ERFAHRUNG HABO EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO. Upplev Habo. upplev.habokommun.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ERFAHRUNG HABO EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO. Upplev Habo. upplev.habokommun.se"

Transkript

1 ERFAHRUNG HABO EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO Upplev Habo upplev.habokommun.se

2 UPPLEV HABO E R FA H R U N G H A B O Upplev Habo den lilla pärlan vid Vätterstranden. Habo har gjort sig känt för sin småskalighet men trots denna kan vi erbjuda fantastiska naturupplevelser och fiskevatten i bland annat Hökensås naturreservat. Men också en förtrollande bokskog i direkt anslutning till Habo tätort, bad, camping och båtliv vid Sveriges näst största sjö Vättern. Erleben Habo - die kleine Perle Vätterstranden. Habo hat sich für seine Größe bekannt, aber trotz dieser, können wir eine beeindruckende Landschaft und Fischgründe einschließlich Hökensås Naturschutzgebiet bieten. Aber auch direkt an Ort Habo, Schwimmen, Camping und Boot fahren am zweitgrößten See Schwedens eine bezaubernde Buchenwald Vättern. Habo kan också erbjuda unika äventyrsupplevelser för familjen eller sällskap i form av hundspann, fridykning, klättring, ridning, cykelleder med mera. Här finns ett rikt hantverks- och konstliv, närproducerad mat och ett livligt centrum med handel, café, och restauranger. Habo är också känt för sin unika träkyrka som är värd ett besök. Vill man spela golf finns det ett 15-tal golfbanor nära Habo kommun bland annat Sand Golf Club, en inlandlinksbana som håller europeisk toppklass. Habo bieten auch einmalige Abenteuer Erlebnisse für die Familie oder der Gesellschaft in Form von Hundeschlitten, freies Tauchen, Klettern, Reiten, Radwege und vieles mehr. Es ist reich an Handwerks-und Kunstszene, eine pulsierende Handelszentrum, Café und Restaurants. Habo ist auch für seine einzigartige Holzkirche, die einen Besuch wert ist bekannt. Für Golfspieler gibt es in der Nähe von Habo eine Auswahl an 15 Golfplätzen. Dazu gehört u. a. der Sand Club Golf, ein Inland-Links von europäischer Spitzenklasse. Välkommen till Habo och njut av er vistelse! Willkommen in Habo und genießen Sie Ihren Aufenthalt! Fiske, fisk, delikatesser / Fishing, fish and delicacies Tel: / Phone: +46 (0) Öppet: 1/6-30/9 alla dagar Övrig tid: fred-lörd Open: 1/6-30/9 daily Other times: Fri-Sat N Karameller, choklad, konfektyrer / Caramels, chocolates, confectionery Tel: / Phone: +46 (0) Öppet: Efter överenskommelse / Open: by appointment. S HABO Camping & Stugby Handel och närproducerat Gor ett stopp i Habo! Camping och stugor nära Vättern / Camping and cabins near Vättern Cykeluthyrning, turistinformation / Bike hire, tourist information Öppet året runt. Reception jun-aug 8-21 Open all year. Reception June-Aug 8-21 Tel: / Phone: +46 (0) Kultur och natur Äventyr och upplevelser N Höghöjdsbana, zipline, paintball och café / High-rope courses, zipline, paintball and café Tel: / Phone: +46 (0) Öppet 1juli-9 augusti: tisd-lörd Open 1 July-9 August: Tues-Sat Restaurang, café, catering / Restaurant, café, catering Tel: / Phone: +46 (0) Upplev Habo det bästa av det mesta Kläder, böcker, café, blommor, keramik, skrädderi, bilar, sport, färg och tapeter, skor, byggmaterial & verktyg, heminredning, mat, optik, leksaker, kontorsmaterial, upplevelser, äventyr, närproducerat med mera. Ostar, ostkaka, butik, trädgårdscafé. Inomhusservering Cheeses, Swedish curd cake, shop, garden café. Indoor service Tel: / Phone: +46 (0) Öppet apr-maj: lö-sö 11-17, jun-aug: to-sö (jul: ons-sö), sep-dec: to15-19, sön Open apr-may: Sat-Sun 11-17, June-Aug: Thurs-Sun (July: Wed-Sun), Sept-Dec: Thurs 15-19, Sun O S Caféer och gårdsbutiker Fiske Konst, fisk, delika och Öppe Tel: tesser / Fishin t: 1/ hantverk g, 0/9 / Phon Open : 1/6-3 alla daga e: +46 fish and delica 0/9 daily r (0) 36/ Beef, fruit andcies Hängmörat nötkött, frukt-, grönsakslådor vegetable boxes 414 Övrig Tel: / Phone: +46 (0) tid:/ Open: Fri81. Other Öppet: fredag kl www. grene times fred-lörd nsfisk : Fri-Sa.se t eller, chokl ad, konfe Hundspann, Bäver- & Snöskosafari, Kennelbesök, Ekoträdgård, Guidning, ktyrer Events, Familj, Grupper, Födelsedag Öppe Tel: Caram 20 t: Efter Dog/team, Beaver & Snowshoe safarikennel visits, Organic Garden, övere 43 / Phon Guidedels, tours,choco Events, Family, Groups, Birthdays e: nskom Tel: / Phone: +46 (0) Upplev Habo Handel och Turism 63 lokala företag i samverkan melse (0) lates, Öppet: Förbokning: månd-lörd / Open (pre-booking): confe Mon-Sat / 420 Open ctione P : ry by appo43 Camp ing intme Gruppboende, fest & aktiviteter med Roger s Lugna Äventyr. Information: upplev.habokommun.se nt. Cyke och stugo Camp Hundar välkomna på hela anläggningen / Group accommodation, r luthyr ing & Roger s Lugna Adventure. Dogs are welcome ning, nära Vätte Party & activities with throughout Stugb the property. turisti rn / Camp y nform Öppe Tel: / Phone: +46 (0) ation Öppet:ing t överenskommelse. / Open: by arrangement Hyr din Open året runt. / Bike Efterand cabin Tel: all year. Reception hire, cykel här! touris s near Vätte Rece t inform bike rn ption jun-aug Rent a 75 / ation Fläsk-, nöt-8-21 & viltkött / Pork, beef & game June here! Aug95 73 / Phone: +46 (0) www. Phone: +46Tel: L 8-21 habo / Open: by arrangement (0)Efter överenskommelse. camp Öppet: Högh ing.se 73 öjdsb ana, 75 ziplin e, paintb all Tel: 0730 Grönsaker, kryddor och blommor från egen ekologisk odling. paintb och café Vegetables, -75 / High-spices and flowers from our own organic farm. Q all Tel: / Phone: +46 (0) rope Öppe / Phonand café SÖDERLINDS Torsd Juncours - okt / Open: Thurs June to Oct t grönsaker ekologiska1juli-9 e:öppet: es, Open +46 (0) ziplin 1 July-9 augusti: Bok & Present Shopen e, Habo Camping tisd-lö The Book & Present Shop Tel: +46 (0) www. August: Tues- rd Tel: +46 (0) Potatis och andra rotfrukter samt ägg / Potatoes and other root haga Sat vegetables. Eggs also rdslag Resta Habo kyrka. ard.s Tel: / Phone: +46 (0) urang Tel: , (exp.) e, café, Öppet: Alla dagar dag och kvällstid / Open: Daily daytime and evenings Vägkyrka 25 juni-10 aug. Caféet vid kyrkan Tel: 0392 cater har öppet mellan klockan alla dagar. ing -200 Minigolf och Servering på Slättens Idrottsområde! Guidning i kyrkan kl. 11, 12, 15, 16 och / Phon/ Restaurant Mini Golf, Coffee and Kiosk on Slättens Sports Zone! www. e: +46 (0), café, cater Ostar C Habo church. llagat Öppet: månd-fred 17-21, onsd-tors även 10-12,, ostka Chee ing Phone: +46 (0) , +46 (0) se ses, lörd-sönd Under juli månad öppet: lörd-sönd Kött från älg, hjort,08 vildsvin, rådjur / Meat from elk, deer, wild boar, roe deer Open church 25 June-10 Aug. The café by Swed ka, butik, trädg Tel: / Phone: +46 (0) ish the church is open daily. Upplev Öppet: Efter överenskommelse / Open: by arrangement Öppe Tel: curd cake, årdscafé. Guided tours in the church at 11, 12, 15, 16 t apr-m Habo 2 and Inom shop, Kläder, husse aj: lö-sö02 21 / Phon det garde Open rverin n café. bästa e: apr-m deri, böcker, café, g Indooridlektioner, av det, jun-a +46 (0) 36 Turridning, familjeläger / Tour riding, riding lessons, ay: Sat-S sep-d bilar, r servicstugor, blom cabins, family camps mest spor t, mate un 11-17ec: to15- ug: to-sö a 21 Tel: e 77 / Phone: +46 (0) rial & färg och mor, keram 11-18, June- 19, sön Septverkt leksa Öppet: Efter överenskommelse / Open: by arrangement (jul: ik, tape Aug: Dec: ons-s ker, kont yg, hem. ter, skor, skrädthurs Thurs ö), inred -Sun orsm www. bygg ning,, Sun Fisk, kräftor, delikatesser, servering / Fish, crayfish, delicacies, catering kivarp närproduateri (July: Tel: / Phone: +46 (0) al, uppl Turistinformation mat, sgård Wed- kl 10-18, lörd-sönd kl Övriga året se optik.se evels cerat Öppet juni-sept: månd-fred Sun),, Häng Biblioteket, Jönköpingsvägen 2 er, även med aktuella tider på hemsidan / Open June-Sept: Mon-Fri 10-18, möra mera och Bok & Present Shopen, Jönköpingsvägentyr, 10 D t nötkö Sat-Sun Other times of the year: see homepage. 11. tt, fruktwww.carlensfisk.se Tel: +46 (0) Tel: 070-5, gröns E-post: akslå dor / Öppe Köksprylar & saker för bak-tokiga / Kitchen gadgets & things for Beef, t: freda30 / Phon the baking-mad fruit e: g kl. Tel: / Phone: +46 (0) (0) 70 and veget Öppet: söndag 11-16, övrig tid eft. överenskommelse / Open able 558 www. Open: Sun 11-16, other times by arrangement boxes kvills. : Fri se Brandstorps kyrka, Brandstorps Hembygdsgård. Hund Servering 28/6-10/8 alla dagar Unik keramik, linne-, ullprodukter / Unique pottery, linen and wool products spann Choklad. Isevent för bröllop, fest och teambuilding / Chocolate, ice Tel: / Tel: +46 (0) , Bäve event for weddings, parties and team building Brandstorps Church, r- & Snös Öppet / Open: Facebook: kerstinskeramikihabo Tel: / Phone: +46 (0) Brandstorps Hembygdsgård. Dog www. kerstinskeramik.se kosaf Café 26 June-10 Aug, daily team, Beav Events, Famil ari, Kenn er j, Grupp elbesök, Guide & Snow er, Föde Ekoträdgår shoe d tours Tel: :38 Öppe safar d, Guidn ikenn lsedag t: Förbo , Events, el Fami ing, 88 kning : månd 90 / Phon ly, Grou visits, Orga ps, Birthd nic Gard -lörd e: +46 (0) en, / Open ays www. turoc Grup hnatu (pre-bookin Hund pboende, r.se g): Mon-S Party ar välkomna fest & aktivi at & activi teter på ties with hela anläg med gning Roger s Roge Lugn r s Lugn en / a Även Tel: 0392 throu a Adve Group accom ghou Öppe tyr. Uppl nture t the t: Efter moda ev Habo / Phon property.. Dogs are tion, övere Hand e: nskom welco el och melse +46 (0) 392 me www. Turis. sjoha m 63 gape / Open: by nsion lokal at.se arrangeme a föret Fläsk nt ag i samv -, nöttel: erkan & viltkö Öppe tt / Pork, 95 t: Efter övere 73 / Phon beef nskom e: & melse +46 (0) 70 game www. slakta. rnigu / Open: by bbhu lan.se arrangeme Grön ekolog nt Långhult, saker iska Habo., krydd Vege grönsa ker tables or spice och blomm omater.se Tel: Öppe t: Torsd s and flowe or från egen 61 rs ekolo -19. Jun49 / Phon from our own Rent a bike gisk odling e: okt / Open (0) 70 organic farm.. www. here! 814 : goda toma Thurs ter.se -19. June Potat is och to Oct andra rotfru kter Tel: Öppe veget samt ägg t: Alla ables / Potat 62 daga r dag / Phon. Eggs also oes and och kvälls other e: +46 root tid / Open (0) 70 www. : Daily tumb ack.s daytim e e and eveni Habo ngs kyrka Kött från Tel: älg, hjort, Vägk Habo yrka 45, vildsv Camp Tel: har öppe 25 juni in, rådjur Tel: +46 ing Öppe aug. / Meat t mella (0) Guidn 90 t: Efter Cafée (exp.) n ing i övere 85 / Phon from elk, 4 05 kyrka klockan t vid kyrka Bok & e: +46 deer, 75 nskom n kl. 11, Prese wild (0) melse nt Shop 12, 15, alla daga n The Book Habo / Open boar, roe r. 16 och en deer churc Turrid : by arran 85 Tel: +46 & Prese Phon h. ning, 17. e: geme ridlek (0) nt Shop Open +46 (0) 70 nt tioner Minigolf churc, stugo 5 61 the churc h , r, familj och Serv JuneTel: cabin eläge h is Guide 10 Mini ering Öppe s, family r / Tour Golf, d tours open Aug. The (0) t: Efter på Slätt and riding 00 Coffe café in the / Phon camps daily. övere, riding e and by ens Idro churc e: +46 nskom. Öppe Kiosk lesso h at 11, lördwww. (0) 503 melse ttsom ns, Fisk, on Slätte sönd t: månd-fred brann 12, 15, kräfto råde tomt. / Open: by ns Spor r, delika 16!. Unde 17-21, weeb onsd tesse ts Zone ly.com arrangeme r juli Öppe -tors måna nt! t juni-s Tel: r, servering även d öppe aktue ept: månd / Phon / Fish, crayfi t: lörd , lla tider -fred sönd kl e: +46 (0) sh, delica på Sat-S un hemsidan cies, 36-43, lörd-s. cater 4 10 önd kl / Open. Other ing Junetimes. Övrig Sept: of www. a året Moncarlen the year: se Köks see homefri sfisk. prylar se page, & saker för bak-t okiga Tel: Öppe the bakin / Kitchen gadg t: sönd g-ma 55 ets & d ag / Phone: Open things +46 (0) : Sun, for övrig tid eft., other www. Unik times överenskom40 55 keram dittsk afferi by arrangememelse och Bok Bibliotek ik, linne.com, ullpro et, Jönk nt & Pres Tel: dukte öpingsvä ent r / Uniqu 44 Öppe t / Open / Tel: e potter Tel: +46Shopen, Jönk gen 2 : Face E-po +46 (0) y, linen öpingsvä and wool st: turis (0) 36-4 book www. 70 : 744 Brand kersti kersti gen produ 59 nsker storp nsker cts s Brand amiki 51 D amik. boko habo storp kyrka, se mmu s Hemb Serve n.se ring 28/6ygdsg ård. 10/8 Brand alla daga storp s Brand r storp Church,. s Café 26 June-Hembygdsg 10 Aug, ård. Chok daily lad. Iseve nt event för bröllop, for wedd fest och Tel: ings, team partie 24 / Phon s and building / Choc team olate, buildi www. e: +46 (0) ice lagott ng.se H Karam J Hand och nä el rprod ucera t A HABO K F O D I G E H J R A B P K Gor ett stopp i H abo! Kultu r och natur Långhult, Habo M Cafée r oc gårds h butik er Kons t och hantv erk F L Karta2014.indd 2 G Q R Info rma SÖDE RL C INDS tion : upp lev.ha bok om mu Hyr din cykel här! Turisti tion upplev.habokommun.se UPPLEV HABO 2 11 HABO Göteborg Jönköping n.s e nforma 2014 Stockholm Även tyr oc upple h velser 11:38 E R FA H R U N G H A B O Malmö Turistinformation Biblioteket, Jönköpingsvägen 2. Bok & Present Shopen, Jönköpingsvägen 10 D. +46 (0)

3 EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO Experience Habo - the small pearl of Vätterstranden. Habo has made itself known for its small size, but despite this, we can offer stunning scenery and fishing grounds including Hökensås nature reserve. But also an enchanting beech forest directly adjacent to Habo locality, swimming, camping and boating at Sweden s second largest lake Vättern. Habo can also offer unique adventure experiences for the family or the company in the form of dog sledding, free diving, rock climbing, horseback riding, bike trails and more. There is rich craft and art scene, a bustling center of trade, cafe, and restaurants. Habo is also known for its unique wooden church which is worth a visit. If you want to play golf, there are some 15 golf courses close to Habo municipality, including Sand Golf Club, an inland links course of European top class. Ervaar Habo - de kleine parel van Vätterstranden. Habo heeft zichzelf bekend voor zijn kleine formaat gemaakt, maar ondanks dit, kunnen we prachtige landschappen en visgronden inclusief Hökensås natuurgebied bieden. Maar ook een betoverend beukenbos direct grenzend aan Habo plaats, zwemmen, kamperen en varen op een na grootste meer van Zweden Vättern. Habo kunnen ook uniek avontuur ervaringen voor de familie of het bedrijf in de vorm van hondensleeën, vrij duiken, bergbeklimmen, paardrijden, fietspaden en meer. Er is rijk ambacht en kunst scene, een bruisend centrum van de handel, cafe en restaurants. Habo is ook bekend om zijn unieke houten kerk die een bezoek waard is. Voor golfspelers zijn er 15 golfbanen in de omgeving van Habo m.i.v. de Sand Golf Club, een golfbaan van de beste Europese klasse. Welcome to Habo and enjoy your stay! Welkom bij Habo en geniet van uw verblijf! 4 Stanna i Habo Aufenthalt in Habo Stay in Habo Verblijf in Habo 9 Äventyr och närproducerat Abenteuer und lokal produzierte Rohwaren Adventure and local produce Avontuur en plaatselijke producten 12 Utflyktsmål, konst och hantverk Kunst, Handwerk und Ausflugsziele Art, Crafts and Excursions Kunst, handwerk en uitstapjes 16 Kultur i Habo Kultur in Habo Cultural highlights in Habo Cultuur in Habo 19 Natur och Historia Natur und Geschichte Nature and History Natuur en geschiedeni 24 Bad och båtliv Bad und Bootsleben Swimming and Boation Zwemmen en varen EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO 3

4 AUFENTHALT IN HABO STAY IN HABO VERBLIJF IN HABO DET MESTA FÖR DE FLESTA I Habo har vi en livaktig handel och bra service. Vi allt från den lilla hantverksbutiken till större fackhandlare. Runt Habo finns många företag som erbjuder närproducerade varor och äventyr. 4 UPPLEV HABO ERFAHRUNG HABO

5 EINKAUFEN IN HABO SHOPPING IN HABO WINKELEN IN HABO STANNA I HABO HANDLA I HABO Utflyktstips Ausflugstipps Excursion Uitstapjes Habo Für jeden etwas Habo ist durch einen lebendigen Handel und ein gutes Dienstleistungsangebot geprägt. Hier gibt es einfach alles vom kleinen Handwerksladen bis zu größeren Fachgeschäften. Um Habo herum sind viele Unternehmen angesiedelt, die lokal produzierte Rohwaren, aber auch Abenteuer anbieten. Habo something for everyone Here we have lively commerce and excellent service. In Habo, we have everything from the little arts and crafts shop to the larger, specialised retailers. Around Habo are many companies that offer locally produced goods and adventure. Habo het meeste voor de meesten Hier hebben we een levendige handel en een goede service. In Habo hebben we alles van kleine ambachtelijke winkels tot grote vakhandelaren. In de omgeving van Habo zijn er veel bedrijven die plaatselijke producten en avonturen aanbieden. S Brandstorps Hembygdsgård (0) S Brandstorps kyrka (0) Bruk för alla (Second hand) (0) N Bränntomt Turist & Ridcenter (0) P Ditt Skafferi (0) D Hagårds Lagård (0) Habo Hembygdsgård (0) Erikshjälpen Second Hand (0) Lustfyllt (0) Spinnet i Habo (0) J Slaktar n i Gubbhulan (0) B Gunnars Konfektyr (0) R Habo kyrka, Guidebokning (0) Hökensås Sportfiske (0) Konstkvarnen Rödån (0) Hans Komålarn Lindberg (0) Rylanders Fisk (0) A Grenens Fisk & Delikatesser (0) O Carléns Fisk och Vätterkräftor (0) La Gott Chocolate, choklad och isevent (0) H Nystedt Husky - Hundspann året om (0) F Kivarps Gårdsmejeri (0) G Kvills kött (0) K Söderlinds Ekologiska grönsaker (0) L Tumbäcks gårdsförsäljning (0) M Viltboden (0) Q Kerstins keramik & textil (0) Bo Unterknuft Accommodation Accommodatie Shopping, experiences, adventures and local produce. N Bränntomt Turist & Ridcenter (0) Munkaskogsgården (0) Gubbhulans Skola (0) I Sjöhaga Pensionat (0) C Habo Camping (0) Shopping, Erfahrungen, Abenteuer und vor Ort produziert. Winkelen, ervaringen, avonturen en lokaal geproduceerd. Mat Gastronomie Eating Out Uit eten O Carléns Fisk och Vätterkräftor (0) E Holmenstugan Restaurang & Café (0) F Kivarps Gårdsmejeri (0) Konditori Briljanten (0) Pizzeria Italia (0) Restaurang Kärrsliljan (0) Restaurang & Pizzeria Habo (0) Restaurang & Pizzeria 95:an/Habo Kök & Bar (0) Restaurang Lotus (0) Rödåns Kiosk och Servering (0) EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO 5

6 7 1 Ledamot nr 337 Akupunktur, zon- & muskelterapi. Tel: Öppet: Tidsbeställning. Acupuncture, zone & muscle therapy. Tel: +46 (0) Open: by appointment. Snittblommor och krukväxter Tel: Öppet: månd-fred 9-18,lörd 9-13 Cut flowers and potted plants. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 9-18,Sat Träning och friskvård. Tel: Öppet: Alla dagar nordicwellness.se/vara-klubbar/jonkoping/habo Training and wellness. Tel: +46 (0) Open: Daily nordicwellness.se/vara-klubbar/jonkoping/habo 7 Bank. Tel: Öppet: Tidsbeställning. Banking. Tel: +46 (0) Open: by appointment Bank, försäkring, juridik. Tel: Öppet: månd-fred 10-15, torsd Banking, insurance, law. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 10-15, Thurs Fastighetsförmedling Tel: Öppet: månd-fred z Estate agents. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri Per & Lisa z z Blogg och But ik Hårvård, massage, fot-, nagelvård, hudterapi. Tel: Öppet: månd-fred lörd Hair care, massage, manicure, pedicure, skin therapy. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri Sat Djursjukvård, försäljning av djurfoder och artiklar Tel: , Öppet: månd-onsd 9-12,13-18, fred www. djursjukhusetab.se Animal health care, sale of animal feed and other items Tel: +46 (0) , +46 (0) Open: Mon-Wed 9-12, 13-18, Fri Evenemang, utställningar, festlokal, lokaler. Tel: Sommarsalong, Café. Öppet: 25/6-10/ Functions, exhibitions, parties, premises. Tel: +46 (0) Summer salon, Café. Open: 25/6-10/ Children s and ladies clothes, home furnishing. Tel: Open: Mon-Fri 10-18, Sat z w w w. p e r o c h l i s a. s e Barn-, damkläder, heminredning. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Hemslöjd, garner, handarbeten. Tel: Öppet: onsd-fred Handicraft, yarn, embroidery. Tel: +46 (0) Open: Wed-Fri Skor, stövlar, väskor. Tel: Öppet: månd-fred 12-18, lörd Shoes, boots, bags. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 12-18, Sat Gott kaffe, goda kakor, mysig miljö. Tel: Öppet: onsd-sönd (25/6-10/8 månd-sönd 11-17). Great coffee, Delicious cakes, Cozy atmosphere. Tel: +46 (0) Open: Wed-Sun (25/6-10/8 Mon-Sun 11-17). 9 Husmanskost, a la carte, pizza, kebab. Tel: Öppet: må-to 11-22, fre 11-23, lö sö Homely fare, a la carte, pizza, kebab. Tel: +46 (0) Open: Mon-Tues 11-22, Fri 11-23, Sat 12-23, Sun Presenter, leksaker, böcker, kartor. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Turistinformation, cykeluthyrning. Presents, toys, books, maps. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 10-18, Sat Tourist information, bike hire. 7 Bröllop, barn, körskortsbilder. Tel: Öppet: månd 15-17, onsd Övriga tider tidsbokning. Wedding, children s, driving licence photographs. Tel: +46 (0) Open: Mon 15-17, Wed Other times: please book. 10 Frisör allt inom professionell hårvård. Tel: Öppet: Se aktuella öppettider på hemsidan. www. studioh.nu Hairdresser professional hair care. Tel: +46 (0) Open: See homepage for opening hours. 11 Snittblommor, krukväxter, inredning. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd www. frokenfro.se 6 Colourful children s clothes, ladies and maternity clothes. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 10-18, Sat Färglada barnkläder, dam- och mammakläder. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd www. gustavochlillan.se UPPLEV HABO Cut flowers, potted plants, home furnishing. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 10-18, Sat E R FA H R U N G H A B O Dagligvaruhandel. Tel: Öppet: Alla dagar www. coop.se Food retailer. Tel: +46 (0) Open: Daily

7 12 14 Habo Dagligvaruhandel. Tel: Öppet: Alla dagar Food retailer. Tel: +46 (0) Open: Daily Leksaker. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd (Lunch 13-14). Toys. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 10-18, Sat (Lunch 13-14) Konditorivaror, smörgåsar, sallader. Tel: Öppet: månd-fred 7-18, lörd Café, sandwiches, salads. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 7-18, Sat Guldsmed, egen design, smycken. Tel: Öppet: tisd-fred 10-18, lörd (Lunch ). www. guldverkstan.com Goldsmith, own designs, jewellery. Tel: +46 (0) Open: Tues-Fri 10-18, Sat (Lunch ) Spel, lotter, godis. Tel: Öppet: månd-lörd 9-19, sönd Betting, lottery, sweets. Tel:+46 (0) Open: Mon-Sat 9-19, Sun Bank och Försäkring. Tel: Öppet: månd-fred 8-16:30 (maj-aug 8-16) (Lunch 12-13). www. lansforsakringar.se Banking and insurance. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 8-16:30 (May-Aug 8-16). (Lunch 12-13) 13 Optiker, glasögon. Tel: Öppet: månd-fred (Lunch 13-14). Optician, glasses. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri (Lunch 13-14). 15 Förmedling av fastigheter. Tel: www. lansforsakringar.se Estate agents. Tel: +46 (0) Minigolf och Servering på Slättens Idrottsområde! Mini Golf, Coffee and Kiosk on Slättens Sports Zone! 9 Öppet: månd-fred 17-21, onsd-tors även 10-12, lörd-sönd Under juli månad öppet: lörd-sönd EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO 7

8 15 Tel: +46 (0) H ABO HOBBY 16 Radiostyrt, modelljärnvägar, plastmodeller. Tel: Öppet: tisdag, torsdag 14-19, lördag Radio-controlled, model railways, plastic models. Tel: +46 (0) Open: Tues, Thurs 14-19, Sat Tryckeri. Öppet: månd-fred Tel: Printing office. Open: Mon-Fri Tel:+46 (0) Färg, kakel, golv, tapeter, kosmetika. Tel: Öppet: månd-fred 7-18, lörd Paint, tiles, flooring. wallpaper, cosmetics. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 7-18, Sat Badrum, uppvärmning, installationer. Öppet: Efter överenskommelse. Tel: www. haboror.se Bathroom, heating, installations. Open: by arrangement. Tel: +46 (0) Tel: +46 (0) Kläder för hela familjen. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd 10-14, sönd (Söndagar stängt från midsommar till 31/7). Clothes for the whole family. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 10-18, Sat 10-14, Sun (Sundays closed from Midsummer until 31/7) Second Hand. Tel: Öppet: mån-ons 10-16, tors 10-18, fre www. brukforalla.se Second Hand. Tel: +46 (0) Open: Mon-Wed 10-16, Thurs 10-18, Fri Färg, tapeter, golv. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Paint, wallpaper, flooring. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 10-18, Sat Nya och begagnade bilar. Tel: Öppet: mån-fred 9-18, lörd (ej jun-aug). www. runesbil.se New and second-hand cars. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 9-18, Sat (not June-Aug). Byggmaterial, fönster, golv, färg, trädgård, husgeråd, djurfoder. Tel: Öppet: månd-fred 7-18, lörd 9-13, (v må-fr 7-17, lö 9-13). Building materials, windows, flooring, paint, gardening, utensils, animal feed. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 7-18, Sat 9-13, (weeks Mon-Fri 7-17, Sat 9-13) Allt för hund och katt. Tel: Öppet: mån-fred 14-18, lörd Everything for your cat and dog. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri 14-18, Sat Reparationer av trädgårdsmaskiner, båtmotorer m.m. Tel: Öppet: månd-fred (Torsd 10-20). Repairs to garden equipment, marine engines, etc. Tel: +46 (0) Open: Mon-Fri (Thurs ) Garageportar, fönster, marksten, robotgräsklippare, Muurikka. Tel: Öppet: tisd, ons, torsd 14-18, lördag Garage doors, windows, paving stones, automowers, Muurikka. Tel: +46 (0) Open: Tues, Wed, Thurs 14-18, Sat Allt inom badrum, kakel och klinkers. Tel: Öppet: mån-tors 10-18, fre 10-17, lör Everything for your bathroom, including wall and floor tiles Tel: +46 (0) Open: Mon-Thur 10-18, Fri 10-17, Sat Mieten Sie hier ein Fahrrad Rent a bike here Huur hier je fiets Hyr din cykel här Habo Camping Tel: +46 (0) C Bok & Present Shopen Tel: +46 (0) Turistinformation Biblioteket, Jönköpingsvägen 2 och Bok & Present Shopen, Jönköpingsvägen 10 D Tel: +46 (0) E-post: 6 R Habo kyrka. Tel: , Vägkyrka 25 juni-10 aug. Caféet vid kyrkan har öppet mellan klockan alla dagar. Guidning i kyrkan kl. 11, 12, 15, 16 och 17. Habo church. Tel: +46 (0) , +46 (0) Open church 25 June-10 Aug. The café by the church is open daily. Guided tours in the church at 11, 12, 15, 16 and UPPLEV HABO ERFAHRUNG HABO

9 Utflyktsmål Ausflugsziele Days out Plaatsen om te bezoeken EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO 9

10 A Fiske, fisk, delikatesser. Tel: Öppet: 1/6-30/9 alla dagar Övrig tid: fred-lörd B Fishing, fish and delicacies. Tel: +46 (0) Open: 1/6-30/9 daily Other times: Fri-Sat J Fläsk-, nöt- & viltkött. Tel: Öppet enlig överenskommelse. Pork, beef & game. Tel: +46 (0) Open by arrangement. Karameller, choklad, konfektyrer. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. C HABO Camping & Stugby Caramels, chocolates, confectionery. Tel: +46 (0) Open: by appointment. K SÖDERLINDS ekologiska grönsaker Långhult, Habo Grönsaker, kryddor och blommor från egen ekologisk odling. Tel: Öppet: Torsd Jun-okt. Vegetables, spices and flowers from our own organic farm. Tel: +46 (0) Open: Thurs June to Oct. Camping och stugor nära Vättern. Cykeluthyrning, turistinformation. Öppet året runt. Reception jun-aug Tel: D Camping and cabins near Vättern. Bike hire, tourist information. Open all year. Reception June-Aug Tel: +46 (0) L Potatis och andra rotfrukter samt ägg. Tel: Öppet: Alla dagar dag och kvällstid. Potatoes and other root vegetables. Eggs also. Tel: +46 (0) Open: Daily daytime and evenings. Höghöjdsbana, zipline, paintball, café. Tel: Öppet 1juli-9 augusti: tisd-lörd High-rope courses, zipline, paintball, café. Tel: +46 (0) Open 1 July-9 August: Tues-Sat M E Restaurang, café, catering. Tel: Restaurant, café, catering. Tel: +46 (0) Kött från älg, hjort, vildsvin, rådjur. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. N Meat from elk, deer, wild boar, roe deer. Tel: +46 (0) Open: by arrangement. F Turridning, ridlektioner, stugor, familjeläger. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Tour riding, riding lessons, cabins, family camps. Tel: +46 (0) Open: by arrangement. Ostar, ostkaka, butik, trädgårdscafé. Inomhusservering Tel: Öppet apr-maj: to 15-18, lö-sö 11-17, jun-aug: to-sö (juli: ons-sö), sep-dec: to15-19, sön G Cheeses, Swedish curd cake, shop, garden café. Indoor service. Tel: +46 (0) Open Apr-May: Thurs 15-18, Sat-Sun 11-17, June-Aug: Thurs-Sun 11-18, (July: Wed-Sun), Sept-Dec: Thurs 15-19, Sun O Fisk, kräftor, delikatesser, servering. Tel: Öppet juni-sept: månd-fred kl 10-18, lörd-sönd kl Övriga året se aktuella tider på hemsidan. Fish, crayfish, delicacies, catering. Tel: +46 (0) Open June-Sept: Mon-Fri 10-18, Sat-Sun Other times of the year: see homepage. P Hängmörat nötkött, frukt-, grönsakslådor. Tel: Öppet: fredag kl H Beef, fruit and vegetable boxes. Tel: +46 (0) Open: Fri Köksprylar & saker för bak-tokiga. Tel: Öppet: söndag 11-16, övrig tid eft. ök. Kitchen gadgets & things for the baking-mad. Tel: +46 (0) Open: Sun 11-16, other times by arrangement. Hundspann, Bäver- & Snöskosafari Kennelbesök, Ekoträdgård, Guidning, Events, Familj, Grupper, Födelsedag. Tel: Öppet: Förbokning: månd-lörd Dog team, Beaver & Snowshoe safari Kennel visits, Organic Garden, Guided tours, Events, Family, Groups, Birthdays. Tel: +46 (0) Open (pre-booking): Mon-Sat Q Unik keramik, linne-, ullprodukter. Tel: Öppet: Facebook: kerstinskeramikihabo www. kerstinskeramik.se Unique pottery, linen and wool products. Tel: +46 (0) Open: Facebook: kerstinskeramikihabo I Gruppboende, fest & aktiviteter med Roger s Lugna Äventyr. Hundar välkomna på hela anläggningen Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Group accommodation, Party & activities with Roger s Lugna Adventure. Dogs are welcome throughout the property. Tel: +46 (0) Open: by arrangement. Choklad. Isevent för bröllop, fest och teambuilding. Tel: Chocolate, ice event for weddings, parties and team building. Tel: +46 (0) UPPLEV HABO ERFAHRUNG HABO

11 S Brandstorps kyrka, Brandstorps Hembygdsgård. Servering 28/6-10/8 alla dagar N Brandstorps Church, Brandstorps Hembygdsgård. Café 28/6-10/8 daily S O H 42 J A P K 34 F D I L E G Q M R C B EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO 11

12 Konst & hantverk lokalproducerad mat och råvaror Kunst und Handwerk lokal produzierte Speisen und Rohwaren. 12 UPPLEV HABO ERFAHRUNG HABO

13 UTFLYKTSMÅL AUSFLUGSZIELE EXCURSIONS UITSTAPJES Konst Runt Habo finns ett flertal konstnärer och hantverkare. Under sommaren har den kände Habokonstnären Hans Lindberg ateljé och utställning i Sågaretorpet, Brandstorp. Hans Lindberg är främst känd för sina komålningar. Konstfesten där Habos konstnärer och konsthantverkare visar upp sig arrangeras årligen under vecka 40 på Spinnet. Lokalproducerad mat Intresset för närproducerad mat och råvaror som kommer från närområdet blir bara större och större. I Habo blir det fler och fler som förädlar lokala råvaror. Här finns allt ifrån kött och vilt, fisk och skaldjur, ost och grönsaker till choklad och godis. Fisk och kräftor I Habo finns flera fiskrökerier. Försäljning av nyfångad fisk sker under hela året i mån av tillgång. Här kan man smaka på Vätterns delikatesser vättersik eller röding. På hösten dras det också upp tonvis med härliga vätterkräftor. Vissa kan vara stora som humrar. Första lördagen i september arrangeras Kräftlördag, en stor folkfest där vi lyfter fram den lokalproducerade maten. Hantverk På senare tid har Habo gjort sig känt för sina hantverkare och hantverkstäder. Här tillverkas allt från guldsmycken till keramik och tenn. De flesta tillverkare har också försäljning av sina produkter i direkt anslutning till verkstäderna. Unik miljö för bröllop och fest I en ombyggd ladugård vid Vättern erbjuder Lustfyllt en underbar miljö för bröllop, fest och konferens. Här finns också butik med konst, keramik och möbler. Iskonst och äkta choklad I Habo finns också en av Sveriges främsta och mest anlitade isskulptörer. Dessa konstverk kan man se på många arrrangemang runt om i världen. Varje jul uppförs traditionsenligt en isskulptur i Habo centrum. Här tillverkas också handgjorda chokladpraliner av högsta kvalitet. Pralinerna har en personlig prägel vad gäller smak och utseende. Art and handicrafts - locally produced food and raw ingredients. Kunst en handenarbeid plaatselijke voedingsmiddelen en producten. Kunst Rings um Habo gibt es mehrere Künstler und Kunsthandwerker. Im Sommer hat der bekannte Haboer Künstler Hans Lindberg sein Atelier und eine Ausstellung im Sågaretorpet in Brandstorp. Hans Lindberg ist vor allem für seine Gemälde von Kühen bekannt. Das Kunstfest, bei dem die Künstler und Kunsthandwerker Habos sich präsentieren, wird jährlich in der 40. Kalenderwoche im Kulturzentrum Spinnet veranstaltet. Essen aus der Region Das Interesse an regionalen Produkten und Lebensmitteln, die aus der näheren Umgebung kommen, wird größer und größer. In Habo werden es immer mehr Anbieter, die regionale Produkte veredeln. Hier gibt es alles, von Fleisch und Wild, Fisch und Schalentieren, Käse und Gemüse bis hin zur Schokolade und Süßigkeiten. Fisch und Krebse In Habo gibt es mehrere Fischräuchereien. Der Verkauf von frisch gefangenem Fisch erfolgt ganzjährig nach Verfügbarkeit. Hier kann man die Delikatessen des Vätterns, Vätterfelchen oder Saibling kosten. Im Herbst werden tonnenweise herrliche Vätterkrebse herausgezogen. Einige können so groß wie Hummer sein. Am ersten Samstag im September findet der Krebssamstag statt, ein großes Volksfest, bei dem regionale Produkte im Mittelpunkt stehen. Handwerk In der letzten Zeit hat sich Habo auch mit seinen Handwerkern und Werkstätten einen Namen gemacht. In Habo entsteht alles von Goldschmuck über Keramik und Zinnprodukte. Die meisten Hersteller verkaufen direkt aus ihren Werkstätten. Einzigartiges Ambiente für Hochzeiten und Feste In einem umgebauten Kuhstall am Vättern-See bietet Lustfyllt ein reizvolles Ambiente für Hochzeiten, Feste und Konferenzen. Außerdem gibt es einen Laden, in dem Kunst, Keramik und Möbel angeboten werden. Eiskunst und echte Schokolade In Habo lebt auch einer der bedeutendsten und gefragtesten Eisbildhauer. Die Eisskulpturen sind auf vielen Veranstaltungen in der ganzen Welt zu sehen. Traditionsgemäß wird im Zentrum von Habo jedes Jahr zu Weihnachten eine Eisskulptur errichtet. Hier werden auch handgemachte Schokoladenpralinen von höchster Qualität hergestellt, die hinsichtlich Geschmack und Aussehen ihre ganz persönliche Note haben. EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO 13

14 UTFLYKTSMÅL AUSFLUGSZIELE EXCURSIONS UITSTAPJES Art Around Habo there are many artists and craftsmen. During the summer the well-known artist from Habo, Hans Lindberg has his studio and exhibitions in Sågaretorpet, Brandstorp. Hans Lindberg is best known for his cow paintings. The Art Festival where Habo s artists and craftsmen display their works is held during week 40 every year at Spinnet. Locally produced food Interest in locally produced food and raw goods that come from the area continues to grow. In Habo there are an increasing number of suppliers of local raw goods. Here, there is everything from meat and wild fish and seafood, cheese and vegetables to chocolate and candy. Fish and crayfish There are many fish smokehouses in Habo. Sales of freshly caught fish take place all year round, subject to availability. Here you can taste the delicacies of Vättern freshwater whitefish or charr. There are tonnes of delicious freshwater crayfish caught in the autumn. Some as big as lobsters. The first Saturday in September is Crayfish Saturday, a big festival focusing on locally produced food. Arts and crafts Recently Habo has become renowned for its artisans and arts and crafts workshops. You can find locally made gold jewelry, ceramics and pewter objects. Most of the craftsmen also sell their work close to their workshops. A unique setting for weddings and parties In a converted barn by Vättern, Lustfyllt offers a wonderful setting for weddings, parties and conferences. There is also a shop with art, pottery and furniture. Ice art and genuine chocolate In Habo we also have of one of Sweden s most renowned ice sculptors, whose work is very much in demand. His works of art can be enjoyed around the world at various events. Traditionally, at Christmas every year, an ice sculpture is erected in the centre of Habo. Hand-made chocolates and chocolate creams of the highest quality are produced here. They are made with a personal touch in both taste and appearance. Kunst Er zijn veel kunstenaars en ambachtslieden in en rond Habo. De bekende kunstenaar uit Habo, Hans Lindberg, heeft tijdens de zomermaanden zijn studio en tentoonstellingen in Sågaretorpet, Brandstorp. Hans Lindberg is voornamelijk bekend om zijn schilderijen met koeien. Elk jaar wordt er in Spinnnet tijdens week 40 een Kunstfestival gehouden, waar de kunstenaars en ambachtslieden uit Habo hun werk tentoonstellen. Plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen De interesse in plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen en onbewerkte producten die uit de regio komen, blijft groeien. Er is in Habo een steeds groter wordend aantal leveranciers van onbewerkte producten. U vindt er niet alleen vlees,wilde vis, zeevis en schaal en schelpdieren, maar ook kaas, groenten, chocolade en snoep. Vis en rivierkreeft Er bevinden zich vele visrokerijen in Habo. Afhankelijk van beschikbaarheid, wordt er het hele jaar door vers gevangen vis verkocht. Hier kunt u de heerlijke Vättern zoetwater witvis of zalmforel proeven. In de herfst worden er enorme hoeveelheden van de heerlijke zoetwater rivierkreeft gevangen. Sommige zijn wel zo groot als zeekreeften. De eerste zaterdag in september is rivierkreeft zaterdag, een groot festival dat gericht is op plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen. Handwerk De laatste jaren is Habo bekend geworden voor zijn ambachtslieden en hun werkplaatsen. Hier wordt alles gemaakt, van gouden juwelen tot keramiek en tin. De meeste ambachtslieden verkopen hun producten ook in hun werkplaatsen. Unieke omgeving voor bruiloften en feesten In een omgebouwde boerenschuur bij Vättern biedt Lustfyllt een prachtige omgeving voor bruiloften, feesten en conferenties. U vindt hier ook winkels met kunst, keramiek en meubels. IJskunst en echte chocolade In Habo woont ook een van de bekendste en meest gevraagde ijsbeeldhouwers van Zweden. Zijn kunstwerken kun je op vele evenementen wereldwijd bekijken. Rond Kerstmis wordt traditiegetrouw een ijsbeeldhouwwerk in het centrum van Habo opgericht. In Habo worden ook handgemaakte pralines van de hoogste kwaliteit gemaakt. Deze hebben een persoonlijke stempel, zowel wat smaak als vorm betreft. 14 UPPLEV HABO ERFAHRUNG HABO

15 UTFLYKTSMÅL AUSFLUGSZIELE EXCURSIONS UITSTAPJES Levande landsbygd LIVING COUNTRYSIDE ONVERVALSTE LEVENDE NATUUR LEBENDIGES LAND EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO 15

16 KULTUR I HABO Kultur in Habo Cultural highlights in Habo Cultuur in Habo 16 UPPLEV HABO ERFAHRUNG HABO

17 KULTUR I HABO KULTUR IN HABO CULTURAL HIGHLIGHTS IN HABO CULTUUR IN HABO Habo kyrka Vårt lands kanske mest särpräglade träkyrka finns i Habo. Den fick sin nuvarande utformning 1723 och är helt dekorerad med praktfulla målningar och snidade inventarier. Motiven är hämtade ur Martin Luthers katekes. Den guidade visningen är en upplevelse. Sommartid anordnas vägkyrka i den närliggande Sockenstugan. Brandstorps kyrka Inte lika känd och inte lika stor, men i mångas ögon lika vacker, är Brands-torps kyrka i kommunens norra del. Kyrkogården är omgiven av en unik kyrkbalk i trä. Sommartid serverar Brandstorps Hembygdsförening kaffe i den intilliggande hembygdsgården. Hembygdsgården i Habo Hembygdsgården i Habo ligger utmed Munkvägen inne i Habo tätort och består av ett antal äldre byggnader som flyttats till platsen från olika håll inom kommunen. En av byggnaderna hyrs ut av Habo-Gustav Adolfs hembygdsförening för mindre sammankomster. Området är allra vackrast när vitsipporna täcker marken med sitt budskap om att våren är här. Hembygdsgården i Brandstorp Brandstorps hembygdsförening är en mycket aktiv förening som också tagit till vara ett antal äldre byggnader från trakten och placerat dem på ett område alldeles intill Brandstorps kyrka. Här finns bland annat det så kallade egyptiska tältet. Tältet, som är av trä, användes kring sekelskiftet av släkten von Essens söner i familjens strävan att stärka och dana dem till män. I tältet levde man vildmarksliv och sov i små bås på granris och ormbunksblad. Byggnaden var med på världsutställningen i Paris I två på senare tid uppförda museibyggnader har Brandstorps hembygdsförening också samlat många intressanta föremål från trakten, varav många påminner om den livliga sjöfarten på Vättern. Spinnet i Habo I de gamla träbyggnaderna startades Habo Ullspinneri Här tillverkades bland annat de klassiska Habofiltarna. Idag används lokalerna för konstutställningar, sommarcafé, musik och teaterarrangemang. Falks grav Natten mellan den 22 och 23 augusti 1854 rånade Jonas Falk och Anders Frid postdiligensen mellan Jönköping och Falköping. Falk sköt postiljonen till döds och Frid slog ner postdrängen. Bytet blev nära riksdaler banco. De båda rånarna flydde via Hjo över Vättern till Stockholm men greps snart. Frid dömdes till döden men benådades senare till livstids fängelse. Falk dömdes att mista livet genom halshuggning. Avrättningen ägde rum 1855 på Svedmon inom Hökensåsområdet. Platsen är i dag utmärkt med stenar och ett järnkors. Graven är oftast smyckad med blommor. Hur blommorna kommer dit kan ingen med säkerhet säga. Die Kirche in Habo Die vielleicht spektakulärste Holzkirche Schwedens finden Sie in Habo. Sie stammt aus dem Jahre 1723 und ist mit prachtvollen Gemälden und kunstvollenschnitzereien verziert. Die Motive stammen aus Martin Luthers Katechismus. Die Führung durch die Kirche ist ein Erlebnis. In den Sommermonaten wird die nahe gelegene Sockenstuga als Straßenkirche genutzt. Die Kirche in Brandstorp Vielleicht nicht ganz so bekannt und groß wie die Kirche in Habo ist die Kirche in Brandstorp, die jedoch viele Ansässige für mindestens genauso schön halten sie liegt im nördlichen Teil der Kommune. Der Friedhof ist von einer einzigartigen Holzkonstruktion umgeben. Im Sommer serviert der Heimatverein Brandstorps Hembygdsförening Kaffee im nahe gelegenen Vereinshof. Hof des Heimatvereins in Habo Der Vereinshof des Heimatvereins von Habo liegt an der Straße Munkvägen in der Ortsmitte von Habo und besteht aus mehrerentraditionellen Häusern, die aus verschiedenen Teilen der Kommune nach hier verpflanzt wurden. Eines dieser Häuser wird vom Gustav Adolf- Heimatverein in Habo auch für private Zusammenkünfte vermietet. Der Hof präsentiert sich am allerschönsten, wenn im Frühjahr das Gras von Buschwindröschen bedeckt ist. Hof des Heimatvereins in Brandstorp Der Heimatverein Brandstorps Hembygdsförening ist ein sehr aktiver Verein, der sich dafür engagiert, ältere Gebäude der Region zu bewahren und diese in der Nähe der Kirche von Brandstorp neu aufzubauen. Hier steht u. a. das sog. ägyptische Zelt. Dieses Zelt aus Holz wurde vor mehr als 100 Jahren für die Söhne der Familie von Essen genutzt, um diese zu stärken und zu Männern zu machen. In diesem Zelt lebten die jungen Männer in der freien Natur und übernachteten in kleinen Kammern auf Tannenzweigen und Blättern. Das Zelt wurde 1878 auf der Pariser Weltausstellung gezeigt. In zwei Museumsgebäuden, die der Heimatverein in der letzten Zeit errichtet hat, sind außerdem viele interessante Gegenstände aus der Region zu sehen, von denen zahlreiche auch an die Schifffahrt auf dem See Vättern erinnern. Die Spinnerei in Habo In den alten Holzgebäuden wurde 1886 die Habo Ullspinneri gegründet. Hier wurden u. a. die klassischen Habo-Wolldecken hergestellt. Heute werden die Räumlichkeiten für Kunstausstellungen, Cafébetrieb im Sommer, Musik- und Theaterveranstaltungen genutzt. Falks Grab In der Nacht vom 22. auf den 23. August 1854 überfielen Jonas Falk und Anders Frid die Postkutsche, die damals zwischen Jönköping und Falköping verkehrte. Falk erschoss den Postillion, Frid schlug den Postkutscher nieder. Die beiden erbeuteten fast Reichstaler. Die beiden Räuber flohen über Hjo und den See Vättern nach Stockholm, wurden jedoch bald gefasst. Frid wurde zum Tode verurteilt, später jedoch zu lebenslangem Freiheitsentzug begnadigt. Falk wurde zum Tode durch Enthauptung verurteilt und 1855 bei Svedmon im heutigen Naturschutzgebiet von Hökensås hingerichtet. Die Richtstätte ist mit Steinen und einem Eisenkreuz gekennzeichnet. Häufig ist das Grab mit Blumen geschmückt wie die Blumen dorthin kommen, kann niemand mit Sicherheit sagen. EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO 17

18 KULTUR I HABO KULTUR IN HABO CULTURAL HIGHLIGHTS IN HABO CULTUUR IN HABO The church in Habo Habo has one of Sweden s most distinctive wooden churches. Its present design dates back to 1723 and it is completely decorated with splendid paintings and handcrafted objects and furniture. The paintings are based on Martin Luther s cathecism. The guided tour is an experience. In summer a road church is open to visitors in Sockenstugan by the church. The church in Brandstorp Not as well-known nor as large, but considered by many as equally beautiful is the church in Brandstorp in the northern part of the district. The graveyard is surrounded by unique wooden beams. In summer the local folklore society runs a café in the neighbouring Hembygdsgården. Hembygdsgården in Habo Hembygdsgården lies along Munkvägen in Habo itself and consists of a number of old buildings which have been preserved by moving them there from various places in the district. One of them can be rented for smaller gatherings from the Habo- Gustav Adolfs hembygdsförening. The area is at its absolute best when the ground is covered with white wood anemones heralding spring. Hembygdsgården in Brandstorp The Brandstorp folklore society is very active and has preserved a number of old buildings by moving them to locations around the church in Brandstorp. Among them is the so-called Egyptian Tent made of wood which was used at the turn of the last century by the sons of the von Essen family as a means of toughening and training them to be men. In the tent they lived in wild life conditions, sleeping in small cubicles on fir twigs and bracken. It was shown at the world exhibition in Paris in In two of the later museum buildings the Brandstorp folklore society has collected many interesting objects from the area, many reminiscent of the lively trade and shipping on Lake Vättern. The old Habo spinning mill The Habo Ullspinneri was started in these old wooden buildings in Manufacturing included the classic Habo blankets. The premises are now used for art exhibitions, a summer café, music and theatre. Falk s grave On the night of the 22nd August 1854 Jonas Falk and Anders Frid robbed the stage coach between Jönköping and Falköping. Falk shot the coach driver dead and Frid knocked down the post assistant. Their booty amounted to nearly riksdaler banco. Both highwaymen fled via Hjo across Lake Vättern to Stockholm but were soon arrested. Frid was sentenced to death but was later reprieved and sentenced to life imprisonment. Falk was sentenced to decapitation, which was carried out in 1855 at Svedmon in the Hökensås area. The spot is marked today by rocks and an iron cross. There are very often flowers on the grave and no one knows for sure how they get there. De kerk van Habo In Habo staat misschien wel de meest bijzondere houten kerk van Zweden. Deze kreeg zijn huidige vorm in 1723 en is volledig versierd met prachtige schilderijen en uit hout gesneden meubelen. De motieven zijn gehaald uit de catechismus van Martin Luther. Het begeleide bezoek is beslist de moeite waard. Tijdens de zomer wordt in het nabijgelegen gemeentehuis een bidplaats voor het publiek ingericht. De kerk van Brandstorp Niet zo bekend en ook niet zo groot, maar in de ogen van velen even mooi, is de kerk van Brandstorp in het noorden van de gemeente. Het kerkhof wordt omringd door een unieke houten omheining. Tijdens de zomer wordt er door de plaatselijke volkskundige vereniging van Brandstorp koffie geserveerd in het nabijgelegen streekmuseum. Het streekmuseum van Habo Het streekmuseum van Habo ligt aan de Munkvägen in het centrum van Habo. Het bestaat uit een aantal oudere gebouwen die vanuit verschillende plaatsen in de gemeente hierheen zijn gebracht. Een van de gebouwen wordt door de plaatselijke volkskundige vereniging Habo- Gustav Adolf verhuurd voor kleinere bijeenkomsten. De omgeving is het mooist wanneer de witte bosanemonen bloeien en een heus vloerkleed vormen met de boodschap dat de lente in aantocht is. Het streekmuseum van Brandstorp De plaatselijke volkskundige vereniging van Brandstorp is een zeer actieve vereniging die ook voor een aantal oudere gebouwen uit de streek heeft gezorgd en ze naar de omgeving van de kerk van Brandstorp heeft overgebracht. Hier staat o.a. de zogenaamde Egyptische tent. Deze houten tent werd rond de eeuwwisseling door het geslacht van Essen gebruikt in het streven van de familie om hun zonen sterker te maken en tot mannen te vormen. In de tent leefde je zoals in de wildernis en sliep je in een kleine ruimte op dennentakken en varenbladeren. Het gebouw was ook op de wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs te bewonderen. In twee van de later opgerichte museumgebouwen heeft de plaatselijke volkskundige vereniging ook heel wat interessante voorwerpen uit de streek verzameld, waarvan vele herinneren aan de levendige zeevaart op het Vätternmeer. De oude Habo spinnerij De Habo Ullspinneri werd in 1886 in deze oude gebouwen opgericht. De klassieke Habo dekens waren een onderdeel van de fabricage. De gebouwen worden nu gebruikt voor kunsttentoonstellingen, een zomercafé, muziek en theater. Het graf van Falk Tijdens de nacht van 22 op 23 augustus 1854 overvielen Jonas Falk en Anders Frid de postkoets tussen Jönköping en Falköping. Falk schoot de postiljon dood en Frid sloeg de postknecht neer. De buit bedroeg bijna rijksdaalders. De twee overvallers vluchtten via Hjo over het Vätternmeer naar Stockholm, maar werden snel gevat. Frid werd ter dood veroordeeld, maar kreeg later genade. Zijn straf werd omgezet tot levenslange gevangenisstraf. Falk werd veroordeeld tot de doodstraf door onthoofding. De executie vond in 1855 plaats in Svedmon bij Hökensås. De plaats is vandaag de dag aangeduid met stenen en een ijzeren kruis. Het graf is vaak met bloemen versierd. Hoe de bloemen er komen, kan niemand met zekerheid zeggen. 18 UPPLEV HABO ERFAHRUNG HABO

19 Natur och äventyr Sommar och vinterupplevelser Hökensås Hökensås Naturreservat består av hektar flacka områden och branta åsar. Dessa bildades då inlandsisen drog sig tillbaka. I sänkorna finns ett 50-tal sjöar och tjärnar, varav ett 20-tal är öppna för fiske. Här kan du uppleva alla typer av insjöfiske allt från flugfiske till mete med mask och krok. Du kan också hyra en egen sjö för en dag och få en vildmarksbuffé serverad vid sjökanten. På Hökensås växer mest tallskog och på de torraste delarna bildar renlavar en heltäckande matta på marken. Flera vandringsleder genomkorsar området som också är rikt på bär och svamp en pärla för dig som njuter av att vistas i skog och mark. EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO 19

20 NATUR OCH HISTORIA NATUR UND ABENTEUER NATURE AND ADVENTURE NATUUR EN AVONTUUR Skog och mark Upplev skog mark och vatten på ett nytt sätt Nystedt Husky Tur & Natur är ett äventyrligt ekoturismföretag som ligger i Baskarp och erbjuder bland annat hundspann, packhundsvandring med mera året runt för såväl stora som små. Tillsammans med Sjöhaga pensionat erbjuds äventyr i form av upplevelser under vattenytan (fridykning) och utforskning av skogens höjder (klättring). Hos Hagårds Lagård i Furusjö kan man uppleva livet bland trädtopparna i deras höghöjdsbana och avsluta med en tur över vattnet i en zipline. Vätterbäckar Bäckarna i Habo kommun som rinner ut i Vättern är väldigt viktiga för reproduktionen av Vätterns öringbestånd. Att se fiskarna när de vandrar upp i bäckarna på hösten är ett skådespel. Stora åtgärder har gjorts i bäckarna för att underlätta för fiskvandringen. Öringens dag arrangeras årligen i slutet av oktober. Bokskogen Stora Kärrs bokskog anses ha tillkommit under Per Brahe den yngres tid. Platsen är idag naturreservat. Området nås lätt till fots från parkeringsplats vid länsväg 195 öster om Stora Kärrs gård. 20 UPPLEV HABO ERFAHRUNG HABO

Erfahrung Habo Experience Habo Ontdek Habo. Upplev Habo. www.habokommun.se

Erfahrung Habo Experience Habo Ontdek Habo. Upplev Habo. www.habokommun.se Erfahrung Habo Experience Habo Ontdek Habo Upplev Habo Handel och närproducerat Äventyr och upplevelser Natur och kultur Vatten och öppna landskap www.habokommun.se Välkommen till Habo Willkommen in Habo

Läs mer

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER Restaurang Jonas Restaurant Jonas is a luxury restaurant in Stockholm, run by award winning chef Jonas Lundgren. Here we offer longer

Läs mer

Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare

Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare QUICK START GUIDE / SNABBSTART GUIDE More information and instruction videos on our homepage www.indol.se Mer information och instruktionsvideos på vår hemsida

Läs mer

OBS! Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692

OBS! Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 OBS! Innehåller värdetalong FABRIKSFÖRSÄLJNING VÄVERIVISNING MUSEUM CAFÉ Välkommen till Ekelundhuset, en butik

Läs mer

- den bredaste guiden om Mallorca på svenska! -

- den bredaste guiden om Mallorca på svenska! - - den bredaste guiden om Mallorca på svenska! - Driver du företag, har en affärsrörelse på Mallorca eller relaterad till Mallorca och vill nå ut till våra läsare? Då har du möjlighet att annonsera på Mallorcaguide.se

Läs mer

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09 EXTENAL ASSESSENT SAPLE TASKS SWEDISH BEAKTHOUGH LSPSWEB/0Y09 Asset Languages External Assessment Sample Tasks Breakthrough Stage Listening and eading Swedish Contents Page Introduction 2 Listening Sample

Läs mer

En levande stadsdel med kultur, idrott, fritid, upplevelser, kunskapsföretag och bostäder. munktellstaden.se

En levande stadsdel med kultur, idrott, fritid, upplevelser, kunskapsföretag och bostäder. munktellstaden.se Munktellstaden är uppkallad efter entreprenören Johan Theofron Munktell, som började tillverka verktyg, ångmaskiner och annan mekanisk utrustning här i början av 1800-talet. Hans företag blev senare Volvo

Läs mer

Landsmót 2014. 30 juni 6 juli Hella Rangárvellir. 30.6.2014 GOT-KEF DK7283 07:00 07:55 (lokal tid) 7.7.2014 KEF-GOT DK7286 09:15 12:00 (lokal tid)

Landsmót 2014. 30 juni 6 juli Hella Rangárvellir. 30.6.2014 GOT-KEF DK7283 07:00 07:55 (lokal tid) 7.7.2014 KEF-GOT DK7286 09:15 12:00 (lokal tid) Landsmót 2014 30 juni 6 juli Hella Rangárvellir FLYG OCH ENTRÉKORT SEK 4.400 30.6.2014 GOT-KEF DK7283 07:00 07:55 (lokal tid) 7.7.2014 KEF-GOT DK7286 09:15 12:00 (lokal tid) Hekla Travel AB önskar er välkomna

Läs mer

Jag vill också passa på att tacka för en trevlig vernissage och att så många kunde komma. Barnen var stolta över att få visa runt er föräldrar.

Jag vill också passa på att tacka för en trevlig vernissage och att så många kunde komma. Barnen var stolta över att få visa runt er föräldrar. Tackar för den här veckan Som de flesta av er såg på vernissagen så har innemiljön på förskolan helt ändrats. Vi har gjort hörnorna tydligare än tidigare och mer nivåanpassade för att barnen ska kunna

Läs mer

Optioner Options Optionen

Optioner Options Optionen Optioner Options Optionen Program KSMEval är ett program avsett att analysera mätvärden från KSM. Det kan även installeras på en normal kontorsdator med Windows om KSM mätvärden lagras på en Server eller

Läs mer

LULVIKSVÄGEN 1 SE 972 54 LULEÅ SWEDEN TEL: +46 (0)920 20 00 00 WWW.NORDKALOTTEN.COM

LULVIKSVÄGEN 1 SE 972 54 LULEÅ SWEDEN TEL: +46 (0)920 20 00 00 WWW.NORDKALOTTEN.COM LULVIKSVÄGEN 1 SE 972 54 LULEÅ SWEDEN TEL: +46 (0)920 20 00 00 WWW.NORDKALOTTEN.COM När naturen har ordet talar tystnaden. Området Nordkalotten är i stort sett gränslöst, därför väcktes idén med Nordkalottcenter

Läs mer

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience Här kan du sova med rent samvete Sleep here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet har gjort

Läs mer

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER Restaurang Jonas Restaurant Jonas is a luxury restaurant in Stockholm, run by award winning chef Jonas Lundgren. Here we offer longer

Läs mer

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Svensk presentation 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Trailereffekter AB Bild Specialisten på delar till trailers och släpvagnar 2012-12-28 Anita Lennerstad 2 Utveckling bild bild Axel Johnson AB BRIAB bild

Läs mer

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience Här kan du checka in med rent samvete Check in here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet

Läs mer

Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET

Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET National Swedish parental studies using the same methodology have been performed in 1980, 2000, 2006 and 2011 (current study). In 1980 and 2000 the studies

Läs mer

Best Western Stora Hotellet

Best Western Stora Hotellet Best Western Stora Hotellet Best Western Stora Hotellet invigdes redan 1894. Hotellet är beläget mitt i centrala Umeå med utsikt över Umeälven, strandpromenaden och Rådhusparken, endast ett stenkast från

Läs mer

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co Inkvarteringsstatistik Göteborg & Co Mars 2012 FoU/ Marknad & Försäljning Gästnätter storstadsregioner Mars 2012, hotell och vandrarhem Gästnattsutveckling storstadsregioner Mars 2012, hotell och vandrarhem

Läs mer

Yalla Trappan. - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle

Yalla Trappan. - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle Yalla Trappan - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle Yalla Trappan von Rosens väg 1 213 66 Malmö 040-21 86 30 kontor@yallatrappan.se www.yallatrappan.se Ett kvinnokooperativ

Läs mer

Mein Berlin Levon Mitt Berlin Levon

Mein Berlin Levon Mitt Berlin Levon PROGRAMNR: 103055/tv5 SÄNDNINGSDATUM: 2013-05-05 PRODUCENT: GEORG GÖTMARK PEDAGOG: MINETTE HANSSON KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE FACEBOOK: UR TYSKA Mein Berlin Levon Mitt Berlin Levon Läsa Ordkunskap Höra

Läs mer

Tummen upp! Engelska åk 3

Tummen upp! Engelska åk 3 Tummen upp! Engelska åk 3 Tummen upp! är ett häfte som kartlägger elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: Att läsa och förstå enkla samtal och dialoger. Att kunna föra

Läs mer

Tomas Stålnacke Huvudprojektledare Project Manager Stadsomvandlingen City in transformation Kirunabostäder AB tomas.stalnacke@kirunabostader.

Tomas Stålnacke Huvudprojektledare Project Manager Stadsomvandlingen City in transformation Kirunabostäder AB tomas.stalnacke@kirunabostader. Tomas Stålnacke Huvudprojektledare Project Manager Stadsomvandlingen City in transformation Kirunabostäder AB tomas.stalnacke@kirunabostader.se 9 1 Upphandling Procurement Alla projekt kommer att upphandlas

Läs mer

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Närvarande: Oliver Stenbom, Andreas Estmark, Henrik Almén, Ellinor Ugland, Oliver Jonstoij Berg. 1. Mötets öppnande. Ordförande Oliver Stenbom öppnade mötet. 2.

Läs mer

Bruksamhälle. Museum i spinneri. Rydal är beläget vid Viskans strand strax norr om Kinna. Med dess välbevarade brukssamhälleskaraktär

Bruksamhälle. Museum i spinneri. Rydal är beläget vid Viskans strand strax norr om Kinna. Med dess välbevarade brukssamhälleskaraktär RYDALS MUSEUM Bruksamhälle Rydal är beläget vid Viskans strand strax norr om Kinna. Med dess välbevarade brukssamhälleskaraktär är Rydal av riksintresse. Fabriken är tillsammans med flera andra byggnader

Läs mer

Evaluation Ny Nordisk Mat II Appendix 1. Questionnaire evaluation Ny Nordisk Mat II

Evaluation Ny Nordisk Mat II Appendix 1. Questionnaire evaluation Ny Nordisk Mat II Evaluation Ny Nordisk Mat II Appendix 1. Questionnaire evaluation Ny Nordisk Mat II English version A. About the Program in General We will now ask some questions about your relationship to the program

Läs mer

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co. Februari 2012

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co. Februari 2012 Inkvarteringsstatistik Göteborg & Co Februari 2012 FoU/ Marknad & Försäljning Gästnätter storstadsregioner Februari 2012, hotell och vandrarhem Gästnattsutveckling storstadsregioner Februari 2012, hotell

Läs mer

RES MED BÅT OCH TÅG LÄNGS DALSLANDS KANAL

RES MED BÅT OCH TÅG LÄNGS DALSLANDS KANAL RES MED BÅT OCH TÅG LÄNGS DALSLANDS KANAL 2015 Storholmen Dalslandia Dal-Västra Värmlands Järnväg M/S DALSLANDIA Välkommen ombord! w w w.dalslandia.com M/S STORHOLMEN -Sekelskiftesbåten Välkommen ombord!

Läs mer

ENGELSKA VERB - 12 LÄXFÖRHÖR

ENGELSKA VERB - 12 LÄXFÖRHÖR ENGELSKA VERB - 12 LÄXFÖRHÖR Det här är en sammanställning av 12 olika läxförhör utav engelska oregelbundna verb. Vi brukar ge 5 verb i läxa från årskurs 5 eller 6 och uppåt. Efter varje verbläxa ser förhören

Läs mer

Komstad, Sanatorieskogen & Vallsjön

Komstad, Sanatorieskogen & Vallsjön Komstad, Sanatorieskogen & Vallsjön Småländska höglandet bjuder på fantastiska natur- och kulturupplevelser. Bland susande skogar och glittrande sjöar finner du Sävsjö kommun. Upptäck tre av Sävsjös småländska

Läs mer

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Detta är förslag på en matresa i norra delen av Falkenbergs kommun. Nedan är färden beskriven i text och även en karta är bifogad, avståndet för hela resan, med

Läs mer

Nachrichten auf Deutsch

Nachrichten auf Deutsch Nachrichten auf Deutsch 24. November 2009 Fragen zu den Nachrichten Der Tod von Robert Enke Wer war Robert Enke? 1) Ein Nationaltorwart 2) Ein Politiker 3) Ein Musiker An was litt Robert Enke? 1) An einem

Läs mer

Hur utforma en strategi för användande av sociala medier? Skapa nytta och nå fram i bruset

Hur utforma en strategi för användande av sociala medier? Skapa nytta och nå fram i bruset Hur utforma en strategi för användande av sociala medier? Skapa nytta och nå fram i bruset Och nu då? När sociala medier, som vi känner dem, blivit en självklarhet. Whats next? Fyra konkreta råd

Läs mer

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN Ockelbo turism 2012-07-12 turism@ockelbo.se ÄTA WIJ TRÄDGÅRDAR Lunchöppet: Måndag - fredag 11.30-14.00 Tel: 0297-554 50 NINJAS KÖK www.ockelbopensionat.se Tel: 0297-409

Läs mer

CITY Space Exhibitors Visitors Visitors

CITY Space Exhibitors Visitors Visitors CITY Space Exhibitors Visitors Visitors Interval Year Opening date Closing date Year Rented Space (sq.m) Exhibitors with their own stands Represented Total Halls Open air from countries firms Total Total

Läs mer

How to format the different elements of a page in the CMS :

How to format the different elements of a page in the CMS : How to format the different elements of a page in the CMS : 1. Typing text When typing text we have 2 possible formats to start a new line: Enter - > is a simple line break. In a paragraph you simply want

Läs mer

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E VÄLKOMMEN OMBORD PÅ M/S TRUBADUREN S S H K O W A L A N D J D E U MED R S B E K R S Ä Y T T N S S G I N 2013 Alla uppgifter är preliminära Boka online eller kontakta oss på telefon 031-13 77 77 www.skargardslinjen.se

Läs mer

Sparbankerna PDF. ==>Download: Sparbankerna PDF ebook By 0

Sparbankerna PDF. ==>Download: Sparbankerna PDF ebook By 0 Sparbankerna PDF ==>Download: Sparbankerna PDF ebook By 0 Sparbankerna PDF By 0 - Are you searching for Sparbankerna pdf Books? Now, you will be happy that Sparbankerna PDF is available at our online library

Läs mer

En dröm för vår skola blir sann! Elevresa till Kina 3/4-17/4 2015

En dröm för vår skola blir sann! Elevresa till Kina 3/4-17/4 2015 En dröm för vår skola blir sann Elevresa till Kina 3/4-17/4 2015 Kära elever och föräldrar, I dagsläget studerar 89 elever, åk 6-9, kinesiska som språkval. Våra nior med språkval kinesiska går snart ut

Läs mer

?St riv meningarna så mängagånger att du kan dem utantill. \)Trana på övningarna på länken.?översäff texten ti1l bra svenska.

?St riv meningarna så mängagånger att du kan dem utantill. \)Trana på övningarna på länken.?översäff texten ti1l bra svenska. Name: Homework week 11 Thursday O (5R 8 Welcome to New Zealand, Målen för denna läxa är att: F Kunna läsa och forstå texten F Kunna fuäga och svara med hjälp av väderstreck på F Kunna skriva de understrukna

Läs mer

2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY

2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY 2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY Resans arrangör är Safari Classic Rally tillsammans med Rallytravels. En upplevelse av Afrika och des kultur och följa The toughest Rally of the world

Läs mer

TOKYO EXTRA MIDDAG / DINNER FÖRRÄTTER / STARTERS 75 KR. Sushi moriawase Chef's choice of sushi

TOKYO EXTRA MIDDAG / DINNER FÖRRÄTTER / STARTERS 75 KR. Sushi moriawase Chef's choice of sushi TOKYO MIDDAG / DINNER FÖRRÄTTER / STARTERS 75 KR Sushi moriawase Chef's choice of sushi Tonfisksashimi med soja & citrustapioka Tuna sashimi with soy & citrus tapioca Tempurafriterad norimaki med grillade

Läs mer

Background: Films we have done

Background: Films we have done I See Background: Films we have done Theme of the I SEE project Seeing the big picture We are inspired by A mirror of the essential unity of man worldwide. Our initial idea: Take a camera with 5-8

Läs mer

Exportmentorserbjudandet!

Exportmentorserbjudandet! Exportmentor - din personliga Mentor i utlandet Handelskamrarnas erbjudande till små och medelstora företag som vill utöka sin export Exportmentorserbjudandet! Du som företagare som redan har erfarenhet

Läs mer

ICRI International Child Resource Institute, Ghana November 2013 Prepared for Tolvskillingshjälpen

ICRI International Child Resource Institute, Ghana November 2013 Prepared for Tolvskillingshjälpen Sponsorship report ICRI International Child Resource Institute, Ghana November 2013 Prepared for Tolvskillingshjälpen 1 Narrative report A great partnership was formed in September of 2013; when ICRI Ghana

Läs mer

Blivande och nyblivna föräldrars uppfattningar om munhygien och tandvård före och efter immigration till Sverige

Blivande och nyblivna föräldrars uppfattningar om munhygien och tandvård före och efter immigration till Sverige Blivande och nyblivna föräldrars uppfattningar om munhygien och tandvård före och efter immigration till Sverige Masteruppsats (ej examinerad) av Kasra Katibeh F.d. student vid Folkhälsovetenskapliga programmet,

Läs mer

I SKANE VILDA NYHETER VILDA VIKINGAR KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VAD TYCKER DU ÄR DET BÄSTA MED SCOUTING? ONSDAG 6 AUGUSTI

I SKANE VILDA NYHETER VILDA VIKINGAR KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VAD TYCKER DU ÄR DET BÄSTA MED SCOUTING? ONSDAG 6 AUGUSTI VILDA NYHETER KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VILDA VIKINGAR I SKANE På en ö, i en park mitt i stan och på ansvariga på Vilda vikingar. en helt vanlig lägeräng Vildaläger Nu används platsen inte längre

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Nominerade till Årets Rookies 2012: Alice Fine, Johanna Pihl, Lobra, Scho Collection och Stutterheim.

PRESSMEDDELANDE. Nominerade till Årets Rookies 2012: Alice Fine, Johanna Pihl, Lobra, Scho Collection och Stutterheim. SVENSKA MODERÅDET DROTTNINGGATAN 81 A SE-111 60 STOCKHOLM E-mail rookies@moderadet.se www.moderadet.se / www.rookies.se ROOKIES showroom 13-14 augusti I Rookies Showroom den 13-14 augusti presenteras 2012

Läs mer

LINKÖPING SVENSKA ENGLISH DEUTSCH

LINKÖPING SVENSKA ENGLISH DEUTSCH LINKÖPING SVENSKA ENGLISH DEUTSCH FLYGVAPENMUSEUM Flygvapenmuseum är ett teknik- och kulturhistoriskt museum med utställningar om det svenska militärflygets utveckling från det tidiga 1900-talets pionjärer

Läs mer

[HUR DU ANVÄNDER PAPP] Papp är det program som vi nyttjar för att lotta turneringar och se resultat.

[HUR DU ANVÄNDER PAPP] Papp är det program som vi nyttjar för att lotta turneringar och se resultat. PAPP Papp är det program som vi nyttjar för att lotta turneringar och se resultat. Förberedelser inför en turnering. Ladda ner papp för windows, spara zipfilen på lämpligt ställe på din dator och lägg

Läs mer

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E VÄLKOMMEN OMBORD PÅ M/S TRUBADUREN S S H K O W A L A N D J D E U MED R S B E K R S Ä Y T T N S S G I N 2014 Alla uppgifter är preliminära Boka online eller kontakta oss på telefon 031-13 77 77 www.skargardslinjen.se

Läs mer

ATT:BLADET VECKA 34 ATTENTION: EVENTS GUIDE WEEK 34. 20 August 2012 27 August 2012

ATT:BLADET VECKA 34 ATTENTION: EVENTS GUIDE WEEK 34. 20 August 2012 27 August 2012 ATT:BLADET VECKA 34 ATTENTION: EVENTS GUIDE WEEK 34 20 August 2012 27 August 2012 Thanks to: Thanks to the SASSE product sponsors Lennart Bogren, our ever hard-working, never tiring premises administrator

Läs mer

We speak many languages

We speak many languages Våra medarbetare pratar över 40 språk. Många har själva gjort den resan du gör nu. We speak many languages Many of our employees come from other countries themselves and have followed the same path you

Läs mer

MOBILITY MANAGEMENT MALMÖ

MOBILITY MANAGEMENT MALMÖ MOBILITY MANAGEMENT MALMÖ Maßnahmen des Mobility management sollen mehr Menschen zum Zufußgehen, Radfahren und Nutzung des Öffentlichen Verkehrs bringen. Durch Mobility management wird die Nutzung der

Läs mer

Sushi Maki sushi Mini sushi 6 bit. Max sushi 12 bit. 175 Lax sushi 8 bit. 148 Mix sushi 8 bit. 118 Plus sushi 10 bit. 150 Lyx sushi 8 bit.

Sushi Maki sushi Mini sushi 6 bit. Max sushi 12 bit. 175 Lax sushi 8 bit. 148 Mix sushi 8 bit. 118 Plus sushi 10 bit. 150 Lyx sushi 8 bit. Sushi 41 Maki sushi 88 Ris roulader fyllda med lax och grönsaker Rice roulades stuffed with salmon and vegetable 54 Mini sushi 6 bit. 98 Maki, lax, tonfisk och räka Maki, salmon, tuna and prawn 55 Max

Läs mer

Regler Övriga regler:

Regler Övriga regler: Introduktion Flamestorm Duals II är Legend Spelbutiks andra dubbelturnering i Warhammer Fantasy Battles och spelas i lag med två spelare på varje lag. Syftet med denna typ av arrangemang är att stärka

Läs mer

1. Hur svårt trodde du det skulle bli att läsa engelska i skolan innan du började?

1. Hur svårt trodde du det skulle bli att läsa engelska i skolan innan du började? 5. ENGELSKA ÅK 5 5.1. Lektion 1 5.1.1. Delprov 1A Här kommer först några frågor om vad du tycker om att lära dig engelska och hur det går till. Först vill vi att du försöker komma ihåg hur det var innan

Läs mer

Nya sätt att sälja Livsmedel - nya krav på information

Nya sätt att sälja Livsmedel - nya krav på information Nya sätt att sälja Livsmedel - nya krav på information GS1 Seminarium Lena Sparring 28 Maj 2013 Detta är ICA Det här är ICA-idén Enskilda handlare i samverkan, som framgångsrikt kombinerar mångfald och

Läs mer

Österlen form & kultur

Österlen form & kultur 08-97 45 96 es.almer@hotmail.se GEN BUTIK & CAFE 0706-04 26 74 www.borstteknik.se nnel.kivik@gmail.com recepten..osterlenskottovilt.se ttabacken.grevlunda.se w.brosarpsgastgifveri.se www.attusagard.se

Läs mer

2009 Välkommen Welcome

2009 Välkommen Welcome 2009 Välkommen Welcome Porten in i södra Lappland The gate to Southern Lapland Sweden Storgatan 1A 91731 Dorotea Tel: +46-(0)942-10238 mobil: +46-(0)73-0807738 E-post: reception@dorocamp.com www.dorocamp.com

Läs mer

HANDPUMP H-11 DIRECTIONS FOR USE BRUKSANVISNING GEBRAUCHANWEISUNG

HANDPUMP H-11 DIRECTIONS FOR USE BRUKSANVISNING GEBRAUCHANWEISUNG E-417 HANDPUMP H-11 DIRECTIONS FOR USE BRUKSANVISNING GEBRAUCHANWEISUNG HAND PUMP H-11 Detta är en 2-stegs hydraulpump med ett inbyggt kombinerat låg- och hög- tryckssystem som automatiskt växlar från

Läs mer

Konferens. Conference QUALITY HOTEL FRIENDS EVENTHOTELLET FÖR DE STORA ÖGONBLICKEN

Konferens. Conference QUALITY HOTEL FRIENDS EVENTHOTELLET FÖR DE STORA ÖGONBLICKEN Konferens Conference QUALITY HOTEL FRIENDS EVENTHOTELLET FÖR DE STORA ÖGONBLICKEN KONFERENS CONFERENCE Quality Hotel Friends erbjuder heldagskonferenspaket med individuell tallriksservering alternativt

Läs mer

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ ...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ & Sevärdheter Rastställen Start 1 Sävsjö camping En familjecamping i underbar miljö, här finns även campingstugor och vandrarhem med trevliga rum. Erbjuder minibutik, café,

Läs mer

The 3rd CAVE-Programming Workshop, 27.-29.8.2003, Espoo/Tampere, Finland Getting to/from Otaniemi/Helsinki/Workshop

The 3rd CAVE-Programming Workshop, 27.-29.8.2003, Espoo/Tampere, Finland Getting to/from Otaniemi/Helsinki/Workshop The 3rd CAVE-Programming Workshop, 27.-29.8.2003, Espoo/Tampere, Finland - Page 1/6 Getting to/from Otaniemi/Helsinki/Workshop 1. The Big picture The buses between Otaniemi and Helsinki City go either

Läs mer

Diagnostiskt prov för Tyska I

Diagnostiskt prov för Tyska I Avdelningen för tyska Diagnostiskt prov för Tyska I Om du söker till Tyska I (eller Tyska i tal och skrift) bör du göra detta prov (både den allmänna delen och den tyska delen) i god tid före terminsstart.

Läs mer

In Ringen und Werffen können nachvolgende \ück nützlich gebraucht werden, deren seindt achtzehen

In Ringen und Werffen können nachvolgende \ück nützlich gebraucht werden, deren seindt achtzehen In Ringen und Werffen können nachvolgende \ück nützlich gebraucht werden, deren seindt achtzehen I brottning och kast kan följande stycken med fördel användas, och är arton till antalet. So balt sich der

Läs mer

Cross Media Storytelling

Cross Media Storytelling Cross Media Storytelling Storytelling En del av Cross Medialogiken Andra: Play, performance, spectacle, branding, etc. Reflekterar ekonomin i branschen Horisontella effekter av koncernägande Synergi: branding

Läs mer

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09 Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot Självstyrda bilar Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about when you could buy a self-driving car and what they would look like. I also mention

Läs mer

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t Golfresa till Norra Sydafrika 20-30 januari 2013 Måndag 21 Januari 2013 - Ankomst till Johannesburg kl 08.35 på morgonen med flyg SA 261. Er lokalguide möter upp på flygplatsen och visar vägen till bussen.

Läs mer

STORSEMINARIET 3. Amplitud. frekvens. frekvens uppgift 9.4 (cylindriskt rör)

STORSEMINARIET 3. Amplitud. frekvens. frekvens uppgift 9.4 (cylindriskt rör) STORSEMINARIET 1 uppgift SS1.1 A 320 g block oscillates with an amplitude of 15 cm at the end of a spring, k =6Nm -1.Attimet = 0, the displacement x = 7.5 cm and the velocity is positive, v > 0. Write

Läs mer

BONNIERS. Jan-Åke Persson Göran Friberg

BONNIERS. Jan-Åke Persson Göran Friberg ONNIRS Jan-Åke Persson Göran Friberg onnier Utbildning Postadress: ox 3159, 103 63 Stockholm esöksadress: Sveavägen 56, Stockholm -post: info@bonnierutbildning.se Hemsida: www.bonnierutbildning.se Order/Läromedelsinformation

Läs mer

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Tyska

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Tyska Lyckönskningar : Giftermål Gratulerar. Jag/Vi önskar er båda all lycka i världen. Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen wir Euch alle Liebe und alles Glück dieser Welt. Vi vill

Läs mer

Scala DESIGN RUUD EKSTRAND

Scala DESIGN RUUD EKSTRAND Scala DESIGN RUUD EKSTRAND Scala Scala, design Ruud Ekstrand är en miljöskärm i trä för offentliga miljöer. Klara former och ett brett materialval gör Scala till en flexibel rumsavskiljare i många inredningar.

Läs mer

Get Instant Access to ebook Ikea Sverige PDF at Our Huge Library IKEA SVERIGE PDF. ==> Download: IKEA SVERIGE PDF

Get Instant Access to ebook Ikea Sverige PDF at Our Huge Library IKEA SVERIGE PDF. ==> Download: IKEA SVERIGE PDF IKEA SVERIGE PDF ==> Download: IKEA SVERIGE PDF IKEA SVERIGE PDF - Are you searching for Ikea Sverige Books? Now, you will be happy that at this time Ikea Sverige PDF is available at our online library.

Läs mer

Banguide. Välkommen till Mälarbadens golfklubb

Banguide. Välkommen till Mälarbadens golfklubb Banguide Välkommen till Mälarbadens golfklubb 1 Lokala regler och bestämmelser 2.4 Ledningstråd Om en boll träffar ledningstråd på hål 7 eller 16 måste spelaren utan plikt omedelbart annullera slaget och

Läs mer

Annonsera i Sverigemagasinet och visitsweden.com 2016

Annonsera i Sverigemagasinet och visitsweden.com 2016 Annonsera i Sverigemagasinet och visitsweden.com 2016 Var med där målgruppen finns och låter sig inspireras! Sverigemagasinet och visitsweden.com är Sveriges två viktigaste verktyg när vi marknadsför oss

Läs mer

SJ Prio och First Hotels Utbildnings- och informationsmaterial

SJ Prio och First Hotels Utbildnings- och informationsmaterial SJ Prio och First Hotels Utbildnings- och informationsmaterial Vs 2, 31.03.14 Vad är SJ Prio Vad är SJ Prio? SJ Prio är SJ:s lojalitetsprogram för alla som tar eller vill ta tåget. Med SJ Prio får våra

Läs mer

Managing addresses in the City of Kokkola Underhåll av adresser i Karleby stad

Managing addresses in the City of Kokkola Underhåll av adresser i Karleby stad Managing addresses in the City of Kokkola Underhåll av adresser i Karleby stad Nordic Address Meeting Odense 3.-4. June 2010 Asko Pekkarinen Anna Kujala Facts about Kokkola Fakta om Karleby Population:

Läs mer

Installation av F13 Bråvalla

Installation av F13 Bråvalla Website: http://www.rbdesign.se Installation av F13 Bråvalla RBDESIGN FREEWARE - ESCK Norrköping-Bråvalla 1. Ladda ner och packa upp filerna i en mapp som du har skapat på ett lättöverskådligt ställe utanför

Läs mer

Innehåll. Förhållningssätt för vuxna. Avslöja myter. Nya sätt att stödja barn i familjer med missbruksproblem

Innehåll. Förhållningssätt för vuxna. Avslöja myter. Nya sätt att stödja barn i familjer med missbruksproblem Nya sätt att stödja barn i familjer med missbruksproblem Växhuset, Västerås den 10 feb 2014 Nicklas Kartengren 0708-636225 / nicklas.kartengren@mac.com Innehåll Förhållningssätt för vuxna Hur många barn

Läs mer

Annonsformat desktop. Startsida / områdesstartsidor. Artikel/nyhets-sidor. 1. Toppbanner, format 1050x180 pxl. Format 1060x180 px + 250x240 pxl.

Annonsformat desktop. Startsida / områdesstartsidor. Artikel/nyhets-sidor. 1. Toppbanner, format 1050x180 pxl. Format 1060x180 px + 250x240 pxl. Annonsformat desktop Startsida / områdesstartsidor 1. Toppbanner, format 1050x180 pxl. Bigbang (toppbanner + bannerplats 2) Format 1060x180 px + 250x240 pxl. 2. DW, format 250x240 pxl. 3. TW, format 250x360

Läs mer

Jonathan Hedlund heter jag, är 20 år och jobbar här i Zürich som au pair för tre killar.

Jonathan Hedlund heter jag, är 20 år och jobbar här i Zürich som au pair för tre killar. SÄNDNINGSDATUM: 2006-11-07 PRODUCENT: ANGELICA ISRAELSSON Abenteuer Ausland Programmanus Torsdag idag, som vanligt pannkaksdag och det blir en del pannkakor, 100 stycken typ Nä, men pannkakor tycker de

Läs mer

Ordförandes rader. SWEA-kalendern TORONTO MAJ 2014

Ordförandes rader. SWEA-kalendern TORONTO MAJ 2014 Ordförandes rader Kära Sweor, Förra gången skrev jag väldigt mycket, denna gång ska det bli mindre, jag lovar! Jag tänkte börja med att påminna de som inte har gjort det att förnya sitt medlemskap. Gör

Läs mer

TURISTGUIDE VAGGERYDÊ-ÊSKILLINGARYD. Hok Klevshult Byarum Svenarum Bondstorp Åker Hagafors Hagshult

TURISTGUIDE VAGGERYDÊ-ÊSKILLINGARYD. Hok Klevshult Byarum Svenarum Bondstorp Åker Hagafors Hagshult TURISTGUIDE VAGGERYDÊ-ÊSKILLINGARYD Hok Klevshult Byarum Svenarum Bondstorp Åker Hagafors Hagshult Innehåll Välkommen 2-3 Njut av vår vackra natur 4-5 Vatten för vila och aktivitet 6-7 Bo och äta 8-9 Aktiviteter

Läs mer

TABLE OF CONTENTS 3. CAMPAIGN SUMMARY 4. THE BEAUTY SHARE LAB 6. SUPPORTING UNITS 8. CAMPAIGN FLOW 9. RESULTS

TABLE OF CONTENTS 3. CAMPAIGN SUMMARY 4. THE BEAUTY SHARE LAB 6. SUPPORTING UNITS 8. CAMPAIGN FLOW 9. RESULTS TABLE OF CONTENTS 3. CAMPAIGN SUMMARY 4. THE BEAUTY SHARE LAB 6. SUPPORTING UNITS 8. CAMPAIGN FLOW 9. RESULTS 2 CAMPAIGN SUMMARY The beauty industry is built around mysterious labs and secret formulas.

Läs mer

Enkätundersökning Abu Dis Läsestuga 2011

Enkätundersökning Abu Dis Läsestuga 2011 Underlaget till denna sammanställning är en enkätundersökning med frågor formulerade av PGS utförd av Sara Ayyad i juli 2011. Sammanställningen är PGS egen. Enkätundersökningen är uppdelat på fem grupper

Läs mer

RICA HOTEL STOCKHOLM - I HJÄRTAT AV STOCKHOLM

RICA HOTEL STOCKHOLM - I HJÄRTAT AV STOCKHOLM RICA HOTEL STOCKHOLM - I HJÄRTAT AV STOCKHOLM Nya Rica Hotel Stockholm är en central mötesplats för människor på väg mot nya mål. Det spelar ingen roll om mötet består av två, fem eller 200 personer här

Läs mer

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem Good accommodation in Grästorp! Here you find cottages, camping, Bed & Breakfast, hotel, motels and a youth hostel.

Läs mer

IZZI. design ruud ekstrand

IZZI. design ruud ekstrand IZZI design ruud ekstrand IZZI Leuchtschirm Ein leuchtender, stimmungsschaffender Leuchtschirm mit eingebauter, getönter Lichtquelle. Mit IZZI schaffen Sie eine Abschirmung mit Stimmungsbeleuchtung. Der

Läs mer

DRIVERS PG 2-9 DRIVERS

DRIVERS PG 2-9 DRIVERS DRIVERS PG 2-9 Glasögonen i vårt Drivers sortiment har Blue blocker linser som passar bra för bilkörning. Linsen har ett gul-orange filter som förhöjer kontrasterna. Baksidan av linsen har en blå spegel-yta

Läs mer

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den första episoden i serien Bankrånet!

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den första episoden i serien Bankrånet! ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-02-20 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: JOHAN POPPEN PROGRAMNR: 103258/TV1 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE DER BANKRAUB EPISOD 1: PAPAS BANK

Läs mer

Mathematical Cryptology (6hp)

Mathematical Cryptology (6hp) Time to sign up for the continuation course Mathematical Cryptology (6hp) 12 lectures (2 hours) + 2 small projects Exercises are done on your own and discussed in class (6*2 hours). Contents: Elliptic

Läs mer

Information om tillgänglighet och handikappanpassning vid Elmia

Information om tillgänglighet och handikappanpassning vid Elmia om tillgänglighet och handikappanpassning vid Elmia Alla ska känna sig välkomna till Elmia Elmia är så anpassat, att även personer med en funktionsnedsättning har tillgänglighet till utställningsmontrar,

Läs mer

Politikerdag 2013 Från GIS till Geografisk förståelse. Lars Backhans lars.backhans@esri.se www.linkedin.com/in/larsbackhans

Politikerdag 2013 Från GIS till Geografisk förståelse. Lars Backhans lars.backhans@esri.se www.linkedin.com/in/larsbackhans Politikerdag 2013 Från GIS till Geografisk förståelse Lars Backhans lars.backhans@esri.se www.linkedin.com/in/larsbackhans Vilka är vi? Esri Sverige AB - 100 anställda, +200 miljoner, kontor i Gävle, Falun,

Läs mer

The Swedish cluf of Shanghai November 2014. November. Program för Svenska klubben

The Swedish cluf of Shanghai November 2014. November. Program för Svenska klubben The Swedish cluf of Shanghai November 2014 November Program för Svenska klubben Du vet väl att du kan köpa dina julbordsbiljetter på alla våra event som bland annat lördagsdrinkar! 5/11 Taobao - fortsättningskurs

Läs mer

Bo bra i Grästorp! Good accommodation in Grästorp! Schöne Übernachtungsmöglichkeiten! www.grastorp.se

Bo bra i Grästorp! Good accommodation in Grästorp! Schöne Übernachtungsmöglichkeiten! www.grastorp.se Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem Good accommodation in Grästorp! Here you find cottages, camping, Bed & Breakfast, hotel, motels and a youth hostel.

Läs mer

RESTAURANG. Köpmangatan 10 (en trappa upp) Lindesberg 0581-611 550 www.wokhouselinde.se. Öppettider. Måndag - Torsdag 11-21 Fredag 11-22 Lördag 12-22

RESTAURANG. Köpmangatan 10 (en trappa upp) Lindesberg 0581-611 550 www.wokhouselinde.se. Öppettider. Måndag - Torsdag 11-21 Fredag 11-22 Lördag 12-22 RESTAURANG Köpmangatan 10 (en trappa upp) Lindesberg 0581-611 550 www.wokhouselinde.se Öppettider Måndag - Torsdag 11-21 Fredag 11-22 Lördag 12-22 Söndag stängt Röda dagar 12-18 LUNCHBUFFÉ Mån-Fre 11-15

Läs mer

Utveckla samarbete inom avdelningen. Utveckla samarbetet. mini workshop! i butikens ledningsgrupp. Grid International AB. Grid International AB

Utveckla samarbete inom avdelningen. Utveckla samarbetet. mini workshop! i butikens ledningsgrupp. Grid International AB. Grid International AB Utveckla samarbete inom avdelningen Utveckla samarbetet mini workshop! i butikens ledningsgrupp Grid International AB Grid International AB Om ledarskap och samarbete som ger både ökat resultat och bättre

Läs mer

FINA SWIMMING WORLD CUP 2004 the 13th and 14th of January 2004 in Stockholm, Sweden

FINA SWIMMING WORLD CUP 2004 the 13th and 14th of January 2004 in Stockholm, Sweden FINA SWIMMING WORLD CUP 2004 the 13th and 14th of January 2004 in Stockholm, Sweden The Swedish Swimming Federation have the honour and pleasure of inviting the best swimmers of your federation to participate

Läs mer

Tidtabell. Malmö & Lund -Sturup. www.flygbussarna.se. Gäller 15 augusti- 29 oktober. Med linjekarta, tider och information för Flygbussarna

Tidtabell. Malmö & Lund -Sturup. www.flygbussarna.se. Gäller 15 augusti- 29 oktober. Med linjekarta, tider och information för Flygbussarna A L L T I D L Ä G S T P R I S T I L L F L Y G E T Gäller 15 augusti- 29 oktober 2005 Tidtabell Malmö & Lund -Sturup Trafikupplysning Flygbussarna Malmö och Lund: 0771-77 77 77 Beställning FlygbussarnaTaxi:

Läs mer

Momento Silverline. To further protect the environment Momento introduces a new coating for our impact sockets - Momento Silverline

Momento Silverline. To further protect the environment Momento introduces a new coating for our impact sockets - Momento Silverline Momento Silverline To further protect the environment Momento introduces a new coating for our impact sockets - Momento Silverline Momento Silverline is a unique impact socket coating with no heavy metals

Läs mer