FUNKTIONSBESKRIVNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FUNKTIONSBESKRIVNING"

Transkript

1 FUNKTIONSBESKRIVNING BOOK-IT version Axiell Sverige AB, Box 24014, Lund Fältspatvägen 4, Lund, tel: , e-post:

2 Innehållsförteckning Självregistering/ Skaffa lånekort Rev BOOK-IT PUB... 9 ehub Rev Onlinebetalning, Arena Uppdaterad för version BOOK-IT Boot Rev (25)

3 Självregistering/ Skaffa lånekort Rev Övergripande beskrivning Detta är en funktion som gör det möjligt för biblioteksanvändare att registrera sig själva som låntagare via Arena/BOOK-IT PUB Den stora skillnaden mot funktionen Ny låntagare som fanns i OPAC är att biblioteket har möjlighet att låta denna registrering vara fullt giltig direkt så att låntagaren kan reservera med detsamma. Personnumret bildar ett lånekort vid självregistrering. Funktioner Ett nytt fönster: Administration Grunddata Webb Låntagaruppgifter Detta fönster hanterar vilka uppgifter som ska anges när en person registrerar sig som ny låntagare och dels vilka uppgifter som en befintlig låntagare ska kunna ändra i sin profil via Arena och BOOK-IT PUB. Administration Grunddata Allmänt Organisationsstrukturer Här anges på kontoorganisationsnivå tre nya standardvärden som gäller dessa självregistreringar: standardlåntagarkategori, standardgiltighetstid och minimiålder för att få registrera sig som låntagare på detta sätt. Genom att skapa låntagarkategori Online, och därefter förbjuda denna kategori att reservera eller genom att ge giltighetstid 0 dagar så går det att förhindra att låntagare via självregistrering blir fullvärdiga låntagare direkt. Om biblioteket har tilläggsmodulen ehub kan en självregistrerad låntagare också låna e-böcker direkt, om inte detta hindras via parameterinställning eller giltighetstid. (Läs mer under avsnitt ehub.) Om biblioteket använder sig av Inloggningsmodulen för låntagarnas inloggning hos Elib, så bör giltighetstiden sättas till 0 för att förhindra att låntagaren loggar in med 3(25)

4 personnumemr och pinkod hos Elib innan hen är godkänd via legitimation på biblioteket. Ny portlet i Arena med namnet Skaffa lånekort (Self registration). Påverkan på befintliga rutiner Fönstret Administration Grunddata OPAC Ändringsregler är borttaget och ersatt av kolumnen Ändringsbar låntagare i ovan nämnda fönster Låntagaruppgifter. Förberedelser Administration Grunddata Webb Låntagaruppgifter. I detta fönster ställer du in vilka uppgifter som ska anges när en person registrerar sig som ny låntagare och dels vilka uppgifter som en befintlig låntagare ska kunna ändra i sin profil via Arena. Förklaring till kolumnerna: Namn svenska: Svensk ledtext till fältet i Arena Beskrivning svenska: Förklarande text på svenska i Arena Namn engelska: Engelsk ledtext till fältet i Arena Beskrivning engelska: Förklarande text på svenska i Arena Obligatoriskt: Om fältet ska vara obligatoriskt att fylla i för låntagaren. 4(25)

5 Synlig: Om fältet ska visas i registreringsformuläret Ändringsbar låntagare: Vad låntagaren ska kunna ändra i Mina uppgifter/my profile. Gäller endast vid uppdatering av befintliga låntagare. Ordning: Här kan du påverka i vilken ordning som fälten ska visas i registreringsformuläret. Var och en av dessa uppgifter har sitt regelverk. Se tabell: Tabellen ska tolkas så här (exempel): Förnamn är en uppgift som alltid ska fyllas i, som inte kan ändras av låntagaren i efterhand och biblioteket kan inte välja att dölja fältet eller göra det icke obligatoriskt. Inte heller kan man erbjuda låntagarna möjligheten att ändra det i efterhand. E-post är en uppgift som per default inte är obligatorisk, men möjlig att fyllas i i registreringsformuläret och ändringsbar i efterhand. Biblioteket kan välja att göra den obligatorisk, låta blir att visa den alls eller stänga av låntagarens möjlighet att uppdatera den i efterhand. Utskick av övertidsvarning är en uppgift som aldrig kan göras obligatorisk att kryssa i (eftersom funktionen är utformad som 5(25)

6 en kryssruta räknas både kryss i rutan och uteblivet kryss som ett svar ) men biblioteket kan välja att dölja den från registeringsformuläret. Administration Grunddata Allmänt Organisationsstrukturer: Här anger du (på kontoorganisationsnivå) i grupprutan Standardvärden, självregistrering: Låntagarkategori: Online skapas av Axiell inför uppgraderingen till version 7.1. Detta ger biblioteket möjlighet att med hjälp av cirkulationsparametrarna sätta upp ett lämpligt regelverk för hur de självregistrerande låntagarna ska hanteras. Giltighetstid, konto: anges i antal dagar. 0 dagar innebär att låntagarkontot inte aktiveras per automatik, och fältet Giltig till i låntagarposten visar datum för den dag då låntagaren anmälde sig. I BOOK-IT version tidigare än , Arena version tidigareän ges dock inget relevant meddelande om att låntagaruppgifterna har skickats till bibliotekssystemet och att låntagaren ska legitimera sig på biblioteket för att bli giltig låntagare. Genom att istället ange 1 dag kommer man runt detta problem. Åldersgräns, själv : anges i antal år. Innebär att alla som är under den angivna åldern får ett låntagarkonto vars giltighetstid går ut samma dag och kan inte användas för e- lån eller reservationer. I fönstret: Administration Grunddata Allmänt Organisationsstrukturer måste Standardvärde för Adressplats vara valt för att Skaffa lånekort-formuläret ska fungera. 6(25)

7 Förberedelser i Arena Nu behöver du ta reda på reda på vilka id:n din kontoorganisation och din enhet (t ex huvudbiblioteket) har. Det gör du i BOOK-IT-fönstret Hjälp Om - Visa detaljer. I Arena: Välj ut en sida där registeringen ska ske alternativt skapa en ny. Dra in portleten Skaffa lånekort (eng: Self registration). Klicka på skiftnyckeln och Inställningar Här finns en rad konfigurationsmöjligheter men du ska bara fylla i de som på bilden på nästa sida är markerade med en röd prick. (Portleten ska konfigureras mot en viss kontoorganisation och enhet, även om enheten i praktiken inte har någon betydelse i en Arena som arbetar mot BOOK-IT.) Fyll i: Enhet (id för enhet) Member (välj i rullgardinsmeny, Organisation (id för kontoorganisation) URL till lånevillkor Visa Hjälp-länk (valfritt) Klicka på Spara och Gå tillbaka till Arena. 7(25)

8 Tips! (Gäller BOOK-IT-version tidigare än och Arenaversion tidigare än 2.7.1) Om personnumret redan finns upplagt i bibliotekssystemet, i samma eller i en annan kontoorgansation går det inte att skapa en ny låntagare. Tyvärr har Arena i nuläget inte någon möjlighet att upplysa låntagaren om detta på ett informativt sätt, utan ger bara ifrån sig ett generellt felmeddelande. Om ni använder möjligheten att begränsa självregisteringsfunktioner för en viss åldersgrupp ser det för låntagaren ut som att registreringen lyckats, och när hen sedan försöker logga in kommer felmeddelande om att kontots giltighetstid har passerats. 8(25)

9 Skriv gärna en informativ artikel om dessa två scenarier i anslutning till portleten BOOK-IT PUB Övergripande beskrivning I samband med att BOOK-IT uppgraderas till 7.1 ersätts OPAC av BOOK-IT PUB. BOOK-IT PUB har ett tilltalande och lättanvänt gränssnitt, som uppfyller kraven för tillgänglighet och som är responsivt: gränssnittet anpassar sig automatiskt för telefoner och surfplattor. Det finns nu möjlighet att tillåta att låntagaren blir fullvärdig låntagare via PUB. Andra nyheter är att låntagaren kan välja att ha förvalt hämtställe, och kan tacka ja till utskick från biblioteket. Det skapas en PUB per kontoorganisation, men om det finns mer än en organisation inom kontoorganisationen t.ex. såväl folkbibliotek som skolbibliotek så skapas en PUB för folkbiblioteket och en för skolbiblioteket. Om ni önskar fler än en PUB per konto-organisation kan ni kontakta support för prisuppgift. Låntagarna kan efter uppgraderingen gärna knytas till en enhet (hämtställe vid reservation) och därmed till ett utpekat cirkulationsställe (genom inställningar som beskrivs i senare stycke). För skolbibliotek rekommenderas att alla låntagare knyts till ett hämtställe. Det finns också möjlighet att beställa ett filtreringstillägg som gör det möjligt för låntagarna att välja en enhet för filtrerad sökning. Denna filtrering gör att endast poster för vald enhets bestånd visas i träfflistan. 9(25)

10 Funktioner BOOK-IT PUB är bibliotekets nya webbplats, och består av följande funktioner: Startsida som visar bibliotekets egen text (skickas in till Axiells support inför uppgraderingen), en sökruta för fritextsökning, med länk till sida med Utökad sökning, en log-inruta och en lista på de nya titlar. Liksom i OPAC finns låntagarens egna sidor med Mina lån, Mina reservationer och Mina uppgifter. Det finns sidor för kontakt: Kontakta biblioteket samt Inköps- respektive Fjärrlåneförslag. Formuläret för Ny låntagare kan ställas in så att låntagaren blir fullvärdig låntagare direkt. En funktion för Utlån i PUB kan aktiveras om biblioteket så önskar Påverkan på befintliga rutiner Eftersom det i normalfallet endast skapas en PUB per kontoorganisation så bör man framför allt på skolbibliotek med utlån i BOOK-IT PUB se till att låntagarna kopplar sig till ett standard-hämtställe och göra nödvändiga inställningar för att rätt regelverk ska gälla och statistiken för reservationer och eventuella lån i PUB ska hamna på rätt ställe ( Låntagaren styr ). Fältet för hämtställe kan göras obligatoriskt i formuläret Ny låntagare så nya låntagare som anmäler sig via detta därmed får ett standardhämtställe. Inför uppgraderingen till BOOK-IT version 7.1 ber vi er skicka de texter som ska visas i BOOK-IT PUB till Support. Det finns ingen möjlighet för er själva att ändra texterna i efterhand. Funktionen för Återlämning finns inte i BOOK-IT PUB. Skolbibliotek som önskar få ett alternativ till OPAC Återlämning ombeds att kontakta Support för hjälp. Läs mer i dokumentet CiCo. 10(25)

11 Förberedelser I version 7.1: Självregistrering: Grunddata Allmänt Organisationsstukturer, på kontoorganisationsnivå i delfönstret Standardvärden, självregistrering: Fyll i fälten (förslagsvis enligt nedan eller med önskade värden): Låntagarkategori (välj Online), Giltighetstid, konto: 90 (ange 0 dag om du inte vill att låntagaren blir fullvärdig låntagare direkt). Läs mer under funktionsbeskrivning Självregistrering / Skaffa lånekort Åldersgräns själv: 18. Låntagaren styr: Grunddata Cirkulation Cirkulationsställe Lägg upp ett nytt cirkulationsställe PUB per enhet. (Inför installation av BOOK-IT PUB har vi lagt in PUB på enhet Huvudbiblioteket.) Om inställning per enhet inte görs innebär det att statistiken för alla reservationer och eventuella utlån i BOOK-IT PUB hamnar på den enhet som BOOK-IT PUBanvändaren är knuten till. Grunddata Allmänt Organisationsstukturer, delfönstret Standardvärden, diverse: Här anger du per enhet cirkulationsställe PUB som standardcirkulationsställe. Denna inställning innebär att regelverket för aktuell enhet gäller för inloggad användare samt att reservationer och eventuella lån knyts till rätt cirkulationsställe (se nästa stycke). 11(25)

