MARIE HAGBERG. Vad alla företagare. borde veta om. Hjälp. en journalist. Där företagare och journalister möts

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MARIE HAGBERG. Vad alla företagare. borde veta om. Hjälp. en journalist. Där företagare och journalister möts"

Transkript

1 MARIE HAGBERG Vad alla företagare borde veta om Hjälp en journalist Där företagare och journalister möts PR

2 Hjälp en journalist Där företagare och journalister möts Författare: Marie Hagberg Grafisk form: Ronny Östling / RÖD Reklambyrå AB Utgiven Citera gärna men ange källan.

3 Förord Så du vill synas i media. Grattis, då har du hittat rätt e-bok! Här kommer du att få alla mina bästa PR-tips. Plus några till. J De senaste 20 åren har jag sett till att synas i media, oavsett vad jag ägnat mig åt. Från det första (roliga!) jobbet, till att jag startade upp en internationell studentförening vid Stockholms universitet samt det egna företaget. Och en del där mellan. Effektiv PR behöver inte kosta en förmögenhet. Lär du dig hur du/ ditt företag ska göra för att synas i radio, tv och tidningar, kommer du att ha nytta av det under resten av livet.

4 Bli en företagskändis! Som småföretagare är det viktigt att få journalisterna att berätta om dig och din verksamhet eftersom det är fantastiskt bra reklam. Men du kanske inte riktigt vet hur du ska göra för att synas i media eller har råd att anlita en PR-konsult som kan hjälpa dig. Hur gör du då? Och vad är fördelarna med att synas i media? Det och mycket mer ska du få veta i den här e-boken. Först tänkte jag berätta om skillnaden mellan PR och reklam. Satsar du på reklam, anlitar du förmodligen en reklambyrå för att de ska ta fram en bra idé och till exempel producera en annons, som du sedan publicerar i en tidning. Satsar du på PR försöker du hamna på redaktionell plats, det vill säga bli intervjuad av journalister och bli omskriven i tidningen. PR innebär alltså att du försöker förmå någon annan att berätta om ditt företag. Reklam är när du själv berättar om ditt företag. Med andra ord: PR är vad du förtjänar och reklam är vad du betalar för. Men det bästa brukar vara en kombination av reklam och PR. Syns du inte, finns du inte! Anledningen till att många företag vill bli omskrivna i media är att det skapar trovärdighet. Det bygger varumärket och har högt läsvärde eftersom det är någon oberoende part som har berättat om dig och ditt företag. En annan stor fördel är att om du blir intervjuad i radio, tv och/eller tidningar blir du mer känd.

5 Blir du känd får du förmodligen fler uppdrag, du får sälja mer, du sparar pengar eftersom du inte behöver annonsera lika mycket, du får lättare fler kunder, du kan lättare attrahera nya medarbetare, du kan få föreläsa, få fler besökare på hemsidan och en massa andra fördelar. Själv har jag fått skriva dejtingböcker, gjort relationsspel samt fått PR-uppdrag tack vare att jag synts så mycket i media. Att få PR öppnar helt enkelt upp nya möjligheter. Dessutom är det roligt att bli intervjuad! Prins Carl-Philip och Camilla Läckberg Tänk bara på prins Carl Philip. Tror du att han hade fått tävla med Porsche om han inte varit prins? Eller hade Camilla Läckberg fått skriva både barn- och kokböcker om hon inte redan var en firad deckarförfattare? Det är förstås möjligt att båda två hade fått göra det de gör men kändisskapet har garanterat gjort att det gått oändligt mycket snabbare. Eftersom vi tycker mer om någon vi relatera till och därmed blir mer benägna att välja den personen. Vad innebär det för dig i PR-sammanhang? Jo, ju fler gånger du blir omskriven i media, desto starkare blir ditt varumärke och ju större är sannolikheten att du kommer att bli vald nästa gång någon behöver det du erbjuder, i synnerhet om det är tjänster du säljer. Tänk själv när du googlar. Om du har två personer att välja mellan, vem blir du mest intresserad av? Förmodligen den som blivit omskriven mest.

