Föreningsinformation Brf Bollstanäs Juni 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föreningsinformation Brf Bollstanäs Juni 2014 www.brf-bollstanas.se"

Transkript

1 Föreningsinformation Brf Bollstanäs Juni Styrelsens sommartider för Gläntan Måndag 23 juni är styrelsens sista öppetdag på Gläntan inför sommaruppehållet. Styrelsens öppethållande måndagar 18:00 19:00 boende återupptas den 4 augusti. Tänk på att hämta nycklar senast 23 juni ifall du har bokat gästrummet under denna tid. Hög tid för växttrimning på terrasser och uteplatser! För allas trivsel måste varje lägenhet ansa sina växter. Inga växter får breda ut sig utanför lådan/staketet och inte vara högre än upp till underkanten på det egna terrasstaket. Jordnivån i terrasslådan får inte vara högre än att lådan klarar av att ta emot en häftig regnskur för att undvika att skräp faller ner på grannens terrass/markis. Vi har uppmärksammat att växterna på många terrasser och uteplatser är i starkt behov av ansning och nedklippning det har växt till sig allt för yvigt. Max höjd för växtlighet på markplan 180 cm och inte utanför staketet. Max höjd för växtlighet på terrasser 150 cm från terrasslådans överkant och inte hängande utanför lådan. Några exempel där det finns stort behov av ansning/klippning:

2 Bristande sopsortering i miljöhusen Vi behöver bli duktigare på att sortera soporna i miljöhusen, framförallt gäller det kartonger som slängs och inte plattas till eller töms på sitt innehåll. Det förorsakar extrakostnader för onödiga hämtningar. Många gånger lämnas även sopor som inte hör hemma i miljöhusen vilket får till följd att fastighetsskötaren får åka till återvinningscentralen = extrakostnader. Större grovsopor, t.ex. möbler, byggavfall, tv-apparater, jord, växter, buskar samt färger, kemikalier, bil- och mc-batterier får inte lämnas i miljöhusen. Dessa skall direkt till återvinningscentralen vid behov låna föreningens släp gratis, på anslagstavlan i entrén framgår hur du bokar släpet. Miljöhuset på lilla Bjursvägen stängt Miljöhuset på lilla Bjursvägen används inte särskilt frekvent. De flesta boende på lilla Bjursvägen använder sig av det andra miljöhuset vid stora Bjursvägen intill parkeringsplatserna. Vi har därför utökad antalet kärl i stora Bjursvägens miljöhus och stänger miljöhuset vid lilla Bjursvägen. Bollspel på gårdarna Vi uppmanar föräldrarna att se till att barnen inte spelar boll på gårdarna. Bollspel och då speciellt fotboll medför skaderisker på väggar, entréer och fönsterrutor m.m. För bollspel hänvisar vi till bollplanen intill lilla Bjursvägen eller gräsplanen bakom fastighetsexpeditionen. Målning av terrasser och uteplatser Har du tänkt måla din terrass/uteplats? Vi tillhandahåller kostnadsfritt färg för betong och träpanel, hämtas på Gläntan måndagar.

3 Renovering av lägenheter Många boende och framförallt nyinflyttade passar på att renovera lägenheten. På förekommen anledning vill vi påminna om föreningens regler kring ombyggnadsarbeten: Reparationer i lägenheten som kan vara störande för grannarna bör göras endast under dagtid med början tidigast kl (helgdagar kl 10.00) och vara avslutade senast kl Grannarna skall i förväg informeras med anslag om arbetets genomförande med tidplan. Transportbilar får endast stå på gården under i- och urlastning. Entré- och våningsplan får inte användas för att förvara byggnadsmaterial. Byggavfall får inte lämnas utanför entrén eller i miljöhusen utan måste transporteras till återvinningsstation. Har trapphus eller hiss blivit nedsmutsade skall dessa städas dagligen. Bredbandsavtalet uppsagd per 30 november 2015 Föreningen har avtal med Bredbandsbolaget som leverantör av bredbandstjänster via fiber sen många år, utbudet på marknaden har breddats och många konkurrerar om att erbjuda attraktiva bredbandstjänster. Vi tror det är rätt tid att undersöka möjliga leveranser via fiber med syfte att sänka kostnaden för boende och föreningen. För dig som avser teckna avtal med bredbandsbolaget rekommenderar vi att du inte låser upp dig med en längre bindningstid än till november Styrelsen kommer att ta in offerter på fiberleveranser och utvärdera inkomna anbud. Aktuella underhållsåtgärder inom föreningen - renovering av garagen på Torpvägen. - undersökning och analys av renoveringsbehov av övriga garage. - utbyte av porttelefoner på lilla Bjursvägen och Torpvägen. - upprustning av fastighetsexpeditionens lokaler. - reparation av diverse frostskadade betongytor. - slutarbeten med upprensning och trimning av växtligheten på allmänna områden. - förnyad linjemålning av uteparkeringsplatserna. - rengöring av sanden ner till 40cm djup på alla lekplatser.

4 Problemet med lossnande färg/färgflagor Vi har tyvärr fortfarande inte kommit tillrätta med hur problemet med lossnande färgflagor från plåtpanelerna ska åtgärdas. Det finns ingen bra patentlösning än och frågan utreds vidare. Denna åtgärd får dock vänta en tid då vi just nu har stora oförutsedda kostnader i samband med garagerenoveringar vi hoppas på boendes förståelse. Ordningsregler för terrasser och uteplatser/altaner Föreningen har sen tidigare fastställt ordnings- och trivselregler för Brf Bollstanäs. Styrelsen har på förekommen anledning beslutat att tydliggöra ordningsreglerna gällande disponeringen av uteplatserna respektive terrasserna för lägenheterna. - Inga fordon såsom mopeder/motorcyklar får ställas upp eller parkeras på terrasserna eller uteplatserna, inte heller i eller framför cykelförråden. - Vi vill påminna om att dessa fordon inte får framföras inom området och till följd av detta inte heller får tas in på terrassen eller uteplatsen. - Fordon parkerade enligt ovan skall omgående avlägsnas. Föreningen är angelägen om att vidmakthålla en trivsam och säker boendemiljö för alla boende inom Brf Bollstanäs. Parkeringsregler inom området Sedan årsskiftet har föreningen avtal med ParkingPartner som sköter bevakningen inom gårdarna och garagen. Ett utdrag av våra gällande parkeringsregler: Parkering inom föreningens områden är inte tillåtet, inte heller i anslutning till bommarna. Motorfordon får endast framföras inom området i samband med i- och urlastning enligt tiominutersregeln. Det innebär att i- och urlastning kan pågå under 10 minuter, t.ex. för hantverkare. I samband med flyttning är i- och urlastning av flyttbil tillåten även när det tar mera än 10 minuter. Mc och mopeder får inte framföras inom området innanför bommarna. Kompletta parkeringsregler hittar du på vår hemsida.

5 Älskade husdjur Hundar skall alltid hållas kopplade, tänk på att många är rädda för hundar. Katter ska ha halsband med ägarens namn och telefonnummer. Håll helst kissen inomhus så att de inte förorenar hos grannarna eller utlöser allergiattacker. Rastning av hundar är inte tillåten inom föreningens område, det gäller även skogsområdet mellan Torpvägen och Bjursvägen och tänk på att plocka upp efter ditt husdjur om olyckan är framme. Ta hänsyn till dina grannar och tänk på att det inte är tillåtet att ha några djur boende utomhus, tillfälligt eller permanent på vare sig altaner eller terrasser. På kommunens hemsida går att läsa följande: Miljöbalkens allmänna hänsynsregler (2 kapitlet) innebär att t ex en djurägare ska se till att djurhållningen inte orsakar olägenhet för människors hälsa. Med olägenhet för människors hälsa avses störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig. Detta innebär även sådana störningar som kan påverka människors välbefinnande. Djur kan vara störande på olika sätt, några exempel: Störa genom ljud, t ex ihållande hundskall eller skällande på olämpliga tider. Förorena med avföring. Sommar- och semestertider = inbrottsrisken ökar Reducera risken för inbrott genom att vidta förebyggande åtgärder. Berätta gärna för grannarna om du reser bort, be dem regelbundet ta bort all post som samlats på golvet innanför lägenhetsdörren och ifall post hänger ut ur brevlådan, peta ner den. Tala inte om på telefonsvararen, sociala medier eller din blogg att du är bortrest. Vidarekoppla eventuellt telefonen. Arrangera så att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute. Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum. Ha inga skymmande växter nära altan- och balkongdörrar. Öppna inte dörren för vem som helst. Titta först vem det är innan du öppnar. Skaffa ett tittöga till dörren. Dörrförsäljare skall man alltid vara misstänksam mot. Berätta aldrig vilka lås eller larm du har eller om du har säkerhetsfönster. Släpp aldrig in okända personer i din bostad OAVSETT vilken anledning de uppger. Är det till exempel myndigheter eller elbolag, be om legitimation. Ha aldrig större summor kontanter i hemmet. Det är vanligt att tjuven först kollar sovrummet och sängborden, därefter badrummet, köksskåpen, frysen, garderober och slutligen dras ofta alla lådor ut. Tvättkorgar brukar också kollas av tjuven. Tjuven är maximalt inne i din bostad i 10 minuter. Göm smycken och andra värdesaker på ett ställe där tjuven inte hinner leta. Var listig. Ha gärna foto på dina värdesaker, ärvda smycken med mera. Detta är bra dels för försäkringsbolaget, dels för polisen.

6 ... och så grilltider! Det är tillåtet att grilla på terrassen, men tänk på att sköta din grillning så att os och rök inte stör grannarna. Självklart tar du hand om aska och andra lämningar på ett lämpligt sätt så vi slipper råka ut för brand i soprum. Använd med fördel en elektrisk grilltändare. Det är inte tillåtet att använda tändvätska det finns andra tändmedel. Tändvätska luktar mycket illa och dina grannar ska inte behöva utsättas för det. På varje gård finns en utegrill uppsatt som varje boende kan disponera, grillverktyg tillhandahålls av gårdsansvarige. Lånar du grillen så ansvarar du för rengöringen efteråt. Styrelsen önskar alla en trevlig, skön och avkopplande sommartid.

Välkommen som hyresgäst!

Välkommen som hyresgäst! Välkommen som hyresgäst! Vi hoppas att du skall trivas i din nya bostad och att detta är början till en god och långvarig relation med dig som hyresgäst i fastighetsbolaget Marstad. I den här broschyren

Läs mer

Trivselregler Bostadsrättsföreningen Grönkålen i Solna

Trivselregler Bostadsrättsföreningen Grönkålen i Solna Trivselregler Bostadsrättsföreningen Grönkålen i Solna Att visa respekt och ta hänsyn till sina grannar är naturligtvis mycket viktigt för att alla i huset ska trivas. Vårda grannsämjan genom att behandla

Läs mer

BRF JÄRNÅLDERN INFOBLAD 2015-06-03

BRF JÄRNÅLDERN INFOBLAD 2015-06-03 Utearbetsdagar hösten 2015 BRF JÄRNÅLDERN Tänk på att packa kartongcontainern ordentligt så att den fylls till 100 %. Inga hela kartonger vik eller riv. Småelektronik kan slängas i kärl placerade i A-,

Läs mer

Bostadsrättsföreningen

Bostadsrättsföreningen Bostadsrättsföreningen Bra Boende i Mölndal Trivsel- och ordningsregler Alla medlemmar har ett gemensamt ansvar för att vår bostadsrättsförening förblir en trivsam och väl fungerande förening. Förutom

Läs mer

Trivselregler Brf. Nyängen i Vendelsö

Trivselregler Brf. Nyängen i Vendelsö Uppdaterad 2013-04-11 Trivselregler Brf. Nyängen i Vendelsö För att vi ska trivas tillsammans har föreningen satt samman några enkla trivselregler. Grovsoprum öppet måndagar 18:30-19:00... 3 Hushållssopor...

Läs mer

t*- l.t;.. F*{.& {*;i olbäskem I tsohu$

t*- l.t;.. F*{.& {*;i olbäskem I tsohu$ t*- l.t;.. F*{.& {*;i?å olbäskem I tsohu$ Ordnings / trivselregler för brf Solbacken i Bohus Varmt välkommen till bostadsrättföreningen Solbacken i Bohus, Ale kommun! Vi hoppas att ni genom att ta del

Läs mer

Föreningen, styrelsen & årsstämma

Föreningen, styrelsen & årsstämma Föreningen, styrelsen & årsstämma Vad är en bostadsrätt? Du har fått detta informationshäfte eftersom du är medlem i Slottshörnets Bostadsrättsförening. Vi i styrelsen hoppas att du kommer att trivas!

Läs mer

Almviksbulletinen. Sept 2007. Vår nya utemiljö växer fram:

Almviksbulletinen. Sept 2007. Vår nya utemiljö växer fram: Almviksbulletinen Vår nya utemiljö växer fram: Sept 2007 I detta nummer bl.a.: Förvaltningskontoret sid 2 Projekt sid 3 Familjedagen sid 5 Riksbyggen sid 5 Teknisk status sid 7 Fixar-Per sid 7 Tysklandsresa

Läs mer

ORDNINGSREGLER FÖR BRF BÅTSMANNEN. Beslutade vid årsstämma 2011-04-11

ORDNINGSREGLER FÖR BRF BÅTSMANNEN. Beslutade vid årsstämma 2011-04-11 ORDNINGSREGLER FÖR BRF BÅTSMANNEN Beslutade vid årsstämma 2011-04-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ansvar för ordningen 1 För vem gäller reglerna 1 Vad händer om ordningsreglerna inte följs? 1 Har Du frågor? 1

Läs mer

Bra att veta för oss i Söderhus

Bra att veta för oss i Söderhus Bra att veta för oss i Söderhus 1. Vad är bostadsrätt? En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening utan vinstsyfte, som har till ändamål att i föreningens hus och till föreningens medlemmar, upplåta

Läs mer

Information & ordningsregler

Information & ordningsregler Uppdaterad: 2015-01-19 Information & ordningsregler HSB Brf Martallen Genom denna information önskar styrelsen i bostadsrättsföreningen HSB Martallen ge dig information om föreningen och de förhållningsregler

Läs mer

Boendeinformation. Välkommen som hyresgäst Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos MS Fastighetsbolag AB. MS Fastighetsbolaget AB

Boendeinformation. Välkommen som hyresgäst Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos MS Fastighetsbolag AB. MS Fastighetsbolaget AB Boendeinformation Välkommen som hyresgäst Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos MS Fastighetsbolag AB Betalning av hyran Betalning av hyran Hyran ska vara MS fastighets AB tillhanda

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL GARVAR LUNDINS GRÄND OCH BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VATTUORMEN 35-40

VÄLKOMMEN TILL GARVAR LUNDINS GRÄND OCH BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VATTUORMEN 35-40 VÄLKOMMEN TILL GARVAR LUNDINS GRÄND OCH BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VATTUORMEN 35-40 Kungsholmen som tidigare kallades Munklägret var från början ett centrum för garvarna som sysslade med beredning av skinn.

Läs mer

BRF Valhallavägen 22

BRF Valhallavägen 22 BRF Valhallavägen 22 Information och trivselregler Innehåll BRF Valhallavägen 22... 1 Husets och föreningens historia... 3 Generellt om att bo i bostadsrätt... 3 Inflytt... 3 Årsavgift... 3 Stadgar...

Läs mer

BRF VÄDUREN II FRÅN A - Ö

BRF VÄDUREN II FRÅN A - Ö BRF VÄDUREN II FRÅN A - Ö Andrahandsuthyrning Om du vill hyra ut din lägenhet, fyll i blanketten: Ansökan om andrahandsuthyrning och lägg i föreningens brevlåda Roslagsgatan 22 i god tid före uthyrningen.

Läs mer

Ordningsregler. Dessa ordningsregler är ett komplement till föreningens stadgar.

Ordningsregler. Dessa ordningsregler är ett komplement till föreningens stadgar. Ordningsregler Bäste medlem, Läs igenom dessa ordningsregler samt föreningens stadgar. Om det är något du undrar över eller tycker är oklart, kontakta styrelsen. Som medlemmar i vår bostadsrättsförening

Läs mer

Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN

Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN INNEHÅLL 3. VARMT VÄLKOMMEN 4. DITT HYRESAVTAL 5. NÄR DU FLYTTAR IN 6. OMRÅDESINFORMATION 7. BETALA HYRAN 8. AUTOGIROANMÄLAN 9. SKÖNARE HEM 10. UNDERHÅLL

Läs mer

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER A - Ö

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER A - Ö ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER A - Ö Enligt bostadsrättslagen skall varje förening ha ordningsregler. I enlighet med lagens formulering måste man alltid sköta sitt boende så att man iakttar sundhet, ordning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HSB BRF KVARNEN

VÄLKOMMEN TILL HSB BRF KVARNEN VÄLKOMMEN TILL HSB BRF KVARNEN För att underlätta ditt boende som nyinflyttad har vi låtit sammanställa denna folder som ger dig en kortfattad information från A-Ö så att du lättare ska finna dig tillrätta

Läs mer

Välkommen till. brf MASTEN

Välkommen till. brf MASTEN Välkommen till brf MASTEN Denna informationsmapp innehåller: - Information för nyinflyttade till HSB brf Masten - Aptusinformation - Information gällande hyresavgiften - Trivselregler för brf Masten -

Läs mer

B r f R u n r i s t a r e n

B r f R u n r i s t a r e n B r f R u n r i s t a r e n Välkommen som boende i vår bostadsrättsförening. I föreningen finns 12 bostadshus med totalt 321 lägenheter. Husen byggdes 1971-72 och bostadsrättsföreningen bildades 1977.

Läs mer

Varsågod, här får du nyckeln till ditt boende. Välkommen hem!

Varsågod, här får du nyckeln till ditt boende. Välkommen hem! Varsågod, här får du nyckeln till ditt boende Välkommen hem! 0803 Borta bra Vi skapar vårt hem och därefter skapar hemmet oss Winston Churchill Hus är byggda för att bo i, inte för att tittas på men hemma

Läs mer

BRF Skogås 1:s A - Ö Detta är ett särtryck från den uppdaterade version av Husboken som finns på BRF Skogås 1:s hemsida, brfskogas1.se/husboken.

BRF Skogås 1:s A - Ö Detta är ett särtryck från den uppdaterade version av Husboken som finns på BRF Skogås 1:s hemsida, brfskogas1.se/husboken. 1 BRF Skogås 1:s A - Ö Detta är ett särtryck från den uppdaterade version av Husboken som finns på BRF Skogås 1:s hemsida, brfskogas1.se/husboken. a Allmän information Organisationsnummer: 712800-0200

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Sjöberg

Bostadsrättsföreningen Sjöberg Informationsblad med trivsel- och ordningsregler för Dig som bor i Bostadsrättsföreningen Sjöberg Uppdaterad mars 2015 Brf Sjöberg 1 Innehållsförteckning Styrelsens och fritidskommitténs ledamöter 3 Förvaltare/fastighetsskötare

Läs mer

Välkomstpaket Brf Grimberget

Välkomstpaket Brf Grimberget Innehållsförteckning 1 HISTORIA... 2 2 VAD ÄR EN BOSTADSRÄTT... 2 3 MEDLEMMARNAS ANSVAR... 2 4 ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT... 3 5 MEDLEMSKAP I... 3 5.1 UTTRÄDE UR FÖRENINGEN... 3 5.2 FÖRENINGENS HUVUDSKÄL

Läs mer

Årsmötet. Frivilliga inför föreningens 30-årsjubileum. Soporna - igen. Parkeringsbokning på webben. Vatten tillbaka i portarna

Årsmötet. Frivilliga inför föreningens 30-årsjubileum. Soporna - igen. Parkeringsbokning på webben. Vatten tillbaka i portarna JUNI 2009 Årsmötet Årsmötet som ägde rum den 14 maj var ovanligt välbesökt: 66 röstberättigade och 10 fullmakter. Därtill ytterligare ett stort antal boende på Akallahöjden. Punkterna på dagordningen klarades

Läs mer

Trivselregler A Ö. BRF Diligensen 4

Trivselregler A Ö. BRF Diligensen 4 BRF Diligensen 4 A-Ö Trivselregler A Ö om vad som gäller i BRF Diligensen 4 När man har valt ett boende i ett flerfamiljshus, så innebär det att man har grannar nära inpå sig, ofta både ovanför, under

Läs mer

Det finns även möjlighet för utbyggd altan. Kontakta vicevärden för regler och förutsättningar.

Det finns även möjlighet för utbyggd altan. Kontakta vicevärden för regler och förutsättningar. Altaner Altanhäckar sköts av föreningen, men altanstaket är bostadsrättsinnehavarens ansvar. Om du vill sätta upp ett staket ska det vara vitt, ljusgrått (se pergola på gården mellan Sibyllegatan och Norrlandsgatan)

Läs mer

Brf Hyttans Boendemapp

Brf Hyttans Boendemapp Brf Hyttans Boendemapp Innehållsförteckning Välkommen till Brf Hyttan 1. Om att bo i en bostadsrättslägenhet 2. Om att bo i Hyttan Stadgar 3. Miljö och säkerhet, trivsel 4. Min lägenhet/kontrakt/övrigt

Läs mer

Välkommen till Brf Tingvallen!

Välkommen till Brf Tingvallen! Välkommen till Brf Tingvallen! Brf Tingvallen består av 414 lägenheter, mellan 2 och 5 rum och kök i storlek. Husen byggdes mellan 1967 och 1969. Området består av tre gårdar röda, bruna och gula gården

Läs mer