Följ med oss till fantastiska Kuba, fyllt av historia, kultur, musik, dans, bad, stränder och vacker natur! Den här resan vänder sig till de lite mer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Följ med oss till fantastiska Kuba, fyllt av historia, kultur, musik, dans, bad, stränder och vacker natur! Den här resan vänder sig till de lite mer"

Transkript

1 Följ med oss till fantastiska Kuba, fyllt av historia, kultur, musik, dans, bad, stränder och vacker natur! Den här resan vänder sig till de lite mer äventyrliga som förstår att vi ger oss av utanför de upptrampade turist stigarna och där kan få både fantastiska och kanske även lite jobbiga situationer, långt från de stora turistbussarna och de statliga hotellen. Det som gör vårt program unikt är att vi bor flera nätter hemma hos kubanska familjer i en form av bed & breakfast, så kallade casa particulares. Här har vi alltid eget rum med privat toalett och dusch. Transporterna sker med äldre långsamma bussar samt med de gamla fina amerikanska bilarna som Kuba har blivit känt för. Kubanerna är gästfria och lätta att få kontakt med och med vårt sätt att resa så kommer vi än mer att komma både människorna och kulturen inpå livet. Många reser till Kuba för att bekanta sig med denna vackra ö där man förflyttas ett antal år tillbaka i historien. Passa på nu innan landet förändras och reseupplevelserna slätas ut!

2 Program Dag 1 26 oktober Vi lämnar Havanna på efter gemensam lunch och åker ner till intressanta staden Santa Clara, en av revolutionens viktigaste städer. Vi checkar in på våra Casa Particulares i centrum av staden och äter på kvällen en gemensam middag. Dag 2 27 oktober Vi går en guidad tur i staden som vi avslutar vid Che Guevaras museum. Lunch på egen hand. Middag på kvällen på lokal paladar utanför staden. Dag 3 28 oktober Idag stundar ett besök på Santa Claras cigarrfabrik som ligger mitt i staden. Efter lunch lämnar vi Santa Clara och åker ut mot havet och lilla fiskestaden Caibarien. På vägen stannar vi till hos en tobaksbonde. Vi checkar här in på lilla hotellet Brisas Mar som ligger strax utanför stan. Vi tar senare en kvällspromenad längs stadens strandpromenad Malecon och äter middag inne i staden. Dag 4 29 oktober Vi åker idag till nationalparken Parque Caguanes, denna hektar stora national park som har deklarerats av UNESCO som biosfär reservat. Under vår vandring får vi förhoppningsvis se flamingos som häckar här. Vi avslutar vandringen med ett dopp i havet och en god lunch. Middag på hotellet. Dag 5-30 oktober Vandring direkt från hotellet ut till Cayo Canuco.Vi startar tidigt vår vandring först genom staden sedan ut till Cayo Canuco där vi tillagar vår egen fisk och skaldjurs pic nic! Middag på kvällen.

3 Dag 6 31 oktober Vi checkar idag ut från hotellet och åker längs kusten österut till byn Mayajigua. Vi vandrar här genom ett lummigt grönt landskap och äter sedan lunch på hotel Villa Jose del Lago. Efter lunch finns tid för ett svalkande dopp i poolen. Mätta så fortsätter vi vår färd genom Kuba, till sydkusten och vackra staden Trinidad. Vi checkar in på våra casa particular och äter en god middag på ett av dem. Dag 7 1 november Vi går på morgonen en kort stadsvandring och resten av dan är fri för att utforska denna spännande stad. Vill ni till stranden ligger den 12 km utanför stan och det är lätt att ta sig ut. Lunch och middag på egen hand. Dag 8 2 november Idag tar vi oss till havet där vi tar en katamaran ut på det kristallklara vattnet och gör heldagstur med lunch till ön Isla de las Iguanas, där stor ödlor vilt springer omkring på ön som dessutom också är känd för sitt rika marina liv. Snorkelutrustning finns med på båten. Middag på kvällen. Dag 9 3 november Vi lämnar Trinidad på morgonen och beger oss inåt land till sjön La Hanabanilla. Vi bor här på Hotel Hanabanilla vackert beläget alldeles vid sjön. Vi tar en kort promenad in till byn och äter lunch på byns lokal paladar. Sedan finns tid att ta det lugnt på hotellet vid poolen. Middag på hotellet. Vid önskemål så kan vi även åka ut på en fisketur på sjön någon kväll. Den är känd bland fiskare för sina stora foreller! Dag 10 4 november Idag stundar en ny spännande spännande båttur följt av vandring. Området är fullt av vackra blommor, fruktträd, kaffeplantage och andra odlingar. Vandring ca 6 km. Lunch vid sjön sedan tid för att slappa vid poolen. Middag på kvällen.

4 Dag 11 5 november Idag gör vi en längre vandring bort till vackra vatten fallet El Nicho. 14 km. Vi avslutar vandringen med ett dopp i vattenfallet och sedan lunch. Middag på hotellet. Dag 12 6 november Kort vandring i de fantastiskt vackra omgivningarna, vi äter återigen en picnic lunch vid sjön och sedan finns tid för bad i sjön. Avslutningsmiddag på lokal Paladar i byn. Medtag ficklampa! Dag 13 7 november Här avslutar vi vår tur på Kuba, men vi hjälper till med både transport och boende i Havanna eller i Trinidad om så önskas över helgen. Alternativt om ni vill stanna kvar och ta det lugnt i Hanabanilla. Vi hjälper också till med transport tillbaka till Havanna. För er som vill se mer av Havanna på egen hand innan vår resa startar så hjälper vi till med bokning av boende i casas particulares i centrala staden. Paketpris: 1465 I priset ingår: Logi i 12 nätter, del i dubbelrum. (OBS! Tillkommer för enkelrum med 195 ) 11 middagar och 11 luncher/picnic (dryck till måltider tillkommer). Transporter från och med dag 1 till dag 12. Tillkommer till & från flyget samt från Hanabanilla/Trinidad till Havanna. Vandring med lokal och svensktalande guide. Heldagsutflykt till Isla de Iguanas. Tillkommer: Dryck till måltider. Transport från flygplats in till Havanna, transport från Hanabanilla till Havanna/Trinidad eller annan önskad destination. Boende i Havanna/Trinidad ellar annan destination före eller efter program. Avgifter för besök på museer, ev salsakurs. 25 CUC i avreseskatt. Flygbiljett till kommer: Pris från Stockholm: från 8800Kr med KLM eller Air France. Bokas på egen hand! Vid önskemål kan vi hjälpa till med bokning.

5 Övrig information inför resan: För transport till och från flygplatsen rekommenderas taxi. Det officiella taxibolaget Cubataxi (observera att det även kan stå Panataxi eller OK Taxis på bilen) bedöms som tillförlitliga. Räkna med ca 25 CUC för en resa in till centrala Havanna. Avtala om priset innan du kliver in i bilen. Lokala kubanska skatter ingår inte i flygbiljettpriset. Vid utresa från Kuba betalas därför en flygplatsskatt kontant och per person (även barn) på 25 CUC - ingen annan valuta godkänns. Hälso- och sjukvård Den kubanska sjukvården som erbjuds turister och diplomater håller acceptabel klass. Kubanska läkare är välutbildade och professionella, men det kan råda brist på mediciner och utrustning som anses självklara inom svensk sjukvård. Som turist har man tillgång till läkare genom de flesta större hotell. Cira García är ett sjukhus för utlänningar. Det erbjuder även tandvård. Tel: (07) /14. Kubaner vet hur man handskas med mat i värme och risken att bli matförgiftad på restauranger är liten. För att vara på den säkra sidan ska man dock inte dricka kranvatten, hemlagade lemonader och liknande eller be om is i dricksglaset. Även sallad bör undvikas eftersom den ofta sköljs i kranvatten. Under sommaren 2012 upptäcktes flera fall av kolera i Kuba, de första på flera decennier. Epidemin ska vara under kontroll men man bör även fortsättningsvis vidta försiktighet vid intag av olagad mat och tvätta händerna noga / använda handsprit. Inga vaccinationer förutom grundskydd behövs som regel. De tropiska sjukdomarna malaria och dysenteri är utrotade. Det förekommer dock utbrott av dengue februarier som sprids genom myggor. Det kan vara svårt att få tag på myggmedel i Kuba så detta bör tas med. Kriminalitet och personlig säkerhet Säkerheten i Kuba anses vara bättre än i andra länder i Karibien eller Latinamerika, men har försämrats under senare år. Stölder och rån, främst mot turister i Havanna, förekommer, normalt utan våldsinslag. I vissa delar av Havanna - till exempel i Habana Vieja (gamla staden), Centro Habana (centrala staden) och hela Malecón (strandpromenaden) - krävs extra försiktighet mot ficktjuvar och väskryckare. Undvik att öppet exponera smycken och andra värdesaker gäller även solglasögon, mobiler och kameror etc. Lämna inte värdesaker i bilen eller på badstranden. Telefonumret till polisen är 106. Trafiksäkerhet Det är möjligt att hyra bil i Kuba. Ambassaden avråder dock från att åka bil efter mörkrets inbrott, framför allt på landsbygden. Många vägar är i dåligt skick och har ofta ingen eller mycket begränsad belysning. Hyr man bil är det bra att även anlita en chaufför. Den juridiska processen vid en eventuell bilolycka, där föraren har det

6 straffrättsliga ansvaret, kan bli långdragen och utländska medborgare som är föremål för rättslig utredning kan under lång tid förhindras återvända till sina hemländer. Pengar I Kuba används två valutor parallellt: Peso Cubano (MN, CUP) är den lokala valutan som används av kubaner till exempel för inträde till biografer och teatrar samt på grönsaksmarknader. 1 Peso Convertible, CUC = 24 Pesos Cubanos. Peso Convertible (CUC) är den enda valuta som används av utländska besökare och den används även av kubaner i de flesta affärer. Kuba håller numera fast växelkurs mot dollarn med kursen 1 CUC = 1 USD. Som utlänning förväntas du oftast betala i CUC även på platser där kubaner kan använda MN, dock undantaget grönsaksmarknaderna där betalning alltid sker i MN. Sedan den 8 november 2004 kan US-dollar inte användas som betalningsmedel i Kuba. Det finns växlingskontor (CADECA) på flygplatserna och i alla större städer. En särskild straffavgift på tio procent tas ut för att växla USD i kontanter till CUC. Euro omfattas dock inte av denna straffskatt, varför Euro generellt rekommenderas som valuta för växling till CUC i hotellens växlingskontor eller på flygplatsen. Bankerna tar ut en kommission för all växling eller betalning med kreditkort. Observera att CUC inte går att växla utanför Kuba. Bankomater och växlingskontor accepterar Visa kort och betalar ut i CUC. American Express, Master Card och Diners Club fungerar inte i Kuba då de är amerikanska och faller under det amerikanska embargot ( För information om USA:s embargo gentemot Kuba se ambassadens landrapport). Kontantbetalning är praxis på de flesta inrättningar. Räkna därför inte med att alltid kunna betala med kort. På flera håll i Havanna finns bankomater. Dessa fungerar dock inte alltid. Dricks Den kubanska medellönen är ca 450 kubanska pesos per månad, vilket motsvarar ca 20 CUC. Dricks utgör alltså en viktig inkomstkälla och uppskattas. Man bör ha i åtanke att 1 CUC inte är småskrammel utan mycket pengar för en kuban. På restaurangnotor brukar anges om dricks är inräknad eller inte. Om inte bör de rundas av uppåt med cirka 10 % om servicen varit bra. Parkeringsvakter ges centavos (CUC) vid kortare parkeringar dagtid, vid längre parkering och/eller nattetid kan upp till 1 CUC vara rimligt. En toalettstäderska förväntar sig mellan 5 och 25 centavos och lämplig dricks för en bärare på hotellen är 25 centavos 1 CUC beroende på bagagets storlek. En dricks till hotellstäderskan uppskattas och beror på vistelsens längd.

7 Elektricitet 110 V är vanligast, men 220 V förekommer. Adapter för amerikanskt system behövs för att kunna använda svenska apparater. Notera att på kuba används 60hz medan standarden i Sverige är 50hz. Detta kan påverka vissa elektroniska apparater. Internet De större hotellen erbjuder Internet-service. Räkna dock med höga priser och långsam uppkoppling. Telefoni Kubas landsnummer är +53. För samtal från fast telefon till mobil slå 05+nr För samtal från mobil till mobil (kubanska nummer) slå 5+nr För samtal från Havanna till annan provins slå 0+riktnr+nr För samtal från provins till Havanna slå 07+nr För samtal mellan två provinser (ej Havanna) slå 01+riktnr+nr För internationella samtal från Kuba slå 119+landsnummer (utan 00 före) +riktnummer+nummer Riktnummer i urval: Havanna 7 Havannaprovinsen 47 Pinar del Rio 48 Holguín 24 Santiago de Cuba 22 Vissa svenska mobiloperatörer saknar täckning i Kuba. Kontrollera därför alltid med din mobiloperatör innan avresa om din mobil fungerar i landet. Utanför de större städerna kan det vara svårt att få kontakt med mobilnätet. Av kostnadsskäl är SMS att föredra. Var sparsam med samtal och se till att eventuell Internet roaming är avstängd. Roamingavgifterna liksom minutkostnaderna för ett utländskt abonnemang är mycket höga i Kuba Tid Kuba befinner sig i samma tidszon som New York, dvs. GMT -5:00 h. Omställning till vinter- respektive sommartid sker som i Europa. Språk Spanska. Man kan inte utgå från att personal på hotell, restauranger etc. har kunskaper i engelska även om det förekommer. Kläder Kuba är inte så formellt som många andra latinamerikanska länder. Utanför diplomatkretsar bärs endast sällan slips och kostym. Kubanerna bär ofta den traditionella kubanska utanpåskjortan guayabera med fyra fickor som numera

8 också enligt dekret är officiell klädsel. På grund av värmen är det bra med kläder i bomull och andra naturmaterial. Luftkonditionering gör ofta att det är kyligt inomhus, varför det kan vara bra med en kavaj eller tröja. Under vinterhalvåret kan det vara kyligt på kvällar och nätter varför långärmad tröja/kavaj också bör medtas. Paraply kan också vara bra att ta med. Shopping Utbudet av varor i Kuba, även i Havanna, är begränsat. Ta därför med dig det du kommer att behöva under din vistelse hemifrån. Räkna inte med att kunna köpa någonting på plats. De cigarrer som illegalt erbjuds "på gatan" till låga priser är vanligtvis av låg kvalité (trots att försäljaren påstår motsatsen) och bör undvikas. Cigarrer Enligt regler som infördes 2009 kan 20 cigarrer (lösa) och upp till 50 (med certifikat i oöppnade lådor) föras ut ur landet utan kvitto. Vid större kvantiteter måste inköpskvitto uppvisas. Transporter Kollektivtrafiken fungerar dåligt i hela Kuba. Taxi är dock ett i regel pålitligt transportmedel. Det går att ringa och beställa taxi, men man kan också stanna en på gatan eller ta en utanför de större hotellen där det vanligtvis står bilar och väntar. De vita Ladorna utgör det billigaste alternativet, men saknar luftkonditionering och ofta säkerhetsbälten. För högre komfort satsa på Cubataxis modernare bilar. För längre resor avtala om priset innan. Vid kortare resor be chauffören sätta på taxametern om denne inte gör det självmant. De gul-svarta Ladorna kör egentligen endast kubaner, men stannar ibland även för turister. Cocotaxis är ett fenomen i Havanna. Dessa små bulliga mopedtaxi med plats för två personer är dock inte att rekommendera ur trafiksäkerhetssynpunkt. Detsamma gäller cykeltaxi, så kallade bicitaxi, som används mycket av kubaner för korta transporter inom städerna. Resor till och från större städer kan ske med bussbolaget Viazul. Det finns ofta möjlighet att via hotellen hyra en bil för längre resor inom Kuba. Priset är ofta högt men bilarna relativt säkra och moderna. Numret till Cubataxi i Havanna är (07) Numret till Rent-a-car ( biluthyrning) är (07)

ABC BOK HAND SPRÅKRESOR

ABC BOK HAND SPRÅKRESOR ABC HAND BOK Vi på STS Språkresor hälsar dig välkommen till sommarens kurser. Vi hoppas att du har siktet inställt på en rolig och lärorik sommar! Den här boken har vi sammanställt för att du skall få

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Handbok för insatspersonal. Före, under och efter internationella insatser.

Handbok för insatspersonal. Före, under och efter internationella insatser. Handbok för insatspersonal Före, under och efter internationella insatser. Handbok för insatspersonal Före, under och efter internationella insatser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Kontaktperson:

Läs mer

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Språk Religon Pass & Visum. Vaccinationer Väder & klimat

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Språk Religon Pass & Visum. Vaccinationer Väder & klimat Hit kan du resa: Året runt Flygtid: Ca 3,5 timmar från Arlanda. Transfer: Flyget landar på Palmas flygplats. Transfer från flygplatsen till Playa de Palma tar ca 30 minuter med buss. Transfer ingår inte,

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Koll på pengarna. Råd och tips om din ekonomi FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET

Koll på pengarna. Råd och tips om din ekonomi FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET 2015 Koll på pengarna FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET Råd och tips om din ekonomi Din ekonomi Du vill att pengarna ska räcka hela månaden, varje månad. Du har något du vill spara till men

Läs mer

Koll på pengarna. d Råd o. hjälp med din budget. ch tips om

Koll på pengarna. d Råd o. hjälp med din budget. ch tips om Koll på pengarna 2013 hjälp med din budget d Råd o ch om in ekonomi din ekonomi Vi har alla drömmar om framtiden. Vissa kanske vill köpa bostad eller bil, eller åka på en semesterresa. Andra skulle vilja

Läs mer

Den nya vägen in. ett migrantperpektiv. Veronica Nordlund och Lisa Pelling

Den nya vägen in. ett migrantperpektiv. Veronica Nordlund och Lisa Pelling Den nya vägen in ett migrantperpektiv Veronica Nordlund och Lisa Pelling 1 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund och metod... 5 Urval... 5 Fördelningen arbetskraftsinvandrare/skyddssökande... 5

Läs mer

Zanzibar i Tanzania. Information om Zanzibar med kartor, hotell och sevärdheter. Klicka här för att gå tillbaka till www.dahlsafaris.

Zanzibar i Tanzania. Information om Zanzibar med kartor, hotell och sevärdheter. Klicka här för att gå tillbaka till www.dahlsafaris. Zanzibar i Tanzania Information om Zanzibar med kartor, hotell och sevärdheter Klicka här för att gå tillbaka till Rulla ner i dokumentet för innehållsförteckning Dahl tours and Safaris LTD 2(26) Innehållsförteckning

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Koll på pengarna. Din ekonomi. Så räcker dina pengar längre. Råd och tips om. barn bil bostad försäkring internet kläder lån mat mobil möbler sparande

Koll på pengarna. Din ekonomi. Så räcker dina pengar längre. Råd och tips om. barn bil bostad försäkring internet kläder lån mat mobil möbler sparande Koll på pengarna 2012 Hjälp med din budget Så räcker dina pengar längre Råd och tips om Din ekonomi Konsumentverkets beräkningar barn bil bostad försäkring internet kläder lån mat mobil möbler sparande

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan

Att tänka på inför och under flygresan Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska Resebyråföreningen Information från Svenska Resebyråföreningen 1 Att tänka på inför och under flygresan Svenska Resebyråföreningen har i

Läs mer

Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap

Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap Till dig som använder detta facit: Sidnumren hänvisar till sidan i boken. På en del frågor står det Elevens eget svar i facit. Det beror på att man kan

Läs mer

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Oklart uppdrag Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Oklart

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Layout: Rasmus Huttunen, Jonas Madsen, Jonathan Terlinden

Layout: Rasmus Huttunen, Jonas Madsen, Jonathan Terlinden Karis-Billnäs Gymnasium Nr. 21 Våren 2015 Från gruva till produkt på besök i Kiruna Studerande från KBG besökte Kiruna. Läs mer på sid. 10 På resande fot runt Island Shanti har varit på Island, läs mer

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Över Gränserna. Metodhandbok. KRUT Över Gränserna En konkret metodhandbok för dig som vill jobba transnationellt

Över Gränserna. Metodhandbok. KRUT Över Gränserna En konkret metodhandbok för dig som vill jobba transnationellt Över Gränserna Metodhandbok STEGET UT I EUROPA ÄR VÄGEN IN I ARBETSLIVET. KRUT Över Gränserna En konkret metodhandbok för dig som vill jobba transnationellt 1 Projekterfarenheter från KRUT Över Gränserna

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer

Varför all inclusive?

Varför all inclusive? Nationalekonomiska Instutionen, Ekonomihögskolan, Lunds universitet Varför all inclusive? - En teoretisk och empirisk analys av marknaden för semesterresor Christian Bladh Kandidatuppsats vt 2010 Handledare:

Läs mer

Säkerhet i vardagen. Tips och råd på äldre dar!

Säkerhet i vardagen. Tips och råd på äldre dar! Säkerhet i vardagen Tips och råd på äldre dar! Säkerhet i vardagen Tips och råd på äldre dar! Kontaktperson: Inger Mörk Telefon: 010-240 53 01 inger.mork@msb.se Grafisk form och produktion: Jerhammar &

Läs mer

Se mig som person! - Röster från ungdomar i familjehem

Se mig som person! - Röster från ungdomar i familjehem Se mig som person! - Röster från ungdomar i familjehem Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Vår vision är en värld

Läs mer

Ordförande har ord. Föreningen De Aktiva

Ordförande har ord. Föreningen De Aktiva Hösten 2012 Ordförande har ord Sid 2 Om De aktiva Sid 2 Viktig information Sid 3 För agsb ök Sid 4 Båttur på Mälaren Sid 5 Forsmark kärnkraft Sid 5 Vikboland Sid 6 Arsenalen, Domkyrkan Sid 6 Malmahed och

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer