35 av ordförande Jacob Hellke. 2. Val av mötesordförande Jacob Hellke nominerar

Läs mer

Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det?

Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? I HSB bor du till självkostnadspris. Det är ingen annan som tjänar pengar på ditt boende. Årsavgiften (= månadsavgiften, hyran gånger 12) täcker föreningens

Läs mer

PROTOKOLL. Styrelsemöte, Sektionen för Industriell ekonomi

PROTOKOLL. Styrelsemöte, Sektionen för Industriell ekonomi Styrelsemöte 2015-05-26 PROTOKOLL Styrelsemöte, Tid: 2015-05-26, kl. 12.00-12.40 (..) Plats: Styrelserummet, M-huset Närvarande : Joel Oredsson (Ordf), Hedda Nilsson (Vice-ordf), Louise Lyckvik (Admin),

Läs mer

HSB BRF VALAND 9 ÅRSREDOVISNING

HSB BRF VALAND 9 ÅRSREDOVISNING HSB BRF VALAND 9 ÅRSREDOVISNING 2014-2015 Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? I HSB bor du till självkostnadspris. Det är ingen annan som tjänar pengar på ditt boende. Årsavgiften (= månadsavgiften,

Läs mer

Brf Östan Årsredovisning 2013

Brf Östan Årsredovisning 2013 Brf Östan Årsredovisning 2013 Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? I HSB bor du till självkostnadspris. Det är ingen annan som tjänar pengar på ditt boende. Årsavgiften (= månadsavgiften,

Läs mer

Verksamhetsplan för Juridiska Föreningen 13/14

Verksamhetsplan för Juridiska Föreningen 13/14 Verksamhetsplan för Juridiska Föreningen 13/14 1.1 Fullmäktige Juridiska Föreningens ( JF) fullmäktige ska under året sammanträda minst tre gånger per termin, med undantag för juni, juli och augusti. Fullmäktige

Läs mer

Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det?

Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? HSB BRF MARMORN ÅRSREDOVISNING 2016-2017 Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? I HSB bor du till självkostnadspris. Det är ingen annan som tjänar pengar på ditt boende. Årsavgiften (= månadsavgiften,

Läs mer

Tertialbokslut 2 jämte prognos 2 för Kapellskärs Hamn AB

Tertialbokslut 2 jämte prognos 2 för Kapellskärs Hamn AB 6. KAPHAB 2016-09-26 Tertialbokslut 2 jämte prognos 2 för 2016- Kapellskärs Hamn AB Marknaden Som en följd av en ökad osäkerhet i världsekonomin skrev IMF i början av 2016 ner sin prognos för den globala

Läs mer

HSB BRF FINNBODA DUNGE

HSB BRF FINNBODA DUNGE HSB BRF FINNBODA DUNGE Årsredovisning 2013 Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? I HSB bor du till självkostnadspris. Det är ingen annan som tjänar pengar på ditt boende. Årsavgiften (= månadsavgiften,

Läs mer

Följebrev till Proposition 2: SFS medlemsavgift och budget

Följebrev till Proposition 2: SFS medlemsavgift och budget P2 Följebrev till Proposition 2: SFS medlemsavgift och budget 2019-2020 Inledning I följebrevet redovisas styrelsens förslag till medlemsavgift 2019-2020, preliminär avgift och budget 2019-2020. Därefter

Läs mer

Källa Solna stadsbibliotek : Anderstorp År 1915 HSB BRF ANDERSTORP

Källa Solna stadsbibliotek : Anderstorp År 1915 HSB BRF ANDERSTORP Källa Solna stadsbibliotek : Anderstorp År 1915 HSB BRF ANDERSTORP ÅRSREDOVISNING 2016-2017 Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? I HSB bor du till självkostnadspris. Det är ingen annan som

Läs mer

Piratpartiet årsmöte 2015-02-11

Piratpartiet årsmöte 2015-02-11 Piratpartiet årsmöte 2015-02-11 1. Mötet förklarat öppet. 2. Genomgång av röstlängd. Röstlängd enligt följande: Anton Nordenfur, Yuxuan Chen, Martin Åbom, Henrik Wallin, Tobias Jernér (tom punkt 11), Johannes

Läs mer

HSB BRF MEJSGARN ÅRSREDOVISNING

HSB BRF MEJSGARN ÅRSREDOVISNING HSB BRF MEJSGARN ÅRSREDOVISNING 2015 Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? I HSB bor du till självkostnadspris. Det är ingen annan som tjänar pengar på ditt boende. Årsavgiften (= månadsavgiften,

Läs mer

ÅRSREDOVISNING HSB Bostadsrättsförening Hagaborg i Karlstad

ÅRSREDOVISNING HSB Bostadsrättsförening Hagaborg i Karlstad ÅRSREDOVISNING 2017 HSB Bostadsrättsförening Hagaborg i Karlstad ÅRSREDOVISNING 2017 HSB Bostadsrättsförening Hagaborg i Karlstad Denna årsredovisning är framställd av HSB Värmland i samarbete med bostadsrättsföreningen,

Läs mer

Det här dokumentet beskriver vilka uppgifter varje heltidare samt vilka uppgifter alla medlemmar av presidiet har att skyldighet att utföra.

Det här dokumentet beskriver vilka uppgifter varje heltidare samt vilka uppgifter alla medlemmar av presidiet har att skyldighet att utföra. Det här dokumentet beskriver vilka uppgifter varje heltidare samt vilka uppgifter alla medlemmar av presidiet har skyldighet utföra. Ursprungligen antagen under styrelsemöte S14-15/16. Uppdaterad följande

Läs mer

Verksamhetsplan för Juridiska Föreningen 14/15

Verksamhetsplan för Juridiska Föreningen 14/15 Verksamhetsplan för Juridiska Föreningen 14/15 1.1 Fullmäktige Juridiska Föreningens (JF) fullmäktige ska under året sammanträda minst tre gånger per termin, med undantag för juni, juli och augusti. Fullmäktige

Läs mer

PM avseende en eventuell sammanslagning av Brf Ostindiefararen på Norra Älvstranden och Brf Götheborg på Norra Älvstranden

PM avseende en eventuell sammanslagning av Brf Ostindiefararen på Norra Älvstranden och Brf Götheborg på Norra Älvstranden PM avseende en eventuell sammanslagning av Brf Ostindiefararen på Norra Älvstranden och Brf Götheborg på Norra Älvstranden Bakgrund Under hösten 2012 har styrelserna för Brf Götheborg och Brf Ostindiefararen

Läs mer

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport Ronald McDonald Barnfond Effektrapport 1. Vad vill er organisation uppnå? Vilken nytta/förändring vill ni åstadkomma? Beskriv för vem ni är till. Vilka är det som ni vill åstadkomma en förbättring för?

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD

VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD TILLSAMMANS är vi över en halv miljon medlemmar. Du som bor i HSB är i gott sällskap. Cirka 345 000 av medlemmarna bor i HSBs bostadsrättsföreningar,

Läs mer

Budget Denna budget för 2019 fastställdes av föreningens styrelse vid sitt möte den 29 oktober 2018.

Budget Denna budget för 2019 fastställdes av föreningens styrelse vid sitt möte den 29 oktober 2018. November 2018 Budget 2019 Denna budget för 2019 fastställdes av föreningens styrelse vid sitt möte den 29 oktober 2018. Budgeten för 2019 presenteras här i form av resultaträkning där intäkter och kostnader

Läs mer

Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad

Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad Några av fördelarna du får som HSB-medlem Centrala avtal som sänker kostnader Tack vare att vi är så många i HSB kan vi teckna förmånliga avtal

Läs mer

Proposition gällande styrelsens struktur

Proposition gällande styrelsens struktur Proposition gällande styrelsens struktur Bakgrund Idag består styrelsen för Industriell ekonomi utav tolv medlemmar, varav sex ledamöter från några av sektionens kommittéer samt sex förtroendevalda presidiemedlemmar.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2012-2013

ÅRSREDOVISNING 2012-2013 - ÅRSREDOVISNING 2012-2013 HSB Brf Marmorn Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? I HSB bor du till självkostnadspris. Det är ingen annan som tjänar pengar på ditt boende. Årsavgiften (= månadsavgiften,

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2012-2013

ÅRSREDOVISNING 2012-2013 - ÅRSREDOVISNING 2012-2013 HSB Brf Taltrasten Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? I HSB bor du till självkostnadspris. Det är ingen annan som tjänar pengar på ditt boende. Årsavgiften (=

Läs mer

Hur fungerar finansverksamheten i Västerviks kommun?

Hur fungerar finansverksamheten i Västerviks kommun? Hur fungerar finansverksamheten i Västerviks kommun? Västerviks kommun har valt att samla kommunens och de kommunala bolagens finansverksamheter under ett och samma tak, nämligen i en internbank. Internbankens

Läs mer