Trim och annat gott En artikel av Søren Andresen DEN 93. Fritt översatt av Sven Gester till svenska

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trim och annat gott En artikel av Søren Andresen DEN 93. Fritt översatt av Sven Gester till svenska"

Transkript

1 Trim och annat gott En artikel av Søren Andresen DEN 93 Fritt översatt av Sven Gester till svenska

2 Börja så här Börja med att sätta riggen på båten, montera vant och sätt häckstaget lite grovt. Mast lutning Mastlutning skall ställas dels efter båtens utformning, dels efter den personliga seglingsstilen. När det gäller mina preferenser, så gäller följande: A-rig: 0-5 B-rig: 5-10 C-rig: Vantspänning Hur spända ska vanten vara? Under de år som jag har seglat, har jag succesivt gått över till mindre och mindre vantspänning. Inte för att de är lösa, men jag har seglat med mycket spänning tidigare. Spänningen är tillräckligt när lä vant inte slackar när båten seglar på kryss. Masten sidledes Den mest exakta metoden för att avgöra om en mast är midskepps, och inte lutar åt sidan, är genom att mäta den med ett måttband. Men vi vet alla att när båt och rigg är ny kan vant och vantinfästningar g sig lite. Då kan masten börja luta åt ena hållet. Eftersom det inte alltid praktiskt eller särskilt snabbt att mäta upp med måttband, har jag lärt mig ett enkelt sätt att utvärdera om masten står rakt. Metoden är enkel att utföra och kräver endast användning av verktyg för att lossa låsmuttern på vantskruvarna. Börja med att sätta riggen på båten, och grov trim båten, med avseende på häckstag. Sedan släpp ut skotet helt. Om masten står helt rakt midskepps, kommer att tvisten i storseglet vara lika på båda sidor.

3 Figur 1 Kontroll av mastlutningen i sidled Häckstag Efter att ha kontrollerat att mastenstår rakt midskepps, skall vi justera häckstaget. Hur mycket mastkrökning man skall ha beror det på storseglet. Då menar jag, hur mycket mastkurva segelmakaren har lagt in i sin design.

4 Ytterligare spelar vind och vågor också in på hur mycket häckstag skall justeras. Figur 2 Rynkor vid pilarna visar på att häckstaget är draget för mycket. Häckstaget har flera funktioner, dels för att skapa spänning i förstaget (här om senare), dels för att kontrollera djupet på övre 2/3 av storseglet. Dessutom har häckstaget också en mindre inverkan på bukens placering framåt/bakåt. Förmodligen är det värsta du kan göra att spänna häckstaget för mycket. Då tappar storseglet helt sin fason. Dessutom blir akterliket helt löst och därmed för öppet När för lite spänning, blir de två största felen: Djupet åker för långt fram, och det kan vara svårt att få storseglet att öppna upp tillräckligt (tvista).

5 Figur 3 Löst häckstag Med rätt spänning (mastböj), blir det inga rynkor. Djupet i seglet blir jämt fördelad över hela seglet, och djupet kommer att ligga 40-50% från mastliket. Litet tips: spelet mellan för lite och för mycket spänning är inte så stor. Så var försiktig med stora förändringar

6 Figur 4 Lagom häckstag Metod när jag justerar häckstaget är följande: Med ena handen på häckstaget, och med den andra håller jag bommen i mitten och stänger seglet något. Med handen på bommen, håller jag seglet midskepps och stänger (tvisten) lite. Sedan justerar jag häckstaget tills jag har önskat djup. Det är viktigt att du inte stänger (tvisten) seglet med kicken Generellt använder jag dessa utgångspunkter: A rigg: Mycket lite vind och ingen sjö: Mycket platt Mellan vind: relativt djupt. A+ vind: mindre och mindre djup allteftersom vinden ökar. Om det är "gamla" eller krabb sjö måste seglet vara djupare, ibland tämligen mycket. B och C rigg: Här är det vågornas höjd och form som avgör vilket djup man skall ha i seglet. Häckstag och förböjning (prebend) Förböjning av masten är ett kapitel för sig. Med förböj menas att masten böjs till en permanent böj framåt.

7 Förböjning används för att skapa mer spänning i förstaget med hjälp häckstaget. Utan förböjning, kan det vara svårt att skapa tillräckligt förstagsspänning. Det vill säga att förstaget saggar för mycket. På kryssen, kommer det att orsaka problem med höjden och liften kan lätt fastna i spridaren. Hur mycket förböjning man skall ha beror på vilken mast man har. Ju styvare mast, desto mindre förböj. Jag använder en relativt styv mast och har följande förböjning i riggarna. A-rig: ca 1,5 cm B-rig: ca 1 cm C-rig: 0 cm Cunningham + jack stay Vad är Jack Stay? Och vad används den till? Figur 5 Jack stay Jack Stay är en tråd som löper i en mastlikficka. Användning av jack stay gör att man kan använda mindre Cunningham, vilket man måste för att undvika sagg mellan segelringarna utan jack stay. Jag föredrar att använda jack stay, även om det gör det lite svårare att montera seglet. Cunningham används främst för att flytta fram buken i seglet. Vidare används det för, om du inte använder Jack Stay, till att sträcka mastliket så att sagg inte uppstår mellan segelringarna. Hur mycket Cunningham ska man använda?

8 Det korta svaret är. Inte mer än nödvändigt. Det vill säga, bara så mycket att syftet uppnås. Det största misstaget är att använda för mycket Cunningham. Gör man det får det flera negativa effekter på seglet. Bland annat kan seglet få svårt att slå över i slagen. Om du använder Jack Stay, är det bättre med för lite än för mycket Kicken Vad har kicken för funktion Jämfört med en stor båt används kicken till er endast att trimma tvisten i storseglet på undanvinden. Detsamma gäller på en IOM. Att det också påverkar tvisten i seglet på kryssen, är en annan sak. Mer om det senare. ALLTSÅ KICKEN ANVÄNDS BARA TILL ATT KONTOLLERA TVISTEN VID LÄNS Hur mycket tvist skall man ha? En bra tumregel är: Vid medelvind skall mittenlattan vinkelrät motbåtens mittlinje på läns. Detta gäller medelvind, ökar vinden tvista mer. Detta gäller alltså att ha den största projicerade ytan i förhållande till vinden. Det värsta du kan göra är att kicka för hårt. Dels blir den projicerade ytan mindre, dels (särskilt i lite vind) kommer att seglet det svårt att få seglet att stå helt ut åt sidan.