6 Hur gör du då för att bli en företagskändis? Stora företag som Ikea har förstås egna PR-byråer som hjälper dem att synas i media. Jag förmodar dock att du inte har någon miljonbudget att spendera på PR-aktiviteter. De flesta av oss småföretagare brukar inte ha det utan måste istället bygga våra egna varumärken. Då har jag en god nyhet! Gyllene tid för PR Många tidningar gör sig av med medarbetare, vilket innebär att färre journalister ska göra mer. Enligt tidningen Journalisten förlorade minst 398 personer arbetet under Om du då kan servera, helst en färdigskriven, artikel är det perfekt! Put the news in use Tumregeln är att om du har något att säga, säg det. Ta bara upp telefonen och ring första bästa journalist. Antingen du har startat ett nytt företag, fått in en stor order, gjort en spännande marknadsundersökning eller vad som helst. Det behöver inte handla om något uppseendeväckande, även om det naturligtvis hjälper. Om det är något som räddar jobb eller kommunens ekonomi kommer det garanterat in i den lokala dagstidningen! Nyhetsvärde Tricket för att komma med i media är att förstå hur journalister tänker. Och de tänker hela tiden på vad de kan erbjuda sina tittare, läsare eller lyssnare. När du hör av dig till en journalist kommer hon att ställa sig två frågor:

7 1. Är det här bra och intressant? 2. Kommer det här att intressera min publik? Nyckelordet är nyhetsvärde. Det ska vara något som får journalisten att höja på ögonbrynen. Något som sticker ut. Det som är normalt kan aldrig bli en nyhet. Om en hund biter dig är det ingen nyhet men om du biter en hund skulle det vara en nyhet eftersom det är annorlunda. Journalister är allergiska mot folk som försöker utnyttja dem som reklambärare. Du kan absolut inte ställa några krav eller räkna med några som helst gentjänster. Det vet jag av egen erfarenhet. Reklam? Det var en tjejtidning som brukade intervjua mig om dejting i varje nummer. Tjejtidningar skriver nästan bara om relationer. När jag gav ut mitt relationsspel tyckte jag därför att de kunde hjälpa mig lite tillbaka, genom att skriva om spelet eftersom jag ställt upp så otroligt många gånger för dem under årens lopp. Det tyckte inte de. Och så blev jag inte intervjuad av dem på flera månader. Så var försiktig. PR kan nämligen vara mycket men det är inte reklam! Det allra säkraste sättet att komma in i media är att satsa på en annons. Mer om reklam Många vill gärna passa på att göra reklam för sitt företag när de blir intervjuade av en journalist. Gör inte det, då riskerar du bara att inte få vara med fler gånger. Satsa istället på att göra ett gott intryck så att journalisten vill intervjua dig igen.

8 Noll intresse? Hur orkar du gå vidare om du får många nej trots att din idé rimligen borde vara bra och intressera fler än bara dig själv? Det är tråkigt när sådant händer men tricket är att inte ta det personligt. Det är ungefär som om du dejtar du blir inte intresserad av alla du träffar eftersom du har dina egna preferenser. Tänk likadant när det gäller journalister. Det är en omöjlighet att journalisterna kan bli intresserade av alla pressmeddelanden som kommer in eftersom vi alla har olika smak. Ett vanligt uttryck bland säljare är Om du gör 100 knack, blir det tio snack och ett tack. Om du kontaktar 100 journalister får du prata med tio och förhoppningsvis är det en av dem som nappar. Fundera över: Vad blir du själv intresserad av när du läser tidningen, tittar på tv eller lyssnar på radio? Andra som har lyckats bra i media, vad säger de? Andra tycker att ju fler nej de får, desto närmare kommer de ett ja. Det gäller att ha mod att ringa. Det som stoppar de flesta är att de är mer rädda för ett nej, än motiverade av ett ja. Du kommer få ett antal nej innan du får ett ja och det är helt ok. Det är därför många duktiga säljare har så hög aktivitet; för att hinna stöka undan alla Nej och komma fram till ett Ja så snabbt som möjligt.

9 Själv har jag blivit intervjuad över gånger i radio, tv och tidningar. Det finns förstås flera anledningar till det men jag tror att en stor del av framgången beror på att jag är väldigt frispråkig och kan säga nästan vad som helst, även i direktsändning i radio och tv. De slipper dra informationen ur mig. Dessutom vet jag vad jag pratar om och är oftast tillgänglig vilket är viktigt! Var tillgänglig! När journalisten väl hör av sig, kasta allt annat åt sidan och gör allt för att hjälpa till. Direkt. Det duger inte att återkomma tre timmar senare, då kan det vara för sent! För ett par år sedan blev jag kontaktad av TT via e-brev. När jag såg det två-tre timmar senare hade de hittat någon annan. I journalistens värld ska allt helst vara klart igår. Eller förrgår. Om det är du själv som har kontaktat en journalist är det extra viktigt att det är lätt att få kontakt med dig. Lurpassa vid telefonen och kolla din e-post regelbundet. Utan spaning, ingen aning! För att få goda idéer är det bra att konsumera mycket media. Läs alla tidningar du kommer över, surfa på internet och lyssna så ofta som möjligt på radio. Själv har jag till och med en radio i badrummet... På så sätt blir du din egen framtidsanalytiker. Du kommer helt enkelt att få en känsla för vad som kommer i framtiden och kan anpassa dig efter det. Ring, ring! Eftersom du läser så mycket kommer du få en känsla för vilka tidningar som kan vara intresserade av ditt ämne. Fundera ut vem

10 på redaktionen som kan vara intresserad av att skriva om dig och kontakta den journalisten. Annars kan du alltid kontakta redaktionschefen eller redaktionssekreteraren. Båda sitter i beslutande och planerande funktioner. På radion är det producenter - eller redaktionssekreterare du ska söka. Inom tv-världen brukar redaktionssekreterarna tituleras Intake. Annars är det bara att ringa upp växeln och fråga, de vet. Du behöver absolut inte vara rädd för att ta kontakt med en journalist, de behöver trots allt innehåll till sina tidningar, radio- och tv-program. Det finns mycket att fylla enligt Sveriges Tidskrifter finns det kanske tidskrifter, kundtidningar med mera i Sverige. Över journalister är med i Journalistförbundet förutom alla frilansare. Alla är de beroende av bra material. Tänk på det. Mediavärldens egen näringskedja De flesta som vill få PR vill komma med i de stora tidningarna eller TV4s morgonsoffa direkt. Glöm det! Det kommer inte att hända. Såvida du inte gifter dig med kungen eller gör något motsvarande förstås. För mig tog det flera år att hamna i morgonsoffan. Å andra sidan har jag varit där flera gånger vid det här laget. :-) Satsa på de små tidningarna och/eller branschtidningar istället! Jag brukar tänka på det som en näringskedja. I naturen blir små djur uppätna av de större. En abborre blir uppäten av en gädda som i sin tur blir uppäten av en fiskgjuse. Är du helt okänd eller i alla fall näst intill, rekommenderar jag att du börjar med att kontakta en lokaltidning och förhoppningsvis blir omskriven i den. Någon på den lokala dagstidningen läser

11 lokaltidningen och vill också skriva om dig. Till slut kanske någon på TV4 läser dagstidningen och så hamnar du där. Ju fler små publikationer du blir uppmärksammad av, desto större är chansen att du fastnar på de stora tidningarnas radar. Eftersom de flesta journalister älskar att läsa och ofta läser så mycket de kan. Dessutom har den lokala dagstidningen stor spridning procent läser den, vilket innebär att det kan vara mycket lönsamt att synas där. Lokala tidningar är dessutom väldigt benägna att ta in lokalt material. Hur som helst kan det vara bra att inte komma med i TV direkt eftersom vanan också har betydelse. Det kan vara bättre att ha blivit intervjuad tio gånger i mindre publikationer först så att du vet vad du ska säga och är bättre rustad när det väl är dags. Journalister vill ha ett scoop Vill du kontakta två konkurrerande tidningar som till exempel Expressen och Aftonbladet, ring gärna den ena först och berätta att de har första tjing på vad du har att säga, innan du kontaktar den andra någon vecka senare eller två. Annars kan de bli irriterade eftersom journalister alltid vill vara först med en nyhet. Blir journalisten intresserad, skicka även ett pressmeddelande som du naturligtvis har förberett i förväg. Det behöver inte vara så avancerat - se det som att du skriver ett personligt brev till en vän, inte till en tidning. Här är några formalia:

12 Skriv ett pressmeddelande Sätt logotypen högst upp i vänstra hörnet. Skriv ordet Pressmeddelande och dagens datum. Ha en kort och slagkraftig rubrik som berättar vad det handlar om samt en intresseväckande inledning om själva nyheten. Kolla i damtidningar hur de formulerar sina rubriker. De är ofta väldigt bra och säljande. Så här gör du för att se snyggare ut i dina byxor eller Fin på en kvart. Annars bör du använda minst ett av orden när, var, hur, vem, vad, varför. Rubriken är dessutom det första som journalisten ser i ett pressmeddelande och därmed ofta det som fäller avgörandet för om det kommer att bli en artikel eller ej. Företagsnamnet ska du dock inte ha med i rubriken. Skriv därefter vad det handlar om, rakt upp och ner. Istället för att traggla tekniska specifikationer etcetera, skriv vad tjänsten eller produkten gör för nytta. Lägg in några citat från dig själv. Det ska vara ungefär som en artikel i tidningen. Kom ihåg kontaktuppgifterna! Mobiltelefon, e-post och hemsida. Det är alldeles för många som missar det. Avsluta med att presentera verksamheten på 4 6 rader, ungefär som det ser ut i en platsannons. Det är allt. Och just ja. Hela pressmeddelandet ska vara på max en A4 och skrivas in direkt i e-brevet, så att det dels blir överskådligt direkt, dels att journalisten bara behöver klippa och klistra in det i sin artikel. Är det längre än så måste du korta ner det!

13 Lämpliga tillfällen att skicka pressmeddelande Vid produktnyheter När du nyanställer När du gör nya affärer Vid varsel När du har nya kunder Vilken tid? Det brukar vara bäst att kontakta media på morgonen. Gärna senast klockan nio om det är morgon- eller kvällspress. Men kom ihåg webbtidningar, lokalradion och lokal-tv också. Ibland sätter sig varumärket bättre om det blir uppläst. Hur ofta kan jag kontakta journalister? Det beror på. Om du har något nytt och intressant att komma med, kan du höra varje vecka. Annars brukar det vara lagom att höra av sig varannan till var tredje månad. Enligt en kanadensisk undersökning använder 65 procent av journalisterna bara ett pressmeddelande i veckan. (Källa: HARO) En stor dagstidning kan få minst 300 pressmeddelanden under en och samma dag. Det är extremt svårt att komma med så du behöver inte känna dig knäckt om du inte gör det. Har du lokala nyheter är det betydligt lättare att ta sig in i den lokala tidningen. Lokala tidningar gillar ofta lokalt material. Att komma in i Expressen eller Aftonbladet är verkligen som att passera ett nålsöga. Men försök!

14

15 Twittra Ett knep att få kontakt med journalister är Twitter. Knappt 20 procent av befolkningen twittrar men av dem är det väldigt många journalister! Följ journalister där! Då går det att ha en dialog med journalisten på ett opretentiöst sätt. Hör av dig! Kommer du inte på något journalister kan skriva om, kan du höra av dig i alla fall om du har läst en artikel som tangerar ditt ämne. Antingen du håller med eller är emot alternativt vill ge din egen version. Målet är att du ska uppfattas som experten inom ditt område och att journalisterna själva ska höra av sig frivilligt i framtiden. Lång pressläggning Vissa magasin har upp till ett halvårs pressläggning. Det innebär att om du vill synas om ett halvår i media, bör du kontakta journalisterna redan nu. Påfallande många av alla som slagit igenom över en natt, har kämpat i många år för att göra det. Här till vänster pryder jag min första löpsedel.

16 Övning ger färdighet Har du aldrig blivit intervjuad av en journalist kan det kännas bättre om du tränar lite först. Ordna helt enkelt en testintervju med en kollega eller kompis. Be personen ifråga att ta öppna, snälla frågor först och sedan tuffare och tuffare. Förbered intervjun Stolpa vad du själv vill ta upp. Kom gärna med ett eget artikelförslag också, speciellt om det är en frilansare som intervjuar dig. Fyra heta tips för framgång: 1. Fundera i förväg över vad journalisten kan tänkas fråga om och förbered möjliga svar. 2. Svara engagerat på frågorna. 3. Var positiv. 4. Slutligen, du har arbetat hårt för att få den här intervjun, så tänk positivt och ha det så trevligt! Ställ upp för studenter! Om du har riktigt tur får du öva på en student som vill intervjua dig. De brukar ställa knepigare, mer utmanande frågor än etablerade journalister samtidigt som det är relativt ofarligt att bli intervjuad av en sådan. En extrabonus är att om du har varit schysst mot en student är chansen stor att hon är schysst tillbaka när hon väl är ute på mark-

17 naden. Den som är praktikant idag kan vara nyhetschef om ett år. Bygg långsiktiga relationer! Nervös inför tv-framträdandet? Radio- och tv-journalister är experter på att få folk att känna sig bekväma och väl till mods. Så du behöver inte vara orolig. När du väl sitter där kommer du förmodligen glömma bort att det är en miljon människor som kan se dig. Det brukar vara ganska litet och intimt i studion så du kommer förmodligen knappt att tänka på det. Är du ändå nervös, försök att avleda hjärnan och tänk på något som gör dig på gott humör istället. Hur som helst brukar det vara roligt att vara med i radio och tv! I synnerhet de första gångerna. De flesta kvinnor tycker förmodligen också att det är ganska härligt att bli sminkade och få håret fixat av ett proffs. Men för säkerhets skull, så att du inte går dit med otvättat hår och blank näsa, fråga innan om de gör sådant. På mindre stationer är det mindre sannolikt att de gör det. Under intervjun Säg det viktigaste först Använd bra citat Var tyst om journalisten är tyst! (Det är annars ett vanligt journalistknep att vara tyst för att få intervjupersonen att bli lite nervös och därmed prata på för att undvika pinsam tystnad. Och förhoppningsvis säga något hon/han inte tänkt )

18 Grattis till intervjun! Grattis, du har precis blivit intervjuad! Även om du nu är så euforisk att du vill berätta för hela världen, inklusive alla du känner på Facebook, om vad du har varit med om gäller det att vara tyst. När du precis har blivit intervjuad får du bara nämna publikation och möjligen ämne. Gå absolut inte in på några intervjufrågor. Korrekturläsa? När artikeln är skriven och du får läsa den, hur mycket kan du ändra och lägga till? Ska du märka ord eller om ett citat blir fel? Själv brukar jag vara väldigt tillmötesgående om det inte blir direkta fel; om journalisten gett mig en annan titel, satt mig på ett annat företag eller gett mig ett annat namn. Blir du intervjuad har du alltid rättighet att få dina egna citat upplästa för dig i telefon innan artikeln går till tryck. Påpeka annars att det är bättre att det blir rätt från början. Intervjun är publicerad När du väl har blivit intervjuad däremot, då tycker jag att du ska berätta det för alla du känner och träffar på! För att få ut mesta möjliga av din PR-framgång; rama in och sätt upp artikeln på ditt kontor där många kan se den, lägg upp på din hemsida och länka till den på Facebook.

19 Tacka och spara Om du hamnar i tidningen och får en massa uppdrag tack vare det, då ska du absolut undvika att berätta om det för journalisten! Annars kommer journalisten att undra vad hon gjorde för fel; om texten var för reklamig eller vad det var som hände. Säg absolut ingenting om resultatet! Däremot bör du alltid tacka för en trevlig intervju! Se även till att spara på journalistkontakter. Om de varit intresserade av dig en gång, är chansen stor att de vill skriva om dig igen. Speciellt om du varit snäll, trevlig och hjälpsam. Krishantering? Blir du tillräckligt känd kommer det att komma en dag då journalisterna vill dra ner dig. Ju fler artiklar du är med i, ju närmare kommer den dagen. Men om du har tillräckligt många positiva artiklar om ditt företag kommer de dåliga nyheterna att spädas ut. Ta Ingvar Kamprad inte ens det faktum att han var nära lierad med ett nazistparti under sin ungdom gjorde att hans popularitet gick ner. Eftersom det har skrivits så extremt många positiva artiklar om honom. Hans varumärke är helt enkelt genomstabilt och ingenting tycks kunna knäcka hans eller Ikeas rykte. Men som småföretagare behöver du inte vara speciellt orolig för att journalister ska vända sig emot dig. I allmänhet brukar de vara snälla och i synnerhet mot sådana som är ovana vid att bli intervjuade.

20 På grund av det samt att jag inte är speciellt insatt i ämnet har jag valt att inte nämna något mer om det förutom den ädla konsten att pudla! Pudla Om du har du gjort bort dig offentligt och det blir negativ press, erkänn dina fel så fort du bara kan! Blotta strupen direkt istället för att gömma dig, ljuga eller slingra dig. Ju snabbare du är med att blotta strupen desto snabbare kommer journalisterna att ge sig och förhoppningsvis inte gräva djupare efter fler saker du kan ha gjort. En bild säger mer än tusen ord Tänk bildmässigt eftersom alla journalister, inklusive de som jobbar vid radion, gillar bilder. Hur skulle din verksamhet se ut i bild? Finns det något du gör som du kan göra en rolig, intressant bild av? Om den är riktigt bra kan den få ett eget liv och du mer uppmärksamhet. Studera Ryanairs VD Michael O Leary, Virgins skapare Sir Richard Branson eller den svenska entreprenören Pigge Werkelin. Alla tre har ofta spektakulära bilder, vilket ger extra PR. Pressbild Pressbilder, det vill säga bilder av dig själv eller din produkt, är viktiga eftersom läsarna vill se vem eller vad de läser om. Se till att bilderna är högupplösta och tagna av en proffsfotograf. Gärna en ansiktsbild. Ha bilderna på din hemsida så att journalisten kan

21 ladda ner dem direkt, ifall du inte är tillgänglig och kan skicka över dem. Eftersom en bild säger mer än tusen ord, är det viktigt att den är bra och representativ. Den behöver dock inte vara stentråkig med dig uppklädd i dräkt eller kostym. Möjligen med undantag om du jobbar på en bank. Fokusera istället på att bilden illustrerar vad du jobbar med så att den matchar ditt varumärke och visar din personlighet. Målet är att läsarna ska säga att du ser ut som du verkar vara. Bär färgglada kläder Om du vet att du ska bli fotograferad ha gärna på dig färgglada kläder. En gång var jag med i en ganska stor artikel i DN. Det var jag och en massa kändisar som blev intervjuade men jag var den enda som kom med i bild. Jag vet inte riktigt varför men misstänker att det var för att jag var den enda som bar en röd blus.

22 Fler tips: Egna artiklar Kan du skriva någorlunda hyfsat är det också bra att skriva ihop egna artiklar och lägga ut på hemsidan. Vilket även Google gillar. Inom ditt ämnesområde förstås. Skriv gärna att det är gratis att ladda ner artiklarna mot att källa anges. Det är nämligen ingen självklarhet annars att tidningen gör det. Tillverka högaktuella artiklar Ett sätt att komma på högaktuella artiklar är att ta ett typiskt trendord: Närproducerat Twitter Coach Facebook Mindfulness 5:2 Kombinera det med typiska tidningsord: Semester Höst Sex Diet Hundpromenad Väder Pengar Hur skapar du en artikel som är aktuell just nu? Jo, kombinera trend- och tidningsord!

23 Så här coachar du dig själv med mindfulness under hundpromenaden. Så lyckas du med 5:2-dieten. Så höststädar du snabbt så att du får mer tid till sex och tjäna pengar. Insändare och debattartiklar Testa gärna att skriva insändare och debattartiklar också. Det har väldigt högt läsvärde. Ha pressrum på hemsidan! Skapa ett pressrum på din hemsida som innehåller värdefull information som media kan använda. Det bör innehålla hög- och lågupplösta bilder på kontaktpersoner, pressmeddelanden, företagsnyheter, fakta om företaget, topplistor, artiklar som har skrivits om företaget, tips Du kan även inkludera en lista med ämnen som du har expertkunskaper inom. Topplistor Media älskar topplistor. Det kan vara dina fem bästa hälsotips, sju sätt att göra bättre bankaffärer, tio sätt att städa snabbare Fundera över vad du har i din verksamhet som kan hjälpa andra. Och lägg till en siffra på allting! Tre, fem, sju eller tio. Om du inte kommer på några tips kan du fråga runt i omgivningen! Det kan finnas självklara idéer som någon annan ser om du bara ber om tips. Fråga personer i din målgrupp om vad de vill veta mer om eller är nyfikna på. Fråga kunder, medarbetare etcetera.

24 En gång när jag hade skrivit ihop en sådan lista och lagt ut den på hemsidan, tog det bara ett par dagar innan tidningen Amelia ringde och ville intervjua mig. Undersökningar Tidningar ÄLSKAR procenttecknet. Kan du göra din egen undersökning? Försök inte vara smart och tänka ut vad journalisterna kan tänkas vara intresserade av utan fundera snarare på vad du själv skulle vara intresserad av att veta inom ett visst område. Om du själv är intresserad av ett visst ämne är sannolikheten större att fler kan vara intresserade, inklusive journalister. Inkludera max fem frågor, så får du högre respons när du frågar. Journalister kommer att finna undersökningen extra intressant om du upprepar den varje år så att det går att se tendenser. SurveyMonkey är bra och billig. Sifo är förstås bäst vilket också ökar dina chanser att komma med i TT men kostar minst moms, för att ställa en enda fråga. Annars kan du fråga närmaste gymnasium/universitet/högskola om någon/några av deras studenter behöver praktik. Ett annat alternativ är att använda någon annans statistik. Kolla till exempel Statistiska Centralbyrån, vad de har för något. Det behöver inte ens var din egna, så länge du uppger källan. Instifta ett pris! Det kan vara ett kontroversiellt som Årets pucko eller ett mer hedervärt som Årets miljökämpe.

25 Trender! Journalister älskar trender. Vad är trenderna inom din bransch? Berätta för journalisten eftersom de inte vet om ingen berättar. Kolla gärna in USA vad som är trendigt där inom din bransch eftersom det mesta som händer där kommer till Sverige förr eller senare. Temadagar På sidan temadagar.se kan du hitta årets temadagar och se om du kan knyta an till någon dag för att göra en marknadsundersökning eller något annat om. Om du odlar tulpaner kan det vara lämpligt att undersöka vilka tulpaner som säljer bäst under året eller i ett visst område, inför Tulpanens dag den 15 januari. Inför Alla hjärtans dag den 14 februari brukar många dejtingsajter göra olika undersökningar eftersom tidningarna är mer benägna än vanligt att skriva om relationer då. På Trafikoffrens dag den 16 november kan det vara lämpligt att informera om hur många som faktiskt blir trafikoffer på grund av alla fortkörare och rattonyktra. e-bok! Det kan vara lättare att föra ut ditt eget budskap om du skriver en e-bok, som den här. Om du har en egen kennel och säljer Berner Sennen-hundar kan du skriva en e-bok om rasen. Därefter distribuerar du ut boken på så många ställen du någonsin kan Facebook, Linkedin, Twitter Gratis förstås. Då kommer förhoppningsvis fler att bli intresserade av just sådana hundar och

26 sannolikheten ökar att de köper av just dig. Det är förvisso mer marknadsföring än PR men allt hör ihop. Gödsla med produkter Har du skrivit en bok eller har du något annat du vill berätta om i media? Var generös och skicka till så många journalister/redaktioner du kan! Just produkter kan nämligen vara tacksamt för redaktioner att nämna eftersom det är ett billigt sätt att fylla tidningen. Ingen journalist behövs för att skriva artiklar. Får jag betalt? Det är många förhoppningsfulla som undrar om de får betalt om de blir intervjuade och i så fall hur mycket. Men nej, ledsen över att behöva göra dig besviken men normalt sett får du inte ett öre. Betalningen är snarare att du får synas med ditt budskap. Men deppa inte över det. Läs istället på nedan om reklamvärdet! PR ger högt reklamvärde! En allmän tumregel inom PR- och reklambranschen är att en positiv redaktionell text om en produkt är värd 7 8 gånger mer än en annons. Källa: SvD Reklamvärdet Om du skulle annonsera i Expressen Söndag kostar en helsida kr + moms plus säkert lika mycket för att tillverka själva annonsen. Men det är inte alls lika många som läser en annons som

27 en artikel. Man brukar därför räkna med att reklamvärdet är 7 8 gånger så högt. Det innebär att om du blir intervjuad av Expressen Söndag och får en helsida är det värt kr! Det är således extremt värdefullt att synas i media i synnerhet eftersom det är så få som är förunnade att göra det. Verkar det jobbigt? Om du tycker att allt det här verkar besvärligt eller inte har råd att slanta upp minst kr + moms för att anlita en PR-konsult, har jag ett förslag. Bli medlem på Hjälp en journalist! Då slipper du fundera över vare sig hur du ska flirta in dig hos journalisterna eller var du ska få tag i pengarna för att anlita PR-konsulten och kan istället lugnt luta dig tillbaka i fåtöljen. Då kan du i princip bara glömma bort allt jag har sagt och bara satsa på att svara på efterlysningar från olika journalister. Hjälp en journalist är en mäklare mellan journalister och företag. Vill du hittas av journalister och synas i media är det den enklaste, snabbaste och billigaste vägen till framgång. Man skulle kunna säga att Hjälp en journalist är PR-branschens motsvarighet till Ikea. Det är väldigt billigt att vara med på sidan men precis som på Ikea är det du som måste göra jobbet. Och framför allt är Hjälp en journalist rena rama motorvägen till journalisternas hjärtan. Tjänsten fungerar som så att när journalister behöver hitta intervjupersoner lägger de upp sina efterlysningar på hemsidan för Hjälp en journalist.

28 När det har kommit in en efterlysning skickas den ut till alla betalande medlemmar, alla gratisprenumeranter, på Facebook, Linkedin och Twitter. Den som känner sig manad, svarar. Sidan har blivit väldigt populär bland journalister och i dagsläget är 400 journalister medlemmar. De kommer från Sveriges Television, Sveriges Radio, Dagens Industri, TV4 samt en mängd andra tidningar, tv- och radiokanaler. Samt massor av frilansare förstås. Och det tillkommer nya varje vecka. Dagliga efterlysningar Om du blir medlem på sidan får du veta vilka journalisterna söker efter just nu. Vilket naturligtvis är det absolut bästa tillfället att hamna i media! Ungefär som det är lättast att hyra ut ett hotellrum till någon som behöver ett hotellrum. Hjälp en journalist! Tvärtemot vad man skulle kunna tro har många journalister ofta ganska svårt att hitta lämpliga intervjupersoner när de väl behöver någon. Svara därför på så många efterlysningar du någonsin kan! Det blir som ringar på vattnet. Ju fler gånger du syns i media, desto fler kommer att lägga märke till dig, inklusive journalister! Och då kommer du att hamna i media ännu fler gånger! Själv har jag exempelvis hamnat i Expressen eftersom jag blivit intervjuad i Aftonbladet och hamnat i Aftonbladet eftersom jag blivit intervjuad av Expressen. Även om du svarar på en efterlysning men inte har turen att bli intervjuad just nu är chansen stor att journalisten sparar dina kon-

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Tips & trix för dig som ska starta eget

Tips & trix för dig som ska starta eget Tips & trix för dig som ska starta eget *************************************************************************************************** Innehållsförteckning ****************************************************************************************************

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Hur ditt företag blir en KUNDMAGNET

Hur ditt företag blir en KUNDMAGNET Hur ditt företag blir en KUNDMAGNET 12 hemligheter som hjälper dig tjäna mer pengar snabbt! Av Krister Maxe 2011 Copyright: Krister Maxe Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis är,

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare www.verksamt.se Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att göra en marknadsplan

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Hur du säljer till moderna kunder -hemligheterna som gör dig till en professionell säljare

Hur du säljer till moderna kunder -hemligheterna som gör dig till en professionell säljare Hur du säljer till moderna kunder -hemligheterna som gör dig till en professionell säljare av Mattias Hillestrand 2 Hur du säljer till moderna kunder Copyright 2013, Mattias Hillestrand Ansvarig utgivare:

Läs mer

Bloggen den nya reklamkanalen för företagen? Terese Nilsson KY-akademien Reklam och Marknadsföring Göteborg VT-2010. elev [Företagets namn]

Bloggen den nya reklamkanalen för företagen? Terese Nilsson KY-akademien Reklam och Marknadsföring Göteborg VT-2010. elev [Företagets namn] Bloggen den nya reklamkanalen för företagen? Terese Nilsson KY-akademien Reklam och Marknadsföring Göteborg VT-2010 elev [Företagets namn] Innehåll 1. Inledning... 1.1 Mål... 1.2 Syfte... 1.3 Bloggens

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén Många företagare startar upp verksamheter utan att egentligen fundera över

Läs mer

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R...

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... JAG KOMMER HÄR ATT VISA DIG HUR DU TAR FRAM PRODUKTER ELLER TJÄNSTER SOM GENERERAR PENGAR UTAN

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Westanders pr-handbok 2015

Westanders pr-handbok 2015 Westanders pr-handbok 2015 Westander hjälper företag och organisationer att skapa publicitet, bilda opinion och påverka politiska beslut. Vi vill bidra till att fler deltar i samhällsdebatten. 158 000

Läs mer

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 UNDERSÖKNINGSMETOD Rapporten bygger i huvudsak på en undersökning som är genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Eniro. Undersökningen, i form av telefonintervjuer,

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer

ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! VIVIANN LABBA

ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! VIVIANN LABBA ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! AV VIVIANN LABBA Attrahera Kunder! 1 2 ViviAnn Labba Agera Business Smart : Attrahera Kunder! 49 hemligheter till hur du

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

pr-handboken från Westander 2016

pr-handboken från Westander 2016 Westander hjälper företag och organisationer att skapa publicitet, bilda opinion och påverka politiska beslut. Vi vill bidra till att fler deltar i samhällsdebatten. pr-handboken från Westander 2016 174

Läs mer

TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA

TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA www.businesssmart.se ViviAnn Labba och Business Smart 2009-2010 35tips till fler kunder består utav en samling artiklar kring kundvård skrivna av ViviAnn Labba

Läs mer

Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat

Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat HANDBOK I E-POSTMARKNADSFÖRING UPPDATERAD MED e-post för sociala medier och mobila enheter INNEHÅLL 1. nycklarna till framgång 6 2.

Läs mer

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken.

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken. Säljpodden del 2 i Veckan så lyssnade jag på ett webinar som jag har följt ett tag som heter Pitt Williams. Och som har revolutionerat lite grann inom informationsmarknadsföring, ja marknadsföring över

Läs mer

Erik Geijer. Skriva för webben

Erik Geijer. Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Skriva för webben.se:s Internetguide, nr 8 Version 2.0 2012 Erik Geijer Texten skyddas enligt lag om upphovsrätt och tillhandahålls med licensen

Läs mer

Dalasmått. Affiliate. Test: Proffsen betygsätter fem olika webbutiker SID 16. Emylittle gör kläder för de allra minsta SID 6

Dalasmått. Affiliate. Test: Proffsen betygsätter fem olika webbutiker SID 16. Emylittle gör kläder för de allra minsta SID 6 FYNDIQ: Det nya fyndvaruhuset på nätet GUSTAF OSCARSON: Tydliga mål är nyckeln till framgång EN DAG MED: Proffsgarderoben.se NUMMER 3 SEPT NOV 2010 FÖR DIG SOM SÄLJER PÅ NÄTET Affiliate Nätsmart reder

Läs mer

ATT SKAPA EN NYHET. Kommunikation mellan idrottsliv och media. Sports Marketing II Fördjupningsuppsats

ATT SKAPA EN NYHET. Kommunikation mellan idrottsliv och media. Sports Marketing II Fördjupningsuppsats ATT SKAPA EN NYHET Kommunikation mellan idrottsliv och media Kurs: Sports Marketing II Uppgift: Utbildning: Yh Sportmarknadsförare Utbildningssamordnare: Caddie Sport&Business Datum: 2014-02-26 Student:,

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Systematiskt jobbsök

Systematiskt jobbsök Systematiskt jobbsök Guide till personlig marknadsplan Per Norrman, Varberg 2014-10-05 1 Tillägnas mina nya jobbsökarvänner Jeff, Per, Maritha och Mella. Bakgrund Hos en av mina tidigare arbetsgivare började

Läs mer

De 8 största misstagen

De 8 största misstagen De 8 största misstagen Som till och med smarta kvinnor gör i sin business. (Män gör dem också) Av Alice Christensson/ BarfotaChefen 1 Materialet till den här E-boken har jag hämtat till en del ur Maria

Läs mer