Vad är en förmyndare? Vad innebär överförmyndarspärr och vilka konton ska vara spärrade? Vilken beloppsgräns gäller för att

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad är en förmyndare?... 37 Vad innebär överförmyndarspärr och vilka konton ska vara spärrade?... 37 Vilken beloppsgräns gäller för att"

Transkript

1 Innehåll Vilken överförmyndare ska jag vända mig till?... 3 Vad innebär godmanskap?... 4 Vad innebär förvaltarskap?... 5 Vad är skillnaden mellan godmanskap och förvaltarskap?... 6 Jag behöver ett förvaltarfrihetsbevis. Hur gör jag?... 7 Vem får ta del av handlingar?... 8 Vad krävs för att få god man eller förvaltare?... 9 Hur ansöker man om att få god man eller förvaltare och vilka handlingar krävs? Kan godmanskap anordnas i förebyggande syfte? Hur lång tid tar det att få god man eller förvaltare? Vart vänder jag mig om jag är missnöjd med min god man? Vad kan en god man hjälpa mig med? Vad kostar det att ha god man? Hur gör jag för att bli god man och vad krävs? Kan jag som anhörig bli god man? Hur blir jag entledigad som god man/förvaltare? Vad innebär överförmyndarspärr och vilka konton ska vara spärrade? Finns möjlighet för den gode mannen eller förvaltaren att få uttagskort från banken, samt internetbank/telefonbank? Vad gör jag om min huvudman har skulder? Vart vänder jag mig om jag behöver stöd i mitt uppdrag? Gåvor till/från huvudmannen? För vilka åtgärder krävs överförmyndarnämndens samtycke? Vilka sekretessregler gäller för mig som god man? Assistansersättning undertecknande av räkning? Vad gör jag när min huvudmans situation förändras? Hur gör jag för att ta ut pengar från spärrat konto? Behöver jag medgivande för att föra över pengar från spärrat konto? Hur många uppdrag får man ha? Hur länge måste jag spara mina verifikationer? Kan man vara god man/förvaltare om man har sjukersättning eller arbetslöshetsersättning? Jag är inte nöjd med min god man/förvaltare. Vad gör jag? Jag tycker inte att jag behöver en god man/förvaltare längre. Hur gör jag? För dig som är förmyndare... 37

2 Vad är en förmyndare? Vad innebär överförmyndarspärr och vilka konton ska vara spärrade? Vilken beloppsgräns gäller för att överförmyndaren ska kontrollera barnets tillgångar?... 37

3 Vilken överförmyndare ska jag vända mig till? Vilken överförmyndare som är behörig i ett ärende styrs av var personen med behov av ställföreträdare, god man eller förvaltare är folkbokförd. Om den enskilde inte är folkbokförd i Sverige är överförmyndaren där personen vistas behörig. Stockholms överförmyndare är behöriga om det inte finns någon behörig överförmyndare enligt ovan.

4 Vad innebär godmanskap? Godmanskap anordnas enligt föräldrabalken för en person som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. God man eller förvaltare ska förordnas endast om det behövs och om hjälpbehovet inte kan tillgodoses genom mindre ingripande åtgärd. Till exempel fullmakt. Godmansuppdraget skiljer sig åt beroende på omfattningen av detsamma och kan därmed innebära olika saker i olika uppdrag. Uppdraget kan omfatta enbart en av ovan nämnda delar, två eller alla tre. I de fall huvudmannen förstår vad saken gäller och kan lämna sitt samtycke bygger godmanskapet på samarbete mellan god man och huvudman. Huvudmannen har kvar sin rättshandlingsförmåga och kan vidta åtgärder som blir bindande för honom/henne såsom till exempel ge en gåva eller sälja ett hus. Åtgärder som den gode mannen vidtar för sin huvudmans räkning kräver huvudmannens samtycke. I de fall huvudmannen inte förstår vad saken gäller krävs ett läkarintyg eller liknande som intygar att huvudmannen inte förstår vad saken gäller. Gode mannen har då yttersta beslutanderätten i frågor som ligger inom ramarna för uppdraget. Tillfälligt godmanskap kan anordnas bland annat i förmyndarens ställe, till exempel om ett barn och dess förmyndare är delägare i ett och samma dödsbo eller om en ställföreträdare är jävig. God man kan även anordnas för en person som är bortavarande. Den gode mannen företräder huvudmannen i den särskilda situationen och bevakar till exempel ett arvskifte för någon som inte själv kan göra det. Enligt lag (2005:429) om god man för ensamkommande barn ska god man förordnas för ensamkommande barn. Den gode mannen ska vara barnets företrädare i olika frågor och tillvarata hans eller hennes intressen.

5 Vad innebär förvaltarskap? Om förutsättningarna är uppfyllda för godmanskap och personen bedöms vara ur stånd att vårda sig själv eller sin egendom kan förvaltarskap anordnas för personen. Huvudmannen förlorar hela eller delar av sin rättshandlingsförmåga och kan i princip inte ingå avtal med giltig verkan. Huvudmannen har i normalfallet inte heller tillgång till sina pengar. En förälder upphör att vara förmyndare för sitt barn, men har kvar vårdnaden, vid anordnat förvaltarskap.

6 Vad är skillnaden mellan godmanskap och förvaltarskap? Den stora skillnaden mellan godmanskap och förvaltarskap är rättshandlingsförmågan. En person som har en förvaltare har enbart personlig rättshandlingsförmåga vilket innebär att personen kan fatta personliga beslut såsom var man vill bo, om man vill gifta sig, rösta etc. Förvaltaren ensam beslutar i de frågor som omfattas av uppdraget.

7 Jag behöver ett förvaltarfrihetsbevis. Hur gör jag? Ett förvaltarfrihetsbevis är ett intyg som visar att en person inte har förvaltare. Ett förvaltarfrihetsbevis kan krävas om du till exempel ska bli advokat, fastighetsmäklare eller ansvarig utgivare för en periodisk skrift. Skicka eller lämna in ett personbevis från Skatteverket till överförmyndarnämnden och skriv att du ansöker om förvaltarfrihetsbevis. Överförmyndarnämnden i den kommun där du är folkbokförd utfärdar beviset.

8 Vem får ta del av handlingar? Huvudmannen har rätt att ta del av de handlingar som rör godmanskapet/förvaltarskapet och som förvaras hos överförmyndaren. En sådan rätt har även huvudmannens make/maka/sambo och de närmaste anhöriga.

9 Vad krävs för att få god man eller förvaltare? 11 kap 4 och 7 föräldrabalken anger rekvisiten, det vill säga förutsättningarna, för godmanskap respektive förvaltarskap. En person som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person kan få en god man förordnad. God man eller förvaltare ska förordnas endast om det behövs och om hjälpbehovet inte kan tillgodoses genom mindre ingripande åtgärd. Exempel på sjukdomstillstånd som kan motivera godmanskap är svåra demenssjukdomar eller sjukdomar som har lett till hjärnskador. Allmänt psykiskt dåligt mående kan inte ensamt motivera ett godmanskap utan det ska vara diagnostiserade psykiska sjukdomar. Om en person vårdas enligt lagen om psykisk tvångsvård är det en stark indikation på att den psykiska störningen är av sådant slag att den kan motivera ett godmanskap. Försvagat hälsotillstånd avser allmän ålderssvaghet eller exempelvis resttillstånd efter sjukdomar eller olyckor. Med liknande förhållande avses främst missbruksproblem eller funktionshinder som påverkar personens förmåga att fatta egna beslut eller meddela sina beslut till omvärlden. För förvaltarskap krävs förutom det ovanstående, att personen bedöms vara ur stånd att vårda sig själv eller sin egendom. Det kan till exempel röra sig om en psykiskt sjuk person som är så aktiv och omdömeslös i sitt handlande att det hotar hans ekonomi eller sociala existens. Ett släk kan vara yttre påverkan, att det är risk att personen blir lurad. Enbart omdömeslöst ekonomiskt beteende är i sig inte grund för förvaltarskap.

10 Hur ansöker man om att få god man eller förvaltare och vilka handlingar krävs? En ansökan om god man/förvaltare kan göras av den enskilde själv om han/hon fyllt 16 år, förmyndare, make eller sambo, bröstarvingar, föräldrar och syskon. Ansökan, som finns att hämta på kommunens hemsida, ska innehålla bland annat uppgift om skäl till ansökan om godmanskap, personuppgifter avseende huvudmannen, förordnandets omfattning: förvalta egendom, bevaka rätt, sörja för person etc. Till ansökan ska bifogas handlingar som styrker behovet av hjälp, till exempel ett läkarintyg, en socialtjänstutredning, skrivelse från kurator eller skrivelse från biståndsbedömare. Ansökan skickas till tingsrätten i den kommun där den enskilde är folkbokförd. Anmälan om behov av godmanskap/förvaltarskap görs till överförmyndarnämnden. Anmälan om behov kan göras av vem som helst. Socialtjänsten har en skyldighet att anmäla om de anser att någon är i behov av god man eller förvaltare. Överförmyndarnämnden utreder behovet och avgör därefter om det finns skäl att göra en ansökan hos tingsrätten. Huvudmannens samtycke krävs om annan än han/hon själv ansöker. Kan huvudmannen inte lämna samtycke krävs ett läkarintyg eller liknande som styrker behovet och att huvudmannen inte förstår vad saken gäller.

11 Kan godmanskap anordnas i förebyggande syfte? Man kan inte anordna ett förebyggande godmanskap. En förutsättning för anordnande av godmanskap är att det finns ett hjälpbehov. Finns inte det så föreligger ingen grund utan man får avvakta tills hjälpbehovet uppstår. En fullmakt kan vara ett alternativ.

12 Hur lång tid tar det att få god man eller förvaltare? Det går inte att säga hur lång tid det tar. Detta beror på omfattningen av ärendet, tillgång på gode män/förvaltare, handläggningstid för att inhämta läkarintyg, handläggningstid hos överförmyndare och tingsrätten med mera.

13 Vart vänder jag mig om jag är missnöjd med min god man? Den som är missnöjd med en god man/förvaltare kan skriva till överförmyndarnämnden och informera om detta. Överförmyndarnämnden skickar då en kopia av klagomålet till gode mannen/förvaltaren och begär samtidigt in ett yttrande från denne. Om situationen inte förbättras efter detta kan man begära att få byta sin gode man/förvaltare. Då skall detta framgå av skrivelsen med en motivering varför man vill byta och om man har något eget förslag på ny god man/förvaltare. Även en begäran om byte skickas för kännedom och yttrande till gode mannen/förvaltaren som får svara huruvida denne anser att ett byte bör ske. I de flesta fall sker byte om huvudmannen begär det. En god man/förvaltare som begär sitt entledigande har alltid rätt att frånträda sitt uppdrag men måste kvarstå tills någon ny god man/förvaltare rekryterats för uppdraget.

14 Vad kan en god man hjälpa mig med? Ett godmanskap kan omfatta följande tre delar; bevaka rätt, förvalta egendom samt sörja för person. Omfattningen får avgöras i det enskilda fallet och kan variera från att vara begränsat till att exempelvis endast avse att bevaka den enskildes rätt vid en fastighetsförsäljning till att vara helt obegränsat, d.v.s. avse alla tre delarna. I beslutet från överförmyndarnämnden framgår det vilken eller vilka delar som ingår i förordnandet. Bevaka huvudmannens rätt Att bevaka huvudmannens rätt kan tillexempel innebära: Ansöka om kontaktperson eller annat stöd. Ansöka om olika insatser som huvudmannen kan tänkas ha behov av, till exempel insatser enligt LSS, socialtjänsten, byte av bostad, ansöka om gruppboende. Överklaga beslut. Ansöka om bostadstillägg/bidrag, fondmedel. Bevaka huvudmannens rätt i ett dödsbo. Tillvarata huvudmannens intressen i avhysningsärenden Kontakta fordringsägare i syfte att göra upp amorteringsplan för skuldsanering eller med stöd av avtalslagen häva avtal. I övrigt företräda huvudmannen gentemot andra. Vid behov ombesörja överlåtelse av fastighet eller bostadsrätt. Förvalta huvudmannens egendom Uppgiften innebär förvaltning av all egendom tillhörande huvudmannen, om inte viss egendom är undantagen enligt beslutet från tingsrätten. Förvalta egendom betyder att: Sköta huvudmannens ekonomi. Ta hand om pension och bostadstillägg/bidrag. Betala räkningar. Lämna fickpengar antingen till huvudmannen själv eller till exempel vårdpersonal mot kvittens.

15 Förvalta kapital, värdehandlingar, fastigheter etc. Grundläggande för förvaltningen är enligt Föräldrabalkens kapitel 12 4 att huvudmannens medel ska: Den enskildes medel skall i skälig omfattning användas för hans eller hennes uppehälle, utbildning och nytta i övrigt. De medel som inte används för sådana ändamål skall placeras så att tillräcklig trygghet finns för deras bestånd och så att de ger skälig avkastning. I valet mellan tillräcklig trygghet och skälig avkastning har tillräcklig trygghet alltid företräde. Gode mannen/förvaltaren är dessutom redovisningsskyldig till överförmyndarnämnden vad avser den ekonomiska förvaltningen. Denna skyldighet omfattar dels avlämnandet av förteckning, dels upprättande av årsräkning samt sluträkning. Sörja för huvudmannens person Uppgiften att sörja för huvudmannens person är mycket viktig. Uppgiftens omfattning och innehåll kan inte generellt fastställas utan avgörs i det enskilda fallet. I uppgiften att sörja för person kan bland annat följande ingå: Hålla sig väl informerad om huvudmannens personliga förhållanden och underrätta sig om eventuellt behov av stöd, hjälp och omvårdnad. Vid behov utnyttja de möjligheter som erbjuds i lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Ta erforderliga kontakter med sjukvård, socialtjänst, omsorgsverksamhet, försäkringskassa etc. Samarbeta med kontaktperson om sådan finns. Uppmärksamma huvudmannens behov av sociala kontakter, fritidsverksamhet eller annan rekreation. Ha regelbundna kontakter med huvudmannen, dels per telefon och dels vid besök. Se till att huvudmannen har ett bra boende, god omvårdnad och hög livskvalitet. Ordna så att någon följer med huvudmannen till sjuk- och tandvård. Avveckla bostad. Ordna med flyttfirma när huvudmannen flyttar. I uppdraget Sörja för person ingår inte att handla mat till huvudmannen, tvätta och stryka huvudmannens tvätt, följa med på utflykter anordnande av t ex

16 vårdboendets regi, följa huvudmannen till läkare, fysiskt hjälpa huvudmannen att flytta etc.

17 Vad kostar det att ha god man? God man/förvaltare har rätt till ett skäligt arvode och ersättning för nödvändiga utgifter för uppdraget enligt 12 kap 16 föräldrabalken. Huvudregeln är att det är huvudmannen som ska betala arvodet och ersättningen. En förutsättning är att huvudmannens tillgångar överstiger 2 prisbasbelopp eller att huvudmannens inkomst före avdrag för skatt överstiger 2,65 prisbasbelopp (för årsräkningar 2015 är gränsen 3,31 prisbasbelopp). Prisbasbeloppet år 2015 är kr. I annat fall ska kommunen stå för arvodet. Om huvudmannen till viss del kommer över någon av gränserna kan endast den del som överstiger tas i anspråk för arvodet, kommunen betalar resterande del. Normalarvodet för delen sörja för person varierar bland annat beroende på om huvudmannen bor i äldreboende, gruppbostad och dylikt (11%) eller om huvudmannen bor i egen villa eller lägenhet (12,5%). För delen ekonomisk förvaltning är normalarvodet 12,5 %. Därtill tillkommer arbetsgivaravgift som varierar efter åldern på gode mannen. Ett fullt godmanskap med normalarvode och med 2 % kostnadsersättning kan kosta mellan ca och kr per år.

