Information från kommunstyrelsens möte Årsredovisning 2009: Plus 18 miljoner, bästa under 2000-talet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information från kommunstyrelsens möte 2010-04-21. Årsredovisning 2009: Plus 18 miljoner, bästa under 2000-talet"

Transkript

1 ) 1 (8) Presskontakt: Nina Gregoriusson, informatör Båstads kommun, , PRESSMEDDELANDE Information från kommunstyrelsens möte Ärenden som ska vidare till Kommunfullmäktige 5 maj: Årsredovisning 2009: Plus 18 miljoner, bästa under 2000-talet Båstads kommun redovisar för 2009 ett positivt resultat på 18 miljoner kr, det högsta under 2000-talet. I förhållande till budgeten blev det ett överskott med sju miljoner kr. Utgångsläget inför år 2009 var synnerligen besvärligt i Båstads kommun. Finanskrisen och lågkonjunkturen slog till med full kraft. Prognoserna spådde kraftigt minskade skatteintäkter och minskad BNP. Stoppåtgärder Kommunen införde investeringsstopp, övertidsstopp och nämnderna uppmanades att vara mycket återhållsamma. Att dra i nödbromsen gav resultat. Nämnderna klarade totalt sett att hålla sig inom sina budgetar. Framför allt bröts trenden med underskott inom vård- och omsorgsnämnden. Där blev det istället ett överskott på 3,4 miljoner kronor. I årets resultat finns även en realisationsvinst på drygt nio miljoner kr för fastighetsförsäljningar. Balanskravet uppfyllt Det lagstadgade balanskravet uppfylldes, det vill säga att de löpande intäkterna ska täcka de löpande kostnaderna. Huvuddelen av 2008 års underskott kunde även återställas. Lägre ränta, minskade lånekostnader och avskrivningskostnader, lägre sociala avgifter och avtalsförsäkringar gav ett plus på tio miljoner kr jämfört med budget. Utfallet av skatteunderlaget blev också bättre än de första prognoserna även om skatteintäkterna för året var 23 mkr lägre än budgeterat. En annan viktig faktor är att kommunen hade budgeterat för ett överskott för Två år under 2000-talet, 2003 och 2008, har Båstads resultat varit negativa redovisades ett underskott på -9,4 miljoner kr. Kommunfullmäktige behandlar årsredovisningen den 5 maj. Postadress Telefon E-post Plusgiro Gatuadress Telefax Webbplats: Organisationsnummer Vångavägen

2 2 (8) Tillfälligt konjunkturstöd till vinterväghållning mm Båstads kommun har fått 10,7 miljoner av regeringen i tillfälligt konjunkturstöd för Det möjliggör att förvaltningarna kan få tilläggsanslag av engångskaraktär samt bidrag till omställningskostnader. Bland annat räddas budgeten för årets vinterväghållning tack vare dessa pengar. Förslaget till kommunfullmäktige från kommunstyrelsen är att Tekniska förvaltningen ska få 1,3 miljoner kronor i tilläggsanslag. Pengarna behövs för att täcka kostnaderna för den kalla och extremt snörika vintern. Kostnaderna enbart för januari och februari blev kronor. Det är kronor mer än vad den gjort för motsvarande period de tre senaste åren. Maskiner har gått sönder Till detta kommer mars månad, som återstår att summera. Den hårda vintern har också gått hårt åt maskiner och utrustning som gått sönder och fått repareras. Under våren väntas även reparationer för sönderskottade mark- och gatukantsstenar, buskar, häckar, staket och gräsmattor. Där snö har deponerats kommer det att krävas ökade renhållningsinsatser. Tekniska förvaltningen räknar även med att få bidragsansökningar från vägföreningarna som sannolikt också drabbats av ökade kostnader. Tilläggsanslag till måltidsverksamheten Kommunstyrelsen föreslår också att följande verksamheter ska få tilläggsanslag från konjunkturstödet. Måltidsverksamheten inom Tekniska förvaltningen får kronor för att kunna investera i nya mattransportboxar på sammanlagt kronor. Investeringen behöver göras för att kunna genomföra den nya måltidsorganisationen. Matproduktionen koncentreras till Skogslidens kök samt Strandängsskolan och Förslövs skola. Transportboxarna som maten levereras i behöver bytas ut för att få en säker temperaturhållning när det gäller kall och varm mat. Janet Gunnarsson (C) ville avslå i avvaktan på mer information om den nya köksorganisationen i sin helhet. Kommunstyrelsens majoritet var dock för tilläggsanslaget. Bildningsnämnden föreslås få 4,8 miljoner kronor i tilläggsanslag för omställningskostnader i samband med besparingar i budgeten. Nämnden får även 1,1 miljon kronor för att eleverna blivit fler i särskolan/specialskola. Vård- och omsorgsnämnden föreslås få tilläggsanslag med 2,1 miljoner kronor. pengarna ska gå till ökade kostnader för lokaler på Skogsliden i samband med att Åslidens nya vård- och omsorgsboende tagits i bruk.

3 3 (8) Kommunfullmäktige beslutar om samtliga tillägganslag den 5 maj. Torekov Året runt föreslås få fortsatt kommunalt stöd Torekov året runt är ett Leader-projekt för byutveckling som pågått under 2009 för att öka inflyttningen till Torekov. Nu är det dags att genomföra fas 2 i projektet. Kommunstyrelsen är positiv till att kommunen fortsätter att medfinansiera projektet, men vill inte stå som projektanordnare. Förslaget är också att säga nej till att lämna förlustgaranti. Projekt Torekov Året runt har skapat ett stort engagemang bland Torekovborna, både bland året runt boende och bland fritidsboende. Mellan 100 och 150 personer har varit engagerade i olika former. Kommunen har medverkat i den första fasen genom att olika medarbetare lagt ner arbetstid i projektet. Torekov Turist- och Badförening har hittills varit projektägare. Inför fas 2 har föreningens styrelse önskat att kommunen lämnar en förlustgaranti eller står som projektägare. Nej till förlustgaranti Kommunstyrelsen gick på kommunchefens förslag, att säga nej till både förlustgaranti och projektansvar. Förslaget till kommunfullmäktige är att kommunen medfinansierar nästa fas i projektet med kronor kronor i form av nedlagd arbetstid för kommunala tjänstemän samt kronor kontant, fördelat på tre år, Ann-Margret Kjellberg (S) föreslog att kommunen skulle öka det kontanta stödet till kronor per år, men fick inte igenom det. Kommunstyrelsen vill införa vårdnadsbidrag Kommunstyrelsen är positiv till att Båstad inför kommunalt vårdnadsbidrag. Därmed gick majoriteten på förslaget från bildningsnämnden. Socialdemokraterna i kommunstyrelsen var liksom partikamraterna i bildningsnämnden negativa till förslaget och ville avslå. Går fullmäktige på samma linje som kommunstyrelsen införs vårdnadsbidraget den 1 augusti i år. Man ska endast kunna ta ut det som ett helt vårdnadsbidrag, det vill säga helt avstå från att ha sitt barn i barnomsorgen. Max kronor per barn Vårdnadsbidraget är obeskattat och maximalt kronor per barn och kalendermånad. Det kan fås för barn som fyllt ett år men inte tre år.

4 4 (8) För att få bidraget ska man vara folkbokförd i kommunen tillsammans med barnet. Föräldrapenning för 250 dagar ska ha tagits ut. Kommunstyrelsen föreslår även att vårdnadsbidraget ska utvärderas efter ett år, det vill säga om det blir ja i fullmäktige. Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet. Malenbadet avgifter och uthyrning Malenbadet var föremål för flera ärenden på kommunstyrelsen. Det var främst kultur- och fritidsnämndens förslag att höja avgifterna från i sommar och korta badsäsongen med tre veckor som diskuterades. Kommunstyrelsen godkände förslaget till höjda badavgifter för Kommunstyrelsen är också positiv till att Malenbadet blir möjligt att hyra på kvällstid för privatpersoner. Politikerna var inte lika positiva till att korta öppettiden med tre veckor, genom att öppna badet först till skolavslutningarna. På så sätt räknar kultur- och fritidsnämnden med att spara kronor på personalkostnaderna. Kostnaderna för uppvärmning av badvattnet väntas också bli mindre. Kommunstyrelsens förslag till fullmäktige är att höjningen godkänns under förutsättning att 2009 års öppethållande bibehålls. Ann-Margret Kjellberg (S) ville för sin del avslå avgiftshöjningen och ansåg att Malenbadet skulle få kronor i tilläggsanslag. Ett förslag som röstades ner. Underskott i flera år Malenbadet har under flera år haft problem med ekonomin. Under de tre senaste åren har badet gått med kronor i underskott per år. Höjda badavgifter väntas ge en ökad intäkt om kronor, om vädret blir som Enligt förslaget blir dagavgiften för barn oförändrat 30 kronor medan vuxna får betala 50 kronor för ett bad istället för 40 kronor. Familjepriset blir 140 kronor jämfört med dagens 130 kronor. Uthyrning kvällstid Uthyrningen av badet på kvällstid väntas inte ge någon större intäkt då badet kommer att hyras ut till självkostnadspris. Förslaget är att det ska kosta kronor för ett sällskap på max tio personer, vilket kräver en anställd i tjänst personer får betala kronor (kräver två anställda), personer kronor (kräver tre anställda) etcetera.

5 5 (8) Kommunal simskola på Malenbadet sommaren 2010, Kommunens simskola gör comeback på Malenbadet i sommar efter att ha varit borta i två år. Simskolan väntas tillsammans med höjda badavgifter och uthyrning förbättra badets ekonomi. Kultur- och fritidsnämnden har ansvarat för den kommunala simskolan i 21 år, bortsett från de två senaste åren. Under alla dessa år har familjen Buhre parallellt bedrivit privat simskola på Malenbadet. Sommaren 2010 blir dock den sista sommaren som familjen kommer att anordna simskola. Bättre service till kommuninvånarna Detta har dock ingenting att göra med kultur- och fritidsnämndens beslut att starta den kommunala simskolan igen. Motivet är framför allt att ge besökarna och kommuninvånarna bättre service, och förbättra Malenbadets ekonomi. Simskolan kommer att anordnas i tre tvåveckors-perioder. Vecka 25-26, vecka och vecka För barn som går i kommunens skolor och förskolor kommer det att kosta 500 kronor för två veckor, enligt förslaget. För andra barn blir priset kronor. Kommunen räknar med att cirka 150 barn ska delta i simskolan. Det väntas ge en intäkt på kronor, sedan kostnaden för två simlärare dragits av. Ärendena som rör Malenbadet ska upp i fullmäktige den 5 maj. Försäljning av Grevie 2:26, Larsbo/Askenhuset till Båstads Montessoriförening Båstads Montessoriförening får köpa den fastighet i Grevie som de hyrt av kommunen sedan Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att fastigheten säljs för 1,1 miljon kronor. Båstads Montessoriförening vill köpa fastigheten för att skapa större möjligheter att expandera skolverksamheten. Fastigheten har värderats till cirka kronor. Eftersom den är i stort behov av renovering och Montessoriföreningen själva svarat för betydande investeringar i denna, föreslår fastighetschefen och kommunchefen ett pris på 1,1 miljon kronor. Kommunstyrelsen gick på samma linje, men Ann-Margret Kjellberg (S) ville avslå. Hennes förslag, som inte gick igenom, var att fastigheten inte säljs förrän en detaljplan fastställts för området.

6 6 (8) Över hundra synpunkter på kommunen Under det andra halvåret 2009 kom det in 108 synpunkter till kommunens nya synpunktshantering. En tiondel av dessa var beröm. De flesta som skickats in har till stor del handlat om förslag på förbättringar och förändringar i den kommunala verksamheten. Det visar den uppföljning som kommunkansliet gjort och som återrapporterades till kommunstyrelsen den 21 april. Synpunkter kan skickas in via vanligt brev, e-post eller så kan man använda ett särskilt vykort som finns på kommunkontoret, bibliotek, vårdboenden mm. Svar inom tio dagar För snart ett år sedan, i juli 2009, införde Båstads kommun en synpunktshantering för att kunna ta emot synpunkter från allmänheten. Positiva som negativa. Synpunkterna ska besvaras inom tio arbetsdagar av den förvaltning som berörs. Man kan lämna anonyma synpunkter, men dessa kan då inte få svar. Tanken är dock att så småningom införa en FAQ (Frequently Asked Questions) på kommunens webbplats där även anonyma förslag kan publiceras. Trafik, stränder, bibliotek Mellan den 16 juli och den 31 december kom det in 108 synpunkter. Av dessa var 27 anonyma. De allra flesta 61 stycken berörde Tekniska förvaltningen. Mest populärt att tycka till om är trafiken, bibliotek, skattesats, befolkning, politik, stränder, bad och hamn. Alla synpunkter diarieförs i ett särskilt synpunktsdiarium. Svar skickas omgående till den som lämnat in den för att informera om handläggande förvaltning. Av de 81 synpunkter som inte var anonyma besvarades 50, varav 36 inom tio dagar. Det finns med andra ord utrymme för förbättringar även när det gäller svarsfrekvensen! Kommunen övertar badbryggan i Hemmeslöv Båstads kommun tar över badbryggan i Hemmeslöv från Villaägarföreningen Norra Båstad. Det beslutade kommunstyrelsen vid mötet den 21 april. Kommunstyrelsen tackar också ja till det bidrag på kronor, som föreningen erbjudit kommunen. Pengarna ska användas till ett betongdäck som ska göra bryggan mer tålig för stormar. Motiveringen till övertagandet är att stranden och bryggan i Hemmeslöv kommer att få allt större betydelse med tanke på den framtida exploateringen i området.

7 7 (8) Har blåst sönder Det var för tio år sedan som Villaägarföreningen Norra Båstad anlade bryggan i Hemmeslöv, i förlängningen av Mellanvägen. Bryggan tillverkades av trätrallar som lades på nedgrävda och betongfyllda betongrör. De senaste årens allt tidigare och kraftigare stormar har gjort att bryggan blåst sönder. Det har krävt återkommande reparationer. Sommaren 2008 reparerades inte bryggan i avvaktan på en mer permanent lösning med betongdäck. Denna lösning ska nu kommunen förverkliga Kostnaden för ett nytt däck i betong beräknas till cirka kronor och här bidrar alltså föreningen med halva summan. Ja till att rusta upp Viktoriaparken Föreningen Gamla Båstad har nu fått svar av kommunstyrelsen på sin förfrågan om att rusta upp och försköna Viktoriaparken i Båstad. Kommunstyrelsen är positiv till upprustningen. Efter votering som slutade 7-5 beslutade politikerna att avslå den andra punkten i förslaget. Enligt denna skulle föreningen och eventuella finansiärer informeras om att området där parken ligger kan komma att förtätas. Detta förslag motsatte sig Ann-Margret Kjellberg (S), som fick med sig Bjärepartiet och Centerpartiet på sitt yrkande. Därmed föll förslaget från Moderaterna och Folkpartiet som även kommunstyrelsens arbetsutskott ställt sig bakom. Ideellt arbete Föreningen Gamla Båstad har jobbat ideellt med förslaget att rusta upp Viktoriaparken. Pengar har samlats in till material- och växtkostnader. Föreningen har även tagit fram ett gestaltningsförslag och en skötselplan med hjälp av en trädgårdsarkitekt. Kommunens insats blir att hjälpa till med maskiner och personal för att i första hand anlägga den centrala gång som ska finnas i parken. Detta går att göra inom parkförvaltningens ekonomiska ram. Båstad får tjänsteman i beredskap Båstads kommun inför funktionen TIB (tjänsteman i beredskap). Kommunstyrelsen ställde sig bakom förslaget från samhällsbyggnadsnämnden. Vid en extraordinär händelse eller krishanteringssituation kräver länsstyrelsen att kommunerna har en tjänsteman i beredskap. Detta för att underlätta kontaktvägar och samarbete. Räddningstjänsterna i Skåne Nordväst har redan ett samverkansavtal när det gäller funk-

8 8 (8) tionen räddningschef i beredskap. Det innebär att räddningscheferna i nordvästkommunerna turas om att ha denna beredskap. TIB-funktionen kommer att samordnas med detta uppdrag. För Båstads del innebär det en årlig kostnad om cirka kronor. Båstads kommun blir rökfri Båstads kommun blir en helt rökfri arbetsplats från och med den 1 januari Det tog kommunstyrelsen ett enigt beslut om den 21 april. Det mesta tyder nu på att rökförbudet även går igenom i kommunfullmäktige den 5 maj. Förslaget är att det ska bli förbjudet att röka på arbetstid i hela den kommunala organisationen från och med nästa år. Både förvaltningscheferna och de fackliga organisationerna står bakom det. Båstads kommun sällar sig därmed till de 63 av landets kommuner som redan fattat fullmäktigebeslut om rökfri arbetstid. Ytterligare sju kommuner har infört rökförbud utan politiska beslut i botten. Hälsa och arbetsmiljö De tyngsta argumenten för rökfri arbetstid är bland annat hälso- och arbetsmiljöskäl samt miljön för kommunens brukare och kunder, enligt förslaget från kommunchef Tomas Rikse. Direkt produktionsbortfall på grund av rökning samt kostnader för sjukfrånvaro och rehabilitering är andra skäl. Båstads kommun som arbetsgivare vill också skicka en signal till barn och ungdomar som ökat sin tobaksanvändning under de senaste åren. Janet Gunnarsson (C) slutar som ordinarie i KS arbetsutskott Centerpartisten Janet Gunnarsson har avsagt sig sina uppdrag som ordinarie ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott och budget- och bokslutsberedningen. Kommunstyrelsen beslutade att Christian Nilsson (C) ska ersätta henne på dessa uppdrag. Janet Gunnarsson stannar kvar som ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott och i budget- och bokslutberedningen.

Information från kommunstyrelsens sammanträde 2010-03-03

Information från kommunstyrelsens sammanträde 2010-03-03 ) 1 (5) Presskontakt: Nina Gregoriusson, informatör Båstads kommun, 0431-777 20, 070 858 77 20 PRESSMEDDELANDE 2010-03-05 Information från kommunstyrelsens sammanträde 2010-03-03 Komplettering till informationen

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 76 Dnr KS/2017:144. Justering av målvärden kommunmål 2018

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 76 Dnr KS/2017:144. Justering av målvärden kommunmål 2018 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-04-23 1 (1) Sida 76 Dnr KS/2017:144 Justering av n kommunmål 2018 Bakgrund Enligt gällande tidplan för mål- och budgetprocessen ska beslut

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun

Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun RAPPORT 1(7) 2010-05-04 KS-118/2010 Handläggare, titel, telefon Claes-Göran Magnell, ekonomidirektör 011-15 34 41 Kommunfullmäktige Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun Förslag till beslut

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

1 September

1 September September 2019 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 39 till 162 728 vilket är 1 694 fler jämfört med årsskiftet. För september månad görs nu en helårsprognos och det är små förändringar

Läs mer

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun KS.2013.0361 2013-08-16 Tomas Nilsson Kommunfullmäktige Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun Ärendebeskrivning Riksdagen har beslutat, prop.2011/12:172, att ge möjlighet för kommuner och

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi?

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Så gick det för Håbo 2010 Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010 Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Uppfyllde kommunen sina mål? Detta är en sammanfattning

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2012-03-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt verksamhetsplan för år 2012 är 10,5 mkr.

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Information från Johan Forsgren

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Information från Johan Forsgren Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-05-23 1 (1) Sida 95 Information från I räddningstjänstens uppdrag förekommer både rök- och kemdykning, för att skydda andningsorganen

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Datum Diarienummer 2018-09-18 KS/2018:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2018-08-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunfullmäktige 2010 11 29 180 427 Kommunstyrelsen 2010 11 15 210 510 2010 10 18 31 4 Dnr 10.361 04 novkf15 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2011 2013 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Redovisning. Malenbadet i Båstad sommaren 2008. Mål 2008-09-09

Redovisning. Malenbadet i Båstad sommaren 2008. Mål 2008-09-09 1 (5) 2008-09-09 Redovisning Malenbadet i Båstad sommaren 2008 Mål Kultur- och fritidsnämnden har beslutat om följande mål för bad- och fritidsanläggningar i Båstads kommun: Bad- och fritidsanläggningar

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2013

En sammanfattning av årsredovisningen för 2013 En sammanfattning av årsredovisningen för 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Kortversion av Gislaveds kommuns årsredovisning 2014: En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1443 miljoner kronor och utförs av 2530 medarbetare (vilket

Läs mer

Dnr 9018/ Ny politisk organisation 2019

Dnr 9018/ Ny politisk organisation 2019 Dnr 9018/111.109 Ny politisk organisation 2019 Det fattades i början av mandatperioden 2015-2018 beslut om att göra en utvärdering av den politiska organisationen i Robertsfors kommun under 2017. Syftet

Läs mer

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut.

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut. er Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-01-10 Blad 13 Ks 10 Au 174 Dnr 294/2010-101 Svar på motionen vårdnadsbidraget - en fråga om rättvisa Till kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2010,

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (1) 116 Dnr KS/2018:4. Justering av målvärde kommunmål 2019 till KF

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (1) 116 Dnr KS/2018:4. Justering av målvärde kommunmål 2019 till KF Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-08 1 (1) Sida 116 Dnr KS/2018:4 Justering av målvärde kommunmål 2019 till KF Bakgrund Enligt tidplan för mål- och budgetprocessen

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (14) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-11.10 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-12 KS/2018:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2018-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Fastställande av skattesats för 2019 KSN

Fastställande av skattesats för 2019 KSN 5 (33) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-10-24 164 Fastställande av skattesats för 2019 KSN-2017-3559 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0 Budget 2005 De senaste årens goda tillväxt avseende kommunens skatteintäkter har avstannat. Bidragen från kostnadsutjämningssytemen har minskat, dock har de statliga bidragen ökat. Samtidigt har kommunens

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Sverigedemokraternas Budgetförslag för Köpings kommun 2018

Sverigedemokraternas Budgetförslag för Köpings kommun 2018 Sverigedemokraternas Budgetförslag för Köpings kommun 2018 Budgetförslag för Köpings kommun 2018 Efter de dystra prognoser som Kommunstyrelsen har fått del av under januari och mars månad, vilka indikerade

Läs mer

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund Kungörelse 1 (2) Ersättarna för kännedom Kommunfullmäktige 2017-01-24 Tid för sammanträde måndagen den 6 februari 2017 kl. 18:30 Lokal Skeppet, Målilla Fredrik Eirasson Ordförande Johan Sandell Sekreterare

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att vårdnadsbidraget införs i Arboga kommun

Svar på medborgarförslag om att vårdnadsbidraget införs i Arboga kommun ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-01-10 Blad 12 Ks 9 Au 173 Dnr 261/2010-101 Svar på medborgarförslag om att vårdnadsbidraget införs i Arboga kommun Till kommunfullmäktiges

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren 2010-2012

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren 2010-2012 4 november 2013 KS-2013/1409.189 1 (9) HANDLÄGGARE Ralph Strandqvist 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2015-11-12 KS/2015:140 Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2015-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 122 TEKN/2015:292. Justering avfallstaxa. Bakgrund

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 122 TEKN/2015:292. Justering avfallstaxa. Bakgrund Tekniska nämnden 2015-10-29 1 (2) 122 TEKN/2015:292 Justering avfallstaxa Avfallstaxan för Mjölby kommun höjdes inför 2015 med 10 %. Höjningen var ett led i att komma i balans med avfallsverksamhetens

Läs mer

Nämndernas styrkort år 2016

Nämndernas styrkort år 2016 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 69 Kommunfullmäktige 2015-09-15 223 Dnr KS 2015-000636 100 Nämndernas styrkort år 2016 Sammanfattning Budgetberedningen lämnar förslag till nämndernas styrkort för år 2016,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 29 maj 2015 Kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 29 maj 2015 Kl 2015-05-29 1(6) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 29 maj 2015 Kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Hans-Inge Smetana, FoP Umeåregionen Britt-Louise Eriksson,

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (4) 265 Dnr KS/2017:99. Bokslutsprognos per

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (4) 265 Dnr KS/2017:99. Bokslutsprognos per Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2017-11-13 1 (4) Sida 265 Dnr KS/2017:99 Bokslutsprognos per 2017-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Kommunstyrelsens arbetsutskott 53 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Tilläggsbudget för år 2015

Tilläggsbudget för år 2015 2014-11-21 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/240-241 Kommunstyrelsen för år 2015 Förslag till beslut Under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar att Nacka kommun ska ingå avtal om överlåtelse av

Läs mer

Budget för 2020 med plan för samt skattesats för 2020

Budget för 2020 med plan för samt skattesats för 2020 Tjänsteskrivelse 1 (9) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar, Jenny Bolander 2019-05-08 Dnr KS 2019-388 Kommunstyrelsen Budget för 2020 med plan för 2021-2023 samt skattesats för 2020 Förslag till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30. ftij BÅSTADS ~ Sammanträdesdatum Vård- och omsorgsnämnden 2015-05-12 1 (10) Plats och tid: ande: Övriga närvarande: Utses att justera: Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30. Eddie Grankvist

Läs mer

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram Tjänsteskrivelse 1 (8) 2015-06-09 50TKommunledningskontoret Dnr KS 2015-172 Birgitta Hammar Kommunstyrelsen Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

2013-08-20. Medborgarförslag om livräddarbevakning av Skrea strand i Klitterbadets regi. Dnr KS 2013-110

2013-08-20. Medborgarförslag om livräddarbevakning av Skrea strand i Klitterbadets regi. Dnr KS 2013-110 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-08-20 241 Medborgarförslag om livräddarbevakning av Skrea strand i Klitterbadets regi. Dnr KS 2013-110 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

1. konsumentvägledning ska tillhandahållas i samverkan med annan kommun

1. konsumentvägledning ska tillhandahållas i samverkan med annan kommun Arende VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr 1(4) Kommunstyrelsen 2011-11-29 KS 548 Dm 229/2011 Kod 151 Konsumentrådgivning Kommunstyrelsens förslag till fullmäktige Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 140 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren Tjänsteutlåtande 1 (5) Delårsbokslut och prognos 2-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till delårsbokslut för första halvåret samt helårsprognos för 2018. Resultatet efter första halvåret

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

2008-08-06. Resultat av enkät angående vårdnadsbidrag samt underlag för vidare diskussion. Bakgrund och syfte

2008-08-06. Resultat av enkät angående vårdnadsbidrag samt underlag för vidare diskussion. Bakgrund och syfte Dokumentnamn Enkät vårdnadsbidrag Datum 2008-08-06 Adress Jan Rosenfeld Diarienummer 1(6) Resultat av enkät angående vårdnadsbidrag samt underlag för vidare diskussion Bakgrund och syfte På kommunfullmäktiges

Läs mer

Kvartalsrapport mars med prognos

Kvartalsrapport mars med prognos DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kvartalsrapport mars med prognos 1-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till kvartalsrapport per mars samt helårsprognos för 2018. Resultatet

Läs mer

Per Ericson (M) Maria Matsson (S) Christer Johansson. Lars Ambrosiusson (C) Bengt-Åke Rehn (S) Björn Hammarskjöld (MOP)

Per Ericson (M) Maria Matsson (S) Christer Johansson. Lars Ambrosiusson (C) Bengt-Åke Rehn (S) Björn Hammarskjöld (MOP) 1(6) Tekniska nämnden Plats och tid: KS-rummet, 2018-10-29 kl. 18:00-19:45 Beslutande: Lars Nises (C) Per Ericson (M) Maria Matsson (S) Christer Johansson (V) Lars Ambrosiusson (C) Bengt-Åke Rehn (S) Björn

Läs mer

KF Ärende 4. Svar på återremiss tillägg investeringsbudget

KF Ärende 4. Svar på återremiss tillägg investeringsbudget KF Ärende 4 Svar på återremiss tillägg investeringsbudget 2018-2020 Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-05-28 KS 2017.0042 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Svar på återremiss tillägg

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR)

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR) VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2013-10-04 DNR KS 2013.392 MARIE WALLIN SID 1/2 REDOVISNINGSANSVARIG 08-58785032 MARIE.WALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv

Läs mer

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer)

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Bilaga till Dnr: VoO.2015.0042 1 (6) 2015-02-17 Vård och Omsorg Johanna Elfsberg Bokslutsanalys 2014 Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Volymökningar

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl PERSTORPS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2007-10-22 Sida 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret kl 16.00 18.20 Beslutande Leif Andersson, ordförande Catharina

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträde

Kommunfullmäktige sammanträde Handlingar till sammanträde 2013-10-03 OBS Annan lokal Sammanträdet äger rum i Örnaskolans aula KALLELSE kallas till sammanträde: Plats: Örnaskolans aula OBS Lokalen Datum: 2013-10-03 Tid: kl 18:30 Till

Läs mer

Kommunens resultat 2018

Kommunens resultat 2018 Kommunens resultat 218 Örnsköldsviks kommun Kommunstyrelsen 5/2 219 Beslut KF 14 Tertialuppföljning, maj Kommunfullmäktige godkänner Tertialuppföljning, maj 218. Kommunfullmäktige anser sig ha tagit del

Läs mer

Utökade investeringsmedel för Skogssjöområdet

Utökade investeringsmedel för Skogssjöområdet Tjänsteskrivelse 1(2) Magnus Norrbom Tel. 0142-85115 2016-10-31 KOF/2015:25 Kultur- och fritidsnämnden Utökade investeringsmedel för Skogssjöområdet äskar, efter samråd med Service- och teknikförvaltningens

Läs mer

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning Dina pengar Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning 2015 Kommunstyrelsens ordförande Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har lett kommunen under 2015. Årets resultat landar på ett litet

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 8 KS/2013:695. Prissättning av småhustomter inom Östra Olofstorp etapp 2.

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 8 KS/2013:695. Prissättning av småhustomter inom Östra Olofstorp etapp 2. Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-01-25 1 (1) Sida 8 KS/2013:695 Prissättning av småhustomter inom Östra Olofstorp etapp 2. För helt nya områden som kommunen planlägger

Läs mer

Budget 2016 och plan

Budget 2016 och plan 17(36) Kf 69 Ks2015/0167 041 Budget 2016 och plan 2017-2020 Beslut beslutar att anta kommunstyrelsens förslag till budget 2016 och plan 2017-2020, förutom att arbetsutskottet i miljö- och byggnämnden ska

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 2011-05-31 14 (33) 139 Dnr 2011/105 Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd INLEDNING

Läs mer

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Morgan Persson,0550-88024 morgan.persson@kristinehamn.se Datum 2013-12-04 Ks/2013:187 041 Budget Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Sammanfattning

Läs mer

Svar på medborgarförslag om scen med tak i Skänninge.

Svar på medborgarförslag om scen med tak i Skänninge. Missiv 1(2) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2015-08-27 KS/2014:569 Handläggare Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag om scen med tak i Skänninge. Bakgrund Frida Gustavsson har inlämnat

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-04-14. Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00

Kommunstyrelsen 2015-04-14. Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00 Kallelse Kommunstyrelsen 2015-04-14 Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt förhinder för ledamot

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Sammanträdesdatum Val av två protokolljusterare samt dag för justering

Sammanträdesdatum Val av två protokolljusterare samt dag för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-12-17 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 17 december 2015, 18.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Upprop 2 Val av två protokolljusterare

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentbeskrivning Dokumenttyp: Fastställt av: Vision / Policy / Plan / Handlingsplan / Regler Kommunfullmäktige Antagningsdatum:

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 16:00-16:20. Beslutande Pierre Månsson (FP) Kalle Heise (MP) Dan Berger (S) Fredrik Axelsson (M) Heléne Fritzon (S) Niclas Nilsson (SD) Ewa Wemby

Läs mer

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Vi avser inte att göra några ändringar i majoritetens förslag till budgetramar. Vi anser att det finns utrymme att omprioritera

Läs mer

Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen. Kortversion. Årsredovisning

Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen. Kortversion. Årsredovisning Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen Kortversion Årsredovisning 2016 Vad hände under 2016? En tillbakablick visar att vi haft mycket stora utmaningar under året. Men när året avslutas har också mycket positivt

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Resultatprognos 2010 för kommunstyrelsen inklusive fastigheter och exploatering samt integrations- och demokratinämnden

Resultatprognos 2010 för kommunstyrelsen inklusive fastigheter och exploatering samt integrations- och demokratinämnden Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande Petra Lindberg Sidan 1 av 5 Resultatprognos 2010 för kommunstyrelsen inklusive fastigheter och exploatering samt integrations- och demokratinämnden Förslag till

Läs mer

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 Attraktiv och effektiv organisation Det kommunala uppdraget är att varje skattekrona ska ge största möjliga utväxling vare sig det gäller snöröjning eller omsorgen på ett äldreboende.

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Läs mer

Yrkanden. Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet fiireslår att kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller

Yrkanden. Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet fiireslår att kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige - avslår att-satsen gällande att införa rätt att lägga medborgarförslag - bifaller att-satsen gällande att införa en allmänhetens frågestund vid fullmäktiges sammanträden.

Läs mer

Ändring av Kommunplan Nybro kommun

Ändring av Kommunplan Nybro kommun Ändring av Kommunplan 2017-2019 Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 19 december 2016 Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott 2009-01-13 1 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-11.30 Beslutande Lennart Ohlsson (c) ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Krister Mattsson

Läs mer

Höjning av hemtjänstcheck 2012

Höjning av hemtjänstcheck 2012 1(6) Höjning av hemtjänstcheck 2012 Ärendet Socialnämnden beslutade 2012-05-28 61 om att föreslå kommunfullmäktige att höja hemtjänstchecken med 1 %. Höjningen föreslogs ske retroaktivt från 1 januari.

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren (KF)

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren (KF) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 25 november 2013 21 Paragraf Diarienummer KS-2013/1409.189 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt

Läs mer

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KSN

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KSN KF 11 10-11 dec 2018 5 (34) upp, 919 KOMMUNSTYRELSEN SA_MMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-11-21 193 Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård

Läs mer

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet. Detta är en bilaga från Vansbro kommun

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet. Detta är en bilaga från Vansbro kommun Vansbro kommun 2015 Årsredovisningen i korthet Detta är en bilaga från Vansbro kommun De här sidorna är en sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2015 Hur gick det med Vansbros ekonomi? Uppfyllde

Läs mer

Se bilagd förteckning

Se bilagd förteckning Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunstyrelsen 2007-07-19 1 Plats och tid torsdag 19 juli 2007 kl. 19.00-20.35 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-03-05 43 Motion 2017:04 från Malin Tollbom (V) - Försöksverksamhet med sex timmars arbetsdag KS-2017/280 Beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna

Läs mer

Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se

Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se 1 (4) 2010-05-17 Tjänsteskrivelse Dnr ÄON 11/23 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Äldreomsorgsnämndens delårsbokslut

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2019-05-16 KS/2019:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2019-04-30 Sammanfattning Budgeterat resultat

Läs mer

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering 1(11) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 9.00-11.20, ajournering 11.10-11.15 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Stefan Svalö (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S) Ninnie Lindell

Läs mer

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Antagna av KF 2013-11-19 107 2016-11-15 xx Maria Åhström 2016-10-20 Kommunstyrelsens förvaltning Bakgrund Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Sammanträdesdatum 2010-11-01. Ekonomichef Rosie-Marie Fors och ekonom Pär Thudeen redogör för ärendet.

Sammanträdesdatum 2010-11-01. Ekonomichef Rosie-Marie Fors och ekonom Pär Thudeen redogör för ärendet. m '""-"< z - -..., KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-11-01.,~ TRANAs KOMMUN 200 Dnr 418/10 Budget 2012, ksau 173, ks 158 Ekonomichef Rosie-Marie Fors och ekonom Pär Thudeen redogör för ärendet. För finansiering av

Läs mer

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se ÅRSREDOVISNING 2011 Kortversion kil.se Så gick det för 2011 Så använde vi skattepengarna 2011 Vi fick mycket pengar över i år igen Så ser vi på framtiden för Kil Sammanfattning av s årsredovisning 2011

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Uppföljning Mars 2015 Bilaga KS 2015/58/2

Uppföljning Mars 2015 Bilaga KS 2015/58/2 1 Sammandrag beräknad avvikelse Driftbudget Uppföljning Mars Bilaga KS /58/2 Prognosutveckling per månad, Beräknad Årsbudgetavvikelse Nämnd Feb Mars April Maj Aug Sept Okt Nov Årsbudget Prognos Avvikelse

Läs mer

Kommunfullmäktige 2008-06-18 1 (33) Gunnar Nilsson, kommunsekreterare Tomas Rikse, kommunchef

Kommunfullmäktige 2008-06-18 1 (33) Gunnar Nilsson, kommunsekreterare Tomas Rikse, kommunchef Kommunfullmäktige 2008-06-18 1 (33) Tid och plats: ande: Onsdagen den 18 juni kl 18-21, Sessionssalen, kommunkontoret i Båstad. Se bifogad närvarolista Övriga närvarande: Gunnar Nilsson, kommunsekreterare

Läs mer

53e VALLENTUNA KOMMUN. iirendet i korthet. Månadsuppföljning februari 2013, samtl ga nämnder (KS ) Propositionsordning. Handlingar.

53e VALLENTUNA KOMMUN. iirendet i korthet. Månadsuppföljning februari 2013, samtl ga nämnder (KS ) Propositionsordning. Handlingar. VALLENTUNA KOMMUN Kom mu nstyrelsens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 20L3-03-2L 12 (16) 53e Månadsuppföljning februari, samtl ga nämnder (KS.093) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens protokoll

Kommunstyrelsens protokoll Datum: Onsdagen den 16 november 2016 Tid: Kl 09.00 11.05 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Fredagen den 18 november, klockan 08.00 Paragrafer: 139-140 Utses att justera: Julia

Läs mer