9 Figur 6 För mycket kick. Stramt akterlik Som du ser på bilden faller inte seglet ut av egentyngd. Det är nödvändigt att ha vind i seglet för att kunna ställa in rätt tvist med kicken Mastram Mastram (Skruvjusteringen framför masten) tjänar två syften: 1. Hjälper till att kontrollera masten, särskilt om kryss 2. För att justera tvisten i storseglet på vid kryss

10 Utan mastram, trycker storsegelbommen masten framåt där bommen är fäst. Det kommer delvis att göra seglet plattare (som med häckstaget), och för det andra kommer det att ge mer tvisten i seglet. På vissa båtar också, visst stöd i sidled vid läns. Justera tvisten på kryss. Genom åren har jag ofta sett att seglare som använder kicken till att justera tvisten vid kryss. Detta är ett misstag. Anledningen är att när kicken justerats på kryss, ändras också tvisten vid läns. Ofta vill inte tvisten passa både kryss och läns. På kryss är det mastram som skall användas för att justera tvisten. När jag trimmar mastramen har jag funnit att det enklaste sättet att bedöma tvisten är följande: En hand på mastramjustehjulet, och den andra på bommen. Jag håller bommen mittt över skotposten och lyftre lätt i bommen. Mastramen justerat nu, så att seglet mittlatta är parallell med bommen. Figur 7Korrekt justerad tvist Försegellift Liften används för att kontrollera tvisten i förseglet.

11 Generellt använder jag som utgångspunkt att när man tittar på spalten mellan stora-och för-segel, så den vara jämn och lika stor hela vägen upp. Endast i mycket lätt vind ändra jag tvisten, då bör det vara lite mer tvist i förseglet, för att motverka lägirighet. Se bilder. Figur 8 För lite lift. Spalten blir mindre och mindre, längre upp Figur 9 För mycket lift. Spalten blir större och större, längre upp. Figur 10 Korrekt spalt Ett litet tips för liften:

12 Utforma justeringen på liften så att det är lätt att justera. Helst så det är lätt att göra mycket små justeringar, på så lite som 1/2mm. Liften skall bli kortare när man för låset uppåt. 3ggr utväxling är minimum. Om du har problem med att liften fastnar runt spridaren så är förmodligen förstagsspänningen för liten (mer förböj av masten krävs). Ett annat sätt är att montera en lina från förstaget runt liften och tillbaka till förstaget på andra sidan seglet. Denna fånglina skall sitta i höjd med spridarna. Loopen måste vara så lång att tvisten inte påverkas Bomuthal storbom Justeringer av bomuthal, påverkar nästan bara nedre tredjedelen av seglet. Jag justerat nedre segeldjupet med hänsyn till vågförhållandet. Större vågor djupare segel. Bomuthal fockbom Justeras som storseglet I lätt vind skall man passa sig för att göra förseglet för plant. Båten kan då bli fallgirig. Fockskot När det gäller fockskotvinkeln, så seglar jag nästan alltid med samma skotvinkel. Det är bara i mycket lätt vind som jag ökar skotvinkeln. Då öppnas spalten mellan storsegel och förseglet. Detta möjliggör ett bättre flöde förbi seglen, och motverkar lägirighet. Jag vet inte vinkeln, eftersom det är avståndet mellan masten och fockbommen jag använder. Så de värden som följer bör tas med en nypa salt, eftersom de beror på var på bommensviveln sitter. A-rig: mm (lite mer i mycket lätta vind) B-rig: mm C-rig: mm Jag har inte de exakta måtten, eftersom jag aldrig mäter med linjal, utan använd fingrarna som måttstock. Storskot vinkel Jag har aldrig mätt upp, hur mycket storseglet är utsläppt. Det är väl 5-15mm från skotpålen, och är er beroende av vind och vågor. Storskotet är det sista jag justerar, och kräver att man seglar båten innan man vet hur skotet skall trimmas. Jag trimmar storskotet om jag känner att båten är lä eller lovgirig. Sammantaget vill jag ha en neutral eller nästan neutral vid båt vid kryss. Det är viktigt att under inga omständigheter segla båten fallgirig, så lite lovgirig är att föredra om du inte kan få den helt neutral.

13 Lä/lovgirighet skall trimmas med hjälp av storskotet. När du justerar, gör det endast i steg om 1 mm. Checklista Justera häckstag Justera kick (bom i länsläge) Justera mastram (tvist i storsegel kryssskotat) Justeral Cunningham och / eller Jack stay Justera fockskotvinkel Grov justera storseglet Testa båten och finjustera storskotet. Efter 5-20 minutes segling gå igenom listan igen

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan Bosses Trimguide Guiden bygger på mitt eget gamla valspråk ungefär rätt är alltid bättre än exakt fel! Med det menar jag att man skall se till att kunna få till ett skapligt bra trim snabbt och säkert

Läs mer

Trimguide CB 66. Trimguiden består av: 1 Förberedelser 2 Segeltrim 2.1 Under 4 m/s 2.2 4-7 m/s 2.3 Över 7 m/s

Trimguide CB 66. Trimguiden består av: 1 Förberedelser 2 Segeltrim 2.1 Under 4 m/s 2.2 4-7 m/s 2.3 Över 7 m/s Trimguide CB 66 Trimguiden består av: 1 Förberedelser 2 Segeltrim 2.1 Under 4 m/s 2.2 4-7 m/s 2.3 Över 7 m/s Trimguiden är skriven av Fredrik Åstrand, North Sails. fredrik@se.northsails.com 1. Förberedelser

Läs mer

Segel & Rigg. Balans. Plana segel eller formade

Segel & Rigg. Balans. Plana segel eller formade Vi har klippt & klistrat och översatt artiklar från andra MM-webbsidor i ett försök att sammanställa lite enkla tips och råd vad gäller segel & rigg. Balans Vill du segla snabbt med din MM handlar det

Läs mer

Är man tillräckligt förberedd, har man vunnit redan innan man startat // Paul Elvström.

Är man tillräckligt förberedd, har man vunnit redan innan man startat // Paul Elvström. NogGrann trimguide för 606. ver 1.0 Är man tillräckligt förberedd, har man vunnit redan innan man startat // Paul Elvström. Idé tanke å nytta. Denna trimguide är till för att man enkelt och lätt skall

Läs mer

Trimguide från Trissjolle 3327 Björn Sandberg/Linnea Petersson. SM 2009 i Arkösund

Trimguide från Trissjolle 3327 Björn Sandberg/Linnea Petersson. SM 2009 i Arkösund Trimguide från Trissjolle 3327 Björn Sandberg/Linnea Petersson SM 2009 i Arkösund Trimmet utgår från Blixt-segel från Bengt Johansson Sails, 033-254124, bengt.johansson.sails@swipnet.se. Bengt Johanssons

Läs mer

North Sails Trimguide 606

North Sails Trimguide 606 North Sails Trimguide 606 De senaste femton åren har vi varvat aktivt kappseglande i 606 klassen med att utveckla 606 segel och segeltrim. Erfarenheterna från denna tid har vi sammanfattat i detta häfte.

Läs mer

S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar.

S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar. Segeltrimtips Från S30förbundets "Tekniska Tips" daterad 921103 Några tips om hur du får bättre fart på S-30:an S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar.

Läs mer

Trimguide Linjett 35, mk1

Trimguide Linjett 35, mk1 Linjettförbundet Per Lembre Trimguide Linjett 35, mk1 Båt: Santana, SWE 56 Besättning: Björn Dannberg med besättning. Trimledare: Mikael Olesen, segelmakare UK/Syversen och tidigare ägare till Linjett

Läs mer

Lite lösningar som gör livet lättare

Lite lösningar som gör livet lättare Lite lösningar som gör livet lättare Möjligheten att lätt kunna trimma dina segel efter rådande förhållande är väsentligt för att behålla bra fart och höjd under kryss när vindstyrka och vågornas karaktär

Läs mer

1. Förberedelser. 2. Segeltrim. 3. Besättningsarbete

1. Förberedelser. 2. Segeltrim. 3. Besättningsarbete Trimguide 2002 EXPRESS North Sails trimguide är skriven för att Du ska få ut den bästa prestandan av Dina North segel. Måtten och inställningarna är vad vi funnit snabbast för Express. Eftersom besättningsvikt,

Läs mer

Tips och tricks av Vera af Limhamn. Ämne: Kolla på segelfoton, plus lite smått och gott om kameravinklar.

Tips och tricks av Vera af Limhamn. Ämne: Kolla på segelfoton, plus lite smått och gott om kameravinklar. Tips och tricks av Vera af Limhamn. Ämne: Kolla på segelfoton, plus lite smått och gott om kameravinklar. Foton på segel är alltid kul att kika på. Mitt intresse av segeldesign och funktion medför att

Läs mer

IF-Båt Trimguide 2000

IF-Båt Trimguide 2000 IF-Båt Trimguide 2000 North Sails trimguide är skriven för att Du ska få ut den bästa prestanda av Dina North segel. Måtten och inställningarna är vad vi funnit snabbast för IF Båten. Eftersom seglingsförhållanden

Läs mer

Prioritering och trim på Älvan

Prioritering och trim på Älvan Prioritering och trim på Älvan Strategi Beslut baseras på strategi oberoende andra båtars agerande Strategi och taktik Endast timingen av en åtgärd baseras på andra båtars initiativ Vinddrivet vägval Vi

Läs mer

Trimanvisning för: Maxi Racer. Henrik Ottosson Segelmakeri AB 1996

Trimanvisning för: Maxi Racer. Henrik Ottosson Segelmakeri AB 1996 Grattis Trimanvisning för: Maxi Racer Henrik Ottosson Segelmakeri AB 1996 Grattis till dina nya Maxi Racer segel från Henrik Ottosson Segelmakeri. Denna trimanvisning är framtagen för att du skall få ut

Läs mer

Tillägg till DF 65 Manualen (förbättringar och tillägg samt kanske något bra tips)

Tillägg till DF 65 Manualen (förbättringar och tillägg samt kanske något bra tips) Tillägg till DF 65 Manualen (förbättringar och tillägg samt kanske något bra tips) Saker som är bra att kolla på om man har eller kan behöva köpa: Blocknyckel 5.5 mm till att justera kicken med. Beteslås

Läs mer

Innan en djupare beskrivning presenteras kan det vara på plats att repetera lite strömningslära.

Innan en djupare beskrivning presenteras kan det vara på plats att repetera lite strömningslära. KANOTENS SEGEL Med nedanstående rader avser jag att beskriva olika segelplan som kan förekomma på segelkanoter. Avsikten är att bredda kunskapen för en vidare dialog om den optimala riggen. Innan en djupare

Läs mer

Effektivare vindför valtning

Effektivare vindför valtning Effektivare vindför valtning Vindförvaltning 9 Kraftparallellogram 11 Anpassa vindkraften 9 Vindkraft 12 Maximera vindkraften Effektivare vindförvaltning 15 Segelform 19 Lutning och rodertryck 16 Vindförhållanden

Läs mer

F=framåtriktad kraft, K=krängade kraft, T=total kraft. M=Motståndskraft, L=lyftkraft, T=total kraft.

F=framåtriktad kraft, K=krängade kraft, T=total kraft. M=Motståndskraft, L=lyftkraft, T=total kraft. Granboken, Kapitel 1 http://www.gransegel.se/bok/bok_kap1.htm Page 1 of 4 länk till Gransegel Vindförvaltning Teorier och förklaringar Att det går att segla i medvind är inte så konstigt. Att det också

Läs mer

Bodings lilla. röda. (, ),.

Bodings lilla. röda. (, ),. NU HAR VI GJORT SEGEL I 32 ÅR. (S K E P PA RG ATAN 23, ÅR 1966) VI SYR I FÖRSTKLASSIGA M ATERIAL, AV LEDANDE DUKTILLVERKARE SÅSOM DIMENSION POLYANT OCH CO N T E N D E R. Bodings lilla röda. A.INLEDNING

Läs mer

Trimguide 2.4m R. Inledning. Norlin MKIII

Trimguide 2.4m R. Inledning. Norlin MKIII Trimguide 2.4m R Norlin MKIII version Sv 1.5-030121 Inledning Trimguiden är skriven för att du ska få bästa prestanda från Dina North segel. Måtten och inställningarna är de vi funnit ge bäst höjd och

Läs mer

Intelligent skotsystem till Micro Magic

Intelligent skotsystem till Micro Magic Intelligent skotsystem till Micro Magic Sven Gester SWE 76 2011-03-21 Jag skall här försöka beskriva mitt skotsystem i text och bild. Igentligen är det Jimmy Hellberg Svensk mästare i IOM som konstruerat

Läs mer

UK Syversen trimguide för Albin Express. Uppdaterad vintern 2005 14 februari

UK Syversen trimguide för Albin Express. Uppdaterad vintern 2005 14 februari UK Syversen trimguide för Albin Express Uppdaterad vintern 2005 14 februari Innehållsförteckning Förord....3 Allmänt om segeltrim och båtfart....4 Centrala trimparametrar...4 Förstagssagg. ( Yttervant

Läs mer

D E N B 5 5 A T R O S S S E ) L + Segelhandbok

D E N B 5 5 A T R O S S S E ) L + Segelhandbok B T R O G + 4 ( 0 3 ) - 4 egelhandbok lbatross egelhandbok lbatross egelhandbok är framtagen för att berika och förenkla din segling. egelhandboken är utvecklad utifrån de vanligaste frågorna vi får till

Läs mer

1-krona, handbok, 2012 sida 1(14) HANDBOK FÖR 1-KRONA

1-krona, handbok, 2012 sida 1(14) HANDBOK FÖR 1-KRONA 1-krona, handbok, 2012 sida 1(14) HANDBOK FÖR 1-KRONA 1-krona, handbok, 2012 sida 2(14) Innehåll INTRODUKTION - sid 3 BESKRIVNING AV 1-KRONAN - sid 4 RIGGNING OCH DETALJER sid 5 Hur använda båten, besättning

Läs mer

Arbetsuppgifter. 5 mans besättning. Version 2011-05-09. Helm (röd) Trim (orange) Floater (gul) Pit (blå) Mast (grön)

Arbetsuppgifter. 5 mans besättning. Version 2011-05-09. Helm (röd) Trim (orange) Floater (gul) Pit (blå) Mast (grön) Arbetsuppgifter Version 2011-05-09 5 mans besättning Helm (röd) Trim (orange) Floater (gul) Pit (blå) Mast (grön) 4 mans besättning Huvudsaklig placering i båten Huvudsakligt ansvar Andra arbetsuppgifter

Läs mer

Kryssbog i närheten av lovartsmärket i hård vind under EM 2003 på Nämndöfjärden.

Kryssbog i närheten av lovartsmärket i hård vind under EM 2003 på Nämndöfjärden. Koll på trimmet Den senast publicerade artikeln i ämnet i denna tidning var skriven av Sören Snäckerström 1993. Därför känns det som om det är dags för en ny. Denna artikel vänder sig liksom Sörens i första

Läs mer

Search HOME TUNING GUIDES LOFTS IF TUNING ON THE WATER ASK THE EXPERTS Introduktion North Sails trimguide är skriven för att Du ska få ut den bästa prestanda av Dina North segel. Måtten och inställningarna

Läs mer

Mätguide för båt. Börja med att ta mått på riggen, det är viktigt att måttbandet följer respektive stag och att de är sträckta.

Mätguide för båt. Börja med att ta mått på riggen, det är viktigt att måttbandet följer respektive stag och att de är sträckta. Denna mätguide hjälper dig ta rätt grundmått på din båt. Det är viktigt att mätningarna är av god kvalité. Fotografera gärna dina mätningar samt övergripande detaljer av skrov och rigg. Du behöver ett

Läs mer

Enkla tips mycket att vinna! Vad är kappsegling?

Enkla tips mycket att vinna! Vad är kappsegling? Enkla tips mycket att vinna! Att lära sig segla är inte så svårt, de flesta lär sig att ta sig runt med båten under en veckas kurs. Kappsegling är något annat, där gäller det att vara så snabb som möjligt

Läs mer

Bruksanvisning för C55

Bruksanvisning för C55 Bruksanvisning för C55 Denna manual är skriven för att hjälpa till både för den nyblivne C 55 ägaren och den som redan har en båt. Regler som finns i klassregeln är inlagd på några ställen för att man

Läs mer

CREW GUIDE FÖR TYDLIGA ROLLER OCH ETT EFFEKTIVT BESÄTTNINGSARBETE

CREW GUIDE FÖR TYDLIGA ROLLER OCH ETT EFFEKTIVT BESÄTTNINGSARBETE CREW GUIDE FÖR TYDLIGA ROLLER OCH ETT EFFEKTIVT BESÄTTNINGSARBETE JUBILON J/92 En guide till effektivt besättningsarbete. Utvecklad utifrån aktuell besättningssammansättning och den utvecklingsnivå vi

Läs mer

NogGrann. Det värsta med entypskappsegling är att oftast är det de bästa seglarna som vinner // Buddy Melges.

NogGrann. Det värsta med entypskappsegling är att oftast är det de bästa seglarna som vinner // Buddy Melges. NogGrann Segla CB66. ver 1.0 Det värsta med entypskappsegling är att oftast är det de bästa seglarna som vinner // Buddy Melges. Idé tanke å nytta Detta dokument innehåller rekommendationer och tips på

Läs mer

Öregrunds Båtklubb Regler för användning av klubbens C55a

Öregrunds Båtklubb Regler för användning av klubbens C55a Öregrunds Båtklubb Regler för användning av klubbens C55a 1.Regler för lån av C55an 2.Tekniska Data 3.Handhavande av köl 4.Riggning/Segelsätttning 5.Hårdvindstips 6.Spinnaker sättning 7.Checklista 8.Handhavandekurs

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Till en rimlig merkostnad kan seglarna nu få en båt helt identisk med TRISSJOLLEN, men med mer komplett och effektiv kappseglings-utrustning.

Till en rimlig merkostnad kan seglarna nu få en båt helt identisk med TRISSJOLLEN, men med mer komplett och effektiv kappseglings-utrustning. ABCfabrikens bruksanvisningar. Levererade med båtarna 1973. Alltså med TYP 4. De gäller i huvudsak än. ABCfabrikerna finns ju inte längre. Delar finns bl a hos KungälvsPlastservice, t ex Raceutrustningen.

Läs mer

DF 65 Klassregler version 1:3, 2014

DF 65 Klassregler version 1:3, 2014 Dragon Force Restricted Class Inledning DF 65 Klassregler version 1:3, 2014 DragonForce-projektet startades 2011 som ett samarbete mellan Joysway (hädanefter benämnd "tillverkaren"), Ripmax UK och en design-

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG BESTÄMMELSER FÖR ANDUNGEN Förslag till ändringar markerade med röd kursiv stil. Överstruken text utgår.

ÄNDRINGSFÖRSLAG BESTÄMMELSER FÖR ANDUNGEN Förslag till ändringar markerade med röd kursiv stil. Överstruken text utgår. ÄNDRINGSFÖRSLAG 2017-02-09 BESTÄMMELSER FÖR ANDUNGEN Förslag till ändringar markerade med röd kursiv stil. Överstruken text utgår. 1 Allmänna bestämmelser 1. Båten skall utföras enligt dessa bestämmelser

Läs mer

LASERGUIDEN FRÅN OPTI TILL LASER

LASERGUIDEN FRÅN OPTI TILL LASER ROBERT STRANGE DRIVKRAFT NY I KLASSEN FILOSOFI / METODIK Claes Törnsten, KSSS FILM LÄNS MELLANVIND TRIM MELLANVIND Segeltrimmet är väldigt likt det i lättvind, återigen är det kicken som är det viktigaste

Läs mer

BYGG DITT EGET FLASKSKEPP SANDKILEN

BYGG DITT EGET FLASKSKEPP SANDKILEN BYGG DITT EGET FLASKSKEPP SANDKILEN En byggsats från Flaskskepparna www.flaskskepparna.se Flaskskepp Sjömän brukade för i tiden bygga flaskskepp som hobbyarbete under de långa seglatserna eller då båten

Läs mer

Ver 2012 v1. Isabella Classic Montering

Ver 2012 v1. Isabella Classic Montering Ver 2012 v1 Isabella Classic Montering 1 Allmänt. Om mått. Isabella bygger vi efter KISS-regeln, Keep It Simple Stupid.Anvisningarna är bara rekommendationer; alla mått är således ungefärliga och jakten

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

13 steg till en bra sittställning Komfortrullstolar

13 steg till en bra sittställning Komfortrullstolar Introduktion Denna checklista är ett hjälpmedel för att kunna göra de basinställningar och anpassningar som behövs för brukaren av en komfortrullstol. Det finns flertalet tillbehör tillgängliga för denna

Läs mer

Revsystem. Traditionellt bindrev. S-hakar för bindrev och Cunningham. Reva på nolltid med Single Line Reef. Seldén rullmast

Revsystem. Traditionellt bindrev. S-hakar för bindrev och Cunningham. Reva på nolltid med Single Line Reef. Seldén rullmast Revsystem Traditionellt bindrev Detta är ett enkelt och effektivt revsystem. Vid förliket hakas revöljetter på fasta krokar vid bomfästet. Akterliket revas med en lina som manövreras med en vinsch på akterkant

Läs mer

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser Ombyggnad av en S30 Nedanstående beskrivna renovering torde vara den mest genomgripande som har gjorts på en S30. Jag har inte sett båten själv, men har hört den lovordas av andra och med med vetskap om

Läs mer

595-560-S 2007-01-05. Att segla spinnaker

595-560-S 2007-01-05. Att segla spinnaker 1 595-560-S 2007-01-05 tt segla spinnaker 2 tt segla spinnaker Vi har här gjort en instruktion som vänder sig till nybörjaren såväl som den erfarne seglaren. Målsättningen är att nybörjaren skall kunna

Läs mer

EasyStand båtstöttor

EasyStand båtstöttor EasyStand båtstöttor Monteringsanvisningar och användarinstruktioner för segelbåt och motorbåt Monteringsanvisning för EasyStand segelbåtstötta 1 2 Starta med att ta bort all emballering från stöttan och

Läs mer

SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN

SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN Segelbåtar kännetecknas på dess segel. Ett segel är en duk som fästs på båten för att fånga vinden. Med hjälp av vinden och seglet förs båten framåt. Det finns många olika segel

Läs mer

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin Jag har funderat lite på hur man skulle placera och utforma en dykstege till vår nya RIB. Fundering 1: Placering. Var vill vi ha dykarna, när vi tänker på säkerheten a) Inte i närheten av propellern. b)

Läs mer

träningsguide T R Ä N INGS V ER K SA MHET EN K UNGL SV ENSK A SEGELSÄ LLSK A PET 201 4

träningsguide T R Ä N INGS V ER K SA MHET EN K UNGL SV ENSK A SEGELSÄ LLSK A PET 201 4 T R Ä N INGS V ER K SA MHET EN K UNGL SV ENSK A SEGELSÄ LLSK A PET 201 4 oskar kihlborg för samtliga bilder träningsguide Välkommen till KSSS träningsverksamhet! KSSS Träningsverksamhet satsar på segling

Läs mer

LIROS/SYLT. Riggningsguide för Laser

LIROS/SYLT. Riggningsguide för Laser LIROS/SYLT Riggningsguide för Laser Grattis till att du valt att segla Laser! Oavsett om du är helt ny inom segling eller en erfaren seglare i annan klass förtjänar du att segla med de bästa trimlösningarna

Läs mer

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör Rev.nr 1300726 Monteringsanvisning Spa tillbehör Locklyft för fyrkantiga spa Innehållsförteckning A Stödarm 2 B Skumgummigrepp 2 C Mittdel 1 D Svängarm 2 E Lock till svängarm 2 F Bussning 4 H Monteringsbeslag

Läs mer

Inledning. Innehåll 2(16)

Inledning. Innehåll 2(16) Mars 2010 Inledning Detta lilla häfte är ingen lärobok i segling. Det belyser bara sådant som är unikt på vedjakten Sofia Linnea och som dagens seglare ej är bekanta med. Sofia Linnea har ingen motor,

Läs mer

D E N O ) S E 6 G E L + 4 SEGELGUIDE 2016

D E N O ) S E 6 G E L + 4 SEGELGUIDE 2016 Hösterbjudande! % Med trim tips 0 års jubileum! T (0 + UI 20 Vi hjälper dig med: Familjesegel ångfärdssegel acingsegel egelservice lla typer av segelkapell ullsegelsystem pinn-/ennakerstrumpa Mast, bom,

Läs mer

Monterings anvisning och användar guide. Smartroller Mk2

Monterings anvisning och användar guide. Smartroller Mk2 Monterings anvisning och användar guide Smartroller Mk2 Förord Alla segelbåtar är olika, detta medför att saker och ting kan se olika ut även på samma båttyp. Vi på Smartroller har under lång tid studerat

Läs mer

NINE EAGLES Solo Pro 228 NINE EAGLES 04.NE228A vol. 1

NINE EAGLES Solo Pro 228 NINE EAGLES 04.NE228A vol. 1 NINE EAGLES Solo Pro 228 NINE EAGLES04.NE228A vol. 1 Tack för att du valt en Nine Eagles produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger goda råd. Kom alltid ihåg

Läs mer

Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse.

Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse. Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse. Funderade lite över vår båts utrustnings status och de förändringar som har vuxit fram från leverans dagen 2008, till

Läs mer

TOLKNINGAR AV KSR 42, FRAMDRIVNING

TOLKNINGAR AV KSR 42, FRAMDRIVNING AR AV KSR 42, FRAMDRIVNING VERSION 2013 05 15 AV UTTRYCK SOM ANVÄNDS När ett ord eller uttryck används i den betydelse som förklaras här skrivs de med kursiv stil. Andra ord och uttryck som är speciella

Läs mer

Modell: Cenia-50 Mått (LxBxH): 257X195X213cm

Modell: Cenia-50 Mått (LxBxH): 257X195X213cm Modell: Cenia-50 Mått (LxBxH): 57X95X3cm Innehållsförteckning Sidan Viktig information 3 Lista över ingående komponenter 4 Montering av växthusets sockel (Kapitel ) 5 Montering av skjutdörren (Kapitel

Läs mer

Ändbeslag. I x. Godstjocklek B087 87/60 60,2 27,7 2,0 1,55 13,4 9,3 5,5 B /60 97,5 33,6 2,0 1,71 18,5 11,2 5,5

Ändbeslag. I x. Godstjocklek B087 87/60 60,2 27,7 2,0 1,55 13,4 9,3 5,5 B /60 97,5 33,6 2,0 1,71 18,5 11,2 5,5 Boar i aluminium Seldéns bomserie innehåller en mängd finesser och kan förses med olika typer av revsystem och uthalssystem, allt för att kunna anpassas till olika båtar och uppfylla seglares varierande

Läs mer

Formula Windsurfing. Trim & Materielguide Taktik & Strategi. Årgång 2009

Formula Windsurfing. Trim & Materielguide Taktik & Strategi. Årgång 2009 Formula Windsurfing Trim & Materielguide Taktik & Strategi Årgång 2009 1. Grundläggande trim 12. Dra rigg 2. Masten 13. Pumpteknik 3. Riggning av nedhalet 14. Kryss 4. Uthalet 15. Djup slör 5. Lattorna

Läs mer

POGO 30. GX183.indd :09

POGO 30. GX183.indd :09 4 GX183.indd 4 2018-10-23 09:09 POGO 30 Johan Larsvall är uppvuxen vid vattnet. Han har seglat hela livet. Redan som barn började han intressera sig för design och båtkonstruktion och 11 år gammal låg

Läs mer

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna - 1 - Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna CityBoxens Monteringsanvisning Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen

Läs mer

ENTYPSREGEL KLASSBESTÄMMELSER FÖR W30. Inledning. 1. Allmänna klassbestämmelser. 2 Mätkontroll. Reviderad 941230

ENTYPSREGEL KLASSBESTÄMMELSER FÖR W30. Inledning. 1. Allmänna klassbestämmelser. 2 Mätkontroll. Reviderad 941230 ENTYPSREGEL Reviderad 941230 KLASSBESTÄMMELSER FÖR W30 Inledning W30, även kallad Kompromiss, utgör en kombination av havs- och skärgårdskryssare. W30 har konstruerats av Jörgen Wallin SYR, och baskonstruktionen

Läs mer

we put salona 38 on the start line

we put salona 38 on the start line on focus we put salona 38 on the start line I slutet av mars tog vi oss till Kroatien för att besöka Salona Yachts och kappsegla en fabriksny Salona 38. Varvet ligger strax utanför Split i Solin inte långt

Läs mer

specifikationer Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar (sidtankar) Främre vattenballasttankar Riggens höjd Riggens anordning

specifikationer Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar (sidtankar) Främre vattenballasttankar Riggens höjd Riggens anordning specifikationer Skrovets längd (ISO 666) Längd vattenlinje (design) Längd (inkl. bogspröt) Skrovets bredd (ISO 666) Maxdjup Båtens vikt (tom) Kölanordning Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar

Läs mer

Modell: Cenia-62 / 62G Mått (LxBxH): 320X195X213cm

Modell: Cenia-62 / 62G Mått (LxBxH): 320X195X213cm V8 Hobbyväxthus Sverige AB MANUAL: CENIA-6 / 6G Modell: Cenia-6 / 6G Mått (LxBxH): 30X95X3cm Innehållsförteckning Sidan Viktig information 3 Lista över ingående komponenter 4 Montering av växthusets sockel

Läs mer

Att styra efter kompassen

Att styra efter kompassen Att styra efter kompassen Om du tittar på båtens kompass kan du se ett styrstreck. Ser du styrstrecket på er kompass? Svänger du med båten så snurrar skivan med de olika gradtalen, siffrorna, på kompassen.

Läs mer

Förberedelser: Göm i hemlighet en boll i den mellersta muggen, som visas på bilden nedan.

Förberedelser: Göm i hemlighet en boll i den mellersta muggen, som visas på bilden nedan. MUGGAR OCH BOLLAR Placera en boll på toppen av en mugg och täck den med de andra två muggarna. Knacka på muggen och bollen kommer att passera genom muggen och hamna på bordet under. De återstående bollarna

Läs mer

Gratulerar till köpet av dina nya segel och välkommen till North Sails familjen. Vart du än seglar, finns vår hjälp nära.

Gratulerar till köpet av dina nya segel och välkommen till North Sails familjen. Vart du än seglar, finns vår hjälp nära. SVENSKA Vår filosofi Gratulerar till köpet av dina nya segel och välkommen till North Sails familjen. Välkommen till den största och mest framgångsrika segelmakarfamiljen i världen. Vår filosofi är att

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Spinnakersegling med Omega 42

Spinnakersegling med Omega 42 Spinnakersegling med Omega 42 Vi har genom åren seglat med ett antal olika typer av undanvindssegel på SWE 303 Anandra. När vi köpte henne följde det med en stor gennaker på ca 110 kvm. På många sätt ett

Läs mer

Datum: 2007-09-12. Rev. 0. C55-båtar. Regler för lån och handhavande av båtar. Utarb. av: TJ Sid. 1 av 15

Datum: 2007-09-12. Rev. 0. C55-båtar. Regler för lån och handhavande av båtar. Utarb. av: TJ Sid. 1 av 15 Sid. 1 av 15 1.Regler för lån av C55 båtarna 2.Tekniska Data 3.Handhavande av köl 4.Riggning/Segelsätttning 5.Hårdvindstips 6.Spinnaker sättning 7.Checklista 8.Handhavandekurs Sid. 2 av 15 1.Regler för

Läs mer

Här kommer lite grejer som man skall tänka på vid köp av egen båt MÄTBREV;

Här kommer lite grejer som man skall tänka på vid köp av egen båt MÄTBREV; KÖPA EGEN OPTIMIST När man seglat i Grön-grupp ett tag och tycker det är kul med kappsegling så är det dags att investera i en egen optimistjolle. Det finns i olika prisklasser, allt från 5 000 kr till

Läs mer

Projekt bå gbro. Inledande ingenjörskurs Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

Projekt bå gbro. Inledande ingenjörskurs Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik Projekt bå gbro Inledande ingenjörskurs Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik Projekt bågbro Sid 2 (8) 1. Kedjebåge En kedja eller lina är ett strukturelement som endast kan ta dragkrafter. Vid belastning

Läs mer

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker.

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker. Länken Om Slipning har vi nu börjat lägga in på vår hemsida. Mycket felar ännu men efterhand kommer den att kompletteras. Vi arbetar också med nya tillbehör till er som slipar svarvstål. Informationen

Läs mer

ORRA LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL

ORRA LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL ORRA LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL a. Grattis b. Bilder på komponenter c. Olika Orramodeller d. Påspolning av lina e. Bromsinställning f. Mekanisk broms g. Montera bort gaveln h. Rullens funktioner i. Underhåll

Läs mer

Övningar Arbete, Energi, Effekt och vridmoment

Övningar Arbete, Energi, Effekt och vridmoment Övningar Arbete, Energi, Effekt och vridmoment G1. Ett föremål med massan 1 kg lyfts upp till en nivå 1,3 m ovanför golvet. Bestäm föremålets lägesenergi om golvets nivå motsvarar nollnivån. G10. En kropp,

Läs mer

KLASSREGLER FÖR CARRERA HELMSMAN

KLASSREGLER FÖR CARRERA HELMSMAN 2010 KLASSREGLER FÖR CARRERA HELMSMAN Carrera Helmsman konstruerades 1979 av Håkan Södergren och antogs 1984.09.25 av Svenska Seglarförbundet som nationell klass. Sjätte utgåvan 2010.11.24. A ALLMÄNNA

Läs mer

BRUKSANVISNING Maskinöversatt

BRUKSANVISNING Maskinöversatt Svensk (SV) BRUKSANVISNING Maskinöversatt IN-7758 Balance Dome Advance, insportline IN-10973 Balance Trainer Dome Big, insportline Bilder endast i illustrations syfte. Innehållet SÄKERHET INSTRUCTIONER...

Läs mer

Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76)

Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76) Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76) HYVELJÄRN STÄMJÄRN Max bredd 77 mm Max tjocklek 9 mm SE-77 är en vidareutveckling av SE-76. Jiggen har nu en rörlig gavel. Placering av maskinen Slipriktning: Mot eggen.

Läs mer

Klassregler för C55-klassen

Klassregler för C55-klassen Klassregler för C55-klassen Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM C55 båten konstruerades 2001 av Pelle Petterson C55 klassen antogs som klassförbund i Svenska Seglarförbundet

Läs mer

Team Pro4u. Seapilot2star Patrik Forsgren. Resan som är målet - eller hur styr man en båt? Funderingar på prisutdelningen för.

Team Pro4u. Seapilot2star Patrik Forsgren. Resan som är målet - eller hur styr man en båt? Funderingar på prisutdelningen för. Team Pro4u Resan som är målet - eller hur styr man en båt? Funderingar på prisutdelningen för Seapilot2star 2017 Patrik Forsgren 1 En del av vår resa så här långt 2018: VM i Haag, SM, Kieler woche, + J70

Läs mer

Elstängsel. för att stänga rovdjur ute och hålla tamdjur inne

Elstängsel. för att stänga rovdjur ute och hålla tamdjur inne Elstängsel för att stänga rovdjur ute och hålla tamdjur inne Tidigare har Viltskadecenter rekommenderat att den nedre tråden monteras på 20 cm från marken för att så effektivt som möjligt stänga ute alla

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Fysik Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds t.o.m.

Läs mer

Instruktion för Skylift Dino 125T Detaljerad

Instruktion för Skylift Dino 125T Detaljerad Dokumentversion 1.1 Sida 1/16 Instruktion för Skylift Dino 125T Detaljerad Innehåll Påskjutsbroms / Backa uppför 2 Parkera 2 Låsa 2 Inkoppling 3 Uppstart 4 Flytta och placera 5 Stödbenen 6 Kommer man nå

Läs mer

Monteringsanvisning för dubbelkommando HV 2S Audi A3 Typ: 8V VW Golf VII Typ: AU

Monteringsanvisning för dubbelkommando HV 2S Audi A3 Typ: 8V VW Golf VII Typ: AU Veigel GmbH + Co. KG Monteringsanvisning för dubbelkommando HV 2S020412 Audi A3 Typ: 8V VW Golf VII Typ: AU 1. Skjut tillbaka framsäterna så långt det går. Ett tips: lossa säterna helt och luta dom bakåt

Läs mer

Klassregler 1999 för Svenska X79-klubben

Klassregler 1999 för Svenska X79-klubben Klassregler 1999 för Svenska X79-klubben Innehållsförteckning 1. Allmänna regler...2 2. Skrov, Däck, Inredning, Köl och Roder...2 2.1 Skrov och däck...2 2.2 Inredning...2 2.2.2 Huvudsaklig inredning...2

Läs mer

Linor, block och taljor

Linor, block och taljor Linor, block och taljor Introduktion Denna artikel publicerades först i På Kryss & Till Rors nr 3 år 1987 på sidorna 34 till 36. Den kraftvinst som tillbehörskatalogerna anger för taljor och block är verklighetsfrämmande.

Läs mer

Bollträning. Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil.

Bollträning. Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil. Bollträning Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil. Bollträning Så kör du övningarna:» Sträva efter att dra in naveln mot ryggraden för att

Läs mer

KLASSREGLER FÖR CARRERA HELMSMAN 1996

KLASSREGLER FÖR CARRERA HELMSMAN 1996 KLASSREGLER FÖR CARRERA HELMSMAN 1996 Carrera Helmsman konstruerades 1979 av Håkan Södergren och antogs 1984.09.25 av Svenska Seglarförbundet som nationell klass. Fjärde utgåvan 1996.03.03. A ALLMÄNNA

Läs mer

Utnyttja din elektronik ombord. Förstå ditt system och effektivisera ditt seglande.

Utnyttja din elektronik ombord. Förstå ditt system och effektivisera ditt seglande. Utnyttja din elektronik ombord Förstå ditt system och effektivisera ditt seglande. Mathias Hellgren Jobbat som Race Specialist på Silva/Nexus Marine sedan 2005 Har kappseglat professionellt i 7 år tre

Läs mer

1 Uppvärmningprogram. 1.1 Bröstrygg

1 Uppvärmningprogram. 1.1 Bröstrygg Rörlighetsövningar För en bandyspelare är det viktigt med bra rörlighet i ben och bål. Vi har satt ihop förslag till två rörlighetsprogram som kan användas dels före ett träningspass och dels som ett enskilt

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställande sätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta eller

Läs mer

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Watersnake elektriska motorer Gratulerar och välkommen till en värld av tysta motorer. Du kommer inte att ångra ditt köp av en lättviktsmotor från Jarvis

Läs mer

Inledning. Innehåll 2(16)

Inledning. Innehåll 2(16) April 2014 Inledning Detta lilla häfte är ingen lärobok i segling. Det belyser bara sådant som är unikt på vedjakten Sofia Linnea och som dagens seglare ej är bekanta med. Sofia Linnea har ingen motor,

Läs mer

Bruksanvisning Anton

Bruksanvisning Anton Bruksanvisning Anton 1 Active Care Sverup AB Uggledalsvägen 47, 427 40 BILLDAL Tel: 031-91 75 25, Fax: 031-91 75 05 E-mail: info.activecare.se Internet: www.activecare.se Innehållsförteckning Bruksanvisning...

Läs mer

Laboration 1 Mekanik baskurs

Laboration 1 Mekanik baskurs Laboration 1 Mekanik baskurs Utförs av: Henrik Bergman Mubarak Ali Uppsala 2015 01 19 Introduktion Gravitationen är en självklarhet i vår vardag, de är den som håller oss kvar på jorden. Gravitationen

Läs mer

Test: Över 60 knop med nya skotern Yamaha GP1800

Test: Över 60 knop med nya skotern Yamaha GP1800 Test: Över 60 knop med nya skotern Yamaha GP1800 Av Max Carlgren, Båtnytt, Publicerad 2018-10-02 Båtnytt Båttest Yamaha GP1800 är ett fartmonster, främst gjort för dig som är sugen på att köra race mellan

Läs mer

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500 Instruktionsbok med reservdelslista Lunningsvinsch V6500 Tillverkare: Generalagent: Fransgård Maskinfabrik A/S Närlant Import AB Fredbjergvej 132 Filarevägen 8 DK-9640 Farsø 703 75 Örebro Tele: +45 98

Läs mer

Isabellakiss 2012. Ver 2012 v2

Isabellakiss 2012. Ver 2012 v2 Isabellakiss 2012 Ver 2012 v2 1 Allmänt. Om mått. Isabella bygger vi efter KISS-regeln, Keep It Simple Stupid. Anvisningarna är bara rekommendationer; alla mått är således ungefärliga och jakten kan anpassas

Läs mer