Av Bengt Jörnstedt. En gråkall marsdag 1968 visade sig en rymdfarkost på Nybroviken i centrala Stockholm.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Av Bengt Jörnstedt. En gråkall marsdag 1968 visade sig en rymdfarkost på Nybroviken i centrala Stockholm."

Transkript

1 B31 En värdig dam med ratt För Göran och Marina Gunneröd gick det ett rakt spår från Folkbåt till Maxi 77 till den B31 man nu seglar. En betydligt krokigare väg ledde på sin tid fram båten som blev självbyggarnas favorit och gjordes i tusen exemplar. Möt doldisen som reste sig ur askan efter M från yttre rymden; Seglings skribent var åsyna vittne när ridån gick upp för första akten. Av Bengt Jörnstedt En gråkall marsdag 1968 visade sig en rymdfarkost på Nybroviken i centrala Stockholm. Vanligt folk brydde sig inte särkilt, tyckte nog bara att det var ovanligt tidigt på säsongen. Förbisläntrande seglare, som jag själv, hajade däremot till och blev stående i stum beundran. Rymdskeppet hette Markant och liknade inget absolut inget annat i segelbåtsväg. För en segelbåt var hon, men av så futuristiskt slag att tankarna gick till en avlägsen framtid i yttre rymden. Det var överbyggnaden som gav henne det särpräglade, häftiga utseendet. Extremt strömlinjeformad, en kil som akterut övergick i en halvtransparent välvning. Och i sittbrunnen satt en ratt, dessutom, detta de stora båtarnas speciella attribut på en liten 30- fotare... Den urtidslånga träbåtsepoken hade ännu inte avklingat, plastbåtsboomen befann sig ännu i sin linda och så dyker det upp en båge direkt ur framtiden! För mig som just satsat på en långkölad Fingal, 60-talets svenska vinnarbåt, var åsynen av den fräna farkosten på Nybroviken en chockartad upplevelse här var man spöad redan på förhand, den saken var klar.

2 Men oron var obefogad. Och de förhoppningar som knöts till båten grusades snart. Suveränt moderna Markant visade sig vara en papperstiger. Hon var inte ens försedd med delat lateralplan, även om kölen med rodret i akterkant var ganska kort. Hon hade faktiskt full huggning med att matcha gamla Fingal Hon var för kort i vattenlinjen och hade inget släpp i aktern, minns Tom Sifvert, som på den tiden var firmaförare för Söderberg Marin med uppgift att segla Markant till segrar. En omöjlig uppgift även för en svensk mästare i Snipe, och redan samma höst fick Tom Sifvert en annan jobbeskrivning: projektchef för Markant 70, raketsteg nummer två och en båt med betydligt mera krut i. Konstruktören Bruno Boström på västkusten ritade ett helt nytt och snabbare skrov, men behöll det spektakulära däcket. På så vis skapades prototypen till en båt som snart skulle spridas över hela landet: B31. B31 skulle bli en av de stora klasserna, det har byggts ett tusental båtar. Ändå är hon lite av en doldis, överskuggad av den tidens rubrikskapande 30-fotare med Scampi och Ballad i spetsen. Delvis beroende på att B31 från början till slut var en självbyggarbåt; den stod inte på mässor, fanns inte i annonser.

3 Rymdskeppet från Nybroviken, här i grågrönare nejder, Markant kom 1968 och väckte uppståndelse med sin fräna design. Efterföljaren Markant 70 fick samma däck, men ett helt nytt skrov och låg till grund för B31 MkI. Att det ändå blev tusen självbyggen är anmärkningsvärt. Det betyder också att du som är spekulant på en begagnad B31 kan hitta båtar med högst skiftande finish och kvalitet. Några som hittade ett prima exemplar är Göran och Marina Gunneröd på Tjörn. Vi lät göra en besiktning före köpet, och besiktningsmannen tyckte att det var en av de finare B 31:or han sett, berättar Göran. Det stämmer säkert. Finishen är utmärkt, träinredningen vällackad och prydlig, en klart inbjudande båt. För Gunneröds är den tredje båten, man har gått den inte ovanliga vägen via Folkbåt, familjebildning med hus och (tre) barn, därefter

4 en Maxi 77 för att prova på segling igen. Det kändes utmärkt, men gärna med en ett nummer större båt; en bra cruiser i 30-fotsklassen med goda seglingsegenskaper Gunneröds fastnade för en B31 MkII. Ja, båtens brokiga historia omfattar inte bara två olika Markant-varianter, det finns faktiskt två versioner också av slutprodukten B31. Låt oss ta det från början. Fria idéer bakom Markant Konstruktören Bruno Boström hade i slutet av 60-talet gjort sig bekant för Magnifik Midget, en tilltalande 7-meters minihavskryssare i plast. Den byggde på en prototyp i trä som Boström tidigare ritat till sin bror. Magnifik Midget kom 1965 och såldes ganska framgångsrikt av Söderberg Marin i Stockholm satte bröderna Ulf och Bengt Söderberg ett exemplar av Magnifiken i händerna på ett par unga jolleseglare av elitkaliber för att vinna lagrar på kappkapptenskroppen såg inte harmonisk ut, det syntes lång väg. Även akterpartiet var skarpt V:at, utan den fyllighet och flacka kurva man gärna vill

5 se i häcken på en segelbåt. Markant hade inte delat lateralplan, men kölen, som var bredare nertill än upptill, var ganska kort för att vara lång. Rodret satt därmed ovanligt långt fram och båten blev svårstyrd. Markant var helt enkelt en märklig hybrid mellan lång- och fenkölsbåt. Hon var inte det ena, men heller inte det andra. Man får komma ihåg att skrovformerna var utsatta för ett ganska omfattande, delvis regelstyrt experimenterande under den här brytningstiden mellan gammalt och nytt. Alla sammanhang om fart och form stod inte helt klara, man befann sig i en trial-anderror- period. När Markant underpresterade tog söderbergarna till ett radikalt grepp: Man bytte helt enkelt skrov på båten. Det hade faktiskt Bruno Boström redan gjort nere på västkusten. En kund som egentligen beställt en Markant hade ångrat sig, men var fortfarande lockad av det tuffa däcket. Boström ritade då ett helt nytt och betydligt modernare skrov. Nu var lateralplanet seglingsbanorna; John Edward Johnson och Bosse Långrygg Ahlström var därmed bland landets första firmaförare i segling (först var Sven Hellström, Peter Norlin m fl som under de här åren fick kampanja Fingal åt konstruktören Knud H Reimers). Man ställde t o m upp i Quarter Ton Cup i Holland och låg ute på Nordsjön och dammade med den pyttelilla Magnifiken! Det här var samma år som Söderberg Marin lanserade Markant, en storasyster till Magnifik Midget och också hon med firmaförare vid rodret. Bruno Boström, som under de här åren arbetade full tid som båtkonstruktör med eget designbolag, ritade den nya båten. Ett kuriosum i sammanhanget är att pluggen till formarna byggdes av en ung man vid namn Christoph Rassy, som just börjat prova sina vingar som egen båtbyggare nere på västkusten.

