VARFÖR LEVER INTE MÄNNISKOR SOM DE EGENTLIGEN VILL?!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VARFÖR LEVER INTE MÄNNISKOR SOM DE EGENTLIGEN VILL?!"

Transkript

1 VARFÖR LEVER INTE MÄNNISKOR SOM DE EGENTLIGEN VILL? Har du noterat att för de flesta människor (kanske även dig själv?) är skillnaden stor mellan hur de vill att deras liv ska vara och hur de faktiskt lever. De har inte de pengarna de vill ha, de har inte den kärleksrelation de vill ha, de har inte den fysiska hälsan som de vill ha, deras karriär går inte som de vill, de känner sig inte uppfyllda och många mår inte bra med sig själva. Så varför är det så? Hur kommer det sig att så stor del av befolkningen inte lever det liv de faktiskt vill? Jag tror det handlar om att de inte är sanna mot sig själva, de lyssnar inte till sin inre längtan sin inre röst. Många lyssnar för mycket till hjärnan dvs. sinnet istället för sin inre längtan och många lyssnar till andra och inte till sig själva. Den inre rösten som jag vill att du ska lära dig att lyssna till skulle säkert även en del kalla för själen, din inre visdom, din inre vägvisare, ditt hjärta etc. Jag är försiktig med att sätta ord på upplevelser/känslor då många människor har föreställningar, så skapa ditt eget ord som känns bra för dig. Men det är viktigt att du förstår vad jag menar. Den där första känslan som kommer till dig i området runt bröstet el. kanske magen när någon frågar dig om något, om du verkligen lyssnar. Det är lätt att det går förbi om tanken eller spontaniteten slår till direkt. Exempelvis du tackar ja till ett uppdrag men en dag senare så ångrar du dig, du vill inte alls ta uppdraget. Du svarade ja för att du kände dig smickrad och lyssnade inte inåt efter vad du verkligen ville. Om du hade stannat upp och bett om att få återkommit och lyssnat djupt inåt efter vad du verkligen, verkligen ville ge för svar, det är den rösten jag vill att du får kontakt med, det är ditt inre sanna jag (du). Nu var det din roll som presterare som tackade ja för att hen blev smickrad och fick bekräftelse.

2 VAD SOM HINDRAR DIG FRÅN ATT FÅ DET DU VERKLIGEN VILL HA. TANKESABOTÖRER Är det något som kan hindra dig från att nå det du verkligen vill ha eller längtar efter så är det dina tankesabotörer. Du vet den där inre kritiska dialogen om att det inte kommer att gå, du är för gammal, inte kan väl du, du har inte rätt utbildning, vad ska andra säga, så kan jag väl inte göra, du har inte råd etc. Jag tror du vet vad jag menar, vi alla har dom där kritiska tankesabotörerna mer eller mindre. Så länge du är omedveten om dina tankesabotörer så styr de dig. Du tror på tankarna de levererar till dig och på så sätt håller dom dig tillbaka från att få det du verkligen vill ha i livet, det du drömmer om. Allt från mindre stress till att våga satsa på drömyrket mm. Ja allt du vill ha, säkerligen står där en tankesabotör och talar om för dig att det inte går. Känner du igen dig i det? VART KOMMER DOM IFRÅN? Våra tankesabotörer skapades bl.a. under vår uppväxt när vi utsattes för olika händelser som väckte känslor inom oss. Vi skapade då omedvetet strategier som skyddade oss från att inte utsättas för det igen eller tvärtom. Fick vi uppmärksamhet för något så gjorde vi mer av det för att få bekräftelsen. Exempelvis så fick presteraren ofta beröm över sina prestationer eller när hen var duktig och hjälpte till med uppgifter. Vi har även fått med oss mycket från samhället normer och värderingar, exempelvis Jante som du säkerligen känner igen. Vi har fått med oss allt det här omedvetet och en hel del finns även kvar inom oss från den tid då vi var jägare och var tvungna att skydda oss mot hot. Men idag finns inte dom hoten och som vuxen mentalt frisk människa så kan vi hantera ev. motgångar, kritik, besvikelser mm. det är inget vi behöver skydda oss ifrån.

