Försämrad arbetsmiljö på Migrationsverket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Försämrad arbetsmiljö på Migrationsverket"

Transkript

1 Försämrad arbetsmiljö på Migrationsverket

2 JUSEKS VILL ATT: KOMPETENSFÖRSÖRJNING SKA SÄKERSTÄLLAS Migrationsverket har rekryterat väldigt många nya medarbetare och kommer med stor sannolikhet att behöva rekrytera många även under 2016 och Det är nödvändigt att Migrationsverket har en väl fungerande rekryteringsstrategi och ett bra introduktionsprogram till nya medarbetare. MIGRATIONSVERKETS ORGANISATION PRÄGLAS AV ARBETSRO OCH STABILITET Jusek ser behov att arbeta mer långsiktigt för en hållbar organisation och verksamhetsutveckling. Planerade förändringar i arbetssätt ska förberedas i arbetsgrupper så medarbetare ges möjlighet till inflytande och framförhållning inför förändringar. Jusek vill även öka medarbetarnas möjligheter att påverka sin arbetssituation. PLANERING AV ARBETSTID SKER PÅ ETT PROFESSIONELLT SÄTT Jusek anser att det är viktigt att rätt person gör rätt sak och att det är verksamhetens behov som styr arbetstidsförläggningen. Om arbetstider måste ändras ska man ha framförhållning. För den enskilda medarbetaren är det viktigt att kunna kombinera arbetsliv och privatliv samt att det finns tid för återhämtning. Ofrivillig övertid ska undvikas genom noggrann planering av arbetstider. DIALOG CHEF MEDARBETARE I VARDAGEN FÖRBÄTTRAS Jusek vill uppmana chefer och medarbetar att våga prata mer om arbetsbelastning och vad kan man göra för att förbättra arbetsmiljön. Viktigt att ta upp arbetsmiljöfrågorna i samband med introduktion till nyanställda. Migrationsverket har anställt många nya chefer och arbetsledare. Det är viktigt att cheferna känner sig trygga och kan få stöd. Jusek vill även se att man säkerställer förutsättningar för chefer att vara tillgängliga för medarbetare. Närvaro och stöd i vardagen har stor betydelse för hur medarbetarna klarar av sina arbetsuppgifter på bästa sätt. Vi får inte glömma bort att de flesta medarbetare har utmaningar i bemötandet av människor all fokus kan inte vara kring produktion. ÖKAD SPECIALISERING I PROCESSERNA SES ÖVER En ökad specialisering av rollerna skulle öka rättssäkerheten och ge personalen ökad trygghet i sitt beslutsfattande. När man renodlar arbetsuppgifterna utnyttjas kompetenserna på rätt sätt. Detta kan även vara ett sätt att skapa fler karriärvägar på myndigheten. Det är viktigt att eventuella förändringar görs i dialog med medarbetarna och de fackliga organisationerna. KOMPENSATIONSFORMER I SAMBAND MED FÖRTROENDEARBETSTID SES ÖVER De flesta anställda på Migrationsverket har från och med hösten 2015 arbetat tidsmässigt mycket mer än normalt. Detta gäller även anställda med förtroendearbetstid. Möjligheterna att själv justera sin arbetstid har varit obefintliga under denna period. Utifrån svaren i enkäten vill Jusek att kompensationsformer rörande anställda med förtroendearbetstid ses över och att detta sker i dialog med de lokala fackliga organisationerna.

3 Försämrad arbetsmiljö på Migrationsverket Hösten 2015 kommer att gå till historien. Flyktingströmmarna till Europa och Sverige har påverkat hela samhället. För personalen på Migrationsverket är det uppenbart. Arbetsbelastningen har ökat. Många upplever negativ stress och psykisk påfrestning. Vår enkät till medlemmar på Migrationsverket har engagerat. Det är många som har lämnat frisvar och berättat om sin vardag. Tydligt är att det finns en stor frustration över de snabba förändringarna i både politiken och organisationen. Ledningen för Migrationsverket har varit dålig på att kommunicera fattade beslut och chefer har inte varit tillgängliga för att samtala med medarbetarna. Av enkätsvaren ser vi att det höga inflödet av flyktingar har inneburit att våra medlemmar arbetar mer än tidigare. Ungefär hälften arbetar nu övertid en typisk arbetsvecka och var femte medlem har jobbat 6-10 timmar övertid i veckan under hösten. Under oktober månad uppger 17 procent att de arbetat 11 timmar övertid eller mer en normala arbetsvecka. Denna arbetsbelastning har bidragit till att de psykiska påfrestningarna och den negativa stressen har tagit fart och att drygt fyra av tio medlemmar har fått ett försämrat välbefinnande i arbetet under den här perioden. Det har också inneburit ökade svårigheter att få balans i livet. Sex av tio som upplever en oro över att kommande förändringar kan leda till att de känner sig tvungna att söka sig till en ny arbetsgivare. Samtidigt svarar hela 40 procent att de inte pratar alls med sin närmaste chef om arbetsbelastningen. I svåra tider är det löpande stödet från den närmsta chefen kanske än mer viktig än under normal förhållanden. Enkäten visar också att medlemmarna tror att regeringens politiska omsvängning kommer att bidra till att minska inflödet av flyktingar, men att den samtidigt kommer att bidra till en ökad arbetsbelastning på Migrationsverket. Det är framför allt beslutet om tillfälliga uppehållstillstånd som förväntas öka de anställdas arbetsbelastning och bidra till ökad negativ stress. Även beslutet att införa tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar påverkar arbetet. Från Juseks sida vill vi nu i konstruktiv och professionell anda arbeta partsgemensamt för att få ner arbetsbelastningen och för att skapa en tydlighet i organisationen. Därför är lokal samverkan viktig.

4 Arbetssituation ANTAL ARBETADE TIMMAR HÖSTEN % 80% 60% 40% 20% 8% 19% 29% 31% 17% 20% 28% 23% 15% 21% 30% 25% 8% 15% 30% 34% 11 eller fler timmar mer 6-10 timmar mer 1-5 timmar mer Lika många timmar Färre timmar 0% Sep Okt Nov Dec Omkring 20 procent av Juseks medlemmar på Migrationsverket som uppger att de en genomsnittlig vecka under hösten 2015 arbetat 6-10 timmar mer än sin normala arbetstid. Cirka 30 procent har arbetat 1-5 timmar mer. Under oktober månad uppger 17 procent att de arbetat 11 timmar eller fler över sin normalarbetstid. Under november gick den siffran ner till 15 procent och i december var man nere i åtta procent, samma siffra som vid periodens början. HAR DU UPPLEVT NEGATIV STRESS/PSYKISK PÅFRESTNING ÖVER DIN ARBETSSITUATION UNDER DET SENASTE ÅRET? ANTAL PROCENT Vet inte/vill inte uppge 14 4% Ja, dagligen 56 14% Ja, varje vecka % Ja, varje månad 60 15% Ja, varannan månad 16 4% Ja, men mer sällan 84 21% Nej, aldrig/i princip aldrig 50 13% Total % Under 2015 upplevde många negativ stress/psykisk påfrestning över sin arbetssituation. Det var 43 procent som upplevde detta varje vecka eller dagligen. Av dessa uppgav en tredjedel att de kände negativ stress/psykisk påfrestning varje dag. Det var 13 procent som uppgav att de inte upplevt negativ stress/psykisk påfrestning det senaste året. HUR DE ANSTÄLLDA MÅR PÅ ARBETET ANTAL PROCENT Vet inte/vill inte uppge 40 10% Mycket sämre 45 11% Sämre % Någorlunda oförändrat % Bättre 15 4% Mycket bättre 8 2% Total % Höstens ansträngda läge på Migrationsverket har påverkat Juseks anställda negativt. Många, 42 procent, uppger att de har mått sämre eller mycket sämre under hösten jämfört med tidigare under året.

5 Arbetsmiljön har försämrats Jusek frågade om orsakerna till varför medlemmarna har mått sämre under hösten. De vanligaste svaren var snabba och otydliga förändringar i arbetet utanför den anställdes kontroll, ökad arbetsbelastning eller fler arbetade timmar och ovisshet om vilka förändringar som kan komma. ORSAKER TILL ATT DU MÅTT SÄMRE Snabba och/eller otydliga förändringar i arbetet utanför min kontroll 84% Ökad arbetsbelastning eller fler arbetade timmar Ovisshet om vilka förändringar som kan komma Försämrade möjligheter att ha balans mellan arbetsliv och familjeliv eller privatliv 59% 72% 70% Försämrat löpande stöd i mitt arbete 43% Förändringar i möjligheten att agera i enlighet med mina värderingar 26% Annat 14% Omvärldens attityd till Migrationsverket och mitt arbete Frågor kopplade till samverkan med andra aktörer såsom polis eller frivilligorganisationer 7% 13% Det ökade flödet av ärenden är en viktig orsak till att många medarbetare upplever stress. 67 procent uppger att det bland annat beror på detta men även på brist på tydligt ledarskap, sämre kommunikation och långsiktighet i arbetet. De snabba förändringarna tas också upp som en källa till oro, förändringar som man tror kommer att medföra merarbete senare i processen. ORO INFÖR FRAMTIDA FÖRÄNDRINGAR KÄNNER DU ORO INFÖR ATT DET SKULLE KUNNA KOMMA FÖRÄNDRINGAR I DIN ARBETSSITUATION SOM SKULLE INNEBÄRA ATT DU KÄNDE DIG TVUNGEN ATT BYTA ARBETE? ANTAL PROCENT Vet inte/vill inte uppge 22 6% Ja, i begränsad utsträckning % Ja, i hög utsträckning 92 23% Nej, i princip inte alls % Total % Det är 58 procent som uppger att det känner oro över eventuella förändringar i arbetssituationen som gör att de känner sig tvungna att byta jobb. Samtidigt är det hela 39 procent som inte pratar regelbundet med sin närmsta chef om arbetsbelastningen (Se nedan). Det är 38 procent som talar med sin chef minst en gång i månaden om sin arbetsbelastning.

6 PRATAR DU REGELBUNDET MED DIN NÄRMASTE CHEF OM DIN ARBETSBELASTNING? ANTAL PROCENT Vet inte/vill inte uppge 18 5% Nej % Ja, minst någon gång i månaden % Ja, men mer sällan än en gång i månaden 69 18% Total % Av det som svarat på enkäten uppger 52 procent att de inte upplever att högsta ledningen har förståelse för medarbetarnas arbetssituation. 30 procent svarar ja på frågan. KÄNNER DU ATT HÖGSTA LEDNINGEN VISAR FÖRSTÅELSE FÖR MEDARBETARNAS ARBETSSITUATION? ANTAL PROCENT Vet inte/vill inte uppge 68 17% Ja % Nej % Total %

7 Frågor politik Under hösten 2015 genomfördes stora förändringar i migrationspolitiken. Syftet var att Sverige skulle få ett andrum i mottagandet. Jusek har frågat om hur den förändrade politiken bedöms påverka anställda på Migrationsverket och hur de anställda tror att besluten kommer att påverka migrationen till Sverige. PÅVERKAN PÅ DIN EGEN ARBETSBELASTNING Ett beslut som fattats som innebär att företag som kör tåg, färjor och bussar in i Sverige ska stoppa passagerare utan ID-handlingar. En ny flyktinglag som innebär att kommuner tvingas att ta emot flyktingar. Begränsa rätten till anhöriginvandring för skyddsbehövande med tidsbegränsade tillstånd. Ett förslag är uppehållstillstånd på grund av synnerligen/särskilt ömmande omständigheter ersätts av en bestämmelse som medger uppehållstillstånd av humanitära skäl i vissa mycket begränsade undantagsfall. Tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar. Ja, minska Nej, oförändrad Ja, öka 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Beslutet att införa tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar kommer att öka den egna arbetsbelastningen tror 51 procent av de som har svarat på enkäten. Beslutet om att företag som kör tåg, färjor och bussar in i Sverige ska stoppa passagerare utan ID-handlingar kommer att minska migrationen till Sverige. Det bedömer 77 procent av de svarande. Även beslutet om att begränsa rätten till anhöriginvandring och beslutet om att införa tids begränsade uppehållstillstånd kommer att minska migrationen, bedömer de svarande. PÅVERKAN PÅ MIGRATIONEN TILL SVERIGE Ett beslut som fattats som innebär att företag som kör tåg, färjor och bussar in i Sverige ska stoppa passagerare utan ID-handlingar. En ny flyktinglag som innebär att kommuner tvingas att ta emot flyktingar. Begränsa rätten till anhöriginvandring för skyddsbehövande med tidsbegränsade tillstånd. Ett förslag är uppehållstillstånd på grund av synnerligen/särskilt ömmande omständigheter ersätts av en bestämmelse som medger uppehållstillstånd av humanitära skäl i vissa mycket begränsade undantagsfall. Tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar. Ja, minska Nej, oförändrad Ja, öka 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

8 Jusek frågade om de politiska besluten kommer att påverka kollegornas arbetsrelaterade psykiska påfrestning/negativa stress. Det som sticker ut är beslutet om att införa tidsbegränsade uppehållstillstånd. Det är 58 procent som tror att deras kollegor kommer att påverkas negativt av detta. Även beslutet om att begränsa rätten till anhöriginvandring kommer att påverka negativt. Det är 44 procent som uppger att det kommer ha negativ effekt på kollegorna, mot 42 procent som tror att förslaget inte kommer att påverka kollegorna. DINA KOLLEGORS ARBETSRELATERADE PSYKISKA PÅFRESTNING/NEGATIVA STRESS? Ett beslut som fattats som innebär att företag som kör tåg, färjor och bussar in i Sverige ska stoppa passagerare utan ID-handlingar. En ny flyktinglag som innebär att kommuner tvingas att ta emot flyktingar. Begränsa rätten till anhöriginvandring för skyddsbehövande med tidsbegränsade tillstånd. Ett förslag är uppehållstillstånd på grund av synnerligen/särskilt ömmande omständigheter ersätts av en bestämmelse som medger uppehållstillstånd av humanitära skäl i vissa mycket begränsade undantagsfall. Tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar. Ja, minska Nej, oförändrad Ja, öka 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% På frågan om den egna psykiska påfrestningen/negativa stressen är de svarande lite mer optimistiska. Det är 37 procent som uppger att förslaget om tidsbegränsat uppehållstillstånd kommer att påverka dem negativt, medan 54 procent säger att de inte kommer att påverkas. DIN ARBETSRELATERADE PSYKISKA PÅFRESTNING/NEGATIVA STRESS? Ett beslut som fattats som innebär att företag som kör tåg, färjor och bussar in i Sverige ska stoppa passagerare utan ID-handlingar. En ny flyktinglag som innebär att kommuner tvingas att ta emot flyktingar. Begränsa rätten till anhöriginvandring för skyddsbehövande med tidsbegränsade tillstånd. Ett förslag är uppehållstillstånd på grund av synnerligen/särskilt ömmande omständigheter ersätts av en bestämmelse som medger uppehållstillstånd av humanitära skäl i vissa mycket begränsade undantagsfall. Tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar. Ja, minska Nej, oförändrad Ja, öka 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

9 Om undersökningen Undersökningen skickades ut till Juseks medlemmar på Migrationsverket i december När enkäten stängdes hade den en svarsfrekvens på 45 procent. Av dessa är 10 procent chefer. Andelen kvinnor och män bland de svarande är 64 respektive 36 procent, vilket motsvarar könsfördelningen bland medlemmar. Kvinnor är alltså i majoritet bland de svarande, precis som de är bland anställda medlemmar på Migrationsverket. Även åldersfördelningen bland de svarande motsvarar väl åldersfördelningen bland medlemmarna. De svarande representerar således väl hela gruppen medlemmarna till vilka undersökningen skickats med avseende på kön och ålder.

10 Jusek är fackförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhälls - vetare. Med medlemmar är vi ett av de största förbunden för akademiker. Jusek är medlem i Saco och partipolitiskt obundet. NYBROGATAN 30 BOX 5167, STOCKHOLM JUSEK@JUSEK.SE JUSEK.SE

Det flexibla arbetslivet

Det flexibla arbetslivet Statistik Det flexibla arbetslivet Nya lösningar i det flexibla arbetslivet Det flexibla arbetslivets möjligheter och utmaningar Arbetslivet utvecklas ständigt. Den kanske mest påtagliga förändringen för

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Om chefen är den sista som får veta. Varför är det enklare att berätta att man brutit benet än att man brutit ihop?

Om chefen är den sista som får veta. Varför är det enklare att berätta att man brutit benet än att man brutit ihop? Om chefen är den sista som får veta Varför är det enklare att berätta att man brutit benet än att man brutit ihop? Innehåll Inledning...3 Arbetsgivarnas perspektiv...4 Medarbetarnas perspektiv...6 Sammanfattning

Läs mer

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv?

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv? Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vad tror svenskarna kommer att definiera framtidens arbete och liv? Hur kommer arbetslivet och privatlivet förändras de kommande 15 åren?

Läs mer

BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014

BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014 _ BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014 Arbetsmiljöundersökning 2014 På uppdrag av Bromma stadsdelsförvaltning har Sweco genomfört en arbetsmiljöenkät riktad till stadsdelsförvaltningens samtliga anställda (exklusive

Läs mer

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Antal inbjudna 59 68 63 1 386 (Alla anställda som arbetat inom kommunen i tre månader.) Antal svar 61 58 1 150 Svarsfrekvens

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga

februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga PM Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga Februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga Inledning Under hösten

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47.

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47. Kommentar om könsfördelningen på arbetsplatsen: 96,3 % kvinnor och 3,7 % män av 325 svarande (svarsfrekvens 61,4 %) Kommentar om åldersfördelningen på arbetsplatsen: Hög genomsnittsålder, flera pensionsavgångar

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln Höjd arbetsgivaravgift för unga Konsekvenser för detaljhandeln Om undersökningen 1 Den kvantitativa undersökningen har genomförts i form av digitala enkäter, distribuerade via e-post. Mottagare var butikschefer

Läs mer

Medarbetarundersökning 2015

Medarbetarundersökning 2015 Medarbetarundersökning 2015 1 Ålder % -29 9% 30-39 16% 40-49 29% 50-59 30% 60-16% Ack. svar 911 1 Ålder 60-16% -29 9% 30-39 16% 50-59 30% 40-49 29% 2 Kön (enligt skatteverket) % Kvinna 78% Man 22% Ack.

Läs mer

chefen och konjunkturen

chefen och konjunkturen chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2013 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Kompetensförsörjning...

Läs mer

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom torsdag den 7 april 06 Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher SEB har under perioden december 05 - februari 06 låtit Sifo/Research International

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan.

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan. Författare: HR-koncern 2009-10-26 Reviderad: 2014-06-23 UTVECKLINGSSAMTAL Utvecklingssamtalet är ett mycket viktigt verktyg för att förbättra och utveckla våra medarbetare och våra verksamheter. Ett gott

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Karlstad Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Karlstad Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Karlstad Hemtjänst Deltagare Totalt svarade 91 690 personer på årets enkät för äldre med hemtjänst, vilket är 66,7% av de tillfrågade. I Karlstad

Läs mer

Att ge omsorg mitt i livet

Att ge omsorg mitt i livet Att ge omsorg mitt i livet Hur påverkar det arbete och försörjning? Petra Ulmanen Institutionen för socialt arbete De etablerade omsorgsfrågorna i svensk forskning, politik och praktik Jämställdhet: småbarns-

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

MBL-förhandling Vad gäller på HP

MBL-förhandling Vad gäller på HP MBL-förhandling Vad gäller på HP Agenda Varför kollektivavtal? Varför MBL? När behöver du förhandla? Förhandlingsprocess - Chef 2 1/28/2010 Copyright 2003 HP corporate presentation. All rights reserved.

Läs mer

Befolkningsuppföljning

Befolkningsuppföljning RAPPORT Stadskontoret Befolkningsuppföljning 30 juni 2014 Malmö stadskontor Avdelningen för samhällsplanering Arbetsgrupp: Maria Kronogård Linda Herkel, Layout Fredrik Johansson, Fotograf 8 september 2014

Läs mer

KOMMUNIKATIONSBAROMETERN för företag ATT JOBBA HEMIFRÅN. Rapport september 2003. 1

KOMMUNIKATIONSBAROMETERN för företag ATT JOBBA HEMIFRÅN. Rapport september 2003. 1 KOMMUNIKATIONSBAROMETERN för företag ATT JOBBA HEMIFRÅN Rapport september 2003. 1 Välkommen till Telias kommunikationsbarometer för företag Telias kommunikationsbarometer för företag är en återkommande

Läs mer

Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7)

Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7) 2016-03-01 Dnr UM2016/08384/ANKA Gunnar Fröberg ambassadråd Charlotte Kämpe andre ambassadsekreterare Justiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då?

Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då? Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då? Vad säger omvärlden? Youtube? Bra brandman? Google? Bra brandman? Varför bedömning som lärande? Många föreställningar och erfarenheter Inget är så dåligt

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15

BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15 BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 AVGRÄNSNINGAR & GENOMFÖRANDE... 3 3 RESULTAT... 3 3.1 AVSER BESÖKET ETT NYBESÖK...4

Läs mer

Åtta av tio riksdagsledamöter säger ja till blodgivning på betald arbetstid

Åtta av tio riksdagsledamöter säger ja till blodgivning på betald arbetstid Pressmeddelande den 8 december 2011 Åtta av tio riksdagsledamöter säger ja till blodgivning på betald arbetstid Åtta av tio riksdagsledamöter, 82 procent, tycker att offentliganställda ska få ge blod på

Läs mer

Ungas attityder om prevention och droger

Ungas attityder om prevention och droger Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle Ungas attityder om prevention och droger Linda Nilsson 2012-09-18 RNS Attitydundersökning Genomfördes hösten 2011 300 svar Majoritet kvinnor Samtliga från gymnasieskolan

Läs mer

Evidensbaserad praktik -till nytta för individen

Evidensbaserad praktik -till nytta för individen Evidensbaserad praktik -till nytta för individen 2 Känner du till att du har ett regeringsuppdrag att följa gällande Evidensbaserad Praktik (EBP)? Bakgrund Regeringen och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting)

Läs mer

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Datum: Medarbetarens namn: Sektion/Avdelning: Chefens namn: 1 Material upprättat av HR 2016-03-01, dnr 241-16. Psykosocial och fysisk arbetsmiljö Arbetsmiljö

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Skövde kommun Medarbetarundersökning 2015 Totalresultat

Skövde kommun Medarbetarundersökning 2015 Totalresultat Medarbetarundersökning Totalresultat Innehåll Om undersökningen Genomförande Resultat NöjdMedarbetarIndex (NMI) Per frågeområde Per fråga Statistisk prioriteringsanalys (Tabell) Slutsats Hållbart MedarbetarEngagemang

Läs mer

Svarsfrekvens. Förvaltning Mottagare Svarande Procent. Ystads kommun 2 566 1 747 68 % Ledning o Utveckling 110 84 73 %

Svarsfrekvens. Förvaltning Mottagare Svarande Procent. Ystads kommun 2 566 1 747 68 % Ledning o Utveckling 110 84 73 % Svarsfrekvens Förvaltning Mottagare Svarande Procent Ystads kommun 566 77 68 % Ledning o Utveckling 8 7 % Kultur o Utbildning 8 76 % Samhällsbyggnad 9 6 % Social Omsorg 658 6 % NMI-värde Ystads kommun

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

FREDA-farlighetsbedömning

FREDA-farlighetsbedömning FREDA-farlighetsbedömning Råd för användning FREDA-farlighetsbedömning görs i samtal med den våldsutsatta. Det är viktigt att förklara varför man gör FREDA-farlighetsbedömning. Det vanligaste skälet är

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

HÄLSA OCH PENSIONERING I SVERIGE HEARTS

HÄLSA OCH PENSIONERING I SVERIGE HEARTS CENTRUM FÖR ÅLDRANDE OCH HÄLSA AGECAP HÄLSA OCH PENSIONERING I SVERIGE HEARTS Att gå i pension och lämna arbetslivet är för de flesta en stor händelse då livet kan förändras helt från en dag till en annan.

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 G Friskvård Motionär: Framtidsgruppen, Vision Göteborg Friskvård är en viktig fråga för medlemmarna och bör därför lyftas upp och synliggöras. Skatteverkets regler kring

Läs mer

Presentation Medarbetarundersökningen 2010

Presentation Medarbetarundersökningen 2010 Presentation Medarbetarundersökningen 2010 Genom att svara på enkäten är du med och påverkar hur din arbetsplats ska utvecklas framöver. Det handlar om att vi tillsammans ska bli bättre, mer engagerade,

Läs mer

STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING. Karriär på lika villkor för advokater

STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING. Karriär på lika villkor för advokater STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING Karriär på lika villkor för advokater Några citat från svaren GÅR DET AT T KOMBINERA KARRIÄR OCH FAMILJ? Karriär på lika villkor? UNDERSÖKNING BLAND ADVOKATSEKTIONENS MEDLEMMAR

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Februari 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Jobb- hjältar. sökes. Vad vill du förbättra på jobbet?

Jobb- hjältar. sökes. Vad vill du förbättra på jobbet? Jobb- hjältar sökes Vad vill du förbättra på jobbet? Högre löner eller lägre ljudnivå i kontorslandskapet? Mindre övertid eller mer vegetariskt i matsalen? Soheilla El Masry, Eva Sonesson och Shahrokh

Läs mer

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning Anne Denhov & Guy Karlsson Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm 2008 2008 FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm Stockholms Läns Sjukvårdsområde

Läs mer

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Tjörns kommuns uppdrag Uppdrag från regeringen, dvs Migrationsverket: Ta emot och ordna boende och integration för de flyktingar som anländer till Sverige. Nationell

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Referensvärden samtliga undergrupper

Referensvärden samtliga undergrupper Brukarenkät Utförare IFO-FH 214 Referensvärden samtliga undergrupper 214 2 Samtliga undergrupper Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI 8-76 7 1 TILLGÄNGLIGHET 84-79 7 1 EFFEKTIVITET 87-8 28 1 INFORMATION

Läs mer

Referensvärden samtliga resultatenheter

Referensvärden samtliga resultatenheter Brukarenkät Utförare IFO-FH 2 Referensvärden samtliga resultatenheter 2 3 Samtliga resultatenheter Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI - 78 55 94 TILLGÄNGLIGHET 61-78 59 92 EFFEKTIVITET 64-81 55 95 INFORMATION

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer

Bemanningsindikatorn Q1 2015

Bemanningsindikatorn Q1 2015 1 Bemanningsindikatorn Q1 2015 Första kvartalet 2015 våt filt ger dödläge Under första kvartalet 2015 väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 43 procent förväntar sig oförändrad

Läs mer

Kvalitet i äldreomsorgen. Resultat av en brukarundersökning 2012

Kvalitet i äldreomsorgen. Resultat av en brukarundersökning 2012 Kvalitet i äldreomsorgen Resultat av en brukarundersökning Februari 2013 Inledning Denna rapport redovisar resultatet av den femte brukarundersökningen inom äldreomsorgen, som genomfördes under september-oktober.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Blekinge, 15 maj 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Den globala ekonomiska utvecklingen går fortsatt trögt och det är framför allt Europa som utgör sänket

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Version: 1.0 Fastställd: KS 2016-05-31, 152 Uppdateras: 1. Nolltolerans för kränkande särbehandling 1.1 Vad är kränkande särbehandling? 1.2 Vissa beteenden är alltid

Läs mer

Norrmalms- och Södermalmspolisens fackliga sektioner. Medarbetarundersökning om effekterna av. ATA/Polis

Norrmalms- och Södermalmspolisens fackliga sektioner. Medarbetarundersökning om effekterna av. ATA/Polis Norrmalms- och Södermalmspolisens fackliga sektioner Medarbetarundersökning om effekterna av ATA/Polis En undersökning riktad till personal med skiftestjänstgöring inom 1/N och 1/S. Medverkan har varit

Läs mer

2016-03-15 Personalavdelningen. Underlag för lönesamtal, utifrån universitetets generella lönekriterier

2016-03-15 Personalavdelningen. Underlag för lönesamtal, utifrån universitetets generella lönekriterier 2016-03-15 Personalavdelningen Underlag för lönesamtal, utifrån universitetets generella lönekriterier Lönepolitiken Linnéuniversitetets lönepolitik anger att lönen ska utgöra ersättning för utfört arbete,

Läs mer

Lidköpings kommun Medarbetarundersökning 2010 Barn & Skola

Lidköpings kommun Medarbetarundersökning 2010 Barn & Skola Lidköpings kommun Medarbetarundersökning 2010 Barn & Skola Mars 2010 Genomförd av CMA Research AB Lidköpings kommun Medarbetarundersökning 2010, sid 1 Innehåll Sammanfattning 2 Åtgärdsförslag 3 Fakta om

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening Kvalitetsredovisning 2014 Föräldrakooperativet Pinocchio Olympia ekonomisk förening 1. Förutsättningar Föräldrakooperativet Olympia ekonomisk förening är en personal- och föräldradriven förskola. Den löpande

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 15 maj 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län april 2012 8 588 (9,1 %) 3 743 kvinnor (8,5 %) 4 845 män (9,7 %) 2

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2016:752 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens

Läs mer

Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder

Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder N2014/850/TE Sammanfattning

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Företagsklimatet i Lerums kommun 2016

Företagsklimatet i Lerums kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 6500 personer

Läs mer

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Apr maj 11. Maj 12. Nov 11. Okt 10. Feb mar 11. Jun 10. Sep 11.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Apr maj 11. Maj 12. Nov 11. Okt 10. Feb mar 11. Jun 10. Sep 11. Ekonomi-SKOP - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker - Företagens aktivitetsökning den högsta sedan juni 2 - Två av fem företag redovisar ökad aktivitet - Två av fem tror dessutom på ytterligare ökad aktivitet

Läs mer