Jimmie Åkessons valkonferenstal 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jimmie Åkessons valkonferenstal 2014"

Transkript

1 Jimmie Åkessons valkonferenstal 2014 Igår var det den 14 mars. Det betyder att idag är det mindre än ett halvår kvar till valet i september. Tiden går onekligen fort när man har roligt (Det har jag sagt förut.) och roligt kan man verkligen säga att vi har haft under de fyra år som har gått sedan vi höll den senaste valkonferensen här i Stockholm, på våren Då var vi ett glatt och förväntansfullt gäng som samlades här för att lägga upp riktlinjerna till ett valmanifest och utse världshistoriens första sverigedemokratiska riksdagsledamöter. Idag är vi också ett glatt och förväntansfullt gäng som samlas för att göra ungefär samma saker som då men med den lilla skillnaden att det bland dem vi under den här helgen utser till riksdagskandidater finns ett tjog personer med fyra års erfarenhet från den lagstiftande församlingen. För fyra år sedan var vi en liten, besvärlig utmanare. Idag är vi en betydligt större utmanare Sveriges tredje största parti men fortfarande besvärliga, för de övriga sju. Besvärliga är vi för de övriga sju därför att det finns ett brett, folkligt stöd för vår politik. (Till exempel kunde vi häromdagen läsa om en undersökning som visade att betydligt fler än de som röstar på oss mer än var femte väljare sympatiserar med vår invandringspolitik.) Besvärliga är vi för de övriga sju därför att deras smutskastningskampanjer inte tycks bita. (De lyckas inte skrämma vare sig oss eller väljarna trots alla år av hets och hat.)

2 Besvärliga är vi för de övriga sju därför att vi vågar utmana. Vi vågar ifrågasätta. Vi vågar sticka ut. Vi vågar beskriva verkligheten så som vi upplever den. Vi ska fortsätta vara besvärliga. Vi ska fortsätta vara besvärliga under det kommande halvåret och vi ska fortsätta vara besvärliga under de fyra år som följer efter valet. Var så säkra! Det är ett av de löften jag inte tvekar att ge till de övriga sju partierna i riksdagen. UKRAINA & FÖRSVARET Apropå stöd för vår politik, så får man väl onekligen tillstå att de tråkiga händelserna kopplade till Ukraina och Ryssland fullständigt tycks ha vänt den svenska försvarsdebatten. Plötsligt har det blivit oerhört populärt att tala om säkerhetsläge, hotbild och följaktligen förstärkningar av försvaret. En höjdpunkt för ett par veckor sedan var att se Vänsterledare Sjöstedt sitta i morgon-tv och tala om vikten av god försvarsförmåga för att kunna upprätthålla vår alliansfrihet och vårt oberoende. (Och så är det vi som kallas populister Kära nån ) Faktum är att vi är det enda parti som konsekvent under den här mandatperioden har föreslagit höjda försvarsanslag och som konsekvent har talat om behovet av att fokusera våra resurser på försvaret av vårt eget land. De övriga har skrattat åt oss, skrattat åt vår omvärldsanalys, skrattat åt våra prioriteringar.

3 Men nu skrattar de inte längre. Nu står de istället i kö för att få chansen att plocka billiga, politiska poäng i ett läge där osäkerhet och instabilitet råder i vår omedelbara närhet. Och det mest tragiska i det här, det är att de kommer undan med det. De som ska granska, och i förekommande fall klä av den sortens kappvändare, de gör inte sitt jobb. På ett sätt är det förstås bra att vår konsekventa hållning nu ges ett erkännande och att det förhoppningsvis också kan leda till faktisk förändring men debatten de senaste veckorna säger ändå något om hur bräcklig vår demokrati är hur lite den egna övertygelsen betyder för de övriga sju partierna när de så snabbt byter fot i en så viktig och avgörande fråga. Hur ska väljarna kunna känna förtroende för politiken när dess företrädare plötsligt vänder på en femöring vänder utifrån hur vinden för tillfället blåser? Det finns rimligen bara ett parti med någon som helst trovärdighet i frågan om försvaret av Sverige. Låt oss vara ytterligt tydliga med det inför den 14 september! VERKLIGHETEN Det är min tro och övertygelse att höstens val till stora delar kommer att handla om att beskriva verkligheten. Den som bäst klarar av att beskriva verkligheten på ett sätt som väljarna kan känna igen sig i identifiera sig med den kommer också att vinna stort förtroende hos väljarna. Nu vet vi ju att det kan vara riskabelt att försöka ge sig på det här att beskriva verkligheten.

4 Inte minst vänstern har extremt svårt att acceptera när någon annan de själva gör just det beskriver verkligheten, på ett sätt som inte passar i deras teoretiska, ideologiska ram. Det fick jag själv erfara alldeles nyligen i samband med att jag lät mig intervjuas i det här TV-programmet, Nyfiken på partiledaren. Ni som följde den debatten noterade med vilken enorm energi det samlade vänsteretablissemanget på alla upptänkliga vis försökte slå hål på och motbevisa det jag i intervjun beskrev som upplevelser verkliga upplevelser i min barndom. Jag har egentligen ingenting emot den debatten särskilt inte som jag är tämligen säker på att väldigt många i vårt land kan känna igen sig i min berättelse men jag finner det närmast absurt att jag ska behöva försvara mina personliga nästan 30 år gamla upplevelser och det inför människor som inte var där som aldrig har varit där som jag inte känner vissa av dem har jag aldrig ens träffat. De människorna kan rimligen inte veta någonting om min barndom och vad jag upplevde då. Och för dem är det heller inte viktigt det är inte viktigt att veta det. Det viktiga för dem är att omedelbart ge sig på den som avviker från hur de tycker att verkligheten borde vara hur de tycker att verkligheten borde ha sett ut i min barndom. Samma människor som nu talar om för mig, att det jag var med om som barn den polarisering jag upplevde och den känsla av otrygghet som följde därav

5 det har jag bara inbillat mig eller så ljuger jag, rent av... det är precis samma människor som också förnekar att de problemen existerar idag när splittringen och segregationen är så ofantligt mycket mer utbredd. De förnekar därför att sådana problem inte passar i deras mall inte passar deras önskan om hur samhället borde ha utvecklats utifrån deras teoretiska modell. Allt de trott på och kämpat för håller på att gå i kras helt enkelt därför att det var tokigt från början. Och istället för att förstå det och ändra uppfattning så klamrar de sig fast vid sin teori, vägrar släppa. (Likt dårar.) De provoceras av att vi beskriver verkligheten de besväras av att vi beskriver verkligheten därför att de vet att många människor i vårt land delar vår bild av just verkligheten. Och därför, partivänner, ska vi fortsätta att beskriva verkligheten precis så som vi upplever den. Ju mer provocerade, ju desperata vänstern blir Ju mer de hånar oss, ju mer de ger sig på oss desto mer växer min övertygelse om att vi har rätt. Att det är vi, partivänner, som är verklighetens parti! TURNÉ Jag har under de senaste veckorna varit ute på turné i just verkligheten. Jag har besökt välfärden. Jag har besökt den tunga industrin.

6 Jag har besökt små och medelstora företag. Jag har besökt skolor och högre utbildning. Jag har besökt polis och brandkår. En sak som har varit tydlig är, att väldigt mycket är bra i vårt land. Jag har mött drivna, kompetenta yrkesmän- och kvinnor. (Sådana har vi gott om i Sverige.) Jag har mött entreprenörer och innovatörer med engagemang och idéer. (Sådana har vi också många av.) Jag har mött brukare i äldreomsorgen som lever fantastiska liv och tar del av fantastisk service och omsorg i fantastiska verksamheter. (Både offentliga och privata.) Jag har mött personal i omsorgen som gör otroliga insatser för att möjliggöra dessa fantastiska liv och fantastiska verksamheter. Jag har mött unga studerande på olika nivåer och inom vitt skilda områden med drömmar om att starta eget eller kanske ta över familjeföretaget eller så småningom få jobba med det man brinner för, med det man utbildar sig för. Allt ifrån ingenjörer och ekonomer till rörmokare och svetsare. Väldigt mycket är bra i vårt land. Det är lätt hänt att man glömmer bort det när man som oppositionspolitiker ska beskriva verkligheten eller när man låter sin verklighetsuppfattning styras helt av den ofta nattsvarta, mediala rapporteringen. Vårt land har fantastiska resurser. Vi har råvaror Vi har kompetens

7 Vi har idéer och inte minst vi har människor. Sverige är ett bra land. Väldigt mycket är bra. Det finns fortfarande oerhörda värden att försvara, vårda och bevara. Men, det finns också problem. Det finns stora problem. KOMPETENSFÖRSÖRJNING För att ta ett exempel: När jag häromdagen besökte ett yrkesgymnasium i Jämtland fick jag berättat för mig att det inom något decennium kommer att fattas tiotusentals fastighetsskötare/fastighetstekniker. Och trots det så är alldeles för få intresserade av att utbilda sig till just det. Och den bilden är någonting som har återkommit nästan oavsett vilken verksamhet eller arbetsplats jag har besökt. Det finns inom många områden idag en utbredd oro för den långsiktiga kompetensförsörjningen. Hur kan det vara så, att det i ett land med så många arbetslösa saknas kompetens för viktiga verksamheter och näringar? Någonting är i obalans, någonting är fel. Här måste politiken hitta vägar till bättre matchning. Det duger inte på vare sig kort eller lång sikt att förlita sig på import av utländsk arbetskraft. Vi måste ställa om den inhemska arbetskraften till att motsvara arbetsmarknadens behov. Det är inte raketforskning detta. Vi vet oftast lång tid i förväg när det kommer uppstå brister i vissa yrkeskårer.

8 Behövs det läkare, så ska vi utbilda läkare. Behövs det lärare, så ska vi utbilda lärare. Behövs det rörmokare, så ska vi utbilda rörmokare. Behövs det fastighetstekniker, så ska vi banne mig utbilda fastighetstekniker. Det duger inte att skicka våra egna i arbetslöshet och sen hoppas att den kompetens vi behöver ska komma hit från andra länder. Det här är inte raketforskning. Och ändå tycks det vara så svårt för vissa att förstå. Basen för svensk kompetensförsörjning måste naturligtvis vara människorna som bor i Sverige. Och då handlar det i väldigt hög grad om utbildning, om att utbilda utifrån behov. Men det handlar förstås också om att göra bristyrken attraktiva. Till viss del är det säkert en fråga om kommunikation om vilka bilder vi har av olika yrken och branscher. Vi har till exempel en bild av att industrijobb är någonting smutsigt, bullrigt och enformigt. Faktum är att de fabriker jag har besökt har varit närmast kliniskt rena, tysta och högteknologiska. Fastighetsskötaren, det vet vi är en muskulös man vaktmästaren som går runt med sin stora nyckelknippa, sopar rent framför porten och ser allmänt barsk och bestämd ut. Det är möjligt att den bilden fortfarande är korrekt (om man tillåts vara lite skämtsam), men den är i alla fall inte komplett. Idag är det ett modernt, tekniskt krävande yrke. Det ställer höga krav att kunna hantera moderna fastigheter, moderna energisystem, smarta hem och så vidare. Det borde kunna vara ett ganska attraktivt yrke. Men väldigt få är intresserade.

9 Så mycket handlar säkert om vilka bilder som förmedlas, och där har branscherna rimligen ett större ansvar än politiken. (Men, visst, det är klart, att när landets statsminister inför omvärlden talar om att svensk industri inte längre existerar, så skapar det följaktligen en viss osäkerhet. Det är direkt ansvarslöst. Så visst har även politiken ett ansvar här.) Men det handlar ju också om faktiska problem om löner, om villkor, om arbetsmiljö. Och det är sådana saker som politiken i hög grad faktiskt kan påverka och ska påverka. I det förslag till valplattform som ligger för antagande här i helgen anges som ett av fyra prioriterade områden just detta: Trygga och friska arbetstagare - förbättrade arbetsvillkor, med särskilt fokus på vården och omsorgen. Vi vill skapa ett Sverige med trygga och hälsosamma arbetsplatser. Ett Sverige där man kan leva på sin lön. Ett Sverige där vardagshjältar- och hjältinnor inom offentlig sektor inte tvingas slita ut sig i förtid på grund av bristande arbetsmiljö, stress och underbemanning. Vi vill möjliggöra för fler att arbeta i den grad man önskar ökade möjligheter till heltid, ökade möjligheter till deltid. Vi vill möjliggöra för fler att kombinera arbete och familjeliv till exempel genom att avskaffa delade turer i vård och omsorg för dem som vill. Vi vill möjliggöra förbättrad arbetsmiljö genom utökade resurser till Arbetsmiljöverkets inspektioner och ett återinförande av det statliga stödet till fortbildning av fackliga skyddsombud. Det går att med politikens hjälp göra skillnad, att göra framtida bristyrken mer attraktiva, få fler att se ett framtida arbetsliv inom de verksamheter där de är som mest behövda. Det handlar ytterst om politisk vilja och prioriteringar.

10 VILJA ANSTÄLLA Och på samma sätt fungerar det i den andra änden. Det måste också vara attraktivt för arbetsgivaren att anställa. Under mina resor den här senaste månaden har jag träffat flera framför allt små och medelstora företag och deras medskick har varit närmast identiska: Det måste bli billigare att anställa, det måste bli mindre riskfyllt att anställa. Alla jag har träffat har tagit upp arbetsgivaravgifterna som ett problem och man har uttryckt stort missnöje över regeringens prioriteringar ( som man menar har gynnat framför allt stora, inte sällan multinationella bolag med många unga anställda, t ex vissa hamburgerkedjor). Man har också tagit upp sjuklöneansvaret som en hämmande faktor, både kostnadsmässigt och riskmässigt. Det här är förstås inga nyheter och vi har länge drivit på för förbättringar inom de här områdena men det är på ett sätt befriande att så tydligt få bekräftat att våra prioriteringar är rätt, utifrån vad de berörda själva säger. Vi föreslår sänkta arbetsgivaravgifter med tydlig inriktning på små och medelstora företag. Vi föreslår ett minskat sjuklöneansvar med tydlig inriktning på små och medelstora företag. Det går att med politikens hjälp göra skillnad, att göra det mer attraktivt för landets många företag att växa genom fler anställningar. Det handlar ytterst om politisk vilja och prioriteringar. ÄLDRE Det är inte bara på arbetsmarknaden det finns obalanser och problem. Under mina resor har jag stött på problem också i välfärden.

11 Vi har i Sverige i grunden en väldigt bra välfärdsmodell. Jag tycker väldigt mycket om tanken på likvärdighet på rättvisa på att den service och omsorg man får inte ska bero av hur stor plånbok man har eller var i landet man har valt att bo. Det är en modell vi ska slå vakt om. Men, det finns problem. Att så många äldre i vårt land lever med små eller mycket små ekonomiska marginaler är ett exempel på det. Det spelar ingen roll var i landet man kommer, vilket sammanhang man medverkar i, så är de äldres ekonomiska villkor en fråga som alltid kommer upp. Alltid. Utan undantag. Och även om mycket är bra i omsorgen om de äldre så är det uppenbart att där behövs fler händer att det behövs mer tid för de äldre att maten de serveras generellt måste bli bättre att trygga boenden måste erbjudas seniorer i alla åldrar. Även det här pekar vi ut som ett av fyra prioriterade områden i förslaget till valplattform. Att de äldres ekonomiska villkor ska förbättras genom sänkt skatt, genom höjda garantipensioner med särskilt fokus på de äldre som har det sämst ställt. Att det krävs en kraftig ökning av antalet trygghetsboenden för de äldre som inte längre kan klara sig helt på egen hand men som inte anses vara tillräckligt hjälpbehövande för att få plats på särskilt boende. Att det krävs en matreform med syfte att ge så många brukare inom äldreomsorgen som möjligt chansen att varje dag få nylagad, välsmakande, väldoftande och näringsrik mat serverad.

12 Det går att med politikens hjälp göra skillnad, att göra tillvaron på ålderns höst bättre för alla de som byggt vårt land, som byggt vår välfärd. Det handlar ytterst om politisk vilja och prioriteringar. KRIMINALPOLITIK Ett tredje prioriterat område i valplattformen är tryggheten. Den fysiska tryggheten. Kriminalpolitiken. Det finns sedan tidigare landsdagarsbeslut på att det ska vara just en prioriterad fråga inför höstens val och det är också ett av de områden där vi har gjort allra mest under den gångna mandatperioden. Jag har under mina resor besökt rättsvårdande myndigheter. Jag har pratat med åtskilliga poliser och andra vars uppgift är att skapa trygghet och bekämpa brott. Jag har mött brottsoffer och deras anhöriga. Vår utgångspunkt är att alla människor ska kunna känna sig trygga och säkra på alla platser i landet under alla tider på dygnet. Precis så formulerar vi det i valplattformen och det är en utgångspunkt som det inte går att kompromissa med. För det krävs ett Sverige med en stark inre samhörighet där medborgarna känner tillit till varandra och till rättsvårdande myndigheter. För att nå dit måste vi komma bort från den nu förda segregations- och splittringspolitiken. I vårt Sverige är polis och räddningstjänst medborgarnas trygghet, medborgarnas vänner och i vårt Sverige kastar man inte sten på sina vänner. Vårt Sverige är ett land där brottsoffer får stöd och upprättelse.

13 Vårt Sverige är ett land där straffet står i rimlig proportion till det begångna brottet och är i samklang med den allmänna rättsuppfattningen. Vi vill se mer av verkliga livstidsstraff, ett avskaffande av mängdrabatt på brott och obligatorisk utvisning av utländska medborgare som begår grövre brott. Vårt Sverige är ett land som tar krafttag mot grov, organiserad brottslighet. För det krävs att inte minst polisen ges de verktyg som behövs och som ger effekt. Det går att med politikens hjälp göra skillnad, att återskapa ett Sverige som präglas av hänsyn, respekt och trygghet. Det handlar ytterst om politisk vilja och prioriteringar. S-UTMANING Mitt syfte med att åka runt i landet har alltså främst varit att möta verkligheten och det för att kunna beskriva verkligheten på ett så korrekt och trovärdigt sätt som möjligt. Sen är det förstås så att just den här turnén ytterst har sin grund i det jag sa i mitt tal till Landsdagarna i höstas i den hälsning som jag skickade till Stefan Löfven. Jag sa att han inte skulle komma undan att han inte kommer att kunna gömma sig hur länge som helst. Jag sa att jag tänker besöka hans starkaste fästen. Jag sa att jag tänker besöka arbetsplatserna där hans väljare jobbar och berätta om vad en röst på Stefan Löfven och hans rödgröna kartell faktiskt innebär att en röst på Stefan Löfven också är en röst på Åsa Romson, Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin att det kommer att få allvarliga konsekvenser får vårt land med dessa extremister i regeringen. Jag sa att jag mer än gärna möter honom i en duell

14 och jag sa att han får välja tid och plats. Tyvärr har jag ännu inte sett röken av Stefan Löfven. Han förklarade käckt i media att jag får minsann fräsa runt hur jag vill. Han bryr sig inte. Inte det minsta Så, jag har inte sett röken av honom. Däremot har jag när jag har besökt skolor, högskolor, äldreboenden, sjukhus med mera sett en hel del SSU:are försöka störa med obscena skyltar, skrikandes allehanda glåpord. (De har faktiskt dykt upp nästan överallt.) Jag har sett hur en del till Socialdemokraterna nära knutna fackliga företrädare på olika sätt protesterat mot och försökt stoppa mina besök. Jag vill inte tro det, Stefan Löfven du som vill bli statsminister och allt. Jag vill inte tro att du är feg. Men du är feg! Det är fegt att du inte själv vågar ta debatten utan istället skickar ut dina uppenbart illa uppfostrade fotsoldater i ungdomsförbund och fackförbund för att skrika fula ord, störa och skrämma mig och mina vänner från att utföra vårt arbete. Det är ynkligt. Det är fegt! Det är riktigt, riktigt fegt, Stefan Löfven! Och det är faktiskt oseriöst. Det är direkt nonchalant, inte minst mot väljarna. Stefan Löfven säger att han inte bryr sig, att jag får göra vad jag vill.

15 Han bryr sig inte. Just den (nästan lite teatraliska) nonchalansen vittnar om att han bryr sig. Han bryr sig något oerhört. Han bryr sig så det gör ont. Han är oerhört besvärad, oerhört trängd, oerhört provocerad av att vi utmanar honom på vad han betraktar som sin hemmaplan av att vi faktiskt kan ställa till det för hans planer på att bilda regering ihop med ytterlighetsvänstern. Han tål det inte men det kan han inte visa, för då har han förlorat. Kom igen nu, Stefan! Min inbjudan kvarstår. Jag vill pröva min berättelse om verkligheten mot din. Jag vill pröva min politik för Sveriges löntagare mot din. Jag vill pröva min vision för vårt land, för ett återupprättat folkhem, mot din. Kom igen, Stefan! Visa att jag har fel! Visa att du inte är feg (Nu har du chansen ) Och det är inte för min skull. (Jag kommer att fortsätta fräsa runt i ännu högre takt ju närmare valdagen vi kommer. Det kan du vara helt säker på. Och jag skräms inte av dina fotsoldater och deras fula munnar.) Det är för väljarnas skull.

16 För väljarnas rätt att få ta del av relevant information inför det viktiga val de har att göra senare i år. Där har även du, Stefan Löfven, ett ansvar ett ansvar som du inte kan fly från hur länge som helst! Ta nu ditt ansvar! Du kommer att ta ditt ansvar. Du kommer att göra det före valdagen! AVSLUTNING Vi har ett par oerhört viktiga dagar framför oss. Vi ska gemensamt bestämma vilka som ska utgöra partiets riksdagsgrupp under den kommande fyraårsperioden och inte minst ska vi bestämma vilken inriktning partiets politik ska ha. Det vilar ett tungt ansvar på oss alla en sådan här helg. Mycket har hänt under de fyra år som gått. Partiet har vuxit på alla plan, politiken har både breddats och fördjupats. Samtidigt slår det mig när jag läser valplattformen att mycket är sig likt sedan förra gången. De prioriteringar vi gjorde då kvarstår, samtidigt som en del har tillkommit. Vi visar på både stabilitet och ökad bredd. Det är en av våra främsta styrkor. När vi åker härifrån på söndag eftermiddag har vi tagit ytterligare några viktiga, rejäla steg i utvecklingen. Även om debatterna under helgen kommer att vara både många och långa emellanåt kanske till och med tuffa

17 så är det min fasta övertygelse att vi alla åker härifrån stärkta av positiv energi, av den gemenskap, av den enighet som är så djupt rotad i vårt parti. För egen del fortsätter jag min turné redan på måndag med ett medlemsmöte hemma i Blekinge och sen drar jag vidare till bland annat Östergötland och Sörmland resten av veckan. Det känns fantastiskt härligt att valrörelsen äntligen är här. Nedräkningen har börjat. Sex månader kvar. Nu ökar vi tempot och kör hela vägen! SD 2014! FORMALIA Och med detta vill jag hälsa er alla hjärtligt välkomna till 2014 års valkonferens som jag härmed förklarar för öppnad! Val av mötesordförande att leda förhandlingarna

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro April Löfven går hem, men inte Lööf Socialdemokraterna kan andas ut opinionen går åt deras håll igen. Dock ska man minnas att nu, så här i halvtid i en mandatperiod,

Läs mer

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014 Resultat Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna Oktober Om undersökningen Undersökningens genomfördes i Demoskops slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa internetpanel, OnlinePanelen.

Läs mer

NR Fråga Socialdemokraterna Folkpartiet

NR Fråga Socialdemokraterna Folkpartiet Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Kalix 6 3 1 20 2 7 2 41 Kalix Kalixpartiet (2) Dessa har valt att inte svara: Moderaterna,

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Socialdemokraternas tullar på trogna Det är den lägsta noteringen någonsin för Socialdemokraterna. De har tappat var sjätte väljare på en månad maken till

Läs mer

NR Fråga Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet de gröna

NR Fråga Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet de gröna Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Jokkmokk 1 1 2 15 4 3 5 31 Jokkmokk Framtid i Jokkmokks kommun (3), Samernas Väl (2) Har

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Socialdemokraternas skattechock mot ungas jobb Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Inledning Den rödgröna oppositionens förslag om höjda arbetsgivaravgifter för unga

Läs mer

Har valt att inte svara: Moderaterna, Centern, Kristendemokraterna, Vänsterpartiet Miljöpartiet. Landsbygdspartiet Oberoende.

Har valt att inte svara: Moderaterna, Centern, Kristendemokraterna, Vänsterpartiet Miljöpartiet. Landsbygdspartiet Oberoende. Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Luleå 9 3 3 2 32 4 4 4 61 FPLuleå Rättvisepartiet Socialisterna (3), Landsbygdspartiet Oberoende

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! Sverige har blivit bättre men vi är inte klara. Valet 2014 handlar om hur jobben ska bli fler. Nu är det ett år kvar till valet. Nya Moderaterna har tillsammans med

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning

SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning Arbetsområdet startas upp med värderingsövningar, som bidrar till att eleverna får reflektera över hur de känner inför sina egna värderingar när det gäller framtiden,

Läs mer

Vi har inte råd med en borgerlig regering

Vi har inte råd med en borgerlig regering Vi har inte råd med en borgerlig regering En granskning av vad moderaternas politik kostar löntagare efter valet 2006 1 2 Vi har inte råd med en borgerlig regering! Plötsligt var allt som förändrat. Åtminstone

Läs mer

Rödgrön röra eller glasklar opposition? - seminarium i Almedalen i samarbete med Retriever. Juli 2012

Rödgrön röra eller glasklar opposition? - seminarium i Almedalen i samarbete med Retriever. Juli 2012 ! Rödgrön röra eller glasklar opposition? - seminarium i Almedalen i samarbete med Retriever Juli 2012 Vad tycker väljarna? Varje månad frågar vi de som deltar i någon av YouGovs undersökningar vad de

Läs mer

maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona

maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona Orimliga löneskillnader i Blekinge 2012 Inledning För 50 år sedan avskaffades de särskilda lönelistor som gällde för kvinnor. Kvinnolönerna

Läs mer

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 "8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5 " 1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 "8 4#/=7&>#&(

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5  1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 8 4#/=7&>#&( 2 #$%) * +#,-./ 0 1 1 2 ##/ 3 +.4/,-4/4 56 #.#7)##/ 56 1 1 1 81 9 #// 5: ##.-/+/ 5 1 8;89 ;/###. 5* ##$%+/#.# 50 7-./#..# 5 8 4#/=7># >=?@- @ A.>++,->7-%/A %=6- A8#$%>#....A 1 /=*?- 5? A#.>#>#,#A =/B06-5@

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Moderat dominans I skuggan av S-krisen så dominerar Moderaterna decembermätningen med 34,3 procent. Socialdemokraterna sjunker något till 24,1 procent,

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Stöd för att anställa kompetensen

Stöd för att anställa kompetensen Stöd för att anställa kompetensen Många utrikes födda har en kompetens som är direkt användbar på arbetsmarknaden. Ändå kan det behövas stöd för att underlätta anställningen. Nedan finns en översikt över

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag Demokrati Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Gustav Vasa kallade till två riksmöten 1527 och 1544 där präster, adel, borgare och bönder samlades

Läs mer

SSU Upplands Arbetsmarknadspolitiska program

SSU Upplands Arbetsmarknadspolitiska program SSU Upplands Arbetsmarknadspolitiska program Arbetet är en av grundstenarna i byggandet av det jämlika samhället. Arbetet skapar självständighet och frihet samt formar oss som individer. Men arbetet är

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö arbetarekommuner 5 ombud skall väljas i valkretsen. Presentation av de 16 kandidater som kandiderar i valkrets

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

något handlingsprogram mot mobbning inför valet?

något handlingsprogram mot mobbning inför valet? Sammanställning av enkätsvar från riksdagspartierna om mobbning i arbetslivet 1. Har ert parti tagit fram något handlingsprogram mot mobbning inför valet? : Arbetet mot mobbing i olika former är viktigt.

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Jobb åt unga. - med rätt lön och villkor. Socialdemokraterna i Halmstad

Jobb åt unga. - med rätt lön och villkor. Socialdemokraterna i Halmstad Jobb åt unga - med rätt lön och villkor Socialdemokraterna i Halmstad Ge jobb! Jobb skapar välfärd, både för den enskilda individen och för samhället. Tillkomsten av fler jobb är vår högsta prioritering

Läs mer

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Miljöpartiet dubblat på ett år Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker

Läs mer

Tillsammans för Borås

Tillsammans för Borås Tillsammans för Borås Sverigedemokraterna Borås Valmanifest www.boras.sverigedemokraterna.se En trygg och värdig ålderdom En trygg och värdig ålderdom måste vara en självklarhet för alla de äldre som behöver

Läs mer

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern april 2015 Personalchefsbarometern 2015 Version 150331 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern Inledning Nästan nio av tio personalchefer i Sveriges

Läs mer

Ökad livskvalitet för äldre

Ökad livskvalitet för äldre Stockholm 29 augusti 2010 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/9 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den rödgröna regeringsplattformen

Läs mer

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då människor från alla världens hörn samlas för att demonstrera

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

Tack för det brev, från Handikappförbunden, som genom dig förmedlats till mig. Vi hade senast brevkontakt i juli i år.

Tack för det brev, från Handikappförbunden, som genom dig förmedlats till mig. Vi hade senast brevkontakt i juli i år. Bästa Ingrid, Tack för det brev, från Handikappförbunden, som genom dig förmedlats till mig. Vi hade senast brevkontakt i juli i år. I mitt senaste brev redogjorde jag för min grundläggande syn, att funktionsnedsatta

Läs mer

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska Framtiden är här valmanifest på lättläst svenska De val vi gör i dag är viktiga för våra liv i framtiden. Miljöpartiet vill skydda djuren, naturen, miljön, världen och människorna. Vi vill ha ett miljövänligare

Läs mer

DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare

DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare DYRARE ATT BO Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare Inledning Villaägarna det är vårt folk Gunnar Sträng, tidigare socialdemokratisk finansminister Inför höstens val

Läs mer

Ökad livskvalitet för äldre

Ökad livskvalitet för äldre Stockholm 29 augusti 2010 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/9 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den rödgröna regeringsplattformen

Läs mer

INTEGRATION. Integration. Svenska samhället. Invandrare

INTEGRATION. Integration. Svenska samhället. Invandrare 17 Människor flyttar från ett land till ett annat av olika anledningar. När nya människor kommer till ett land uppstår möjligheter, men också problem. Olika kulturer och åsikter ska leva sida vid sida.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokrati på 2000-talet Lättläst En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokratipropositionen har bearbetats till lättläst svenska av Kitte Arvidsson, Centrum

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Facebook-grupp organiserar hatattacker mot feminister

Facebook-grupp organiserar hatattacker mot feminister Facebook-grupp organiserar hatattacker mot feminister Nyheter Nu kan Nyheter24 berätta om en ny sluten Facebook-grupp som skriver rasistiska och sexistiska inlägg, sprider hat, hänger ut feminister och

Läs mer

Synen på fackets roll

Synen på fackets roll Synen på fackets roll Resultat av en undersökning från Demoskop Maria Rankka och Cecilia Stegö Chilò Synen på fackets roll Resultat av en undersökning från Demoskop Maria Rankka och Cecilia Stegö Chilò

Läs mer

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena.

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Dennis! Nu har jag rättat dina svar och önskar kompletteringar på några frågor. Det är 1a), 5 a) och b) samt lite beskrivning av värvning och synlighet på sista

Läs mer

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb augusti 2010 Den viktigaste uppgiften för Centerpartiet och Alliansregeringen är att minska utanförskapet och

Läs mer

Tillväxt genom entreprenörskap och företagande

Tillväxt genom entreprenörskap och företagande Tillväxt genom entreprenörskap och företagande Orups gränd 3 Den svenska politiken har under många år präglats av en misstänksamhet mot företag och då framförallt små företag. I sann saltsjöbadsanda har

Läs mer

Historik. Gemensamt sträcker sig förbundens historia mer än 100 år tillbaka.

Historik. Gemensamt sträcker sig förbundens historia mer än 100 år tillbaka. Historik Med Industrifacket Metall har de tongivande förbunden inom tillverkningsindustrin gått samman. Det nya förbundet har medlemmar från vitt skilda områden, alltifrån glasbruk och läkemedelstillverkning

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen På väg mot valrörelse Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen 7 juli 2010 Arne Modig David Ahlin Ny situation med två regeringsalternativ 1. Utgångsläget och förutsättningarna 2. Kampen om den politiska

Läs mer

Om unga föräldrar. och arbetsmarknaden.

Om unga föräldrar. och arbetsmarknaden. Om unga föräldrar och arbetsmarknaden Text: Elisabet Wahl Inledning Ungdomsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att genomföra insatser för att öka kunskapen om hur föräldrar under 25 års ålder kan

Läs mer

Fler skattebetalare i Malmö

Fler skattebetalare i Malmö Rapport Fler skattebetalare i Malmö jobb istället för bidrag En granskningsrapport från Moderaterna i Malmö 1 Introduktion Bidragspolitiken måste bytas ut mot en politik för jobb och företagande. Malmö

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 Samordnade förbundsförhandlingar LOs stadgar innehåller sedan kongressen 2008 tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar,

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Varför har kvinnor lägre lön än män?

Varför har kvinnor lägre lön än män? februari 2012 Varför har kvinnor lägre lön än män? En rapport om strukturella löneskillnader. Varför har kvinnor lägre lön än män? 2012 Varför har kvinnor lägre lön än män? Lönerna är lägre i sektorer

Läs mer

VALFILM OM VÄLFÄRDEN. Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014

VALFILM OM VÄLFÄRDEN. Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014 VALFILM OM VÄLFÄRDEN Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014 VAD ÄR KVALITET FÖR DE ÄLDRE? Flexibilitet att få påverka innehållet i omsorgen Kontinuitet att få omges med samma

Läs mer

Intervju med Anders Bergman

Intervju med Anders Bergman Sida 1 av 5 Intervju med Anders Bergman 1. Inom vilka samhällsområden upplever du att det förekommer störst problem med främlingsfientlighet? Ett område där det förekommer stora problem med diskriminering

Läs mer

Så går det i riksdagsvalet!

Så går det i riksdagsvalet! Så går det i riksdagsvalet! 25 mars 2010 Arne Modig David Ahlin Hur har väljaropinionen utvecklats sedan valet 2006? Sida 3 Hur ser styrkeförhållandet ut mellan Moderaterna och Socialdemokraterna? Sida

Läs mer

Trygghet i det lilla är trygghet i det stora

Trygghet i det lilla är trygghet i det stora Trygghet i det lilla är trygghet i det stora Trygghet i det lilla är trygghet i det stora. I ett tryggt samhälle lever vi i gemenskap. Vi ser varandra, vi bryr oss om och vågar sätta gränser. Vi växer

Läs mer

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften.

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Edin, Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Hörde att du drillats av Lena och Krille i veckan så det klart att

Läs mer

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG EN AMBITIÖS JOBBPOLITIK. FÖR ALLA. VÅRT MÅL ÄR ATT ANTALET PERSONER SOM ARBETAR

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte

Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte Sthlm 2014-08-29 Förslag ur Socialdemokraternas valmanifest: Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte socialdemokraterna.se 2 (7) Regeringen har misslyckats med Arbetsförmedlingen: Arbetslösheten

Läs mer

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Jonathan Jensen Dejtinghandboken.com Innehåll Inledning... 3 Tips 1: Varför?... 4 Tips 2: Våga fråga... 6 Tips 3: Visa inte allt (på en gång)... 7 Tips

Läs mer

Regional strategi för arbetsgivarpolitik

Regional strategi för arbetsgivarpolitik Regional strategi för arbetsgivarpolitik Vår vision Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är viktigt både för den enskilde men också för kvaliteten

Läs mer

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten!

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland SSU i Sörmland Sverige står inför den värsta jobbkrisen på decennier. Hårdast drabbas de som redan

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

Motion 1. -att Familjejordbrukarna tar i med krafttag för att få bort all olämplig personal inom djurskyddsmyndigheterna på alla plan.

Motion 1. -att Familjejordbrukarna tar i med krafttag för att få bort all olämplig personal inom djurskyddsmyndigheterna på alla plan. Motion 1 Till Familjejordbrukarnas Riksförbund. ~' Tillämpningen av djurskyddet i Sverige har urartat så långt att många djurskyddshandl~ggare och länsveterinärer utövar ren terror mot landets djurägare.

Läs mer

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 Sverige byggs starkt genom fler i arbete. När fler arbetar kan vi fortsätta lägga grund för och värna allt det

Läs mer

Dagens föreläsare EXPO 15-05- 11. En berättelse om tystnad. Visions värderingar. niclas.nilsson@expo.se. Niclas Nilsson

Dagens föreläsare EXPO 15-05- 11. En berättelse om tystnad. Visions värderingar. niclas.nilsson@expo.se. Niclas Nilsson 15-05- 11 Dagens föreläsare EXPO Niclas Nilsson niclas.nilsson@expo.se Visions värderingar Niclas Nilsson, utbildningschef Stiftelsen Expo Föreläsning om extremhögerns hot mot Visions värdegrund och arbete

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Attityder lön YouGov Opinion Malmö April 2012

Attityder lön YouGov Opinion Malmö April 2012 Attityder lön YouGov Opinion Malmö April 2012 Om mäns och kvinnors löneattityd Kvinnor väljer oftare än män att jämföra sig med en lägre snittlön. Exempelvis så i en yrkesgrupp där män har 2000 kronor

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

Männens jobb sätts före kvinnornas

Männens jobb sätts före kvinnornas Männens jobb sätts före kvinnornas - En granskning av Socialdemokraternas förslag om försämrat RUT-avdrag Mars 2014 Moderaterna i riksdagens skatteutskott Innehåll 1. Inledning... 3 2. HUS-avdragen...

Läs mer

SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet 2014

SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet 2014 SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet Sveriges Televisions vallokalsundersökning bygger på enkätsvar från väljare vid vallokaler och förtida röstningslokaler. Resultaten är ovägda. Valu är SVT:s återkommande

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos

Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos Kommunal driver kampanj för bättre upphandlingar En facklig valrörelse Kommunals uppdrag är att förbättra villkoren för medlemmarna. Därigenom

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Innehåll Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun sid 3 Befolkningsprognos för äldre i Alingsås kommun sid 4 Att bo tryggt sid 5 Stöd för ett gott åldrande sid

Läs mer

tidskrift för politisk filosofi nr 3 2014 årgång 18

tidskrift för politisk filosofi nr 3 2014 årgång 18 tidskrift för politisk filosofi nr 3 2014 årgång 18 Bokförlaget thales varför enfrågepartier ställer till det Torbjörn Tännsjö redan på 1700-talet visade den franske tänkaren Condorcet att så snart man

Läs mer

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade.

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade. 1. Det torra landskapet bredde ut sig framför dem och de visste att de hade en lång riskabel vandring att gå. Inte bara för det lilla vatten de hade kvar utan de visste också vilka faror som lurade där

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Stockholm 2010-08-19 Socialdemokraternas handlingsplan för ordning och reda på arbetsmarknaden

Stockholm 2010-08-19 Socialdemokraternas handlingsplan för ordning och reda på arbetsmarknaden Socialdemokraterna Stockholm 2010-08-19 Socialdemokraternas handlingsplan för ordning och reda på arbetsmarknaden 2 (5) Socialdemokraternas handlingsplan för ordning och reda på arbetsmarknaden Arbetsmarknaden

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015 KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015 VALKRETS 2 Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda 4 ombud ska väljas i kretsen Presentation av de 8 kandidater som kandiderar i valkrets 3

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 1 Vägvalet: Fler eller färre jobb? En politik som sätter människan i centrum måste fokusera på jobben.

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna Fördelning av antal mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2010. Kommun Socialdemokraterna, 33 ledamöter Vänsterpartiet 6 ledamöter, Miljöpartiet de gröna 2 ledamöter, Norrbottens sjukvårdsparti 13

Läs mer

Värnen mot marknaden

Värnen mot marknaden Ett starkt anställningsskydd Lagen om anställningsskydd reglerar när en arbetsgivare får säga upp en anställning. Vid arbetsbrist gäller turordning sist in först ut och lagen ger rätt till återanställning.

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa framtidstro. Där skolbarn hålls tillbaka

Läs mer

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se politik 0ör 0ler och tr3gga jobb. Att alla som kan och vill arbeta ska få ett jobb. Att anslagen till forskning

Läs mer

Bert Karlsson, entreprenör

Bert Karlsson, entreprenör @ungdomsb Dagens unga ojar sig över att det inte finns några jobb. Det gör det visst - men många är alldeles för lata för att jobba på en hamburgerrestaurang eller plocka bär i skogen. De sitter hellre

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer