Pedagogiskt material som förberedelse och efterbearbetning av pjäsen Flight to Santiago av Evgeni Leonov

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogiskt material som förberedelse och efterbearbetning av pjäsen Flight to Santiago av Evgeni Leonov"

Transkript

1 Pedagogiskt material som förberedelse och efterbearbetning av pjäsen Flight to Santiago av Evgeni Leonov Pjäsen handlar om en ung pojkes upplevelser före och under militärkuppen i Chile samt hans resa och anpassning till ett nytt land. Skådespelaren Evgeni Leonov är både manusförfattare och den agerande i dramat. Berättelsen bygger till en del på hans och familjens liv. Svenska elever har alla mött kamrater från andra delar av världen. Kamraternas öden kan skifta och inte alla kommer hit frivilligt utan för att de varit tvungna. Förbered gärna klassen med viss kunskap om händelserna under militärkuppen i Chile under 70-talet och information om Salvador Allende och Augusto Pinochet. Välj fritt ur materialet och ta det som passar din klass. Använd tips och källor efter eget tycke och låt dig inspireras! Tänk på att komma och ta plats 5-10 minuter innan föreställningen börjar. Låt eleverna stänga av mobiltelefoner och se till att skolans eventuella högtalarsystem eller ringsignalsystem inte används under föreställningen. Filmklipp före pjäsen: - Historiska fakta om militärkuppen i Chile. 4:44 min. - Avsnitt ur det gripande dramat Svarta Nejlikan, med Michael Nyqvist som ambassadör Harald Edelstam. Ambassadören kämpade för att hjälpa flyktingar under militärkuppen. 1:56 min. Diskussionsfrågor efter pjäsen: Hur gammal är huvudpersonen när han börjar sin berättelse? Beskriv hur han känner sig. Vilka framtidsdrömmar har pojken? Finns det någon känsla han uttrycker om och om igen under pjäsens gång? Vilken är det i så fall? Kan det som skådespelaren berättar hända i verkliga livet och i så fall vem/var kan det hända? Var någonstans och i vilken tid utspelar sig händelserna, tror du?

2 Varför bråkar pojkens föräldrar? Hur känner sig pojken då? Blir föräldrarna sams? Vad är det pojkens pappa försöker säga till sin son? Berättelsen är uppdelad i flera olika händelser. Vilken del gjorde störst intryck på dig? Hur upplever pojken det som händer i hans hemstad? Kan du identifiera dig med hans känslor? Tror du att det finns kamrater i din skola som upplevt något liknande? Vad hände med pojkens pappa och varför tror du? Hur reagerar pojken? Vart reser pojken o mamma och varför? Hur upplever han den nya skolan? Hur uttrycker han sina känslor? Hurdana kompisrelationer har han? Varför är han som han är med de andra eleverna, tror du? Varför bär han kniv i skolan? Hur går det för pojken i skolan? Vad händer mellan pojken och lärarna? Hur behandlar pojken sin mamma? Hur reagerar mamman? Varför beter han sig som han gör? Hur ser han på sitt eget värde? Kan du känna igen dig? Varför letar han efter sin mamma, när hon gått ut? Hur tror du att han mår då? Vad händer på utvecklingssamtalet när terminen närmar sig slutet? Vad är lärarens budskap till pojken och mamman? Hur reagerar mamman? Hur tolkar du de mardrömmar pojken har? Vad vill pojken helst av allt? Varför tror du? Hur gammal anser du att han blivit i slutet av berättelsen? Kommer pojken över allt det som hänt? Hur tror du att hans fortsatta liv blir? Varför tro du det? Pojken säger: Jag ska hem! Var tror du hem för honom är någonstans? Hur upplever du skådespelaren sätt att gestalta berättelsen, dvs. vad tycker du om att han ensam spelar alla roller? Vilken rekvisita har han? Vad anser du om det? Vilken roll/påverkan har musiken i föreställningen? Vad säger den dig? Varför? Skulle pjäsen klara sig utan musik och sång? Varför/varför inte? i berättande eller rapporterande genre: Förslag på titlar för skrivuppgifter Evgenis uppväxt/liv, En flyktings dagbok, Flykten från hemlandet, En soldats rapport, När kriget kom, En dag small det, Jag kom till fred och demokrati, Längtan tillbaka

3 i argumentation/debatt/insändargenre eller i diskuterande och analyserande genre: Därför ska vi hjälpa, Sverige behöver invandring, USA ut ur Afghanistan, Krig ger jobb åt vapenindustrin, Flyktingarna tar våra jobb, Sverigedemokraterna är rasister/inte rasister, Hjälporganisationer räddar liv. Fördjupningsområden /teman: Krig och motstånd Flyktingar Främlingsfientlighet/rasism/extremism - Ensamhet och utanförskap Mobbning Hjälporganisationer Krig och motstånd: Lästips: I morgon när kriget kom. John Marsden. Australien är invaderat av ett annat land och alla är instängda i minnesfestområdet. Ellie och hennes vänner bestämmer sig för att göra motstånd. De bildar en gerilla som ska skapa problem för soldaterna. De lyckas med många saker men får också betala ett högt pris Land i lågor, Bengt Pohjanen. Boken handlar om Erik, 16 år, som evakuerats till Sverige från släktgården Unhola i Finland. Det är krig i Europa, i slutet av det andra världskriget i mitten på 1940-talet. Av sin kusin Kaspo får han ett uppdrag i gerillakrigföringen mot nazisterna. På liv och död i andra världskrigets skugga, Kim M.Kimselius Ungdomarna förflyttas till 1940-talets Tyskland och mitt i ett brinnande krig. Läsaren ges mycket klara fakta kring koncentrationsläger och hur det var när judarna fick gömma sig för nazisterna. Ulrike och kriget, Vibeke Olsson. Detta är en bok som inte väjer för att skildra fruktansvärda upplevelser. Boken handlar om barnet Ulrike, som blint tror på nazismen. De trettio samurajerna, Wilhelm Agrell. Berättelsen ger en bred och realistisk inblick i livet som FN-soldat under kriget i Bosnien, Drömmen om Palestina, Randa Ghazy. Boken utspelar sig under Intifadan mellan sent åttiotal och nu. Unge Ibrahim, vars far dödats av israelerna, sluter sig samman med några andra ungdomar med liknande bakgrund. De inser att motstånd mot ockupationsmakten är nödvändigt.

4 Gustafs resa, Veronika Leo. Detta är en bok baserad på Veronika Leos morfars farfars dagboksanteckningar från års krig. Fånge i tiden, Eric Brown, Landet Storbritannien är fullt av beväpnade trupper år Polisen finns överallt. Al och Jenny har rest till en skrämmande framtid genom en reva i tiden. Kan de hitta en väg ut ur mardrömmen eller är de fast för alltid? Naserian, Anders Trense, En spännande och lättläst ungdomsroman om kärlek och fördomar i ett land drabbat av inbördeskrig och våldsamma uppror. Flyktingar: Ekorrögon, Veronika Leo, en berättelse om hennes egen resa som krigsbarn till Sverige. Skärseld, Simon Stranger På en strand på Gran Canaria möts Emelie från Norge och båtflyktingen Samuel från Ghana. Rasism, krig, flyktingar: I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig, Christina Wahlén. Här får vi möta Ombeni som har flytt från Kongo till Sverige. Det som har hänt Ombeni med våldtäkter, skräck och dödande händer varje dag på andra ställen runt om i världen. Boken är aktuell nu när rasismen och oförståelsen för hur andra människor har det ökar i Sverige. Ensamhet och utanförskap: Inga bomber över Skärholmen, Hans Olsson. Här möter vi fotbollskillen Peter, kallad Petar av sin krigsskadade pappa från forna Jugoslavien. Huvudtemat är Peters känsla av hemlöshet. Skjut apelsinen, Mikael Niemi En namnlös 16-årig pojke, som bor med sin mamma, börjar bli frustrerad på sin ensamhet och på att aldrig bli sedd. Om ensamhet och utanförskap och gränsdragningar. Mobbning: Allt som är värt att göra är värt att göra dåligt! Väl valda sanningar för ungdomar om livet, skolan, attityder, mobbning, aga, ansvar, självkänsla och förändringsprocesser. Sword Production Jag mobbar inte! Lisbeth Pipping Nej! Lägg av! av Siv Widerberg Väggarna har öron Kurdo Baksi- - berättelser om främlingsfientlighet, utanförskap, mobbning, kärlek, längtan och maktlöshet Vi kallar honom Anna. Peter Pohl Knivsegg, Robert Swindells, En lättläst och spännande ungdomsbok om lockelsen att slå tillbaka och slippa vara ett offer - men till vilket pris?

5 LÄNKAR: Röde Orm - Basker Blå En sång med bilder på UN-trupper. You tube klipp, 3:14. Det oändliga kriget Kosovo (1/6) En chockerande sanning om Kosovo. Det oändliga kriget är en dokumentär av den italienska journalisten Ricardo Iakona och väckte stor uppmärksamhet runt om i världen. You tube klipp,1 4:59. Afrikas horn, om svält orsakad av krig, flyktingströmmar och fattigdom, You tube klipp, 3:25. 1 flykting utom hopp är en för mycket, UNHCR Goodwill Ambassador Barbara Hendricks - You tube klipp, 0:29. Flyktingar i Dadaab, Kenya, You tube klipp, 1:07. Video från Dadaab, You tube klipp, 2:03. Världens Konflilkter Somalia Del 1/3. You tube klipp, 10:28. Världens Konflikter - Sudan - Del 1/3. You tube klipp, 10:35. Afrikas största land föds med en konflikt mellan sädern där resurserna finns och norra Sudan varifrån landet styrs. David föddes i södra Sudan, tvingades fly kriget och blev gatupojke i Khartoum. Han gick med i gerillan, mätte krigets brutalitet men fann också sitt livs kärlek. Uppföljning av ensamkommande flyktingbarn 18 september 2011, SVT play, 1:43. Abdi 14 fick god man direkt 28 september 2011, SVT play, 2:30 min. Brobyggarna Brobyggarna jobbar med framtidens unga killar. Vi bygger relationer mellan unga och vuxna genom konstruktiva och självstärkande aktiviteter och samtal. Emerichfonden Fonden Mot Våld För Medmänsklighet. Fondens syfte är att stödja insatser av och för ungdomar som inom grundskolan och gymnasiet arbetar för att förhindra våld och för att öka förståelsen mellan människor med olika bakgrund.

6 Emerich Roth kom till Sverige i december Det är nu 60 år sedan han på ett mirakulöst sätt överlevde nazismens barbari i fem olika koncentrationsläger. Han var med att starta Föreningen Förintelsens Överlevande i syfte att sprida kunskaper - främst i skolor - om händelserna under andra världskriget och motverka att rasismen får fotfäste i vårt samhälle. Läs mer på om Skolornas Fredspris, 27:e januaripriset, föreläsningar, skolbesök och seminarium. Tillsammans för Sverige är ett nytt treårigt projekt på Fryshuset med inriktning på interreligiös vägledning och utbildning bland unga med syfte att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism. Projektet utgår från de mänskliga rättigheterna och vill visa hur religion kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse. Night bus 807, part 12, feature film about gangs and racism, svenskt tal, engelsk text, You tube klipp, 8:26. Dave Chapell - open racism in America, stand up comedy på engelska,( för år 9 och gymnasiet ) You tube klipp. 4:46 Rosen Ur Betongen (Del 2 av 3), You tube klipp om utanförskap, 8:53. Åsa Petersen om utanförskap, för högstadiet, you tube klipp 3: milj invandrare milj i utanförskap, You tube klipp, intervju i svt. You tube klipp, 2:54. BRIS, Barnens Rätt I Samhället, You tube klipp, 0:57. Samt BEO Barn och elevombudet, Diskussionsfrågor. Välj bland de här punkterna. Argumentera för din åsikt. Krig och motstånd Varför blir det krig? Vilka konsekvenser får det för landet, människorna, omvärlden? Finns det goda och onda människor i krig, dvs. är den ena sidan ond och den andra god? Vem avgör i så fall vilken sida som är den goda? Vilka våldshandlingar brukar förekomma i krig? Vem/vilka är offren i ett krig? Kan krig undvikas? Hur i så fall? Vem bär ansvaret i krig? Ska man som soldat lyda order helt blint, dvs. göra som man blir beordrad utan att tänka efter? Finns det situationer där en människa bör tänka efter?

7 Vad är en motståndsrörelse? Känner du till om det har funnits/finns sådana? På vilka sätt kan man göra motstånd? Är det bättre att bara acceptera det som händer? Vad är bäst om ditt land hamnar i krig: att stanna och acceptera / stanna och slåss eller att försöka fly? Varför? Flyktingar Vad är egentligen en flykting? Hur har flyktingar det i Sverige och i övriga världen? Vad behöver man som flykting? Hur ska man klara sig? Vad vet du om flyktingläger och flyktingars öden? Vad känner du till om flyktingpolitik i Sverige och omvärlden? Vad vill du veta? Hur många flyktingar finns det? Var finns de? Vad betyder människors drömmar om framtiden? Hur mycket kan man själv påverka händelserna i livet? Främlingsfientlighet/rasism/extremism Vad betyder orden ovan? Vad är en främling? Vad är det att vara rasist och vem är det i så fall? Vad betyder det att vara extremist? Finns det rasister/extremister i Sverige eller världen? Vad skulle du/ ni göra om ni blev kallade rasister? Hur skulle du/ ni uppleva det om ni blev utsatta för rasism eller främlingsfientlighet i ett nytt land? Vad kan du göra för att motverka rasism och främlingsfientlighet? Vad kan skolan/ samhället göra? Hur uppstår rasism och främlingsfientlighet tror du? Utanförskap och ensamhet Har du känt dig ensam eller utanför någon gång? Hur kom det sig? Vad är det som gör att man känner sig ensam eller utanför? Tror du att det är vanligt eller ovanligt att känna sig utanför? Vilka barn/ungdomar/vuxna känner sig ensamma, tror du? Tror du att få eller många människor känner sig ensamma? Vilka människor/grupper i samhället kan det vara? Vill man vara ensam? Vad kan du/ni göra för att undvika ensamhet eller utanförskap? Kan man vara lycklig och ensam eller är ensamhet bara negativt? Mobbning Vad är egentligen mobbning? Hur/på vilka sätt kan man mobba? Mobbar killar och tjejer på olika sätt? Har du/ni mobbat någon gång? Vad gjorde du/ni? Har du blivit mobbad eller känner du någon som blivit mobbad? Hur tror du att man mår om man mobbas/mobbar? Vad kan man göra för att få bort mobbning? Är det bara barn och ungdomar som mobbar eller finns det vuxenmobbning?

8 Vad anser du om mobbning? Hjälporganisationer Vilka hjälporganisationer känner du till? Vilka finns i Sverige/världen och till vem ger de då hjälp? Hur kan man som enskild individ hjälpa nödlidande? Vad är en nödlidande? Var finns de? Hur många är de? I vilka organisationer kan man gå med för att hjälpa? Kan man hjälpa på något annat sätt än att ge pengar eller saker? Kan man verkligen lita på att de pengar/kläder etc. man skänker verkligen kommer till dem som behöver hjälpen? Varför ska man hjälpa? Kan de inte klara sig själva? Tips och idéer Gör en tidning i Scribus i Multimediabyrån. Spela spel och simuleringar, vilka finns på Skolverket Mot alla odds Mot alla odds är ett spel från UNHCR där du får prova hur det kan vara att vara flykting. Du börjar med att fly från ett land i krig för att därefter söka asyl och börja bygga upp ett nytt liv i ditt nya land. Zenit City Zenit City är en fiktiv stad med verkliga problem. I SIDAs webbspel med samma namn stöter du på simuleringar där du i rollspelsform får ta ställning till vad du skulle göra i olika situationer. Swedkid På Swedkid får du möta elva ungdomar med olika bakgrunder, tankar och erfarenheter. En stor del av Swedkid bygger på dialoger eller scenarion. Varje scenario lyfter fram en eller flera frågeställningar. När du går in i en dialog kommer

9 du inte bara att få ta del av vad ungdomarna säger och tycker, du kommer även själv att konfronteras med frågor som knyter an till det som sägs. Länkar: Direkt specialnummer - Läkare Utan Gränser I 40 år har Läkare Utan Gränsers fältarbetare räddat liv och lindrat nöd. Det här numret av Direkt är ett jubileumsnummer där vi får följa med under 40 år av katastrofer och konflikter, men också av omvälvande möten med patienter som överlevt, trots allt. Bland annat gör vi ett besök i Tjetjenien 1995 och Afghanistan sid. Från gymnasiet och uppåt. Gratismaterial för skolan. Direkt nr 3/ Läkare Utan Gränser Direkt är en tidning från Läkare Utan Gränser som ges ut fyra gånger per år. I det här numret berättar vi om den akuta undernäringskrisen på Afrikas horn och intervjuar vår landansvariga i Somalia. Dessutom rapporterar vi från den italienska ön Lampedusa, där tusentals flyktingar från krigets Libyen förnekas sina rättigheter. Gymnasiet och uppåt. 16 s. Gratismaterial för skolan. Länkar till seriösa hjälporganisationer: ADRA Sverige - opolitisk internationell hjälporganisation. Afrikagrupperna Solidaritetsrörelsen för södra Afrika och en rättvis värld. Barmhärtighetsmissionen. Allkristen hjälporganisation som bedriver evangeliskt och socialt arbete i Indien. Barnens hopp. Vi hjälper behövande barn i världen. Barnens RäddningsArk. En obunden internationell kristen hjälporganisation. BARNfonden. Personligt fadderskap - Hjälp till självhjälp. Barn i nöd. Insamlingsstiftelsen Svensk Internationell Barnhjälp. BarnSamariten. Bedriver hjälparbete i flera länder.

10 Bröd till bröder. Insamlingsorganisation med tre svenska frikyrkosamfund bakom sig. DIAKONIA. Kristen ekumenisk hjälporganisation. Stöder projekt i 50 länder i tredja världen. Erik Edins Stiftelse. Ger på kristen grund andlig, social och medicinsk rehabilitering. EFS mission. Erikshjälpen arbetar i många av värdens fattigaste regioner. Folk & Språk. Fria Kristna Missionshjälpen till Israels behövande. Frälsningsarméns Behandlingshem. FTM-Mission Skandinavien. Föreningar som arbetar med bistånd till Rumänien. Global Action Sverige. Vill förkunna Guds rike i ord och handling för människor i hela världen. Heifer International - Unique gifts that help end world hunger. Hjälpande händer - utan gränser. Skandinavisk allkristen hjälporganisation för hjälp till människor i nöd. Hjälp Margit Hjälpa. Hjälpstationer i Indien och Sri Lanka. Hjälpverksamheten Hjärta till Hjärta. Hoppets Hem Brasilien. Organisation med fadderverksamhet. Hoppets stjärna. Snabba hjälpinsatser i Östeuropa och tredje världen. IAS - International Aid Sweden. Kristen biståndsorganisation som arbetar i Östafrika. IM Individuell Människohjälp. Hjälpprojekt runt om i världen. Insamlingsstiftelsen Evangelisten. IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete. Jorden runt. Stöd hjälporganisationernas arbete.

11 Lepramissionen Sverige. Vill tillfredsställa behov i samband med sjukdomen lepra. LINNÉAHUSET Ungdomshjälpen. Ljus i Öster. Ekumenisk mission. Arbetar i östra Europa OSS Mongoliet och Kina. LP-verksamheten. Missbruksvård på kristen grund. Lutherhjälpen. Svenska kyrkans organ för utvecklingssamarbete. Läkare utan gränser. Du kan hjälpa oss rädda liv. Läkarmissionen. Hjälper genom en lång rad instanser världen över. MAF Mission Aviation Fellowship. En världsvid kristen hjälpflygorganisation. Majblomman. Make Mission Possible. Hjälparbete bland utsatta barn och leprasjuka i Indien. Mercy Ships Sverige. Mission - everyone to everywhere. Operation Mercy, bringing hope to the needy peoples of the world. Plan Sverige - för barns möjligheter och rättigheter! PMU Inter Life. Pingstmissionens Utvecklings- samarbete. Organ för katastrof- och utvecklingsbistånd. Reningsborg - Hjälpande Händer. Rädda Barnen. Kämpar för barns rättigheter i sverige och världen. Räddningsmissionen Göteborg. Röda Korset. Humanitär organisation som finns i hela världen. Safina - Hjälparbete i Tanzania. SIRA Hjälparbete bland barn och ungdom i Mellanöstern. Skandinaviska Barnmissionen. Arbetar i Filippinerna och Ukraina.

12 SOS - Barnbyar. Fadderbarn i över 130 länder. Sociala missionen. Stiftelsen Soptippen - Hjälpverksamhet i Quito, Ecuador. Svenska Afghanistankommittén. Svenska kyrkans mission. Svenska missionsrådet SMR. Svenska Unicef. Vill hjälpa världens barn att inte tvingas bli vuxna i förtid. SFI Stiftelsen för insamlingskontroll. Tema i Norr Betelförsamlingen Rosvik. Trosgnistan Barnmission. Ung Mission. Världens barn. Insamling som stöds av flera hjälporganisationer. Källa till hjälpoganisationer:

Godkända gåvomottagare och perioden som de är godkända

Godkända gåvomottagare och perioden som de är godkända A World of Friends, Sverige 814801-2324 Upplands Väsby 20120223 20151231 Actionaid International Sweden 802431-3044 Stockholm 20150309 20181231 Barn i nöd-insamlingstiftelse Svensk internationell barnhjälp

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Sverige

Mänskliga rättigheter i Sverige Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning av regeringens skrivelse 2001/02:83 En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna Inledning För nio år sedan var det ett stort möte

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. Månadens PRIO-lektion Oktober Nyhetsrapporterningen har under höstterminens hittills handlat mycket om människor på flykt, framför allt från krigets Syrien. Nu har du chans att testa en provlektion med

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Linköpings Kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2009:09 Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Vid årsskiftet 2008 uppgick befolkningen i Linköping till 141 863 personer. Av dessa var 17 156 utrikes

Läs mer

Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013.

Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013. Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare i Sverige 2012/2013. Pedagogisk guide till 7 dokumentärer på Angelägets dvd. Filmerna är gjorda av unga filmskapare

Läs mer

SCOUT PACK Det handlar om flyktingar

SCOUT PACK Det handlar om flyktingar SCOUT PACK Det handlar om flyktingar Idag är 22 miljoner människor är på flykt. De är på flykt undan krig, förföljelse, oroligheter och naturkatastrofer. Av dessa är omkring 5,5 miljoner flyktingar i sina

Läs mer

Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst

Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst Det här är en lättläst sammanfattning av intoleransrapporten. Texten är skriven med korta meningar och enkla ord.

Läs mer

Ett litet steg. Ett spel om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Innehåller handledning och spel

Ett litet steg. Ett spel om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Innehåller handledning och spel Ett litet steg Ett spel om jämställdhet och mänskliga rättigheter Innehåller handledning och spel Ett litet steg Design: Carl Heath Palmecentret Palmecentrets verksamhet inspireras avoch återspeglar Olof

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Musikhjälpen är ett insamlingsevent skapat av stiftelsen Radiohjälpen och har sedan

Musikhjälpen är ett insamlingsevent skapat av stiftelsen Radiohjälpen och har sedan Guide: Musikhjälpen 2014 Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv Musikhjälpen är ett insamlingsevent skapat av stiftelsen Radiohjälpen och har sedan starten 2008 vuxit sig enormt populärt. Genom att rikta

Läs mer

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar Internationellt engagemang Påverkansarbete för säkra vägar Påverkansarbete för säkra vägar Vill du engagera dig i Rädda Barnens internationella påverkansarbete? Nu lyfter vi frågan om barn på flykt från

Läs mer

Uppsats om Barnsoldater

Uppsats om Barnsoldater Uppsats om Barnsoldater Min uppsats handlar om barnsoldater. Anledningen till att jag har valt detta ämne är för att jag såg en film som hette Blood Diamond som delvis handlade om barnsoldater. Filmen

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Omslagets konst: Lilian Rosenberg Roth. Skolprogram

Omslagets konst: Lilian Rosenberg Roth. Skolprogram Omslagets konst: Lilian Rosenberg Roth Skolprogram FÖRINTELSENS MINNESDAG 27 januari 2014 Den 27 januari 1945 var den dag som koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz befriades. År 1999 proklamerade

Läs mer

Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av konflikten i Syrien

Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av konflikten i Syrien Guide: Syrien Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av konflikten i Syrien Konflikten i Syrien kan härledas till april 2011 då storskaliga protester bröt ut mot landets ledning och president Bashar

Läs mer

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen ...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen Jesus sa; Gå ut i hela världen och gör alla folk till lärjungar. Det är vad ordet mission innebär. Ingen församling kan göra detta själv,

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se Flyktingar i Bergs kommun www.berg.se Innehåll Hur och varför man invandrar Kvotflykting Asylflykting Ensamkommande 18+, Asylboende, Introduktionstiden, Boende Afghanistan, Eritrea, Irak, Somalia, Syrien

Läs mer

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid.

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid. Bo ner fo r fred Herre, tag hand om vår fruktan och ängslan över vad som händer i vår värld, du som kom till oss vapenlös men starkare än all världens makt. Visa oss och världens makthavare på vägar att

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR...

BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR... Page 1 of 6 共 享 举 报 滥 用 情 况 下 一 个 博 客» 创 建 博 客 登 录 BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR... EN BLOGG FRÅN OCH OM HTS BIBLIOTEK! DET HANDLAR OM DET SOM HAR HÄNT, HÄNDER OCH SKA HÄNDA. BLOGGEN GER OCKSÅ MÅNGA BOKTIPS PÅ

Läs mer

Inledning. Om besöket

Inledning. Om besöket Inledning Vi är mycket glada att du valt att se föreställningen Hatets Röst. Redan nu får du ett material från oss som vi hoppas kan ge dig verktygen för att kombinera styrkan i pjäsen med våra övningar.

Läs mer

Handelsbankens FadderbarnsFond Bilaga 1 till Förvaltningsberättelsen Totalt utbetalda bidrag under år 2008: 2.535.311,41 kr Sid. 1/2 Organisation/ Projekt: BaanChivitMai: Totalt bidrag under 2008: BCM-barnen

Läs mer

UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees

UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees Innehållsförteckning Definition, antal och förekomsten av flyktingar i världen 1 Flyktingars rättsliga ställning och UNHCR:s arbete 2 Flera internationella

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

EU och DU! Ta reda på vad som gäller och säg vad du tycker om Europeiska kommissionens politik om barnens rättigheter

EU och DU! Ta reda på vad som gäller och säg vad du tycker om Europeiska kommissionens politik om barnens rättigheter EU och DU! Ta reda på vad som gäller och säg vad du tycker om Europeiska kommissionens politik om barnens rättigheter Plan arbetar över hela världen för att förbättra situationen för barn som lever i fattigdom

Läs mer

Globala veckans tipspromenad 2012 Över gränser TIPSPROMENAD

Globala veckans tipspromenad 2012 Över gränser TIPSPROMENAD Globala veckans tipspromenad 2012 Över gränser Denna tipspromenad är gjord för att unga och äldre ska kunna lösa den tillsammans. Frågorna har varierande svårighetsgrad och kan användas till exempel vid

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Gyllene regeln i praktiken

Gyllene regeln i praktiken Gyllene regeln i praktiken www.pingstung.se nyheter Ett material för: Läger Barngrupper Skolklassen Församlingen MATERIAL 1) Affischen: Det är coolt 2) Småkort 10x4cm: Det är coolt 3) T-shirt 4) Knapp

Läs mer

Efter Förintelsen nytt hopp för judisk framtid i Baltikum

Efter Förintelsen nytt hopp för judisk framtid i Baltikum Efter Förintelsen nytt hopp för judisk framtid i Baltikum Östersjöjudiskt Forum en organisation som hjälper och stöder judar i de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen och ger dem en bättre tillvaro.

Läs mer

Analys av Hungerspelen

Analys av Hungerspelen Analys av Hungerspelen Sammanfattning av boken Hungerspelen, som är skriven av Suzanne Collins, utspelar sig i Amerikas framtid där alla stater delats upp i olika distrikt, landet kallas Panem. Katniss

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Man blir ARG, det är obegripligt. Det här är 4 av 100 miljoner barn! Är det någon idé?

Man blir ARG, det är obegripligt. Det här är 4 av 100 miljoner barn! Är det någon idé? Presentation av SOS Barnbyar/Skolpresentation manus 2015-03-11 Presentation Presentera dig/er Vad tänker ni när ni hör SOS Barnbyar? Inled med en film Ex Filmen om Leon (Skoljoggen) Centralafrikanska republiken

Läs mer

Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig

Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig Du kommer väl ihåg omslaget till Blod och lera? På bilden ser du soldater från första Australienska divisionen som går på en spång nära Hooge, vid

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Guide: Musikhjälpen 2013

Guide: Musikhjälpen 2013 Guide: Musikhjälpen 2013 Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet Musikhjälpen är ett insamlingsevent skapat av stiftelsen Radiohjälpen och har sedan starten 2008 vuxit sig enormt populärt. Genom

Läs mer

Ledarmaterial Målgrupp: ungdomar 13 18 år

Ledarmaterial Målgrupp: ungdomar 13 18 år Ung i Kongo Ledarmaterial Målgrupp: ungdomar 13 18 år 1 Upplägg s. 3 Tipsfrågor s. 4 14 Tipsfrågefomulär s. 15 Svar på tipsfrågor s. 16 Manus till bildspel s. 17 19 Diskussionsfrågor s. 20 Avslutning s.

Läs mer

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 1 Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 Konflikten uppstår 1. Vilka frågor diskuterades vid konferensen i Jalta i feb 1945? Vad kom man fram till? 2. Vad bestämdes vid nästa konferens i

Läs mer

Inbjudan till Rädda Barnens kurskalas

Inbjudan till Rädda Barnens kurskalas KURSKALAS! Inbjudan till Rädda Barnens kurskalas Målgrupp: Medlemmar som vill öka sina kunskaper och sin kompetens för engagemang i det lokala eller regionala barnrättsarbetet. Mål för kurshelgen: Information,

Läs mer

Introduktionstext till tipspromenaden

Introduktionstext till tipspromenaden Introduktionstext till tipspromenaden 1,2 miljarder människor lever i dag i extrem fattigdom. Världens ledare i FN har beslutat om en handlingsplan för att utrota fattigdomen. Denna handlingsplan består

Läs mer

SUDAN. Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Ni ska resa till Sudan, träffa Machiek och göra hans röst hörd över världen! Ta inga risker!

SUDAN. Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Ni ska resa till Sudan, träffa Machiek och göra hans röst hörd över världen! Ta inga risker! globens gäng av Magnus Bergmar & Karin Södergren Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Globens Gäng reser jorden runt för att samla in jämnåriga kompisars berättelser om kränkningar av barnets rättigheter

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET SIDA 1/6 de mänskliga rättigheterna (sid. 1) de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor

Läs mer

Socialarbetarnas Verksamhet

Socialarbetarnas Verksamhet Socialarbetarnas Verksamhet Foto, från vänster: Kristina Elstad, Carolina Olsson, Adriana Rizzi och Peter Bohman Fotograf: Josefin Friberg Av: Christoffer From & Josefin Friberg 1 Det finns inga sanningar!

Läs mer

Om projektet Goda Människors Tystnad

Om projektet Goda Människors Tystnad Förankringstexter Efter att ha sett den nya versionen av The Wave fattar man lite bättre att de är inte speciellt svårt att förintelsen händer igen. Och bara tanken på det, gör ju att man mår illa, på

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk AV-nr 100009tv1-4 sas Om serien Ramp svenska som andraspråk Porträtt Handledning av Pia Minati Ramp svenska som andraspråk Porträtt är fyra program som kommer från tv-serien Sve-à-long och som har bearbetats

Läs mer

EXPO FÖRELÄSNINGSPAKET HÖSTEN 08 VÅREN 09

EXPO FÖRELÄSNINGSPAKET HÖSTEN 08 VÅREN 09 EXPO FÖRELÄSNINGSPAKET HÖSTEN 08 VÅREN 09 Organisationerna, symbolerna och musiken Föredraget behandlar nazismens symboler och vad de står för. Vi går även igenom de rasistiska organisationerna och hur

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

JENSEN gymnasium Borås Klass EK12 och NA12

JENSEN gymnasium Borås Klass EK12 och NA12 I JENSEN gymnasium Borås Klass EK12 och NA12 TRAFFICKING Trafficking, den tredje största organiserade brottsligheten i världen. Det är fruktansvärt att människohandel förekommer 2013. Allvarliga brott

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

#MINFLYKT riksteatern.se/minflykt

#MINFLYKT riksteatern.se/minflykt #MINFLYKT riksteatern.se/minflykt LÄRARHANDLEDNING FN:s definition av en flykting: En person som lämnat sitt hem och som inte kan återvända dit på grund av fruktan för förföljelse beroende på etnicitet,

Läs mer

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika?

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Tema Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Uppstart: VI inleder med en diskussion i klassen. Klassen delas in i grupper om 4-5 elever (grupperna ska bestå under arbetets gång). Som vanligt när

Läs mer

Den svenska utländsk bakgrund-befolkningen den 31 december 2011 Tobias Hübinette, Mångkulturellt centrum, 2012

Den svenska utländsk bakgrund-befolkningen den 31 december 2011 Tobias Hübinette, Mångkulturellt centrum, 2012 Den svenska utländsk bakgrund-befolkningen den 31 december 2011 Tobias Hübinette, Mångkulturellt centrum, 2012 Detta är en sammanställning av den svenska utländsk bakgrund-befolkningen en generation bakåt

Läs mer

Ett projekt med syfte att motverka främlingsfientlighet och rasism. Genomfört av och med elever i åk 3-5 på Färlövs skola hösten 2000

Ett projekt med syfte att motverka främlingsfientlighet och rasism. Genomfört av och med elever i åk 3-5 på Färlövs skola hösten 2000 Färlövs skola Kristianstad kommun ITiS-rapport November 2000 INGEN ÄR FRÄMLING Ett projekt med syfte att motverka främlingsfientlighet och rasism. Genomfört av och med elever i åk 3-5 på Färlövs skola

Läs mer

MINNS DU SOMMAREN 2012?

MINNS DU SOMMAREN 2012? MINNS DU SOMMAREN 2012? Block 1 Fråga 1 Den muslimska fastemånaden Ramadan har passerat under sommaren. Hur många boende i Sverige är muslimer? 1 cirka 15 000 x cirka 150 000 2 cirka 1,5 miljoner En av

Läs mer

UNHCR: THE UN Refugee Agency SYRIAN REFUGEES Annika Sandlund, Snr. Protection Officer UNHCR, Ankara EASO MEETING

UNHCR: THE UN Refugee Agency SYRIAN REFUGEES Annika Sandlund, Snr. Protection Officer UNHCR, Ankara EASO MEETING UNHCR: THE UN Refugee Agency SYRIAN REFUGEES Annika Sandlund, Snr. Protection Officer UNHCR, Ankara EASO MEETING Flyktingsiffrorna i världen Totalt finns det 27.8 miljoner flyktingar, internflyktingar

Läs mer

Lärarhandledning till boken "BOMBERMAN" av Mimmi Schill

Lärarhandledning till boken BOMBERMAN av Mimmi Schill Lärarhandledning till boken "BOMBERMAN" av Mimmi Schill 1 3... Läsförståelse- och diskussionsfrågor 3... Prolog till och med kapitel 2 3... Kapitel 3 till och med kapitel 4 3... Kapitel 5 till och med

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska centralbyrån beräknar att

Läs mer

för att människohandel i alla dess former ska upphöra under vår livstid utsatta och deras familjer för att få deras rättigheter tillgodosedda

för att människohandel i alla dess former ska upphöra under vår livstid utsatta och deras familjer för att få deras rättigheter tillgodosedda Frälsningsarmén, som finns i 127 länder, är engagerade för att erbjuda utsatta en trygg och fredad zon. Allt stöd vi ger syftar till att återupprätta människors frihet och värdighet så att varje människa

Läs mer

FÖRBEREDELSER: som är relaterat till svensk vapenindustri? Förbered en egen vardagsnära. Papper och pennor Biblar Projektor, dator och högtalare

FÖRBEREDELSER: som är relaterat till svensk vapenindustri? Förbered en egen vardagsnära. Papper och pennor Biblar Projektor, dator och högtalare FÖRBEREDELSER: Papper och pennor Biblar Projektor, dator och högtalare Leta upp de film eller eldsjälsberättelse som du ska visa/läsa idag. Du hittar detta på www.diakonia.se Kolla igenom nyheterna - finns

Läs mer

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen Innehållsfrågor till boken Hungerspelen 1. Beskriv Katniss Everdeen så utförligt du kan. 2. Varför är hon så duktig på att jaga? 3. Vem är Prim och varför heter hon så? 4. Berätta hur det ser ut och fungerar

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

Att skänka liv. En liten men viktig trycksak om testamenten

Att skänka liv. En liten men viktig trycksak om testamenten Att skänka liv En liten men viktig trycksak om testamenten Dina medmänniskor är framtiden Det arbete vi gör har som mål att hjälpa människor till ett menings fullt liv och en framtid. Varje dag möter vi

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

Ge av din tid och var med!

Ge av din tid och var med! FRIVILLIGARBETE I FINLANDS RÖDA KORS Ge av din tid och var med! Tervetuloa Welcome Bienvenidos Tere tulemast Bienvenue добро пожаловать الهأ الهسو dhowow Välkommen Soo Ge av din tid och var med! Röda Korset

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG UPPSALA RÖDAKORSKRETS

UTBILDNINGSKATALOG UPPSALA RÖDAKORSKRETS UTBILDNINGSKATALOG UPPSALA RÖDAKORSKRETS Hösten 2013 Du är en del av världens största mänskliga skyddsnät ta chansen att bli utbildad! Information Utbildningarna är avsedda för kompetensutvecklingen för

Läs mer

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen är den viktigaste religionen i Sydostasien, på Sri Lanka och i Tibet. Det finns också många buddhister i Kina och Japan. Hindusimen och buddhismen har mycket

Läs mer

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25 Kronologi: Det andra Världskriget 1939 40 Tyskland invaderar Polen den 1.9. Storbritannien och Frankrike förklarar Tyskland krig 3.9. Sovjetunionen rycker in i Polen några veckor senare, efter att Polen

Läs mer

Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade på Haiti uppdatering 2010-01-28

Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade på Haiti uppdatering 2010-01-28 Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade på Haiti uppdatering 2010-01-28 Den 12 januari skakades Haiti av en naturkatastrof av ofattbara proportioner. Det är fortfarande svårt att uppskatta hur

Läs mer

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift Ämne: Svenska, SVA, SFI, Samhällskunskap Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp:

Läs mer

Temaarbete: Migration, integration, krig, flyktingpolitik och främlingsfientlighet

Temaarbete: Migration, integration, krig, flyktingpolitik och främlingsfientlighet Temaarbete: Migration, integration, krig, flyktingpolitik och främlingsfientlighet Under några veckor framåt kommer vi att fokusera på temaområdena migration, integration, konflikter, främlingsfientlighet,

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Elevernas likabehandlingsplan

Elevernas likabehandlingsplan Elevernas likabehandlingsplan Beringskolan augusti - 2011 Du och jag och alla barn har rätt att leva i trygghet. ALLA HAR RÄTT ATT VARA MED! Alla är lika viktiga oavsett ålder! Alla behövs! Vad kan du

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Ökad inflyttning är positivt för Eksjö kommun Invandring är idag den största tillväxtfaktorn för befolkningsutvecklingen i vår kommun. Utan den skulle

Läs mer

Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11

Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Beskrivning och måldokument Ämne: Samhällskunskap Målgrupp: Högstadiet och Gymnasiet Lektionstyp:

Läs mer

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

Lärande för och med barn inom idrotten

Lärande för och med barn inom idrotten Lärande för och med barn inom idrotten Barnkultur ger barn möjlighet att få lära och växa genom lärande med många sinnen och utifrån sina förutsättningar och mognad. Alla barn är aktiva och lär med och

Läs mer

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9 träning Träning Lärarinstruktion Svenska åk 9 1 Träningshäftet är framtaget för att träna elevernas läsförståelse, utveckla den skriftliga förmågan och öva inför muntliga uppgiften på nationella provet.

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

Mångfald och tolerans i ert Atlas förberedande besök/partnerskap

Mångfald och tolerans i ert Atlas förberedande besök/partnerskap Mångfald och tolerans i ert Atlas förberedande besök/partnerskap Den Globala Skolan Teskedsorden - Camilla Nagler - Teater med Ninja och Patrik - Christer Mattsson Frågor & funderingar Vad är Latinamerika?

Läs mer

En mer barnvänlig värld. Om barnens förbättrade situation i världen och i Sverige

En mer barnvänlig värld. Om barnens förbättrade situation i världen och i Sverige En mer barnvänlig värld Om barnens förbättrade situation i världen och i Sverige Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Forskning och utveckling Kartläggningar och utvärderingar Böcker,

Läs mer

om brott, stöd och hjälp www.jagvillveta.se

om brott, stöd och hjälp www.jagvillveta.se Jag vill veta om brott, stöd och hjälp www.jagvillveta.se Det är många barn i Sverige som är med om brott. Det är många barn i Sverige som är med om brott. Det kan hända till exempel hemma, i skolan, på

Läs mer

diskussionsunderlag CITIZEN OKETCH

diskussionsunderlag CITIZEN OKETCH diskussionsunderlag CITIZEN OKETCH Vad tänker du på när du hör ordet Afrika? Bilder av Afrika I filmen Citizen Oketch får vi följa med George och Esther Oketch och deras fyra barn i vardagen i ett slumområde

Läs mer

ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET. Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet

ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET. Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet Lektionsprogram Märk världen, Astrid Lindgrens krigsdagböcker än en personlig skildring av hur dramatiska världshändelser

Läs mer

Kristna försöker leva som Jesus lärde ut genom att bland annat hjälpa människor som har det svårt, samt sprida tron ut i världen.

Kristna försöker leva som Jesus lärde ut genom att bland annat hjälpa människor som har det svårt, samt sprida tron ut i världen. DE FEM VÄRLDSRELIGIONERNA KRISTENDOMEN Kristendomen är en av de stora världsreligionerna. Kristna tror på en Gud. Men de tror också att Gud kan visa sig så som Fadern, Sonen och den heliga Anden. De tror

Läs mer

Statistik barn 0-12 år i Östergötland Bilaga till ABC bokstavslek - en förstudie Vanligaste språk förutom svenska Finspång

Statistik barn 0-12 år i Östergötland Bilaga till ABC bokstavslek - en förstudie Vanligaste språk förutom svenska Finspång Statistik barn 0-12 år i Östergötland Bilaga till ABC bokstavslek - en förstudie Vanligaste språk förutom svenska Finspång Polen 1 till 5 1 till 5 Storbritanien, Irland 1 till 5 1 till 5 Tyskland, Österrike

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda FNs standardregler För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda LÄTTLÄST en lättläst version av FNs standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer