Minnesanteckningar jämställdhetsrådet Tid Fredag 3 okt, kl. 09:00 12:00 Plats Socialdemokraternas lokaler i Örebro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar jämställdhetsrådet Tid Fredag 3 okt, kl. 09:00 12:00 Plats Socialdemokraternas lokaler i Örebro"

Transkript

1 1(6) Jämställdhetsrådet Minnesanteckningar jämställdhetsrådet Tid Fredag 3 okt, kl. 09:00 12:00 Plats Socialdemokraternas lokaler i Örebro Deltagare Försäkringskassan, Melul Sevim Lindesbergs kommun, Christer Lenke LO, Per Lilja Länsstyrelsen, Kerstin Lillje Länsstyrelsen, Johanna Tybell Regionförbundet, Marjetta Leijonhufvud TCO Jenny Nygårds Örebro kommun, Fisun Yavas Örebro kommun, Johanna Ek Örebro läns landsting, Jenny Steen Örebro läns landsting, Anna Swift Johannison Örebro Universitet, Mats Lundmark Gästföreläsare: Joa Bergold, utredare LO Ulrika Hagström, utredare TCO Bilagor: Presentation Joa Bergold Presentation Ulrika Hagström Inledning Kerstin inledde och hälsade rådet välkomna. Melul Sevim, enhetschef på Försäkringskassans lokala försäkringscenter Karlskoga-Örebro är ny i rådet och ersätter Anneli Moilanen. Pia Sjöqvisth som representerat Företagarna har meddelat att hon lämnar rådet. Några platser är vakanta och förfrågningar har ställts via landshövdingens sekretariat. Dagens värdar: Fackförbundens jämställdhetsarbete kopplat till verksamhet och uppdrag LO Per Lilja, LO:s representant i rådet hälsade rådet välkomna till Socialdemokraternas lokaler i Örebro där LO-distriktet har sitt sekretariat. Per är ombudsman och sitter i LO:s styrelse som representant för Handels. LO-distriktet i Örebro Värmland består av 28 kommuner. Huvudmännen är LO-förbunden, det finns 35 förbund med sammanlagt medlemmar i Örebro Värmland. Jämställdhetsarbetet lokalt sker främst i arbetet med avtalsrörelser, men Per har också bjudit in utredaren Joa Bergold för att berätta om vad som görs centralt. TCO Jenny Nygårds är ombudsman och TCOs representant i jämställdhetsrådet. TCO består av 14 olika förbund. Man är partipolitiskt obundna och har ingen lokal organisation på samma sätt som LO. Förbunden bedriver jämställdhetsarbete på olika sätt, men frågan om strukturella löneskillnader är en viktig hjärtefråga. Jenny har bjudit in utredaren Ulrika Hagström för att presentera TCO:s centrala jämställdhetsarbete. Påverkansarbete sker också via JA-delegationen där TCO har en representant. LO:s Jämställdhetsbarometer: Tid, makt och pengar om villkoren på arbetsmarknaden och familjeliv ur ett klass-och könsperspektiv Joa Bergold, utredare på LO och med särskilt ansvar för välfärdsfrågor gästade rådet för att berätta om LO:s jämställdhetsarbete och utredningen Tid, makt och pengar om villkoren på arbetsmarknaden och familjeliv ur ett klass-och könsperspektiv. En viktig roll för LO är att visa hur det ser ut på arbetsmarknaden ur ett LO-perspektiv, jämställdhetsfrågan är här central. Joa lyfter begreppet facklig feminsism, ett begrepp som POSTADRESS GATUADRESS TELEFON E-POST INTERNET ORG NR ÖREBRO Stortorget orebro@lansstyrelsen.se

2 2(6) används både utåt och inåt i organisationen för att prata om vad som ska vara drivande för vad vi menar. Det vill säga hur LO ser på problemet, vilka utmaningarna är och vad som behöver göras. Facklig feminsism är en grund för strategier, mål och analyser. LO en feministisk organisation Från kvinnofråga till facklig feminsism och klass och kön. Idag finns jämställdhetsfrågan på agendan igen, mellan var den helt off. Facklig feminsism innebär att kön är en del av alla frågor som är centrala för facket: Arbetsliv och arbetsmarknad, Familjeliv och omsorg, Sexualisering, trakasserier och kön, Makt och representation. Dessa har tydliga kopplingar till villkoren på arbetsmarknaden men även möjligheten att engagera sig fackligt. Jämlikhet och jämställdhet hänger ihop med välfärd och tillväxt och är något som rustar. Jämställdhet är även en makt- och demokratifråga. LO är mycket kvinnor, t ex den kvinnliga undersköterskan och kassabiträdet. Går inte att säga LO och kvinnorna som det ofta hette förr LO:s jämställdhetsarbete bedrivs på följande sätt: Medlemmar: förhandling och kollektivavtal (nationellt och internationellt) Samordning i avtalsrörelser. Analys och utredning: klass och kön (begrepp som alltid finns med)) Externt: politisk påverkan och opinionsbildning Internt: jämställd organisation, jämnt fördelad makt, medvetenhet i relation till medlemmar och omvärld. Tid makt och pengar samspelar En slutsats i utredningen är att tid, makt och pengar samspelar. Så gör även villkoren på arbetsmarknaden och i hemmet. Fackligt feministiska utmaningar? Det finns flera, men visstidsanställningar är en av de allra viktigaste för LO. Idag ligger dessa på ca 14 %. De finns i olika former, men är högre inom vissa branscher. Deltider, arbetsmiljö/organisation, löneskillnader och familjepolitik är andra utmaningar. Det är viktigt att skilja på deltidstjänster och deltidsarbete och ha förståelse för att de lösningar som finns och är möjliga är helt olika. Löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade branscher är stora, trots relativt lika kvalifikationer. Klassblind jämställdhetspolitik på en polariserad arbetsmarknad. Idag löser många av oss livspusslet genom att köpa tjänster. Joa menar att LO-gruppernas villkor och behov av lösningar är osynliga. För många är det en jakt på försörjning och ett gränslöst arbete. Därför är frågan om full sysselsättning, även för arbetarkvinnor, viktig för LO. Joa avslutar med att visa en del statistik på bland annat andel heltidsarbetande före och efter

3 3(6) föräldraledighet. Uttaget fördelar sig i en klasstege med i tur och ordning arbetarkvinnor, arbetarmän, tjänstemannakvinnor och tjänstemannamän. Samma mönster syns även genomsnittliga månadslöner uppdelat på klass och kön. Noteringar från rådets resonemang: Melul (Försäkringskassan) berättar att sjukskrivningarna ökar. Främst unga kvinnor inom offentlig sektor och ofta efter att de fått andra barnet. Koppling finns till ökad press när kombinationen av arbetsliv/familjeliv inte går ihop. Anna (landstinget) menar att detta är en perfekt beskrivning på ohälsans bestämningsfaktorer. Vad gör TCO för att driva jämställdhetsarbetet framåt Ulrika Hagström, är utredare av jämställdhetspolitik, arbetsliv och kön på TCO och var även hon inbjuden som gästföreläsare för att berätta om TCO:s arbete för ökad jämställdhet. Ulrika klargör att TCO är partipolitiskt obundna, men inte heller opolitiska. De olika förbunden fokuserar mer på vardagsnära frågor medan TCO centralt har ett mer renodlat uppdrag att fokusera på beslutsfattare och politiker. Man har ny organisation för påverkansarbetet där Ekonomi, jämställdhet och mångfald är ett av tre team. TCO:s jämställdhetsarbete då och nu TCO var tidigt en kämpe för jämställdhet och var varit tidigt ute med pappa-index. På 70-talet drev man frågor som obligatorisk förskola, särbeskattning och 6-timmars arbetsdag. Jämställdhetspolitikens ryggrad är kvinnors och mäns lika möjligheter till arbete och egen inkomst - annars är man beroende av någon annan för sin försörjning. Idag har man fokus på följande frågor för att driva jämställdheten framåt: Jämställd fördelning av betald och obetald arbetstid (livspusslet). Vill få till en tredje pappamånad eftersom det finns samband mellan längden på föräldraledigheten och hur mycket man arbetar obetalt. Jämställda löner Jämställda arbetsvillkor Ulrika beskriver också grundpelarna i den svenska modellen för jämställdhet: Särbeskattning (sambeskattning finns fortfarande kvar i bland annat Tyskland), Utbyggd förskola samt Föräldraförsäkring knuten till tidigare inkomst. Sammantaget ger detta Sverige ett högt arbetskraftsdeltagande bland både kvinnor och män och god internationell konkurrenskraft.

4 4(6) Aktiviteter och insatser Avslutningsvis berättade Ulrika om konkreta insatser som TCO arbetar med idag inom jämställdhet, nedan följer ett sammandrag: Pappaindex: Har tagit fram index i 15 år på nationell, länoch kommunnivå. Lokala siffror ger bra genomslag i media. Örebro län har tidigare legat i topp, men andra län är nu ikapp. Jobbar för en tredje pappamånad: Många i gruppen under 35 år är för detta enligt undersökningar som gjorts. Mest positiva är yngre välutbildade kvinnor under 30 år. Att dela jämställt innebär ingen ekonomisk förlust, även om det skiljer kr i inkomst/månad mellan mamman och pappan. Har tagit fram rapporten Tio argument för en jämställd föräldraförsäkring. Hög tid för nästa steg.. De främsta argumenten som lyfts fram är kvinnors ekonomiska självständighet och mäns delaktighet i sina barns uppväxt vilket även ger samhällsvinster. Utredning om aktiva åtgärder mot diskriminering: TCO med i referensgrupp. Innehåller bland annat ny metod för att jobba med åtgärder som liknar det sätt som sker för det systematiska arbetsmiljöarbetet. 15:53 samarbetet: Påverkansarbete som utgår från löneskillnaden mellan män och kvinnor på ca 15 % och som innebär att kvinnor jobbar gratis från kl. 15:53 fram till kl. 17. Har minskat med 2 minuter på 2 år. Mycket handlar om påverkansarbete och TCO därför jobbar mycket med media. Att sova med jobbet tjänstemännens arbetsvillkor är TCO:s variant av LO:s arbetslivsbarometer. Rapporten visar att lärare och sjuksköterskor är de yrekeskategorier som oftast sover med jobbet. Krisande jämställdhet i EU : artikelserie i nio delar på TCO.se. TCO deltar i Europafacket på EU-nivå. Ulrika sammanfattar med att lyfta TCO:s fokusområden för jämställdhetsarbetet: föräldraförsäkring, jämställda löner och arbetsvillkor. Inför Riksdagsvalet 2014 gjorde TCO även en genomgång av olika regeringsalternativs politiska viljeinriktningar kopplat till jämställdhet och arbetsliv. I en debattartikel belyser man nu även behovet av att utvärdera det jämställdhetspolitiska arbetet och föreslår att ett jämställdhetspolitiskt råd inrättas.

5 5(6) Länets jämställdhetsstrategi Örebro läns strategi för jämställdhet har nu nått halvtid. Hanna Knutsson, praktikant på Länsstyrelsen, kommer under Kerstins handledning att arbeta med en uppföljning av strategin. Ledamöter i rådet kan komma att bli kontaktade. Landshövdingen har också skickat ut ett brev till berörda aktörer om att uppföljningen är på gång. Laget runt Försäkringskassan Melul Sevim enhetschef på Försäkringskassan, som har slagit ihop sin verksamhet i Örebro och Karlskoga. Jämställhet är en viktig fråga för Försäkringskassan, man har t ex ansvar för föräldraförsäkringen. Analysavdelningen i Stockholm arbetar nationellt, lokalt och regionalt sker arbetet mer på medarbetarnivå. Regionförbundet Arbetet med genomförande av handlingsplanen för jämställd regional tillväxt pågår. Ser också över det nya regionala utvecklingsprogrammet. Marjetta jobbar med fusionen av landstinget och Regionförbundet. I nya regionen kommer finnas funktion för hållbar utveckling som ska jobba internt med social hållbarhet. Lindesbergs kommun Sjukfrånvaron har blivit bättre, nu under 5 %. Jobbar med ett projekt med att försöka erbjuda deltidsanställda heltider. Detta ställer stora krav på flexibilitet, t ex arbete på flera arbetsställen, för att få till effektiviteten. Christer menar att nationell satsning behövs för att ge stöd till kommunerna i arbetet. Örebro läns landsting Lönekartläggningsarbetet kommer inom kort att tas över av en arbetsmiljöstrateg, spännande då dessa delar tydligare kan kopplas ihop. Nya regionen nära och organisationerna nu verkligen på väg ihop. Spännande för jämställdhetsarbetet, dokument måste ses över och olika kompetens och synsätt förs samman. Finns mycket som kan göras under nästa period, t ex med lönebildningen. Örebro kommun - Mycket som pågår. Det kommer direktiv till nämnderna om att alla kommunens verksamheter ska jobba med gender budgeting. Det gäller att hålla jämställdhetsfrågorna på dagordningen och fortsätta hålla i det systematiska arbetssättet. Nu ses resultat av det arbete som gjorts i form av verksamhetsutveckling och kvalitet. När man gör analysen av resurserna med jämställdhetsperspektiv skapas aha-upplevelser. Länsstyrelsen - Årets maskulinitetskonferens genomförs den 21 oktober på temat maskulinitet och makt. Konferensen är ett

6 6(6) samarrangemang med Örebro läns landsting och Män för jämställdhet. Kommande möten och värdar 2014 Fredag 28 nov 9-12: Karlskoga kommun

Minnesanteckningar jämställdhetsrådet Tid Fredag 24 maj, kl. 09:00 12:00 Plats Länsstyrelsen, Örebro

Minnesanteckningar jämställdhetsrådet Tid Fredag 24 maj, kl. 09:00 12:00 Plats Länsstyrelsen, Örebro 1(6) Jämställdhetsrådet Minnesanteckningar jämställdhetsrådet Tid Fredag 24 maj, kl. 09:00 12:00 Plats Länsstyrelsen, Örebro Deltagare Arbetsförmedlingen Henrik Glamsjö Karlskoga kommun Stefan Larsson

Läs mer

livspusslet Foto: Andy Prhat

livspusslet Foto: Andy Prhat livspusslet Foto: Andy Prhat 2 TCO och livspusslet TCO driver livspusselfrågorna eftersom vi vill se ett arbetsliv som går att kombinera med familjeliv, utan att någotdera behöver stå i skuggan av det

Läs mer

Jämställdhetsplan för Västerbotten

Jämställdhetsplan för Västerbotten Jämställdhetsplan för Västerbotten Män och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter. Både män och kvinnor ska känna sig trygga, ha möjlighet att göra karriär och få vara nära sina barn: självklarheter

Läs mer

Här presenteras resultatet av väggtidningarna som

Här presenteras resultatet av väggtidningarna som TÄNK OM OCH GÖR DET JÄMT en dag om jämställdhet 11 oktober 2006 Här presenteras resultatet av väggtidningarna som arbetades fram vid grupparbetet under konferensen om jämställdhet 11 oktober på Borgen.

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET SOM MOTOR FÖR TILLVÄXT

JÄMSTÄLLDHET SOM MOTOR FÖR TILLVÄXT JÄMSTÄLLDHET SOM MOTOR FÖR TILLVÄXT 2012-2014 förord Ett långsiktigt arbete där alla samhällets aktörer drar åt samma håll, med gemensamma prioriteringar, krävs för att nå framgång i jämställdhetsarbetet.

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Presentation av s betänkande 1 december 2015 Lenita Freidenvall Särskild utredare Cecilia Schelin Seidegård landshövding Länsstyrelsen

Läs mer

Ett jämställt Värmland

Ett jämställt Värmland Jämställdhetsstrategi för Värmlands län Ett jämställt Värmland Utgivare Länsstyrelsen Värmland 651 86 Karlstad 010-224 70 00 varmland@lansstyrelsen.se grafisk form Julia Runervik ISSN nr 0284-6845 publ.nr

Läs mer

En föräldraförsäkring delad i tre lika stora delar - Varför? Ett OH-material LOs Välfärdsprojekt Mars 2006

En föräldraförsäkring delad i tre lika stora delar - Varför? Ett OH-material LOs Välfärdsprojekt Mars 2006 En föräldraförsäkring delad i tre lika stora delar - Varför? Ett OH-material LOs Välfärdsprojekt Mars 2006 1 Arbetsliv och familjeliv två sammanflätade delar Val hemma påverkar ställning i arbetslivet

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mål och myndighet - en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken, SOU 2015:86

Yttrande över betänkandet Mål och myndighet - en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken, SOU 2015:86 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Sofie Lagercrantz 2016-01-25 KS 2015/0973 50163 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet Mål och myndighet - en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken,

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunens ledningsgrupp 2017-10-17 Godkänd av kommunstyrelsen 2018-03-07 65 Dnr: KS 2014/170 Revideras senast okt 2019 Kommunledningskontoret

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken 1(6) Socialdepartementet Ulrika Hagström +46 70 555 1220 ulrika.hagstrom@tco.se Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Sammanfattning av TCO:s synpunkter TCO anser

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Makt, mål och myndighet feministisk politik för en jämställd framtid

Makt, mål och myndighet feministisk politik för en jämställd framtid Makt, mål och myndighet feministisk politik för en jämställd framtid Svensk jämställdhetspolitik Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet är en fråga om rättvisa

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86. Sammanfattning av de viktigaste slutsatserna i utredningen

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86. Sammanfattning av de viktigaste slutsatserna i utredningen 1 (5) Vårt datum 2016-01-26 Ert datum 2015-11-03 Vårt Dnr: 99.15 Ert Dnr: 99.15 SACO Box 2206 103 15 Stockholm Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Sammanfattning

Läs mer

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg 2014-2016 Svensk jämställdhetspolitik Flickor, pojkar, kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv Jämn fördelning av makt

Läs mer

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Processtöd jämställdhetsintegrering ESF Jämt * Är ett av de processtöd som finns knutna till Europeiska socialfonden * Tillhandahåller kostnadsfritt

Läs mer

Den som har låg eller ingen inkomst har rätt till en ersättning på grundnivå, 225 kronor per dag eller 6 750 kronor per månad.

Den som har låg eller ingen inkomst har rätt till en ersättning på grundnivå, 225 kronor per dag eller 6 750 kronor per månad. Föräldraförsäkringen 1. Något om dagens regler 1 Föräldraförsäkringen infördes 1974 och ersatte den dåvarande moderskapspenningen. Syftet var att båda föräldrarna skulle ha möjlighet att kombinera föräldraskap

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige

Landsorganisationen i Sverige Facklig feminism Facklig feminism Landsorganisationen i Sverige Grafisk form: LO Original: LOs informationsenhet Tryck: LO-tryckeriet, Stockholm 2008 isbn 978-91-566-2455-1 lo 08.02 1 000 En facklig feminism

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Strategi för ett jämställt Upplands Väsby

Strategi för ett jämställt Upplands Väsby Styrdokument, plan Stöd & Process 2013-08-27 Maria Lindeberg 08-590 973 76 Dnr KS/2013:457 Maria.lindeberg@upplandsvasby.se Strategi för ett jämställt Upplands Väsby Nivå: Kommungemensamt Antagen: Kommunfullmäktige

Läs mer

Ett jämt Västernorrland

Ett jämt Västernorrland Västernorrlands Jämställdshetsmål 2008-2010 Ett jämt Västernorrland Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv Västernorrland arbetar för ett jämställt län Jämställdhet mellan

Läs mer

Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare. juni 2013

Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare. juni 2013 Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare juni 2013 Hur står det till med jämställdheten egentligen? Unga välutbildade kvinnor och män ser en jämställd arbetsmarknad som något självklart. Men vad

Läs mer

Full sysselsättning kräver jämställdhet

Full sysselsättning kräver jämställdhet Full sysselsättning kräver jämställdhet Sammanfattande inledning Full sysselsättning kräver jämställdhet, men det är inte mycket som händer. År 2005 var sysselsättningsgraden 5,3 procentenheter lägre för

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för jämställdhet Program för jämställdhet 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Full sysselsättning i Stockholmsregionen. Den otrygga flexibiliteten Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län.

Full sysselsättning i Stockholmsregionen. Den otrygga flexibiliteten Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Den otrygga flexibiliteten Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen För LO är full sysselsättning

Läs mer

Utveckling av jämställdheten sedan 1970-talet

Utveckling av jämställdheten sedan 1970-talet Utveckling av jämställdheten sedan 1970-talet Kvinnor och män behöver idag inte välja mellan att ha ett betalt arbete och att ha barn de kan välja båda. Kvinnorna arbetar idag till lika stor del i offentlig

Läs mer

SKTFs rapport. Slut på rean i kommuner och landsting. dags för en jämställdhetskommission

SKTFs rapport. Slut på rean i kommuner och landsting. dags för en jämställdhetskommission SKTFs rapport Slut på rean i kommuner och landsting dags för en jämställdhetskommission Mars 2011 Inledning SKTF fortsätter sitt arbete med att påvisa hur ojämställd den svenska arbetsmarknaden är och

Läs mer

Örebro läns Kvinnolobby

Örebro läns Kvinnolobby Örebro läns Kvinnolobby Vi stärker länets kvinnor 1 Publ.nr: 2009:6 2 Vi stärker länets kvinnor Kvinnolobbyn är en styrka för länet. Här samlas kvinnor med olika kompetenser och erfarenheter för att ta

Läs mer

TIDIGA TECKEN PÅ OJÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET UNGA KVINNOR MER STRESSADE ÄN MÄN

TIDIGA TECKEN PÅ OJÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET UNGA KVINNOR MER STRESSADE ÄN MÄN I skuggan av lön och ohälsa TIDIGA TECKEN PÅ OJÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET UNGA KVINNOR MER STRESSADE ÄN MÄN 1 2 Inledning Att det finns stora skillnader mellan mäns och kvinnors villkor på arbetsmarknaden

Läs mer

Arbetsmarknadsdepartementet STOCKHOLM

Arbetsmarknadsdepartementet STOCKHOLM YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Malin Looberger Samberedning av skett med: Avdelningen för administration Avdelningen för vård och omsorg Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

genom att den går ned i tid. Förslaget riskerar dessutom att ytterligare öka kvinnors deltidsarbete, vilket tvärtom behöver minska.

genom att den går ned i tid. Förslaget riskerar dessutom att ytterligare öka kvinnors deltidsarbete, vilket tvärtom behöver minska. DIK är fackförbundet för dem med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK organiserar runt 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, studenter samt egenföretagare. De branscher DIK:s

Läs mer

Alla tjänar på jämställdhet. Anna Swift-Johannison Jämställdhetsstrateg Region Örebro län

Alla tjänar på jämställdhet. Anna Swift-Johannison Jämställdhetsstrateg Region Örebro län Alla tjänar på jämställdhet Anna Swift-Johannison Jämställdhetsstrateg Region Örebro län Jämställdhet - jämlikhet Jämställdhet - flickor och pojkar, män och kvinnor Jämlikhet ett bredare perspektiv, koppling

Läs mer

Ett arbetsliv som utvecklar inte sliter ut

Ett arbetsliv som utvecklar inte sliter ut Ett arbetsliv som utvecklar inte sliter ut Inledning För oss socialdemokrater är det en självklarhet att såväl kvinnor som män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter på alla nivåer i samhället.

Läs mer

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning Novus Opinion Unga på arbetsmarknaden om lönebildning 28 maj 2009 David Ahlin Undersökning bland unga på arbetsmarknaden och bland arbetsmarknadens parter Undersökningen har genomförts av Novus Opinion

Läs mer

Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn - en ny modell för föräldraförsäkringen (SOU 2017:101) samt förslag enligt bilaga

Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn - en ny modell för föräldraförsäkringen (SOU 2017:101) samt förslag enligt bilaga YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-04-20 Förhandlingssektionen Charlotta Undén, Tina Eriksson, Carina Rajala Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn - en ny

Läs mer

Jämställda löner för Sverige framåt

Jämställda löner för Sverige framåt Jämställda löner för Sverige framåt 1 2 Sverige ska vara ett jämställt land där män och kvinnor behandlas lika. Där vi bedöms som de individer vi är och efter vilka insatser vi gör. Där kön inte står i

Läs mer

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Starka tillsammans Genom att vi är många och håller ihop är vi starka. Genom aktiva och engagerade medlemmar formar vi våra

Läs mer

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den tredje rapporten. Facklig aktivitet och fackligt arbete. kort om R apport 3 av

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den tredje rapporten. Facklig aktivitet och fackligt arbete. kort om R apport 3 av Kort om: kort om R apport 3 av 7 27 3 RappoRt 3 av 7 27 En sammanfattning av den tredje rapporten Omkring 157 LO-medlemmar har ett eller flera fackliga förtroende. Det fackliga arbetet bygger mycket på

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Kvinnor och män Jämställdhetsprogram antaget av SEKOs kongress 2006

Kvinnor och män Jämställdhetsprogram antaget av SEKOs kongress 2006 Jämställdhetsprogram antaget av SEKOs kongress 2006 Vi är alla olika men har lika värde och rätt Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Alla människor har rätt att, oberoende av

Läs mer

Förekomst och utveckling av heltid och deltid på arbetsmarknaden

Förekomst och utveckling av heltid och deltid på arbetsmarknaden DECEMBER 2017 Allt fler jobbar heltid Förekomst och utveckling av heltid och deltid på arbetsmarknaden Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Heltids- och deltidsarbete på arbetsmarknaden...4

Läs mer

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna 1 Innehåll Om undersökningen 4 Sammanfattning 5 Få unga är nöjda

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Jämställdhetsplan

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Jämställdhetsplan ÖREBRO LÄNS LANDSTING Jämställdhetsplan 2013 2015 1 Örebro läns landsting 2013 Grafisk form: LoVS Kommunikation. Foto: Nina Hellström Papper: inlaga, Multi design smooth white, 130 g, omslag, Multiart

Läs mer

För ett jämställt Dalarna Avsiktsförklaring

För ett jämställt Dalarna Avsiktsförklaring r e t e h g i l j ö M Makt & För ett jämställt Dalarna Avsiktsförklaring 2018 2020 1 2 Bakgrund Vågor av jämställdhet sköljer över oss. Det ger oss goda möjligheter att bana nya vägar i arbetet med att

Läs mer

Motion till riksdagen 2016/17:157 av Ali Esbati m.fl. (V)

Motion till riksdagen 2016/17:157 av Ali Esbati m.fl. (V) Kommittémotion V333 Motion till riksdagen 2016/17:157 av Ali Esbati m.fl. (V) Medlingsinstitutets uppdrag 1 Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Medlingsinstitutets

Läs mer

KL 10:00-10:30. Ärendet innehåller en länsgemensam strategi för jämställdhetsintegrering i Stockholms län för åren

KL 10:00-10:30. Ärendet innehåller en länsgemensam strategi för jämställdhetsintegrering i Stockholms län för åren Stockholms läns landsting 26 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL LS 2017-0084 2017-11-14 KL 10:00-10:30 227-270 237 LS 2017-0818 Ärendebeskrivning Ärendet innehåller en länsgemensam strategi för jämställdhetsintegrering

Läs mer

Heltidsarbete som norm

Heltidsarbete som norm Heltidsarbete som norm 1 Varför heltidsarbete? Heltidsarbete är en viktig fråga för hela Sverige. Det är en viktig delstrategi för att möta välfärdens om fattande rekryteringsbehov. Om fler arbetar heltid

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Vänsterpartiets förslag till Verksamhetsplan 2017 För Överförmyndarnämnden Framtiden finns i Eskilstuna kommun tillsammans utvecklar vi en socialt hållbar kommun Vänsterpartiet gör skillnad 1 Framtiden

Läs mer

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Innehåll Vanliga ord 6 Heltidsarbete som norm 8 Håll utkik! I materialet hittar du några symboler. Dessa är framtagna för

Läs mer

Leda och styra för hållbar jämställdhet

Leda och styra för hållbar jämställdhet Leda och styra för hållbar jämställdhet Ljusdal 25 26 januari 2018 Birgitta Andersson & Pernilla Lovén Inför dag tre i höst, förslag till upplägg på presentation Introduktion det här var kvalitetsbristen

Läs mer

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov.

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. 1 Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. Fram till 2027 ökar antalet yngre och äldre markant mycket mer

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

Rätt till heltid. Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar

Rätt till heltid. Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar Rätt till heltid Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Fakta... 4 Var finns flest deltider?... 4 Delade turer... 5 Framgångsfaktorer

Läs mer

Lotta Snickare. Christina Norlin-Mistander, Landstingsförbundet

Lotta Snickare. Christina Norlin-Mistander, Landstingsförbundet Cirkulärnr: 1995:63 Diarienr: 1995/0514 P-cirknr: Personalpolitik 1995-2:20 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Externmedverkan: Nyckelord: Jämställdhet Hans Granqvist Lotta Snickare Datum: 1995-03-02

Läs mer

32. Vägen till heltid som norm metoder och lösningar för att minska deltidsarbetet ONSDAG ERIK GUSTAF GEIJER

32. Vägen till heltid som norm metoder och lösningar för att minska deltidsarbetet ONSDAG ERIK GUSTAF GEIJER 32. Vägen till heltid som norm metoder och lösningar för att minska deltidsarbetet ONSDAG 13.45-14.45 ERIK GUSTAF GEIJER 32. Vägen till heltid som norm metoder och lösningar för att minska deltidsarbetet

Läs mer

Bilaga 5. Basutbildning i jämställdhetskunskap PPT och manustext

Bilaga 5. Basutbildning i jämställdhetskunskap PPT och manustext Bilaga 5 Basutbildning i jämställdhetskunskap PPT och manustext 1 2 Jämställdhet en fråga om Rättvisa Kvalitet Effektivitet 3 Jämställd snöröjning i Karlskoga http://vimeo.com/68278764 4 Jämställd ambulans

Läs mer

Vård- och omsorgscollege 10 april 2015

Vård- och omsorgscollege 10 april 2015 Vård- och omsorgscollege 10 april 2015 Vård- och omsorgscollege i socialfonden Nationell, regional och lokal satsning kopplat till kommande Socialfondsutlysning Tre huvudinriktningar i utvecklingsarbetet

Läs mer

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den sjunde och sista rapporten. Sammanfattning och slutsatser. kort om Rapport 7 av

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den sjunde och sista rapporten. Sammanfattning och slutsatser. kort om Rapport 7 av Kort om: kort om Rapport 7 av 7 2007 7 RAPPORT 7 AV 7 2007 En sammanfattning av den sjunde och sista rapporten De många frågeställningarna om facket och jobbet betraktas en avslutande gång, men denna gång

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Presentation av s betänkande 10 februari 2016 Lenita Freidenvall Särskild utredare Cecilia Schelin Seidegård landshövding, Länsstyrelsen

Läs mer

Helsingborg 2 mars Medlemsföretaget Fremlab i Helsingborg

Helsingborg 2 mars Medlemsföretaget Fremlab i Helsingborg Helsingborg 2 mars 2016 Medlemsföretaget Fremlab i Helsingborg AVTAL 16 Den svenska arbetsmarknaden Den svenska modellen Villkoren på arbetsmarknaden sätts i hög grad av parterna kollektivavtal i stället

Läs mer

Regional strategi för arbetsgivarpolitik

Regional strategi för arbetsgivarpolitik Regional strategi för arbetsgivarpolitik Vår vision Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är viktigt både för den enskilde men också för kvaliteten

Läs mer

Handbok 1 Jämställdhet i det fackliga arbetet. FACKLIG FEMINISM Klass och kön 2006

Handbok 1 Jämställdhet i det fackliga arbetet. FACKLIG FEMINISM Klass och kön 2006 Handbok 1 Jämställdhet i det fackliga arbetet FACKLIG FEMINISM Klass och kön 2006 Klass och kön 2006 Handbok 1 Jämställdhet i det fackliga arbetet Landsorganisationen i Sverige 2006 Omslagsfoto: Petr Svarc/Lucky

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Ett jämställt KTH Jämställdhetsintegrering KTH

Ett jämställt KTH Jämställdhetsintegrering KTH KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Ett jämställt KTH Jämställdhetsintegrering KTH Anna Wahl, Vicerektor för jämställdhet och värdegrund Ett jämställt och jämlikt KTH Regeringsuppdrag om jämställdhetsintegrering

Läs mer

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/1584 av Wiwi-Anne Johansson m.fl. (V) Jämställd föräldraförsäkring 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1 2 Förslag till riksdagsbeslut...1 3 En jämställd

Läs mer

Processtöd jämställdhetsintegrering

Processtöd jämställdhetsintegrering Processtöd jämställdhetsintegrering i nationella och regionala Socialfondsprojekt Anna-Elvira Cederholm Före ansökan (ide -fas) Förberedelser Mobilisering Genomförande o avslutande Efter projektet Tillgängligt

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) U2014/6874/IS Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) 2014-12-01 Utbildningsdepartementet Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den 12 december 2014 Kommenterad

Läs mer

Stockholms Universitet Masterprogrammet i Statsvetenskap Praktikrapport Fackförbundet SKTF. Praktikrapport

Stockholms Universitet Masterprogrammet i Statsvetenskap Praktikrapport Fackförbundet SKTF. Praktikrapport Praktikrapport Praktik - Fackförbundet SKTF Omfattning: 2010-09-01-2011-01-21. 20 veckor (30 hp), heltid. Handledare: Besöks-/Postadress: Therese Svanström Andersson, Stabschef SKTF. 08-7896533 / 070-2983244

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. Bilaga 1. Missivskrivelse Strategi för jämställdhetsarbetet

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. Bilaga 1. Missivskrivelse Strategi för jämställdhetsarbetet PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-11-03 LKD 03340 136 Strategi för jämställdhetsarbetet i Landstinget Sörmland (Lf) Bakgrund Enligt gällande lagstiftning ska landstinget som arbetsgivare ha en jämställdhetsplan

Läs mer

Jämställdhetsintegrering

Jämställdhetsintegrering Jämställdhetsintegrering Illustration: Nina Hemmingsson ESF Jämt ESF Jämt är ett av de processtöd som finns knutna till socialfonden ESF Jämt tillhandahåller kostnadsfritt stöd till potentiella och beviljade

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun Sida 1 av 10 JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014 för Valdemarsviks kommun Sida 2 av 3 Ordlista... 3 Nulägesbeskrivning Bakgrund... 4 Kommunpolicy:... 4 Personalstruktur... 5 Hälsa... 5 Sjukfrånvaro... 5 Jämställda

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Vad ska vi göra med den Ojämställda hälsan? VÅR VISION Tillsammans för en hållbar framtid!

Vad ska vi göra med den Ojämställda hälsan? VÅR VISION Tillsammans för en hållbar framtid! Vad ska vi göra med den Ojämställda hälsan? Ojämställd hälsa Ojämställd hälsa påverkar kvinnor och mäns möjligheter olika till makt och inflytande, arbete, utbildning och försörjning. Omvänt bidrar också

Läs mer

Minnesanteckningar jämställdhetsrådets studiedag Tid Onsdag 16 februari, kl. 09:00 12:00 Plats Degerfors kommun, Bruksmässen

Minnesanteckningar jämställdhetsrådets studiedag Tid Onsdag 16 februari, kl. 09:00 12:00 Plats Degerfors kommun, Bruksmässen 1(5) Jämställdhetsrådet Minnesanteckningar jämställdhetsrådets studiedag Tid Onsdag 16 februari, kl. 09:00 12:00 Plats Degerfors kommun, Bruksmässen Deltagare Bruno Rudström Gun Sättermann Johanna Tybell

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

Stockholm 20130318. Foto: Pål Sommelius

Stockholm 20130318. Foto: Pål Sommelius 1. Jämställdhet är ett politiskt mål i Sverige. Regeringen har formulerat det som att män och kvinnor ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Sverige har tillsammans med de nordiska länderna

Läs mer

Jä m s t ä l l d h et

Jä m s t ä l l d h et Lika villkor Handlingsplan för Jä m s t ä l l d h et i Kronobergs län 2002-2003 1 I n n e h å l l Förord 3 Inledning Målgrupper 4 Genomförande 4 Uppföljning 5 Disposition 5 Utbildning Mål 6 Handlingsplan

Läs mer

Motion om Gender Budgeting

Motion om Gender Budgeting 21:1 21:2 21:3 21:4 Handläggare Per Malmquist 0152-293 48 Motion om Gender Budgeting Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionen med motiveringen att metoden

Läs mer

Samordna avtalsförhandlingar

Samordna avtalsförhandlingar Avtalsförhandlingar och dialog mellan arbetsmarknadens parter inom offentliga tjänster EPSU:s 4:e avtalskonferens Samordna avtalsförhandlingar En översikt av EPSU:s nuvarande avtalspolitik och förslag

Läs mer

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN Dags för ett feministiskt systemskifte i välfärden Det drar en feministisk våg över Sverige. Den feministiska rörelsen är starkare än på mycket länge

Läs mer

SOU 2015:86 Mål och Myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken

SOU 2015:86 Mål och Myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Mål och Myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer

Läs mer

Handlingsplan för hur andelen medarbetare som arbetar heltid ska öka åren

Handlingsplan för hur andelen medarbetare som arbetar heltid ska öka åren HANDLINGSPLAN 2017-12-18 Dokument nr: MK 2017/xxx 1(8) Kommunledningskontoret Personalenheten Handlingsplan för hur andelen medarbetare som arbetar heltid ska öka åren 2018-2021 Varför handlingsplan om

Läs mer

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 1(5) Miljödepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Gunilla.Blomquist@regeringskansliet.se Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 (Er beteckning: M2019/00661/S)

Läs mer

2 Åtgärder mot könsdiskriminering i arbetslivet

2 Åtgärder mot könsdiskriminering i arbetslivet Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:258 av Ali Esbati m.fl. (V) Åtgärder mot könsdiskriminering i arbetslivet 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Minska löneskillnaderna mellan könen.

Minska löneskillnaderna mellan könen. Minska löneskillnaderna mellan könen Sammanfattning Vad innebär löneskillnader mellan kvinnor och män? Varför kvarstår löneskillnaderna mellan kvinnor och män? Vilka åtgärder har EU vidtagit? Vad spelar

Läs mer

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda.

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda. Det här är Saco I drygt 70 år har Saco drivit akademikers intresseintresse. Som organisation har Saco bidragit till att utveckla och förbättra anställningsförhållanden och yrkesutövning för Sveriges akademiker

Läs mer

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan Minnesanteckningar Bästa föräldrastöd i samverkan 110301 Inledning Landstingets Samhällsmedicinska enhet tillsammans med Regionförbundet Örebro jobbar sedan 1 oktober 2010 med ett samverkans och utvecklingsarbete

Läs mer

Tid, makt och pengar

Tid, makt och pengar KLASS OCH KÖN Sveriges jämställdhetsbarometer 2018 Tid, makt och pengar Författare: Joa Bergold, Fanny Larsdotter och Ulrika Vedin Enheten för välfärd, utbildning och arbetsmarknad LO ger sedan 2014 ut

Läs mer

En fullmatad rapport

En fullmatad rapport En fullmatad rapport Kapitel 1 förklarar framväxten av kollektivavtalsmodellen. Vad är det som gör arbetets marknad unik? Vilka är kollektivavtalens förutsättningar? Kapitel 2 handlar om löner och avtal.

Läs mer

Jämställdhet nu! dalarnas län 1

Jämställdhet nu! dalarnas län 1 Jämställdhet nu! dalarnas län 1 jämställdhet 3 Jämställdhet på riktigt Sverige är inte jämställt. Kvinnor arbetar lika mycket som män, men får inte lika mycket betalt. Ofta är arbetsvillkoren sämre i de

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2016 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet

Läs mer

Bilaga 6 Resultat av 2016 års löneanalys

Bilaga 6 Resultat av 2016 års löneanalys 1 (8) Bilaga 6 Resultat av 2016 års löneanalys Sammanfattning Det finns höga förväntningar på Uppsala kommuns arbete med normkritiskt jämställdhetsarbete, inte minst ur ett arbetsgivarperspektiv. Även

Läs mer

Jämställdhet Mål och verklighet

Jämställdhet Mål och verklighet Jämställdhet Mål och verklighet Lena Bernhardtz facebook.com/statistiskacentralbyranscb @SCB nyheter #scb #almedalen #statistik #jämställdhet #svpol Statistiska_centralbyran_scb SCB:s seminarier i Almedalen

Läs mer

Jämställdhetsplan för Nordmalings kommun

Jämställdhetsplan för Nordmalings kommun Jämställdhetsplan för Nordmalings kommun 2014-2016 Antagen av kommunfullmäktige den 23 juni 2014 74 Bakgrund Denna jämställdhetsplan är framtagen som ett stöd och ett verktyg för kommunen att arbeta med

Läs mer

TIPS! Är quizet för långt går det bra att bara göra en utav frågorna under varje delmål.

TIPS! Är quizet för långt går det bra att bara göra en utav frågorna under varje delmål. Jämställdhetsquiz! Målet för jämställdhetspolitiken i Sverige är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Till det målet finns sex delmål som frågorna i quizet är uppdelade

Läs mer

Basutbildning i jämställdhet och jämställdhetsintegrering. Ett material från:

Basutbildning i jämställdhet och jämställdhetsintegrering. Ett material från: Basutbildning i jämställdhet och jämställdhetsintegrering Ett material från: Sveriges jämställdhetspolitik 1972 jämställdhet ett eget politikområde, då under Olof Palme 1994 tydligt (feministiskt) maktperspektiv

Läs mer