Företagande. i Ronneby Högtflygande. Framtidens produkter. planer Nätverkande. driver utvecklingen. Flyg Vatten Turism Elektronik Industri.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Företagande. i Ronneby Högtflygande. Framtidens produkter. planer Nätverkande. driver utvecklingen. Flyg Vatten Turism Elektronik Industri."

Transkript

1 Flyg Vatten Turism Elektronik Industri onneby En tidning från Ronneby företagsgrupp. På väg mot nya höjder Företagande i Ronneby Högtflygande planer Nätverkande driver utvecklingen Framtidens produkter

2 flyg Företagande i Ronneby Ronneby Företagsgrupp är en förening som verkar för ett bra företagsklimat i kommunen. Vi vill med denna tidning visa hur en del av Ronnebys cirka 2300 företag arbetar och utvecklas. Ronneby är Blekinges centrum och här ligger vår flygplats. Här är också nära till färjeförbindelser till Polen och Baltikum. Våra goda kommunikationer med omvärlden är en viktig faktor för den positiva utveckling vi ser hos många av våra företag. Vi har gamla brunnstraditioner, där Ronneby Brunn och Brunnspark har varit ett besöksmål i sekler. Den traditionen följer vi upp i begreppet den moderna kurorten. Kombinationen företagande inom hälsa och välbefinnande för kropp och själ och traditionell industri med moderna metoder för hållbart företagande skapar spännande miljöer där nya affärsidéer har en bra grogrund. Välkommen att ta del av hur vi har det! Ronny Johannesson Ordförande Ronneby Företagsgrupp HÄLSA Läs mer på Produktion: Roxx Communication Group, Ansvarig utgivare: Ronny Johannesson. Projektledare: Ulrika Stolt. Redaktör: Pierre Klasson. Foto: Pierre Klasson och RF s egna bilder. Mediasäljare: Helene Fransson. Annonsoriginal: Sofia Fasth. Grafisk form: Caroline Adolfsson. Tryck: Printfabriken 2013 Roxx Communication Group Orbit One Concept Orbit One Concept Ett Orbit smartare One sätt Concept att frigöra resurser. Ett smartare sätt att frigöra resurser. Ett smartare sätt att frigöra resurser. Your product is our mission Your product is our mission Your product is our mission

3 INTRO 3 TURISM INDUSTRI VATTEN Vi erbjuder ett helt koncept! Som nytillträdd näringslivschef i Ronneby Kommun har Torbjörn Lind med friska ögon kunnat betrakta de möjligheter som finns och han ser en mycket god utvecklingspotential. Förutom att Ronneby ligger grönt och vackert vid kusten kan man erbjuda ett strategiskt bra läge med fantastiska kommunikationer. Det lönar sig att driva företag i Ronneby, det bevisas inte minst av våra tillverkande företag, som är effektiva, duktiga och i framkant. De har lyckats på egna meriter och visat att vi kan konkurrera med låglöneländerna. Tillverkningsindustrin är vår dominerande gren och den bär på en lång tradition i regionen, säger han. Han är noga med att framhålla servicen till nya företag, där man tar ansvar för helheten vid en etablering, såsom byggnation, logistik och kontakter med underleverantörer med flera. Vi erbjuder inte mark utan ett helt koncept. Sörbydal, som är ett nytt och aktivt område som vi exploaterar utmed E22:an, är ett aktuellt exempel. Där riktar vi oss mot handeln och har redan en handfull seriösa intressenter och ser gärna att fler hör av sig. Inom kommunen finns en bred enighet om att vi önskar tillväxt och vi hälsar alla välkomna hit! Största näringarna i Ronneby 2010, antal anställda: Ronneby Riket Tillverkning och utvinning 22% 14% Civila myndigheter och försvar 14% 6% Vård och omsorg 13% 16% Byggverksamhet 7% 7% Handel 7% 12% Företagstjänster 7% 11% Källa: SCB Använd effektiva stödstrumpor i mode, på fritiden och arbetet. Det rekommenderas av läkare. Tillverkade i hjärtat av Sveriges trädgård Backaryd i vackra Blekinge.

4 4 VINJETT Högt flygande planer

5 FAR O FLYG 5 tar Ronneby in i framtiden Mona Grönqvist, chef för civilflyget, Per Skantz, chef över tredje skvadronen vid helikopterflottiljen och Peter Rihs, ställföreträdande chef, ser stor potential för flygstationen. Den planerade ombyggnaden av Blekinge Flygflottilj, F17, rycker allt närmare. Det är ett gigantiskt projekt på 647 miljoner kronor. I kölvattnet av den planerar det civila flyget att rusta upp flygstationen och anpassa den för ett ökat resande. En sådan lösning öppnar för nationella och internationella kontakter och etableringar, det skulle göra kommunen och företagen till vinnare.»

6 6 FAR O FLYG försvaret: Att tänka stort ger mer i slutändan Bilder: Försvarsmakten Flygstationen Ronneby Airport är byggd 1958 och anpassad för propellerplan som kan ta 70 passagerare. Idag landar jetdrivna Boeing 737 och Airbus med cirka 200 resenärer utan att större ombyggnader gjorts. Incheckning, säkerhetskontroll, ankomst- och avgångshall, restaurang, café och bagagehantering är underdimensionerade och behöver byggas ut. Mona Grönqvist är flygstationschef och ansvarig för det civila flyget. Hon räknar med en stark utveckling kommande år både när det gäller charter och reguljärflyg. Idag är man sydöstra Sveriges största flygplats med resande per år. I Monas framtidsbild handlar det om runt resande. Även godsflyget väntas öka markant. Därför har hon sin bild klar över hur flygplatsområdet bör se ut inom en snar framtid. Jag vill göra området till ett logistiskt transportcentrum, med tågstopp, hockeyarena, crossbana och aktivitetsområde. En mer komplett lösning än den blir svår att hitta någon annanstans i länet, säger hon. För flygstationens del räknar hon med investeringar på minst 80 miljoner kronor, då ingår även en ny ovanvåning. Swedavia, Regionen och EU är tänkta finansiärer. För oss är det en styrka att samsas med försvarsmakten här på Kallinge. När alla entreprenörer ändå är här och bygger åt dem skulle det vara lämpligt att göra den civila delen klar, säger Mona Grönqvist. civilflyget: Ökat resande och planer på logistiskt centrum F17 är Ronnebys största arbetsplats. Tusentals personer väntas bli involverade när flygflottiljen byggs ut till en prislapp motsvarande 647 miljoner. En upphandling på EU-nivå kommer att krävas och man räknar med att många lokala företag kommer att tjäna pengar oavsett vem som får uppdraget. Utöver all militär personal kommer entreprenörer, civil säkerhetspersonal och många fler att närvara under de tre år som bygget beräknas pågå. I korthet handlar det om en modernisering och anpassning av flottiljen till dagens behov och till nya typer av helikoptrar. Hela verksamheten flyttas norrut för att minska bullret över Kallinge. Ett nytt flygledartorn, nya hangarer, uppställningsplatser och kringbyggnader uppförs. Peter Rihs, Mona Grönqvist och Per Skantz. Samtidigt får vi ett nytt miljötillstånd som ger oss möjlighet att flyga på tider som passar oss, även kvällstid. Tillståndet är anpassat för full bemanning och aktivitet, berättar Per Skantz, som är chef över tredje skvadronen vid helikopterflottiljen. Med sig har han Peter Rihs, ställföreträdande chef för teknik- och logistiksektionen, som visar ett antal kartbilder över området. Att tänka stort ger mer i slutändan, menar Peter Rihs. Det här upplägget kommer innebära oerhört mycket för helikopterskvadronen och för Ronneby kommun, säger Per Skantz.

7 » VINJETT 7 Brunnsparken blomstrar I Brunnsparken blomstrar både företag och människor. I 300 år har detta varit en mötesplats för människor som sökt hälsa, gemenskap och möjlighet att skapa intäkter.

8 8 brunnsparken Cecilia Wulfing Dettner och Joakim Dettner hjälper idrottare att nå sina mål oavsett nivå. 4 Olle Larsson Sköld från Surahammar drömmer om att bli en etablerad senior spelare i hockey och gör en professionell satsning med hjälp av STAC:s elittränare Joakim Dettner. Allt ska lira tillsammans, det gäller att träna hela kroppen, förklarar Joakim. Klienter från hela Norden kommer till Scandinavian Top Athletic Center för att må bättre och nå sin fulla fysiska potential. Vårt koncept passar perfekt in i Ronnebys starka hälsoprofil, säger VD Cecilia Wulfing Dettner. Här har vi snabbt fått kontakter och STAC, som företaget benämns i folkmun, har byggt upp ett unikt koncept, som omfattar träning, kost, livsstilsförändringar och idrottsmedicin. Allt är anpassat för varje individ och dess förutsättningar. I kundregistret finns många rikskända idrottare och lag. Idrottare som vill nå sin fulla potential och som är beredda att förändra sitt liv för att nå dit är en viktig målgrupp, säger Cecilia Hon bor i Stockholm och flygpendlar till Ronneby. Många kunder kommer från Mälardalen och kan enkelt nå kliniken genom ett samarbete med Blekingeflyg. Ronnebys hälsoprofil, de goda kommunikationerna och en oerhört stöttande kommun har varit avgörande för vår etablering. Utan detta och hjälp med fastigheten hade vi inte vågat satsa i Ronneby, säger Cecilia, som inte tror att företaget hade lyckats på samma sätt i Stockholm. Affärsklimatet i Stockholm är mer komplext och det är svårare att få tag i rätt person, här har vi snabbt fått kontakter och infrastrukturen är mycket enklare. Hon framhåller också stödet från Blekinge Tekniska Högskola, Blekinge Business Incubator, Almi, Länsstyrelsen och Vinnova som alla varit inblandade i företagets vidareutveckling på olika sätt. Vi har tecknat avtal och samarbetar med flera restauranger och hotell och tillsammans hjälps vi åt att dra kunder till varandra. Bara ett par år efter starten är STAC ett känt namn i Norden. Målet är att kompetensmässigt bli världsledande inom sina områden till Det skulle sätta STAC och Ronneby på hälsokartan och dessutom visa på värdet av att nätverka. Parallellt har man lagt flera års arbete på att skapa ett digitalt verktyg för professionell screening, analys, programdesign och periodisering som kan hjälpa elittränare och personliga tränare att hitta sina klienters fulla potential. STAC PAD, som den heter, väntas bli en viktig produkt för företaget framöver.

9 BRUNNSPARKEN 9 Eva Hammer och Lena Sevig för människor från ett tillstånd till ett annat. 7 kvinnor 7 hälsoföretag 7 vänner Att samlas under ett tak och dela på kunskaper, glädjeämnen och vedermödor har inneburit stor skillnad för de sju företagare som funnit varandra i Badhus No 1. Samarbetet är ett resultat av nätverket WellNetWork, som tagit fasta på Ronnebys status som kurort i ett bredare perspektiv. Nätverket gjorde att vi tillsammans såg möjligheter, vi insåg att vi behövde samordna oss och bli starka tillsammans. Samarbetet gör en ofantlig skillnad, det ger nya affärsidéer, ökar energin och ger oss fler kunder, säger massageterapeuten Lina Sevig och diplomerade coachen Eva Hammer samstämmigt. Nu söker de fler intresserade som kan passa in i hälsokonceptet. infrastrukturen är mycket enklare Pehr Andersson Står vi enade kan vi lyckas Ronneby som besöksmål har alla förutsättningar att växa, därför vill jag satsa här, säger Pehr Andersson, ny arrendator på Ronneby Vandrarhem. Han har investerat mycket tid och pengar i sitt nya projekt och till sin hjälp har han haft kommunen, som äger och förvaltar byggnaderna. Han ser en positiv framtid i Ronneby och siktar på en fördubbling av antalet gästnätter, till 7000 per år. Samarbetet med andra i Brunnsparken är avgörande. Vi måste stå enade för att lyckas. Jag uppskattar också att kommunledningen visade intresse när jag ville satsa, säger Pehr.

10 10 VINJETT Angelica Coleman Ronneby Brunn Hotell har ett traditionellt spa som även erbjuder alternativa medicinska behandlingsformer, där man tecknat avtal med många företag när det gäller friskvård och behandling av smärta och stress. Kreativa möten såsom teambuilding, kick-offer och andra happenings ingår i konceptet, precis som företagskonferenser från liten till gigantisk skala. Marknadschefen Angelica Coleman poängterar Ronnebys utpräglade tillsammanstänk, där alla hjälps åt och genom den goda spiralen utvecklar bygden och ökar attraktionskraften i regionen. Vi har många nätverk och kluster där man som företagare kan vara med och förändra och vara delaktig. Det är viktigt och tryggt att göra saker tillsammans! Till Ronneby Brunn Hotell kommer hundra tusen människor varje år för att konferera och hitta välbefinnande. Det är viktigt och tryggt att göra saker tillsammans

11 brunnsparken 11 Mat, dryck och andlig spis finns det gott om hos pittoreska Äggaboden i Gärestad by. Anna-Lena och Peter Fransson började som äggproducenter till ledande grossister Idag är det försäljning av närproducerat, exempelvis i form av kött, honung, te, ägg, korv och vilt som gäller. En nybyggd butiks- och restaurangdel i ladan välkomnar gäster från när och fjärran. Nätverkandet är kännetecknande! Att driva restaurang och café sommartid är ingen konst men vintertid krävs kreativitet, vet Dipen Purohit som driver Brunnsparken Restaurang & Café. Att locka fler invånare till Ronneby och att få ungdomarna att stanna kvar är viktigt för kommunens framtid, menar Dipen. Placeringen mitt i blomstrande Brunnsparken ger honom stora fördelar sommartid, då lunch- och cafégästerna står på kö utan marknadsföringsinsatser. Vintersäsongen har Dipen löst genom nära och kreativa sam arbeten med andra i parken. Nätverkandet är kännetecknande! Vintertid kör vi olika teman, exempelvis dans, musik och dejting, säger han med ett leende. Café Mandeltårtans välsmakande bakverk är kryddade med historia och kunglig glans. Drömmen om att få driva något eget blev verklighet för Angelica Ragnar, som tack vare en stor portion mod, styrka och goda nätverk i bygden tog steget att starta både ett hotell och ett café. Nu handlar det inte längre bara om nätverk, nu är jag god vän med mina samarbetspartners och vi stöttar varandra, säger Angelica Ragnar. Nu har hon varit företagare i två år och stoltheten och energin strålar om henne.

12 12 BRUNNSPARKEN Wow, vad jobb vi fick! Kerstin Lundquist och Susanne Liljeberg har fått affärerna att blomstra. Tänk vad barnledighet, vänskap och gemensamma intressen kan leda till Med utgångspunkt i det gamla brunns kontoret från 1600-talet ger Trädgård & Design Exklusiv liv åt privat och offentlig trädgårdsmiljö. Att rita och sedan anlägga vackra trädgårdar och parkmiljöer innebär en härlig mix av teori och praktik. Kerstin och Susanne erbjuder butik i anslutning till sitt kontor, där trädgårdsartiklar och inredning samsas med ett chokladcafé. Vi jobbar i nätverk med andra i bygden. Tillsammans kan vi erbjuda även större anläggningsarbeten. De ser det som positivt att driva och utveckla företag i Ronneby. Vi har jättemycket att göra och känslan av vår satsning här i Brunnsparken är wow, vad jobb vi fick, nu är vi offentliga på ett nytt sätt!

13 HOLGERSSON R E V I S I O N A B Redovisning Revision Rådgivning KARLSKRONA - RONNEBY Auktoriserad revisor Anders Holgersson Ronneby Karlskrona Gör som många andra och välj Systematiq för Systemutveckling & Systemförvaltning Verksamhetssystem Rapport- och datahantering Försäkringssystem Integration Portaler, publicering, Intranät, Webb SYSTEMATIQ Direktörspromenaden 3, Ronneby Textilgatan 43, Stockholm Fakta: Sedan 300 år tillbaka är Ronneby Brunnspark en av Blekinges mest välbesökta platser. År 1705 upptäcktes den första mineralrika hälsobrunnen och runt den har sedan ett 20-tal prakt- Hem-, flytt- och kontorsstädning Fönsterputs Trädgårdshjälp Kl fulla träbyggnader uppförts. På 1920-talet minskade brunnsdrickningen och idag rymmer byggnaderna moderna företag och verksamheter i olika branscher. Väx med oss som affärspartner i Ronneby Välkommen till Ronneby och Swedbank.

14 BRA 30 år 30-årsjubilar i år 2013! Ett etablerat byggföretag med säte i Ronneby. Byggverksamheten omfattar bostäder, kontor och industri inom Blekinge- och Kronobergs Län. Våra återkommande beställare finns inom kommuner, landsting, allmännyttiga bostadsföretag, bostadsrättsföreningar m.fl. Kvalitets- och miljöarbete integreras som en naturlig del i vår produktion. BRA ingår i Bygg-fastighetskoncernen GREAB med ca 160 miljoner i omsättning och ca 50st medarbetare. BRA (huvudkontor) Västervägen 5, Kallinge Tel BRA (regionkontor Växjö) Nygatan 28, Växjö Tel Det är viktigt att våra hyresgäster trivs i sina lokaler - och att de trivs med oss! AB Ronneby Industrifastigheter, ABRI, is the largest industrial building company in the municipality of Ronneby with about m² surface for hire for industry, trade, hotel, storerooms and offices. Our properties are concentrated to twelve business areas and are attractively located in close connection to communications such as railroad, harbour, airport and the European highway 22. The company also engages in the setting up of companies and in activities that promote the development of trade and industry in Ronneby. Välkommen till ABRI och våra lokaler! AB Ronneby Industrifastigheter, ABRI, är den största hyresvärden för kommersiella lokaler i Ronneby med en uthyrningsbar yta på m² - lika stort som 25 fotbollsplaner. Våra fastigheter är samlade i tolv större företagsområden, alla med strategiskt bra lägen och inom 15 bilminuter från Ronneby flygstation. Våra lokaler är ändamålsenliga och har god standard. Vi erbjuder service dygnet runt och håller hög flexibilitet vid lokalanpassningar. ABRI arbetar även med företagsetableringar, marknadsföring och andra aktiviteter för näringslivets utveckling i Ronneby. Bolaget ägs av Ronneby kommun. Hör av dig till oss så berättar vi mer! Telefon

15 Söker du nya lokaler? Välkommen till Soft Center - En unik utvecklingsmiljö Företagshotell med full service Förstklassiga lokaler i kreativ och trivsam tillväxtmiljö Flexibla lokalytor som skräddarsys efter dina behov Soft Center har idag 90-talet hyresgäster Servicefunktioner och samarbetsavtal som gynnar ditt företag Konferenslokaler nära ditt företag Kontakt Soft Center är ett fastighetsbolag som hyr ut företagslokaler till stora, medelstora och små företag. Soft Center har lokalytor om ca kvm som delas upp på åtta sammanlänkade byggnader. Detta innebär att vi kan erbjuda ett mindre kontor att hyra eller en större företagslokal. Soft Center är ett helägt dotterbolag i Active Properties koncernen. lägenheter & lokaler emaljen.se

16 16 VINJETT

17 » vått o VINJETT torrt 17 Vatten har i generationer varit kännetecknande för Ronneby; som hälsodryck, kraftkälla, farled, nöje och nu som industrigren.

18 18 VÅTT O TORRT Doktor Anders Jönsson driver forskningen i Swedish Water Jet Lab. Till höger några exempel på material där vattenskärningen är oslagbar som bearbetningsmetod. Ronnebys vattenskärningsföretag är ledande i världen. Tillsammans med kommunen och högskolan har de byggt ett forskningslaboratorium, Swedish Water Jet Lab, som ska ta dem vidare in i framtiden. Ronnebyföretagen har längst erfarenhet, högst precision, bäst användarvänlighet och mest utvecklad programvara när det gäller vattenskärning. Labbet är ett nav i framgången och i möjligheterna att hitta nya applikationer. I ett skåp i labbet radar tekniske doktorn Anders Jönsson upp mängder av produkter som formats och bearbetats med vattenskärning. Trä, glas, kompositmaterial och olika metaller är exempel där kall bearbetning är som hand i handske. Att kunna skära alla material med samma teknik, göra tunna snitt och kunna samla upp resterna utan att de ombildats av hög värme är unikt. Dessutom är det en arbetsmiljömässigt bra teknik, säger han. Polering och rengöring av gjutformar och verktyg är exempel på nya områden som man kommit långt inom. Labbet drar till sig andra företag och intressenter till Ronneby. Det ena leder ofta till det andra och företagens input och behov styr vad vi ska jobba med i framtiden, säger Anders Jönsson, som ser en enorm marknad och potential för vattenskärning framgent. Bäst i världen ska bli ännu bättre! Nu finns vi åter i Ronneby! Ring oss för att boka rådgivning

19 VÅTT O TORRT 19 Water Jet Sweden firar 20-årsjubileum i år, men i bolaget finns kunskap och erfarenhet om vattenskärningsteknik som sträcker sig mer än 30 år tillbaka i tiden. Idag är företaget en världsledande tillverkare av vattenskärningsmaskiner. anställda i Ronneby och ytterligare 20 i dotterbolag i Kina, Tyskland och Polen står för egen 45 försäljning och tillverkning. Kunder och återförsäljare finns över hela världen. Maskinerna har en skärbordsyta från 6 x 15 meter ner till 1 x 1 meter. Den minsta maskinen, Microcut, premiärvisades tidigare i år och HM Konungen fick under sin Eriksgata i Ronneby vara med på en förhandsvisning inför världsreleasen. Med en rad egna patent på bland annat portalsystem, skärhuvud och skärventiler, räknar Water Jet Sweden med att tillsammans med kollegor och samarbetspartners behålla Ronnebys position som vattenskärningens Mecka. Utvecklingen pågår kontinuerligt och vi ser en fortsatt stadigt tillväxt med globala möjligheter, säger VD Lennart Svensson. Kontorsmateriel Emballage Hygien- och städprodukter Bläckpatroner/Toners Ekonomi o lönetjänster Reception Vaktmästare Färgutskrifter Kopiering Laminering Allt för konstnären, återförsäljare för Service när den är som bäst Ronneby, Soft Center Vid stort teknikunderhåll och höga kvalitetskrav väljer man KOCKUMS MASKIN AB som leverantör av gjutgodskomponenter. Member of the Birn Group Box 2005, Kallinge Tel

20 20 HÅLLBART FÖRETAGANDE När behovet av bränsletankar sjönk vid finanskrisen 2008 såg Fueltech en möjlighet att utveckla något nytt istället för att se negativt på situationen. Resultatet blev framtidsprodukten ECOScience som underlättar användandet. Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. För Fueltech, som tillverkar olika sorters tankar till tunga fordon, var en nedgång på 70 procent under finanskrisen ett hårt slag. I stället för att kasta in handduken började man fundera över om maskinparken, kunskapen och produkterna kunde användas till nya satsningar. Resultatet blev en helt ny produktfamilj, ECO Science, som utvecklats parallellt med fordonstankarna. Ett resultat av många företags klurighet ECOScience är intelli genta tan kar till vilka olika sorters energikällor kan kombineras, exempelvis sol, ved, pellets och värmepumpar. Dessa kan sedan styra och fördela värme och varmvatten i både små och stora fastigheter. Vi vände nedgång till uppgång och har ur krisen skapat en ny fantastisk produkt som har rönt stor framgång på marknaden. Detta är ett resultat av många lokala företags klurighet för att hitta lösningar, säger VD Mikael Jönsson och försäljningschefen Henrik Berggren. Henrik Berggren Elektronikutveckling med kompetens, erfarenhet och kvalité Vi erbjuder effektiv produktutveckling och prototyptillverkning av elektronikprodukter inom: Industri Medicin Konsument Automotive Läs mer på vår hemsida Tel: Metallgatan 1, S Ronneby

21 hållbart företagande 21 Kreativiteten vet inga gränser. När Blekinge Tekniska Högskola flyttades skapades istället nya metoder för att förmedla kunskap. Cela, Cefur och Kunskapskällan fungerar som motor, mäklare och mötesplats. Sölve Landén Ronneby Kunskapskälla finns liksom Cela och Cefur i välkända företagsbyn Soft Center. Här har man skapat en mötesplats för lärande dit företag, privatpersoner och organisationer välkomnas för studier, möten och mingel. Här finns också studievägledare som hjälper till med personlig utveckling. Kunskapskällan är ett lärcenter där man kan studera utan att flytta hemifrån, här finns studiero och kurskamrater att utvecklas tillsammans med. Verksamheten leds av Ronneby kommun och har under uppbyggnadsfasen delvis finansierats av EU-medel. Cela, Collaborative e-learning arena, lär ut hur man kan mötas via digitala verktyg och kanaler. Internet är bärande som kanal för att ta del av andras kunskaper och dela med sig av sina egna. Cela verkar över hela länet och drivs i sam arbete med övriga kommuner, Almi och Region Blekinge. Inte minst småföretag som vill utvecklas har nytta av Cela. Cefur, Center för forskning och hållbar utveckling i Ronneby, är pusselbiten mellan företagen och forskarna. Redan vid starten 2011 beslöt man att satsa på innovationsplattformen Cradle to Cradle (vagga till vagga), som förenklat handlar om att tänka rätt från början och göra om avfall till näring, att utnyttja solen som energikälla och främja mångfald. Tanken är att med C2C skapa konkurrensfördelar för Blekinge. I Sverige är man mer eller mindre pionjärer men fler väntas följa efter och man är generös med att visa upp arbetet för omvärlden. Cefur invigde i maj ett showroom med C2C-profil. Är det dags att serva eller reparera bilen? Välkommen till oss på Jeppssons! Våra mekaniker är välutbildade och vi erbjuder originaldelar anpassade för just din bil. I vår originalservice ingår Mobilitetsgaranti och programuppdatering. Telegatan 2, Ronneby Tel Öppet: Mån-Fre 7 16

22 22 industri Lennart Larsson dagen pappersbruk Anrikt är med oss hela Från det att du greppar frukostflingorna och resten av dagen finns Cascade Djupafors AB med dig på olika sätt i vardagen. Det anrika pappersbruket är först med det mesta och störst på mycket. Efter att ha funnits i bygden sedan 1868 är Djupafors pappersbruk väl etablerat. Man är en av de största arbetsgivarna med 130 anställda. Sedan världsomspännande Cascades köpte upp Djupafors ingår företaget i en koncern med mer än hundra produktionsenheter och anställda. Placeringen är, då som nu, strategisk med närhet till både vatten och vedråvara. Virket tas inom en radie av sex mil från bruket. Idag pratar man mycket om miljö och koldioxidutsläpp, som man i Djupafors var först i branschen med att deklarera på produkterna. Unikt många certifieringar har man lyckats leva upp till, ett tiotal kan vi räkna till. Men så jobbar vi också till 95 procent med förpackningar som har som uppgift att skydda och bära livsmedel och läkemedel, förklarar VD Lennart Larsson fick företaget utmärkelsen Excellent Green Supplier. Den var unik för branschen och miljöengagemanget på företaget har säkerställt volymer och gett nya affärer, förklarar Larsson.

23 » VINJETT 23 Industri Sedan flera hundra år tillbaka är industrin basen i Ronnebys utveckling. Kockums Emaljerverk var under många år den stora arbetsgivaren. I dag är Alfa Laval, Flextronics och Tarkett tongivande tillsammans med en mängd viktiga småföretag. Utbudet har också breddats till en rad nya branscher.

24 24 INDUSTRI Vi vill finnas kvar i Ronneby och kunna anställa våra anställdas barn! Patric Olsson Jag är stolt och glad över att vara anställd här och vet att många känner som jag! Det säger Patric Olsson, platschef på Tarkett i Ronneby, som är kommunens största företag med 560 anställda. Tarketts fabrik ligger i Ronnebys hamnområde och verksamheten bär på en lång historia i kommunen. Här finns en gedigen teknisk kunskap och ett brett produktkunnande. Samtidigt gör man sitt yttersta för att synas och ta ansvar i samhället och man ses som en attraktiv arbetsplats för anställda, underentreprenörer och skolan. Många gör sin praktik här och varje år erbjuder man 200 sommarjobb. Vi har ett nära och bra samarbete med kommunen där vi alltid löser alla frågor på ett konstruktivt sätt. Jag upplever att det finns en lyhördhet och öppenhet för företagens behov. Här blir man lyssnad på och eventuella hinder rivs snabbt ner, säger Patric Olsson. Han är delaktig i Ronnebygruppen som är ett forum för VD:ar och där man utbyter erfarenheter och stöttar varandra. I samtal med andra har han upplevt en liknande syn på företagsklimatet, även bland betydligt mindre företag än det han representerar. Tarkett är en internationell koncern. Fabriken i Ronneby är störst i världen inom produktkategorin homogena golv. Vi är stolta över att vara marknadsledande, vi vet att vi gör bra produkter och servar våra kunder med kvalitet. Det tillsammans med att vi månar om personalen har byggt upp en fin gemenskap, säger Patric. Utvecklingen på företaget går snabbt och produktiviteten ökar stadigt med bibehållen personalstyrka. Vi kan möta konkurrensen från låglöneländerna och vi vill finnas kvar i Ronneby och kunna anställa våra anställdas barn!

25 Energibo utför och levererar tjänster inom följande områden: Konsultation inom bygg, energi, passivhus och energioptimeringar mm Leverans av värmesystem Spräng- och markarbeten Byggnation av låg-, passiv- och plusenergihus såväl enfamiljs som flerfamiljsfastigheter Grävmaskintjänster m.m. Du köper färdig produkt / tjänst eller förhyrning per timme! Välkommen som företag eller privatperson för kostnadsfri offert! Tel Det händer på Brunnen......för alla hela året! Vi kan hjälpa företag och organisationer med: Hotellövernattningar Konferenser Kongresser Kreativa möten Personalfester Friskvård Sociala aktiviteter Galamiddag Mässor Underhållning Sommarfester Välkommen till Sydöstra Sveriges ledande konferenshotell! Vi ser fram emot att få ta hand om dig och dina gäster! Fakta: Hotellrum: 264 Antal bäddar: 600 Konferenslokaler: 22 Matsalar: 3 Terrasser: 2 Behandlingsrum på SPA: 11 Jacuzzis (inne och ute) Pool & Gym Tennisbanor: 6 (i Brunnsparken) Golfbanor: 11 (inom 45 min, endast 500 m från receptionen) Boka i dag:

26 Plastkortsskrivare Plastkortsskrivare RFID Kort RFID Kort RFIDtillbehör Nyckelbrickor RFID Nyckelbrickor Korthållare, Korthållare, tillbehör Areff Systems AB Areff Systems AB Villa FloraViola B&B bra boende mitt i vackra Brunnsparken, granne med badet! För bokning och information: Välkommen till oss! Angelica med personal. MARKBYGGAREN Vi utför mark och trädgårdsanläggningar MARKBYGGAREN I BLEKINGE AB Box 61 Industrigatan Ronneby Tel E-post: Nätverk är vårt sätt att överleva Med rötterna i teknikbyn Soft Center är innovations- och teknikföretaget Baltic Engineering fortsatt ett nav i Ronnebys teknikutveckling. Nätverk är vårt sätt att överleva, vi säljer inget per annons, säger VD Gerth Fohlin. O mrådena inom vilka Gerth och hans medarbetare arbetar är breda och mångfacetterade. Vanligt är att man tillhandahåller intelligens i produkter som andra tillverkar och säljer. I utveck lingslaboratoriet ligger spännande uppfinningar för industrielektronik i form av styrsystem till robotar, hissar, medicinelektronik, bilindustri, telekom och mycket annat. Glädjen i att få vara kreativ och hitta lösningar från idé till färdig pro dukt är drivande. Det är en fantastisk frihet, säger Gerth. Friheten finns också i Ronnebys näringsliv, som han tycker präglas av en positiv anda. Flytten av Blekinge Tekniska Högskola var ett hårt slag för oss. Det är viktigt för oss att finnas med när nya elektronikföretag etableras, där skapas nya kontakter. Vi vill växa och är i behov av att rekrytera mer personal. Din specialist till lönsam arbetsglädje Gert Fohlin visar en av företagets innovationer ett portabelt instrument för läckagemätning och provtryckning av skorstenar.

framåt! vi jobbar Samverkan är nyckeln till framgång professionellt företagsklimat i bygden Öppet och Ett ledarskap med dubbel effekt

framåt! vi jobbar Samverkan är nyckeln till framgång professionellt företagsklimat i bygden Öppet och Ett ledarskap med dubbel effekt vi jobbar framåt! En jubileumstidning från Åtvidabergs kommun Samverkan är nyckeln till framgång Öppet och professionellt företagsklimat i bygden Ett ledarskap med dubbel effekt VÄLKOMMEN TILL emesterhandla

Läs mer

Tjänstemän mot rampljuset

Tjänstemän mot rampljuset November 2014 Sid 4: Ronnebys nya symbol vid E22:an ett Viggen-plan visar vägen till handelsområdet med samma namn. Foto: Peter Karlsson För en hälsosam arbetsplats Positiv Kraft AB hjälper Folktandvården.

Läs mer

VilstaGruppen ett väl fungerande nätverk som ständigt växer

VilstaGruppen ett väl fungerande nätverk som ständigt växer Hela denna tidning är en annons från VilstaGruppen, Eskilstuna VilstaGruppen ett väl fungerande nätverk som ständigt växer www.vilstagruppen.se 2 www.vilstagruppen.se Hela denna tidning är en annons från

Läs mer

VEM VINNER? företag 2012

VEM VINNER? företag 2012 företag 2012 KATEGORI Årets Marknadsförare KATEGORI Årets Företagare VEM VINNER? KATEGORI Årets Nyföretagare KATEGORI Årets Innovatör ÅRETS FEST MED PRISUTDELNING ONSDAG 29 FEBRUARI KL 18:00-24:00 STADSHUSET

Läs mer

SPACE MAGAZINE AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM INNOVATION ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET

SPACE MAGAZINE AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM INNOVATION ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET SPACE MAGAZINE ETT MAGASIN FRÅN MUNKTELL SCIENCE PARK ESKILSTUNA AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET ER SKAPAR KUNDVÄRDE FÖR GLOBALT FÖRETAG 1

Läs mer

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Fler broschyrer kan beställas från tillvaxtverket.se/publikationer Har du frågor om denna publikation, kontakta: Gunilla Thorstensson Telefon växel, 08-681

Läs mer

innovation Susanna Bill från idé till verklighet sid04 SKYLTBUTIKEN Ny kostym! skånsk företagskraft nr 1/2012

innovation Susanna Bill från idé till verklighet sid04 SKYLTBUTIKEN Ny kostym! skånsk företagskraft nr 1/2012 infrastruktur Människa mot ås. Ett visst mått av envishet kan man väl utan att överdriva hävda har präglat tunnelbygget. POSTENS GRUPPREKLAM TILL KONTOR tema Intensivt brobygge mellan forskning och näringsliv.

Läs mer

Linköpings. Näringsliv 2008/2009

Linköpings. Näringsliv 2008/2009 Linköpings Näringsliv 2008/2009 Linköping Paul Lindvall Kommunstyrelsens ordförande och styrelseordförande i NuLink AB Där idéer blir verklighet Linköping har drygt 140 000 invånare och är en av landets

Läs mer

kommunen där vi samarbetar

kommunen där vi samarbetar Näringsliv 15/16 Ledare VÄLKOMMEN TILL kommunen där vi samarbetar Är det något som har kännetecknar oss människor sedan tidernas begynnelse, mer än något annat, så är det samarbete. Det är den viktigaste

Läs mer

Visionen om att bli södra Stockholms starkaste kunskapscentrum sidan 2

Visionen om att bli södra Stockholms starkaste kunskapscentrum sidan 2 Foto: Jacob Forsell Foto: August Åberg Visionen om att bli södra Stockholms starkaste kunskapscentrum sidan 2 Foto: Fredrik Welander Foto: Stefan Forsell KunsKapsKommunen De vann SM i ungt företagande

Läs mer

Hela denna bilaga är en annons från Helsingborg Business Region. business

Hela denna bilaga är en annons från Helsingborg Business Region. business business HELSINGBORG BJUV BÅSTAD HELSINGBORG HÖGANÄS KLIPPAN LANDSKRONA SVALÖV ÅSTORP ÄNGELHOLM ÖRKELLJUNGA REGION PEABs MATS PAULSSON SATSAR PÅ SIN HEMBYGD SIDAN 4 KLICKET ETT VÄRLDSLEDANDE PATENT SIDAN

Läs mer

näringsliv 2013/2014

näringsliv 2013/2014 Linköpings näringsliv 2013/2014 Nulink linköpings näringslivsbolag: ledare 2 Utvecklingen går Linköpings väg Allt vad du behöver finns i Linköping, där idéer blir verklighet. Övertyga dig själv genom att

Läs mer

Dagens Lokaler Nr 9 / September 2008

Dagens Lokaler Nr 9 / September 2008 ANNONS Hela denna tematidning är en annons från Provisa Information AB ANNONS Kommunklimatet avgör valet Svenska kommuner är både bra och dåliga på att ta hand om företagsmiljön i kommunen. Sidan 4 Nyckeln

Läs mer

Synar rollerna på jobbet insider 14

Synar rollerna på jobbet insider 14 Sammanför entreprenörer Connect Skåne organiserar affärsänglar och sammanför dem med drivna entreprenörer. insider 02 Och så var det betalningen -mobilen som plånbok innovation 09 Postens gruppreklam till

Läs mer

MALMÖi serien om framtidens kommuner

MALMÖi serien om framtidens kommuner kreativa MALMÖi serien om framtidens kommuner FOTO: KASPER DUDZIK I Hyllie skapas ett svenskdanskt centrum, sidan 28 I Västra Hamnen samlas talangen, sidan 6 Mer än en rättvisemärkt stad - Malmö satsar

Läs mer

NÄRINGSLIV VÄRNAMO. Nr 6. Mer paket åt turisterna. Hotellet för alla. 40 år i en ombytlig värld. Fem möten på förmiddagen utan att lämna stolen

NÄRINGSLIV VÄRNAMO. Nr 6. Mer paket åt turisterna. Hotellet för alla. 40 år i en ombytlig värld. Fem möten på förmiddagen utan att lämna stolen Nr 6 VÄRNA NÄRIN VÄRNAMO NÄRINGSLIV Mer paket åt turisterna Hotellet för alla 40 år i en ombytlig värld Fem möten på förmiddagen utan att lämna stolen Intervju med Johan Lindqvist Bufab Sweden AB BREDARYD

Läs mer

Besök oss på webben www.nastakramfors.se ETT NYHETSMAGASIN OM KRAMFORS KOMMUN NR 2-08

Besök oss på webben www.nastakramfors.se ETT NYHETSMAGASIN OM KRAMFORS KOMMUN NR 2-08 Besök oss på webben www.nastakramfors.se ramfors ETT NYHETSMAGASIN OM KRAMFORS KOMMUN NR 2-08 Nästa Tåget får flygplatsen att lyfta Maria Högberg. Inflyttad som hjälper inflyttare Kramfors satsar på ansiktslyft

Läs mer

Framtiden är här Robotarna har intagit kommunen

Framtiden är här Robotarna har intagit kommunen höstmagasinet 2013 Framtiden är här Robotarna har intagit kommunen Personlig relation ledord för den rullande framgångssagan passion för hälsa Tro på dig själv energi från solen Solen skickar inga räkningar

Läs mer

Så bygger du snabbväxare

Så bygger du snabbväxare NÄRINGSLIV Nr 3 Årg. 11 Vecka 39 2014 Smidigt system gav Jenny Axinge ny affärsidé Jenny Axinge på Eskebo Hyvleri. Foto: Christer Hansson Oväntat många får jobb Arbetslösheten minskar snabbare än Arbetsförmedlingens

Läs mer

Hela denna bilaga är en annons från Sverigelokaler

Hela denna bilaga är en annons från Sverigelokaler ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Sverigelokaler en tidning från Sverigelokaler.se Affärer & Fastigheter i norr Fuglesang och satsning på rymdturism i Kiruna Skellefteå blev årets stadskärna Storsatsning

Läs mer

EMPORIA. Moderna kontorsytor lockar företag till SKYLTBUTIKEN. Han sätter Malmö på Life science-kartan

EMPORIA. Moderna kontorsytor lockar företag till SKYLTBUTIKEN. Han sätter Malmö på Life science-kartan POSTENS GRUPPREKLAM TILL KONTOR Rekordmånga skåningar driver företag Företagsamheten i Skåne slog rekord förra året och andelen kvinnor med egna företag är fler än någonsin. Nyckeln till en växande Öresundsregion

Läs mer

Affärer & Fastigheter i norr

Affärer & Fastigheter i norr ANNONS ANNONS ANNONS en tidning från Sverigelokaler.se Affärer & Fastigheter i norr TEMA: Företagsförsäkringar Forspro och Lerstenen planerar hotell med drömläge i Örnsköldsvik Storsatsning av finska Citycon

Läs mer

kvinnors företagande Arctic Airlink knyter samman nordligaste Norden ger tillväxt Serbian Swedish Business Forum Norge annorlunda landet

kvinnors företagande Arctic Airlink knyter samman nordligaste Norden ger tillväxt Serbian Swedish Business Forum Norge annorlunda landet handelskammarens exportmagasin NR 1 2015 Arctic Airlink knyter samman nordligaste Norden Oslo Chamber of Commerce Norge annorlunda landet Tysk-Svenska Handelskammaren så lyckas du med utstationeringen

Läs mer

Framtidens bränsle i våra tankar

Framtidens bränsle i våra tankar Hälsa som livsstil Framtidens bränsle i våra tankar Trycket i våra tankar och värmeväxlare är ofta extremt högt. Precis lika höga är kraven på tillverkning. Det handlar om att hitta smarta lösningar till

Läs mer

Svenska kluster. Etablering för framgång. Kvarteret med. framtidsutsikt s.12

Svenska kluster. Etablering för framgång. Kvarteret med. framtidsutsikt s.12 SWEDEN NOVEMBER DECEMBER 2011 Svenska kluster Standardlogotype Logotype utan rastrerad skugga, används i stora storlekar och Standardlogotype Logotype när tekniken utan inte rastrerad tillåter rasterade

Läs mer

tillväxt Forskning med känsla för grönt Världsklass nästa! Tusen och en watt i Simris Etikett med god affärsetik Fiberrikt för näring och liv

tillväxt Forskning med känsla för grönt Världsklass nästa! Tusen och en watt i Simris Etikett med god affärsetik Fiberrikt för näring och liv Hela denna bilaga är annons. Ett näringslivsmagasin från Ystads Allehandas marknadsavdelning. Nummer 1 4 maj 2013 Alla våra sidor är på din sida tillväxt Världsklass nästa! Tusen och en watt i Simris Etikett

Läs mer

GALAVINNARE 2013 1. Guld läget ETT INTERVJUMAGASIN FRÅN HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB DECEMBER 2013. 10 ÅR Möt. årets vinnare

GALAVINNARE 2013 1. Guld läget ETT INTERVJUMAGASIN FRÅN HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB DECEMBER 2013. 10 ÅR Möt. årets vinnare GALAVINNARE 2013 1 Guld läget ETT INTERVJUMAGASIN FRÅN HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB DECEMBER 2013 10 ÅR Möt årets vinnare 2 VÄLKOMMEN Det är serverat VARSÅGOD. HÄR FÅR DU ett magasin fyllt av mod och passion.

Läs mer

4TIPS STARTA EGET. Affärsutveckling Så får du ditt företag att växa på marknaden. Rekrytering Hur kan man anställa med ett mångfaldsfokus?

4TIPS STARTA EGET. Affärsutveckling Så får du ditt företag att växa på marknaden. Rekrytering Hur kan man anställa med ett mångfaldsfokus? ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Mars 2011 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus Nr. 2 STARTA EGET 4TIPS FOTO: OLIVER CRONA STENBERG Bambuser och CoolStuff:

Läs mer

> Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost

> Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost OM sveriges största eu-projekt inom stadsutveckling > Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost Utveckling Nordost satsar på nya jobb, fler mötesplatser

Läs mer

Hela denna bilaga är en annons från Borås Stad INGÅR I SERIEN OM FRAMTIDENS KOMMUNER

Hela denna bilaga är en annons från Borås Stad INGÅR I SERIEN OM FRAMTIDENS KOMMUNER Hela denna bilaga är en annons från Borås Stad framtid BORÅS Sveriges mode & postordercentrum INGÅR I SERIEN OM FRAMTIDENS KOMMUNER Foto: Jerker Andersson Kommunikationsboom Världens ledande tillverkare

Läs mer