Kan flickor bli krigare och pojkar prinsessor?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kan flickor bli krigare och pojkar prinsessor?"

Transkript

1 Kan flickor bli krigare och pojkar prinsessor?

2 Kan flickor bli krigare och pojkar prinsessor? På vilket sätt behandlar vi flickor och pojkar olika? Spelar det någon roll att vi behandlar dem olika? Verktyg för att bemöta ett barn mer genusmedvetet.

3 Mentor Sverige Politiskt och religiöst oberoende Kontor i Stockholm, Göteborg samt Malmö och mentorprogram i ett flertal kommuner HM Drottning Silvia är grundare, beskyddare och hedersledamot

4 Mentors vision En värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt

5 Vad gör Mentor? Mentorprogrammet Individuellt program Jobbmentor Studieinspiration Proffsmentor Gruppmentorprogram Föräldrar Föräldrakurser och seminarier

6 Mentors General Partners

7 Mentors övriga partners Annorlunda Catering Berns Group Bilprovningen Cision Coca-Cola Drycker Sverige AB Connecta DMM DTZ Eventyr ExperienceMatching ework Friskvårdschecken Fritidsresor Gaia Leadership KPMG Lantmännen Linklaters Advokatbyrå Lärarförsäkringar Lärarnas Riksförbund Max Hamburgerrestauranger Park & Resorts Scandinavia AB Red Bull Rikshem Royal Bank of Scotland SAS Institute SAP SATS Scholz & Friends Skanska STCC Styrelseakademin VRE Education Wise Group Zurich Insurance

8 Normer Normer hur vi förväntas vara Följer normer omedvetet Normer och orättvisor och diskriminering Normer och makt Normer går att förändra

9 Film!

10 Brainstorm Kvinnliga/feminina Kvinnliga könsdelar, livmoder, mens, äggstockar, föda barn, bröst Omhändertagande, varm, kärleksfull, svag, förstående, känslosam, känslostyrd, kvinnlig Förskolelärare, sjuksköterska, undersköterska, sekreterare Manlighet/maskulinitet Manliga könsdelar, hår på bröstet, spermier, muskler, mörk röst Potent, stark, orädd, okänslig, resultatstyrd, ledare, manlig Chef, läkare, advokat, snickare, rörmokare

11 Begrepp Socialt konstruerat kön/genus Könsroller eller normer kopplade till kön de olika förväntningarna som finns på män och kvinnor. Biologiskt kön Könskromosomer, inre och yttre könsorgan, könshormoner. Juridiskt kön Det kön som står i ens pass och personnummer.

12 Begrepp Könsidentitet Hur man själv definierar sitt kön. Könsuttryck Hur man signalerar till andra vilket kön man vill bli uppfattad som. Sexuell läggning Bisexualitet, heterosexualitet och homosexualitet är sexuella läggningar.

13 Begrepp Jämställdhet = Alla har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter oavsett kön. Likabehandling = Människor behandlas lika oavsett kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder - Förskolor och skolor har likabehandlingsplaner som de har skyldighet att författa och följa. Ta reda på hur den ser ut och hur förskolan/skolan arbetar med detta. - Syftet med en likabehandlingsplan är att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling. I planen ska det stå vad skolan ska göra för att alla elever ska behandlas på lika villkor.

14 På vilket sätt behandlar vi flickor och pojkar olika?

15 På vilket sätt behandlar vi flickor och pojkar olika?

16 Leksakstidning idag!

17 Diskutera Vilka leksaker riktar sig till tjejer respektive killar? Vad tränar barnen i respektive lekar? Vad kan detta tänkas få för konsekvenser för barnen och samhället?

18 Spelar det någon roll att vi behandlar dem olika? Inget barn får diskrimineras eller behandlas orättvist! Alla barn är lika mycket värda. Ingen annan är som du. Du och alla andra barn och unga ska respekteras. Det spelar ingen roll vad du har för familj, vilket land de kommer ifrån, vilket språk du talar, vad du tror på, om du är tjej eller kille, vem du blir kär i eller om du har något funktionshinder. (Förenklat ur Barnkonventionen) BARNOMBUDSMANNEN Svenska diskrimineringslagen (7 diskrimineringsgrupper; kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, ålder.

19 Verktyg generellt Reflektera över genus och normer! Vilka normer reproducerar jag? Läs mer! Ställ frågor! Ge alternativa lösningar istället för att påpeka problem. Ställ motfrågor, var konstruktiv och visa respekt för oliktänkare. Att lyckas är inte detsamma som att aldrig misslyckas, alla kan ha en dålig dag (även de bästa pedagoger)! Det viktiga är att vilja göra skillnad och räkna bra dagar, stunder och insatser istället för de mindre bra. Hitta stöd hos likatänkande, ibland är det ensamt att vara den som ifrågasätter invanda mönster och normer. Att arbeta med genusfrågor handlar inte om att förbjuda, utan om att komplettera och vidga vyer. Att stärka barnens självkänsla och dem själva som individer.

20 Verktyg - lek Byt ut karaktärernas kön eller namn när du läser böcker för barn. De flesta huvudpersonerna i barnböcker är pojkar, anledningen till det är enligt förlagen att de då kan läsas av båda könen. De läskiga/farliga/modiga/starka karaktärerna har oftast manligt kön, medan de söta/fina/snälla/svaga karaktärerna har kvinnligt kön. (Svenska barnboksinstitutet) Poängtera för din dotter i den rosa prinsessklänningen att hon inte ska glömma sitt magiska svärd, ifall draken dyker upp när hon rider iväg på sin två meter höga superhäst.

21 Verktyg lek Föreslå att ni öppnar (och hjälp till att ordna) ett sjukhus där ni tar hand om sårade människor när sonen/sönerna leker krig. Ibland kan barn behöva hjälp med att bryta invanda mönster och se att det finns andra alternativ. Att få vara ömsint och omhändertagande kan kännas bra för alla barn. Handla leksaker ensam och ta bort förpackningen innan du ger bort dem. Leksaksaffärer och förpackningar är extremt duktiga på att tala om för barn vad som passar sig och vad de förväntas tycka är roligt att leka med. Det blir i sin tur en sanning för barnen, som efter att ha lärt sig själva, också är noga med att lära andra vad som passar sig.

22 Verktyg - kläder Ta med dina barn till affärens barnklädesavdelning, ställ dem i mitten (mellan tilltänkta flick- och pojkkläder) och låt dem välja fritt från båda delarna av lokalen. Alt. be dem välja från olika ställen. Olika kläder, mönster och färger symboliserar olika saker och barn blir bemötta väldigt olika av andra barn och vuxna, beroende på vad de har på sig.

23 Verktyg - verbalt Se till att tjejer och killar i lika stor utsträckning får höra att de är söta, coola, smarta, fina, tuffa, duktiga, snabba, hjälpsamma, starka, nyfikna, påhittiga och stökiga. Vi måste sluta förvänta oss att de ska vara på ett visst sätt utifrån sin könstillhörighet. Den egna självbilden påverkas starkt av hur andra ser på en och förväntningar är otroligt betydelsefulla för barns beteenden, de blir ofta till en självuppfyllande profetia. Här kan man aktivt tänka på att säga till tjejer att de har en tuff tröja istället för fin och vice versa. Man kan berömma pojkar för att de är duktiga på att hjälpa till eller är snälla mot sina kompisar och flickor för att de springer snabbt eller har starka armar och kan bära tunga saker. Positiv förstärkning - Beröm det du vill se mer av!

24 Verktyg - verbalt Prata lika utförligt med killar som med tjejer. - Det visar sig ofta att vi konverserar med tjejer och ger kommandon till killar. Det resulterar i att killarnas ordförråd utvecklas mindre och i lägre takt än tjejernas, att killarna får svårare att sätta ord på saker samt förklara och beskriva händelser och känslor. (Kajsa Wahlström: Flickor, pojkar och pedagoger, 2003) Tyck att det är lika självklart för flickor som för pojkar att kunna benämna sitt könsorgan. - Mitt råd till er som har små barn: Säg SNIPPA lika ofta som ni säger snopp! Alla människor äger rätten till sin kropp samt rätten att definiera den, det gäller även flickor! Hur ska man annars kunna känna stolthet över sin kropp, eller berätta om någon gjort något mot en kroppsdel som inte har ett namn?

25 Verktyg - verbalt I mindre utsträckning till tjejer och i större utsträckning till killar säga att de ska vara försiktiga när de går hem på kvällen och att de inte ska gå ensamma? Tjejer och kvinnor rapporterar att de ofta är lamslaget rädda för att gå hem själva på kvällen. De är betydligt mer rädda än killar, trots att det är killar och män som blir utsatta för majoriteten av våldet i det offentliga rummet (av andra män). (BRÅ) Lära barnen att verkligen respektera den egna och andras kroppar och känslor, samt sätta egna tydliga gränser. Ett nej är ett nej.

26 Tänk om Hugo och Omar fick krama varandra utan att bli retade. Tänk om Omar kunde få gråta på samma sätt som Adriana. Tänk om Adriana fick leka med Ella trots att hon inte har några glittriga hårspännen. Tänk om Ella slapp städa när Gustav stökat ned. Tänk om Gustav fick leka med dockorna. Tänk om alla barn skulle få vara som de vill. Tänk om vi vuxna skulle slippa att begränsa våra barn. (Henkel & Tomicic: Ge ditt barn 100 möjligheter istället för )

27 Källor och tips på litteratur Bryt! Ett metodmaterial om normer i allmänhet och hetronormen i synnerhet. 3:e upplagan. RFSU Skyddsnät en metodbok för att informera unga om rättigheter och diskutera brottsutsatthet med ungdomar. Johanna Karlsson & Louise Forsberg Varför måste man komma ut som hetro? RBUF Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2, Henkel & Tomicic. Flickor, pojkar och pedagoger, Kajsa Wahlström. På tal om kvinnor och män - Lathund om jämställdhet, SCB. Genuspedagogik, Kajsa Svaleryd. Egalias döttrar, Gerd Brantenberg. Det ordnar sig alltid, Wahl & Holgersson. Under det rosa täcket, Nina Björk.

28 Tack!

Friendsrapporten 2014

Friendsrapporten 2014 Friendsrapporten 2014 INNEHÅLL Innehåll OM RAPPORTEN 3 12 & FRIENDS TRYGGHET I SKOLAN 4 RESULTATEN I KORTHET 14 SKOLANS OTRYGGA PLATSER 5 INLEDNING 16 LÄRARNAS KUNSKAP OM MOBBNING 6 KRÄNKNINGAR I SKOLAN

Läs mer

Båda könen ska bli vinnare

Båda könen ska bli vinnare SKOLPORTENS NUMRERADE ARTIKELSERIE FÖR UTVECKLINGSARBETE I SKOLAN Båda könen ska bli vinnare Värdet av genus & jämställdhet i förskolan. FÖRFATTARE MOA WAHLQVIST OCH JENNY WENNBLOM ARTIKEL NUMMER 6/2010

Läs mer

Grundutbildning. för Junisledare

Grundutbildning. för Junisledare Kurspass 6 Ledarskap Fakta 1. Ledarskap hos Junis IOGT-NTOs Juniorförbund vill att Du som ledare: ska ha kännedom om och dela våra värdegrundsfrågor. Dessa är våra fyra profiler: Drogfrihet, Demokrati,

Läs mer

Utbildningsguide Normkritisk skola, nu! Rädda Barnens Ungdomsförbund

Utbildningsguide Normkritisk skola, nu! Rädda Barnens Ungdomsförbund Utbildningsguide Normkritisk skola, nu! Rädda Barnens Ungdomsförbund Att utbilda För att Rädda Barnens Ungdomsförbund ska bli en starkare barnrättsaktör måste vi veta vad vi snackar om och det är där du

Läs mer

O/LIKA. Ett metodmaterial mot fördomar och diskriminering

O/LIKA. Ett metodmaterial mot fördomar och diskriminering O/LIKA Ett metodmaterial mot fördomar och diskriminering Innehåll Inledning 3 Kom igång 8 Hela havet stormar med mångfaldstema 9 Mångfaldstermometern 12 Med silversked i mun 14 Grupper 17 Vem är? 18 Osynliga

Läs mer

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu!

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! FÖR PEDAGOGEN/DEN VUXNA Information om föreställningen En föreställning för barn 7 12 år. Manus, text och musik är skapad av de medverkande:

Läs mer

varför måste man inte komma ut som hetero?

varför måste man inte komma ut som hetero? ISBN 978-919759975-7 9 7 89197 599757 Varför väljer Rädda Barnens Ungdomsförbund och Rädda Barnen att skriva en rapport som handlar om normer kring sexualitet och kön? Trots att sexualundervisning enligt

Läs mer

Inledning. Version på lätt svenska

Inledning. Version på lätt svenska Inledning Version på lätt svenska HBTQ Hbtq är ett paraplybegrepp, eller ett samlingsnamn, för homosexuella (h), bisexuella (b), transpersoner (t) och andra personer vars identitet är queer (q). Inom vården

Läs mer

EMPATI. - Hur utvecklar barn empati? EVELINA ALA-TAINIO CAMILLA LINDSKOG

EMPATI. - Hur utvecklar barn empati? EVELINA ALA-TAINIO CAMILLA LINDSKOG EMPATI - Hur utvecklar barn empati? EVELINA ALA-TAINIO CAMILLA LINDSKOG Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Pedagogik Examensarbete i lärarutbildningen Grundnivå 15 hp Handledare Kamran Namdar

Läs mer

ÖPPNA VERKSAMHETEN! Ett metodmaterial om normer och inkludering i öppen ungdomsverksamhet

ÖPPNA VERKSAMHETEN! Ett metodmaterial om normer och inkludering i öppen ungdomsverksamhet respekt integritet delaktighet vara trygg känna självkänsla må bra lika värde och villkor ÖPPNA VERKSAMHETEN! Ett metodmaterial om normer och inkludering i öppen ungdomsverksamhet synas finnas var våga

Läs mer

abc om hbt till sfi 1

abc om hbt till sfi 1 abc om hbt till sfi 1 Inledning Vad är heteronormen? A Idag talar man ofta om heteronormen. Det är ett sätt att flytta fokus från det som avviker homosexualitet till exempel till att istället titta på

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning Studiehandledning Läxläsning 1 Studiehandledning Alla barn ska klara sina läxor Alla barn är allas barn Alla barn ska klara sina läxor. Det är ett mål som Unga Örnar och ABFs projekt Jämlika barn har som

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Barnrättsspelet Handledning

Barnrättsspelet Handledning Barnrättsspelet Handledning Barnrättsspelet är ett sätt för barn och unga att lära sig om sina rättigheter. Genom kunskap kan unga påverka sin situation, göra skillnad i sitt eget liv och sin omgivning.

Läs mer

Öppna skolan! Om hbtq, normer och inkludering i årskurs 7 9 och gymnasiet

Öppna skolan! Om hbtq, normer och inkludering i årskurs 7 9 och gymnasiet Öppna skolan! Om hbtq, normer och inkludering i årskurs 7 9 och gymnasiet 1 Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) 2015 ISBN 978-91-85933-88-4 projektledare Jonah Nylund text Rfsl och

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

JAG! Om flickors livsutrymme

JAG! Om flickors livsutrymme JAG! Om flickors livsutrymme 1 Innehåll Till dig som arbetar med ungdomar...................3 Metodbok ett användbart verktyg...................4 Hedersrelaterat förtryck och våld.............................4

Läs mer

Årlig plan. mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för. Vrena förskola

Årlig plan. mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för. Vrena förskola Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Vrena förskola 2014-2015 1 1.Inledning All personal ska vara insatt i den årliga planen och kunna arbeta utifrån den i det dagliga

Läs mer

Ett projekt för att förebygga hedersrelaterad kontroll som vänder sig till ungdomar i Söderhamns kommun. Hederssnack

Ett projekt för att förebygga hedersrelaterad kontroll som vänder sig till ungdomar i Söderhamns kommun. Hederssnack Ett projekt för att förebygga hedersrelaterad kontroll som vänder sig till ungdomar i Söderhamns kommun Hederssnack Om projekt Hederssnack Hederssnack är ett projekt som socialförvaltningen i Söderhamn

Läs mer

Barn och unga berättar om stress

Barn och unga berättar om stress Barnombudsmannen rapporterar br2004:03 Barn och unga berättar om stress Resultat från Barnombudsmannens undersökning bland kontaktklasserna, våren 2003 ISSN 1652-0157 Barnombudsmannen Postadress: Box 22106,

Läs mer

Individer och gemensk aper

Individer och gemensk aper Individer och gemenskaper 9 Individer och gemensk aper I samhällskunskap betyder individ samma sak som människa. Vi människor lever tillsammans i olika typer av gemenskaper, till exempel familjen, föreningar,

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Inledning. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Krokens förskola 2014/2015 Bestämmelse i skollagen (2010:800) och diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet som omfattas

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE OCH DISKRIMINERANDE BEHANDLING OCH FÖR LIKABEHANDLING 2015 F-9

PLAN MOT KRÄNKANDE OCH DISKRIMINERANDE BEHANDLING OCH FÖR LIKABEHANDLING 2015 F-9 PLAN MOT KRÄNKANDE OCH DISKRIMINERANDE BEHANDLING OCH FÖR LIKABEHANDLING 2015 F-9 VISION Vi vill ha en öppen och generös skola där: alla har samma värde och accepteras som de är alla vågar bry sig om och

Läs mer

FULA GUBBAR, NÄTFLIRTAR OCH CAMSEX

FULA GUBBAR, NÄTFLIRTAR OCH CAMSEX FULA GUBBAR, NÄTFLIRTAR OCH CAMSEX Om vad tjejer möter på nätet och hur vi möter dem För tjejjourer och andra stödverksamheter som möter unga tjejer Innehåll Varför särskilt fokus på nätet?... 5 Sexualitet

Läs mer

Det är svårt att prata om något som någon aldrig tar upp. Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer

Det är svårt att prata om något som någon aldrig tar upp. Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer Det är svårt att prata om något som någon aldrig tar upp Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer Den här broschyren riktar sig till dig som möter personer i åldern 15-25 år i ditt arbete. Du arbetar

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Att praktisera sin religion i Sverige Barns rättigheter Våld i

Läs mer