3 KÄRT BARN HAR MÅNGA NAMN Tankesabotörerna gör allt för att få din uppmärksamhet, pekar ut allt som du ska vara orolig för och allt som kan gå fel. Vi alla har dom. Buddhister kallar dom för monkey minds, Anna Åberg (som introducerade dom för mig) kallar dom för självsabotörer och andra kallar dom för hjärnspöken mm. Jag kallar dom för tankesabotörer. För mig är det tankar som saboterar. En del av tankesabotörerna kan bli så starka så att du börjar agera utifrån dom, det blir en del av din personlighet. Inom psykosyntesen kallar man det för delpersonligheter men du kanske mer känner igen det som olika roller vi spelar Exempel: Presteraren, Duktiga Flickan, Kontrollanten, Perfektionisten, Domaren, Clownen, Etc. Jag ska inte gå in mer på tankesabotörer i det här dokumentet då jag har lovat dig att beskriva hur du når dina mål. Men jag vill att du är medveten om att de finns, för det är dom som håller dig ifrån att nå dina större mål, så var vaksam på när du hindrar dig själv med negativa tankar. Vill du arbeta med dina tankesabotörer så kan du IDAG anmäla dig till en 5 dagar prova på kurs med tankesabotörer för endast 199 kr. Jag är din personliga handledare hela vägen. Klicka på länken för att komma till anmälan: JA JAG VILL ANMÄLA MIG TILL 5 DAGAR med TANKESABOTÖRER SOM STARTAR 14 MARS. ANMÄLAN ÄR ENDAST ÖPPEN IDAG DEN 29 FEBRUARI.

4 HUR DU NÅR DINA MÅL (drömmar, visioner) VAR SPECIFIK Den största anledningen till att människor nöjer sig med mindre än vad de egentligen vill ha är att de inte är tillräckligt SPECIFIKA med sina mål och de kanske inte ens har ett mål. Forskare har kommit fram till att våra hjärnor tänker i bilder. Om du vill att din hjärna ska tro på att du kan nå ditt mål så måste du vara kristallklar om hur ditt mål ser ut i minsta detalj och hur det känns in i varenda cell i din kropp. Spela upp ditt mål som en film framför dina ögon och se alla detaljer. Desto mer SPECIFIK och detaljrik du är desto bättre och lättare är det att nå ditt mål. Det är som när du är på restaurang och beställer mat och vin. Är du exakt i vad du vill ha och hur det ska vara tillagat så får du det. Men om du bara beställer utan att tala om hur du vill ha din måltid eller ditt vin så är risken stor att du inte kommer att få det precis som du vill ha det. DITT VARFÖR När ditt mål är tydlig så är det dax att ställa dig frågan VARFÖR vill du nå det målet? Det är den näst vanligaste anledningen till varför människor inte når sitt mål, de vet inte varför de vill nå det. Ditt VARFÖR är din anledning och din motivation. Utan dina känslor för målet så kommer du inte att ha energin till att skapa de förändringar som krävs för att nå ditt mål. Du måste känna det i hela kroppen, ända in i ditt centrum och in i varje cell. Du måste verkligen vilja det här på ett känslomässigt plan. Du ska känna glädje, iver, längtan, lust och förväntan inför ditt mål, då är det i linje med ditt inre sanna du. VAR ÖPPEN & MOTTAGLIG Du kan få hjälp att nå dina mål snabbare från oväntat håll, så var öppen och mottaglig för idéer och erbjudanden som dyker upp. Resonerar det bra inom dig så våga följa din inre röst om det känns rätt.

5 AGERA När du känner det in i ditt innersta så är det dax att identifiera hur du kan nå ditt mål. Det är oftast här människor fastnar för här krävs det att du faktiskt planerar och AGERAR. En del mål kan vara lätta att genomföra och som du enkelt kan bryta ner i detaljer och genomför i olika delmål. Om du exempelvis vill renovera huset så planerar du in när, bokar tid för målare, köper färg etc. Men för andra mål kanske du inte vet hur du ska nå dom. Ett val kan vara att söka information d.v.s research och även utbilda dig själv inom området och lära dig av görandet och av dess framgångar och misstag. Om du t.ex. vill kunna försörja dig över nätet. Studera hur andra gör och testa dig fram. Ett annat alternativ är att ta hjälp av någon som redan har lyckats och ha den personen som mentor. HA TÅLAMOD Ha TÅLAMOD att stå fast i det du vill uppnå och fortsätt arbeta mot det. Håll ditt löfte till dig själv. Om du inte håller ditt löfte till dig själv så kommer du förminska ditt självförtroende. Du kommer att börja ifrågasätta dig själv och din förmåga att skapa det du vill ha. Men vad händer om du gör det motsatta, om du håller löftet till dig själv? Då stärker du ditt självförtroende och litar på dig själv att du faktiskt kan skapa det du vill. Varje gång du håller i och når varje delmål så kommer du att växa och det kommer att ge dig mer energi och drivkraft till att jobba vidare mot dina mål. Så var tydlig med vad du vill och sätt delmål som är mätbara. Fira varje delmål

