Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från min. klass INGER BJÖRNELOO"

Transkript

1 Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Ingers klass i tre år. Vilka är hennes tankar efter tre års dagboksskrivande? Jag hoppas att få följa dessa härliga ungar åtminstone en timme i veckan i fyran. Det ska bli intressant att se om deras kreativitet håller i sig, om grundkunskaperna räcker och arbetsglädjen fortsätter. Det har varit tre mycket givande år. Tack vare dessa barn känner jag mig nu friare och tryggare som lärare. Jag trodde aldrig det kunde vara så lärorikt att skriva ner i enkel dagboksform vad jag sysslat med. Jag upptäckte undan för undan så mycket av elevernas egna ideér och alla dessa tusen gratistillfällen till inlärning som jag tidigare inte sett. Det ska bli spännande att med dessa upptäckter i bakfickan starta med 23 nybörjare i höst. April Vi har ägnat stort utrymme åt multiplikationen. Det har givit mycket bra resultat tycker jag. Varje vecka några uppgifter hemma och föräldrarna ställer mer än gärna upp på multiplikationsträning. Barnen arbetar så bra nu; läxorna blir gjorda, gymnastikkläderna är på plats och alla är sams på rasterna. Denna arbetsro njuter vi av allihop den är inte alltid självklar... Vi följs åt i grundboken. Just nu subtraktionsalgoritmer med två växlingar: Gemensam genomgång på tavlan har jag slutat med. Det är att kasta bort tid. Jag eller specialläraren sitter med en grupp i taget och går igenom nya avsnitt.

2 Jag har köpt sedlar och enkronor till alla klasser så vi kan ha allting framme hela tiden. Det är nödvändigt att jobba med pengar vid ett nytt moment som detta. Och snart följer ännu svårare subtraktioner av typ: Några barn vill ändå hoppa över och skriva direkt: "Jag behöver inte...". "Alla behöver'' beordrar jag helt demokratiskt. De nya sedlarna stimulerar bankverksamheten i klassen. Vi får några ytterst aktiva raster och lektioner då pengar växlas livligt. Jag vill ha 300 kr i 0-lappar! Kan du växla kr utan att ge mig någon hundralapp? Hur många femmor går det på en tusenlapp? Och återigen förbluffas jag över dessa gratistillfällen till inlärning. Hur de jobbar utan min påverkan. Det enda jag gjorde var att ställa fram en låda sedlar. Nästan varje vecka får barnen räkna 3 valfria sidor i övningsboken hemma. Det är inte vad läromedelsförfattarna tänkt sig detta är jag helt medveten om. Vi går runt ibland (specialläraren och jag) och hjälper dem att välja sidor. Någon har problem med växlingen vid subtraktion och behöver extraträning på det. En annan undviker konsekvent benämnda uppgifter och behöver en puff där. Det är skönt med dessa måndagsmorgnar när vi är två lärare. Vi planerar veckan, skriver dagbok om helgen och går igenom veckans mattejobb. Jag tycker mig ha märkt en trygghet hos barnen över att de vet vad som ska ske några dagar framöver. Det är inte alls så att vi har musik vid samma tillfällen varje vecka eller att alla mattelektioner ser likadana ut för så är det ju inte. Men barnen får en chans till överblick: Onsdagsmorgon på gymnastiken jobbar vi med ringar och bollar. Vem tar uppvärmningen? Matten den närmaste tiden handlar om addition med flera minnessiffror. Så här kan en uppgift se ut: Sid 80, 81, 82 och 104 är lämpliga träningssidor hemma. Torsdag åker vi och simmar. Hemma kl 1. Fredag berättar vi om veckans låneböcker. Etc, etc

3 En annan ytterst viktig detalj med dessa veckoplaner är ju att föräldrarna får en möjlighet att hänga med i vårt vardagsjobb. Maj Division. Det är viktigt att direkt visa sambandet med den multiplikation de nu är så förtrogna med och att inte göra för stort väsen av att det är något nytt igen. Några barn har uppenbarligen svårigheter att se vilket tal som är närmast delbart under 11. Det kan lika gärna bli 6 eller 8, som 10. Vi har det litet allmänt okoncentrerat för tillfället (hela klassrummet är fyllt av diverse försöksodlingar) och jag hittar inte den rätta energin för att samla ihop oss. Jag lämpar iväg problemen till specialläraren och tror att allt är klart med det... Egentligen är dessa sista veckor i trean väldigt splittrade. Jag skulle vilja vara ensam med klassen och nästan låsa om oss, så vi får jobba färdigt, läsa högt och prata i lugn och ro. Men dylika, asociala tendenser finnes icke utrymme för i dagens skola. Mellanstadieläraren som ska ta emot klassen börjar undra vad vi sysslar med. De blivande nybörjarna tittar in rätt ofta med förväntansfulla ögon och oroliga förskollärare bakom. Det är ytterligt viktigt att ta emot dessa sjuåringar väl. Eftersom de kommer så ofta (ungefär 0 barn från nio olika förskolor kommer ett par tre åt gången vid flera tillfällen) så har vi bestämt att jobba helt som vanligt, men vi gör plats i några bänkar för de nya.

4 I 12 nummer av Nämnaren har Inger Björneloo berättat om vardagsarbetet i en svensk lågstadieklass. Hon har på ett charmerande och innehållsrikt sätt beskrivit vad som hände med henne under de tre åren på lågstadiet. På 39 sidor finns ett stycke skolhistoria, men sidorna är också historien om hur klassen och skrivandet förändrat Inger och kanske också oss som läst. Tack Inger för alla trevliga bidrag under dessa tre år! Inger Björneloos artiklar har varit införda i Nämnaren årg 79/80, nr 2 4, årg 80/81, nr 1 4, årg 81/82, nr 1 4 samt årg 82/83, nr 1. Red Jag tycker det är bra att nybörjarna kommer hit till trean. Vi hoppas ju att de ska bli väl omhändertagna till hösten. Något utarbetat faddersystem har vi inte, men sporadiskt samarbete är också bra. T ex såg jag en sjuåring beundra en tärning som någon i klassen tillverkat. Jag kan räkna plus sa han. Då slår vi med min tärning två gånger och ser vad det blir ihop. Dom två satt länge och jobbade med tärning och huvudräkning, båda två lika belåtna. Studiebesök matematik i tillämpning Nu på våren i trean läser vi om Göteborg. Det resulterar i minst en utflykt i veckan till olika begivenheter i staden. Detta är både roligt och viktigt men som vanligt dämpas entusiasmen av en liten oro. Kanske borde vi sitta i klassrummet och träna division med rest istället... Utflykter ja. En mycket tidig morgon var vi i Fiskehamnen. Lätt duggregn, fiskebåtar, måsar, människor och överallt lådor med fisk i. Det var inte lätt att hänga med när fisken auktionerades ut jag tror minsann det stämmer att en blick med vänstra ögat kan höja ett bud. Ungarna upptäckte allt: Pigghajarnas sträva skinn, ögonen på skäddorna, stora torskar, årets första makrill och en jättestor hälleflundra. "Den väger nog nästan lika mycket som du Inger!" (Hälleflundran vägde 84 kg och jag väger knappt 60 hm!) Och vi fick veta att det egentligen bara finns sill och makrill allt annat kallas fisk! Gratis matematik fanns naturligtvis här också. Det finns 40 kg fisk i lådan och vi tar 12 kr/kg. Vad kostar fisken? Vi fick 80 lådor sill med oss hem igår. Hur många kg blir det? Det är 40 kg i varje låda. (Puh, så svårt) kr fick vi idag. Vi får dela i 6 delar en del till båten och varsin del till oss. Vad får jag då? (Det var lättare). Vad kostar den här torsken om man ska betala 20 kr/kg för den? Väg får du se.

5 "Kan vi få lov och köpa tre sillar. Vi har 10 kr, räcker det? I kan få varsin sill pôjkar! Inger! Inger! Kolla va' vi fick!!" Och när vi kom hem rensade vi sill och hittade både mjölke och rom. I slutet av maj blandas alla räknesätt i uppgifterna. Huvudsakligen benämnda uppgifter med svårare text också. T ex Det kostar 3 kr för barn att besöka simhallen. Hur mycket ska man betala för 23 barn? För 122 barn? För 213 barn? Hur mycket är 4 dussin? Hur många dagar är det sammanlagt under januari, februari och mars? Det står 7 bord i en av raderna i skolmatsalen. Vid varje bord sitter 6 barn. Hur många får plats i den raden? Alla 242 barnen kan inte äta samtidigt. I första omgången äter 130 barn. Hur många äter i den andra omgången? Vad är en sjundedel av fyrtiotvå?

6 I listor och tabeller ska barnen hitta rätt. Hur mycket tyngre är blåvalen än sillvalen? Hur mycket längre är sillvalen än kaskeloten? Hur mycket högre är Kebnekaise än Åreskutan? Hur mycket dyrare är räknehäften än anteckningsböcker? Huvudräkning går bra. Men uppställning och uträkning till dessa uppgifter ska göras i häftena. Det är svårt att veta hur man gör inne i huvudet säger någon. Tyvärr tror jag de sätter ihop siffrorna och chansar på räknesätt ibland. Är svaret rimligt? Mikael kom en lektion: "Du Inger, detta går ju inte. Två fotbollar kan väl inte kosta 66 kr. Dom måste kosta minst 100 kr för det vet man ju. En kostar 64 kr står det här och då la' jag till 2 men nu fattar jag att det ska bli 64 gånger 2 jag tyckte väl det blev för billigt". Hade han reagerat om det handlat om elvispar månne? Specialläraren har satt ihop en provräkning. Blandat allt från enkla additioner till division med rest. Algoritmerna går utmärkt. Divisionen ska vi återkomma till. Så var det de fyra benämnda uppgifterna som ska ha korrekt uppställning och uträkning. Följande uppgift gav oss en ordentlig tankeställare. "Per fick pengar av sin moster. Han fick två enkronor, tre 2- öringar, två 10-öringar och fyra -öringar. Hur mycket pengar fick Per?" Alla får ett riktigt svar med huvudräkning, men uppställningen gör halva klassen så här: eller Milda makter. Vi får nog dra in resan till Älvsborgs fästning i nästa vecka och istället träna uppställning med kronor och ören.

7 Några frågor i slutet av maj till eleverna i trean Har du lärt dig något viktigt sedan du började skolan? Läsa bra Matte och skrivstil Samarbeta Ta reda på saker Svåra saker i "gympan" kan jag nu Att hitta snabbt i ordlistan Vadärdu bäst på att räkna? Addition och multiplikation svarar alla Vad tycker du är svårt i matte? Division med rest (7 st) Subtraktion (4 st) Uppställningar är värst (9 st) Ingenting är svårt (1 st) Var det roligt med provräkning? Tre tyckte inte om det. Alla andra tyckte det var spännande och roligt att få visa vad man kan. Hur tror du det blir i fyran? Det blir lika bra som det alltid varit. Det blir nog strängare. Man får räkna trappa. Det blir jobbigt med en ny lärare. Man får nog räkna gånger mycket i fyran. Gymnastiken blir nog svår, men engelskan rolig. Man får nog inte göra så roliga utflykter (!) Jag vill räkna procent i fyran. Det blir säkert kul att lära sig nya saker. Man vänjer sig nog...

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om.

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kom ihåg vecka 15 Förskoleklassen Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kul att träffa alla barn igen. Det verkar dock vara lite vårkänslor i

Läs mer

DEN LILLA RÖDA HÖNAN

DEN LILLA RÖDA HÖNAN 1 DEN LILLA RÖDA HÖNAN 1 2 3 4 5 6 4 Sagan används för begreppsinlärning, problemlösning och för att tala matematik. Se lhdl s. 96-99. 7 8 9 10 Den som är lat får ingen mat. Problemlösning 1 Arbeta två

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Mål Blå kurs Röd kurs

Mål Blå kurs Röd kurs Bråk Mål När eleverna har arbetat med det här kapitlet ska de kunna läsa och skriva bråk veta vad som menas med täljare och nämnare känna till och kunna använda begreppen bråkform och blandad form kunna

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2

Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2 Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2 Hej alla barn och föräldrar!!!!! 3 december 2015 Tänk att vi redan är inne i december. Tiden går verkligen snabbt och nu när morgnarna är mörka är det mysigt med alla

Läs mer

Snabbslumpade uppgifter från flera moment.

Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Uppgift nr Ställ upp och dividera utan hjälp av miniräknare talet 48 med 2 Uppgift nr 2 Skriv talet 3 8 00 med hjälp av decimalkomma. Uppgift nr 3 Uppgift nr

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

Klass 4a

Klass 4a Kostymmannen Klass 4a Kostymmannen Tidigare böcker om Gloria: Glorias memoarer Glorias memoarer Kostymmannen Utgiven av Idus förlag www.idusforlag.se info@idusforlag.se Text: Therese Loreskär Illustratör:

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Mer än bara fotboll Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik är avundsjuk på sin bästa kompis Love. Love är populär, duktig på allt och framförallt vågar han prata med tjejer.

Läs mer

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer.

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer. Strävorna 4A 100-rutan... förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande.... grundläggande

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Facit med lösningsförslag kommer att anslås på vår hemsida www.ebersteinska.norrkoping.se. Du kan dessutom få dem via e-post, se nedan.

Facit med lösningsförslag kommer att anslås på vår hemsida www.ebersteinska.norrkoping.se. Du kan dessutom få dem via e-post, se nedan. Detta häfte innehåller uppgifter från fyra olika områden inom matematiken. Meningen är att de ska tjäna som en självtest inför gymnasiet. Klarar du dessa uppgifter så är du väl förberedd inför gymnasiestudier

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Den försvunna staden

Den försvunna staden mat på bordet Nå, ska du inte bjuda mig på något? undrade almandern medan han värmde sina händer vid elden. Det är kallt och ödsligt ute i skogen, ska jag säga! Jag har vandrat runt i två dagar, utan att

Läs mer

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig!

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ann tog fram en liten ask ur fickan, en hemlig ask. Vad kunde det vara i den? Så spännande! Sakta gläntade hon på asken och - Va, den var ju tom! Men

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Matematikboken. alfa. Lennart Undvall Christina Melin Jenny Ollén

Matematikboken. alfa. Lennart Undvall Christina Melin Jenny Ollén Matematikboken alfa Lennart Undvall Christina Melin Jenny Ollén Matematikboken Alfa ISBN 978-91-47-10193-1 Författare: Lennart Undvall, Christina Melin och Jenny Ollén 2011 författarna och Liber AB Illustrationer:

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna?

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Vi och vår skola Undervisningslyftet Samarbete Karlskrona kommun och Högskolan i Jönköping Föreläsningar, seminarier, handledning Möjlighet att ta

Läs mer

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Distributiva lagen a(b + c) = ab + ac 3(x + 4) = 3 x + 3 4 = 3x + 12 3(2x + 4) = 3 2x + 3 4 = 6x + 12

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Hälsoprojektet på Södermalm

Hälsoprojektet på Södermalm Hälsoprojektet på Södermalm The Capital of Scandinavia Hälsoprojektet Hälsoperspektiv för anställda.(-10) Hälsoperspektiv för klienter.(-13/14) Hälsoprojektet. Undersöka Erbjuda insatser Utvärdera The

Läs mer

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång.

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Denna gång skall vi titta närmare på en förstärkare med balanserad ingång och obalanserad utgång. Normalt använder

Läs mer

OM MAT OCH MOTION.

OM MAT OCH MOTION. OM MAT OCH MOTION. www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som är dåligt för oss. Kanske

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Information till elever och föräldrar i skolår 5

Information till elever och föräldrar i skolår 5 Information till elever och föräldrar i skolår 5 Att börja skolår 6 innebär en del förändringar jämfört med tidigare skolgång. När det gäller vilka olika ämnen ni skall läsa och hur mycket tid per vecka

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Det är ni som läser detta.

Det är ni som läser detta. Vem är Folkspel? Det är ni som läser detta. Folkspel ägs av 69 olika riksorganisationer Bl.a Riksidrottsförbundet (RF), där vi syns mest Hjärtebarnsföreningen, Friluftsfrämjandet, De synskadades riksförbund,

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Morgonsamling till lågstadier

Morgonsamling till lågstadier Morgonsamling till lågstadier Röda Korset är en världsomfattande organisation, vars huvudsyfte är att hjälpa människor i nöd. Organisationens verksamhet baserar sig på principer, som ger organisationen

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan?

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Föräldrabroschyr Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Vad ska barnen lära sig i skolan? Tanken med den här broschyren är att ge Er föräldrar en bild av

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Björkbacken musik Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 1,6 D. Oftast 13 21,3 E. Alltid

Läs mer

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på Bill Den Magiska Dörren Kapitel 1 Hej! jag heter Max. Jag är 9år. Jag går i 3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag har en bästa vän som heter Jesper. Han och jag älskar att åka gokart och att spela

Läs mer

Inneidrott, ta med ombyte, inneskor och handduk. Vintertema. Melinda får ta med en sak eller en bok att visa och berätta om.

Inneidrott, ta med ombyte, inneskor och handduk. Vintertema. Melinda får ta med en sak eller en bok att visa och berätta om. Kom ihåg vecka 5 Förskoleklassen Tisdag Öppet hus 8:00-17:00 Inneidrott, ta med ombyte, inneskor och handduk. Vintertema. Melinda får ta med en sak eller en bok att visa och berätta om. Nu börjar sjuklingarna

Läs mer

Väga paket och jämföra priser

Väga paket och jämföra priser strävorna 2AC 3AC Väga paket och jämföra priser begrepp rutinuppgifter tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Den huvudsakliga avsikten med denna aktivitet är att ge elever möjlighet att utveckla grundläggande

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1

Den magiska dörren. kapitel 1 Den magiska dörren. kapitel 1 Jag är 13 år och går i Oxford. och Jonatan var min kompis han var också 13 år och gick i Oxford. båda körde motocross jag hade en KTM 60 sx och Jonatan hade också en KTM 60

Läs mer

Matematikundervisningens mål och innehåll

Matematikundervisningens mål och innehåll Föräldraguide till Föräldraguide till matematikserien Innehåll Matematikundervisningens mål och innehåll Vad kan jag göra för att hjälpa mitt barn? Möjligheter i Mästerkatten Tid för reflektion och eftertanke

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 Nordens största hälsomagasin och en av Sveriges 10 största tidningar alla kategorier. NU ÄNNU STÖRRE UPPLAGA: +50 000 EX! TOPPBETYG FÖR LIVE LIFE I SENASTE SKOP-UNDERSÖKNINGEN:

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Arbetsplats: Annebo förskola avd. Ekebo Arbetslag: Sara Lindström, Lena Narvefors och Johanna Karlsson Annebos gemensamma pedagogiska utgångspunkt På vår förskola vill

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant HT15

Utvärdering APL frågor till praktikant HT15 Utvärdering APL frågor till praktikant HT15 Jag studerar på Vård och Omsorgsprogrammet för ungdomar 14 18,2 Vård och Omsorgsutbildning för vuxna Komvux Vård 35 45,5 Eductus 28 36,4 Kommentarer till ovanstående

Läs mer

Laborativ matematik som bedömningsform. Per Berggren och Maria Lindroth 2016-01-28

Laborativ matematik som bedömningsform. Per Berggren och Maria Lindroth 2016-01-28 Laborativ matematik som bedömningsform Per Berggren och Maria Lindroth 2016-01-28 Kul matematik utan lärobok Vilka förmågor tränas Problemlösning (Förstå frågan i en textuppgift, Använda olika strategier

Läs mer

Enkätresultat. Enkät: Utvärdering moment 2. Datum: 2011-04-26 16:28:20 Aktiverade deltagare (Klinisk psykologi 1 (22,5hp)) Besvarad av: 27(47) (57%)

Enkätresultat. Enkät: Utvärdering moment 2. Datum: 2011-04-26 16:28:20 Aktiverade deltagare (Klinisk psykologi 1 (22,5hp)) Besvarad av: 27(47) (57%) Enkätresultat Enkät: Utvärdering moment 2 Status: öppen Datum: 2011-04-26 16:28:20 Grupp: Aktiverade deltagare (Klinisk psykologi 1 (22,5hp)) Besvarad av: 27(47) (57%) 1. I vilken utsträckning anser du

Läs mer

Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning BONNIERS. Andra upplagan, reviderade sidor

Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning BONNIERS. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 2A Lärarhandledning BONNIERS 2 Plus och minus Kapitlet behandlar addition och subtraktion inom talområdet 0-100 med uppgifter som 42 + 3 och

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet!

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet! Bygg ditt eget dataspel Spelutveckling Finns det något roligare än att spela dataspel? Ja, att bygga sitt eget! Under en vecka i sommar får du lära dig mer om hur data - spel fungerar och dessutom designa

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Aktivitetsbanken för din ungdomssektion

Aktivitetsbanken för din ungdomssektion Aktivitetsbanken för din ungdomssektion Innehållsförteckning Övernattning 2 Rykttävling.2 Stallfortet...2 Knattedressyr..3 Blåbärshoppning.. 3 Spökkväll....3 Julshow/Luciashow.....3 Käpphästhoppning....4

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Hej! Välkomna tillbaka från en välbehövlig ledighet. Hoppas påskharen varit på besök Kvarglömda kläder; Vi kommer att lägga

Läs mer

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu.

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet smattrar mot det gungande

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek:

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek: Textstorlek: Johanssons dotter Nathalie har förts utomlands av sin pappa. har även tre barn tillsammans med Andreas Iversen. PERNILLA WAHLMAN Mamma : Vi saknar henne vill hon kommer hem SUNDSVALL. Nästan

Läs mer

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING PRATA OM SPELS EN KURS I SANNOLIKHET 1 INLEDNING Sannolikhetskursen består av sju olika steg där det sista steget utgörs av själva tävlingsmomentet. Det är upp till pedagogen

Läs mer

Träningsprogram - sommaren 2010

Träningsprogram - sommaren 2010 Träningsprogram - sommaren 2010 ALLMÄNT OM TRÄNINGSPROGRAMMET Det finns två huvudsakliga syften med detta träningsprogram. Det första och kanske viktigaste syftet, är att det ska hålla dig borta från skador

Läs mer

Sannolikhet och Odds

Sannolikhet och Odds Sannolikhet och Odds Sannolikhet Tärning (Orange) och (Blå) 0 0 0 Om man satsat sina pengar på rätt summa multipliceras oddset med insatsen (pengarna man satsar) Odds Utfall (summan av två tärningar) Sannolikhet

Läs mer

Drottningens gåta Lärarmaterial

Drottningens gåta Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vad handlar boken om? Boken är den spännande fortsättningen i serien Den Svarta Safiren. Sif har blivit biten av en hund och är svårt skadad. De ser män som

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna SIDAN 1 Författare: Per Straarup Søndergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Anton och hans vänner Emil, Olle och Max, som har klättrat upp i ett träd. Vännerna har klättrat högt och nu vill de

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

SANNOLIKHET. Sannolikhet är: Hur stor chans (eller risk) att något inträffar.

SANNOLIKHET. Sannolikhet är: Hur stor chans (eller risk) att något inträffar. SANNOLIKHET Sannolikhet är: Hur stor chans (eller risk) att något inträffar. tomas.persson@edu.uu.se SANNOLIKHET Grundpremisser: Ju fler möjliga händelser, desto mindre sannolikhet att en viss händelse

Läs mer

kostar en lägenhet i Helsingfors? Det varierar. ska köttet vara i ugnen? Ungefär en timme.

kostar en lägenhet i Helsingfors? Det varierar. ska köttet vara i ugnen? Ungefär en timme. ska köttet vara i ugnen? Ungefär en timme. kostar en lägenhet i Helsingfors? Det varierar. gammal är Tina? Tjugofyra år. gillar du ditt arbete? Bra! Jag har mycket ansvar och bra lön. länge har du varit

Läs mer

EUROPARESA Alicante 8-12 November 2010

EUROPARESA Alicante 8-12 November 2010 EUROPARESA Alicante 8-12 November 2010 Måndag 8/11 Vi samlades på resecentrum och åkte buss till Arlanda kl. 01:15. Väl framme på Arlanda checkade vi in oss, och planet lyfte 06:00. Efter en fyra timmars

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2006 A: B: C: D: E:

Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2006 A: B: C: D: E: 3-poängsproblem : = + + Vilket tal ska frågetecknet ersättas med A: B: C: D: E: : Sex tal står skrivna på korten här intill. Vilket är det minsta tal man kan bilda genom att lägga korten efter varandra

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Lilla gärdetbrev 15/5 2015

Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Tystberga Förskola Blåklinten och Vallmon Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Hej alla föräldrar! Först av allt inbjudan till Förskolans Dag! Torsdag 21/5 firar vi hela dagen. Barnen får klä ut sig, och vi har

Läs mer

Välkommen till landslaget!

Välkommen till landslaget! Välkommen till landslaget! - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9 Lektionstyp: diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 1-3 Introduktion Det kan vara intressant

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer