Diplom för grundskolorna i Vanda Diplom 2 för åk 3-4

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Diplom för grundskolorna i Vanda Diplom 2 för åk 3-4"

Transkript

1 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 2 för åk 3-4 sida 1 / 12 Diplom för grundskolorna i Vanda Diplom 2 för åk 3-4 Detta diplom kan erläggas av eleverna i åk 3-4. För att erhålla diplomet måste eleverna läsa åtta (8) böcker från nedanstående lista av vilka en (1) skall vara en saga som högläsning hemma från avdelningen Bilderböcker. En (1) bok skall du välja från avdelningen På vers. Föräldrarna får gärna läsa högt för barnet. Om det finns en ljudbok av boken får du lyssna på den. Böckerna utmärkta med en pingvin skola. finns att få som klassuppsättning i Dickursby Lättlästa Mikael, Lawrence: Jensen, Jörn & Ranheimsäter, Jon: Nopola, Sinikka ja Tiina: Stilton, Geronimo: Unga monster Kasper fintar (LÄTT att LÄSA) Böckerna om Risto Rappare Geronimos fantastiska äventyr Widmark, Martin& Lidbeck, Petter: Widmark, Martin & Willis, Helena: Widmark, Martin & Alvner, Christina: Serien I elfte timmen Serien LasseMajas detektivbyrå Serien Nelly Rapp - monsteragent

2 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 2 för åk 3-4 sida 2 / 12 Hem och kompisar Angerborn, Ingelin: Om jag bara inte råkat göra pappa till astronaut Colfer, Eoin: Langenskiöld, Nina: Legenden om potatishäxan Handlar om Lukas och hans fem bröder som stökar till det lite för mycket hemma för att mamma och pappa ska stå ut. När pappa kommer hem en dag och hittar tre söner och fyra främlingar, alla med krigsmålning i ansiktet, som svingar sig i sovrumsgardinen bestämmer han sig för att något måste göras! Pärlan Hela familjen - Katja, mamma, pappa och lillebror Anton - reser till en paradisö på semester. Där möter de fiskaren Punjab, som har en fängslande saga om pärlfiske på ön att berätta. Katja blir minst lika intresserad av Punkabs pojke: Malev. Hur ska hon lära känna honom? De talar ju olika språk... Lidbeck, Petter: Lind, Åsa: Flickan utan minne»plötsligt fanns hon inte. Hon hade inte funnits tidigare och ändå var hon kanske tio år.«så börjar denna rysare som handlar om en flicka som tappat minnet. Böckerna om Sandvargen När Zackarinas mamma och pappa inte vill leka med henne går hon ner till stranden och pratar med Sandvargen i stället. Han har alltid tid och lust att göra något kul.

3 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 2 för åk 3-4 sida 3 / 12 Lindgren, Astrid: Nilsson-Brännström, Moni: Ronja rövardotter Huvudpersonen Ronja är en flicka i 10-årsåldern vars uppväxt läsaren får följa under två somrar och en vinter. Hon är dotter till en rövarhövding och boken handlar om hur hon blir självständig och gör uppror mot fadern. Böckerna om Tsatsiki Tsatsiki är en alldeles vanlig lågstadiekille med ett ganska ovanligt namn. Och en något rebellisk mamma. Andra viktiga återkommande personer är bästisen Per Hammar och pappa Bläckfiskaren i Grekland som Tsatsiki äntligen får träffa i den andra boken. Treiber, Jutta: Connie mitt emellan Connie, nio år, har en storebror och en lillasyster. Storebror är duktig, lillasyster är charmig. Connie är ingenting, det tycker hon i alla fall själv. Det blir många konflikter. Så kommer barnflickan Nellie till familjen och Connie tycker för första gången att hon hittat en vän som förstår henne. Connie mitt emellan Connie, nio år, har en storebror och en lillasyster. Storebror är duktig, lillasyster är charmig. Connie är ingenting, det tycker hon i alla fall själv. Det blir många konflikter. Så kommer barnflickan Nellie till familjen och Connie tycker för första gången att hon hittat en vän som förstår henne.

4 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 2 för åk 3-4 sida 4 / 12 Wikström-Jokela, Monica: Böckerna om Ellen Annorlunda "Att jag började skriva just om Ellen Annorlunda och hennes familj och vänner beror på att jag själv tycker om böcker som beskriver vanlig vardag och som lyckas visa att det mest otroliga och komiska är möjligt mitt i den vanligaste vardagen." (säger förf. Monika Wikström-Jokela) Wilson, Jacqueline: Historien om Tracy Beaker Tracy B. satsar allt för att få nya fosterföräldrar, men när det nya hemmet blir verklighet vill inte den tuffa Tracy B. alls ta det lugnare. Magi och drakar fantasy Bargum, Johan: Cowell, Cressida: Dahl, Roald: Den första snön Historien om det småväxta folket Bortomborna som bor i allsköns ro på en ö. Hur du tränar din drake Här har du boken som visades på bio tidigare under året! Häxorna "Jag tittade mig omkring och upptäckte ett hiskligt målat och pudrat häxansikte stirra ner på mig och ansiktet öppnade munnen och vrålade triumferande: 'Här har vi det lilla kräket! Här bakom skärmen! Kom och ta honom!' Häxan sträckte ut en behandskad hand och grabbade tag i håret på mig, men jag lyckades rycka mig loss och hoppa undan.

5 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 2 för åk 3-4 sida 5 / 12 Dahl, Roald: DiTerlizzi, Tony: Funke, Cornelia: Kaaberbol, Lene: King-Smith, Dick: Kalle och chokladfabriken Kalle är ett smalt och hungrigt barn med fattiga föräldrar. På sin födelsedag varje år får han årets enda chokladkaka. I år är det extra spännande eftersom den kan innehålla en guldcheck som skulle kunna ge honom tillträde till stadens chokladfabrik på ett studiebesök. Dit har ingen setts gå in, eller ut, på flera år. Vad finns där inne, egentligen? Böckerna om Spiderwick Boken handlar om de nioåriga tvillingarna Jared och Simon Grace och deras äldre syster Mallory som på hoppas hitta sin försvunna gamla släkting Arthur Spiderwick. Drakryttaren Enligt legenden har drakarna sin sista tillflyktsort på Himalaja bergen. Den unge Lung beger sig med sina vänner för att söka reda på draken. Vägen blir lång, svår och farlig. Historien om Katriona -serie Katriona har huvudet fullt av drömmar när hon börjar på ryttarskolan. Hennes högsta önskan är att få en silverhäst och bli en silverryttare, en sådan som rider land och rike runt och hjälper människor i nöd. Men som den starka personlighet hon är får hon snart fiender. Vattenhästen En ensam pojke upptäcker ett mystiskt ägg som när det kläcks avslöjar en sjövarelse som bara sägs finnas i en gammal skotsk legend.

6 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 2 för åk 3-4 sida 6 / 12 Krog, Niklas : Tanarog Yxkämpen (Läsa själv-serie) Följ med huvudpersonen Tanarog ner i de djupa grotthålorna och ut i den vida världen där han får möta både snälla och farliga drakar, Besten vid bergets rötter och den talande eken Bladlus! Lewis, C. S.: Lindgren, Astrid: Funke, Cornelia: Prior, Natalie Jane: Serien om Narnia Om du är ett barn och blir kallad till Narnia - du anländer dit just på det avgörande ögonblicket och du hamnar i en hisklig strid mot det onda. Mio, min Mio En kväll försvinner den 9 åriga Bosse från sitt hem. Han blir prins Mio i Landet i Fjärran, där ett alldeles särskilt uppdrag väntar på honom. Drakryttaren Enligt legenden har drakarna sin sista tillflyktsort på Himalaja bergen. Den unge Lung beger sig med sina vänner för att söka reda på draken. Vägen blir lång, svår och farlig. Lilly Kuvare I Lillys ådror rinner det både drakdödar- och trädgårdsmästarblod. Hon skall rädda Askriket från den onda fälhavarens fruktade styre och strida mot draken. Lillys trogna följeslagare är dessutom av det ovanligare slaget, liksom upplösningen på hennes strapatser! Pratchett, Terry: Resan hem -serie En serie som handlar om en massa små tomtar som bland annat bor i ett varuhus Arnold & co (Grundat 1905). Deras resa börjar i varuhuset därifrån de beger sig på äventyr till Molnmakaren i Florida.

7 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 2 för åk 3-4 sida 7 / 12 Skurkar och hjältar... äventyr Enquist, Per Olov: Funke, Cornelia: Hagmar, Pia: Johansson, Gerd: De tre grottornas berg I Minas drömmar dyker en otäck krokodil upp. Hon känner sig inte alls särskilt modig, men morfar kanske har lösningen på Minas problem - han vet att man måste göra något lagom farligt för att övervinna sina rädslor. Tjuvarnas herre Det är höst och kallt i Venedig. De två föräldralösa bröderna Prosper och Bo har rymt från sin moster i Tyskland som ville skicka Prosper på barnhem. Nu är de i Venedig som inte är speciellt trevligt när man inte har en krona i fickan eller någonstans att bo. Dalslandsdeckarna Enserie som handlar om bröderna Aron, Henke och Leo som mysterier på den svenska landsbygden. Deckarklubben lever farligt (Salt & Peppar) Ett deckaräventyr som går snett, en fegis som förvandlas till hjälte och den otäcka Knarrgubben som inte alls är så hemsk som han verkar. Snicket, Lemony: St.John, Lauren: Serien om Syskonen Baudelaires olycksaliga liv Inte helt trevliga berättelser om Baudelaires föräldralösa syskon vars liv innehåller alltför lite lyckliga händelser. Den vita giraffen "En vit giraff stod vid vattenhålet och tittade rakt på henne! Under en bråkdels sekund möttes deras blickar och sedan blev himlen åter mörk." Martine är 11 år när hennes föräldrar dör och hon skickas till Sydafrika för att bo med sin mormor som hon aldrig har träffat.

8 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 2 för åk 3-4 sida 8 / 12 Ett gott skratt förlänger livet... humor Dahl, Roald: Gahrton, Måns & Unenge, Johan: Loe, Erland: Nesbö, Jo: Nicolaysen, Marit: Matilda Matilda är en intelligent flicka som läste klassiker redan som fyraåring. När hon börjat skolan träffar hon rektorn Trunchbull, ett tyrraniskt monster, och nu får Matilda användning för sin sällsynta begåvning. Den oerhört hemliga dammsugaren Femte boken i Serien Hotell Gyllene Knorren. En superhemlig dammsugare ska testas. Kurt kokar skallen När tillvaron har strulat till sig kan man behöva en paus och koka skallen. Sedan kan man komma med nya, fräscha idéer och lösningar. Och det är just vad Kurt ska göra. Doktor Proktors tidbadkar Dr.Proktorär i fara och en av hans fantastiska uppfinningar skickar Lise och Bulle iväg på en tidsresa. Böckerna om Sven och råttan Det är sommarlov och Sven går på sommarlovsklubben. Sven har ett ovanligt husdjur en tamråtta som han älskar nästan lika mycket som sina föräldrar. Parvela, Timo: Ella och utpressaren Det utlovas hejdlöst skratt tillsammans med Ella, Pate och de andra barnen läraren inte att förglömma.

