Din stad en fristad? Monterprogram C02:32.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Din stad en fristad? Monterprogram C02:32. www.icorn.org"

Transkript

1 Din stad en fristad? Monterprogram C02:32

2 Nordisk fristadsmonter Varmt välkommen till fristadsmontern på Bok & Bibliotek 2012! Med anledning av det nordiska temat har alla Nordens 23 fristäder gått samman för att fira yttrandefriheten och informera om fristadsprogrammet. Precis som de nordiska kulturministrarna uppmanar vi också fler kommuner att bli fristäder för förföljda författare. Vi är stolta över att kunna presentera ett spännande scenprogram med författare och journalister från 15 länder! Varje hel timme under mässans fyra dagar startar ett nytt program, så kom till monter C02:32 och låt dig inspireras av röster från hela världen. Kanske blir din stad nästa fristad för förföljda författare? Monterprogram Torsdag 27 september 11:00 Nadia Norwan (pseudonym) är en ung poet och aktivist från Afghanistan. Hon är ICORNs nuvarande gästförfattare i Stavanger, varifrån hon skriver och kämpar för demokrati och kvinnors rättigheter i hemlandet. Norwan har redan berört många med sina starka framträdanden missa inte henne inviga fristadsscenen! 12:00 Mansur Rajih är en välkänd poet och människorättsaktivist från Jemen. Efter 15 år i fängelse i hemlandet kom han till Stavanger som gästförfattare Sedan dess har han skrivit poesi och bedrivit en kamp i exil för demokrati och mänskliga rättigheter i Jemen, inte minst under den arabiska våren. 13:00 Välkommen till den officiella öppningen av fristadsmontern, som markeras med att Sigtuna genom kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson (S) signerar medlemsavtalet med ICORN och blir Sveriges sjätte fristad! Vi bjuds också på en hälsning från Kulturrådets styrelseordförande Kerstin Brunnberg och diktläsning av Mansur Rajih (Jemen/Stavanger).

3 14:00 Thomas Hammarberg har under hela sitt yrkesliv arbetat för att stärka de mänskliga rättigheterna, bland annat som generalsekreterare för Amnesty International, Olof Palmes Internationella Center, och senast som Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. På fristadsscenen samtalar han med Shahrazad Stockholms Oskar Ekström utifrån boken Retoriken och Verkligheten mänskliga rättigheter i Europa. 15:00 Philo Ikonya är en välkänd författare, journalist och människorättsaktivist från Kenya, sedan 2010 gästförfattare i Oslo. Hon skriver poesi, romaner och kämpar inte minst som styrelsemedlem i PEN International för yttrandefrihet och kvinnors rättigheter. På fristadsscenen berättar Ikonya om sin kamp och läser ur sin senaste roman Kenya will you marry me? 16:00 Release-mingel för boken Under samme himmel! (Communicatio Forlag). På initiativ av Norsk PEN utkommer nu en antologi med texter av norska fristadsförfattare, bland andra Philo Ikonya, Chenjerai Hove, Asieh Amini och Easterine Kire. Möt flera av författarna, bokens redaktörer och Norsk PEN, och var med och fira boken på fristadsmonterns första mingelfest! 17:30 Fristadshandboken lanseras! Kulturrådet har varit och är en viktig aktör i utvecklingen av fristadsnätverket i Sverige. Missa inte lanseringen av deras nya handbok för kommuner som vill bli fristäder för förföljda författare. OBS! I Kulturrådets monter C03:02. Fredag 28 september 10:00 Easterine Kire var den första gästförfattaren i ICORNs nordligaste fristad, Tromsø. Hon är en välrenommerad poet, romanförfattare och människorättskämpe från Nagaland, Indien. Kire har arbetat mycket med samiska musiker och kommer till fristadsscenen direkt från en jazzpoesi-performance i den nya fristaden Växjö. 11:00 Dissidentbloggen publicerar de texter som makthavare vill sudda ut heter det på bloggens hemsida Elnaz Baghlanian från Svenska PEN berättar om projektet och hur Dissidentbloggen kan bli en unik global plattform för förföljda författare över hela världen. 12:00 Haile Bizen är poet, journalist och kritiker från Eritrea. Han var också ordförande i juryn för ett eritrianskt litteraturpris när han tvingades lämna sitt hemland till följd av systematisk förföljelse. På fristadsscenen samtalar Bizen med ICORNs programchef Elisabeth Dyvik.

4 13:00 Fritt ord kräver fria förlag är yttrandefriheten hotad? Det fria ordet är ömtåligt och hotas inte bara av censur och repression, det är också i praktiken beroende av ekonomiska villkor. Under detta seminarium diskuteras yttrandefrihetens situation och aktuella tendenser som hotar att inskränka den. Möt Cecilia Wikström (FP), Niclas Lundberg och Per Strömbäck mfl. 14:00 Gilles Dossou Gouin är poet och författare från Benin. Han har utgett flera diktsamlingar och romaner sedan han kom till Molde som ICORNs gästförfattare Dossou Gouin är med i den nya norska fristadsantologin Under samme himmel; här möter du honom i samtal med fristadsförfattaren Noufel Bouzeboudja (Fanø/Algeriet). 15:00 Abdul Arts (pseudonym) är serietecknare från Somalia. Han levde i exil i Egypten innan han kom till fristaden Skien i december Hans serier, som ofta behandlar politiska och sociala förhållanden som t ex islamsk extremism, somaliska pirater, korruption och AIDS, har publicerats i en rad somaliska medier och on-line. 16:00 Parvin Ardalan är journalist och aktivist från Iran. Hon var Malmös första fristadsförfattare och är fortfarande bosatt i Sverige. På fristadsscenen samtalar hon med sin förläggare Kristian Carlsson från Smockadoll förlag om situationen i dagens Iran och om pacifistisk aktivism som strävar efter att förändra villkoren för kvinnor. 17:00 Hur startar man och driver en fristad? Uppsala var den tredje svenska staden som blev medlem i det internationella fristadsnätverket ICORN. Annika Strömberg, som ansvarar för fristadsprogrammet i Uppsala och har varit med sedan starten, ger tips om hur din kommun blir fristad och vad som krävs för att man ska lyckas i arbetet. 18:00 Bibliotek Plattan i Kulturhuset Stockholm bjuder på drinkmingel och ett rekordkort skrik-quiz med mässtema! Vi struntar i att informera om vårt tokintressanta forskningsprojekt Välkommen till Orden och vi snackar inte heller om Smittsam?-konferensen om nyskapande förmedling, den 9 oktober på Kulturhuset. Men det är klart. Om ni är väldigt nyfikna så är vi ju där och minglar.

5 Lördag 29 september 11:00 Chenjerai Hove är prisbelönt poet, författare och dramatiker från Zimbabwe. Hans böcker har översatts till en rad språk, bland annat svenska. Hove är bosatt i Stavanger där han tidigare var ICORNs gästförfattare. På fristadsscenen läser han helt nya dikter och berättar om sitt liv. 12:00 Anisur Rahman är författare och journalist, född i Bangladesh Under flera år var han utsatt för trakasserier på grund av sitt skrivande, och 2009 blev han inbjuden till Uppsala som fristadsförfattare. Rahman skriver på både bengali och engelska; Sex årstider (Smockadoll förlag) är hans första diktsamling på svenska. På fristadsscenen samtalar han med sin förläggare Kristian Carlsson. 13:00 Ola Larsmo är ordförande i Svenska PEN och en stark och oförtröttlig röst i debatter om litteratur och yttrandefrihet i och utanför Sverige. Han har gett ut flera romaner och är kritiker i bland annat DN. Larsmo och Svenska PEN har spelat en viktig roll för utvecklingen av fristadsprogrammet i Sverige. Nu har han ordet på fristadsscenen. 14:00 Asieh Amini är poet, journalist och kvinnorättsaktivist från Iran. Hon är en av landets mest framträdande kritiker av dödstraffet, speciellt stening och ungdomsavrättningar. Hon kom till Trondheim som gästförfattare 2010, och året därpå mottog hon Human Rights Watch s Hellman Hammett Award. 15:00 Björn Hedlund är författare och aktivist från Sverige. Hans bok Fortets murar (Atlas) utkom 2012 i samband med arrangemanget Tribunal 12 på Kulturhuset i Stockholm, och handlar om Europas gränsapparat, om hur vakter, militär, polis och byråkrater patrullerar Europas gränser, låser in migranter och verkställer deportationer. Hedlund samtalar med journalisten Daniel Suhonen från magasinet Tiden. 16:00 Sjón är en av Nordens mest kända och respekterade författare tilldelades han Nordiska Rådets litteraturpris för romanen Skugga-Baldur och som ordförande för Isländska PEN spelade han en viktig roll när Reykjavik blev medlem i ICORN På fristadsscenen läser Sjón nya texter och berättar om fristaden Reykjavik. 17:00 Omid Mahmoudi från Afghanistan är 17 år. För snart två år sedan kom han till Sverige som ensam flykting, efter att ha rest utan packning och smugglats genom ett dussin länder. Nu ger Smockadoll förlag ut hans berättelse om vad som hände hans familj under talibanerna, om livet i Afghanistan och flykten därifrån. Mahmoudi samtalar med sin förläggare Kristian Carlsson.

6 Söndag 30 september 11:00 Alex Tor är rysk journalist med särskild inriktning mot mänskliga rättigheter. Hans arbete har gjort att han och hans familj har utsatts för hot, och i augusti 2012 blev han Odenses första gästförfattare. På fristadsscenen berättar Tor om sina erfarenheter och om hur han kommer att fortsätta arbeta med mänskliga rättigheter i Danmark. 12:00 Faraj Bayrakdar är poet från Syrien, född På grund av sina åsikter sattes han utan rättegång 1987 i syriskt fängelse, där han dagligen utsattes för tortyr i nästan 14 år kom han som fristadsförfattare till Stockholm, där han fortfarande bor. Idag spelar Bayrakdar en viktig roll i den syriska motståndsrörelsen i exil och i intervjun med journalisten Hanin Shakrah ger han en unik lägesrapport om situationen i hemlandet. 13:00 Noufel Bouzeboudja är författare och journalist från Algeriet kom han till Fanø i Danmark som stadens första fristadsförfattare. Bouzeboudja samarbetar med en rad organisationer och grupper i Europa och framträder gärna kollektivt på scen. Han är en aktiv samhällsdebattör och är utgiven på kabyliska, franska och engelska. Till fristadsscenen kommer han med sin nya bok Fra Galgens Top. 14:00 Mazen Maarouf är författare och journalist från Palestina. Han har gett ut tre diktsamlingar och nästa år kommer hans första roman. Han bjuds regelbundet in till internationella poesifestivaler och hans dikter har översatts till engelska, franska, svenska, maltesiska, kinesiska och isländska. Maarouf är Reykjaviks första fristadsförfattare. 15:00 Poesin spränger gränser! Vi firar poesins skönhet och kraft i fristadsmonterns avslutande program. Fristadsmontern är producerad av fristadsnätverket ICORN i samarbete med projektet Shahrazad, Kulturförvaltningen i Stockholm och Statens kulturråd, med stöd av Nordiska Ministerrådet, Kulturkontakt Nord, Nordisk kulturfond och EU-kommissionens kulturprogram.

en litteraturturné i Skandinavien

en litteraturturné i Skandinavien PRESENTERAR: en litteraturturné i Skandinavien Över fyrtio deltagande författare. Upp till fjorton möten mellan arabiska och svenska, norska och danska författare, i sju städer runt om i Skandinavien.

