Yttrande över Ändring av vägplan för väg E22, Karlskrona-Kalmar delen förbi Rinkabyholm i Kalmar kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över Ändring av vägplan för väg E22, Karlskrona-Kalmar delen förbi Rinkabyholm i Kalmar kommun"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin KS 2012/ Kommunstyrelsen Yttrande över Ändring av vägplan för väg E22, Karlskrona-Kalmar delen förbi Rinkabyholm i Kalmar kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen har inget att erinra mot förslag till Ändring av vägplan för väg E22, Karlskrona-Kalmar, delen förbi Rinkabyholm Bakgrund Trafikverket Region Syd har upprättat ett förslag till ändring av vägplan för väg E22, Karlskrona Kalmar på delen förbi Rinkabyholm i Kalmar kommun. Ändringarna som föreslås berör i huvudsak byggnation av två busshållplatser vid trafikplats Hossmo samt åtgärder för dagvattenhantering, bland annat utökning av två dagvattendammar. Yttrandet ska vara Trafikverket tillhanda senast 10 november Båda dagvattendammarna utökas på grund av ändrade beräkningsregler för vägdagvatten. I båda fallen tas ytterligare kommunal mark i anspråk. Samråd har skett i ärendet och kommunen har inga ytterligare synpunkter. I övrigt har kommunen inget att erinra. Mikael Kalin Infrastrukturstrateg Bilagor: Ändring av vägplan för väg E22, Karlskrona-Kalmar delen förbi Rinkabyholm i Kalmar kommun Samhällsbyggnadskontoret Park- och infrastrukturenheten Adress Box 611, Kalmar Besök Östra Sjögatran 18 Tel vx Fax Mikael.Kalin@kalmar.se

2 VÄG 136 BORGHOLM OTTENBY, DELEN KORSNING EKERUM SAMRÅDSHANDLING ÄNDRING AV VÄGPLAN E22 Karlskrona Kalmar Delen förbi Rinkabyholm Uppdragsnummer: Granskningshandling Plan- och miljöbeskrivning 1 (9)

3 Ändring av vägplan E22 Karlskrona Kalmar, delen förbi Rinkabyholm Granskningshandling TMALL 0092 Mall planbeskrivning v.2.0 Trafikverket Postadress: Jönköping E-post: Telefon: Dokumenttitel: Ändring av vägplan, Plan- och miljöbeskrivning, E22 Karlskrona Kalmar Delen förbi Rinkabyholm, granskningshandling Författare: Sweco Dokumentdatum: Kontaktperson: Johan Wolgast, projektledare Trafikverket Lantmäteriet, Geodatasamverkan, avseende allmänt kartmaterial 2 (9)

4 Innehåll Ändring av vägplan E22 Karlskrona Kalmar, delen förbi Rinkabyholm Granskningshandling BESKRIVNING AV PROJEKTET, DESS BAKGRUND, ÄNDAMÅL OCH PROJEKTMÅL Planläggningsprocessen 4 2. MILJÖBESKRIVNING 4 3. OMFATTNING AV ÄNDRING AV VÄGPLAN MED MOTIV Val av lokalisering Val av utformning 5 Busshållplatser 5 Avvattning 5 Mark som kvarstår som vägområde 5 4. EFFEKTER OCH KONSEKVENSER AV ÄNDRING AV VÄGPLAN 5 Busshållplatser 5 Avvattning 5 Mark som kvarstår som vägområde Miljö och hälsa 6 5. MARKANSPRÅK OCH PÅGÅENDE MARKANVÄNDNING Vägområde för allmän väg Vägområde med inskränkt vägrätt Område med tillfällig nyttjanderätt Område för enskild väg 8 6. GENOMFÖRANDE OCH FINANSIERING Formell hantering 8 Fortsatt planprocess och fastställelseprövning Kommunala planer Finansiering Tillstånd och dispenser 9 7. SAMRÅD Ändring av vägplan 9 3 (9)

5 Ändring av vägplan E22 Karlskrona Kalmar, delen förbi Rinkabyholm Granskningshandling Beskrivning av projektet, dess bakgrund, ändamål och projektmål E22 mellan Malmö och Norrköping ingår i det av riksdagen utpekade nationella stamvägnätet. Detta vägnät är av särskilt stor betydelse för vägtransporterna i Sverige och ingår även i det av EU utpekade transeuropeiska vägtransportnätet, TEN. Eftersom vägen har stor betydelse för landets ekonomi och utveckling ställs höga krav på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet längs sträckan. Vägen löper genom sydöstra Sverige via bl. a Karlskrona, Kalmar och Oskarshamn. Strax sydväst om Kalmar passerar nuvarande väg. För E22 förbi Rinkabyholm har tidigare en vägplan tagits fram, fastställts och vunnit laga kraft I det fortsatta arbetet inför byggande har behov av ändring av vägplanen uppstått Planläggningsprocessen Lagens utgångspunkt är att en väg ska byggas i det läge, med den utformning och med de skyddsåtgärder och försiktighetsmått som framgår av den lagakraftvunna vägplanen. I de situationer då icke oväsentliga avvikelser behöver göras i projektet krävs att en ny plan tas fram för det avsnitt som behöver ändras. Ändringen av projektet kan t.ex. avse en del av vägens sträckning eller utformning såsom ändring av höjdläge, förändrade släntlutningar etc. För mer information om fastställelseprocessen se avsnitt 6.1. Länsstyrelsen har beslutat att aktuella åtgärder inte är av den art att det kan antas medföra betydande miljöpåverkan enligt 6 kap 5 miljöbalken (1998:808). 2. Miljöbeskrivning Eftersom länsstyrelsen beslutat att aktuella åtgärder inte bedöms medföra betydande miljöpåverkan upprättas ingen separat miljökonsekvensbeskrivning. Istället arbetas en miljöbeskrivning in i denna plan- och miljöbeskrivning. Avgränsningen av miljöbeskrivningen utgörs av projektets bedömda påverkan på omgivningen vad avser ljudemissioner, vattendrag, natur- och kulturvärden. 3. Omfattning av ändring av vägplan med motiv 3.1. Val av lokalisering Val av lokalisering utgår från den laga kraftvunna vägplanen för E22 förbi Rinkabyholm. 4 (9)

6 3.2. Val av utformning Busshållplatser Ändring av vägplan E22 Karlskrona Kalmar, delen förbi Rinkabyholm Granskningshandling Vid Trafikplats Hossmo har efter samråd med Kalmar Läns Trafik två busshållplatser tillkommit, se ritning 101T0201. De båda hållplatserna är idag placerade strax öster om plangränsen men placeras nu så omstigning mellan bussar och åtkomst till pendelparkering underlättas. Avvattning Vid Kanalen (sektion 3/000-3/160) tillkommer två nya dagvattendammar, se ritning 101T0202. Dagvattendammarna har tillkommit pga ändrade beräkningsregler för vägdagvatten. Placeringen av dammar har valts för att minimera intrånget i intilliggande jordbruksmark. Ett dike strax söder om Sverigeleden (sektion 3/860) breddas för att möjliggöra fördröjning av dagvatten från intilliggande pumpstation innan vidare transport. Breddningen utgör även kompensationsåtgärd för biotopskyddsdispens enligt länsstyrelsens beslut Strax söder om trafikplats E22/väg 25 (sektion 5/360) utökas tidigare fastställd dagvattendamm, se ritning 101T0204. Utökningen av dagvattendammen har tillkommit pga ändrade beräkningsregler för vägdagvatten. Utökningen har placerats för att minimera intrånget i intilliggande jordbruksmark. Vid trafikplats Karlsro (sektion 6/900) utökas tidigare fastställd dagvattendamm, se ritning 101T0205. Utökningen av dagvattendammen har tillkommit pga ändrade beräkningsregler för vägdagvatten. Utökningen har placerats i ett område som redan är av väg påverkad. Justering av vägområdet har även skett för att inrymma vägdiken och vägslänter för att klara avvattningen (sektion 2/180-2/260, 2/640-2/720, 4/860-4/940 samt gc-väg vid väg 585). Mark som kvarstår som vägområde På grund av ett missgrepp redovisades gränsen för vägområdet vid trafikplats Hossmo (sektion 1/580) felaktigt i den lagakraft vunna vägplanen. Detta har nu rättats till och redovisas som Mark som kvarstår som vägområde på ritning 101T Effekter och konsekvenser av ändring av vägplan Busshållplatser Effekten av nya hållplatslägen är att omstigning underlättas och kollektivtrafiken förbättras. Det utökade markintrånget medför inga konsekvenser för jordbruket då det är små arealer som tas i anspråk. Avvattning Genom föreslagna utökningar av dagvattendammar och breddning av dike utökas fördröjningsmöjligheten för vägdagvattnet. Breddningen av dike utgör även en 5 (9)

7 Ändring av vägplan E22 Karlskrona Kalmar, delen förbi Rinkabyholm Granskningshandling kompensationsåtgärd som småvatten för att gynna groddjurs fortplantning enligt biotopskyddsdispens. Konsekvenserna bedöms därför bli positiva för avvattningen. Negativa konsekvenser uppstår genom ökat intrång i jordbruksmark, utökningen har placerats där den utgör minst skada för jordbruket. Justeringen av vägområde för att inrymma vägdiken och vägslänter sker huvudsakligen inom område som redan utgör område för tillfällig nyttjanderätt. Mark som kvarstår som vägområde Den mark som kvarstår som vägområde utgör idag vägområde för väg 570 och kommer utgöra vägområde även i framtiden. Inga konsekvenser uppstår eftersom det redan idag utgör vägområde Miljö och hälsa Föreslagna åtgärder bedöms ej medföra någon ytterligare påverkan på natur- och kulturområden eller ge upphov till ökad bullerbelastning. 5. Markanspråk och pågående markanvändning 5.1. Vägområde för allmän väg Vägområdet för allmän väg i ändring av vägplan omfattar förutom själva vägen utrymme för de väganordningar som redovisas i kapitel 3 och som behövs för drift och underhåll. Figur 1 Illustration av väganläggning, vägområde och vägrätt. 6 (9)

8 Ändring av vägplan E22 Karlskrona Kalmar, delen förbi Rinkabyholm Granskningshandling Vägrätt uppkommer genom att väghållaren tar i anspråk mark eller annat utrymme för väg med stöd av en upprättad och fastställd vägplan. Vägrätten ger väghållaren rätt att nyttja mark eller annat utrymme som behövs för vägen. Väghållaren får rätt att i fastighetsägarens ställe bestämma över marken eller utrymmets användning under den tid vägrätten består. Vidare får myndigheten tillgodogöra sig jord- och bergmassor och andra tillgångar som kan utvinnas ur marken eller utrymmet. Vägrätten upphör när vägen dras in. Byggandet av vägen kan starta när väghållaren har fått vägrätt, även om man inte har träffat någon ekonomisk uppgörelse för intrång och annan skada. Värdetidpunkten för intrånget är den dag då marken togs i anspråk. Den slutliga ersättningen räknas upp från dagen för ianspråktagandet med ränta och index tills ersättningen betalas. Eventuella tvister om ersättningen avgörs i domstol. För att bygga anläggningen enligt denna ändring av vägplan behöver befintligt vägområde utökas med cirka m², se plankartor, flik Vägområde med inskränkt vägrätt Inskränkt vägrätt innebär att väghållaren inte får full rätt att bestämma över användningen av marken eller utrymmet samt att tillgodogöra sig material och andra tillgångar ur marken eller utrymmet. Denna rätt tillfaller annars väghållaren. För att möjliggöra breddning av terrängdike i anslutning till vägen har detta markerats som inskränkt vägrätt. Den inskränkta vägrätten framgår av plankarta och bifogad fastighetsförteckning. Nytt vägområde med inskränkt vägrätt i denna ändring av vägplan omfattar cirka 1295 m², se plankartor, flik 1. Genom att områden övergår från att tidigare varit vägområde med inskränkt vägrätt till att nu utgöra vägområde för allmän väg minskar vägområde med inskränkt vägrätt med cirka m² Område med tillfällig nyttjanderätt Område med tillfällig nyttjanderätt omfattar område som behövs för byggande av väganordning. I projektet behövs område med tillfällig nyttjanderätt under byggtiden på åkermark för tillfälligt upplag av jordmassor och justering av slänter. I ändring av vägplan föreslås att Trafikverket under byggtiden tillfälligt får nyttjanderätt till markområden enligt redovisning på plankarta för tillfälliga upplag och släntjusteringar, vilket omfattar cirka 250 m², se plankartor, flik 1. De områden som tillfälligt utnyttjas under byggtiden kommer att återställas i samråd med fastighetsägaren. Genom att områden övergår från att tidigare varit område med tillfällig nyttjanderätt till att nu utgöra vägområde för allmän väg minskar område med tillfällig nyttjanderätt med cirka m². 7 (9)

9 Ändring av vägplan E22 Karlskrona Kalmar, delen förbi Rinkabyholm Granskningshandling Område för enskild väg Områden för enskild väg ingår inte i fastställelsebeslutet. Förändringar av det enskilda vägnätet hanteras via ersättningsförhandlingar samt av lantmäterimyndigheten när väghållningsmyndigheten söker förrättning enligt anläggningslagen. 6. Genomförande och finansiering 6.1. Formell hantering Fortsatt planprocess och fastställelseprövning Syftet med vägplanen är att väghållaren, i det här fallet Trafikverket, ska få tillgång till det markområde som erfordras för ombyggnaden. Fastställelse och markåtkomst regleras i väglagen. Även i den fortsatta hanteringen kommer det att finnas möjlighet att lämna synpunkter på planen. Ändring av vägplan kommer att ställas ut för granskning varvid berörda sakägare och övriga kan lämna synpunkter på planen under granskningstiden. De synpunkter som kommer in sammanställs och kommenteras i ett utlåtande som upprättas när granskningstiden är slut. De som har lämnat synpunkter på vägplanen ges möjlighet att ta del av de handlingar som har tillkommit efter granskningstiden, bland annat utlåtandet. Planen överlämnas till länsstyrelsen för yttrande. Därefter skickas planen med tillhörande dokumentation för fastställelseprövning till Trafikverkets centrala funktion Juridik och planprövning. De som tidigare har lämnat synpunkter på vägplanen kommer att kontaktas av Trafikverket. Detta kallas kommunikation. Trafikverket prövar noga alla anmärkningar, synpunkter och yrkanden som förts fram. Fastställelseprövning innebär att projektets påverkan på miljö, hälsa, intrång och olägenheter med mera prövas i sin helhet. Ändringen av planen fastställs om Trafikverket vid prövningen kommer fram till att den kan godtas och att fördelarna för allmänheten överväger de olägenheter projektet orsakar enskilda intressen. Om beslut att fastställa ändring av vägplanen tas, kommer beslutet att kungöras. Beslutet kan överklagas till regeringen. Ändringen av vägplanen vinner laga kraft om ingen överklagar fastställelsebeslutet inom tiden för överklagande. Om beslutet överklagas prövas överklagandet av regeringen. Fastställelsebeslutet omfattar det som redovisas i vägplanens beskrivning och på planritningarna samt de villkor som tas upp i beslutet. Fastställelsebeslut som vinner laga kraft ger följande rättsverkningar: Väghållaren får tillstånd att bygga allmän väg i enlighet med fastställelsebeslutet och de villkor som anges i beslutet. 8 (9)

10 Ändring av vägplan E22 Karlskrona Kalmar, delen förbi Rinkabyholm Granskningshandling Väghållaren får rätt att ta mark eller annat utrymme i anspråk med vägrätt. För den mark eller utrymme som tas i anspråk erhåller berörda fastighetsägare ersättning. Väghållaren erhåller också en tidsbegränsad nyttjanderätt (tillfällig nyttjanderätt) till mark eller utrymme i samband med byggandet av vägen för t.ex. tillfälliga upplagsplatser. För den mark eller utrymme som tas i anspråk erhåller berörda fastighetsägare ersättning. Vad som utgör allmän väg och väganordning läggs fast Kommunala planer Inga detaljplaner berörs Finansiering Projektet ingår i utbyggnaden av E22 förbi Rinkabyholm Tillstånd och dispenser Inga ytterligare tillstånd eller dispenser avses sökas. 7. Samråd 7.1. Ändring av vägplan Samråd har skett med berörda fastighetsägare och nyttjanderättshavare, se Samrådsredogörelse. Synpunkter och yttranden som inkommer sammanställs och redovisas i fastställelsehandlingen. Karlskrona den 5 oktober 2015 Johan Wolgast projektledare Trafikverket, Jönköping. Besöksadress: Scheelegatan 8, Kalmar. Telefon: , Texttelefon: (9)

11 ÄNDRING AV VÄGPLAN E22 Karlskrona Kalmar Delen förbi Rinkabyholm Kalmar kommun, Kalmar län Uppdragsnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE

12 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Jönköping E-post: Telefon: Dokumenttitel: Samrådsredogörelse tillhörande ändring av vägplan Författare: Sweco, Kalmar Dokumentdatum: Version: Samrådsunderlag Kontaktperson: Johan Wolgast, projektledare, Trafikverket 2 (5)

13 Innehåll SAMMANFATTNING 4 SAMRÅDSKRETS 4 SAMRÅD 4 3 (5)

14 Sammanfattning Denna Samrådsredogörelse tillhör ändring av vägplan för E22 förbi Rinkabyholm, som vann laga kraft Samråd har skett med berörda fastighetsägare. Samrådskrets Samrådkretsen som redovisas här gäller endast ändring av vägplan. Samrådskretsen är länsstyrelsen, Kalmar kommun samt lednings- och fastighetsägare som berörs av ändringen av vägplan. Intrång föreslås på 13 fastigheter som därför anses vara direkt berörda. Inga fastigheter berörs av buller. Samråd Kalmar kommun, Rinkaby 7:17, Smedby 1:3 och 1:9 (damm vid Trafikplats E22/väg 25, damm vid Trafikplats Karlsro samt gc-väg vid väg 585) Maria och Magnus Olsson, Rinkaby 1:8, 8:3 (dammar vid Kanalen) Håkan Andersson, Christina Berglund Hossmo 3:1, 4:1, 5:1 (busshållplatser vid Trafikplats Hossmo samt justering vägområde för vägdike) Magnus Ljungar, Bo 1:7 avseende dike vid Sverigeleden Håkan Hellström, Smedby 1:15, avseende ändrat intrång vid Karlsro Johan Wolgast projektledare 4 (5)

15 Trafikverket, Region Syd Kalmar. Besöksadress: Scheelegatan 8, Kalmar. Telefon: , Texttelefon:

16 1 (1) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Ev. ärendenummer Gidmark, Mats, Sweco Dokumenttitel Innehållsförteckning ändring av vägplan Granskningshandling E22 Karlskrona Kalmar, delen förbi Rinkabyholm Pärm Flik Plan Plankartor 1 1 Underlag till planen Plan- och miljöbeskrivning 1 2 Samrådsredogörelse 1 3 Fastighetsförteckning 1 4 TMALL 0122 Mall Innehållsförteckning vägplan/järnvägsplan v. 1.0

17

18

19

20

21

22

E22 Karlskrona Kalmar Delen förbi Rinkabyholm. Plan- och miljöbeskrivning ÄNDRING AV VÄGPLAN. Uppdragsnummer: Granskningshandling

E22 Karlskrona Kalmar Delen förbi Rinkabyholm. Plan- och miljöbeskrivning ÄNDRING AV VÄGPLAN. Uppdragsnummer: Granskningshandling VÄG 136 BORGHOLM OTTENBY, DELEN KORSNING EKERUM SAMRÅDSHANDLING 2015-04-27 ÄNDRING AV VÄGPLAN E22 Karlskrona Kalmar Delen förbi Rinkabyholm Uppdragsnummer: 108396 Plan- och miljöbeskrivning 1 (9) Ändring

Läs mer

Väg 1023, Kragenäs-Resö hamn

Väg 1023, Kragenäs-Resö hamn SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 1023, Kragenäs-Resö hamn Tanums kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2015-12-07 Projektnummer: 108 155 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 1170,

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i väglagen (1971:948); SFS 2005:940 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3, 7, 15 17,

Läs mer

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA Dokument nummer Sida/Sidor 1/3 Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA En anläggning av ASTA kräver en koppling till det allmänna vägnätet. Anläggningen har också en övergripande påverkan på transportsystemet

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ny detaljplan för område norr om Storgatan, del av kvarteret Elefanten 1, Bjuvs kommun Dnr 2013.0127 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr

Läs mer

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för Ludvika gård m.m. i Ludvika enkelt

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:118

Regeringens proposition 2011/12:118 Regeringens proposition 2011/12:118 Planeringssystem för transportinfrastruktur Prop. 2011/12:118 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 mars 2012 Fredrik Reinfeldt Catharina

Läs mer

Väg 315 delen GC-väg genom-rätan

Väg 315 delen GC-väg genom-rätan SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 315 delen GC-väg genom-rätan Bergs kommun, Jämtlands län Vägplan Granskningshandling, 2016-04-20 Projektnummer: 145079 Trafikverket Postadress: Trafikverket, Box 388, 831 25 Östersund

Läs mer

Ändring av detaljplan (ÄDP) för del av Stiby 1:107 (kvarnen), Gärsnäs, Simrishamns kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan (ÄDP) för del av Stiby 1:107 (kvarnen), Gärsnäs, Simrishamns kommun, Skåne län Dnr 2012/264 Tillägg till detaljplan för Stiby 1:107, Gärsnäs, laga kraft vunnen 2010 03 26 Ändring av detaljplan (ÄDP) för del av Stiby 1:107 (kvarnen), Gärsnäs, Simrishamns kommun, Skåne län Retuscherat

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DNR 2013/224 Gällande detaljplan. ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Del av (laga kraft 2009-09-03) TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGEN ANTAGANDE ENKELT PLANFÖRFARANDE 2013-11-26 Laga kraft 2014-02-18, antagen av kommunstyrelsen

Läs mer

FÖRÄNDRAD PBL 2015-01-01. Diskussionsdag förändrad PBL Söderhamn 2015-01-29

FÖRÄNDRAD PBL 2015-01-01. Diskussionsdag förändrad PBL Söderhamn 2015-01-29 FÖRÄNDRAD PBL 2015-01-01 Diskussionsdag förändrad PBL Söderhamn 2015-01-29 Dagen 09:00 Fika 09:15-09:30 Inledning 09:30-12:00 Information och diskussion kring förändringar i PBL Josef Rundström, LST 12:00-13:00

Läs mer

INFORMATION OM ATT SÖKA TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET OCH OM SAMRÅDET

INFORMATION OM ATT SÖKA TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET OCH OM SAMRÅDET INFORMATION, 2015-03-19 1 (6) INFORMATION OM ATT SÖKA TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET OCH OM SAMRÅDET Arbeten i vatten kräver normalt tillstånd eller anmälan enligt miljöbalkens bestämmelser om vattenverksamhet.

Läs mer

Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden. Exempel: Bygglov för uthus

Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden. Exempel: Bygglov för uthus Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden Exempel: Bygglov för uthus Mottagningsbevis till sökanden Bekräftelse på att ansökan är komplett Bygglovskontoret har bedömt att er bygglovansökan är fullständig

Läs mer

Detaljplan för del av Kviinge 45:1

Detaljplan för del av Kviinge 45:1 Antagen av Kommunstyrelsen 2016-06-01 116 Dnr: KS 2015/00886 Antagandehandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Kviinge 45:1 Hantverksgatan & Radhusvägen, Hanaskog, Utskrift från Tekis-GI Östra Göinge

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagen av KF 25 mars 2014 Laga kraft 23 april 2014

ANTAGANDEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagen av KF 25 mars 2014 Laga kraft 23 april 2014 Datum Diarienr 2014-01-28 KS/2011:6 Antagen av KF 25 mars 2014 Laga kraft 23 april 2014 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för bro över Säveån, Yllegatan - Stationsvägen. Partille 13:7, 11:7 m fl. Partille kommun,

Läs mer

Gång- och cykelväg längs med väg 544 Matfors, Sundsvalls kommun Upprättad av stadsbyggnadskontoret 2015-04-07

Gång- och cykelväg längs med väg 544 Matfors, Sundsvalls kommun Upprättad av stadsbyggnadskontoret 2015-04-07 UDP-# Samråd 10 april 2015-8 maj 2015 Upphävande av del av detaljplanerna MAT-1, MAT-2 och MAT-18 för Gång- och cykelväg längs med väg 544 Matfors, Sundsvalls kommun Upprättad av stadsbyggnadskontoret

Läs mer

DETALJPLAN FÖR NORDÖSTRA DELEN AV HJÄLTEVADS SAMHÄLLE, BÖRSEBO 1:325 M. FL. EKSJÖ KOMMUN

DETALJPLAN FÖR NORDÖSTRA DELEN AV HJÄLTEVADS SAMHÄLLE, BÖRSEBO 1:325 M. FL. EKSJÖ KOMMUN ANTAGANDEHANDLING 2013-06-05 Dnr: 2013-0012-403 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR NORDÖSTRA DELEN AV HJÄLTEVADS SAMHÄLLE, BÖRSEBO 1:325 M. FL. EKSJÖ KOMMUN ANTAGANDEHANDLING 1(7) PLAN- OCH

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Förslag till föreskrifterna bifogas i bilaga.

Förslag till föreskrifterna bifogas i bilaga. KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2015-11-04 Dnr 258-2395-2015 1(3) Britt Silfvergren Enheten för samordning och stöd 010-2239292 Åsa Tapani Nygårdsallén 1 622 61 Visby Trafikverket Region Stockholm Ärendemottagningen

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för altan

Ansökan om bygglov i efterhand för altan TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-08-17 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2010BN0389 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för altan Förslag till beslut Bygglov i efterhand beviljas för

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95. Sotenäs kommun. Västra Götalands län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95. Sotenäs kommun. Västra Götalands län Daterad: 2014-02-26 Dnr 2010/1113 Sida 1(8) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95 Västra Götalands län Översiktskarta, planområdet är markerat med streckad röd linje Denna handling innehåller:

Läs mer

Detaljplan för Rörvik 3:8 i Rörviks fritidshusområde, öster om Läppe, Vingåkers kommun, Södermanlands län. PLANBESKRIVNING

Detaljplan för Rörvik 3:8 i Rörviks fritidshusområde, öster om Läppe, Vingåkers kommun, Södermanlands län. PLANBESKRIVNING Datum 2013-04-29 Dnr 233/2012 1 (6) Detaljplan för Rörvik 3:8 i Rörviks fritidshusområde, öster om Läppe, Vingåkers kommun, Södermanlands län. PLANBESKRIVNING Samrådshandling Handlingar Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen 1(5) Miljöskyddsavdelningen Birgitta Alexandersson 010-224 46 86 Sevesoverksamheter i Västra Götalands län Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen Den 1 juni 2015 trädde nya regler ikraft som

Läs mer

Väg 321, Svenstavik Månsåsen Etapp 1, Svenstavik Kövra

Väg 321, Svenstavik Månsåsen Etapp 1, Svenstavik Kövra GRANSKNINGSHANDLING Väg 321, Svenstavik Månsåsen Etapp 1, Svenstavik Kövra Bergs kommun, Jämtlands län Samrådsredogörelse, 2016-01-15 Projektnummer: 101588, TRV 2014/34948 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 321, Svenstavik

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

el o Katarina Hallenborg Box 32 Överklagande av kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplan för fastigheten Höja 17:16, Ängelholms

el o Katarina Hallenborg Box 32 Överklagande av kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplan för fastigheten Höja 17:16, Ängelholms !!l.. v BESLUT 1(3) länsstyretsen Skåne 2015-04-08 Dnr 403-8702-2015 Kontakt Rättsenheten 010-22 416 60 (exp.) Lunds stifts Prästlönetillgångar el o Katarina Hallenborg Box 32.ÄNGEHOLMS KOM.IvlL, 221 OO

Läs mer

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 28 januari 2005 Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm Regeringens beslut om åtgärdsprogram för luftkvalitet i Stockholms län Regeringen

Läs mer

Ändring av detaljplan för Del av Centrum, Kv PROVTAGAREN 21 m fl. Kiruna Kommun Norrbottens län ANTAGANDEHANDLING

Ändring av detaljplan för Del av Centrum, Kv PROVTAGAREN 21 m fl. Kiruna Kommun Norrbottens län ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan för Del av Centrum, Kv PROVTAGAREN 21 m fl. Miljö- och byggnämnden Upprättad i maj 2010 Reviderad i juli 2010 Kiruna Kommun Norrbottens län ANTAGANDEHANDLING Kv Provtagaren Antagandehandling

Läs mer

DETALJPLAN för småindustri och båtupplag, gamla SIF-området GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Stenungsund 1(5) Samrådshandling 2012-11-06

DETALJPLAN för småindustri och båtupplag, gamla SIF-området GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Stenungsund 1(5) Samrådshandling 2012-11-06 1(5) Dnr 0546/07 Samrådshandling 2012-11-06 DETALJPLAN för småindustri och båtupplag, gamla SIF-området i Stenungsund Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR Allmänt En genomförandebeskrivning

Läs mer

Skyltar, tillstånd och tillsyn

Skyltar, tillstånd och tillsyn Skyltar, tillstånd och tillsyn Vad är en skylt? En skylt är en tavelliknande anordning med någon upplysning eller dylikt, ofta avsedd för allmänheten. (Nationalencyklopedin, NE) Skylt, tavla, flagga, anordning

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE ENKELT PLANFÖRFARANDE GRANSKNINGSUTLÅTANDE, DP 361 Upplanda 1:54 1(5) 2015-03-25 Evolution KS 2014/461 GRANSKNINGSUTLÅTANDE DP 361 Upplanda 1:54 Fastigheterna Upplanda 1:54 samt del av Upplanda 1:9 Samhällbyggnadsenheten

Läs mer

BORGEN 8 Kiruna kommun Norrbottens län

BORGEN 8 Kiruna kommun Norrbottens län Granskningsutlåtande BORGEN 8 Kiruna kommun Norrbottens län s.2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HUR GRANSKNINGEN BEDRIVITS Förslaget till detaljplan för Borgen 8 har varit ute på granskning under tiden 6 november

Läs mer

Utlåtande 1. Hur samrådet har bedrivits. Detaljplan för bostäder på Fursten Norra 3 Liljeholmen Jönköpings kommun

Utlåtande 1. Hur samrådet har bedrivits. Detaljplan för bostäder på Fursten Norra 3 Liljeholmen Jönköpings kommun Granskningshandling 2 2014-06-12 Dnr: 2013:134 Detaljplan för bostäder på Fursten Norra 3 Liljeholmen Jönköpings kommun Utlåtande 1 Hur samrådet har bedrivits Samråd Detaljplanen har utarbetats av stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Välkommen till samrådsmöte. Väg 955, Östra Särövägen gång- och cykelväg 2014-10-02

Välkommen till samrådsmöte. Väg 955, Östra Särövägen gång- och cykelväg 2014-10-02 Välkommen till samrådsmöte Väg 955, Östra Särövägen gång- och cykelväg 2014-10-02 1 Mötet öppnas Dagordning 1 Mötet öppnas 2 Presentation av medverkande 3 Vägplan 4 Presentation av projektet 5 Information

Läs mer

Genomförandebeskrivning - antagandehandling

Genomförandebeskrivning - antagandehandling KS08.865 Detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 5:6, Skola i Gråbo, i Lerums kommun samt upphävande av detaljplan S4 Genomförandebeskrivning - antagandehandling SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Mark- och projektenheten

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

BRUNN 1:473, Fagerbovägen 4: Bygglov för nybyggnad av enbostadshus

BRUNN 1:473, Fagerbovägen 4: Bygglov för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2015-07-13 BYGG.2015.2827 17 Conrad Grut conrad.grut@varmdo.se 08-570 483 87 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör Tjänsteskrivelse BRUNN 1:473, Fagerbovägen 4: Bygglov för nybyggnad av enbostadshus

Läs mer

Väg 321, Svenstavik - Månsåsen

Väg 321, Svenstavik - Månsåsen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 321, Svenstavik - Månsåsen Etapp 2, Kövra - Månsåsen Bergs kommun och Åre kommun, Jämtlands län Objekt: 101588 TRV 2014/94350 Datum: 2015-10-15 GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59. Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12

Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59. Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59 Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12 Enkelt planförfarande

Läs mer

Ola Schön 08-550 219 29.

Ola Schön 08-550 219 29. Södertälje U kommun 2/'J -, - tj ; Onr Rnr 2009-09-21 Tjänsteskrivelse Dnr KS09/351 Kontor Kommunstyrelsens kontor Handläggare Ola Schön 08-550 219 29 ola.schon@sodertalje.se Valnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

Begäran om planbesked för del av fastigheten Erstavik 25:1 i kommundelen Älta

Begäran om planbesked för del av fastigheten Erstavik 25:1 i kommundelen Älta 2014-08-19 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/39-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för del av fastigheten Erstavik 25:1 i kommundelen Älta Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

Väg 226, Dalvägen, gång- och cykelväg

Väg 226, Dalvägen, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 226, Dalvägen, gång- och cykelväg Botkyrka kommun, Stockholms län Vägplan, 2016-04-15 Uppdragsnummer: 138439 Diarienummer: TRV 2015/50833 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 DNR: 2014/KS0061 SAMRÅDSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-04-09 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 Ändring av detaljplan för del av Förslag till stadsplan för del av Ryk Nedra 2:9 m.fl. i

Läs mer

Fastighetsbeteckning: i Marks kommun. Fastighetsägare 1 Pers.nr. Fastighetsägare 2 Pers.nr. Fastighetsägare 3 Pers.nr

Fastighetsbeteckning: i Marks kommun. Fastighetsägare 1 Pers.nr. Fastighetsägare 2 Pers.nr. Fastighetsägare 3 Pers.nr Markupplåtelseavtal för fiberoptisk ledning Detta markupplåtelseavtal är tecknat mellan Torestorps Fiber ekonomisk förening org.nr. 769627-1423 (nedan kallad Ledningsägaren) och nedan nämnda fastighetsägare

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:126

Regeringens proposition 2013/14:126 Regeringens proposition 2013/14:126 En enklare planprocess Prop. 2013/14:126 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13 mars 2014 Fredrik Reinfeldt Stefan Attefall (Socialdepartementet)

Läs mer

Enkelt planförfarande PLANHANDLING

Enkelt planförfarande PLANHANDLING Tekniska avdelningen, planeringsenheten 2014-06-19 Ändring av detaljplan genom tillägg för Centrala Voxnabruk, Voxna 25:3 Antagandehandling/Laga kraft Enkelt planförfarande PLANHANDLING Innehållande planbeskrivning,

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Erikstorp m fl TYFTET Bollebygds Kommun, Västra Götalands län 1: Antagandehandling 2010-01-26 Detaljplan för Erikstorp m fl, TYFTET GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Inledning

Läs mer

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING UPPSALA KOMMUN BIDRAGSREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING Detta är ett komplement till idrotts- och fritidsnämndens bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Läs mer

BESKRIVNING som tillhör detaljplan för område öster om SVÅGERTORPS STATION i Hyllie i Malmö

BESKRIVNING som tillhör detaljplan för område öster om SVÅGERTORPS STATION i Hyllie i Malmö 2011-03-02 Dp 5063 BESKRIVNING som tillhör detaljplan för område öster om SVÅGERTORPS STATION i Hyllie i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning,

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

"Barn i Bullerbyn" - tillsynskampanj gällande ljudmiljön på förskolor 2004

Barn i Bullerbyn - tillsynskampanj gällande ljudmiljön på förskolor 2004 1(4) Miljöenheten Anna Bokenstrand E-post: anna.bokenstrand@m.lst.se "Barn i Bullerbyn" - tillsynskampanj gällande ljudmiljön på förskolor 2004 Projektet Barn i Bullerbyn är en tillsynskampanj med inriktning

Läs mer

2014-10-23 Samrådshandling Dnr 2014-0428-201. Denna handling ska läsas tillsammans med detaljplan 2 och 18. 1922 års stadsplan (detaljplan) för Eksjö

2014-10-23 Samrådshandling Dnr 2014-0428-201. Denna handling ska läsas tillsammans med detaljplan 2 och 18. 1922 års stadsplan (detaljplan) för Eksjö 2014-10-23 Samrådshandling Dnr 2014-0428-201 Samrådshandling Denna handling ska läsas tillsammans med detaljplan 2 och 18 Ändring av DP2 FRM-AKT 06-EKS-24 och DP 18 FRM-AKT 06-EKS-133 1922 års stadsplan

Läs mer

Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak och nikotinförsäljning

Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak och nikotinförsäljning 1 (6) Socialkontoret 2009-02-17 Dnr 2008-202 Inger Winkelmann Mildaeus Socialnämnden Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak

Läs mer

Tredimensionell fastighetsindelning kompletterande lagtekniska frågor

Tredimensionell fastighetsindelning kompletterande lagtekniska frågor Lagrådsremiss Tredimensionell fastighetsindelning kompletterande lagtekniska frågor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 maj 2005 Thomas Bodström Sten Andersson (Justitiedepartementet)

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Detaljplan för Knaxeröd 1:60

Detaljplan för Knaxeröd 1:60 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2013-03-12 justerad 2013-09-06 Dnr: 2007.1098-314 MBN Antagen av MBN 2013-10-22 208 Laga kraft 2013-11-22 Detaljplan för Knaxeröd 1:60 Tanums kommun, Västra Götalands län Till detaljplanen

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer

PLANBESKRIVNING 2016-05-17 SAMRÅDSHANDLING 1 (6) Detaljplan för ABBORREN 10, Eslövs kommun, Skåne län. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning

PLANBESKRIVNING 2016-05-17 SAMRÅDSHANDLING 1 (6) Detaljplan för ABBORREN 10, Eslövs kommun, Skåne län. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING 2016-05-17 SAMRÅDSHANDLING 1 (6) Detaljplan för ABBORREN 10, Eslövs kommun, Skåne län. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING 2016-05-17 SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Planbeskrivning

Läs mer

Yttrande på förslag till vägnamn och kvartersnamn i detaljplaneområdet Alsike Nord, etapp 1, BMN-2012/100 KS-2013/20

Yttrande på förslag till vägnamn och kvartersnamn i detaljplaneområdet Alsike Nord, etapp 1, BMN-2012/100 KS-2013/20 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/20 2013-01-14 Kommunstyrelsen Yttrande på förslag till vägnamn och kvartersnamn i detaljplaneområdet Alsike Nord,

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20)

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering

Läs mer

Vilka bullervärden ska vi ha? FAH Kommunerna och Miljön 2013 Kerstin Blom Bokliden, SKL

Vilka bullervärden ska vi ha? FAH Kommunerna och Miljön 2013 Kerstin Blom Bokliden, SKL Vilka bullervärden ska vi ha? FAH Kommunerna och Miljön 2013 Kerstin Blom Bokliden, SKL Riksrevisionens rapport RiR 2009:5 Granskat om statens styrning vid planläggning och byggande av bostäder i bullerutsatta

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Östra Torp - Geoteknik

Östra Torp - Geoteknik UDDEVALLA KOMMUN Östra Torp - Geoteknik UPPDRAGSNUMMER 7001092000 INVENTERING AV TIDIGARE GEOTEKNISKA UTREDNINGAR OCH UNDERSÖKNINGAR INFÖR FRAMTAGANDET AV NY DETALJAN FÖR ÖSTRA DELARNA AV ÖSTRA TORPS HANDELSOMRÅDE

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Väg 40/156 Ryamotet, Droppformad refug

Väg 40/156 Ryamotet, Droppformad refug Planer för trafik under byggtiden, drift- och underhåll samt räddningsinsatser Väg 40/156 Ryamotet, Droppformad refug Härryda kommun, Västra Götalands län 2015-11-27, Projektnummer: 145168 Dokumenttitel:

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Markförläggning av ledningar inom vägområden

Markförläggning av ledningar inom vägområden Markförläggning av ledningar inom vägområden Ulrika Sigerud Svensk Energi Nettkonferansen 2007 den 4-5 december 2007 Kort om Svensk Energi 174 medlemskoncerner (totalt 355 företag) - 119 elhandelsföretag

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-11-20. Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 20 november 2014, kl. 15.00

Sammanträdesdatum 2014-11-20. Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 20 november 2014, kl. 15.00 TEKNISKA NÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-11-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 20 november 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Godkännande

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Klassificering Kameleontens förskola Sidensvansen 3

Klassificering Kameleontens förskola Sidensvansen 3 Ärendeutskrift Milj ökontoret, Örebro kommun ISJFSKIl Klassificering Kameleontens förskola Sidensvansen 3 Diarienummer Startdat Ärendegrp Ärendetyp Diaplan Handi 2013-004111 20131014 4 HÅ AVGIFT Kristin

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2013-12-27 Handläggare Magnus Broman 08-508 465 69 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

SVARTSÖ 1:26, Svartsö söderboudd 302: Ombyggnad/höjning av tak och tillbyggnad av balkong och teknikrum på komplementbyggnad - gästhus -

SVARTSÖ 1:26, Svartsö söderboudd 302: Ombyggnad/höjning av tak och tillbyggnad av balkong och teknikrum på komplementbyggnad - gästhus - Datum Dnr 2015-03-09 BYGG.2014.85 230 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare KARIN IRENE JÄRUND Tjänsteskrivelse SVARTSÖ 1:26, Svartsö söderboudd 302: Ombyggnad/höjning av tak

Läs mer

Planberedningen onsdagen den 28 mars 2007

Planberedningen onsdagen den 28 mars 2007 Planberedningen onsdagen den 28 mars 2007 11 Studieresa till Norrköping onsdagen den 2 maj 2007 1. Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att arrangera en studieresa till Norrköping onsdagen den 2 maj 2007.

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Sicklaön 37:41, Nacka kommun Ansökan om strandskyddsdispens för ombyggnad av svarta ladan vid Finnboda hamn till sommarrestaurang med uteplatser

Sicklaön 37:41, Nacka kommun Ansökan om strandskyddsdispens för ombyggnad av svarta ladan vid Finnboda hamn till sommarrestaurang med uteplatser TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-02-17 M 2016-000049 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 37:41, Nacka kommun Ansökan om strandskyddsdispens för ombyggnad av svarta ladan vid Finnboda hamn till sommarrestaurang

Läs mer

Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet

Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet Cirkulärnr: 16:12 Diarienr: 16/01971 P-cirknr: 16-2:6 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet Tommy

Läs mer

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Eriksson Per Datum 2016-05-31 Diarienummer KSN-2016-0473 Kommunstyrelsen Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Dnr 2008-12-15 AdmD-407-2008 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation Sammanfattning Kammarrätten avstyrker

Läs mer

DOM 2015-05-25 Stockholm

DOM 2015-05-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2015-05-25 Stockholm Mål nr M 4115-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-04-24 i mål nr M 2707-13, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader ~ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2016-05-04 Dnr 15EV1242 Digital Multimedia Nordie AB Ekbacksv. 26 168 69 Bromma Försäljningsförbud och

Läs mer

Morängsvägen Nusnäs, Mora kommun, Dalarnas län. T i l l ä g g t i l l P L A N B E S K R I V N I N G. Handlingar. Ändring, del av detaljplan Dp 206 vid

Morängsvägen Nusnäs, Mora kommun, Dalarnas län. T i l l ä g g t i l l P L A N B E S K R I V N I N G. Handlingar. Ändring, del av detaljplan Dp 206 vid Underrättelsehandling Dnr: BN 2013/8 215 Ändring, del av detaljplan Dp 206 vid Morängsvägen Nusnäs, Mora kommun, Dalarnas län T i l l ä g g t i l l P L A N B E S K R I V N I N G oktober 2013 Handlingar

Läs mer

Ottsjö vattenskyddsområde

Ottsjö vattenskyddsområde Ottsjö vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde Sedan sommaren 2012 arbetar Åre kommun med att upprätta samt revidera vattenskyddsområden för de kommunala dricksvattentäkterna.

Läs mer

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) Rolf Mårtensson (M) Ola Lorentzson (SD)

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) Rolf Mårtensson (M) Ola Lorentzson (SD) 1(8) Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 12.00 Beslutande Ledamöter Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) Rolf Mårtensson (M) Ola Lorentzson

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket

Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket Regeringsbeslut II:29 Justitiedepartementet 2015-12-17 Ju2015/04549/Å Ju2015/04886/PO Ju2015/05328/Å Ju2015/09908/Å Åklagarmyndigheten Box 5553 114 85 STOCKHOLM Uppdrag till Åklagarmyndigheten att i samverkan

Läs mer