Jesus är uppstånden! Ja, Han är sannerligen uppstånden! Så ljuder den första kristna trosbekännelsen, så ljuder den kristna trons kärna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jesus är uppstånden! Ja, Han är sannerligen uppstånden! Så ljuder den första kristna trosbekännelsen, så ljuder den kristna trons kärna."

Transkript

1 Jesus är uppstånden! Ja, Han är sannerligen uppstånden! Så ljuder den första kristna trosbekännelsen, så ljuder den kristna trons kärna. I tre korta ord summeras det som skiljer kristendomen från judendomen och islam. Jesus är inte bara en profet som levde för länge sedan. Inte bara en Guds tjänare som fick komma till himlen när Han dog. Inte bara ett föredöme i att leva ett liv i Gudsgemenskap och medmänsklighet. Jesus är uppstånden, och Han lever idag. Jesus uppstod från de döda, för att aldrig mera dö (Rom 6:9). Det var inte möjligt att döden skulle få behålla Honom i sitt grepp, står det i Apg (2:24). Kan en modern människa tro på uppståndelsen? Vi som är så vana vid att sätta vår lit till vetenskapen! Senast förra veckan såg jag en tidningsrubrik som löd: Bara vetenskapen kan rädda oss. Stackars dig, tänkte jag om människan som intervjuats och som sagt orden som gett rubriken. Vetenskapen har gett oss mycket gott, men Gud är större. Vetenskapen kan beskriva och använda sig av naturlagarna, men Gud kan frångå naturlagarna. Det är det som kallas ett mirakel. Men måste man då sluta tänka, för att kunna tro på uppståndelsen? Begå intellektuell lobotomi? Absolut inte! Att Jesus är uppstånden kan vi se genom att följa vetenskapens egna lagar

2 För om du ska bevisa att en vitsippa får röda ränder i sina vita kronblad, om den får godisfärg ihällt i vattnet, behöver du bara hälla godisfärg i vattnet. Det är ett försök som kan göras om och om igen. Men om du ska bevisa att Napoleon var gift med Josephine, kan du inte göra det genom att gång på gång upprepa vigseln. Istället får du förlita dig på skrivna dokument, som vigselbevis, och framför allt på vittnesmål från människor som bevittnat vigseln. Så är det med alla historiska händelser. Människor för 2000 år sedan var inte dummare än att även de förstod det här. De visste att människor inte uppstår från de döda lite titt som tät. Om Jesus har uppstått från de döda, då är det en unik historisk händelse. Har vi då några skriftliga bevis, och har vi några vittnesmål? Faktiskt var det inte förrän under det andra århundradet, som det skrevs apokryfer som hävdade att de sett själva uppståndelsen. De första kristna hävdade aldrig att de sett Jesus uppstå, eller att de visste precis hur det gick till. MEN: de första kristna var övertygade om, att de sett Jesus uppstånden! Att Jesus är uppstånden och lever idag står inskrivet i princip varenda skrift i Nya testamentet.

3 Nu kan man invända att de kristna ville övertyga andra och att man därför inte kan förlita sig bara på kristna skrifter och vittnesmål. Låt oss då vända oss till Josefus, som var en jude som arbetade för romarna. Josefus blev inte kristen, men skriver ändå såhär i sin bok Antiquitates : Nu levde vid denna tid Jesus, en vis man, om man får kalla honom en man; för han gjorde underbara gärningar och undervisade sådana människor, som tar emot sanningen med glädje. Han fick över på sin sida många judar och också många greker. Denne man var Kristus. Och när Pilatus hade dömt honom att korsfästas till följd av anklagelser från de ledande bland oss, så övergavs han inte av dem som hade älskat honom från begynnelsen, därför att han visade sig levande för dem på tredje dagen. De gudomliga profetiorna hade sagt detta och tusen andra underbara saker om honom. Och ännu har gruppen av kristna de kallas så efter honom inte dött ut. När Paulus omvänder sig och blir en kristen, efter att han själv förföljt de första kristna församlingarna, sker det genom att han möter Jesus, på vägen till Damaskus. Jesus är omstrålad av ljus. Och Paulus får kontakt med andra kristna och får då ta emot det som redan då, bara några få år efter Jesu död och uppståndelse, är den kristna kyrkans credo. Paulus förmedlar den till församlingen i Korinth, och vi har den i 1 Kor. 15 kap.

4 Kristus dog för våra synder i enlighet med skrifterna, Han blev begravd, Han uppstod på tredje dagen i enlighet med skrifterna, och Han visade sig för Kefas och sedan för de tolv. Därefter visade Han sig för mer än femhundra bröder vid ett och samma tillfälle. Därefter visade han sig för Jakob och sedan för alla apostlarna. När Paulus ger credot vidare till församlingen i Korinth, skriver han att de flesta som såg Jesus uppstånden fortfarande är i livet och kan vittna om det de sett. Om ni inte tror mig, så fråga dem! Men Paulus lägger till något till listan. Sin egen upplevelse. 8Allra sist visade han sig också för mig, detta ofullgångna foster. 9Jag är ju den allra minste av apostlarna, inte värdig att kallas apostel, eftersom jag har förföljt Guds församling. 10Men genom Guds nåd är jag vad jag är, och hans nåd mot mig har inte varit förspilld. Genom 2000 år har människor mött Jesus, och fått sina liv förvandlade. Ångest och fruktan har bytts ut mot frid, hat har bytts ut mot kärlek. Sorg har mötts av tröst och bytts av frid och så småningom glädje. I 2000 år har människor mött den levande, uppståndne Jesus. Och till skillnad från önskedrömmar och hallucinationer har dessa möten gett liv, gett frid och gett kraft att leva ett gott liv.

5 Låt oss gå tillbaka i tiden, och se övertygelsen om att Jesus var uppstånden förändrade allt. Vi har de första lärjungarna: rädda gömmer de sig bakom låsta dörrar. När Jesus levde och blev tillfångatagen sprang de iväg och gömde sig, för att rädda sina egna liv. De vågar ingenting för Jesu skull medan Han lever. Varför skulle de riskera sina liv för Hans skull, när Han är död. När de tror att Han bara är en misslyckad Messias-pretendent? Men: bara några veckor senare står de frimodiga i Jerusalem, på Pingstdagen, och predikar att Jesus lever. De botar sjuka i Jesu namn, och trots att de hotas av Stora rådet vägrar de att sluta. Faktum är att samtliga dör martyrdöden. Men en sak är de övertygade om och de vägrar att backa: de har sett Jesus uppstånden, och de vet att Han lever. Jesus och Hans lärjungar var alla judar. Om Jesus hade förblivit död och begraven, hade nattvardens instiftande blivit en parantes, och lärjungarna hade gått tillbaka till att fira pesach, den judiska påskmåltiden. Men istället möts de igen och igen och bryter brödet tillsammans. Paulus kämpar för att judekristna och hednakristna ska kunna fira nattvarden tillsammans. FÖR: i nattvarden, det var de första kristna övertygade om: kommer den uppståndne Jesus till oss. Omskärelsen var den judiska invigningsriten, men de första kristna inför istället dopet. Inte som ett reningsbad, som Johannes Döparens dop. Istället menade man, som det står i Rom 6 kap:

6 3Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus också har blivit döpta in i hans död? 4Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv, så som Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet. 5Ty har vi blivit ett med honom genom att dö som han skall vi också bli förenade med honom genom att uppstå som han. Och här är vi, och firar gudstjänst på en söndag. Fast de första kristna var judar, och judar firade sabbat, och den firades på lördagar, eller rättare sagt från fredag kväll till lördag kväll, eftersom varje dag inleddes vid skymningen. Men Jesus uppstod dagen efter sabbaten, på söndagen. Därför blev det centralt att mötas varje söndag, som blev Herrens dag, och fira uppståndelsen. Jesu död och uppståndelse är alltså centralt för den kristna tron, det är inte en dogm bland andra dogmer, utan alla andra dogmer utgår från detta: Se, Han var död, men Han lever. (Upp 1:18)

7 Men vad betyder detta för oss idag? Vad gör det för skillnad för oss att Jesus lever? Ja, här får var och en ha sin egen åsikt, men så här tänker jag. Vi människor lever med existentiella frågor. Och varje fråga har ett svar: Jesus är uppstånden. Finns Gud? Ja, Jesus hade inte kunnat uppstå, om inte Gud hade funnits och uppväckt Honom från de döda. Om Gud finns, hurdan är Han? Jesus uppenbarade Gud i ord och handling. Han sade själv att Gud skulle bekräfta Hans ord och anspråk genom att låta Honom uppstå. Gud uppväckte Jesus, och bekräftade därigenom Jesu undervisning. Är våra liv slut när vi dör, eller finns det en fortsättning? Jesus uppstod och visade därigenom att döden inte är slutet. Han besegrade döden och tar oss med Sig in i det eviga livet. Framför allt vet vi vem det är som möter oss, och våra kära, vid porten till det eviga livet. Vi vet att vi och dem vi älskar kommer att ha det bra i evigheten, för vi kommer att dela den med Jesus. Och samma kärlek, medmänsklighet, barmhärtighet och rättrådighet som präglade Jesus ord och handlingar när Han vandrade på jorden, präglar Honom i evighet. För så säger oss Skriften: Jesus Kristus är densamme, igår, idag och i evighet.

8 Men vi behöver inte vänta till evigheten för att möta Jesus. Jesus mötte människor efter sin uppståndelse, och Han möter oss idag. Jesus, uppstånden för att aldrig mer dö, med en uppståndelsekropp som kunde gå genom låsta dörrar, mötte med Maria från Magdala, en ensam kvinna i sorg. Så möter Han än idag människor i sorg, förtvivlan och bekymmer. Han ger av Sin närvaro, Sin tröst och Sin frid. Han mötte de rädda lärjungarna som gömt sig. Så möter Han också oss, när vi glömt vem Han är och vad Han kan göra, i våra liv och genom oss. Han visar vem Han är: livets Herre. Han mötte den tvivlande Tomas, och Han gav de tecken som behövdes för att Tomas skulle kunna tro. Så möter Han också oss, när vi tvivlar, när vi har svårt att tro. Han mötte Petrus, som förnekat Honom. Som misslyckats att stå upp för det och Honom som han innerst inne trodde på och ville följa. Så möter Jesus också oss, när vi har misslyckats. Han ger oss förlåtelse och ger oss förnyat förtroende, mod och kraft att leva för Honom.

9 Han mötte Jakob. Jesus biologiska bror, som inte följde Honom medan Han levde. Som trodde att Han var från sina sinnen, när Han gjorde Guds vilja. Men som efter uppståndelsen fick möta den Uppståndne, kom till tro och blev en av de första ledarna i den första kyrkan. Så möter Jesus också oss med inte bara en chans att följa Honom, utan Han återkommer gång på gång tills vi är redo att tro att Han är den Han är och följa Honom. Han mötte en stor folkskara på minst 500 personer, som kunde bli vittnen till Hans uppståndelse. Så möter också Jesus oss, inte bara som individer utan också som Guds församling och ger oss uppdraget att tillsammans vittna om Honom. Att Han lever och gör under i människors liv än idag. Att Han är god och värd att följa. Jesus är uppstånden. Ja, Han är sannerligen uppstånden. Halleluja! Amen!

Jesus och grundandet av kristendomen

Jesus och grundandet av kristendomen Kristendomen Jesus och grundandet av kristendomen Jesus låter sig döpas av Johannes i floden Jordan. Beger sig ut i öknen där han frestas av djävulen, börjar sedan predika. Jesus såg sig som Messias och

Läs mer

1. För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever.

1. För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever. 1 Tessalonikerbrevet 4 (4:1 12) Ett liv i helgelse 1 För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever. Nu ber och uppmanar vi er i Herren Jesus att

Läs mer

Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: Övriga texter: Tema: Firningsdag: Typ av gudstjänst: Musik: Inledning Bön

Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: Övriga texter: Tema: Firningsdag: Typ av gudstjänst: Musik: Inledning Bön Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: 1 Kungaboken 17:17-24; Lukasevangeliet 7:11-17 Övriga texter: Uppenbarelseboken 2:8-11 Tema: Döden och livet Firningsdag: 16 söndagen efter

Läs mer

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret 1 Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21 Profetorden en lampa i mörkret Advent och jul är den tid i kyrkoåret då gamla testamentets profetior sätts i fokus på ett speciellt sätt, och visar

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET Svara så utförligt som möjligt på alla frågor. Skriv inte av exakt från boken utan försök formulera dina svar med egna ord. PowerPointen finns på bloggen. LYCKA TILL! /Therese

Läs mer

PÅSK PÅ PLATS I JERUSALEM

PÅSK PÅ PLATS I JERUSALEM PÅSK PÅ PLATS I JERUSALEM Stora rådet förhörde Jesus vid tempelplatsen Bilden är tagen vid Herodes palats där Pilatus förhörde Jesus Golgata Graven Templet Betfage Getsemane övre salen 1 Palmsöndagen började

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA DAVIDSSTJÄRNAN HTTP://WWW.MARTAGON.ORG/INDEX.PHP?CONTENT1=INDEX-RE&CONTENT2=MENUS/INDEX-RE-MENU&CONTENT3=MENUS/SUPERMENURE&CONTENT5=MENUS/TOPMENURE SYNAGOGAN I MALMÖ Judendomen Gud har enligt judendomen

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Predikan Påskdagen i Tannefors kyrka Temat är Kristus är uppstånden Texten är hämtad från Matteus evangelium kap 28 vers 1-20

Predikan Påskdagen i Tannefors kyrka Temat är Kristus är uppstånden Texten är hämtad från Matteus evangelium kap 28 vers 1-20 Predikan Påskdagen i Tannefors kyrka Temat är Kristus är uppstånden Texten är hämtad från Matteus evangelium kap 28 vers 1-20 1Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, kom Maria från Magdala

Läs mer

Sändningsgudstjänst. Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011

Sändningsgudstjänst. Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011 Sändningsgudstjänst Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011 Som Fadern har sänt mig sänder jag er. Sedan andandes han på dem och sade: Ta emot helig Ande. (Joh 20:21-22) Jesus den som Fadern

Läs mer

Galaterbrevet Del 2) 1:7-15

Galaterbrevet Del 2) 1:7-15 Galaterbrevet Del 2) 1:7-15 Undervisning: Chuck Smith Däremot är det några som skapar förvirring bland er och vill förvränga Kristi evangelium. (Gal 1:7) Det finns fortfarande personer idag som förvanskar

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Fly inte din verklighet

Fly inte din verklighet Fly inte din verklighet Av: Johannes Djerf Just nu, över hela vår jord så är människor på flykt. Man räknar med att ca 50 miljoner människor runt om i världen har lämnat sina hem pågrund av fattigdom,

Läs mer

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014 Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014 Redaktör Bibelguiden: Reine Toth Grafisk formgivning: Martin Gunséus Omslagsfoto:

Läs mer

Tio steg framåt. En vandring genom Filipperbrevet 4:4-23 med Bengt Pleijel

Tio steg framåt. En vandring genom Filipperbrevet 4:4-23 med Bengt Pleijel Du känner att du behöver få hjälp att komma vidare i din tro. Det är så lätt att fastna. Bli sittande... Och suckande... Du längtar efter att få leva ut din tro och din kärlek på ett friskare sätt i hem,

Läs mer

Den helige Ande. Vem är den helige Ande? Han är Gud. Han är en del av treenigheten Fadern, Sonen (Jesus) och den helige Ande.

Den helige Ande. Vem är den helige Ande? Han är Gud. Han är en del av treenigheten Fadern, Sonen (Jesus) och den helige Ande. Den helige Ande Luk 11:9 13 Jag säger er: Be och ni skall få, sök och ni skall finna, bulta och dörren skall öppnas för er. Ty var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som

Läs mer

2 Sönd i påsktiden, 1 årg Gå och fiska

2 Sönd i påsktiden, 1 årg Gå och fiska 2 Sönd i påsktiden, 1 årg Gå och fiska 10Men ni är mina vittnen, säger Herren, min tjänare, den som jag har utvalt, för att ni skall få insikt och tro mig, förstå att jag är Gud. Ingen gud har blivit till

Läs mer

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär.

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär. Dopets gåva Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär. Kära föräldrar Sällan känns livet så stort

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

1. Berätta vad som hände under Jesu sista vecka. 3. Varför sågs Jesu budskap som ett hot? 8. Berätta om hur fisken var ett hemligt tecken.

1. Berätta vad som hände under Jesu sista vecka. 3. Varför sågs Jesu budskap som ett hot? 8. Berätta om hur fisken var ett hemligt tecken. Instuderingsfrågor Kristendom EE11AB Provdatum 18/11 Läs sidorna om Kristendomen i läroboken+ stencilerna Äktenskapsbryterskan och Jesu sista vecka enligt synoptikerna. På provet kommer du också få skriva

Läs mer

25 söndagen 'under året' - år C

25 söndagen 'under året' - år C 1287 25 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon Jag är folkets frälsning, säger Herren. Jag skall bönhöra dem och rädda dem, ur vilken fara de än ropar till mig, och jag skall vara deras Gud för evigt.

Läs mer

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER Text Thomas J ohansson, 1975 Musik: Karl-Gunnar Svensson 1975 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att finna en växande styrka i tron och få ge uttryck

Läs mer

De abrahamitiska religionerna

De abrahamitiska religionerna Judendomen De abrahamitiska religionerna Judendom, kristendom och islam kallas ibland abrahamitiska då alla ser Abraham som stamfader. Abraham slöt förbund med Gud - får ett land och Guds beskydd men ska

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

A. Församlingens jubileumsdag

A. Församlingens jubileumsdag A. örsamlingens jubileumsdag I anslutning till den dag av året när en församling har grundats kan man fira andakt enligt detta formulär eller infoga delar av materialet i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

En bro till Gud Helig Ande

En bro till Gud Helig Ande En bro till Gud Helig Ande Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 7:32-39; Apg 2:3,4,14,22-42; SKR 143, 150. Se sista sidan!) När de hörde detta högg det till i hjärtat på dem, och de frågade

Läs mer

Det finns ca 2015 miljoner kristna i världen. De tre största inriktningarna är: Protestanter, Katoliker och Ortodoxa.

Det finns ca 2015 miljoner kristna i världen. De tre största inriktningarna är: Protestanter, Katoliker och Ortodoxa. Kristendom lektion 1 Lektion 1 Det finns ca 2015 miljoner kristna i världen. De tre största inriktningarna är: Protestanter, Katoliker och Ortodoxa. Jesus - Gud är kärleken - Jesus är guds son Jesus levde

Läs mer

Från vers 12 till 26 i första kapitlet handlar Filipperbrevet om vad Paulus fångenskap har fått för konsekvenser.

Från vers 12 till 26 i första kapitlet handlar Filipperbrevet om vad Paulus fångenskap har fått för konsekvenser. Lev värdigt evangeliet med Jesus som förebild. Bibeltext: Fil 1:12-2:18 Från vers 12 till 26 i första kapitlet handlar Filipperbrevet om vad Paulus fångenskap har fått för konsekvenser. Han nämner några

Läs mer

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 2 e Trettondedagen Psalmer: 236, L705 (Ps89), 246, 437, L724, 259 Texter: Jes 55:1-4, Upp 22:16-17, Joh 4:5-26 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Låt oss be!

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag

Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag 1 Kor. 15:12-22 Men om det nu förkunnas att Kristus har uppstått från de döda, hur kan då några bland er säga att det inte finns någon

Läs mer

Text och bilder gjorda av Rickard Johansson, TE14A Realgymnasiet.

Text och bilder gjorda av Rickard Johansson, TE14A Realgymnasiet. Tre porträtt Text och bilder gjorda av Rickard Johansson, TE14A Realgymnasiet. Inledning Jag har använt min vän Marko till detta miniprojekt. Han har valt att beskriva sig själv i tre ord, besserwisser,

Läs mer

KONFIRMATION KROPPS FÖRSAMLING

KONFIRMATION KROPPS FÖRSAMLING Klipp Klipp Skickas till: Tejpa Här Kropps Församling Frimärke KONFIRMATION KROPPS FÖRSAMLING Merkuriusgatan 215 254 72 Ödåkra Vik Tejpa Här KONFIIMATION Konfirmation är en tid då du får vara med om att

Läs mer

Överlåten. Av: Johannes Djerf

Överlåten. Av: Johannes Djerf Överlåten Av: Johannes Djerf Inför dagens predikan så har det fastnat ett ord i mitt huvud, och det ordet är överlåtelse. Ett ord som jag dras emot, jag vill överlåta mig, jag vill ge allt till Gud. Alla

Läs mer

Skriv över mina dagar, ditt namn

Skriv över mina dagar, ditt namn Skriv över mina dagar, ditt namn Av: Johannes Djerf När jag läser en tidning så skummar jag oftast bara igenom den och läser rubrikerna och är det någon rubrik som känns väldigt intressant så läser jag

Läs mer

Palestina är judarnas heliga stad. Enligt judendomen så har Gud gett Palestina det heliga landet till dom.

Palestina är judarnas heliga stad. Enligt judendomen så har Gud gett Palestina det heliga landet till dom. Judendomen http://www.google.com/search? q=synagoga&client=safari&rls=en&source=lnms&tbm=isch&sa=x&ei=y18cu8djkane4qsr1od4dq& ved=0cakq_auoaq&biw=1280&bih=680 http://en.wikipedia.org/wiki/second_temple

Läs mer

De beiga människornas plats

De beiga människornas plats De beiga människornas plats Av: Johannes Djerf Ett av alla mina favoritband heter Magnum, som inte har några kopplingar alls till glassen Magnum utan till helt fantastisk melodisk hårdrock som gripit tag

Läs mer

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning.

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Islam Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Ju mörkare blå färg, ju större andel muslimer Länder med många muslimer Grundare och helig

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS

HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS 28 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) (13 OKTOBER 2013) HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 17: 11-19 Tio spetälska botas Under sin vandring mot Jerusalem följde han gränsen

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

Passionshistorien enligt Johannes (18:1 19:42)

Passionshistorien enligt Johannes (18:1 19:42) Passionshistorien enligt Johannes (18:1 19:42) Passionshistorien kan läsas eller sjungas fördelad på tre roller (I, II, +). I Vår Herres Jesu Kristi lidande enligt evangelisten Johannes. Jesus gick tillsammans

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Judendomen. vt. 2014

Judendomen. vt. 2014 Judendomen vt. 2014 Abraham Hans liv skildras i första Mosebok Utvald till stamfar patriark Som tecken på att Abraham och hans folk var utvalda var att alla pojkar skulle omskäras och att folket skulle

Läs mer

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan.

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan. 1 Tunadalskyrkan 13 05 12 Söndagen före pingst I väntans tider Apg 1:1-14 Att vänta på något och samtalen under väntetiden kan föra med sig många olika saker. Ett kan vara att man är överens om att man

Läs mer

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här:

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här: Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Lina. Jag har svart hår, jag är lång och jag har en hörselaparat som är vit. Jag har blåa ögon. Min skola heter Kyrkmons skola. Min skola är grön och brun.

Läs mer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer Bibeln i korthet Christian Mölks Bibelkommentarer Gud är evig och har alltid funnits i Fadern, Sonen och den helige Ande. Vid en väl vald tidpunkt valde Gud att ur intet skapa universum och alla levande

Läs mer

Spår Sjätte samlingen Vägval

Spår Sjätte samlingen Vägval Inledande bön Gud, vår Fader, vi tackar dig för att du alltid söker efter oss. I skapelsen ser vi spår av din kärlek; kom och befria oss från allt som hindrar vårt gensvar på din godhet. Herre Jesus Kristus,

Läs mer

Ingen Lag, ingen Kärlek

Ingen Lag, ingen Kärlek "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen av den Engelska titeln No Law, no Love. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media

Läs mer

1. Vad är skillnaden mellan pliktetik och konsekvensetik?

1. Vad är skillnaden mellan pliktetik och konsekvensetik? Skrivning i religionskunskap den 19 mars 2010 Skriv namn och personnummer på omslaget! På alla papper som innehåller svar skall du skriva den siffra du tilldelats, men inte något annat som gör att du kan

Läs mer

Föredrag vid Mariavallfärd till Oskarström den 28 maj 2016 Biskop Anders Arborelius ocd (Föredraget är nedskrivet efter bandinspelning)

Föredrag vid Mariavallfärd till Oskarström den 28 maj 2016 Biskop Anders Arborelius ocd (Föredraget är nedskrivet efter bandinspelning) Föredrag vid Mariavallfärd till Oskarström den 28 maj 2016 Biskop Anders Arborelius ocd (Föredraget är nedskrivet efter bandinspelning) Kära bröder och systrar, denna dag tänker vi på Maria som barmhärtighetens

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Nattvard Anvisningar

Nattvard Anvisningar Nattvard Anvisningar Nattvardsfirandet är ett kännetecken för den kristna kyrkan, ett sakrament som förmedlar Guds nåd. När människor samlas för att dela bröd och vin formas de heligas gemenskap, möjligheten

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek:

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek: Textstorlek: Johanssons dotter Nathalie har förts utomlands av sin pappa. har även tre barn tillsammans med Andreas Iversen. PERNILLA WAHLMAN Mamma : Vi saknar henne vill hon kommer hem SUNDSVALL. Nästan

Läs mer

Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016

Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016 Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016 Inledning Vi är lite olika som människor och i samband med ett årsmöte har en del av oss lättast att blicka tillbaka och

Läs mer

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Johans liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Hans terminsbetyg på fotbollsgymnasiet är riktigt bra och fotbollen har aldrig

Läs mer

Christian Mölks Bibelkommentarer. Titus 3. (Vers 1-11) Påminnelser

Christian Mölks Bibelkommentarer. Titus 3. (Vers 1-11) Påminnelser Titus 3 (Vers 1-11) Påminnelser 1 Påminn dem om att de skall underordna sig och lyda myndigheter och makthavare och vara beredda att göra allt som är gott, 2 att inte förolämpa någon utan hålla frid och

Läs mer

Resans mål är Himlen

Resans mål är Himlen Resans mål är Himlen Fil.3:12 21 Av: Johannes Djerf Det är sportlovsläger, jag är 15 år och befinner mig högst uppe på Åreskutan, 1420 meter över havet. För första gången under hela veckan så hade kabinbanan

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

Den försvunna staden

Den försvunna staden mat på bordet Nå, ska du inte bjuda mig på något? undrade almandern medan han värmde sina händer vid elden. Det är kallt och ödsligt ute i skogen, ska jag säga! Jag har vandrat runt i två dagar, utan att

Läs mer

Inledningsmusik Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Inledningsmusik Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras. KYRKOKANSLIETS FÖRSLAG TILL NY VIGSELGUDSTJÄNST Inledningsmusik Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras. Psalm P I Faderns och Sonens och den heliga

Läs mer

Vad vill vi, egentligen?

Vad vill vi, egentligen? Vad vill vi, egentligen? En predikan kring församlingens uppdrag och vision Ola Wingbrant 2014-12-07 Presentation [Bild 1] Jag heter Ola Wingbrant och har fått förmånen att predika ett antal gånger i församlingen

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

Instuderingsfrågor Kristendom och islam NV10B

Instuderingsfrågor Kristendom och islam NV10B Instuderingsfrågor Kristendom och islam NV10B - - - Läs sidorna 76 81 och 120 122 i läroboken (Religion1) Läs stencilerna Jesu sista vecka, Jesus skärper lagens bud och Islam Instuderingsfrågorna hittar

Läs mer

Vi tror ock på Jesus Kristus, hans enfödde Son, vår Herre, vilken är avlad av den Helig Ande, född av jungfrun Maria

Vi tror ock på Jesus Kristus, hans enfödde Son, vår Herre, vilken är avlad av den Helig Ande, född av jungfrun Maria Vi tror ock på Jesus Kristus, hans enfödde Son, vår Herre, vilken är avlad av den Helig Ande, född av jungfrun Maria Predikan Tältmöte på Heljarödsgården, 2014 Vi ska idag fortsätta med vårt fokus på den

Läs mer

1. TRO Trons liv femte delen: Herrens måltid och gemenskapen (1 Kor. 11:17 11:34)

1. TRO Trons liv femte delen: Herrens måltid och gemenskapen (1 Kor. 11:17 11:34) Tro Hopp - Kärlek 1. TRO Trons liv femte delen: Herrens måltid och gemenskapen (1 Kor. 11:17 11:34) Herrens måltid ett tecken på gemenskap? (11:17-22) Paulus bär en fråga inom sig, som smärtar. Hur kan

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

- Idag ska vi ha dop där tre personer offentligt vill bekänna att dom vill följa Jesus.

- Idag ska vi ha dop där tre personer offentligt vill bekänna att dom vill följa Jesus. Bibel intro: Kostar det något att följa Jesus? - Idag ska vi ha dop där tre personer offentligt vill bekänna att dom vill följa Jesus. I Lukas 14 så talade Jesus om att vi ska beräkna kostnad om vi är

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

JUDENDOM DET UTVALDA FOLKETS RELIGION

JUDENDOM DET UTVALDA FOLKETS RELIGION JUDENDOM DET UTVALDA FOLKETS RELIGION 16 miljoner judar i världen idag: - 6 milj i USA - 3 milj i Ryssland - 4 milj i Israel - 17 000 i Sverige Inom judendomen tror man på en Gud = monoteistisk religion.

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på Bill Den Magiska Dörren Kapitel 1 Hej! jag heter Max. Jag är 9år. Jag går i 3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag har en bästa vän som heter Jesper. Han och jag älskar att åka gokart och att spela

Läs mer

Några frågor om dina känslor nu och tidigare

Några frågor om dina känslor nu och tidigare Några frågor om dina känslor nu och tidigare Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild både av hur du i allmänhet brukar må och hur du mår för tillfället (de senaste -4 dagarna). Formuläret

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med,

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med, Det här var ju inte alls vad vi kom överens om. Det här var ju inte alls vad vi kom överens om förra veckan, på vårt möte. Både jag och Connysson upplevde att vi var överens med dig, att vi brainstormade

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

ÄKTENSKAPSBRYTERSKAN 5. SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (17 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 8: 1-11

ÄKTENSKAPSBRYTERSKAN 5. SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (17 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 8: 1-11 5. SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (17 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 8: 1-11 ÄKTENSKAPSBRYTERSKAN Äktenskapsbryterskan Alla gick hem, var och en till sitt, men Jesus gick till Olivberget. Tidigt på morgonen

Läs mer

Bönsöndagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Bönsöndagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1 Bönsöndagen Dagens bön: Gud, vår tillflykt och vår starkhet, tack för bönens gåva och möjlighet. Lär oss att be enligt din vilja och hör vår bön. Svara oss i din kärlek och handla med oss efter din vilja.

Läs mer

K J S. King James bibeln på Svenska [ Johannes evangelium ] Juli 2012 (Reviderad Augusti 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu

K J S. King James bibeln på Svenska [ Johannes evangelium ] Juli 2012 (Reviderad Augusti 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu K J S King James bibeln på Svenska [ Johannes evangelium ] Juli 2012 (Reviderad Augusti 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu Kapitel 1 1 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var med Gud, och Ordet var

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Predikan på annandag jul i Lycksele kyrka kl. 11, 26 december 2011. Predikotema: Texter: Tema: Firningsdag: Inledning juletid påsk pingst

Predikan på annandag jul i Lycksele kyrka kl. 11, 26 december 2011. Predikotema: Texter: Tema: Firningsdag: Inledning juletid påsk pingst Predikan på annandag jul i Lycksele kyrka kl. 11, 26 december 2011. Predikotema: Martyrerna vad är det som är värt att dö för i den kristna tron? Texter: Jer. 1:17-19; Apg. 6:8-15; Matt. 10:16-22 Tema:

Läs mer

- När man hör ordet lärjunge så tänker vissa på en person som går runt i sandaler med en fotsid klädnad.

- När man hör ordet lärjunge så tänker vissa på en person som går runt i sandaler med en fotsid klädnad. Kära vänner, Hur blir man en lärjunge och efterföljare till Jesus? - När man hör ordet lärjunge så tänker vissa på en person som går runt i sandaler med en fotsid klädnad. Andra menar att lärjungaskap

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Förneka sig själv Befrielsen från det falska jaget

Förneka sig själv Befrielsen från det falska jaget Förneka sig själv Befrielsen från det falska jaget 10Amasja, översteprästen i Betel, sände bud till kung Jerobeam av Israel: Amos uppviglar folket mot dig; riket tål inte hans profeterande. 11Han säger:

Läs mer

JESAJA OCH JOHANNES DÖPAREN VISAR OSS VÄGEN

JESAJA OCH JOHANNES DÖPAREN VISAR OSS VÄGEN JESAJA OCH JOHANNES DÖPAREN VISAR OSS VÄGEN ANDRA SÖNDAGEN I ADVENT (ÅRGÅNG B) 7 DECEMBER 2014 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 1: 1-8 Johannes döparen Här börjar glädjebudet om Jesus Kristus, Guds son. Som

Läs mer

Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria (Joh 8:31 32).

Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria (Joh 8:31 32). Inledning Vår Frälsare Jesus Kristus, som skaffat fram en fullkomlig förlåtelse åt hela världen (Rom 5:18) säger: Amen säger jag er: Allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt vad

Läs mer

9 Sönd e Tref, Goda förvaltare, 3 årg, 2011 08 21

9 Sönd e Tref, Goda förvaltare, 3 årg, 2011 08 21 9 Sönd e Tref, Goda förvaltare, 3 årg, 2011 08 21 4Hör detta, ni som trampar på de fattiga och utrotar de svaga i landet! 5Ni säger: "När är nymånadsfesten över så att vi kan sälja säd, och sabbaten så

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

INSIKT. vetlanda.pingst.se. Sidan 4. Församlingens ledarskap

INSIKT. vetlanda.pingst.se. Sidan 4. Församlingens ledarskap vetlanda.pingst.se INSIKT nr 2 Församlingens ledarskap Sidan 4 årgång 11 2016 Mikael Järlestrand gästade oss på Långfredagen. Han sjöng ett flertal sånger och svarade också för predikan, Mycket

Läs mer

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN FJÄRDE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅRGÅNG B) 15 MARS 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 3:14-21 Liksom Mose hängde upp ormen i öknen, så måste Människosonen upphöjas för att var och en som

Läs mer

Att tro. Vad menas med att tro? Vad innebär det att tro? Hur ser tron ut? Bara ett par verser senare i samma ämne kan vi läsa;

Att tro. Vad menas med att tro? Vad innebär det att tro? Hur ser tron ut? Bara ett par verser senare i samma ämne kan vi läsa; "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen av den Engelska titeln Believing. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Skottet 1. Vart var Malala på väg när hon

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

En midsommarnattsdröm

En midsommarnattsdröm En midsommarnattsdröm Scener ur Shakespeares komedi 1 FÖRSTA AKTEN (i staden) SCEN 1 (MUSIK. Sommar i stan.,, och fnissar och jagar runt varandra. landar ) Kära lyssnare. Jag ska be att få presentera mig.

Läs mer

GUD ÄR NÄRMARE ÄN DU TROR Predikotema våren 2007 Korskyrkan Borås den 25 februari 2007, av Micael Nilsson Söndagens tema: Bättre tankar

GUD ÄR NÄRMARE ÄN DU TROR Predikotema våren 2007 Korskyrkan Borås den 25 februari 2007, av Micael Nilsson Söndagens tema: Bättre tankar GUD ÄR NÄRMARE ÄN DU TROR Predikotema våren 2007 Korskyrkan Borås den 25 februari 2007, av Micael Nilsson Söndagens tema: Bättre tankar Mitt ibland er Den här veckan har jag tänkt på Johannes döparens

Läs mer