Produktion. Text Dramatisering Musik Regi Scenografi Kostymdesign Sånginstudering Pianist Smink & Hår Ljuddesign Grafisk profil Foto Regiass Producent

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Produktion. Text Dramatisering Musik Regi Scenografi Kostymdesign Sånginstudering Pianist Smink & Hår Ljuddesign Grafisk profil Foto Regiass Producent"

Transkript

1 2011

2 Produktion Text Dramatisering Musik Regi Scenografi Kostymdesign Sånginstudering Pianist Smink & Hår Ljuddesign Grafisk profil Foto Regiass Producent Astrid Lindgren Staffan Götestam Bengt Hallberg, Anders Berglund, Lennart Simonsson Suzanne Carling Erik Bohlin Maritha Söderholm Annika Bohlin, Emeli Bohlin Pelle Östlund Suzanne Carling Jonas Persson Jonas Bjällfalk Maria Starrin Jessica Andersson, Sofie Bergmark Bepa Hedåsen

3 En galen idé! Länge har jag och Bepa gått och tänkt att här skulle det spelas mer teater! Denna vackra scen, den måste tas tillvara mer än bara någon vecka per år. Visst händer det mycket annat på hembygdsgården, men teater! Vi måste ha mer teater! Så kan två teaterfanatiker gå och fantisera. I år gör vi slag i saken och sätter upp Madicken! En mer passande pjäs får man nog leta efter för just den här scenen. Stora delar av ensemblen hittade vi också på nära håll, de flesta är nämligen med även i Värmlänningarna, som också spelas här. För att kunna göra denna satsning har vi startat en fri grupp som heter Dramaqueen. Vi har sökt pengar och fått stöd både från Region Värmland och Munkfors Kommun och vi är så glada för att de tror på vår idé! Vi har stor hjälp av många andra för att förverkliga vår vision, från den minsta till den största hjälp med spik, virke, mat, boende, verktyg, plåt, mm, mm, ja listan kan göras hur lång som helst! Tack alla som vill att det ska vara mer teater i Gropa! Varmt välkomna önskar jag vår publik till vår första, men förhoppningsvis inte sista produktion i Gropa! Suzanne Carling regissör

4 Madickens familj Cecilia Tomasdotter gör sin skådespelardebut som Madickens Mamma Det var inte riktigt sant, Cecilia har spelat teater senast i gymnasiet, men är ändå en av de som har störst scenvana av våra skådespelare. Cecilia är koreograf och har en bakgrund som dansare. Ett urval av hennes koreografiuppdrag är Cabary i Karlstad, Cabaret för Säffleoperan, Jesus Christ Superstar, Annie, Rocky Horror Show m fl för Värmlandsteatern. Som dansare har vi bl a sett Cecilia i Rena Rama Showen, melodifestivalen 2010, The Weddingsinger på Wermland opera, bland mycket annat. Nu senast såg vi henne på invigningen av Karlstad CCC. Per Anders Persson spelar Madickens Pappa PerAnders är pappa till Elin Persson Lunde och kommer således från en otroligt teateraktiv familj. Hela familjen är med på scenen i Madicken, hela sex stycken! Per Anders har varit med i folklustspelet Värmlänningarna i 20 år, där har han spelat Bengt på Åsen samt dansat halling och polska och medverkat i kören. Från och med i år kommer han att spela drängen Per. Per Anders har även spelat Jonatan i Folk och rövare i Kamomilla stad som gick på turné till Stockholm.

5 Elin Persson Lunde, 11 år, spelar Madicken Elin har sedan hon var 3 år medverkat i folklustspelet Värmlänningarna som spelas på Ransäters hembygdsgård. På fritiden är hon en aktiv tjej som spelar teater i skolan, friidrottar och rider. När hon får lite tid över är hon gärna med kompisar eller med sina djur, Elin har nämligen en hund, en katt, nio kaniner, femtioelva höns och en tupp och sju hästar. Elin Werling 10 år, spelar Lisabet Vi har två Elin i vår uppsättning och de delar de två största rollerna! Elin Werling har varit med i Säffleoperans scenverkstad i flera år och fått stor scen och sångvana. Hon har bl a vunnit en talangtävling, och hon sjunger även på äldreboenden ibland. Elin är otroligt målinriktad och har velat bli musikalartist sedan hon var riktigt liten. Hon spelar gitarr och teater, tränar karate, fotboll och dansar för Malin Axelsson i Säffle. Så henne får vi hålla utkik efter på andra scener i framtiden! Sofia Wretling spelar Alva Sofia har medverkat i humorprogrammet Mammas Nya Kille på SR P3 sedan 2006, där hon gör alla de kvinnliga karaktärerna och numera även producerar programmet. Sofia har varit konstnärlig ledare och skådespelare på Teater Jaguar i Göteborg sedan 1996, där hon skapade och medverkade i ett tjugotal föreställningar innan hon flyttade till Karlstad förra året. Sedan tolv år tillbaka spelar Sofia pigan Stina i folklustspelet Värmlänningarna. Förra sommaren medverkade hon som skådespelare på Packmopedsturnén med några Mammas Nya Kille-karaktärer. Sofia har även frilansat som skådespelare på Profilteatern i Umeå. Nu senast kunde vi se Sofia i LEKPLATS Karlstad.

6 Abbes familj Emil Persson 16 år spelar Abbe Emil är med sina unga år redan en riktig teaterveteran. Han har varit med i Kung Erik, En Julsaga, musikalen Annie och Jesus Christ Superstar på Värmlandsteatern i Karlstad. Han debuterade som Hallingdansare i folklustspelet Värmlänningarna förra året och fortsätter i år i rollen som Bengt på Åsen i samma spel. Emil fortsätter sin teaterbana i höst då han börjar teatergymnasium i Karlstad. Lena Persson spelar Abbes mamma Fru Nilsson Madicken är en riktig familjeföreställning, Lena är nämligen Emils mamma även i verkliga livet. Ytterligare två av Lenas barn är med som skolbarn. Lena har varit med i Värmlandsteatern sedan starten 1987 och har medverkat i bl a Trettondagsafton, Råttfällan, Lysistrate, Charleys tant, Rampfeber, Den förbjudna planeten, En fröjdefull jul, Kung Erik, Annie, Vinter i Lönneberga och Jesus Christ Superstar. Mellan 1995 och 2000 spelade hon med i Cabary, nyårsshowen i Karlstad och jobbade parallellt med lite restaurangteater på Grands matsalar. Lena har även spelat in radio- och tv-reklam genom åren och dubbat tecknad film. Lena medverkar i Värmlänningarna tillsammans med stora delar av familjen i sommar. Peter Stefanson spelar Abbes pappa Farbror Nilsson Peter får nog anses som produktionens teaterräv, han har jobbat på Västanå teater i 10 år och medverkat i Värmlänningarna i 46 år, de senaste 20 åren som drängen Per. Nu till sommaren tar han steget upp och spelar sin egen husbonde StorSven. Peter var med i Värmlandsteaterns första uppsättning En Trettondagsafton 1987 och har på senare år setts i bl a Allt eller inget, Kung Erik och nu senast i Annie. Han sjunger i Munkfors-Ransäters kyrkokör och gör sketcher för Mammas nya kille i SR P3. Peter har i dagarna startat egen firma där han kombinerar bygg och skådespeleri, en bra blandning tycker vi!

7 Mia & Mattis Agnes Christensson 11 år spelar Lus-Mia Agnes gör sitt sjunde år i folklustspelet Värmlänningarna nu till sommaren. Hon spelar piano och sjunger, både i musikskolan och i kyrkan. Agnes dansar i Gundega balettskola sedan -04 och dansar även Jazzfunk för Monica von Wachenfeldt i Kil. Agnes älskar teater, musik och dans! Frågan är om inte hon kommer att göra Elin Werling sällskap i framtiden, för även här anar man en målinriktad tjej! Hanna Carling 6 år spelar Lus-Mias lillasyster Mattis Hanna har spelat folk i Värmlänningarna i tre år, men gör härmed sin rolldebut. Hanna älskar att spela teater och klä ut sig hemma. Hanna gick som liten på pyttedans för Maria Sohlberg på barnmusikskolan i Karlstad, annars gillar Hanna att leka med kompisar och simma. Till Madicken har hon även läst in radioreklamen.

8 Övriga roller Skolfröken Helena Skärlén Borgmästarinnan Lilian Metzer Doktor Berglund Mattias Walan Fabrikör Lind Leif Örnborn Sotaren Joakim Skyman Överläraren Lars Nilsson Barnmorskan Annelie Örnborn Dessutom medverkar Anna Bohlin Christensson, Anton Andersson, Malin Lunde Persson, Ann-Britt Gustavsson, Julianna Vidarsdottír, Agneta Nordin, Eva-Lotta Karlsson- Bäcker, Moa Örnborn (Ej med på bild: Emeli och Victoria Bohlin) Barn Tova Starrin, Rasmus Walan, Siri Persson, Alice Nordin, Amanda Andrae, Karl Persson, Hanna Gunnarsson, Emma Lunde Persson, Kasper Walan, Carl Christensson, Lia Örnborn, Alva Lunde Persson, Greta Starrin, Maja Carling, Doris Wretling (Ej med på bild: Hanne och Oskar Adolfsson)

9 Akt 1 Det är Valborgsmässoafton på Junibacken. Madicken får hjälp av Alva att köpa nya sandaler, som hon inte får ha på sig till Majbrasan. På stan passar Alva på att köpa den sista laxbiten, till Borgmästarinnans förtret. Madicken kommer i slagsmål med Mia vid valborgsbrasan och ena skon försvinner, som hon inte ens fick ha på sig! Lyckligtvis hittar Abbe den, men det säger han inte i första taget. Familjen Nilsson är oroliga för hyran och Tant Nilsson bestämmer sig för att sälja sin kropp till vetenskaplig forskning. Madicken förstår att Tant Nilsson egentligen inte vill bli av med sin kropp, ens när hon är död och lyckas köpa tillbaka den för en lotterivinst. Så kan Nilssons till slut betala Fabrikör Lind sin hyra. På natten smyger Abbe och Madicken ut till brygghuset för att ta reda på om Madicken är synsk. Det tar en ände med förskräckelse! Akt 2 Madicken är i skolan och blir utmanad av Lus-Mia att gå på skoltaket. Madicken ångrar sig, men klättrar ändå upp. Mia själv tar sig knappt upp till kanten innan hon ger upp och springer sin väg. Efter en stund kommer hon tillbaka med massor av karameller, barnen skockas runt henne, men Madicken får inte smaka. När skolklockan ringer får klassen besök av överläraren. Han har blivit av med sin plånbok. Det kryper fram att det är Mia som stulit den. Alva upptäcker att Madicken har fått löss och det bestäms att det ska göras en stor rengöring, med sabadill! Mia dyker upp med sin lillasyster Mattis och dom får också vara med vid avlusningen. En dag kommer Madicken hem från skolan eld och lågor över att de ska på skolutflykt. Lisabet blir sur och vill också gå på utflykt. Det ordnar Madicken gärna och de hamnar på vedbotaket. Därifrån har de fin utsikt och försöker träffa Abbe med köttbullar. Efter en stund vill Madicken prova att flyga, med ett paraply! Det går inte så bra och doktorn kommer dit. Madicken har fått hjärnskakning och blir sängliggandes. Hon blir djupt olycklig för nu kommer hon missa skolutflykten. När skolan ringer och meddelar att fröken blivit sängliggandes blir Madicken själaglad! På självaste midsommarafton är det så dags för Madicken och Lisabet att få ett litet syskon. Under tiden de väntar går de över med en matkorg till Abbe. Det blir några midsommardanser innan det lilla syskonet kommer ut.

10 Suzanne Carling Jag är något av ett Astrid Lingren-fan. Det får man nog säga när jag nu regisserar min tredje Astrid Lindgren-pjäs. Jag älskar hennes böcker och är fortfarande väldigt barnslig. Jag tycker väldigt mycket om att jobba med barn också, de är så direkta i sitt skådespeleri. Berättelserna om Madicken är härliga och det är skönt att Madicken inte är genomgod, hon hamnar också i slagsmål och ljuger när det behövs. Samma sak är det med Lus-Mia, som kan vara så elak, men sen får vi också ana varför det kanske är så. I Lisabet får man möta trotset och avundsjukan som alla barn känner ibland. Jag vill lyfta fram en värld som ofta känns bättre och lättare än den värld vi lever i idag, som ofta känns hård. Jag tycker Astrid lyfter fram orättvisorna på ett bra sätt och gör så att både stor och liten förstår. I Madicken får vi möta personer som tror de är förmer än andra och som borde ha större respekt för stora som små. Det är något som saknas på många håll i dag. Madicken är också full av fantasi, hon får nya infall lika fort som en gris blinkar, som Linus-Ida säger. Suzanne tog sin regiexamen 2001 från Middlesex University i London och är kanske mest känd för sin regi till Värmlänningarna i Ransäter, som hon regisserar för 8:e gången i år. Men Suzanne har även jobbat med bl a Värmlandsoperan och Värmlandsteatern, senast med musikalen Annie förra våren. Andra produktioner värda att nämna är En Julsaga, RENT, Mycket väsen för ingenting, Susannas hemlighet, Oliver Twist, Pippi Långstrump och Ronja Rövardotter. Så Astrid Lindgren är ingen ny bekantskap, utan ett kärt återseende! När hon inte regisserar egna projekt så regisserar Suzanne på Geijerskolan där hon också är kursledare för Musikteaterlinjen.

11 Erik Bohlin Att formge en utomhusscen är spännande och utmanande eftersom helt andra angreppssätt måste användas än de man som scenograf är van vid. Ingen ljussättning är möjlig, scengolvet är kuperat och stilen måste anpassas till den befintliga miljön. Inget är dock omöjligt, och jag har med iver och entusiasm försökt att skapa en bra miljö för Madicken och alla andra i hennes värld. Grundtanken för scenografin har i det här fallet varit enkelhet. Enkla lösningar är lätta att hantera och kan på ett bra sätt smälta in i omgivningen. Eftersom den vackra naturen i Ransäter alltid är helt dominerande när man befinner sig i Gropa har jag med så små medel som möjligt försökt att bara markera de viktiga detaljerna i historien. Ett hus bestående av endast ett tak är till exempel nog för berättelsen. Ni som publik gör som alltid den största scenografiinsatsen eftersom ni i er fantasi lägger till de detaljer som saknas. Dessutom är ett ensamt tak säkrare att klättra på och hoppa ifrån! Jag hoppas att ni får en fin upplevelse att minnas länge. Tidigare har Erik gjort scenografin till flera av Värmlandsteaterns uppsättningar, bl a Pippi Långstrump, En Julsaga, Det stannar i familjen och Fröken Fleggmans mustasch. Han har även gjort scenografi till Värmlandsoperan, Cabary och Heja Sverige. Erik har även stått på scenen, då i bl a Elling och Kjell Bjarne, Elling i närkontakt, Svek, Älskaren och Kvinnan i svart, alla i Värmlandsteaterns regi.

12

13

14 Dramaqueen Dramaqueen bildades våren 2011 av några teaterarbetare och entusiaster, det är en ideell förening som i första hand kommer att verka i Värmland. Vi vill se mer teater och vara fria att sätta upp det som intresserar just oss! Just nu, sommaren 2011, kände vi att det var barnteater i Ransäter som låg oss varmast om hjärtat. En annan gång kanske det är ett drama som vi tycker bör möta sin publik. Till vår första produktion har vi fått stort stöd av Studiefrämjandet, Region Värmland, Munkfors Kommun, Hembygdsgården samt många företag och det är vi tacksamma för, utan er hade Madicken inte blivit av! Vi tror och hoppas att det ska bli många, många fler föreställningar under Dramqueens tak. Dramaqueen betyder en överdrivet dramatisk person, för att generera uppmärksamhet. Vi vill inte överdriva vårt spel på scenen, men vi vill väcka mycket uppmärksamhet! Därför tycker vi det är ett passande namn!

15 Tack till Munkfors Ransäter Munkfors Kommun Scalateatern Mix Megapol Tryckeri Knappen Innovation Music Network Joisab Olsäters såg Herrhagens Blomsterhandel SPIKER.SE Tygmagasinet INKA musik Vidars Fiske Maria Optik SODA en frisörsalong Munkens Färg Ransäters hembygdsgård Eksons Printmaster Plåtlagret i Kil Geijerskolan Kommunkontoret: Smedsgatan 16 Box 13, Munkfors. Tel vxl: Fax: E-post: COOP KONSUM MUNKFORS Bror Anders Andersson Stina Hellqvist Mikael Gustavsson Martin Werling

16

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv. Varför är det så svårt att förstå? Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig? Älska mig är baserad

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja?

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Nu & Framtiden INFÖR GYMNASIET Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Hur ska jag kunna välja? Tarek Arnaout Vi har alla fått frågor som Vad vill du bli när du blir stor?, Vad

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Framstegstest 1 Kapitel 1 3

Framstegstest 1 Kapitel 1 3 Framstegstest 1 Kapitel 1 3 Namn: 1 Adjektiv och adverb Skriv orden under raden i rätt form. 1 Det var så att träffa alla kusiner igen! rolig 2 Tycker du att broccoli är? god 3 Marias söner är. ovanlig

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

TEMA VÄNSKAP OCH FÖRTROENDE

TEMA VÄNSKAP OCH FÖRTROENDE Sida 1 MEDIECENTER VÄRMLAND Birgitta Larsson, 054-7011068 birgitta.larsson2@regionvarmland.se Datum 2014-02-24 Vår beteckning MV2014-6 TEMA VÄNSKAP OCH FÖRTROENDE Detta temablad innehåller förslag på filmer,

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Innehåll. Kära läsare 1. Fredrik Ahlerup 2. Konsten att vara närvarande och osynlig 7. Lasse assistentkarta 8. Sven-Erik Johansson 9

Innehåll. Kära läsare 1. Fredrik Ahlerup 2. Konsten att vara närvarande och osynlig 7. Lasse assistentkarta 8. Sven-Erik Johansson 9 Innehåll sid Kära läsare 1 Fredrik Ahlerup 2 Konsten att vara närvarande och osynlig 7 Lasse assistentkarta 8 Sven-Erik Johansson 9 Att vara personlig assistent 13 Törnrosa 14 Ny blissbroschyr 16 Böcker

Läs mer

Magiskt MICKE ASKERNÄS. - från trolleri till mentalism. Örebro Magiska Cirkel. Bluffmakare? Nr 4-2009 40 kronor. Foto: Sara Appelgren

Magiskt MICKE ASKERNÄS. - från trolleri till mentalism. Örebro Magiska Cirkel. Bluffmakare? Nr 4-2009 40 kronor. Foto: Sara Appelgren Magiskt Nr 4-2009 40 kronor MICKE ASKERNÄS - från trolleri till mentalism Örebro Magiska Cirkel Bluffmakare? Foto: Sara Appelgren 1 Innehåll Sid 3 Sid 4 Sid 16 Sid 18 Sid 23 Sid 24 Sid 26 Sid 27 Sid 28

Läs mer

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Så funkar det! ADHD Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Innehållsförteckning Bruksanvisning...4 Emma och Erik... 5 Den här boken... 7 Människor är olika... 8 Så här fungerar din hjärna... 9 Fundera

Läs mer

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV Ett desperat behov av gränslös framgång (eller: En skådespelares icke-arbete med sig själv) Copyright 1998 Sandra

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en.

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Barn som växer upp i fattigdom i Sverige hamnar i kläm på ett sätt som de själva inte kan påverka. Den här boken tillägnas dem. För fattigdom finns

Läs mer

Det låter skönt om ungdomsradio Möt P3 Star profilen Anton Berg. skydda sig. Livsstilsmagasinet för gymnasieungdomar

Det låter skönt om ungdomsradio Möt P3 Star profilen Anton Berg. skydda sig. Livsstilsmagasinet för gymnasieungdomar Livsstilsmagasinet för gymnasieungdomar Det låter skönt om ungdomsradio Möt P3 Star profilen Anton Berg 9 sätt att skydda sig Yvonne Rydings tankar om inre och yttre välmående Reality testar: alkoholfria

Läs mer

Sommartal. Anna Kinberg Batra. 6 juni 2015

Sommartal. Anna Kinberg Batra. 6 juni 2015 Sommartal Anna Kinberg Batra 6 juni 2015 Sommartal av Anna Kinberg Batra, 6 juni 2015 I dag firar vi Sverige. En nation, som om den själv hade fått välja, kanske skulle ha satt in en annons med texten

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

utmaningen! Våga anta NÄR ANTOG DU en utmaning

utmaningen! Våga anta NÄR ANTOG DU en utmaning Välkomna förändring! Ta för dig och anta en utmaning som du själv har valt. Läs om Ingela, Carl och Anna som vågade. Och expertens råd om hur du skiljer mellan äkta och falska utmaningar. TEXT EVA SANNER

Läs mer

Livets bra och dåliga stunder. Hanna J: Tankarna om det jag gått igenom kommer alltid. Krönika: Våga prioritera rätt

Livets bra och dåliga stunder. Hanna J: Tankarna om det jag gått igenom kommer alltid. Krönika: Våga prioritera rätt Lajf Livets bra och dåliga stunder Hanna J: ankarna om det jag gått igenom kommer alltid finnas kvar Krönika: Våga prioritera rätt Unga mår allt sämre idag onja M: blev gravid vid tretton års ålder L a

Läs mer

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Om du var Rik och Lycklig... Vem bryr sig? Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Friskrivningsklausul Författaren ger i denna text enbart sin egen syn på vad materialet innehåller och du

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

BOKPOOLEN. på Lindesbergs stadsbibliotek

BOKPOOLEN. på Lindesbergs stadsbibliotek BOKPOOLEN på Lindesbergs stadsbibliotek BOKPOOLEN PÅ LINDESBERGS BIBLIOTEK- en resurs för skolans bokförsörjning! Bokpoolen är placerad i anslutning till bibliotekets barnavdelning, Du är välkommen att

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

TRE FARBRÖDER SOM INTE VILLE DÖ

TRE FARBRÖDER SOM INTE VILLE DÖ TRE FARBRÖDER SOM INTE VILLE DÖ Av Guus Ponsioen Libretto Suzanne van Lohuizen Översättning Maria Tellander Från 5 år LÄRARMATERIAL OM FÖRESTÄLLNINGEN En dag får de tre farbröderna, Charlie, Micke och

Läs mer