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Nordiskt expertmöte 11-12 nov 2014

Tjänsteskrivelse. Nordiskt expertmöte 11-12 nov 2014 Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2014-05-21 Vår referens Goran Bosevski Kultursekreterare/koordinator stöd till OP goran.bosevski@malmo.se Tjänsteskrivelse Nordiskt expertmöte 11-12 nov 2014

Läs mer

Yttrande över motion Yttrandefrihet är grunden för demokrati och kulturellt skapande

Yttrande över motion Yttrandefrihet är grunden för demokrati och kulturellt skapande 01054 1(2) Datum Diarienummer 2013-05-29 RS120098 REGIONFULLMÄKTIGE Yttrande över motion Yttrandefrihet är grunden för demokrati och kulturellt skapande Förslag till beslut Regionfullmäktige bifaller motionen.

Läs mer

Rysk poet och musiker får fristad i Sandviken

Rysk poet och musiker får fristad i Sandviken 2017-04-21 P R E S S M E D D E L A N D E Rysk poet och musiker får fristad i Sandviken Mikhail Borzykin från Sankt Petersburg i Ryssland är poet, kompositör, musiker, sångare och aktivist. Nu blir han

Läs mer

Samtal pågår även med Malmö stad och Scherazade (en EU-finansierad verksamhet) i syfte att ge ut en antologi med texter av fristadsförfattare under

Samtal pågår även med Malmö stad och Scherazade (en EU-finansierad verksamhet) i syfte att ge ut en antologi med texter av fristadsförfattare under Datum 2011-09-12 Dnr 1100297 2 (3) Vid s inträde påbörjades arbetet med att etablera fler kommuner som fristadskommun bl.a. Landskrona, Helsingborg, Eslöv, Hörby, Sjöbo, Ystad, Kristianstad och Lund. Ett

Läs mer

KF 7 28 JAN Nr 7. Motion av Pavel Gamov (SD) om att avskaffa stödet till utländska författare KSN

KF 7 28 JAN Nr 7. Motion av Pavel Gamov (SD) om att avskaffa stödet till utländska författare KSN KF 7 28 JAN 2013 Nr 7. Motion av Pavel Gamov (SD) om att avskaffa stödet till utländska författare KSN-2012-0462 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Fristad åt förföljda författare Motion den 23 september 2014 av Sidney Holm, Gudrun Hubendick, Per Chrisander, Kerstin Nöre Söderbaum (MP).

Fristad åt förföljda författare Motion den 23 september 2014 av Sidney Holm, Gudrun Hubendick, Per Chrisander, Kerstin Nöre Söderbaum (MP). 2015-03-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/573-869 Kommunstyrelsen Fristad åt förföljda författare Motion den 23 september 2014 av Sidney Holm, Gudrun Hubendick, Per Chrisander, Kerstin Nöre Söderbaum

Läs mer

Fristadsprogram för författare

Fristadsprogram för författare TJÄNSTESKRIVELSE 1 av 8 2011-11-18 Fristadsprogram för författare Version Datum Förändringsorsak Signatur 0.1 2011-11-18 Första utkastet Leif Mårtensson 1.0 2011-12-14 Godkänd av kulturnämnden Leif Mårtensson

Läs mer

Union to Union på Union to Union: Samlat program på Bokmässan 2015

Union to Union på Union to Union: Samlat program på Bokmässan 2015 Union to Union på Union to Union: Samlat program på Bokmässan 2015 Våra seminarier på Bokmässan 2015 Union to Union deltar på Internationella torget - Bokmässan -den 24-27 september med ett program späckat

Läs mer

Fristad för människorättsförsvarare

Fristad för människorättsförsvarare Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Bilaga 6 Rapport Sida 1 (6) 2016-12-10 Handläggare: Pia Modin Kristina Börjeson Bakgrund Kommunstyrelsen fick i budget 2016 i uppdrag utreda möjligheten

Läs mer

Lärarhandledning med Tips och Idéer till Teater SOJAs föreställning Flyktfåglar

Lärarhandledning med Tips och Idéer till Teater SOJAs föreställning Flyktfåglar Lärarhandledning med Tips och Idéer till Teater SOJAs föreställning Flyktfåglar Producerad med stöd av Sundsvalls kommun, Landstinget Västernorrland, Statens Kulturråd och PostkodLotteriets Kulturstiftelse

Läs mer

NORDENS BISKOPS-ARNÖ S-746 93 Bålsta. Tel. +46 (0)171 826 70. E-post: exp.biskops-arno@folkbildning.net

NORDENS BISKOPS-ARNÖ S-746 93 Bålsta. Tel. +46 (0)171 826 70. E-post: exp.biskops-arno@folkbildning.net NORDENS BISKOPS-ARNÖ S-746 93 Bålsta. Tel. +46 (0)171 826 70. E-post: exp.biskops-arno@folkbildning.net Till de nordiska författarföreningarna Författarseminarier vid Nordens Biskops Arnö 2009 Biiskops

Läs mer

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter 1 Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter Det finns över 60 miljoner människor i världen som varit tvugna att lämna sina hem för att söka skydd. Ca 80% av

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 2 Presentation och pronomen

Träna svenska A och B. Häfte 2 Presentation och pronomen 1 Träna svenska A och B Häfte 2 Presentation och pronomen 0 Läs Jag heter Kornelia. g hon Hon heter Elin. han den det Han är lärare. de Katten heter Bimse. Den är söt. Kaffet är gott. Det är varmt. De

Läs mer

OXIEBIBLIOTEKET Höst och vinter 2013

OXIEBIBLIOTEKET Höst och vinter 2013 OXIEBIBLIOTEKET Höst och vinter 2013 föreläsningar för vuxna Tisdagen den 24 september kl 18.30 Kärlek, svek och längtan tre unga kvinnoliv kring förra sekelskiftet Marianne Söderberg Marianne Söderberg

Läs mer

sep Välkommen att fira tillsammans med oss, Martina Haag och Duraid Al-Khamisi den 3 sep. Jubileumsprogram

sep Välkommen att fira tillsammans med oss, Martina Haag och Duraid Al-Khamisi den 3 sep. Jubileumsprogram 3 sep Välkommen att fira tillsammans med oss, Martina Haag och Duraid Al-Khamisi den 3 sep. Jubileumsprogram Den 31 augusti 1916 invigdes Jönköpings stadsbibliotek och den 1 september öppnades dörrarna

Läs mer

DIREKT SVENSKA. som ingår i serien Svenska Direkt: Komplett för åk 7-9! KOMPONENTER SVENSKA DIREKT-SERIEN. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9

DIREKT SVENSKA. som ingår i serien Svenska Direkt: Komplett för åk 7-9! KOMPONENTER SVENSKA DIREKT-SERIEN. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9 KOMPONENTER Tryckt eller digitalt? Välj själv. som ingår i serien Svenska Direkt: Svenska Direkt Grundbok Varje block i grundboken inleds med tydliga mål anpassade efter år och nivå. Med utgångspunkt ifrån

Läs mer

Globala veckans tipspromenad 2012 Över gränser TIPSPROMENAD

Globala veckans tipspromenad 2012 Över gränser TIPSPROMENAD Globala veckans tipspromenad 2012 Över gränser Denna tipspromenad är gjord för att unga och äldre ska kunna lösa den tillsammans. Frågorna har varierande svårighetsgrad och kan användas till exempel vid

Läs mer

I den här texten får ni bakgrundsinformation om Vitalina Koval och förslag på hur ni i gruppen kan planera en aktion inom BRAVE!

I den här texten får ni bakgrundsinformation om Vitalina Koval och förslag på hur ni i gruppen kan planera en aktion inom BRAVE! ATT GÖRA EN AKTION LATHUND - ATT GÖRA EN AKTION I den här texten får ni bakgrundsinformation om Vitalina Koval och förslag på hur ni i gruppen kan planera en aktion inom BRAVE! BAKGRUND BRAVE - EN KAMPANJ

Läs mer

Välkommen till Internationella Kvinnoföreningen i Malmö PROGRAM HÖSTEN 2016

Välkommen till Internationella Kvinnoföreningen i Malmö PROGRAM HÖSTEN 2016 Välkommen till Internationella Kvinnoföreningen i Malmö PROGRAM HÖSTEN 2016 Föreläsningar Cirklar Öppet Hus Konferenser Evenemang MÖTESPLATSEN IKF KÄRNVERKSAMHETEN IKF i Malmö grundades år 1970 som en

Läs mer

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN LATHUND - ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN I den här texten får ni förslag på hur ni i gruppen kan planera en enkel aktion på er skola. BAKGRUND BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR

Läs mer

EWK-PRISET TILL SAAD HAJO FIRADES MED SAMTAL OM SATIR OCH YTTRANDEFRIHET

EWK-PRISET TILL SAAD HAJO FIRADES MED SAMTAL OM SATIR OCH YTTRANDEFRIHET EWK-PRISET TILL SAAD HAJO FIRADES MED SAMTAL OM SATIR OCH YTTRANDEFRIHET Satir är ett globalt språk som öppnar för samtal mellan meningsmotståndare. Samtidigt är balansen skör för att inte falla över i

Läs mer

Artister som medverkar

Artister som medverkar Somaliska kultur- och litteraturdagar Datum: 4-5 december 2015 Tid: fredag 09:00-16.00 på svenska fredag: 16:00-20:30 på somaliska Lördag: 09.00 20.00 på somaliska Plats: Kista Träff Huvudarrangör: Kista

Läs mer

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND!

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND! Lördag 19/3-2016 Jennifer Black Vi är alla samlade här idag av en och samma anledning, att vi på ett eller annat sätt känner ett enormt missnöje över någonting. Det är ingen skillnad på någon utav oss.

Läs mer

En trygg resa? Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter

En trygg resa? Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter Dagsverksinsamling 2016-2017 En trygg resa? Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter Just nu Det finns över 60 miljoner människor i världen som tvingats lämna sina hem för att söka skydd. Största

Läs mer

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V47

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V47 1 SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V47 Vecka 47 201311-23-24 RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU Skolgatan 18 753 16 UPPSALA Telefon: 018-69 45 80 http://www.siuppsala.se/radio

Läs mer

Stadsbiblioteket PROGRAM. Hösten 2015

Stadsbiblioteket PROGRAM. Hösten 2015 Stadsbiblioteket PROGRAM Hösten 2015 ةيبرعلاب تاياكح Sagor på arabiska Välkomna till en mysig sagostund på Mariestads Stadsbibliotek! Tid: Lördagar hela hösten kl.11.00-11.45 Magasinsvisningar Vill du

Läs mer

Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011

Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011 BFD12 080926 1 (5) Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadsförfattare 1 Bakgrund Med fristadsförfattare avses författare som i sina

Läs mer

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet Your place or mine? Frågor till avsnittet Förståelsefrågor: nyhetsbyrån Reuters inte att ordet terrorist ska användas, utan självmordbombare, tänker du? den närmaste israeliska staden. Hur många raketer

Läs mer

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se HÖSTENS PROGRAM 201 3 Kävlinge bibliotek Kvarngatan 17 244 31 Kävlinge 046-73 94 72 kavlinge.bibliotek@kavlinge.se Löddeköpinge bibliotek Barsebäcksvägen 60 246 30 Löddeköpinge 046-73 95 30 loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Ibra Kadabra Leif Jacobsen Innan du läser Den här boken ingår i en serie som heter BMX Gripen men den kan också läsas fristående. Har du inte läst de andra delarna så kan du slå upp början på

Läs mer

HÖSTEN Bibliotek Heby Kommun. Larsmo, Maja Hagerman och Marianne Cedervall. mer. Författarbesök av Ola

HÖSTEN Bibliotek Heby Kommun. Larsmo, Maja Hagerman och Marianne Cedervall. mer. Författarbesök av Ola HÖSTEN 2016 Bibliotek Heby Kommun Författarbesök av Ola Larsmo, Maja Hagerman och Marianne Cedervall. Dessutom Konsertkarusellen, föreläsningar, utställningar och mycket mer. FÖRFATTARBESÖK MARIANNE CEDERVALL,

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande undervisning om mänskliga rä8gheter

Språk- och kunskapsutvecklande undervisning om mänskliga rä8gheter Språk- och kunskapsutvecklande undervisning om mänskliga rä8gheter Idag Material och metoder från e; ämnesintegrerat projekt om mänskliga rä8gheter Karolina Sandahl (karolina.sandahl@denglobalaskolan.se)

Läs mer

Talboksklubben Vi träffas och berättar om nya DAISY-böcker. Fika. Onsdagen den 19 september kl 14.00-15.00

Talboksklubben Vi träffas och berättar om nya DAISY-böcker. Fika. Onsdagen den 19 september kl 14.00-15.00 Bibliotekets höstprogram 2012 Cecilia Gyllenhammar Vad säger Maja Ekelöfs blick? Rapporter från en skurhink 2012. Karlskoga kommunarkiv bjuder in till föreläsning med Cecilia Persson. Onsdagen den 12 september

Läs mer

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0)

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0) VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015 Omslagsfoto: (CC0 1.0) Sista tisdagen i varje månad, kl.16.00-17.00, med start 25/8: Bokklubb Bokklubb för dig som är 9-12 år. Vi pratar om böcker vi läst/lyssnat på och

Läs mer

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN LATHUND - ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN I den här texten får ni förslag på hur ni i gruppen kan planera en enkel aktion på er skola. BAKGRUND BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR

Läs mer

Översättarnytt. Massor av inbjudningar! #2 MARS Översä5arsek7onen i Sveriges Förfa5arförbund.

Översättarnytt. Massor av inbjudningar! #2 MARS Översä5arsek7onen i Sveriges Förfa5arförbund. Översättarnytt Översä5arsek7onen i Sveriges Förfa5arförbund styrelse@oversattarsektionen.se www.oversa5arsek7onen.se #2 MARS 2017 Massor av inbjudningar Ulf Peter Hallberg diskuterar översä5andets lycka

Läs mer

Eksjö bibliotek med filialer. Vårprogram. med 100-årsfirande Eksjö stadsbibliotek och filialer

Eksjö bibliotek med filialer. Vårprogram. med 100-årsfirande Eksjö stadsbibliotek och filialer Vårprogram Eksjö bibliotek med filialer Vå r p r o g r a m med 100-årsfirande Eksjö stadsbibliotek och filialer Vårprogram 2015 www.eksjo.se/biblioteket stadsbiblioteket@eksjo.se 0381-361 00 Biblioteket

Läs mer

Diskussionsförslag till KN:s presidiemöte den 5 okt 2012 Eira Högforsen 2012 10 01

Diskussionsförslag till KN:s presidiemöte den 5 okt 2012 Eira Högforsen 2012 10 01 1 Diskussionsförslag till KN:s presidiemöte den 5 okt 2012 Eira Högforsen 2012 10 01 HANDLINGSPLAN FÖR LITTERATUREN OCH BIBLIOTEKSVERKSAMHETEN I VÄSTRA GÖTALAND. (REGIONAL LITTERATURPOLITIK) Målet är att

Läs mer

Gör Huddinge till en fristad för förföljda författaremotion väckt av Britt Björneke (V) och Nujin Alacabek Darwich (V)

Gör Huddinge till en fristad för förföljda författaremotion väckt av Britt Björneke (V) och Nujin Alacabek Darwich (V) 2014-01-27 KS-2013/1107.679 1 (7) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Gör Huddinge till en fristad för förföljda författaremotion väckt av Britt Björneke (V) och Nujin

Läs mer

Barnteater. Bokfrukost

Barnteater. Bokfrukost Karlskoga biblioteks vårprogram 2013 Barnteater Foto: Martin Skoog Hemma hos med Teater TR3 Söndag 27 januari kl 11.00 och kl 13.00 Ålder 3-6 år. Cirka 35 minuter. En liten man i ett litet hus. En alldeles

Läs mer

Oskyldiga brottslingar : ögonblicksbilder från Kabul och en evighetslång flykt PDF ladda ner

Oskyldiga brottslingar : ögonblicksbilder från Kabul och en evighetslång flykt PDF ladda ner Oskyldiga brottslingar : ögonblicksbilder från Kabul och en evighetslång flykt PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Omid Mahmoudi. Knappt fyllda arton år har Omid Mahmoudiskrivit en naken

Läs mer

Stockholm 11 juni 2015

Stockholm 11 juni 2015 Stockholm 11 juni 2015 Kulturutskottet genomförde en studieresa till Köpenhamn den 7 8 maj 2015. Resan företogs av 17 ledamöter och två medföljande tjänstemän från utskottskansliet. Programmet utformades

Läs mer

Vecka 4 201201/28-29

Vecka 4 201201/28-29 Vecka 4 201201/28-29 RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU Skolgatan 18 753 16 UPPSALA Telefon: 018-69 45 80 http://www.siuppsala.se/radio http://www.facebook.com/radio.riu.uppsala

Läs mer

Styrelsen har ordet. Göteborgsaktivisten Nr.8 201 2. Innehåll: styrelsen har ordet Distriktet Ungdomsverksamhet Utbildningar Månadens grupp i fokus

Styrelsen har ordet. Göteborgsaktivisten Nr.8 201 2. Innehåll: styrelsen har ordet Distriktet Ungdomsverksamhet Utbildningar Månadens grupp i fokus Göteborgsaktivisten Nr.8 201 2 Innehåll: styrelsen har ordet Distriktet Ungdomsverksamhet Utbildningar Månadens grupp i fokus D å har snart en till månad paserat och vi går djupare in i hösten. Här i Göteborgsdistriktet

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR...

BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR... Page 1 of 6 共 享 举 报 滥 用 情 况 下 一 个 博 客» 创 建 博 客 登 录 BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR... EN BLOGG FRÅN OCH OM HTS BIBLIOTEK! DET HANDLAR OM DET SOM HAR HÄNT, HÄNDER OCH SKA HÄNDA. BLOGGEN GER OCKSÅ MÅNGA BOKTIPS PÅ

Läs mer

Vi gör information tillgänglig för människor, oavsett språk, kultur, utbildning eller andra förkunskaper.

Vi gör information tillgänglig för människor, oavsett språk, kultur, utbildning eller andra förkunskaper. Vi gör information tillgänglig för människor, oavsett språk, kultur, utbildning eller andra förkunskaper. Kontakt Per Karlströmer Per@kapimarketing.com 073 374 74 60 Anbara Hussein anbara@kapimarketing.com

Läs mer

Den 21. life for the individual. i världen och för individen. Elevernas

Den 21. life for the individual. i världen och för individen. Elevernas Fira Internationella modersmålsdagen Den 21 februari 2013! ฉลองว นภาษาแม นานาชาต ๒๑ก มภาพ นธ ๒๕๕๖ Celebrate International Mother Language Day, 21 February 2013 Utbildningsenheten för Flerspråkighet Svenska/Thailändska

Läs mer

Vetenskap och Folkbildning på Bokmässan 2018 PROGRAM Torsdagen den 27/9 kl PJ Råsmarks magiska ögonblick

Vetenskap och Folkbildning på Bokmässan 2018 PROGRAM Torsdagen den 27/9 kl PJ Råsmarks magiska ögonblick Varmt välkomna till Vetenskap och Folkbildnings monterprogram på Bokmässan 2018. Under mässdagarna kommer vi att bjuda våra besökare på föreläsningar, diskussioner och trolleri i montern. Det finns också

Läs mer

Fortsättningskurs i litterär gestaltning

Fortsättningskurs i litterär gestaltning Fortsättningskurs i litterär gestaltning Ystad 29 okt 3 nov Fördjupningskurs. Att skriva färdigt. Fördjupningskursen vänder sig till dig som har kommit en bit i ditt skrivande och vill få djuplodande feedback

Läs mer

Sida 1 av 8 Låt dig fångas av Jordens Poeter Haldor Paulsson. Foto: Ninni Andersen. Ninni Andersen. Home Artister Caféet Kontakta oss Link Unit Bilder Film 14 maj Ljud News Jordens Poeter - Läs dagboken!

Läs mer

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation:

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation: MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN Högstadiet / gymnasiet Världens flyktingar Ta reda på: Vad betyder begreppen flykting och asylsökande? Vilka är kvotflyktingar? Hur många kvotflyktingar tar Finland emot per

Läs mer

Utveckla Stockholm och Europa

Utveckla Stockholm och Europa Utveckla Stockholm och Europa Utveckla verksamheten delta i Europasamarbetet Många inom Stockholms stad har redan utnyttjat möjligheterna att söka EU-medel för att utveckla sin verksamhet. I denna broschyr

Läs mer

Kommunbladet november 2015

Kommunbladet november 2015 Kommunbladet november 2015 Det här är några av artiklarna i kommunbladet nummer 8 2015. Har du frågor eller vill veta mer om vad som händer i Norsjö under november månad? Ring växeln, telefon 0918-140

Läs mer

Skjortan 12-21 Invigningsvecka

Skjortan 12-21 Invigningsvecka Aktivitetshuset Skjortan 12-21 Invigningsvecka februari Aktivitetshuset Skjortan är en social och global mötesplats samt en arena för kultur- och föreningsverksamhet. Nu invigs huset med en rad olika aktiviteter

Läs mer

Lövestad bibliotek Stängt under renovering Meröppetfilial öppnar i början av 2016 Vid frågor kontakta Sjöbo bibliotek

Lövestad bibliotek Stängt under renovering Meröppetfilial öppnar i början av 2016 Vid frågor kontakta Sjöbo bibliotek Sjöbo bibliotek Höstprogram 2015 Sjöbo bibliotek måndag 10-19 tisdag 10-18 onsdag 12-18 torsdag 10-19 fredag 10-18 lördag 10-14 Gamla Torg 10, 275 80 Sjöbo Tel: 0416-271 60 E-post: biblioteket@sjobo.se

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Mitt bibliotek Hösten 2014

Mitt bibliotek Hösten 2014 Mitt bibliotek Hösten 2014 För dig som är runt 1 till 13 år Tillhör:... BIBLIOTEKEN I MÖLNDAL Skaffa lånekort! Har du hittat till vår fina bokbuss? Kom och hälsa på! Det här är jag: Jag heter... Jag gillar...

Läs mer

Hylte folkbibliotek. » musik, lyrik, poesi & böcker. Arrangemang våren Fri entré till bibliotekens evenemang, om inget annat anges.

Hylte folkbibliotek. » musik, lyrik, poesi & böcker. Arrangemang våren Fri entré till bibliotekens evenemang, om inget annat anges. Hylte folkbibliotek Arrangemang våren 2016» musik, lyrik, poesi & böcker Omslagsbild: Solokonsert med Johanna Borchert 4 mars Poesicafé Hela Halland Läser lyrik Ingela Strandberg är journalisten som blev

Läs mer

ILLUSTRATION: LISA WOOL-RIM SJÖBLOM

ILLUSTRATION: LISA WOOL-RIM SJÖBLOM ILLUSTRATION: LISA WOOL-RIM SJÖBLOM Ruslan kämpar för demokrati och uzbekers rättigheter i Kirgizistan Ruslan är frilansjournalist och skriver om sociala och politiska problem i Kirgizistan. Han har bland

Läs mer

Kulturfakta. Kulturmeldingen stakar ut norsk kulturpolitik.

Kulturfakta. Kulturmeldingen stakar ut norsk kulturpolitik. Page 1 of 8 Subscribe Past Issues Tra Nyhetsbrev från Kulturanalys Norden View this email in your browser Kulturfakta Välkommen till Kulturanalys Nordens nyhetsbrev Kulturfakta. Här lyfter vi fram nyheter

Läs mer

1. Uppdrag (10 poäng) 1. Hitta någon med hög trovärdighet. 2. Ta en bild eller rita av. 3. Motivera. Spara. Uppdrag MIK

1. Uppdrag (10 poäng) 1. Hitta någon med hög trovärdighet. 2. Ta en bild eller rita av. 3. Motivera. Spara. Uppdrag MIK 1. Uppdrag (10 poäng) 1. Hitta någon med hög trovärdighet. 2. Ta en bild eller rita av. 3. Motivera. Spara. 2. Kryssfråga (5 poäng) Vad är sociala medier? 1. Personliga inlägg på bloggar. 2. När flera

Läs mer

Glädjebesked: Det blir inget Rum för ung kultur. Det firar vi med fest i fem dagar!

Glädjebesked: Det blir inget Rum för ung kultur. Det firar vi med fest i fem dagar! Glädjebesked: Det blir inget Rum för ung kultur. Det firar vi med fest i fem dagar! Hej! Det blir inget Rum för ung kultur, för vi tycker att det ska heta något annat. Och vi vill gärna att du ska vara

Läs mer

WORKSHOP Landskapsworkshop med mästerfotograf Hans Strand lördag 9/5 - söndag 10/5, 2014

WORKSHOP Landskapsworkshop med mästerfotograf Hans Strand lördag 9/5 - söndag 10/5, 2014 WORKSHOP Välkommen till en fantastisk workshop i regi av BETTER MOMENTS/National Geographic 125år under ledning av de bästa fotograferna inom sitt fält. Möt Hasselblads mästare, landskapsfotografen Hans

Läs mer

Nobelpristagare 2015

Nobelpristagare 2015 Nobelpristagare 2015 Alfred Nobel - en mångsidig man Alfred Nobel (1833-1896) är känd över hela världen som uppfinnaren av dynamiten och skaparen av Nobelpriset. Men han var även en affärsman som i en

Läs mer

Översättarnytt. Årets översättning 2013 NR 5/NOVEMBER 2014. Grattis, Marie Anell! Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund

Översättarnytt. Årets översättning 2013 NR 5/NOVEMBER 2014. Grattis, Marie Anell! Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund Översättarnytt NR 5/NOVEMBER 2014 Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund www.oversattarsektionen.se styrelse@oversattarsektionen.se Årets översättning 2013 Prisutdelningen för Årets översättning

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

Vilken värld! Om demokrati i kläm. Om hotade mänskliga rättigheter. Om din möjlighet att förändra världen.

Vilken värld! Om demokrati i kläm. Om hotade mänskliga rättigheter. Om din möjlighet att förändra världen. Vilken värld! Om demokrati i kläm. Om hotade mänskliga rättigheter. Om din möjlighet att förändra världen. Stå upp för mänskliga rättigheter under valåret Nästa år är det val i Sverige. Det sker i en tid

Läs mer

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911)

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) Ett 40-tal aktiviteter under trafikantveckan Cirka 40 aktiviteter med koppling till hållbart resande kommer att genomföras i regionen under Europeiska trafikantveckan.

Läs mer

Svenska Afghanistankommittén Göteborg

Svenska Afghanistankommittén Göteborg Svenska Afghanistankommittén Göteborg Verksamhetsberättelse- verksamhetsåret 2012 Styrelsens ordinarie ledamöter: Linnéa Larsson (ordförande), Harald Holst (vice ordförande), Thomas Jansson (Kassör), Ramia

Läs mer

Somaliska kultur- och litteraturdagar Stockholm den 4-5 december 2015

Somaliska kultur- och litteraturdagar Stockholm den 4-5 december 2015 Somaliska kultur- och litteraturdagar Stockholm den 4-5 december 2015 Fredag 4 december (på svenska och engelska till kl 16:00) Dagens programledare är Mustafa Ahmed 08.30 Insläpp och kaffe 09.00 Inledning

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Protokollsutdrag 1 (5) Plats och tid Sessionsalen, Rådhuset kl. 09.00. Beslutande Ulf Bingsgård (M) Catherine Persson (S) Tina Järvenpää (FP) Nils-Gunnar Snygg (S) Lars Mikkelä (M) Helmuth Petersén (SD)

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Testa språkcafé Tillsammans med Språkcafé Nobel får du en inblick i hur det är att delta på ett språkcafé. Plats: Gullbergrummet

Testa språkcafé Tillsammans med Språkcafé Nobel får du en inblick i hur det är att delta på ett språkcafé. Plats: Gullbergrummet Malmö stad Stadsbiblioteket SFI-mässan program 2016 Tisdag 15 november 10.00 10.20 Invigning med roliga berättelser från världen Alexander från Ukraina välkomnar er till SFI-mässan. Med bilder, roliga

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. Månadens PRIO-lektion Oktober Nyhetsrapporterningen har under höstterminens hittills handlat mycket om människor på flykt, framför allt från krigets Syrien. Nu har du chans att testa en provlektion med

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

015 OVEMBER 2 altningen Öster Mångfaldsveckan 16-22 N Stadsdelsförv

015 OVEMBER 2 altningen Öster Mångfaldsveckan 16-22 N Stadsdelsförv n a k c e 5 1 v 0 2 s R d BE l M E a V f g NO 2 n 16-2 å M ter ge s nö va in ltn de ör lsf S s tad PÅGÅR HELA VECKAN MÅNGFALDSVECKAN Vecka 47, 16-22 november 2015 Den 16-22 november är det Mångfaldsvecka

Läs mer

Alla människor har lika värde DET FINNS HJÄLP ATT FÅ OM DU BLIR ORÄTTVIST BEHANDLAD

Alla människor har lika värde DET FINNS HJÄLP ATT FÅ OM DU BLIR ORÄTTVIST BEHANDLAD Alla människor har lika värde DET FINNS HJÄLP ATT FÅ OM DU BLIR ORÄTTVIST BEHANDLAD 2 Alla människor är lika mycket värda Alla människor har lika rättigheter. Det spelar ingen roll vad du har för religion,

Läs mer

BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN

BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN TILL FÖRSVAR FÖR DET FRIA ORDET Vi tar för givet att man ska kunna låna böcker och andra medier på sitt bibliotek. Men i det självklara ryms också något större och viktigare; något

Läs mer

Förstå språket NO/SO. ett material för nyanlända åk 7-9 och språkintroduktion. Innehåller provkapitel

Förstå språket NO/SO. ett material för nyanlända åk 7-9 och språkintroduktion. Innehåller provkapitel Förstå språket NO/SO ett material för nyanlända åk 7-9 och språkintroduktion Innehåller provkapitel Förstå språket NO/SO för dig som undervisar nyanlända I Förstå språket NO/SO får eleverna lära sig svenska

Läs mer

Utvandringen större än någonsin tidigare

Utvandringen större än någonsin tidigare 1(5) Utvandring och invandring Utvandringen större än någonsin tidigare Invandringen till Sverige har under de senaste åren varit hög. Under 2011 invandrade 96 467 personer, vilket var en minskning med

Läs mer

Evenemang våren 2012. Biblioteken i Lessebo kommun

Evenemang våren 2012. Biblioteken i Lessebo kommun Evenemang våren 2012 Biblioteken i Lessebo kommun Kurt Henriksson Boda Kurre berättar om sitt artistliv Glasblåsaren från Boda blev rikskändis som akrobaten Boda-Kurre. Tid. måndag 9/1 kl. 17.00 LCHF:

Läs mer

Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet

Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet Auktionsverket Kulturarena 12 13 november 2015 Vad behövs för att fler ska ta del av och delta i det offentligt finansierade kulturlivet?

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

NYHET! SVENSKA. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9 DIREKT

NYHET! SVENSKA. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9 DIREKT NYHET! SVENSKA DIREKT Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9 SVENSKA Direkt Svenska Direkt tar fasta på att språk uppstår och utvecklas med andra. Genom samtal, diskussion och samarbete stärker dina elever

Läs mer

Församlingsnytt hösten 2012

Församlingsnytt hösten 2012 Församlingsnytt hösten 2012 Redaktionen Ansvarig utgivare: www.bjarredsforsamling.se Öresundsvägen 9 kyrkoherde Eva Landberg Tryckt hos Tryckfolket AB,Malmö 237 35 Bjärred bjarredsforsamling@svenskakyrkan.se

Läs mer

FRÅGA 1: ÄNGELHOLM - HISTORIA VUXEN Tingstorget har även haft andra benämningar. Vilken av dessa har använts: 1 Gröna torg Nya torg 2 Sandbacken

FRÅGA 1: ÄNGELHOLM - HISTORIA VUXEN Tingstorget har även haft andra benämningar. Vilken av dessa har använts: 1 Gröna torg Nya torg 2 Sandbacken 4 25 66 86 FRÅGA 1: ÄNGELHOLM - HISTORIA VUEN Tingstorget har även haft andra benämningar. Vilken av dessa har använts: 1 Gröna torg Nya torg 2 Sandbacken Nästa söndag kommer Pettson hit till Tipspromenaden

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

nå ända fram guide för informatörer som vill nå alla i sverige

nå ända fram guide för informatörer som vill nå alla i sverige nå ända fram guide för informatörer som vill nå alla i sverige Tips för att nå läsare med begränsade kunskaper i det svenska språket Detta är några råd om hur man når så många som möjligt med sin information,

Läs mer

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V20

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V20 1 SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V20 GILLA Vecka 20 201305-18-19 RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU Skolgatan 18 753 16 UPPSALA Telefon: 018-69 45 80 http://www.siuppsala.se/radio

Läs mer

Kalmar år

Kalmar år Kalmar 2018 8-12 år k o B d me! t s e f s s a l g h c o SÅ HÄR GÅR DET TILL Läs så många böcker du vill i sommar. Vilken är bäst? Fyll i den i häftet. Glöm inte att skriva ner andra bra böcker som du också

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag Dnr KFN-2012-xx Dpl xx sid 1 (6) KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Kultur och Föreningsstöd Tjänsteskrivelse 2012-10-31 Anders Ek, 054-540 24 38; 0702-39 58 40 anders.ek@karlstad.se Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

Sjöbo bibliotek Lövestad bibliotek Blentarps bibliotek Meröppettid: Bemannad öppettid: Vollsjö bibliotek

Sjöbo bibliotek Lövestad bibliotek Blentarps bibliotek Meröppettid: Bemannad öppettid: Vollsjö bibliotek Vårprogram 2016 Tel: 0416-271 60/61 E-post: biblioteket@sjobo.se Gamla Torg 10. 275 80 Sjöbo Måndag 10-19 Tisdag 10-18 Onsdag 12-18 Torsdag 10-19 Fredag 10-18 Blentarps bibliotek Måndag 10-12, 13-16 Tisdag

Läs mer

Lärarhandledning till utställningen För ditt eget bästa Serieteckningar av Sara Granér

Lärarhandledning till utställningen För ditt eget bästa Serieteckningar av Sara Granér Lärarhandledning till utställningen För ditt eget bästa Serieteckningar av Sara Granér När: 9 december 11 mars Var: 81m², Dunkers kulturhus Målgrupp: Går att anpassa efter åldersgrupp För ditt eget bästa

Läs mer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer BFD12 080926 1 (5) Rättsavdelningen 2015-05-12 SR 19/2015 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadskonstnärer 1. Bakgrund Med fristadskonstnärer avses här konstnärliga utövare

Läs mer