6 Dessvärre visade sig Markant inte vara en lika bra seglare som lillasystern. Bruno Boström hade lite fria idéer han trodde på, men det låg kanske för mycket teoretiserande bakom båten, tror Bengt Söderberg idag. Den V-formade, ganska djupa undervatkapptenskroppen såg inte harmonisk ut, det syntes lång väg. Även akterpartiet var skarpt V:at, utan den fyllighet och flacka kurva man gärna vill se i häcken på en segelbåt. Markant hade inte delat lateralplan, men kölen, som var bredare nertill än upptill, var ganska kort för att vara lång. Rodret satt därmed ovanligt långt fram och båten blev svårstyrd. Markant var helt enkelt en märklig hybrid mellan lång- och fenkölsbåt. Hon var inte det ena, men heller inte det andra. Man får komma ihåg att skrovformerna var utsatta för ett ganska omfattande, delvis regelstyrt experimenterande under den här brytningstiden mellan gammalt och nytt. Alla sammanhang om fart och form stod inte helt klara, man befann sig i en trial-anderror- period. När Markant underpresterade tog söderbergarna till ett radikalt grepp: Man bytte helt enkelt skrov på båten. Det hade faktiskt Bruno Boström redan gjort nere på västkusten. En kund som egentligen beställt en Markant hade ångrat sig, men var fortfarande lockad av det tuffa däcket. Boström ritade då ett helt nytt och betydligt modernare skrov. Nu var lateralplanet delat, med fenköl och friliggande roder (med skädda framför) och uppenbart influerat av Sparkman&Stephens och deras svenskbyggda IW31, som kommit Det var detta skrov, byggt i trä, som blev prototyp också för Söderbergs Marins nya variant av Markant, som, med tanke på det snart stundande nya decenniet, fick tillägget 70. Men Markant 70 kunde faktiskt ha blivit en helt annan båt, berättar Tom Sifvert. Minnet får honom att både le och skaka på huvudet. Vi satt på Ulfs kontor när Peter Norlin kom in och visade en rätt tafflig ritning på en ny båt. Vi hade inte kommit så långt i processen då, men både Ulf och jag tittade på varann och tyckte att Markant 70 var bättre.

7 Den båt Peter visade oss var Scampi... Det var ett nej tack i klass med de skivbolagsdirektörer som nobbade de tidiga Beatles. Så satte vi igång med att bygga den första Markant 70. Jag var projektanställd och vi höll till i en lada utanför Luleå, berättar Tom Sifvert. Det här var typiskt för de Klondyke-år som inledde plastbåtsboomen; bygga båtar kunde man plötsligt göra precis var som helst, alla gamla traditioner var som bortblåsta tack vare det nya undermaterialet. I Luleå fanns Arlaplast, som byggde L28 på den här tiden. Man använde Markants däck, men sittbrunnen lades ut lite akteröver för att passa det nya skrovet med dess fylligare akterparti. Markant 70 debuterade sommaren Nu var det en helt annan båt, och hon vann en del seglingar. På västkusten tog hon en andraplats i Skaw Race. Markant 70 ställde upp också i Half Ton Cup, men hon mätte egentligen för lite och kunde aldrig riktigt mäta sig med det övriga svenska halvtonnargardet.

8 Efter ett par år avslutades Markant 70- projektet. Söderberg Marin såg ingen kommersiell framtid för båten, det var svårt att konkurrera om själarna med en båt som hamnade i skuggan av lite snabbare och mer namnkunniga 30-fotare. Och det var kanske lika bra, för därmed bäddades det för en helt annan karriär för Boströms skapelse hon blev det populära halvfabrikatsbygget B31. B31-klubbar kapade priserna Bland alla svenskar som gick i båttankar den här tiden fanns västkustseglaren Jens Grandinsson och tre av hans kompisar. Jens ägde en Magnifik Midget, men ville ha en större båt. Vi funderade på om vi skulle rita och bygga en båt själva, men så dök det upp ett alternativ, berättar han för Segling. Jens Grandinsson är bilkonstruktör till yrket och hade i några år jobbat en del ihop med äldre kollegan Bruno Boström: Jag var anställd där en kort tid, men för det mesta var jag med och ritade kvällar och nätter. Jens var alltså väl bekant med Bruno Boström och dennes båtar när han fick anledning att vara med och ändra ödets gång. - Det var 1971, och det visade att någon hade köpt Markants formar av Söderberg Marin. Tanken var att genom en grupp intresserade båtköpare sälja halvfabrikat på Markanten. Men med min kunskap om Markant och möjligheterna att få ett annat skrov, plus det faktum att den lilla intresseskaran köpare insåg vad initiativtagaren skulle tjäna på affären, så blev det revolt. Då låg formarna till Markant redan hos Runnbåt AB i Borlänge.

9 Vid det laget hade Söderberg Marin lagt ner också Markant 70-projektet, och det blev i princip denna båt Jens Grandinsson, hans tre kamrater, samt intressegruppen bakom Markant, valde för sitt självbygge. Vi fick hyra den träbåt som Bruno ritat 1968, prototypen till Markant 70, och göt av det skrovet uppe hos Runnbåt. Och så använde vi Markants däck, säger Jens. I takt med att den första beställargruppens projekt som kom att kallas B31 efter Boström konkretiserades växte intresset bland vänner och bekanta. Vi var tjugofyra likasinnade som bildade den första B31-klubben med målet att segla egen båt sommaren Varje medlem hade sin särskilda uppgift i upphandlingen; man skulle förhandla med leverantörer, föreslå val och komma till beslut inom klubben.

10 Bruno Boström var vid denna tid anställd på Sagitta Båtvarv i Danmark, och vi kom överens om att jag skulle ta uppdraget att specificera alla detaljer som skulle vara med samt rita de som var specifika för B31 så att vi kunde söka offert från alla leverantörer. Efter konstruerandet sändes alla original till Bruno. Medan Jens Grandinsson ritade var det andra klubbmedlemmar som såg till att B31:an fick rigg, segel, motor, inredning, beslag, med mera. Plastjobbet sköttes av Runnbåt AB, som ägdes av Yngve Gustavsson. Vi ville ha en ansvarig som stod för styrka av skrov, däck och köl sammansatt, varför Runnbåt AB köpte byggrätten för B31 av Bruno Boström. Och vi köpte varsitt halvfabrikat från Runnbåt AB för kronor. De 24 första båtarna levererades en i veckan med start i slutet av augusti 1972, berättar Jens Grandinsson. Redan vid sjösättningen av den första båten våren 1973 hade projektet fått mer luft under vingarna. En båtägare i Stockholm, Leo Pergament, hade börjat skriva till tidningar om B31 och förmedlade information till nyfikna seglare. Det bidrog till den stora efterfrågan. Tänkbara kunder kom i stora grupper för information i de större städerna. Själva köpet fastlades i samband med uttag med låg handpenning av postförskott som innehöll avtal, levaranstid, ritningar, specifikationer och lite bygginfo, samt namn och adress till övriga medlemmar i den B31 klubb som köparen tillhörde. Och alla som köpte en båt verkade för att pusha på ännu mer.

11 B31 såldes nu som halvfabrikat till, fortfarande, mycket låga kronor. Ett par år senare var priset uppe i kr. Fullt utrustad med rigg, segel, motor och beslag kostade hon drygt det dubbla. Tack vare självbyggarnas inköpsklubbar kunde priserna pressas hårt i kraft av den mängd som beställdes. Björn Westman på Roslagssegel minns vilken oerhörd power B 31-klubbarna hade: De begärde in offert på 50 uppsättningar segel från olika segelmakare. Till och med Ted Hood kom över för att försöka sälja segel till dem! Amerikanen Ted Hood var världens obestridde segelmakarguru vid den här

12 tiden. Att ha Hoods smalpanelade segel var det finaste en seglare kunde tänka sig, ett verkligt adelsmärke, och att Teddan själv pallrade sig över Atlanten för att snacka segel med 50 svenska hembyggare... ja, det var ungefär som om Madonna skulle komma hit och PR-turnera ute i landsortens kommunala musikskolor. Här i Sverige uppvaktade B31-klubbarna bl a Seldéns. Vi i första gänget valde master från Seldéns, men sektionen var i tyngsta laget varför grupp två på 50 båtar köpte Pelle Petterson-master våren Men då det kom en mer passande sektion från Seldén blev detta den vanligaste masten på B31, berättar Jens Grandinsson. Det sitter inombordare i alla B31, och man kan ju tänka sig hur djupt motortillverkarna bockade sig för att nå ner till en lagom låg nivå på offerten. Så mycket som 50 beställningar på en gång var visserligen ovanligt, men stycken förekom ofta. Totalt sett kom Runnbåt att tillverka närmare tusen båtar under de tio år B31: an byggdes. Från 1975 hade Runnbåt legotillverkning av B31 i halvfabrikat hos danska Star Boats i Stenlöse, med leveranser till kunder i Tyskland, Danmark och Skåne. Ja, B31:an blev verkligen självbyggarnas favorit.

13 Känns tung och trygg Men numera gör man som Gunneröds, man köper en färdig, begagnad båt. Hon är ingen racer, men hon seglar rätt hyfsat. Och hon är lättseglad, har

14 inga konstigheter för sig, säger Göran. Samtidigt menar han och andra B31-ägare att man måste lära sig hennes beteende och bästa trim för att locka fram det sista i prestandan. Med ett LYS-tal på 1,06 ligger hon snäppet under de gamla halvtonnarna prestandamässigt (Scampi har 1,09, Ballad 1,08, Mistress 1,07). Hon är rätt begynnelsevek, men lägger sig med värdighet och är klart slutstyv. Är lite skeppig, känns tung och trygg. Det är klar skillnad mot Maxi 77: an, som var mer jollelik. Men hon är inte tungstyrd, balanserar väl, menar Göran. Deplacementet är ca 3,5 ton, och det är där någonstans båtarna börjar kännas stora. Kölen sticker 1,70, vilket är åt det djupare hållet för den här båtstorleken och förstås bidrar till styvhet och lateralplan. RORCbulan över vattnet stöttar också upp båten när det börjar luta. Det förekommer en del olika uppfattningar om kölvikten på B31, en uppgift säger ca 1500 kilo, en annan 1700 kilo. Båda stämmer. Av de första 24 beställarna var det några som ville ha mer vikt i kölen, så vi provade ut ett 200 kilo tyngre alternativ, berättar Jens Grandisson, som själv föredrog den lättare varianten: Jag tycker det är bättre att påverka krängningen med seglen än att tynga ner båten. Hon var ju hyfsat slutstyv även med den lättare kölen. Under många år fanns bägge kölalternativen kölalternativen tillgängliga, men mot slutet av tillverkningen gjordes bara den tunga kölen. Göran Gunneröd påpekar att hon gärna vill ha ha vind. I svag vind är det inte samma skjuts, menar han. B31 har det tidiga 70-talets vanliga masttoppsrigg, med stor genua och ganska litet storsegel. Genuan använder man upp till ca 7 m/s, och då är det en del att dra runt i slagen. Men här har man en av poängerna med rattstyrning, som ju lämnar brunnen öppen för den som skotar ingen rorkult i vägen. Ofta sköter Göran den ganska tunga

15 genuan medan Marina får styra. Jag tycker att det är mycket lättare att styra med ratt än med rorkult, tycker hon. Efter en viss inkörningsperiod pinnen sitter i ryggmärgen har också Göran vant sig vid kringlan. Jag tycker det är väldigt trevligt med ratt, man är här bak för sig själv, alla andra är ur vägen. Och vill man segla båten själv kan man använda spinnakervinscharna till genuan. Numera har kompassen på piedestalen bytts ut mot en sjökortsplotter, och vid navigeringen i bohuslederna är det bara att sänka blicken ner mot skärmen för att ha allt serverat. Och vid motorgång sitter backslaget bekvämt till på piedestalen. Även om B31 breddades lite i brunnen är båten fortfarande ganska smal här bak, på gott och ont. Man sitter stadigt, medan det i stående ställning är i nättaste laget mellan framkant aktertoften och ratten. En nackdel med rorsmansplatsen längst akterut är att flytläget påverkas negativt. Som så många båtar från åren kring 1970 är B31 jämförelsevis bred midskepps (och har t o m en utbuktning i skrovet på bredaste punkten, en s k RORC -bula efter mätregeln med samma namn). Stor bredd premierades d v s ansågs långsamt och gav lägre mätetal och den mättes ungefär mitt på friborden. Det var därför Scampi fick sitt berömda slag just här. Likaså kostade det att ha ett brett, bärigt akterparti, därför blev RORC- och IOR-båtarna smala i häcken. Och därmed blev de också känsliga för vikt här bak, inte minst B31 med rorsman bakom ratten. För att försöka kompensera detta har många B31- ägare placerat vattentanken längst framme i fören, familjen Gunneröd har även avloppstanken till toan här framme. Hon vill gärna ha lite tyngd i förskeppet, det är bra med full vattentank i fören, säger Göran. Den här lösningen är acceptabel vid inomskärssegling, men ger en tydlig, bromsande gunghästeffekt vid motsjö till havs eller på större fjärdar; 150 liter

16 vatten i fören motsvarar ju två vuxna personer framme på fördäck. Mk I och Mk II Göran och Marina Gunneröd har båt nr 757, som lämnade varvet i slutet av 1977 och stod färdig ett par år senare. Det är därmed en MkII-modell, som är den mest efterfrågade. MkII började byggas 1976, då man gjorde en ny plugg till däcket. Den största synliga skillnaden är att Markantens signum, den halvtransparenta huven, togs bort på Mk II. Den såg elegant ut men hade flera nackdelar. Man satt illa längst framme i brunnen, och det var svårt att ta sig upp och ner i båten utan en vanlig skjutlucka, något som blev standard på MkII. På MkI ansågs sittbrunnen i minsta laget, liksom ståhöjden under däck. På nya versionen flyttades sittbrunnssargarna utåt sidan vilket gav större bredd. Däcket höjdes med en valdäcksliknande konstruktion där yttersta delen snedställdes och blev som ett slags förhöjning av skrovet. Dessutom fick båten en mindre överbyggnad, där det placerades sidorutor för att få ljusinsläpp nu när plasthuven var borttagen. Under däck blev det mer takhöjd, och det blev också lättare att ta sig in i stickkojen om styrbord. Allt detta har gjort B31 MkII luftigare och bekvämare. B31:ans däck är i sandwich, skrovet i enkellaminat. Ett par längsgående balkar på varje sida fungerar som förstyvningar, en utmed skrovsidan och en utmed kölsvinet. Något basinrede i plast finns inte i B31, vilket betyder att alla längsoch tvärgående skott är plastade till skrovet. Skotten bildar ett fackverk som gör båten vridstyv. Dessutom är det lätt att komma åt överallt, till skillnad från många båtar med basinreden. Gunneröds båt är snustorr i kölsvinet. Kölen är vinglasformad upptill, med en bred fläns som ger en ovanligt stor anliggningsyta mot skrovet och sitter med en bultrad utmed varje sida, förutom fem kraftigare bultar i mitten en liknande infästning får man leta efter. När B31-byggarnas stora offertrundor pågick var det uppenbarligen Yanmar som erbjöd lägsta priset, för det är 12-hk motorer av det fabrikatet som sitter i de

17 flesta båtarna. Rätt underhållna är de fortfarande i bra trim. Jag bytte topplocket förra vintern, det är det känsliga om den är sjövattenkyld, säger Göran. Närmare kronor kostar den operationen, inklusive nya packningar, oljerör, termostater, m m. B31:ans mast är genomgående, vilket är ganska ovanligt på båtar av den här storleken. För styrkan är det bra maströret får en gynnsammare knäcklängd men det gäller att täta kring däck. Och lite vatten letar sig ju alltid in via skivgatt och öppningar upptill på masten. Masterna har enkla spridare, bakåtsvepta undervant och inre förstag. Det gör riggen enkel att ställa in. På häckstaget bör man gärna ha någon form av sträckare för att kunna reglera förstagsspänningen en smula.

18 Stor pris-spridning Gunneröds seglar sin båt med tre barn mellan 10 och 15 år. Det funkar, det tycker vi. Det är fem kojer, säger Göran. Äldsta barnet har fått stickkojen, de yngre huserar i förpiken, Marina och Göran sover i salongen.

19 Inredningen har traditionell 70-talskaraktär, med toa mellan huvudskottet och dubbelkojen i fören, samt ett mindre navbord vid stickkojen mitten emot pentryt. Det här var det vedertagna sättet att inreda segelbåtar före de höjda fribordens och breda häckarnas tid som inleddes senare under 80-talet och öppnade för de rymliga akterkabinerna. På en del B31:or spegelvändes inredningen, och det förekommer naturligtvis många andra detaljavvikelser med tanke på alla byggda båtar. Det finns gott om stuvplats ombord, med bl a stora hyllor i förpiken och garderob mitt emot toan. Om man bortser från ratten är B31 i allt väsentligt en typisk 70-talsbåt. Prismässigt ligger hon nästan i nivå med de andra halvtonnarna kring 30 fot, men med en lägre nedre gräns. Jag har sett allt från till för den dyraste, säger Göran Gunneröd. Den spridningen är begriplig av flera anledningar: B31 byggdes under mer än 10 år, och det är skillnad på en båt från tidigt 70- tal och en från tidigt 80-tal. Det påverkar priset. Hon byggdes i två versioner, MkI och MkII, där den senare erbjuder större bekvämlighet och utrymmen. Med ett tusental båtar byggda av idel gör-det-självare så finns det lika många variationer i kvaliteten. Plastkvaliteten i skrov och däck ska emellertid inte variera; ingen kund plastade sin båt själv, man köpte däck, skrov och köl färdigt monterat av Runnbåt. Och som vanligt gäller att en båt med renoverad motor, fräscha segel, dito dynor, etc. kan vara värd åtskilliga tiotusen kronor mer än systern utan dessa företräden. Gunneröds hade lyckan att hitta ett mycket fräscht exemplar, och de har all anledning att vara nöjda med sin fina B31.

20

'Familjebåt med '70- talskänsla'

'Familjebåt med '70- talskänsla' 'Familjebåt med '70- talskänsla' Konstruktören Pelle Brohäll gjorde mer än storsäljarna Viggen och Vega. Hans Tur 84 har ett mer strömlinjeformat utseende, men är fortfarande en variant på den brohällska

Läs mer

Akterkabinen påverkar

Akterkabinen påverkar Comfort 32 är ett barn av sin tid. Prestanda var ett måste, samtidigt som alla boendefunktioner - inklusive akterkabin - skulle pressas in. Det är en tuff ekvation att lösa för en mellanstor båt, och det

Läs mer

Önskemålen uppfyllda. Vi såg på en OE 36, men den var i för dåligt skick. Så småningom fann man en Norlin 34 på Internet.

Önskemålen uppfyllda. Vi såg på en OE 36, men den var i för dåligt skick. Så småningom fann man en Norlin 34 på Internet. Efter radikala Scampi bred, skarpt slag på skrovsidan, kilformad överbyggnad fick Peter Norlins första större båt en mycket mer klassisk form. Men den fina seglingskänslan blev densamma i Norlin 34. Av

Läs mer

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser Ombyggnad av en S30 Nedanstående beskrivna renovering torde vara den mest genomgripande som har gjorts på en S30. Jag har inte sett båten själv, men har hört den lovordas av andra och med med vetskap om

Läs mer

Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980. Storsegel: 11,0 kvm Rigg: 7/8 mast stående på rufftak. Bakåtsvepta spridare.

Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980. Storsegel: 11,0 kvm Rigg: 7/8 mast stående på rufftak. Bakåtsvepta spridare. Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980 TILL SALU! Pris: 40.000:- (inkl. sittbrunns kapell, båtvagn, utombordare) Kontakt: Torbjörn Schiött (0708-186584) Info om Fabola Scanper Längd överallt: 6,85 m Längd

Läs mer

Ganska sent i livet följde Arne Arksund i pappa Carl Anderssons båtbyggarspår. Resultatet blev Amigobåtarna, där vi tittar närmare på 27:an.

Ganska sent i livet följde Arne Arksund i pappa Carl Anderssons båtbyggarspår. Resultatet blev Amigobåtarna, där vi tittar närmare på 27:an. Ganska sent i livet följde Arne Arksund i pappa Carl Anderssons båtbyggarspår. Resultatet blev Amigobåtarna, där vi tittar närmare på 27:an. Av Bengt Jörnstedt Birger Martinsson i Eskilstuna är en seglare

Läs mer

lösningen i kommande exemplar av TES (alltså med motorn på akterspegeln). Detta skulle ge ett PAWEŁ PIEŚNIEWSKI

lösningen i kommande exemplar av TES (alltså med motorn på akterspegeln). Detta skulle ge ett PAWEŁ PIEŚNIEWSKI TES 678 BT är - enligt vad konstruktören och producenten försäkrar - en helt ny konstruktion. Modellens linjer anknyter dock tydligt till tidigare versioner av båten. PAWEŁ PIEŚNIEWSKI TES har en silhuett

Läs mer

En generös sittbrunn med höga, skyddande ryggstöd. Det finns ytterligare en stuvlucka på akterdäck.

En generös sittbrunn med höga, skyddande ryggstöd. Det finns ytterligare en stuvlucka på akterdäck. Inte riktigt av den långsmala typen, men heller ingen havskryssare. Kanske är kustkryssare lämpligaste beteckningen på Omega 42, uppmärksammad för sin tidlösa skönhet och en av de mest efterfrågade båtarna

Läs mer

specifikationer Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar (sidtankar) Främre vattenballasttankar Riggens höjd Riggens anordning

specifikationer Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar (sidtankar) Främre vattenballasttankar Riggens höjd Riggens anordning specifikationer Skrovets längd (ISO 666) Längd vattenlinje (design) Längd (inkl. bogspröt) Skrovets bredd (ISO 666) Maxdjup Båtens vikt (tom) Kölanordning Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar

Läs mer

Självbyggarnas favorit RJ-85

Självbyggarnas favorit RJ-85 Självbyggarnas favorit RJ-85 Det har byggts femhundra RJ-85:or, men ingen är den andra riktigt lik - nästan alla är nämligen självbyggen. Av Magnus Lindén Rolf Jacobsson heter en kraft- och värmeingenjör

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Med h och bara ett s i namnet går tankarna lätt till en båt från andra sidan Atlanten. Men hon är helsvensk, Johnson 26.

Av Bengt Jörnstedt. Med h och bara ett s i namnet går tankarna lätt till en båt från andra sidan Atlanten. Men hon är helsvensk, Johnson 26. Att hon bara är knappa åtta meter lång är nästan omöjligt att tro, hon verkar mycket större än så. Men Johnson 26 uppskattas inte bara för sina utrymmen, hon anses segla fint dessutom. Av Bengt Jörnstedt

Läs mer

Tidlös familjebåt, livfull seglare

Tidlös familjebåt, livfull seglare Tidlös familjebåt, livfull seglare Shipman 28 har en mer tidlös framtoning än någon annan av 70-talets mindre havskryssare. Hon förenar många goda egenskaper och är också Olle Enderleins mest framgångsrika

Läs mer

test Saare 41 Utmanare från österled

test Saare 41 Utmanare från österled test Saare 41 Utmanare från österled 24 Båtnytt 11/2009 Saare 41 har fin prestand, är stadig och sjöduglig. Notera genuans skotning till den från sittbrunnen justerbara skenan på överbyggnaden. Saare 41,

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Man såg de snygga Enderlein-linjerna.., säger han.

Av Bengt Jörnstedt. Man såg de snygga Enderlein-linjerna.., säger han. När Mistressen kom var hon lite för dyr och kanske lite för traditionell i konkurrensen mot de mera tidstypiska halvtonnarna. Hon blev aldrig någon säljsuccé, något som dagens ägare närmast betraktar som

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Per-Julius Kronberg talar nog för samtliga Safirseglare när han säger: Det här är en båt man har för att segla, inte för att bo i.

Av Bengt Jörnstedt. Per-Julius Kronberg talar nog för samtliga Safirseglare när han säger: Det här är en båt man har för att segla, inte för att bo i. Sportiga Safiren uppskattas för sina goda seglingsegenskaper, med spets på friska kryssar. Hon kappseglas flitigt, men de Safirer du möter i skärgården är faktiskt ute och cruisar det går bra det med.

Läs mer

"Fart och utrymme för hela familjen"

Fart och utrymme för hela familjen "Fart och utrymme för hela familjen" Rubriken är ett citat från 70-talets broschyr om Comfort 26. Och hon är en pigg båt som seglar fint, inte lika bred som många andra i samma storlek men ändå med goda

Läs mer

Segling provseglar Fabola Campus 7.4

Segling provseglar Fabola Campus 7.4 Segling provseglar Fabola Campus 7.4 Sittbrunnen erbjuder gott om plats för hela familjen, och rorsman har från sin position fin kontroll på seglingen och omgivningen. Nya 7.4 är störst hittills i Fabola

Läs mer

Hallberg Rassy 34 / 2001

Hallberg Rassy 34 / 2001 Hallberg Rassy 34 / 2001 Hallberg Rassy 34 / 2001 Allmän beskrivning Info Hallberg Rassy 34 är en mycket trivsam och välbyggd båt som erbjuder goda seglingsegenskaper och hög komfort till sjöss, i hamn

Läs mer

Sjöugglan IV bilder:sjöugglan lv bilder Sida 1

Sjöugglan IV bilder:sjöugglan lv bilder Sida 1 Sjöugglan IV bilder:sjöugglan lv bilder 2010-04-12 16.02 Sida 1 Sjöugglan lv, Albin Nova 99 byggd 1988. I princip allt utbytt och nytt utom motorn (se sep beskrivning). Med den trebladiga foldingpropellern

Läs mer

Upwind beating med Celeste. foto Max Alm-Norell. Färöarna. foto Bengt Tarre

Upwind beating med Celeste. foto Max Alm-Norell. Färöarna. foto Bengt Tarre search 18 Med lust att upptacka Bengt Tarre har seglat sedan barnsben och alltid lockats av långa distanser och nya platser. Längtan efter äventyr och öppna hav resulterade så småningom i några längre

Läs mer

TIISKERI Båtar för sjöfolk

TIISKERI Båtar för sjöfolk TIISKERI Båtar för sjöfolk Svensk representant Sjöbjörn i smoking Tiiskeri är byggd för tuffa tag utan att för den skull vara råbarkad. Mycket möda har lagts ned på att skapa en vacker miljö inombords

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Vi ville ha en trygg, stabil, långkölad båt som tål väder och vind, har en bra

Av Bengt Jörnstedt. Vi ville ha en trygg, stabil, långkölad båt som tål väder och vind, har en bra Färska som seglare ville Dag och Anne-Christine Rönnberg ha en trygg båt när de för ett par år sedan gav sig ut på jakt efter sin första egna segelbåt. När man hittade en Bianca 27 behövde man inte leta

Läs mer

Väcker uppmärksamhet

Väcker uppmärksamhet Inte riktigt av den långsmala typen, men heller ingen havskryssare. Kanske är kustkryssare lämpligaste beteckningen på Omega 42, uppmärksammad för sin tidlösa skönhet och en av de mest efterfrågade båtarna

Läs mer

Ett epokgörande år. Ett avbrott i karriären

Ett epokgörande år. Ett avbrott i karriären Ett epokgörande år År 1914 är Oscar med och bildar Kungsörs segelsällskap, KSS. Sällskapet bestämmer sig året därpå för att låta bygga sin första lottbåt, och Oscar har snart en beställning på en skärgårdskryssare

Läs mer

snabbare. Och så blev det. - Man kan knappt göra en segling utan att någon man möter på fjärden gör tummen upp när vi kommer, berättar Sten Brycker.

snabbare. Och så blev det. - Man kan knappt göra en segling utan att någon man möter på fjärden gör tummen upp när vi kommer, berättar Sten Brycker. Man behöver inte äga en OE 36 för att falla för hennes sköna linjer. Men denna 'Olle Enderleins vackraste båt' föddes inte utan vissa våndor - och överlevde gjorde hon mycket tack vare en överste som slutade

Läs mer

Värmlänningarna slår till

Värmlänningarna slår till I 'idealstorleken' kring 30 fot seglar Balladen i främsta ledet. Bakom det melodiskt klingande namnet har vi en styv och ganska robust båt, med god balans mellan utrymmena på och under däck. Av Bengt Jörnstedt

Läs mer

S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar.

S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar. Segeltrimtips Från S30förbundets "Tekniska Tips" daterad 921103 Några tips om hur du får bättre fart på S-30:an S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar.

Läs mer

Jag ville egentligen ha en Linjett 32 men hade inga pengar. Och så ville jag ha fraktionsrigg och blyköl, och då blev det Omega 28, säger Lars.

Jag ville egentligen ha en Linjett 32 men hade inga pengar. Och så ville jag ha fraktionsrigg och blyköl, och då blev det Omega 28, säger Lars. Omega 28 tillhör de båtar där prestanda ingick i designerns uppdrag. Samtidigt förpliktade företagsnamnet Familjebåtar AB. Att det blev en bra mix av fart och boende intygar de ägare Segling träffat. Av

Läs mer

Viggen - "Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge"

Viggen - Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge Viggen - "Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge" Lilla Viggen har blivit förstabåt för många nya seglare. För ett lågt pris får man en minihavskryssare med stora möjligheter. Och ett ovanligt

Läs mer

80 and still going strong

80 and still going strong Seglingsloftet i Newport, USA under utmaningsserien till America s Cup 1977. Sista seglingen i Kiel under OS 1972 där Pelle tog silverpengen. 80 and still going strong Olympier, världsmästare, designer

Läs mer

En gång rival - alltid Rival

En gång rival - alltid Rival En gång rival - alltid Rival En av systrarna i den långsmala familjen är Rival 22. Ska man fria till en sådan dam får man hålla sig framme, för Rivalen lever oftast i trogna. långlivade förhållanden. Ägarna

Läs mer

Träbåtskulturen lever i Domsand!

Träbåtskulturen lever i Domsand! Träbåtskulturen lever i Domsand! Av Magnus Juvén. Att segla en träbåt är att ta del av en kultur som vilar på nostalgiska minnen av den tidens stora konstruktörer och segelbåtsteorier. Hantverket är många

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Hon går som ett tåg, det är en fantastisk båt att segla, säger Jonas Fridholm i Stockholm.

Av Bengt Jörnstedt. Hon går som ett tåg, det är en fantastisk båt att segla, säger Jonas Fridholm i Stockholm. För många är Carreran en drömbåt. Racig, flushad, snabb. Alltför extrem tycker de som blir omseglade. Med inredning som en gymnastiksal, förmodligen. Men skenet bedrar. Hon är enkel att segla och har full

Läs mer

Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt

Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt När Pelle Petterson kom med Maxi95 var det både logiskt

Läs mer

Bekymmersfritt Det är inte lätt att veta vilken

Bekymmersfritt Det är inte lätt att veta vilken Finns det några genvägar till en bekymmersfri båt? Vi har tagit hjälp av expertis i form av tre besiktningsmän som var och en valt ut tio säkra kort. Text: Åsa Bonthelius Bekymmersfritt Det är inte lätt

Läs mer

Undanvind bästa bogen

Undanvind bästa bogen Konstruktören Einar Ohlson hämtade inspiration från USA när han skapade sin Ohlson 22 i slutet av 60-talet. Plastens spännande möjligheter utnyttjades i nya former på skrov och däck som gav massor av plats

Läs mer

Scampi VM-segraren som blev familjevinnare

Scampi VM-segraren som blev familjevinnare Scampi VM-segraren som blev familjevinnare Scampi. Namnet klingar nästan magiskt. Peter Norlins segerrika, fula ankunge, som länge skrämde bort vanliga seglare - men i sinom tid vann även familjernas hjärtan.

Läs mer

Dufour 45 Performence

Dufour 45 Performence 3-2009 157 Dufour 45 Performence Detta är en relativt ny yacht från det franska varvet Dufour vid Atlantkusten. Den har en rymlig och ljus interiör med många praktiska detaljer. I grundpriset ingår t ex

Läs mer

Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com

Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com in på scenen sist. Men fort gick hon, comfortabel var hon dessutom. Därmed

Läs mer

Om någon känner sig manad att bevisa tesen att man kan segla över oceanerna med minsta tänkbara båt, så har vi här i Sverige ett lysande exempel:

Om någon känner sig manad att bevisa tesen att man kan segla över oceanerna med minsta tänkbara båt, så har vi här i Sverige ett lysande exempel: Havsfidran är minst av alla, ändå har hon seglats längre än de flesta. Fort går det inte, hon föredrar öppna bogar. Men tryggare kan ingen vara, tycks det. Av Bengt Jörnstedt Om någon känner sig manad

Läs mer

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan Bosses Trimguide Guiden bygger på mitt eget gamla valspråk ungefär rätt är alltid bättre än exakt fel! Med det menar jag att man skall se till att kunna få till ett skapligt bra trim snabbt och säkert

Läs mer

Trimguide CB 66. Trimguiden består av: 1 Förberedelser 2 Segeltrim 2.1 Under 4 m/s 2.2 4-7 m/s 2.3 Över 7 m/s

Trimguide CB 66. Trimguiden består av: 1 Förberedelser 2 Segeltrim 2.1 Under 4 m/s 2.2 4-7 m/s 2.3 Över 7 m/s Trimguide CB 66 Trimguiden består av: 1 Förberedelser 2 Segeltrim 2.1 Under 4 m/s 2.2 4-7 m/s 2.3 Över 7 m/s Trimguiden är skriven av Fredrik Åstrand, North Sails. fredrik@se.northsails.com 1. Förberedelser

Läs mer

we put salona 38 on the start line

we put salona 38 on the start line on focus we put salona 38 on the start line I slutet av mars tog vi oss till Kroatien för att besöka Salona Yachts och kappsegla en fabriksny Salona 38. Varvet ligger strax utanför Split i Solin inte långt

Läs mer

En kort presentation av ALBIN BALLAD

En kort presentation av ALBIN BALLAD En kort presentation av ALBIN BALLAD Balladen är en populär och tidlös skönhet i mer än 20 länder och den har tillverkats i fler än 1500 exemplar. Ballad - havskryssaren som nu även är klassad som "oceangående"

Läs mer

44 DAGENS BÅTAR. Vector 23 MC Vector 23 FC

44 DAGENS BÅTAR. Vector 23 MC Vector 23 FC 44 DAGENS BÅTAR Vector 23 MC Vector 23 FC Snabbast i skärgården Samma skrov helt olika sjöegenskaper. I närmare 50 knop testade vi två olika fartvidunder från Vector och fick två helt olika resultat. text:

Läs mer

Den nordiska Folkbåten

Den nordiska Folkbåten Den nordiska Folkbåten Foton: Berth Höjer Kappsegling Den Nordiska Folkbåten är idag en av Europas mest aktiva kölbåtsklasser när det gäller kappsegling Folkbåten har blivit en klassiker som de senaste

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SUP MODELLER uppblåsbara...4 PLAY 8.0...6 ACTIVE 10.6...8 ACTIVE 10.8...10 CRUISER 11.0...12 CRUISER 12.6...14 RACE 12.6...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SUP MODELLER uppblåsbara...4 PLAY 8.0...6 ACTIVE 10.6...8 ACTIVE 10.8...10 CRUISER 11.0...12 CRUISER 12.6...14 RACE 12.6... KONA SUP 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SUP MODELLER uppblåsbara...4 PLAY 8.0...6 ACTIVE 10.6...8 ACTIVE 10.8...10 CRUISER 11.0...12 CRUISER 12.6...14 RACE 12.6...16 SUP MODELLER hårda brädor...18 MOLOKA I

Läs mer

Trycket är beroende av kraft och area

Trycket är beroende av kraft och area Vad är tryck? Trycket är beroende av kraft och area Om du klämmer med tummen på din arm känner du ett tryck från tummen. Om du i stället lägger en träbit över armen och trycker med tummen kommer du inte

Läs mer

sporthotel dehler 38c

sporthotel dehler 38c Text och foto SEARCHMAGAZINE sporthotel dehler 38c snygg tysk design, smarta lösningar och Fina seglingsegenskaper Nya Dehler 38, designad av Judel/Vrolijk, har fått många att höja på ögonbrynen. Båten

Läs mer

basta svenska bat i search 22

basta svenska bat i search 22 Firefly basta svenska bat i X-games I den stundtals hårda vinden var det flera besättningar som broachade. Team Firefly med Johann Lindell vid rodret lyckades dock hålla sig undan från några sådana överraskningar.

Läs mer

Full fart framåt har alltid varit målet för lilla tuffa X-79, som nu tycks gå mot en ny vår. Av Bengt Jörnstedt

Full fart framåt har alltid varit målet för lilla tuffa X-79, som nu tycks gå mot en ny vår. Av Bengt Jörnstedt Full fart framåt har alltid varit målet för lilla tuffa X-79, som nu tycks gå mot en ny vår. Av Bengt Jörnstedt Det finns typiska 'genombrottsbåtar', sådana som gav skjuts åt en framgångsrik konstruktörskarriär

Läs mer

ENTYPSREGEL KLASSBESTÄMMELSER FÖR W30. Inledning. 1. Allmänna klassbestämmelser. 2 Mätkontroll. Reviderad 941230

ENTYPSREGEL KLASSBESTÄMMELSER FÖR W30. Inledning. 1. Allmänna klassbestämmelser. 2 Mätkontroll. Reviderad 941230 ENTYPSREGEL Reviderad 941230 KLASSBESTÄMMELSER FÖR W30 Inledning W30, även kallad Kompromiss, utgör en kombination av havs- och skärgårdskryssare. W30 har konstruerats av Jörgen Wallin SYR, och baskonstruktionen

Läs mer

Projektet med klubbpipan Redan 2009 sade Tom att han tyckte Lars blivit så duktig, att han skulle kunna göra

Projektet med klubbpipan Redan 2009 sade Tom att han tyckte Lars blivit så duktig, att han skulle kunna göra Lars Jönsson är en passionerad seglare och det var faktiskt detta intresse som ledde till att han idag är pipmakare. Under en seglats sommaren 1998 övernattade Lars i Taarbeck på Själland och på kvällen

Läs mer

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin Jag har funderat lite på hur man skulle placera och utforma en dykstege till vår nya RIB. Fundering 1: Placering. Var vill vi ha dykarna, när vi tänker på säkerheten a) Inte i närheten av propellern. b)

Läs mer

Linjett 32 Typisk 70-talsbåt - men bättre

Linjett 32 Typisk 70-talsbåt - men bättre Linjett 32 Typisk 70-talsbåt - men bättre Synbarligen är hon är ett barn av sin tid, Linjett 32:an från 1978. Men på en viktig punkt skiljer hon sig från andra sjuttiotalister. Hon är inte fabrikstillverkad,

Läs mer

Varför djupare V-botten och större motor

Varför djupare V-botten och större motor Varför djupare V-botten och större motor Det är ofta mycket stort avstånd mellan tillgänglig kunskap och dess tillämpning i produktion och handel. Det cirkulerar många helt ogrundade slutsatser som kan

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Med tidstypisk bredd i aktern och långa seglande linjer ångar Hanse 415 på fint. Och visst kan man segla Hanse 415 ensam, men båten är främst en

Med tidstypisk bredd i aktern och långa seglande linjer ångar Hanse 415 på fint. Och visst kan man segla Hanse 415 ensam, men båten är främst en Med tidstypisk bredd i aktern och långa seglande linjer ångar Hanse 415 på fint. Och visst kan man segla Hanse 415 ensam, men båten är främst en familjecruiser med gott om plats för många gäster. 14 Segling

Läs mer

skarpa ändskepp är balanserad och estetiskt tilltalande - ge en spetsgattad båt ett nätt språng och det blir garanterat en vacker och charmig båt.

skarpa ändskepp är balanserad och estetiskt tilltalande - ge en spetsgattad båt ett nätt språng och det blir garanterat en vacker och charmig båt. Danske Peter Bruun gick sin egen väg när han ritade sin kvartett med spetsgattade 'valbåtar', inspirerade av moder natur. Lilla Späckhuggaren kom först, med en robust klassisk skrovprofil mellan fenan

Läs mer

Båten. Våran båt modell

Båten. Våran båt modell Båten Våran båt modell Vassbåten är bland dom äldsta båtarna som funnit tillsammans med flottar och kanoter. Båtar är inte den första farkost som människan konstruerat för att färdas över vatten. Det var

Läs mer

Limhamns Segelsällskap Året 2017

Limhamns Segelsällskap Året 2017 L S S Tjugohundra sjutton! Då var det 45:e LSS året snart över och jul & nyårshelgerna står runt knuten. Året har varit fullt av aktiviter och engagemang. Började direkt med Tretton aftons fest och har

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen.

Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen. Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen. Söndagen den 20 juli 2014 tog vi, 111112-1621 Ingvar Sturkman och undertecknad, oss tid för ett sedan länge bokat besök på ovan nämnda varv. 1C3132-411

Läs mer

Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996

Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996 Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996 Fri prövningsrätt gäller vilket innebär att säljaren har rätt att välja vem som skall förvärva båten oaktat vilka bud som kommer in. Säljes genom Båtagent

Läs mer

Högre och fortare Vi är stolta över att få hälsa dig välkommen till Arcona Yachts en svensk tillverkare med ambition att leda utvecklingen av riktiga

Högre och fortare Vi är stolta över att få hälsa dig välkommen till Arcona Yachts en svensk tillverkare med ambition att leda utvecklingen av riktiga Högre och fortare Vi är stolta över att få hälsa dig välkommen till Arcona Yachts en svensk tillverkare med ambition att leda utvecklingen av riktiga segelbåtar för hela familjen. Med hjälp av vår egen

Läs mer

Vänligen notera citationstecknen i rubriken; det vore Segling främmande att komma med så absoluta värdeomdömen när vi skriver om en båt!

Vänligen notera citationstecknen i rubriken; det vore Segling främmande att komma med så absoluta värdeomdömen när vi skriver om en båt! Vänligen notera citationstecknen i rubriken; det vore Segling främmande att komma med så absoluta värdeomdömen när vi skriver om en båt! Men hon är högt skattad av sina egna, Rapiden en av det tidiga 70-talets

Läs mer

Nov 2008. Alla ombord

Nov 2008. Alla ombord Nov 2008 Alla ombord 10 ord från Vasamuseet I denna mapp finns konstiga ord. De handlar om skeppet Vasa. Förbered dig på att komma till museet genom att lära dig några av orden. Varje ord förklarar vi

Läs mer

Klassregler för. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Klassregler för Nova-klassen Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Nova konstruerades 1981 av Peter Norlin. Nova antogs 2001 som klassförbund i Svenska Seglarförbundet

Läs mer

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK Stilguide ALLT FÖR EN DAG PÅ BRYGGAN Shopping HETASTE GRILLARNA I SOMMAR Trend SENASTE NYTT FRÅN MILANO EN DAG PÅ BRYGGAN GRILLARNA I SOMMAR NYTT FRÅN MILANO Stilguide Shopping Trend NUMMER 005 2013 ALLT

Läs mer

Självstyrning. Autopiloter och vindroder. Det ena eller det andra, båda eller inget?

Självstyrning. Autopiloter och vindroder. Det ena eller det andra, båda eller inget? Självstyrning Autopiloter och vindroder. Det ena eller det andra, båda eller inget? Varför autopilot eller vindroder? Sover aldrig Äter inte Käftar inte emot Tullar inte av barskåpet 2 Autopiloter, typer

Läs mer

Arcona 465 Carbon - Potent toppbygge

Arcona 465 Carbon - Potent toppbygge Arcona 465 Carbon - Potent toppbygge Arcona 465 är både långfarare, familjebåt och regattaracer. Avancerad uppbyggnad, mycket segel, snabba linjer och flott inredning garanterar superprestanda och toppkomfort.

Läs mer

Mätguide för båt. Börja med att ta mått på riggen, det är viktigt att måttbandet följer respektive stag och att de är sträckta.

Mätguide för båt. Börja med att ta mått på riggen, det är viktigt att måttbandet följer respektive stag och att de är sträckta. Denna mätguide hjälper dig ta rätt grundmått på din båt. Det är viktigt att mätningarna är av god kvalité. Fotografera gärna dina mätningar samt övergripande detaljer av skrov och rigg. Du behöver ett

Läs mer

Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar.

Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar. Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar. Med relativt lag rigg och enbart självslaende fock är seglingsegenskapema i Hanse 345 lugnare och snällare

Läs mer

Lovord för kvalitetskänsla och hantverk i Düsseldorf

Lovord för kvalitetskänsla och hantverk i Düsseldorf Nyhetsbrev april-maj 2016 Lovord för kvalitetskänsla och hantverk i Düsseldorf Vi är mycket glada över det varma mottagande som vår monter och presentationen av Najad 570 CC fick under boot i Düsseldorf,

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

CB 365 / 2012. Specifikation

CB 365 / 2012. Specifikation Specifikation CB 365 cruiser / racer CB 365 är byggd för kappseglaren och familjeseglare som inte gillar att bli omseglade. Stor sittbrunn anpassad för havssegling och bekväm komfort i hamn. Vacuum injicerat

Läs mer

10 övningar i studieteknik

10 övningar i studieteknik 10 övningar i studieteknik Henrik Svensson 2008-08-12 Denna text är hämtad från: http://www.henriksvensson.info.se Den här övningen försöker visa vikten av att ta det lugnt. Uppgifterna nedan kan verka

Läs mer

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s Från kontor till modern funkis Luise Ljungby och Rasmus Kjær hade bott mitt emot det gamla kontoret som tillhörde Århus universitet i ett år när det blev till salu. Trots att de bara hade bott i sitt dåvarande

Läs mer

FAMILJEBÅT MED BUSTER CABIN TEXT ANNA SANDGREN FOTO PÄR OLSSON

FAMILJEBÅT MED BUSTER CABIN TEXT ANNA SANDGREN FOTO PÄR OLSSON FAMILJEBÅT MED TEXT ANNA SANDGREN FOTO PÄR OLSSON Busters senaste kabinbåt delar skrov med nya Magnum E och bjuder på både sov- och busmöjligheter. Vi har testat den grundligt i Kvarkens skärgård. 18 FARTRESURSER

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970

Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970 1 Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970 Avskrivet av Bertil Malmfält 2012-11-16 Georg Karlsson har samlat ihop olika varor till butiken i mer än trettio

Läs mer

Klassregler för. Omega 42. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Omega 42. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Sid.1 (11) 2016 Klassregler för Omega 42 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Omega 42 konstruerades 1978 av Peter Norlin Omega 42 Sällskapet antogs som klassförbund

Läs mer

Tryck. www.lektion.se. fredag 31 januari 14

Tryck. www.lektion.se. fredag 31 januari 14 Tryck www.lektion.se Trycket är beroende av kraft och area Om du klämmer med tummen på din arm känner du ett tryck från tummen. Om du i stället lägger en träbit över armen och trycker med tummen kommer

Läs mer

Linköpings- pirken ett symmetriskt mästerverk. Av Björn Borg

Linköpings- pirken ett symmetriskt mästerverk. Av Björn Borg Linköpings- pirken ett symmetriskt mästerverk. Av Björn Borg Jag träffade upphovsmannen av Linköpingspirken, Börje Nilsson, en vacker sommardag hemma i hans trevliga lägenhet i södra Linköping. När vi

Läs mer

Maxi 33. Teknisk handledning

Maxi 33. Teknisk handledning Maxi 33 Teknisk handledning 2 (7) TEKNISKA DATA LÖA 9.92 m LWL 8.20 m Bredd 3.25 m Djupgående (standardköl) 1.40 m Deplacement cirka 4.5 ton Kölvikt ca. (järnköl) 1 840 kg Storsegel 24 m 2 Självslående

Läs mer

ST]uO LASSE NORLIN. \ s\ ,,, Jen. i. r &

ST]uO LASSE NORLIN. \ s\ ,,, Jen. i. r & FORTI ST]uO ÄY LASSE NORLIN s \ s\ r,,, Jen _ i.r & ' 1'^ FORTISSI]UlO för för Drömbåten Lasse Norl ilr. Och kanske Di g? En drömbåt När en av Sveriges lrämsta segelbåtskonstruktörer ritar en båt sin drömbåt

Läs mer

Nu finns det en möjlighet att förvärva en Delphia 37.3 till mycket förmånligt pris.

Nu finns det en möjlighet att förvärva en Delphia 37.3 till mycket förmånligt pris. Delphia 37.3 Nu finns det en möjlighet att förvärva en Delphia 37.3 till mycket förmånligt pris. Efter succén med vår nya Delphia 33.3 så har vi på Blåkusten Marin beställt en helt ny Delphia 37.3. Båten

Läs mer

Linjett-tips. Av Margaretha och Kjell Björklund L33, nr 33, Marelin Tel. 08 776 23 00 Med tack till DELAB för medverkan!

Linjett-tips. Av Margaretha och Kjell Björklund L33, nr 33, Marelin Tel. 08 776 23 00 Med tack till DELAB för medverkan! Linjett-tips Av Margaretha och Kjell Björklund L33, nr 33, Marelin Tel. 08 776 23 00 Med tack till DELAB för medverkan! Häckstagsträckare Hur många gånger har inte haländan kommit i kläm när man öppnat

Läs mer

EasyStand båtstöttor

EasyStand båtstöttor EasyStand båtstöttor Monteringsanvisningar och användarinstruktioner för segelbåt och motorbåt Monteringsanvisning för EasyStand segelbåtstötta 1 2 Starta med att ta bort all emballering från stöttan och

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Klassregler 1999 för Svenska X79-klubben

Klassregler 1999 för Svenska X79-klubben Klassregler 1999 för Svenska X79-klubben Innehållsförteckning 1. Allmänna regler...2 2. Skrov, Däck, Inredning, Köl och Roder...2 2.1 Skrov och däck...2 2.2 Inredning...2 2.2.2 Huvudsaklig inredning...2

Läs mer

Du kan inte ens ana. Stacia hade uppenbarligen känt av hans rädsla och hennes tankar nådde in i hans huvud.

Du kan inte ens ana. Stacia hade uppenbarligen känt av hans rädsla och hennes tankar nådde in i hans huvud. 6 Han hade aldrig sett henne så arg, tänkte Blake där han hängde nästan en meter upp i luften. Stacia, snälla bad han i ett försök att blidka henne. Hon knyckte till med handen och plötsligt flög han genom

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

Östersjöns skönaste skepp Det är något visst med gamla träbåtar. Särskilt de med segel. Fria från buller svävar de mot böljan blå.

Östersjöns skönaste skepp Det är något visst med gamla träbåtar. Särskilt de med segel. Fria från buller svävar de mot böljan blå. 16 2008 Östersjöns skönaste skepp Det är något visst med gamla träbåtar. Särskilt de med segel. Fria från buller svävar de mot böljan blå. Vedjakten Sofia Linnea väcker ömsinthet, nostalgi och beundran.

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

THE RACE BEHIND THE SCENES

THE RACE BEHIND THE SCENES Designarbetet är väldigt omfattande och man arbetar med tusen små projekt. Vi experimenterade mycket med vinklar och placering av daggerboards. Det påverkar båtens balans mycket men vi är nöjda med den

Läs mer

2007 Powered By Suzuki 9

2007 Powered By Suzuki 9 2007 9 Powered By Suzuki Cantieri Capelli Capelli är en av Italiens ledande båttillverkare och den enda som levererar både RIB och glasfiberbåtar. De producerar närmare 3000 båtar per år. Capelli håller

Läs mer

Klassregler för. Linjett 33. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Linjett 33. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM 2002 Klassregler för Linjett 33 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Linjett 33 konstruerades 1993 av Mats Gustafsson. Svenska Linjettförbundet antogs som klassförbund

Läs mer