Kritiskt tänkande HTXF04:3 FTEB05. Grundläggande semantik I

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kritiskt tänkande HTXF04:3 FTEB05. Grundläggande semantik I"

Transkript

1 Kritiskt tänkande HTXF04:3 FTEB05 Grundläggande semantik I

2 Lite grundläggande språkfilosofi När vi ska diskutera hur premisser (och slutsatser) kan tolkas och vilka problem som då kan uppkomma, är det bra att känna till vissa grundläggande begrepp inom den så kallade språkfilosofin.

3 Vad är ett språk? Ett språk: ett system av ljud eller andra tecken som gör det möjligt för oss att kommunicera med varandra. Exempel: svenskt tal- och skriftspråk Ett formellt studium = ett studium av språkets syntax, dess grammatik Ett innehållsligt studium = ett studium av språkets semantik, dess betydelseinnehåll Ett pragmatiskt studium = ett studium av hur språket används i olika situationer

4 Illustration av syntax/semantik distinktionen Det gula hatet slog den elaka algoritmen. Min hund sjuk gamla är avlivas och måste.

5 En iakttagelse om syntax Språket är produktivt: Utifrån en ändlig mängd ord och regler kan vi (potentiellt) forma en oändlig mängd grammatiskt korrekta satser.

6 Lite pragmatik Skillnad mellan tal- och skriftspråk: Du bör inte stjäla biblioteksböcker. Du bör inte stjäla biblioteksböcker. Du bör inte stjäla biblioteksböcker. Du bör inte stjäla biblioteksböcker. Du bör inte stjäla biblioteksböcker.

7 Semantik: tre meningsteorier Referensteorin (Aristoteles, J. S. Mill, Kripke) Idéteorin (Locke, Hume, Eleanor Rosch) Användningsteorin (Wittgenstein, Austin)

8 Referensteorin Ett ords mening är det i världen som ordet handlar om, eller refererar till. Ord är som etiketter som klistras på ting eller mängder av ting. Meningen hos ordet hund är helt enkelt alla hundar som finns i världen.

9 Problem med referensteorin Vi känner endast till en väldigt liten andel av alla hundar som finns i världen. Ändå vet vi vad ordet hund betyder. En del ord refererar inte till något, ändå tycks det som att de har mening (och olika mening, inte den tomma mängden ). Ex. mytologiska väsen som enhörning och troll, samt konnektiv som och, eller, icke- etc. Vi känner till meningen hos vissa språkliga termer vars referens är okänd för oss. Ex. världens längsta kvinna.

10 Idéteorin Ett ords mening består av den mentala idé, bild eller föreställning som vi associerar med ordet ifråga. Meningen hos hund är en bild i huvudet Löser problematiken med vissa ord som inte refererar till någonting, ex. enhörning, troll och världens längsta kvinna.

11 Problem med idéteorin Förklarar inte meningen hos ord som och, eller, efter, nej etc. Det verkar inte sant att vi alltid har en klar och detaljerad bild i huvudet för varje meningsfullt begrepp. Meningen blir något subjektivt. Hur lyckas vi kommunicera inom ett språk? Hur lyckas vi översätta mellan språk?

12 Användningsteorin Ett ords mening är dess användning i olika tal- och skrivsituationer. Mening är inte en sak (referent eller idé) utan består i användandet av ord. De primära bärarna av mening är inte ord, utan satser. Användningen av ord (i satser) styrs av intersubjektiva konventioner: vi spelar språkspel.

13 När vi frågar efter ett ords mening (i en sats) så måste vi se hur det används i den aktuella talsituationen: Talarens (eller författarens) intentioner. Övrig språklig kontext (vilken sats ingår ordet i, vad har sagts tidigare). Vilken omgivning befinner sig talaren (författaren) sig i, fysiskt och socialt.

14 Problem med användningsteorin Samma användning och språkspel verkar inte vara tillräckligt för att fastställa meningen hos begrepp (i satser). Tvillingjordexemplet Det verkar som att man kan använda ett ord korret utan att riktigt veta vad det betyder. Jargong och fikonspråk

15 Vad skiljer vanliga spel från språkspel. Varför uttrycker inte schackspel meningsfulla påståenden? Vad är det som saknas? Kan det inte vara så att människor använder ord på ett felaktigt sätt? Användningsteorin är vag. Vad säger den egentligen?

16 Generellt om meningsteorier Det finns nog ingen enkel teori om vad mening är och hur det uppstår. Vi måste till att börja med särskilja vilket slags ord det är frågan om (substantiv, konnektiv, prepositioner), för att sedan hålla oss öppna för att det kan vara flera olika faktorer som samverkar för att bestämma ett ords mening (referens, mentala bilder, användning etc).

17 Vi bör skilja mellan ett språklig uttrycks mening (intension) och dess referens (extension). Ett ord kan ha mening men sakna referens enhörning, och. Ett ord kan ha referens men sakna mening Vissa egennamn Olika ord kan ha samma referens men olika mening Aftonstjärnan och Morgonstjärnan.

18 Märk väl! Språklig uttryck med samma intension kan inte ha olika referenser (extensioner). Referensen är en funktion av meningen!

19 Språkets olika funktioner Oavsett om mening är användning (eller endast användning) så är det tveklöst så att vi använder språket för flera olika syften. Språket fyller flera olika funktioner. Kategorierna är inte ömsesidigt uteslutande (de två sista finns inte med i boken).

20 1. Deskriptiv: Vi försöker beskriva någonting, ett objekt, en händelse, en situation etc. Exempel: Det här bordet är brunt 2. Värderande: Vi beskriver inte (endast) utan vi fäller ett värderande omdöme. Exempel: Den här tavlan är vacker, Det är fel att tortera små oskyldiga barn 3. Känslomässig: Vi uttrycker våra känslor om något. Exempel: Jag älskar dig, Jag hatar Justin Bieber

21 4. Frammanande (evocative): Vi försöker frammana, väcka känslor och stämningslägen hos åhöraren. Exempel: poesi, reklam, politiska tal, hot: om du inte gör som jag säger kommer jag att döda din familj (rädsla). 5. Övertalande: Vi försöker förmå någon att anamma, acceptera en viss ståndpunkt. Exempel: saklig argumentation, reklam, propaganda: Tro inte på astrologi, det finns inget vetenskapligt stöd for sådana idéer.

22 6. Frågande: Vi säger något för att få fram information, oftast genom att ställa en direkt fråga men inte nödvändigtvis. Exempel: Hur mycket är klockan?, Jag lånar dig inte 500 kr om du inte förklarar vad pengarna skall användas till 7. Uppmanande: Vi försöker få andra att göra något. Exempel: Stäng dörren

23 8. Performativ: Vi utför en handling (utöver handlingen att säga något) genom att vi säger något. Exempel: Härmed förklarar jag er man och hustru!, Domstolen finner den åtalade skyldig. 9. Roande: Vi försöker roa oss själva och andra. Exempel: skämt, ramsor, limerickar etc.

24 10. Fiktiv: Vi hittar på en historia som inte stämmer med verkligheten, vilket är menat att åhöraren skall inse (dvs det handlar inte om att ljuga). Exempel: romaner, noveller. 11. Förledande: Vi hittar på en historia som inte stämmer med verkligheten, vilket det är inte menat att åhöraren ska inse (dvs det handlar om att ljuga). Exempel: Jag kom försent till föreläsningen för att jag var tvungen att begrava min hamster

25 Märk väl! Endast påståendesatser kan ingå i argument. Detta för att vi skall kunna avgöra om argumentet är logiskt giltigt (sunt). Övning Vilka av ovanstående kategorier innehåller påståendesatser och vilka gör det inte?

FTEA12:2 Filosofisk metod. Att värdera argumentation I

FTEA12:2 Filosofisk metod. Att värdera argumentation I FTEA12:2 Filosofisk metod Att värdera argumentation I Dagens upplägg 1. Några generella saker att tänka på vid utvärdering av argument. 2. Grundläggande språkfilosofi. 3. Specifika problem vid utvärdering:

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur svenska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Ämnet ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att

Läs mer

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Elevmaterial LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Mitt liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Så börjar boken Långt ifrån Zlatan. På vilket sätt är Johans liv en dröm?

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

PRÖVNING I SVENSKA 2

PRÖVNING I SVENSKA 2 PRÖVNING I SVENSKA 2 Följande färdigheter ska du uppvisa under prövningen för att få ett godkänt betyg på kursen: SKRIVANDE: Du ska kunna producera olika typer av texter som är anpassade till läsaren och

Läs mer

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Det begreppsliga samt första och tredje person hos Wittgenstein

Det begreppsliga samt första och tredje person hos Wittgenstein Det begreppsliga samt första och tredje person hos Wittgenstein Thorsten Johansson Filosofidagarna i Lund 12 14/6 2009 Abstract Det är kännetecknande för de stora namnen i filosofi att de formulerar ett

Läs mer

Sanning och bedrägeri

Sanning och bedrägeri Sanning och bedrägeri En introduktion till semantik och pragmatik Elizabeth Coppock Docent, Göteborgs Universitet Ph.D., Stanford University Elizabeth Coppock (GU) Sanning och bedrägeri 1 / 23 Pippi, Annika,

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Vetenskapliga begrepp. Studieobjekt, metod, resultat, bidrag

Vetenskapliga begrepp. Studieobjekt, metod, resultat, bidrag Vetenskapliga begrepp Studieobjekt, metod, resultat, bidrag Studieobjekt Det man väljer att studera i sin forskning Nära sammankopplat med syftet Kan vara (fysiska) ting och objekt: Datorspel, Affärssystem,

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer

Planera och framföra ett högtidstal

Planera och framföra ett högtidstal Planera och framföra ett högtidstal Ni har nu fått bekanta er med den retoriska arbetsprocessen genom att analysera tal. Nästa steg är att omsätta teorin i praktiken och framföra ett eget skrivet högtidstal.

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik?

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? 912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? Med utgångspunkt från min egen forskning kring läsförståelse av matematiska texter kommer jag att diskutera olika aspekter av läsning

Läs mer

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Åk 9 Historia & Svenska Namn: UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Du ska skriva en debattartikel på 1-2 sidor (Times new roman 12). Den ska ta upp exempel på hur mänskliga rättigheter försvagas i dagsläget.

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Introduktion till semantik

Introduktion till semantik Introduktion till semantik Föreläsning 1 Hanna Seppälä 1 Semantik Inom semantiken undersöker man betydelser som förmedlas f via språket Hanna Seppälä 2 Vad kan man när n r man kan ett språk? fonetik (hur

Läs mer

Svenska som andraspråk, år 8

Svenska som andraspråk, år 8 1 (6) 2006-03-09 Svenska som andraspråk, år 8 Mål för betyget Godkänd Läser och förstår böcker på ca. 100 sidor eller mer. Läser och förstår svårare böcker. Kan läsa och följa instruktioner Förstår innehållet

Läs mer

Bild Engelska Idrott

Bild Engelska Idrott Bild skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder,

Läs mer

Jämförelse länder - Seminarium

Jämförelse länder - Seminarium Jämförelse länder - Seminarium På seminariet ska du presentera dina länder. Du ska börja med att presentera grundläggande fakta om länderna, t.ex. vilken sorts produkter de exporterar & importerar (är

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

Modersmål - finska som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - finska som nationellt minoritetsspråk Grundsärskolan Modersmål - finska som nationellt minoritetsspråk Sverigefinnar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk finska är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

KURSPLAN,! KUNSKAPSKRAV! ELEVARBETEN!

KURSPLAN,! KUNSKAPSKRAV! ELEVARBETEN! KURSPLAN, KUNSKAPSKRAV och exempel på ELEVARBETEN KURSPLAN enligt Lgr11 I undervisningen skall du få möjlighet att uttrycka tankar och idéer med hjälp bilder, du skall få möjlighet att skapa egna bilder

Läs mer

Syftet är att öka medvetenheten dels om vilka språkliga handlingar som krävs i ämnet, dels om vilka som utförs.

Syftet är att öka medvetenheten dels om vilka språkliga handlingar som krävs i ämnet, dels om vilka som utförs. I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som följde på första mötet, och inspirationsmaterial i

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Hjälp för digital röst. Mikro Værkstedet A/S

Hjälp för digital röst. Mikro Værkstedet A/S Hjälp för digital röst Mikro Værkstedet A/S Hjälp för digital röst : Mikro Værkstedet A/S Revision 1.7,26. februar 2008 Innehållsförteckning Förord... v 1. Vilka program kan användas tillsammans med en

Läs mer

Översättning av övergripande budskap

Översättning av övergripande budskap Översättning av övergripande budskap Detta är ett verktyg för dig som: Vill bli bättre på att översätta övergripande budskap så att de blir relevanta och begripliga för dina medarbetare Vill ha stöd i

Läs mer

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Johans liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Hans terminsbetyg på fotbollsgymnasiet är riktigt bra och fotbollen har aldrig

Läs mer

Träning i bevisföring

Träning i bevisföring KTHs Matematiska Cirkel Träning i bevisföring Andreas Enblom Institutionen för matematik, 2005 Finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse 1 Mängdlära Här kommer fyra tips på hur man visar

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori

Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori Möten i det mångkulturella Etnografi (2002-2004) i ett sysselsättningsprojekt

Läs mer

Podpoesi i skolan. Lektionstips för svenska och svenska som andraspråk, gymnasiet och folkhögskola. Podpoesi.nu

Podpoesi i skolan. Lektionstips för svenska och svenska som andraspråk, gymnasiet och folkhögskola. Podpoesi.nu Podpoesi i skolan Lektionstips för svenska och svenska som andraspråk, gymnasiet och folkhögskola Podpoesi.nu Om Podpoesi.nu Podpoesi.nu är en streamingtjänst med poesi läst av författarna själva. På sidan

Läs mer

FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan

FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan Fråga: Vad är det egentligen som Kyrkomötet har beslutat? Svar: Kyrkomötet beslutade den 21 november 2012 om ändringar i Kyrkoordningen som innebär att Svenska

Läs mer

Flera nyanser av diskriminering

Flera nyanser av diskriminering ÖVNING: Flera nyanser av diskriminering I den här diskussionsövningen belyser vi diskriminerande strukturer, diskriminerande bemötande och fördomar. Så gör ni: 1 Läs noggrant igenom hela instruktionen

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

BÅGSKYTTEFÖRBUNDET MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND AND FÉDERATION INTERNATIONALE DE TIR A L ARC

BÅGSKYTTEFÖRBUNDET MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND AND FÉDERATION INTERNATIONALE DE TIR A L ARC VAD ÄR EN SKJUTPLAN?? En skjutplan kan både ses som en lista av moment som ska gås igenom eller som ett cykliskt beteende som ska upprepas vid varje skott oavsett vad som hänt tidigare. Själva momenten

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras Enkät för utvärdering av delprojekt VOC-tillsyn Nu är det dags att utvärdera delprojekt VOC-tillsyn 2009. I våras gjorde vi en enkät om era planer på medverkan i tillsynskampanjen avseende måleriverksamheter.

Läs mer

HT 2011 FK2004 Tenta Lärare delen 4 problem 6 poäng / problem

HT 2011 FK2004 Tenta Lärare delen 4 problem 6 poäng / problem HT 2011 FK2004 Tenta Lärare delen 4 problem 6 poäng / problem Problem 1 (6p) En undersökning utfördes med målet att besvara frågan Hur stor andel av den vuxna befolkningen i Sverige äger ett skjutvapen?.

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Generellt kan vi säga att för att vi ska värdera ett argument som bra bör det uppfylla åtminstone följande kriterier:

Generellt kan vi säga att för att vi ska värdera ett argument som bra bör det uppfylla åtminstone följande kriterier: FTEA12:2 Föreläsning 3 Att värdera en argumentation I: Vad vi hittills har gjort: beaktat argumentet ur ett mer formellt perspektiv. Vi har funnit att ett argument kan vara deduktivt eller induktivt, att

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då?

Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då? Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då? Vad säger omvärlden? Youtube? Bra brandman? Google? Bra brandman? Varför bedömning som lärande? Många föreställningar och erfarenheter Inget är så dåligt

Läs mer

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra?

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Idag Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Vad är ett beroende? Vad gör man om det blivit fel? Vad är en normalform? Hur når man de olika normalformerna? DD1370 (Föreläsning 6) Databasteknik

Läs mer

SKOLFS 2012:18. Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000

SKOLFS 2012:18. Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Under en månads tid kommer du att få lära dig mer om livet i de svenska fjällen, vilka djur och växter som trivs där samt vilka ekosystemstjänster som är tillgängliga.

Läs mer

Small talk kan avgöra om du får jobb

Small talk kan avgöra om du får jobb Small talk kan avgöra om du får jobb Publicerad 07.09.2013-12:04. Uppdaterad 07.09.2013-12:22 Bild: Yle/Kati Enkvist Förmågan att småprata med okända i professionella sammanhang blir allt viktigare. Så

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET Svara så utförligt som möjligt på alla frågor. Skriv inte av exakt från boken utan försök formulera dina svar med egna ord. PowerPointen finns på bloggen. LYCKA TILL! /Therese

Läs mer

Visualisering av golfboende

Visualisering av golfboende Visualisering av golfboende Inledning Norrköpings golfklubb är belägen ca 8km söder om Norrköping. Där har man planer på att bygga ca 15 småhus och 32 lägenheter samt ett nytt klubbhus med restaurang och

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

1. Gör en lista på alla tänkbara känslor. Låt alla fritt få. säga vilka känslor som man kan ha. Efter att ha skrivit

1. Gör en lista på alla tänkbara känslor. Låt alla fritt få. säga vilka känslor som man kan ha. Efter att ha skrivit Känna Känslor Arbetsuppgifter som man kan ha användning av. 1. Gör en lista på alla tänkbara känslor. Låt alla fritt få säga vilka känslor som man kan ha. Efter att ha skrivit upp en mycket lång lista

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Världshandel och industrialisering

Världshandel och industrialisering Pedagogisk planering i historia: Världshandel och industrialisering I vår moderna värld finns många som är rika och många som är fattiga. Flera orsaker finns till detta, men många av dem ligger långt tillbaka

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Argumenterande Berättande. Återberättande. Instruerande. Förklarande. Beskrivande. LGR 11, del 1 Skolans värdegrund och uppdrag

Argumenterande Berättande. Återberättande. Instruerande. Förklarande. Beskrivande. LGR 11, del 1 Skolans värdegrund och uppdrag Ämne: Svenska åk 6 Läromedel: ZickZack Skrivrummet åk 6 Beräknad tidsåtgång: 160 minuter per vecka LGR 11, del 1 Skolans värdegrund och uppdrag Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade.

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: Att DU kan LYSSNA, och förstå vad du hör. Att DU kan TALA, så man förstår vad du säger. Att DU kan LÄSA, och förstå vad du läser. Att DU kan SKRIVA, så man förstår

Läs mer

Södervångskolans mål i svenska

Södervångskolans mål i svenska Södervångskolans mål i svenska Mål som eleverna lägst ska ha uppnått i slutet av det första skolåret känna till och kunna ljuda alla bokstäver kunna läsa enkla ord, ordbilder och enkel text samt förstå

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Några frågor om dina känslor nu och tidigare

Några frågor om dina känslor nu och tidigare Några frågor om dina känslor nu och tidigare Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild både av hur du i allmänhet brukar må och hur du mår för tillfället (de senaste -4 dagarna). Formuläret

Läs mer

Vid ett flertal tillfällen ställde individer frågor till Edgar Cayce om

Vid ett flertal tillfällen ställde individer frågor till Edgar Cayce om 8 Är intuition och medial förmåga samma sak? Av Kevin J. Todeschi Vid ett flertal tillfällen ställde individer frågor till Edgar Cayce om hur man kan utveckla sin egen mediala förmåga. Frågorna formulerades

Läs mer

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

Föreläsning: Konflikthantering i en BRF. Fastighetsägarna Stockholm, Fastighetsägarnas Hus 2012-05-29

Föreläsning: Konflikthantering i en BRF. Fastighetsägarna Stockholm, Fastighetsägarnas Hus 2012-05-29 Föreläsning: Konflikthantering i en BRF Fastighetsägarna Stockholm, Fastighetsägarnas Hus 2012-05-29 Uppkomst av en konflikt Önskemål som man inte vill släppa + Blockering av någon annan = Frustration

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

LATIN SPRÅK OCH KULTUR

LATIN SPRÅK OCH KULTUR LATIN SPRÅK OCH KULTUR Ämnet latin språk och kultur är till sin karaktär ett humanistiskt ämne som förenar språk- och kulturstudier. Latinet har varit modersmål och kommunikationsspråk för en stor del

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

DATORISERAD MÖNSTERHANTERING

DATORISERAD MÖNSTERHANTERING DATORISERAD MÖNSTERHANTERING Ämnet datoriserad mönsterhantering behandlar konstruktion av mönster, vilket är en förutsättning för tillverkning av kläder. Vid konstruktion av mönster krävs ett helhetstänkande

Läs mer

Hur går det till i tingsrätten? Brottmål

Hur går det till i tingsrätten? Brottmål Hur går det till i tingsrätten? Brottmål I rättegången deltar normalt: rätten (oftast 4 domare; 1 juristdomare och 3 nämndemän) protokollförare den tilltalade (den som är misstänkt för ett brott) åklagaren

Läs mer

My Language a g Biography

My Language a g Biography Min i n språkbiografip r å k b i o g r a f i My Language a g Biography Europeisk språkportfolio: bemyndigad version Nr. 60.2004 European Language Portfolio: accredited model No. 60.2004 Innehåll / Contents

Läs mer

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Normer och värden: Vår pedagogiska miljö: Vi har hörnor, tillgängligt material, hörnorna är anpassade efter denna grupps intressen. Vi får in turtagning då varje

Läs mer

Läraren som moderator vid problemlösning i matematik

Läraren som moderator vid problemlösning i matematik Läraren som moderator vid problemlösning i matematik Cecilia Christiansen 9 oktober 2012 Kursplanen för matematik: matematisk verksamhet är till sin art en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet

Läs mer

Uppföljning av webbtillgänglighet

Uppföljning av webbtillgänglighet Information Uppföljning av webbtillgänglighet Samtliga följande frågor finns i webbriktlinjers självtest, d v s http://webbriktlinjer.se/testa-din-webbplats/ Nivå A AAA Rubrik: Undvik CAPTCHA Fråga: Finns

Läs mer

Predikat = Vad händer? Vad gör någon eller något? Tänk på att är och har också är predikat

Predikat = Vad händer? Vad gör någon eller något? Tänk på att är och har också är predikat Predikat = Vad händer? Vad gör någon eller något? Tänk på att är och har också är predikat Subjekt =Vem, vilka eller vad gör predikatet? Tänk på att ordet det är ett subjekt (1) Ta ut predikat och subjekt

Läs mer

LÄRANDE (Hård af Segerstad, H. m.fl., 1996)

LÄRANDE (Hård af Segerstad, H. m.fl., 1996) LÄRANDE (Hård af Segerstad, H. m.fl., 1996) Lärprocessen hur kan den beskrivas? ett komplicerat samspel mellan intellektuella, känslomässiga o. färdighetsmässiga processer inom individen ett samspel mellan

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Diskussionsfrågor till version 1 och 2

Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Version 1 Tillgång till internet i hemmet A. Vilken åldersgrupp har haft den största ökningen av tillgång till internet under perioden? B. Kan man med hjälp av de

Läs mer

Hur gör jag så att patienten blir delaktig, i samtalet, för att hitta lösningar vid förskrivning av hjälpmedel?

Hur gör jag så att patienten blir delaktig, i samtalet, för att hitta lösningar vid förskrivning av hjälpmedel? Hur gör jag så att patienten blir delaktig, i samtalet, för att hitta lösningar vid förskrivning av hjälpmedel? Ulrika Boo Hjälpmedelscentrum Sussan Öster Kompetenscentrum för hälsa Vad hoppas du på att

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Skottet 1. Vart var Malala på väg när hon

Läs mer

Bedömningsuppgift i geografi och svenska (se kraven och bedömning för svenska längre ned)

Bedömningsuppgift i geografi och svenska (se kraven och bedömning för svenska längre ned) Bedömningsuppgift i geografi och svenska (se kraven och bedömning för svenska längre ned) Du ska skriva en faktatext om en världsdel. Frågorna du ska utgå ifrån i din inledning är: 1. Hur påverkar klimatet

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna SIDAN 1 Författare: Per Straarup Søndergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Anton och hans vänner Emil, Olle och Max, som har klättrat upp i ett träd. Vännerna har klättrat högt och nu vill de

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer