Tågstopp Malmö-Lund, september 2022

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tågstopp Malmö-Lund, september 2022"

Transkript

1 BUDSKAPSPLATTFORM 1 (15) Skapat av Dokumentdatum Konfidentialitetsnivå Berg Örjan, IVsy5 Konsult Uppdaterad Version [Version] Huvudsaklig målgrupp: Tågresenärer på Södra stambanan Malmö-Lund, boende utmed sträckan. Talespersoner: Jens Eisenschmidt, projektchef Fyrspåret Malmö-Lund, Trafikverket, , Mats Ohlsson, projektledare tåg, Skånetrafiken, Christoffer Eksandh, projektchef, JV NCC/OHLA, Experter: Thomas Hallgren, produktionschefproduktionschef BEST, Trafikverket, Karin Svensson, designchef BEST, NCC/OHL, Örjan Berg, samordnare Trafik och MM, Trafikverket, Eva Oskarsson, Kommunikationsansvarig, Trafikverket, Koppling till specifik kommunikationsplan: Extern kommunikationsplan för Lund-Arlöv, fyra spår. Webb: Syfte/strategi Alla intressenter/samarbetsparter ska ha rätt kunskap om avstängningen i september 2022 och använda samma budskap och argument för aktiviteten. Strategi Hantera kommunikationen gemensamt. Trafikverket och Skånetrafiken ska vara överens om huvudbudskapet Saklig och korrekt information, som fokuserar på varför vi agerar. Vi är tillgängliga och generösa med att svara på frågor. Transparant förhållningssätt både internt, externt och mot media.

2 BUDSKAPSPLATTFORM 2 (15) Budskap Fakta om händelsen Trafikverket bygger ut Södra Stambanan från två till fyra spår mellan Arlöv och Lund för att minska störningar, öka kapaciteten på järnvägen och minska buller. De nya spåren på sträckan byggs och kopplas in i etapper september 2022 ska två nybyggda spår mellan Flackarp, norr om Hjärup, och Ringvägen i Lund kopplas in. Även mindre spårarbeten mellan Malmö och Lund kommer att utförs under tidsperioden. Under inkopplingen, och arbetet i spåren, måste järnvägstrafiken stoppas helt mellan Malmö och Lund. Trafiken på Lommabanan kommer att rulla under stoppet. Skånetrafiken ansvarar för ersättningstrafik under tågstoppet. Ersättningsbussar sätts in på sträckan Malmö-Lund och för stationerna Burlöv, Åkarp och Hjärup. Även persontrafiken på Lommabanan, Söderåsbanan och Skånebanan berörs vissa perioder och ersättningsbussar trafikerar stationerna mellan Malmö och Kävlinge/Åstorp samt Hässleholm- Helsingborg vissa tider. Huvudbudskap om tågstoppet Mellan 19 och 28 september stoppas tågtrafiken Mellan Malmö och Lund. Planera för tågstoppet och räkna med längre restid. Bussar ersätter persontrafiken på sträckan. Tillsammans med Skånetrafiken arbetar vi för att tågstoppet ska bli så tryggt och smidigt som möjligt för alla som behöver resa. Till budskapen kan man lägga till dessa formuleringar för att förtydliga vad tågstoppen innebär. Tänk på att: Bussar kör direkt mellan Malmö och Lund, och det finns bussar som kör in till stationerna Burlöv, Åkarp och Hjärup. Det kan bli tätare trafik på vägarna eftersom fler förväntas pendla med bil. Undvik att resa under rusningstid, då slipper du själv att påverkas av tågstoppet och du underlättar för dem som måste resa. Aktuell reseinformation under stoppet i hittar du i Skånetrafikens app eller i andra tågbolags kanaler.

3 BUDSKAPSPLATTFORM 3 (15) Uppmana inte att ta semester eller stanna hemma. Håll dig i stället till formuleringen planera för ditt resande eller planera för tågstoppet. Det kommer trots allt att var fullt möjligt att resa mellan Malmö och Lund under tågstoppet. Budskap kopplade till själva filmen finns längre ner i delen Frågor och Svar Bakgrund om Fyrspårsbygget Södra stambanan mellan Malmö och Lund är en av Sveriges mest trafikerade tågsträckor, maximalt utnyttjad under rusningstrafik. Idag kör cirka 460 tåg varje dygn mellan Malmö och Lund. År 2030 beräknas trafiken ha ökat till 645 tåg sammanlagt. Utbyggnaden av Södra stambanan mellan Malmö och Lund är en av de största investeringarna i infrastruktur i södra Sverige. Två spår blir fyra för att öka kapaciteten mellan Malmö och Lund och göra sträckan mindre känslig för störningar i framtiden. Delar av tågsträckan mellan Lund och Arlöv byggs under marknivå för att minska bullerstörningar, och fler och bättre passager byggs över spåren för att öka tillgängligheten i samhällena längs linjen. De fyra nya spåren byggs i samma läge som de två nuvarande spåren men under marknivå på fem kilometer av sträckan. Genom Hjärup byggs spåren fyra meter under marknivå, och genom Åkarp sex meter under dagens marknivå. I Åkarp byggs även en 400 meter lång tågtunnel. För att kunna bygga de fyra nya spåren, i nedsänkt läge, på samma plats som de gamla spåren krävs en omledning av tågtrafiken. Tågtrafiken kör därför på två tillfälliga spår, vid sidan om det gamla spårområdet, genom Åkarp och Hjärup, från augusti 2020 till oktober Tågtrafiken på Södra stambanan ska fungera under byggtiden. Dock kommer tågtrafiken att behöva stoppas på Södra stambanan när trafiken kopplas in på nya spår och när järnvägsbroar lanseras. Tidigare har stora tågstopp genomförts i augusti 2020 och september Tågstoppet i september 2022 kommer att följas av ett längre stopp i september Frågor och svar om tågstoppet september 2022(FAQ) Vad innebär tågstoppet för tågtrafiken i Skåne? Stoppet innebär att all tågtrafik norrifrån stannar i Lund, och all trafik från söder stannar i Malmö (Malmö C). Undantagen är vissa fjärrtåg och godståg, som kommer att köra annan väg. Under tågstoppet kommer ersättningsbussar att sättas in mellan Malmö och Lund och för stationerna Burlöv, Åkarp och Hjärup.

4 BUDSKAPSPLATTFORM 4 (15) Persontrafiken på Lommabanan och Söderåsbanan berörs också eftersom en del godstrafik och fjärrtåg flyttas dit från Södra stambanan. Det innebär att Pågatågen endast kör under rusningstid, morgon och eftermiddag. Tågbuss ersätter på sträckan Malmö-Kävlinge-Åstorp dagtid och på kvällar. Även trafiken på Skånebanan mellan Hässleholm och Helsingborg påverkas med vissa inställda Pågatåg. Tågtrafiken på andra sträckor i Skåne och Södra Sverige rullar i stort sett som vanligt, men trafiken kan påverkas. Aktuell reseinformation hittar du i Skånetrafikens app och på trafikverket.se eller hos de bolag där du köpt eller tänker köpa biljett. När är det stopp i tågtrafiken? Det är stopp i tågtrafiken på Södra stambanan Malmö C till Lund C från september till september. Var hittar jag reseinformation under tågstoppet? Information om resor med Skånetrafiken finns i deras app. Reser du med andra bolag, t ex SJ eller Snälltåget, söker du reseinformation i deras respektive kanaler och kundtjänst. Information om ersättningstrafiken under tågstoppet finns också på skanetrafiken.se. SJ samarbetar med Skånetrafiken när det gäller ersättningsbussar. Tänk på att tågstoppet mellan Malmö och Lund kan påverka trafiken också på andra tågsträckor och på vägnätet. På trafikverket.se finns information om trafikstörningar i hela landet. Hur kommer ersättningsbussarna att köra under tågstoppet? Direktbussar mellan Malmö C och Lund C kommer att köra med cirka 5 minuters mellanrum. Bussar som kör in till stationerna på sträckan Burlöv, Åkarp och Hjärup kör var 15:e minut. Tågbuss kör på sträckan Malmö-Kävlinge, dagtid och kvällar, för att ersätta inställda pågatåg på Lommabanan. Var kommer hållplatserna för ersättningsbussarna att finnas? Malmö C: Utställningsgatan (påstigning) och Jörgen Kocksgatan (avstigning) Lund C: Östra sidan om stationen, vid Bangatan (påstigning) och Skyttelbron (avstigning). Burlöv: Ordinarie hållplatser för Regionbussarna vid Burlöv Center på Gamla Lundavägen Åkarp: Dalslundsvägen vid ICA Nära.

5 BUDSKAPSPLATTFORM 5 (15) Hjärup: Banvallsvägen vid tillfälliga stationen. På övriga stationer används de ordinarie hållplatserna för ersättningsbussar. Läs mer i Skånetrafikens app eller på Skånetrafikens hemsida. Där finns också kartor över stationsområdena. Hur löser ni köer och påstigning på ersättningsbussarna? Stationsvärdar kommer finnas på plats vid Malmö C och Lund C för att hjälpa till så att du hittar till rätt buss. Detta är ett planerat banarbete och Skånetrafiken kommer köra ett stort antal bussar. Kommer ersättningsbussarna att klara alla resenärer som normalt åker tåg på sträckan? Skånetrafiken kommer sätta in ett stort antal bussar. De räknar med att det ska vara tillräcklig kapacitet. Men vid rusningstid på morgon och eftermiddag kommer det att vara många som åker buss och det kan bli fullsatta bussar. Finns det inte en risk att det blir trångt på vägarna om fler tar bilen när tågen inte går? Trafiken på vägarna förväntas öka något under tågstoppet. Därför är det också viktigt att försöka att undvika att köra bil under rusningstid, då det finns risk för köer och andra trafikstörningar. Vad gör Trafikverket mer för att underlätta resandet under tågstoppet? Trafikverkets mål är att fler människor ska resa hållbart. På kortare sträckor är till exempel cykling ett bra alternativ till bil. Om fler cyklar under tågstoppet lättar trycket på ersättningsbussarna och det underlättar för dem som måste resa under stoppet. Att cykla mellan Malmö och Lund tar cirka en timma, kortare tid om du pendlar till och från Arlöv, Åkarp eller Hjärup. Längs Lundavägen, på sträckan Åkarp-Lund, har Trafikverket rustat upp cykelbanan det senaste året för att underlätta cykelpendling. Hur kommuniceras tågstoppet till alla resenärer som påverkas av tågstoppet? I samarbete med Skånetrafiken har vi planerat kommunikationen inför tågstoppet. Målet är att så många som möjligt ska känna till tågstoppet så att de kan planera för sitt resande. Vi har sedan i våras kommunicerat på traditionellt sätt via webben och med uppdateringar i våra sociala kanaler, som har många följare. Vi har också ett bra samarbete med kommuner i sydvästra Skåne som informerar i sina kanaler, både externt och internt. Skånetrafiken är en stark samarbetspartner som via sina kommunikationskanaler når direkt till de som berörs av stoppet.

6 BUDSKAPSPLATTFORM 6 (15) Veckorna innan stoppet pågår också en stor kampanj i sociala medier om tågstoppet. Vid liknande stora stopp, som vi genomfört, har liknande kampanjer varit mycket framgångsrika och kännedomen om stoppen har varit mycket stor hos allmänheten. Resenärer kommer också att informeras ombord på tågen av tågvärdar och via utrop under tågstoppet. Finns det information på engelska eller andra språk om tågstoppet? Det finns information på Fyrspårets engelska sida som kort sammanfattar tågstoppet. Vi hänvisar där till uppdaterad reseinformation i Skånetrafikens kanaler. Skånetrafiken har en bra service på sin hemsida som översätter till många olika språk. Vad gör ni för att fler ska cykla under tågstoppet? Under tågstoppstoppsveckan planeras en kampanj där vi uppmuntrar fler att ta cykeln istället för att köra bil eller åka buss. Mer information om cykelkampanjen kommer att publiceras på webben: trafikverket.se/tagstoppet-cykla Varför är cykelvägen mellan Hjärup och Bergströmshusen avstängd under tågstoppet? Omledningen av cykeltrafiken mellan Ljungs handel och Bergströmshusen beror på ett ledningsarbete som Staffanstorps kommun utför. Det kommer dessvärre inte att bli klart förrän 23 september. Kommunen ser över omledningsvägen så att den är i så bra skick som möjligt under tågstoppet. Vi beklagar att omledningen planerades in under de första dagarna av tågstoppet. Varför byggs cykelbanorna om vid Värnhemstorget i Malmö under tågstoppet? Malmö stad bygger Supercykelstråk genom staden. En av etapperna, Lundavägen, från Värnhemstorget till Hornsgatan, startar i september. Trafiken leds om, följ orangea skyltar. Byggstarten har varit planerad sedan tidigare men har skjutits fram till september. Det är dessvärre inget vi kunnat påverka. Hur ska vi som måste ta oss till jobbet klara tågstoppet, alla kan ju inte planera om sitt resande? Vi informerar tidigt om konsekvenserna av trafikstoppet i september så de som har möjlighet kan planera om sitt resande. Självklart är det många som inte har den möjligheten, för dem kommer vi att tillsammans med trafikföretagen arbeta för att göra tågstoppet så tryggt och smidigt som

7 BUDSKAPSPLATTFORM 7 (15) möjligt med bland annat ersättningsbussar på sträckan. Men det kommer att bli en besvärligt och jobbig vecka för många, det är vi medvetna om. Tågstoppet är planerat till mellan 19 och 28 september, varför inte under sommaren, då de flesta har semester? Tågstoppet är inplanerat till i september för att vi i lång tid i förväg ska vara säkra på att de nya spåren som ska kopplas in är färdigbyggda. Stora tågstopp planeras in flera år i förväg för att det ska synkas med planering av alla andra banarbeten i södra Sverige och i övriga landet. Tidig planering ger dessutom tågbolagen, som kör gods- och persontrafik, möjlighet att långsiktigt planera sin verksamhet. Hur många tågresenärer kommer att påverkas av stoppet? På sträckan som ska stängas reser normalt cirka resenärer dagligen. Under det senaste årets pandemi har det varit betydligt färre som rest mellan Malmö och Lund. Hur länge har ni känt till att det krävs tio dagars tågstopp för inkoppling? Arbetet med järnvägsplanen, som anger var och hur järnvägen ska byggas, startade Järnvägsplanen blev klar hösten 2016 och godkändes av regeringen i december samma år. Tågstoppen har vi förutsett och planeringen har pågått i flera år. (Tider för stoppen ansöks mellan två och tre år i förväg) Vilka planerar och genomför tågstoppet? Trafikverket planerar tågstoppet i samarbete med Skånetrafiken som ansvarar för ersättningstrafiken. Tillsammans med vår entreprenör och berörda trafikföretag arbetar vi för att trafikstoppet ska genomföras på ett säkert sätt, och för att konsekvenserna för resenärer och pendlare ska bli rimliga. Inom Trafikverket, hos vår entreprenör och hos trafikföretagen finns god kompetens när det gäller järnvägsbygge, trafikplanering och trafikomläggning. Varför stänger ni inte Södra stambanan helt och bygger klart allt på samma gång? Att stänga Södra stambanan helt under hela bygget har aldrig varit ett alternativ. Det hade inneburit ett totalstopp i järnvägstrafiken på Södra stambanan, en av Sveriges mest trafikerade sträcka, under 2-3 år. På det sättet som de nya spåren nu byggs, med tillfälliga spår, kan trafiken på banan upprätthållas med i stort sett samma kapacitet, och trafiken påverkas endast vid några tillfällen.

8 BUDSKAPSPLATTFORM 8 (15) Är det inte dålig planering om det krävs tågstopp i tio dygn för att koppla in nya spår? Det är ett komplicerat arbete som ska genomföras under stoppet. På de ställen där de nya spåren ska kopplas samman med de befintliga spåren måste järnvägen och rivas och byggas upp igen. Dessutom ska flera nya växlar monteras på inkopplingsställena. Varför kan ni inte arbeta på nätterna och låta trafiken gå som vanligt dagtid? Det går inte att endast arbeta på nätterna med spårbygget. Det krävs flera dygns oavbrutet arbete för att riva järnvägen och sedan bygga upp den igen. Finns det risk att arbetet tar längre tid, och att sträckan är avstängd längre tid? Arbetet är noggrant planerat och vi har tagit hänsyn till alla risker som finns. Helt hundraprocentigt säker kan man förstås inte vara. Men vi känner oss trygga med tidplanen och våra förberedelser. Kan ni bli klara tidigare med arbetet, och tågen börja köra tidigare? Nej, tågen kommer inte kunna börja köra tidigare även om arbetet går snabbare än planerat. Tiderna för tågstoppet är planerade sedan flera år, och tågbolagen som trafikerar sträckan har planerat sin verksamhet med tåg och bemanning utifrån de tiderna. De kan inte med kort varsel sätta igång och köra om arbetet skulle bli klart något tidigare. Kan inte tågen dirigeras om till andra sträckor, till exempel Lommabanan? Vissa tåg, till exempel en del godstrafik och något fjärrtåg, kommer att ledas om till Lommabanan. Men det finns inte kapacitet på Lommabanan, som är ett enkelspår, att klara all trafik som normalt kör på Södra stambanan. Några andra spårstråk som går förbi Malmö-Lund finns inte. Om sen tågplanering och SJs biljettbokning När har ni planerat klart så SJ kan släppa biljetter på avgångar från Malmö eller Lund? Vi beklagar att det inte går att boka biljetter hos SJ för senare delen av september. Trafikverkets Tågplanering har för närvarande kortare framförhållning än normal, för vissa sträckor i landet. Det innebär att en del tågtider släpps till tågbolagen sent. Det beror alltså inte specifikt på Fyrspårets inkoppling, det

9 BUDSKAPSPLATTFORM 9 (15) arbetet har varit planerat i flera år. Det bästa rådet vi kan ge är att hålla koll på SJs hemsida för besked när det är möjligt att boka resa. I Fyrspårsprojektet har vi inte mer information än så om planeringsläget. Varför är Trafikverket sena med att planera tågtiderna? Trafikverket är försenade i sin planering av flera skäl. Ett nytt system har införts, som tagit mycket resurser i anspråk. Det nya systemet är helt nödvändigt, efterfrågat av hela branschen och som kommer att göra att fler tåg och åtgärder får plats på järnvägen framöver. Det har också varit stor omsättning bland Trafikverkets trafikplanerare. Ny personal håller på att utbildas och fler ska anställas. Mer specifika resenärsfrågor (Besvara av i första hand av Skånetrafiken) Hur löser ni köer och påstigning för direktbussar från Malmö resp Lund? I vanliga fall är det trängsel och köer när ersättningsbussar sätts in. Stationsvärdar kommer finnas på plats vid Malmö C och Lund C för att hjälpa till så resenärer hittar till rätt buss. Detta är ett planerat stopp i tågtrafiken och ett stort antal bussar sätts in. Bussarna kör i skytteltrafik, 5- minuterstrafik under rusningstimmarna, mellan Malmö och Lund. Vilken ersättningstrafik planeras för resenärer med hjälpmedel? Du kan vid banarbeten beställa specialfordon istället för ersättningsbuss om du reser med hjälpmedel. Specialfordonen hämtar dig på taxi-hållplatserna i Malmö och Lund och vid hållplatserna för ersättningsbussarna. För att beställa specialfordon ringer du Skånetrafikens kundtjänst på Vid alla lägen av trafikstörningar eller planerade trafikarbeten där vi hänvisar till ersättningsbuss kan du beställa specialfordon. Mer information om tillgänglighet och resor med Skånetrafiken Kommer det köra extra tåg Helsingborg- Malmö på Lommabanan? Nej. De flesta tåg mellan Malmö och Helsingborg går via Lund och då är det ersättningsbussar på sträckan Malmö-Lund som gäller. Vissa avgångar med Pågatåg på Lommabanan kommer att ställas in för att göra plats för godstrafik. Under rusningstid, morgon och eftermiddag, kör dock Pågatåg på Lommabanan. Sök din resa i Skånetrafikens app. Kommer tågen norrifrån till/från Lund att påverkas dessa dagar? T ex tågen från Helsingborg eller Kristianstad/Hässleholm?

10 BUDSKAPSPLATTFORM 10 (15) Tågen norrifrån stannar och vänder i Lund. I övrig kör de tågen som vanligt på sina sträckor. Är det samma tider när ersättningsbuss ska gå som tåg tiderna? Direktbussarna mellan Malmö och Lund kommer inte att köra på en specifik tidtabell. De avgår ungefär var 5e minut från Malmö C och Lund C, under rusningstid, något glesare under dagtid och kvällar. Bussarna som kör in om de mindre stationerna kör med 15-minuters trafik. Kommer det gå extra direktbussar på andra sträckor? Nej, det är bara extrainsatta bussar mellan Malmö C och Lund C. Bussar kommer gå i 5-minuters trafik mellan Malmö och Lund. Tågbuss sätts in för Pågatåg som berörs på Lommabanan och Söderåsbanan. Övriga sträckor är det ordinarie tåg eller bussar som kör som vanligt enligt tidtabell. Generella frågor om tågtrafik under byggtiden Vad är skillnaden mellan en planerad och oplanerad störning? Vid en planerad störning kan Skånetrafiken och andra trafikbolag i god tid planera för ett stopp i tågtrafiken och beställa och sätta in ersättningsbussar, och informera resenärer i god tid innan. En akut störning sker utan förvarning. Ofta är det oklart till en början hur omfattande störningen är och hur lång tid det kan ta att rätta till felet. Trafikverket informerar trafikbolagen kontinuerligt om läget och utifrån denna information kan Skånetrafiken fatta beslut om att sätta in ersättningsbussar. Detta sker så fort som möjligt men det tar ändå oftast några timmar innan ersättningstrafiken är igång. Vem har ansvar för information till resenär vid akut tågstörning? Det är ett gemensamt ansvar. Trafikverket informerar resenärer på perrongerna och stationen via utrop och på trafikinformationstavlor. Skånetrafiken och andra trafikföretag använder Trafikverkets uppgifter för att kunna informera i sina respektive kanaler i deras app, på hemsidan och i sociala medier. Trafikföretagen ansvarar för information om eventuell ersättningstrafik. Budskap - filmen om avstängningen och kostnader Bakgrund Södra stambanan mellan Malmö och Lund är en av Sveriges mest trafikerade tågsträckor. En avstängning på sträckan får stora konsekvenser för samhället; ca 460 tåg/dygn ställs in, cirka resenärer hänvisas till ersättningsbussar vilket innebär längre restid och krångligare resor. Ett redan hårt belastat vägnätet i området kommer att belastas hårdare.

11 BUDSKAPSPLATTFORM 11 (15) Budskapet om avstängningen sprids på många olika sätt. Trafikverket samarbetar med andra myndigheter och kommuner som sprider informationen i sina respektive kanaler. Medias intresse är också stort och nyheten om avstängningen publiceras av många redaktioner, både lokalt och nationellt. Trafikverket har också spridit budskapet i sina nätverk under fler månader genom utskick, pressaktiviteter och uppdateringar i sociala kanaler. Att göra en film med budskap om avstängningen är ytterligare ett sätt att nå ut till ännu fler. Filmen sprids främst i sociala medier som Facebook och Instagram, både organiskt och med köpta annonser. Målet är att sprida informationen också utanför Skåne, längs Södra stambanan norrut och längs västkusten. Filmen om avstängningen visas också ombord på Skånetrafikens bussar och tåg. Dagligen genomförs cirka resor med Skånetrafiken. Erfarenheterna av liknande kommunikationsupplägg är goda. Vi har arbetat på liknande sätt vid tidigare stora avstängningar, t ex tågstoppen 2020 och 2021 men också när E6 stängde 2018 och Analyser visar att en stor andel kände till avstängningarna innan och kunde planera om sitt resande. Det har kostat drygt att ta fram filmen; idé, manus, produktion och tillgänglighetsanpassning. Filmen togs fram i flera versioner, en originalversion, men också versioner som visar ombord tåg och bussar, samt rörliga stortavlor på stationer. Annonskostnader för Sociala medier (FB + IG) beräknas till cirka Spridningen Senaste avstängningen 2021 nådde budskapet i filmerna (travesti på Sagan om Ringen) fram till nära en miljon (visningar/räckvidd) i sociala medier. (FB/IG/YT) Spridningen som filmen får i sociala medier är svår att nå i andra kanaler och det hade dessutom kostat betydligt mer. Exempel på annonskostnader (exklusive kostnaden för framtagande av annons) Helsidor i HD+Sydsvenskan i tre dagar kostar cirka SEK. Hur många som nås är osäkert, Sydsvenskan har en upplaga på drygt , HD cirka Att annonsera i deras digitala plattformar kostar cirka SEK för visningar. (Siffror från 2021) (Produktionskostnader för annonserna tillkommer, oklart hur mycket) Budskap om filmen Det krävs en stor och bred, och tidig, kännedom om avstängningen för att den ska påverka mindre, speciellt under rusningstiderna. De som i förväg känner till avstängningen kan planera om sitt resande och undvika rusningstrafiken.

12 BUDSKAPSPLATTFORM 12 (15) Bevis: Senaste avstängningen 2021 nådde budskapet i filmerna fram till nära en miljon personer i sociala medier. Det är dyrt att göra film med kvalitet men det är kostnadseffektivt och väl investerade pengar. Frågor och Svar om kostnaden för filmen Hur förhåller sig kostnad för filmen till en "normal" kampanj? Är det t.ex. högre produktionskostnad att göra såhär men istället lägre distributionskostnad när allmänheten sprider videon till varandra? Det är ovanligt att Trafikverket lägger så mycket pengar på en kampanj. Men det är rimligt att göra det inför mycket stora avstängningar som drabbar många. Att annonsera i tidningar och digitalt på tidningars webbsidor hade kostat betydligt mer. Vi når betydligt fler och till lägre kostnad genom att göra en film som väcker uppmärksamhet och som sprids och annonseras i sociala medier. Förra avstängningen nådde vi nära en miljon i sociala medier med en liknande film. En version av filmen visas dessutom ombord på Skånetrafikens bussar. Varje dag genomförs cirka resor med Skånetrafiken. Så filmen används på flera olika sätt, i flera olika kanaler. Så vi tycker att den är kostnadseffektiv. Ett annat traditionellt sätt att kommunicera stora störningar är med utskick. Det är också relativt kostsamt och heller inte hållbart miljömässigt. Räcker det inte med skyltar på stationen om avstängningen? Information på stationerna är inte tillräcklig om man ska nå många i god tid innan avstängningen. Alla resenärer passerar inte dagligen en station, det är många som inte reser dagligen. Dessutom är det kostnader för att ta fram material till skyltar och stationsmaterial. Visningar av filmen ombord på tåg och bussar, och spridningen i sociala medier är de viktigaste kanalerna. Alla får väl acceptera trafikstörningar, det kan väl ingen film ändra på? Många påverkas av avstängningen, men företag är också beroende av säkra godsleveranser. Det kan ses som rimliga konsekvenser när infrastrukturen byggs ut. Därför krävs en stor och bred, och tidig, kännedom om avstängningen. De som i god tid känner till avstängningen kan planera om sitt resande och undvika att resa rusningstrafiken, vilket underlättar för dem som måste resa. Lokalradion sänder ju trafikmeddelande, räcker väl? Nej, det räcker inte. Trafikredaktionerna är viktiga, men vi måste nå ut till en bred allmänhet i god tid innan avstängningen, därför måste vi kommunicera på flera olika sätt. Film i sociala medier är ett sätt, men vi kommunicerar också i andra kanaler som inte kostar. Vad gör ni mer för att sprida informationen om avstängningen?

13 BUDSKAPSPLATTFORM 13 (15) Budskapet om avstängningen sprids på många olika sätt. Filmen som visas i sociala medier är bara en del i en stor kommunikationsinsats för att nå så stor kännedom om avstängningen som möjligt. Trafikverket samarbetar med andra myndigheter och kommuner som sprider informationen i sina respektive kanaler. En viktig samarbetspartner är Skånetrafiken. Varje dag genomförs cirka resor kollektivt i Skåne. Ombord på bussar och tåg visas filmen med budskapet om avstängningen veckan innan. Medias intresse brukar också vara stort, artiklar om avstängningen publiceras av många redaktioner, både lokalt och nationellt. Trafikverket har också spridit budskapet i sina nätverk under fler månader genom utskick, pressaktiviteter och uppdateringar i sociala kanaler. Varför en musikvideo i kampanjen? Vi har gjort travestier på kända filmer tidigare, vilket tagits emot väl. Denna gång ville vi addera ytterligare ett uttryck och en känsla musik, och en känd låt. En powerballad som väldigt många känner igen och har en relation till. Det tror vi kommer att öka uppmärksamheten ytterligare. Det finns också en betydelse i titeln och texten som kopplar till avstängningen Total Eclipse som vi skruvar till och säger Total Eclipse of the rail. OHLA dömd för olaglig kartellbildning i Spanien Bakgrund OHLA Sverige ingår i konsortiet JV NCC/OHLA som är Fyrspårets byggentreprenör. Upphandlingen genomfördes och kontrakt skrevs OHLA Sveriges moderbolag OHLA Madrid har nyligen dömts för olagliga kartellbildningar i Spanien i två fall. I ett av fallen handlar det om sex anläggningsbolag som Spaniens antitrustmyndighet dömt för att ha samarbete under 25 år, i samband med anbud på offentliga infrastrukturprojekt. OHLA har överklagat domen. OHLA Sverige har också vunnit ett kontrakt, tillsammans med portugisiska järnvägsföretaget Steconfer, för järnvägsarbeten i Västlänken. Det kontraktet har överklagats av konkurrenter som menar att OHLA inte uppfyller flera av de krav som Trafikverket ställer i upphandlingen. Budskap Upphandlingen för Fyrspårsbygget som JV NCC/OHLA vann 2017 genomfördes enligt gällande lagar och regler. Under processen fanns inget som tydde på olagligt samarbete med någon annan part. Entreprenören JV NCC/OHLA har hittills uppfyllt kontraktets krav. Det gäller såväl produktion som ekonomi och sociala krav.

14 BUDSKAPSPLATTFORM 14 (15) Frågor & Svar om OHLA Hur ser ni på att OHLA dömts i Spanien för kartellbildning? Det förändrar inte vårt samarbete i projektet. OHLA vann uppdraget att bygga Fyrspåret tillsammans med NCC på ett rättvist sätt, och de har hittills levt upp till kraven i kontraktet. Kan ni vara säkra på att OHLA vunnit upphandlingen av Fyrspårsbygget på rätt sätt? Upphandlingen för Fyrspårsbygget som JV NCC/OHLA vann 2017 genomfördes enligt gällande lagar och regler. Under processen fanns inget som tydde på några oegentligheter. Och det har det inte funnits hittills i projektet heller. Det finns ett uppföljningsprogram i projektet där frågor om teknik, ekonomi och sociala krav ställs kontinuerligt. Men visst överklagades upphandlingen som NCC/OHLA vann? Ja, det stämmer. De som överklagade menade att NCC och OHLA inte uppfylld kraven på teknisk och yrkesmässig kompetens. Förvaltningsrätten slog fast att det inte fanns några brister i upphandlingen och avslog begäran om överprövning. Eventuella följdfrågor om fallet Västlänken Vi kan inte svara på detaljer om Västlänkens upphandling. Webblänk: dskapsplattform-tagstopp-september-2022.pdf Versionslogg Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn Version Hjälptext: Här anges versionshistoriken. Endast fastställda versioner ska anges (inga arbetsversioner). Det datum då den nya versionen fastställdes Vad som har ändrats i den nya versionen eller om dokumentet har upphört att gälla Dokumentegenskaper, Skapat av Berg Örjan, IVsy5 Konsult, Dokumentdatum , Dokumenttyp BUDSKAPSPLATTFORM, Version [Version] Namnet på den som gjort ändringen

15 BUDSKAPSPLATTFORM 15 (15) Ovanstående textfält är endast avsett att läsas digitalt och får ej tas bort. Det innehåller uppgifter från sidhuvudet och gör att dokumentets egenskaper blir tillgängliga enligt Lag (2018:1937) om tillgänglighet till digital offentlig service.

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Attitydundersökning. Flackarp-Arlöv 2015

Attitydundersökning. Flackarp-Arlöv 2015 Attitydundersökning Flackarp-Arlöv Innehåll Teknisk beskrivning Bakgrund Karta Målgrupp och urval Metod och undersökningsperiod Fördelning av svar Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakt med

Läs mer

Medieanalys Avstängningen E6:an vid Trafikplats Alnarp oktober Magnus Löfgren KMm

Medieanalys Avstängningen E6:an vid Trafikplats Alnarp oktober Magnus Löfgren KMm TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Medieanalys Avstängningen E6:an vid Trafikplats Alnarp 11-27 oktober Magnus Löfgren KMm Sammanfattning Övervägande neutral rapportering kring avstängningen Andelen

Läs mer

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan.

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan. Bild: Stiliserad bandragning Lommabanan. » Lommabanan behöver byggas ut nu Planerna för att bygga ut Lommabanan för persontrafik har funnits länge, och de flesta utredningar som krävs har också genomförts.

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 2 (5)

RUTINBESKRIVNING 2 (5) RUTINBESKRIVNING 1 (5) Dokumentdatum TDOK 2015:242 2015-06-15 1.0 Fastställt av Gäller från Ersätter Chef VO Planering 2015-07-01 [Ersätter] Skapat av Susanne Ryd, PLtp Ersatt av [Ersatt av] Inledning

Läs mer

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?.

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?. Medborgarsamråd, Tierps kommun, UL och Region Uppsala 2017-01-30 Här följer en sammanfattning av information från UL, frågor och synpunkter som togs upp på medborgarsamrådet samt frågor och synpunkter

Läs mer

Lommabanan Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Lommabanan Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Lommabanan 21 Allmänhet Avtalsnummer: TRV 213/45 Datum: 21-1- Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat totalt sett och i varje ort sedan 214. Drygt nio av tio känner till att Lommabanan ska byggas

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne 1 Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt

Läs mer

Tidsschema. Cirka kl kort sammanfattning och kvällen avslutas

Tidsschema. Cirka kl kort sammanfattning och kvällen avslutas Välkomna! Tidsschema Välkomna! Information Omgång 1 klockan 18.30-18.40 Omgång 2 klockan 18.40-18.50 Omgång 3 klockan 18.55-19.05 Omgång 4 klockan 19.05-19.15 Omgång 5 klockan 19.15-19.25 Cirka kl 19.25

Läs mer

2 kommuner, fem regioner och näringslivet i samverkan

2 kommuner, fem regioner och näringslivet i samverkan 2 kommuner, fem regioner och näringslivet i samverkan Antal tåg i Sverige per år / 2015 Trafikering 958 000 tåg/år Stockholm Malmö 508 000 tåg/år 52% Övriga banor 450 000 tåg/år 48% 1. Underhållet-dagens

Läs mer

Translate Lyssna. Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet. Translate Lyssna. Sök

Translate Lyssna. Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet. Translate Lyssna. Sök 媂 Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Gen Translate Lyssna Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet Translate Lyssna Sök 䓎 Nya biljettsystemet

Läs mer

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET VI BYGGER 16 NYA STATIONER I SKÅNE OCH SMÅLAND så att fler kan ta tåget till arbete, skola och fritid PROJEKT PÅGATÅG NORDOST OCH KRÖSATÅG Kommer du också att ta tåget? NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

Läs mer

Så påverkas du av Getingmidjan. Järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra

Så påverkas du av Getingmidjan. Järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra Så påverkas du av Getingmidjan Järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra VI RUSTAR GETINGMIDJAN. SVERIGES VIKTIGASTE FÖRBINDELSE. Sveriges viktigaste förbindelse. Visste du att alla

Läs mer

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-08-05 BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Syftet med resevillkoren är att skapa gemensamma regler för kombinationsresor, vilket ska göra det enklare och tryggare för resenären.

Syftet med resevillkoren är att skapa gemensamma regler för kombinationsresor, vilket ska göra det enklare och tryggare för resenären. Frågor och Svar om Resplus Resevillkor Övergripande Resevillkoren för Resplus är anpassade efter gällande lagar och förordningar och påverkar resenärens rättigheter och trafikföretagens skyldigheter både

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

Vad är lila och kör kors och tvärs i Skåne? För nästan alla

Vad är lila och kör kors och tvärs i Skåne? För nästan alla Pågatågen 25 år Skåningarnas tåg sedan 1983 Vad är lila och kör kors och tvärs i Skåne? För nästan alla skåningar är svaret på denna gåta enkelt: Pågatågen. Den 9 januari 2008 fyller Pågatågen 25 år. Framgångssagan

Läs mer

Skånetrafiken. Det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken. Det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken Det självklara valet för dig som reser i Skåne Allt började 1999 Två skånska län blir ett Flygande start för Skånetrafiken Vilka vi är och vad vi gör En förvaltning inom Region Skåne Driva

Läs mer

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Bilaga PLG 47/12 2012-06-13, rev 2012-08-29 (FP, AN och DM) Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Kommunerna längs Godsstråket genom Skåne ser stora möjligheter och potential för

Läs mer

Kommunikationer. Järnvägar

Kommunikationer. Järnvägar Kommunikationer De allra flesta är idag beroende av bra kommunikationer i sin vardag. I detta avsnitt redovisas frågor som rör vägar och järnvägar, flyg, sjöfart och kollektivtrafik. Översiktsplanen ska

Läs mer

Tågplan 2015 startar vilken definierar alla körplaner för tågen under året Annonserade restider för Öresundstågens stomtåg som avgår vart

Tågplan 2015 startar vilken definierar alla körplaner för tågen under året Annonserade restider för Öresundstågens stomtåg som avgår vart 2014-12-14 Tågplan 2015 startar vilken definierar alla körplaner för tågen under året Annonserade restider för Öresundstågens stomtåg som avgår vart tjugonde minut i respektive riktning: Avgång Malmö C

Läs mer

Så påverkas du av projekt Getingmidjan. Järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra

Så påverkas du av projekt Getingmidjan. Järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra Så påverkas du av projekt Getingmidjan Järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra VI RUSTAR GETINGMIDJAN. SVERIGES VIKTIGASTE FÖRBINDELSE. Sveriges viktigaste förbindelse. Visste du

Läs mer

TA BUSSEN TILL TÅGET

TA BUSSEN TILL TÅGET TA BUSSEN TILL TÅGET Eller ta bussen till Trelleborg eller Ystad och byt till stadsbuss eller regionbuss för den fortsatta resan. Foto: Karl-Johan Hjertström Nu kommer tåget Den 3 december börjar Pågatågen

Läs mer

Varbergstunneln Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Varbergstunneln Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Varbergstunneln 217 Avtalsnummer: TRV 213/4576 Datum: 217-12-11 Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen om Varbergstunneln är hög och har ökat med tio procentenheter till nästan 9 procent sedan 215.

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad)

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - kövde, ökad kapacitet samt ävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Handläggare: Maria Zachariadis, ZG Telefon: 031-103405 e-post:: maria.zachariadis@banverket.se

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt 1 PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt VARFÖR PERSONTÅG? Hyltebruk

Läs mer

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare Tre minuter om Citybanan pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare 1. Bra för dig Din genväg i vardagen Förseningar och trängsel i tågtrafiken beror på att dagens järnvägsspår i Stockholm inte

Läs mer

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Trafikplan Buss o Tåg 2017 Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Buss 2017 I sammanställningen markerade åtgärder genomförs A. Trafiksatsningar baserat på - Mål om fördubblat resande

Läs mer

Upphandling Enkät om hinder i kollektivtrafik 2018

Upphandling Enkät om hinder i kollektivtrafik 2018 Sida 1 Q001 Hur ofta åker du bil? Dagligen eller nästan varje dag - 44 39-46+ 29 36-46+ 38 35-46+ 33 52 44-47 Någon eller några dagar i veckan 30 34 29 34 32 30 19 29 30 21 22-31+ 26 Någon eller några

Läs mer

Trafikverket. Rapport - kampanjen #stannahemma. Trafikverket

Trafikverket. Rapport - kampanjen #stannahemma. Trafikverket Rapport - kampanjen #stannahemma Sammanfattning Sociala medier-kampanjen #stannahemma har fått väldigt bra resultat. Med en total räckvidd på 412 612 personer och där kampanjen visats på en skärm över

Läs mer

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport 2014-02-26 Uppdraget Pågatåg Nordost är en samverkan mellan 12 kommuner och 3 regioner som arbetar för att utveckla regionen genom en förbättrad tågtrafik på 5 bandelar.

Läs mer

Strategier för genomförande av banarbeten

Strategier för genomförande av banarbeten RAPPORT Strategier för genomförande av banarbeten Spår- och växelbyten Gävle - Åänge Samhällsekonomisk analys 2019-03-06 1 (16) TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Adress, Post nr

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Bussar istället för pendeltåg på linje 35 sommaren 2016

Bussar istället för pendeltåg på linje 35 sommaren 2016 Bussar istället för pendeltåg på linje 35 sommaren 2016 Information from SL p16 J35 Stockholm växer och infrastrukturen behöver anpassas. På Mälarbanan mellan Tomteboda och Kallhäll bygger Trafikverket

Läs mer

Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Kommunikation och infrastruktur

Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Kommunikation och infrastruktur 1(5) Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Kommunikation och infrastruktur Datum: Onsdagen den 4 april 2018 Tid: Kl. 18:00 20:00 Lokal: Medborgarhuset, Genarp Närvarande: Karin Berg Genarp Tommy

Läs mer

Motion om att återupprätta goda förutsättningar för arbets- och pendlingsresor

Motion om att återupprätta goda förutsättningar för arbets- och pendlingsresor TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2018-10-11 KLK 2018/476 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Motion om att återupprätta goda

Läs mer

INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN. Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE

INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN. Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE Annika Molin är projektledare för Västtrafiks satsning på digitala skärmar. Infotainmentsystemet

Läs mer

Trelleborgsbanan. Snart kommer tåget!

Trelleborgsbanan. Snart kommer tåget! Trelleborgsbanan Snart kommer tåget! Ett Pågatåg varje halvtimme När Trelleborgsbanan öppnar i december 2015 kommer Pågatågen att gå varje halvtimme mellan Trelleborg och Malmö via de nya stationerna i

Läs mer

Strategier för genomförande av banarbeten

Strategier för genomförande av banarbeten Rapport Strategier för genomförande av banarbeten Spår- och växelbyten Gävle - Åänge Bilaga 1 Beräkningar med Wikibana 2019-03-06 1 (6) TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Adress,

Läs mer

ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013

ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013 ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013 Kundundersökning Målgrupp: ca 36.000 Mina sidor medlemmar Svar: ca 7.600 (21%) Datainsamling: 4 maj 1 juni 2012 Marknadsundersökning Målgrupp: 4.000 medlemmar i CMA

Läs mer

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt transportsystem är en förutsättning för hållbar tillväxt där regional tillgänglighet påverkar arbetsmarknad,

Läs mer

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Granskning 26 januari 23 februari 2015 Öppet hus: tisdag den 10 februari 2015 kl. 17 20 Plats: Trafikverket,

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Lund-Arlöv, fyra spår

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Lund-Arlöv, fyra spår TMALL 0141 Presentation v 1.0 Lund-Arlöv, fyra spår Projektgenomgång under anbudstiden Agenda 12:30-12:45 Syftet med mötet och presentation av deltagare 12:45-13:30 Affärsupplägg 13:30-13:45 Kort paus

Läs mer

Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik

Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik 1 av 5 resenärer tycker att det är svårt att förstå vilken biljett de behöver och hur de ska köpa biljetterna. Hälften av resenärerna anser att meddelanden

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

Borås-Göteborg. Företag. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Borås-Göteborg. Företag. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Borås-Göteborg Företag Avtalsnummer: TRV 213/4576 Datum: 216-12-2 Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat sedan förra mätningen (214). Drygt åtta av tio (82%) känner till projektet vilket är

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-01-13 Ewa Rosén Regional utveckling 0451-288511 Kollektivtrafikmyndigheten Ewa.rosen@skanetrafiken.se Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Vi satsar för ett smidigare resande

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Vi satsar för ett smidigare resande TMALL 0141 Presentation v 1.0 Vi satsar för ett smidigare resande Välkommen till samråd Jenny Åkerholm, projektledare Trafikverket Jack Bårström, samhällsplanerare, Trafikverket Dan Kjeldsen, projektingenjör

Läs mer

Din resa via Slussen

Din resa via Slussen Din resa via 2025 s 2 har varit i bruk i 80 år och behöver göras om från grunden. Nya kommer att få ökad kapacitet att släppa ut vatten från Mälaren till Saltsjön. Det minskar risken för översvämningar

Läs mer

Svar på skrivelse om att åtgärda bristerna i ersättningstrafiken vid Östertälje station

Svar på skrivelse om att åtgärda bristerna i ersättningstrafiken vid Östertälje station 1 (4) Datum 2011-11-22 Identitet TN 1111-0246 Trafiknämnden Svar på skrivelse om att åtgärda bristerna i ersättningstrafiken vid Östertälje station Inledning Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting

Läs mer

Rapport Kvalitetsmätning ombord våren 2012

Rapport Kvalitetsmätning ombord våren 2012 Rapport Kvalitetsmätning ombord våren 2012 Bakgrund Syftet med Undersökningen Kvalitetsmätning ombord, KM är att mäta hur resenärerna upplever kvaliteten och servicen ombord (leveransen) och med denna

Läs mer

Dingersjö förlängd mötesstation och ombyggnad av väg 562 mellan Bommen och Nolby

Dingersjö förlängd mötesstation och ombyggnad av väg 562 mellan Bommen och Nolby Dingersjö förlängd mötesstation och ombyggnad av väg 562 mellan Bommen och Nolby För att öka kapaciteten på järnvägen ska vi bygga både en förlängd mötesstation på 2,5 km och byta ut tre järnvägsbroar.

Läs mer

Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa

Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa 1 2015-05-28 Sammanfattning Kännedom 70 procent av respondenterna känner till projektet. Kännedomen är högst bland äldre, närboende

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

Resplus Resevillkor. Frågor och Svar om. Om villkoren* Före Resplusresan

Resplus Resevillkor. Frågor och Svar om. Om villkoren* Före Resplusresan Frågor och Svar om Resplus Resevillkor Om villkoren* Vad är en Resplusresa? En Resplusresa är en kombinerad resa mellan två eller flera trafikföretag då det utfärdats en biljett för den kombinerade resan

Läs mer

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Spårområde vid kv Tegen Granskning: 18 mars 15 april 2013 Öppet hus: 27 mars 2013 kl. 17-19, Solna stadsbibliotek

Läs mer

Kapacitetsplan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Helsingborg-Ängelholm

Kapacitetsplan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsplan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Helsingborg-Ängelholm Tågplan 2020 Ärendenummer: TRV 2019/820 2 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org)

Läs mer

Projekt Lund-Flackarp Attitydundersökning bland boende Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Lund-Flackarp Attitydundersökning bland boende Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Lund-Flackarp Attitydundersökning bland boende Projektnummer: TRV /4576 Markör Sammanfattning ( av 3) Kännedom t känner 57 procent till projektet (69 procent, 58 procent övrig allmänhet och 5 procent

Läs mer

Överenskommelse om Lommabanan etapp 2 - Sverigeförhandlingen Ärende 18 KS 2017/68

Överenskommelse om Lommabanan etapp 2 - Sverigeförhandlingen Ärende 18 KS 2017/68 Överenskommelse om Lommabanan etapp 2 - Sverigeförhandlingen Ärende 18 KS 2017/68 Sida 431 av 740 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-03-06 Dnr: KS 2017/68 Kommunstyrelsen Överenskommelse om Lommabanan etapp 2

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

BanaVäg Flemingsberg

BanaVäg Flemingsberg BanaVäg Flemingsberg Vi bygger ett nytt järnvägsspår för att förbättra och utveckla järnvägen Du kanske redan märkt att det är stökigt, rörigt och bullrigt i området runt Flemingsbergs station. I september

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2018-10-11 KLK 2018/476 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 215 Projektnummer: TRV 213/4576 Markör Innehåll Bakgrund Syfte, metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information

Läs mer

Pendlarråd april 2014

Pendlarråd april 2014 Pendlarråd april Tack till dig som deltog här följer frågor och svar Flexibiliteten försvinner med platsbokning. Vad gör man som pendlare om man missar sitt tåg för att jobbet krävde några extra minuter?

Läs mer

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken 109 000 invånare i kommunen (12:a i landet efter folkmängd) tillväxt i befolkning ca 1% per år tillväxt i arbetsplatser ca 2% per år (5 nya jobb varje arbetsdag)

Läs mer

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne Transportstrategi för Skåne Emelie Petersson Region Skåne Region Skånes organisation Uppdrag att främja hälsa, hållbarhet och tillväxt. En politiskt styrd organisation med ansvar för: Hälso- och sjukvård

Läs mer

Attitydundersökning Lommabanan 2014

Attitydundersökning Lommabanan 2014 RAPPORT Attitydundersökning Lommabanan 24 Trafikverket Projektnummer: TRV 2/46 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 8 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: -92 92 Dokumenttitel: Attitydundersökning

Läs mer

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter Magnus Hedin, Go Ahead Nordic (trafikdirektör Skånetrafiken 2008-2011) Anders Jönsson, Region Skåne Den danske banekonference 15 maj 2017, Köpenhamn, Danmark Innovation och ökat resande skånska innitiativ

Läs mer

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen!

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! 17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! Så här blir det Det var över 30 år sedan sist. Nu är det äntligen dags för en ny busstrafik i hela Dalarna, anpassad efter hur resbehovet ser ut idag.

Läs mer

Ändrad väg (Omledning) i Planno

Ändrad väg (Omledning) i Planno RUTINBESKRIVNING 1 (6) [] Inledning Ett nytt IT-system för planering av annonseringsinformation utanför driftperioden infördes under hösten 2013. I det nya systemet kan Järnvägsföretag själva lägga in

Läs mer

Tåg- och busstrafiken i nordöstra Skåne från 15 dec

Tåg- och busstrafiken i nordöstra Skåne från 15 dec Tåg- och busstrafiken i nordöstra Skåne från 15 dec Pågatåg nordost och Krösatåg Busstrafikutredningen Mats Ohlsson, affärsutvecklare tåg Bakgrund och huvudtankar Kraftfull satsning på kollektivtrafiken

Läs mer

JIL tockholms läns landsting

JIL tockholms läns landsting JIL tockholms läns landsting Trafiknämnden 1(3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Identitet 2012-10-29 TN 1210-0203 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 Svar på skrivelse från (MP) "Restiden mellan Järna och Stockholm

Läs mer

Uppföljning av frågorna från ungdomsrådet KS-2011/570

Uppföljning av frågorna från ungdomsrådet KS-2011/570 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2011-05-20 Kommunstyrelsen Uppföljning av frågorna från ungdomsrådet KS-2011/570 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att som sitt

Läs mer

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Trafikverkets järnvägsplan Solna stads detaljplan, Spårområde vid kv Tegen Samrådstid: 8 augusti 19 september 2012 Öppet hus:

Läs mer

Informationsmöte april 2018

Informationsmöte april 2018 Informationsmöte april 2018 Roslagsbanans utbyggnad Åkersberga Roslagsbanans utbyggnad Vi vill informera er! Vad ska vi göra? Varför gör vi detta? Var gör vi det? När händer det? Roslagsbanans utbyggnad

Läs mer

Trafikförändringar i sommar

Trafikförändringar i sommar Trafikförändringar i sommar Folder_allma n_sommar_a65.indd 1 2015-06-15 14:30 Under sommaren genomför SL en rad olika förbättringsarbeten. Under sommaren genomför SL en rad olika förbättringsarbeten. Stockholm

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN 2011-20093-53 STADSBYGGNADSKONTORET SID 1 (5) 2008-11-2325 Handläggare: Eric Tedesjö Tfn 08-50827569 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN Förslag till beslut

Läs mer

Undersökning om spårspring längs Mittstråket

Undersökning om spårspring längs Mittstråket Undersökning om spårspring längs Mittstråket Inledning Denna rapport presenterar resultaten från en undersökning som genomfördes som en del i en kommunikationskampanj om spårspring inom ramen för projekt

Läs mer

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik Inför planperioden 2018-2029 Syfte Underlag till nationell och regional åtgärdsplanering för planperioden 2018-2029. Gemensam vision

Läs mer

Trafikförbättrande åtgärder Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016

Trafikförbättrande åtgärder Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016 Trafikförbättrande åtgärder 2016 Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016 Koordinering i Stockholm TSA-bild Skärmdump ur det s.k. TSA-verktyget Regional trafikgrupp

Läs mer

Förvaltning av regional sampersmodell Skåne-TASS

Förvaltning av regional sampersmodell Skåne-TASS Trafikverket Förvaltning av regional sampersmodell Skåne-TASS Validering av 2016-04-01 modellen Malmö Förvaltning av regional sampersmodell Skåne-TASS Validering av 2016-04-01 modellen Datum Uppdragsnummer

Läs mer

BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING

BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING EN SATSNING PÅ SKÅNE ÄR EN SATSNING PÅ SVERIGE I slutet av mars 2017 fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på ny nationell

Läs mer

NY VÄG TILL MÅLET! Fem berättelser om smarta resval

NY VÄG TILL MÅLET! Fem berättelser om smarta resval NY VÄG TILL MÅLET! Fem berättelser om smarta resval 1 Tiden på tåget är min gyllene stund på dagen Det finns många goda anledningar att resa kollektivt eller samåka. En viktig anledning är att det nästan

Läs mer

Samverkan inför förändringar i JNB 2018 efter Transportstyrelsens marknadstillsyn. Möte Huvudpresentation

Samverkan inför förändringar i JNB 2018 efter Transportstyrelsens marknadstillsyn. Möte Huvudpresentation TMALL 0141 Presentation v 1.0 Samverkan inför förändringar i JNB 2018 efter Transportstyrelsens marknadstillsyn Möte 170322 Huvudpresentation Ver 1.0 Publicerad Hans Stenbacka Göran Styhr Agenda 1300 Inledning

Läs mer

RAPPORT Kapacitetsanalys Kungsbacka Göteborg Tåg 3116 Fastställd kapacitetsanalys i enlighet med Järnvägslagen 2004:519 Tågplan 2019 Ärendenummer:

RAPPORT Kapacitetsanalys Kungsbacka Göteborg Tåg 3116 Fastställd kapacitetsanalys i enlighet med Järnvägslagen 2004:519 Tågplan 2019 Ärendenummer: RAPPORT Kapacitetsanalys Kungsbacka Göteborg Tåg 3116 Fastställd kapacitetsanalys i enlighet med Järnvägslagen 2004:519 Tågplan 2019 Ärendenummer: TRV 2019/97694 1 Dokumenttitel: Kapacitetsanalys Skapat

Läs mer

Information om Mälarbanans utbyggnad

Information om Mälarbanans utbyggnad Information om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo, lägesrapport december Hej! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för att möta den ökade efterfrågan

Läs mer

Störningar i tågtrafiken /ver2

Störningar i tågtrafiken /ver2 Störningar i tågtrafiken 212-1 -- 217-7 217-8-28/ver2 Innehåll Sammanfattning Punktlighet och störningsorsaker under perioden från januari 212 t o m juli 217 i Skånetrafikens tågtrafik Aktuella prestandanyckeltal

Läs mer

s : Vändplats Alme

s : Vändplats Alme s. 84-89: Vändplats Alme dal Vändplats Almedal Jag har redan vittnat om min oro för Olskroken. Vid gränsen till Mölndal finns en annan plats som, trots att den ligger ljusår ifrån i komplexitet, förtjänar

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

Trafikverket satsar på Nynäsbanan. Minska störningar i trafiken Öka kapaciteten och punktligheten Höja säkerheten

Trafikverket satsar på Nynäsbanan. Minska störningar i trafiken Öka kapaciteten och punktligheten Höja säkerheten Trafikverket satsar på Nynäsbanan Minska störningar i trafiken Öka kapaciteten och punktligheten Höja säkerheten 1 2012-06-19 Bakgrund Tidigare var det många störningar och begränsningar längs Nynäsbanan

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg Så fungerar FLEXLINJEN i Göteborg Välkommen till Flexlinjen Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Flexlinjen kör i begränsade områden och kan komma närmare

Läs mer

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 hela DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 Trängseln i Skåne hotar tillväxten! enom det geografiska läget spelar den skånska infrastrukturen en viktig roll, bland annat som del i en transitregion

Läs mer

Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun

Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun 2012-10-29 Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun -bland boende i området runt Vindelälven och Tväråbäck med omnejd i Vännäs kommun Enligt uppdrag av Vännäs kommun

Läs mer