Jimmie Åkessons valkonferenstal 2014

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jimmie Åkessons valkonferenstal 2014"

Transkript

1 Jimmie Åkessons valkonferenstal 2014 Igår var det den 14 mars. Det betyder att idag är det mindre än ett halvår kvar till valet i september. Tiden går onekligen fort när man har roligt (Det har jag sagt förut.) och roligt kan man verkligen säga att vi har haft under de fyra år som har gått sedan vi höll den senaste valkonferensen här i Stockholm, på våren Då var vi ett glatt och förväntansfullt gäng som samlades här för att lägga upp riktlinjerna till ett valmanifest och utse världshistoriens första sverigedemokratiska riksdagsledamöter. Idag är vi också ett glatt och förväntansfullt gäng som samlas för att göra ungefär samma saker som då men med den lilla skillnaden att det bland dem vi under den här helgen utser till riksdagskandidater finns ett tjog personer med fyra års erfarenhet från den lagstiftande församlingen. För fyra år sedan var vi en liten, besvärlig utmanare. Idag är vi en betydligt större utmanare Sveriges tredje största parti men fortfarande besvärliga, för de övriga sju. Besvärliga är vi för de övriga sju därför att det finns ett brett, folkligt stöd för vår politik. (Till exempel kunde vi häromdagen läsa om en undersökning som visade att betydligt fler än de som röstar på oss mer än var femte väljare sympatiserar med vår invandringspolitik.) Besvärliga är vi för de övriga sju därför att deras smutskastningskampanjer inte tycks bita. (De lyckas inte skrämma vare sig oss eller väljarna trots alla år av hets och hat.)

2 Besvärliga är vi för de övriga sju därför att vi vågar utmana. Vi vågar ifrågasätta. Vi vågar sticka ut. Vi vågar beskriva verkligheten så som vi upplever den. Vi ska fortsätta vara besvärliga. Vi ska fortsätta vara besvärliga under det kommande halvåret och vi ska fortsätta vara besvärliga under de fyra år som följer efter valet. Var så säkra! Det är ett av de löften jag inte tvekar att ge till de övriga sju partierna i riksdagen. UKRAINA & FÖRSVARET Apropå stöd för vår politik, så får man väl onekligen tillstå att de tråkiga händelserna kopplade till Ukraina och Ryssland fullständigt tycks ha vänt den svenska försvarsdebatten. Plötsligt har det blivit oerhört populärt att tala om säkerhetsläge, hotbild och följaktligen förstärkningar av försvaret. En höjdpunkt för ett par veckor sedan var att se Vänsterledare Sjöstedt sitta i morgon-tv och tala om vikten av god försvarsförmåga för att kunna upprätthålla vår alliansfrihet och vårt oberoende. (Och så är det vi som kallas populister Kära nån ) Faktum är att vi är det enda parti som konsekvent under den här mandatperioden har föreslagit höjda försvarsanslag och som konsekvent har talat om behovet av att fokusera våra resurser på försvaret av vårt eget land. De övriga har skrattat åt oss, skrattat åt vår omvärldsanalys, skrattat åt våra prioriteringar.

3 Men nu skrattar de inte längre. Nu står de istället i kö för att få chansen att plocka billiga, politiska poäng i ett läge där osäkerhet och instabilitet råder i vår omedelbara närhet. Och det mest tragiska i det här, det är att de kommer undan med det. De som ska granska, och i förekommande fall klä av den sortens kappvändare, de gör inte sitt jobb. På ett sätt är det förstås bra att vår konsekventa hållning nu ges ett erkännande och att det förhoppningsvis också kan leda till faktisk förändring men debatten de senaste veckorna säger ändå något om hur bräcklig vår demokrati är hur lite den egna övertygelsen betyder för de övriga sju partierna när de så snabbt byter fot i en så viktig och avgörande fråga. Hur ska väljarna kunna känna förtroende för politiken när dess företrädare plötsligt vänder på en femöring vänder utifrån hur vinden för tillfället blåser? Det finns rimligen bara ett parti med någon som helst trovärdighet i frågan om försvaret av Sverige. Låt oss vara ytterligt tydliga med det inför den 14 september! VERKLIGHETEN Det är min tro och övertygelse att höstens val till stora delar kommer att handla om att beskriva verkligheten. Den som bäst klarar av att beskriva verkligheten på ett sätt som väljarna kan känna igen sig i identifiera sig med den kommer också att vinna stort förtroende hos väljarna. Nu vet vi ju att det kan vara riskabelt att försöka ge sig på det här att beskriva verkligheten.

4 Inte minst vänstern har extremt svårt att acceptera när någon annan de själva gör just det beskriver verkligheten, på ett sätt som inte passar i deras teoretiska, ideologiska ram. Det fick jag själv erfara alldeles nyligen i samband med att jag lät mig intervjuas i det här TV-programmet, Nyfiken på partiledaren. Ni som följde den debatten noterade med vilken enorm energi det samlade vänsteretablissemanget på alla upptänkliga vis försökte slå hål på och motbevisa det jag i intervjun beskrev som upplevelser verkliga upplevelser i min barndom. Jag har egentligen ingenting emot den debatten särskilt inte som jag är tämligen säker på att väldigt många i vårt land kan känna igen sig i min berättelse men jag finner det närmast absurt att jag ska behöva försvara mina personliga nästan 30 år gamla upplevelser och det inför människor som inte var där som aldrig har varit där som jag inte känner vissa av dem har jag aldrig ens träffat. De människorna kan rimligen inte veta någonting om min barndom och vad jag upplevde då. Och för dem är det heller inte viktigt det är inte viktigt att veta det. Det viktiga för dem är att omedelbart ge sig på den som avviker från hur de tycker att verkligheten borde vara hur de tycker att verkligheten borde ha sett ut i min barndom. Samma människor som nu talar om för mig, att det jag var med om som barn den polarisering jag upplevde och den känsla av otrygghet som följde därav

5 det har jag bara inbillat mig eller så ljuger jag, rent av... det är precis samma människor som också förnekar att de problemen existerar idag när splittringen och segregationen är så ofantligt mycket mer utbredd. De förnekar därför att sådana problem inte passar i deras mall inte passar deras önskan om hur samhället borde ha utvecklats utifrån deras teoretiska modell. Allt de trott på och kämpat för håller på att gå i kras helt enkelt därför att det var tokigt från början. Och istället för att förstå det och ändra uppfattning så klamrar de sig fast vid sin teori, vägrar släppa. (Likt dårar.) De provoceras av att vi beskriver verkligheten de besväras av att vi beskriver verkligheten därför att de vet att många människor i vårt land delar vår bild av just verkligheten. Och därför, partivänner, ska vi fortsätta att beskriva verkligheten precis så som vi upplever den. Ju mer provocerade, ju desperata vänstern blir Ju mer de hånar oss, ju mer de ger sig på oss desto mer växer min övertygelse om att vi har rätt. Att det är vi, partivänner, som är verklighetens parti! TURNÉ Jag har under de senaste veckorna varit ute på turné i just verkligheten. Jag har besökt välfärden. Jag har besökt den tunga industrin.

6 Jag har besökt små och medelstora företag. Jag har besökt skolor och högre utbildning. Jag har besökt polis och brandkår. En sak som har varit tydlig är, att väldigt mycket är bra i vårt land. Jag har mött drivna, kompetenta yrkesmän- och kvinnor. (Sådana har vi gott om i Sverige.) Jag har mött entreprenörer och innovatörer med engagemang och idéer. (Sådana har vi också många av.) Jag har mött brukare i äldreomsorgen som lever fantastiska liv och tar del av fantastisk service och omsorg i fantastiska verksamheter. (Både offentliga och privata.) Jag har mött personal i omsorgen som gör otroliga insatser för att möjliggöra dessa fantastiska liv och fantastiska verksamheter. Jag har mött unga studerande på olika nivåer och inom vitt skilda områden med drömmar om att starta eget eller kanske ta över familjeföretaget eller så småningom få jobba med det man brinner för, med det man utbildar sig för. Allt ifrån ingenjörer och ekonomer till rörmokare och svetsare. Väldigt mycket är bra i vårt land. Det är lätt hänt att man glömmer bort det när man som oppositionspolitiker ska beskriva verkligheten eller när man låter sin verklighetsuppfattning styras helt av den ofta nattsvarta, mediala rapporteringen. Vårt land har fantastiska resurser. Vi har råvaror Vi har kompetens

7 Vi har idéer och inte minst vi har människor. Sverige är ett bra land. Väldigt mycket är bra. Det finns fortfarande oerhörda värden att försvara, vårda och bevara. Men, det finns också problem. Det finns stora problem. KOMPETENSFÖRSÖRJNING För att ta ett exempel: När jag häromdagen besökte ett yrkesgymnasium i Jämtland fick jag berättat för mig att det inom något decennium kommer att fattas tiotusentals fastighetsskötare/fastighetstekniker. Och trots det så är alldeles för få intresserade av att utbilda sig till just det. Och den bilden är någonting som har återkommit nästan oavsett vilken verksamhet eller arbetsplats jag har besökt. Det finns inom många områden idag en utbredd oro för den långsiktiga kompetensförsörjningen. Hur kan det vara så, att det i ett land med så många arbetslösa saknas kompetens för viktiga verksamheter och näringar? Någonting är i obalans, någonting är fel. Här måste politiken hitta vägar till bättre matchning. Det duger inte på vare sig kort eller lång sikt att förlita sig på import av utländsk arbetskraft. Vi måste ställa om den inhemska arbetskraften till att motsvara arbetsmarknadens behov. Det är inte raketforskning detta. Vi vet oftast lång tid i förväg när det kommer uppstå brister i vissa yrkeskårer.

8 Behövs det läkare, så ska vi utbilda läkare. Behövs det lärare, så ska vi utbilda lärare. Behövs det rörmokare, så ska vi utbilda rörmokare. Behövs det fastighetstekniker, så ska vi banne mig utbilda fastighetstekniker. Det duger inte att skicka våra egna i arbetslöshet och sen hoppas att den kompetens vi behöver ska komma hit från andra länder. Det här är inte raketforskning. Och ändå tycks det vara så svårt för vissa att förstå. Basen för svensk kompetensförsörjning måste naturligtvis vara människorna som bor i Sverige. Och då handlar det i väldigt hög grad om utbildning, om att utbilda utifrån behov. Men det handlar förstås också om att göra bristyrken attraktiva. Till viss del är det säkert en fråga om kommunikation om vilka bilder vi har av olika yrken och branscher. Vi har till exempel en bild av att industrijobb är någonting smutsigt, bullrigt och enformigt. Faktum är att de fabriker jag har besökt har varit närmast kliniskt rena, tysta och högteknologiska. Fastighetsskötaren, det vet vi är en muskulös man vaktmästaren som går runt med sin stora nyckelknippa, sopar rent framför porten och ser allmänt barsk och bestämd ut. Det är möjligt att den bilden fortfarande är korrekt (om man tillåts vara lite skämtsam), men den är i alla fall inte komplett. Idag är det ett modernt, tekniskt krävande yrke. Det ställer höga krav att kunna hantera moderna fastigheter, moderna energisystem, smarta hem och så vidare. Det borde kunna vara ett ganska attraktivt yrke. Men väldigt få är intresserade.

9 Så mycket handlar säkert om vilka bilder som förmedlas, och där har branscherna rimligen ett större ansvar än politiken. (Men, visst, det är klart, att när landets statsminister inför omvärlden talar om att svensk industri inte längre existerar, så skapar det följaktligen en viss osäkerhet. Det är direkt ansvarslöst. Så visst har även politiken ett ansvar här.) Men det handlar ju också om faktiska problem om löner, om villkor, om arbetsmiljö. Och det är sådana saker som politiken i hög grad faktiskt kan påverka och ska påverka. I det förslag till valplattform som ligger för antagande här i helgen anges som ett av fyra prioriterade områden just detta: Trygga och friska arbetstagare - förbättrade arbetsvillkor, med särskilt fokus på vården och omsorgen. Vi vill skapa ett Sverige med trygga och hälsosamma arbetsplatser. Ett Sverige där man kan leva på sin lön. Ett Sverige där vardagshjältar- och hjältinnor inom offentlig sektor inte tvingas slita ut sig i förtid på grund av bristande arbetsmiljö, stress och underbemanning. Vi vill möjliggöra för fler att arbeta i den grad man önskar ökade möjligheter till heltid, ökade möjligheter till deltid. Vi vill möjliggöra för fler att kombinera arbete och familjeliv till exempel genom att avskaffa delade turer i vård och omsorg för dem som vill. Vi vill möjliggöra förbättrad arbetsmiljö genom utökade resurser till Arbetsmiljöverkets inspektioner och ett återinförande av det statliga stödet till fortbildning av fackliga skyddsombud. Det går att med politikens hjälp göra skillnad, att göra framtida bristyrken mer attraktiva, få fler att se ett framtida arbetsliv inom de verksamheter där de är som mest behövda. Det handlar ytterst om politisk vilja och prioriteringar.

10 VILJA ANSTÄLLA Och på samma sätt fungerar det i den andra änden. Det måste också vara attraktivt för arbetsgivaren att anställa. Under mina resor den här senaste månaden har jag träffat flera framför allt små och medelstora företag och deras medskick har varit närmast identiska: Det måste bli billigare att anställa, det måste bli mindre riskfyllt att anställa. Alla jag har träffat har tagit upp arbetsgivaravgifterna som ett problem och man har uttryckt stort missnöje över regeringens prioriteringar ( som man menar har gynnat framför allt stora, inte sällan multinationella bolag med många unga anställda, t ex vissa hamburgerkedjor). Man har också tagit upp sjuklöneansvaret som en hämmande faktor, både kostnadsmässigt och riskmässigt. Det här är förstås inga nyheter och vi har länge drivit på för förbättringar inom de här områdena men det är på ett sätt befriande att så tydligt få bekräftat att våra prioriteringar är rätt, utifrån vad de berörda själva säger. Vi föreslår sänkta arbetsgivaravgifter med tydlig inriktning på små och medelstora företag. Vi föreslår ett minskat sjuklöneansvar med tydlig inriktning på små och medelstora företag. Det går att med politikens hjälp göra skillnad, att göra det mer attraktivt för landets många företag att växa genom fler anställningar. Det handlar ytterst om politisk vilja och prioriteringar. ÄLDRE Det är inte bara på arbetsmarknaden det finns obalanser och problem. Under mina resor har jag stött på problem också i välfärden.

11 Vi har i Sverige i grunden en väldigt bra välfärdsmodell. Jag tycker väldigt mycket om tanken på likvärdighet på rättvisa på att den service och omsorg man får inte ska bero av hur stor plånbok man har eller var i landet man har valt att bo. Det är en modell vi ska slå vakt om. Men, det finns problem. Att så många äldre i vårt land lever med små eller mycket små ekonomiska marginaler är ett exempel på det. Det spelar ingen roll var i landet man kommer, vilket sammanhang man medverkar i, så är de äldres ekonomiska villkor en fråga som alltid kommer upp. Alltid. Utan undantag. Och även om mycket är bra i omsorgen om de äldre så är det uppenbart att där behövs fler händer att det behövs mer tid för de äldre att maten de serveras generellt måste bli bättre att trygga boenden måste erbjudas seniorer i alla åldrar. Även det här pekar vi ut som ett av fyra prioriterade områden i förslaget till valplattform. Att de äldres ekonomiska villkor ska förbättras genom sänkt skatt, genom höjda garantipensioner med särskilt fokus på de äldre som har det sämst ställt. Att det krävs en kraftig ökning av antalet trygghetsboenden för de äldre som inte längre kan klara sig helt på egen hand men som inte anses vara tillräckligt hjälpbehövande för att få plats på särskilt boende. Att det krävs en matreform med syfte att ge så många brukare inom äldreomsorgen som möjligt chansen att varje dag få nylagad, välsmakande, väldoftande och näringsrik mat serverad.

12 Det går att med politikens hjälp göra skillnad, att göra tillvaron på ålderns höst bättre för alla de som byggt vårt land, som byggt vår välfärd. Det handlar ytterst om politisk vilja och prioriteringar. KRIMINALPOLITIK Ett tredje prioriterat område i valplattformen är tryggheten. Den fysiska tryggheten. Kriminalpolitiken. Det finns sedan tidigare landsdagarsbeslut på att det ska vara just en prioriterad fråga inför höstens val och det är också ett av de områden där vi har gjort allra mest under den gångna mandatperioden. Jag har under mina resor besökt rättsvårdande myndigheter. Jag har pratat med åtskilliga poliser och andra vars uppgift är att skapa trygghet och bekämpa brott. Jag har mött brottsoffer och deras anhöriga. Vår utgångspunkt är att alla människor ska kunna känna sig trygga och säkra på alla platser i landet under alla tider på dygnet. Precis så formulerar vi det i valplattformen och det är en utgångspunkt som det inte går att kompromissa med. För det krävs ett Sverige med en stark inre samhörighet där medborgarna känner tillit till varandra och till rättsvårdande myndigheter. För att nå dit måste vi komma bort från den nu förda segregations- och splittringspolitiken. I vårt Sverige är polis och räddningstjänst medborgarnas trygghet, medborgarnas vänner och i vårt Sverige kastar man inte sten på sina vänner. Vårt Sverige är ett land där brottsoffer får stöd och upprättelse.

13 Vårt Sverige är ett land där straffet står i rimlig proportion till det begångna brottet och är i samklang med den allmänna rättsuppfattningen. Vi vill se mer av verkliga livstidsstraff, ett avskaffande av mängdrabatt på brott och obligatorisk utvisning av utländska medborgare som begår grövre brott. Vårt Sverige är ett land som tar krafttag mot grov, organiserad brottslighet. För det krävs att inte minst polisen ges de verktyg som behövs och som ger effekt. Det går att med politikens hjälp göra skillnad, att återskapa ett Sverige som präglas av hänsyn, respekt och trygghet. Det handlar ytterst om politisk vilja och prioriteringar. S-UTMANING Mitt syfte med att åka runt i landet har alltså främst varit att möta verkligheten och det för att kunna beskriva verkligheten på ett så korrekt och trovärdigt sätt som möjligt. Sen är det förstås så att just den här turnén ytterst har sin grund i det jag sa i mitt tal till Landsdagarna i höstas i den hälsning som jag skickade till Stefan Löfven. Jag sa att han inte skulle komma undan att han inte kommer att kunna gömma sig hur länge som helst. Jag sa att jag tänker besöka hans starkaste fästen. Jag sa att jag tänker besöka arbetsplatserna där hans väljare jobbar och berätta om vad en röst på Stefan Löfven och hans rödgröna kartell faktiskt innebär att en röst på Stefan Löfven också är en röst på Åsa Romson, Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin att det kommer att få allvarliga konsekvenser får vårt land med dessa extremister i regeringen. Jag sa att jag mer än gärna möter honom i en duell

14 och jag sa att han får välja tid och plats. Tyvärr har jag ännu inte sett röken av Stefan Löfven. Han förklarade käckt i media att jag får minsann fräsa runt hur jag vill. Han bryr sig inte. Inte det minsta Så, jag har inte sett röken av honom. Däremot har jag när jag har besökt skolor, högskolor, äldreboenden, sjukhus med mera sett en hel del SSU:are försöka störa med obscena skyltar, skrikandes allehanda glåpord. (De har faktiskt dykt upp nästan överallt.) Jag har sett hur en del till Socialdemokraterna nära knutna fackliga företrädare på olika sätt protesterat mot och försökt stoppa mina besök. Jag vill inte tro det, Stefan Löfven du som vill bli statsminister och allt. Jag vill inte tro att du är feg. Men du är feg! Det är fegt att du inte själv vågar ta debatten utan istället skickar ut dina uppenbart illa uppfostrade fotsoldater i ungdomsförbund och fackförbund för att skrika fula ord, störa och skrämma mig och mina vänner från att utföra vårt arbete. Det är ynkligt. Det är fegt! Det är riktigt, riktigt fegt, Stefan Löfven! Och det är faktiskt oseriöst. Det är direkt nonchalant, inte minst mot väljarna. Stefan Löfven säger att han inte bryr sig, att jag får göra vad jag vill.

15 Han bryr sig inte. Just den (nästan lite teatraliska) nonchalansen vittnar om att han bryr sig. Han bryr sig något oerhört. Han bryr sig så det gör ont. Han är oerhört besvärad, oerhört trängd, oerhört provocerad av att vi utmanar honom på vad han betraktar som sin hemmaplan av att vi faktiskt kan ställa till det för hans planer på att bilda regering ihop med ytterlighetsvänstern. Han tål det inte men det kan han inte visa, för då har han förlorat. Kom igen nu, Stefan! Min inbjudan kvarstår. Jag vill pröva min berättelse om verkligheten mot din. Jag vill pröva min politik för Sveriges löntagare mot din. Jag vill pröva min vision för vårt land, för ett återupprättat folkhem, mot din. Kom igen, Stefan! Visa att jag har fel! Visa att du inte är feg (Nu har du chansen ) Och det är inte för min skull. (Jag kommer att fortsätta fräsa runt i ännu högre takt ju närmare valdagen vi kommer. Det kan du vara helt säker på. Och jag skräms inte av dina fotsoldater och deras fula munnar.) Det är för väljarnas skull.

16 För väljarnas rätt att få ta del av relevant information inför det viktiga val de har att göra senare i år. Där har även du, Stefan Löfven, ett ansvar ett ansvar som du inte kan fly från hur länge som helst! Ta nu ditt ansvar! Du kommer att ta ditt ansvar. Du kommer att göra det före valdagen! AVSLUTNING Vi har ett par oerhört viktiga dagar framför oss. Vi ska gemensamt bestämma vilka som ska utgöra partiets riksdagsgrupp under den kommande fyraårsperioden och inte minst ska vi bestämma vilken inriktning partiets politik ska ha. Det vilar ett tungt ansvar på oss alla en sådan här helg. Mycket har hänt under de fyra år som gått. Partiet har vuxit på alla plan, politiken har både breddats och fördjupats. Samtidigt slår det mig när jag läser valplattformen att mycket är sig likt sedan förra gången. De prioriteringar vi gjorde då kvarstår, samtidigt som en del har tillkommit. Vi visar på både stabilitet och ökad bredd. Det är en av våra främsta styrkor. När vi åker härifrån på söndag eftermiddag har vi tagit ytterligare några viktiga, rejäla steg i utvecklingen. Även om debatterna under helgen kommer att vara både många och långa emellanåt kanske till och med tuffa

17 så är det min fasta övertygelse att vi alla åker härifrån stärkta av positiv energi, av den gemenskap, av den enighet som är så djupt rotad i vårt parti. För egen del fortsätter jag min turné redan på måndag med ett medlemsmöte hemma i Blekinge och sen drar jag vidare till bland annat Östergötland och Sörmland resten av veckan. Det känns fantastiskt härligt att valrörelsen äntligen är här. Nedräkningen har börjat. Sex månader kvar. Nu ökar vi tempot och kör hela vägen! SD 2014! FORMALIA Och med detta vill jag hälsa er alla hjärtligt välkomna till 2014 års valkonferens som jag härmed förklarar för öppnad! Val av mötesordförande att leda förhandlingarna

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN Dags för ett feministiskt systemskifte i välfärden Det drar en feministisk våg över Sverige. Den feministiska rörelsen är starkare än på mycket länge

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro Juni Statsman och förtroende För första gången är det fler som vill ta en öl, eller motsvarande, med Stefan Löfven än Fredrik Reinfeldt. Det är förstås ingen viktig

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! Sverige har blivit bättre men vi är inte klara. Valet 2014 handlar om hur jobben ska bli fler. Nu är det ett år kvar till valet. Nya Moderaterna har tillsammans med

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro April Löfven går hem, men inte Lööf Socialdemokraterna kan andas ut opinionen går åt deras håll igen. Dock ska man minnas att nu, så här i halvtid i en mandatperiod,

Läs mer

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014 Resultat Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna Oktober Om undersökningen Undersökningens genomfördes i Demoskops slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa internetpanel, OnlinePanelen.

Läs mer

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka.

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Tal, Livs kongress 2013-06-04 12 min Tack! Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Jag vill gratulera till en lyckad kongress. Ett uttalande från er som har spridits på nätet

Läs mer

Det politiska läget Juni 2016

Det politiska läget Juni 2016 Det politiska läget Juni 2016 Sverige är på fel väg Tycker du att Sverige idag är på rätt eller fel väg? * Frågan har tidigare också ställts i följande form: Rent allmänt, tycker du att utvecklingen i

Läs mer

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest?

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest? Är Sverige till Salu?? Ja idag är Sverige till salu! Vill vi ha det så? Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som

Läs mer

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 "8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5 " 1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 "8 4#/=7&>#&(

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5  1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 8 4#/=7&>#&( 2 #$%) * +#,-./ 0 1 1 2 ##/ 3 +.4/,-4/4 56 #.#7)##/ 56 1 1 1 81 9 #// 5: ##.-/+/ 5 1 8;89 ;/###. 5* ##$%+/#.# 50 7-./#..# 5 8 4#/=7># >=?@- @ A.>++,->7-%/A %=6- A8#$%>#....A 1 /=*?- 5? A#.>#>#,#A =/B06-5@

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Socialdemokraternas skattechock mot ungas jobb Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Inledning Den rödgröna oppositionens förslag om höjda arbetsgivaravgifter för unga

Läs mer

Rapport: Sverigedemokraterna 2017

Rapport: Sverigedemokraterna 2017 Rapport: Sverigedemokraterna 2017 Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. Undersökningen genomfördes som en webundersökning i Novus Sverigepanel med 1011 intervjuer på ett riksrepresentativt

Läs mer

Syftet med undersökningen var att lite bättre förstår de underliggande drivkrafter som medför ett kraftigt förändrat politiskt landskap.

Syftet med undersökningen var att lite bättre förstår de underliggande drivkrafter som medför ett kraftigt förändrat politiskt landskap. -09-01 Rapport: SD -08 Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. Undersökningen genomfördes som en webundersökning i Novus sverigepanel med 1011 intervjuer på ett riksrepresentativt urval

Läs mer

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Anförande debatt 16 mars Inlägg 1: I dag går över 4 700 000 människor i Sverige till jobbet. För någon timme sedan satte sig ett

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version Idag är vi samlade här i Stockholm för att visa vår regering i Sverige att vi inte tänker stå och se på när Sverige håller på att sjunka som ett skepp i ett djupt hav. Jag är djupt oroad över den utveckling

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Moderaternas lägsta stöd Kampen om tredje platsen i svensk politik är viktig, inte minst för MP och SD men också för vilken regering vi kommer att ha 2014. Miljöpartiet

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Sverige är på väg åt fel håll För första gången menar fler att Sverige är på väg åt fel håll än de som menar att landet är på rätt väg. Detta samtidigt

Läs mer

Har valt att inte svara: Moderaterna, Centern, Kristendemokraterna, Vänsterpartiet Miljöpartiet. Landsbygdspartiet Oberoende.

Har valt att inte svara: Moderaterna, Centern, Kristendemokraterna, Vänsterpartiet Miljöpartiet. Landsbygdspartiet Oberoende. Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Luleå 9 3 3 2 32 4 4 4 61 FPLuleå Rättvisepartiet Socialisterna (3), Landsbygdspartiet Oberoende

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Socialdemokraternas tullar på trogna Det är den lägsta noteringen någonsin för Socialdemokraterna. De har tappat var sjätte väljare på en månad maken till

Läs mer

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen Byt regering för jobb och välfärd LO-förbundens medlemmar är elektriker, svetsare, undersköterskor, servitriser, murare och kassörskor. Vi serverar

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona

maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona Orimliga löneskillnader i Blekinge 2012 Inledning För 50 år sedan avskaffades de särskilda lönelistor som gällde för kvinnor. Kvinnolönerna

Läs mer

NR Fråga Socialdemokraterna Folkpartiet

NR Fråga Socialdemokraterna Folkpartiet Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Kalix 6 3 1 20 2 7 2 41 Kalix Kalixpartiet (2) Dessa har valt att inte svara: Moderaterna,

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Tack så mycket för den här inbjudan!

Tack så mycket för den här inbjudan! FINANSROTELN SID 1 (17) 2011-02-08 pm DET TALADE ORDET GÄLLER 110219 ANFÖRANDE MODERATA UNGDOMSFÖRBUNDET STORSTOCKHOLM Tack så mycket för den här inbjudan! Det är fantastiskt att se så många mufare här.

Läs mer

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar in även på det parti som gör bäst jobb. Fredrik

Läs mer

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ditt skyddsombud Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ligger du vaken om nätterna och grubblar över hur skyddsombudet har det? Inte det? Byggnads vet i alla fall att många skyddsombud funderar

Läs mer

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014 KONGRESSBLADET 13 juni 2014 Sveriges näste statsminister besökte kongressen Under fredagseftermiddagen kom Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Byggnads kongress. Han talade om arbetsrätt

Läs mer

Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos

Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos Kommunal driver kampanj för bättre upphandlingar En facklig valrörelse Kommunals uppdrag är att förbättra villkoren för medlemmarna. Därigenom

Läs mer

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag Demokrati Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Gustav Vasa kallade till två riksmöten 1527 och 1544 där präster, adel, borgare och bönder samlades

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning

SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning Arbetsområdet startas upp med värderingsövningar, som bidrar till att eleverna får reflektera över hur de känner inför sina egna värderingar när det gäller framtiden,

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Vi har inte råd med en borgerlig regering

Vi har inte råd med en borgerlig regering Vi har inte råd med en borgerlig regering En granskning av vad moderaternas politik kostar löntagare efter valet 2006 1 2 Vi har inte råd med en borgerlig regering! Plötsligt var allt som förändrat. Åtminstone

Läs mer

Väljarkontraktet Karin Nelsson

Väljarkontraktet Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

Första jämställdhetsåret

Första jämställdhetsåret 2014-06-12 Handlingsprogram för jämställdhet för det första regeringsåret Första jämställdhetsåret Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. För oss socialdemokrater är det självklart att kvinnor och

Läs mer

DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare

DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare DYRARE ATT BO Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare Inledning Villaägarna det är vårt folk Gunnar Sträng, tidigare socialdemokratisk finansminister Inför höstens val

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Opinionsundersökningar i samhällsdebatten!

Opinionsundersökningar i samhällsdebatten! Det poli)ska läget Opinionsundersökningar i samhällsdebatten! Ebba Busch Thor vann debatten! n= 558! 11 okt 2015!! Ebba Busch Thor (KD)! 19%! Jan Björklund (FP)! Jimmie Åkesson (SD)! 15%! 16%! Anna Kinberg

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

NR Fråga Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet de gröna

NR Fråga Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet de gröna Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Jokkmokk 1 1 2 15 4 3 5 31 Jokkmokk Framtid i Jokkmokks kommun (3), Samernas Väl (2) Har

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro ember Vem kan man lita på? SD ökar i alla opinionsinstituts mätningar, men hamnar på olika nivåer. Vilket inte alls är konstigt, det beror på vilken metod som används.

Läs mer

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften.

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Edin, Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Hörde att du drillats av Lena och Krille i veckan så det klart att

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST. 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen

Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST. 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen www.socialdemokraterna.se telefon 08-700 26 00 Trygghet på ålderns höst Sammanfattning Många oroar

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Moderat dominans I skuggan av S-krisen så dominerar Moderaterna decembermätningen med 34,3 procent. Socialdemokraterna sjunker något till 24,1 procent,

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Rödgrön röra eller glasklar opposition? - seminarium i Almedalen i samarbete med Retriever. Juli 2012

Rödgrön röra eller glasklar opposition? - seminarium i Almedalen i samarbete med Retriever. Juli 2012 ! Rödgrön röra eller glasklar opposition? - seminarium i Almedalen i samarbete med Retriever Juli 2012 Vad tycker väljarna? Varje månad frågar vi de som deltar i någon av YouGovs undersökningar vad de

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö arbetarekommuner 5 ombud skall väljas i valkretsen. Presentation av de 16 kandidater som kandiderar i valkrets

Läs mer

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna Fördelning av antal mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2010. Kommun Socialdemokraterna, 33 ledamöter Vänsterpartiet 6 ledamöter, Miljöpartiet de gröna 2 ledamöter, Norrbottens sjukvårdsparti 13

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i

Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i Enskild motion Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

Motion till riksdagen 1988/89: So280

Motion till riksdagen 1988/89: So280 Motion till riksdagen 1988/89: So280 av Sten Andersson i Malmö (m) Välfårdspolitiken Sammanfattning I motionen uttalas stark kritik mot den välfårdspolitik som framförallt bär socialdemokratins kännetecken.

Läs mer

Miljöpartiet de gröna i Hallstahammars svar på frågor från SPF Herrevad och SPF klubb 65 Hallstahammar, sommaren 2014

Miljöpartiet de gröna i Hallstahammars svar på frågor från SPF Herrevad och SPF klubb 65 Hallstahammar, sommaren 2014 Miljöpartiet de gröna i Hallstahammars svar på frågor från SPF Herrevad och SPF klubb 65 Hallstahammar, sommaren 2014 Vårdoch omsorg Vad är era visioner för äldrevården? Alla äldre ska ha möjlighet att

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Är det partiledarna som avgör valet?

Är det partiledarna som avgör valet? Är det partiledarna som avgör valet? 2013-07-02 Väljarnas drivkrafter 2 En av de mest seglivade myterna inom väljarforskningen är föreställningarna om stora och växande effekter av partiledare. Moderna

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015 KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015 VALKRETS 2 Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda 4 ombud ska väljas i kretsen Presentation av de 8 kandidater som kandiderar i valkrets 3

Läs mer

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ett PM om konsekvenserna av en borgerlig regerings politik Dyrare och lägre a-kassa, fler otrygga jobb, skrotad rätt till heltid och uteblivna satsningar på arbetsmiljö

Läs mer

VALFILM OM VÄLFÄRDEN. Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014

VALFILM OM VÄLFÄRDEN. Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014 VALFILM OM VÄLFÄRDEN Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014 VAD ÄR KVALITET FÖR DE ÄLDRE? Flexibilitet att få påverka innehållet i omsorgen Kontinuitet att få omges med samma

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

Jobb åt unga. - med rätt lön och villkor. Socialdemokraterna i Halmstad

Jobb åt unga. - med rätt lön och villkor. Socialdemokraterna i Halmstad Jobb åt unga - med rätt lön och villkor Socialdemokraterna i Halmstad Ge jobb! Jobb skapar välfärd, både för den enskilda individen och för samhället. Tillkomsten av fler jobb är vår högsta prioritering

Läs mer

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 1 100 nya möjligheter Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 2 100 nya möjligheter Januari 2013 december 2014 Tidsbegränsade anställningar under 6 månader Lön enligt kollektivavtal Projekt i samverkan

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 27 Fredag 24 september 2010 Så röstade Sverige Det har varit val i Sverige. Det var ett spännande val som innebär att mycket kan förändras i Sverige. Moderaterna blir starkare, socialdemokraterna

Läs mer

Ordbok. SVT Fri television /Om alla, för alla

Ordbok. SVT Fri television /Om alla, för alla Ordbok 1 SVT Fri television /Om alla, för alla Välkommen att vara med och utveckla SVT! Vi har många utmaningar framför oss. En av de största är att göra viktiga frågor i samhället intressanta och engagerande

Läs mer

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten!

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland SSU i Sörmland Sverige står inför den värsta jobbkrisen på decennier. Hårdast drabbas de som redan

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Vi vill bygga framtiden

Vi vill bygga framtiden å p n e k fi y N? Socia a n r e t a r ldemok Vi vill bygga framtiden Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan

Läs mer

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Kvinnornas Europa S-kvinnors kandidater Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val och vår chans

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Jobben först investera i våra unga!

Jobben först investera i våra unga! Jobben först investera i våra unga! Ofta får man höra att dagens ungdom är slö, slapp och likgiltig. Det snacket har jag aldrig trott på. Jag tror på den svenska ungdomens vilja till gemenskap och personliga

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

utveckling, och ett utmärkt tillfälle för (Det talade ordet gäller) nätverkande och utbyte av idéer mellan Inledningsanförande Sten Nordin

utveckling, och ett utmärkt tillfälle för (Det talade ordet gäller) nätverkande och utbyte av idéer mellan Inledningsanförande Sten Nordin (Det talade ordet gäller) Inledningsanförande Sten Nordin Stockholmsmötet 2010, 100531 utveckling, och ett utmärkt tillfälle för nätverkande och utbyte av idéer mellan regionens näringsliv och politiska

Läs mer

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt!

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Detta är i första hand ett HGU arbete för att belysa dom fällor, tricks som finns, vi är alltid väldigt skickliga på att visa upp våra

Läs mer

JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ

JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ DET HÄR MED KLASS INNAN JAG BÖRJADE PLUGGA OM MEDELKLASSNORMER I UNIVERSITETSMILJÖN Lena Sohl Doktorand Sociologiska institutionen, Uppsala Universitet JENNYS BERÄTTELSE Ja, jag

Läs mer

Tillsammans för Borås

Tillsammans för Borås Tillsammans för Borås Sverigedemokraterna Borås Valmanifest www.boras.sverigedemokraterna.se En trygg och värdig ålderdom En trygg och värdig ålderdom måste vara en självklarhet för alla de äldre som behöver

Läs mer

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE Studenter behöver relevanta extrajobb på schyssta villkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom 10 år PLUGGJOBB

Läs mer

Vårt arbete med brukarna

Vårt arbete med brukarna Kompletterande övning: Vårt arbete // Situationer i vardagen Dilemman och konfliktsituationer Samtalsledarmaterial Vårt arbete med brukarna Ditt sätt att bemöta brukarna Du arbetar hos pensionären Maria

Läs mer

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern april 2015 Personalchefsbarometern 2015 Version 150331 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern Inledning Nästan nio av tio personalchefer i Sveriges

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING

FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING A FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING TILL INTERVJUPERSONEN: Om Ni är man, svara på frågorna i GS1. Om Ni är kvinna, svara på frågorna i GS2. GS1. MÄN: Här beskrivs kortfattat några personers egenskaper.

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

Frågeformulär inför Valet 2014

Frågeformulär inför Valet 2014 Frågeformulär inför Valet 2014 Kommun/Landsting: Kiruna kommun och Norrbottens län Parti: Knegarkampanjen Svarande: Tommy Hjertberg Svara endast: JA eller NEJ 1. Kommer ditt parti att se till att Kommunalarna

Läs mer

Trygghet i det lilla är trygghet i det stora

Trygghet i det lilla är trygghet i det stora Trygghet i det lilla är trygghet i det stora Trygghet i det lilla är trygghet i det stora. I ett tryggt samhälle lever vi i gemenskap. Vi ser varandra, vi bryr oss om och vågar sätta gränser. Vi växer

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M):

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M): 15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH Herr talman! Kerstin Nilsson har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att

Läs mer