12 En förutsättning för att BOOK-IT PUB ska fungera optimalt är att alla aktiva låntagare väljer ett standard-hämtställe. Detta kan låntagaren göra själv i BOOK-IT PUB under Mina sidor Mina uppgifter. Du kan också knyta låntagare till standardhämtställen i låntagarposten eller i Mängd låntagare. En låntagare som har förvalt hämtställe behöver inte välja detta vid varje reservationstillfälle. Administration Användare: Fliken Webb, allmänt. Om du 1. För användaren bookitpub markerar kryssrutan Låntagaren styr under BOOK-IT PUB, och 2. om låntagaren har gjort inställning för Förvalt hämtställe så ser inloggad låntagare bestånd endast för aktuellt hämtställe. Inställning för Låntagaren styr påverkar statistiken och regelverk för reservationer och ev. lån i BOOK-IT PUB, under förutsättning att du har angett BOOK-IT PUB som cirkulationsställe för respektive enhet enligt anvisningar på förgående sida, och valt hämtställen enligt anvisning nedan. Hämtställe och Utökad sökning: Administration Användare: Fliken Webb, filter: Välj de enheter som ska vara valbara som hämtställen i grupprutan Valbart org.filter. I grupprutan Grundinställning väljer du konto-organisation och aktuella enheter som ska vara valbara i Utökad sökning. Endast den konto-organisation/de enheter som BOOK-IT PUB filtreras på kan väljas här. 12(25)

13 Observera att om ni rensar bort opac-användare så får användare opac_e INTE tas bort, den används för funktioner som inte gäller OPAC. Låntagaruppgifter: (se separat Funktionsbeskrivning) Grundata Webb Låntagaruppgifter: Ange att Förvalt hämtställe ska vara obligatoriskt i formuläret för Ny låntagare I Mängd låntagare finns möjlighet att tilldela Förvalt hämtställe. Sök t.ex. på postnummer och ange önskat hämtställe för framsökta låntagare i träfflistefliken. För skolbibliotek med FreeLib är det enklast att i BOOK-IT 7.1 Mängd låntagare söka på låntagarkategori = skola och ange hämtställe med utgångspunkt i detta. Reservationer: I BOOK-IT PUB är En klicks-reservationer förvalt, vilket innebär att om låntagaren har förvalt hämtställe så kan hen inte välja hämtställe vid reservationstillfället. Om denna inställning inte önskas kan du kontakta Support (axess@axiell.com). Övertidsvarningar: Om ni har lagt in en länk till webbkatalogen för omlån i övertidsvarningar ska denna ändras under Administration Grunddata Cirkulation Meddelandetexter. Gå till fliken Meddelanden och välj respektive enhet samt Övrigt: Övertidsvarning. Här ser du texten, och vad den heter. Välj sedan fliken Texter och leta upp aktuella texter, som du kan ändra i grupprutan Översatta. Klicka på Uppdatera och Spara efter genomförd ändring. Tips I Utökad sökning i BOOK-IT PUB visas de språk som finns i bibliotekskatalogen. Kontrollera listan över språk, om du hittar koder här i stället för språk i klartext så beror det på felaktiga katalogposter som måste rättas upp för att språklistan ska visas korrekt. Sök på de felaktiga språkkoderna i Expertsök och rätta upp de poster som innehåller fel. Kontakta Support för prisuppgift om ni önskar hjälp. Observera att listan för Nya titlar inte visar alla nylokaliserade exemplar, utan första exemplaret som lokaliseras till en post. 13(25)

14 Förvalt hämtställe: Om en låntagare har sitt konto aktiverat i flera kontoorganisationer så går det att välja hämtställe i respektive BOOK-IT PUB alternativt Arena. Om det finns fler än en BOOK-IT PUB knuten till en kontoorganisation, och om en låntagare har ett förvalt hämtställe i en av dessa men reserverar i den andra (t.ex. om låntagaren är knuten till ett skolbibliotek men loggar in i folkbibliotekets PUB där det förvalda hämtstället inte finns) så krävs val av hämtställe. Om låntagaren här under Mina uppgifter nu gör ett nytt val för förvalt hämtställe, så försvinner det hämtställe han tidigare haft som förvalt i den andra BOOK-IT PUB:en. Filtrering av sökning: Sökfiltrering per enhet finns under Utökad sökning. Om ni dessutom önskar möjlighet att filtrera sökningarna i den ordinarie sökrutan så kan denna funktion installeras, vänligen kontakta support. Priset är 8900:- per BOOK-IT PUB. Statistik: För de bibliotek som har haft modulen Webbstatistik installeras istället Google Analytics utan extra kostnad i samband med installationen av BOOK-IT PUB. 14(25)

15 ehub Tilläggsmodul Övergripande beskrivning ehub är navet till enkel hantering av e-böcker från flera e- medieleverantörer och erbjuder ett och samma gränssnitt för låntagarna. I BOOK-IT registreras pågående e-bokslån i Böcker hemma-fliken och du får e-lånestatistik på samma sätt som för övriga lån. E-bokslånen visas också i Arena och BOOK-IT PUB tillsammans med övriga lån. Lånetiden bestäms av e-boksleverantören, och när lånetiden är slut försvinner lånet från låntagaruppgifterna. För låntagare med historik, t.ex. Boken kommer-låntagare så sparas också e-bokslånen i historiken. ehub är en modul som öppnas av Axiell Support mot en avgift. Funktioner Administration Parameterunderhåll Cirkulationsparametrar: Här finns två nya parametrar: E-lån, max antal: anger hur många e-bokslån en låntagare får ha. E-lån, max antal per tidsperiod: anger under vilken tidsperiod max antal gäller. Administration Statistik Statistikprofiler Om du skapar statistikprofiler med variabeln Cirkulationskategori så kan du få ut statistik på lån av cirkulationskategori E-media. Observera att nedladdning av e-media hanteras olika: I BOOK-IT hanteras nedladdning i olika format (t.ex. Online och PDF) som separata lån. Så gör också leverantören Overdrive, medan Elib räknar nedladdningar i olika format av samma titel som ett lån. 15(25)

16 Cirkulation Låntagarinformation För låntagare som har pågående e-bokslån visas dessa under fliken Böcker hemma med lånetyp E-lån. Påverkan på befintliga rutiner Det blir möjligt att kunna påverka bibliotekets kostnader för e-lånen genom att ha en restriktiv parametersättning. Det går att definiera olika regler för olika låntagarkategorier. Förberedelser Ange i cirkulationsparametrarna vilka regler som ska gälla för antal e-lån under given tidsperiod. T.ex. max fem lån per månad. E-lån, max antal: ange hur många e-bokslån en låntagare får ha. E-lån, max antal per tidsperiod: ange under vilken tidsperiod max antal gäller. Om ni tillåter att nya låntagare blir fullvärdiga låntagare via formuläret Skaffa lånekort i Arena eller BOOK-IT PUB kan det vara aktuellt att göra en parametersättning som är restriktiv för låntagarkategori Online. Grunddata Förvärv Leverantörer För att få ut utlåningsstatistik per medieleverantör så ska t.ex. Elib läggas upp som leverantör under Grunddata Förvärv Leverantörer. Fältet URL ska för ELib se ut enligt följande: (som ingår i länken till den elektroniska adressen på posten). 16(25)

17 Onlinebetalning, Arena Uppdaterad för version 7.1 Övergripande beskrivning Onlinebetalning är en tilläggsmodul till Arena/BOOK-IT PUB. Modulen ger låntagarna möjlighet att själva betala sina skulder till biblioteket via Arena. Betalningen sker med kontokort (VISA, MasterCard, Eurocard, American Express, Diners Club) över Internet. Transaktionerna sker via DIBS, Dansk Internet Betalingssystem, Från Mina sidor och menyalternativet Mina avgifter i Arena och BOOK-IT PUB kan låntagaren markera vilken/vilka av sina skulder han eller hon vill betala, och klickar därefter sig vidare till DIBS webbplats där betalningen genomförs. När transaktionen är klar kommer låntagaren tillbaka till Arena där en kvittens visas. Påverkan på befintliga rutiner Skulden regleras automatiskt på låntagarkontot i klienten i samband med att betalning via Arena har skett. Exemplar som blivit betalda med Onlinebetalning kommer fram då man söker i Mängd Exemplar och har markerat radioknappen Finns på betald räkning läs mer nedan under Tips och goda råd. Förberedelser Kontakta DIBS för att sluta avtal om inte det redan är gjort. Tel , sales@dibs.se Meddela att ni är kunder hos Axiell. De ger även vägledning för tecknande av inlösenavtal (se nedan). 17(25)

18 Slut avtal med kortinlösande bank. DIBS har kopplingar med Euroline (SEB), Babs (Swedbank), Nordea, Handelsbanken och Danske bank. Inställningar i BOOK-IT Förutsättningar för låntagaren Alla låntagare som vill använda Onlinebetalning måste ha en aktiv e-postadress på sitt låntagarkonto. Om låntagaren inte har det syns inte knappen Betala i Arena. Administration Grunddata- Allmänt Organisationsstrukturer På konto-organisationsnivå: Ange bibliotekets organisationsnummer i fältet Organisationsnummer. Administration Grunddata - Allmänt Adresser, egna Ny adresstyp, Kontaktadress, onlinebetalning, anges på kontoorganisationsnivå. Denna adress visas i Arena och BOOK-IT PUB under rubriken Betalningsmottagare i samband med transaktionen. Cirkulationsparametern Räkningar, ersättningsavgift i låntagarskuld måste ha värdet 1 om man ska kunna betala räkningar med Onlinebetalning. Inställningar i Arena Axiells Support har gjort nödvändiga inställningar för Onlinebetalning, till exempel markerat rutan för Test och angivit bibliotekets kundnummer från DIBS. Logga in som LifeRay-användare. Gå till sidan: arenaadress>/web/arena/protected/debts. Eller gå till Mina sidor och portleten Mina avgifter. Klicka på skiftnyckeln, välj Inställningar. Se skärmdump 1. 18(25)

19 Skärmdump 1 Kontrollera att kryssrutan Aktivera onlinebetalning är markerad. Se skärmdump 2. Skärmdump 2. Texter Du kan till exempel skriva in en text till låntagaren som visas i samband med transaktionen i Arena. Denna text skrivs in i portleten Mina avgifter under Inställningar Portletöversättningar. Textnyckeln heter LabelDebts För att du ska se textnyckeln måste du vara på den sida där texten visas (detta gäller genomgående i Arena). Se skärmdump 3. Texten visas här, se skärmdump 4. 19(25)

20 Skärmdump 3 Skärmdump 4 När du kommer till sidan där betalningen är genomförd finns det en knapp som heter Slutför. Om du vill ändra texten på knappen så gör du det i fältet för textnyckeln ButtonFinish. För att du ska se textnyckeln måste du vara på den sida där texten visas (detta gäller genomgående i Arena). Se skärmdump 5. 20(25)

21 Skärmdump 5 Slut på testperioden När testperioden är slut ska du kontakta Axiells support som avmarkerar kryssrutan för Test. Administration i DIBS Logga in på för administration av ditt konto. Under menypunkten Integration/callback ska kryssrutan med texten Utför flera callback försök om callback inte fungerar kryssas i och en e-postadress anges till en person på biblioteket som får ett mail varje gång ett betalningsförsök inte har gått igenom. Under menypunkten Returvärden ska kryssrutan med texten Alla fält, även sådana som ni har skapat, med undantag av kortinformationen returneras kryssas i. 21(25)

22 Tips och goda råd Exemplar på räkningar som blivit betalda med Onlinebetalning kan du söka upp i Mängd Exemplar för att gallra dem. Markera radioknappen Finns på betald räkning samt ange den enhet exemplaret var placerat/lokaliserat på, och sortera därefter på Förfallodatum. Härifrån kan du sedan gallra exemplaret utan att först återlämna det. Alla exemplar som det har skickats ut räkning på hamnar i detta fönster. Gå gärna in och rensa listan innan ni kör igång med Onlinebetalning. Observera att om cirkulationsparametern Signaler, kravsteg är inställd för gul eller röd signal vid kravsteg Räkning så försvinner inte signalen förrän alla exemplar på räkning har återlämnats eller gallrats. 22(25)

23 BOOK-IT Boot Rev Automatisk uppgradering av klienten Övergripande Funktionen BOOK-IT Boot är ett verktyg för att uppdatera BOOK-IT klienten utan att behöva installera om den. BOOK-IT Boot är en fristående funktion som installeras tillsammans med BOOK-IT klienten. Observera att du klientversion 7.1 måste installeras för att kommande uppdateringar ska ske per automatik. Om du inte vill använda BOOK-IT Boot kan du stänga av den antingen lokalt på respektive klientinstallation eller via BOOK- IT servern. I det senare fallet styrs samtliga klienter som använder en viss server. Funktionen säkerställer att rätt version av klientprogramvaran används baserat på vilken BOOK-IT server klienten jobbar mot. Varje gång man startar klienten kontrollerar den om det finns någon uppdatering. Om uppdatering finns kommer denna laddas ner till klienten och därefter startas BOOK-IT klienten. Användaren har möjlighet att avbryta en uppdatering under uppdateringen visas en dialogruta där du kan bocka i att du vill starta befintlig version direkt istället för att vänta på uppdateringen. Klientdator BookIT Klienten BookIT server 3. Starta BookIT 1. Server version BookIT Boot 2. Klientuppdatering 23(25)

24 Inställningar En inställning måste göras på klienten; Öppna programmet config.exe som följer med BOOK-IT-klienten och som ligger i installationskatalogen under Program Axiell Bibliotek. I fliken Uppdatering måste BOOK-IT:s webbserver pekas ut. Det är samma server som t.ex. Freelib och/eller ALMA ligger på. Om du är osäker på namnet kan du kontrollera systemparametern RPT_URL parametern inleds med webbserverns namn. Exempel från RPT_URL: Ange namnet utan inledande fram till /report.. Exempel: opac.tyreso.se Klientuppdateringen görs via port 80. Om en annan port ska användas ska du ange port efter servernamnet, t.ex. opac.tyreso.se:85 24(25)

25 Vill man stänga av uppdateringsfunktionen lokalt på klienten ska fältet BOOK-IT webserver vara tomt. På servern anger systemparametern C_AUT_UPGRADE om automatisk uppdatering ska vara påslagen eller inte. Observera att om du har en BOOK-IT-klient i gång, och startar en till och denna uppdateras så bör du stänga båda klienterna så att du inte riskerar att ha två olika versioner igång samtidigt. 25(25)

Onlinebetalning, Arena 2013-08-23

Onlinebetalning, Arena 2013-08-23 Onlinebetalning, Arena 2013-08-23 Övergripande beskrivning Onlinebetalning är en tilläggsmodul till Arena. Modulen ger låntagarna möjlighet att själva betala sina skulder till biblioteket via Arena. Betalningen

Läs mer

Övergripande beskrivning

Övergripande beskrivning Axiell ehub 1 Innehåll Övergripande beskrivning... 4 Koppling mot Elib... 5 Katalogposter... 5 Katalogposter från BTJ... 5 Katalogposter från LIBRIS... 6 Inställningar i BOOK-IT för posthämtning från LIBRIS...

Läs mer

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version 7.1 2015-08-13

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version 7.1 2015-08-13 TIPS OCH KÄNDA FEL BOOK-IT version 7.1 2015-08-13 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatv. 4, 224 21 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: axiellsverige@axiell.com Innehållsförteckning Klient...

Läs mer

Övergripande beskrivning

Övergripande beskrivning Axiell ehub 1 Innehåll Övergripande beskrivning... 4 Koppling mot Elib... 5 Katalogposter... 5 Katalogposter från BTJ... 5 Katalogposter från LIBRIS... 6 Inställningar i BOOK-IT för posthämtning från LIBRIS...

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 8.0 2015-03-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: axiellsverige@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 7.1 2013-11-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: lund@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse inför

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT 2016-09-07 INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT version 9.0 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT 2018-12-04 INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT version 10.0 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se

Läs mer

BOOK-IT & WeLib på skolor. Förberedelser i BOOK-IT

BOOK-IT & WeLib på skolor. Förberedelser i BOOK-IT 2017-11-21 BOOK-IT & WeLib på skolor Förberedelser i BOOK-IT 1 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com,

Läs mer

BOOK-IT VERSION 9.0. Funktionsbeskrivning

BOOK-IT VERSION 9.0. Funktionsbeskrivning 2016-11-11 BOOK-IT VERSION 9.0 Funktionsbeskrivning Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se

Läs mer

BOOK-IT & Welib på skolor. Förberedelser i BOOK-IT

BOOK-IT & Welib på skolor. Förberedelser i BOOK-IT 2017-03-24 BOOK-IT & Welib på skolor Förberedelser i BOOK-IT 1 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com,

Läs mer

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version 8.0 2016-04-22

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version 8.0 2016-04-22 TIPS OCH KÄNDA FEL BOOK-IT version 8.0 2016-04-22 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatv. 4, 224 21 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: axiellsverige@axiell.com Innehållsförteckning Cirkulation...

Läs mer

BOOK-IT OFFLINE. Version

BOOK-IT OFFLINE. Version 2018-11-21 BOOK-IT OFFLINE Version 10.0 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se Innehåll

Läs mer

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version 2019-05-03 TIPS OCH KÄNDA FEL BOOK-IT version 10.0 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se

Läs mer

Release notes. BOOK-IT PUB version

Release notes. BOOK-IT PUB version Release notes BOOK-IT PUB version 3.2 2017-09-20 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiel l.com, www.axiell.se

Läs mer

BOOK-IT OFFLINE. Version 7.1 2013-10-16

BOOK-IT OFFLINE. Version 7.1 2013-10-16 Version 7.1 2013-10-16 BOOK-IT OFFLINE Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Glimmervägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: lund@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelser... 3 Inloggning...

Läs mer

BOOK-IT VERSION 7.1. Release notes 2014-07-25

BOOK-IT VERSION 7.1. Release notes 2014-07-25 BOOK-IT VERSION 7.1 Release notes 2014-07-25 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: lund@axiell.com Innehållsförteckning Dokumentation... 3 Att

Läs mer

Deltagare: Ingrid Borg, Caroline Ekelöw, Cecilia Sjöberg, Christina Lundberg, Kerstin Ryd, Maria Kleiman, Ann Ehrnström

Deltagare: Ingrid Borg, Caroline Ekelöw, Cecilia Sjöberg, Christina Lundberg, Kerstin Ryd, Maria Kleiman, Ann Ehrnström Rebusmöte 2013 04 17 Deltagare: Ingrid Borg, Caroline Ekelöw, Cecilia Sjöberg, Christina Lundberg, Kerstin Ryd, Maria Kleiman, Ann Ehrnström ReBUS gruppens prioriterade punkter med kommentarer 11 & 35

Läs mer

Årsstatistik för år 2015 BOOK-IT 7.1 och 8.0

Årsstatistik för år 2015 BOOK-IT 7.1 och 8.0 Lund december 2015 Årsstatistik för år 2015 BOOK-IT 7.1 och 8.0 Detta är en steg för steg-handledning för att underlätta arbetet med att bearbeta årsstatistiken i BOOK-IT. Anvisningarna ska ses som ett

Läs mer

Årsstatistik för år 2014 BOOK-IT 7.1

Årsstatistik för år 2014 BOOK-IT 7.1 Lund 23 februari 2015 Årsstatistik för år 2014 BOOK-IT 7.1 Detta är en steg för steg-handledning för att underlätta arbetet med att bearbeta årsstatistiken i BOOK-IT. Anvisningarna ska ses som ett förslag

Läs mer

Orderbekräftelse Rev 2012-11-22

Orderbekräftelse Rev 2012-11-22 Orderbekräftelse Rev 2012-11-22 Övergripande beskrivning När du beställer medier från vissa leverantörers webbplatser kan du få orderbekräftelser skickade direkt till ditt inköp i BOOK-IT. Därmed skapas

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version 2017-07-06 TIPS OCH KÄNDA FEL BOOK-IT version 9.0 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se

Läs mer

Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser

Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser Innehåll 1 Introduktion... 2 2 Lägg xsl-fil i Dokumentbiblioteket... 3 3 Web service-koppling mot BOOK-IT:s resurser... 7 1 Axiell Bibliotek AB 1 Introduktion I Axiell

Läs mer

Release notes. Axiell Arena version 3.3

Release notes. Axiell Arena version 3.3 Release notes Axiell Arena version 3.3 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiel l.com, www.axiell.se INNEHÅLL

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Innehåll Inledning... 1 Kom igång... 1 Logga in... 1 Startsidan... 2 Mitt bibliotek... 2 Mina uppgifter... 3 Registrera låntagare...

Läs mer

Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort

Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort 21 mars 2005 Pyramid E-handel med betalkort via DebiTech fr om 3.39A Betalningssätt I kontaktregistret har val av betalningssätt tillkommit betalkort eller

Läs mer

ALEPH ver. 18 Lån - övningar

ALEPH ver. 18 Lån - övningar ALEPH ver. 18 Lån - övningar Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Anslut till lånemodulen i biblioteket/databasen SWE50 (administrativ databas). Låntagare A. Registrera tre nya låntagare Ø Visa

Läs mer

Rev. 2015 09 17. Handledning till MTM:s användarregister

Rev. 2015 09 17. Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 09 17 Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 09 17 Innehållsförteckning Inledning... 2 Kom igång... 2 Logga in... 2 Startsidan... 3 Mitt bibliotek... 3 Mina uppgifter... 4 Registrera

Läs mer

Release notes. BOOK-IT PUB version 3.3

Release notes. BOOK-IT PUB version 3.3 Release notes BOOK-IT PUB version 3.3 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiel l.com, www.axiell.se INNEHÅLL

Läs mer

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version 2018-05-02 TIPS OCH KÄNDA FEL BOOK-IT version 9.1 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se

Läs mer

Årsstatistik för år 2015 installationer med marcformatet MARC21

Årsstatistik för år 2015 installationer med marcformatet MARC21 Lund januari 2015 Årsstatistik för år 2015 installationer med marcformatet MARC21 Detta är en steg för steg-handledning för att underlätta arbetet med att bearbeta årsstatistiken i BOOK-IT. Anvisningarna

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

Sök låntagare. Registrera ny låntagare. Utlån

Sök låntagare. Registrera ny låntagare. Utlån Sök låntagare Klicka på Sök Låntagare eller tryck F2. Skriv eller läs in personnummer eller lånekortsnummer i sökrutan. Du kan också skriva in hela eller delar av låntagarens namn. Efter sökrutan finns

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Innehåll Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil...

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

BOOK-IT Inköp, checklista

BOOK-IT Inköp, checklista 2018-07-19 BOOK-IT Inköp, checklista Tillfälliga katalogposter (lpi-poster) Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com,

Läs mer

Axiell Trend statistikverktyg

Axiell Trend statistikverktyg Axiell Trend statistikverktyg Tilläggsmodul 2016-01-26 Övergripande beskrivning Axiell Trend är ett webbaserat analysverktyg som ger en helhetsbild av biblioteksverksamheten. Här finns översiktliga grafiska

Läs mer

LÅN Manual Koha. Luleå universitetsbibliotek Ulrika Hedkvist

LÅN Manual Koha. Luleå universitetsbibliotek Ulrika Hedkvist LÅN Manual Koha Luleå universitetsbibliotek Ulrika Hedkvist 2017-05-30 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Registrera ny låntagare 3 Radera låntagare 4 Ändra PIN-kod eller personnummer 5 Utlån 6 Utskrift på lån 7 Återlämning

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Web-TA manual Unifaun 3/21/2016 UNIFAUN 1

Web-TA manual Unifaun 3/21/2016 UNIFAUN 1 Web-TA manual Unifaun 3/21/2016 UNIFAUN 1 Innehåll Innan start Gå hit Sändningar Gå hit Skapa ny sändning Gå hit Boka transport Gå hit Sändningsmallar Gå hit Att skapa en sändningsmall Gå hit Kundnummer

Läs mer

Alfa e-recept: Ny anva ndare

Alfa e-recept: Ny anva ndare Ny förskrivare Registrera ny användare av Alfa e-recept Klicka på [Ny användare] Kontrollera att du har din e-legitimation tillgänglig innan du börjar fylla i formuläret. Det går bra att använda BankID,

Läs mer

BOOK-IT Inköp, checklista

BOOK-IT Inköp, checklista 2018-02-09 BOOK-IT Inköp, checklista Tillfälliga katalogposter Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com,

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handbok för registrering i UEDB av elever i kommunal gymnasieskola utanför länet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

Handbok Mäklare Direkt Innehåll

Handbok Mäklare Direkt Innehåll Handbok Mäklare Direkt Innehåll Inledning... 2 Registrering... 3 Köpa objekt... 5 Fakturaköp... 5 Kortköp... 5 Aktivera objekt... 6 Objekt... 7 Mitt konto... 7 Priser och villkor... 7 Kontaktinformation...

Läs mer

BOOK-IT Statistikprofiler för mediaplanering

BOOK-IT Statistikprofiler för mediaplanering BOOK-IT Statistikprofiler för mediaplanering - Hur gör jag för att få fram? Länsbibliotek i samverkan kommunbibliotek i sydlänen har framfört önskemål om en lathund för statistikuttag i BOOK-IT för bibliotekens

Läs mer

Årsstatistik för år 2015 BOOK-IT 7.1 och 8.0

Årsstatistik för år 2015 BOOK-IT 7.1 och 8.0 Lund 25 januari 2016 Årsstatistik för år 2015 BOOK-IT 7.1 och 8.0 Detta är en steg för steg-handledning för att underlätta arbetet med att bearbeta årsstatistiken i BOOK-IT. Anvisningarna ska ses som ett

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

Nyheter i Mikromarc 2.6.1

Nyheter i Mikromarc 2.6.1 Nyheter i Mikromarc 2.6.1 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, oktober 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Websök... 4 Ämnesord... 4 Flytta lån... 4 Uniform titel... 5 Högertrunkering... 5 Övriga

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 5 3. Samtal 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Manual webb-förening. Giltig från 2015-02-01. Kontakt: Emilia Lindberg, turist- och fritidskonsulent 0456-82 22 51 emilia.lindberg@bromolla.

Manual webb-förening. Giltig från 2015-02-01. Kontakt: Emilia Lindberg, turist- och fritidskonsulent 0456-82 22 51 emilia.lindberg@bromolla. Manual webb-förening Giltig från 2015-02-01 Kontakt: Emilia Lindberg, turist- och fritidskonsulent 0456-82 22 51 emilia.lindberg@bromolla.se Innehåll 1. Inledning 2. Föreningsregister på webben 3. Logga

Läs mer

Inför nytt år. Inköp och periodika

Inför nytt år. Inköp och periodika 2016-11-11 Inför nytt år Inköp och periodika 1 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Nyhetsdokument version 3 5.1

Nyhetsdokument version 3 5.1 Nyhetsdokument version 3 5.1 Produkt Version Releasedatum Mikromarc 3 5.1 14. november 2011 Ny och förbättrad funktionalitet Nedanför finner du en kort beskrivning av ny och ändrad funktionalitet i denna

Läs mer

Lathund Avgiftshantering

Lathund Avgiftshantering Uppdaterad: 2013-09-17 Lathund Avgiftshantering Förbund 1 Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet, RF. Webbplatsen

Läs mer

Att skaffa PayEx Mobil steg för steg

Att skaffa PayEx Mobil steg för steg Att skaffa PayEx Mobil steg för steg När du ska skaffa PayEx Mobil se till att du har tillgång till din mobiltelefon, en dator med tillgång till internet och din e-post samt din bankdosa. För att kunna

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

Användarmanual av Anmälan av foderanläggning via Internet ANVÄNDARMANUAL. för Anmälan av foderanläggningar via Internet 1 (5)

Användarmanual av Anmälan av foderanläggning via Internet ANVÄNDARMANUAL. för Anmälan av foderanläggningar via Internet 1 (5) ANVÄNDARMANUAL för Anmälan av foderanläggningar via Internet 1 (5) 1 Webbplats-Logga in... 3 2 Startsida... 4 2.1 Visa uppgifter på anläggningen... 4 2.2 Ändra uppgifter på anläggningen... 4 2.3 Registrera

Läs mer

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

Visma TendSign Anbudsgivare

Visma TendSign Anbudsgivare Användarmanual Visma TendSign Anbudsgivare VISMA COMMERCE + 46 13 47 47 500 tendsignsupport@visma.com www.tendsign.com Visma TendSign anbudsgivarkonto Visma TendSign är helt webbaserat. Som leverantör

Läs mer

Det här dokumentet går kortfattat igenom registrerings- och ansökningsprocessen.

Det här dokumentet går kortfattat igenom registrerings- och ansökningsprocessen. Det här dokumentet går kortfattat igenom registrerings- och ansökningsprocessen. 1. Webbläsare Följande versioner av webbläsare stöds: Netscape från version 7.x Firefox från version 1.x Internet Explorer

Läs mer

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW DEN HÄR INSTRUKTIONEN BEHANDLAR; Att skapa en nyhet - använda en logga i nyheten - använda en pdf-fil i nyheten ATT SKAPA EN NYHET 1. Logga in i OEW 2. Om du ska använda en logga eller en pdf-fil i nyheten

Läs mer

Hja lp till Mina sidor

Hja lp till Mina sidor Hja lp till Mina sidor Vanliga Frågor Varför godkänner inte Mina sidor mitt personnummer trots att jag har prövat flera gånger och är säker på att jag skrivit rätt? Du behöver använda ett 12 siffrigt personnummer

Läs mer

BOOK-IT VERSION 8.0. Release notes 2015-09-01 8.0.19

BOOK-IT VERSION 8.0. Release notes 2015-09-01 8.0.19 2015-09-01 8.0.19 BOOK-IT VERSION 8.0 Release notes Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se

Läs mer

BOOK-IT VERSION 8.0. Release notes 2015-09-16 8.0.19

BOOK-IT VERSION 8.0. Release notes 2015-09-16 8.0.19 2015-09-16 8.0.19 BOOK-IT VERSION 8.0 Release notes Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se

Läs mer

Autogiro Online för betalningsmottagare Webbtjänst för dig som erbjuder dina kunder Autogiro. 2013-10-07

Autogiro Online för betalningsmottagare Webbtjänst för dig som erbjuder dina kunder Autogiro. 2013-10-07 2013-10-07 Autogiro Online för betalningsmottagare Webbtjänst för dig som erbjuder dina kunder Autogiro. Postadress: 105 19 Stockholm Besöksadress: Palmfeltsvägen 5 Webb: bankgirot.se Bankgironr: 160-9908

Läs mer

Lathund till Elibs admingränssnitt 2.5

Lathund till Elibs admingränssnitt 2.5 Lathund till Elibs admingränssnitt 2.5 Ljudböcker Elin Ullman 1 Innehåll Detta dokument... 2 admin.elib.se... 2 Logga in... 2 Förlag... 2 Inställningar... 2 Förlagsprofil... 3 Hantera böcker... 4 Skapa

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

BOOK-IT VERSION 8.0. Release notes. 2015-11-02 8.0.21 Server/8.0.22 Klient

BOOK-IT VERSION 8.0. Release notes. 2015-11-02 8.0.21 Server/8.0.22 Klient 2015-11-02 8.0.21 Server/8.0.22 Klient BOOK-IT VERSION 8.0 Release notes Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com,

Läs mer

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual licenserver. Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07

Manual licenserver. Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07 Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07 2014-10-07 Sida 2 av 8 Detta är en installationsanvisning för Adtollo licensserver. Applikationen kan användas till flera av Adtollos

Läs mer

Frakt och webbutiksinställningar

Frakt och webbutiksinställningar Frakt och webbutiksinställningar Detta dokument vänder sig till webbutiker som har en integrerad fraktmodul gentemot Fraktjakt. För att fraktmodulen ska fungera måste man ha registrerat ett webbutik på

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil För att kunna

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

GPDR personuppgifter i Artologik EZbooking

GPDR personuppgifter i Artologik EZbooking GPDR personuppgifter i Artologik EZbooking Läs mer www.artologik.com/se/ezbooking.aspx Kontakta oss www.artologik.com/se/kontakt.aspx Table of content GDPR personuppgifter I Artologik EZbooking... 3 Vilken

Läs mer

Lathund för Styret (version 1.0)

Lathund för Styret (version 1.0) Lathund för Styret (version 1.0) Välkommen till Styret! systemet som underlättar administrationen för dig som ledamot i styrelsen för en bostadsrättsförening och hjälper föreningen att ta kontroll. Denna

Läs mer

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster?

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Ahmet Kurt, NSB, juni 2011 Mobiltätheten exploderar bland befolkningen. Mobilen har man alltid tillgänglig, utan lång starttid. Just nu (2011)

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

Administration: Bibliotek (ny)

Administration: Bibliotek (ny) Administration: Bibliotek (ny) Det här dokumentet beskriver hur du administrerar inställningarna för ert bibliotek via Elib Admin (https://admin.elib.se). På sidorna finns hjälptexter för de olika funktionerna.

Läs mer

Administration - Skapa och administrera användare. Din roll som administratör 1. Meny och huvudfunktioner 2-4. Skapa en användare...

Administration - Skapa och administrera användare. Din roll som administratör 1. Meny och huvudfunktioner 2-4. Skapa en användare... myschenker.se Administration - Skapa och administrera användare Din roll som administratör 1 Meny och huvudfunktioner 2-4 Skapa en användare.... 5-8 Lägga till/ta bort kundnummer och e-tjänster för användare..

Läs mer

Uppdatering av föreningsuppgifter i föreningsregistret på www.horby.se GÄLLER FRÅN 2012-01-01

Uppdatering av föreningsuppgifter i föreningsregistret på www.horby.se GÄLLER FRÅN 2012-01-01 Uppdatering av föreningsuppgifter i föreningsregistret på www.horby.se GÄLLER FRÅN 2012-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritidskontoret Hörby Kommun...2 Inledning.2 Föreningsregistret på webben 3 Logga in..3

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

FaktApp. Mobilapplikation för fakturering. Resultat Finans AB

FaktApp. Mobilapplikation för fakturering. Resultat Finans AB FaktApp Mobilapplikation för fakturering Resultat Finans AB Innehåll FaktApp En unik tjänst från Resultat Finans AB...2 FaktApp Mobilapplikation för fakturering...3 Logga in på FaktApp...3 Registrera ditt

Läs mer

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på en dator!

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på en dator! Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på en dator! För datorer (PC/Mac) rekommenderar vi att använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions. 1. Skaffa lånekort och PIN-kod. För att låna e-medier krävs

Läs mer

Innehållsförteckning. Version 1.3

Innehållsförteckning. Version 1.3 Beskrivning av WeLib med BOOK-IT i backend för skolbiblioteksansvariga, 2017-18. För ytterligare info om BOOK-IT hänvisas till http://bookit-hjalp91.axiell.com/web/help Version 1.3 Innehållsförteckning

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

Nyhetsdokument Mikromarc 3 5.0

Nyhetsdokument Mikromarc 3 5.0 Nyhetsdokument Mikromarc 3 5.0 Ny och förbättrad funktionalitet Huvudpunkterna i den här releasen är inköp och utökad funktionalitet för katalogmallar. Inköp Inköp är en ny modul och behöver konfigureras

Läs mer

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media Manual Astrakan Verktyg för skolanalys Motion Chart på enkelt sätt Artisan Global Media ~ 2 ~ Innehåll Manual för Verktyg för skolanalys... 3 Skapa ett konto och logga in... 3 Arbeta med analysdata och

Läs mer

Administration generellt

Administration generellt Administration generellt Med Business Online Administration kan du bl.a. registrera, ändra och ta bort användare beställa ny Start-PIN beställa kodbox spärra användare lägga till och ändra användares åtkomst

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB WebViewer Manual för administratör 2 Manual WebViewer Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Introduktion... 3 2 Inställningar... 4 2.1 Uppdatera licensinformation... 4 2.2 Inmatning av användaruppgifter...

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer