Sankt ANSGAR 2/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sankt ANSGAR 2/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING"

Transkript

1 Sankt ANSGAR 2/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

2 2 KÄRA FÖRSAMLING Har ni hört talas om ett talesätt som lyder: Ett brev betyder så mycket? I modern tid har pappersbrev till stor del ersatts med och det produceras massutskick av olika slag. Ändå kan brev i våra dagar också betyda mycket.. Min förhoppning är att detta församlingsbrev inte blir som blad bland andra i brevlådan. I kyrkans gudstjänster läses ofta delar av brev som skrevs i tidig kristen tid. I ett av dessa brev (2 Kor 3:2) kan man läsa: ni är mitt brev, och det är skrivet i era hjärtan. Brevskrivaren, Paulus, ser människor i den församling han vänder sig till som brev riktade till honom. Även om han inte på grund av avstånd kan se och tala direkt med personer han skriver till, förklarar han att det både från församlingsmedlemmar till Paulus och omvänt finns en hjärtats kommunikation. Att brev kan betyda mycket kan jag av egen erfarenhet vittna om. Under våren 2008 kom ett brev till Svenska kollegiet i Rom där jag då tjänstgjorde som prefekt. Innehållet i brevet var ett papper, men det visade sig vara mer än materia. Brevet var från biskopen i katolska kyrkan i Sverige och innehöll information om att jag skulle sändas till Södertälje för att bli kyrkoherde. Det visade sig att brevet inte bara var skrivet på papper utan i hjärtan. I lydnad till biskopen kom jag i augusti 2008 till St. Ansgars församling som då hade cirka 4500 medlemmar, Botkyrka inräknat. Församlingen delades 1 januari 2012, vilket Kyrkoherde Björn Göransson var planerat sedan länge, och det upprättades en självständig församling i Fittja. Därigenom överfördes drygt 2000 regist- ni är mitt brev, och det är skrivet i era hjärtan. rerade medlemmar från St. Ansgars församling till St. Botvids nybildade församling i Fittja. Trots detta har St. Ansgars församling idag ungefär lika många medlemmar som fyra år tidigare. Det har alltså skett en mycket kraftig expansion av registrerade församlingsmedlemmar i St. Ansgars församling de senaste åren. Jag har också sett och kunnat glädja mig åt positiv utveckling på flera områden. Varje församlingsbo är mycket mer än ett namn i ett register. Tillsammans utgör vi den katolska församlingen i Södertälje med omnejd och Guds Ande, godhetens och kärlekens Ande, bor i oss. Brevet från biskopen med destination Södertälje var skrivet på papper men visade sig leda till fina möten med församlingsbor. Det har nyligen inköpts en kyrkbyggnad i Varberg, en stad på Västkusten, och det behövs en präst där. Biskopen har beslutat att jag ska flytta dit. Katolska kyrkan har även nyligen inköpt en kyrkbyggnad i Sätra, ganska nära Södertälje. Det behövs en präst för att betjäna den Maronitiska grenen av katolska kyrkan som ska använda kyrkan i Sätra.

3 3 Biskopen har beslutat att den präst som firar gudstjänst i kyrkan i Sätra ska bo i prästbostaden i St. Ansgars kyrka i Södertälje och utnämnas till kyrkoherde och tjänstgöra i St. Ansgars församling från 15 augusti Ni kommer att få lära känna min efterträdare, fader Simon Petrus Semaan. När Paulus skrev brev till församlingen i Korint, en plats där han inte längre befann sig, förklarade han alltså: Ni är mitt brev, och det är skrivet i era hjärtan. Trots geografiska avstånd var Paulus och kristna han mött i Korint fortfarande i hjärtlig kontakt med varandra. Paulus, brevskrivaren, förklarade att människor han träffat hade något att säga honom. När jag i mitten av augusti i lydnad till min biskop lämnar tjänsten som kyrkoherde i Södertälje kommer jag att bära med mig mer än minnen av den privilegierade tid jag fick tjänstgöra i Södertälje. Även efter att Paulus lämnat Korint låter han sig inspireras av kristna i staden. För min del kommer jag även i fortsättningen att låta mig inspireras av den hjärtlighet, godhet och fromhet jag mött i Södertälje. Ibland kan små gester, ord och handlingar som vi gör nästan passera spårlöst förbi oss själva medan andra tar till sig något som uttrycks. Gester, ord och handlingar som förmedlats, både mer planerade och med medvetenhet och tyngd, och på stillsammare och mer oplanerade sätt har vittnat om mänsklig värme jag mött i Södertälje. Omtanke och omsorg om varandra gestaltar en kristen gemenskap som både en församling och en familj. Ett brev betyder så mycket. Min adress från 15 augusti är: fader Björn Göransson, Granitvägen 22 B, Varberg. Även om ni inte skriver brev med penna och papper, vilket ni är välkomna att göra, förblir ni för mig brev, skrivna i hjärtan. Kyrkoherde (till 15 augusti) Björn Göransson SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING i SÖDERTÄLJE Armeniska katolska kyrkan Fader Khatchig Bahi tel Syriska katolska kyrkan Fader Amar Antanus tel SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING på INTERNET: - S:t Ansgar - Johanneskyrkan - Veckoprogram Kungörelser Församlingsblad (även arkiv) Bildreportage Gudstjänsttider Trosundervisningsinfo kontakter bibliotek med gratis e-böcker m.m...

4 4 NY UPPTÄCKT INOM SKAPELSEN INSPIRERAR TILL ATT SÖKA SKAPAREN 22 kronor per person och år, ungefär priset för en glass, betalar varje person i Sverige i genomsnitt till ett gemensamt Europeiskt forskningsprojekt i CERN i Schweiz. Många tycker att det är värt en glass per år för att få del av upptäckter och uppfinningar som görs. Nyligen presenterades upptäckten av den s.k. Higgspartikeln. Enligt en tidningsartikel står och faller dagens teorier om universum och atomernas minsta delar med att det finns en partikel, Higgspartikeln, som ger andra partiklar deras massa. Denna partikel är mycket svår att upptäcka. Den existerar mindre än en miljondel av en miljarddel av en miljarddels sekund innan den delas i en mängd andra partiklar. Det är spår av denna partikel vetenskapsmän nu menar sig har upptäckt. Upptäckten av Higgspartikeln har beskrivits som en viktig pusselbit när det formas teorier om hur universum blivit till. Har människor förmåga att lägga ett helt och färdigt pussel så att alla bitar faller på plats och en tydlig och komplett bild av universum framträder? Knappast. Tillvaron är mer komplicerad än vi någonsin kan ana. Kyrkan är positiv till forskning och det finns bl.a. en påvlig vetenskapsakademi där framstående vetenskapsmän är medlemmar. Även om naturvetenskapen är värdefull har den begränsningar. Redan i Jobs bok i Gamla testamentet (Job 11:7,9) uttrycks förundran över Guds vishet i skapelsen: Kan du tränga in i Guds hemligheter, in i den Väldiges fullkomlighet? Högre än himlen är den vad kan du göra? Längre än jorden sträcker den sig, vidare än havet. Om Higgspartikeln är en del av en kedja som används för att förklara materiens uppkomst uppkommer frågan: Vem skapade Higgspartikeln? Var, hos vem, började allt? Även om det finns vetenskapsmän som menar sig ge nya svar på hur-frågor kring världens uppkomst ger inte vetenskapen svar på varför och vem frågor. Att en del i ett vetenskapligt teoribygge har lagts till är spännande. Det kan leda vidare till att också söka en mening bakom allt. För att finna en mening räcker det inte att möta en teori, vi behöver möta en person. Kyrkan är positiv till vetenskap men menar att det inte ryms inom hennes kompetensområde att uttala sig i tekniska vetenskapliga ämnen. Kyrkan överlåter åt vetenskapen att utforska skapelsen och svara på hurfrågor. Vetenskapen får överlämna till kyrkan att svara på vem och varför frågor när det gäller skapelsen.

5 5 MARIAVALLFÄRD TILL MARIELUND Lördagen den 18 augusti 2012 Program: Kl Samling vid Nyckelby lanthandel på Ekerö. Vandring med bön av rosenkransen. Ca. kl Mässa. Picknick på medhavd matsäck, kaffeservering. Bön vid Lourdesgrottan. Vallfärden leds av biskop Anders Arborelius O.C.D. MÄSSA FÖR ALLA KATOLSKA RITER 19 AUGUSTI Söndagen 19 augusti kl firas den heliga mässan av Biskop Anders Arborelius för medlemmar av alla katolska riter i St. Jakob av Nsibins syriskortodoxa kyrka, Hantverkarvägen 4, Södertälje (Hovsjö). KATEKETHELG PÅ MARIELUND Välkomna till en kreativ helg med diakonen och regissören Staffan Gerdmar. Under helgen får de som deltar bl.a. : Träffa andra kateketer och möta biskopen. Pröva på dramaövningar, få information om nytt kateketiskt material, njuta av sensommaren och få en bra start på terminen. Plats: Marielund, Ekerö Tid: Fredagen 24 söndagen 26 augusti. Medverkande: Biskop Anders Arborelius, diakon Staffan Gerdmar, diakon Sten Cedergren, Ulrika Erlandsson. Anmälan: KPN tfn , kpn@katolskakyrkan.se Anmälan senast 17 augusti KATOLSKA STIFTSGÅRDEN MARIELUND är naturskönt belägen på Ekerö i Mälaren i avskildhet på landet strax utanför Stockholm. Läs mer på:

6 6 INTERNET BIBLIOTEK Upptäck vårt virtuella bibliotek på Gratis e-böcker på svenska, polska, engelska, arabiska, spanska m.m. bl.a.: Mässtider S:t ANSGAR SÖDERTÄLJE Söndagar kl (på svenska) Tider för vardagsmässor anges på söndagens veckoblad, på församlingens hemsida samt på anslagstavlan i S:t Ansgars kyrka. Bikt - enligt överenskommelse. Ring gärna och avtala tid (tel ) enligt armenisk-katolsk rit varje söndag (från 26/08)... kl enligt syrisk-katolsk rit varje söndag... kl Det är i första hand föräldrarnas uppgift att förmedla trons gåva och ge den nödvändiga kunskapen om vår kyrka och tro. Vår församling erbjuder katolsk religionsundervisning för barn och ungdomar från 8 till 15 år som ett komplement till den kristna uppfostran föräldrarna ger sina barn. Vår undervisning vill fördjupa barnens troskunskaper och stärka deras katolska identitet. Samtidigt är undervisningen en förberedelse för första kommunionen, bikten och konfirmationen. Välkommen till hösten!

7 7 KONFIRMANDER S:T ANSGAR KATOLSKA KYRKA Södertälje Biskop: Anders Arborelius Präst: Kyrkoherde Björn Göransson Joanna Dudel Anna Wachnicka Rhodel Bengtsson Kevin Da Silva Nicklas Korzen Joar Mellström Anna Gruszczynska Valentina Baric Isabella Bilic Frida Caballero Daniella Bwende Francisko Olofsson Falla Isabelle Kareem Katolsk rörelse för livet Är det konflikt mellan din tro och ditt liv? - vi lyssnar på dig. Jourtelefon: E-post: jourtelefon@respektlivet.nu SMS: Du kan vara anonym. BIBEL OCH BIBLIOTEK Ordet Bibel betyder böckernas bok. Läs bibeln! Läs gärna också andra böcker! I församlingssalen finns numera ett bibliotek där det finns möjlighet att låna böcker och DVD-filmer. Biblioteket är öppet efter söndagsmässan.

8 Avs: S:T ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING BIBORGSGATAN SÖDERTÄLJE TEL Sankt Ansgars katolska församling Kyrkoherde Björn Göransson Biborgsgatan 2, Södertälje tel plusgiro: e-post: sodertalje@katolskakyrkan.se Internet: Armeniska katolska kyrkan fader Khatchig Bahi tel e-post: francescobahi@hotmail.it Syriska katolska kyrkan fader Amar Antanus tel e-post: abonamar@hotmail.com Församlingens plusgirokonto

ANSGAR BOTVID 2/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 2/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 2/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING VÄRLDSUNGDOMSDAG MADRID 2011 2 Kyrkoherde Björn Göransson KÄRA FÖRSAMLING Som alla vet har det i vårt grannland Norge skett mycket

Läs mer

ANSGAR BOTVID 4/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 4/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 4/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 KÄRA FÖRSAMLING Julhandeln väntas också i år slå rekord. Varor säljs, köps och byts som aldrig förr. Ändå är julens grundläggande

Läs mer

ANSGAR BOTVID 1/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 1/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 1/2011 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 KÄRA FÖRSAMLING Kyrkoherde Björn Göransson VAD ÄR SANNING? Vad är sanning? Denna fråga ställs kort före Jesu död på korset av

Läs mer

Herre, Ge oss större tro!

Herre, Ge oss större tro! Nr 01 [03] /2013 2 Kära församlingsmedlemmar från S:t Botvids församling Herre, Ge oss större tro! Detta är ledorden för Trons År som påven Benedikt XVI utlyste i vår allmänneliga kyrka. När Helige Fadern

Läs mer

Sankt ANSGAR 1/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

Sankt ANSGAR 1/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING Sankt ANSGAR 1/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 KÄRA FÖRSAMLING För några år sedan publicerades i en mindre svensk dagstidning en artikelserie. Läsarna fick följa en man som

Läs mer

ANSGAR BOTVID 2/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 2/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 2/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 Kyrkoherde Björn Göransson KÄRA FÖRSAMLING På himlavalvet syntes en lysande prick som rörde sig. Stjärnfallet hade förutsetts

Läs mer

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 09 ] 2016

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 09 ] 2016 Församlingsblad S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 09 ] 2016 Kyrkoherdens Inledningsord Kära församlingsmedlemmar! År 2012, enligt biskop Anders Arborelius beslut, bildades vår församling

Läs mer

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 11 ] 2017

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 11 ] 2017 Församlingsblad S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 1 [ 11 ] 2017 Kyrkoherdens Inledningsord Kära församlingsmedlemmar! Vår biskop Anders Arborelius skrev följande ord till oss i herdabrevet för

Läs mer

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 12 ] 2017

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 12 ] 2017 Församlingsblad S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 12 ] 2017 Kyrkoherdens Inledningsord Kära församlingsmedlemmar i S:t Botvid! Sakteligen lider ännu ett år mot sitt slut, ytterligare ett

Läs mer

S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71, Karlskoga.

S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71, Karlskoga. S:t Görans Katolska församling Karlskoga Hösten 2009 Församlingsbladet S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71, Karlskoga. Välkomna tillbaka! Alla har vi säkert lagt märke till hur dagarna börjar

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

Sankt Ansgar. Församlingsbrev JUL Kära församlings medlemmar

Sankt Ansgar. Församlingsbrev JUL Kära församlings medlemmar JUL 2012 Sankt Ansgar Kära församlings medlemmar Församlingsbrev Så står vi inför jul igen. En tid fylld av nåd, frid, värme, god stämning och trevlig gemenskap. Stilla natt, heliga natt brukar vi sjunga

Läs mer

ANSGAR BOTVID 4/2009 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 4/2009 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 4/2009 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 KÄRA FÖRSAMLING Kyrkoherde Björn Göransson VÄRME TILL KROPP, SJÄL OCH ANDE Tack vare oss får frusna barn värme. Genom frivilligt

Läs mer

ANSGAR BOTVID 1/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 1/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 1/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 Kyrkoherde Björn Göransson KÄRA FÖRSAMLING Guds återkomst - så lyder rubriken på en artikelserie i tidningen Svenska Dagbladet.

Läs mer

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN HELIGA TREFALDIGHETS DAG (ÅR A) (15 JUNI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 3:16-18 Vad Jesus berättar för Nikodemus Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se 2013/2014 www.bibelskolagoteborg.se Välkommen till Bibelskola Göteborg! Bibelskola Göteborg vill vara en bibelskola där du får växa i ditt personliga liv som kristen, där du får hjälp att leva och växa

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

2 KYRKOHERDENS INLEDNINGSORD Biskop Anders gratulerar vår yngsta församling i stiftet

2 KYRKOHERDENS INLEDNINGSORD Biskop Anders gratulerar vår yngsta församling i stiftet Nr 02 [04] /2013 2 KYRKOHERDENS INLEDNINGSORD Biskop Anders gratulerar vår yngsta församling i stiftet Kära församlingsmedlemmar i S:t Botvids! Snart närmar sig slutet på ännu ett år i vår församlings

Läs mer

Lukas 14:25-33 Att vara Jesu lärjunge. Övriga läsningar: Vish 9:13-18, Filem 9b-10, 12-17

Lukas 14:25-33 Att vara Jesu lärjunge. Övriga läsningar: Vish 9:13-18, Filem 9b-10, 12-17 23 söndagen under året (år C) (8 september 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 14:25-33 Att vara Jesu vän Att vara Jesu lärjunge Stora skaror gick tillsammans med honom, och han vände sig om och sade till

Läs mer

Förskolematerial/Ordets liturgi för barn

Förskolematerial/Ordets liturgi för barn Jesus, nu är du här! Förskolematerial/Ordets liturgi för barn Jesus, nu är du här! är en katekes för förskolebarn. Materialet är också tänkt för de församlingar som har möjlighet att erbjuda barnen en

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

2 Kära församlingsmedlemmar! Jag hälsar alla hjärtligt med den traditionella Kristushälsningen: Lovad vare Jesus Kristus!

2 Kära församlingsmedlemmar! Jag hälsar alla hjärtligt med den traditionella Kristushälsningen: Lovad vare Jesus Kristus! Nr 01/2012 2 Kära församlingsmedlemmar! Jag hälsar alla hjärtligt med den traditionella Kristushälsningen: Lovad vare Jesus Kristus! Från och med den 1 januari 2012 utgör vi tillsammans en ny församling

Läs mer

PRÄST OCH ORDENSKALLELSER EN GÅVA TILL KYRKAN

PRÄST OCH ORDENSKALLELSER EN GÅVA TILL KYRKAN Nr 01 [ 05] /2014 2 PRÄST OCH ORDENSKALLELSER EN GÅVA TILL KYRKAN Lovad vare Kristus! Kära församlingsmedlemmar, Helige Johannes Bosco, uppfostrarnas förebild och patron för barn och ungdomar, grundaren

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV PÅSKEN 2012 JAG HAR KOMMIT FÖR ATT DE SKAL HA LIV LIV I ÖVERFLÖD

FÖRSAMLINGSBREV PÅSKEN 2012 JAG HAR KOMMIT FÖR ATT DE SKAL HA LIV LIV I ÖVERFLÖD FÖRSAMLINGSBREV PÅSKEN 2012 JAG HAR KOMMIT FÖR ATT DE SKAL HA LIV LIV I ÖVERFLÖD (JOHANNES EVANGELIET 10:10) Kyrkoherdens påskhälsning: Via dolorosa Oftast kallar vi den för "korsvägen" (via crucis) eller

Läs mer

HERRE, GE OSS STÖRRE TRO!

HERRE, GE OSS STÖRRE TRO! 27 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) (6 OKTOBER 2013) HERRE, GE OSS STÖRRE TRO! Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 17: 5-10 Apostlarna sade till Herren: Ge oss större tro. Herren svarade: Om ni hade tro så stor som

Läs mer

KONFIRMATIONENS SAKRAMENT

KONFIRMATIONENS SAKRAMENT KONFIRMATIONENS SAKRAMENT Genom konfirmationens sakrament får du den helige Ande såsom han blev given apostlarna på pingstdagen. Konfirmationen befäster vårt barnaskap hos Gud, den förenar oss innerligare

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Konfirmationens Sakrament

Konfirmationens Sakrament Information angående Förberedelse inför Konfirmationens Sakrament Höst och vinter 2015 Sankt Franciskus Katolska Församling Jönköping 1 Kära ungdomar, För vissa är förberedelsen inför Konfirmationen ett

Läs mer

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Församlingsbladet Advent och Julen 2011 Ett barn blir oss fött Ett barn blir oss fött, så ljuder Julens glada budskap över hela världen. Ett stort under har

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 3/2009 ANSGAR BOTVID. ... jag hälsar Sankt Ansgars församling... Foto: Teresa de Pina Lopes

FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 3/2009 ANSGAR BOTVID. ... jag hälsar Sankt Ansgars församling... Foto: Teresa de Pina Lopes FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 3/2009... jag hälsar Sankt Ansgars församling... Foto: Teresa de Pina Lopes 2 KÄRA FÖRSAMLING Rom sägs vara den eviga staden. Det finns

Läs mer

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och Kristendomen Grundtankar Alla troende kristna tror på EN gud Kristna kallas de människor som följer Jesus Kristus lära Jesus är Messias Bibeln är den viktigaste och heligaste boken för kristna Bibeln är

Läs mer

Er kyrkoherde P. Zdzislaw Lepper SDB

Er kyrkoherde P. Zdzislaw Lepper SDB Nr 02 [ 06 ] /2014 2 GUDS FÖDELSES HELG I VÅRA HJÄRTAN Då jorden täcks av ett snötäcke och då kölden känns mer och mer, riktar vi våra tankar mot den stundande Julen. Hur många Jular har vi inte upplevt

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

HELIGA TREFALDIGHETS DAG

HELIGA TREFALDIGHETS DAG HELGA TREFALDIGHETS DAG (ÅR C) (26 MAJ 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 16:12-15 HELIGA TREFALDIGHETS DAG Sanningens ande Jag har mycket mer att säga er, men ni förmår inte ta emot det nu. Men när han

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009

FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009 SANKT MIKAELS KATOLSKA FÖRSAMLING VÄXJÖ FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009 Kyrkoherdens julhälsning Levande tro Julen närmar sig, och vår förväntan stiger. Alla ljus, granar och glitter, so m lyser upp den mörka

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

FIKONTRÄDET TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (3 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9

FIKONTRÄDET TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (3 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9 TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (3 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9 FIKONTRÄDET Liknelsen om fikonträdet som inte bar frukt Och han gav dem denna liknelse: En man hade ett fikonträd i sin

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

ATT INTE GE UPP - OM ÄNKAN OCH DOMAREN

ATT INTE GE UPP - OM ÄNKAN OCH DOMAREN 29 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) (20 OKTOBER 2013) ATT INTE GE UPP - OM ÄNKAN OCH DOMAREN Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 18:1-8 Liknelsen om änkan och domaren Han gav dem en liknelse för att lära dem att alltid

Läs mer

Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö

Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö Församlingsbrev Påsken 2010 1 Kyrkoherdens påskhälsning De tre påskdagarna världshistorien förändras Vi närmar oss snabbt kyrkoårets absoluta höjdpunkt som kallas

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Andreasakademin En lekmannaakademi Hösten 2015

Andreasakademin En lekmannaakademi Hösten 2015 Andreasakademin En lekmannaakademi Hösten 2015 Vad är Andreasakademin? Målsättningen för församlingsens vuxenfördjupning är att vi ska gripa oss an stora ämnen - utan att krångla till det. Namnet Andreasakademin

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Sankt Franciskus katolska församling

Sankt Franciskus katolska församling Sankt Franciskus katolska församling Årgång 5 nr 3 Oktober 2013 STIFTSVALLFÄRD VADSTENA 7 SEPTEMBER 2013 2 Kära församlingsmedlemmar Oktober månad, alltså rosenkransmånaden snart tar slut. Jag håller rosenkransen

Läs mer

Övriga läsningar: Vish 9:13-18, Filem 9b-10, 12-17

Övriga läsningar: Vish 9:13-18, Filem 9b-10, 12-17 Att vara JESu vän 23 SönDAGEn under året (år C) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 14:25-33 Att vara Jesu lärjunge Stora skaror gick tillsammans med honom, och han vände sig om och sade till dem: Om någon kommer

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

S:t Johannes Döparens Katolska. Församling i Landskrona

S:t Johannes Döparens Katolska. Församling i Landskrona S:t Johannes Döparens Katolska Församling i Landskrona Verksamhetsberättelse 2014 DAGORDNING: Mötet öppnande - kyrkoherde. Val av mötesordförande, sekreterare och två justerare. Gemensamma pastoral- och

Läs mer

HELGONEN BER FÖR OSS SJUNDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (12 MAJ 2013) Tidsram: 20-25 minuter.

HELGONEN BER FÖR OSS SJUNDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (12 MAJ 2013) Tidsram: 20-25 minuter. SJUNDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (12 MAJ 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Johannes evangelium, kapitel 17:20-26. Som omväxling för barnen föreslår vi att dagens bibelberättelse hämtas

Läs mer

Frågan om det största budet i lagen. Övriga läsningar: 2 Mos 22:21-27, 1 Thess 1:5-10

Frågan om det största budet i lagen. Övriga läsningar: 2 Mos 22:21-27, 1 Thess 1:5-10 Älska Gud och din nästa som dig Själv 30:e söndagen under året (årgång A) (26 oktober 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 22: 34-40 Frågan om det största budet i lagen När fariseerna fick höra hur han hade

Läs mer

DEN HELIGE AUGUSTINUS

DEN HELIGE AUGUSTINUS DEN HELIGE AUGUSTINUS 22 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (31 AUGUSTI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 16:21-27 Första förutsägelsen om Människosonens lidande Från den tiden började Jesus förklara för sina

Läs mer

Katolska Kyrkan i Karlskoga S:t Görans församling

Katolska Kyrkan i Karlskoga S:t Görans församling Katolska Kyrkan i Karlskoga S:t Görans församling Månadsbladet November 2008 Välkommen till S:t Görans Katolska Församling S:t Görans Katolska församling bjuder dig välkommen. Den heliga mässan firas söndagar

Läs mer

Församlingsbrev. Hösten 2009

Församlingsbrev. Hösten 2009 Sankt Mikaels katolska församling Församlingsbrev Hösten 2009 Sankt Mikaels katolska församling Ny kyrkoherde Kära församling! Det är er nye kyrkoherde som skriver denna hälsning, och det är väl på sin

Läs mer

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 08 ] 2015

S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 08 ] 2015 Församlingsblad S:t Botvids Katolska Församling i Fittja Nr 2 [ 08 ] 2015 GUDS BARMHÄRTIGHET EN RÄDDNING FÖR VÄRLDEN OCH FÖR KYRKAN Kära församlingsmedlemmar! Under sitt andra jubileum av valet till den

Läs mer

Församlingsblad Julen 2008

Församlingsblad Julen 2008 Församlingsblad Julen 2008 Kära församling! Åra i höjden åt Gud och på jorden fred åt de människor Han finner behag i! Så prisades Gud av en stor himmelsk här i Betlehem när Han själv - den Helige, den

Läs mer

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna 1 Apostlagärningarna Vad hände med lärjungarna och de första kristna efter att Jesus hade lämnat jorden? Hur spreds budskapet? Vilka utmaningar mötte

Läs mer

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja.

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Narrow Minded. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och på så

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet 1 Tunadalskyrkan 160925 Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet Dotter, syster, hustru, svärmor, svärdotter, mormor, pastor, kantor, körsångare ja listan kan göras lång på vem

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti 1 Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti Bakgrund Den 28 augusti firar kyrkan den helige Augustinus. Augustinus föddes 354 e.kr i Tagaste i nuvarande Souk Ahras i Algeriet (i dåtidens

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

VI FIRAR PINGST PINGSTDAGEN (ÅR C) (19 MAJ 2013) Tidsram: 20-25 minuter.

VI FIRAR PINGST PINGSTDAGEN (ÅR C) (19 MAJ 2013) Tidsram: 20-25 minuter. PINGSTDAGEN (ÅR C) (19 MAJ 2013) Tidsram: 20-25 minuter. VI FIRAR PINGST Dagens evangelieläsning är antigen Johannes 14 kapitel eller Johannes 20 kapitel (se hänvisning nedan), men eftersom kyrkoårets

Läs mer

Sommargrupper i Skara 2016

Sommargrupper i Skara 2016 Konfirmand 2015-2016 Hej! Nu är det dags! Till hösten drar vi igång ett nytt spännande år med konfirmationsläsning. Under konfirmandtiden får du möjligheten att träffa nya vänner, lära dig mer om kyrkan

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

2013 2014 i Danderyds församling

2013 2014 i Danderyds församling 2013 2014 i Danderyds församling Kon firma tion En upplevelse för livet FOTO: ELLIOT ELLIOT Att fundera tillsammans Kanske har du funderat på frågor som: Finns Gud? Vem är jag? Vad är meningen med livet?

Läs mer

JUNGFRU MARIAS UPPTAGNING TILL HIMLEN

JUNGFRU MARIAS UPPTAGNING TILL HIMLEN 20 SÖNDAGEN 20 SÖNDAGEN UNDER ÅRET UNDER (B) ÅRET (16 AUGUSTI (ÅR C) (18 2015) AUGUSTI 2013) JUNGFRU MARIAS UPPTAGNING TILL HIMLEN Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelietext är Lukas 12:49-53. Men det

Läs mer

KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID

KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID KRISTI KROPPS OCH BLODS HÖGTID (ÅR A) (22 JUNI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 6:51-58 Livets bröd Jag är det levande brödet, som har kommit ner från himlen. Den som äter

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 2/2009

FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 2/2009 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 2/2009 2 KÄRA FÖRSAMLING DEN INRE RESAN denna fras har använts av ett reseföretag som en påminnelse om att resor handlar om mer än att

Läs mer

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (19 JANUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:29-34 Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd.

Läs mer

Välkommen till 100% konfirmand

Välkommen till 100% konfirmand Välkommen! 2016-2017 2 Välkommen till 100% konfirmand Så här fungerar det! Du som konfirmand skall samla ihop minst 100 poäng! Det finns 4 olika block. se sida 5, blocken har mellan 40-50 möjliga poäng

Läs mer

Det bästa jag gjort...!

Det bästa jag gjort...! Det bästa jag gjort...! välkommen som konfirmand på lidingö Konfirmation 2011 Konfirmationstiden är bra därför att man träffar nya människor och har sjukt kul! Det är inget man vill missa! säger Frida,

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Jesus, vår vän (Bok 2 i serien På väg med Kristus) viktigaste boken för första kommunionsbarnen!

Jesus, vår vän (Bok 2 i serien På väg med Kristus) viktigaste boken för första kommunionsbarnen! DEN HELIGA KOMMUNIONEN EUKARISTINS SAKRAMENT Eukaristins sakrament är hjärtat och höjdpunkten i kyrkans liv (KKK 1407). Alla andra sakrament är inriktade på det. Kyrkans ämbeten, olika tjänster och även

Läs mer

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:29-34 Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd. Det är om honom

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

Vi vill finnas med på festivaler, marknader, torg. och i nattlivet! www.bussmissionen.se

Vi vill finnas med på festivaler, marknader, torg. och i nattlivet! www.bussmissionen.se Vi vill finnas med på festivaler, marknader, torg och i nattlivet! www.bussmissionen.se Bakom Cafébussens arbete finns Bussmissionen, som är en kristen ideell förening som startade 2003, med representanter

Läs mer

S:t Johannes Döparens Katolska. Församling i Landskrona

S:t Johannes Döparens Katolska. Församling i Landskrona S:t Johannes Döparens Katolska Församling i Landskrona Verksamhetsberättelse 2015 DAGORDNING: Mötet öppnande - kyrkoherde. Val av mötesordförande, sekreterare och två justerare. Gemensamma pastoral- och

Läs mer

Det bästa jag gjort! Tim meier

Det bästa jag gjort! Tim meier Tim meier Det bästa jag gjort! jacqueline glastra Välkommen till Konfirmation 2012! tro, hopp och kärlek. Konfirmationstiden är ett äventyr. Du får chansen att lära känna nya människor, slappna av i en

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI KYRKA

TILLSAMMANS ÄR VI KYRKA TILLSAMMANS ÄR VI KYRKA 7 PÅSKSÖNDAGEN (ÅR A) (1 JUNI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Apg 1:12-14 En efterträdare åt Judas utses Då återvände de till Jerusalem från det berg som kallas Olivgårdsberget och

Läs mer

VINSTOCKEN FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 3 MAJ Tidsram: minuter. Joh 15:1-8. Liknelsen om vinstocken

VINSTOCKEN FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 3 MAJ Tidsram: minuter. Joh 15:1-8. Liknelsen om vinstocken VINSTOCKEN FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 3 MAJ 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 15:1-8 Liknelsen om vinstocken Jag är den sanna vinstocken, och min fader är vinodlaren. Varje gren i mig som inte bär frukt

Läs mer

ANSGAR BOTVID 3/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

ANSGAR BOTVID 3/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING ANSGAR BOTVID 3/2010 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING 2 KÄRA FÖRSAMLING När en människa talar med en annan är det för att göra sig förstådd. Många har erfarenheter av, inte minst när

Läs mer

DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 26 APRIL Tidsram: minuter. Joh 10:11-18

DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 26 APRIL Tidsram: minuter. Joh 10:11-18 DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 26 APRIL 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 10:11-18 Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren. Den som är lejd och inte är herde och inte

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Söndagens evangelium för barn Förskolematerial Ordets liturgi för barn

Söndagens evangelium för barn Förskolematerial Ordets liturgi för barn Jesus, nu är du här! Söndagens evangelium för barn Förskolematerial Ordets liturgi för barn Jesus, nu är du här! är en katekes för förskolebarn. materialet är också tänkt för de församlingar som har möjlighet

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg Andra söndagen i fastan (år C) (24 februari 2013) Jesus på härlighetens berg Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36 Jesus på härlighetens berg Ungefär en vecka senare tog han med sig Petrus och Johannes

Läs mer