Innehåll: Omhändertagande av avliden klinisk obduktion (Vanligt dödsfall)...1. Omhändertagande av avliden rättsmedicinsk obduktion (Polisärende)...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll: Omhändertagande av avliden klinisk obduktion (Vanligt dödsfall)...1. Omhändertagande av avliden rättsmedicinsk obduktion (Polisärende)..."

Transkript

1 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Innehållsansvarig: Marie-Louise Karlsson, Sjuksköterska, Akutmottagning Östra (marka63) Godkänd av: Putte Abrahamsson, Verksamhetschef, Verksamhet Medicin Geriatrik och Akutmottagning Östra (putab) Denna rutin gäller för: Verksamhet Medicin Geriatrik och Akutmottagning Östra Revideringar i denna version Denna rutin är en sammanslagning av 3 rutiner om omhändertagandet av avliden inför klinisk och rättsmedicinsk obduktion samt identifiering. Här ingår även ambulanspersonals handhavande av den döde på plats. Versionen ersätter tidigare version. Syfte Omhändertagandet av avliden på Akutmottagningen skiljer sig åt om klinisk obduktion eller rättsmedicinsk obduktion skall göras. 1. Klinisk obduktion görs när ingen brottsmisstanke finns runt dödsfallet; alltså naturlig död. 2. Rättsmedicinsk obduktion görs om dödsfallet orsakats av olycka, suicid eller där läkare eller polis misstänker brott. Denna rutin finns för att klargöra omhändertagandet. Innehåll: Omhändertagande av avliden klinisk obduktion (Vanligt dödsfall)...1 Omhändertagande av avliden rättsmedicinsk obduktion (Polisärende)...2 Ambulanspersonalens handhavande på plats (utan misstanke om brott)..3 Läkaren bestämmer om det är ett vanligt dödsfall eller om det ska tas om hand av polis. Var därför inte för snabb med att ta hand om den avlidne med rentvättning osv. innan du vet hur omhändertagandet blir. Omhändertagande av avliden klinisk obduktion (vanligt dödsfall)..1 Identifiering Vid fall av naturlig död är det läkares skyldighet att förvissa sig om den avlidnes identitet samt att informera anhöriga. Identifiering sker genom medföljande anhörig eller ID-handlingar.(Identifiering med hjälp av anhöriga får endast göras om det inte föreligger misstanke om brott). Polis har skyldighet att vid behov hjälpa till med identifieringen. Arbetsbeskrivning Ta ett rakt EKG om läkare ordinerar detta. Försäkra dig om att patienten är ID-märkt. Lägg mapp med checklista i journalen Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia 1 (av 6)

2 Jourläkare Akuten skriver dödsbevis samt obduktionsremiss om det ska göras. Omhändertagande av avliden inför klinisk obduktion (vanligt dödsfall): Ta bort kuddar och hjälpmedel från sängen och fäll den i planläge Slut den dödes ögon så gott det går Kamma eller rätta till håret Avlägsna alla kläder och värdesaker och tillvarata dessa enligt PM patienttillhörigheter Tvätta bort blod och smuts. Tejpa ihop sår. Förstärk bandage eller ersätt dem med nya Ta bort katetrar, sonder och dylikt om inget annat sagts Torka ur munhålan och näsborrarna. Fukta gärna läpparna med lite vaselin Sätt på patientskjorta Flytta över den avlidne till en säng. Lägg hygienunderlägg under Flytta den döde till visningsrummet Meddela vaktmästare att du har en avliden patient. Tillhörigheter: Kläder och andra tillhörighet tas om hand och läggs i tillhörighetspåsar. Se separat rutin om patienttillhörigheter. Var noga med vem du kvitterar ut tillhörigheterna till. Helst maka/make. Finns flera barn eller syskon ska fullmakt uppvisas. Be dem i så fall komma åter och hämta ut sakerna. Visning för anhöriga: Inga hinder för visning. Ta gärna kontakt med personal från sjukhuskyrkan vid visning. Om man tror att det kan bli en lång visning eller om många anhöriga väntas, skall visning ske i patologens visningsrum. Personal från sjukhuskyrkan tar då hand om visningen. Se separat rutin om omhändertagande av anhöriga. Kurator Skriv remiss till kurator. Kan vid behov kontaktas 08:00-16:00 och hen kan då ev.komma till Akutmottagningen och pratar med anhöriga. När omhändertagandet och eventuell visning är klar: Fyll i kontrollblankett för avliden och lägg den på patientsängen. Beställ transport av vaktmästare. Utskrivningskod i ELVIS: AVL. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 2 (av 6)

3 Rättsmedicinsk obduktion (Polisärende):..2 Följande dödsfall ska utredas av polis: Olycksfall Suicid Intoxikation Okänd/oklar identitet på den avlidne Den avlidne saknar sjukdomsanamnes Pågående eller tidigare missbruksproblem (alkohol/droger/läkemedel) Spädbarn (upp till ca 2 år) Misstanke om fel eller försummelse inom sjukvården Det är ett onaturligt/misstänkt onaturligt dödsfall Polisens utredning, vilken inkluderar en rättsmedicinsk undersökning, vanligtvis rättsmedicinsk obduktion, syftar till att upptäcka eller utesluta brott samt fastställa dödsorsaken. Denna obduktion görs på Rättsmedicinsk avdelning (RMA). Kontakt med polis: Vid misstanke enligt ovan ska polis kontaktas. Detta görs av läkare eller sjuksköterska i teamet. Ring direkt till Polisens Länskommunikationscentral (LKC) tel: LKC skickar då polis till Akuten för anmälningsupptagning, rapportskrivning, eventuellt förhör mm. Polisen sköter då allt runt patienten; identifiering, kontakt med anhöriga. Om den döde är hemmahörande i annat län tar polisen (i Göteborg) kontakt med polisen i hemkommunen som meddelar dödsfallet. När polisen kommer till Akuten ska ansvarig läkare tala med polisen och uppge följande: Vad är oklart med dödsfallet? Omständigheter? Bakgrund? Anamnes? Är anhöriga underrättade, av vem och vem är underrättad? Är identiteten fastställd, hur är den fastställd och av vem? Var finns kroppen i avvaktan på rättsmedicinsk obduktion? Dödsbevis ska skrivas (kopia lämnas i journalen, originalet till polis på plats) Handlingar som ska bifogas till polispatrullen: Dödsbevis ska utfärdas och lämnas till patrullen. Dödsbeviset ska alltså inte skickas till Skatteverket av oss då rutan Ja, polis ska genast kontaktas är ifylld. ( I och Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 3 (av 6)

4 med att Skatteverket får dödsbeviset har man gett anhöriga tillåtelse att hämta kroppen.) Kopior på aktuella journalanteckningar Eventuella tillhörigheter (ska utkvitteras av polisen) Dödsfallsutredningar det vill säga polisfall handläggs av kriminaljouren. Utredarna arbetar dagtid. På övrig tid finns en jourkommissarie på plats. Ring gärna för råd eller frågor. Gruppchef Eva Lannborn tel tel.nr får gärna lämnas ut till anhöriga Jourkommissarie tel Faxnummer tel Om Rättsmedicinska avdelningen (RMV) Läkare kan INTE besluta om en rättsmedicinsk obduktion ska genomföras. Det görs av polismyndigheten som också kontaktar Rättsmedicinska avdelningen i Göteborg. När obduktionen ska genomföras beställer RMV transport av kroppen från aktuellt bårhus. Enligt RMV utförs obduktionen inom tio arbetsdagar från det att RMV mottagit begäran från polisen. Arbetsbeskrivning: Jourläkare på Akuten informerar anhöriga om dödsfallet om de finns med på Akuten, annars söker och informerar polisen anhöriga om dödsfallet. Omhändertagande av den döde: Lämna den avlidna i det skick hon/han befinner sig i när dödsfallet konstaterades. (Kläder, infarter får INTE tas bort, tvätta inte rent kroppen). Ta ett rakt EKG om läkaren ordinerar detta. Registrera den döde i Elvis och Melior med personnummer alternativt Aliasnummer. ID-märk på hand eller fot. Om Aliasnummer, fyll i blanketten Rättning av personnummer i sjukhusgemensamma system. Den ska följa med journalen om identiteten inte hinner bli fastställd under tiden på Akuten. Tillhörigheter: Ta inte av kläder men om kläder har avlägsnats skall dessa läggas i papperspåsar, ett plagg/påse. Märk påsarna med patient-id och datum. Alla påsarna läggs i tillhörighetspåse nr 2. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 4 (av 6)

5 Kläder och tillhörigheter utkvitteras av polis. Notera på Akutjournal. Får INTE lämnas ut till anhöriga. Värdesaker skrivs upp på tillhörighetslista; läggs i tillhörighetspåse 1. Utkvitteras av polis. Notera på Akutjournal Får INTE lämnas ut till anhöriga. Övrigt: Fotografera om polisen så önskar. Vid önskemål från polisen tas intox- blodprov före transport till bårhus. Polis har med sig provrör. Provet kan förvaras i kylskåp om inte polisen tar proverna med sig direkt. ( Efter 3 dygn är det inte möjligt att gå vidare med intoxprover.) Visning för anhöriga: Ej aktuellt förrän efter rättsmedicinsk obduktion eftersom inget får ändras på eller arrangeras. Om visning ändå ska ske måste polisen ge sitt medgivande. Sjukhuskyrkan kan hjälpa till om behov finns. Sök via vx. Vid minsta undran om handläggningen: Ring Jourkommisarie på Kriminalpolisenheten tel: Kurator Skriv remiss. Kan kontaktas 08:00-16:45 När handläggningen är klar: Utskrivningskod i ELVIS: AVL. Notera RMA på kommentarsraden. (Vi skriver RMA, polis säger RMV) Meddela vaktmästare att det finns en avliden person på Akutmottagningen Hur ambulanspersonal handhar död person på plats, där misstanke om brott inte finns: Bakgrund: Detta gäller personer som avlider utanför sjukhuset där ingen misstanke om brott finns. Personen behöver dödförklaras av läkare innan avtransport till patologen. Innan detta görs skall följande punkter ha utförts av ambulanspersonal på plats: - Identifiera och ID-märk patient. Om detta inte är möjligt på plats skall ambulanspersonal kontakta polisen. Namn på kontaktad polis skall dokumenteras på Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 5 (av 6)

6 RETTS-journal. - Kontakta jourhavande stadsläkare för konstaterande av dödsfall på plats - Kontakta polis för att utesluta brottsmisstanke - Göra etiskt ställningstagande om personen kan lämnas kvar på plats i väntan på jourhavande stadsläkare - Kontakta polis för hjälp med sökning av anhöriga Om läkare inte finns att tillgå, eller om det föreligger etiska skäl som gör att den avlidne inte kan lämnas på plats får personen föras till närmaste akutmottagning. Detta efter samtal till aktuell akutmottagning. Mottagande personal på akutmottagningen skall göra följande: - Om brottsmisstanke finns - kontakta den polis som ambulansen varit i kontakt med o Om misstanke om brott se punkt Omhändertagande rättsmedicinsk obduktion o Om inte misstanke om brott läkare tar ställning till om obduktion skall utföras (efter sökning i Meliorjournal) - Kontrollera ID. Om ID inte finns att tillgå kontakta den polis som ambulansen varit i kontakt med - Kontrollera om anhöriga är identifierade och kontaktade av polis Ansvar Linjechefen ansvarar för att rutinen finns och följs. Uppföljning, utvärdering och revision Revisionsansvarig ansvarar för att rutinen följs upp. Medvetet avsteg från rutinen dokumenteras i Melior om rutinen är kopplad till patient. Övriga orsaker till avsteg från rutinen rapporteras i MedControlPRO. Granskare: Leif Person Vårdenhetschef SU/ Ambulans Eva Lannborn Gruppchef Kriminaljouren Storgöteborg Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 6 (av 6)

Revideringar i denna version. Revidering under hur ambulanspersonalen handhar avliden person, samt nya telefonnummer.

Revideringar i denna version. Revidering under hur ambulanspersonalen handhar avliden person, samt nya telefonnummer. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 19291 su/adm 2017-03-13 4 Innehållsansvarig: Madelene Andreasson, Sektionsledare, Akutmottagning Östra (madan7) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Information Patienten ska före behandlingens början ha fått information om PD-behandling och om hur akut start av PD-behandling går till.

Information Patienten ska före behandlingens början ha fått information om PD-behandling och om hur akut start av PD-behandling går till. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22147 su/med 2015-09-07 1 Innehållsansvarig: Marie Blomén, Sjuksköterska/mott, PD-mottagning (marbl24) Godkänd av: Gert Jensen, Verksamhetschef, Verksamhetsledning

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS: DÖDSFALL OCH TRANSPORT AV AVLIDNA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS: DÖDSFALL OCH TRANSPORT AV AVLIDNA Region Stockholms innerstad Sida 1 (6) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS: DÖDSFALL OCH TRANSPORT AV AVLIDNA Sida 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2015-10-13 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal

Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal Sida 1 (5) 2016-05-02 - Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal vid förändring av patients hälsotillstånd samt överföring till annan vårdinrättning MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen,

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Samtyckesregler för transplantation o/e annat medicinskt ändamål

Samtyckesregler för transplantation o/e annat medicinskt ändamål Organdonation från avlidna Samtyckesregler för transplantation o/e annat medicinskt ändamål När den avlidne har uttryckt sin inställning Huvudregeln är att den avlidnes inställning till organdonation alltid

Läs mer

ÖVERGRIPANDE RUTINER FÖR OMHÄNDERTAGANDE AV AVLIDNA INOM LANDSTINGET SÖRMLAND

ÖVERGRIPANDE RUTINER FÖR OMHÄNDERTAGANDE AV AVLIDNA INOM LANDSTINGET SÖRMLAND 1(11) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Övergripande rutiner för 2.0 Rutin omhändertagande av avlidna inom Landstinget Sörmland Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Avlidna,

Läs mer

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier.

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Nedfrysning av spermier Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Innehållsförteckning Varför ska man frysa ner spermier? Hur går det till? Den här informationen riktar sig främst

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21724 su/med 2015-06-02 1. Korsett - Inprovning av korrigerande korsett - Regionhabiliteringen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21724 su/med 2015-06-02 1. Korsett - Inprovning av korrigerande korsett - Regionhabiliteringen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21724 su/med 2015-06-02 1 Korsett - Inprovning av korrigerande - Innehållsansvarig: Jane Ernelind, Sjuksköterska, Regionhabilitering - Omvårdnad-UroTarm

Läs mer

Personnummer. Närmast anhörig Relation

Personnummer. Närmast anhörig Relation HEMVÅRDS- FÖRVALTNINGEN Ansökan om bistånd Sökandes personuppgifter Adress Postnummer och ort Mobiltelefon Medsökande Närmast anhörig Relation Mobiltelefon g vi ansöker om Tidigare kontakt med biståndsenheten

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun Välkommen till Bruksgården ett särskilt boende i Skurups kommun 2 Välkommen till Bruksgården i Rydsgård Bruksgården erbjuder en boendemiljö som ger möjlighet till trygghet, inflytande och social gemenskap.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LINNÄS

VÄLKOMMEN TILL LINNÄS VÄLKOMMEN TILL LINNÄS Linnäs är ett boende för korttidsvård för rehabilitering och avlastning Senast reviderad 2014-03-25 2 (6) 3 (6) OM LINNÄS Linnäs är en avdelning på vård- och omsorgsboendet Vätterngården

Läs mer

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9.

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9. AcadeMedia Telefoni Innehåll Information sid 2 4 Beställning sid 5 Ändring/Nytt SIM sid 6 Avsluta abonnemang sid 7 Fakturafråga sid 8 Felanmälan/fråga sid 9 Kontkat sid 10 Information För att göra en beställning,

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Riktlinje för åtgärder vid dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje för åtgärder vid dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje för åtgärder vid dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård Antagen i socialnämnden 2009-05-05 69 Denna riktlinje är framtagen tillsammans med flertalet av medicinskt ansvariga sjuksköterskor

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Enligt vårdgarantin har du rätt till:

Enligt vårdgarantin har du rätt till: Det finns en vårdgaranti När behörig vårdpersonal beslutat om besök eller behandling i samråd med dig som patient så anger vårdgarantin hur länge du som längst ska behöva vänta. Vårdgarantin reglerar inte

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Implementering av Riksavtalet 2015

Implementering av Riksavtalet 2015 Implementering av Riksavtalet 2015 Region Skånes förberedelser Ta fram informationsunderlag Ser över avtalstexter Ser över rutiner t ex för listning, medicinsk service Informera om förändringar av Riksavtalet

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Sexuellt övergrepp

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Sexuellt övergrepp Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16555 su/med 2017-09-19 5 Innehållsansvarig: Lena Liman, Sektionsledare, Akutmottagning Östra (lenli39) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17 Manual för BPSD registret Version 6 / 2013 06 17 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Kultur och bildning 2014-05-27. Rutiner för specialkost i förskola och skola

Kultur och bildning 2014-05-27. Rutiner för specialkost i förskola och skola Kultur och bildning 2014-05-27 Rutiner för specialkost i förskola och skola Syfte Syftet med rutiner för specialkost i förskola och skola är att kvalitetssäkra att alla barn med behov av specialkost ska

Läs mer

Information, rutiner och kontrakt till patient vuxna

Information, rutiner och kontrakt till patient vuxna Extremt tandvårdsrädda patienter Var finns det idag möjlighet för extremt tandvårdsrädda att få behandling? I Västerås på Folktandvården Bäckby och Köping på Folktandvården finns team bestående av tandläkare,

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

ETISKA REGLER TELEMARKETING KONSUMENT

ETISKA REGLER TELEMARKETING KONSUMENT ETISKA REGLER TELEMARKETING KONSUMENT REVIDERAD UPPLAGA 2010-01-27 KONTAKTA (FD SCCF) Box 1029, 171 21 SOLNA info@kontakta.se kontakta.se Telefon: +46 8 669 77 77 Org. nummer 802410-7578 Säte i Stockholm

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Frågor kring begravningen

Frågor kring begravningen Frågor kring begravningen Begravningen är en hjälp att bearbeta sorgen Ibland kan man tro att begravningen ska bli så påfrestande att man vill hålla den inom en mycket liten krets av anhöriga en begravning

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Överförmyndarens stämpel: 1 (5) Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare (Information om behörig anmälare, sist i detta dokument) 1. Person

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet

Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet 1 (5) Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet Sammanfattning Klara används för kommunerna för att skicka vårdbegäran (hanteras som remiss) till närsjukvårdsteamet, Södra Älvsborgs Sjukhus. Vårdbegäran

Läs mer

Felanmälan eller Arbetsorder

Felanmälan eller Arbetsorder Felanmälan eller Arbetsorder Vi har valt att separera föreningens utrymmen och utrustning och det som finns i er lägenhet. Av det skälet att föreningen står för eventuella kostnader runt gemensamma utrymmen

Läs mer

Dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård

Dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård Dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård Rutin Malmö Stad Upprättad Datum: Reviderad: Fastställd: 2001-10-15 2014-05-27 Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska Innehållsförteckning Dödsfall inom kommunal hälso-

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2016-01-29 1

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2016-01-29 1 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2016-01-29 1 Innehållsansvarig: Martin Risenfors, Överläkare, Läkare (marri6) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt (jerpe3)

Läs mer

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6)

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) Taxa för utlämnande av allmänna handlingar Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt om allmänna handlingar 3 Rätt att ta del av allmän handling på stället 3 Rätt att

Läs mer

Kvalitetsregistret för svår sepsis/septisk chock Årsrapport för 2013

Kvalitetsregistret för svår sepsis/septisk chock Årsrapport för 2013 Kvalitetsregistret för svår sepsis/septisk chock Årsrapport för 2013 Inledning Patienter med svår sepsis eller septisk chock är relativt vanliga på våra sjukhus och framförallt på våra intensivvårdsavdelningar.

Läs mer

Administrera utskick på utbildningstillfälle

Administrera utskick på utbildningstillfälle Administrera utskick på utbildningstillfälle Man kan administrera utskick för ett utbildningstillfälle på följand tre sätt: Via knappen Skapa utskick till markerade i under fliken Deltagare Vi länken Skicka

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

Divisionsledningsbeslut

Divisionsledningsbeslut Hälso- och sjukvård GEMENSAMT DIVISIONSLEDNINGSBESLUT NR 2008-026 DATUM DIARIENR 2008-06-18 HN-HOS08-008 HN-HOS08-155 Verksamhetschefer inom HS Sörmland Divisionsledningsbeslut Övergripande verksamhetsansvar

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m.

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. PM 1 (9) 2003-07-28 Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. I denna PM beskrivs kommunens ansvar för hälso- och sjukvård enligt 18-18 c hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Likabehandlingsplan 2013/2014 Främja Smedbergsskolans värdegrund ska ligga till grund för all verksamhet i skolan. Smedbergsskolans värdegrund Alla på skolan

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Är det nödvändigt att operera mitt brutna ben? Vad visar röntgenbilderna? Vad visar laboratorieundersökningarna?

Är det nödvändigt att operera mitt brutna ben? Vad visar röntgenbilderna? Vad visar laboratorieundersökningarna? '' Är det nödvändigt att operera mitt brutna ben? Vad visar röntgenbilderna? Vad visar laboratorieundersökningarna? Skall jag låta bli att äta före laboratorieprovet? Hur länge ska jag ha gipset på benet?

Läs mer

Skyddsombudets handlingsplaner och utredning

Skyddsombudets handlingsplaner och utredning Skyddsombudets handlingsplaner och utredning Glöm inte att skyddsombudets utredning ska innehålla alla uppgifter som finns i de tre checklistorna nedan. Skyddsombudets handlingsplan del 1 Vad innehåller

Läs mer

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016!

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Första kontakten med din arbetsplats Sid 3 Närvaro Sid 3 Utdrag ur belastningsregistret Sid 3 Lönerapportering Sid

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Information om restaurangkasinospel

Information om restaurangkasinospel Information om restaurangkasinospel För roulette-, tärnings- och kortspel eller så kallat restaurangkasinospel gäller bestämmelserna i lotterilagen (1994:1000) och lotteriförordningen (1994:1451). Den

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan).

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Registrera betalning. Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet

Registrera betalning. Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Generellt För att komma till bilden Registrera betalning går du till Toppmeny och Betalningarkan du använda Välj om du vill att

Läs mer

Kom ihåg att ansöka om examen!

Kom ihåg att ansöka om examen! Institutionen för omvårdnad Programrådet för sjuksköterskeprogram, PRS Kom ihåg att ansöka om examen! Information om de olika examina som kan vara aktuella för våra studenter, om hur man ansöker om examen

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Guide för att hitta markavvattningssamfälligheter och täckdikningsplaner

Guide för att hitta markavvattningssamfälligheter och täckdikningsplaner 1(8) Guide för att hitta markavvattningssamfälligheter och täckdikningsplaner Framtagen av Magdalena Nyberg, Jordbruksverket, 2016 Markavvattningssamfälligheter Inför en Grepparådgivning är det bra om

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående I denna folder får Du några svar och dessutom tips om vem Du kan vända Dig till med fler frågor Smittad av MRSA? Vem kan Du fråga och vart kan Du vända Dig?

Läs mer

Rutiner vid psykiatriska kliniken i Kalmar vid dödsfall

Rutiner vid psykiatriska kliniken i Kalmar vid dödsfall 1 Rutiner vid psykiatriska kliniken i Kalmar vid dödsfall * Ring jourhavande läkare, som ska inställa sig inom 30 minuter för att konstatera dödsfallet. Notera klockslaget då patienten avled. * Kontakta

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltning Information om Ansökan/anmälan, se sista sidan Datum... Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Avseende behov av god man eller förvaltare enligt 11 kap

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri 1 Antagits av TKL 2010-09-24 Utvärderas senast 2011-12-31 RIKTLINJE för samordnad vårdplanering utifrån överenskommelse

Läs mer

Välkommen. till Adlersten. Korallen Opalen Rubinen Safiren. Uppdaterad 2008-09-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher

Välkommen. till Adlersten. Korallen Opalen Rubinen Safiren. Uppdaterad 2008-09-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher Välkommen till Adlersten Korallen Opalen Rubinen Safiren Uppdaterad 2008-09-17 Design och layout: Marie-Louise Bescher Alla ska kunna åldras i trygghet och med värdighet. Här skall de äldre känna att det

Läs mer

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde KONTORET FÖR VUXNA MED FUNKTIONSHINDER Handläggare Datum Diarienummer 2009-10-01 Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde Rekommendationer gällande överföring

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Avliden patient, omhändertagande

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Avliden patient, omhändertagande Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 11573 su/med 2017-01-17 4 Innehållsansvarig: Mirjam Milkewitz, Undersköterska, Thoraxintensivavdelning (mirmi1); Erica Lindgren, Ivasjuksköterska, Thoraxintensivavdelning

Läs mer

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras Enkät för utvärdering av delprojekt VOC-tillsyn Nu är det dags att utvärdera delprojekt VOC-tillsyn 2009. I våras gjorde vi en enkät om era planer på medverkan i tillsynskampanjen avseende måleriverksamheter.

Läs mer

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Tjörns kommuns uppdrag Uppdrag från regeringen, dvs Migrationsverket: Ta emot och ordna boende och integration för de flyktingar som anländer till Sverige. Nationell

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Ansökan om god man/förvaltare

Ansökan om god man/förvaltare Introduktion Anvisningar till ansökan om god man eller förvaltare Ansökan ska skickas till: Stockholms tingsrätt Aktuariekontoret Box 8307 104 20 Stockholm Ansökan kan gälla antingen godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig).

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig). ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11

Läs mer

Välkommen till Slottsgården

Välkommen till Slottsgården Välkommen till Slottsgården Sölvesborgs kommun Omsorgsverksamheten * Vi hoppas du kommer att trivas hos oss på Slottsgården! Vi vill göra vårt bästa för att inflyttningen ska bli så bra som möjligt. Därför

Läs mer

Gemensam rutin för Senior alert

Gemensam rutin för Senior alert Socialtjänsten Kvalitetsregister Upprättad: 2014-11-10 Gemensam rutin för Senior alert Riskbedömning görs av kontaktpersonen när vårdtagaren/brukaren kommer ny till enheten. Detta gäller både permanent

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015

Likabehandlingsplan 2015 Grunduppgifter Likabehandlingsplan 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechefen Vår vision Till Pusselbitens förskola går alla utan rädsla för att bli utsatt

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET

ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET 1(2) Ansökan skickas till: Motala kommun Räddningstjänst Glimmervägen 2 591 53 Motala ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET Sökande/Fastighetsägare

Läs mer

Administration Excelimport

Administration Excelimport Administration Excelimport För att importera medlemmar till registret så laddar man först ner mallen för importfil, fyller i uppgifterna och laddar sedan upp filen genom att klicka på + Importera fil.

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

FREDA-farlighetsbedömning

FREDA-farlighetsbedömning FREDA-farlighetsbedömning Råd för användning FREDA-farlighetsbedömning görs i samtal med den våldsutsatta. Det är viktigt att förklara varför man gör FREDA-farlighetsbedömning. Det vanligaste skälet är

Läs mer