Examensbestämmelser för. Åbo Akademis Teologiska fakultet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Examensbestämmelser för. Åbo Akademis Teologiska fakultet"

Transkript

1 1 Examensbestämmelser för Åbo Akademis Teologiska fakultet 1. Utbildningsansvar I. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Åbo Akademis teologiska fakultet har till uppgift att bedriva och befrämja teologisk vetenskap och trygga den finlandssvenska vetenskapliga återväxten inom de teologiska disciplinerna, samt att ge svenskspråkig teologisk utbildning för uppgifter inom kyrka och samhälle. Detta ändamål fullföljs genom forskning, grundutbildning och vidareutbildning, samt genom kompletterande utbildning och annan utbildningsverksamhet. 2. Examina Vid Teologiska fakulteten kan avläggas 1) teologie kandidatexamen, som är en lägre högskoleexamen 2) teologie magisterexamen, som är en högre högskoleexamen 3) teologie licentiatexamen, som är en vetenskaplig påbyggnadsexamen samt 4) teologie doktorsexamen, som är en vetenskaplig påbyggnadsexamen 5) filosofie doktorsexamen, som är en vetenskaplig påbyggnadsexamen (ExaF 794/2004 2, Bilaga, Examensstadgan 23 ) 3. Examensförordningen Utbildningen anordnas i enlighet med Statsrådets förordning om universitetsexamina (794/2004), Åbo Akademis författningar, dessa examensbestämmelser och övriga beslut fattade av fakulteten. 4. Examinas omfattning Studiernas omfattning anges i studiepoäng. Studiekurserna poängsätts enligt den arbetsinsats som krävs. En arbetsinsats på 1600 timmar, vilket i genomsnitt krävs för att fullgöra ett läsårs studier, motsvarar 60 studiepoäng. (ExaF 5 ) Studierna för teologie kandidatexamen omfattar sammanlagt 180 studiepoäng och bör kunna avläggas på tre läsår. (ExaF 8 ) Studierna för teologie magisterexamen omfattar sammanlagt 120 studiepoäng och bör kunna avläggas på två läsår. (ExaF 13 )

2 2 Studierna för teologie kandidat- och magisterexamen omfattar tillsammans 300 studiepoäng och bör kunna avläggas på fem läsår. Studierna för teologie licentiatexamen omfattar 120 studiepoäng och studierna för teologie doktorsexamen därutöver 120 studiepoäng. Då teologie doktorsexamen avläggs utan föregående licentiatexamen omfattar den 240 studiepoäng. Filosofie doktorsexamen omfattar 240 studiepoäng. 5. Allmän teologi, studier i enskilda teologiska ämnen och kompletterande studier Vid fakulteten kan man utöver examensstudier bedriva 1) studier i allmän teologi, helt fristående eller inom ramen för icke-teologisk utbildning, 2) studier i enskilda teologiska ämnen, helt fristående eller inom ramen för icke-teologisk utbildning, samt 3) kompletterande studier I allmän teologi och i de enskilda teologiska ämnena kan man avlägga studiehelheter till en omfattning av 25 studiepoäng (grundstudier: approbatur), 60 studiepoäng (grund- och ämnesstudier: cum laude approbatur) eller 120 studiepoäng (grund-, ämnes- och fördjupade studier: laudatur). De enskilda teologiska ämnen som kan väljas är religionsvetenskap, gammaltestamentlig exegetik, judaistik, nytestamentlig exegetik, kyrkohistoria, dogmatik, teologisk etik med religionsfilosofi och praktisk teologi. I studiehelheten som omfattar 120 studiepoäng ingår en biämnesuppsats som motsvarar 20 studiepoäng. Uppsatsen granskas och bedöms av examinator. Strukturen för allmän teologi och för ett enskilt teologiskt ämne på ämnesstudienivå är följande (Fak.råd , 9 ): 1) Allmän teologi Ämnesstudier (cum laude) 35 sp Grundkurs I i två ämnen, 10 sp. Fördjupningskurs i huvudämnet, 25 sp, som består av grundkurs II i ämnet (5 sp) och två ämnesstudieperioder à 10 sp vari kan ingå ett skriftligt arbete omfattande 6 sp. 2) Enskilt teologiskt ämne Ämnesstudier, 35 sp Tre ämnesstudieperioder à 10 sp var kan ingå en biämnesuppsats omfattande 6 sp. En ämnesstudieperiod à 5 sp.

3 3 6. Studieplan Grundexamensstuderande gör upp en personlig studieplan inför varje nytt läsår och inför examens avläggande. Inskrivning för läsåret och erhållande av betyg förutsätter godkänd studieplan. Studieplanen inlämnas i regel under tiden maj till augusti och godkänns av den egenlärare som anvisas av fakulteten. Vid behov kan ändringar i studieplanen göras under läsåret. Registrering för kompletterande studier förutsätter en av fakulteten godkänd studieplan. Om de kompletterande studierna överskrider ett läsår förnyas studieplanen årligen samt godkänns av fakulteten. (Examensstadgan 52 ) 1. Tre olika linjer II. UTBILDNINGSPROGRAMMET I TEOLOGI Inom utbildningsprogrammet i teologi kan den studerande välja mellan tre olika linjer för avläggande av kandidat- och magisterexamen. 1) Den allmänna linjen är främst avsedd för den som siktar på församlingstjänst (präst, lektor) eller andra uppgifter i kyrkan. I studierna ingår grundstudier i samtliga teologiska ämnen samt ämnes- och fördjupade studier i ett teologiskt ämne som väljs till huvudämne. I huvudämnet skrivs kandidatavhandlingen och avhandlingen pro gradu. 2) Ämneslärarlinjen ger behörighet för tjänster som ämneslärare i grundskolan och gymnasiet samt för tjänster som lärare vid övriga läroinrättningar. Studierna ger lärarbehörighet i två undervisningsämnen. Till ämneslärarutbildningen hör, förutom undervisningsämnena, som obligatoriskt biämne pedagogiska studier för lärare. Dessa studier planeras och anordnas av Pedagogiska fakulteten i Vasa. Antagningen till lärarutbildningen baserar sig på ett inträdesprov. Studierna för religionslärare med två undervisningsämnen innefattar fördjupade studier i det teologiska ämne som valts till huvudämne. I huvudämnet skrivs både kandidatavhandlingen och avhandlingen pro gradu. Som andra undervisningsämne kan väljas historia, psykologi, filosofi, livsåskådnings

4 4 kunskap eller något annat undervisningsämne i grundskolan, gymnasiet eller vid annan läroinrättning. Personer som avlagt högre högskoleexamen samt de studier som krävs i undervisningsämnena kan skaffa sig lärarbehörighet senare. Då fullgörs de pedagogiska studierna för lärare som separata studier under ett läsår. 3) Den fria linjen är avsedd för personer som i sin utbildning vill ha en samhällelig, kyrklig eller kulturell inriktning eller som i ett tidigt skede vill inrikta sig på forskningsuppgifter. Linjen ger möjlighet att komponera examen mera fritt. I studierna inom den fria linjen ingår första delen av grundstudierna i samtliga teologiska ämnen. Ett ämne inom fakulteten väljs till huvudämne. I huvudämnet skrivs kandidatavhandlingen och avhandlingen pro gradu. Biämnet kan väljas fritt bland ämnen inom eller utanför fakulteten. Studier i ytterligare ett tredje ämne bör ingå i examen. 2. Mål för utbildningsprogrammet Utbildningen ordnas i form av ett utbildningsprogram som först leder till teologie kandidatexamen och därefter till teologie magisterexamen. Utbildningsprogrammet är en målinriktad mångvetenskaplig studiehelhet som planeras och anordnas i samarbete mellan fakultetens olika ämnen och andra ämnen vid Åbo Akademi. Målet för utbildningsprogrammet är att ge den studerande allmän färdighet att sköta uppgifter som förutsätter vetenskaplig sakkunskap om den kristna tron och dess uttrycksformer samt om religiösa företeelser i historia och nutid. Samtidigt bör den studerande förvärva goda kommunikativa färdigheter och uppnå beredskap för påbyggnadsoch vidareutbildning. Utbildningsprogrammet planeras och anordnas så att den teoretiska och praktiska kunskap som finns inom olika vetenskapsområden förenas samtidigt som olika vetenskapliga sätt att nalkas forskningsuppgifter beaktas. I utbildningsprogrammet betonas det allmänt teoretiska och metodologiska innehållet i lärostoffet. Den studerandes förmåga att skapa ny kunskap och att i yrkesverksamheten utnyttja vetenskaplig sakkunskap utvecklas genom att undervisning och studier förenas med vetenskaplig forskning.

5 5 3. Mål för teologiska examina Teologin är en helhet som består av flera läroämnen och som använder sig av olika metoder. Läroämnena ger begreppsliga redskap och mångsidiga utgångspunkter för förståelse och kritiskt studium av varje nedannämnt delområde. Den som har avlagt teologie magisterexamen bör behärska följande delområden: 1) Bibeln, 2) kristendomens historia, 3) kristen lära och praxis samt 4) religioner och livssyner. 1) Bibeln De som har avlagt teologie magisterexamen bör vara förtrogna med Bibelns innehåll och tillkomst, bibelforskning och tolkning genom tiderna, samt Bibelns tillämpning i kyrka och samhälle. De förstår den problematik som gäller mötet mellan den kritiska bibelforskningen och olika bibeltolkningar. 2) Kristendomens historia De som har avlagt teologie magisterexamen bör i huvuddrag behärska teologins historia, kyrkornas och samfundens historia, deras växelverkan med samhälle och kultur, mellankyrkliga relationer, kristendomens utbredning och dess möte med andra religioner och livssyner samt fromhetslivets historia. De kan bedöma sin egen tid i ljuset av kristendomens historia. 3) Kristen lära och praxis De som har avlagt teologie magisterexamen behärskar huvuddragen i den gammalkyrkliga lärobildningen samt olika kyrkors centrala läror och praxis. Här ingår kristna trosuppfattningar och etiska synsätt, anknytningspunkter mellan lärobildning och filosofiska strömningar, ekumenik, fromhetsliv, gudstjänst, själavård, diakoni, kyrkorätt samt kristen undervisning och fostran. 4) Religioner och livssyner De som har avlagt teologie magisterexamen bör ha överblick över innehållet i olika livsåskådningar, ideologier och andliga strömningar. De bör vara förtrogna med judendomen och de övriga världsreligionerna. De bör även behärska grunderna i olika etiska läroinriktningar och ha färdighet att förstå och analysera dialoger mellan olika religioner och livssyner. De som har avlagt teologie magisterexamen bör vara väl förtrogna med grunderna i de vetenskapliga metoder som är centrala i det egna huvudämnet, men även kunna följa med forskningen i de övriga teologiska ämnena och ha förutsättningar att tillämpa teologisk kunskap. Målen uppnås i huvuddrag redan med avlagd teologie kandidatexamen, som är den allmänbildande delen av teologisk utbildning, medan studierna för magisterexamen innebär fördjupning och specialisering.

6 6 III. GRUNDEXAMINA OCH STUDIERNAS UPPBYGGNAD Grundenheten för studierna och undervisningen är en kurs. Kurserna kan vara obligatoriska, begränsat valbara eller fritt valbara. Reglerna för valbarhet kan variera. Utbildningsprogrammets undervisningsplan godkänns av fakulteten. (Examensstadgan 6, 39 ) I undervisningsplanen framgår för varje kurs: 1) Kursens kod och namn, omfattning i studiepoäng, mål, innehåll, typ 2) arbetsformer och -mängd, omfattning av undervisning och praktik 3) förkunskaper, tidsmässig placering, tentamensform 4) det ämne eller de ämnen som ansvarar för anordnandet av kursen. Utbildningsprogrammet består av: 1) allmänna studier och språkstudier 2) grundstudier. Också de obligatoriska studierna i de klassiska språken på allmänna linjen och ämneslärarlinjen räknas till grundstudierna. 3) ämnesstudier. Kandidatavhandlingen ingår i ämnesstudierna och skrivs i huvudämnet. 4) fördjupade studier. I de fördjupade studierna för magisterexamen ingår en avhandling pro gradu omfattande 40 studiepoäng i huvudämnet. 5) praktik och övriga studier som ger yrkesfärdighet. A) TEOLOGIE KANDIDATEXAMEN 1. Allmänt Teologie kandidatexamen är en lägre högskoleexamen omfattande 180 studiepoäng. Målet för utbildningen som leder till kandidatexamen är att ge den studerande: 1) grunderna i de studier som ingår i utbildningsprogrammet samt förutsättningar att följa utvecklingen på området, 2) förmåga till vetenskapligt tänkande och sådana kunskaper och färdigheter som fordras för ett vetenskapligt arbetssätt 3) förutsättningar för den utbildning som leder till högre högskoleexamen och för kontinuerligt lärande 4) förmåga att tillämpa inhämtade kunskaper i arbetslivet, samt 5) tillräckliga kommunikativa färdigheter och språkkunskaper. (ExaF 7 ) För examen skall den studerande slutföra den av fakulteten fastställda delen av de studier som ingår i utbildningsprogrammet samt avfatta en kandidatavhandling. I anslutning till avhandlingen skall ett skriftligt mognadsprov avläggas. (ExaF 9, 10 )

7 7 Teologie kandidatexamen ger dock inte behörighet för prästvigning eller behörighet för lärarbefattning. På den allmänna linjen omfattar kandidatexamen följande studier: Allmänna studier 20 studiepoäng Grundstudier: teologiska ämnen 70 studiepoäng klassiska språk 35 studiepoäng Ämnesstudier huvudämnet (inkl. kandidatavhandlingen) 30 studiepoäng andra ämnen 20 studiepoäng Tillämpade studier och arbetslivspraktik 5 studiepoäng 180 studiepoäng (Fak.råd , 9 ) På ämneslärarlinjen omfattar kandidatexamen följande studier: Allmänna studier 20 studiepoäng Grundstudier: i teologiska ämnen 45 studiepoäng i pedagogik 25 studiepoäng i andra undervisningsämnet (biämnet) 25 studiepoäng klassiska språk 10 studiepoäng Ämnesstudier: i huvudämnet (inkl. kandidatavhandling) 20 studiepoäng i andra undervisningsämnet (biämnet) 35 studiepoäng 180 studiepoäng (Fak.råd , 9 ) På den fria linjen omfattar kandidatexamen följande studier: Allmänna studier 15 studiepoäng Grundstudier: i teologiska ämnen 40/45/50 studiepoäng i biämne utanför fakulteten (valfritt, jfr. nedan) 25 studiepoäng Ämnesstudier: i huvudämnet (inkl. kandidatavhandling) 40 studiepoäng i ett eller två biämnen inom fakulteten 40/50 studiepoäng eller i ett biämne utanför fakulteten 35 studiepoäng Tillämpade studier och arbetslivspraktik 5 studiepoäng Fritt valbara studier 20/25/30 studiepoäng 180 studiepoäng (Fak.råd , 9, Fak.råd , 24 )

8 8 2. Allmänna studier Målet för de allmänna studierna är att göra den studerande förtrogen med grunderna för mellanmänsklig kommunikation och utveckla hans/hennes språkkunskap med tanke på studierna och på kommande yrkesverksamhet. På den allmänna linjen och på ämneslärarlinjen ingår dessutom i målet att göra den studerande förtrogen med allmänna kunskapsteoretiska frågor. Obligatoriska allmänna studier på samtliga linjer: Kommunikation Finska Främmande språk (specialkurs: nivå 4) (Fak.råd , 9 ) 5 studiepoäng 5 studiepoäng 5 studiepoäng 15 studiepoäng Obligatoriska allmänna studier på den allmänna linjen och på ämnesslärarlinjen är därtill: Filosofi 5 studiepoäng omfattar de obligatoriska allmänna studierna på den allmänna linjen och på ämneslärarlinjen 20 studiepoäng. (Fak.råd , 9 ) Språkkunskaper Genom de språkstudier som ingår i de allmänna studierna bör den studerande förvärva: 1) sådana kunskaper i finska och svenska som enligt lagen om de språkkunskaper som krävs av offentligt anställda (424/2003) krävs av statsanställda vid tvåspråkiga myndigheter, och som är nödvändiga med tanke på det egna området, samt 2) sådana kunskaper i minst ett modernt främmande språk som gör det möjligt att följa utvecklingen inom det egna fackområdet och vara verksam i en internationell omgivning. (ExaF 6 ) Detta språkkrav motsvaras av godkänd specialkurs i språket (nivå 4). Vad som ovan bestäms gäller inte studerande vid fakulteten som har fått sin skolbildning på något annat språk än svenska, finska eller samiska och inte heller studerande som har fått sin skolbildning utomlands. Dekanus besluter om vilket språk utländska studerande skall använda vid förhör och examensarbeten. (Examensstadgan 7, 34 ) Studerande som har avlagt examen vid en läroinrättning i landskapet Åland behöver inte i studierna för lägre eller högre högskoleexamen visa de kunskaper i finska som annars föreskrivs för examen i fråga. I Språkinstruktionen bestäms i vilken utsträckning den studerande skall delta i sådan undervisning i finska som är nödvändig med tanke

9 9 på utbildningsområdet. Den studerandes kunskaper i finska skall anges på examensbetyget. Fakulteten kan av särskilda skäl och efter att ha hört Centret för språk och kommunikation helt eller delvis befria studerande från de språkkunskapskrav som gäller för avläggande av examen. Närmare bestämmelser om språkkraven framgår i Instruktion om ådagaläggande av språkkunskap vid Åbo Akademi (Språkinstruktionen). Språkkunskaperna anges i examensbetyget. (Examensstadgan 7 ) 3. Grund- och ämnesstudier Målet för grund- och ämnesstudierna är 1) att göra den studerande förtrogen med begreppen och det centrala teoretiska och metodologiska innehållet samt de viktigaste forskningsresultaten inom de vetenskapsområden som är nödvändiga med hänsyn till utbildningsprogrammet, 2) att ge en vetenskaplig helhetsbild av centrala problemkomplex inom respektive yrkessektor, och 3) att ge den studerande övriga allmänna färdigheter som utgör en förutsättning för kunskapens tillämpning och för yrkesverksamheten. I undervisningen behandlas framför allt följande sakfrågor: 1) Bibelns uppkomst och innehåll samt dess språkliga och sakliga uttolkning 2) kyrkans utveckling i växelverkan med samhällets och kulturernas utveckling, 3) den kristna troslärans innehåll och förmedling samt den teologiska etikens och religionsfilosofins grundfrågor 4) de kristna samfundens verksamhet och organisation samt religiös fostran och 5) religionerna i historia och nutid samt deras betydelse för kulturen, samhället och individen. Grundstudier Grundstudierna inklusive de klassiska språken omfattar på den allmänna linjen 105 studiepoäng: Grundmodul I 35 studiepoäng Grundkurs I i alla sju ämnen inom fakulteten. Grundmodul II 35 studiepoäng Grundkurs II i alla sju ämnen inom fakulteten

10 10 Klassiska språk Grekiska Hebreiska Latin Textkurs i ett av språken 35 studiepoäng: 10 sp 10 sp 10 sp 5 sp 105 studiepoäng På ämneslärarlinjen omfattar grundstudierna i teologiska ämnen inklusive studierna i ett klassiskt språk 55 studiepoäng. Grundstudierna i det andra undervisningsämnet och grundstudierna i pedagogik ingår som obligatoriska biämnen och avläggs i enlighet med den anordnande fakultetens bestämmelser. Teologiska ämnen Grundmodul I 35 studiepoäng Grundkurs I i alla sju ämnen inom fakulteten. Grundmodul II (del) 10 studiepoäng Grundkurs II i två ämnen (5 + 5 sp) varav det ena är huvudämnet Klassiskt språk Ett av tre klassiska språken väljs Andra undervisningsämnet Grundstudier (enl. anordnande ämne) Pedagogik Grundstudier (enl. anordnande ämne) 10 studiepoäng 25 studiepoäng 25 studiepoäng 105 studiepoäng På den fria linjen omfattar grundstudierna i teologiska ämnen studiepoäng beroende på biämnesval. Grundstudierna i ett fritt valbart biämne utanför fakulteten kan ingå. Dessa avläggs i enlighet med den anordnande fakultetens bestämmelser. Teologiska ämnen Grundmodul I 35 studiepoäng Grundkurs I i alla sju ämnen inom fakulteten Grundmodul II (del) 5/10/15 studiepoäng Grundkurs II i huvudämnet skall ingå. Om biämne(n) väljs bland ämnen inom fakulteten ingår grundkurs II i det ämnet eller de ämnena. Biämne utanför fakulteten (valbar) Enligt anordnande ämne 25 studiepoäng

11 11 45 /50 /65 studiepoäng Ämnesstudier Målet för ämnesstudierna är att ge den studerande fördjupade kunskaper om begrepp och centrala teoretiska och metodologiska frågeställningar inom teologisk vetenskap samt att ge fördjupad kunskap om de viktigaste forskningsresultaten inom ett av de teologiska vetenskapsområdena. Huvudämne På samtliga linjer bör den studerande välja ett huvudämne, i vilket kandidatavhandlingen skrivs. Till huvudämne kan väljas något av följande examensämnen: gammaltestamentlig exegetik, judaistik, nytestamentlig exegetik, kyrkohistoria, praktisk teologi, dogmatik, teologisk etik med religionsfilosofi eller religionsvetenskap. Huvudämnesstudierna omfattar på den allmänna linjen 30 studiepoäng, på ämneslärarlinjen 20 studiepoäng och på den fria linjen 40 studiepoäng. Den studiekurs som innefattar kandidatavhandlingen är obligatorisk på alla linjer. Vid val av övriga kurser följs de anvisningar som gäller för det ämne som valts till huvudämne. Kandidatavhandlingen (6 studiepoäng) omfattar sidor vetenskaplig text. Avhandlingen inlämnas till examinatorn i ett exemplar. Till kandidatavhandlingen ansluter sig ett skriftligt mognadsprov i form av en kortare uppsats över ett till avhandlingens område hörande ämne. Examinatorn ger tre rubriker av vilka examinanden väljer en. I övrigt anordnas provet som en vanlig tentamen. Kandidatavhandlingen och mognadsprovet granskas till form och sakinnehåll av examinatorn och språkligt av en lärare vid centret för språk och kommunikation. Godkänd kandidatavhandling bedöms av examinatorn enligt skalan A(5), B(4), C(3), D(2), E(1), där A(5) är det högsta betyget. (ExaS 61, 3 och 8 mom.) Genom godkänt mognadsprov visar en inhemsk studerande som fått sin skolbildning på svenska utmärkta kunskaper i svenska språket och en inhemsk studerande som fått sin skolbildning på finska eller samiska god skriftlig förmåga i svenska. (Språkinstr. 6, 1 och 3 mom.) Biämnen På den allmänna linjen bör den studerande utöver huvudämnet avlägga ämnesstudier i två andra ämnen inom fakulteten till en omfattning av sammanlagt 20 studiepoäng. Den studerande kan också välja att avlägga 20 studiepoäng i ett ämne utanför fakulteten.

12 12 På ämneslärarlinjen ingår det andra undervisningsämnet och pedagogik som obligatoriska biämnen. Grund- och ämnesstudierna i det andra undervisningsämnet samt grundstudierna i pedagogik avläggs inom kandidatexamen. Det andra undervisningsämnet kan vara historia, psykologi, filosofi, livsåskådningskunskap eller något annat undervisningsämne i grundskolan, gymnasiet eller vid annan läroinrättning. På fria linjen bör den studerande i ett biämne avlägga en helhet bestående av grundoch ämnesstudier till en omfattning av 60 studiepoäng (cum laude). Biämnet kan vara ett ämne inom eller utanför fakulteten. Biämnet inom fakulteten kan också utgöras av en kombination av två av fakultetens ämnen. Om ett ämne utanför fakulteten väljs som biämne avläggs grund- och ämnesstudierna enligt den anordnande fakultetens bestämmelser. Inom de fritt valbara studierna bör studier i ytterligare ett tredje ämne ingå. Ämnesstudiernas omfattning Allmänna linjen: Huvudämnet (inkl. kandidatavhandling) 30 studiepoäng Andra ämnen 20 studiepoäng 50 studiepoäng Den som önskar få behörighet för präst- eller lektorstjänst inom den evangelisk-lutherska kyrkan bör följa biskopsmötets beslut. Ämneslärarlinjen: Huvudämnet (inkl. kandidatavhandling) Andra undervisningsämnet 20 studiepoäng 35 studiepoäng 55 studiepoäng Fria linjen: Huvudämnet (inkl. kandidatavhandling) 40 studiepoäng Biämnet: ett/två ämnen inom fakulteten 50/40 studiepoäng eller ett ämne utanför fakulteten 35 studiepoäng 75/80/90 studiepoäng 4. Tillämpade studier och arbetslivspraktik Som obligatoriska studier på allmänna och fria linjen ingår 5 sp tillämpade studier och arbetslivspraktik. På lärarlinjen ingår praktik i de pedagogiska studierna i enlighet med Pedagogiska fakultetens examensbestämmelser. Målet för praktiken är 1) att ge den studerande grundläggande kännedom om arbetslivet inom de yrkessektorer som utbildningsprogrammet orienterar sig mot,

13 13 2) att genom insikt i arbetslivet motivera den studerande för teologiska studier 3) att ge den studerande förmåga att observera och kritiskt analysera den praktiska verksamhet som han/hon själv eller andra deltar i. Praktiken anordnas så att 1) praktikövervakaren godkänner praktikplatserna 2) på praktikplatsen finns en av praktikövervakaren utsedd handledare som handleder den studerande enligt de mål som uppställts ovan 3) den studerande tillsammans med den av fakulteten godkända handledaren uppgör en praktikplan och inlämnar en skriftlig redogörelse över utförd praktik, vilken godkänns av praktikövervakaren. Praktikövervakaren godkänner redogörelsen över den utförda praktiken. Närmare instruktioner angående tillämpade studier och arbetslivspraktik ges i studiehandboken, på fakultetens nätsidor och angående praktiken av praktikövervakaren. På den allmänna linjen ingår sammanlagt 5 sp tillämpade studier och arbetslivspraktik. Studieperioden Orienterande praktikum (2 sp) är obligatorisk. I övrigt kan den studerande för sin praktik välja antingen kyrkligt orienterade eller kultur- och samhällsorienterade studiehelheter. På den fria linjen består praktiken av 5 sp. Studieperioden Orienterande praktikum (2 sp) är obligatorisk. De övriga 3 sp kan fritt väljas bland de praktikperioder som fakulteten erbjuder. 5. Fritt valbara studier Inom de fritt valbara studierna kan den studerande fritt välja olika typer av studier, t.ex. språkstudier och grund- och ämnesstudier. På den fria linjen ingår studiepoäng fritt valbara studier i kandidatexamen. B) TEOLOGIE MAGISTEREXAMEN 1. Allmänt Teologie magisterexamen är en högre högskoleexamen som omfattar 120 studiepoäng. Rätt att avlägga teologie magisterexamen har den som avlagt lägre högskoleexamen i teologi eller som avlagt universitetsexamen på motsvarande nivå och som av fakulteten konstaterats ha tillräckliga kunskaper och färdigheter för teologie magisterexamen.

14 14 Behörighet för inledande av studier för teologie magisterexamen på den linje och med det huvudämne som valts i kandidatexamen har den som inom en lägre högskoleexamen i teologi avklarat de studier som ingår i utbildningsprogrammet. Behörighet för inledande av studier för teologie magisterexamen på den allmänna linjen har även den som avlagt universitetsexamen på motsvarande nivå som lägre högskoleexamen i teologi samt avlagt studier i teologiska ämnen och klassiska språk till en omfattning av 75 sp. Innan studierna för magisterexamen kan inledas bör 60 sp kompletterande studier avläggas. Behörighet för inledande av studier för teologie magisterexamen på ämneslärarlinjen har även den som har avlagt en universitetsexamen på motsvarande nivå som lägre högskoleexamen i teologi samt avlagt grundstudierna i pedagogik och i allmän teologi avklarat grund- och ämnesstudierna (cum laude) omfattande 60 studiepoäng. Specialiseringskursen i allmän teologi bör avläggas i det ämne som väljs som huvudämne i magisterexamen. Om antingen studierna i allmän teologi eller studierna i pedagogik inte har avlagts tidigare kan de avläggas som kompletterande studier före inledandet av studierna för magisterexamen. De kompletterande studierna kan omfatta högst 60 studiepoäng, i annat fall är den tidigare examen inte behörighetsgivande. Behörighet för inledande av studier för teologie magisterexamen på den fria linjen har även den som avlagt en universitetsexamen på motsvarande nivå som lägre högskoleexamen i teologi och som i allmän teologi har avklarat grund- och ämnesstudierna (cum laude) omfattande 60 studiepoäng. Specialiseringskursen i allmän teologi bör avläggas i det ämne som väljs som huvudämne i magisterexamen. Om grund- och ämnesstudierna i allmän teologi inte har avlagts tidigare kan de avläggas som kompletterande studier före inledandet av studierna för magisterexamen. Byte av huvudämne eller linje Om huvudämnet i teologie magisterexamen är ett annat än i teologie kandidatexamen har den studerande behörighet för inledande av fördjupade studier i huvudämnet om han eller hon i detta ämne har avklarat studieperioder till en omfattning av minst 30 studiepoäng. Av dessa bör 20 studiepoäng vara ämnesstudier i vilka ingår en uppsats motsvarande minst 5 studiepoäng. Om den studerande önskar avlägga teologie magisterexamen på en annan linje än den som teologie kandidatexamen avlagts på bör följande studier vara avklarade: 1) vid byte från den allmänna eller den fria linjen till ämneslärarlinjen: grundstudierna i pedagogik (25 sp). Lärarbehörighet uppnås då i endast ett undervisningsämne. 2) vid byte från den allmänna linjen till den fria linjen: grundstudierna i ett biämne utanför fakulteten eller 25 sp av ett biämne inom fakulteten samt komplettering

15 15 av huvudämnesstudierna (10 sp). Kompletteringarna kan avläggas inom ramen för de fritt valbara studierna på den fria linjen. 3) vid byte från den fria linjen till den allmänna linjen: komplettering av Grundmodul 2 (20-30 sp) samt grundkurser i två klassiska språk (20 sp). Textkursen (5sp) i ett klassiskt språk avläggs inom ramen för magisterstudierna. 4) vid byte från ämneslärarlinjen till allmänna linjen: komplettering av klassiska språk (20 sp) och komplettering av grundmodul 2 (25 sp). Textkursen (5 sp) i ett klassiskt språk samt praktik och arbetsinlärningen i sin helhet avläggs inom magisterstudierna. 5) vid byte från ämneslärarlinjen till den fria linjen: kompletterande ämnesstudier i huvudämnet 20 sp. De kompletterande studierna kan avläggas inom ramen för de fritt valbara studierna på fria linjen. Målet för utbildningen som leder till teologie magisterexamen är att ge den studerande: 1) goda kunskaper i huvudämnet och förtrogenhet med grunderna i biämnena 2) förmåga att tillämpa vetenskaplig kunskap och vetenskapliga metoder, 3) förutsättningar att vara verksam i arbetslivet som sakkunnig inom sitt område och på ett sätt som utvecklar området 4) färdigheter för vetenskaplig påbyggnadsutbildning 5) goda kommunikativa färdigheter och språkkunskaper (ExaF 12 ) Teologie magisterexamen på den allmänna linjen omfattar följande studier: Ämnesstudier 15 studiepoäng Fördjupade studier (huvudämnet) 80 studiepoäng Tillämpade studier och arbetslivspraktik 15 studiepoäng Fritt valbara studier 10 studiepoäng 120 studiepoäng Teologie magisterexamen på ämneslärarlinjen omfattar följande studier: Ämnesstudier i pedagogik (enl. anordnande ämne) 35 studiepoäng Fördjupade studier (huvudämnet) 80 studiepoäng Ämnesstudier (vetenskapteori och metodologi) 5 studiepoäng 120 studiepoäng Teologie magisterexamen på den fria linjen omfattar följande studier: Fördjupade studier (huvudämnet) 80 studiepoäng Ämnesstudier (vetenskapsteori och metodologi) 5 studiepoäng Fritt valbara studier 35 studiepoäng 120 studiepoäng På utbildningslinjerna ingår följande olika typer av studier: 1. Ämnesstudier

16 16 På samtliga linjer ingår i ämnesstudierna en kurs i vetenskapsteori och metodologi (5sp). På den allmänna linjen omfattar de obligatoriska ämnesstudierna även studieperioden hermeneutik (10 studiepoäng). På ämneslärarlinjen omfattar de obligatoriska ämnesstudierna även ämnesstudierna i pedagogik (35 studiepoäng) 2. Fördjupade studier De fördjupade studierna koncentreras på något för ifrågavarande yrkessektor centralt problemkomplex av vetenskaplig betydelse. Målet är att ge den studerande: 1) förmåga att självständigt förvärva vetenskaplig kunskap, att varsebli, analysera och lösa vetenskapliga och yrkesmässiga problem också i nya situationer och att också i övrigt i praktiken tillämpa vetenskaplig kunskap, samt vid utbildningen av ämneslärare dessutom förmåga till självständigt undervisningsarbete 2) fördjupad kunskap i de för studierna centrala vetenskapliga teorierna samt metoderna för forskning och problemlösning 3) grundliga kunskaper om de problemkomplex som är föremål för studierna. De fördjupade studierna inom samtliga linjer omfattar 1) 40 studiepoäng fördjupade studier i huvudämnet 2) avhandling pro gradu omfattande 40 studiepoäng Prov pro gradu För att avlägga teologie magisterexamen bör den studerande i sitt huvudämne skriva ett prov pro gradu som består dels av en vetenskaplig avhandling och dels av ett mognadsprov. Avhandlingen utarbetas i huvudämnet under ledning av en handledare. Avhandlingen kan utarbetas av flera studerande gemensamt, varvid den enskilda studerandens insats klart bör framgå och kunna bedömas. Avhandlingen inlämnas till fakultetskansliet i tre likalydande, inbundna exemplar, av vilka examinanden är berättigad att återfå ett. Till avhandlingsarbetet ansluter sig ett kortare mognadsprov i form av en uppsats över ett till avhandlingens område hörande ämne. Examinatorn ger minst tre rubriker, av vilka examinanden väljer en. I övrigt anordnas mognadsprovet som en vanlig tentamen. Avhandlingen och mognadsprovet, som båda avfattas på svenska, utgör tillsammans provet pro gradu. Provet pro gradu granskas av två av dekanus utsedda granskare. Dessa bör senast inom 30 dagar avge var sitt utlåtande med förslag till betygsättning. Den studeranden har rätt

17 17 att ta del av fackgranskarnas utlåtanden. Dekanus bedömer provet pro gradu på grundval av granskarnas utlåtanden då granskarna föreslår samma vitsord. Om granskarna föreslår olika vitsord bedöms provet av fakultetsrådet. Provet pro gradu granskas språkligt av lärare vid Centret för språk och kommunikation. Genom godkänt prov pro gradu visar en inhemsk studerande som fått sin skolbildning på svenska utmärkta kunskaper i svenska språket och en inhemsk studerande som fått sin skolbildning på finska eller samiska god skriftlig förmåga i svenska. (Språkinstruktion 6 ) Den studerande som redan har visat förmåga att använda svenska språket i mognadsprov för lägre högskoleexamen behöver inte visa kunskaper i svenska i högre högskoleexamen. Den studerande skall dock genom prov visa förtrogenhet med ämnesområdet. (Examensstadga 15 ) Avhandlingen kan efter överenskommelse med handledare och i samråd med Centret för språk och kommunikation även avfattas på engelska. Ifall dekanus ger sitt medgivande kan avhandlingen även avfattas på något annat utländskt språk. (Examensstadgan 34 ) Om avhandlingen är avfattad av en inhemsk studerande skall i den likväl ingå en sammanfattning på svenska. Sammanfattningen skall genomgå samma språkgranskning som en på svenska skriven avhandling. Innan mognadsprovet pro gradu avläggs skall den studerande ha författat sin avhandling pro gradu. 3. Tillämpade studier och arbetslivspraktik Om målet för tillämpade studier och arbetslivspraktik samt om anordnandet av praktiken se bestämmelserna för kandidatexamen. Tillämpade studier och arbetslivspraktik inom magisterexamen har som mål att ge den studerande förmåga att fungera som sakkunnig inom sitt eget område och förmåga att utveckla området. Beträffande undervisningsövningarna för blivande ämneslärare stadgas i Pedagogiska fakultetens examensbestämmelser. På den allmänna linjen ingår 15 studiepoäng obligatoriska tillämpade studier och arbetslivspraktik. Den studerande kan för sin praktik välja kyrkligt orienterade och/eller kultur- och samhällsorienterade studiehelheter.

18 18 IV. VETENSKAPLIG PÅBYGGNADSUTBILDNING 1. Teologie licentiat- och doktorsexamen Rätt att avlägga teologie licentiat- eller teologie doktorsexamen äger den som har avlagt högre högskoleexamen i teologi eller en examen på motsvarande nivå och som av fakulteten konstaterats inneha kunskaper och färdigheter vilka är tillräckliga för teologisk påbyggnadsutbildning. I regel krävs att den studerande har erhållit minst vitsordet magna cum laude approbatur för sitt prov pro gradu eller att den studerande på annat sätt visat sin förmåga för vetenskaplig påbyggnadsutbildning. Behörighet för inledande av huvudämnesstudier för licentiat- eller doktorsexamen har den som: 1) inom en högre högskoleexamen i teologi i huvudämnet har avlagt de fördjupade studier som krävs för teologie magisterexamen. Om huvudämnet i licentiat- eller doktorsexamen är ett annat än i magisterexamen förutsätter behörighet för inledande av huvudämnesstudier för påbyggnadsexamen avklarade studier i detta ämne till en omfattning av minst 60 studiepoäng, av vilka 40 sp är fördjupade studier vari ingår en huvudämnesuppsats motsvarande minst 10 studiepoäng. 2) har avlagt examen på motsvarande nivå som högre högskoleexamen i teologi och som i det blivande huvudämnet har avklarat studieperioder till en omfattning av minst 70 studiepoäng, av vilka 40 sp är fördjupade studier vari ingår en huvudämnesuppsats motsvarande minst 20 studiepoäng samt därtill teologiska studier i övriga teologiska ämnen till en omfattning av minst 30 studiepoäng. Om de kompletterande studier som krävs överstiger ett års studier (60 sp) är de tidigare studierna inte behörighetsgivande för teologie doktors- eller licentiatexamen. 3) har beredskap till vetenskaplig påbyggnadsutbildning i det blivande huvudämnet. Inom sådana teologiska ämnen där förkunskaper t.ex. i klassiska språk är nödvändiga för att avklara påbyggnadsstudierna bör dessa förkunskapskrav först uppfyllas. I studierna för teologie licentiatexamen bör den studerande uppnå: a. god förtrogenhet med det egna forskningsområdet och dess samhälleliga betydelse, färdighet att på detta område självständigt och kritiskt tillämpa vetenskapliga forskningsmetoder b. förtrogenhet med den historiska utvecklingen, grundproblemen och forskningsmetoderna inom de vetenskapsområden som ansluter sig till det egna forskningsområdet c. tillräckliga insikter i vetenskapsteori.

19 19 I studierna för teologie doktorsexamen bör den studerande uppnå: d. grundlig förtrogenhet med de ovannämnda områdena samt förmåga att självständigt skapa ny vetenskaplig kunskap. Studerande som avser att avlägga licentiat- eller doktorsexamen skall i samråd med sin handledare uppgöra en individuell studieplan som fakultetsrådet godkänner. I studieplanen bestäms huvudämnet i examen, temat för avhandlingen, eventuella övriga studier samt annat som fakultetsrådet anser erforderligt. Fakultetsrådet konstaterar även huruvida den studerandes tidigare studier utgör en tillräcklig grund för påbyggnadsutbildning. Teologie licentiatexamen Teologie licentiatexamen avläggs i ett av de ämnen som kan ingå som huvudämne i magisterexamen. På grundval av de fördjupade studierna i teologie magisterexamen fullgörs studier i huvudämnet omfattande 60 studiepoäng eller huvudämnesstudier omfattande 40 studiepoäng och biämnesstudier omfattande 20 studiepoäng. För avläggande av teologie licentiatexamen skall den studerande delta i den undervisning som anordnas för examen. Studierna i huvudämnet, i vilka ingår metodskolning och annan forskarutbildning, fastställs i undervisningsplanen. Eventuella biämnesstudier för examen fastställs i den personliga studieplanen. Den studerande skall i sitt huvudämne utarbeta en licentiatavhandling motsvarande 60 studiepoäng. För granskning av licentiatavhandlingen utser fakultetsrådet granskare, vilka skall avge skriftligt utlåtande om avhandlingen. Avhandlingen läggs fram vid ett forskarseminarium. Den som har författat avhandlingen skall, innan avgörande i saken fattas, beredas tillfälle att bemöta granskarnas utlåtanden. Teologie doktorsexamen Teologie doktorsexamen avläggs i ett av de ämnen som kan ingå som huvudämne i teologie magisterexamen. På grundval av de fördjupade studierna i teologie magisterexamen fullgörs studier i huvudämnet omfattande 60 studiepoäng eller huvudämnesstudier omfattande 40 studiepoäng och biämnesstudier omfattande 20 studiepoäng, förutsatt att dessa inte ingår i en teologie licentiatexamen. För avläggande av teologie doktorsexamen skall den studerande delta i den undervisning som anordnas för examen samt fullgöra studier i huvudämnet och övriga studier i den omfattning som framgår av undervisningsplanen och den personliga studieplanen. I nära anslutning till sitt huvudämne skall den studerande utarbeta en doktorsavhandling (180 studiepoäng eller 120 sp om licentiatexamen föregår doktorsexamen). Manuskriptet till doktorsavhandlingen bör i tre fullständiga, likalydande exemplar inlämnas till fakulteten. Efter att ha inhämtat skriftligt utlåtande av två av fakulteten för ändamå-

20 20 let utsedda granskare skall fakulteten avgöra om avhandlingen har sådant vetenskapligt värde att disputationstillstånd kan beviljas av fakulteten. Den som har författat avhandlingen skall, innan avgörande i saken fattas, beredas tillfälle att bemöta granskarnas utlåtanden. Avhandlingen försvaras vid en offentlig disputation som fakulteten anordnar. Fakultetsopponenten avger därefter ett skriftligt utlåtande om huruvida avhandlingen kan godkännas och om författarens försvar av sin avhandling. Avhandlingen och försvaret bedöms av fakulteten med ett gemensamt vitsord. Om avhandling och disputation gäller i övrigt vad som för Åbo Akademi är bestämt om vinnande av doktorsgrad. Betygsättning Vid betygsättning av doktorsavhandling och i tillämpliga delar av licentiatavhandling beaktas bl.a. följande omständigheter: 1. forskningsuppgiftens relevans, originalitet eller nya karaktär i förhållande till annan forskning som utförs eller pågår på ifrågavarande område 2. motiveringen för de forskningsmetoder som valts, självständigheten i tillämpningen av metoderna, utvecklandet av nya metoder 3. de erhållna resultatens teoretiska eller praktiska betydelse 4. den förtrogenhet med ifrågavarande forskningsområde och den förmåga att kritiskt granska den egna forskningen och annan forskning som arbetet utvisar 5. framställningens konsekvens och klarhet samt andra stilfaktorer 6. den förmåga att försvara sin undersökning som doktorsavhandlingens författare visar vid disputationsakten. Övrigt Såsom licentiat- eller doktorsavhandling kan även godkännas flera vetenskapliga publikationer eller manuskript som behandlar samma problemkomplex och som har godkänts för publicering. Ett sammandrag av dessa i vilket forskningsarbetets mål, metoder och resultat framställs bör ingå. Antalet publikationer bör av fakulteten anses tillräckligt. Till publikationerna kan även höra sampublikationer, om författarens självständiga andel i dem kan påvisas. Om det språk som skall användas i doktors- och licentiatavhandlingar besluter fakultetsrådet. Om språkgranskningen av doktors- och licentiatavhandlingar gäller vad som stadgas i Språkinstruktionen för Åbo Akademi.

21 21 2. Filosofie doktorsexamen Rätt att avlägga filosofie doktorsexamen har den som har avlagt examen på motsvarande nivå som högre högskoleexamen i teologi och som av fakulteten konstaterats inneha kunskaper och färdigheter vilka är tillräckliga för påbyggnadsutbildning. I regel krävs att den studerande har erhållit minst vitsordet magna cum laude approbatur för sitt prov pro gradu eller att den studerande på annat sätt visat sin förmåga för vetenskaplig påbyggnadsutbildning. Filosofie doktorsexamen kan inte avläggas av en person som har avlagt högre högskoleexamen i teologi. Behörighet för inledande av huvudämnesstudier har den som a) i detta ämne har avklarat studier till en omfattning av minst 60 studiepoäng, av vilka 40 sp är fördjupade studier vari ingår en huvudämnesuppsats motsvarande minst 10 studiepoäng b) har beredskap till vetenskaplig påbyggnadsutbildning i det blivande huvudämnet. I övrigt tillämpas bestämmelserna om teologie doktorsexamen. V. BEDÖMNING OCH EXAMENSBETYG Bedömning av studieprestationer Studieprestationer bedöms enligt skalan A(5), B(4), C(3), D(2), E(1) där A är det högsta vitsordet. En godkänd studieprestation kan även ges bedömningen godkänd om studieprestationen är av ett sådant slag att en gradering inte är meningsfull. Bedömning av avhandlingar En godkänd avhandling för lägre högskoleexamen (kandidatavhandling) jämte mognadsprov bedöms av examinatorn enligt skalan A(5), B(4), C(3), D(2), E(1) där A är det högsta vitsordet. Provet pro gradu bedöms av dekanus eller av fakultetsrådet på grundval av granskarnas utlåtanden. Ett godkänt prov eller en godkänd avhandling betygsätts med något av följande vitsord: laudatur, eximia cum laude approbatur, magna cum laude approbatur, cum laude approbatur, non sine laude approbatur, lubenter approbatur och approbatur, där laudatur är det högsta vitsordet. Avhandlingar för licentiat- och doktorsexamen bedöms av fakultetsrådet på basis av granskarnas eller opponentens utlåtanden med samma skala som prov pro gradu.

22 22 Bedömning av hela studieämnen I varje ämne inom fakulteten där den studerande har presterat minst 10 studiepoäng ges en slutbedömning. Vid slutbedömning används vitsorden A(5), B(4), C(3), D(2), E(1) där A är det högsta vitsordet. Slutbedömningen skrivs ut på examensbetyget. Examensbetyg Studerande som har avlagt de studieperioder som enligt utbildningsprogrammet krävs för teologie kandidat- eller teologie magisterexamen har rätt att erhålla examensbetyg. Till betyget bifogas Diploma Supplement på engelska. I betyg som utfärdas över teologie kandidatexamen och teologie magisterexamen nämns omfattningen av studierna, bedömningen av studieprestationerna samt övriga erforderliga omständigheter. Vid utbildningen av ämneslärare infogas i betyget ett intyg över de pedagogiska studierna och studierna i undervisningsämnena. Studerande som avlagt teologie licentiat- eller teologie doktorsexamen har rätt att erhålla examensbetyg. Av betyget bör förutom examens art framgå ämnet för avhandlingen och avhandlingens bedömning samt övriga utförda studieprestationer. Till betyget bifogas Diploma Supplement på engelska. (Examensstadga 55 ) VI ÖVRIGT Rättelseyrkande Den studerande som anser att en av honom eller henne utförd studieprestation blivit felaktigt bedömd äger rätt att yrka på rättelse i enlighet med Universitetsförordningen 115/1998 och Tentamensinstruktionen för Åbo Akademi/ Intyg över studieprestationer Den studerande äger rätt att under studiernas gång erhålla intyg över utförda studieprestationer. Tillgodoräknande av studier Studier som har avlagts vid andra inhemska eller utländska högskolor eller vid andra läroanstalter kan räknas till godo vid avläggande av examen eller ersätta studier som hör till examen under förutsättning att de inte ingår i en annan högskoleexamen. Även studier som uppenbart har avlagts utanför examens obligatoriska omfattning kan räknas till godo vid avläggande av examen eller ersätta studier som hör till examen. Om obligatoriska eller alternativt valbara studier ersätts med andra studier bör den studerande dock uppnå målen för utbildningsprogrammet. Beslut om tillgodoräknande eller ersättande fattas av ämnets examinator när det är fråga om studieprestationer i fakultetens ämnen. Om det är fråga om prestationer i ett ämne utanför fakulteten fattas beslutet av dekanus.

23 23 För examen obligatoriska studier i språk och kommunikation som har slutförts inom ramen för en annan högskoleexamen antecknas dock i studieregistret för den aktuella examen men med värdet noll studiepoäng. Den studerande skall då avlägga andra studier enligt vad fakulteten bestämmer. De ersättande studiernas innehåll bestäms i den personliga studieplanen som skall godkännas av fakulteten. Även andra för examen obligatoriska studier än studier i språk och kommunikation som har avlagts inom ramen för en annan högskoleexamen antecknas i den studerandes prestationsregister med noll studiepoäng och ersätts av andra studier enligt vad fakulteten bestämmer. De ersättande studiernas innehåll bestäms i den personliga studieplanen som skall godkännas av fakulteten. Den studerande som är missnöjd med ovan avsedda beslut av lärare eller dekanus har rätt att få ett skriftligt beslut och kan begära rättelse i den ordning tentamensinstruktionen anger. Ikraftträdelsebestämmelser Dessa examensbestämmelser träder i kraft den Studerande som har antagits för examensstudier före dessa examensbestämmelsers ikraftträdande har rätt att enligt eget val övergå till att studera enligt dessa bestämmelser. De som inte har avlagt teologie magister-, licentiat- eller doktorsexamen före den övergår dock från och med till att studera enligt dessa bestämmelser.

B) TEOLOGIE MAGISTEREXAMEN. 1. Allmänt

B) TEOLOGIE MAGISTEREXAMEN. 1. Allmänt 1 B) TEOLOGIE MAGISTEREXAMEN 1. Allmänt Teologie magisterexamen är en högre högskoleexamen som omfattar. Rätt att avlägga teologie magisterexamen har den som avlagt lägre högskoleexamen i teologi eller

Läs mer

EXAMENSBESTÄMMELSER FÖR MATEMATISK-NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

EXAMENSBESTÄMMELSER FÖR MATEMATISK-NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN EXAMENSBESTÄMMELSER FÖR MATEMATISK-NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utöver det som stadgas i Förordning om universitetsexamina (794/2004) och i Examensstadga för Åbo Akademi (fastställd av kansler 13.5.2005)

Läs mer

Examensstadga för Aalto-universitetets högskola för kemiteknik

Examensstadga för Aalto-universitetets högskola för kemiteknik Examensstadga för Aalto-universitetets högskola för kemiteknik Godkänd av Kommittén för akademiska ärenden vid högskolan för kemiteknik 21 juni 2011. (Uppdaterad t.o.m. 1.11.2011 och 20.6.2012) 1 kapitlet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN TEOLOGISKT PROGRAM. Kandidatprogram på grundnivå, 180 högskolepoäng H1RKT

UTBILDNINGSPLAN TEOLOGISKT PROGRAM. Kandidatprogram på grundnivå, 180 högskolepoäng H1RKT UTBILDNINGSPLAN TEOLOGISKT PROGRAM Kandidatprogram på grundnivå, 180 högskolepoäng H1RKT Theological Programme Bachelor programme, 180 higher education credits Fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I SVENSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING. FFN-ordförande 2016-02-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I SVENSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING. FFN-ordförande 2016-02-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I SVENSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING FFN-ordförande 2016-02-10 1 Ämnesområde Svenska med didaktisk inriktning omfattar en helhetssyn på ämnet svenska där tyngdpunkten

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i miljövetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i miljövetenskap Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-597-14 Datum 2014-04-24 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

FINSKA. 902730.1 (2009-2010 version 1) Muntlig förmåga i finska/hf, TF

FINSKA. 902730.1 (2009-2010 version 1) Muntlig förmåga i finska/hf, TF FINSKA 902730.1 (2009-2010 version 1) Muntlig förmåga i finska/hf, TF (2 sp) Oral Finnish/Fac. of Arts & Theol. Studerande vars skolutbildningsspråk är svenska skall visa att de förvärvat sådana kunskaper

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRAFIKTEKNIK. TFN-ordförande 2007-09-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRAFIKTEKNIK. TFN-ordförande 2007-09-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRAFIKTEKNIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Forskning och utbildning är inriktade mot lokalisering, planering, utformning, drift och underhåll

Läs mer

EXAMENSINRIKTAD FORTBILDNING POLIS (YH) (45 sp) UNDERVISNINGSPLAN. Läsåret 2015 2016

EXAMENSINRIKTAD FORTBILDNING POLIS (YH) (45 sp) UNDERVISNINGSPLAN. Läsåret 2015 2016 1 EXAMENSINRIKTAD FORTBILDNING POLIS (YH) (45 sp) UNDERVISNINGSPLAN Läsåret 2015 2016 Undervisningsplanen behandlades i styrgruppen för undervisningsverksamheten den 5 maj 2015. Polisyrkeshögskolans styrelse

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

ALLMÄN TEOLOGI 1. Nedan presenteras varje delkurs som hör till de olika nivåerna inom allmän teologi.

ALLMÄN TEOLOGI 1. Nedan presenteras varje delkurs som hör till de olika nivåerna inom allmän teologi. 1 Teologiska fakulteten vid Åbo Akademi har ett examensämne som kallas Allmän teologi. Studiehelheten är ämnad för dem som avlägger fristående kurser eller vitsord, för dem som önskar studera vid det öppna

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i tillämpad elektronik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i tillämpad elektronik Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-368-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Lokal examensordning vid Umeå universitet

Lokal examensordning vid Umeå universitet Lokal examensordning vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2014-04-01 och ersätter tidigare lokal examensordning, dnr 500-2958-11. Dnr: FS 1.1.2-482-14 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

Examensbestämmelser för Åbo Akademis Teologiska fakultet

Examensbestämmelser för Åbo Akademis Teologiska fakultet EXAMENSBESTÄMMELSER 1 Examensbestämmelser för Åbo Akademis Teologiska fakultet I. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Utbildningsansvar Åbo Akademis Teologiska fakultet har till uppgift att bedriva och befrämja teologisk

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I NATIONALEKONOMI. Filosofiska fakultetsnämnden 2007-09-17

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I NATIONALEKONOMI. Filosofiska fakultetsnämnden 2007-09-17 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I NATIONALEKONOMI Filosofiska fakultetsnämnden 2007-09-17 1 Ämnesområde Nationalekonomin analyseras frågor kring hur samhället organiseras för att hushålla

Läs mer

Dnr LiU-2014-01708 IBL-2014-00133. Fastställd av Fakultetsstyrselsen för filosofiska fakulteten 2014-09-18.

Dnr LiU-2014-01708 IBL-2014-00133. Fastställd av Fakultetsstyrselsen för filosofiska fakulteten 2014-09-18. IBL-2014-00133 Allmän studieplan för forskarutbildningen i sociologi med inriktning mot arbete och arbetsliv (Sociology with a specialisation in working life studies) Fastställd av Fakultetsstyrselsen

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH89, Företagsekonomi: Examensarbete i finansiering på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Bachelor Degree Project in Financial Management Undergraduate Level, 15

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1965-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Redovisning Accounting Redovisning är ett område inom företagsekonomi som dels är inriktat på

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk Vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk Vetenskap Fastställt datum 2012-05-09 Fakultetsnämnd FNT Dnr FAK 2012/155 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Maskinelement TEMMEF00

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Maskinelement TEMMEF00 1 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Maskinelement TEMMEF00 Studieplanen är fastställd av Fakultetsstyrelsen vid Lunds Tekniska Högskola, LTH, 2007-09-24 och senast ändrad 2014-06-16 (Dnr

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1639-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Spanska Engelsk benämning: Spanish Studier i spanska bedrivs på grundnivå fördjupar den muntliga den skriftliga

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-1993-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

IV. FORSKARUTBILDNING

IV. FORSKARUTBILDNING IV. FORSKARUTBILDNING Allmänt Forskarutbildningen organiseras från och med 1.1.2012 i Doktorandprogrammet vid Teologiska fakulteten som är fakultetens interna doktorandprogram som hör till Forskarskolan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

VÄLKOMMEN! Information om fortsatta studier i TEOLOGI för fortsättning- och fördjupningskursare

VÄLKOMMEN! Information om fortsatta studier i TEOLOGI för fortsättning- och fördjupningskursare VÄLKOMMEN! Information om fortsatta studier i TEOLOGI för fortsättning- och fördjupningskursare http://www.lir.gu.se/utbildning/student-vid-institutionen/info-religion/ 2010-10-06 Marita Öhman 1 ANSÖKAN

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet,

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2016 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

Godkända vid bio- och miljövetenskapliga fakultetens fakultetsråds möte den 14 maj 2013

Godkända vid bio- och miljövetenskapliga fakultetens fakultetsråds möte den 14 maj 2013 1(8) Godkända vid bio- och miljövetenskapliga fakultetens fakultetsråds möte den 14 maj 2013 ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM PRO GRADU AVHANDLINGEN (40 SP) VID BIO- OCH MILJÖVETENSKAPLIGA FAKULTETEN ANVISNINGAR

Läs mer

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp Education BA (C) Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng PE014G Pedagogik Grundnivå (C)

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master s Programme 120 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 160/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar. Ärende. Beredning i utskott. Beslut. RSv 160/2005 rd RP 40/2005 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 160/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar. Ärende. Beredning i utskott. Beslut. RSv 160/2005 rd RP 40/2005 rd RIKSDAGENS SVAR 160/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om yrkesinriktad vuxenutbildning och av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet Ärende

Läs mer

VÄLKOMMEN! Information om fortsatta studier i TEOLOGI för fortsättnings- och fördjupningskursare

VÄLKOMMEN! Information om fortsatta studier i TEOLOGI för fortsättnings- och fördjupningskursare VÄLKOMMEN! Information om fortsatta studier i TEOLOGI för fortsättnings- och fördjupningskursare http://www.lir.gu.se/utbildning/student-vid-institutionen/inforeligion/ PLANERING AV STUDIERNA För att kunna

Läs mer

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan SGPOL. Politices kandidat. Political Science

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan SGPOL. Politices kandidat. Political Science Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Politices kandidat Programkod: Programmets benämning: SGPOL Politices kandidat Political Science Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2014:125 Utkom från trycket den 25 mars 2014 utfärdad den 13 mars 2014. Regeringen föreskriver att bilaga 2 och 3

Läs mer

Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp

Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp Additional Programme for Teacher Education, 90 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Utbildningsplan. för. Sidan 1/5. Masterprogram i historiska studier. 120 ECTS credits

Utbildningsplan. för. Sidan 1/5. Masterprogram i historiska studier. 120 ECTS credits Utbildningsplan för Masterprogram i historiska studier Master's Programme in Historical Studies Programkod: HISTO Gäller från: HT 2014 Fastställd: 2014-02-04 Värdinstitution: Historiska institutionen 120

Läs mer

Beslut Denna utbildningsplan är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2015-10-07.

Beslut Denna utbildningsplan är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2015-10-07. Utbildningsplan för Masterprogram i litteraturvetenskap Master's Programme in Literature 120.0 Högskolepoäng 120.0 ECTS credits Programkod: HPLVO Gäller från: 2016 Fastställd: 2015-10-07 Värdinstitution:

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-1492-11 Sid 1 (5) HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: ELEKTRONIK OCH DATORTEKNIK SPECIALISATION: ELECTRONIC AND COMPUTER ENGINEERING

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Allmän studieplan för didaktik vid Mälardalens högskola

Allmän studieplan för didaktik vid Mälardalens högskola 1 (11) Dnr. MDH 3.1-180/30 Allmän studieplan för didaktik vid Mälardalens högskola Gäller för alla doktorander antagna till forskarutbildningsämnet från och med 2014-09-30 Doktorander antagna före 2014-09-30

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi med inriktning utbildningsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi med inriktning utbildningsvetenskap Fastställt datum 2012-10-22 Dnr FAK 2012/160 Nämnden för utbildningsvetenskap (NUV) Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik 5 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod MATMAT05 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Valfri aktuell lärobok för kurs Matematik 5 Skriftligt prov, 4h Teoretiskt prov Bifogas Provet består av två delar.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i medicinsk basvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i medicinsk basvetenskap Sid 7/31 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i medicinsk basvetenskap U 2015/137 Studieplanen är fastställd av styrelsen för Sahlgrenska akademin den 18 mars 2011 därefter reviderad av styrelsen

Läs mer

Utbildningsplan för biomedicinprogrammet, 160 poäng

Utbildningsplan för biomedicinprogrammet, 160 poäng Utbildningsplan för biomedicinprogrammet, 160 poäng Fastställd av Styrelsen för utbildning 2003-05-07. Reviderad av Styrelsen för utbildning 2007-11-05 Utbildningsplan för Biomedicinprogrammet, 160 poäng

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-1203-14 Sid 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi Syllabus for the PhD program

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning; SFS 2016:458 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Riktlinjer för antagning till gymnasieskolan

Riktlinjer för antagning till gymnasieskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11-424/3872 SID 1 (5) 2011-04-28 Handläggare: Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Utbildningsnämnden 2011-05-23 Riktlinjer för

Läs mer

För dig som studerar till präst enligt 2013 års studieordning samt övergångsregler för den som studerat enligt tidigare utbildningsordning

För dig som studerar till präst enligt 2013 års studieordning samt övergångsregler för den som studerat enligt tidigare utbildningsordning BEHÖRIGHETSREGLER - PRÄST För dig som studerar till präst enligt 2013 års studieordning samt övergångsregler för den som studerat enligt tidigare utbildningsordning UTBILDNING TILL PRÄST För att bli präst

Läs mer

Utbildningsprogrammet i pedagogik (allmän och vuxenpedagogik)

Utbildningsprogrammet i pedagogik (allmän och vuxenpedagogik) Utbildningsprogrammet i pedagogik (allmän och vuxenpedagogik) www.helsinki.fi/ktl/svenska/studier.htm Pedagogiken som vetenskap fokuserar på människans tillväxt, utveckling och inlärning samt pedagogiska

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng (30 högskolepoäng motsvarar kurser från avancerad nivå inom socionomprogrammet) Programme for Master of Social Science with a Major

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Instruktion om studier och examination vid Hanken, Svenska handelshögskolan

Instruktion om studier och examination vid Hanken, Svenska handelshögskolan Instruktion om studier och examination vid Hanken, Svenska handelshögskolan Med stöd av Svenska handelshögskolans Examensstadga, godkänd av styrelsen 2005 med ändringar senast 10.12.2014, har rektor 27.2.2015

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i SOCIALT ARBETE Social work Studieplanen har fastställts av Fakultetsnämnden för humaniora och socialvetenskap den 3 maj 2007 (dnr CF

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM PRO GRADU-AVHANDLINGEN (40 SP) VID BIO- OCH MILJÖVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM PRO GRADU-AVHANDLINGEN (40 SP) VID BIO- OCH MILJÖVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 (9) Godkända vid Bio- och miljövetenskapliga fakultetens fakultetsråds möte den 15 juni 2015 ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM PRO GRADU-AVHANDLINGEN (40 SP) VID BIO- OCH MILJÖVETENSKAPLIGA FAKULTETEN ANVISNINGAR

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i SOCIOLOGI Sociology Studieplanen har fastställts av Fakultetsnämnden för humaniora och socialvetenskap den 14 juni 2007 (dnr CF 62-255/2007).

Läs mer

Gastronomiprogrammet. Behörighet. Examen. Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå. Utbildningsplan. 180 högskolepoäng.

Gastronomiprogrammet. Behörighet. Examen. Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå. Utbildningsplan. 180 högskolepoäng. Utbildningsplan Gastronomiprogrammet 180 högskolepoäng Programkod: SGKMV Fastställd: 2012-09-26 Fastställd av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Diarienummer: 502-1377-12 Utbildningsplanen giltig

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng 1 (8) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen för utbildning på forskarnivå i sociologi är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Stockholms

Läs mer

Bild Engelska Idrott

Bild Engelska Idrott Bild skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder,

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har tre ingångar till KPU Ett ämne i gymnasieskolan - som ska omfatta, Ett ämne

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Utbildning på forskarnivå i tyska

Utbildning på forskarnivå i tyska STOCKHOLMS UNIVERSITET Humanistiska fakultetsnämnden 2012-03-20 Institutionen för baltiska språk, finska och tyska 1(9) Allmän studieplan för Utbildning på forskarnivå i tyska Föreskrifter rörande utbildning

Läs mer

STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I N AT I O N A L E K O N O M I VID STOCKHOLMS UNIVERSITET

STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I N AT I O N A L E K O N O M I VID STOCKHOLMS UNIVERSITET STOCKHOLMS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I N AT I O N A L E K O N O M I VID STOCKHOLMS UNIVERSITET 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Nationalekonomiska

Läs mer

Utbildningsplan 1 (5) Datum 14-04-07. Programmets/ Utbildningens benämning Högre stabsofficersutbildning med militärteknisk inriktning (HSU-T)

Utbildningsplan 1 (5) Datum 14-04-07. Programmets/ Utbildningens benämning Högre stabsofficersutbildning med militärteknisk inriktning (HSU-T) Utbildningsplan 1 (5) Programmets/ Utbildningens benämning Högre stabsofficersutbildning med militärteknisk inriktning (HSU-T) Benämning på engelska Advanced Command and Staff Programme with a Military-Technology

Läs mer

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ 2013-10-24 KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ DISKUTERA Kursplanen i samhällskunskap Det här diskussionsunderlaget riktar sig till dig som undervisar i kursen samhällskunskap inom kommunal

Läs mer

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Malmö högskola / Gemensamt verksamhetsstöd Studentcentrum 1(5) September 2014 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet Språk och språkvetenskap (NY sept 2010)

Utbildningsplan för masterprogrammet Språk och språkvetenskap (NY sept 2010) Området för humaniora och teologi Utbildningsplan för masterprogrammet Språk och språkvetenskap (NY sept 2010) 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Huvudområde Inriktningar Språk

Läs mer

Statsrådets förordning om universitetsexamina

Statsrådets förordning om universitetsexamina Statsrådets förordning om universitetsexamina Given i Helsingfors den 19 augusti 2004 I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från undervisningsministeriet, föreskrivs med stöd av 7 3

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION VÄLKOMMEN! Information om RELIGIONSVETENSKAPLIG UTBILDNING för dig som läser grundkursen

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION VÄLKOMMEN! Information om RELIGIONSVETENSKAPLIG UTBILDNING för dig som läser grundkursen VÄLKOMMEN! Information om RELIGIONSVETENSKAPLIG UTBILDNING för dig som läser grundkursen http://www.lir.gu.se/utbildning/student-vid-institutionen/info-religion/ 1 Information om Vilka kurser finns i huvudområdet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i religionsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i religionsvetenskap Humanistisk fakultet, Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 53 22 E-post:maria.lofgren@adm.umu.se www.umu.se Dnr 511-786-10 Sid 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i religionsvetenskap

Läs mer

Utbildning på forskarnivå i lingvistik

Utbildning på forskarnivå i lingvistik 1(8) STOCKHOLMS UNIVERSITET Humanistiska fakultetsnämnden 2010-09-14 Institutionen för lingvistik (dnr SU 53-2359-10) Allmän studieplan för Utbildning på forskarnivå i lingvistik Föreskrifter rörande utbildning

Läs mer

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng SAHLGRENSKA AKADEMIN G2015/441 Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng Postgraduate Programme in Specialist Nursing Elderly Care 60 higher

Läs mer

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur svenska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Ämnet ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att

Läs mer

Lärare för riskutbildning behörighet A1, A2 och A del 2. 1. Yrkestitel Lärare för riskutbildning behörighet A1, A2 och A del 2

Lärare för riskutbildning behörighet A1, A2 och A del 2. 1. Yrkestitel Lärare för riskutbildning behörighet A1, A2 och A del 2 Lärare för riskutbildning behörighet A1, A2 och A del 2 1. Yrkestitel Lärare för riskutbildning behörighet A1, A2 och A del 2 2. Beskrivning av ansökan etc. För att få bedriva riskutbildning för behörighet

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRO101 Grundläggande juridisk metod, 15 högskolepoäng Legal method, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd 2011-06-16

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogik Ämnesbeskrivning

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogik Ämnesbeskrivning Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt i universietets lokala regler för utbildning på forskarnivå. I universitetets arbets-, besluts- och delegationsordningar

Läs mer

Revidering av lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå

Revidering av lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå BESLUT 1 2012-06-14 Dnr SU 2012/190 Rektor Revidering av lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå Bakgrund I samband med genomförandet av Bolognareformen 2007 beslöt universitetet

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Industriell näringslära TEKNLF00

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Industriell näringslära TEKNLF00 1 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Industriell näringslära TEKNLF00 Studieplanen är fastställd av Fakultetsstyrelsen vid Lunds Tekniska Högskola, LTH, 2007-09-24 och senast ändrad 2014-03-10

Läs mer

LATIN SPRÅK OCH KULTUR

LATIN SPRÅK OCH KULTUR LATIN SPRÅK OCH KULTUR Ämnet latin språk och kultur är till sin karaktär ett humanistiskt ämne som förenar språk- och kulturstudier. Latinet har varit modersmål och kommunikationsspråk för en stor del

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå för avläggande av juris licentiatexamen i straffrätt vid Juridiska institutionen

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå för avläggande av juris licentiatexamen i straffrätt vid Juridiska institutionen U 2013/548 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå för avläggande av juris licentiatexamen i straffrätt vid Juridiska institutionen Högskolepoäng: Forskarutbildningen för licentiatexamen motsvarar

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i utbildningssociologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i utbildningssociologi Dnr UTBVET 2013/167 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i utbildningssociologi Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2013-12-12 Studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet NATURKUNSKAP Ämnet naturkunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt med en grund i biologi, fysik, geovetenskap och kemi. I ämnet behandlas hälsa, energi och hållbar utveckling, kunskapsområden som

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i socialt arbete, 120 högskolepoäng. Master Programme in Social Work, 120 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i socialt arbete, 120 högskolepoäng. Master Programme in Social Work, 120 Higher Education Credits Dnr: 961/2006-510 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i socialt arbete, 120 högskolepoäng Master Programme in Social Work, 120 Higher Education Credits Ansvarig

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Innehåll BIBLIOTEKETS ANSVAR FÖR HÖGSKOLANS INFORMATIONSFÖRSÖRJNING... 1 BIBLIOTEKETS MEDIEPLAN... 1 FÖRVÄRVSPRINCIPER... 1 VAD

Läs mer

Urvalsgrunderna. för statens högsta ledning i ett nötskal

Urvalsgrunderna. för statens högsta ledning i ett nötskal Urvalsgrunderna för statens högsta ledning i ett nötskal Finansministeriet har i enlighet med statsrådets principbeslut om statsförvaltningens ledarpolicy tillsammans med ministerierna preciserat urvalsgrunderna

Läs mer

Att visa kunskap genom argumentation Muntlig examination inom etik

Att visa kunskap genom argumentation Muntlig examination inom etik Att visa kunskap genom argumentation Muntlig examination inom etik Kristina von Hausswolff senior universitetsadjunkt i datavetenskap, fil kand. datalogi, ämneslärare i filosofi och matematik, fil. mag.

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Johannelunds teologiska högskola Kurskod ET 304 (EG 304, EN 304)

Johannelunds teologiska högskola Kurskod ET 304 (EG 304, EN 304) Johannelunds teologiska högskola Kurskod ET 304 (EG 304, EN 304) Kursbenämning, svenska Kursbenämning, engelska Kursens högskolepoäng (hp) Kandidatuppsats i exegetik. Old or New Testament Exegesis Independent

Läs mer

Bedömningsgrunder och kriterier för examensarbete. Studenten ska för respektive omdöme:

Bedömningsgrunder och kriterier för examensarbete. Studenten ska för respektive omdöme: Bedömningsgrunder och kriterier för examensarbete. Studenten ska för respektive omdöme: Bedömningsgrunder Utmärkt Bra Tillräckligt Underkänt Självständigt planera och genomföra arbetet inom överenskomna

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i GENUSVETENSKAP Gender Studies Studieplanen är utfärdad den 3 maj 2007 (dnr CF 62-252/2007). 1 Den har senast ändrats den 23 oktober

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 8

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 8 Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 8 Arbetsområde 2. Algebra Syfte formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder. reflektera över matematikens

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Utbildningsplan Systemvetenskap, kandidat för läsåret 2016/2017

Utbildningsplan Systemvetenskap, kandidat för läsåret 2016/2017 Utbildningsplan Systemvetenskap, kandidat för läsåret 2016/ 2017 Bachelor Programme in Systems Sciences Utbildningsplanen är reviderad 2015-11-02 av Enhetschef Utbildnings- & forskningsenheten. Denna utbildningsplan

Läs mer

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Läroplanen i Gy 2011 - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Planering gymnasiet 24/11 Filmen visas 8/12 Genomgång av kunskapssyn + diskussionsfråga

Läs mer