9 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 2 för åk 3-4 sida 9 / 12 Pilkey, David: Sempe, Jean Jacques: Böckerna om Kapten Kalsipp George och Harold är skolans clowner. De hypnotiserar sin rektor, den elake herr Krupp och skapade världens mäktigaste superhjälte Kapten Kalsipp. Böckerna om Lille Niklas Där Lille Klas är där händer det! Som då när Lille Klas köper en stor blombukett åt mamma födelsedagsgåva! Ut i naturen... om djur Hallberg, Linn: Jalo, Merja: McCall Smith, Alexander: Wolff-Brandt: Alla älskar Sigge Alla älskar Sigge är den första boken i BUS-serien (Brobyungarnas shettisar) om ponnytjejen Elina som börjar i 2:an och äntligen, äntligen ska få lära sig rida. Kirsti tämjer Tizian Kirsti lät Tizian springa i paddocken och tittade på de höga träden på andra sidan sluttningen. De stod raka mot himlen som statyer, och de hade trotsat människorna och naturkrafterna i tiotals år. Böckerna om Akimbo Akimbo bor mitt i Afrika invid en naturpark och vet allt om de vilda djuren. En hunds memoarer Brandy är ingen vanlig hund. Om han vill går han på disco, simmar i simhallen eller tar bussen till nya äventyr. Han är snäll och klok, men så otroligt nyfiken, att det alltid händer något där han rör sig.

10 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 2 för åk 3-4 sida 10 / 12 Boll- och vintersport idrott Gahrton, Måns: MacGregor, Roy: Mållösa United-serien Mållösa United har aldrig vunnit en match. Men det gör inget tycker Maja och Melker. De har kul och det är viktigast. Eller? Screech Owls Hockey Team Det här handlar om ett hockey team som har järnhård gemenskap och satsar på att vinna. De gemensamma resorna som pojkarna och flickorna i teamet gör, blir spännande och oförglömliga. Sindt, Ulf: Östlund, Helena: Böckerna om Turbo Det är jag som är Turbo. Jag kallas så för att jag springer så snabbt. Men egentligen heter jag Bo. I somras åkte vi till vår stuga på Åland. Där fiskade vi och badade. Och där lekte vi enarmad bandit... Joy och hockeykillarna Den tredje och sista boken om Joy. Handlar om julafton.

11 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 2 för åk 3-4 sida 11 / 12 Bilderböcker Mandart, Pamela: Nilsson, Ulf: Nordqvist, Sven: Sandelin, Annika: Casta, Stefan: Topelius, Zacharias: Sundström, Mikaela: Wikland, Ilon: Den hemliga dalen Farmors alla pengar Var är min syster? Milja och grannarna Blåbärspatrullen söker en skatt Myran som for till doktorn Min bror Lev Den långa, långa resan

12 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 2 för åk 3-4 sida 12 / 12 På vers Hellsing, Lennart: Krakel spektakel blir upptäcksresande Krakel spektakel gör det själv Krakel spektakels julafton Jansson, Tove: Hur gick det sen? Vem skall trösta Knyttet? Parland, Stella: Katastrofer och strofer om slummer och stoj

Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret 2010-2011 Diplom 1 för åk 1-2 sida 1 / 6

Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret 2010-2011 Diplom 1 för åk 1-2 sida 1 / 6 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret 2010-2011 Diplom 1 för åk 1-2 sida 1 / 6 Diplom för grundskolorna i Vanda Diplom 1 för åk 1-2 Detta diplom kan erläggas av eleverna i åk 1-2. För att erhålla diplomet

Läs mer

Diplom för grundskolorna i Vanda. Diplom 2 för åk 3-4. Detta diplom kan erläggas av eleverna i åk 3-4

Diplom för grundskolorna i Vanda. Diplom 2 för åk 3-4. Detta diplom kan erläggas av eleverna i åk 3-4 Diplom för grundskolorna i Vanda Diplom 2 för åk 3-4 s. 1/9 Diplom för grundskolorna i Vanda Diplom 2 för åk 3-4 Detta diplom kan erläggas av eleverna i åk 3-4 För att erhålla diplomet måste eleverna läsa

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

För att få ett diplom läs åtminstone en bilderbok, en diktsamling, två lättlästa och två barnböcker. Välj böckerna från denna lista.

För att få ett diplom läs åtminstone en bilderbok, en diktsamling, två lättlästa och två barnböcker. Välj böckerna från denna lista. BOKLISTA FÖR LÄSEXPRESSENS PASSAGERARE Hej Du tredjeklassist Välkommen med i läskampanjen! Din lärare har säkert redan berättat om den. Varje bok som du läser ökar läsexpressens fart. Läsexpressen får

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Hej. Du håller en tipshandledning i din hand som satts ihop av barnbibliotekarierna på biblioteken i Kävlinge kommun. Tanken är att den ska ge uppslag

Läs mer

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam Boktips Äntligen, äntligen, äntligen kommer vi med våra nya lästips lagom till höstlovet. Hoppas ni kan hitta något mysigt ställe att krypa upp, ner eller in i och läsa lite bra böcker nu när vädret är

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Februari, 2010 Övningarna till lektionen är hämtade från Litteraturspelet. Spelet är utarbetat av Linda Spolén och Bonnier Utbildning.

Februari, 2010 Övningarna till lektionen är hämtade från Litteraturspelet. Spelet är utarbetat av Linda Spolén och Bonnier Utbildning. Februari, 2010 Övningarna till lektionen är hämtade från Litteraturspelet. Spelet är utarbetat av Linda Spolén och Bonnier Utbildning. Lektionen innehåller tre övningar två frågesportskryss om barn och

Läs mer

Diplom för grundskolorna i Vanda. Diplom 1 för åk 1-2. Detta diplom kan erläggas av eleverna i åk 1-2

Diplom för grundskolorna i Vanda. Diplom 1 för åk 1-2. Detta diplom kan erläggas av eleverna i åk 1-2 Diplom för grundskolorna i Vanda Diplom 1 för åk 1-2 s. 1/6 Diplom för grundskolorna i Vanda Diplom 1 för åk 1-2 Detta diplom kan erläggas av eleverna i åk 1-2 För att erhålla diplomet måste eleverna läsa

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

För att få ett diplom läs åtminstone en bilderbok, en diktsamling, två lättlästa och två barnböcker. Välj böckerna från denna lista.

För att få ett diplom läs åtminstone en bilderbok, en diktsamling, två lättlästa och två barnböcker. Välj böckerna från denna lista. BOKLISTA FÖR LÄSEXPRESSENS PASSAGERARE Hej Du tredjeklassist Välkommen med i läskampanjen! Din lärare har säkert redan berättat om den. Varje bok som du läser ökar läsexpressens fart. Läsexpressen får

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Ljudböcker på cd för 9-12 år

Ljudböcker på cd för 9-12 år Ljudböcker på cd för 9-12 år 16-08-25 Cowell, Cressida, Hur du blir en riktig hjälte 2011 Cowell, Cressida, Hur du krossar en drakes hjärta 2013 Cowell, Cressida, Hur du nästan korsar Atlanten 2013 Cowell,

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Diplom för grundskolorna i Vanda. Diplom 3 för åk 5-6. Detta diplom kan erläggas av eleverna i åk 5-6

Diplom för grundskolorna i Vanda. Diplom 3 för åk 5-6. Detta diplom kan erläggas av eleverna i åk 5-6 Diplom för grundskolorna i Vanda Diplom 3 för åk 5-6 s. 1/8 Diplom för grundskolorna i Vanda Diplom 3 för åk 5-6 Detta diplom kan erläggas av eleverna i åk 5-6 För att erhålla diplomet måste eleverna läsa

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Januari 2008. En robot försvinner av Mats Wänblad: Hcf (ca 7-9 år)

Januari 2008. En robot försvinner av Mats Wänblad: Hcf (ca 7-9 år) Januari 2008 En robot försvinner av Mats Wänblad: Hcf (ca 7-9 år) En bok i serien om D.E.Tektor, den hemlighetsfulla privatdetektiven som rycker in när polisen inte klarar av att lösa svåra fall. Hon är

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Frågor. Elevuppgifter nivå 13. Kap. 1

Frågor. Elevuppgifter nivå 13. Kap. 1 Elevuppgifter nivå 13 Frågor Kap. 1 1. Vad gick spelet Odysseus ut på? 2. Hur många män hade Odysseus vid spelets början? 3. Vem var Olle? 4. Varför var Olle elak mot Jim? 5. Varför var Jims pappa inte

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

BOKLISTA FÖR LÄSEXPRESSENS PASSAGERARE 2013

BOKLISTA FÖR LÄSEXPRESSENS PASSAGERARE 2013 BOKLISTA FÖR LÄSEXPRESSENS PASSAGERARE 2013 Hej du tredjeklassist! Välkommen med i läskampanjen! Varje bok du läser ökar läsexpressens fart. Läsexpressen får sin energi av böckerna! Tuffar det sakta på,

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Julboktips för alla. Ljudbok

Julboktips för alla. Ljudbok Julboktips för alla Martina och Petra tipsar om böcker för stora och små med jultema. Låt dig inspireras! På alla våra bibliotek dukar vi upp med böcker som handlar om julen på olika sätt. Välkommen in

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis Cafemysteriet Martin Widmark Helena Willis Böckerna utspelar sig i och omkring den lilla staden Valleby, där de flesta känner varandra och kyrkan står mitt i byn. Huvudpersonerna Lasse och Maja är klasskompisar

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

böckerna om monsteragenten nelly rapp: Besök gärna www.martinwidmark.se där författaren läser och berättar.

böckerna om monsteragenten nelly rapp: Besök gärna www.martinwidmark.se där författaren läser och berättar. böckerna om monsteragenten nelly rapp: Monster-akademin 2003 Frankensteinaren 2003 Varulvarna 2004 Trollkarlarna från Wittenberg 2005 Spökaffären 2006 De vita fruarna på Lovlunda slott 2007 Häxdoktorn

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Anel Muhic, Kyrkhults skola, Olofström. Pronomen

Anel Muhic, Kyrkhults skola, Olofström. Pronomen Pronomen Personliga pronomen - subjektsform A. EXEMPEL jag - Vad heter du? Jag heter Marcus. du - Vad ska du göra imorgon? Jag ska gå på bio. han - Är Marcus din bror? Nej, han är min kusin. hon - Är Nina

Läs mer

Tanarog, Yxkämpen. Text Niklas Krog Bild Nils-Petter Ekwall

Tanarog, Yxkämpen. Text Niklas Krog Bild Nils-Petter Ekwall 1 Tanarog, Yxkämpen. Text Niklas Krog Bild Nils-Petter Ekwall Tanarog är en dvärg som lever med sitt folk i djupa grottor. De blir alltmer inträngda av den hotande Besten. Tanarog har blivit varnad av

Läs mer

För att få ett diplom läs åtminstone en bilderbok, en diktsamling, två lättlästa och två barnböcker. Välj böckerna från denna lista.

För att få ett diplom läs åtminstone en bilderbok, en diktsamling, två lättlästa och två barnböcker. Välj böckerna från denna lista. BOKLISTA FÖR LÄSEXPRESSENS PASSAGERARE 9/11 Hej Du tredjeklassist Välkommen med i läskampanjen! Din lärare har säkert redan berättat om den. Varje bok som du läser ökar läsexpressens fart. Läsexpressen

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner och häxornas natt Martin Widmark Christina Alvner nelly rapp och häxornas natt Text Martin Widmark 2015 Bild Christina Alvner 2015 Redaktör Agneta Wallgren Formgivning Lena Thunell En originalproduktion

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

För att få en diplom läs åtminstone en bilderbok, en diktsamling, två lättlästa och två barnböcker. Välj böckerna från denna lista.

För att få en diplom läs åtminstone en bilderbok, en diktsamling, två lättlästa och två barnböcker. Välj böckerna från denna lista. BOKLISTA FÖR LÄSEXPRESSENS PASSAGERARE Hej Du tredjeklassist Välkommen med i läskampanjen! Din lärare har säkert redan berättat om den. Varje bok som du läser ökar läsexpressens fart. Läsexpressen får

Läs mer

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv:

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv: Kommissarie Tax deckarskola Hej, jag heter Elsie Petrén och jag är författare till kommissarie Taxböckerna. Vill du också skriva ett mysterium? Här får du några tips på hur jag gör när jag skapar mina

Läs mer

Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson

Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson Mina föräldrar skall skiljas Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson Tack mina underbara barn Natalie och Estelle för att ni finns. Tidigare böcker av Nina

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

Skräcktema. Bilderböcker och lättläst. Mörkret längst ner av Lemony Snicket. Spöknatt av Moni Nilsson

Skräcktema. Bilderböcker och lättläst. Mörkret längst ner av Lemony Snicket. Spöknatt av Moni Nilsson Skräcktema Nu i dessa mörka Halloweentider tänkte vi passa på och tipsa om riktigt ryslig läsning för stora och små. Hoppas att några av våra favoriter kan bli era favoriter. Bilderböcker och lättläst

Läs mer

Fräs, den lilla panterkatten

Fräs, den lilla panterkatten Fräs, den lilla panterkatten Det handlar om en liten kattunge som hade tappat bort sin mamma. Och så går han iväg, för han vill inte vara på ett ställe. Så hittar han ett hus och familjen som bor i det

Läs mer

1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra

1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra SFI ORDKUNSKAP 1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra 3. Alvedon och nässpray kan du receptfritt. 4. Receptfritt att du

Läs mer

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se En både varmhjärtat och humoristisk fula ankungen-berättelse från Taiwan. Om krokodilen Guji-Guji som föds in i en familj ankor. Så en dag stöter Guji-Guji ihop med tre elaka krokodiler, de vill att han

Läs mer

Bonnier Carlsens lättlästa böcker för nybörjarläsarna

Bonnier Carlsens lättlästa böcker för nybörjarläsarna Bonnier Carlsens lättlästa böcker för nybörjarläsarna Olika läsnivåer Det ska vara roligt och enkelt att läsa, även om man precis håller på att lära sig! Bonnier Carlsens lättlästa böcker för nybörjarläsaren

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

CAMILLA CEDER & SANNA MANDER

CAMILLA CEDER & SANNA MANDER CAMILLA CEDER & SANNA MANDER 1 Jag heter Sally och alla som känner mig vet att jag älskar djur. Mer än allt annat i hela världen. Ja, till och med sådana möss som övervintrar i väggarna i gamla hus

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Bakgrund Den 1 oktober firar kyrkan S:ta Teresa av Jesusbarnet, även kallad Thérese av Lisieux, jungfru och kyrkolärare. I dagens samling

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Glenn Ringtved Vad handlar boken om? Boken handlar om Kasper och hans pappa. Kaspers pappa har vunnit pris i boxning och figuren som han vann, står framme. Kaspers pappa

Läs mer

Publicerat med tillstånd Bästa vänner Text Moni Nilsson Bild Elin Lindell Lilla Piratförlaget 2012

Publicerat med tillstånd Bästa vänner Text Moni Nilsson Bild Elin Lindell Lilla Piratförlaget 2012 Läs också: Äventyr i Paradiset Änglar, kakor och tappade tänder, av Moni Nilsson och Elin Lindell Hemliga fyran: Hunden som försvann, av Cecilia Lidbeck och Bettina Johansson Hemliga fyran: Spökjakt! av

Läs mer

Vi hoppas kunna ge er inspiration i vårsolen till att läsa lite nya barn- och ungdomsböcker.

Vi hoppas kunna ge er inspiration i vårsolen till att läsa lite nya barn- och ungdomsböcker. Hej! Vi hoppas kunna ge er inspiration i vårsolen till att läsa lite nya barn- och ungdomsböcker. Nu i april presenterar vi vår nya boktipsare som säkert kommer att ge er läsvärda tips. Hon heter Jenny

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Ord och fraser: Familjen. Uttal. Fraser om familjen. Grammatik:

Ord och fraser: Familjen. Uttal. Fraser om familjen. Grammatik: Lektion 6 Ord och fraser: Familjen Uttal Fraser om familjen Grammatik: Verb: Hjälpverb + infinitiv Som Satsadverbial Possessiva pronomen Familj och släkt Jag heter Åsa och är gift med min man som heter

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

Peter och draken Elliot

Peter och draken Elliot Filmhandledning Peter och draken Elliot Filmen börjar med en bil som kör fram längs vägen. En familj med mamma, pappa och barn sitter i bilen. Den lilla pojken, Peter, sitter i baksätet och läser en bilderbok:

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Då är det åter dags för oss att tipsa om barnböcker. Den här gången blir det böcker med humor som tema.

Då är det åter dags för oss att tipsa om barnböcker. Den här gången blir det böcker med humor som tema. Då är det åter dags för oss att tipsa om barnböcker. Den här gången blir det böcker med humor som tema. Samtidigt vill vi passa på att önska Jenny Olsen som boktipsat tillsammans med oss lycka till, hon

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

En omväg till ditt hjärta

En omväg till ditt hjärta Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge En omväg till ditt hjärta Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se EN OMVÄG TILL

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett Nere på stranden vid havet var Sandvargen och Zackarina mycket upptagna, var och en med sitt. Sandvargen var upptagen med att plaska runt i vattenkanten. Det sa plosch och det sa pläsch, och han stänkte

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna.

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. I slaskhinken intill dörren mellan köket och verandan hade man glömt att lägga locket

Läs mer

Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare: Jujja Wieslander Illustratör: Jens Ahlbom

Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare: Jujja Wieslander Illustratör: Jens Ahlbom Då var det dags igen för lite nya boktips! Vi hoppas ni ska bli inspirerade och komma till biblioteket och låna lite böcker! Ha det gott i solen! /Martina och Petra Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare:

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Johanna. Kasper. Linus. fotograf. journalist. författare. illustratör

Johanna. Kasper. Linus. fotograf. journalist. författare. illustratör Läs orden i rutan. Skriv dem under rätt rubrik. Du kan också hitta på egna ord som passar in under de olika kategorierna. Skriv så fint du kan! Sport gymnastik ishockey Kultur boktips filmrecension TV-program

Läs mer

Ett hem- och skola projekt Eskilstuna - februari 2013 Elspeth Randelin, skolbibliotekarie, Ytternäs skola, Mariehamn

Ett hem- och skola projekt Eskilstuna - februari 2013 Elspeth Randelin, skolbibliotekarie, Ytternäs skola, Mariehamn Ett hem- och skola projekt Eskilstuna - februari 2013 Elspeth Randelin, skolbibliotekarie, Ytternäs skola, Mariehamn 4 av 10 pojkar ratar läsning. [ ] Men glappet mellan flickorna och pojkarna på Åland

Läs mer

Barn på sjukhus. Lästips från sjukhusbiblioteket

Barn på sjukhus. Lästips från sjukhusbiblioteket Barn på sjukhus Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2016 Småbarnsberättelser & bilderböcker Billy på sjukhus (2011). Bilderbok. Av Birgitta Stenberg När Billy ramlar från trädet

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Ny tidning i Adelöv! Vi kommer att jobba med: 1. Intervjuer. 2. Reportage. 3. Korta notiser om allt. 4. Roliga historier, korsord och sudoku för alla

Ny tidning i Adelöv! Vi kommer att jobba med: 1. Intervjuer. 2. Reportage. 3. Korta notiser om allt. 4. Roliga historier, korsord och sudoku för alla Nr. 1 ADELÖVSBLADET vecka 5-6 2011 Ny tidning i Adelöv! Välkommen till Adelövsbladet, en ny tidning gällande allt som händer i Adelöv. Vi på redaktionen kommer att jobba intensivt med detta projekt, Adelövsbladet

Läs mer