Pedagogiskt material som förberedelse och efterbearbetning av pjäsen Flight to Santiago av Evgeni Leonov

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogiskt material som förberedelse och efterbearbetning av pjäsen Flight to Santiago av Evgeni Leonov"

Transkript

1 Pedagogiskt material som förberedelse och efterbearbetning av pjäsen Flight to Santiago av Evgeni Leonov Pjäsen handlar om en ung pojkes upplevelser före och under militärkuppen i Chile samt hans resa och anpassning till ett nytt land. Skådespelaren Evgeni Leonov är både manusförfattare och den agerande i dramat. Berättelsen bygger till en del på hans och familjens liv. Svenska elever har alla mött kamrater från andra delar av världen. Kamraternas öden kan skifta och inte alla kommer hit frivilligt utan för att de varit tvungna. Förbered gärna klassen med viss kunskap om händelserna under militärkuppen i Chile under 70-talet och information om Salvador Allende och Augusto Pinochet. Välj fritt ur materialet och ta det som passar din klass. Använd tips och källor efter eget tycke och låt dig inspireras! Tänk på att komma och ta plats 5-10 minuter innan föreställningen börjar. Låt eleverna stänga av mobiltelefoner och se till att skolans eventuella högtalarsystem eller ringsignalsystem inte används under föreställningen. Filmklipp före pjäsen: - Historiska fakta om militärkuppen i Chile. 4:44 min. - Avsnitt ur det gripande dramat Svarta Nejlikan, med Michael Nyqvist som ambassadör Harald Edelstam. Ambassadören kämpade för att hjälpa flyktingar under militärkuppen. 1:56 min. Diskussionsfrågor efter pjäsen: Hur gammal är huvudpersonen när han börjar sin berättelse? Beskriv hur han känner sig. Vilka framtidsdrömmar har pojken? Finns det någon känsla han uttrycker om och om igen under pjäsens gång? Vilken är det i så fall? Kan det som skådespelaren berättar hända i verkliga livet och i så fall vem/var kan det hända? Var någonstans och i vilken tid utspelar sig händelserna, tror du?

2 Varför bråkar pojkens föräldrar? Hur känner sig pojken då? Blir föräldrarna sams? Vad är det pojkens pappa försöker säga till sin son? Berättelsen är uppdelad i flera olika händelser. Vilken del gjorde störst intryck på dig? Hur upplever pojken det som händer i hans hemstad? Kan du identifiera dig med hans känslor? Tror du att det finns kamrater i din skola som upplevt något liknande? Vad hände med pojkens pappa och varför tror du? Hur reagerar pojken? Vart reser pojken o mamma och varför? Hur upplever han den nya skolan? Hur uttrycker han sina känslor? Hurdana kompisrelationer har han? Varför är han som han är med de andra eleverna, tror du? Varför bär han kniv i skolan? Hur går det för pojken i skolan? Vad händer mellan pojken och lärarna? Hur behandlar pojken sin mamma? Hur reagerar mamman? Varför beter han sig som han gör? Hur ser han på sitt eget värde? Kan du känna igen dig? Varför letar han efter sin mamma, när hon gått ut? Hur tror du att han mår då? Vad händer på utvecklingssamtalet när terminen närmar sig slutet? Vad är lärarens budskap till pojken och mamman? Hur reagerar mamman? Hur tolkar du de mardrömmar pojken har? Vad vill pojken helst av allt? Varför tror du? Hur gammal anser du att han blivit i slutet av berättelsen? Kommer pojken över allt det som hänt? Hur tror du att hans fortsatta liv blir? Varför tro du det? Pojken säger: Jag ska hem! Var tror du hem för honom är någonstans? Hur upplever du skådespelaren sätt att gestalta berättelsen, dvs. vad tycker du om att han ensam spelar alla roller? Vilken rekvisita har han? Vad anser du om det? Vilken roll/påverkan har musiken i föreställningen? Vad säger den dig? Varför? Skulle pjäsen klara sig utan musik och sång? Varför/varför inte? i berättande eller rapporterande genre: Förslag på titlar för skrivuppgifter Evgenis uppväxt/liv, En flyktings dagbok, Flykten från hemlandet, En soldats rapport, När kriget kom, En dag small det, Jag kom till fred och demokrati, Längtan tillbaka

3 i argumentation/debatt/insändargenre eller i diskuterande och analyserande genre: Därför ska vi hjälpa, Sverige behöver invandring, USA ut ur Afghanistan, Krig ger jobb åt vapenindustrin, Flyktingarna tar våra jobb, Sverigedemokraterna är rasister/inte rasister, Hjälporganisationer räddar liv. Fördjupningsområden /teman: Krig och motstånd Flyktingar Främlingsfientlighet/rasism/extremism - Ensamhet och utanförskap Mobbning Hjälporganisationer Krig och motstånd: Lästips: I morgon när kriget kom. John Marsden. Australien är invaderat av ett annat land och alla är instängda i minnesfestområdet. Ellie och hennes vänner bestämmer sig för att göra motstånd. De bildar en gerilla som ska skapa problem för soldaterna. De lyckas med många saker men får också betala ett högt pris Land i lågor, Bengt Pohjanen. Boken handlar om Erik, 16 år, som evakuerats till Sverige från släktgården Unhola i Finland. Det är krig i Europa, i slutet av det andra världskriget i mitten på 1940-talet. Av sin kusin Kaspo får han ett uppdrag i gerillakrigföringen mot nazisterna. På liv och död i andra världskrigets skugga, Kim M.Kimselius Ungdomarna förflyttas till 1940-talets Tyskland och mitt i ett brinnande krig. Läsaren ges mycket klara fakta kring koncentrationsläger och hur det var när judarna fick gömma sig för nazisterna. Ulrike och kriget, Vibeke Olsson. Detta är en bok som inte väjer för att skildra fruktansvärda upplevelser. Boken handlar om barnet Ulrike, som blint tror på nazismen. De trettio samurajerna, Wilhelm Agrell. Berättelsen ger en bred och realistisk inblick i livet som FN-soldat under kriget i Bosnien, Drömmen om Palestina, Randa Ghazy. Boken utspelar sig under Intifadan mellan sent åttiotal och nu. Unge Ibrahim, vars far dödats av israelerna, sluter sig samman med några andra ungdomar med liknande bakgrund. De inser att motstånd mot ockupationsmakten är nödvändigt.

4 Gustafs resa, Veronika Leo. Detta är en bok baserad på Veronika Leos morfars farfars dagboksanteckningar från års krig. Fånge i tiden, Eric Brown, Landet Storbritannien är fullt av beväpnade trupper år Polisen finns överallt. Al och Jenny har rest till en skrämmande framtid genom en reva i tiden. Kan de hitta en väg ut ur mardrömmen eller är de fast för alltid? Naserian, Anders Trense, En spännande och lättläst ungdomsroman om kärlek och fördomar i ett land drabbat av inbördeskrig och våldsamma uppror. Flyktingar: Ekorrögon, Veronika Leo, en berättelse om hennes egen resa som krigsbarn till Sverige. Skärseld, Simon Stranger På en strand på Gran Canaria möts Emelie från Norge och båtflyktingen Samuel från Ghana. Rasism, krig, flyktingar: I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig, Christina Wahlén. Här får vi möta Ombeni som har flytt från Kongo till Sverige. Det som har hänt Ombeni med våldtäkter, skräck och dödande händer varje dag på andra ställen runt om i världen. Boken är aktuell nu när rasismen och oförståelsen för hur andra människor har det ökar i Sverige. Ensamhet och utanförskap: Inga bomber över Skärholmen, Hans Olsson. Här möter vi fotbollskillen Peter, kallad Petar av sin krigsskadade pappa från forna Jugoslavien. Huvudtemat är Peters känsla av hemlöshet. Skjut apelsinen, Mikael Niemi En namnlös 16-årig pojke, som bor med sin mamma, börjar bli frustrerad på sin ensamhet och på att aldrig bli sedd. Om ensamhet och utanförskap och gränsdragningar. Mobbning: Allt som är värt att göra är värt att göra dåligt! Väl valda sanningar för ungdomar om livet, skolan, attityder, mobbning, aga, ansvar, självkänsla och förändringsprocesser. Sword Production Jag mobbar inte! Lisbeth Pipping Nej! Lägg av! av Siv Widerberg Väggarna har öron Kurdo Baksi- - berättelser om främlingsfientlighet, utanförskap, mobbning, kärlek, längtan och maktlöshet Vi kallar honom Anna. Peter Pohl Knivsegg, Robert Swindells, En lättläst och spännande ungdomsbok om lockelsen att slå tillbaka och slippa vara ett offer - men till vilket pris?

5 LÄNKAR: Röde Orm - Basker Blå En sång med bilder på UN-trupper. You tube klipp, 3:14. Det oändliga kriget Kosovo (1/6) En chockerande sanning om Kosovo. Det oändliga kriget är en dokumentär av den italienska journalisten Ricardo Iakona och väckte stor uppmärksamhet runt om i världen. You tube klipp,1 4:59. Afrikas horn, om svält orsakad av krig, flyktingströmmar och fattigdom, You tube klipp, 3:25. 1 flykting utom hopp är en för mycket, UNHCR Goodwill Ambassador Barbara Hendricks - You tube klipp, 0:29. Flyktingar i Dadaab, Kenya, You tube klipp, 1:07. Video från Dadaab, You tube klipp, 2:03. Världens Konflilkter Somalia Del 1/3. You tube klipp, 10:28. Världens Konflikter - Sudan - Del 1/3. You tube klipp, 10:35. Afrikas största land föds med en konflikt mellan sädern där resurserna finns och norra Sudan varifrån landet styrs. David föddes i södra Sudan, tvingades fly kriget och blev gatupojke i Khartoum. Han gick med i gerillan, mätte krigets brutalitet men fann också sitt livs kärlek. Uppföljning av ensamkommande flyktingbarn 18 september 2011, SVT play, 1:43. Abdi 14 fick god man direkt 28 september 2011, SVT play, 2:30 min. Brobyggarna Brobyggarna jobbar med framtidens unga killar. Vi bygger relationer mellan unga och vuxna genom konstruktiva och självstärkande aktiviteter och samtal. Emerichfonden Fonden Mot Våld För Medmänsklighet. Fondens syfte är att stödja insatser av och för ungdomar som inom grundskolan och gymnasiet arbetar för att förhindra våld och för att öka förståelsen mellan människor med olika bakgrund.

6 Emerich Roth kom till Sverige i december Det är nu 60 år sedan han på ett mirakulöst sätt överlevde nazismens barbari i fem olika koncentrationsläger. Han var med att starta Föreningen Förintelsens Överlevande i syfte att sprida kunskaper - främst i skolor - om händelserna under andra världskriget och motverka att rasismen får fotfäste i vårt samhälle. Läs mer på om Skolornas Fredspris, 27:e januaripriset, föreläsningar, skolbesök och seminarium. Tillsammans för Sverige är ett nytt treårigt projekt på Fryshuset med inriktning på interreligiös vägledning och utbildning bland unga med syfte att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism. Projektet utgår från de mänskliga rättigheterna och vill visa hur religion kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse. Night bus 807, part 12, feature film about gangs and racism, svenskt tal, engelsk text, You tube klipp, 8:26. Dave Chapell - open racism in America, stand up comedy på engelska,( för år 9 och gymnasiet ) You tube klipp. 4:46 Rosen Ur Betongen (Del 2 av 3), You tube klipp om utanförskap, 8:53. Åsa Petersen om utanförskap, för högstadiet, you tube klipp 3: milj invandrare milj i utanförskap, You tube klipp, intervju i svt. You tube klipp, 2:54. BRIS, Barnens Rätt I Samhället, You tube klipp, 0:57. Samt BEO Barn och elevombudet, Diskussionsfrågor. Välj bland de här punkterna. Argumentera för din åsikt. Krig och motstånd Varför blir det krig? Vilka konsekvenser får det för landet, människorna, omvärlden? Finns det goda och onda människor i krig, dvs. är den ena sidan ond och den andra god? Vem avgör i så fall vilken sida som är den goda? Vilka våldshandlingar brukar förekomma i krig? Vem/vilka är offren i ett krig? Kan krig undvikas? Hur i så fall? Vem bär ansvaret i krig? Ska man som soldat lyda order helt blint, dvs. göra som man blir beordrad utan att tänka efter? Finns det situationer där en människa bör tänka efter?

7 Vad är en motståndsrörelse? Känner du till om det har funnits/finns sådana? På vilka sätt kan man göra motstånd? Är det bättre att bara acceptera det som händer? Vad är bäst om ditt land hamnar i krig: att stanna och acceptera / stanna och slåss eller att försöka fly? Varför? Flyktingar Vad är egentligen en flykting? Hur har flyktingar det i Sverige och i övriga världen? Vad behöver man som flykting? Hur ska man klara sig? Vad vet du om flyktingläger och flyktingars öden? Vad känner du till om flyktingpolitik i Sverige och omvärlden? Vad vill du veta? Hur många flyktingar finns det? Var finns de? Vad betyder människors drömmar om framtiden? Hur mycket kan man själv påverka händelserna i livet? Främlingsfientlighet/rasism/extremism Vad betyder orden ovan? Vad är en främling? Vad är det att vara rasist och vem är det i så fall? Vad betyder det att vara extremist? Finns det rasister/extremister i Sverige eller världen? Vad skulle du/ ni göra om ni blev kallade rasister? Hur skulle du/ ni uppleva det om ni blev utsatta för rasism eller främlingsfientlighet i ett nytt land? Vad kan du göra för att motverka rasism och främlingsfientlighet? Vad kan skolan/ samhället göra? Hur uppstår rasism och främlingsfientlighet tror du? Utanförskap och ensamhet Har du känt dig ensam eller utanför någon gång? Hur kom det sig? Vad är det som gör att man känner sig ensam eller utanför? Tror du att det är vanligt eller ovanligt att känna sig utanför? Vilka barn/ungdomar/vuxna känner sig ensamma, tror du? Tror du att få eller många människor känner sig ensamma? Vilka människor/grupper i samhället kan det vara? Vill man vara ensam? Vad kan du/ni göra för att undvika ensamhet eller utanförskap? Kan man vara lycklig och ensam eller är ensamhet bara negativt? Mobbning Vad är egentligen mobbning? Hur/på vilka sätt kan man mobba? Mobbar killar och tjejer på olika sätt? Har du/ni mobbat någon gång? Vad gjorde du/ni? Har du blivit mobbad eller känner du någon som blivit mobbad? Hur tror du att man mår om man mobbas/mobbar? Vad kan man göra för att få bort mobbning? Är det bara barn och ungdomar som mobbar eller finns det vuxenmobbning?

8 Vad anser du om mobbning? Hjälporganisationer Vilka hjälporganisationer känner du till? Vilka finns i Sverige/världen och till vem ger de då hjälp? Hur kan man som enskild individ hjälpa nödlidande? Vad är en nödlidande? Var finns de? Hur många är de? I vilka organisationer kan man gå med för att hjälpa? Kan man hjälpa på något annat sätt än att ge pengar eller saker? Kan man verkligen lita på att de pengar/kläder etc. man skänker verkligen kommer till dem som behöver hjälpen? Varför ska man hjälpa? Kan de inte klara sig själva? Tips och idéer Gör en tidning i Scribus i Multimediabyrån. Spela spel och simuleringar, vilka finns på Skolverket Mot alla odds Mot alla odds är ett spel från UNHCR där du får prova hur det kan vara att vara flykting. Du börjar med att fly från ett land i krig för att därefter söka asyl och börja bygga upp ett nytt liv i ditt nya land. Zenit City Zenit City är en fiktiv stad med verkliga problem. I SIDAs webbspel med samma namn stöter du på simuleringar där du i rollspelsform får ta ställning till vad du skulle göra i olika situationer. Swedkid På Swedkid får du möta elva ungdomar med olika bakgrunder, tankar och erfarenheter. En stor del av Swedkid bygger på dialoger eller scenarion. Varje scenario lyfter fram en eller flera frågeställningar. När du går in i en dialog kommer

9 du inte bara att få ta del av vad ungdomarna säger och tycker, du kommer även själv att konfronteras med frågor som knyter an till det som sägs. Länkar: Direkt specialnummer - Läkare Utan Gränser I 40 år har Läkare Utan Gränsers fältarbetare räddat liv och lindrat nöd. Det här numret av Direkt är ett jubileumsnummer där vi får följa med under 40 år av katastrofer och konflikter, men också av omvälvande möten med patienter som överlevt, trots allt. Bland annat gör vi ett besök i Tjetjenien 1995 och Afghanistan sid. Från gymnasiet och uppåt. Gratismaterial för skolan. Direkt nr 3/ Läkare Utan Gränser Direkt är en tidning från Läkare Utan Gränser som ges ut fyra gånger per år. I det här numret berättar vi om den akuta undernäringskrisen på Afrikas horn och intervjuar vår landansvariga i Somalia. Dessutom rapporterar vi från den italienska ön Lampedusa, där tusentals flyktingar från krigets Libyen förnekas sina rättigheter. Gymnasiet och uppåt. 16 s. Gratismaterial för skolan. Länkar till seriösa hjälporganisationer: ADRA Sverige - opolitisk internationell hjälporganisation. Afrikagrupperna Solidaritetsrörelsen för södra Afrika och en rättvis värld. Barmhärtighetsmissionen. Allkristen hjälporganisation som bedriver evangeliskt och socialt arbete i Indien. Barnens hopp. Vi hjälper behövande barn i världen. Barnens RäddningsArk. En obunden internationell kristen hjälporganisation. BARNfonden. Personligt fadderskap - Hjälp till självhjälp. Barn i nöd. Insamlingsstiftelsen Svensk Internationell Barnhjälp. BarnSamariten. Bedriver hjälparbete i flera länder.

10 Bröd till bröder. Insamlingsorganisation med tre svenska frikyrkosamfund bakom sig. DIAKONIA. Kristen ekumenisk hjälporganisation. Stöder projekt i 50 länder i tredja världen. Erik Edins Stiftelse. Ger på kristen grund andlig, social och medicinsk rehabilitering. EFS mission. Erikshjälpen arbetar i många av värdens fattigaste regioner. Folk & Språk. Fria Kristna Missionshjälpen till Israels behövande. Frälsningsarméns Behandlingshem. FTM-Mission Skandinavien. Föreningar som arbetar med bistånd till Rumänien. Global Action Sverige. Vill förkunna Guds rike i ord och handling för människor i hela världen. Heifer International - Unique gifts that help end world hunger. Hjälpande händer - utan gränser. Skandinavisk allkristen hjälporganisation för hjälp till människor i nöd. Hjälp Margit Hjälpa. Hjälpstationer i Indien och Sri Lanka. Hjälpverksamheten Hjärta till Hjärta. Hoppets Hem Brasilien. Organisation med fadderverksamhet. Hoppets stjärna. Snabba hjälpinsatser i Östeuropa och tredje världen. IAS - International Aid Sweden. Kristen biståndsorganisation som arbetar i Östafrika. IM Individuell Människohjälp. Hjälpprojekt runt om i världen. Insamlingsstiftelsen Evangelisten. IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete. Jorden runt. Stöd hjälporganisationernas arbete.

11 Lepramissionen Sverige. Vill tillfredsställa behov i samband med sjukdomen lepra. LINNÉAHUSET Ungdomshjälpen. Ljus i Öster. Ekumenisk mission. Arbetar i östra Europa OSS Mongoliet och Kina. LP-verksamheten. Missbruksvård på kristen grund. Lutherhjälpen. Svenska kyrkans organ för utvecklingssamarbete. Läkare utan gränser. Du kan hjälpa oss rädda liv. Läkarmissionen. Hjälper genom en lång rad instanser världen över. MAF Mission Aviation Fellowship. En världsvid kristen hjälpflygorganisation. Majblomman. Make Mission Possible. Hjälparbete bland utsatta barn och leprasjuka i Indien. Mercy Ships Sverige. Mission - everyone to everywhere. Operation Mercy, bringing hope to the needy peoples of the world. Plan Sverige - för barns möjligheter och rättigheter! PMU Inter Life. Pingstmissionens Utvecklings- samarbete. Organ för katastrof- och utvecklingsbistånd. Reningsborg - Hjälpande Händer. Rädda Barnen. Kämpar för barns rättigheter i sverige och världen. Räddningsmissionen Göteborg. Röda Korset. Humanitär organisation som finns i hela världen. Safina - Hjälparbete i Tanzania. SIRA Hjälparbete bland barn och ungdom i Mellanöstern. Skandinaviska Barnmissionen. Arbetar i Filippinerna och Ukraina.

12 SOS - Barnbyar. Fadderbarn i över 130 länder. Sociala missionen. Stiftelsen Soptippen - Hjälpverksamhet i Quito, Ecuador. Svenska Afghanistankommittén. Svenska kyrkans mission. Svenska missionsrådet SMR. Svenska Unicef. Vill hjälpa världens barn att inte tvingas bli vuxna i förtid. SFI Stiftelsen för insamlingskontroll. Tema i Norr Betelförsamlingen Rosvik. Trosgnistan Barnmission. Ung Mission. Världens barn. Insamling som stöds av flera hjälporganisationer. Källa till hjälpoganisationer:

De största 90-konto organisationerna, år 2016 (jfr 2015)

De största 90-konto organisationerna, år 2016 (jfr 2015) De största 90-konto organisationerna, år 2016 (jfr 2015) (Plats 1-10/40) Totala insamlingsintäkter (Mkr) 2016 +/- % 2015 Rädda Barnen 1 186-14 % 1 387 Svenska Kyrkan 986-1 % 995 UNICEF 793 17 % 676 Läkare

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Godkända gåvomottagare och perioden som de är godkända

Godkända gåvomottagare och perioden som de är godkända A World of Friends, Sverige 814801-2324 Upplands Väsby 20120223 20151231 Actionaid International Sweden 802431-3044 Stockholm 20150309 20181231 Barn i nöd-insamlingstiftelse Svensk internationell barnhjälp

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Sammanställning över insamlingsåret 2015 (Mkr) Statistik för organisationer med 90-konto (jfr åren 2014, 2013)

Sammanställning över insamlingsåret 2015 (Mkr) Statistik för organisationer med 90-konto (jfr åren 2014, 2013) Sammanställning över insamlingsåret 2015 (Mkr) Statistik för organisationer med 90-konto (jfr åren 2014, 2013) 2015 Utfall 2014 Utfall 2013 Gåvor från allmänheten 7 128 6 152 5 821 Intäkter från myndigheter

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser Läsnyckel I fiendens skugga Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel I fiendens skugga är en spännande ungdomsbok som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. En stridspilot störtar

Läs mer

SCOUT PACK Det handlar om flyktingar

SCOUT PACK Det handlar om flyktingar SCOUT PACK Det handlar om flyktingar Idag är 22 miljoner människor är på flykt. De är på flykt undan krig, förföljelse, oroligheter och naturkatastrofer. Av dessa är omkring 5,5 miljoner flyktingar i sina

Läs mer

Bilagor. Insamlingen i siffror En rapport om insamling av gåvor och bidrag bland FRIIs medlemmar

Bilagor. Insamlingen i siffror En rapport om insamling av gåvor och bidrag bland FRIIs medlemmar Bilagor Insamlingen i siffror 2017 En rapport om insamling av gåvor och bidrag bland FRIIs medlemmar 1 Innehållsförteckning 1.1. 20 i topp Totalt insamlat 2017... 1 1.2. 20 i topp Ökning i kronor... 2

Läs mer

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar Internationellt engagemang Påverkansarbete för säkra vägar Påverkansarbete för säkra vägar Vill du engagera dig i Rädda Barnens internationella påverkansarbete? Nu lyfter vi frågan om barn på flykt från

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Medlemmar i FRII. Antal: 158 st. Datum: A Non Smoking Generation. ActionAid. Afrikagrupperna. Afrikas flygande läkare - AMREF

Medlemmar i FRII. Antal: 158 st. Datum: A Non Smoking Generation. ActionAid. Afrikagrupperna. Afrikas flygande läkare - AMREF Medlemmar i FRII Antal: 158 st. Datum: 2019-03-13 A Non Smoking Generation ActionAid Afrikagrupperna Afrikas flygande läkare - AMREF Alzheimerfonden Amnesty International Astma- och Allergiförbundet Autism-

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Ett litet steg. Ett spel om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Innehåller handledning och spel

Ett litet steg. Ett spel om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Innehåller handledning och spel Ett litet steg Ett spel om jämställdhet och mänskliga rättigheter Innehåller handledning och spel Ett litet steg Design: Carl Heath Palmecentret Palmecentrets verksamhet inspireras avoch återspeglar Olof

Läs mer

Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst

Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst Det här är en lättläst sammanfattning av intoleransrapporten. Texten är skriven med korta meningar och enkla ord.

Läs mer

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika.

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Diskriminering och fördomar Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Om arbetet Vi är två ungdomar som har sommarjobbat med Agenda 21 och folkhälsofrågor under fyra veckor. Som eget arbete valde vi

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN AV JONAS KARLSSON 1 Jonas Karlsson är författare, dramatiker och skådespelare. Han har medverkat i en rad succéfilmer som Livet är en schlager,

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter 1 Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter Det finns över 60 miljoner människor i världen som varit tvugna att lämna sina hem för att söka skydd. Ca 80% av

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

ÖVNINGSHÄFTE. Världen&Vi nr 1: 2015. Tema: Rasismen och jag

ÖVNINGSHÄFTE. Världen&Vi nr 1: 2015. Tema: Rasismen och jag ÖVNINGSHÄFTE Världen&Vi nr 1: 2015 Tema: Rasismen och jag 2 Sidan 2: LEDAREN Svara på frågorna: 1) Vad har Leylas text för rubrik? 2) Leyla berättar om en mycket otrevlig granne, som var rasist. Hon ger

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Globala veckans tipspromenad 2011 Över gränser Tipspromenad

Globala veckans tipspromenad 2011 Över gränser Tipspromenad Globala veckans tipspromenad 2011 Över gränser Denna tipspromenad är gjord för att unga och äldre ska kunna lösa den tillsammans. Frågorna har varierande svårighetsgrad och kan användas till exempel vid

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Tal, Niclas Lindgren, direktor för PMU Riksdagsseminarium om DR Kongo dec 2013

Tal, Niclas Lindgren, direktor för PMU Riksdagsseminarium om DR Kongo dec 2013 Tal, Niclas Lindgren, direktor för PMU Riksdagsseminarium om DR Kongo dec 2013 Jag mötte henne för ett par år sedan. Hon stod framför mig vid svarta tavlan, i ett klassrum nedanför Panzikullen i östra

Läs mer

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Lärarhandledning Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Gilla: Hata Horan har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Pocketförlaget och Friends. Vi vill att du som läser ska bli berörd,

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren:

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren: Barnets rättigheter Till läraren: FN:s Konvention om barnets rättigheter antogs av FN:s generalförsamling år 1989 och har ratificerats av 193 länder. Grunderna för konventionen ligger i en önskan om att

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. Månadens PRIO-lektion Oktober Nyhetsrapporterningen har under höstterminens hittills handlat mycket om människor på flykt, framför allt från krigets Syrien. Nu har du chans att testa en provlektion med

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Omslagets konst: Lilian Rosenberg Roth. Skolprogram

Omslagets konst: Lilian Rosenberg Roth. Skolprogram Omslagets konst: Lilian Rosenberg Roth Skolprogram FÖRINTELSENS MINNESDAG 27 januari 2014 Den 27 januari 1945 var den dag som koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz befriades. År 1999 proklamerade

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

Globala veckans tipspromenad 2012 Över gränser TIPSPROMENAD

Globala veckans tipspromenad 2012 Över gränser TIPSPROMENAD Globala veckans tipspromenad 2012 Över gränser Denna tipspromenad är gjord för att unga och äldre ska kunna lösa den tillsammans. Frågorna har varierande svårighetsgrad och kan användas till exempel vid

Läs mer

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift Ämne: Svenska, SVA, SFI, Samhällskunskap Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp:

Läs mer

lägergård för rörelsens ungdomar och ledare på den natursköna landsbygden ett par mil utanför Bitola i sydöstra Makedonien.

lägergård för rörelsens ungdomar och ledare på den natursköna landsbygden ett par mil utanför Bitola i sydöstra Makedonien. Smyrna Second Hand Nedan finns en redovisning av utbetalda gåvomedel under 2016 från Smyrna Second Hand (SSH). Överskottet från försäljningen under 2016 uppgick till 1,607,831 SEK. Av dessa medel har 1,103

Läs mer

MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA

MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA Undervisning av Ulrika Ernvik VEM ÄR JAG? Vi har alla en berättelse! Gud skickade mej till världen med ett hemligt uppdrag. Vilket är mitt hemliga uppdrag? För att veta det

Läs mer

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen Innehållsfrågor till boken Hungerspelen 1. Beskriv Katniss Everdeen så utförligt du kan. 2. Varför är hon så duktig på att jaga? 3. Vem är Prim och varför heter hon så? 4. Berätta hur det ser ut och fungerar

Läs mer

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen ...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen Jesus sa; Gå ut i hela världen och gör alla folk till lärjungar. Det är vad ordet mission innebär. Ingen församling kan göra detta själv,

Läs mer

Europarådet. pass. till dina rättigheter

Europarådet. pass. till dina rättigheter Europarådet pass till dina rättigheter Europarådet pass till dina rättigheter 1 Välkommen med på en resa Livet är en fantastisk resa. Vi har många reskamrater på färden, och vi vill alla få en så säker,

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död.

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död. SCEN 1 - I TRONRUMMET Scenen börjar med att Drottning Iokaste och Kung Polypos sitter i tronsalen, Iokaste håller i ett spädbarn när en spåman kommer in. Spåman: Min kung! Jag har nyheter till er! Kung

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI 1 Kapitel 1 Tolerans: En introduktion till begreppet, forskningen och antologin Erik Lundberg Mer prat om tolerans År 2015 kom många flyktingar

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Kensukes rik. Text Michael Morpurgo Bild Michael Forman Översättning Ylva Kempe

Kensukes rik. Text Michael Morpurgo Bild Michael Forman Översättning Ylva Kempe 1 Kensukes rik Text Michael Morpurgo Bild Michael Forman Översättning Ylva Kempe När elvaårige Michaels föräldrar blir arbetslösa bestämmer sig pappan för att sälja allt de äger och köpa en segelbåt, Peggy

Läs mer

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Pappas bil hos oss. Föreställningen utspelar sig i början på 1990-talet och

Läs mer

SUDAN. Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Ni ska resa till Sudan, träffa Machiek och göra hans röst hörd över världen! Ta inga risker!

SUDAN. Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Ni ska resa till Sudan, träffa Machiek och göra hans röst hörd över världen! Ta inga risker! globens gäng av Magnus Bergmar & Karin Södergren Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Globens Gäng reser jorden runt för att samla in jämnåriga kompisars berättelser om kränkningar av barnets rättigheter

Läs mer

Uppsats om Barnsoldater

Uppsats om Barnsoldater Uppsats om Barnsoldater Min uppsats handlar om barnsoldater. Anledningen till att jag har valt detta ämne är för att jag såg en film som hette Blood Diamond som delvis handlade om barnsoldater. Filmen

Läs mer

Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013.

Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013. Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013. Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare

Läs mer

Ett steg framåt. Material Time Age C6 2x40 min 16-17. Nyckelord: Likabehandling, könsidentitet, hbt, normer/stereotyper. Innehåll

Ett steg framåt. Material Time Age C6 2x40 min 16-17. Nyckelord: Likabehandling, könsidentitet, hbt, normer/stereotyper. Innehåll 1 Ett steg framåt Nyckelord: Likabehandling, könsidentitet, hbt, normer/stereotyper Innehåll En reflektionsövning under vilken eleverna föreställer sig att de är någon annan person och reflekterar över

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Sverige

Mänskliga rättigheter i Sverige Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning av regeringens skrivelse 2001/02:83 En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna Inledning För nio år sedan var det ett stort möte

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Fira FN-dagen med dina elever

Fira FN-dagen med dina elever EN BÄTTRE VÄRLD Fira FN-dagen med dina elever 24 oktober Ett material för grundskolan från Svenska FN-förbundet. Fira FN-dagen med Svenska FN-förbundet och projektet Skolmat blir kunskap. Inför FN-dagen

Läs mer

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass.

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass. 1 Att vara jag Text och bild Anna Höglund I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen?

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET. Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet

ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET. Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet Lektionsprogram Märk världen, Astrid Lindgrens krigsdagböcker än en personlig skildring av hur dramatiska världshändelser

Läs mer

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans.

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans. Filmen fungerar utmärkt för att diskutera och problematisera värdegrundsfrågor såsom normer, konkurrens/rivalitet och relationer m.m. Face to face berör tematiskt frågor om mobbning, vänskap, förståelse

Läs mer

Gyllene regeln i praktiken

Gyllene regeln i praktiken Gyllene regeln i praktiken www.pingstung.se nyheter Ett material för: Läger Barngrupper Skolklassen Församlingen MATERIAL 1) Affischen: Det är coolt 2) Småkort 10x4cm: Det är coolt 3) T-shirt 4) Knapp

Läs mer

Beviljade VB-projekt 2017

Beviljade VB-projekt 2017 Beviljade VB-projekt 2017 Här kan du se vilka projekt som beviljats medel under 2017: Organisation: Projekt: Land: Belopp (SEK): SIRA Utbildning för barn med funktionsnedsättning samt läs- och skrivsvårigheter

Läs mer

TOLERANS 5 GRÄNSLÖSA RELATIONER

TOLERANS 5 GRÄNSLÖSA RELATIONER SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: TOLERANS LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation:

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation: MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN Högstadiet / gymnasiet Världens flyktingar Ta reda på: Vad betyder begreppen flykting och asylsökande? Vilka är kvotflyktingar? Hur många kvotflyktingar tar Finland emot per

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap ! Balettpojkarna Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap Fakta om filmen Originaltitel: Balleyttguttene Regi: Kenneth Elvebakk

Läs mer

Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell

Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell Anne Charlotte Leffler var en av 1880-talets mest framgångsrika författare. Hennes pjäser drog stor publik och hennes böcker såldes

Läs mer

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg Lärarhandledning av Ann Fagerberg Innehåll: s. 3 Läroplanen 2011 s. 4 Kursplan svenska s. 4 Kursplan samhällskunskap s. 5 Kursplan bild s. 5 Uppgifter att arbeta med tillsammas som klass s. 7 Diskussionsuppgifter

Läs mer