Titel: Rena händer allas ansvar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Titel: Rena händer allas ansvar"

Transkript

1 Slutrapport: Lite bättre hela tiden Titel: Rena händer allas ansvar Namn: Anne Charlotte Brodén och Christina Cammerudh Telefon: och E-postadress: och Projekttid: till PEOE-nummer: Belopp: kr Sammanfattning (vad var problemet?) Östergötlands län har under flera år legat högt i punktprevalensmätningar (PPM) avseende vårdrelaterade infektioner (VRI). En del i arbetet är att utbilda all vårdpersonal i basala hygienrutiner. Nya studier belyser också vikten av patient/besökares handhygien för att minska risken för VRI och spridning av antibiotikaresistenta bakterier. Slutsatser som dragits i dessa studier är att skriftliga rutiner och olika slags informationsmaterial om patienter/besökares handhygien bör finnas. I samband med vårdhygienronder så har frågan ställts; Får patienter och anhöriga muntlig och skriftlig information om vikten av god handhygien? Det har då framkommit att de flesta enheter inte har någon strukturerad rutin för detta, utan muntlig information sker vid behov t.ex. i samband med utbrott. Flera enheter uttryckte önskemål om skriftligt material som ett verktyg att bygga en lokal rutin kring. Då föddes vår idé om att utarbeta ett informationsmaterial som vi valde att kalla Rena händer allas ansvar. Svensk hälso- och sjukvård har länge arbetat för att vårdpersonalen ska öka sin följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler, där handhygien ingår. En nyckel till framgång inom detta arbete är att angripa problemet från flera olika håll samtidigt. Att öka patientens och besökarens medverkan kan vara en av framgångsfaktorerna. Våren 2014 publicerade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) rapporten Vårdrelaterade infektioner, framgångsfaktorer som förebygger och där lyfts vikten av patientens roll som medskapare i patientsäkerhetsarbetet. Ett konkret område i rapporten är Att följa rutiner för handhygien Här betonar SKL att patienter och närstående har en särskilt stor roll. Mål med arbetet (vilket/vilka utvärderingskriterium har använts?) Målet med vårt projekt är att uppmärksamma vikten av patienter/besökares handhygien för att öka deras delaktighet i att minska smittspridning inom vården. Öka personalens medvetenhet om vikten av patientmedverkan för att minska smittspridning. Vårdhygien tar fram basinformation om vikten av handhygien inom Landstinget i Östergötland (LiÖ), i form av affisch, broschyr och instick. För att testa basinformationen tas hjälp av två vårdenheter, akutenheten på Lasarettet i Motala samt en geriatrisk avdelning på Universitetssjukhuset i Linköping. Personal och patienter besvarade en enkät före och efter test av basmaterial d.v.s. riktad information om besökare/anhörigas handhygien. Materialet nås via Vårdhygiens hemsida.

2 Resultat Slutrapport: Lite bättre hela tiden Personalenkät Analysen av personalenkäten, som delades ut innan test av basinformation, visade att enheterna inte hade några strukturerade rutiner för att informera patient/besökare beträffande vikten av handhygien. Enstaka medarbetare informerade om handhygien vid utbrottssituationer som t.ex. vinterkräksjuka. Efter test av basinformation, visade enkätsvar att personalen i högre utstäckning informerade patient/besökare både muntligt och skriftligt beträffande vikten av handhygien. Övervägande del av personalen uttryckte i enkäten att de hade nytta av både broschyr och affisch i samband med att de informerade patienterna. Personal kommenterade även att mycket information ges på en gång till patienten. Bra att broschyr finns att läsa för patienten vid ett senare tillfälle, då det inte är lätt att ta åt sig all information på en gång. Patient/besökare/anhörigenkät Analys av enkät till patient/besökare visade att de i större utsträckning upplevde att de fått information om handhygien efter test av basinformation. Patient/besökare tyckte också att information borde ges både muntligt och skriftligt. Synpunkter som uttrycktes i enkätsvaren var att handhygien borde vara en självklarhet. Samt när egen kraft sviker ska man erbjudas hjälp med att tvätta händerna. En annan åsikt som uttrycktes var den positiva upplevelsen av att handhygien hos besökare/anhöriga togs på allvar och att handtvätt även är utomordentligt viktigt för att undvika smitta i hemmet. Vad och hur har ni har gjort förbättringsarbetet (Vilken metod har använts?) Vi kontaktade akutenheten på LiM samt en geriatrisk avdelning på US för möjlighet att medverka i vårt förbättringsprojekt, Rena Händer allas ansvar. För att ringa in förbättringsområden genomförde dessa testenheter en självskattning framtagen av SKL. Ett område i självskattningen var Informations- och påminnelsematerial på arbetsplatsen och här framkom att testenheterna hade brister i information till anhöriga/besökare kring handhygien. Skriftligt informationsmaterial saknades på enheterna. Samma brist som Vårdhygien uppmärksammat i samband med vårdhygienronder. Steg i förbättringsprojektet: Framtagande och genomförande av enkäter till personal och patient/besökare för att få en nulägesbeskrivning om hur information ges respektive tas emot beträffande hygienråd till patienter och besökare. Enkäterna delades ut till medarbetare på de båda testenheterna med hjälp av enhetens kontaktperson. Anonymt svar lämnades av medarbetare i svarslåda på enhet. Enkäterna delades ut till patient/anhöriga på de båda testenheterna med hjälp av enhetens medarbetare med stöd av enhetens kontaktperson. Anonymt svar lämnades i svarslåda på enhet. Genomgång och analys av enkätsvaren.

3 Slutrapport: Lite bättre hela tiden Basinformation i form av broschyr, affisch och instick arbetades fram av Vårdhygien utifrån önskemål som framkommit i enkätsvaren från personal och patient/besökare. Tillsammans med testenheterna togs enhetens arbetsrutin fram på hur de kunde prova basinformationen från Vårdhygien i vardagen, så att den kommer patient/besökande tillgodo. Framtagande och genomförande av enkät för uppföljning hos personal för att se om deras arbetssätt ändrats beträffande handhygienråd till patient/besökande. Genomförs på samma sätt som enkät innan test av basinformation. Framtagande och genomförande av enkät för uppföljning hos patient/besökare för att se om de efter införandet av basinformation upplever att de fått information om vikten av handhygien. Genomförs på samma sätt som enkät innan test av basinformation. Hur ni tänker gå vidare Via Vårdhygiens hemsida på LISA finns framtaget informationsmaterial nedladdningsbart under fliken Rena händer allas ansvar. Där kommer även självskattningsformulär från SKL finnas. Detta är ett verktyg som enheten kan använda för att analysera sin situation och identifiera förbättringsområden på den egna vårdenheten. I samband med vårdhygienronder så kommer vi på Vårdhygien att fortsätta med frågeställningen; Får patienter och anhöriga muntlig och skriftlig information om vikten av god handhygien? Vid nekande svar kan vi nu efter vårt projekt erbjuda enheten hjälp att komma igång med förbättringsarbeten. Vi vill också sprida information om framtaget material vid kommande observatörs- och hygienombudsutbildningar eller liknande forum som Vårdhygien medverkar i. Den framtagna broschyren visades för medarbetare i samband med aktiviteter på Handhygienens dag 5 maj 2014 i Östergötland. Likaså visades framtagen affisch beträffande handtvätt. I oktober kommer planering inför handhygienens dag 5/ påbörjas tillsammans med Smittskyddsenheten och Kommunikationsenheten. Denna dag står ämnet handhygien verkligen i fokus. Vår förhoppning är att Landstinget i Östergötland uppmärksammar denna dag på bredare front. Då Vårdhygien har avtal med kommunal vård och omsorg i östra och västra delen av länet kommer budskapet Rena händer allas ansvar även att spridas inom denna verksamhet.

4 Rena händer allas ansvar Hygieninformation till patienter och besökare Rena händer är ett av de effektivaste sätten att stoppa spridning av smitta. Du som är patient eller besökare kan hjälpa till att minska smittspridning. Gör så här: Tvätta händerna ofta Tvätta händerna noga med flytande tvål och vatten innan du äter och efter toalettbesök. Torka händerna torra med pappershandduk. Använd gärna handsprit som finns vid tvättställen. - Ta minst två pumptag och gnid händerna torra. Undvik att sprida smitta Informera personalen om du får diarré eller kräks. Om närstående/besökare är förkyld eller har annan infektion rådfråga gärna personalen om det är lämpligt att besöka avdelningen. Efter magsjuka ska närstående/besökare varit frisk i minst ett dygn (24 timmar) innan besök. Följ reglerna för allmänna utrymmen Använd bara den toalett och dusch som personalen har visat dig. Gå inte in i avdelningens kök eller ta material från skåp och vagnar. Tack för din hjälp!

5 Rena händer allas ansvar Rena händer allas ansvar Hygieninformation till patienter och besökare Hygieninformation till patienter och besökare Många patienter på sjukhus är känsliga för infektioner. För att undvika spridning av smitta är det viktigt att både personal, patienter och besökare har rena händer. Rena händer är ett av de effektivaste sätten att stoppa spridning av smitta. Vårdpersonalen använder handsprit före och efter kontakt med patienter. Du som är patient eller besökare kan också hjälpa till att minska smittspridning. Många patienter på sjukhus är känsliga för infektioner. För att undvika spridning av smitta är det viktigt att både personal, patienter och besökare har rena händer. Rena händer är ett av de effektivaste sätten att stoppa spridning av smitta. Vårdpersonalen använder handsprit före och efter kontakt med patienter. Du som är patient eller besökare kan också hjälpa till att minska smittspridning.

6 Rena händer är ett av de effektivaste sätten att stoppa spridning av smitta. Du som är patient eller besökare kan hjälpa till att minska smittspridning. Rena händer är ett av de effektivaste sätten att stoppa spridning av smitta. Du som är patient eller besökare kan hjälpa till att minska smittspridning. Gör så här: Gör så här: Tvätta händerna ofta Tvätta händerna noga med flytande tvål och vatten innan du äter och efter toalettbesök. Tvätta händerna ofta Tvätta händerna noga med flytande tvål och vatten innan du äter och efter toalettbesök. Torka händerna torra med pappershandduk. Använd gärna handsprit som finns vid tvättställen. - Ta minst två pumptag och gnid händerna torra. Torka händerna torra med pappershandduk. Använd gärna handsprit som finns vid tvättställen. - Ta minst två pumptag och gnid händerna torra. Undvik att sprida smitta Informera personalen om du får diarré eller kräks. Undvik att sprida smitta Informera personalen om du får diarré eller kräks. Om närstående/besökare är förkyld eller har annan infektion rådfråga gärna personalen om det är lämpligt att besöka avdelningen. Om närstående/besökare är förkyld eller har annan infektion rådfråga gärna personalen om det är lämpligt att besöka avdelningen. Efter magsjuka ska närstående/besökare varit frisk i minst ett dygn (24 timmar) innan besök. Efter magsjuka ska närstående/besökare varit frisk i minst ett dygn (24 timmar) innan besök. Följ reglerna för allmänna utrymmen Använd bara den toalett och dusch som personalen har visat dig. Följ reglerna för allmänna utrymmen Använd bara den toalett och dusch som personalen har visat dig. Gå inte in i avdelningens kök eller ta material från skåp och vagnar. Tack för din hjälp! Landstinget i Östergötland, Informationscentrum 2013 Gå inte in i avdelningens kök eller ta material från skåp och vagnar. Tack för din hjälp! Landstinget i Östergötland, Informationscentrum 2013

7 Så här tvättar du händerna 1 2 Skölj händerna i rinnande vatten. Använd tillräckligt med flytande tvål för att täcka händerna. 3 4 Tvätta noga alla ytor på händerna med tvål så att ett ordentligt skum uppstår. Skölj händerna. 5 6 Torka händerna torra. Nu är händerna rena!

8 Handhygien Självskattning av lokalt utvecklingsarbete. Handhygien självskattning av lokalt utvecklingsarbete är ett verktyg för att analysera hur arbetet med att förbättra handhygienen på den egna vårdenheten ser ut. Med hjälp av självskattningen kan man reflektera över var verksamheten står i förbättringsarbetet, vilka resurser som finns tillgängliga och planera för ytterligare initiativ och förbättringsprojekt. Självskattningen fungerar som ett diagnosverktyg för att identifiera områden där ytterligare insatser kan göras. Genom att återkommande använda Handhygien självskattning av lokalt utvecklingsarbete dokumenteras den fortlöpande processen. Observera att formuläret inte är tänkt för att jämföra olika enheter, då självskattningsmetoden och olika enheters komplexitet, verksamhet och storlek kommer påverka utfallet. Vem ska använda Handhygien självskattning av lokalt utvecklingsarbete? Detta formulär är tänkt att användas av dem som har ansvar för patientsäkerhet och utveckling av god vård inom en större vårdenhet, t.ex. landsting, sjukhus, öppenvård, kommunal vård och omsorg, men även mindre enheter, såsom kliniker, vårdavdelningar och särskilda boenden kan ha nytta av det. Formuläret kan användas som underlag för diskussion tillsammans med lokal vårdhygienisk expertis, och som komplement till andra verktyg som är mer lämpade för heltäckande vårdhygieniskt förbättringsarbete på vårdavdelningen eller kommunalt boende. Självskattningens uppbyggnad Handhygien självskattning av förbättringsarbete består av fem delformulär med totalt 26 frågor som belyser olika delar i förbättringsarbetet kring handhygien. Innehållet är till största del hämtat från WHO-dokumentet Hand Hygiene Self-Assessment Framework som i sin tur bygger på evidensbaserat underlag och vårdhygienisk konsensus. Frågorna har i samband med lanseringen av Rena händer räddar liv En modell för förbättrad handhygien anpassats till svenska förhållanden. I självskattningsformulären finns också frågor som ännu inte ingår i svensk praxis, men som prövats i andra länder. Genom att räkna ihop poängen når enheten till en av fyra nivåer som visar hur långt man nått med förändringsarbetet med handhygien: Otillräcklig, Basal, Intermediär och Avancerad. Otillräcklig: Tydliga förbättringar är nödvändiga. Basal: Flera åtgärder är igång och på plats, men ytterligare förbättringar behövs. Intermediär: En klar strategi finns på plats och mycket fungerar. Det är viktigt att planera långsiktigt för att upprätthålla och fortsätta förbättringsarbetet. Avancerad: Förbättringsarbetet har nått långt. Fortsatt långsiktigt arbete kan behövas för att ytterligare integrera patientsäkerhetskulturen i hela organisationen. För verksamheter som uppnår avancerad nivå finns kompletterande frågor som handlar om patientsäkerhetsarbetet och handhygien på enheten. Så här går självskattningen till Läs frågan och ringa in det svarsalternativ som passar bäst för enheten. Räkna ihop delsumman och överför den till sammanräkningen av totalsumman. Formuläret bör inte ta mer än 30 minuter att fylla i om nödvändig information finns tillgänglig. I högerkolumnen ges förslag på dokument eller verktyg och referenser för att arbeta vidare med frågan.

9 Handhygien Självskattningsformulär 1. Infrastruktur Fråga Svar Poäng Förbättringsverktyg 1.1 Hur lättillgängligt är alkoholbaserat handdesinfektionsmedel på enheten? Inte tillgängligt på hela enheten 0 SFVH Vårdhygienisk standard [1,2] Kan beställas och levereras kontinuerligt 10 Referens: SFVH BOV [3] 1.2 Finns tvättställ där de behövs? Lättillgängligt på hela enheten i alla lokaler för vård, undersökning och behandling [3] Lättillgängligt på hela enheten i alla lokaler för vård, undersökning och behandling [4], inklusive vid varje vårdplats och behandlingsplats. Saknas i vissa eller alla lokaler för vård, undersökning och behandling [4] Finns i alla lokaler för vård, undersökning och behandling [4] SFVH Vårdhygienisk standard [1,2] Referens: SFVH BOV [3] Finns det flytande tvål och engångshanddukar vid alla tvättställ? Referens: SFVH BOV [3] 1.4 Är handskar lättillgängliga i anslutning till alla lokaler för vård, undersökning och behandling [4]? 1.5 Finns alkoholbaserat handdesinfektionsmedel lättillgängligt vid entrén till enheten? Referens: SFVH BOV [3] Extra fråga: Förbättringsplanering Svara endast om totalsumman för svaren på fråga 1.1 till 1.5 blev under 100 Finns det en plan för att förbättra infrastrukturen för handhygien på enheten? Rena händer räddar liv [4] Infrastruktur delsumma /100 2

10 2. Utbildning Fråga Svar Poäng Förbättringsverktyg 2.1 A. Hur ofta får hälso- och sjukvårdspersonal på enheten utbildning i handhygien? Aldrig 0 Rena händer räddar liv [4,5] Har hänt åtminstone en gång 5 Regelbunden utbildning (åtminstone en gång om året) 10 Referens: SoS vårdhygienisk kompetens [6] Obligatorisk utbildning vid anställning samt därefter regelbunden utbildning (åtminstone en gång om året) 20 B. Finns system som följer upp att all hälso- och sjukvårdspersonal genomför denna utbildning? 2.2 Finns följande dokument, eller liknande lokala varianter, lättillgängliga för all hälso- och sjukvårdspersonal? A. Vårdhandboken [7] B. Broschyren Allt du vill veta om handhygien [8] C. Broschyren Viktigt med handhygien [9] 2.3 Finns tillgång till vårdhygienisk expertis? 2.4 Finns system på plats för utbildning av observatörer av följsamhet till handhygien? 2.5 Utbildas alla observatörer på samma sätt? Referens: SoS vårdhygienisk kompetens [6] Ja 30 Ja 15 Utbildning delsumma /100 Handhygien. Självskattning av lokalt utvecklingsarbete 3

11 3. Utvärdering och feedback Fråga Svar Poäng Förbättringsverktyg 3.1 Görs enhetsbaserade genomgångar för att bedöma tillgängligenhet av alkoholbaserat handdesinfektionsmedel, tvål, engångshanddukar, handskar och skyddsförkläden mint en gång om året? 3.2 Utvärderas hälso- och sjukvårdspersonalens kunskaper om när och hur handhygien ska utföras (exempelvis i anslutning till utbildningsprogram, genom praktisk övning med UV-box) minst en gång om året? SFVH Vårdhygienisk standard [1,2] 3.3 Indirekt mätning av följsamhet till handhygien A. Mäts förbrukningen av alkoholbaserat handdesinfektionsmedel minst en gång om året? C. Mäts förbrukningen av alkoholbaserat handdesinfektions-medel på enhets/avdelningsnivå minst en gång om året och relateras till antalet vårddagar/besök på respektive enhet? Metoder för att mäta förbrukning av handdesinfektionsmedel [10] 3.4 Direkt mätning av följsamhet till basala hygienrutiner A. Hur ofta genomförs observationsmätning av följsamhet till basala hygienrutiner? Aldrig 0 SKL BHK-mätning [11] Oregelbundet gånger per år 10 Kvartalsvis eller oftare 15 B. Hur är följsamheten till basala hygienrutiner på enheten mätt som korrekt i samtliga sju steg vid senaste mätning enligt SKLs protokoll för punktprevalensmätning av basala hygienrutiner och klädregler (eller liknade)? 30 % % % % % % % 30 C. Görs självskattningsmätningar regelbundet (minst 2 ggr/år) av hälso- och sjukvårdspersonalen som alternativ eller komplement till observationsmätningar? 4

12 Fråga Svar Poäng Förbättringsverktyg 3.5 Feedback A. Omedelbar feedback Ges feedback till hälso- och sjukvårdspersonalen efter varje följsamhetsmätning? [4] SFVH Vårdhygienisk standard [1,2] B. Systematisk feedback Ges regelbunden (minst halvårsvis) feedback om följsamhet till basala hygienrutiner (handdesinfektionsmedelsförbrukning, resultat från observationsmätningar och självskattningar e. d.) med åskådliggörande av trender över tid till? B1. Hälso- och sjukvårdspersonal? [4] SFVH Vårdhygienisk Ja 7,5 standard [1,2] B2. Enhetens ledning? Ja 7,5 Utvärdering och feedback delsumma /100 Handhygien. Självskattning av lokalt utvecklingsarbete 5

13 4. Informations- och påminnelsematerial på arbetsplatsen Fråga Svar Poäng Förbättringsverktyg 4.1 Finns följande anslag/affischer uppsatta? A. Anslag/affischer som förklarar när handhygien ska utföras? Finns ej 0 Affisch Fem tillfällen för god handhygien [12] Finns på vissa avdelningar/mottagningar 15 Finns på de flesta avdelningar/mottagningar 20 Finns på alla avdelningar/mottagningar 25 B. Anslag/affischer som förklarar korrekt metod för handdesinfektion? Finns ej 0 Affisch Så desinfekterar du händerna [13] Finns på vissa avdelningar/mottagningar 10 Finns på de flesta avdelningar/mottagningar 15 Finns på alla avdelningar/mottagningar Hur ofta görs genomgångar av uppsatta anslag/ affischer med utbyte av dem vid behov? Aldrig 0 Rena händer räddar liv [4] Minst årligen 10 Minst varje kvartal Används andra anslag/affischer än de ovan nämnda för att förbättra följsamheten till basala hygienrutiner? 4.4 Finns informationsblad om basala hygienrutiner tillgängliga på avdelningarna? 4.5 Används andra sätt för att påminna om god handhygien på avdelningarna (skärmsläckare, klistermärken, andra märken, nålar e.d.)? Rena händer räddar liv [4] Rena händer räddar liv [4] Ja 20 Information och påminnelse delsumma /100 6

14 5. Enhetens patientsäkerhetskultur Fråga Svar Poäng Förbättringsverktyg 5.1 A. Finns en organisation för att arbeta med förbättrad följsamhet till god handhygien på enheten? Rena händer räddar liv [4] B. Träffas medlemmarna i denna organisation regelbundet? C. Finns avsatt tid för detta arbete? 5.2 Har följande medlemmar i enhetens ledning gjort ett klart ställningstagande för förbättrad handhygien som kommunicerats tydligt till de flesta av hälso- och sjukvårdspersonalen? A. Politisk ledning för hälso- och sjukvård Rena händer räddar liv [4] B. Administrativ chef (sjukhuschef, verksamhetschef eller motsvarande) C. Medicinskt ansvarig (chefläkare, verksamhetschef, medicinskt ansvarig läkare, MAS eller motsvarande) 5.3 Finns en plan för aktiviteter på enheten för handhygiendagen 5 maj? 5.4 Går det att identifiera och använda personal som föredömen för korrekt handhygien på enheten? Rena händer räddar liv [4] Rena händer räddar liv [4] 5.5 Angående patientmedverkan i förbättringsarbetet A. Informeras patienterna om betydelsen av handhygien (muntligen eller skriftligen)? B. Finns särskild patientbroschyr om handhygien tillgänglig på enheten? C. Finns särskilda anslag/affischer riktade till patienter och anhöriga kring handhygien synliga på enheten? D. Finns ett formaliserat program för patientmedverkan om handhygien? Rena händer räddar liv [4] Affisch Rena händer räddar liv [14] Handhygien. Självskattning av lokalt utvecklingsarbete 7

15 Fråga Svar Poäng Förbättringsverktyg 5.6 Finns lokala initiativ för kontinuerlig förbättring avseende basala hygienrutiner på enheten, till exempel A. E-learningverktyg? B. Lokala följsamhetsmål? Rena händer räddar liv [4] C. Ett system för spridning av goda idéer och lyckade projekt inom enheten? D. Kommunikation (exempelvis personaltidning, veckobrev) som regelbundet nämner och tar upp frågor kring basala hygienrutiner? E. System för personligt ansvar att följa regler för basala hygienrutiner, och klädregler och tydliga konsekvenser om man bryter mot dessa? Rena händer räddar liv [4] Rena händer räddar liv [4] Patientsäkerhetskultur delsumma /100 8

16 Handhygien Tolkning Delsumma 1. Infrastruktur för handhygien 2. Utbildning inom handhygien 3. Utvärdering och feedback 4. Informations- och påminnelsematerial på arbetsplatsen 5. Enhetens patientsäkerhetskultur avseende handhygien Totalt Bedömning, totalsumma Otillräckligt Basal nivå Intermediär nivå Avancerad nivå Om enheten har nått en avancerad nivå, slutför även de bifogade utvecklingsfrågorna. Tillsammans med vårdhygienisk expertis, se över de frågor i denna självskattning som är bäst lämpade för förbättringsarbete på enheten. Skriv en plan och använd gärna de redskap som Sveriges Kommuner och Landsting och Svensk förening för vårdhygien har gjort tillgängliga. Handhygien. Självskattning av lokalt utvecklingsarbete 9

17 Utvecklingsfrågor för enheter på avancerad nivå A. Patientsäkerhetskultur Svar Poäng Förbättringsverktyg 1. Görs regelbundet (minst en gång om året) patientsäkerhetskulturmätning bland hälso- och sjukvårdspersonalen på enheten? 2. Om ja, hur stor andel av hälso- och sjukvårdspersonalen genomförde enkäten vid senaste mätningen? SKL patientsäkerhetskulturenkät [15] <25 % 0 >25 % 5 B. Vårdrelaterade infektioner 1. Görs mätning av förekomst av vårdrelaterade infektioner på enheten? SKL VRI-mätning [16] Infektionsverktyget (i framtiden) 1 2 ggr/år ggr/år 10 >4 ggr/år 15 Kontinuerligt Övervakas fortlöpande särskilda vårdrelaterade infektioner (clostridium difficile, CVK-relaterade infektioner, Staphylococcus aureus bakteremi eller liknade)? 3. Finns särskilda system för att övervaka förekomst av vårdrelaterade infektioner på högriskenheter (IVA, neonatal eller liknade)? 4. Görs särskilda satsningar på enheten för prevention av A. vårdrelaterad urinvägsinfektion? SKL Vårdrelaterade urinvägsinfektioner [17] B. CVK-relaterad infektion? SKL CVK-Relaterade infektioner [18] C. postoperativ sårinfektion? SKL Postoperativa infektioner [19] D. annan vårdrelaterad infektion? 5. Ges regelbunden feedback om förekomsten av vårdrelaterade infektioner till hälso- och sjukvårdspersonalen samt till enhetens ledning? 10

18 C. Handhygien Svar Poäng Förbättringsverktyg 1. Görs strukturerad analys av hinder för förbättrad handhygien på enheten? 2. Sätts och följs enhetsrelaterade mål för att förbättra följsamhet till handdesinfektion (genom direkta och/ eller indirekta följsamhetsmätningar)? Ja 15 A. Om ja, nåddes målet föregående år? 3. Finns utbildningsprogram kring handhygien även för personalgrupper som normalt inte har direkt patientkontakt (t.ex. städpersonal, transportpersonal)? 4. Har enheten deltagit i publikation eller konferenspresentation om handhygien? D. Riskanalys, händelseanalys samt avvikelser Svar Poäng Förbättringsverktyg 1. Görs riskanalys av risk för vårdrelaterade infektioner vid struktur och processförändringar? 2. Görs händelseanalys i samband med ansamling av vårdrelaterade infektioner? Aldrig 0 Sällan 5 Ofta/alltid Finns ett fungerande lättillgängligt avvikelsesystem som inkluderar risk för vårdrelaterade infektioner? E. Patientmedverkan Svar Poäng Förbättringsverktyg 1. Finns ett formaliserat program för patientmedverkan kring handhygien som inkluderar utvärdering och uppföljning? 2. Erbjuds patienter och anhöriga att påminna hälso- och sjukvårdspersonalen om korrekt handhygien? F. Egenkontroll vårdhygien Svar Poäng Förbättringsverktyg 1. Utförs minst årligen Egenkontrollprogram vårdhygienisk standard respektive Riktad vårdhygienisk konsultrond enligt Svensk förening för vårdhygien (eller liknande/motsvarande) på alla sjukhusanslutna avdelningar? 2. Redovisas resultaten från egenkontrollprogrammet och/eller riktad vårdhygienisk konsultrond i verksamhetsberättelsen? SFVH Vårdhygienisk standard [1,2] Ja 20 SFVH Vårdhygienisk standard [1,2] Ja 15 Summa Utvecklingsfrågor /200 Handhygien. Självskattning av lokalt utvecklingsarbete 11

19 Referenser Rena händer räddar liv är en nationell arbetsmodell för förbättrad handhygien från Smittskyddsinstitutet och Sveriges Kommuner och Landsting, framtaget Allt material som ingår i Rena händer räddar liv finns tillgängligt på respektive organisations webbplats: och 1. Verktyg i ett ledningssystem för god vårdhygienisk standard vid sjukhusbedriven vård. Svensk Förening för Vårdhygien Protokoll för vårdhygienisk standard i särskilda boendeformer. Svensk Förening för Vårdhygien Byggenskap och vårdhygien. Svensk Förening för Vårdhygien En modell för förbättrad handhygien. Beskrivning av arbetsmodellen Rena händer räddar liv. 5. Föreläsningsmaterial om handhygien. Ingår i Rena händer räddar liv. 6. Tillgång till vårdhygienisk kompetens rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner. Socialstyrelsen Vårdhandboken, 8. Allt du vill veta om handhygien. Folder med fördjupad information som ingår i Rena händer räddar liv. 9. Viktigt med handhygien. Broschyr riktad till vårdpersonal som ingår i Rena händer räddar liv. 10. Metoder för att mäta förbrukning av handdesinfektionsmedel. som ingår i Rena händer räddar liv. 11. Mätning av basala hygienrutiner och klädregler. SKL 12. Fem tillfällen för god handhygien. Affischer riktad till vårdpersonal som ingår i Rena händer räddar liv. 13. Så desinfekterar du händerna. Affisch riktad till vårdpersonal som ingår i Rena händer räddar liv. 14. Rena händer räddar liv. Affisch riktad till patienter som ingår i Rena händer räddar liv. 15. Att mäta patientsäkerhetskultur: Tipsguide Från mätning till åtgärder. SKL Mätning av vårdrelaterade infektioner. SKL Vårdrelaterade urinvägsinfektioner Åtgärder för att förebygga.skl Infektioner vid centrala venösa infarter Åtgärder för att förebygga. SKL Postoperativa sårinfektioner Åtgärder för att förebygga. SKL 2011 Denna publikation kan laddas ner för utskrift eller för tryck på artikelnummer eller på GRAFISK FORM OCH PRODUKTION: ETC KOMMUNIKATION

Handhygien. Självskattning av lokalt utvecklingsarbete. är ett verktyg för att analysera hur arbetet. vårdenheten ser ut. Självskattningens uppbyggnad

Handhygien. Självskattning av lokalt utvecklingsarbete. är ett verktyg för att analysera hur arbetet. vårdenheten ser ut. Självskattningens uppbyggnad Handhygien Självskattning av lokalt utvecklingsarbete. Handhygien självskattning av lokalt utvecklingsarbete är ett verktyg för att analysera hur arbetet med att förbättra handhygienen på den egna vårdenheten

Läs mer

Handhygien. självskattning av lokalt utvecklingsarbete.

Handhygien. självskattning av lokalt utvecklingsarbete. Handhygien självskattning av lokalt utvecklingsarbete. Handhygien självskattning av lokalt utveck lingsarbete är ett verktyg för att analysera arbetet med att förbättra en på den egna vårdenheten. Med

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående I denna folder får Du några svar och dessutom tips om vem Du kan vända Dig till med fler frågor Smittad av MRSA? Vem kan Du fråga och vart kan Du vända Dig?

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Handlingsprogram för ESBL. Regionala riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Handlingsprogram för ESBL. Regionala riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård i Västra Götaland Handlingsprogram för ESBL Regionala riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning: Bakgrund 3 Hygienrutiner 4 Placering av vårdtagare med bärarskap av ESBL-bildande

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Viktigt med handskar. Rena händer räddar liv. Viktigt med handskar 1

Viktigt med handskar. Rena händer räddar liv. Viktigt med handskar 1 Viktigt med handskar Rena händer räddar liv. Viktigt med handskar 1 Inledning Handskar ska alltid användas om det finns risk för kontakt med kroppsvätskor. De hindrar händerna från att bli kraftigt nedsmutsade

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för verksamhetens namn. Fysio World Pal AB Sjukgymnastik

Patientsäkerhetsberättelse för verksamhetens namn. Fysio World Pal AB Sjukgymnastik Patientsäkerhetsberättelse för verksamhetens namn Fysio World Pal AB Sjukgymnastik År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012 03 01 Katarina Pal ---------------------------------- Innehållsförteckning

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Hjo kommun. Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria.

Hjo kommun. Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria. Hjo kommun Rutin Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria. 1. Dokumenttyp Rutin 2. Fastställande/upprättad 2011 av MAS 3.

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Risk- och händelseanalys

Risk- och händelseanalys Risk- och händelseanalys Ledningsdagar för skolsköterskor 17 september 2013 Uppsala 12Learn AB Risk- och händelseanalys på 1 timme Varför? Vem ansvarar? Hur gör man? 22Learn AB Systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Herrhagen (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Herrhagen (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Herrhagen (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

RiksSvikt. catarina.koerfer@rikssvikt.se. Officiell hemsida; Rikssvikt.se vi finns även på Facebook

RiksSvikt. catarina.koerfer@rikssvikt.se. Officiell hemsida; Rikssvikt.se vi finns även på Facebook RiksSvikt Catarina Koerfer Distriktssköterska med erfarenhet av hjärtkärlmottagning Regional koordinator RiksSvikt Mitt Delaktig i projektet Färre hjärtsviktspatienter i sjukvården Bättre hälsa hemma catarina.koerfer@rikssvikt.se

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för HTJ Östermalm (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för HTJ Östermalm (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för HTJ Östermalm (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norrköping Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norrköping Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norrköping Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Sammanfattning Landstingsförbundet Federation of County Councils Provinziallandtagsverband Fédération des conseils généraux

Sammanfattning Landstingsförbundet Federation of County Councils Provinziallandtagsverband Fédération des conseils généraux Sammanfattning Detta är den första rapporten från ett pågående forskningsuppdrag att utvärdera Genombrott som angreppssätt för att stödja utvecklings- och förbättringsarbete i hälso- och sjukvården. Denna

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun Välkommen till Bruksgården ett särskilt boende i Skurups kommun 2 Välkommen till Bruksgården i Rydsgård Bruksgården erbjuder en boendemiljö som ger möjlighet till trygghet, inflytande och social gemenskap.

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Stockholm_Din hemtjänst i Stockholm AB (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Stockholm_Din hemtjänst i Stockholm AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Stockholm_Din hemtjänst i Stockholm AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_1:a Hemtjänst o Vård kompaniet (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_1:a Hemtjänst o Vård kompaniet (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Solna_1:a Hemtjänst o Vård kompaniet (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Svarsjournal. Publikationsnamn

Svarsjournal. Publikationsnamn Svarsjournal Publikationsnamn Webbenkät Särskilt boende Namn Datum 1. Jag är ansvarig för följande enhet 2. Den personal du ansvara för känner till riktlinjer för läkemedelshantering och följer dem 3.

Läs mer

Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska heldygnsvården samt medel för utvärdering

Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska heldygnsvården samt medel för utvärdering Regeringsbeslut I:5 Socialdepartementet 2009-12-10 S2006/9394/HS (delvis) S2008/8096/HS (delvis) Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 STOCKHOLM Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Stockholm_AB Jessys assistans (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Stockholm_AB Jessys assistans (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Stockholm_AB Jessys assistans (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten för er

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Stockholm_AVA assistans hemtjänst (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Stockholm_AVA assistans hemtjänst (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Stockholm_AVA assistans hemtjänst (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten för

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Kristianstad_HS Service och Support (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Kristianstad_HS Service och Support (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Kristianstad_HS Service och Support (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_Trygghetens vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_Trygghetens vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Solna_Trygghetens vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Stockholm_Vasens vård- och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Stockholm_Vasens vård- och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Stockholm_Vasens vård- och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Växjö_Hemvård Sommarvägen (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Växjö_Hemvård Sommarvägen (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Växjö_Hemvård Sommarvägen (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet/område

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_Ametisten vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_Ametisten vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Solna_Ametisten vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_Polhemsgården vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_Polhemsgården vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Solna_Polhemsgården vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015

Likabehandlingsplan 2015 Grunduppgifter Likabehandlingsplan 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechefen Vår vision Till Pusselbitens förskola går alla utan rädsla för att bli utsatt

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB 1

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB 1 1 Patientsäkerhetsberättelse 2016 02 05 Riggargatan A&O Ansvar och Omsorg AB Beskrivning av patientsäkerhetsarbetet under 2015 Avvikelser Samtliga avvikelser registrerades och dokumenterades. Avvikelserna

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län Arbetsmaterial enbart för diskussion Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län 3 november 2014 Sidan 2 Arbetsmaterial Framtidsplan för enbart hälso- och för diskussion sjukvården Stockholms län växer

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917 Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd Bakgrund När en person blir sjuk eller drabbas av ohälsa påverkas de närstående på många olika sätt. I akuta situationer

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Kvalitetsmätning Hemtjänst 2011

Kvalitetsmätning Hemtjänst 2011 Kvalitetsmätning Hemtjänst 2011 Under 2011 har en undersökning genomförts hos personer med inom Alingsås kommun. Sammantaget har 526 enkäter skickats ut och totalt har 337 äldre personer med svarat på

Läs mer

Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för

Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för förändringar Uppföljning På den här cd-skivan hittar du

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Evidensbaserad praktik -till nytta för individen

Evidensbaserad praktik -till nytta för individen Evidensbaserad praktik -till nytta för individen 2 Känner du till att du har ett regeringsuppdrag att följa gällande Evidensbaserad Praktik (EBP)? Bakgrund Regeringen och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting)

Läs mer