6 FORSKNINGS-STUDIE 1979 gjordes en studie om MÅL vid Harvards universitet i USA. Det är en av de svåraste skolorna att komma in på och de som blir antagna är hårt arbetande studenter med hög intelligens och som förväntas ha en lysande karriär framför sig. Forskningsintervjuer gjordes på 1979 avgångsklass om målsättning och det visade sig följande: 84 % hade inte några specifika mål. 13 % hade mål, men de var inte nedskrivna. 3 % hade tydliga, nedskrivna mål och handlingsplaner på hur de skulle uppnå dom. 10 år senare intervjuades de igen och det gav följande resultat: De 13 % som hade mål men inte nedskrivna, tjänade i snitt dubbellt så mycket som de som INTE hade satt mål. De 3 % som hade tydliga mål och handlingsplaner tjänade i genomsnitt 10 ggr mer än de 97 % som inte hade några mål alls. Att skriva ned sina mål ökar chanserna att nå sina mål betydligt mer. Att dessutom skapa ett collage med bilder över ditt mål, ökar chanserna att nå det ytterligare.

7 ÖVNING 1 SKRIV NED 1 MÅL SOM DU VILL UPPNÅ. Du kan välja flera mål, men jag vill verkligen rekommendera dig att börja med ett i taget. Varför? Lägger du all din fokus på ett mål så kommer du mycket snabbare att uppnå det målet. Har du tre mål att fokusera på så kommer det att ta tre gånger längre tid. För det är även annat som upptar din tid i vardagen. Börja med ett mål tills du blir duktig på att skala av och fokusera, då kan du lägga till fler mål. Självklart beror det på hur stora målen är och hur bra koll du har på dina tankesabotörer som ex. splittraren. ÖVNING 2 DITT VARFÖR Ditt varför är din drivkraft och motivation. Finns det inget värde för dig i målet så kommer du inte att nå ditt mål. Sätter du ditt mål utifrån någon annans förväntan så kommer det inte att hålla. Ditt varför är för DIG och det ska kännas ända in i hjärtat och in i dina celler. Ställ dig följande frågor till det mål som du nyss skapade: 1. Varför vill du uppnå ditt mål? 2. Föreställ dig att du har uppnått målet hur känns det? 3. Hur kommer din vardag att förändras när du uppnår ditt mål? 4. Hur vet du när du har uppnått ditt mål? Var specifik, gärna mätbart. 5. Varför har du inte uppnått ditt mål ännu? 6. Vad är det som hindrar dig ifrån att nå ditt mål? 7. Hur kan du komma förbi det hindret? 8. Vilka steg har du redan tagit mot målet? 9. Vilken hjälp/stöd behöver du för att kunna nå ditt mål? 10. Vilka personer skulle kunna hjälpa dig med det? 11. Vad kan bli ditt första steg mot att uppnå ditt mål? 12. Om allting var möjligt, vad skulle du då göra för att få mer tid att uppnå ditt mål? 13. Kan du göra någon del av det eller något likvärdigt? 14. Vad händer om du inte gör något som tar dig mot ditt mål hur känner du dig då?

8 15. Vad är du redo att göra just nu direkt? GÖRT 16. Vad är du mest exalterad över att göra/skapa för att nå ditt mål? 17. Vad skulle kunna komma i vägen? 18. Vad behöver du göra för att besegra det? 19. Vem eller vad behöver du som kan stödja dig? Ta dig en stund och känn hur fantastiskt det skulle kännas att nå ditt mål. Få det kännas riktigt, riktigt bra Behåll den känslan. ÖVNING 3 MÅL & HANDLINGSPLAN 1. Ta nu målet du valde i övning 1 och skriv ner ALLT du kommer på att du behöver göra, lära dig, ta reda på mm. för att kunna nå ditt mål. Bryt ned det i så små delar som möjligt. 2. Försök sedan så gott det går att skapa listan i prioritetsordning dvs. det kan krävas att du göra vissa moment före andra för att komma vidare och kanske även för att kunna få svar på nästa steg. 3. Inför varje ny månad väljer du ut aktiviteter från listan som du vill uppnå under månaden. Du bryter ned de aktiviteterna i veckomål så att du varje vecka gör något som leder dig mot ditt mål. 4. Nästa månad gör du likadant. 5. När du har uppnått ditt mål så väljer du ett nytt. Du ska bryta ned målen i så små delar så att de är superlätta att genomföra. Det ska inte finnas något som hindrar dig ifrån att genomföra delmålen varje vecka. Om det finns hinder så behöver du bryta ned målet ytterligare.

9 VARFÖR SÄTTS INTE MÅLET LÄNGRE ÄN EN MÅNAD I TAGET? Till det övergripande huvudmålet ska du ha satt ett uppskattat datum på när du önskar det uppfyllt. Men att sätta ett mål i detalj ett år framöver eller kanske längre kan skapa en överväldigande känsla att det är svårt att uppnå, vilket gör det lätt att ge upp på vägen. Att bara se en månad i taget gör det mer greppbart och du ser snabba resultat som ger dig belöning och peppar dig att komma vidare. Det känns lättare. Att arbeta månadsvis kan även skapa möjligheten att du når ditt mål snabbare än vad du kanske annars hade tänkt. Du kanske någon vecka har mer tid för att arbeta med ditt mål, varför begränsa dig? Det kan även dyka upp oförutsedda händelser i ditt liv som gör att du måste prioritera om och då är det lätt att kritisera sig själv om du inte uppnår ditt mål på utsatt tid. Men som allt annat behöver du hitta det sätt som känns rätt för just dig, testa dig fram. Mål: Börja ange ditt huvudmål som du vill uppnå. Varför: Varför vill du göra det här? Vad uppnår du? Personligt: Vad skulle det innebära för dig personligen om målet uppnåddes. Hur skulle det påverka dig? Hur ska du uppnå ditt mål: Skriv ned allt du behöver göra och ta reda på för att nå ditt mål. Månadens mål: Vad ska du uppnå för mål under månaden som tar dig mot ditt huvudmål? Veckans delmål: Vilka aktiviteter ska du göra varje vecka under månaden för att uppnå månadens mål?

10 Här laddar du ned din gratis målplaneringsmall för att sätta upp ditt mål med dina delmål månad för månad. Stort lycka till med att sätta dina mål och att uppnå dom. Om du har några funderingar eller frågor så får du gärna skriva det på Faceboooksidan eller höra av dig till: Bästa hälsningar Ulrika Hederberg

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Motiverande Samtal MI introduktion

Motiverande Samtal MI introduktion Motiverande Samtal MI introduktion Göteborg, 2 november 2011 Yvonne Bergmark Bröske leg. sjuksköterska, MI-pedagog (MINT) YB Hälsan, Tvååker y.bergmark.broske@telia.com 070-5548568 1 Egencentrerat förhållningssätt

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Bli hållbar som student. Marie Thérèse Överström Kurator

Bli hållbar som student. Marie Thérèse Överström Kurator Bli hållbar som student Marie Thérèse Överström Kurator 2 Sinnesrobönen Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden MÖ1 3 Stress

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar.

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. 2016 Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. Få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vision arrangerar en mängd utbildningar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

KÄNSLA AV SAMMANHANG. Uppskattad dygnsdos i gr. och preparat (de sista 30 dagarna):

KÄNSLA AV SAMMANHANG. Uppskattad dygnsdos i gr. och preparat (de sista 30 dagarna): KÄNSLA AV SAMMANHANG Datum för ifyllandet: Intervjutillfälle nr: Intervjuare: Individens namn: Kön: Födelse år: Antal år i missbruk (med uppehåll): Drogfri dagar (nu): Initiativtagare till kontakt med

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort?

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Mitt liv och framtidsdrömmar som fotbollsspelare!!! Namn:. Syfte med detta dokument (föräldrasnack) Om vi ska klara av våra uppsatta mål, så är det endast möjligt

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

INTERVJU MED TOMI SÖDERSTRÖM, PRODUKTCHEF / MAT- & RESTAURANGSERVICE, SILJA LINE 9.5.2011, HELSINGFORS

INTERVJU MED TOMI SÖDERSTRÖM, PRODUKTCHEF / MAT- & RESTAURANGSERVICE, SILJA LINE 9.5.2011, HELSINGFORS Bilaga 1 INTERVJU MED TOMI SÖDERSTRÖM, PRODUKTCHEF / MAT- & RESTAURANGSERVICE, SILJA LINE 9.5.2011, HELSINGFORS 1. Kan du berätta vem du är? (Namn, titel/position, hur länge har du jobbat för företaget,

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Föräldrapolicy 2015-01-01

Föräldrapolicy 2015-01-01 Föräldrapolicy 2015-01-01 Som förälder till en av ungdomarna i IBK Hallsta är Du en viktig del av vår verksamhet. Du är en stor resurs och hjälper oss att nå våra mål. Utan förälderns medverkan i stort

Läs mer

Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 4. spelare. 2012 Johan Fallby, Riksinstruktör, beteendevetenskap

Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 4. spelare. 2012 Johan Fallby, Riksinstruktör, beteendevetenskap Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 4 spelare fokus Definition av mental tuffhet. Hur påverkar man mental tuffhet? Hur påverkar personlighet utveckling och prestation? Hur kan man arbeta med

Läs mer

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna?

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Vi och vår skola Undervisningslyftet Samarbete Karlskrona kommun och Högskolan i Jönköping Föreläsningar, seminarier, handledning Möjlighet att ta

Läs mer

Information till elever och föräldrar i skolår 5

Information till elever och föräldrar i skolår 5 Information till elever och föräldrar i skolår 5 Att börja skolår 6 innebär en del förändringar jämfört med tidigare skolgång. När det gäller vilka olika ämnen ni skall läsa och hur mycket tid per vecka

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Drömplan för 2015. Uppföljningstillfällen: Mitt förslag är att avsätta 4 tillfällen under ett år för att följa upp din drömplan.

Drömplan för 2015. Uppföljningstillfällen: Mitt förslag är att avsätta 4 tillfällen under ett år för att följa upp din drömplan. Drömplan för 2015 När jag var yngre och hörde ordet mål så tänkte jag antingen på mål som en idrottare sätter eller ett företagsmål. Det var inte förrän under senare del av mitt liv som jag förstod att

Läs mer

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med,

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med, Det här var ju inte alls vad vi kom överens om. Det här var ju inte alls vad vi kom överens om förra veckan, på vårt möte. Både jag och Connysson upplevde att vi var överens med dig, att vi brainstormade

Läs mer

Intervju med Årets teknikkvinna 2011 Anna Pernestål

Intervju med Årets teknikkvinna 2011 Anna Pernestål Intervju med Årets teknikkvinna 2011 Anna Pernestål Anna Pernestål är utsedd till Årets teknikkvinna 2011. Hon är civilingenjör i teknisk fysik och har doktorerat inom fordonsdiagnos. Hon är dessutom triathlet

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Mer än bara fotboll Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik är avundsjuk på sin bästa kompis Love. Love är populär, duktig på allt och framförallt vågar han prata med tjejer.

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Enkätresultat. Enkät: Utvärdering moment 2. Datum: 2011-04-26 16:28:20 Aktiverade deltagare (Klinisk psykologi 1 (22,5hp)) Besvarad av: 27(47) (57%)

Enkätresultat. Enkät: Utvärdering moment 2. Datum: 2011-04-26 16:28:20 Aktiverade deltagare (Klinisk psykologi 1 (22,5hp)) Besvarad av: 27(47) (57%) Enkätresultat Enkät: Utvärdering moment 2 Status: öppen Datum: 2011-04-26 16:28:20 Grupp: Aktiverade deltagare (Klinisk psykologi 1 (22,5hp)) Besvarad av: 27(47) (57%) 1. I vilken utsträckning anser du

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

BÅGSKYTTEFÖRBUNDET MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND AND FÉDERATION INTERNATIONALE DE TIR A L ARC

BÅGSKYTTEFÖRBUNDET MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND AND FÉDERATION INTERNATIONALE DE TIR A L ARC VAD ÄR EN SKJUTPLAN?? En skjutplan kan både ses som en lista av moment som ska gås igenom eller som ett cykliskt beteende som ska upprepas vid varje skott oavsett vad som hänt tidigare. Själva momenten

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ)

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) 1. Har du deltagit i: Stockholmsfadder 39 31 Duo Stockholm 71 56,3 Båda 16 12,7 2. Jag är: Kvinna 70 55,6 Man 55 43,7 Annat 1 0,8 3. Jag är: 18-29 år 47 37,3 30-44

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Hur gör jag så att patienten blir delaktig, i samtalet, för att hitta lösningar vid förskrivning av hjälpmedel?

Hur gör jag så att patienten blir delaktig, i samtalet, för att hitta lösningar vid förskrivning av hjälpmedel? Hur gör jag så att patienten blir delaktig, i samtalet, för att hitta lösningar vid förskrivning av hjälpmedel? Ulrika Boo Hjälpmedelscentrum Sussan Öster Kompetenscentrum för hälsa Vad hoppas du på att

Läs mer

Management och hälsa med hjärna och hjärta. HealthSCORE 2.0. verktyget för den hälsofrämjande arbetsplatsen. på individ-, arbetsgrupps- & Ledningsnivå

Management och hälsa med hjärna och hjärta. HealthSCORE 2.0. verktyget för den hälsofrämjande arbetsplatsen. på individ-, arbetsgrupps- & Ledningsnivå Management och hälsa med hjärna och hjärta. HealthSCORE 2.0 verktyget för den hälsofrämjande arbetsplatsen. på individ-, arbetsgrupps- & Ledningsnivå Management och hälsa med resultat som syns på sista

Läs mer

Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering. Urban Integration HT12 Malmö högskola

Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering. Urban Integration HT12 Malmö högskola Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering. Urban Integration HT12 Malmö högskola Cecilia Överström, Eva Norman, Jaana Jelacic, Karolina Rosén, Mattias Nilsson, Max Andersson. Hur startade projektet?

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Personlig säljstil PERSONLIGA FÖRUTSÄTTNINGAR

Personlig säljstil PERSONLIGA FÖRUTSÄTTNINGAR Personlig säljstil Det finns viktiga egenskaper och färdigheter som du måste utveckla för att bli bra på att skapa långsiktiga kundrelationer. Här ä några av de färdigheter du måste utveckla för att bli

Läs mer

Några frågor om dina känslor nu och tidigare

Några frågor om dina känslor nu och tidigare Några frågor om dina känslor nu och tidigare Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild både av hur du i allmänhet brukar må och hur du mår för tillfället (de senaste -4 dagarna). Formuläret

Läs mer

WORKSHOP. Coachande förhållningssätt & MI Motiverande samtal i vägledning. Studievägledarkonferens LIU 27 maj

WORKSHOP. Coachande förhållningssätt & MI Motiverande samtal i vägledning. Studievägledarkonferens LIU 27 maj WORKSHOP Coachande förhållningssätt & MI Motiverande samtal i vägledning Studievägledarkonferens LIU 27 maj Helena Carlewald IBL ( Institutionen för beteendevetenskap och lärande ) 2016-05 27 Agenda Varför

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar:

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Illamående och kräkningar efter cellgiftsbehandling Frågor-&-Svar Broschyr Skriven av en patient Personlig information Namn: Adress: Postnummer: Postadress: Telefon:

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Förbättringskunskap Senior alert Verktyg att använda i teamutbildning

Förbättringskunskap Senior alert Verktyg att använda i teamutbildning Förbättringskunskap Senior alert Verktyg att använda i teamutbildning Att sätta upp mål Den första frågan i förbättringsmodellen är frågan "Vad vi vill åstadkomma?" Svaret på frågan är de mål vi sätter

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Stockholms BDF. Distriktslagen 2013. Stockholmsguiden

Stockholms BDF. Distriktslagen 2013. Stockholmsguiden Stockholms BDF Distriktslagen 2013 Stockholmsguiden Stockholms BDF detta är skillnaden Stockholms Basketdistriktsförbunds värdegrund, Jag Ställer Upp, ska genomsyra allt vi gör. Vad vi gör på och utanför

Läs mer

MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/7 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 Nordens största hälsomagasin och en av Sveriges 10 största tidningar alla kategorier. NU ÄNNU STÖRRE UPPLAGA: +50 000 EX! TOPPBETYG FÖR LIVE LIFE I SENASTE SKOP-UNDERSÖKNINGEN:

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Omfattning: 2 + 2 heldagar samt tre coachtillfällen med personlig coaching. För mer information och frågor kontakta oss på info@shifteducation.

Omfattning: 2 + 2 heldagar samt tre coachtillfällen med personlig coaching. För mer information och frågor kontakta oss på info@shifteducation. SHIFT 1 Vänder sig till dig som samarbetar med människor. SHIFT 1 är en utbildning i det coachande förhållningssättet och grundläggande kunskaper i coaching som metod. Du får praktiska verktyg baserade

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Karriärcenters seminarier under höstterminen 2014

Karriärcenters seminarier under höstterminen 2014 Karriärcenters seminarier under höstterminen 2014 Paneldebatt med HR- representanter om studenters karriärmöjligheter 4 september kl. 14-15, sal EC3:210 - Vad är viktigt att tänka på under mina studier

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer