Sankt ANSGAR 2/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sankt ANSGAR 2/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING"

Transkript

1 Sankt ANSGAR 2/2012 FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING

2 2 KÄRA FÖRSAMLING Har ni hört talas om ett talesätt som lyder: Ett brev betyder så mycket? I modern tid har pappersbrev till stor del ersatts med och det produceras massutskick av olika slag. Ändå kan brev i våra dagar också betyda mycket.. Min förhoppning är att detta församlingsbrev inte blir som blad bland andra i brevlådan. I kyrkans gudstjänster läses ofta delar av brev som skrevs i tidig kristen tid. I ett av dessa brev (2 Kor 3:2) kan man läsa: ni är mitt brev, och det är skrivet i era hjärtan. Brevskrivaren, Paulus, ser människor i den församling han vänder sig till som brev riktade till honom. Även om han inte på grund av avstånd kan se och tala direkt med personer han skriver till, förklarar han att det både från församlingsmedlemmar till Paulus och omvänt finns en hjärtats kommunikation. Att brev kan betyda mycket kan jag av egen erfarenhet vittna om. Under våren 2008 kom ett brev till Svenska kollegiet i Rom där jag då tjänstgjorde som prefekt. Innehållet i brevet var ett papper, men det visade sig vara mer än materia. Brevet var från biskopen i katolska kyrkan i Sverige och innehöll information om att jag skulle sändas till Södertälje för att bli kyrkoherde. Det visade sig att brevet inte bara var skrivet på papper utan i hjärtan. I lydnad till biskopen kom jag i augusti 2008 till St. Ansgars församling som då hade cirka 4500 medlemmar, Botkyrka inräknat. Församlingen delades 1 januari 2012, vilket Kyrkoherde Björn Göransson var planerat sedan länge, och det upprättades en självständig församling i Fittja. Därigenom överfördes drygt 2000 regist- ni är mitt brev, och det är skrivet i era hjärtan. rerade medlemmar från St. Ansgars församling till St. Botvids nybildade församling i Fittja. Trots detta har St. Ansgars församling idag ungefär lika många medlemmar som fyra år tidigare. Det har alltså skett en mycket kraftig expansion av registrerade församlingsmedlemmar i St. Ansgars församling de senaste åren. Jag har också sett och kunnat glädja mig åt positiv utveckling på flera områden. Varje församlingsbo är mycket mer än ett namn i ett register. Tillsammans utgör vi den katolska församlingen i Södertälje med omnejd och Guds Ande, godhetens och kärlekens Ande, bor i oss. Brevet från biskopen med destination Södertälje var skrivet på papper men visade sig leda till fina möten med församlingsbor. Det har nyligen inköpts en kyrkbyggnad i Varberg, en stad på Västkusten, och det behövs en präst där. Biskopen har beslutat att jag ska flytta dit. Katolska kyrkan har även nyligen inköpt en kyrkbyggnad i Sätra, ganska nära Södertälje. Det behövs en präst för att betjäna den Maronitiska grenen av katolska kyrkan som ska använda kyrkan i Sätra.

3 3 Biskopen har beslutat att den präst som firar gudstjänst i kyrkan i Sätra ska bo i prästbostaden i St. Ansgars kyrka i Södertälje och utnämnas till kyrkoherde och tjänstgöra i St. Ansgars församling från 15 augusti Ni kommer att få lära känna min efterträdare, fader Simon Petrus Semaan. När Paulus skrev brev till församlingen i Korint, en plats där han inte längre befann sig, förklarade han alltså: Ni är mitt brev, och det är skrivet i era hjärtan. Trots geografiska avstånd var Paulus och kristna han mött i Korint fortfarande i hjärtlig kontakt med varandra. Paulus, brevskrivaren, förklarade att människor han träffat hade något att säga honom. När jag i mitten av augusti i lydnad till min biskop lämnar tjänsten som kyrkoherde i Södertälje kommer jag att bära med mig mer än minnen av den privilegierade tid jag fick tjänstgöra i Södertälje. Även efter att Paulus lämnat Korint låter han sig inspireras av kristna i staden. För min del kommer jag även i fortsättningen att låta mig inspireras av den hjärtlighet, godhet och fromhet jag mött i Södertälje. Ibland kan små gester, ord och handlingar som vi gör nästan passera spårlöst förbi oss själva medan andra tar till sig något som uttrycks. Gester, ord och handlingar som förmedlats, både mer planerade och med medvetenhet och tyngd, och på stillsammare och mer oplanerade sätt har vittnat om mänsklig värme jag mött i Södertälje. Omtanke och omsorg om varandra gestaltar en kristen gemenskap som både en församling och en familj. Ett brev betyder så mycket. Min adress från 15 augusti är: fader Björn Göransson, Granitvägen 22 B, Varberg. Även om ni inte skriver brev med penna och papper, vilket ni är välkomna att göra, förblir ni för mig brev, skrivna i hjärtan. Kyrkoherde (till 15 augusti) Björn Göransson SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING i SÖDERTÄLJE Armeniska katolska kyrkan Fader Khatchig Bahi tel Syriska katolska kyrkan Fader Amar Antanus tel SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING på INTERNET: - S:t Ansgar - Johanneskyrkan - Veckoprogram Kungörelser Församlingsblad (även arkiv) Bildreportage Gudstjänsttider Trosundervisningsinfo kontakter bibliotek med gratis e-böcker m.m...

4 4 NY UPPTÄCKT INOM SKAPELSEN INSPIRERAR TILL ATT SÖKA SKAPAREN 22 kronor per person och år, ungefär priset för en glass, betalar varje person i Sverige i genomsnitt till ett gemensamt Europeiskt forskningsprojekt i CERN i Schweiz. Många tycker att det är värt en glass per år för att få del av upptäckter och uppfinningar som görs. Nyligen presenterades upptäckten av den s.k. Higgspartikeln. Enligt en tidningsartikel står och faller dagens teorier om universum och atomernas minsta delar med att det finns en partikel, Higgspartikeln, som ger andra partiklar deras massa. Denna partikel är mycket svår att upptäcka. Den existerar mindre än en miljondel av en miljarddel av en miljarddels sekund innan den delas i en mängd andra partiklar. Det är spår av denna partikel vetenskapsmän nu menar sig har upptäckt. Upptäckten av Higgspartikeln har beskrivits som en viktig pusselbit när det formas teorier om hur universum blivit till. Har människor förmåga att lägga ett helt och färdigt pussel så att alla bitar faller på plats och en tydlig och komplett bild av universum framträder? Knappast. Tillvaron är mer komplicerad än vi någonsin kan ana. Kyrkan är positiv till forskning och det finns bl.a. en påvlig vetenskapsakademi där framstående vetenskapsmän är medlemmar. Även om naturvetenskapen är värdefull har den begränsningar. Redan i Jobs bok i Gamla testamentet (Job 11:7,9) uttrycks förundran över Guds vishet i skapelsen: Kan du tränga in i Guds hemligheter, in i den Väldiges fullkomlighet? Högre än himlen är den vad kan du göra? Längre än jorden sträcker den sig, vidare än havet. Om Higgspartikeln är en del av en kedja som används för att förklara materiens uppkomst uppkommer frågan: Vem skapade Higgspartikeln? Var, hos vem, började allt? Även om det finns vetenskapsmän som menar sig ge nya svar på hur-frågor kring världens uppkomst ger inte vetenskapen svar på varför och vem frågor. Att en del i ett vetenskapligt teoribygge har lagts till är spännande. Det kan leda vidare till att också söka en mening bakom allt. För att finna en mening räcker det inte att möta en teori, vi behöver möta en person. Kyrkan är positiv till vetenskap men menar att det inte ryms inom hennes kompetensområde att uttala sig i tekniska vetenskapliga ämnen. Kyrkan överlåter åt vetenskapen att utforska skapelsen och svara på hurfrågor. Vetenskapen får överlämna till kyrkan att svara på vem och varför frågor när det gäller skapelsen.

5 5 MARIAVALLFÄRD TILL MARIELUND Lördagen den 18 augusti 2012 Program: Kl Samling vid Nyckelby lanthandel på Ekerö. Vandring med bön av rosenkransen. Ca. kl Mässa. Picknick på medhavd matsäck, kaffeservering. Bön vid Lourdesgrottan. Vallfärden leds av biskop Anders Arborelius O.C.D. MÄSSA FÖR ALLA KATOLSKA RITER 19 AUGUSTI Söndagen 19 augusti kl firas den heliga mässan av Biskop Anders Arborelius för medlemmar av alla katolska riter i St. Jakob av Nsibins syriskortodoxa kyrka, Hantverkarvägen 4, Södertälje (Hovsjö). KATEKETHELG PÅ MARIELUND Välkomna till en kreativ helg med diakonen och regissören Staffan Gerdmar. Under helgen får de som deltar bl.a. : Träffa andra kateketer och möta biskopen. Pröva på dramaövningar, få information om nytt kateketiskt material, njuta av sensommaren och få en bra start på terminen. Plats: Marielund, Ekerö Tid: Fredagen 24 söndagen 26 augusti. Medverkande: Biskop Anders Arborelius, diakon Staffan Gerdmar, diakon Sten Cedergren, Ulrika Erlandsson. Anmälan: KPN tfn , Anmälan senast 17 augusti KATOLSKA STIFTSGÅRDEN MARIELUND är naturskönt belägen på Ekerö i Mälaren i avskildhet på landet strax utanför Stockholm. Läs mer på:

6 6 INTERNET BIBLIOTEK Upptäck vårt virtuella bibliotek på Gratis e-böcker på svenska, polska, engelska, arabiska, spanska m.m. bl.a.: Mässtider S:t ANSGAR SÖDERTÄLJE Söndagar kl (på svenska) Tider för vardagsmässor anges på söndagens veckoblad, på församlingens hemsida samt på anslagstavlan i S:t Ansgars kyrka. Bikt - enligt överenskommelse. Ring gärna och avtala tid (tel ) enligt armenisk-katolsk rit varje söndag (från 26/08)... kl enligt syrisk-katolsk rit varje söndag... kl Det är i första hand föräldrarnas uppgift att förmedla trons gåva och ge den nödvändiga kunskapen om vår kyrka och tro. Vår församling erbjuder katolsk religionsundervisning för barn och ungdomar från 8 till 15 år som ett komplement till den kristna uppfostran föräldrarna ger sina barn. Vår undervisning vill fördjupa barnens troskunskaper och stärka deras katolska identitet. Samtidigt är undervisningen en förberedelse för första kommunionen, bikten och konfirmationen. Välkommen till hösten!

7 7 KONFIRMANDER S:T ANSGAR KATOLSKA KYRKA Södertälje Biskop: Anders Arborelius Präst: Kyrkoherde Björn Göransson Joanna Dudel Anna Wachnicka Rhodel Bengtsson Kevin Da Silva Nicklas Korzen Joar Mellström Anna Gruszczynska Valentina Baric Isabella Bilic Frida Caballero Daniella Bwende Francisko Olofsson Falla Isabelle Kareem Katolsk rörelse för livet Är det konflikt mellan din tro och ditt liv? - vi lyssnar på dig. Jourtelefon: E-post: SMS: Du kan vara anonym. BIBEL OCH BIBLIOTEK Ordet Bibel betyder böckernas bok. Läs bibeln! Läs gärna också andra böcker! I församlingssalen finns numera ett bibliotek där det finns möjlighet att låna böcker och DVD-filmer. Biblioteket är öppet efter söndagsmässan.

8 Avs: S:T ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING BIBORGSGATAN SÖDERTÄLJE TEL Sankt Ansgars katolska församling Kyrkoherde Björn Göransson Biborgsgatan 2, Södertälje tel plusgiro: e-post: Internet: Armeniska katolska kyrkan fader Khatchig Bahi tel e-post: Syriska katolska kyrkan fader Amar Antanus tel e-post: Församlingens plusgirokonto

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

... du lever fortfarande

... du lever fortfarande ... du lever fortfarande 2 Ragheed Aziz Ganni, född 20 januari 1972 i Mosul, Irak, död 3 juni 2007 i Mosul, var en katolsk präst inom den kaldeiska riten som varit verksam i bl.a. Sverige och blev mördad

Läs mer

25 frågor och svar om. katolsk tro

25 frågor och svar om. katolsk tro 25 frågor och svar om katolsk tro Innehållsförteckning 1. Vem är Gud? 2. Vem är Jesus? 3. Vad är Kyrkan? 4. Tillber katoliker Maria? 5. Är allt som står i Bibeln bokstavligen sant? 6. Varför behövs påven?

Läs mer

ATT LÄGGA GRUNDEN RÄTT

ATT LÄGGA GRUNDEN RÄTT ATT LÄGGA GRUNDEN RÄTT Förenings- och församlingsutveckling bland barn och unga MANUS TILL PRESENTATIONEN http://prezi.com/_enohqd2r0xp/vaxa-i-tro-forenings-och-forsamlingsutveckling Den som hör dessa

Läs mer

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen.

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Följ mig - i kraften För precis 30 år sedan, 3:e söndagen i augusti 1983, blev jag här på Storstrand presenterad

Läs mer

Dopet frågor och svar

Dopet frågor och svar Dopet Frågor och svar Dopet frågor och svar Är du vuxen och önskar bli döpt eller vill du låta ditt barn döpas? Om svaret är ja, dyker det ofta upp många nya frågor. Detta häfte ger enkla svar på några

Läs mer

Inledning. Född på nytt

Inledning. Född på nytt Tema: Leva med mål och mening Skapad för att bli lik Jesus Sid. 1(5) Syfte 3: Du är skapad för att bli lik Jesus Inledning Min predikan idag ska handla om den största tanke Gud någonsin tänkt för ditt

Läs mer

Förskolematerial/Ordets liturgi för barn

Förskolematerial/Ordets liturgi för barn Jesus, nu är du här! Förskolematerial/Ordets liturgi för barn Jesus, nu är du här! är en katekes för förskolebarn. Materialet är också tänkt för de församlingar som har möjlighet att erbjuda barnen en

Läs mer

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n f e b r u a r i a p r i l n r 1 / 2 0 1 1 Vägen till en karenby uppe i bergen. I norra Thailand är vägarna inte alltid att lita på. Foto: Gudrun

Läs mer

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet.

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. BIBELGUIDEN Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Utgiven med bidrag från Samfundet Pro Fide et Christianismo (Kyrkoherde Nils Henrikssons Stiftelse)

Läs mer

Ansgar Botvid FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING NR 1/2007

Ansgar Botvid FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING NR 1/2007 Ansgar Botvid FÖRSAMLINGSBREV FÖR SANKT ANSGARS KATOLSKA FÖRSAMLING NR 1/2007 Ansgar Botvid Vårt församlingsbrev har fått ett nytt namn och ett nytt ansikte. Vi hoppas att ni tycker om det. Självklart

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Öregrund-Gräsö församlingsblad. Nr 1 - våren 2013

Öregrund-Gräsö församlingsblad. Nr 1 - våren 2013 Öregrund-Gräsö församlingsblad Nr 1 - våren 2013 2 Kära församlingsbor! Du håller vårt nya församlingsblad i dina händer. Fr.o.m. detta vårnummer kommer församlingsbladet att hamna i din postlåda var tredje

Läs mer

Kyrkbrevet från Älmhults församling nr 2 2015

Kyrkbrevet från Älmhults församling nr 2 2015 Kyrkbrevet från Älmhults församling nr 2 2015 Tema: Växande 2 Rotade i Kristus Jesus Rötter är en förutsättning för trädgårdens och skogens liv och växande. Också i mänskligt liv spelar rötter och rottrådar

Läs mer

Juniorsoldaternas löften

Juniorsoldaternas löften U n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l Juniorsoldaternas löften F rälsningsarméns Ungdomsenhet 2005 Juniorsoldat en ung medlem i Frälsningsarmén Det du, ledare, nu håller i din hand är ett exempel

Läs mer

Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se)

Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se) Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se) Innehållsförteckning Inledning I. Det största äventyret Andliga kristnas inflytande

Läs mer

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM DJUP I HERRENS GODHET Gott nytt år! Första dagen på det nya året besökte jag Credos nyårsläger i Kungälv och morgonsamlingen inleddes med att

Läs mer

Frågan om det största budet i lagen. Övriga läsningar: 2 Mos 22:21-27, 1 Thess 1:5-10

Frågan om det största budet i lagen. Övriga läsningar: 2 Mos 22:21-27, 1 Thess 1:5-10 Älska Gud och din nästa som dig Själv 30:e söndagen under året (årgång A) (26 oktober 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 22: 34-40 Frågan om det största budet i lagen När fariseerna fick höra hur han hade

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

Fagerhults kyrka efter teckning av bygdens konstna r So ren Falk

Fagerhults kyrka efter teckning av bygdens konstna r So ren Falk Svenska Kyrkan i Högsby, Fagerhult, Fågelfors och Långemåla församlingar Nr 2013-1 Fagerhults kyrka efter teckning av bygdens konstna r So ren Falk När orden inte räcker till sid 2 Min relation till Gud...

Läs mer

ÖLMSTAD PINGST. www.olmstadpingst.com

ÖLMSTAD PINGST. www.olmstadpingst.com ÖLMSTAD PINGST www.olmstadpingst.com P R O G R A M - I N F O R M AT I O N - R E P O R TAG E SEPTEMBER - NOVEMBER 2013 VÄLKOMMEN HEM! Av: Thore Johansson Jag hörde en berättelse om en man i ett amerikanskt

Läs mer

Bibelstudiet: När församlingen finner sitt uppdrag och finner sig själv

Bibelstudiet: När församlingen finner sitt uppdrag och finner sig själv studieförbundet bildas samtalsguider Bibelstudiet: När församlingen finner sitt uppdrag och finner sig själv Jesu uppmaning Följ mig utmanar oss. Den utmanar oss att vara en kyrka som står upp för det

Läs mer

Vecka 1 Gruppreflektion (Inledning vi samlas)

Vecka 1 Gruppreflektion (Inledning vi samlas) Vecka 1 Gruppreflektion (Inledning vi samlas) Inledande bön: L: Jag blev glad när man sade till mig: Kom, vi skall gå till Herrens tempel. A: Nu står vi i dina portar, Jerusalem. Jerusalem, du välbyggda

Läs mer

Vi ska gifta oss. Frågor och svar om katolsk vigsel

Vi ska gifta oss. Frågor och svar om katolsk vigsel Vi ska gifta oss Frågor och svar om katolsk vigsel och din blivande make/maka vill gifta er i Katolska kyrkan skall ni kontakta den katolska församling där kvinnan är bosatt och be att få komma på äktenskapsförberedelse.

Läs mer

2 NYHETSBREV ULRIKSBERGSKYRKANS. Fokus på Indien

2 NYHETSBREV ULRIKSBERGSKYRKANS. Fokus på Indien ULRIKSBERGSKYRKANS 2 NYHETSBREV 2013 Årgång 9 TEMA: VÄXT & FÖRÄNDRING Växt & förändring Ulriksbergskyrkan växer och ställs inför nya utmaningar. Är det vatten eller en omplantering vi behöver nu? Läs vår

Läs mer

Matt 16:13-20 Jesus är Grunden för vår kristna identitet och för vårt apostlauppdrag

Matt 16:13-20 Jesus är Grunden för vår kristna identitet och för vårt apostlauppdrag Apostladagen, 8/6 Matt 16:13-20 Jesus är Grunden för vår kristna identitet och för vårt apostlauppdrag Dagens tema är sänd mig. Dagens text, som vi strax ska läsa, handlar bland annat om själva grunden

Läs mer

Helt i Guds hand. Reflektioner kring Bibeln och människan

Helt i Guds hand. Reflektioner kring Bibeln och människan Helt i Guds hand Reflektioner kring Bibeln och människan Här följer några tankar kring Bibelns sätt att beskriva detta att vara en människa. Något om glädjen, kampen och det unika värde som människan bär

Läs mer

Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan

Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan Jag var med när det började, så sedan 2005 har jag varit medlem i Salt. Jag har varit med på lite olika sätt. Först var jag med via tonårsgruppen

Läs mer

Förlaga: Rituale Romanum: Ordo initiationis christianae adultorum. Editio typica (1969)

Förlaga: Rituale Romanum: Ordo initiationis christianae adultorum. Editio typica (1969) STOCKHOLMS KATOLSKA STIFT RITUALE FÖR VUXENDOP PROVMANUS Förlaga: Rituale Romanum: Ordo initiationis christianae adultorum. Editio typica (1969) Svensk provupplaga Vissa liturgiska texter ur Missale för

Läs mer