Projekt Mötesplats Lidhult

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt Mötesplats Lidhult"

Transkript

1 Projekt Mötesplats Lidhult Version Jenny Svensgård Ljungby bibliotek

2 Bakgrund... 3 Syfte... 4 Projektets mål... 4 Förstudiens/projektets mål:... 4 Arbetsmetod... 4 Information... 5 Lärdomar... 6 Utformning av lokalen... 6 Tillgänglighet... 7 Aktiviteter som vi vill ha på mötesplatsen... 8 Servicepunkt... 8 Turistinformation... 8 Hemsida... 9 Referensgrupp... 9 Ungdomar... 9 Arbetsrutiner... 9 Ekonomi Bilaga 1. Referensgruppen Foto: Jenny Svensgård Skisser: Martin Groves, Biketjänst AB

3 Bakgrund Lidhults bibliotek är en del i biblioteksverksamheten i Ljungby kommun. Den består av huvudbiblioteket, bokbussen samt tre filialer där Lidhult är en. Biblioteket i Lidhult var inrymt i en lokal i det så kallade Medborgarhuset. Det var öppet 12 timmar/vecka. År 2010 bad företaget Cargotec som tillverkar truckar och som har sin verksamhet i Lidhult om att få hyra Medborgarhuset. Cargotec har slagit samman de verksamheter de haft i Lidhult och Ljungby och flyttat hela sin verksamhet till Lidhult vilket innebar att de var i behov av lokaler. Ljungby kommun beslutade att hyra ut hela byggnaden till företaget. Beslutet innebar att biblioteket och även den samlingslokal som fanns i byggnaden skulle få flytta. Ett förslag togs fram där biblioteket skulle integreras i Lidhults skola. Förslaget presenterades på ett möte för allmänheten. Vid mötet förklarade Lidhultsborna att de ville ha ett annat alternativ med ett mer centralt placerat bibliotek. En arbetsgrupp bildades som under ett par månaders tid tog fram ett nytt förslag. I gruppen ingick en representant för Lidhults kök som berättade att företaget planerade att flytta ut ur den lokal de hyrt och som ligger i samma byggnad som Ica Nära Lidhult. Gruppen beslöt att arbeta vidare med detta alternativ. Inom arbetet tog man även fram ett förslag på hur idrottshallen kunde byggas om för att fungera som samlingslokal samt möjligheten att hyra Cargotecs matsal för möten. I kommunfullmäktige togs ett beslut om att avsätta medel för att renovera bibliotekslokalen samt idrottshallen. I början av hösten 2010 träffades en grupp tjänstemän från kommunen och länsstyrelsen samt Andreas Rehn, Ica Nära Lidhult. De hade en diskussion kring en utveckling av biblioteket och butiken genom en samlokalisering av dessa verksamheter samt kafé. Kontakter togs med Tillväxtverket och Leader Linné. Ansökningar gjordes för två parallella projekt. Ett för utformningen av mötesplatsen där ansökan ställdes till Tillväxtverket och en för framtagning av värdegrund, logga och namn som ställdes till Leader Linné. Båda ansökningarna beviljades. Under år 2011 har man sedan arbetat med de två projekten.

4 Syfte Syftet med projektet är att skapa förutsättningar för att bygga en ny samlingsplats i Lidhult i anslutning till befintlig ICA affär. Till affären ska följande verksamheter och innehåll kopplas: bibliotek, kafé och samhälls- och turisminformation. Den fysiska platsen ska bli både en samlingsplats och en servicepunkt med allmän information från kommun och andra myndigheter samt turistinformation. Projektets mål Långsiktiga mål: Att skapa en attraktiv och berikande mötesplats för alla som bor eller besöker samhället Lidhult. Att bibliotekets besökande och utlåning ökar genom ny fysisk central plats samt utökade öppettider. Att fler invånare och besökande får information om samhället och annan serviceinformation genom kunnig och samkörd personal, tillgängligt material samt via internet. Att bibehålla och utöka kundunderlaget för den befintliga affären. Förstudiens/projektets mål: Ta fram ett förslag på utformningen av samlokaliseringen av verksamheterna som ska bedrivas på platsen. Ta fram förslag på rutiner för hur samarbetet mellan personal i affär, bibliotek och kafé ska fungera. Ta fram förslag på hur en hållbar finansiering ska se ut. Arbetsmetod I projektet har vi arbetat utifrån ett underifrånperspektiv. Det är Lidhultsborna som själva ska skapa sin mötesplats. För att nå fram till detta har vi arbetat med en referensgrupp som har bestått av representanter för lokala föreningar, företag, skola, äldreomsorg och allmänheten. Vid ett par tillfällen deltog även tre ungdomar i högstadieåldern. I gruppen har även experter ingått i form av exempelvis tjänstemän från olika verksamheter inom kommunen, biblioteksinredare och landsbygdsmentor. Se bilaga1. Vi har haft sammanlagt 6 stycken möten med referensgruppen.

5 Vi har även haft ett möte för allmänheten samt annonserat i lokaltidningarna och på kommunens hemsida och Lidhults biblioteks facebooksida. På så sätt har vi fått in synpunkter och idéer och vi har haft möjlighet att informera om hur arbetet fortgår. Projektledaren har varit tillgänglig en dag i veckan i en lokal i samhället dit man har varit välkommen för att ställa frågor och komma med idéer. Arbetet med att samla in synpunkter och idéer i både referensgruppen och från allmänheten pågick fram till början av april månad Barnen på Lidhults skola lämnade in bilder och texter om hur de vill att deras mötesplats ska se ut. I projektet har vi även hämtat idéer och information från andra projekt som handlar om servicepunkter på landsbygden. Vi har besökt två bibliotek som har meröppet, Hornbaek i Danmark och Veberöds bibliotek utanför Lund. Vi har även haft kontakt med ett bibliotek i Sverige som samarbetar med en ICA butik, Karby bibliotek i Vallentuna kommun. Inredare och en expert på livsmedelslokaler har i samråd med handlaren och bibliotekets personal arbetat med att ta fram ett förslag på utformning av lokalen. Projektledaren har arbetat med att ta fram förslag på hur servicepunkt och turistinformation ska fungera. Sammanställning av hur arbetsrutiner och ekonomi har arbetats fram i samråd med handlaren, bibliotek och tekniska kontoret. Ett möte genomfördes i september för allmänheten och referensgruppen då slutresultatet av projektet och den planerade mötesplatsen presenterades. Information Vi har vid ett flertal tillfällen informerat om projektet. Sockenrådets möte, kommunens träff för landsbygdens intressegrupper, Axiells användarmöte är några tillfällen. Det har även varit stort intresse från media att informera om projektet. Tidningar, radio och tv har varit i Lidhult

6 och gjort reportage. Själva har vi informerat via kommunens hemsida och Facebook. I september månad deltog vi i Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Där informerade vi om projektet för såväl fackfolk som allmänheten. Vid fyra tillfällen hade vi schemalagda informationer. En av dagarna deltog även Andreas Rehn, Ica Nära Lidhult. Lärdomar Vi bedömde tiden för projektet för snävt. När så många ska samarbeta är det svårt att få arbetet att avancera i den takt som är nödvändigt. Det innebär att vi inte är riktigt klara med det underlag vi behöver för att starta själva byggnationen. Vi arbetat med en bygglovsritning och vi har ännu inte kunnat sammanställa vad själva kostnaden för byggnationen blir med alla de delar vi vill ska ingå. Att arbeta med en referensgrupp har varit mycket positivt. Sammansättningen av deltagare från föreningar, företag, kommunala verksamheter och i olika åldrar har varit bra. Det känns som om vi har en bred förankring och att många har fått föra fram sina åsikter och idéer. De har även fungerat som ambassadörer för projektet och mötesplatsen genom att de har kunnat föra vidare det som vi kommit fram till vid våra möten. Utformning av lokalen Skiss över den del som inrymmer bibliotek och kafé. Martin Groves, Biketjänst AB. En gemensam entrébyggnad ska byggas som leder in till butik, kafé och bibliotek. På så sätt frigörs ytor i byggnaden och butiken får även en bättre återvinningsdel för flaskor och burkar. Kafédelen ska vara centralt placerat och i anslutning till befintlig butikskassa. Detta för att butikspersonalen enkelt ska ha tillgång till den. Kafédelen ska inte vara bemannad utan kunden får själv ta det de vill ha och betala i butikens kassa. Utlånings-/återlämningsdelen är tillsammans med turistinformationsmaterial också centralt placerad så att det är möjligt för personalen att ha uppsikt. Båda delarna ska vara utformade på ett sätt så att låntagaren/kunden ska kunna klara uppgiften själv.

7 Biblioteket är indelat i en barn-/ungdomsdel, skönlitteratur, facklitteratur. Barn- /ungdomsdelen ska vara placerad nära kafédelen. I den här delen finns även en mer ombonad plats med soffa och en mjuk matta där man kan sitta och läsa. Utställningar är placerade så att det finns en del som är placerad i kaféet och den andra placerad längre in i lokalen. I kafédelen kan det stå en mindre monter. Längre in i lokalen kan det finnas en monter som är integrerad i hyllsystemet. Det finns även en flyttbar skärm som man kan ha mindre utställningar på. Det finns tre gästdatorer varav en har ett släktforskningsprogram. Två av datorerna ska finnas närmare kafédelen medan den som har släktforskningsprogram finns längre in i lokalen. En skrivare/kopieringsmaskin skall vara tillgänglig. Det finns en dator för bibliotekspersonalen och en där man lämnar-/lånar böcker. I lokalen planeras det att installera ett trådlöst nätverk. Man får antingen logga in med hjälp av sitt lånekort eller så får man en tillfällig kod. Ett rum skall fungera som en lugn plats, mindre mötesrum (4-5 personer), pysselrum. Där finns vatten, diskbänk osv. Dagstidningar och magasin finns i anslutning till kafédelen. Tillgänglighet Mötesplatsen kommer att vara öppen sju dagar i veckan under de tider som ICA Nära Lidhult är öppet. Det kommer även att vara möjligt att efter överenskommelse använda biblioteks- /kafédelen under andra tider eftersom butiksdelen ska kunna delas av med en säkerhetsklassad jalusivägg. Evenemangstips och information om föreningar, företag osv kommer att vara tillgängliga via Lidhults hemsida.

8 Aktiviteter som vi vill ha på mötesplatsen Stickkafé. Det finns redan en etablerad verksamhet inom biblioteket som kommer att drivas vidare på mötesplatsen. Vi träffas, handarbetar, pratar och fikar tillsammans. Ungdomsträffar. Ungdomarna önskade att det skulle finnas ett tillfälle i veckan då det var möjligt för ungdomarna att träffas och fika tillsammans. Vid de här tillfällena kan man ibland anordna någon typ av aktivitet. Kurser. Önskemål finns om att det ska vara möjligt att ha kurser i lokalen. Datakurser, släktforskningskurser, scrapbooking, matlagningskurser etc. Föreläsningar Teater Sagostunder Lokalen kommer att var utformad så att några bokhyllor kan rullas undan och frilägga en större yta där man kan ha föreläsningar, sagostunder osv. Stickkaféet liksom ungdomsträffarna kan man ha i kafédelen. Servicepunkt Med servicepunkt menar vi att det på platsen ska finnas möjlighet att få annan samhällsinformation. En del kan man få via de gästdatorer som finns på plats. Men vi kommer även att under ett tillfälle per månad bjuda in olika verksamheter och organisationer så att de kan informera om sin verksamhet. Dag och tid för detta tas fram i samråd med referensgruppen. Programmet ska vara säsongsanpassat eller beroende av om det är något som är aktuellt att ta upp och informera om. Det kan till exempel vara så att kommunens plankontor har något man vill informera om som berör den här delen av kommunen. Ex: Januari Konsumentrådgivning. Hur gör jag med julklappen som har gått sönder. Februari Arbetsförmedlingen, Nyföretagarcentrum. Mars Byggnadsnämnden. April Skatteverket inför deklarationen. Maj Polisen inför båtsäsongen, stugsäsongen, grannsamverkan. Juni Turistbyrån semestertips Juli Smålands museum byggnadsvårdstips till stugägare. Augusti Barnomsorg/Skola September Socialtjänsten/äldrevården Oktober osv November - December - Turistinformation I en del av lokalen ska man kunna få turistinformation. Ett antal broschyrer ska finnas tillgängliga och via Ljungby kommuns och Lidhults hemsida ska man kunna få aktuell lokal information om lokala evenemang och turistmål.

9 En pärm med ytterligare information ska också finnas tillgänglig. Turistbyrån i Ljungby tar fram det broschyrmaterial och annan information som behövs. Under sommartid kanske det är möjligt att anställa två ungdomar genom kommunens sommarjobbsverksamhet. Hemsida Inom det parallella projektet som drivs som ett Leaderprojekt har man beslutat att skapa en hemsida för Lidhult. Hemsidan ägs av Lidhults sockenråd och en webbgrupp arbetar med den. Bibliotekets personal tar emot information från föreningar och andra och uppdaterar hemsidan 1 timme/vecka. På hemsidan ska det finnas lokal information om vad som händer i samhället och närområdet. Lokala föreningar ska kunna informera om sin verksamhet och företag kan göra reklam. I projektet kom man fram till att en av de svaga sidorna inom samhället var just information, det var svårt att veta vad som hände i form av evenemang, kurser osv. Mycket händer men få vet om det. Med en hemsida hoppas man på att ändra på det. I och med att hemsidan kommer att finnas på mötesplatsens datorer kommer man att kunna få informationen även om man inte har egen dator. En förhoppning är att vi ska kunna installera en informationsskärm/digital anslagstavla där alla evenemang och annat vi vill informera om ska vara tillgängligt. Referensgrupp Referensgruppen har bestått av representanter från föreningsliv, företagare, skola, förskola och äldreomsorg. Förslag är att delar av referensgruppen fortsätter att arbeta inom mötesplatsens regi. Gruppen träffas två tre gånger/år. Förslagsvis i januari, maj, september. Vid träffarna diskuterar man och bestämmer program för servicepunkten, diskuterar hemsidan, evenemang, utställningar, bokinköp osv. Ungdomar En mindre grupp intresserade ungdomar träffas för att komma med förslag på aktiviteter, bokinköp osv. Träffas tillsammans med bibliotekspersonalen. Träffarna kan vara i anslutning till mötena med referensgruppen. Arbetsrutiner Bibliotekspersonal är tillgänglig 12 timmar/vecka. Under en inledningsperiod, exempelvis 6 månader ska det finnas tillfällig personal som ska lära låntagarna hur man själv lånar och lämnar tillbaka sina böcker. När det gäller städning av lokalen så ska biblioteket städa den del som de hyr. Butikens personal kommer att hjälpa till med att plocka upp om det ligger böcker på golvet och ställa upp på en bokvagn. Övrig städning i hyllor osv sköter bibliotekets personal. Datorerna är tillgängliga med hjälp av ett personligt lånekort, för gäster finns gästkort som butikens personal lämnar ut när bibliotekspersonalen inte är på plats.

10 Kaféet drivs av ICA Nära Lidhult. Inledningsvis ska kaféet vara obemannat. Kunden får själv ta vad den vill ha och betalar i butikskassan. Det finns planer på att installera ett system för att informera besökare om att lokalen ska stänga för att personalen inte ska lägga extra tid på detta. Ekonomi Ljungby kommun kommer att ansvara för driftkostnaderna för biblioteksdelen.

11 Bilaga 1. Referensgruppen Företagare Bolets Bed & Breakfast Chris Ohlsson Cargotec Niklas Svensson ICA Lidhult Andreas Rehn Lidhults kök Jörgen Jonsson Lidhults kök Staffan Jonsson Föreningar Fotoklubben Mona Brandt Företagarföreningen Bernt Svensson Hembygdsföreningen Bengt Hockum Idrottsföreningen Leif Göransson Pensionärsföreningen Rolf Kimnäs Sockenrådet Gina Sendlak, Ann Bodi och Annelie Mårtensson Svenska kyrkan Berndt Olsson Ungdomar Adam Rhodin Ellinor Johansson Julia Brunke Ljungby kommun Biblioteken i Ljungby Anne-Lise Fäldt Björkäng särskilt boende Cecilia Svensson IT- och kommunikationsavdelningen Lars-Inge Svensson Lidhults skola Laila Ahlgren, Berit Winge Näringslivs- och utvecklingsavdelningen Anette Olsson och Eva Simonsson Projektledare, Turistbyrån Michaela Rogal Projektledare, Kultur- och fritidskontoret Jenny Svensgård Tekniska kontoret Ismo Melakari, Jan Bernhardsson Extern aktör Inredare Martin Groves, Biketjänst Landsbygdsmentor Lars Andersson Per Nilsson, Profox

Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok.

Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok. 2013-10-04 Tillväxtverket Ärendeid 00162884 Diarienummer 2011003168 Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok. Invigningen av Servicepunkt Byxelkrok. Foto Bo Lönnqvist Projektets syfte. Syftet med utvecklingsprojektet

Läs mer

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012 Gender budgeting biblioteken i Askersund 212 Sammanfattning: Fler kvinnor än män besöker biblioteken i Askersund. Fler kvinnor än män lånar från biblioteken. Men kvinnorna lånar i högre utsträckning till

Läs mer

Biblioteksundersökning Linköping 2012 Användare

Biblioteksundersökning Linköping 2012 Användare Biblioteksundersökning Linköping 2012 Användare 300 telefonintervjuer med användare De som under de senaste 12 månaderna besökt Linköpings stadsbibliotek eller dess webbplats. (inklusive närbibliotek/bokbuss,

Läs mer

Resultat från besökarenkäten hösten 2009

Resultat från besökarenkäten hösten 2009 Resultat från besökarenkäten hösten 2009 Systemet som användes heter Kvalitetsmetoden Boken och kommer från Compile Solution Sverige AB. Enkätfrågor: 1. Biblioteket uppfyller de krav som jag tycker att

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Enkät Mariestads Stadsbibliotek 2012

Enkät Mariestads Stadsbibliotek 2012 Datum: 1114 Sida: 1 (9) Enkät Mariestads Stadsbibliotek 12 Mariestads Stadsbibliotek fick i uppdrag av kulturnämnden att göra en enkät om bibliotekets verksamhet. Enkäten fanns på biblioteket samt kommunens

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Gävle kommun Gävle Stadsbibliotek Box 801 801 30 Gävle HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Inledning och bakgrund Med anledning av regeringens

Läs mer

Projekt Bygdens Marknad

Projekt Bygdens Marknad Projekt Bygdens Marknad Ett litet bildspel om vad vi åstadkommit hittills. Första träffen 4 mars - Bygdens Vecka 20-25 augusti 2012. Monika Hulthe Projektet har 12 delmål 1. Att få ihop en grupp producenter

Läs mer

Verksamhets- berättelse 2016

Verksamhets- berättelse 2016 Verksamhets- berättelse 2016 Biblioteket Verksamhetsberättelse för biblioteket 2016 1. Verksamhetsområde Folkbiblioteket i Kopparberg och skolbiblioteket vid Kyrkbacksskolan lånar ut fack- och skönlitteratur,

Läs mer

Arbetsgruppsmöte Överenskommelsen

Arbetsgruppsmöte Överenskommelsen Arbetsgrupp Överenskommelsen Minnesanteckningar 1 (6) Arbetsgruppsmöte Överenskommelsen Plats och tid Stensalen, Rådhuset, Lund, klockan 10:00 11:15 Närvarande Ej närvarande Ulrika Dagård, processledare,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Biblioteket kl 13.30 16.00 Närvarande Birger Svensson Äldrenämnden, ordförande Sune Håkansson Äldrenämnden Bo Johansson Äldrenämnden Jan-Eric Wildros Kommunstyrelsen Laila Andersson SPF

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Kulturförvaltningennyckeltal

Kulturförvaltningennyckeltal Kulturförvaltningennyckeltal Budgetberedningen våren 215 Analysgruppen 215-4-8 4 35 3 25 2 263 Aktiva låntagare i kommunala bibliotek, antal/1 inv. 273 348 314 36 262 251 271 276 Värnamo ligger under rikssnittet

Läs mer

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011 Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan läsåret 2010-2011 1 Biblioteks- och läsutvecklingsplan samt IT Övergripande verksamhetsmål för skolbiblioteket Skolbiblioteket ska hjälpa eleverna: att utveckla

Läs mer

Mötesprotokoll Näringslivsrådet. Ordförande ... Plats och tid Ekebyhovs Slott kl. 15:00-17:00

Mötesprotokoll Näringslivsrådet. Ordförande ... Plats och tid Ekebyhovs Slott kl. 15:00-17:00 Plats och tid Ekebyhovs Slott kl. 15:00-17:00 Närvarande Protokollet omfattar paragraferna Ingemar Hertz (M) (ordförande) Gunnar Pihl (L) (vice ordförande) Ove Wallin (C) Lena Samuelsson (KD) Adam Reuterskiöld

Läs mer

Biblioteksplan för Bollebygds kommun

Biblioteksplan för Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2017-11-01 Fastställd: Kommunfullmäktige 2017-12-07, 184 Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Kultur- och fritidschef Dnr : KS2017/268 Biblioteksplan 2018 2021

Läs mer

Sammanställning av anteckningar Open Space-diskussioner oktober 2015 Dialogprocess överenskommelse Värmland

Sammanställning av anteckningar Open Space-diskussioner oktober 2015 Dialogprocess överenskommelse Värmland Digital mötesplats Sammanställning av anteckningar Open Space-diskussioner oktober 2015 Dialogprocess överenskommelse Värmland Förankring så fler är med Folkhälsa Exemplifiering av näringslivsinvolvering

Läs mer

Multifunktionshall Sjövik - förstudie

Multifunktionshall Sjövik - förstudie Multifunktionshall Sjövik - förstudie I den renoverade hallen ska det bli konferenser, konserter, dans, teater m.m. Foto: Bill Houston Projektägare: Sjöviks folkhögskola, ideell förening Projektledare:

Läs mer

Det är inte riktigt färdigt runt omkring biblioteket än.

Det är inte riktigt färdigt runt omkring biblioteket än. Studieresa till Halland I början av mars fick jag, Anna Persson, möjlighet att följa med Ljungby bibliotek på en studieresa till Mölndals nya bibliotek och Varbergs bibliotek. Här kommer ett bildreportage

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m 2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Värmdö. sammanställning biblioteksundersökning 2013

Värmdö. sammanställning biblioteksundersökning 2013 Värmdö sammanställning biblioteksundersökning 2013 1 Innehåll Biblioteket uppfyller de krav som jag tycker att det är rimligt att ställa Biblioteket har bra öppettider Det är lätt att hitta det jag söker

Läs mer

RESULTAT BEHOVSKARTLÄGGNING. Hallstahammars kommun

RESULTAT BEHOVSKARTLÄGGNING. Hallstahammars kommun RESULTAT BEHOVSKARTLÄGGNING Hallstahammars kommun hör sedan 1 januari 2010 till förvaltningsområdet för finska. Kommunen har gjort en kartläggning av de behov och önskemål som den sverigefinska minoriteten

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Innehåll 1 Bibliotekens lagrum 2 Vision för biblioteksverksamheten 2012-2014 3 Kommunens biblioteksstruktur 4 Bibliotekets uppdrag 4.1 Ett centrum för litteratur,

Läs mer

Kalmar kommun. Hösten 2011. Kalmar kommun. Hösten 2011. Kalmar kommun. Hösten 2011. Kalmar kommun. Hösten 2011. Kalmar kommun.

Kalmar kommun. Hösten 2011. Kalmar kommun. Hösten 2011. Kalmar kommun. Hösten 2011. Kalmar kommun. Hösten 2011. Kalmar kommun. Hur ofta har du under de senaste 12 månaderna besökt kommunens bibliotek? 1 2 1 16 21 19 17 15 16 35 30 33 23 23 23 3 4 4 Hur ofta har du under de senaste 12 månaderna använt bibliotekens service på internet?

Läs mer

Medborgardialog Sjöbo bibliotek

Medborgardialog Sjöbo bibliotek Medborgardialog Sjöbo bibliotek 1 Hur gammal är du? Namn Antal % Yngre än 15 11 13,8 16-20 4 5 21-30 4 5 31-40 9 11,2 41-50 11 13,8 51-60 18 22,5 61-70 13 16,2 71-80 7 8,8 Äldre än 80 3 3,8 Total 80 100

Läs mer

Meröppna bibliotek i Kävlinge

Meröppna bibliotek i Kävlinge Meröppna bibliotek i Kävlinge En fråga om tid, teknik och tillgänglighet 2013-05-02 1 2013-05-02 2 Meröppet - Vad är det? Mer öppet Besökare kan använda biblioteket även på tider när det inte finns personal

Läs mer

Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008

Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008 1(6) KFN 2009/0029 Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008 1 Kvalitetssäkringsmetoden Boken Boken omfattar olika enkät- och intervjuundersökningar

Läs mer

Kundundersökning 2017, Umedalens bibliotek

Kundundersökning 2017, Umedalens bibliotek Kundundersökning 2017, Umedalens bibliotek 1. Jag är: Man 25 24,8 Kvinna 74 73,3 Annan 2 2 2. Min ålder: - 25 år 26 25,7 26-45 år 36 35,6 46-65 år 20 19,8 66 år - 19 18,8 2 av 9 3. Tid för mitt besök:

Läs mer

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Målgrupp Projektet riktar sig till personer inom LSS- verksamhet inom de kommuner som ingår i leader Folkungalands område. I första hand är detta projekt riktat

Läs mer

Projekt Järnkraft 2011

Projekt Järnkraft 2011 Projekt Järnkraft 2011 Projekt Järnkraft, bygdemöte 18 september 2011 Sammanfattning av nuläget i Projekt Järnkraft Servicepunkt Järnboåsbygden AB Mobilsamåkning något för oss? Kanalisation för bredband

Läs mer

PROJEKTPLAN VISION FÖR STENUNGSUND

PROJEKTPLAN VISION FÖR STENUNGSUND STENUNGSUNDS KOMMUN PROJEKTPLAN VISION FÖR STENUNGSUND Typ av dokument Projektplan Dokumentägare T.f. Projektberedning för vision för Stenungsund Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Beslutsdatum

Läs mer

Utredning av servicepunkter

Utredning av servicepunkter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Svendsén 2018-05-17 KS 2018/0524 Kommunstyrelsen Utredning av servicepunkter Förslag till beslut Kommunstyrelsen ger kommunledningskontoret i uppdrag

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Statistik för Vimmerby bibliotek 2011

Statistik för Vimmerby bibliotek 2011 Statistik för Vimmerby bibliotek 211 Sammanställt av: Jakob Nylin Nilsson, IT- och Studiebibliotekarie Innehåll Utlån... 1 Något om vad som lånas... 3 Målgrupper och litterära kategorier... 4 Fjärrlån...

Läs mer

Användare biblioteket i Solna C Användare biblioteket i Bergshamra Icke-användare biblioteket i Solna C Icke-användare biblioteket i Bergshamra

Användare biblioteket i Solna C Användare biblioteket i Bergshamra Icke-användare biblioteket i Solna C Icke-användare biblioteket i Bergshamra 4 Biblioteksundersökningar Telefonintervjuer med personer i åldrarna 18-74 år Användare biblioteket i Solna C Användare biblioteket i Bergshamra Icke-användare biblioteket i Solna C Icke-användare biblioteket

Läs mer

Kulturförvaltningen- nyckeltal

Kulturförvaltningen- nyckeltal Kulturförvaltningen- nyckeltal Sammanfattning Positivt - Kulturförvaltningen Negativt - Kulturförvaltningen Fler antal aktiviteter för barn och ungdomar än riket och länet Lägre kostnad för den allmänna

Läs mer

Skiss, förslag på projektorganisation gällande arbetet med implementeringen av webb/katalog 2.0

Skiss, förslag på projektorganisation gällande arbetet med implementeringen av webb/katalog 2.0 Skiss, förslag på projektorganisation gällande arbetet med implementeringen av webb/katalog 2.0 Namn: Sydostbiblioteken, Biblioteken i Sydost? Projektledarens arbetsuppgifter och ansvarsområden 1. Webbredaktör

Läs mer

FUB Halmstad-Hylte. Protokoll Närvarande: 1. Mötets öppnande. 2. Val av justerare. 3. Godkännande av föredragningslista.

FUB Halmstad-Hylte. Protokoll Närvarande:  1. Mötets öppnande. 2. Val av justerare. 3. Godkännande av föredragningslista. FUB Halmstad-Hylte. Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för FUB Halmstad - Hylte onsdagen den 30 augusti 2017 klockan 18.00 20.30 på Nässjögatan 10, Halmstad. Närvarande: Cecilia Kristensen, Bertil

Läs mer

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö Cultural Planning på Tjörn Tjörns Kommun Ligger på en ö ca en timme norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid, 40 000 invånare sommartid Åldrande befolkning Många företagare (1800 företag) Ca hälften

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid... 3 Mål...

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015

Biblioteksplan 2012-2015 Biblioteksplan 2012-2015 Vi har en vision Denna plan uttrycker inriktningen för biblioteksverksamheten i Hallsbergs kommun. I vår framtidsbild ser vi huvudbiblioteket och de sammanslagna skol- och filialbiblioteken

Läs mer

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 1. Är du kvinna eller man? Är du kvinna eller man? A. Kvinna 103 83,7 B. Man 20 16,3 Total 123 100 100% (123/123) 2. Hur gammal är du? Hur gammal är du? A. 0-18 1 0,8 B.

Läs mer

Vara kommun. Bibliotek Våren 2014

Vara kommun. Bibliotek Våren 2014 Vara kommun Bibliotek Våren 2014 Presentation Om undersökningen Sammanfattning Resultat NBI (Nöjd Biblioteks Index) Per fråga Om undersökningen Undersökningen riktades till personer som har bibliotekskort

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Kommunstyrelsens sammanträde Ärende. sberättelse 2017, Lj usnarsbergs bibliotek. Egna anteckningar ~ LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN

Kommunstyrelsens sammanträde Ärende. sberättelse 2017, Lj usnarsbergs bibliotek. Egna anteckningar ~ LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN Kommunstyrelsens sammanträde 2018-04-25 Ärende 19 Verksamhet sberättelse 2017, Lj usnarsbergs bibliotek Egna anteckningar ~ LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN [9191LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdat

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

Klimatdialog 2010 LYSEKIL

Klimatdialog 2010 LYSEKIL Klimatdialog 2010 LYSEKIL klimatdialog 2010 LYSEKIL! På initiativ av Lysekil kommun kommer unga, lokala politiker och engagerade tjänstemän under hösten 2010 tillsammans skapa förslag och projekt kring

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kulturnämnden 2012-09-12 1 Plats och tid Beslutande Biblioteket, Malung Kl. 13.00-15.30 Åsa Hedlöf (S), ordförande Gun Byttner (M), vice ordförande Bente Mellqvist-Danielsson (V) Martina Henriksson (FP)

Läs mer

Biblioteksplan 2011-2014

Biblioteksplan 2011-2014 Biblioteksplan 2011-2014 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-21, 53, dnr 2010.0111 Inledning Enligt bibliotekslagens 7 ska kommuner och landsting efter den 1 januari 2005 anta planer för biblioteksverksamheterna.

Läs mer

Samlad och utvecklad biblioteksverksamhet i Akalla, Husby och Kista

Samlad och utvecklad biblioteksverksamhet i Akalla, Husby och Kista KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSBIBL IOTEK DNR SID 1 (6) 2012-06-01 Handläggare: David Jonsson Telefon: 08-50831197 Till Kulturnämnden KuN 2012-06-14 Nr 15 Samlad och utvecklad biblioteksverksamhet

Läs mer

regional biblioteksplan förkortad version

regional biblioteksplan förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 Vision Västra Götaland Det goda livet Det goda livet är den övergripande idé och vision som förenar kommuner, organisationer,

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Kommunbladet november 2015

Kommunbladet november 2015 Kommunbladet november 2015 Det här är några av artiklarna i kommunbladet nummer 8 2015. Har du frågor eller vill veta mer om vad som händer i Norsjö under november månad? Ring växeln, telefon 0918-140

Läs mer

Resultat brukarundersökningen hösten 2010

Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Om du tänker på bemötandet i stort. Hur nöjd är du då med personalens bemötande? Bemöter personalen dig lika bra som du hoppades? Tänk dig ett perfekt bemötande.

Läs mer

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S)

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S) MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Kommunikation och områdesarbete 2012-04-18 Referens Lena Hellström Dag och tid Onsdag den 18april 2012 Plats Närvarande Alby bibliotek Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson

Läs mer

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar:

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar: Hej! Tack för att du lämnar 2013 års uppgifter om kommunens folkbibliotek. Frågorna är desamma som vid föregående mätning. Notera hur lång tid det tar att sammanställa uppgifterna och fylla i enkäten,

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009

Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009 Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009 Stadsbibliotekets personal: 2010 2009 2008 Bibliotekschef: 1,00 1,00 1,00 Bibliotekarier: 4,65 4,65 5,40 (Därav skolbiblioteken

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 38 36,2 B. Kvinna 65 61,9 C. Annan 2 1,9 Min ålder A. yngre än 25 år 16 15,2 B. 26 45 år 28 26,7 C. 46 65 år 26 24,8 D. äldre än 65 35 33,3 Tid för mitt

Läs mer

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt Älmhult 161017 och Rydaholm 161019 Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Planering för kvällen Presentationsrunda Leader Linné Småland och leadermetoden

Läs mer

Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009. Uppvidinge bibliotek

Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009. Uppvidinge bibliotek Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009 I Uppvidinge kommun finns fem integrerade folk- och skolbibliotek samt ett gymnasiebibliotek. Biblioteken har en gemensam webbplats och gemensam

Läs mer

Medlemsmöte 28 november 2007

Medlemsmöte 28 november 2007 RSMH 1 (4) Medlemsmöte 28 november 2007 1. Mötet öppnas / / förklarade mötet öppnat. 2. Godkännande av dagordningen Dagordningen godkändes. 3. Val av mötesordförande Till mötesordförande valdes / / 4.

Läs mer

Stadsbibliotekets enkätundersökning

Stadsbibliotekets enkätundersökning Stadsbibliotekets enkätundersökning Enkäterna delades ut torsdag 2 april 26 till och med onsdag 26 april 26 med jämn spridning avseende tidpunkt för besök, kön och ålder. Dock kan man i svaren notera att

Läs mer

Bibliotekens arbete med nyanlända

Bibliotekens arbete med nyanlända Bibliotekens arbete med nyanlända 2015 kom över 160 000 asylsökande till Sverige. Under hösten såg vi hur flyktingkrisen ställde stora krav på mottagandet på många platser i landet. En institution som

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll för Tu Lajv 28/9-09 Närvarande: Andreas ( 48-67) Jenny ( 48-67) Karin ( 48-67) Linnéa ( 48-67) Zolie ( 48-67)

Styrelsemötesprotokoll för Tu Lajv 28/9-09 Närvarande: Andreas ( 48-67) Jenny ( 48-67) Karin ( 48-67) Linnéa ( 48-67) Zolie ( 48-67) Styrelsemötesprotokoll för Tu Lajv 28/9-09 Närvarande: Andreas ( 48-67) Jenny ( 48-67) Karin ( 48-67) Linnéa ( 48-67) Zolie ( 48-67) 48 Öppnande av möte Ordförande öppnar mötet. 49 Höstschema Förra veckan

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder HALLSTAHAMMARS KOMMUN Kultur & Fritid 2006-03-06 F Ö R S L A G Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder BAKGRUND Handikapplan för Hallstahammar kommun

Läs mer

Kulturundersökning Halmstad 2010

Kulturundersökning Halmstad 2010 Kulturundersökning Halmstad 2010 10 8 6 1. Har du under det senaste året? (gäller inte bara i Halmstad) Bio Musikal/ show Konstutställning Rock / popkonsert Museum Teater Kurs/ studiecirkel Familje / barnprogram

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Kultur- och fritidsnämnden 2008-03-26

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Kultur- och fritidsnämnden 2008-03-26 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Stadsbiblioteket, Eslöv kl 19.00 20.45 ande Khalid El-Haj (s) ordförande Karin Reinisch (m) Stig-Åke Grönvall (s) Lena Åkesson (c) Margaretha Holmquist (fp)

Läs mer

Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 24 mars 2010 i Rydaholm

Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 24 mars 2010 i Rydaholm Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 24 mars 2010 i Rydaholm Närvarande: Lars Henriksson, Sven Sunesson, Roger Andersson, Bo Mazetti- Nissen, Emma Christiansen, Christina Lindberg, Solveig

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-10/2016 FASTSTÄLLD: 2016-02-01 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll för Tu Lajv 22/7-09 Närvarande: Andreas ( 35-47) Karin ( 35-47) Linnéa ( 35-47) Zolie ( 35-47)

Styrelsemötesprotokoll för Tu Lajv 22/7-09 Närvarande: Andreas ( 35-47) Karin ( 35-47) Linnéa ( 35-47) Zolie ( 35-47) Styrelsemötesprotokoll för Tu Lajv 22/7-09 Närvarande: Andreas ( 35-47) Karin ( 35-47) Linnéa ( 35-47) Zolie ( 35-47) 35 Öppnande av möte Ordförande öppnar mötet. 36 Planering inför hösten v. 36 Carpe

Läs mer

Slutrapport projekt Våga klicka Våga surfa

Slutrapport projekt Våga klicka Våga surfa Slutrapport projekt Våga klicka Våga surfa Sökande: ABF Borlänge Nedansiljan - kommun Rättvik, Studieförbundet Vuxenskolan Rättvik, Kulturenheten Rättviks kommun. Uppdragstagare: ABF Borlänge Nedansiljan,

Läs mer

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby.

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Leader Linné Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Närvarande: Sven Sunesson Solveig Carlsson Gottlieb Granberg Annika Nilsson Solveig Carlsson

Läs mer

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013.

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013. Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013 Januari 2014 Syftet med enkäten har varit att ta reda på vad våra besökare vid biblioteken

Läs mer

Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek!

Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek! Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek! Ulricehamns stadsbibliotek är en röd och vit byggnad med blå skylt. Du går in genom glasdörrarna under skylten som det står bibliotek på. Entré Entrén är ett

Läs mer

Arbetsgruppsmöte Överenskommelsen

Arbetsgruppsmöte Överenskommelsen Arbetsgrupp Överenskommelsen Minnesanteckningar 1 (6) Arbetsgruppsmöte Överenskommelsen Plats och tid Stensalen, Rådhuset, Lund, klockan 10:00 10:45 Närvarande Ej närvarande Ulrika Dagård, processledare,

Läs mer

Granskning av biblioteksverksamheten

Granskning av biblioteksverksamheten Revisionsrapport* Granskning av biblioteksverksamheten Boden kommun December 2008 Andreas Jönsson *connectedthinking 2008-12-09 Andreas Jönsson Ulla Lundberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Biblioteksstrategi Täby

Biblioteksstrategi Täby Skarpäng Mål TemakvällarGribbylund Huvudbiblioteket Service Biblioteksstrategi BokpratNäsbypark Täby Mötesplatser Hägernäs Kulturupplevelser Läslust Meröppet Tillgänglighet Täby kyrkby En plats för alla

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Biblioteket, Örbyhus kl. 17.00-18.45 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Utses att justera Alfred Mujambere Paragrafer 22 28 Justeringens plats och tid Kommunhuset, Tierps kommun,

Läs mer

Vi var alla väldigt positiva till detta initiativ och ett mycket kreativt möte följde.

Vi var alla väldigt positiva till detta initiativ och ett mycket kreativt möte följde. SENIORVECKAN V 36 Vi har nu genomfört seniorveckan här i Håbo Kommun vilket även gjorts i många andra både kommuner och länder. Orsaken är att det är Europeiska pensionärsåret 2012. Det var kommunen som

Läs mer

Biblioteksplan för Svenljunga kommun

Biblioteksplan för Svenljunga kommun Biblioteksplan för Svenljunga kommun Biblioteksplanen är en möjlighet för politiker och tjänstemän att fundera över och planera för hur biblioteksorganisationen bäst skall ge service till kommuninnevånare

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten överklagan lånekort till papperslösa

Yttrande till Förvaltningsrätten överklagan lånekort till papperslösa Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2013-07-05 Vår referens Sara Mellander Nämndsekreterare Sara.mellander@malmo.se Tjänsteskrivelse Yttrande till Förvaltningsrätten överklagan lånekort till papperslösa

Läs mer

E-förslag: Mera öppet på biblioteket Viksäng. Förslag till beslut Kulturnämnden antar förvaltningens yttrande över E-förslaget

E-förslag: Mera öppet på biblioteket Viksäng. Förslag till beslut Kulturnämnden antar förvaltningens yttrande över E-förslaget TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) KUN 2016/00750-7.2.1 Kultur-, idrott- och fritidsförvaltningen Niclas Lindberg Epost: niclas.lindberg@vasteras.se Kopia till Förslagsställaren Kontaktcenter Kulturnämnden E-förslag:

Läs mer

Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala. Ordförandekonferens 20 Oktober 2012

Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala. Ordförandekonferens 20 Oktober 2012 Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala Ordförandekonferens 20 Oktober 2012 SIU - Att verka för ett integrerat samhälle - SIU etablerades 1986-30- tals föreningar Samarbetsorganisationen

Läs mer

Ditt drömbibliotek -enkäten 2019

Ditt drömbibliotek -enkäten 2019 Ditt drömbibliotek -enkäten 2019 I mars 2019 bad Karleby stadsbibliotek sina kunder ge sina åsikter om hur biblioteket kunde utveckla sina utrymmen och tjänster. På enkäten svarade 259 personer. Man kunde

Läs mer

Utvärdering av servicedeklaration Biblioteksverksamheten

Utvärdering av servicedeklaration Biblioteksverksamheten RAPPORT 1 (6) DNR: HANDLÄGGARE Eva Davidsson TELEFON 0522-69 61 10 Utvärdering av servicedeklaration Biblioteksverksamheten 2007 1. Bakgrund och syfte Uddevalla kommun arbetar sedan några år tillbaka med

Läs mer

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Bakgrund Samarbetet mellan biblioteken i Värmland sträcker sig tillbaka till 2003 då samverkansprojektet Bibliotek Värmland (BV)

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016-2019 Biblioteksplanen är ett politiskt beslutat styrdokument som anger inriktningen för kommunens biblioteksverksamhet och de områden som prioriteras under perioden 2016-2019. Planen

Läs mer