Trim och annat gott En artikel av Søren Andresen DEN 93. Fritt översatt av Sven Gester till svenska

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trim och annat gott En artikel av Søren Andresen DEN 93. Fritt översatt av Sven Gester till svenska"

Transkript

1 Trim och annat gott En artikel av Søren Andresen DEN 93 Fritt översatt av Sven Gester till svenska

2 Börja så här Börja med att sätta riggen på båten, montera vant och sätt häckstaget lite grovt. Mast lutning Mastlutning skall ställas dels efter båtens utformning, dels efter den personliga seglingsstilen. När det gäller mina preferenser, så gäller följande: A-rig: 0-5 B-rig: 5-10 C-rig: Vantspänning Hur spända ska vanten vara? Under de år som jag har seglat, har jag succesivt gått över till mindre och mindre vantspänning. Inte för att de är lösa, men jag har seglat med mycket spänning tidigare. Spänningen är tillräckligt när lä vant inte slackar när båten seglar på kryss. Masten sidledes Den mest exakta metoden för att avgöra om en mast är midskepps, och inte lutar åt sidan, är genom att mäta den med ett måttband. Men vi vet alla att när båt och rigg är ny kan vant och vantinfästningar g sig lite. Då kan masten börja luta åt ena hållet. Eftersom det inte alltid praktiskt eller särskilt snabbt att mäta upp med måttband, har jag lärt mig ett enkelt sätt att utvärdera om masten står rakt. Metoden är enkel att utföra och kräver endast användning av verktyg för att lossa låsmuttern på vantskruvarna. Börja med att sätta riggen på båten, och grov trim båten, med avseende på häckstag. Sedan släpp ut skotet helt. Om masten står helt rakt midskepps, kommer att tvisten i storseglet vara lika på båda sidor.

3 Figur 1 Kontroll av mastlutningen i sidled Häckstag Efter att ha kontrollerat att mastenstår rakt midskepps, skall vi justera häckstaget. Hur mycket mastkrökning man skall ha beror det på storseglet. Då menar jag, hur mycket mastkurva segelmakaren har lagt in i sin design.

4 Ytterligare spelar vind och vågor också in på hur mycket häckstag skall justeras. Figur 2 Rynkor vid pilarna visar på att häckstaget är draget för mycket. Häckstaget har flera funktioner, dels för att skapa spänning i förstaget (här om senare), dels för att kontrollera djupet på övre 2/3 av storseglet. Dessutom har häckstaget också en mindre inverkan på bukens placering framåt/bakåt. Förmodligen är det värsta du kan göra att spänna häckstaget för mycket. Då tappar storseglet helt sin fason. Dessutom blir akterliket helt löst och därmed för öppet När för lite spänning, blir de två största felen: Djupet åker för långt fram, och det kan vara svårt att få storseglet att öppna upp tillräckligt (tvista).

5 Figur 3 Löst häckstag Med rätt spänning (mastböj), blir det inga rynkor. Djupet i seglet blir jämt fördelad över hela seglet, och djupet kommer att ligga 40-50% från mastliket. Litet tips: spelet mellan för lite och för mycket spänning är inte så stor. Så var försiktig med stora förändringar

6 Figur 4 Lagom häckstag Metod när jag justerar häckstaget är följande: Med ena handen på häckstaget, och med den andra håller jag bommen i mitten och stänger seglet något. Med handen på bommen, håller jag seglet midskepps och stänger (tvisten) lite. Sedan justerar jag häckstaget tills jag har önskat djup. Det är viktigt att du inte stänger (tvisten) seglet med kicken Generellt använder jag dessa utgångspunkter: A rigg: Mycket lite vind och ingen sjö: Mycket platt Mellan vind: relativt djupt. A+ vind: mindre och mindre djup allteftersom vinden ökar. Om det är "gamla" eller krabb sjö måste seglet vara djupare, ibland tämligen mycket. B och C rigg: Här är det vågornas höjd och form som avgör vilket djup man skall ha i seglet. Häckstag och förböjning (prebend) Förböjning av masten är ett kapitel för sig. Med förböj menas att masten böjs till en permanent böj framåt.

7 Förböjning används för att skapa mer spänning i förstaget med hjälp häckstaget. Utan förböjning, kan det vara svårt att skapa tillräckligt förstagsspänning. Det vill säga att förstaget saggar för mycket. På kryssen, kommer det att orsaka problem med höjden och liften kan lätt fastna i spridaren. Hur mycket förböjning man skall ha beror på vilken mast man har. Ju styvare mast, desto mindre förböj. Jag använder en relativt styv mast och har följande förböjning i riggarna. A-rig: ca 1,5 cm B-rig: ca 1 cm C-rig: 0 cm Cunningham + jack stay Vad är Jack Stay? Och vad används den till? Figur 5 Jack stay Jack Stay är en tråd som löper i en mastlikficka. Användning av jack stay gör att man kan använda mindre Cunningham, vilket man måste för att undvika sagg mellan segelringarna utan jack stay. Jag föredrar att använda jack stay, även om det gör det lite svårare att montera seglet. Cunningham används främst för att flytta fram buken i seglet. Vidare används det för, om du inte använder Jack Stay, till att sträcka mastliket så att sagg inte uppstår mellan segelringarna. Hur mycket Cunningham ska man använda?

8 Det korta svaret är. Inte mer än nödvändigt. Det vill säga, bara så mycket att syftet uppnås. Det största misstaget är att använda för mycket Cunningham. Gör man det får det flera negativa effekter på seglet. Bland annat kan seglet få svårt att slå över i slagen. Om du använder Jack Stay, är det bättre med för lite än för mycket Kicken Vad har kicken för funktion Jämfört med en stor båt används kicken till er endast att trimma tvisten i storseglet på undanvinden. Detsamma gäller på en IOM. Att det också påverkar tvisten i seglet på kryssen, är en annan sak. Mer om det senare. ALLTSÅ KICKEN ANVÄNDS BARA TILL ATT KONTOLLERA TVISTEN VID LÄNS Hur mycket tvist skall man ha? En bra tumregel är: Vid medelvind skall mittenlattan vinkelrät motbåtens mittlinje på läns. Detta gäller medelvind, ökar vinden tvista mer. Detta gäller alltså att ha den största projicerade ytan i förhållande till vinden. Det värsta du kan göra är att kicka för hårt. Dels blir den projicerade ytan mindre, dels (särskilt i lite vind) kommer att seglet det svårt att få seglet att stå helt ut åt sidan.

9 Figur 6 För mycket kick. Stramt akterlik Som du ser på bilden faller inte seglet ut av egentyngd. Det är nödvändigt att ha vind i seglet för att kunna ställa in rätt tvist med kicken Mastram Mastram (Skruvjusteringen framför masten) tjänar två syften: 1. Hjälper till att kontrollera masten, särskilt om kryss 2. För att justera tvisten i storseglet på vid kryss

10 Utan mastram, trycker storsegelbommen masten framåt där bommen är fäst. Det kommer delvis att göra seglet plattare (som med häckstaget), och för det andra kommer det att ge mer tvisten i seglet. På vissa båtar också, visst stöd i sidled vid läns. Justera tvisten på kryss. Genom åren har jag ofta sett att seglare som använder kicken till att justera tvisten vid kryss. Detta är ett misstag. Anledningen är att när kicken justerats på kryss, ändras också tvisten vid läns. Ofta vill inte tvisten passa både kryss och läns. På kryss är det mastram som skall användas för att justera tvisten. När jag trimmar mastramen har jag funnit att det enklaste sättet att bedöma tvisten är följande: En hand på mastramjustehjulet, och den andra på bommen. Jag håller bommen mittt över skotposten och lyftre lätt i bommen. Mastramen justerat nu, så att seglet mittlatta är parallell med bommen. Figur 7Korrekt justerad tvist Försegellift Liften används för att kontrollera tvisten i förseglet.

11 Generellt använder jag som utgångspunkt att när man tittar på spalten mellan stora-och för-segel, så den vara jämn och lika stor hela vägen upp. Endast i mycket lätt vind ändra jag tvisten, då bör det vara lite mer tvist i förseglet, för att motverka lägirighet. Se bilder. Figur 8 För lite lift. Spalten blir mindre och mindre, längre upp Figur 9 För mycket lift. Spalten blir större och större, längre upp. Figur 10 Korrekt spalt Ett litet tips för liften:

12 Utforma justeringen på liften så att det är lätt att justera. Helst så det är lätt att göra mycket små justeringar, på så lite som 1/2mm. Liften skall bli kortare när man för låset uppåt. 3ggr utväxling är minimum. Om du har problem med att liften fastnar runt spridaren så är förmodligen förstagsspänningen för liten (mer förböj av masten krävs). Ett annat sätt är att montera en lina från förstaget runt liften och tillbaka till förstaget på andra sidan seglet. Denna fånglina skall sitta i höjd med spridarna. Loopen måste vara så lång att tvisten inte påverkas Bomuthal storbom Justeringer av bomuthal, påverkar nästan bara nedre tredjedelen av seglet. Jag justerat nedre segeldjupet med hänsyn till vågförhållandet. Större vågor djupare segel. Bomuthal fockbom Justeras som storseglet I lätt vind skall man passa sig för att göra förseglet för plant. Båten kan då bli fallgirig. Fockskot När det gäller fockskotvinkeln, så seglar jag nästan alltid med samma skotvinkel. Det är bara i mycket lätt vind som jag ökar skotvinkeln. Då öppnas spalten mellan storsegel och förseglet. Detta möjliggör ett bättre flöde förbi seglen, och motverkar lägirighet. Jag vet inte vinkeln, eftersom det är avståndet mellan masten och fockbommen jag använder. Så de värden som följer bör tas med en nypa salt, eftersom de beror på var på bommensviveln sitter. A-rig: mm (lite mer i mycket lätta vind) B-rig: mm C-rig: mm Jag har inte de exakta måtten, eftersom jag aldrig mäter med linjal, utan använd fingrarna som måttstock. Storskot vinkel Jag har aldrig mätt upp, hur mycket storseglet är utsläppt. Det är väl 5-15mm från skotpålen, och är er beroende av vind och vågor. Storskotet är det sista jag justerar, och kräver att man seglar båten innan man vet hur skotet skall trimmas. Jag trimmar storskotet om jag känner att båten är lä eller lovgirig. Sammantaget vill jag ha en neutral eller nästan neutral vid båt vid kryss. Det är viktigt att under inga omständigheter segla båten fallgirig, så lite lovgirig är att föredra om du inte kan få den helt neutral.

13 Lä/lovgirighet skall trimmas med hjälp av storskotet. När du justerar, gör det endast i steg om 1 mm. Checklista Justera häckstag Justera kick (bom i länsläge) Justera mastram (tvist i storsegel kryssskotat) Justeral Cunningham och / eller Jack stay Justera fockskotvinkel Grov justera storseglet Testa båten och finjustera storskotet. Efter 5-20 minutes segling gå igenom listan igen

Trimguide 2.4m R. Inledning. Norlin MKIII

Trimguide 2.4m R. Inledning. Norlin MKIII Trimguide 2.4m R Norlin MKIII version Sv 1.5-030121 Inledning Trimguiden är skriven för att du ska få bästa prestanda från Dina North segel. Måtten och inställningarna är de vi funnit ge bäst höjd och

Läs mer

Segel & Rigg. Balans. Plana segel eller formade

Segel & Rigg. Balans. Plana segel eller formade Vi har klippt & klistrat och översatt artiklar från andra MM-webbsidor i ett försök att sammanställa lite enkla tips och råd vad gäller segel & rigg. Balans Vill du segla snabbt med din MM handlar det

Läs mer

Kryssbog i närheten av lovartsmärket i hård vind under EM 2003 på Nämndöfjärden.

Kryssbog i närheten av lovartsmärket i hård vind under EM 2003 på Nämndöfjärden. Koll på trimmet Den senast publicerade artikeln i ämnet i denna tidning var skriven av Sören Snäckerström 1993. Därför känns det som om det är dags för en ny. Denna artikel vänder sig liksom Sörens i första

Läs mer

RIGG- och SEGELFUNKTION

RIGG- och SEGELFUNKTION ANVÄNDBARA RÅD OCH TIPS FÖR NYA DN- / ISJAKTSSEGLARE RIGG- och SEGELFUNKTION Principen efter vilken en isjaktsrigg skall fungera är i grunden följande: Kraften som får jakten att gå framåt genereras av

Läs mer

RÅD OCH TIPS för riggning och intrimning av din Seldénmast

RÅD OCH TIPS för riggning och intrimning av din Seldénmast RÅ OCH TIP för riggning och intrimning av din eldénmast Riggningsanvisningar och garantiförutsättningar. 2 Introduktion 4 Riggtyper ångskeppsriggning 8 Tvärskeppsriggning 0 öpande rigg 2 Förberedelse av

Läs mer

Segelbåt, kanot och kajak. Josefine Eriksson, Nicolina Eriksson,

Segelbåt, kanot och kajak. Josefine Eriksson, Nicolina Eriksson, Segelbåt, kanot och kajak. Josefine Eriksson, Nicolina Eriksson, Segelbåt En segelbåt är en båt med segel. Bland seglebåtarna kan man hitta många olika varianter och storlekar. De vanligaste är jolle,

Läs mer

Så passar du in sadeln

Så passar du in sadeln Så passar du in sadeln Att hitta rätt sadel till sin häst kan vara svårt. En sadel som passar idag, kanske inte gör det i framtiden. Här får du själv lära dig att kontrollera en sadel till dig och din

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Vad menas med ett tankeexperiment? Är det en form av

Vad menas med ett tankeexperiment? Är det en form av KAPITEL 1 Två berömda tankeexperiment Vad menas med ett tankeexperiment? Är det en form av önsketänkande? Kanske något slags psykologiskt test? Handlar det om att påverka vanliga experiment med tanken,

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Permanent förtöjning vid brygga. Förtöj alltid för storm!

Permanent förtöjning vid brygga. Förtöj alltid för storm! ATLANTICA SÄKERHETSGUIDE 5 Förtöjning Som erfaren båtägare känner du till»att rätt angöra en brygga«. För att vara på den säkra sidan, ta del av våra rekommendationer som tar upp det du bör tänka på. Läs

Läs mer

Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004

Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004 Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004 För den klickerkloka hunden betyder klick som bekant två saker. För det första talar klicket om att belöning är

Läs mer

Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn

Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn Åtgärder för aggressiva/trotsiga små barn Ett samverkansprojekt mellan barnpsykiatri och skola Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn Varje gång barnet gör på ett visst sätt

Läs mer

Vackra drakar vill gärna flyga

Vackra drakar vill gärna flyga Det här kompendiet vill få dig att upptäcka hur lätt och roligt det är att bygga drakar som flyger. Kompendiet är uppdelat i två delar: första delen består av några blad med steg-för-steg-anvisning hur

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

KRAFTER. Peter Gustavsson Per-Erik Austrell

KRAFTER. Peter Gustavsson Per-Erik Austrell KRATER Peter Gustavsson Per-Erik Austrell örord Denna skrift har tagits fram för att utgöra kurslitteratur i kursen Mekanik för Industri Design vid Lunds Tekniska Högskola. Skriften börjar med en introduktion

Läs mer

Råd till när man tar ämnen till pilbågar

Råd till när man tar ämnen till pilbågar Råd till när man tar ämnen till pilbågar Till pilbågskurs i Stjärnsund, 2015 Markus Nyström Att kunna köpa sågat timmer på Bauhaus är givetvis ett modernt fenomen. Historiskt sett har folk i alla tider

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

En stammande elev i klassen - inget att haka upp sig på?

En stammande elev i klassen - inget att haka upp sig på? Kontakt Vill Du veta mer om stamning eller ha kontakt med ytterligare människor som stammar? Ta kontakt med Sveriges stamningsförbund Hemsida: http://www.stamning.se/ Telefon: 08-720 61 12 08-720 66 09

Läs mer

Rapport om förstudien inför utställningen Kan själv!

Rapport om förstudien inför utställningen Kan själv! Rapport om förstudien inför utställningen Kan själv! en kulturhistorisk upplevelse för de allra minsta Ida Lagnander Kan själv! ska bli en utställning som bygger på de kulturhistoriska samlingarna i Kulturlagret

Läs mer

Att ta fram en tidsplan

Att ta fram en tidsplan Att ta fram en tidsplan KAMP Företagsutveckling Tidplaner GANTT-schema När det gäller att ta fram tidsplaner för ett projekt är en av de vanligaste och också mest användbara metoderna det så kallade GANTT-schemat.

Läs mer

Att ha kontoret i mobilen

Att ha kontoret i mobilen Att ha kontoret i mobilen En undersökning om gränslöshet och mobiltelefonanvändning i arbetslivet Att ha kontoret i mobiltelefonen en undersökning om gränslöshet och mobiltelefonanvändning i arbetslivet

Läs mer

första hjälpen vid spelproblem

första hjälpen vid spelproblem första hjälpen vid spelproblem för dig som har problem med spel om pengar för dig som vill hjälpa någon som har det för dig som vill veta mer om spelproblem Författare: Henrik Josephson Om.författaren.och.

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

Den tar slut i tomma intet, den rör sig och den låter GUNGBRÄDAN. Av Emelie Johnson Vegh & Eva Bertilsson Publicerad i Canis 2004

Den tar slut i tomma intet, den rör sig och den låter GUNGBRÄDAN. Av Emelie Johnson Vegh & Eva Bertilsson Publicerad i Canis 2004 Den tar slut i tomma intet, den rör sig och den låter GUNGBRÄDAN Av Emelie Johnson Vegh & Eva Bertilsson Publicerad i Canis 2004 För en utförlig steg-för-steg-beskrivning, med bilder, läs vår bok Agility

Läs mer