18 Hur gör jag för att bli god man och vad krävs? Att vara god man eller förvaltare innehåller ett stort mått av ideellt arbete. Om Du önskar få uppdrag som god man/förvaltare ska du fylla i en intresseanmälan som finns på hemsidan. Där finner du även information om vad Du ska bifoga Din intresseanmälan. Överförmyndarnämnden gör sedan några kontroller, utdrag begärs ur belastningsregistret, socialtjänstens register och kronofogden register. Därefter blir du kontaktad av överförmyndarnämnden. Enligt 11 kap. 12 föräldrabalken skall en god man/förvaltare vara rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig. Den som är underårig eller själv har förvaltare får inte vara god man eller förvaltare.

19 Kan jag som anhörig bli god man? Du som anhörig kan bli god man. Lämplighetsprövningen görs då i två steg. Först den sedvanliga prövning som alla gode män genomgår med registerkontroll samt möte på överförmyndarnämnden. Därefter görs en prövning av om det faktum att du är anhörig möter något motstånd till att du blir god man eller om det är bättre att utse någon utomstående.

20 Hur blir jag entledigad som god man/förvaltare? Begäran om entledigande görs skriftligen till överförmyndarnämnden. Viktigt att komma ihåg är att man står kvar som god man/förvaltare tills ny har utsetts.

21 Vad innebär överförmyndarspärr och vilka konton ska vara spärrade? I ett godmanskap innebär överförmyndarspärr att huvudmannens konton är spärrade för alla utom för huvudmannen själv. Andra uttag kräver huvudmannens samtycke eller överförmyndarnämndens tillstånd. Vid ett förvaltarskap kan inte heller huvudmannen, utan förvaltarens godkännande, ta ut medel från det spärrade kontot. God man ska endast ha tillgång till ett konto. Huvudmannens fickpengskonto ska endast kunna disponeras av huvudmannen. Övriga konton och placeringar ska förses med överförmyndarspärr.

22 Finns möjlighet för den gode mannen eller förvaltaren att få uttagskort från banken, samt internetbank/telefonbank? Vissa banker, till exempel Swedbank, erbjuder den möjligheten. Kontakta din bank för mer information.

23 Vad gör jag om min huvudman har skulder? Ta kontakt med inkassoföretag och hör om du kan få en sammanställning av skulderna. Du kan kontakta socialtjänsten som kan ge budget- och skuldrådgivning och du kan ansöka om skuldsanering hos kronofogden. Du kan även kontakta Växjö god man- och förvaltarförening och få tips från god man som varit i liknande situation. Hos god man- och förvaltarföreningen kan du också få en mentor.

24 Vart vänder jag mig om jag behöver stöd i mitt uppdrag? Överförmyndarnämnden kan ge svar i generella frågor. Gäller det rådgivning i ett särskilt uppdrag bör även det hållas så generellt som möjligt, då överförmyndarens uppdrag är att granska gode män/förvaltare utförande av uppdraget och risk finns att överförmyndaren får granska sig själv. Växjö god man och förvaltarförenings medlemmar har praktisk erfarenhet av godmans/förvaltaruppdraget. De ordnar bland annat caféträffar där man kan diskutera frågor kring uppdraget. Man kan också få en mentor via föreningen. Det finns även olika funktioner i samhället som kan vara till hjälp i olika frågor till exempel kommunens råd och stöd verksamhet, anhörigcenter, personliga ombud, juridisk expertis etc.

25 Gåvor till/från huvudmannen? Gäller gåvan en fastighet, bostadsrätt eller tomträtt till huvudmannen krävs överförmyndarens samtycke. Samtycke krävs även om huvudmannen enligt gåvovillkoren övertar ett betalningsansvar, ska pantsätta egendom eller utfärda revers till givaren. I ett godmanskap har huvudmannen kvar sin rättshandlingsförmåga varför, om han/hon förstår vad saken gäller, givande av gåva är en fullt giltig rättshandling och den blir bindande för huvudmannen. Den gode mannen får inte ge bort sin huvudmans egendom eller avstå från arv eller testamente. Undantag är personliga gåvor såsom julklappar eller födelsedagspresenter vilka ska vara rimliga i förhållande till huvudmannens övriga tillgångar.

26 För vilka åtgärder krävs överförmyndarnämndens samtycke? För nedan angivna åtgärder krävs överförmyndarnämndens samtycke (om huvudmannen inte förstår vad saken gäller och inte kan godkänna nämnd åtgärd själv): Uttag från överförmyndarspärrat konto fastighets- och bostadsrättsköp/försäljning olika placering av tillgångar, till exempel köp av aktier godkännande av arvskifte avstående av arv avtal om sammanlevnad i oskiftat dödsbo använda enskilds inkomster till understöd åt anhörig eller annan person som står huvudmannen nära upptagande av lån driva rörelse som medför bokföringsskyldighet

27 Vilka sekretessregler gäller för mig som god man? God man är inte anställd och lyder därmed inte under offentlighets- och sekretesslagens regler om till exempel tystnadsplikt och utlämnande av handlingar. En god man ska dock agera för sin huvudmans bästa och har en moralisk tystnadsplikt. Vårdslös hantering av personuppgifter kan leda till att man inte lägre anses lämplig för uppdraget och kan entledigas av överförmyndaren. Skadeståndsansvar kan uppkomma om huvudmannen lider ekonomisk skada på grund av gode mannens agerande.

28 Assistansersättning undertecknande av räkning? Som god man/förvaltare kan du underteckna räkning avseende assistansersättning om det kan anses ingå i uppdraget och undertecknandet görs i så fall på heder och samvete. Om god man/förvaltare dock undertecknar aktuell räkning på heder och samvete och lämnade uppgifter inte är korrekta kan de dömas för vårdslöshet eller osann försäkran, 15 kap. 10 Brottsbalken. Räkning bör därför endast undertecknas om man verkligen kan intyga hur många timmars assistans den enskilde fått. Försäkringskassan får finna andra lösningar då gode mannen/förvaltaren inte kan fullgöra detta.

29 Vad gör jag när min huvudmans situation förändras? Om situationen för huvudmannen förändras och ditt uppdrag ser annorlunda ut är du skyldig att meddela detta till överförmyndarnämnden Huvudmannen ska alltid ha så lite ingripande åtgärder som möjligt. Det innebär att om huvudmannen inte längre har behov av god man så måste du meddela överförmyndarnämnden om det. Om huvudmannen avlider ska du meddela överförmyndarnämnden.

30 Hur gör jag för att ta ut pengar från spärrat konto? För att få tillgång till de pengar som finns på spärrade konton krävs överförmyndarens medgivande. Medgivandet får du genom att ansöka om uttag från spärrat konto. Du hittar ansökningsblankett på vår blankettsida. På ansökan ska framgå från vilket konto pengarna ska tas ut, summan på det begärda uttaget och vad pengarna ska användas till. Huvudmannes samtycke: Om det enligt läkarintyget framgår att huvudmannen förstår vad saken gäller, ska huvudmannen lämna sitt samtycke genom att skriva under ansökan. Samtycke krävs inte vid uttag för löpande utgifter. Vid förvaltarskap krävs aldrig huvudmannens samtycke och underskrift, inte heller om det gäller en underårig som är yngre än 16 år. Underlag, kvittenser eller verifikat: Underlag för uttaget ska bifogas uttagsansökan. Överförmyndarnämnden kan också begära in kvitton efter att inköpet är genomfört. Uttag för arvode: Du behöver inte ansöka om uttag från spärrat konto för att ta ut arvodet (om huvudmannen ska betala för detta). Arvodesbeslutet gäller som uttagsmedgivande. Underhållsskyldighet för föräldrar: Överförmyndaren ger inte uttagsmedgivande för sådant som ingår i underhållsskyldigheten för föräldrar.

31 Behöver jag medgivande för att föra över pengar från spärrat konto? Medgivande krävs inte från överförmyndaren för att föra över pengar från ett spärrat konto till ett annat konto, så länge det finns spärr på kontot du för över till.

32 Hur många uppdrag får man ha? Det finns ingen gräns för hur många uppdrag man får ha som god man eller förvaltare. Det viktiga är det finns tillräckligt med tid för att utföra alla uppdrag. Däremot är det viktigt att komma ihåg att om den gode mannen/förvaltaren på egen begäran vill sluta sina uppdrag, så måste han eller hon kvarstå tills överförmyndaren hittat nya gode män/förvaltare som kan ta över uppdragen. Om detta behöver ske med kort varsel kan det bli svårt att hitta flera gode män/förvaltare på samma gång.

33 Hur länge måste jag spara mina verifikationer? När uppdraget har upphört ska en god man/förvaltare spara räkenskaper, verifikationer och andra handlingar som rör uppdraget till dess klagotiden på tre år gått till ända. Därefter ska dessa handlingar överlämnas till huvudmannen, till ev ny god man eller huvudmannens dödsbo.

34 Kan man vara god man/förvaltare om man har sjukersättning eller arbetslöshetsersättning? Hör med Försäkringskassan eller din A-kassa vad som gäller för just din situation. Att vara god man eller förvaltare är ett i huvudsak ideellt uppdrag och inte en anställning hos kommunen. Det är huvudmannen som är uppdragsgivare. Arvodet för utfört uppdrag kommer en gång om året, ett år i efterskott och kan variera från år till år beroende på hur uppdraget förändras.

35 Jag är inte nöjd med min god man/förvaltare. Vad gör jag? Den som är missnöjd med en god man/förvaltare kan skriva till överförmyndarnämnden och informera om detta. Överförmyndarnämnden skickar då en kopia av klagomålet till gode mannen/förvaltaren och begär samtidigt in ett yttrande från denne. Om situationen inte förbättras efter detta kan man begära att få byta sin gode man/förvaltare. Då skall detta framgå av skrivelsen med en motivering varför man vill byta och om man har något eget förslag på ny god man/förvaltare. Även en begäran om byte skickas för kännedom och yttrande till gode mannen/förvaltaren som får svara huruvida denne anser att ett byte bör ske. I de flesta fall sker byte om huvudmannen begär det. En god man/förvaltare som begär sitt entledigande har alltid rätt att frånträda sitt uppdrag men måste kvarstå tills någon ny god man/förvaltare rekryterats för uppdraget.

36 Jag tycker inte att jag behöver en god man/förvaltare längre. Hur gör jag? Om en god man eller förvaltare inte längre behövs, ska godmanskapet eller förvaltarskapet upphöra. Eftersom godmanskap grundas på huvudmannens samtycke, så ska det avslutas om samtycke inte längre finns, då huvudmannen själv begär att godmanskapet ska upphöra. Ansökan om upphörande skickas till tingsrätten vilka fattar beslut om upphörande. Det bör noteras att den gode mannen inte kan avsluta godmanskapet. Däremot kan en god man bli utbytt om han önskar, men han måste kvarstå tills överförmyndaren har funnit en ny god man som kan överta godmanskapet.

37 För dig som är förmyndare Vad är en förmyndare? Barn under 18 år är omyndiga. Den person som har den rättsliga vårdnaden, ofta en förälder, företräder barnet i rättsliga sammanhang. Om barnet mister en av sina föräldrar så fortsätter den kvarvarande att vara ensam förmyndare. Om båda föräldrarna är döda eller av annan orsak inte kan vara förmyndare för sitt barn ska tingsrätten utse en särskilt förordnad vårdnadshavare. Den som har förordnats till vårdnadshavare blir automatiskt förmyndare för barnet om inte tingsrätten beslutat annorlunda. I vissa fall kan tingsrätten vid behov förordna en medförmyndare om förmyndaren inte själv kan klara förmynderskapet. Vad innebär överförmyndarspärr och vilka konton ska vara spärrade? En omyndigs tillgångar ska i vissa fall vara spärrade. Spärr innebär att barnets konton är spärrade för uttag och för att ta ut pengar krävs tillstånd från överförmyndaren. Om barnet fått pengar överstigande ett (1) prisbasbelopp och det rör sig om försäkringsersättning, arv, testamente eller gåva ska pengarna utbetalas till ett konto med spärr. Detta kan även gälla lägre belopp om det finns villkor om spärr. På barnets myndighetsdag ska banken ta bort spärren så att pengarna blir tillgängliga för kontoinnehavaren, såvida det inte finns andra villkor. Vilken beloppsgräns gäller för att överförmyndaren ska kontrollera barnets tillgångar? Om barnets samlade tillgångar överstiger åtta (8) gånger gällande prisbasbelopp, ska föräldrarnas förvaltning av förmögenheten kontrolleras av överförmyndaren. Föräldrarna är skyldiga att meddela överförmyndaren när så skett. Därefter redovisar föräldrarna barnets tillgångar till överförmyndaren varje år. I vissa fall, om det finns särskilda skäl för det, kan överförmyndaren besluta att föräldrarna helt ska befrias från redovisningsskyldigheten

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Överförmyndarens stämpel: 1 (5) Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare (Information om behörig anmälare, sist i detta dokument) 1. Person

Läs mer

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade 1 (5) Information till blankett Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för

Läs mer

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltning Information om Ansökan/anmälan, se sista sidan Datum... Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Avseende behov av god man eller förvaltare enligt 11 kap

Läs mer

God Man. Förvaltare. Förmyndare

God Man. Förvaltare. Förmyndare Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God Man Förvaltare Förmyndare Överförmyndaren är en tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare och förmyndare.

Läs mer

Södertörns ÖVERFÖRMYNDARNÄMND i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö

Södertörns ÖVERFÖRMYNDARNÄMND i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö God man Vad är en god man? En god man är en person som inte är knuten till något företag eller myndighet. En god man kan ses som ett biträde för en hjälpbehövande en representant och samordnare av tjänster

Läs mer

Ansökan om god man/förvaltare

Ansökan om god man/förvaltare Introduktion Anvisningar till ansökan om god man eller förvaltare Ansökan ska skickas till: Stockholms tingsrätt Aktuariekontoret Box 8307 104 20 Stockholm Ansökan kan gälla antingen godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken

Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken 1 (5) Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Endast den enskilde och dennes närmsta anhöriga har rätt att ansöka (se mer information sist i dokumentet) OBS! Ansökan ska skickas

Läs mer

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig).

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig). ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11

Läs mer

Information om överförmyndarens verksamhet och gode mannens uppdrag

Information om överförmyndarens verksamhet och gode mannens uppdrag Information om överförmyndarens verksamhet och gode mannens uppdrag En informationsbroschyr från Överförmyndaren i Tingsryds kommun om verksamheten och gode män och förvaltare. Överförmyndarverksamheten

Läs mer

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan).

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär Innehåll Introduktion 4 Att göra till att börja med 5 Dina uppgifter 6 Bevaka rätt

Läs mer

Riktlinjer fö r arvöde öch ersa ttning till sta llfö retra dare

Riktlinjer fö r arvöde öch ersa ttning till sta llfö retra dare Riktlinjer fö r arvöde öch ersa ttning till sta llfö retra dare Överförmyndarnämnden i Växjö kommun Tillämpas från 2016-01-01 1. Rätt till arvode och ersättning Ställföreträdare har rätt till skäligt arvode

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Kalenderår. Personnummer

Kalenderår. Personnummer 1(4) ÅRSRÄKNING OMYNDIG Överförmyndarnämnden Skicka blanketten före den 1 mars till Kalenderår Omyndig Vistelseadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Förmyndare (även riktnummer) adress Mobiltelefon

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016.

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE 2016 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling av verksamheten.

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

Välkommen som god man/förvaltare

Välkommen som god man/förvaltare Välkommen som god man/förvaltare Detta är en informationsskrift om godmanskap/förvaltarskap m m Överförmyndarkontoret Innehållsförteckning Välkommen... 3 Att vara god man/förvaltare... 4 Dina första uppgifter...

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Arvode till förmyndare och gode män upphörande av bestämmelse från 1 januari 2016 Dnr 2015/503-003

Arvode till förmyndare och gode män upphörande av bestämmelse från 1 januari 2016 Dnr 2015/503-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 20 (25) 2015-12-14 Kf Ks 389 Arvode till förmyndare och gode män upphörande av bestämmelse från 1 januari 2016 Dnr 2015/503-003 Överförmyndaren har i skrivelse 19

Läs mer

Frågor och svar. Index. Vad innebär godmanskap? Vad innebär förvaltarskap? Vad är skillnaden mellan godmanskap och förvaltarskap?

Frågor och svar. Index. Vad innebär godmanskap? Vad innebär förvaltarskap? Vad är skillnaden mellan godmanskap och förvaltarskap? Frågor och svar Här hittar du svar på vanliga frågor gällande överförmyndarverksamheten och ställföreträdarens roll i Linköpings kommun. Index Allmänna frågor om godmanskap och förvaltarskap Vad innebär

Läs mer

Gode mannens och förvaltarens uppdrag

Gode mannens och förvaltarens uppdrag Gode mannens och förvaltarens uppdrag Ditt uppdrag som god man eller förvaltare Som god man eller förvaltare företräder du en person som behöver hjälp med att sköta sina ekonomiska, juridiska och personliga

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Information om godmanskap och förvaltarskap

Information om godmanskap och förvaltarskap Överförmyndaren i Tingsryds kommun Information om godmanskap och förvaltarskap Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken (Lag 1949:381). Personer som på grund av sjukdom,

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Innehåll 1. VEM FÅR VARA GOD MAN ELLER FÖRVALTARE... 3 2. SKILLNADEN MELLAN GOD MAN OCH FÖRVALTARE... 3 3. DINA FÖRSTA UPPGIFTER... 3 4. DINA ÖVRIGA UPPGIFTER OCH SKYLDIGHETER...

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

godmanskap & förvaltarskap

godmanskap & förvaltarskap godmanskap & förvaltarskap Överförmyndaren I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndaren utövar tillsyn över förmyndare, gode män och förvaltare. Syftet med

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn

Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn Malmö stad Sociala resursförvaltningen Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn Vad betyder förmyndare? Vem kan vara förmyndare? Vad betyder vårdnadshavare? Vad betyder särskilt förordnad

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl

Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl 1 Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl Överförmyndarnämnden är en tillsynsmyndighet som ansvarar för tillsyn över ställföreträdares förvaltning.

Läs mer

Vanliga frågor om ställföreträdarskap för vuxna

Vanliga frågor om ställföreträdarskap för vuxna Vanliga frågor om ställföreträdarskap för vuxna Att få god man eller förvaltare Vad gör en god man? Vem kan få en god man? Måste jag ha en god man eller kan jag få hjälp ändå? Hur gör jag för att ansöka

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

skuldkollens ordlista

skuldkollens ordlista skuldkollens ordlista en ordlista om skulder och krediter Vår vardagsekonomi är full av ord som kan kännas svåra och främmande. Det är lätt att känna sig osäker och maktlös inför till exempel avtalens

Läs mer

God man & förvaltare

God man & förvaltare God man & förvaltare Överförmyndaren I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndarnämnden i Uppsala är gemensam för Uppsala, Östhammar, Tierp, Knivsta, Heby och

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Delegationsordning för överförmyndarnämnden Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Antagen av den gemensamma överförmyndarnämnden 2011-03-31 39 Reviderad 2011-05-05 50-51, Reviderad 2012-05-14

Läs mer

LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Överförmyndarnämnden i Lund

LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Överförmyndarnämnden i Lund LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Överförmyndarenheten, Stortorget 1, plan 4, kl. 13.30 16.00 Ledamöter: Göran Brinck (M), ordförande Solveig Ekström Persson (S), ledamot Sonja Lindlöf

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar; SFS 2010:1122 Utkom från trycket den 28 september 2010 utfärdad den 10 september 2010. Regeringen föreskriver

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) V å r Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS är ett komplement till andra lagar och innebär inte någon inskränkning i de rättigheter som andra lagar även kan ge till funktionshindrade

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

Behövs en god man eller räcker det med mindre ingripande åtgärder? analys

Behövs en god man eller räcker det med mindre ingripande åtgärder? analys 1 Behövs en god man eller räcker det med mindre ingripande åtgärder? analys Målet i Högsta domstolen gällde anordnande av godmanskap för en 33-årig man som anförde att han hade en sjukdom som innebar att

Läs mer

Tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsförordning Tryckfrihetsförordning SFS nr: 1949:105 Utfärdad: 1949-04-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:1049 Omtryck: SFS 2002:908 2 kap. Om allmänna handlingars offentlighet 1 Till främjande av ett fritt meningsutbyte

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LINNÄS

VÄLKOMMEN TILL LINNÄS VÄLKOMMEN TILL LINNÄS Linnäs är ett boende för korttidsvård för rehabilitering och avlastning Senast reviderad 2014-03-25 2 (6) 3 (6) OM LINNÄS Linnäs är en avdelning på vård- och omsorgsboendet Vätterngården

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Överförmyndarförvaltningen

Överförmyndarförvaltningen Överförmyndarförvaltningen Praktik för Masterprogrammet i offentlig förvaltning HT-2010, Max Carp Samuelsson Inledning Jag har utfört min praktik vid Överförmyndarförvaltningen i Göteborg. Överförmyndarförvaltningen

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare Riktlinje 2015-12-10 Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare ÖFM 2015/0070 Antagen av överförmyndarnämnden den 10 december 2015. Riktlinjen ersätter Riktlinjer för arvoden till gode män och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms beslut den 20 januari 2014 i ärende AdmD 701-2013,

Läs mer

1(15) Överförmyndarnämndens delegationsordning. Styrdokument

1(15) Överförmyndarnämndens delegationsordning. Styrdokument 1(15) Styrdokument 2(15) Styrdokument Dokumenttyp Delegationsordning Beslutad av Överförmyndarnämnden 2015-09-29, 21 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(15) Innehållsförteckning...4 Jäv eller

Läs mer

Ansökan om god man eller. Förvaltare. Information från. Hjälpbehov

Ansökan om god man eller. Förvaltare. Information från. Hjälpbehov Information från Ansökan om god man eller förvaltare Den som behöver hjälp kan själv ansöka om god man eller förvaltare. Även maka/make, föräldrar, barn, sambo, god man, förvaltare och överförmyndaren

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om uppdragsavtal och omsorgsplikt. Prövning av om fastighetsmäklaren skriftligen har bekräftat anmälarens uppsägning

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende

omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende Gävle kommun har en övre gräns för hur mycket omvårdnaden får kosta varje person per månad. Det kallas maxtaxa

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om svenskt medborgarskap; SFS 2001:82 Utkom från trycket den 13 mars 2001 utfärdad den 1 mars 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Förvärv av svenskt medborgarskap

Läs mer

Ändringsanmälan 911. Handelsbolag 1 (6) 1. Organisationsnummer Företagsnamn

Ändringsanmälan 911. Handelsbolag 1 (6) 1. Organisationsnummer Företagsnamn 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ändringsanmälan 911 Handelsbolag 1 (6) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i original. Skicka

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare

Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare I denna informationsbroschyr finner du vilka krav som ställs för att kunna bli god man/förvaltare och vad det innebär att vara

Läs mer

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-02 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Ansökan om medgivande att fullgöra

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Välkommen till Försäkringskassan Den här broschyren tar kortfattat upp vilka förmåner som finns från socialförsäkringen när det gäller tandvård. Bland annat kan du läsa om tandvårdsbidragen,

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

Frågeformulär för etablerade förhållanden och medföljande barn

Frågeformulär för etablerade förhållanden och medföljande barn Inkom Migrationsverket Frågeformulär för etablerade förhållanden och medföljande barn Din partner (och barn) har ansökt om tillstånd för att bosätta sig i Sverige. Vi börjar handläggningen av ansökan genom

Läs mer

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening 1(5) STADGAR Sammanträdesdatum 2016-xx-xx Stadgar för Stenby Samfällighetsförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun:

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende

Socialstyrelsens författningssamling. Socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende SOSFS (S) Föreskrifter och allmänna råd Socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Fritidshem Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Placering i fritidshem I den här broschyren får du information om hur du ansöker om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Utlåtande 2006:175 RVII (Dnr 325-3394/2006) Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Överenskommelsen

Läs mer

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-09-08, 222 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

lpt-domar Barns röster i tvångsvård och tvångsåtgärder / barns röster

lpt-domar Barns röster i tvångsvård och tvångsåtgärder / barns röster Barns röster i lpt-domar Förvaltningsrätterna ska, som oberoende kontrollinstans, pröva beslut om tvångsvård. Barnombudsmannen har undersökt hur barnets åsikter redovisas i förvaltningsrättens beslut.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård; SFS 2000:353 Utkom från trycket den 7 juni 2000 utfärdad den 25 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Mål förvaltningsrätt

Mål förvaltningsrätt Mål förvaltningsrätt Få kunskap om de regler som styr myndighetens dagliga arbete. Vi kommer särskilt att fokusera på tjänsteanteckningar, förelägganden och bevisbördan. Juridiska verktygslådan. Förvaltningsjuridik

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer