Pedagogiskt material som förberedelse och efterbearbetning av pjäsen Flight to Santiago av Evgeni Leonov

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogiskt material som förberedelse och efterbearbetning av pjäsen Flight to Santiago av Evgeni Leonov"

Transkript

1 Pedagogiskt material som förberedelse och efterbearbetning av pjäsen Flight to Santiago av Evgeni Leonov Pjäsen handlar om en ung pojkes upplevelser före och under militärkuppen i Chile samt hans resa och anpassning till ett nytt land. Skådespelaren Evgeni Leonov är både manusförfattare och den agerande i dramat. Berättelsen bygger till en del på hans och familjens liv. Svenska elever har alla mött kamrater från andra delar av världen. Kamraternas öden kan skifta och inte alla kommer hit frivilligt utan för att de varit tvungna. Förbered gärna klassen med viss kunskap om händelserna under militärkuppen i Chile under 70-talet och information om Salvador Allende och Augusto Pinochet. Välj fritt ur materialet och ta det som passar din klass. Använd tips och källor efter eget tycke och låt dig inspireras! Tänk på att komma och ta plats 5-10 minuter innan föreställningen börjar. Låt eleverna stänga av mobiltelefoner och se till att skolans eventuella högtalarsystem eller ringsignalsystem inte används under föreställningen. Filmklipp före pjäsen: - Historiska fakta om militärkuppen i Chile. 4:44 min. - Avsnitt ur det gripande dramat Svarta Nejlikan, med Michael Nyqvist som ambassadör Harald Edelstam. Ambassadören kämpade för att hjälpa flyktingar under militärkuppen. 1:56 min. Diskussionsfrågor efter pjäsen: Hur gammal är huvudpersonen när han börjar sin berättelse? Beskriv hur han känner sig. Vilka framtidsdrömmar har pojken? Finns det någon känsla han uttrycker om och om igen under pjäsens gång? Vilken är det i så fall? Kan det som skådespelaren berättar hända i verkliga livet och i så fall vem/var kan det hända? Var någonstans och i vilken tid utspelar sig händelserna, tror du?

2 Varför bråkar pojkens föräldrar? Hur känner sig pojken då? Blir föräldrarna sams? Vad är det pojkens pappa försöker säga till sin son? Berättelsen är uppdelad i flera olika händelser. Vilken del gjorde störst intryck på dig? Hur upplever pojken det som händer i hans hemstad? Kan du identifiera dig med hans känslor? Tror du att det finns kamrater i din skola som upplevt något liknande? Vad hände med pojkens pappa och varför tror du? Hur reagerar pojken? Vart reser pojken o mamma och varför? Hur upplever han den nya skolan? Hur uttrycker han sina känslor? Hurdana kompisrelationer har han? Varför är han som han är med de andra eleverna, tror du? Varför bär han kniv i skolan? Hur går det för pojken i skolan? Vad händer mellan pojken och lärarna? Hur behandlar pojken sin mamma? Hur reagerar mamman? Varför beter han sig som han gör? Hur ser han på sitt eget värde? Kan du känna igen dig? Varför letar han efter sin mamma, när hon gått ut? Hur tror du att han mår då? Vad händer på utvecklingssamtalet när terminen närmar sig slutet? Vad är lärarens budskap till pojken och mamman? Hur reagerar mamman? Hur tolkar du de mardrömmar pojken har? Vad vill pojken helst av allt? Varför tror du? Hur gammal anser du att han blivit i slutet av berättelsen? Kommer pojken över allt det som hänt? Hur tror du att hans fortsatta liv blir? Varför tro du det? Pojken säger: Jag ska hem! Var tror du hem för honom är någonstans? Hur upplever du skådespelaren sätt att gestalta berättelsen, dvs. vad tycker du om att han ensam spelar alla roller? Vilken rekvisita har han? Vad anser du om det? Vilken roll/påverkan har musiken i föreställningen? Vad säger den dig? Varför? Skulle pjäsen klara sig utan musik och sång? Varför/varför inte? i berättande eller rapporterande genre: Förslag på titlar för skrivuppgifter Evgenis uppväxt/liv, En flyktings dagbok, Flykten från hemlandet, En soldats rapport, När kriget kom, En dag small det, Jag kom till fred och demokrati, Längtan tillbaka

3 i argumentation/debatt/insändargenre eller i diskuterande och analyserande genre: Därför ska vi hjälpa, Sverige behöver invandring, USA ut ur Afghanistan, Krig ger jobb åt vapenindustrin, Flyktingarna tar våra jobb, Sverigedemokraterna är rasister/inte rasister, Hjälporganisationer räddar liv. Fördjupningsområden /teman: Krig och motstånd Flyktingar Främlingsfientlighet/rasism/extremism - Ensamhet och utanförskap Mobbning Hjälporganisationer Krig och motstånd: Lästips: I morgon när kriget kom. John Marsden. Australien är invaderat av ett annat land och alla är instängda i minnesfestområdet. Ellie och hennes vänner bestämmer sig för att göra motstånd. De bildar en gerilla som ska skapa problem för soldaterna. De lyckas med många saker men får också betala ett högt pris Land i lågor, Bengt Pohjanen. Boken handlar om Erik, 16 år, som evakuerats till Sverige från släktgården Unhola i Finland. Det är krig i Europa, i slutet av det andra världskriget i mitten på 1940-talet. Av sin kusin Kaspo får han ett uppdrag i gerillakrigföringen mot nazisterna. På liv och död i andra världskrigets skugga, Kim M.Kimselius Ungdomarna förflyttas till 1940-talets Tyskland och mitt i ett brinnande krig. Läsaren ges mycket klara fakta kring koncentrationsläger och hur det var när judarna fick gömma sig för nazisterna. Ulrike och kriget, Vibeke Olsson. Detta är en bok som inte väjer för att skildra fruktansvärda upplevelser. Boken handlar om barnet Ulrike, som blint tror på nazismen. De trettio samurajerna, Wilhelm Agrell. Berättelsen ger en bred och realistisk inblick i livet som FN-soldat under kriget i Bosnien, Drömmen om Palestina, Randa Ghazy. Boken utspelar sig under Intifadan mellan sent åttiotal och nu. Unge Ibrahim, vars far dödats av israelerna, sluter sig samman med några andra ungdomar med liknande bakgrund. De inser att motstånd mot ockupationsmakten är nödvändigt.

4 Gustafs resa, Veronika Leo. Detta är en bok baserad på Veronika Leos morfars farfars dagboksanteckningar från års krig. Fånge i tiden, Eric Brown, Landet Storbritannien är fullt av beväpnade trupper år Polisen finns överallt. Al och Jenny har rest till en skrämmande framtid genom en reva i tiden. Kan de hitta en väg ut ur mardrömmen eller är de fast för alltid? Naserian, Anders Trense, En spännande och lättläst ungdomsroman om kärlek och fördomar i ett land drabbat av inbördeskrig och våldsamma uppror. Flyktingar: Ekorrögon, Veronika Leo, en berättelse om hennes egen resa som krigsbarn till Sverige. Skärseld, Simon Stranger På en strand på Gran Canaria möts Emelie från Norge och båtflyktingen Samuel från Ghana. Rasism, krig, flyktingar: I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig, Christina Wahlén. Här får vi möta Ombeni som har flytt från Kongo till Sverige. Det som har hänt Ombeni med våldtäkter, skräck och dödande händer varje dag på andra ställen runt om i världen. Boken är aktuell nu när rasismen och oförståelsen för hur andra människor har det ökar i Sverige. Ensamhet och utanförskap: Inga bomber över Skärholmen, Hans Olsson. Här möter vi fotbollskillen Peter, kallad Petar av sin krigsskadade pappa från forna Jugoslavien. Huvudtemat är Peters känsla av hemlöshet. Skjut apelsinen, Mikael Niemi En namnlös 16-årig pojke, som bor med sin mamma, börjar bli frustrerad på sin ensamhet och på att aldrig bli sedd. Om ensamhet och utanförskap och gränsdragningar. Mobbning: Allt som är värt att göra är värt att göra dåligt! Väl valda sanningar för ungdomar om livet, skolan, attityder, mobbning, aga, ansvar, självkänsla och förändringsprocesser. Sword Production Jag mobbar inte! Lisbeth Pipping Nej! Lägg av! av Siv Widerberg Väggarna har öron Kurdo Baksi- - berättelser om främlingsfientlighet, utanförskap, mobbning, kärlek, längtan och maktlöshet Vi kallar honom Anna. Peter Pohl Knivsegg, Robert Swindells, En lättläst och spännande ungdomsbok om lockelsen att slå tillbaka och slippa vara ett offer - men till vilket pris?

5 LÄNKAR: Röde Orm - Basker Blå En sång med bilder på UN-trupper. You tube klipp, 3:14. Det oändliga kriget Kosovo (1/6) En chockerande sanning om Kosovo. Det oändliga kriget är en dokumentär av den italienska journalisten Ricardo Iakona och väckte stor uppmärksamhet runt om i världen. You tube klipp,1 4:59. Afrikas horn, om svält orsakad av krig, flyktingströmmar och fattigdom, You tube klipp, 3:25. 1 flykting utom hopp är en för mycket, UNHCR Goodwill Ambassador Barbara Hendricks - You tube klipp, 0:29. Flyktingar i Dadaab, Kenya, You tube klipp, 1:07. Video från Dadaab, You tube klipp, 2:03. Världens Konflilkter Somalia Del 1/3. You tube klipp, 10:28. Världens Konflikter - Sudan - Del 1/3. You tube klipp, 10:35. Afrikas största land föds med en konflikt mellan sädern där resurserna finns och norra Sudan varifrån landet styrs. David föddes i södra Sudan, tvingades fly kriget och blev gatupojke i Khartoum. Han gick med i gerillan, mätte krigets brutalitet men fann också sitt livs kärlek. Uppföljning av ensamkommande flyktingbarn 18 september 2011, SVT play, 1:43. Abdi 14 fick god man direkt 28 september 2011, SVT play, 2:30 min. Brobyggarna Brobyggarna jobbar med framtidens unga killar. Vi bygger relationer mellan unga och vuxna genom konstruktiva och självstärkande aktiviteter och samtal. Emerichfonden Fonden Mot Våld För Medmänsklighet. Fondens syfte är att stödja insatser av och för ungdomar som inom grundskolan och gymnasiet arbetar för att förhindra våld och för att öka förståelsen mellan människor med olika bakgrund.

6 Emerich Roth kom till Sverige i december Det är nu 60 år sedan han på ett mirakulöst sätt överlevde nazismens barbari i fem olika koncentrationsläger. Han var med att starta Föreningen Förintelsens Överlevande i syfte att sprida kunskaper - främst i skolor - om händelserna under andra världskriget och motverka att rasismen får fotfäste i vårt samhälle. Läs mer på om Skolornas Fredspris, 27:e januaripriset, föreläsningar, skolbesök och seminarium. Tillsammans för Sverige är ett nytt treårigt projekt på Fryshuset med inriktning på interreligiös vägledning och utbildning bland unga med syfte att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism. Projektet utgår från de mänskliga rättigheterna och vill visa hur religion kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse. Night bus 807, part 12, feature film about gangs and racism, svenskt tal, engelsk text, You tube klipp, 8:26. Dave Chapell - open racism in America, stand up comedy på engelska,( för år 9 och gymnasiet ) You tube klipp. 4:46 Rosen Ur Betongen (Del 2 av 3), You tube klipp om utanförskap, 8:53. Åsa Petersen om utanförskap, för högstadiet, you tube klipp 3: milj invandrare milj i utanförskap, You tube klipp, intervju i svt. You tube klipp, 2:54. BRIS, Barnens Rätt I Samhället, You tube klipp, 0:57. Samt BEO Barn och elevombudet, Diskussionsfrågor. Välj bland de här punkterna. Argumentera för din åsikt. Krig och motstånd Varför blir det krig? Vilka konsekvenser får det för landet, människorna, omvärlden? Finns det goda och onda människor i krig, dvs. är den ena sidan ond och den andra god? Vem avgör i så fall vilken sida som är den goda? Vilka våldshandlingar brukar förekomma i krig? Vem/vilka är offren i ett krig? Kan krig undvikas? Hur i så fall? Vem bär ansvaret i krig? Ska man som soldat lyda order helt blint, dvs. göra som man blir beordrad utan att tänka efter? Finns det situationer där en människa bör tänka efter?

7 Vad är en motståndsrörelse? Känner du till om det har funnits/finns sådana? På vilka sätt kan man göra motstånd? Är det bättre att bara acceptera det som händer? Vad är bäst om ditt land hamnar i krig: att stanna och acceptera / stanna och slåss eller att försöka fly? Varför? Flyktingar Vad är egentligen en flykting? Hur har flyktingar det i Sverige och i övriga världen? Vad behöver man som flykting? Hur ska man klara sig? Vad vet du om flyktingläger och flyktingars öden? Vad känner du till om flyktingpolitik i Sverige och omvärlden? Vad vill du veta? Hur många flyktingar finns det? Var finns de? Vad betyder människors drömmar om framtiden? Hur mycket kan man själv påverka händelserna i livet? Främlingsfientlighet/rasism/extremism Vad betyder orden ovan? Vad är en främling? Vad är det att vara rasist och vem är det i så fall? Vad betyder det att vara extremist? Finns det rasister/extremister i Sverige eller världen? Vad skulle du/ ni göra om ni blev kallade rasister? Hur skulle du/ ni uppleva det om ni blev utsatta för rasism eller främlingsfientlighet i ett nytt land? Vad kan du göra för att motverka rasism och främlingsfientlighet? Vad kan skolan/ samhället göra? Hur uppstår rasism och främlingsfientlighet tror du? Utanförskap och ensamhet Har du känt dig ensam eller utanför någon gång? Hur kom det sig? Vad är det som gör att man känner sig ensam eller utanför? Tror du att det är vanligt eller ovanligt att känna sig utanför? Vilka barn/ungdomar/vuxna känner sig ensamma, tror du? Tror du att få eller många människor känner sig ensamma? Vilka människor/grupper i samhället kan det vara? Vill man vara ensam? Vad kan du/ni göra för att undvika ensamhet eller utanförskap? Kan man vara lycklig och ensam eller är ensamhet bara negativt? Mobbning Vad är egentligen mobbning? Hur/på vilka sätt kan man mobba? Mobbar killar och tjejer på olika sätt? Har du/ni mobbat någon gång? Vad gjorde du/ni? Har du blivit mobbad eller känner du någon som blivit mobbad? Hur tror du att man mår om man mobbas/mobbar? Vad kan man göra för att få bort mobbning? Är det bara barn och ungdomar som mobbar eller finns det vuxenmobbning?

8 Vad anser du om mobbning? Hjälporganisationer Vilka hjälporganisationer känner du till? Vilka finns i Sverige/världen och till vem ger de då hjälp? Hur kan man som enskild individ hjälpa nödlidande? Vad är en nödlidande? Var finns de? Hur många är de? I vilka organisationer kan man gå med för att hjälpa? Kan man hjälpa på något annat sätt än att ge pengar eller saker? Kan man verkligen lita på att de pengar/kläder etc. man skänker verkligen kommer till dem som behöver hjälpen? Varför ska man hjälpa? Kan de inte klara sig själva? Tips och idéer Gör en tidning i Scribus i Multimediabyrån. Spela spel och simuleringar, vilka finns på Skolverket Mot alla odds Mot alla odds är ett spel från UNHCR där du får prova hur det kan vara att vara flykting. Du börjar med att fly från ett land i krig för att därefter söka asyl och börja bygga upp ett nytt liv i ditt nya land. Zenit City Zenit City är en fiktiv stad med verkliga problem. I SIDAs webbspel med samma namn stöter du på simuleringar där du i rollspelsform får ta ställning till vad du skulle göra i olika situationer. Swedkid På Swedkid får du möta elva ungdomar med olika bakgrunder, tankar och erfarenheter. En stor del av Swedkid bygger på dialoger eller scenarion. Varje scenario lyfter fram en eller flera frågeställningar. När du går in i en dialog kommer

9 du inte bara att få ta del av vad ungdomarna säger och tycker, du kommer även själv att konfronteras med frågor som knyter an till det som sägs. Länkar: Direkt specialnummer - Läkare Utan Gränser I 40 år har Läkare Utan Gränsers fältarbetare räddat liv och lindrat nöd. Det här numret av Direkt är ett jubileumsnummer där vi får följa med under 40 år av katastrofer och konflikter, men också av omvälvande möten med patienter som överlevt, trots allt. Bland annat gör vi ett besök i Tjetjenien 1995 och Afghanistan sid. Från gymnasiet och uppåt. Gratismaterial för skolan. Direkt nr 3/ Läkare Utan Gränser Direkt är en tidning från Läkare Utan Gränser som ges ut fyra gånger per år. I det här numret berättar vi om den akuta undernäringskrisen på Afrikas horn och intervjuar vår landansvariga i Somalia. Dessutom rapporterar vi från den italienska ön Lampedusa, där tusentals flyktingar från krigets Libyen förnekas sina rättigheter. Gymnasiet och uppåt. 16 s. Gratismaterial för skolan. Länkar till seriösa hjälporganisationer: ADRA Sverige - opolitisk internationell hjälporganisation. Afrikagrupperna Solidaritetsrörelsen för södra Afrika och en rättvis värld. Barmhärtighetsmissionen. Allkristen hjälporganisation som bedriver evangeliskt och socialt arbete i Indien. Barnens hopp. Vi hjälper behövande barn i världen. Barnens RäddningsArk. En obunden internationell kristen hjälporganisation. BARNfonden. Personligt fadderskap - Hjälp till självhjälp. Barn i nöd. Insamlingsstiftelsen Svensk Internationell Barnhjälp. BarnSamariten. Bedriver hjälparbete i flera länder.

10 Bröd till bröder. Insamlingsorganisation med tre svenska frikyrkosamfund bakom sig. DIAKONIA. Kristen ekumenisk hjälporganisation. Stöder projekt i 50 länder i tredja världen. Erik Edins Stiftelse. Ger på kristen grund andlig, social och medicinsk rehabilitering. EFS mission. Erikshjälpen arbetar i många av värdens fattigaste regioner. Folk & Språk. Fria Kristna Missionshjälpen till Israels behövande. Frälsningsarméns Behandlingshem. FTM-Mission Skandinavien. Föreningar som arbetar med bistånd till Rumänien. Global Action Sverige. Vill förkunna Guds rike i ord och handling för människor i hela världen. Heifer International - Unique gifts that help end world hunger. Hjälpande händer - utan gränser. Skandinavisk allkristen hjälporganisation för hjälp till människor i nöd. Hjälp Margit Hjälpa. Hjälpstationer i Indien och Sri Lanka. Hjälpverksamheten Hjärta till Hjärta. Hoppets Hem Brasilien. Organisation med fadderverksamhet. Hoppets stjärna. Snabba hjälpinsatser i Östeuropa och tredje världen. IAS - International Aid Sweden. Kristen biståndsorganisation som arbetar i Östafrika. IM Individuell Människohjälp. Hjälpprojekt runt om i världen. Insamlingsstiftelsen Evangelisten. IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete. Jorden runt. Stöd hjälporganisationernas arbete.

11 Lepramissionen Sverige. Vill tillfredsställa behov i samband med sjukdomen lepra. LINNÉAHUSET Ungdomshjälpen. Ljus i Öster. Ekumenisk mission. Arbetar i östra Europa OSS Mongoliet och Kina. LP-verksamheten. Missbruksvård på kristen grund. Lutherhjälpen. Svenska kyrkans organ för utvecklingssamarbete. Läkare utan gränser. Du kan hjälpa oss rädda liv. Läkarmissionen. Hjälper genom en lång rad instanser världen över. MAF Mission Aviation Fellowship. En världsvid kristen hjälpflygorganisation. Majblomman. Make Mission Possible. Hjälparbete bland utsatta barn och leprasjuka i Indien. Mercy Ships Sverige. Mission - everyone to everywhere. Operation Mercy, bringing hope to the needy peoples of the world. Plan Sverige - för barns möjligheter och rättigheter! PMU Inter Life. Pingstmissionens Utvecklings- samarbete. Organ för katastrof- och utvecklingsbistånd. Reningsborg - Hjälpande Händer. Rädda Barnen. Kämpar för barns rättigheter i sverige och världen. Räddningsmissionen Göteborg. Röda Korset. Humanitär organisation som finns i hela världen. Safina - Hjälparbete i Tanzania. SIRA Hjälparbete bland barn och ungdom i Mellanöstern. Skandinaviska Barnmissionen. Arbetar i Filippinerna och Ukraina.

12 SOS - Barnbyar. Fadderbarn i över 130 länder. Sociala missionen. Stiftelsen Soptippen - Hjälpverksamhet i Quito, Ecuador. Svenska Afghanistankommittén. Svenska kyrkans mission. Svenska missionsrådet SMR. Svenska Unicef. Vill hjälpa världens barn att inte tvingas bli vuxna i förtid. SFI Stiftelsen för insamlingskontroll. Tema i Norr Betelförsamlingen Rosvik. Trosgnistan Barnmission. Ung Mission. Världens barn. Insamling som stöds av flera hjälporganisationer. Källa till hjälpoganisationer:

Övningen syftar till att skaffa kunskap om eventuella följder av en regim som kränker invånarnas mänskliga rättigheter i landet.

Övningen syftar till att skaffa kunskap om eventuella följder av en regim som kränker invånarnas mänskliga rättigheter i landet. Spelet utspelar sig i en mycket trängd och farlig situation. Användaren står öga mot öga med rådande regim och ska ta ställning till ett antal påståenden. Vår förhoppning är att eleverna ska inse betydelsen

Läs mer

#MINFLYKT riksteatern.se/minflykt

#MINFLYKT riksteatern.se/minflykt #MINFLYKT riksteatern.se/minflykt LÄRARHANDLEDNING FN:s definition av en flykting: En person som lämnat sitt hem och som inte kan återvända dit på grund av fruktan för förföljelse beroende på etnicitet,

Läs mer

Demokrati MR Barnens rättigheter

Demokrati MR Barnens rättigheter Adolescence - A time that matters Vilka möjligheter och hot möts ungdomar av idag? Unicef, 2003, 39 sidor, gratis Amnesty Press Tidskriften utges av Amnesty International, svenska sektionen. Amnesty, 5

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Ett inspirationsmaterial för att arbeta med barnets rättigheter. Övningar och inspiration för årskurs 6 och uppåt. Innehåll Inledning 3 Så här kan du

Läs mer

JANNE TELLER OM DET VAR KRIG I NORDEN LÄRARHANDLEDNING PEDAGOGISKA TIPS PÅ HUR MAN KAN ANVÄNDA BOKEN I SKOLUNDERVISNING

JANNE TELLER OM DET VAR KRIG I NORDEN LÄRARHANDLEDNING PEDAGOGISKA TIPS PÅ HUR MAN KAN ANVÄNDA BOKEN I SKOLUNDERVISNING JANNE TELLER OM DET VAR KRIG I NORDEN LÄRARHANDLEDNING PEDAGOGISKA TIPS PÅ HUR MAN KAN ANVÄNDA BOKEN I SKOLUNDERVISNING av Kalle Güettler, lärare, författare, skolbibliotekspedagog Illustrationer av Helle

Läs mer

Barnrättsspelet Handledning

Barnrättsspelet Handledning Barnrättsspelet Handledning Barnrättsspelet är ett sätt för barn och unga att lära sig om sina rättigheter. Genom kunskap kan unga påverka sin situation, göra skillnad i sitt eget liv och sin omgivning.

Läs mer

FLYKTEN SLUTAR HÄR. Ett studiematerial om barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU. UNICEF Sverige 1

FLYKTEN SLUTAR HÄR. Ett studiematerial om barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU. UNICEF Sverige 1 FLYKTEN SLUTAR HÄR Ett studiematerial om barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU UNICEF Sverige 1 Om UNICEF UNICEF, FN:s barnfond, arbetar runt om i världen för att förverkliga FN:s konvention

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Denna broschyr tillhör: Till dig som söker asyl utan förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare SÅ HÄR FUNGERAR DET AT T SÖKA ASYL 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad

Läs mer

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning Studiehandledning Läxläsning 1 Studiehandledning Alla barn ska klara sina läxor Alla barn är allas barn Alla barn ska klara sina läxor. Det är ett mål som Unga Örnar och ABFs projekt Jämlika barn har som

Läs mer

innehåll inledning 3 del av ett globalt sammanhang 12 fira tillsammans 39 vi vill vara en solidarisk 24 församling hur?

innehåll inledning 3 del av ett globalt sammanhang 12 fira tillsammans 39 vi vill vara en solidarisk 24 församling hur? delande 1.0 2013 innehåll inledning 3 Om Världens kurs 4 Genomgående tankar 4 Till ledarna 5 jag är människa 8 alltså delar jag Övning Vi gör porträtt tillsammans 8 Övning Vi delar med oss i gruppen 9

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I PRAKTIKEN

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I PRAKTIKEN Intervjuer och rapporten är en del av Integrationsfondens projekt Mänskliga Rättigheter i praktiken Diarienummer: 2012-3011299 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I PRAKTIKEN 2013-2015 Folkuniversitetet Umeå Folkuniversitetet

Läs mer

Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET. Agneta Larsson Lena Granefelt

Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET. Agneta Larsson Lena Granefelt Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET Agneta Larsson Lena Granefelt Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET »Någon måste ta första steget. Men kampen har alltid ett pris.«2003 Integrationsverket

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

innehåll kyrkan i världen inledning jag i världen vi kan påverka världens kurs världens kurs underlag för övningarna 57 mer att läsa och lära 60

innehåll kyrkan i världen inledning jag i världen vi kan påverka världens kurs världens kurs underlag för övningarna 57 mer att läsa och lära 60 grundkurs version 2.0 2011 innehåll inledning Det här är Världens kurs 4 Så här kan du använda Världens kurs 5 Genomgående tankar 8 Grundkursens upplägg 8 Till ledarna 9 Inledning/avslutning 10 Värderingsövningar

Läs mer

Finansiärer Västra Götalandsregionen, Levande Historia i Göteborg, Kulturförvaltningen i Göteborg, Allmänna Arvsfonden

Finansiärer Västra Götalandsregionen, Levande Historia i Göteborg, Kulturförvaltningen i Göteborg, Allmänna Arvsfonden Angeläget är utvecklat och sprids genom samarbete och finansiering från följande aktörer: Samarbetspartners Amnesty International, GR Utbildning, KulturUngdom, Skolbio Göteborg, Mediapoolen, UR, Världskulturmuseet,

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

livsfarliga resan Migration Den Anhörig Stolthet blandat med oro Jämställt Är genus relevant i fält? #2 2015 läkare utan gränser

livsfarliga resan Migration Den Anhörig Stolthet blandat med oro Jämställt Är genus relevant i fält? #2 2015 läkare utan gränser Läkare Utan Gränser är med och räddar 369 personer från en träbåt i Medelhavet. #2 2015 läkare utan gränser Anhörig Stolthet blandat med oro Jämställt Är genus relevant i fält? Migration Den livsfarliga

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114 Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA TEXT: Maja Dahl, Jenny Jonstoij och Olof Svensson GRAFISK FORM OCH LAYOUT: Dalston, www.dalston.se

Läs mer

Sveket mot Centralafrika»Grymheterna pågår mitt framför våra ögon« Swaziland. En hivfri generation? Så kommer pengarna fram

Sveket mot Centralafrika»Grymheterna pågår mitt framför våra ögon« Swaziland. En hivfri generation? Så kommer pengarna fram Dorassio L, 23 år, väntar på sin femte operation. Han är en av alla dem som drabbats av våldet i Centralafrikanska republiken. #1 2014 läkare utan gränser Swaziland En hivfri generation? Insamling Så kommer

Läs mer

All rätt i världen. All rätt i världen. Hur programserien All rätt i världen kan användas

All rätt i världen. All rätt i världen. Hur programserien All rätt i världen kan användas All rätt i världen AV-nummer 100752tv 1-12 All rätt i världen är en serie på tolv korta program som berör mänskliga rättigheter. Varje program som är fem minuter långt anknyter till artiklarna i FN:s allmänna

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Till dig som söker asyl med förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare. Denna broschyr tillhör: 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad betyder orden? Asylansökan vad händer

Läs mer

ANDERS. Sålde allt för att mönstra på missionsskepp EZRA VILL TJÄNA GUD MED ALL SIN KRAFT BIBELNS ESTER MODELL FÖR HÅLLBART LEDARSKAP

ANDERS. Sålde allt för att mönstra på missionsskepp EZRA VILL TJÄNA GUD MED ALL SIN KRAFT BIBELNS ESTER MODELL FÖR HÅLLBART LEDARSKAP Pingst.se NR n NYHETER n REPORTAGE n UNDERVISNING n RECENSIONER n KRÖNIKOR n FOLK 3 SEPT 2014 EZRA VILL TJÄNA GUD MED ALL SIN KRAFT BIBELNS ESTER MODELL FÖR HÅLLBART LEDARSKAP PINGSTRÖRELSEN ÖKAR MED 1

Läs mer

Tidningen om barns rättigheter. Rädda Barnen. firar

Tidningen om barns rättigheter. Rädda Barnen. firar Tidningen om barns rättigheter Rädda Barnen firar Medlem i Rädda Barnen eller månadsgivare? Då får du minst 15 % rabatt på din hemförsäkring. Vi på If tycker om engagerade människor. Därför får du som

Läs mer

Ett projekt för att förebygga hedersrelaterad kontroll som vänder sig till ungdomar i Söderhamns kommun. Hederssnack

Ett projekt för att förebygga hedersrelaterad kontroll som vänder sig till ungdomar i Söderhamns kommun. Hederssnack Ett projekt för att förebygga hedersrelaterad kontroll som vänder sig till ungdomar i Söderhamns kommun Hederssnack Om projekt Hederssnack Hederssnack är ett projekt som socialförvaltningen i Söderhamn

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer