SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid Klagshamn avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid Klagshamn avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112."

Transkript

1 SKYDDSINFORMATION För anställda, entreprenörer och besökare vid Klagshamn avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112.

2

3 VA SYD är ett kommunalförbund i sydvästra delen av Skåne, som idag omfattar Malmö, Burlöv och Lund. VA SYD ansvarar bland annat för all pumpning och rening av avloppsvatten. I detta ansvar ingår alla avloppspumpstationer med tillhörande tryckavloppsledningar samt reningsverk för rening av avloppsvatten i regionen. Avlopps ledningsnätet i Malmö har indelats i sju avloppsområden. Fem av områdena är anslutna till Sjölundaverket och två till Klagshamnsverket. Avloppsvatten från Turbinens, Rosendals, Spillepengens, Södra Sallerups och Hamnens avloppsområden leds till Sjölundaverket. Dessutom behandlas avloppsvattnet från Burlöv samt delar av Lomma, Staffanstorp och Svedala kommuner. Klagshamnsverket tar emot och behandlar avloppsvattnet från stadsdelarna Limhamn, Bunkeflo, Hyllie och Klagshamn inom Malmö stad. Dessutom tas avloppsvattnet från hela Vellinge kommun emot vid Klagshamnsverket för behandling. Avloppsvattnet pumpas via mindre avloppspumpstationer till större pumpstationer som i sin tur pumpar vattnet till de två reningsverken.

4 När du besöker VA SYD och Klagshamns avloppsreningsverk gäller följande: Entreprenörens ansvar för tillfällig personal Varje entreprenör har genom ansvarig arbetsledare eget skyddsansvar för sina arbetstagare enligt kapitel 3 2 och 3 i Arbetsmiljölagen och arbetstagaren har skyddsansvar enligt kapitel 3 4 i samma lag, vilket bland annat innebär att följa givna föreskrifter. På den gemensamma arbetsplatsen finns hos alla ett skyddsansvar för andra i omgivningen, vilket också innebär att ta hänsyn till deras arbetsförhållanden. Följande punkter måste du tänka på: Håll ordning på din arbetsplats. Håll undan material och arbetsredskap som kan tex. kan innebära snubbel eller halkrisk. Spärra av om sådana risker inte kan undvikas. Plocka undan efter avslutad arbetsdag. Vid användning av kemiska produkter ska VA SYD:S rutiner för vad som får användas, handhavande och förvaring samt åtgärder vid eventuellt spill eller läckage följas. Vid eventuellt spill/läckage: åtgärda och informera arbetsplatsombudet omgående! Använd personlig skyddsutrustning. Överbelasta inte golv och gallerdurk. Överbelasta aldrig en lyftanordning. Drick inte vatten ifrån utkastare märkt Får ej drickas Anmäl till kontaktperson om brandsläckare använts.

5 Besökare/studiebesök Tillfälliga besökare och personer som deltar i studiebesök ska informeras om huvuddragen i rutinen av representant från VA SYD. Att besöka en avloppsanläggning Om en besökande beaktar och har allmän kunskap om de risker som finns vid vistelse inom ett område för rening av avloppsvatten eller inom en avloppspumpstation är det inte farligt att besöka en sådan anläggning. Det som är speciellt viktigt att beakta är att: Inte gå runt på anläggningen utan sällskap av VA SYD-medarbetare. Maskiner inom anläggningen kan starta utan förvarning. Det förekommer trafik på området med trafikfordon och arbetsredskap. Ta hänsyn till detta för att underlätta pågående arbete och var uppmärksamma för att undvika påkörningsrisk. Det förekommer trafik på området med trafikfordon och arbetsredskap. Ta hänsyn till detta för att underlätta pågående arbete och var uppmärksamma för att undvika påkörningsrisk. Respektera eventuella avspärrningar. Direktkontakt med avloppsvatten ska undvikas. Rökning inte är tillåten inom områdena. Fotografering endast är tillåten efter godkännande av medföljande medarbetare från VA SYD. Varje besökare ovillkorligen ska följa de regler och säkerhetsinstruktioner som ges av medföljande medarbetare från VA SYD. Detta kan innebära att viss skyddsutrustning såsom hjälm, skyddsskor och överdragskläder måste användas. Utebliven hörsamhet angående regler och anvisningar från medföljande medarbetare från VA SYD innebär att besöket avslutas och att besökaren omedelbart avvisas från området.

6 Att arbeta vid en avloppsanläggning Att beakta vid vistelsen inom reningsverket: Utfärdade bestämmelser och instruktioner rörande elsäkerhet och mekanisk säkerhet ska noggrant följas. Alla som genomför ett arbete på VA SYDs uppdrag ska hålla sig underrättade om var brandskyddsanordningar, sjukbårar och förbandslådor är placerade samt var utrymningsvägar finns. De bestämmelser och instruktioner som finns vid arbete i Ex-klassade områden och övriga utrymmen där brandfarlig vara förekommer ska ovillkorligen noggrant följas. Fotografering utan tillstånd är förbjuden. Personer som inte följer reningsverkets regler kan med omedelbar verkan avvisas från arbetsplatsen.

7 Allmänna och hygieniska aspekter Med normala försiktighetsåtgärder och sunt förnuft är det inte farligt att arbeta på en avlopps anläggning. Avloppsvatten och slam innehåller mycket virus och bakterier. De kan vara farliga och därför måste försiktighet iakttas. Om du har uppgifter där du kommer i kontakt med avloppsvatten eller slam, eller arbetar med material som har varit i kontakt med avloppsvatten eller slam, tänk på följande: Det finns många öppna bassänger med medföljande risk för drunkning. Inget arbete på fel sida av ett skyddsräcke får förekomma utan användande av skyddsutrustning såsom livlina eller flytväst. Nedtömda bassänger och öppna brunnar utgör en risk eftersom det uppstår stora höjdskillnader och därmed fallrisk, gå inte innanför avspärrningar utan att vidta nödvändiga skyddsåtgärden (tex. livlina) I samband med tankarbeten och för dom som arbetar i tex. nedtömda bassänger, finns det risk för nedfallande föremål. Hjälm ska användas vid vistelse innanför avspärrat eller skyddat område. Vid arbete i område där det kan förväntas syrefrihet eller förekomst av hälsofarliga eller brandfarliga gaser, ska gasvarnare och vid behov, skyddsmask användas. Vid arbete som innebär att det finns risk för att aerosoler bildas ska skyddsmask användas. Tvätta alltid händerna och byt gärna om innan du äter. Berör inte ansiktet. Rök exempelvis inte eller stoppa in snus före du har tvättat händerna. Använd skyddshandskar vid direktkontakt med avloppsvatten eller slam. Tänk på att trasbylten och liknande kan innehålla vassa föremål som kan ge stick och skärskador. Du ska ha normalt vaccinationsskydd mot polio och stelkramp. Även skydd mot hepatit A och B rekommenderas. Om du får avloppsvatten eller slam över dig, så tvätta dig omedelbart och byt kläder.

8 Säkerhetsinformation/Symbolbeskrivning ZONKLASSADE OMRÅDEN där explosiv atmosfär kan uppnå. Besökare får inte vistas inom dessa områden utan tillstånd. ELEKTRISK SPÄNNING Varning för elektrisk spänning. FRÄTANDE ÄMNEN I vissa lokaler förekommer frätande ämnen som ska undvikas att få på huden och kläder. GASFLASKOR finns i rum med denna varningsskylt. HÖRSELSKYDD ska användas där ljudnivån är hög. HJÄLM OCH VARSELPLAGG ska bäras på angivna platser. SKYDDSSKOR är obligatoriskt i samtliga lokaler. Undantag görs för besökare vid guidade visningar. UTRYMNINGSVÄGAR vid brand, gas eller annan fara är markerade med utrymningssymbol.

9 RÖKFÖRBUD råder generellt, undantaget på markerade rökplatser. ALKOHOL OCH DROGER är förbjudet på arbetsplatsen. Det är inte tillåtet att komma till arbetsplatsen alkohol- eller narkotikapåverkad. Drogtester kan förekomma. MOBILTELEFONER är tillåtna inom området, med undantag av zonklassade ATEX-områden där det är förbjudet att använda mobiltelefoner. (EX-klassade telefoner får användas). Mobiltelefoner används också med viss försiktighet i närheten av manöverskåp, elektronisk utrustning som givare, vakter med mera. TRANSPORTER med truckar och andra fordon förekommer inom VA SYDs område. Var uppmärksam på detta och tänk på att föraren ofta har begränsad sikt. HANDBRANDSLÄCKARE finns utplacerade i samtliga lokaler. GASLARM I vissa lokaler finns gaslarm installerade som ska varna vid eventuellt läckage. Vid larm ska lokalen omgående utrymmas.

10 Översikt Klagshamn

11 1 Infart 2 Parkering 3 Ingång 4 Kontorsbyggnad 5 Verkstad Återsamlingsplats EX-område

12 Aspekter avseende förekomst av brandfarlig vara På samtliga anläggningar finns det risk för förekomst av explosionsfarlig gasblandning. I slutna utrymmen finns alltid en risk för att farliga gaser kan finnas. I en viss blandning med luft kan dessa vara såväl brandfarliga som explosiva. Dessutom kan gaserna vara akut giftiga att inandas. Arbete vid avloppsanläggningar kräver speciell hänsyn till beaktande av brand- och explosionsrisker vid heta arbeten. Aspekter avseende förekomst av kemikalier Det finns råttgift utlagt inom området vid ett flertal betesstationer. Dessa ska inte vidröras. Ämnet som finns i dessa är skadligt även för människan. Inom respektive anläggning hanteras hälsofarliga kemikalier. Förvaringen av dessa framgår av den kemikaliepärm som finns hos arbetsplatsombudet. Ingen utom VA SYDs personal får lov att vistas vid dessa områden utan speciellt tillstånd från arbetsplatsombudet.

13 Aspekter avseende elsäkerhet Använd endast utrustning på det sätt den är avsedd för. Använd aldrig utrustning på ett sätt som gör att den riskerar att bli översköljd av vatten om den inte är avsedd för det. Kontrollera före användandet att materiel och utrustning är fria från skador. Skador på VA SYDs anläggningar eller utrustning ska omgående anmälas till VA SYD. Använd jordfelsbrytare, portabel eller i uttagscentral för handhållen utrustning. An vänd endast jordade uttag och skarvsladdar. Se till att förlängningskablar, löst lagda ledningar och andra tillfälliga elanläggningar placeras så att de inte skadas genom påkörning av fordon, genom åverkan vid mon tagearbeten eller liknande. Elsäkerhet Blockera inte elrum eller elcentraler. Håll ett fritt avstånd av minst 1,2 meter framför cen tra l samt en fri yta utanför dörr till elrum. Se till att det alltid finns fri väg för eventuell transport av skadad. För tillträde till VA SYDs elrum eller elcentraler, annat än i sällskap med elpersonal från VA SYD, ska VA SYDs nyckelkvittens med särskild instruktion skrivas under. Allt elarbete i VA SYDs anläggningar som kräver verktyg ska utföras av yrkesman under överinseende av behörig installatör. Innan arbete påbörjas ska ansvarsfrå gorna klargöras, vid behov skriftligen. Inget arbete får påbörjas utan den eldriftansvari ges och den elarbetsansvariges medgivande.

14 Allmänna regler Fordon och parkering P-plats är i första hand avsedd för personal och tillfälliga besökare. Entre prenadsanställda ska parkera privata fordon på anvisad plats. Husvagnsuppställning får ske om detta har överkommits med beställare eller kontakt person på reningsverket. Förutom trafik till och från anvisad plats gäller att fordonstrafiken ska vara begränsad endast till nödvändig nytto trafik för frakt av varor och utrustning. Stor försiktighet ska iakttas vid färd på vägarna inom verket. Vägtrafikkungörelsen gäller inom reningsverksområdet. Generellt är högsta tillåtna hastighet 30 km/h. Avspärrningar Avspärrningar ska respekteras. Brist på avspärrning ska omedelbart rapporteras till avdelningsansvarig eller kontaktperson. Heta arbeten Svetstillstånd krävs inom hela Klagshamns område, för alla heta arbeten. Du måste också ha ett SBF-certifikat eller motsvarande för att utföra sådana arbeten. Truck och travers med mera För att få köra truck, travers, bomlift eller arbetsplattform krävs utbildningsbevis och skriftligt körtillstånd från VA SYD.

15 Nödduschar Nödduschar finns utplacerade på många ställen runt om på Klagshamn. Ta reda på var närmsta nöddusch finns innan du påbörjar ditt arbete. Hjärt och lungräddning Vid hjärtstillestånd måste hjärt och lungräddning (HLR) påbörjas omgående. Vid larmande uppge hjärtstillestånd. Kemikalieutsläpp I händelse av kemikalieutsläpp till mark, vatten eller luft ska detta omedelbart meddelas till beredskapen. VID EN OLYCKA ÄR DET VIKTIGT ATT DU AGERAR PÅ RÄTT SÄTT! Rädda först de om är i omedelbar fara. Varna övriga som finns eller kommer i riskområdet. Larma enligt rutin. Är det fråga om brand så påbörja, om möjligt, släckningsarbetet.

16 Olycksfall Tag omedelbart hand om den skadade enligt följande: Få igång andningen. Kontrollera andningen, skapa fria luftvägar och ge konstgjord andning. Stoppa blödningen. Skadad kroppsdel ska vara i högläge. Lägg på ett tryckförband. Tänk på att förebygga cirkulationssvikt. Förhindra avkylning. Förebygg skadechock genom att lägga den skadade i framstupa sidoläge, benen i högläge och huvudet lågt. Håll den skadade varm och i vila. Elskada. Bryt strömmen. Går inte det, ska den skadade bort från det strömförande föremålet utan att du rör vid honom/henne. Använd material som inte leder ström, till exempel ett klädesplagg. Kalla på eget initiativ efter ambulans när behovet föreligger. Larma ambulansen på: 0 (ton) 112 Var beredd på att uppge: Vad som har hänt. Vilket telefonnummer du ringer ifrån. Var det har hänt (olycksplatsens belägenhet). Underrätta egen arbetsledning, kontaktperson och driftledning. Skadeanmälan eller tillbudsrapport ska alltid skrivas. Entreprenören är skyldig att själv svara för anordningar som Arbetsmiljölagen förskriver om arbetsplatsens skyddsberedskap, till exempel förbandslåda.

17 Källsortering av avfall I de uppmärkta kärlen ska avfall lämnas enligt följande: Brännbart: Plast, frigolit, smutsigt papper, träbitar, tjärpapp etc. Returpapper: Rent papper, kartonger och tidningar. Metall: Aluminium, kabelskrot, elmotorer. Osorterat industriavfall: Isolering, glas, betong, tegel och dylikt. Elektronikskrot och farligt avfall: Batterier lämnas i batteriholkar, lösningsmedel lämnas i förrådet. Ordning & reda För att förebygga att brand eller skada uppstår är det viktigt att det råder ordning på arbetsplatsen.

18 Farligt avfall 1 Miljöstation med behållare för: - Kontorspapper - Wellpapp - Rent trä - Metallskrot (som inte är elektronikskrot) - Rostfritt - Aluminium - Kabelskrot - Brännbart (avfall som inte kan källsorteras) 2 LOTS-kärl för: - Lösningsmedel - Oljefilter - Fasta oljeprodukter - Färgavfall 3 Spillolja 4 Lysrör

19

20 Viktiga telefonnummer Avdelningschef Ulf Nyberg Driftchef Christopher Gruvberger Underhållschef Michael Petersson Enhetschef Driftområde Klagshamn Monica Erlandsson Arbetsledare Klagshamn Herbert Pålsson Enhetschef Teknisk service Jörgen Lindberg Enhetschef Projekt Adam Radgowski Enhetschef El- och Automatik Claes Hansson Miljö- och kvalitetschef Anita Lundblad Beredskap Drift Thomas Söderlindh Mattias Jönsson Jonas Nilsson Ulf Bergman Herbert Pålsson Lars-Göran Jönsson Journummer för beredskap drift: Elberedskap Per Johansson Leif Johansson Lars Jönsson Claes Hansson Journummer för elberedskap: SKYDDSINFORMATION KLAGSHAMN Utgåva Foto: Pekka Kärppä, Linda Berglund, Johan Gustafsson samt bilder från VA SYDs bildarkiv VA SYD levererar friskt dricksvatten, renar avloppsvatten och har hand om avfallshantering åt mer än en halv miljon människor. Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, sortera dina sopor och tänka på vad du spolar ner i avloppet. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig. Kundservice kund@vasyd.se

SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid någon av VA SYDs pumpstationer. Vid brand eller olycksfall ring 112.

SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid någon av VA SYDs pumpstationer. Vid brand eller olycksfall ring 112. SKYDDSINFORMATION För anställda, entreprenörer och besökare vid någon av VA SYDs pumpstationer. Vid brand eller olycksfall ring 112. VA SYD är ett kommunalförbund i sydvästra delen av Skåne, som idag

Läs mer

SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid Sjölunda avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112.

SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid Sjölunda avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112. SKYDDSINFORMATION För anställda, entreprenörer och besökare vid Sjölunda avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112. VA SYD är ett kommunalförbund i sydvästra delen av Skåne, som idag omfattar

Läs mer

SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid Lunds avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112.

SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid Lunds avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112. SKYDDSINFORMATION För anställda, entreprenörer och besökare vid Lunds avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112. VA SYD är ett kommunalförbund i sydvästra delen av Skåne, som idag omfattar

Läs mer

Arbetsmiljöplan Bilaga 1

Arbetsmiljöplan Bilaga 1 Arbetsmiljöplan Bilaga 1 Projektnamn Besöksadress till byggplatsen Byggherrens namn Revisionshistorik Version Datum Framtagen/kompletterad av Byggherregodkännande 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Utkom från trycket den 1 mars 2004 Statens räddningsverks föreskrifter om explosionsfarlig miljö

Läs mer

Mälarenergi AO Vatten

Mälarenergi AO Vatten UTFÄRDARE Lindkvist Anna Allmänna ordnings- och säkerhetsföreskrifter Kungsängsverket ANDRA DOKUMENT G000-BC000 Kompletterande elsäkerhetsanvisning UTFÄRDAT DATUM 2016-03-02 REVISIONSINTERVA LL 1 år ISO

Läs mer

CHECKLISTA FÖR. Entreprenad. Arbetsplatsens utformning

CHECKLISTA FÖR. Entreprenad. Arbetsplatsens utformning CHECKLISTA FÖR Måleribranschen Entreprenad Använd checklistan så här Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra svarsrutan, fortsätt fylla i de tre följande kolumnerna. Det ifyllda

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Handling 05.5 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 6 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CV Handläggande enhet, Handläggare V, Erland Nydén Ersätter Utgåva E

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskydd vid campinganläggningar Räddningstjänst

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Läs mer: Policy arbetsmiljö, tillämpning hälsa i arbetslivet flik 1.

Läs mer: Policy arbetsmiljö, tillämpning hälsa i arbetslivet flik 1. 1 (6) 2016-04-13 Arbetsmiljöpolicy Hudiksvalls kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som kan rekrytera, utveckla och behålla kompetenta medarbetare. För att uppnå en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö

Läs mer

LNG-terminalen. Informerar om säkerhet.

LNG-terminalen. Informerar om säkerhet. LNG-terminalen. Informerar om säkerhet. AGA:s LNG-terminal informerar om säkerhet. AGA, som ingår i The Linde Group, är Sveriges ledande tillverkare av industriella och medicinska gaser. AGAs LNG-terminal

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

Allmänna bestämmelser för användande av Borås Energi och Miljö AB:s allmänna vatten- och avloppsanläggning.

Allmänna bestämmelser för användande av Borås Energi och Miljö AB:s allmänna vatten- och avloppsanläggning. ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Borås Energi och Miljö AB:s allmänna vatten- och avloppsanläggning. Gäller fr.o.m. 2011-01-01 Antagna av kommunfullmäktige i Borås Stad 2010-11-18 Innehållsförteckning

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

ELSÄK-FS 2006:1. Elsäkerhetsverkets föreskrifter. och allmänna råd om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet

ELSÄK-FS 2006:1. Elsäkerhetsverkets föreskrifter. och allmänna råd om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet ELSÄK-FS Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet

Läs mer

NCC:s ordnings- och skyddsregler

NCC:s ordnings- och skyddsregler Ordnings- och skyddsregler NCC:s ordnings- och skyddsregler Ordnings- och skyddsreglerna gäller för produktionsarbetsplatser inom NCC Building och Infrastructure i Sverige och kan kompletteras med arbetsplatsspecifika

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Säkerhetsplan för: XXX MALL

Säkerhetsplan för: XXX MALL Säkerhetsplan för: XXX MALL Evenemangsbeskrivning Beskriv evenemanget genom att svara på följande frågor 1. Vad är det för evenemang? 2. Vilka programpunkter finns? 3. När är evenemanget? Vilket datum,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 23 maj 2013. SFS 2013:309 Utkom från trycket den 31 maj 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 29 kap. 3, 5 och 9 miljöbalken

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Krav på utrustningar för explosionsfarlig miljö

Krav på utrustningar för explosionsfarlig miljö Information ADI 476 juni 2009 Krav på utrustningar för explosionsfarlig miljö Här förklarar vi innebörden av reglerna om Utrustningar för explosionsfarlig miljö, AFS 1995:5. Explosionsfarlig miljö kan

Läs mer

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING DOK SID 1 (5) 2011-02-10 LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER Antagen: 2011-xx-xx Giltig till och med: Tillsvidare Tillhör process: Arbetsmiljö Relaterade dokument:

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651).

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2002-02-26, 11 ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LESSEBO KOMMUN Lessebo kommun förskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Bilaga 2 Sidan 1 av 6 Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Innehållsförteckning Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Ottsjö vattenskyddsområde

Ottsjö vattenskyddsområde Ottsjö vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde Sedan sommaren 2012 arbetar Åre kommun med att upprätta samt revidera vattenskyddsområden för de kommunala dricksvattentäkterna.

Läs mer

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 PROJEKT Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här

Läs mer

Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1

Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1 Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1 Arbetsmiljölagen de grundläggande reglerna Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljöverket 2011-10-19 2 Lagens

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Manual Gamla Akka-plattan

Manual Gamla Akka-plattan Manual Gamla Akka-plattan Manual för Akkaplattan Figur 1 1. 1. Uttag för laddare. Akkaplattan bör stå på laddning när den inte används men inte under för långa perioder dvs. flera veckor i sträck. Figur

Läs mer

Arbetsmiljöplan (Bilaga 4)

Arbetsmiljöplan (Bilaga 4) Arbetsmiljöplan (Bilaga 4) Projektnamn Orsa-Grönklitt Besöksadress till byggplatsen Orsa-Grönklitt, Sydbacken, Orsa Byggherrens namn Grönklittsgruppen AB 1 Innehållsförteckning REVISIONSHISTORIK... 3 UPPGIFTER

Läs mer

Policy Åmåls ridklubb

Policy Åmåls ridklubb Policy Åmåls ridklubb -ÅRK välkomnar alla människor till vår förening och alla ska trivas i verksamheten. Därför måste samtlig personal och medlemmar acceptera och följa nedanstående: Föreningens syfte

Läs mer

Tips vid tillsyn enligt LBE. Erik Egardt, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Tips vid tillsyn enligt LBE. Erik Egardt, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Tips vid tillsyn enligt LBE Erik Egardt, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Tillsyn rätt planerad, utförd och uppföljd räddar liv, hälsa, egendom och miljö Hur fungerar tillsynen i kommunerna?

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående I denna folder får Du några svar och dessutom tips om vem Du kan vända Dig till med fler frågor Smittad av MRSA? Vem kan Du fråga och vart kan Du vända Dig?

Läs mer

Uppför trappan! www.t.lst.se. - information om verksamhetsavfall. Foton: Länsstyrelsen. Publ.nr. 2007:14

Uppför trappan! www.t.lst.se. - information om verksamhetsavfall. Foton: Länsstyrelsen. Publ.nr. 2007:14 Uppför trappan! - information om verksamhetsavfall Foton: Länsstyrelsen www.t.lst.se Publ.nr. 2007:14 Sammanfattning Det finns många regler på avfallsområdet. Reglerna finns för att miljöproblemen som

Läs mer

Tips och råd om vatten och avlopp.

Tips och råd om vatten och avlopp. Tips och råd om vatten och avlopp. KRANVATTEN SÅ KLART. Försäljningen av buteljerat vatten har ökat lavinartat under de senaste åren. Butikerna erbjuder en mängd olika smaker och är idag en stark konkurrent

Läs mer

Jernhusen AB (publ) Hagalunds depå. Instruktion 1 (10) 2015-03-06. John Boldt-Christmas. Stefan Halldén Tfn: 08-4100 3263. Sid.

Jernhusen AB (publ) Hagalunds depå. Instruktion 1 (10) 2015-03-06. John Boldt-Christmas. Stefan Halldén Tfn: 08-4100 3263. Sid. Dokumenttyp Verksamhetsområde Instruktion 1 (10) Upprättad av Ansvarig utgivare Giltig från Stefan Halldén Tfn: 08-4100 26 John Boldt-Christmas 2015-0-06 2 (10) 1. Inledning Hagalund är Sveriges största

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal -

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - MÅL Vår skola ska vara en trygg miljö för alla. Det betyder att ingen som helst diskriminering får förekomma. Exempel på

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Råd och skyddsanvisningar För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet 2 Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD Kemisk metall pulver

VARUINFORMATIONSBLAD Kemisk metall pulver 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Artikelnummer: 6 Produkttyp/användning: Pulverhärdare till Leverantör: LOCTITE SWEDEN AB Box 8823, 402 71 GÖTEBORG Telefon: 031-750 54 00 Telefax: 031-750

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

CHECKLISTA. Hudiksvalls kommun. Checklista för. akuta. åtgärder vid hot och krissituationer för förtroendvalda

CHECKLISTA. Hudiksvalls kommun. Checklista för. akuta. åtgärder vid hot och krissituationer för förtroendvalda CHECKLISTA Hudiksvalls kommun Checklista för akuta åtgärder vid hot och krissituationer för förtroendvalda Checklista för akuta åtgärder vid hot och krissituationer för förtroendevalda Vid akut behov

Läs mer

DEL I KAPITEL 8 KOMMUNEN... 3 A. Allmänt... 3 B. Kommunens miljöförvaltning... 4 C. Kommunens räddningstjänst... 5

DEL I KAPITEL 8 KOMMUNEN... 3 A. Allmänt... 3 B. Kommunens miljöförvaltning... 4 C. Kommunens räddningstjänst... 5 1 DEL I KAPITEL 8 KOMMUNEN... 3 A. Allmänt... 3 B. Kommunens miljöförvaltning... 4 C. Kommunens räddningstjänst... 5 2 3 KAPITEL 8 KOMMUNEN Kommunens uppgifter i samband med ett epizootiutbrott regleras

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Viktig information om EBETREX förfyllda sprutor till patienter och vårdare

Viktig information om EBETREX förfyllda sprutor till patienter och vårdare Vad är EBETREX? Viktig information om EBETREX förfyllda sprutor till patienter och vårdare Hur och när ska jag använda EBETREX förfylld spruta? EBETREX administreras endast en gång i veckan som en injektion

Läs mer

Välkommen till Vattenfall AB Heat Drefviken

Välkommen till Vattenfall AB Heat Drefviken Välkommen till Vattenfall AB Heat Drefviken Denna information hjälper dig som entreprenör och dina medarbetare att kunna arbeta säkert i våra anläggningar. Informationen nedan utgör komplement till den

Läs mer

Din första arbetsdag

Din första arbetsdag feriejobb 2016 Din första arbetsdag Det första du behöver göra är att ringa din kontaktperson. Tänk på att ringa under kontorstid (8:00-15:30). Presentera dig och förklara att du blivit tilldelad feriearbete

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier Haparanda stad

Riktlinjer mot trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier Haparanda stad Riktlinjer mot trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier Haparanda stad Antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-15, 70 Innehållsförteckning Arbetsgivarens ansvar att förebygga, förhindra och utreda

Läs mer

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen Offentlighetsprincipen Kortfattat om lagstiftningen Producerad av Justitiedepartementet Foto: Regeringskansliet Tryck: Elanders, 2015 Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen är en grundläggande princip

Läs mer

Om du finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, skall du snarast underrätta din arbetsledning och skyddsombudet.

Om du finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, skall du snarast underrätta din arbetsledning och skyddsombudet. 1 (5) Vår arbetsmiljö En god hälsa, säkerhet och välbefinnande är en förutsättning för effektiv och lönsam verksamhet. Alla har rätt att komma hem från jobbet med liv och hälsa i behåll. Vårt mål är skadefria

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Naturen betyder

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

TP #3. checklista - rättigheter och skyldigheter vid hyra. checklista: RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER VID HYRA HYRESAVTAL

TP #3. checklista - rättigheter och skyldigheter vid hyra. checklista: RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER VID HYRA HYRESAVTAL TP #3 checklista - rättigheter och skyldigheter vid hyra Foto: Ivar Ekseth/TT checklista: RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER VID HYRA HYRESAVTAL Att ingå ett hyresavtal kommer, precis som vid ingående av andra

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Länsstyrelsen KFS 215 1996-01-10 2005-03-18 tillägg LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÅSTORPS KOMMUN Åstorps kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

Laxabon Frågor, svar och praktiska tips

Laxabon Frågor, svar och praktiska tips Laxabon Frågor, svar och praktiska tips Laxabon frågor, svar och praktiska tips Svaren är baserade på bipacksedel för Laxabon pulver oral lösning daterad 2010-03-26. Observera att information kan komma

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Vi är specialister på att avgifta farligt avfall

Vi är specialister på att avgifta farligt avfall for a cleaner tomorrow Vi är specialister på att avgifta farligt avfall Nordgroup a/s Lindholmvej 3 DK-5800 Nyborg Kundservice Tel +45 8031 7100 Fax +45 8031 7300 Måndag till torsdag kl. 7-16 Fredag kl.

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde 1 Säkerheten kommer först! Jernhusen sätter säkerheten främst i alla avseenden. Säkerheten är alltid prioriterad, även framför att färdigställa

Läs mer

Lokala ordningsföreskrifter för Boxholms kommun

Lokala ordningsföreskrifter för Boxholms kommun Boxholms kommuns författningssamling Beslutade av Kfm 1997-12-22 74 Reviderad av Kfm 2016-05-16 44 Lokala ordningsföreskrifter för Boxholms kommun Boxholms kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen(1993:1632)

Läs mer

Avloppsansökan. Anvisningar till ansökningsblankett

Avloppsansökan. Anvisningar till ansökningsblankett Avloppsansökan Anvisningar till ansökningsblankett Detta dokument innehåller upplysningar som är tänkta att utgöra ett stöd för att fylla i avloppsansökan. Du hittar utförligare information om varje punkt

Läs mer

Riktlinjer för antagning till gymnasieskolan

Riktlinjer för antagning till gymnasieskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11-424/3872 SID 1 (5) 2011-04-28 Handläggare: Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Utbildningsnämnden 2011-05-23 Riktlinjer för

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA Dokument nummer Sida/Sidor 1/3 Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA En anläggning av ASTA kräver en koppling till det allmänna vägnätet. Anläggningen har också en övergripande påverkan på transportsystemet

Läs mer

Jernhusens Infrastruktur GÄVLE Godsterminalen Lokverkstaden, Näringen Motorvagnsverkstad, Sörby Urfjäll

Jernhusens Infrastruktur GÄVLE Godsterminalen Lokverkstaden, Näringen Motorvagnsverkstad, Sörby Urfjäll Dokumenttyp Verksamhetsområde Lokal instruktion och vägledning Jernhusens järnvägsverksamhet 1 (7) Upprättad av Niklas Lindhe Beslutas av Chef affärsområde depåer Giltigt fr o m 2016-0-16 Jernhusens Infrastruktur

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Information till dig som fått låna ELRULLSTOL från Gotlands Kommun

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Information till dig som fått låna ELRULLSTOL från Gotlands Kommun Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Information till dig som fått låna ELRULLSTOL från Gotlands Kommun Innehållsförteckning Information vid lån av elrullstol...3 Lånevillkor för elrullstol...3 Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer avseende uppförande av mur, plank och staket i Höganäs kommun

Riktlinjer avseende uppförande av mur, plank och staket i Höganäs kommun Riktlinjer avseende uppförande av mur, plank och staket i Höganäs kommun 1. Bakgrund Vid beredning av ärenden om bygglov för mur och plank uppkommer ofta frågor rörande bygglovsplikt, utformning, anpassning,

Läs mer

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag Innehållsförteckning GreenBuilding bakgrund och sammanfattning... 3 Åtaganden för att delta i GreenBuilding som Stödjande

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

KVANTITETSBEGRÄNSNINGAR FÖR HANTERING AV FARLIGT GODS ÖVER STOCKHOLMS HAMNAR

KVANTITETSBEGRÄNSNINGAR FÖR HANTERING AV FARLIGT GODS ÖVER STOCKHOLMS HAMNAR Sida 1 av 5 KVANTITETSBEGRÄNSNINGAR FÖR HANTERING AV FARLIGT GODS ÖVER STOCKHOLMS HAMNAR Denna bilaga avser terminalerna i Stockholm och Nynäshamn. Kapellskär och Gotlandstrafiken från Nynäshamn berörs

Läs mer

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9.

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9. AcadeMedia Telefoni Innehåll Information sid 2 4 Beställning sid 5 Ändring/Nytt SIM sid 6 Avsluta abonnemang sid 7 Fakturafråga sid 8 Felanmälan/fråga sid 9 Kontkat sid 10 Information För att göra en beställning,

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning Svenska Brukshundkl ubben Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Rallylydnad Nybörjarklass Mom nr Skylt Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten är att föraren står och hunden

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

STUDENTBOENDE LEKSANDS GYMNASIUM

STUDENTBOENDE LEKSANDS GYMNASIUM STUDENTBOENDE LEKSANDS GYMNASIUM Elevbostäder för elever vid Leksands gymnasium Leksands gymnasium förmedlar lägenheter och rum till studerande via fastighetsbolagen Leksandsbostäder AB och Nils Skoglunds

Läs mer

Vika Avfallsanläggning

Vika Avfallsanläggning Vika Avfallsanläggning Miljö och säkerhetsföreskrifter Välkommen till Tekniska verken/vika avfallsanläggning Dessa föreskrifter gäller för egen personal, entreprenörer samt tillfälliga besökare som befinner

Läs mer

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Munkedals kommun

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Munkedals kommun Taxebilaga 1 Ärendetyper, Munkedals kommun AVGIFT SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsförbud enligt 7 kap. 18b miljöbalken (2009:532). av ansökan om tillstånd

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80

Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80 Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80 Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13 miljöbalken (1998:808), 13, 17, 39-40 och 42-44 förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Rallylydnad Nybörjarklass

Rallylydnad Nybörjarklass Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Remiss på Nya beskrivningar, börjar gälla 2017-01-01 Sida 1 (5) Mom nr Skylt Rallylydnad Nybörjarklass Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten

Läs mer

10 tips. - till dig som tar emot praktikanter

10 tips. - till dig som tar emot praktikanter 10 tips - till dig som tar emot praktikanter Vägar in... Det gröna näringslivet med jord-, skog- och övrigt landsbygdsföretagande har inte alltid några inarbetade eller självklara vägar in till Arbetsförmedlingen.

Läs mer