Företagande. i Ronneby Högtflygande. Framtidens produkter. planer Nätverkande. driver utvecklingen. Flyg Vatten Turism Elektronik Industri.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Företagande. i Ronneby Högtflygande. Framtidens produkter. planer Nätverkande. driver utvecklingen. Flyg Vatten Turism Elektronik Industri."

Transkript

1 Flyg Vatten Turism Elektronik Industri onneby En tidning från Ronneby företagsgrupp. På väg mot nya höjder Företagande i Ronneby Högtflygande planer Nätverkande driver utvecklingen Framtidens produkter

2 flyg Företagande i Ronneby Ronneby Företagsgrupp är en förening som verkar för ett bra företagsklimat i kommunen. Vi vill med denna tidning visa hur en del av Ronnebys cirka 2300 företag arbetar och utvecklas. Ronneby är Blekinges centrum och här ligger vår flygplats. Här är också nära till färjeförbindelser till Polen och Baltikum. Våra goda kommunikationer med omvärlden är en viktig faktor för den positiva utveckling vi ser hos många av våra företag. Vi har gamla brunnstraditioner, där Ronneby Brunn och Brunnspark har varit ett besöksmål i sekler. Den traditionen följer vi upp i begreppet den moderna kurorten. Kombinationen företagande inom hälsa och välbefinnande för kropp och själ och traditionell industri med moderna metoder för hållbart företagande skapar spännande miljöer där nya affärsidéer har en bra grogrund. Välkommen att ta del av hur vi har det! Ronny Johannesson Ordförande Ronneby Företagsgrupp HÄLSA Läs mer på Produktion: Roxx Communication Group, Ansvarig utgivare: Ronny Johannesson. Projektledare: Ulrika Stolt. Redaktör: Pierre Klasson. Foto: Pierre Klasson och RF s egna bilder. Mediasäljare: Helene Fransson. Annonsoriginal: Sofia Fasth. Grafisk form: Caroline Adolfsson. Tryck: Printfabriken 2013 Roxx Communication Group Orbit One Concept Orbit One Concept Ett Orbit smartare One sätt Concept att frigöra resurser. Ett smartare sätt att frigöra resurser. Ett smartare sätt att frigöra resurser. Your product is our mission Your product is our mission Your product is our mission

3 INTRO 3 TURISM INDUSTRI VATTEN Vi erbjuder ett helt koncept! Som nytillträdd näringslivschef i Ronneby Kommun har Torbjörn Lind med friska ögon kunnat betrakta de möjligheter som finns och han ser en mycket god utvecklingspotential. Förutom att Ronneby ligger grönt och vackert vid kusten kan man erbjuda ett strategiskt bra läge med fantastiska kommunikationer. Det lönar sig att driva företag i Ronneby, det bevisas inte minst av våra tillverkande företag, som är effektiva, duktiga och i framkant. De har lyckats på egna meriter och visat att vi kan konkurrera med låglöneländerna. Tillverkningsindustrin är vår dominerande gren och den bär på en lång tradition i regionen, säger han. Han är noga med att framhålla servicen till nya företag, där man tar ansvar för helheten vid en etablering, såsom byggnation, logistik och kontakter med underleverantörer med flera. Vi erbjuder inte mark utan ett helt koncept. Sörbydal, som är ett nytt och aktivt område som vi exploaterar utmed E22:an, är ett aktuellt exempel. Där riktar vi oss mot handeln och har redan en handfull seriösa intressenter och ser gärna att fler hör av sig. Inom kommunen finns en bred enighet om att vi önskar tillväxt och vi hälsar alla välkomna hit! Största näringarna i Ronneby 2010, antal anställda: Ronneby Riket Tillverkning och utvinning 22% 14% Civila myndigheter och försvar 14% 6% Vård och omsorg 13% 16% Byggverksamhet 7% 7% Handel 7% 12% Företagstjänster 7% 11% Källa: SCB Använd effektiva stödstrumpor i mode, på fritiden och arbetet. Det rekommenderas av läkare. Tillverkade i hjärtat av Sveriges trädgård Backaryd i vackra Blekinge.

4 4 VINJETT Högt flygande planer

5 FAR O FLYG 5 tar Ronneby in i framtiden Mona Grönqvist, chef för civilflyget, Per Skantz, chef över tredje skvadronen vid helikopterflottiljen och Peter Rihs, ställföreträdande chef, ser stor potential för flygstationen. Den planerade ombyggnaden av Blekinge Flygflottilj, F17, rycker allt närmare. Det är ett gigantiskt projekt på 647 miljoner kronor. I kölvattnet av den planerar det civila flyget att rusta upp flygstationen och anpassa den för ett ökat resande. En sådan lösning öppnar för nationella och internationella kontakter och etableringar, det skulle göra kommunen och företagen till vinnare.»

6 6 FAR O FLYG försvaret: Att tänka stort ger mer i slutändan Bilder: Försvarsmakten Flygstationen Ronneby Airport är byggd 1958 och anpassad för propellerplan som kan ta 70 passagerare. Idag landar jetdrivna Boeing 737 och Airbus med cirka 200 resenärer utan att större ombyggnader gjorts. Incheckning, säkerhetskontroll, ankomst- och avgångshall, restaurang, café och bagagehantering är underdimensionerade och behöver byggas ut. Mona Grönqvist är flygstationschef och ansvarig för det civila flyget. Hon räknar med en stark utveckling kommande år både när det gäller charter och reguljärflyg. Idag är man sydöstra Sveriges största flygplats med resande per år. I Monas framtidsbild handlar det om runt resande. Även godsflyget väntas öka markant. Därför har hon sin bild klar över hur flygplatsområdet bör se ut inom en snar framtid. Jag vill göra området till ett logistiskt transportcentrum, med tågstopp, hockeyarena, crossbana och aktivitetsområde. En mer komplett lösning än den blir svår att hitta någon annanstans i länet, säger hon. För flygstationens del räknar hon med investeringar på minst 80 miljoner kronor, då ingår även en ny ovanvåning. Swedavia, Regionen och EU är tänkta finansiärer. För oss är det en styrka att samsas med försvarsmakten här på Kallinge. När alla entreprenörer ändå är här och bygger åt dem skulle det vara lämpligt att göra den civila delen klar, säger Mona Grönqvist. civilflyget: Ökat resande och planer på logistiskt centrum F17 är Ronnebys största arbetsplats. Tusentals personer väntas bli involverade när flygflottiljen byggs ut till en prislapp motsvarande 647 miljoner. En upphandling på EU-nivå kommer att krävas och man räknar med att många lokala företag kommer att tjäna pengar oavsett vem som får uppdraget. Utöver all militär personal kommer entreprenörer, civil säkerhetspersonal och många fler att närvara under de tre år som bygget beräknas pågå. I korthet handlar det om en modernisering och anpassning av flottiljen till dagens behov och till nya typer av helikoptrar. Hela verksamheten flyttas norrut för att minska bullret över Kallinge. Ett nytt flygledartorn, nya hangarer, uppställningsplatser och kringbyggnader uppförs. Peter Rihs, Mona Grönqvist och Per Skantz. Samtidigt får vi ett nytt miljötillstånd som ger oss möjlighet att flyga på tider som passar oss, även kvällstid. Tillståndet är anpassat för full bemanning och aktivitet, berättar Per Skantz, som är chef över tredje skvadronen vid helikopterflottiljen. Med sig har han Peter Rihs, ställföreträdande chef för teknik- och logistiksektionen, som visar ett antal kartbilder över området. Att tänka stort ger mer i slutändan, menar Peter Rihs. Det här upplägget kommer innebära oerhört mycket för helikopterskvadronen och för Ronneby kommun, säger Per Skantz.

7 » VINJETT 7 Brunnsparken blomstrar I Brunnsparken blomstrar både företag och människor. I 300 år har detta varit en mötesplats för människor som sökt hälsa, gemenskap och möjlighet att skapa intäkter.

8 8 brunnsparken Cecilia Wulfing Dettner och Joakim Dettner hjälper idrottare att nå sina mål oavsett nivå. 4 Olle Larsson Sköld från Surahammar drömmer om att bli en etablerad senior spelare i hockey och gör en professionell satsning med hjälp av STAC:s elittränare Joakim Dettner. Allt ska lira tillsammans, det gäller att träna hela kroppen, förklarar Joakim. Klienter från hela Norden kommer till Scandinavian Top Athletic Center för att må bättre och nå sin fulla fysiska potential. Vårt koncept passar perfekt in i Ronnebys starka hälsoprofil, säger VD Cecilia Wulfing Dettner. Här har vi snabbt fått kontakter och STAC, som företaget benämns i folkmun, har byggt upp ett unikt koncept, som omfattar träning, kost, livsstilsförändringar och idrottsmedicin. Allt är anpassat för varje individ och dess förutsättningar. I kundregistret finns många rikskända idrottare och lag. Idrottare som vill nå sin fulla potential och som är beredda att förändra sitt liv för att nå dit är en viktig målgrupp, säger Cecilia Hon bor i Stockholm och flygpendlar till Ronneby. Många kunder kommer från Mälardalen och kan enkelt nå kliniken genom ett samarbete med Blekingeflyg. Ronnebys hälsoprofil, de goda kommunikationerna och en oerhört stöttande kommun har varit avgörande för vår etablering. Utan detta och hjälp med fastigheten hade vi inte vågat satsa i Ronneby, säger Cecilia, som inte tror att företaget hade lyckats på samma sätt i Stockholm. Affärsklimatet i Stockholm är mer komplext och det är svårare att få tag i rätt person, här har vi snabbt fått kontakter och infrastrukturen är mycket enklare. Hon framhåller också stödet från Blekinge Tekniska Högskola, Blekinge Business Incubator, Almi, Länsstyrelsen och Vinnova som alla varit inblandade i företagets vidareutveckling på olika sätt. Vi har tecknat avtal och samarbetar med flera restauranger och hotell och tillsammans hjälps vi åt att dra kunder till varandra. Bara ett par år efter starten är STAC ett känt namn i Norden. Målet är att kompetensmässigt bli världsledande inom sina områden till Det skulle sätta STAC och Ronneby på hälsokartan och dessutom visa på värdet av att nätverka. Parallellt har man lagt flera års arbete på att skapa ett digitalt verktyg för professionell screening, analys, programdesign och periodisering som kan hjälpa elittränare och personliga tränare att hitta sina klienters fulla potential. STAC PAD, som den heter, väntas bli en viktig produkt för företaget framöver.

9 BRUNNSPARKEN 9 Eva Hammer och Lena Sevig för människor från ett tillstånd till ett annat. 7 kvinnor 7 hälsoföretag 7 vänner Att samlas under ett tak och dela på kunskaper, glädjeämnen och vedermödor har inneburit stor skillnad för de sju företagare som funnit varandra i Badhus No 1. Samarbetet är ett resultat av nätverket WellNetWork, som tagit fasta på Ronnebys status som kurort i ett bredare perspektiv. Nätverket gjorde att vi tillsammans såg möjligheter, vi insåg att vi behövde samordna oss och bli starka tillsammans. Samarbetet gör en ofantlig skillnad, det ger nya affärsidéer, ökar energin och ger oss fler kunder, säger massageterapeuten Lina Sevig och diplomerade coachen Eva Hammer samstämmigt. Nu söker de fler intresserade som kan passa in i hälsokonceptet. infrastrukturen är mycket enklare Pehr Andersson Står vi enade kan vi lyckas Ronneby som besöksmål har alla förutsättningar att växa, därför vill jag satsa här, säger Pehr Andersson, ny arrendator på Ronneby Vandrarhem. Han har investerat mycket tid och pengar i sitt nya projekt och till sin hjälp har han haft kommunen, som äger och förvaltar byggnaderna. Han ser en positiv framtid i Ronneby och siktar på en fördubbling av antalet gästnätter, till 7000 per år. Samarbetet med andra i Brunnsparken är avgörande. Vi måste stå enade för att lyckas. Jag uppskattar också att kommunledningen visade intresse när jag ville satsa, säger Pehr.

10 10 VINJETT Angelica Coleman Ronneby Brunn Hotell har ett traditionellt spa som även erbjuder alternativa medicinska behandlingsformer, där man tecknat avtal med många företag när det gäller friskvård och behandling av smärta och stress. Kreativa möten såsom teambuilding, kick-offer och andra happenings ingår i konceptet, precis som företagskonferenser från liten till gigantisk skala. Marknadschefen Angelica Coleman poängterar Ronnebys utpräglade tillsammanstänk, där alla hjälps åt och genom den goda spiralen utvecklar bygden och ökar attraktionskraften i regionen. Vi har många nätverk och kluster där man som företagare kan vara med och förändra och vara delaktig. Det är viktigt och tryggt att göra saker tillsammans! Till Ronneby Brunn Hotell kommer hundra tusen människor varje år för att konferera och hitta välbefinnande. Det är viktigt och tryggt att göra saker tillsammans

11 brunnsparken 11 Mat, dryck och andlig spis finns det gott om hos pittoreska Äggaboden i Gärestad by. Anna-Lena och Peter Fransson började som äggproducenter till ledande grossister Idag är det försäljning av närproducerat, exempelvis i form av kött, honung, te, ägg, korv och vilt som gäller. En nybyggd butiks- och restaurangdel i ladan välkomnar gäster från när och fjärran. Nätverkandet är kännetecknande! Att driva restaurang och café sommartid är ingen konst men vintertid krävs kreativitet, vet Dipen Purohit som driver Brunnsparken Restaurang & Café. Att locka fler invånare till Ronneby och att få ungdomarna att stanna kvar är viktigt för kommunens framtid, menar Dipen. Placeringen mitt i blomstrande Brunnsparken ger honom stora fördelar sommartid, då lunch- och cafégästerna står på kö utan marknadsföringsinsatser. Vintersäsongen har Dipen löst genom nära och kreativa sam arbeten med andra i parken. Nätverkandet är kännetecknande! Vintertid kör vi olika teman, exempelvis dans, musik och dejting, säger han med ett leende. Café Mandeltårtans välsmakande bakverk är kryddade med historia och kunglig glans. Drömmen om att få driva något eget blev verklighet för Angelica Ragnar, som tack vare en stor portion mod, styrka och goda nätverk i bygden tog steget att starta både ett hotell och ett café. Nu handlar det inte längre bara om nätverk, nu är jag god vän med mina samarbetspartners och vi stöttar varandra, säger Angelica Ragnar. Nu har hon varit företagare i två år och stoltheten och energin strålar om henne.

12 12 BRUNNSPARKEN Wow, vad jobb vi fick! Kerstin Lundquist och Susanne Liljeberg har fått affärerna att blomstra. Tänk vad barnledighet, vänskap och gemensamma intressen kan leda till Med utgångspunkt i det gamla brunns kontoret från 1600-talet ger Trädgård & Design Exklusiv liv åt privat och offentlig trädgårdsmiljö. Att rita och sedan anlägga vackra trädgårdar och parkmiljöer innebär en härlig mix av teori och praktik. Kerstin och Susanne erbjuder butik i anslutning till sitt kontor, där trädgårdsartiklar och inredning samsas med ett chokladcafé. Vi jobbar i nätverk med andra i bygden. Tillsammans kan vi erbjuda även större anläggningsarbeten. De ser det som positivt att driva och utveckla företag i Ronneby. Vi har jättemycket att göra och känslan av vår satsning här i Brunnsparken är wow, vad jobb vi fick, nu är vi offentliga på ett nytt sätt!

13 HOLGERSSON R E V I S I O N A B Redovisning Revision Rådgivning KARLSKRONA - RONNEBY Auktoriserad revisor Anders Holgersson Ronneby Karlskrona Gör som många andra och välj Systematiq för Systemutveckling & Systemförvaltning Verksamhetssystem Rapport- och datahantering Försäkringssystem Integration Portaler, publicering, Intranät, Webb SYSTEMATIQ Direktörspromenaden 3, Ronneby Textilgatan 43, Stockholm Fakta: Sedan 300 år tillbaka är Ronneby Brunnspark en av Blekinges mest välbesökta platser. År 1705 upptäcktes den första mineralrika hälsobrunnen och runt den har sedan ett 20-tal prakt- Hem-, flytt- och kontorsstädning Fönsterputs Trädgårdshjälp Kl fulla träbyggnader uppförts. På 1920-talet minskade brunnsdrickningen och idag rymmer byggnaderna moderna företag och verksamheter i olika branscher. Väx med oss som affärspartner i Ronneby Välkommen till Ronneby och Swedbank.

14 BRA 30 år 30-årsjubilar i år 2013! Ett etablerat byggföretag med säte i Ronneby. Byggverksamheten omfattar bostäder, kontor och industri inom Blekinge- och Kronobergs Län. Våra återkommande beställare finns inom kommuner, landsting, allmännyttiga bostadsföretag, bostadsrättsföreningar m.fl. Kvalitets- och miljöarbete integreras som en naturlig del i vår produktion. BRA ingår i Bygg-fastighetskoncernen GREAB med ca 160 miljoner i omsättning och ca 50st medarbetare. BRA (huvudkontor) Västervägen 5, Kallinge Tel BRA (regionkontor Växjö) Nygatan 28, Växjö Tel Det är viktigt att våra hyresgäster trivs i sina lokaler - och att de trivs med oss! AB Ronneby Industrifastigheter, ABRI, is the largest industrial building company in the municipality of Ronneby with about m² surface for hire for industry, trade, hotel, storerooms and offices. Our properties are concentrated to twelve business areas and are attractively located in close connection to communications such as railroad, harbour, airport and the European highway 22. The company also engages in the setting up of companies and in activities that promote the development of trade and industry in Ronneby. Välkommen till ABRI och våra lokaler! AB Ronneby Industrifastigheter, ABRI, är den största hyresvärden för kommersiella lokaler i Ronneby med en uthyrningsbar yta på m² - lika stort som 25 fotbollsplaner. Våra fastigheter är samlade i tolv större företagsområden, alla med strategiskt bra lägen och inom 15 bilminuter från Ronneby flygstation. Våra lokaler är ändamålsenliga och har god standard. Vi erbjuder service dygnet runt och håller hög flexibilitet vid lokalanpassningar. ABRI arbetar även med företagsetableringar, marknadsföring och andra aktiviteter för näringslivets utveckling i Ronneby. Bolaget ägs av Ronneby kommun. Hör av dig till oss så berättar vi mer! Telefon

15 Söker du nya lokaler? Välkommen till Soft Center - En unik utvecklingsmiljö Företagshotell med full service Förstklassiga lokaler i kreativ och trivsam tillväxtmiljö Flexibla lokalytor som skräddarsys efter dina behov Soft Center har idag 90-talet hyresgäster Servicefunktioner och samarbetsavtal som gynnar ditt företag Konferenslokaler nära ditt företag Kontakt Soft Center är ett fastighetsbolag som hyr ut företagslokaler till stora, medelstora och små företag. Soft Center har lokalytor om ca kvm som delas upp på åtta sammanlänkade byggnader. Detta innebär att vi kan erbjuda ett mindre kontor att hyra eller en större företagslokal. Soft Center är ett helägt dotterbolag i Active Properties koncernen. lägenheter & lokaler emaljen.se

16 16 VINJETT

17 » vått o VINJETT torrt 17 Vatten har i generationer varit kännetecknande för Ronneby; som hälsodryck, kraftkälla, farled, nöje och nu som industrigren.

18 18 VÅTT O TORRT Doktor Anders Jönsson driver forskningen i Swedish Water Jet Lab. Till höger några exempel på material där vattenskärningen är oslagbar som bearbetningsmetod. Ronnebys vattenskärningsföretag är ledande i världen. Tillsammans med kommunen och högskolan har de byggt ett forskningslaboratorium, Swedish Water Jet Lab, som ska ta dem vidare in i framtiden. Ronnebyföretagen har längst erfarenhet, högst precision, bäst användarvänlighet och mest utvecklad programvara när det gäller vattenskärning. Labbet är ett nav i framgången och i möjligheterna att hitta nya applikationer. I ett skåp i labbet radar tekniske doktorn Anders Jönsson upp mängder av produkter som formats och bearbetats med vattenskärning. Trä, glas, kompositmaterial och olika metaller är exempel där kall bearbetning är som hand i handske. Att kunna skära alla material med samma teknik, göra tunna snitt och kunna samla upp resterna utan att de ombildats av hög värme är unikt. Dessutom är det en arbetsmiljömässigt bra teknik, säger han. Polering och rengöring av gjutformar och verktyg är exempel på nya områden som man kommit långt inom. Labbet drar till sig andra företag och intressenter till Ronneby. Det ena leder ofta till det andra och företagens input och behov styr vad vi ska jobba med i framtiden, säger Anders Jönsson, som ser en enorm marknad och potential för vattenskärning framgent. Bäst i världen ska bli ännu bättre! Nu finns vi åter i Ronneby! Ring oss för att boka rådgivning

19 VÅTT O TORRT 19 Water Jet Sweden firar 20-årsjubileum i år, men i bolaget finns kunskap och erfarenhet om vattenskärningsteknik som sträcker sig mer än 30 år tillbaka i tiden. Idag är företaget en världsledande tillverkare av vattenskärningsmaskiner. anställda i Ronneby och ytterligare 20 i dotterbolag i Kina, Tyskland och Polen står för egen 45 försäljning och tillverkning. Kunder och återförsäljare finns över hela världen. Maskinerna har en skärbordsyta från 6 x 15 meter ner till 1 x 1 meter. Den minsta maskinen, Microcut, premiärvisades tidigare i år och HM Konungen fick under sin Eriksgata i Ronneby vara med på en förhandsvisning inför världsreleasen. Med en rad egna patent på bland annat portalsystem, skärhuvud och skärventiler, räknar Water Jet Sweden med att tillsammans med kollegor och samarbetspartners behålla Ronnebys position som vattenskärningens Mecka. Utvecklingen pågår kontinuerligt och vi ser en fortsatt stadigt tillväxt med globala möjligheter, säger VD Lennart Svensson. Kontorsmateriel Emballage Hygien- och städprodukter Bläckpatroner/Toners Ekonomi o lönetjänster Reception Vaktmästare Färgutskrifter Kopiering Laminering Allt för konstnären, återförsäljare för Service när den är som bäst Ronneby, Soft Center Vid stort teknikunderhåll och höga kvalitetskrav väljer man KOCKUMS MASKIN AB som leverantör av gjutgodskomponenter. Member of the Birn Group Box 2005, Kallinge Tel

20 20 HÅLLBART FÖRETAGANDE När behovet av bränsletankar sjönk vid finanskrisen 2008 såg Fueltech en möjlighet att utveckla något nytt istället för att se negativt på situationen. Resultatet blev framtidsprodukten ECOScience som underlättar användandet. Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. För Fueltech, som tillverkar olika sorters tankar till tunga fordon, var en nedgång på 70 procent under finanskrisen ett hårt slag. I stället för att kasta in handduken började man fundera över om maskinparken, kunskapen och produkterna kunde användas till nya satsningar. Resultatet blev en helt ny produktfamilj, ECO Science, som utvecklats parallellt med fordonstankarna. Ett resultat av många företags klurighet ECOScience är intelli genta tan kar till vilka olika sorters energikällor kan kombineras, exempelvis sol, ved, pellets och värmepumpar. Dessa kan sedan styra och fördela värme och varmvatten i både små och stora fastigheter. Vi vände nedgång till uppgång och har ur krisen skapat en ny fantastisk produkt som har rönt stor framgång på marknaden. Detta är ett resultat av många lokala företags klurighet för att hitta lösningar, säger VD Mikael Jönsson och försäljningschefen Henrik Berggren. Henrik Berggren Elektronikutveckling med kompetens, erfarenhet och kvalité Vi erbjuder effektiv produktutveckling och prototyptillverkning av elektronikprodukter inom: Industri Medicin Konsument Automotive Läs mer på vår hemsida Tel: Metallgatan 1, S Ronneby

21 hållbart företagande 21 Kreativiteten vet inga gränser. När Blekinge Tekniska Högskola flyttades skapades istället nya metoder för att förmedla kunskap. Cela, Cefur och Kunskapskällan fungerar som motor, mäklare och mötesplats. Sölve Landén Ronneby Kunskapskälla finns liksom Cela och Cefur i välkända företagsbyn Soft Center. Här har man skapat en mötesplats för lärande dit företag, privatpersoner och organisationer välkomnas för studier, möten och mingel. Här finns också studievägledare som hjälper till med personlig utveckling. Kunskapskällan är ett lärcenter där man kan studera utan att flytta hemifrån, här finns studiero och kurskamrater att utvecklas tillsammans med. Verksamheten leds av Ronneby kommun och har under uppbyggnadsfasen delvis finansierats av EU-medel. Cela, Collaborative e-learning arena, lär ut hur man kan mötas via digitala verktyg och kanaler. Internet är bärande som kanal för att ta del av andras kunskaper och dela med sig av sina egna. Cela verkar över hela länet och drivs i sam arbete med övriga kommuner, Almi och Region Blekinge. Inte minst småföretag som vill utvecklas har nytta av Cela. Cefur, Center för forskning och hållbar utveckling i Ronneby, är pusselbiten mellan företagen och forskarna. Redan vid starten 2011 beslöt man att satsa på innovationsplattformen Cradle to Cradle (vagga till vagga), som förenklat handlar om att tänka rätt från början och göra om avfall till näring, att utnyttja solen som energikälla och främja mångfald. Tanken är att med C2C skapa konkurrensfördelar för Blekinge. I Sverige är man mer eller mindre pionjärer men fler väntas följa efter och man är generös med att visa upp arbetet för omvärlden. Cefur invigde i maj ett showroom med C2C-profil. Är det dags att serva eller reparera bilen? Välkommen till oss på Jeppssons! Våra mekaniker är välutbildade och vi erbjuder originaldelar anpassade för just din bil. I vår originalservice ingår Mobilitetsgaranti och programuppdatering. Telegatan 2, Ronneby Tel Öppet: Mån-Fre 7 16

22 22 industri Lennart Larsson dagen pappersbruk Anrikt är med oss hela Från det att du greppar frukostflingorna och resten av dagen finns Cascade Djupafors AB med dig på olika sätt i vardagen. Det anrika pappersbruket är först med det mesta och störst på mycket. Efter att ha funnits i bygden sedan 1868 är Djupafors pappersbruk väl etablerat. Man är en av de största arbetsgivarna med 130 anställda. Sedan världsomspännande Cascades köpte upp Djupafors ingår företaget i en koncern med mer än hundra produktionsenheter och anställda. Placeringen är, då som nu, strategisk med närhet till både vatten och vedråvara. Virket tas inom en radie av sex mil från bruket. Idag pratar man mycket om miljö och koldioxidutsläpp, som man i Djupafors var först i branschen med att deklarera på produkterna. Unikt många certifieringar har man lyckats leva upp till, ett tiotal kan vi räkna till. Men så jobbar vi också till 95 procent med förpackningar som har som uppgift att skydda och bära livsmedel och läkemedel, förklarar VD Lennart Larsson fick företaget utmärkelsen Excellent Green Supplier. Den var unik för branschen och miljöengagemanget på företaget har säkerställt volymer och gett nya affärer, förklarar Larsson.

23 » VINJETT 23 Industri Sedan flera hundra år tillbaka är industrin basen i Ronnebys utveckling. Kockums Emaljerverk var under många år den stora arbetsgivaren. I dag är Alfa Laval, Flextronics och Tarkett tongivande tillsammans med en mängd viktiga småföretag. Utbudet har också breddats till en rad nya branscher.

24 24 INDUSTRI Vi vill finnas kvar i Ronneby och kunna anställa våra anställdas barn! Patric Olsson Jag är stolt och glad över att vara anställd här och vet att många känner som jag! Det säger Patric Olsson, platschef på Tarkett i Ronneby, som är kommunens största företag med 560 anställda. Tarketts fabrik ligger i Ronnebys hamnområde och verksamheten bär på en lång historia i kommunen. Här finns en gedigen teknisk kunskap och ett brett produktkunnande. Samtidigt gör man sitt yttersta för att synas och ta ansvar i samhället och man ses som en attraktiv arbetsplats för anställda, underentreprenörer och skolan. Många gör sin praktik här och varje år erbjuder man 200 sommarjobb. Vi har ett nära och bra samarbete med kommunen där vi alltid löser alla frågor på ett konstruktivt sätt. Jag upplever att det finns en lyhördhet och öppenhet för företagens behov. Här blir man lyssnad på och eventuella hinder rivs snabbt ner, säger Patric Olsson. Han är delaktig i Ronnebygruppen som är ett forum för VD:ar och där man utbyter erfarenheter och stöttar varandra. I samtal med andra har han upplevt en liknande syn på företagsklimatet, även bland betydligt mindre företag än det han representerar. Tarkett är en internationell koncern. Fabriken i Ronneby är störst i världen inom produktkategorin homogena golv. Vi är stolta över att vara marknadsledande, vi vet att vi gör bra produkter och servar våra kunder med kvalitet. Det tillsammans med att vi månar om personalen har byggt upp en fin gemenskap, säger Patric. Utvecklingen på företaget går snabbt och produktiviteten ökar stadigt med bibehållen personalstyrka. Vi kan möta konkurrensen från låglöneländerna och vi vill finnas kvar i Ronneby och kunna anställa våra anställdas barn!

25 Energibo utför och levererar tjänster inom följande områden: Konsultation inom bygg, energi, passivhus och energioptimeringar mm Leverans av värmesystem Spräng- och markarbeten Byggnation av låg-, passiv- och plusenergihus såväl enfamiljs som flerfamiljsfastigheter Grävmaskintjänster m.m. Du köper färdig produkt / tjänst eller förhyrning per timme! Välkommen som företag eller privatperson för kostnadsfri offert! Tel Det händer på Brunnen......för alla hela året! Vi kan hjälpa företag och organisationer med: Hotellövernattningar Konferenser Kongresser Kreativa möten Personalfester Friskvård Sociala aktiviteter Galamiddag Mässor Underhållning Sommarfester Välkommen till Sydöstra Sveriges ledande konferenshotell! Vi ser fram emot att få ta hand om dig och dina gäster! Fakta: Hotellrum: 264 Antal bäddar: 600 Konferenslokaler: 22 Matsalar: 3 Terrasser: 2 Behandlingsrum på SPA: 11 Jacuzzis (inne och ute) Pool & Gym Tennisbanor: 6 (i Brunnsparken) Golfbanor: 11 (inom 45 min, endast 500 m från receptionen) Boka i dag:

26 Plastkortsskrivare Plastkortsskrivare RFID Kort RFID Kort RFIDtillbehör Nyckelbrickor RFID Nyckelbrickor Korthållare, Korthållare, tillbehör Areff Systems AB Areff Systems AB Villa FloraViola B&B bra boende mitt i vackra Brunnsparken, granne med badet! För bokning och information: Välkommen till oss! Angelica med personal. MARKBYGGAREN Vi utför mark och trädgårdsanläggningar MARKBYGGAREN I BLEKINGE AB Box 61 Industrigatan Ronneby Tel E-post: Nätverk är vårt sätt att överleva Med rötterna i teknikbyn Soft Center är innovations- och teknikföretaget Baltic Engineering fortsatt ett nav i Ronnebys teknikutveckling. Nätverk är vårt sätt att överleva, vi säljer inget per annons, säger VD Gerth Fohlin. O mrådena inom vilka Gerth och hans medarbetare arbetar är breda och mångfacetterade. Vanligt är att man tillhandahåller intelligens i produkter som andra tillverkar och säljer. I utveck lingslaboratoriet ligger spännande uppfinningar för industrielektronik i form av styrsystem till robotar, hissar, medicinelektronik, bilindustri, telekom och mycket annat. Glädjen i att få vara kreativ och hitta lösningar från idé till färdig pro dukt är drivande. Det är en fantastisk frihet, säger Gerth. Friheten finns också i Ronnebys näringsliv, som han tycker präglas av en positiv anda. Flytten av Blekinge Tekniska Högskola var ett hårt slag för oss. Det är viktigt för oss att finnas med när nya elektronikföretag etableras, där skapas nya kontakter. Vi vill växa och är i behov av att rekrytera mer personal. Din specialist till lönsam arbetsglädje Gert Fohlin visar en av företagets innovationer ett portabelt instrument för läckagemätning och provtryckning av skorstenar.

Ronneby Industrifastigheter

Ronneby Industrifastigheter Välkommen till Ronneby Industrifastigheter Våra lokaler har strategiskt bra lägen i Ronneby Vår fastighetsskötsel har service dygnet runt Vi har hög flexibilitet vid lokalanpassningar Vi sätter ditt företags

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. för rollen som

Uppdragsbeskrivning. för rollen som Uppdragsbeskrivning för rollen som VD Välkommen till FDT 04/09 2015 EEL-koncernen, i vilken bland annat kedjorna ELON, Elkedjan samt Euronics Norge verkar, satsar stort i Luleå. Under det senaste året

Läs mer

Showroom och kontor för dig som. vill sticka ut! Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm

Showroom och kontor för dig som. vill sticka ut! Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm vill sticka ut! Showroom och kontor för dig som Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm LOKALEN Showroom och kontor för dig som vill sticka ut Kontorsyta 443 kvm Antal arbetsplatser 10-40 Adress

Läs mer

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 800 kvm

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 800 kvm Bra takhöjd Effektivt Flexibel Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 800 kvm LOKALEN Effektiv lokal med en takhöjd på hela 3,35 meter Kontorsyta 800 kvm Antal arbetsplatser 45 62 Yteffektivt, ljust

Läs mer

Effektivt med inkluderad service Kista Science Tower

Effektivt med inkluderad service Kista Science Tower Effektivt med inkluderad service Kista Science Tower Färögatan 33, hus D, våning 6, 107 kvm LOKALEN EFFEKtiv KOntORslOKal i vårt FÖREtagsHOtEll Kontorsyta 107 kvm + gemensamma ytor antal arbetsplatser

Läs mer

Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag April 2008. Läs mer på sidan 6

Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag April 2008. Läs mer på sidan 6 Aktuellt med försäljning av Vinddraget Etablerande och ägande av industrifastigheter på Viared har varit ett sätt för Industribyggnader i Borås AB (IBAB) att vara en katalysator på industriområdet. Stimulera

Läs mer

NÄRINGSLIVSPLAN 2014

NÄRINGSLIVSPLAN 2014 NÄRINGSLIVSPLAN 2014 2 Näringslivsplan 2014 Näringslivsplan 2014 Innehåll 03 Näringslivstruktur Ronneby har flest anställda inom tillverkning, försvar och skogs- och jordbruk. 04 Arbetstillfällen 2011

Läs mer

Välkommen till SKNT:s konferens i Ronneby 18-20 maj 2011! Tema: Varumärkesbyggande i kommuner och regioner

Välkommen till SKNT:s konferens i Ronneby 18-20 maj 2011! Tema: Varumärkesbyggande i kommuner och regioner Välkommen till SKNT:s konferens i Ronneby 18-20 maj 2011! Tema: Varumärkesbyggande i kommuner och regioner Varumärkesbyggande i kommuner och regioner Varmt välkommen till SKNT:s konferens i Ronneby den

Läs mer

Sjönära Ljus från fyra väderstreck Effektiv planlösning Alviks Strand

Sjönära Ljus från fyra väderstreck Effektiv planlösning Alviks Strand Sjönära Ljus från fyra väderstreck Effektiv planlösning Alviks Strand Gustavslundsvägen 129, Plan 3, 1 tr, 380 kvm LOKALEN Ljus lokal med fin utsikt mot Mälaren Kontorsyta 380 kvm Antal arbetsplatser 20

Läs mer

Strålande utsikt mot vattnet Effektiv planlösning. Ljus. Alviks Strand. Gustavslundsvägen 133, plan 4-10, 1 550 5 000 kvm

Strålande utsikt mot vattnet Effektiv planlösning. Ljus. Alviks Strand. Gustavslundsvägen 133, plan 4-10, 1 550 5 000 kvm Strålande utsikt mot vattnet Effektiv planlösning Ljus Alviks Strand Gustavslundsvägen 133, plan 4-10, 1 550 5 000 kvm LOKALEN Ljus lokal med fin utsikt mot Mälaren Kontorsyta 1 550 5 000 kvm Antal arbetsplatser

Läs mer

Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access

Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access Sundbybergsvägen 1, hus C plan 10, 530 kvm LOKALEN Kontor med skyltläge Kontorsyta 530 kvm Antal arbetsplatser 30-35 Adress Sundbybergsvägen 1 Topfloor; På eget

Läs mer

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm Konferensanläggning i huset Öppen planlösning Gemensam reception Nacka Strand Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm LOKALEN Effektiv kontorslokal i ett plan Kontorsyta 830 kvm Antal arbetsplatser 49 Välkommen

Läs mer

Kistas Hjärta Tre fantastiska fastigheter mitt i Kista med rum för möjligheter

Kistas Hjärta Tre fantastiska fastigheter mitt i Kista med rum för möjligheter Kistas Hjärta Tre fantastiska fastigheter mitt i Kista med rum för möjligheter Pulserar av liv. Kista växer så det knakar, pulserar av liv och allt fler företag upptäcker fördelarna med att etablera sig

Läs mer

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 894 kvm

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 894 kvm Bra takhöjd Effektivt Flexibel Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 894 kvm LOKALEN Effektiv lokal med en takhöjd på hela 3,35 meter Kontorsyta 894 kvm Antal arbetsplatser 50-75 Yteffektivt, ljust

Läs mer

INSTRUMENT- FABRIKEN

INSTRUMENT- FABRIKEN KONTOR LAGER Projekt INSTRUMENT- FABRIKEN 12-4000m 2 NORRA ULVSUNDA I BROMMA erbjuder ett fantastiskt läge i ett expansivt och centralt område med goda kommunikationer - till mycket konkurrenskraftiga

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

Välkommen till Folksam Fastigheter.

Välkommen till Folksam Fastigheter. Välkommen till Folksam Fastigheter. Välkommen till oss! Vi på Folksam Fastigheter arbetar med att förvalta och utveckla fastigheter. Med en långsiktig horisont och stort hjärta strävar vi efter att ha

Läs mer

Tio bra anledningar till varför en karriär inom JSB är rätt för dig!

Tio bra anledningar till varför en karriär inom JSB är rätt för dig! Tio bra anledningar till varför en karriär inom JSB är rätt för dig! 1VI VÅGAR TÄNKA NYTT JSB vågar tänka nytt. På så sätt kan vi leverera vad samhället behöver både idag och imorgon. Det är ett nytänkande

Läs mer

VI BRINNER FÖR BLEKINGE

VI BRINNER FÖR BLEKINGE VI BRINNER FÖR BLEKINGE KRAFT ATT VILJA. TILLSAMMANS ÄR DET MÖJLIGT. Det är vår uppgift att inspirera, skapa tillfällen att mötas och stärka Blekinge i Sverige och Europa. Vårt uppdrag är att arbeta för

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7 Våning 6 och 7 10 60 kvm

Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7 Våning 6 och 7 10 60 kvm Kista Entré Knarrarnäsgatan 7 Våning 6 och 7 10 60 kvm Kontorsyta 10-60 kvm Antal arbetsplatser Ca 1-6 TILLTRÄDE Omgående Adress Knarrarnäsgatan 7 Våning 6 och 7 Fastighetsbeteckning Knarrarnäs 2 Byggår

Läs mer

Karlskrona i siffror

Karlskrona i siffror Karlskrona i siffror Statistik och fakta om Karlskrona kommun Hur ser näringslivet ut i Karlskrona och hur används skattepengarna? Och hur många karlskroniter finns det egentligen? Det och lite till finns

Läs mer

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Din vilja, ditt engagemang och din kompetens är en viktig del av Martin & Serveras framgång. Våra värderingar Den här skriften beskriver Martin

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

Mycket ljus och fin lokal som får en extra känsla av rymd tack vare den härliga ljusgården och bra takhöjd! Skyltläge ut mot Svetsarvägen.

Mycket ljus och fin lokal som får en extra känsla av rymd tack vare den härliga ljusgården och bra takhöjd! Skyltläge ut mot Svetsarvägen. Mycket ljus och fin lokal som får en extra känsla av rymd tack vare den härliga ljusgården och bra takhöjd! Skyltläge ut mot Svetsarvägen. Typ Kontor Storlek 1330 kvm Adress Svetsarvägen 8 Område Solna/Solna

Läs mer

högst upp i fastigheten egen takterrass Påverka planlösningen Avenyn-Lorensberg Storgatan 53, 8 tr, 240 kvm

högst upp i fastigheten egen takterrass Påverka planlösningen Avenyn-Lorensberg Storgatan 53, 8 tr, 240 kvm högst upp i fastigheten egen takterrass Påverka planlösningen Avenyn-Lorensberg Storgatan 53, 8 tr, 240 kvm LOKALEN PLANRITNING Storgatan 53, 8 tr, 240 kvm FLeXiBeL och effektiv LokaL kontorsyta 240 kvm

Läs mer

Ljus Effektiv Fin utsikt mot vattnet Värtahamnen Norra Djurgårdsstaden

Ljus Effektiv Fin utsikt mot vattnet Värtahamnen Norra Djurgårdsstaden Ljus Effektiv Fin utsikt mot vattnet Värtahamnen Norra Djurgårdsstaden Hangövägen 25, plan 4-5 (3-4), 365-735 kvm LOKALEN Lokal fördelat på två plan med interntrappa Kontorsyta 365-735 kvm Antal arbetsplatser

Läs mer

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR 2014 FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR VÄLKOMMEN ATT VÄXA MED OSS! Huddinge kommun växer snabbt. Idag har kommunen över 100 000 invånare, vilket gör den till störst i länet efter Stockholms

Läs mer

Skandinaviens mest centrala etableringsplats Sydsvenska Krysset, Värnamo

Skandinaviens mest centrala etableringsplats Sydsvenska Krysset, Värnamo Skandinaviens mest centrala etableringsplats Sydsvenska Krysset, Värnamo Worldsat 2001 Tre marknader inom nära avstånd Lokala marknaden inom 50 km radie Antal invånare 141 000 (1,5%) Antal villahushåll

Läs mer

Nyheter från din kommun

Nyheter från din kommun Nyheter från din kommun Det här är Mariestads kommuns nyhetsbrev för näringslivet, här kan du läsa om vad som händer i kommunen och näringslivet. Har du nyheter som du vill lyfta i det här forumet tar

Läs mer

Läs mer på sidan 3. Läs mer på sidan 4. Läs mer på sidan 5

Läs mer på sidan 3. Läs mer på sidan 4. Läs mer på sidan 5 Styrelsen visar riktningen för IBAB Uno Jöelaid, styrelseordförande i Industribyggnader i Borås AB, ser med stolthet och glädje tillbaka på vad som har åstadkommits under det senaste året. Bolaget står

Läs mer

Representativt kontor. Rumsindelat. Garage i huset. Nacka Strand. Augustendalstorget 3, plan 6, 622 kvm

Representativt kontor. Rumsindelat. Garage i huset. Nacka Strand. Augustendalstorget 3, plan 6, 622 kvm Rumsindelat Representativt kontor Garage i huset Nacka Strand Augustendalstorget 3, plan 6, 622 kvm LOKALEN Representativt kontor centralt i området Kontorsyta 622 kvm Antal arbetsplatser 30 arbetsplatser

Läs mer

När det gäller den affärsidé du fick rådgivning för på NyföretagarCentrum under 2013, har du startat företag eller ej?

När det gäller den affärsidé du fick rådgivning för på NyföretagarCentrum under 2013, har du startat företag eller ej? NKI 2013 NyföretagarCentrum Stockholm 605 respondenter När det gäller den affärsidé du fick rådgivning för på NyföretagarCentrum under 2013, har du startat företag eller ej? Ja, jag startade företag EFTER

Läs mer

STOCKHOLMSSTRATEGIN AKTIVITETSPLAN

STOCKHOLMSSTRATEGIN AKTIVITETSPLAN STOCKHOLMSSTRATEGIN AKTIVITETSPLAN 2013 1 Om detta dokument Detta dokument är en aktivitetsplan för 2013 för projektet Stockholmsstrategin. Stockholmsstrategin bygger på en förstudie som presenterades

Läs mer

Ny lokal - nya möjligheter! SIGTUNA CEDERSTRÖMS SLINGA 196 KVM. www.newoffice.se 08-665 68 80 info@newoffice.se Sida 1 av 11

Ny lokal - nya möjligheter! SIGTUNA CEDERSTRÖMS SLINGA 196 KVM. www.newoffice.se 08-665 68 80 info@newoffice.se Sida 1 av 11 Ny lokal - nya möjligheter! SIGTUNA CEDERSTRÖMS SLINGA 196 KVM www.newoffice.se 08-665 68 80 info@newoffice.se Sida 1 av 11 BESKRIVNING Cederströms Slinga, 196 kvm Modern och rymlig lokal med högt i tak

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

Från denna nyrenoverade och ljusa lokal på 19:e våningen i Wenner-Gren Center ligger Stockholm för dina fötter. Adress Sveavägen 166

Från denna nyrenoverade och ljusa lokal på 19:e våningen i Wenner-Gren Center ligger Stockholm för dina fötter. Adress Sveavägen 166 Från denna nyrenoverade och ljusa lokal på 19:e våningen i Wenner-Gren Center ligger Stockholm för dina fötter. Typ Kontor Storlek 160 kvm Adress Sveavägen 166 Område Vasastan Lokalbeskrivning Är ni ute

Läs mer

Ditt nästa kontor? Gustavslundsvägen 143

Ditt nästa kontor? Gustavslundsvägen 143 Ditt nästa kontor? Gustavslundsvägen 143 610 kvm, Alviks Strand Gustavslundsvägen 143 Alviks Strand Ledig yta: 610 m 2 Typ: Kontor Tillträde: Enligt överenskommelse Gym Tåg 150 m Tunnelbana 500 m Unikt

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

Att besöksnäringen är framgångsrik visar sig tydligt i statistiken.

Att besöksnäringen är framgångsrik visar sig tydligt i statistiken. 2014 2014 HAR VARIT ETT SPÄNNANDE ÅR FÖR ARENABOLAGET Linköpings kommun presenterade under våren den Eventstrategi som framöver ska styra Linköping mot målsättningen att bli en av Sveriges tre främsta

Läs mer

Instrumentfabriken [ 200-4 000 m²]

Instrumentfabriken [ 200-4 000 m²] KONTOR OCH SHOWROOM PROJEKT Instrumentfabriken [ 200-4 000 m²] NORRA ULVSUNDA I BROMMA erbjuder ett fantastiskt läge i ett mycket expansivt och centralt område med goda kommunikationer. Under 1940-, 50-

Läs mer

Nyrenoverat. ljust kontor. i Tornet. Nacka Strand. Cylindervägen 12, våning 5, 302 kvm

Nyrenoverat. ljust kontor. i Tornet. Nacka Strand. Cylindervägen 12, våning 5, 302 kvm Nyrenoverat ljust kontor i Tornet Nacka Strand Cylindervägen 12, våning 5, 302 kvm LOKALEN Nyrenoverat ljust kontor i tornet I Tornet i Nacka Strand erbjuder vi en ljus och fin lokal på femte våningen.

Läs mer

AQ ska vara världsledande inom kostnadseffektivitet, kvalitet, leveranssäkerhet, alerthet och service. Kort sagt reliable.

AQ ska vara världsledande inom kostnadseffektivitet, kvalitet, leveranssäkerhet, alerthet och service. Kort sagt reliable. våra värderingar we are reliable Vi kan produktion, vi agerar långsiktigt och vi satsar helhjärtat för att leva upp till kundernas förväntningar i fråga om kvalitet, leveransprecision och service. AQs

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

Sammanställning av mötet på Enskede Värdshus den 20 september, tema:

Sammanställning av mötet på Enskede Värdshus den 20 september, tema: Sammanställning av mötet på Enskede Värdshus den 20 september, tema: Hur ser företagandet ut i Söderort och hur kan vi utveckla det? Här en sammanfattning av vad som sas av medverkande i Gilla Söderort

Läs mer

WOOD PARK ORSA. En nationell och internationell TRÄMÖTESPLATS

WOOD PARK ORSA. En nationell och internationell TRÄMÖTESPLATS WOOD PARK ORSA En nationell och internationell TRÄMÖTESPLATS AMBITION HYR LOKALER I EN KOMMUN DÄR TRÄINDUSTRIN STÅR I CENTRUM Fram till år 2015 har Orsa Lokaler AB som målsättning att utveckla Wood Park

Läs mer

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2014-11-04 1.0 Marie Holmberg Stadskontoret Näringslivsavdelningen

Läs mer

www.nulink.se Effektiv service för näringslivet Inom företag, entreprenörskap och etablering

www.nulink.se Effektiv service för näringslivet Inom företag, entreprenörskap och etablering www. Effektiv service för näringslivet Inom företag, entreprenörskap och etablering NuLink: en pigg ettåring med framtidstro NuLink har fyllt ett år. Vi är en livlig och pigg ettåring som nyfiket blickar

Läs mer

Ny lokal - nya möjligheter! SIGTUNA CEDERSTRÖMS SLINGA 732 KVM. www.newoffice.se 08-665 68 80 info@newoffice.se Sida 1 av 12

Ny lokal - nya möjligheter! SIGTUNA CEDERSTRÖMS SLINGA 732 KVM. www.newoffice.se 08-665 68 80 info@newoffice.se Sida 1 av 12 Ny lokal - nya möjligheter! SIGTUNA CEDERSTRÖMS SLINGA 732 KVM www.newoffice.se 08-665 68 80 info@newoffice.se Sida 1 av 12 BESKRIVNING Cederströms Slinga, 732 kvm Stor rumsindelad lokal med mycket fönster

Läs mer

UNIKA LOKALER MODERN UTRUSTNING GOD MAT TRIVSEL FLEXIBILITET NÖJDA KUNDER MÖTEN KONFERENS

UNIKA LOKALER MODERN UTRUSTNING GOD MAT TRIVSEL FLEXIBILITET NÖJDA KUNDER MÖTEN KONFERENS UNIKA LOKALER MODERN UTRUSTNING GOD MAT TRIVSEL FLEXIBILITET NÖJDA KUNDER MÖTEN KONFERENS ALLT FÖR ETT BRA MÖTE VÄLJ TRÄCENTRUM Många företag och organisationer väljer Träcentrum som mötesplats. Träcentrum

Läs mer

Bondens Torg historia och framtid

Bondens Torg historia och framtid Bondens Torg historia och framtid Intresset för varor av bra kvalitet, närproducerat och miljövänligt, har under en lång tid ökat. Det ökade intresset har dock inte fullt ut kunnat mötas av lokala producenter,

Läs mer

Jan Lillieborg. Badhusvägen 11 165 72 Hässelby. Mob 0768 123441

Jan Lillieborg. Badhusvägen 11 165 72 Hässelby. Mob 0768 123441 Jan Lillieborg Badhusvägen 11 165 72 Hässelby Mob 0768 123441 @ adress jan.lillieborg@origoab.se (Origo Företagsutveckling AB) @ adress jan.lillieborg@telia.com PROFIL Jan Lillieborg, en senior ledare

Läs mer

Strategisk plan 2015-2018

Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan 2015-2018 1 Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan för mandatperioden 2015-2018 Fastställt av: Fullmäktige 2015-06-22 52 Produktion: Kommunledningskontoret Dnr: MK KS 2015/00217 Bilder:

Läs mer

Nyheter från din kommun

Nyheter från din kommun Nyheter från din kommun Det här är Mariestads kommuns nyhetsbrev för näringslivet, här kan du läsa om vad som händer i kommunen och näringslivet. Har du nyheter som du vill lyfta i det här forumet tar

Läs mer

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN Med ett fantastiskt läge vid havet......mitt i centrala Strömstad, ligger Laholmen Hotell. Hotellet ligger högt beläget med en fantastisk utsikt över havet i väster samtidigt

Läs mer

Steget mot framtiden. Synergi i optimalt energiutnyttjande. Fueltech

Steget mot framtiden. Synergi i optimalt energiutnyttjande. Fueltech Steget mot framtiden Synergi i optimalt energiutnyttjande Fueltech Mikael Jönsson Anders Persberg Energismart Boende Framtidens möjligheter med huset som kraftkälla! Var kommer Co2 utsläppen ifrån? Bostäder

Läs mer

NORAB. De mjuka värdena måste du testa. Välkommen att upptäcka ett komplett sprängämnesföretag! Introduktion från Norabs hemsida

NORAB. De mjuka värdena måste du testa. Välkommen att upptäcka ett komplett sprängämnesföretag! Introduktion från Norabs hemsida De mjuka värdena måste du testa. Välkommen att upptäcka ett komplett sprängämnesföretag! Introduktion från Norabs hemsida NORAB Från berg till småsten Under drygt 20 år har vi på Norab samlat kunskap och

Läs mer

2 världar, tusen möjligheter

2 världar, tusen möjligheter 2 världar, tusen möjligheter Presentation powered by DIERESIS www.dieresis.es K ammaren En plattform för nätverkande och affärsförbindelser Skapad av svenska multinationella företag Mer än 240 medlemmar:

Läs mer

Worldsat 2001. Skandinaviens mest centrala etableringsplats - Bredasten, Sydsvenska Krysset

Worldsat 2001. Skandinaviens mest centrala etableringsplats - Bredasten, Sydsvenska Krysset Worldsat 2001 Skandinaviens mest centrala etableringsplats - Bredasten, Sydsvenska Krysset Tre marknader inom nära avstånd Lokala marknaden inom 50 km radie Antal invånare 141 000 (1,5%) Antal villahushåll

Läs mer

COLLABORATIVE TOURISM

COLLABORATIVE TOURISM COLLABORATIVE TOURISM SKÅNEMODELLEN Strategisk plan för turism och besöksnäring i Skåne TOURISM IN SKÅNE AB - Ett av Business Region Skånes fyra dotterbolag Näringsliv Skåne och Business Region Skåne Styrelse

Läs mer

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik East Sweden Business Solutions Effektiv logistik Välkommen till East Sweden, affärsmiljön med växtkraft! Rätt läge Vad har globala industriföretag som Siemens, Ericsson, Toyota, Saab och Väderstadverken

Läs mer

DU kan bli flygtekniker!

DU kan bli flygtekniker! Är du tekniskt intresserad och beredd att lägga ner lite mer jobb under din gymnasietid, så är detta ett programval som ger många möjligheter. DU kan bli flygtekniker! Jobba med flygplan och helikoptrar,

Läs mer

OBJEKTINFORMATION September 2013

OBJEKTINFORMATION September 2013 OBJEKTINFORMATION September 2013 Scandinavian Crown (Objekt S-6465) CETRÉL Företagsförmedling har i uppdrag att förmedla kontakt med potentiella köpare av detta företag och att projektleda en överlåtelseprocess.

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Hotell & restaurang 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden

Läs mer

0DUNQDGVNRPPXQLNDWLRQ

0DUNQDGVNRPPXQLNDWLRQ VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 4 MARKNADSKOMMUNIKATION Svår men spännande utmaning att särskilja sig 6 MARKNADSKOMMUNIKATION PR-arbete för relationer, reaktioner och rykten PR HANDLAR

Läs mer

Idéerna som bygger ett framgångsrikt näringsliv Skellefteå är en plats där kreativitet och innovativa tankar ges stort utrymme att utvecklas.

Idéerna som bygger ett framgångsrikt näringsliv Skellefteå är en plats där kreativitet och innovativa tankar ges stort utrymme att utvecklas. 1 Idéerna som bygger ett framgångsrikt näringsliv Skellefteå är en plats där kreativitet och innovativa tankar ges stort utrymme att utvecklas. Att växa upp i en miljö där goda idéer uppskattas har lagt

Läs mer

Nya Triangeln Nybyggda kontor i Malmö city, nära puls och kommunikationer

Nya Triangeln Nybyggda kontor i Malmö city, nära puls och kommunikationer malmö Nya Triangeln Nybyggda kontor i Malmö city, nära puls och kommunikationer NCC är ett av de ledande nordiska byggoch fastighetsutvecklingsföretagen. Med Norden som hemmamarknad är NCC verksamt inom

Läs mer

Vänta inte på nästa innovation. Stå för den!

Vänta inte på nästa innovation. Stå för den! Vänta inte på nästa innovation. Stå för den! Vi ger er råd att utveckla er framtid I en globaliserad och ständigt uppkopplad värld är konkurrensen knivskarp, överallt och hela tiden. En ny idé, en trend

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Bearbetning av kompositer, samverkan med företag och framtida satsningar Swedish Waterjet lab. Anders Jönsson 2014-05-16

Bearbetning av kompositer, samverkan med företag och framtida satsningar Swedish Waterjet lab. Anders Jönsson 2014-05-16 Bearbetning av kompositer, samverkan med företag och framtida satsningar Swedish Waterjet lab Anders Jönsson 2014-05-16 Alton Box Board Co i TN, USA, 1972 BestMatic AB, 1975 puzzle cutting KÄRNAN Swedish

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

Göteborg - Svenska Mässan - 2015

Göteborg - Svenska Mässan - 2015 Digital Commerce in Change Göteborg - Svenska Mässan - 2015 12 mars 2015 12 mars 2015 12 mars 2015 12 mars 2015 Gothia Towers 12 mars 2015 Gothia Towers 12 mars 2015 Gothia Towers Samarbetet mellan Svensk

Läs mer

Karlskrona Karlskr i siffror

Karlskrona Karlskr i siffror Karlskrona i siffror Statistik och fakta om Karlskrona kommun Hur ser näringslivet ut i Karlskrona och hur används skattepengarna? Hur många karlskronabor finns det? Det och lite till finns att läsa här.

Läs mer

Knuff Affärsutveckling inom kulturella näringar

Knuff Affärsutveckling inom kulturella näringar Knuff Affärsutveckling inom kulturella näringar Skåne nov 2013 maj 2014 Camilla Bengtsson Utveckling och projektledning inom samhälle och kultur. t 0705 712 533 m camilla@camillabengtsson.se w www.camillabengtsson.se

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer

OBJEKTINFORMATION September 2013

OBJEKTINFORMATION September 2013 OBJEKTINFORMATION September 2013 Lightsign Scandinavia (Objekt S-6460) CETRÉL Företagsförmedling har i uppdrag att förmedla kontakt med potentiella köpare av detta företag och att projektleda en överlåtelseprocess.

Läs mer

Möjlighet och nödvändighet

Möjlighet och nödvändighet Möjlighet och nödvändighet Hans Leghammar Miljö- och affärskonsult Design Region Sweden - Initiativtagare & projektledare för tävlingen Miljöinnovation 1995-2010 Har granskat framgångsfaktorer för över

Läs mer

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor Bandrift Möjligheter och fördelar med extern entreprenad Proffs på gröna sportytor Golfsverige i förändring kräver smarta lösningar för bandrift Golfsverige befinner sig i en förändringsprocess som innebär

Läs mer

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Varför är det så viktigt med fiber? Det blir roligare med internet när det fungerar med full fart. Och så fort informationsöverföringen sker via fiber,

Läs mer

DISTANSHANDELSDAGEN Etabl.1978. Svenska Mässan Göteborg 2015

DISTANSHANDELSDAGEN Etabl.1978. Svenska Mässan Göteborg 2015 DISTANSHANDELSDAGEN Etabl.1978 Svenska Mässan Göteborg 2015 Samarbetet mellan Svensk Digital Handel, Svensk Handel och Svenska Mässan skapar fantastiska möjligheter för dig och ditt nätverk. Gothia Towers

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

Syftet med samverkan inom Entreprenörsregionen är att stärka förutsättningar för tillväxt, konkurrenskraft och ekonomisk utveckling.

Syftet med samverkan inom Entreprenörsregionen är att stärka förutsättningar för tillväxt, konkurrenskraft och ekonomisk utveckling. Verksamhetsplan Entreprenörsregionen 2015-2018 Entreprenörsregionen De elva kommunerna i Entreprenörsregionen har starka traditioner som en kreativ industribygd med framgångsrika företag och aktiva entreprenörer.

Läs mer

Följ med på en 30-årig jubileumsresa i ord och bild!

Följ med på en 30-årig jubileumsresa i ord och bild! jubileum Följ med på en 30-årig jubileumsresa i ord och bild! Bröderna Perssons Specialsnickeri i Bromölla är ett av Sveriges ledande specialsnickerier. Efter 30 års verksamhet är vi idag 23 medarbetare

Läs mer

FRESH FRISK LUFT - FRISKARE LIV. Fresh är en av Europas ledande leverantörer av produkter för ett bättre inomhusklimat

FRESH FRISK LUFT - FRISKARE LIV. Fresh är en av Europas ledande leverantörer av produkter för ett bättre inomhusklimat FRESH FRISK LUFT - FRISKARE LIV Fresh är en av Europas ledande leverantörer av produkter för ett bättre inomhusklimat Produkterna hjälper till att skapa ett sundare och hälsosammare inomhusklimat för miljontals

Läs mer

Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009

Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009 Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009 2 Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? 1. Skåne, det självklara valet 2. Vi hjälper er med etablering 3. Ni får tillgång

Läs mer

Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun. 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun

Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun. 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun Siffror om Kalmar Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun 2011#1 Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökning

Läs mer

Det här är regionförbundet örebro

Det här är regionförbundet örebro Det här är regionförbundet örebro BORLÄNGE LJUSNARSBERG Tolv kommuner i hjärtat av Sverige Våra medlemmar är Örebro läns landsting och kommunerna Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga,

Läs mer

Vår Verklighet. Vi har en vision. Grönsakshallen Sorunda. ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva.

Vår Verklighet. Vi har en vision. Grönsakshallen Sorunda. ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva. Vår Verklighet Vår Verklighet Gunnar Netz, vd Grönsakshallen Sorunda Vi har en vision Grönsakshallen Sorunda ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva. Det var en gång..

Läs mer

Esplanaden 3C. Sundbyberg 937 kvm - 6 000 kvm

Esplanaden 3C. Sundbyberg 937 kvm - 6 000 kvm Esplanaden 3C Sundbyberg 937 kvm - 6 000 kvm Välkommen till Diligentia Esplanaden 3 C Här finns lediga lokaler från 937 6 000 kvm. Lokalerna är flexibla och delbara från 937 kvadratmeter. Se översiktsritningen

Läs mer

INBJUDAN TILL STUDENT DAY FREDAG 22 MARS

INBJUDAN TILL STUDENT DAY FREDAG 22 MARS INBJUDAN TILL STUDENT DAY FREDAG 22 MARS För att ge studenter en extra möjlighet att lära om branschen anordnar TUR ett speciellt seminarieprogram med intressanta föreläsare från olika delar av branschen.

Läs mer

LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun. Vision. för Tierps kommun

LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun. Vision. för Tierps kommun LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun Vision för Tierps kommun Innehåll 2 Grund för visionsdokumentet 3 Varför en vision? 3 Vem skapar framtiden? 3 Hur tar vi fram en vision? 4 Våra utmaningar

Läs mer

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER.

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. 2015-01- 29 Ida Hult om: A3 vara människa Medborgarvärldar nu och framåt MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. Vad är arbete utan anställning? Vad är

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

Studentmingel på EdmoLift

Studentmingel på EdmoLift Studentmingel på EdmoLift EdmoLift firar 50 år som företag 2014 och grundades av Torbjörn Edmo som i dag är företagets styrelseordförande. Företaget arbetar främst med olika typer av lyftbord och har anställda

Läs mer

Låt oss få presentera; THE:SHOWROOM STOCKHOLM

Låt oss få presentera; THE:SHOWROOM STOCKHOLM Låt oss få presentera; THE:SHOWROOM STOCKHOLM BAKGRUND Stockholm är en mötesplats för att skapa nya kontakter och därmed finna nya kunder och klienter. Det är här både stora och små inredningsprojekt tar

Läs mer

Förvärva, Utveckla och Förvalta

Förvärva, Utveckla och Förvalta Presentation bolagsstämma 27 april 2007 Förvärva, Utveckla och Förvalta kommersiella fastigheter i regioner med god tillväxt företrädesvis i södra Sverige. Bakgrund Active Properties koncernen bildas i

Läs mer

Ansökan om driftfinansiering 2016 och framåt

Ansökan om driftfinansiering 2016 och framåt Ansökan om driftfinansiering 2016 och framåt Bakgrund NOSP För att sätta framtiden för Norrköping Science Park måste man titta på vilka förutsättningar som finns i Norrköping och hur spelplanen ser ut.

Läs mer

Möten som utvecklar staden.

Möten som utvecklar staden. Möten som utvecklar staden. Redan på 40-talet insåg boråsarna att det behövdes ett speciellt hus för möten. Därför byggdes ett stort möteshus av framsynta invånare. Byggnaden har sedan använts flitigt,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2014 HANDELSKAMMAREN VÄRMLAND SERVICE AB ETT ÅR SOM RUSTAT FÖR FRAMTIDEN 2014 var ett bra år, sett till både verksamhet och resultat. De aktiviteter och förändringar

Läs mer

NORAB. De mjuka värdena måste du testa. Välkommen att upptäcka ett komplett sprängämnesföretag! Introduktion från Norabs hemsida

NORAB. De mjuka värdena måste du testa. Välkommen att upptäcka ett komplett sprängämnesföretag! Introduktion från Norabs hemsida De mjuka värdena måste du testa. Välkommen att upptäcka ett komplett sprängämnesföretag! Introduktion från Norabs hemsida NORAB Från berg till småsten Under drygt 20 år har vi på Norab samlat kunskap och

Läs mer