MARIE HAGBERG. Vad alla företagare. borde veta om. Hjälp. en journalist. Där företagare och journalister möts

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MARIE HAGBERG. Vad alla företagare. borde veta om. Hjälp. en journalist. Där företagare och journalister möts"

Transkript

1 MARIE HAGBERG Vad alla företagare borde veta om Hjälp en journalist Där företagare och journalister möts PR

2 Hjälp en journalist Där företagare och journalister möts Författare: Marie Hagberg Grafisk form: Ronny Östling / RÖD Reklambyrå AB Utgiven Citera gärna men ange källan.

3 Förord Så du vill synas i media. Grattis, då har du hittat rätt e-bok! Här kommer du att få alla mina bästa PR-tips. Plus några till. J De senaste 20 åren har jag sett till att synas i media, oavsett vad jag ägnat mig åt. Från det första (roliga!) jobbet, till att jag startade upp en internationell studentförening vid Stockholms universitet samt det egna företaget. Och en del där mellan. Effektiv PR behöver inte kosta en förmögenhet. Lär du dig hur du/ ditt företag ska göra för att synas i radio, tv och tidningar, kommer du att ha nytta av det under resten av livet.

4 Bli en företagskändis! Som småföretagare är det viktigt att få journalisterna att berätta om dig och din verksamhet eftersom det är fantastiskt bra reklam. Men du kanske inte riktigt vet hur du ska göra för att synas i media eller har råd att anlita en PR-konsult som kan hjälpa dig. Hur gör du då? Och vad är fördelarna med att synas i media? Det och mycket mer ska du få veta i den här e-boken. Först tänkte jag berätta om skillnaden mellan PR och reklam. Satsar du på reklam, anlitar du förmodligen en reklambyrå för att de ska ta fram en bra idé och till exempel producera en annons, som du sedan publicerar i en tidning. Satsar du på PR försöker du hamna på redaktionell plats, det vill säga bli intervjuad av journalister och bli omskriven i tidningen. PR innebär alltså att du försöker förmå någon annan att berätta om ditt företag. Reklam är när du själv berättar om ditt företag. Med andra ord: PR är vad du förtjänar och reklam är vad du betalar för. Men det bästa brukar vara en kombination av reklam och PR. Syns du inte, finns du inte! Anledningen till att många företag vill bli omskrivna i media är att det skapar trovärdighet. Det bygger varumärket och har högt läsvärde eftersom det är någon oberoende part som har berättat om dig och ditt företag. En annan stor fördel är att om du blir intervjuad i radio, tv och/eller tidningar blir du mer känd.

5 Blir du känd får du förmodligen fler uppdrag, du får sälja mer, du sparar pengar eftersom du inte behöver annonsera lika mycket, du får lättare fler kunder, du kan lättare attrahera nya medarbetare, du kan få föreläsa, få fler besökare på hemsidan och en massa andra fördelar. Själv har jag fått skriva dejtingböcker, gjort relationsspel samt fått PR-uppdrag tack vare att jag synts så mycket i media. Att få PR öppnar helt enkelt upp nya möjligheter. Dessutom är det roligt att bli intervjuad! Prins Carl-Philip och Camilla Läckberg Tänk bara på prins Carl Philip. Tror du att han hade fått tävla med Porsche om han inte varit prins? Eller hade Camilla Läckberg fått skriva både barn- och kokböcker om hon inte redan var en firad deckarförfattare? Det är förstås möjligt att båda två hade fått göra det de gör men kändisskapet har garanterat gjort att det gått oändligt mycket snabbare. Eftersom vi tycker mer om någon vi relatera till och därmed blir mer benägna att välja den personen. Vad innebär det för dig i PR-sammanhang? Jo, ju fler gånger du blir omskriven i media, desto starkare blir ditt varumärke och ju större är sannolikheten att du kommer att bli vald nästa gång någon behöver det du erbjuder, i synnerhet om det är tjänster du säljer. Tänk själv när du googlar. Om du har två personer att välja mellan, vem blir du mest intresserad av? Förmodligen den som blivit omskriven mest.

6 Hur gör du då för att bli en företagskändis? Stora företag som Ikea har förstås egna PR-byråer som hjälper dem att synas i media. Jag förmodar dock att du inte har någon miljonbudget att spendera på PR-aktiviteter. De flesta av oss småföretagare brukar inte ha det utan måste istället bygga våra egna varumärken. Då har jag en god nyhet! Gyllene tid för PR Många tidningar gör sig av med medarbetare, vilket innebär att färre journalister ska göra mer. Enligt tidningen Journalisten förlorade minst 398 personer arbetet under Om du då kan servera, helst en färdigskriven, artikel är det perfekt! Put the news in use Tumregeln är att om du har något att säga, säg det. Ta bara upp telefonen och ring första bästa journalist. Antingen du har startat ett nytt företag, fått in en stor order, gjort en spännande marknadsundersökning eller vad som helst. Det behöver inte handla om något uppseendeväckande, även om det naturligtvis hjälper. Om det är något som räddar jobb eller kommunens ekonomi kommer det garanterat in i den lokala dagstidningen! Nyhetsvärde Tricket för att komma med i media är att förstå hur journalister tänker. Och de tänker hela tiden på vad de kan erbjuda sina tittare, läsare eller lyssnare. När du hör av dig till en journalist kommer hon att ställa sig två frågor:

7 1. Är det här bra och intressant? 2. Kommer det här att intressera min publik? Nyckelordet är nyhetsvärde. Det ska vara något som får journalisten att höja på ögonbrynen. Något som sticker ut. Det som är normalt kan aldrig bli en nyhet. Om en hund biter dig är det ingen nyhet men om du biter en hund skulle det vara en nyhet eftersom det är annorlunda. Journalister är allergiska mot folk som försöker utnyttja dem som reklambärare. Du kan absolut inte ställa några krav eller räkna med några som helst gentjänster. Det vet jag av egen erfarenhet. Reklam? Det var en tjejtidning som brukade intervjua mig om dejting i varje nummer. Tjejtidningar skriver nästan bara om relationer. När jag gav ut mitt relationsspel tyckte jag därför att de kunde hjälpa mig lite tillbaka, genom att skriva om spelet eftersom jag ställt upp så otroligt många gånger för dem under årens lopp. Det tyckte inte de. Och så blev jag inte intervjuad av dem på flera månader. Så var försiktig. PR kan nämligen vara mycket men det är inte reklam! Det allra säkraste sättet att komma in i media är att satsa på en annons. Mer om reklam Många vill gärna passa på att göra reklam för sitt företag när de blir intervjuade av en journalist. Gör inte det, då riskerar du bara att inte få vara med fler gånger. Satsa istället på att göra ett gott intryck så att journalisten vill intervjua dig igen.

8 Noll intresse? Hur orkar du gå vidare om du får många nej trots att din idé rimligen borde vara bra och intressera fler än bara dig själv? Det är tråkigt när sådant händer men tricket är att inte ta det personligt. Det är ungefär som om du dejtar du blir inte intresserad av alla du träffar eftersom du har dina egna preferenser. Tänk likadant när det gäller journalister. Det är en omöjlighet att journalisterna kan bli intresserade av alla pressmeddelanden som kommer in eftersom vi alla har olika smak. Ett vanligt uttryck bland säljare är Om du gör 100 knack, blir det tio snack och ett tack. Om du kontaktar 100 journalister får du prata med tio och förhoppningsvis är det en av dem som nappar. Fundera över: Vad blir du själv intresserad av när du läser tidningen, tittar på tv eller lyssnar på radio? Andra som har lyckats bra i media, vad säger de? Andra tycker att ju fler nej de får, desto närmare kommer de ett ja. Det gäller att ha mod att ringa. Det som stoppar de flesta är att de är mer rädda för ett nej, än motiverade av ett ja. Du kommer få ett antal nej innan du får ett ja och det är helt ok. Det är därför många duktiga säljare har så hög aktivitet; för att hinna stöka undan alla Nej och komma fram till ett Ja så snabbt som möjligt.

9 Själv har jag blivit intervjuad över gånger i radio, tv och tidningar. Det finns förstås flera anledningar till det men jag tror att en stor del av framgången beror på att jag är väldigt frispråkig och kan säga nästan vad som helst, även i direktsändning i radio och tv. De slipper dra informationen ur mig. Dessutom vet jag vad jag pratar om och är oftast tillgänglig vilket är viktigt! Var tillgänglig! När journalisten väl hör av sig, kasta allt annat åt sidan och gör allt för att hjälpa till. Direkt. Det duger inte att återkomma tre timmar senare, då kan det vara för sent! För ett par år sedan blev jag kontaktad av TT via e-brev. När jag såg det två-tre timmar senare hade de hittat någon annan. I journalistens värld ska allt helst vara klart igår. Eller förrgår. Om det är du själv som har kontaktat en journalist är det extra viktigt att det är lätt att få kontakt med dig. Lurpassa vid telefonen och kolla din e-post regelbundet. Utan spaning, ingen aning! För att få goda idéer är det bra att konsumera mycket media. Läs alla tidningar du kommer över, surfa på internet och lyssna så ofta som möjligt på radio. Själv har jag till och med en radio i badrummet... På så sätt blir du din egen framtidsanalytiker. Du kommer helt enkelt att få en känsla för vad som kommer i framtiden och kan anpassa dig efter det. Ring, ring! Eftersom du läser så mycket kommer du få en känsla för vilka tidningar som kan vara intresserade av ditt ämne. Fundera ut vem

10 på redaktionen som kan vara intresserad av att skriva om dig och kontakta den journalisten. Annars kan du alltid kontakta redaktionschefen eller redaktionssekreteraren. Båda sitter i beslutande och planerande funktioner. På radion är det producenter - eller redaktionssekreterare du ska söka. Inom tv-världen brukar redaktionssekreterarna tituleras Intake. Annars är det bara att ringa upp växeln och fråga, de vet. Du behöver absolut inte vara rädd för att ta kontakt med en journalist, de behöver trots allt innehåll till sina tidningar, radio- och tv-program. Det finns mycket att fylla enligt Sveriges Tidskrifter finns det kanske tidskrifter, kundtidningar med mera i Sverige. Över journalister är med i Journalistförbundet förutom alla frilansare. Alla är de beroende av bra material. Tänk på det. Mediavärldens egen näringskedja De flesta som vill få PR vill komma med i de stora tidningarna eller TV4s morgonsoffa direkt. Glöm det! Det kommer inte att hända. Såvida du inte gifter dig med kungen eller gör något motsvarande förstås. För mig tog det flera år att hamna i morgonsoffan. Å andra sidan har jag varit där flera gånger vid det här laget. :-) Satsa på de små tidningarna och/eller branschtidningar istället! Jag brukar tänka på det som en näringskedja. I naturen blir små djur uppätna av de större. En abborre blir uppäten av en gädda som i sin tur blir uppäten av en fiskgjuse. Är du helt okänd eller i alla fall näst intill, rekommenderar jag att du börjar med att kontakta en lokaltidning och förhoppningsvis blir omskriven i den. Någon på den lokala dagstidningen läser

11 lokaltidningen och vill också skriva om dig. Till slut kanske någon på TV4 läser dagstidningen och så hamnar du där. Ju fler små publikationer du blir uppmärksammad av, desto större är chansen att du fastnar på de stora tidningarnas radar. Eftersom de flesta journalister älskar att läsa och ofta läser så mycket de kan. Dessutom har den lokala dagstidningen stor spridning procent läser den, vilket innebär att det kan vara mycket lönsamt att synas där. Lokala tidningar är dessutom väldigt benägna att ta in lokalt material. Hur som helst kan det vara bra att inte komma med i TV direkt eftersom vanan också har betydelse. Det kan vara bättre att ha blivit intervjuad tio gånger i mindre publikationer först så att du vet vad du ska säga och är bättre rustad när det väl är dags. Journalister vill ha ett scoop Vill du kontakta två konkurrerande tidningar som till exempel Expressen och Aftonbladet, ring gärna den ena först och berätta att de har första tjing på vad du har att säga, innan du kontaktar den andra någon vecka senare eller två. Annars kan de bli irriterade eftersom journalister alltid vill vara först med en nyhet. Blir journalisten intresserad, skicka även ett pressmeddelande som du naturligtvis har förberett i förväg. Det behöver inte vara så avancerat - se det som att du skriver ett personligt brev till en vän, inte till en tidning. Här är några formalia:

12 Skriv ett pressmeddelande Sätt logotypen högst upp i vänstra hörnet. Skriv ordet Pressmeddelande och dagens datum. Ha en kort och slagkraftig rubrik som berättar vad det handlar om samt en intresseväckande inledning om själva nyheten. Kolla i damtidningar hur de formulerar sina rubriker. De är ofta väldigt bra och säljande. Så här gör du för att se snyggare ut i dina byxor eller Fin på en kvart. Annars bör du använda minst ett av orden när, var, hur, vem, vad, varför. Rubriken är dessutom det första som journalisten ser i ett pressmeddelande och därmed ofta det som fäller avgörandet för om det kommer att bli en artikel eller ej. Företagsnamnet ska du dock inte ha med i rubriken. Skriv därefter vad det handlar om, rakt upp och ner. Istället för att traggla tekniska specifikationer etcetera, skriv vad tjänsten eller produkten gör för nytta. Lägg in några citat från dig själv. Det ska vara ungefär som en artikel i tidningen. Kom ihåg kontaktuppgifterna! Mobiltelefon, e-post och hemsida. Det är alldeles för många som missar det. Avsluta med att presentera verksamheten på 4 6 rader, ungefär som det ser ut i en platsannons. Det är allt. Och just ja. Hela pressmeddelandet ska vara på max en A4 och skrivas in direkt i e-brevet, så att det dels blir överskådligt direkt, dels att journalisten bara behöver klippa och klistra in det i sin artikel. Är det längre än så måste du korta ner det!

13 Lämpliga tillfällen att skicka pressmeddelande Vid produktnyheter När du nyanställer När du gör nya affärer Vid varsel När du har nya kunder Vilken tid? Det brukar vara bäst att kontakta media på morgonen. Gärna senast klockan nio om det är morgon- eller kvällspress. Men kom ihåg webbtidningar, lokalradion och lokal-tv också. Ibland sätter sig varumärket bättre om det blir uppläst. Hur ofta kan jag kontakta journalister? Det beror på. Om du har något nytt och intressant att komma med, kan du höra varje vecka. Annars brukar det vara lagom att höra av sig varannan till var tredje månad. Enligt en kanadensisk undersökning använder 65 procent av journalisterna bara ett pressmeddelande i veckan. (Källa: HARO) En stor dagstidning kan få minst 300 pressmeddelanden under en och samma dag. Det är extremt svårt att komma med så du behöver inte känna dig knäckt om du inte gör det. Har du lokala nyheter är det betydligt lättare att ta sig in i den lokala tidningen. Lokala tidningar gillar ofta lokalt material. Att komma in i Expressen eller Aftonbladet är verkligen som att passera ett nålsöga. Men försök!

14

15 Twittra Ett knep att få kontakt med journalister är Twitter. Knappt 20 procent av befolkningen twittrar men av dem är det väldigt många journalister! Följ journalister där! Då går det att ha en dialog med journalisten på ett opretentiöst sätt. Hör av dig! Kommer du inte på något journalister kan skriva om, kan du höra av dig i alla fall om du har läst en artikel som tangerar ditt ämne. Antingen du håller med eller är emot alternativt vill ge din egen version. Målet är att du ska uppfattas som experten inom ditt område och att journalisterna själva ska höra av sig frivilligt i framtiden. Lång pressläggning Vissa magasin har upp till ett halvårs pressläggning. Det innebär att om du vill synas om ett halvår i media, bör du kontakta journalisterna redan nu. Påfallande många av alla som slagit igenom över en natt, har kämpat i många år för att göra det. Här till vänster pryder jag min första löpsedel.

16 Övning ger färdighet Har du aldrig blivit intervjuad av en journalist kan det kännas bättre om du tränar lite först. Ordna helt enkelt en testintervju med en kollega eller kompis. Be personen ifråga att ta öppna, snälla frågor först och sedan tuffare och tuffare. Förbered intervjun Stolpa vad du själv vill ta upp. Kom gärna med ett eget artikelförslag också, speciellt om det är en frilansare som intervjuar dig. Fyra heta tips för framgång: 1. Fundera i förväg över vad journalisten kan tänkas fråga om och förbered möjliga svar. 2. Svara engagerat på frågorna. 3. Var positiv. 4. Slutligen, du har arbetat hårt för att få den här intervjun, så tänk positivt och ha det så trevligt! Ställ upp för studenter! Om du har riktigt tur får du öva på en student som vill intervjua dig. De brukar ställa knepigare, mer utmanande frågor än etablerade journalister samtidigt som det är relativt ofarligt att bli intervjuad av en sådan. En extrabonus är att om du har varit schysst mot en student är chansen stor att hon är schysst tillbaka när hon väl är ute på mark-

17 naden. Den som är praktikant idag kan vara nyhetschef om ett år. Bygg långsiktiga relationer! Nervös inför tv-framträdandet? Radio- och tv-journalister är experter på att få folk att känna sig bekväma och väl till mods. Så du behöver inte vara orolig. När du väl sitter där kommer du förmodligen glömma bort att det är en miljon människor som kan se dig. Det brukar vara ganska litet och intimt i studion så du kommer förmodligen knappt att tänka på det. Är du ändå nervös, försök att avleda hjärnan och tänk på något som gör dig på gott humör istället. Hur som helst brukar det vara roligt att vara med i radio och tv! I synnerhet de första gångerna. De flesta kvinnor tycker förmodligen också att det är ganska härligt att bli sminkade och få håret fixat av ett proffs. Men för säkerhets skull, så att du inte går dit med otvättat hår och blank näsa, fråga innan om de gör sådant. På mindre stationer är det mindre sannolikt att de gör det. Under intervjun Säg det viktigaste först Använd bra citat Var tyst om journalisten är tyst! (Det är annars ett vanligt journalistknep att vara tyst för att få intervjupersonen att bli lite nervös och därmed prata på för att undvika pinsam tystnad. Och förhoppningsvis säga något hon/han inte tänkt )

18 Grattis till intervjun! Grattis, du har precis blivit intervjuad! Även om du nu är så euforisk att du vill berätta för hela världen, inklusive alla du känner på Facebook, om vad du har varit med om gäller det att vara tyst. När du precis har blivit intervjuad får du bara nämna publikation och möjligen ämne. Gå absolut inte in på några intervjufrågor. Korrekturläsa? När artikeln är skriven och du får läsa den, hur mycket kan du ändra och lägga till? Ska du märka ord eller om ett citat blir fel? Själv brukar jag vara väldigt tillmötesgående om det inte blir direkta fel; om journalisten gett mig en annan titel, satt mig på ett annat företag eller gett mig ett annat namn. Blir du intervjuad har du alltid rättighet att få dina egna citat upplästa för dig i telefon innan artikeln går till tryck. Påpeka annars att det är bättre att det blir rätt från början. Intervjun är publicerad När du väl har blivit intervjuad däremot, då tycker jag att du ska berätta det för alla du känner och träffar på! För att få ut mesta möjliga av din PR-framgång; rama in och sätt upp artikeln på ditt kontor där många kan se den, lägg upp på din hemsida och länka till den på Facebook.

19 Tacka och spara Om du hamnar i tidningen och får en massa uppdrag tack vare det, då ska du absolut undvika att berätta om det för journalisten! Annars kommer journalisten att undra vad hon gjorde för fel; om texten var för reklamig eller vad det var som hände. Säg absolut ingenting om resultatet! Däremot bör du alltid tacka för en trevlig intervju! Se även till att spara på journalistkontakter. Om de varit intresserade av dig en gång, är chansen stor att de vill skriva om dig igen. Speciellt om du varit snäll, trevlig och hjälpsam. Krishantering? Blir du tillräckligt känd kommer det att komma en dag då journalisterna vill dra ner dig. Ju fler artiklar du är med i, ju närmare kommer den dagen. Men om du har tillräckligt många positiva artiklar om ditt företag kommer de dåliga nyheterna att spädas ut. Ta Ingvar Kamprad inte ens det faktum att han var nära lierad med ett nazistparti under sin ungdom gjorde att hans popularitet gick ner. Eftersom det har skrivits så extremt många positiva artiklar om honom. Hans varumärke är helt enkelt genomstabilt och ingenting tycks kunna knäcka hans eller Ikeas rykte. Men som småföretagare behöver du inte vara speciellt orolig för att journalister ska vända sig emot dig. I allmänhet brukar de vara snälla och i synnerhet mot sådana som är ovana vid att bli intervjuade.

20 På grund av det samt att jag inte är speciellt insatt i ämnet har jag valt att inte nämna något mer om det förutom den ädla konsten att pudla! Pudla Om du har du gjort bort dig offentligt och det blir negativ press, erkänn dina fel så fort du bara kan! Blotta strupen direkt istället för att gömma dig, ljuga eller slingra dig. Ju snabbare du är med att blotta strupen desto snabbare kommer journalisterna att ge sig och förhoppningsvis inte gräva djupare efter fler saker du kan ha gjort. En bild säger mer än tusen ord Tänk bildmässigt eftersom alla journalister, inklusive de som jobbar vid radion, gillar bilder. Hur skulle din verksamhet se ut i bild? Finns det något du gör som du kan göra en rolig, intressant bild av? Om den är riktigt bra kan den få ett eget liv och du mer uppmärksamhet. Studera Ryanairs VD Michael O Leary, Virgins skapare Sir Richard Branson eller den svenska entreprenören Pigge Werkelin. Alla tre har ofta spektakulära bilder, vilket ger extra PR. Pressbild Pressbilder, det vill säga bilder av dig själv eller din produkt, är viktiga eftersom läsarna vill se vem eller vad de läser om. Se till att bilderna är högupplösta och tagna av en proffsfotograf. Gärna en ansiktsbild. Ha bilderna på din hemsida så att journalisten kan

21 ladda ner dem direkt, ifall du inte är tillgänglig och kan skicka över dem. Eftersom en bild säger mer än tusen ord, är det viktigt att den är bra och representativ. Den behöver dock inte vara stentråkig med dig uppklädd i dräkt eller kostym. Möjligen med undantag om du jobbar på en bank. Fokusera istället på att bilden illustrerar vad du jobbar med så att den matchar ditt varumärke och visar din personlighet. Målet är att läsarna ska säga att du ser ut som du verkar vara. Bär färgglada kläder Om du vet att du ska bli fotograferad ha gärna på dig färgglada kläder. En gång var jag med i en ganska stor artikel i DN. Det var jag och en massa kändisar som blev intervjuade men jag var den enda som kom med i bild. Jag vet inte riktigt varför men misstänker att det var för att jag var den enda som bar en röd blus.

22 Fler tips: Egna artiklar Kan du skriva någorlunda hyfsat är det också bra att skriva ihop egna artiklar och lägga ut på hemsidan. Vilket även Google gillar. Inom ditt ämnesområde förstås. Skriv gärna att det är gratis att ladda ner artiklarna mot att källa anges. Det är nämligen ingen självklarhet annars att tidningen gör det. Tillverka högaktuella artiklar Ett sätt att komma på högaktuella artiklar är att ta ett typiskt trendord: Närproducerat Twitter Coach Facebook Mindfulness 5:2 Kombinera det med typiska tidningsord: Semester Höst Sex Diet Hundpromenad Väder Pengar Hur skapar du en artikel som är aktuell just nu? Jo, kombinera trend- och tidningsord!

23 Så här coachar du dig själv med mindfulness under hundpromenaden. Så lyckas du med 5:2-dieten. Så höststädar du snabbt så att du får mer tid till sex och tjäna pengar. Insändare och debattartiklar Testa gärna att skriva insändare och debattartiklar också. Det har väldigt högt läsvärde. Ha pressrum på hemsidan! Skapa ett pressrum på din hemsida som innehåller värdefull information som media kan använda. Det bör innehålla hög- och lågupplösta bilder på kontaktpersoner, pressmeddelanden, företagsnyheter, fakta om företaget, topplistor, artiklar som har skrivits om företaget, tips Du kan även inkludera en lista med ämnen som du har expertkunskaper inom. Topplistor Media älskar topplistor. Det kan vara dina fem bästa hälsotips, sju sätt att göra bättre bankaffärer, tio sätt att städa snabbare Fundera över vad du har i din verksamhet som kan hjälpa andra. Och lägg till en siffra på allting! Tre, fem, sju eller tio. Om du inte kommer på några tips kan du fråga runt i omgivningen! Det kan finnas självklara idéer som någon annan ser om du bara ber om tips. Fråga personer i din målgrupp om vad de vill veta mer om eller är nyfikna på. Fråga kunder, medarbetare etcetera.

24 En gång när jag hade skrivit ihop en sådan lista och lagt ut den på hemsidan, tog det bara ett par dagar innan tidningen Amelia ringde och ville intervjua mig. Undersökningar Tidningar ÄLSKAR procenttecknet. Kan du göra din egen undersökning? Försök inte vara smart och tänka ut vad journalisterna kan tänkas vara intresserade av utan fundera snarare på vad du själv skulle vara intresserad av att veta inom ett visst område. Om du själv är intresserad av ett visst ämne är sannolikheten större att fler kan vara intresserade, inklusive journalister. Inkludera max fem frågor, så får du högre respons när du frågar. Journalister kommer att finna undersökningen extra intressant om du upprepar den varje år så att det går att se tendenser. SurveyMonkey är bra och billig. Sifo är förstås bäst vilket också ökar dina chanser att komma med i TT men kostar minst moms, för att ställa en enda fråga. Annars kan du fråga närmaste gymnasium/universitet/högskola om någon/några av deras studenter behöver praktik. Ett annat alternativ är att använda någon annans statistik. Kolla till exempel Statistiska Centralbyrån, vad de har för något. Det behöver inte ens var din egna, så länge du uppger källan. Instifta ett pris! Det kan vara ett kontroversiellt som Årets pucko eller ett mer hedervärt som Årets miljökämpe.

25 Trender! Journalister älskar trender. Vad är trenderna inom din bransch? Berätta för journalisten eftersom de inte vet om ingen berättar. Kolla gärna in USA vad som är trendigt där inom din bransch eftersom det mesta som händer där kommer till Sverige förr eller senare. Temadagar På sidan temadagar.se kan du hitta årets temadagar och se om du kan knyta an till någon dag för att göra en marknadsundersökning eller något annat om. Om du odlar tulpaner kan det vara lämpligt att undersöka vilka tulpaner som säljer bäst under året eller i ett visst område, inför Tulpanens dag den 15 januari. Inför Alla hjärtans dag den 14 februari brukar många dejtingsajter göra olika undersökningar eftersom tidningarna är mer benägna än vanligt att skriva om relationer då. På Trafikoffrens dag den 16 november kan det vara lämpligt att informera om hur många som faktiskt blir trafikoffer på grund av alla fortkörare och rattonyktra. e-bok! Det kan vara lättare att föra ut ditt eget budskap om du skriver en e-bok, som den här. Om du har en egen kennel och säljer Berner Sennen-hundar kan du skriva en e-bok om rasen. Därefter distribuerar du ut boken på så många ställen du någonsin kan Facebook, Linkedin, Twitter Gratis förstås. Då kommer förhoppningsvis fler att bli intresserade av just sådana hundar och

26 sannolikheten ökar att de köper av just dig. Det är förvisso mer marknadsföring än PR men allt hör ihop. Gödsla med produkter Har du skrivit en bok eller har du något annat du vill berätta om i media? Var generös och skicka till så många journalister/redaktioner du kan! Just produkter kan nämligen vara tacksamt för redaktioner att nämna eftersom det är ett billigt sätt att fylla tidningen. Ingen journalist behövs för att skriva artiklar. Får jag betalt? Det är många förhoppningsfulla som undrar om de får betalt om de blir intervjuade och i så fall hur mycket. Men nej, ledsen över att behöva göra dig besviken men normalt sett får du inte ett öre. Betalningen är snarare att du får synas med ditt budskap. Men deppa inte över det. Läs istället på nedan om reklamvärdet! PR ger högt reklamvärde! En allmän tumregel inom PR- och reklambranschen är att en positiv redaktionell text om en produkt är värd 7 8 gånger mer än en annons. Källa: SvD Reklamvärdet Om du skulle annonsera i Expressen Söndag kostar en helsida kr + moms plus säkert lika mycket för att tillverka själva annonsen. Men det är inte alls lika många som läser en annons som

27 en artikel. Man brukar därför räkna med att reklamvärdet är 7 8 gånger så högt. Det innebär att om du blir intervjuad av Expressen Söndag och får en helsida är det värt kr! Det är således extremt värdefullt att synas i media i synnerhet eftersom det är så få som är förunnade att göra det. Verkar det jobbigt? Om du tycker att allt det här verkar besvärligt eller inte har råd att slanta upp minst kr + moms för att anlita en PR-konsult, har jag ett förslag. Bli medlem på Hjälp en journalist! Då slipper du fundera över vare sig hur du ska flirta in dig hos journalisterna eller var du ska få tag i pengarna för att anlita PR-konsulten och kan istället lugnt luta dig tillbaka i fåtöljen. Då kan du i princip bara glömma bort allt jag har sagt och bara satsa på att svara på efterlysningar från olika journalister. Hjälp en journalist är en mäklare mellan journalister och företag. Vill du hittas av journalister och synas i media är det den enklaste, snabbaste och billigaste vägen till framgång. Man skulle kunna säga att Hjälp en journalist är PR-branschens motsvarighet till Ikea. Det är väldigt billigt att vara med på sidan men precis som på Ikea är det du som måste göra jobbet. Och framför allt är Hjälp en journalist rena rama motorvägen till journalisternas hjärtan. Tjänsten fungerar som så att när journalister behöver hitta intervjupersoner lägger de upp sina efterlysningar på hemsidan för Hjälp en journalist.

28 När det har kommit in en efterlysning skickas den ut till alla betalande medlemmar, alla gratisprenumeranter, på Facebook, Linkedin och Twitter. Den som känner sig manad, svarar. Sidan har blivit väldigt populär bland journalister och i dagsläget är 400 journalister medlemmar. De kommer från Sveriges Television, Sveriges Radio, Dagens Industri, TV4 samt en mängd andra tidningar, tv- och radiokanaler. Samt massor av frilansare förstås. Och det tillkommer nya varje vecka. Dagliga efterlysningar Om du blir medlem på sidan får du veta vilka journalisterna söker efter just nu. Vilket naturligtvis är det absolut bästa tillfället att hamna i media! Ungefär som det är lättast att hyra ut ett hotellrum till någon som behöver ett hotellrum. Hjälp en journalist! Tvärtemot vad man skulle kunna tro har många journalister ofta ganska svårt att hitta lämpliga intervjupersoner när de väl behöver någon. Svara därför på så många efterlysningar du någonsin kan! Det blir som ringar på vattnet. Ju fler gånger du syns i media, desto fler kommer att lägga märke till dig, inklusive journalister! Och då kommer du att hamna i media ännu fler gånger! Själv har jag exempelvis hamnat i Expressen eftersom jag blivit intervjuad i Aftonbladet och hamnat i Aftonbladet eftersom jag blivit intervjuad av Expressen. Även om du svarar på en efterlysning men inte har turen att bli intervjuad just nu är chansen stor att journalisten sparar dina kon-

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Handledning för presskommunikation

Handledning för presskommunikation Handledning för presskommunikation INLEDNING Du har säkert hört den gamla klyschan syns du inte så finns du inte. Det är givetvis ett lite tillspetsat budskap, men faktum är att det ligger ganska mycket

Läs mer

Några tips om du man kan jobba med media och PR

Några tips om du man kan jobba med media och PR Några tips om du man kan jobba med media och PR 1. Höras och synas i media Idag är konkurrensen om medias utrymme stenhård. Den som vill synas och höras måste själv vara aktiv. Hur man lyckas beror mindre

Läs mer

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Jonathan Jensen Dejtinghandboken.com Innehåll Inledning... 3 Tips 1: Varför?... 4 Tips 2: Våga fråga... 6 Tips 3: Visa inte allt (på en gång)... 7 Tips

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 8, januari 2015 * * * * *************************************************** Checklista för ett

Läs mer

Får jag skriva ditt marknadsföringsmaterial?

Får jag skriva ditt marknadsföringsmaterial? Får jag skriva ditt marknadsföringsmaterial? Jag älskar att skriva! Säljbrev. Annonser. E-postkampanjer. Nyhetsbrev. Banners. Broschyrer. Flyers. Direktreklam. Tackbrev. Enkäter. Landningssidor. Hemsidor.

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK PROSPEKT MEDIAS HANDBOK 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 FACEBOOK 4-5 INSTAGRAM 6-7 TWITTER 8-9 LINKEDIN 10 YOUTUBE 11 2 INLEDNING Idag är sociala medier ett måste i ett företags mediemix. Det har blivit

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

FRÅN AFFÄRSIDÉ TILL SUCCE

FRÅN AFFÄRSIDÉ TILL SUCCE FRÅN AFFÄRSIDÉ TILL SUCCE Tips för att ta din affärsidé till nya nivåer FEEDBACK, FEEDBACK, FEEDBACK, FEEDBACK... OCH FEEDBACK! Feedback är guld värt. Skaffa feedback på din affärsidé. Ta steget och våga

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

De största just nu är Facebook och Twitter. Även Google har lanserat ett, Google Plus.

De största just nu är Facebook och Twitter. Även Google har lanserat ett, Google Plus. Sociala medier De största just nu är Facebook och Twitter. Även Google har lanserat ett, Google Plus. Dessutom finns Linkedin, där man kan återknyta kontakten med gamla vänner och kollegor och StayFriends,

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Så lyckas du med marknadsföring och varumärkesbyggande. Lisbeth Larsson. Grant Thornton International. All rights reserved.

Så lyckas du med marknadsföring och varumärkesbyggande. Lisbeth Larsson. Grant Thornton International. All rights reserved. Så lyckas du med marknadsföring och varumärkesbyggande Lisbeth Larsson Världens mest värdefulla varumärken 1. Apple 2. Google 3. IBM 4. McDonalds 5. Microsoft Några kända varumärken i Göteborg Dagens presentation

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening MARKNADSFÖRING

Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening MARKNADSFÖRING Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening 2014 MARKNADSFÖRING INNEHÅLL 1 MEDIA... 3 2 ANNONSER... 4 3 SOCIALA MEDIER OCH WEBBEN... 5 4 TRYCKSAKER... 7 5 KOM IHÅG-LISTOR...

Läs mer

Unionens #twitterskola

Unionens #twitterskola Unionens #twitterskola Inledning Det finns framförallt två anledningar till att Twitters korta meddelanden på 140 tecken blivit en sådan succé. Den ena är att människor formulerar sig klart och tydligt

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Tändvätska för att hitta din glöd privat och på jobbet! Att ge varandra tändvätska innebär att vi ger varandra rätt energi. Då får vi

Läs mer

2. Innehållsförteckning

2. Innehållsförteckning 1. Sammanfattning Marknadsföring betyder oerhört mycket för MQ. De sattsar allt på utomhusreklam som ger ett stort intryck istället för att sprida ut reklamen. De börjar förbereda sina kampanjer långt

Läs mer

Dialog bygger relationer

Dialog bygger relationer Tema Social Media Newsroom: Som många säkert har sett, lanserade MyNewsdesk för några veckor sedan en ny design på social media newsroom. Men vad innebär det för dig och ditt företag, vilka fördelar ger

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu.

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. HUR 1. Hur skiljer sig content marketing från traditionell reklam? 2. Varför snackar alla om content marketing? 3. Så bygger

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

Direktkanal till Sveriges småföretagare & entreprenörer! www.driva-eget.se. 1O SIDOR Chefa som Åsa och gör ett klipp DIN START SNABBTESTA

Direktkanal till Sveriges småföretagare & entreprenörer! www.driva-eget.se. 1O SIDOR Chefa som Åsa och gör ett klipp DIN START SNABBTESTA >> Frisören som vågar anställa Tillväxt verkets gratisfälla CAMILLA Gå inte i Direktkanal till Sveriges småföretagare & entreprenörer! www.driva-eget.se Nr 4 2012 79 kr EXTRA bok med 400 RÅD! FÖRETAGARE

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE #Twitterboken - smarta tips från första kvittret till att flyga fritt En grundläggande manual såväl som affärstips kring hur du får ut det bästa av twitter. Innehåller essutom

Läs mer

Strategi i sociala medier för att lyfta Region Västerbotten som organisation

Strategi i sociala medier för att lyfta Region Västerbotten som organisation Strategi i sociala medier för att lyfta Region Västerbotten som organisation Vi har i det här arbetet tagit fasta på några av de personlighetsdrag som kännetecknar Region Västerbotten. I uppdragsbeskrivningen

Läs mer

HANDLEDARE: Jonny Pedersen Datum: (Detta skrevs i November 09)

HANDLEDARE: Jonny Pedersen Datum: (Detta skrevs i November 09) DOKUMENTATIONER IDÈSKISS ÄMNESOMRÅDE: Webbdesign och marknadsföring HANDLEDARE: Jonny Pedersen Datum: (Detta skrevs i November 09) Min idéskiss: Jag ska skapa en hemsida vars syfte är att tjäna pengar.

Läs mer

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju!

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! LNU Karriär Lite konkreta tips inför anställningsintervjun. Att förbereda sig inför intervjun är A och O. Ta reda på så mycket som möjligt om företaget

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

andra... då vill den andra personen plötsligt träffa dig igen.

andra... då vill den andra personen plötsligt träffa dig igen. Högkänslighet Comfort Zone, november 2008 Copyright 1999-2010 Elaine N. Aron, Ph.D. All rights reserved Copyright 2012 den svenska översättningen EM Bruhner. Alla rättigheter reserverade Fler artiklar

Läs mer

BUDSKAP. Konkurrenter. Ditt budskap

BUDSKAP. Konkurrenter. Ditt budskap DIN MARKNADSPLAN BUDSKAP Konkurrenter Ditt budskap KONKURRENTERS BUDSKAP Egenskaper? Fördelar? Påståenden/löften? USP Garantier Etc. DITT BUDSKAP Egenskaper? Fördelar? Påståenden/löften? Garantier? USP?

Läs mer

[Innehåll] Sida 2, Sida 3 - Persona Sida 4, Sida 5 - Persona Walk-Through Sida 6 - Reflektioner

[Innehåll] Sida 2, Sida 3 - Persona Sida 4, Sida 5 - Persona Walk-Through Sida 6 - Reflektioner [Innehåll] Sida 2, Sida 3 - Persona Sida 4, Sida 5 - Persona Walk-Through Sida 6 - Reflektioner [Rune Tennesmed] [Göran Hultgren] Profil Kön Ålder Arbete/roll [Kund] [Man] [46 år] [Sågverksoperatör] Personlighet

Läs mer

Tjäna pengar på din blogg

Tjäna pengar på din blogg Köp och ladda ner den kompletta e-boken Tjäna pengar på din blogg Den kompletta e-boken är på 65 sidor, fullmatade med inspiration, konkreta tips, förslag och idéer. Boken kostar 179 kr, men håll utkik

Läs mer

Maxat med möjligheter

Maxat med möjligheter Maxat med möjligheter Om du gillar omväxling, problemlösning och att göra saker med händerna är VVS och fastighet ditt program. Du lär dig yrket både i skolan och ute på arbetsplatser, i branscher som

Läs mer

Driva Eget - direktkanalen till Sveriges småföretagare

Driva Eget - direktkanalen till Sveriges småföretagare MEDIAPLAN 2014 Driva Eget - direktkanalen till Sveriges småföretagare - Ökar med 14 % Tidning Sajt Mobil Event FAKTA OM TIDNINGEN Småföretagare 0-10 anställda Når beslutsfattare och VD Utgåvor per år:

Läs mer

Less is more Andrea del Sarto

Less is more Andrea del Sarto Ord Less is more Andrea del Sarto 2 Wordpower skriver era texter Låt oss hjälpa er med skrivande, både i stort och smått! Vi arbetar enligt journalistiskt arbetssätt och tar hand om er löpande nyhetsrapportering.

Läs mer

Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst

Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst Vadå hur vi jobbar? Som reklambyrå och inte minst reklambyråkund rör man sig i en värld där en spade inte alltid är en spade. Där ord som

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn Med över 300 miljoner användare är LinkedIn världens största professionella nätverk och två miljoner svenskar är medlemmar.

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Svenskarnas bloggläsande

Svenskarnas bloggläsande Svenskarnas bloggläsande Läs- och konsumtionsvanor bland bloggläsare i Sverige LINDA HÖRNFELDT Better Bloggers www.betterbloggers.se 2015 Texten skyddas enligt lag om upphovsrätt och tillhandahålls med

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa.

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa. 7 steg för att skapa en Hashtag- strategi för B2B- företag Marketinghouse (källor: Google, Hubspot, Twitter, Instagram och olika bloggar) Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag

Läs mer

att starta Lycka till!

att starta Lycka till! att starta feministcirkel Feministcirklar utgår först och främst från vad de som vill delta i cirkeln har lust att prata om, eller göra, så det bästa är att bygga upp varje cirkel speciellt för just er

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Sociala medier. #val14 #svpol #eupol #ep2014

Sociala medier. #val14 #svpol #eupol #ep2014 Sociala medier #val14 #svpol #eupol #ep2014 Samtalens betydelse är beroende av hur väl de samverkar med annan väljarpåverkan Samtal Arrangemang Direktkontakt Webb/ Sociala medier Väljare 2014 Media Direktreklam

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

Rivstarta ditt skrivprojekt!

Rivstarta ditt skrivprojekt! Rivstarta ditt skrivprojekt! Introduktionsbrev Välkommen till distanskursen för dig som vill rivstarta ditt skrivprojekt! Du vill skriva men har troligen inte kommit igång än eller så kanske det tagit

Läs mer

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Uppdateramera Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Välkommen Här har vi samlat tio grundläggande tips som hjälper dig att skapa en effektivare,

Läs mer

2014 års journalist- och kommunikatörs UNDERSÖKNING. Vem producerar morgondagens nyheter?

2014 års journalist- och kommunikatörs UNDERSÖKNING. Vem producerar morgondagens nyheter? 214 års journalist- och kommunikatörs UNDERSÖKNING Vem producerar morgondagens nyheter? Cisions stora journalist- och kommunikatörsundersökning 214 Vem producerar morgondagens nyheter? Cision genomför

Läs mer

NyföretagarCentrum Hur syns vi i medierna?

NyföretagarCentrum Hur syns vi i medierna? NyföretagarCentrum Hur syns vi i medierna? Uppdaterad i maj 2011 Massmedier och NyföretagarCentrum Mångfald av medier Ingångar till medier Kontaktvägar till medier Personlig kontakt viktigast Pressmeddelande

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

92% Barnens Vän. Möt en köpstark. Barnvagnstestbana. Sveriges mest tongivande barnmässa 15-17 april 2011, Svenska Mässan Göteborg

92% Barnens Vän. Möt en köpstark. Barnvagnstestbana. Sveriges mest tongivande barnmässa 15-17 april 2011, Svenska Mässan Göteborg Möt en köpstark och intresserad målgrupp Barnvagnstestbana succén fortsätter Barnens Vän vi belönar hjältar med ett nytt pris 92% av besökarna skulle rekommendera andra att besöka Baby & Barn Källa: Detector

Läs mer

ATT SKRIVA FÖR WEBBEN

ATT SKRIVA FÖR WEBBEN ATT SKRIVA FÖR WEBBEN Det kan vara svårt att skriva en text till en hemsida. Här följer en guide som kan hjälpa dig att få till texten. Vi börjar med att skapa en bastext som sedan ligger till grund för

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Resultatet av Indecaps enkätundersökning

Resultatet av Indecaps enkätundersökning Resultatet av Indecaps enkätundersökning Först och främst vill jag tacka er som var med och svarade på enkätundersökningen. Anledningen till att vi skickar ut en sådan lite då och då är för att få en chans

Läs mer

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken.

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken. Säljpodden del 2 i Veckan så lyssnade jag på ett webinar som jag har följt ett tag som heter Pitt Williams. Och som har revolutionerat lite grann inom informationsmarknadsföring, ja marknadsföring över

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

DD2458-224344 - 2014-12-19

DD2458-224344 - 2014-12-19 KTH / KURSWEBB / PROBLEMLÖSNING OCH PROGRAMMERING UNDER PRESS DD2458-224344 - 2014-12-19 Antal respondenter: 26 Antal svar: 18 Svarsfrekvens: 69,23 % RESPONDENTERNAS PROFIL (Jag är: Man) Det var typ en

Läs mer

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län Inledning: SMÅ ORTER MED STORA MÖJLIGHETER Med hjälp av enkla idéer, olika samarbeten och lokalt engagemang kan du få din

Läs mer

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg

Läs mer

Våga tala - tips på strategier för att minska nervositeten

Våga tala - tips på strategier för att minska nervositeten Våga tala - tips på strategier för att minska nervositeten Brukar du ibland sjukskriva dig hellre än att hålla en presentation, redovisning eller delta i gruppdiskussion? Mår du illa, får black out eller

Läs mer

En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam. DR-monitorn. DR-akademien

En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam. DR-monitorn. DR-akademien En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam DR-monitorn DR-akademien Vi har låtit TNS Sifo genomföra en telefonundersökning om svenskarnas inställning till reklam. Här bjuder vi på ett axplock ur

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA

TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA www.businesssmart.se ViviAnn Labba och Business Smart 2009-2010 35tips till fler kunder består utav en samling artiklar kring kundvård skrivna av ViviAnn Labba

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 6, december 2014 * * * * *************************************************** Sälj mer utan att

Läs mer

Självhjälpsprogram för ADHD. Del 1 Att hitta din väg

Självhjälpsprogram för ADHD. Del 1 Att hitta din väg Självhjälpsprogram för ADHD Del 1 Att hitta din väg Välkommen till vårt självhjälpsprogram för ADHD. Detta program ger dig verktygen att använda din ADHD som en superkraft för att hitta till ett bra liv..

Läs mer

Använd mindre plast för havens och hälsans skull

Använd mindre plast för havens och hälsans skull Debattartikeln är en argumenterande text där man tar ställning i en fråga och med hjälp av tydliga och sakliga argument försöker övertyga andra att hålla med. Debattartikeln är vanlig i dagstidningar,

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

lll#vyazc#cj CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009 FÖRELÄSNINGAR 2009 Jag älskar citat, det vet alla som varit på en föreläsning med mig, eller om man läst mina böcker. En av de personer som alltid gett mig något att fundera på är den franske aforismförfattaren

Läs mer

Instruktionsmanual Poddar, hemsidan, appen och marknadsföring

Instruktionsmanual Poddar, hemsidan, appen och marknadsföring Instruktionsmanual Poddar, hemsidan, appen och marknadsföring Översikt Att skapa en podd Poddar är en central del av dagens radioproduktion, och eftersom Studentradion 98,9 ska producera innehåll av en

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Vad är marknadsföring? En föreläsning i samband med naturpassets konferens 2010 av: Andreas Davidsson www.adreklamkonsult.

Vad är marknadsföring? En föreläsning i samband med naturpassets konferens 2010 av: Andreas Davidsson www.adreklamkonsult. Vad är marknadsföring? En föreläsning i samband med naturpassets konferens 2010 av: Andreas Davidsson www.adreklamkonsult.se 070-425 47 94 andreas@adreklamkonsult.se Vad är marknadsföring? För många är

Läs mer

31 tips som gör din text lättare att förstå

31 tips som gör din text lättare att förstå 31 tips som gör din text lättare att förstå Innehållsförteckning Texten 1 Det enkla raka spåret 2 Nyhetsartikeln 3 Skriv rubriker inte överskrifter 3 Glöm inte bildtexten 4 Så börjar du din text 4 Tänk

Läs mer

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation.

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation. Mål Få en enkel överblick över vad du behöver tänka på före och under din presentation. Fungera som praktiska verktyg. Fungera som en tydlig sammanfattning av de absolut viktigaste punkterna. Före presentationen

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

Bli företaget kunderna älskar att köpa av

Bli företaget kunderna älskar att köpa av Workshop för småföretagare som vill framåt snabbare Bli företaget kunderna älskar att köpa av ******************************************************************************** WORKSHOP MED BJÖRN STRID OBS!

Läs mer

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg DIALOG Att skapa en dialog på webben är idag något av det viktigaste som finns då stora delar av vår kommunikation mellan

Läs mer

Nails - Affärsidé. Kundgrupp: Vi fokuserar mest på ungdomar eftersom de är mer intresserade av något nytt och varierande.

Nails - Affärsidé. Kundgrupp: Vi fokuserar mest på ungdomar eftersom de är mer intresserade av något nytt och varierande. Nails - Affärsidé Affärsidé Ge färg och glans till dina naglar! Vi erbjuder en mängd trendiga nyanser som skapar en skönhetskänsla. Vi säljer ett stort utbud av märket Catrine Arley med ett rimligt pris

Läs mer