NYA BÖCKER - för vuxna

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NYA BÖCKER - för vuxna"

Transkript

1 NYA BÖCKER - för vuxna HÖSTEN 2011 Nya böcker på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar

2 Niccolò Ammaniti: Festen kan börja Satir över det galna italienska mediasamhället i denna berättelse om Sasà Chiattis påkostade inflytningsfest i centrala Rom. På programmet står bland annat tigerjakt och en popkonsert med stjärnskottet Larita. Men den sataniska sekten Abbadons rovdjur har tagit jobb som kypare för att kunda mörda Larita under en offerrit. David Baldacci: De sammansvurna John Carr, alias Oliver Stone, en gång USA:s skickligaste lönnmördare får ett hemligt uppdrag av presidenten. Ett bombattentat utanför Vita huset ger dock Stone ett nytt uppdrag: hitta de ansvarig för bombdådet. Arnaldur Indridason: Svart himmel Den isländska finansbubblan går mot sin ofrånkomliga kollaps, men fortfarande finns det pengar att tjäna. Finanseliten flyttar runt sitt kapital, medelklassen lånar mer pengar och på Reykjaviks gator rör sig skuggvarelser som trillat av den skenande ekonomin. Polismannen Sigurdur Óli försöker hålla sig på sin kant, men dras in i en mordutredning där det blir svårt att skilja på det privata och det professionella. Majgull Axelsson: Moderspassion Minna som äger sin döda moster Sallys Café & Restaurang utanför Arvika har helt förträngt att hennes tonårsdotter begick självmord. En våldsam höststorm dränker bygden och en rad människor tvingas ta sin tillflykt till Minnas vägkrog. Liksom i Aprilhäxan och Is och vatten, vatten och is skildrar Axelsson här inflammerade familjerelationer. Roberto Bolaño: Amulett Auxilio Lacouture sitter gömd på en toalett i ett av Mexico Citys universitet. Ett universitet som är ockuperat av armén. Lacouture, som själv kallar sig den mexikanska poesins moder, håller sig gömd i tolv dagar och minns sitt liv. Än en gång har Bolaño skapat en romanvärld med helt egna lagar, både hallucinatorisk och skrämmande autentisk. Stephen Booth: Djävulsklippan En trettiosexårig trebarnsmor hittas brutalt mördad i sitt kök. Hennes man återfinns skadad i en annan del av huset. Polisen misstänker först en rånarliga men eftersom inget tycks stulet i den eleganta villan får polisen börja tänka om.

3 Karin Brunk-Holmqvist: Kaffe med musik Vintermörkret har lagt sig över Brantevik och Inez, Olga och Viola samlas som vanligt för symöte. Viola har med sig lotter från idrottsföreningen och till sin förskräckelse vinner Inez en weekendresa till en julmarknad i Tyskland, men de tre vänninorna bestämmer sig för att ett äventyr i juletid är vad äldre damer behöver. Michael Cunningham: När natten faller Peter Harris har vid fyrtiofyra års ålder byggt upp en avundsvärd tillvaro. Framgångsrik gallerist på Manhattan, ägare till en stor våning och ett harmoniskt äktenskap med Rebecca sedan nästan tjugo år tillbaka. Men ledan smyger sig på och när Rebeccas unge slackerbror Mizzy dyker upp uppstår kaos i Peter Harris liv. Paolo Coelho: Alef När Coelho 2006 grips av en andlig kris ger hans mästare honom rådet att följa sitt hjärta. På en tågresa i det väldiga Ryssland träffar han en ung turkisk kvinna, Hilal. Tillsammans upptäcker de snart en stark koppling dem emellan. Men de vet inte att deras kärlek har sina rötter i en tragisk förälskelse som förenade dem i ett tidigare liv. Eva F. Dahlgren: Det vita kolet Nittonhundratalet är inlett och Sverige börjar bli modernt. Elektrokemisten Maximilian Lamotte får i att uppdrag att leda arbetet med att elektrifiera Malmö. Naturen är avlöjad och gud behövs inte längre, menar Max. Hans hustru Marie är inte lika säker. Kanske ställer kärleken tron till förnuftet på ända? Michael Connelly: Nio drakar Harry Bosch kallas till en mordplats i södra delarna av Los Angeles där innehavaren till en spritbutik har rånmördats. Samtidigt får Bosch veta att hans dotter Maddie har försvunnit i Hongkong. Bosch släpper allt han har för händer och tar sig över Stilla havet på jakt efter sin försvunna dotter. Finns det ett samband mellan händelserna? Don DeLillo: Players Nyöversatt roman av den ständigt Nobelprisaktuelle DeLillo. Boken är en spegling av ett slött konsumtionssamhälle, men också en skildring av terrorn som lurar alldeles utanför.

4 Umberto Eco: Begravningsplatsen i Prag Frimurare, häxor, satanister och tempelriddare i 1800-talets Europa spelar huvudrollerna när Eco återvänder till spänningsromanen. I Rosens namn var det en munk som spanade efter gåtans lösning. Här är det antikhandlaren Simone Simonini som bestämt sig för att avslöja sanningen. Kerstin Ekman: Grand final i skojarbranschen Den välkända författaren Lillemor Troj finner sig en dag läsa manuset till en roman om sitt eget liv. Marken börjar gunga under henne. Romanen är skriven av en kvinna hon känner väl. De har aldrig blivit vänner, men är sedan årtionden beroende av varandra. Läsarnas bild av Lillemor Troj som en intagande och klok kvinna är hotad. Stefan Einhorn: Änglarnas svar I varsin monolog lämnar sju person sin del av historien av vad som hände i det judiska ghettot. En roman som rör sig mellan andra världskrigets Polen, Israel och Sverige. En skildring av människans förmåga att göra såväl gott som ont och om längtan till försoning. Christine Falkenland: Sfinx En bok om avund. Hon, den misslyckade, skriver brev till Claire, kvinnan som är gift med hennes Felix. Hon har inte glömt, trots att det är länge sedan de var ett par. Hennes liv kretsar alltmer kring Claire och Felix och deras lycka, deras välstånd i motsats till hennes fattigdom och ensamhet. Hon iakttar dem och smyger sig allt närmare deras idyll. Åke Edwardson: Möt mig i Esteponia Peter Mattéus, framgångsrik reklamare med hustru och två döttrar, får ett kryptiskt meddelande: Möt mig i Esteponia. Det som hände för 15 år sedan vapensmuggling till ETA, skottlossning med polisen och en skadad terrorist har till slut hunnit ifatt Mattéus. Raymond E. Feist: Stjärnalvernas stad Stjärnalverna har korsat universum och äntligen tror de sig ha kommit hem då de söker en fristad i Midkemia. Men de är förföljda av sin fiende, demonerna. Inför den oundvikliga striden måste stjärnalverna hitta allierade. Första delen i serien Demonkrigen.

5 Torbjörn Flygt: Outsider Johan och hans familj från genombrottsromanen Underdog återkommer i denna bok. Tio år har förflutit i Johan Krafts liv. Och i landet Sverige. Medelåldern kryper på och med den en insikt om att det börjar bli sent. Essie Fox: Sömngångerskan Sjuttonåriga Phoebes moster dör och hennes mamma vill inte veta av henne längre. Ensam och utblottad har Phoebe bara ett val: att anta erbjudandet från en främling hon träffat en gång på teatern. Phoebe lämnar London för att bli sällskapsdam åt en okänd kvinna på en stor, öde herrgård. En dag snubblar hon över en övergiven gravsten och kommer en familjetragedi på spåren. Jonathan Franzen: Frihet The great american novel är en benämning på böcker som till form och innehåll anses spegla det samtida USA. När Franzens Frihet gavs ut i USA förra året hyllades den som en sådan berättelse. I centrum står medelklassfamiljen Walter och Patty Berglund, medvetna medborgare och föräldrar som kämpar för en bättre värld för både människor och djur. inte barnens Inger Frimansson: Det kalla landet Hur mycket ondska ska man tåla? Kan man lita på att förövaren får sitt rättmätiga straff? Maria Strandberg har svårt att hantera det som hände hennes syster Ingrid. Hon blev kidnappad och inlåst under ett källargolv hos en galen kvinna som hette Rose. När Maria råkar höra talas om voodoodrottningen Marie Laveau växer tankarna om hämnd. Katarina Frostenson: Flodtid För Frostenson är språket både våldsamt, och också läkande. Att skriva är en medveten handling, där litteraturens rader ofta kommer läsaren till undsättning. Ny diktsamling av en av Sveriges främsta författare. Jan Guillou: Brobyggarna Tre norska fiskarsöner utexamineras 1901 som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. Meningen är att de ska återvända till Norge och bidra till det mest storstilade norska projektet någonsin, att bygga en järnväg mellan Oslo och Bergen. Men kärleken kommer emellan och ingen anar att man står inför mänskligheten mest dramatiska och blodiga århundrade. Första delen i författarens nya serie Det stora århundradet.

6 Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt: Lärjungen En serie brutala kvinnomord leder tankarna till seriemördaren Edward Hinde, en seriemördare som Sebastian Bergman satte bakom lås och bom för många år sedan. Sebastian upptäcker att de nya morden riktar sig mot honom själv. Och vem skulle då mördaren vara om inte Edward Hinde? Den andra deckaren av författarduon som slog igenom med Det fördolda. Siri Hustvedt: Sommaren utan män Mia Fredricksens tillvaro rasar när hennes make Boris låter meddela att han vill ta en paus i förhållandet. I själva verket har han träffat en tjugo år yngre kollega. En bok om män och kvinnor, kärlek, äktenskap och skillnaden mellan män och kvinnor. Jesper Högström: Drömmar av plåt Att inte ge upp. Det är det enda Niklas vet när han hösten 1994 stretar fram på Stockholms blåsiga gatorn mellan extraknäck i hamnen och halvhjärtade studier. Bakom sig har han en krossad barndomsidyll. Framtiden är oskriven. Claude Izner: Döden i Montmartre En ung kvinna hittas död, strypt och med vanställt ansikte. Kvinnan är helt klädd i rött, men fötterna är nakna. Samma dag som kvinnan upptäcks lämnas en röd sko till Victor Legris bokhandel. Finns det ett samband? Än en gång dras bokhandlaren och amatördetektiven Legris in i en deckargåta. Hwang, Sok-Yong: Den gamla trädgården Hwang brottas med de stora frågorna kärlek och uppror i denna roman om en sydkoreansk generation som offrade sin ungdom, sin frihet och ibland sina liv dör drömmen om en bättre morgondag. Som ledande författare bland Sydkoreas dissidenter har Hwang Sok-Yong både fängslats och tvingats gå i exil. Rona Jaffe: Det bästa av allt Återutgivning av Jaffes debutbok från Kärlek, dramatik och sex i denna berättelse om fem unga kvinnor som arbetar på ett förlagshus i New York. Förlaget åberopar både Sex & the city och Mad men i reklamen.

7 Kjell Johansson: Det var inte jag Eva och hennes bror Einar växte upp i en ruffig söderförort i Stockholm. Modern tyckte nya böcker var viktigare än nya lakan. Fadern var storslagen när han var nykter, livsfarlig när han drack. Som vuxen återvänder Eva till Stockholm för att ska sig ett nytt liv. Men skuggorna från barndomen finns kvar. Efterspel till den mycket uppskattade trilogin Rummet under golvet, Huset vid Flon och Sjön utan namn. Anneli Jordahl: Augustenbad en sommar I början av 1890-talet skickas poeten Andreas Öman till den sörmländska kurorten Augustenbad av sin förmögna hustru. Hon har fått nog av hans superi och tanken är att tre månader med kalla avrivningar ska leda Öman bort från hans alkoholbegär. Kurortens miniatyrsamhälle blir en scen för tidens klassmotsättningar och de begynnande rörelserna mot mer rättvisa förhållanden i en tid av omvandling. Reidar Jönsson: Till dessa tempelsalar Det borde inte vara så svårt att ta sitt liv. Man åker helt enkelt till någon krigshärjad plats och ställer sig mitt i kulregnet. Detta projekt verkar enkelt när de två vännerna bestämt sig. Och väljer man dessutom Mellanöstern bör ju utgången vara given. Men inget är givet i denna bok som är en hyllning till livet och en samtidskommentar. Jonas Karlsson: Spelreglerna Den mångförfarne Jonas Karlsson är tillbaka med sin tredje novellsamling. Även denna gång är berättelserna både vardagsnära, pricksäkra och skruvade. Hur går det när man får en faktura på 5,7 miljoner? Hur känns det att alltid mötas med överseende blickar och hur går det för mannen som blir värddjur för en oönskad ryggdunkande bekantskap? Lars Kepler: Eldvittnet Flora Hansen kallar sig spiritistiskt medium och har i många år livnärt sig på att hon påstår sig kunna tala med de döda. När hon läser om ett fruktansvärt mord på en sluten anstalt för unga kvinnor med självdestruktivt beteende ringer Flora Hansen till polisen och hävdar att hon kommit i kontakt med den dödas ande. Men polisen lyssnar inte. Stephen King: Under kupolen En vacker oktoberdag kraschar ett litet sportflygplan in i en osynlig barriär ovanför den lilla staden Chester s Mill, Maine. Samtidigt kör en timmertransport in i samma barrär. Något oförklarligt har hänt, staden är innesluten. Ingen kommer in, ingen kommer ut.

8 Karl Ove Knausgård: Min kamp 3 Tredje delen av Knausgårds autofiktiva roman Min kamp kretsar kring en familj som en vacker augustidag 1969 flyttar in i sitt nya hus i Tromöya på den norska sydkusten. Familjens yngsta barn heter Karl Ove är bara åtta månader gammal. I detta hus ska han tillbringa hela sin barndom. Det låter som en idyll, men det finns en mörk underton. Familjen styrs av en kontrollerande och oberäknelig fader. Stig Larsson: Realism Sanningen är granne med förnedringen och replikerna minerade i denna samling av texter av Stig Larsson. Stig Larsson räknas ända sedan debuten 1979 som en av Sveriges mest tongivande författare. I denna samling ingår två pjäser och ett filmmanus. Alla tre handlar om spelet med språk och makt. Fredrik Lindström: När börjar det riktiga livet? När mitt riktiga liv börjar ska jag aldrig ha hushållspappersrulle på toaletten, som Stefan 48 år uttrycker saken. Lever den moderna människan sitt liv i förberedelse på det fulländade livet? Uppföljaren till Lindström storsäljare Vad gör alla superkända människor hela dagarna? Ulf Lundell: Allt är i rörelse Med sin nya bok lämnar Lundell ännu en rapport från livet i dagens Sverige. Det är ett land han hatälskar mer än någonsin. Parat med ilskna utfall mot Solsidans Sverige finns 60-årings insikt om att tiden är utmätt. Dags att försöka hitta en ny mening i sitt skapande och börja om igen. Jens Liljestrand: Adonis I mitten av 1990-talet sjunger fem killar i tjugoårsåldern i kören Adonis i Lund. Utöver sången har de inte mycket gemensamt. Femton år senare återförenas de flesta i en sommarstuga. En är död, en är inte inbjuden. Alla har de sina hemligheter, både för varandra och för alla andra i sin närhet. Precis som i debuten Paris-Dakar fortsätter Liljestrand att skriva om klass och mansroll. Camilla Läckberg: Änglamakerskan Åttonde delen i Fjällbackaserien. Som så ofta möter polisen Patrik Hedström och författaren Erica Falck en gåta med rötter bakåt i tiden. Mer läsarsuccé att vänta, snart på statsministerns nattygsbord.

9 Facklitteratur Viveca Lärn: Öster om Heden För dem som saknat Saltön, nu kommer den första delen i en ny romanserie av Viveca Lärn. Denna gång lämnar vi Bohuslän och via Göteborg tas läsaren till en safari på Afrikas solbrynta savanner. Sara Mannheimer: Handlingen Sorgen kring ett förlorat barn och allt som inte blev. En kvinnas kamp för att finna meningen med livet och att övervinna sina bildningskomplex. Hon måste erövra Ryggarnas värld och brotta ner världslitteraturen. Ny bok av Mannheimer som Augustprisnominerades för debutboken Reglerna. Val McDermid: Mörkrets gärning Profileraren Charlie Flint får ett mystiskt paket med gamla tidningsurklipp. Klippen handlar om ett kallblodigt mord som skedde i Oxford när hon själv läste där. Charlie vet inte vem som skickat paketet, men varje steg mot sanningen är också ett steg närmare livsfara för henne själv. Liza Marklund: Du gamla, du fria Annika Bengtzon har kommit tillbaka till Stockholm och Kvällspressens redaktion när en serie kvinnomord äger rum. Samtidigt kidnappas hennes make Thomas när han deltar i en konferens i Nairobi. Kidnapparnas krav är orimliga och kvinnomorden blir allt fler. En bok om ondska, medier och terrorism. Henning Mankell: Minnet av en smutsig ängel Köld, hunger och fattigdom präglar Hanna Lundmarks uppväxt. På outgrundliga vägar hamnar hon i början av 1900-talet i den portugisiska kolonin Moçambique där hon förestår en framgångsrik bordell. Hon är fylld av medkänsla med de prostituerade, men de svarta kvinnorna värjer sig och ser henne som en företrädare för den vita koloniala överklassen. Denise Mina: Getingsommar En ung kvinna hittas mördad i sitt föräldrahem i ett av Glasgows mer välbeställda villakvarter. Förutom Sarah Errolls döda kropp finner man sex miljoner euro i kontanter, fasttejpade under ett bord i köket. När kriminalinspektör Alex Morrow börjar undersöka fallet inser hon att Sarah var en kvinna med många hemligheter.

10 Haruki Murakami: 1Q84 Tredje delen av Murakamis storsäljare. Författaren fortsätter undersökningen: existerar världen som vi uppfattar den? Det förflutna, hur påverkar det nuet? Hur är världen egentligen skapad? Stora frågor i Murakamis på flera sätt flersidiga storsatsning. Sylvia Plath: Ariel Plaths andra och sista diktsamling kommer nu för första gången ut på svenska. Energin och viljan att sätta ord på den mänskliga tillvaron blir ibland nästan skrämmande läsning. Vibeke Olsson: Sågspån och eld I den tredje delen av serien fyller Bricken 20 år. Hon kommer aldrig att bli som alla de andra med sin halva hand, men hårt arbete gör en till en riktig människa och med kostkarlarna och deras aptit har hon arbete så det räcker. Vibeke Olsson har fått mycket beröm för sin skildring av sågverksliv i slutet av 1800-talet. George Pelecanos: The cut Ny bok av Pelecanos som både är en av de stora deckarförfattarna i nutiden och manusförfattare till den prisade tv-serien The Wire. The cut är upptakten till en ny serie romaner med Spero Lucas i huvudrollen. Killen är en skatt, säger Dennis Lehane om sin författarkollega. Elias Palm: Causa mortis I den andra thrillern om rättsläkaren Ella Andersson kontaktas hon av en organisation som jagar krigsförbrytare. De vill ha en second opinion angående dödsorsaken för två äldre män i New York. Har de dött en naturlig död, eller har någon gått ett steg för långt och tagit rättvisan i egna händer? Nick Perumov: Svarta lansen Kriget rasar och endast ett mirakel kan rädda Ljusets försvarare från den vrede som fyller den som förberett Svarta lansen för ett sista, dödligt hugg. Del två i fantasyserien Mörkrets ring.

11 Mario Puzo: Gudfadern Världens mest kända hästhuvud är tillbaka i denna återutgåva av berättelsen om maffiapatriarken Vito Corleone. Konflikterna mellan New Yorks fem stora maffiafamiljer håller på att explodera till ett fullskaligt krig i den undre världen. För det är ju de som styr, eller som Don Corleone övertydligt långsamt uttrycker saken: Why did you go to the police? Why didn t you come to me first? Thomas Pynchon: Inneboende brist Under gatstenarna stranden!, inspirerad av detta slagord från Parisrevolten -68 är Pynchons senaste bok en personlig variation på noir-deckaren och utspelar sig som sig i bör i Los Angeles. Dock inte i asfaltsdjungeln, utan på 70-talets surfstränder. 310 sidor fyllda med popmusik, påtända hippies, paranoida snutar, post-manson-syndrom och en riktigt ful fisk till president. Morten Ramsland: Sumobröder 1981, den elvaårige Lars bor i Paradishaven, ett radhusområde i Odense. Namnet till trots är detta inte en idyll utan under ytan är det en värld full av förtryck och grymhet. Varför får Lars inte träffa sin mor- och farföräldrar? Varför ligger hans pappa ibland på golvet och bara stirrar i taket? Sakta men blir Lars tvungen att konfronteras med det som egentligen pågår i Paradishaven. Nora Roberts: Doft av rosor Emma har alltid älskat romantik och blommor. Vilket tur då att hon arbetar som florist på bröllopsagenturen I nöd och lust. Men när ska hon själv träffa den rätte? Fortsättningen på Som en drömbild. Peter Robinson: Roten till det onda Den unge Jason Fox påträffas ihjälsparkad i en gränd. Eftersom man vet att Fox var öppet rasistisk och att han samma kväll råkat i gräl med några pakistanier verkar fallet redan löst. Tills man upptäcker att någon genomsökt Fox lägenhet och rensat hans dator. Alan Banks får ett spår som leder till ett världsomspännande nynazistiskt nätverk. Tatiana de Rosnay: Huset du älskade Boken utspelar sig i Paris under Napoleon III. Det gamla Paris faller samman under baron Haussmanns moderniseringsambitioner. Rose Bazelet fridfulla liv i sitt hus på Rue Childebet ska rivas för att ge utrymme för den nya staden. Eftersom Rose har lovat sin make att hon inte ska lämna familjehemmet bestämmer hon sig för att inte lämna huset.

12 Patrik Rothfuss: En vis mans fruktan Kvothe fortsätter att berätta om hur han blev en legend. Hur han lämnar universitetet och söker lyckan utomlands. Han möter adelsmän och rövare, lär sig hemliga stridskonster och följer den mystiska Felurian till Älvalandet. Del två av Berättelsen om kungadråparen. tat in i en ny lägenhet. Där bor ett spöke och väggarna lutar inåt. Hon vill bli frisk, men hur ska hon göra, vart ska hon vända sig, har hon inte redan provat allt? Denise Rudberg: Två gånger är en vana Under mellandagarna sker ett märkligt överfall mot en av de anställda till investmentbolaget The Chinese Wall. Torsten Ehns nybildade spaningsenhet utreder fallet och utreder brottskopplingar till företaget. Den andra delen Rudbergs Elegant Crime-serie är underhållning i överklassens salonger, kryddad med en dos spänning. Salman Rushdie: Luka och livets eld Luka är bror till Harun som lyckades rädda sin fars förlorade sagoskatt i Harun och sagornas hav. Nu är fadern Ilkla ute igen, den här gången är det Luka som får rycka ut. En blandning av Alice i underlandet och TV-spel i denna vuxensaga. Simon Scarrow: Sveket Efter två år i Britannien utan framgång är de romerska legionerna stridströtta. Kejsaren kräver att allt motstånd ska krossas. Macro och Cato förvisas från de romerska trupperna och jagas som hundar, både av fienden och de egna kamraterna. Det enda som återstår är att återvinna generalens förtroende. Femte delen i serien om Silverörnen. Mia Skäringer: Avig Maria Mia Skäringers förra bok Dyngkåt och hur helig som helst blev en stor framgång som hittills sålt i över exemplar, och showen med samma namn har gjort succé landet runt. Nu kommer en ny samling av hennes bästa texter: krönikor från tidskriften Yourlife, bloggtexter och bearbetat material ur showen. Roliga och sorgliga, ärliga och modiga, alltid berörande. Liv Strömquist: Ja till liv Liv Strömquists nya bok är en ABC-bok med frågor och svar på allt mellan A och Ö. Allt från kristdemokratiska barn, nazisttjejer, nördar och queerposörer i en skruvad skolbok. Pedagogisk plakatpolitik och svaret på frågor som: Hur dog moderaterna ut? Och vad tillför Robert Gustafsson evolutionsteorin?

13 Amanda Svensson: Välkommen till den här delen av världen Någon måste bort i detta triangeldrama med Greta, Simon och Claus. De är som tre små plastjuveler i en låda som blivit för trång. Amanda Svenssons uppföljare till den rosade debuten Hey Dolly. Mario Vargas Llosa: Keltens dröm Nobelpristagaren återkommer med en historisk roman om den engelska diplomaten Roger Casement som en augustimorgon 1916 hängs, dömd till döden för förräderi. Innan avrättningen ser Casement tillbaka på sitt kringflackande liv och de grymheter han han bevittnat och också de han själv begått när han utnyttjat unga pojkar sexuellt. Johan Theorin: Sankta Psyko Jan Auger kommer till dagiset Gläntan. Men det är inte vilket dagis som helst. Det är ett dagis där internerna på det säkerhetsklassade sjukhuset Sankta Patricia Sankta Psyko får träffa sina barn. Men varför vill Jan Auger arbeta på just detta dagis? Danielle Steel: En god kvinna Annabelle Worthington är en kvinna som har allt, men vars tillvaro slås i spillror. Hennes far tillhörde de som drunknade när Titanic sjönk. Strax därefter dör även hennes mor och hennes make lämnar henne under skandalösa omständigheter. Det enda hon har kvar är sin passion för sjukvård och medicin. Annabelle beger sig till Frankrike och ett frontsjukhus mitt under det rasande världskriget. Christa Wolf: Änglarnas stad Christa Wolf är en av Tysklands mest inflytelserika författare. Hon har bland annat skrivit en roman om hur hon i det forna DDR stod under Stasis kontroll. När hon går igenom Stasis handlingar om sig själv hittar hon en rapport hon själv skrivit om en kollega. Han kan inte tro sina ögon. Skulle hon själv ha varit en angivare. En studie av minnets konst och bortträngningens mekanismer. Richard Yates: Cold Spring Harbor I den återupptäckte Richard Yates sista roman kretsar allt kring Cold Spring Harbor, en idyll på Long Islands norra sida som lockar turister och sommarboende. Men också en plats för några kantstötta personer som behöver en andra chans. Yates knappa prosa med knivskarpa dialoger räknas numera som stilbildande för den amerikanska nittonhundratalsprosan. Boken ges ut med ett nyskrivet efterord av Anne Swärd.

14 Robin Young: Revolt Young återkommer med en historisk roman. Skottlands kung mördas 1268 av sina egna män. Inbördeskrig hotar och Englands kung Edward smider planer på att invadera Skottland. Ur slag och blodsfejder reser sig Robert I Bruce, en ung man som vågar trotsa den mäktige kungen. Helena von Zweigbergk: Anna och Mats bor inte här längre Det har gått tre år sedan Anna och Mats äktenskapskris briserade på Sicilien. Trots att de försökt har de inte lyckats lappa ihop äktenskapet. Nu är skilsmässopapperen undertecknade och kartongerna står färdigpackade i deras gamla lägenhet. Men en sexton år gammal relation med två gemensamma barn är inget man lättvindigt lämnar bakom sig.

15 Facklitteratur Facklitteratur Julian Assange: Älskad, hatad, fruktad Den omdiskuterade hackern och grundaren av WikiLeaks ger sin egen version. Vem är han - mannen som vill få oss att tänka nytt om grundläggande idéer som öppenhet, demokrati och makt? Nina Hagen: Bekännelser Patti Smith, Bob Dylan, Keith Richards nu berättar också Nina Hagen om sitt liv. Törs man gissa på att det är chockerande och provocerande? Att det är stormigt, kantat av droger, kärlek och död? Och av musik, förstås. Amy Chua: Tigermammans stridsrop Juridikprofessorn Amy Chuas två döttrar ska lyda. De ska inte titta på TV, inte sova över hos kompisar eller välja egna fritidsintressen. Hennes barn ska ha högsta betyg, öva piano och fiol tre timmar varje dag och göra som de blir tillsagda. Amy Chua menar att de västerländska uppfostringsmetoderna är slappa och kärlekslösa. Har hon rätt eller har hon fel? Tage Erlander: Dagböcker I utgivningen av Erlanders dagböcker har turen kommit till de händelserika åren 1961 och omkommer Dag Hammarskjöld i en flygkrasch i Kongo, Berlinmuren börjar byggas, Gagarin genomför den första bemannade rymdfärden och i Sverige bärgas regalskeppet Vasa är det valår i Sverige och strax före jul berättar Erlander en rolig värmlandshistoria i Hylands hörna. Maria Sveland & Katarina Wennstam: Happy, happy : en bok om skilsmässa Tillsammans med bland andra Åsa Larsson, Gudrun Schyman och Mia Skäringer ger författarna en annan bild av separationen än den gängse. Det är berättelser och skilsmässor som positiva och berikande erfarenheter, inte som romantiska och äktenskapliga katastrofer. Stephen Hawkins & Leonard Mlodinow: Den stora planen Författarduon har skrivit en uppföljare till Hawkins böcker om kosmos. Tillsammans fortsätter de att skriva lättfattligt och kittlande om universums gåta.

16 Facklitteratur Facklitteratur Johanne Hildebrandt: Krigare Våldsamma attacker av talibaner, beväpnade knarklangare, en korrupt poliskår, kidnappningar, vägbomber och oändliga timmar av väntan. Ett reportage om vad som hänt de svenska soldater som skickats till krigets Afghanistan för att upprätthålla freden och stötta civilbefolkningen. Mats-Eric Nilsson: Smakernas återkomst Mats-Eric Nilsson är journalisten som avslöjade fusket inom livsmedelsindustrin och tipsade om hur man ska undvika E-nummermaten. I denna nya bok lär han oss att välja råvaror efter säsong och att laga mat som smakar gott utan tillsatser. Göran Hägg: Retorik i tiden : 23 historiska recept för framgång Både en historiebok och en handbok i konsten att övertyga. I en bok som i tid sträcker sig från Ciceros försvar för en misstänkt giftmördare till Barack Obamas accepterande av nomineringen till president får läsaren ta del av tal som haft effekt i verkligheten. Jan Pedersen: Vilda djur 100 fantastiska arter och deras läten Björnar, vargar, tigrar, valar och schimanser alla låter de för att locka, varna eller skaffa sig en partner. Se djuren, läs om dem och hör dem i denna uppföljare till succén Fågelsång. Olle Ljungström: Jag är både listig och stark Olle Ljungström i helfigur. Han skildrar själv sitt liv från musikkarriärens start, sin medverkan i kultfilmen G, tiden med Reeperbahn, solokarriären, missbruket och konsten. Arja Saijonmaa: En ung naken kvinna mötet med Mikis I denna självbiografiska bok berättar den finska sångerskan om vad som hände när hon 1972 mötte den grekiske musikern och världsstjärnan Mikis Theoderakis. Saijonmaas värld ställdes på ända i detta möte med grekisk manskultur, starka personligheter och sina egna känslor för Theoderakis.

17 Facklitteratur Facklitteratur Staffan Schöier & Stefan Wermelin: Yrke: Povel Ramel Den stora boken om den av de starkast lysande stjärnorna under 1900-talet. På myndighetsblanketterna brukande Povel Ramel skriva just så: Yrke: Povel Ramel. Det var ju hans jobb, att vara flugig direktör för Knäppupp AB och att med lustig hatt och glugg mellan tänderna roa svenska folket. Karin Thunberg: En dag ska jag ta mig någon annanstans Thunberg berättar om ett vanligt liv på 1970-talet. Ett liv långt borta från demonstrationerna. Om de som gifte sig, skaffade barn och bruna manschestersoffor. Bjöd på kasslergratäng och tittade på Hylands hörna. Men sedan kom sveket och katastrofen. Sveriges historia. Del 5: och Del 6 : Ytterligare två delar i detta storverk om den svenska historien. Turen har nu kommit till Frihetstidens tal och till industrialismen och det moderna Sveriges uppkomst. Anders Wahlgren: Vasa 1628 En skildring av hur Gustav II Adolf lät bygga det största skepp som svenskarna någonsin sett. Ett skepp som skulle manifestera kungens makt och skrämma rikets fiender. Ett inte helt framgångsrikt projekt skulle det visa sig. Michael Tapper: Clint Eastwood Mannen. Myten. Ikonen. Den första biografin på svenska om en av Hollywoods längsta och mest framgångsrika karriärer. Mick Wall: Metallica Metallica är lika synonyma med 1980-talets heavy metal som Led Zeppelin med 70-talets hårdrock och Sex Pistols med punken. De stod längst fram och gav upphov till thrash metal. Slayer, Anthrax och Megadeath tillhör deras efterföljare. Som inget annat heavy metalband har de också brutit genom muren till den vanliga rockmusiken och både fått andra lyssnare och erkännande från rockkritikerna.

18 Facklitteratur Ljudböcker Elisabeth Åsbrink: Och i Wienerwald står träden kvar Den judiske pojken Otto Ullman skickas till Sverige för undkomma judeförföljelserna i Österrike. Senare får han plats som dräng hos familjen Kamprad i Småland. En nära vänskap växer fram mellan Otto och Ingvar Kamprad. Vänskapen kompliceras dock av Ingvars engagemang i den svenska nazistiska rörelsen. Mia Öhrn: Julens godsaker I den här boken finns recept på matbröd, efterrätter, kakor och godis för hela julen. Både sådant man svänger ihop i ett nafs och sådant som kräver lite mer tid. Nya recept och varianter på klassiker som alla bidrar till en god jul. Annika Östberg: Ögonblick som förändrar livet Annika Östberg berättar om ett liv som börjar i ett tryggt Sverige med mor- och farföräldrar, men som förändrades drastiskt när hon flyttade till USA med sin mamma. Östberg drogs in i ett liv fyllt med droger och kriminalitet. Efter 28 år i amerikanskt fängelse är nu Östberg frigiven och tillbaka i Sverige och här får läsaren ta del av hennes historia. Arnaldur Indridason: Svart himmel Majgull Axelsson: Moderspassion Karin Brunk-Holmqvist: Kaffe med musik Michael Connelly: Nio drakar Torbjörn Flygt: Outsider Jan Guillou: Brobyggarna Ingrid Hedström: Blodröd måne över Villette Marie Hermanson: Himmelsdalen Jonas Karlsson: Spelreglerna Henning Mankell: Minnet av en smutsig ängel Liza Marklund: Du gamla, du fria Simon Scarrow: Sveket Johan Theorin: Sankta Psyko Robyn Young: Revolt Helena von Zweigbergk: Anna och Mats bor inte här längre Dag Öhrlund: Brott i Sverige

19 E-Lib Mediejukeboxen E-Lib: Ljud- & E-böcker Via vår hemsida - gå till och klicka på Bibliotek i menyn - hittar du E-Libs sortiment. Välj och vraka bland ett stort antal titlar som du kan läsa eller lyssna på - direkt i din dator. Det enda du behöver göra är att fylla i ditt lånekortsnummer. Mediejukeboxen: Ljud- & E-böcker, filmer med mera Mediejukeboxen är en makalös maskin. Du hittar den i vår entré och den innehåller det mesta man kan tänka sig. Bland annat kan du ladda ner 100% Simrishamn, ett ljudstråk som skildrar stadens själ i ett kollage av berättande röster. Sortimentet utökas kontinuerligt och här finns något för alla smaker. Verkar det krångligt? Be bibliotekets personal om hjälp. Att njuta av litteratur på det här sättet är lättare än du tror! Fråga oss! Hur gör man? Du besöker biblioteket med ditt USB-minne, mobiltelefon eller mp3-spelare, väljer titlar på skärmen och laddar ned - klart! (Har du en produkt ur Apples sortiment? Spara då på ett USB-minne här och tanka sedan över materialet till I-Tunes. Därefter kan du skicka det till den enhet du vill använda)

20 Talböcker Vi finns även här... Talböcker att läsa med örat På Simrishamns bibliotek finns ett stort bestånd av talböcker (Daisy), ljudböcker och böcker med stor stil. Men nu kan Du som har särskilda behov, enkelt få tillgång till titlar! Hos oss kan Du få information om hur du själv kan ladda ner talböcker, via datorn eller Din mobiltelefon. Vi öppnar ett personligt konto åt Dig, allt Du behöver göra är att välja titlar och ladda ner de Du vill ha! Dygnet runt dessutom. Kan det bli enklare? Spotify På våra Spotifykanaler hittar Du personalens tips när det gäller musik. Helt utan genreuppdelning och andra begränsningar, fyller vi på listorna när vi hittat något som intresserat lite extra. Förhoppningsvis finns här ett och annat Du inte kände till? Youtube Här laddar vi upp våra trailers inför evenemang, småfilmer från våra aktiviteter samt rena informationsklipp. Exempelvis hittar Du här Ljudstråket 100% Simrishamn, uppdelad i kapitel. Facebook Vår Facebooksida visar vad som händer på vårt bibliotek. Här håller vi kontakt med våra vänner och meddelar det allra senaste. Lägg till oss som vän och ta del av nyheterna!

Analys av Hungerspelen

Analys av Hungerspelen Analys av Hungerspelen Sammanfattning av boken Hungerspelen, som är skriven av Suzanne Collins, utspelar sig i Amerikas framtid där alla stater delats upp i olika distrikt, landet kallas Panem. Katniss

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Camilla Läckberg Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Personer i berättelsen Helga Änglamakerskan Dagmar Helgas dotter Laura Dagmars dotter Hermann Göring Tysk pilot och senare nazistledare Carin

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell

Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell Anne Charlotte Leffler var en av 1880-talets mest framgångsrika författare. Hennes pjäser drog stor publik och hennes böcker såldes

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

1. Drömkåken X. Huset som gud glömde 2. Kåkens hemlighet.

1. Drömkåken X. Huset som gud glömde 2. Kåkens hemlighet. 1 I den här filmen från 1993 får vi följa med Göran, som precis blivit stolt husägare. Huset har han köpt på auktion utan hans frus eller barns vetskap, det ska nämligen bli en stor överaskning. Problemet

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Innanför Mina rosa Små väggar. En självbiografi av Cassandra Solback

Innanför Mina rosa Små väggar. En självbiografi av Cassandra Solback Innanför Mina rosa Små väggar En självbiografi av Cassandra Solback 2 Denna bok innehåller bara sanningar och nästan alla sanningar i mitt liv. Det som är alldeles för privat har fått stanna kvar i privatlivet,

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Vargbröder, lärarhandledning

Vargbröder, lärarhandledning Vargbröder, lärarhandledning Vargbröder utspelar sig under folkvandringstiden långt uppe i norr. Berättelsen har flera inslag av fantasy men rymmer även en hel del naturvetenskap. Boken börjar med att

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Om du skulle få en miljon kronor för att hugga av den hand du inte skriver med, hade du gjort det då?

Om du skulle få en miljon kronor för att hugga av den hand du inte skriver med, hade du gjort det då? Om du var ensam på en öde ö, vilka tre saker skulle du ta med? Nämn någon du beundrar och varför? Har du, eller har du haft något smeknamn? Om du skulle få en miljon kronor för att hugga av den hand du

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Judendom - lektionsuppgift

Judendom - lektionsuppgift GUC Religionskunskap 1 Lärare: Kattis Lindberg Judendom - lektionsuppgift Läs i NE om antisemitism och lös följande uppgifter tillsammans i gruppen: 1. Beskriv kort antisemitism och vad antisemitism är.

Läs mer

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare Förord Pebbles är en av de modigaste människor jag känner. Att så öppet berätta om sin psykiska sjukdom och framför allt sina psykoser är något jag beundrar. Det finns en hel del litteratur om depressioner

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

Internationella minnesdagen för förintelsens offer - 27 januari 2012

Internationella minnesdagen för förintelsens offer - 27 januari 2012 Internationella minnesdagen för förintelsens offer - 27 januari 2012 Årets program består av åtta programpunkter och meningen är att innehållet också lätt kan knyta an till övningar i undervisningen. Bokningar

Läs mer

Följande delar brukar vanligtvis ingå i en deckare:

Följande delar brukar vanligtvis ingå i en deckare: Följande delar brukar vanligtvis ingå i en deckare: 1. Bakgrundsberättelsen där tid, miljö, personer och relationer beskrivs, själva ramen vari allt utspelar sig. 2. Beskrivningen av själva brottet är

Läs mer

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen Innehållsfrågor till boken Hungerspelen 1. Beskriv Katniss Everdeen så utförligt du kan. 2. Varför är hon så duktig på att jaga? 3. Vem är Prim och varför heter hon så? 4. Berätta hur det ser ut och fungerar

Läs mer

Den. ruttna hämnden MARIA FRENSBORG INGRID FLYGARE

Den. ruttna hämnden MARIA FRENSBORG INGRID FLYGARE Den ruttna hämnden MARIA FRENSBORG INGRID FLYGARE 1 1 så typiskt isabella! Det hade varit inbrott på ICA. Och bara för att hon var ICA-Sivs dotter så var hon tvungen att bete sig som värsta mall-apan.

Läs mer

Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare: Jujja Wieslander Illustratör: Jens Ahlbom

Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare: Jujja Wieslander Illustratör: Jens Ahlbom Då var det dags igen för lite nya boktips! Vi hoppas ni ska bli inspirerade och komma till biblioteket och låna lite böcker! Ha det gott i solen! /Martina och Petra Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare:

Läs mer

Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA

Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Kapitel 1. Lotten Min lott var väl synlig. I varje fall stack den ut. I varje fall tyckte jag det. Ingen annan hade golfbyxor i skolan (inte

Läs mer

Grankulla svenska pensionärer Villa Junghans Leagränden 4 Grankulla 03.05.2016 MÄNNISKAN ÄR EN BERÄTTELSE och livet ett äventyr Jag läste i

Grankulla svenska pensionärer Villa Junghans Leagränden 4 Grankulla 03.05.2016 MÄNNISKAN ÄR EN BERÄTTELSE och livet ett äventyr Jag läste i Grankulla svenska pensionärer Villa Junghans Leagränden 4 Grankulla 03.05.2016 MÄNNISKAN ÄR EN BERÄTTELSE och livet ett äventyr Jag läste i Hufvudstadsbladet den 17 april om Anna från Österbotten som vågade

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7 Vägledning vecka 7 Syndens oordning Ett personligt mönster Vägledning: Vi avslöjar vår synds mysterium Förra veckan granskade vi vårt syndaregister i ljuset av Guds kärlek till oss. Den här veckan ger

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början.

En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början. Trygg hamn En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början. Kanske kommer våra barn att möta en tuff värld men inte desto mindre kan vi lära dem att bemöta den. Eva Träff Trygg hamn Copyright

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Den fantastiska resan genom litteraturhistorien (i Europa) Del 3 Romantiken Realismen Modernismen

Den fantastiska resan genom litteraturhistorien (i Europa) Del 3 Romantiken Realismen Modernismen Den fantastiska resan genom litteraturhistorien (i Europa) Del 3 Romantiken Realismen Modernismen romantiken Ca 1770 till 1840 Psykologi och känslor Känslor i fokus!!! Kulturen dyrkas diktare hyllas! Mitt

Läs mer

CARL-JOHAN MARKSTEDT. Fyra klassiska noveller. En lärarhandledning från Novellix

CARL-JOHAN MARKSTEDT. Fyra klassiska noveller. En lärarhandledning från Novellix CARL-JOHAN MARKSTEDT Fyra klassiska noveller En lärarhandledning från Novellix Detta är en lärarhandledning till fyra noveller av klassiska svenska författare: Ett dockhem av August Strindberg, Ella gör

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

och upptäcka att vi alla har svaren på de stora frågorna inom oss.

och upptäcka att vi alla har svaren på de stora frågorna inom oss. FredsProjektet är en ideell organisation vars mål är att belysa den kunskap som både göms och glömts av konventionella medier samt att inspirera varje unik människa att se till sitt eget unika vetande

Läs mer

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN Mars 48 MARS 1 2 Sonen i huset var nu vuxen och skulle flytta hemifrån. När han skulle lämna barndomshemmet vände sig hans far till honom och sade: Glöm inte att spela på alla nittionio tangenterna på

Läs mer

BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR...

BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR... Page 1 of 6 共 享 举 报 滥 用 情 况 下 一 个 博 客» 创 建 博 客 登 录 BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR... EN BLOGG FRÅN OCH OM HTS BIBLIOTEK! DET HANDLAR OM DET SOM HAR HÄNT, HÄNDER OCH SKA HÄNDA. BLOGGEN GER OCKSÅ MÅNGA BOKTIPS PÅ

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Program hösten 2013. Sjöbo bibliotek

Program hösten 2013. Sjöbo bibliotek Program hösten 2013 Sjöbo bibliotek Biblioteket - allt från böcker till barnteater Biblioteket erbjuder böcker inom många olika ämnesområden. Här finns ljudböcker, e-böcker, film, tv-spel, tidningar och

Läs mer

Baldacci, David. Jakten på Amos Decker. Första boken med Amos Decker, den f.d. fotbollsspelaren som nu är polis.

Baldacci, David. Jakten på Amos Decker. Första boken med Amos Decker, den f.d. fotbollsspelaren som nu är polis. Baldacci, David. Jakten på Amos Decker. Första boken med Amos Decker, den f.d. fotbollsspelaren som nu är polis. Bauer, Belinda. Det slutna ögat. Kriminalaren John Marvel kopplar samman fallet med en försvunnen

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Enskild fördjupningsuppgift realism och

Enskild fördjupningsuppgift realism och Enskild fördjupningsuppgift realism och naturalism Denna epok var en tid där det industriella började växa vilket gjorde att både liv och landskap började förändras. Det här gjorde så att små städer blev

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor Orgelbyggaren av Robert Åsbackas är en av de första återberättade finlandssvenska böckerna. Bosse Hellsten har återberättat romanen som kom ut år 2008. Orgelbyggaren handlar om Johannes Thomasson, en äldre

Läs mer

SAGOR. Från tidernas begynnelse till idag

SAGOR. Från tidernas begynnelse till idag SAGOR Från tidernas begynnelse till idag SAKPELSEMYTER Sagor om ursprunget Handlar om hur människorna kom till jorden Kampen mellan ont och gott Muntliga berättelser Skrevs mer i Messopotamien för ca 6000

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

ROCKY PÅ SPRITMUSEUM. Martin Kellerman. Kartago Förlag

ROCKY PÅ SPRITMUSEUM. Martin Kellerman. Kartago Förlag ROCKY PÅ SPRITMUSEUM Martin Kellerman Kartago Förlag ROCKY PÅ SPRITMUSEUM Bild: Martin Kellerman Text: Jessika Gedin Kartago Förlag Förord Martin Kellermans tecknade serie om Rocky utspelar sig för det

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen.

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen. LÄRARHANDLEDNING Don Quijote - Riddaren av den sorgliga skepnaden av Pelle Öhlund Efter Miguel de Cervantes roman Den snillrike riddaren Don Quijote Till läraren: Det lämpligaste är att använda handlingsbeskrivningen

Läs mer

Julboktips för alla. Ljudbok

Julboktips för alla. Ljudbok Julboktips för alla Martina och Petra tipsar om böcker för stora och små med jultema. Låt dig inspireras! På alla våra bibliotek dukar vi upp med böcker som handlar om julen på olika sätt. Välkommen in

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Ett samarbete mellan

Ett samarbete mellan Ett samarbete mellan VARA FOLKBIBLIOTEK VARA KOMMUN Västra Skaraborg Tema: Barnböcker i en digital värld! Torsdagen den 4 maj 2017 Vara Folkbibliotek Erbjudande till LO-medlemmar som har barn eller barnbarn

Läs mer

Staffan Bergsten, aktuell med en ny biografi om Tranströmer, berättar om vad som rör sig i poetens värld.

Staffan Bergsten, aktuell med en ny biografi om Tranströmer, berättar om vad som rör sig i poetens värld. Den 15 april fyller Sveriges främste poet och ständige Nobelpriskandidat Tomas Tranströmer 80 år. Vi bad fem författare och poeter välja en favoritdikt ur hans rika produktion och berätta varför den följt

Läs mer

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda?

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda? Kommunikation Vi människor kommunicerar på många olika sätt. Vi ringer, mejlar och pratar med varandra. Men vi använder också kroppen väldigt mycket. När personer kommunicerar är all kommunikation inte

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer