1 Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente."

Transkript

1 REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige den 11 mars 2015, 22. Inledande bestämmelser 1 Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. I den mån inte annat föreskrivs i detta reglemente gäller bestämmelserna i gemensamt reglemente för nämnder och styrelser i Nynäshamns kommun. 2 Med lag avses i detta reglemente inte endast lagen utan även de förordningar och andra författningar som har utfärdats med stöd av ett bemyndigande i lagen. Med miljöbalken avses i detta reglemente inte endast balken utan även de förordningar och andra författningar som har utfärdats med stöd av ett bemyndigande i balken. 3 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden består av 11 ledamöter och 11 ersättare. Verksamhetsområde Plan- och byggnadsväsende 4 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fullgör de uppgifter som enligt plan- och bygglagen ankommer på kommunen, med undantag för de uppgifter som kommunstyrelsen enligt 12 reglemente för kommunstyrelsen har att fullgöra. Nämnden har därutöver det närmaste inseendet över byggnadsverksamheten inom kommunen. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ska innan ett planbesked eller annat planuppdrag meddelas samråda med kommunstyrelsen. Detsamma gäller om en fråga av större vikt uppkommer i ett planärende. Nämnden fullgör kommunens övriga uppgifter som enligt lag ska fullgöras av byggnadsnämnd eller den kommunala nämnden inom plan- och byggnadsväsendet. Fastighetsbildning m m 5 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fullgör de uppgifter som enligt fastighetsbildningslagen eller anläggningslagen ankommer på kommunen.

2 2 Nämndens ansvar enligt denna paragraf avser inte de uppgifter som kan ankomma på kommunen i egenskap av fastighetsägare eller sakägare på annat sätt. Kulturmiljövård 6 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har till uppgift att i den mån gällande författningar eller beslut av fullmäktige ej föreskriver annat verka för bevarande, vård och lämplig användning av byggnader, anläggningar och miljöer av kulturhistoriskt eller estetiskt värde. Nämnden har vidare till uppgift att handha den konstnärliga utsmyckningen av kommunens offentliga platser. Miljö 7 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden biträder kommunstyrelsen i kommunens samlade miljöarbete av policyskapande och strategisk karaktär. Vidare utför miljö- och samhällsbyggnadsnämnden kommunens arbete inom miljö- och energiområdet samt viss miljöövervakning. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fullgör de uppgifter som enligt lag eller annan författning inom miljöområdet åvilar kommunen eller kommunal nämnd, om inte annat föreskrivs i tredje stycket. Nämndens verksamhetsområde omfattar inte de uppgifter som enligt förbundsordningen för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund ska fullgöras av förbundet eller som på grund av kommunfullmäktiges beslut ska fullgöras av socialnämnden eller annan nämnd i kommunen. Renhållning 8 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fullgör de uppgifter som enligt lag eller annan författning inom renhållningsarbetet åvilar kommunen eller kommunal nämnd, om inte annat föreskrivs i andra stycket. Nämndens verksamhetsområde omfattar inte de uppgifter som enligt bolagsordning och ägardirektiv för SRV Återvinning AB ska fullgöras av bolaget.

3 3 Ärenden enligt miljöbalken 9 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden bereder och kommunfullmäktige fattar beslut i ärenden enligt miljöbalken om 1. bildande, ändring och upphävande av natur- och kulturreservat, naturminnen, djur-, växtskydds- och vattenskyddsområden samt 2. antagande, ändring och upphävande av generella föreskrifter. Naturvård 10 På miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ankommer att vara kommunens naturvårds- och skogsvårdsorgan. Nämnden ansvarar för viltvård och jakt på kommunens fasta egendom i den mån fastighetsförvaltande nämnd inte har upplåtit jakträtt på egendomen. Kartor och mätverksamhet 11 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet med mätning, beräkning och kartframställning. Lokalförsörjning m m 12 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden tillhandahåller samtliga lokaler för kommunens verksamheter. I nämndens uppgift ingår att hyra lokaler, köpa bostadsrätter och arrendera fast egendom som behövs för kommunens verksamheter. Nämndens rätt och skyldighet avseende köp m.m. av fast egendom framgår av gemensamt reglemente för nämnder i Nynäshamns kommun. Av 16 reglemente för socialnämnden framgår att socialnämnden ansvarar för uthyrning m.m. av vissa bostadslägenheter. 13 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden svarar för byggnadsprogram och övriga handlingar som behövs för lokaler avsedda för kommunal verksamhet samt svarar för genomförandet av dessa enligt den investeringsram fullmäktige anvisat. Nämnden ska därvid tillse att framställningar och rekvisitioner i förekommande fall görs för att få statliga bidrag, samt att bygglov och andra tillstånd finns.

4 4 14 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ska vid nybyggnationer eller större om- eller tillbyggnationer av kommunala byggnader, samråda med berörd nämnd i syfte att de förses med fast konstnärlig utsmyckning i enlighet med riktlinjer antagna av kommunfullmäktige. 15 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ansvarar för lokalvården av kommunens verksamhetsfastigheter. Uppgifter enligt ordningslagen 16 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fullgör de uppgifter som ankommer på kommunen enligt ordningslagen. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden bereder ärenden om antagande, ändring och upphävande av föreskrifter med stöd av ordningslagen. Teknisk försörjning 17 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden svarar för projektering, anläggning, drift och underhåll av kommunens gator, vägar, parkmark, andra allmänna platser, grönområden, naturreservat, frilufts- och rekreationsområden, båtanläggningar, gästhamn, trafikanläggningar och liknande anläggningar, såvida uppgifterna inte ankommer på annan nämnd. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden svarar vidare för projektering, anläggning, drift och underhåll av mark, anläggningar och lokaler för kultur- och fritidsverksamhet. Innan miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fattar beslut ska samråd ske med berörd nämnd. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden är kommunal väghållningsmyndighet. Nämnden får besluta om kommunala bidrag till enskild väghållning. Vatten och avlopp 18 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden svarar för kommunens allmänna vatten- och avloppsanläggningar. Trafik 19 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden är Nynäshamns kommuns trafiknämnd. Det ankommer på nämnden att:

5 5 1. fullgöra de uppgifter som enligt lagen om nämnder för vissa trafikfrågor eller andra trafikförfattningar ankommer på kommunen eller trafiknämnd, 2. fullgöra de uppgifter som enligt lagen om kommunal parkeringsövervakning ankommer på kommunen, 3. fullgöra de uppgifter som enligt lagen om flyttning av vissa fordon i vissa fall ankommer på kommunen, 4. ansvara för kommunens trafiksäkerhetsarbete Övrigt 20 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar i ärenden angående tillämpning av avgiftstaxor eller andra bestämmelser inom nämndens verksamhetsområde utifrån av kommunfullmäktige beslutad taxa. Nämnden: - utgör kommunens skönhetsråd i samhällsutvecklings- och byggnadsfrågor - svarar för att turistbyråverksamhet och gästhamnsverksamhet bedrivs inom kommunen - svarar för kommunens samlade fordonsverksamhet, hantering av maskiner för anläggningsändamål, tryckeri, personalmatsal och verksamheten Servicepartner. 21 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden får inte bestämma om rättigheter och skyldigheter för kommunen där nämnden företräder kommunen som part. Nämnden får inte heller utöva, i lag eller annan författning föreskriven, tillsyn över sådan verksamhet som nämnden själv bedriver. Delegering från kommunfullmäktige 22 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ska besluta i följande grupper av ärenden: 1. Anta, ändra eller upphäva detaljplan och områdesbestämmelser som inte är av principiell beskaffenhet eller större vikt. Som förutsättning ska gälla att:

6 6 - detaljplanen eller områdesbestämmelserna överensstämmer med kommunens översiktsplan och fördjupningar av densamma, - gällande detaljplan inte ändras eller upphävs före genomförandetidens utgång mot berörd fastighetsägares bestridande - detaljplanen eller områdesbestämmelserna inte reglerar exploateringssamverkan. 2. Fastställa namn på gator, gångvägar, torg och andra allmänna platser samt byggnadskvarter inom detaljplanelagda områden. 3. Fastställa namn på enskilda och samfällda gator och vägar (gemensamhetsanläggningar, vägsamfälligheter och liknande) där namnsättning erfordras för adressbestämning. Rapporteringsskyldighet 23 Delegationsbeslut i ärenden om antagande eller upphävande av detaljplaner eller områdesbestämmelser ska redovisas för kommunfullmäktige. Redovisningen ska skickas till kommunfullmäktige samtidigt som besluten expedieras.

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden 1(6) Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden Dorotea kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2014-11-24, 78 2(6) Miljö- och byggnadsnämndens verksamhet Speciallagsreglerade uppgifter 1 Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 1 (6) Antaget av kommunfullmäktige 2014-09-25, 142 Reviderat av kommunfullmäktige 2015-11-26, 352 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Verksamhetsområden Nämnden har att handlägga ärenden inom följande

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

Bolagsordning för Videum AB

Bolagsordning för Videum AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Videum AB Dokumentinformation Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-04-21 77 Tidigare ändringar

Läs mer

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs

Läs mer

Reglemente för Utbildningsnämnden

Reglemente för Utbildningsnämnden 1 (6) Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-17, 212, reviderad 2015-12-16, 264. Dnr: KS 1635/14-901 Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016 Reglemente för Utbildningsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2015:837 Utkom från trycket den 11 december 2015 utfärdad den 3 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Beslutat av fullmäktige 2015-09-28 75 Utfärdat av Vara Koncern AB 2015-XX-XX Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i väglagen (1971:948); SFS 2005:940 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3, 7, 15 17,

Läs mer

Bolagsordning för Norrköping Vatten och Avfall AB. Fastställd av kommunfullmäktige senast den 21 mars 2016 och av bolagsstämman den 22 mars 2016

Bolagsordning för Norrköping Vatten och Avfall AB. Fastställd av kommunfullmäktige senast den 21 mars 2016 och av bolagsstämman den 22 mars 2016 Bolagsordning Bolagsordning för Norrköping Vatten och Avfall AB Fastställd av kommunfullmäktige senast den 21 mars 2016 och av bolagsstämman den 22 mars 2016 Bolagsordningen beskriver bolagets verksamhet

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DNR 2013/224 Gällande detaljplan. ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Del av (laga kraft 2009-09-03) TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGEN ANTAGANDE ENKELT PLANFÖRFARANDE 2013-11-26 Laga kraft 2014-02-18, antagen av kommunstyrelsen

Läs mer

Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB Kommunstyrelsens handling nr. 26/2015 Styrdokument Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB Kommunstyrelsens förslag 2015-04-29, 71 Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.11) Godkänd

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2016-05-19 USAB-2016/24 Styrelsen för Uppsala Stadshusaktiebolag Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Arkivreglemente för Varbergs kommun

Arkivreglemente för Varbergs kommun Arkivreglemente för Varbergs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2011-09-20, 138 2 Innehåll Arkivreglemente......3 1 Tillämpningsområde.3 2 Arkivmyndigheten 3 3 Myndigheternas arkivansvar....3 4 Redovisning

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE. ARKIVREGLEMENTE Antaget av kommunfullmäktige 2006-04-19, 26

DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE. ARKIVREGLEMENTE Antaget av kommunfullmäktige 2006-04-19, 26 DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE ARKIVREGLEMENTE Antaget av kommunfullmäktige 2006-04-19, 26 ARKIVREGLEMENTE Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Reglemente för Skolnämnden Fastställd av Kommunfullmäktige den 15 december 2014, KF 9:33 (Dnr KS 2014/0297-101) ÖFS 2014:29 A. Nämndens uppgifter Verksamhetsområden 1 Detta

Läs mer

Ändring av detaljplan (ÄDP) för del av Stiby 1:107 (kvarnen), Gärsnäs, Simrishamns kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan (ÄDP) för del av Stiby 1:107 (kvarnen), Gärsnäs, Simrishamns kommun, Skåne län Dnr 2012/264 Tillägg till detaljplan för Stiby 1:107, Gärsnäs, laga kraft vunnen 2010 03 26 Ändring av detaljplan (ÄDP) för del av Stiby 1:107 (kvarnen), Gärsnäs, Simrishamns kommun, Skåne län Retuscherat

Läs mer

Genomförandebeskrivning - antagandehandling

Genomförandebeskrivning - antagandehandling KS08.865 Detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 5:6, Skola i Gråbo, i Lerums kommun samt upphävande av detaljplan S4 Genomförandebeskrivning - antagandehandling SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Mark- och projektenheten

Läs mer

Reglemente för barn- och skolnämnden

Reglemente för barn- och skolnämnden Reglemente för barn- och skolnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs i enlighet

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1987.348 018.900 KFS 1989:19 Personalstadga för Falköpings kommun (Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 1988) (Gäller från och med den 1 januari

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Arkivreglemente för Lerums kommun

Arkivreglemente för Lerums kommun 1 Arkivreglemente för Lerums kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2007-04-24 44/07 2 ARKIVREGLEMENTE FÖR LERUMS KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 1992-12-08 139. Reviderat 1996-02-01, 9, 2000-10-05, 112

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter FÖRFATTNING 4.4.2 Antagen av kommunfullmäktige 91/09 Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för avgifter

Läs mer

Allmänna bestämmelser för användande av Borås Energi och Miljö AB:s allmänna vatten- och avloppsanläggning.

Allmänna bestämmelser för användande av Borås Energi och Miljö AB:s allmänna vatten- och avloppsanläggning. ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Borås Energi och Miljö AB:s allmänna vatten- och avloppsanläggning. Gäller fr.o.m. 2011-01-01 Antagna av kommunfullmäktige i Borås Stad 2010-11-18 Innehållsförteckning

Läs mer

RP 225/2006 rd. till nämnda rättsakter och bemyndiganden att föreskriva om nationella undantag. Lagarna avses träda i kraft den 11 april 2007.

RP 225/2006 rd. till nämnda rättsakter och bemyndiganden att föreskriva om nationella undantag. Lagarna avses träda i kraft den 11 april 2007. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av vägtrafiklagen och 89 i fordonslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att vägtrafiklagen och fordonslagen

Läs mer

KOMMUNALT ARKIVREGLEMENTE

KOMMUNALT ARKIVREGLEMENTE EKERÖ KOMMUN Nummer: 04:1 Sida: 1 (5) KOMMUNALT ARKIVREGLEMENTE Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) intagna bestämmelser om arkivvård gäller för den kommunala arkivvården

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Riksarkivet; SFS 2009:1593 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 21 december 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1

Läs mer

Plats och tid Fröken Fleggman, den 23 juni 2015, kl. 08.30-11.00

Plats och tid Fröken Fleggman, den 23 juni 2015, kl. 08.30-11.00 : Plats och tid Fröken Fleggman, den, kl. 08.30-11.00 Beslutande Övriga närvarande Maria Mickelåker (C), ordförande Lotta Hedström (MP), förste vice ordförande Torgny Larsson (S), ersättare för Inger Åbonde

Läs mer

Bolagsordning för Hällefors Bostads AB

Bolagsordning för Hällefors Bostads AB Bolagsordning för Hällefors Bostads AB 2(5) Innehållsförteckning 1 Firma... 3 2 Föremålet för bolagets verksamhet... 3 3 Ändamålet med bolagets verksamhet... 3 4 Fullmäktiges godkännande... 3 5 Aktiekapital...

Läs mer

Konferens Vem bestämmer om arkiv

Konferens Vem bestämmer om arkiv Konferens Vem bestämmer om arkiv Tid: Tisdagen den 17 november 09:00-16:30 Plats: Elite Grand Hotell, Gävle Närvarande: 66 anmälda + 14 föredragshållare och samrådsgruppen Här följer en sammanställning

Läs mer

DETALJPLAN för småindustri och båtupplag, gamla SIF-området GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Stenungsund 1(5) Samrådshandling 2012-11-06

DETALJPLAN för småindustri och båtupplag, gamla SIF-området GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Stenungsund 1(5) Samrådshandling 2012-11-06 1(5) Dnr 0546/07 Samrådshandling 2012-11-06 DETALJPLAN för småindustri och båtupplag, gamla SIF-området i Stenungsund Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR Allmänt En genomförandebeskrivning

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Antaget av fullmäktige 2010-06-09, 44 att gälla från och med 2011-01-01 Reviderat av fullmäktige 2011-11-16, 138 att gälla fr.o.m. 2012-01-01 Dnr 2011/401

Läs mer

Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden. Exempel: Bygglov för uthus

Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden. Exempel: Bygglov för uthus Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden Exempel: Bygglov för uthus Mottagningsbevis till sökanden Bekräftelse på att ansökan är komplett Bygglovskontoret har bedömt att er bygglovansökan är fullständig

Läs mer

Värmlands läns författningssamling Grums kommun

Värmlands läns författningssamling Grums kommun Värmlands läns författningssamling Grums kommun ISSN 0347-1667 17 FS 2004:23 Utkom från trycket Kungörelse den 2 april 2004 av lokala föreskrifter för Grums kommun för att skydda människors hälsa och miljön;

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-27 Närvarande: F.d. justitieråden Dag Victor och Per Virdesten samt justitierådet Olle Stenman. Elektronisk kommunikation och andra säkerhetsåtgärder

Läs mer

Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80

Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80 Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80 Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13 miljöbalken (1998:808), 13, 17, 39-40 och 42-44 förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

TANUMS KOMMUN. TANUMS - RÖRVIK 1:56 m fl Grebbestad, Tanums kommun SAMRÅDSHANDLING 2009-02-18. Detaljplan för bostäder på del av fastigheten

TANUMS KOMMUN. TANUMS - RÖRVIK 1:56 m fl Grebbestad, Tanums kommun SAMRÅDSHANDLING 2009-02-18. Detaljplan för bostäder på del av fastigheten TANUMS KOMMUN Detaljplan för bostäder på del av fastigheten TANUMS - RÖRVIK 1:56 m fl Grebbestad, Tanums kommun SAMRÅDSHANDLING 2009-02-18 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2 (7) INNEHÅLL Organisatoriska frågor

Läs mer

Arkivreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Lina Rådegård, utredare, 0531-526013

Arkivreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Lina Rådegård, utredare, 0531-526013 Kommunledningskontoret, kanslienheten Lina Rådegård, utredare, 0531-526013 lina.radegard@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Arkivreglemente 2 Förutom de i arkivlagen (AL 1990:782) och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Skyltar, tillstånd och tillsyn

Skyltar, tillstånd och tillsyn Skyltar, tillstånd och tillsyn Vad är en skylt? En skylt är en tavelliknande anordning med någon upplysning eller dylikt, ofta avsedd för allmänheten. (Nationalencyklopedin, NE) Skylt, tavla, flagga, anordning

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Styrmodell för Vimmerby kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17, 231

Styrmodell för Vimmerby kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17, 231 Styrmodell för Vimmerby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17, 231 1 Inledning Detta styrdokument reglerar verksamhets- och ekonomistyrningen i Vimmerby kommun. Med styrning avses samtliga åtgärder

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för altan

Ansökan om bygglov i efterhand för altan TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-08-17 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2010BN0389 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för altan Förslag till beslut Bygglov i efterhand beviljas för

Läs mer

Arkivreglemente för Sydarkivera

Arkivreglemente för Sydarkivera Arkivreglemente för Sydarkivera Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas. Då behövs noggrann planering och säker förvaring. Kommunen har ansvar för att

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

Bolagsordning för Sörmland Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Bolagsordning för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.10) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (6) Godkänd av kommunfullmäktige

Läs mer

Fastighetsbestämning berörande Totten ga:1, Tegefjälls samfällighetsförening

Fastighetsbestämning berörande Totten ga:1, Tegefjälls samfällighetsförening Aktbilaga UT1 Sida 1 Utredning 2015-10-23 Ärendenummer Z14892 Förrättningslantmätare Marie Adolfsson Ärende Fastighetsbestämning berörande Totten ga:1, Tegefjälls samfällighetsförening Kommun: Åre Län:

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ny detaljplan för område norr om Storgatan, del av kvarteret Elefanten 1, Bjuvs kommun Dnr 2013.0127 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Erikstorp m fl TYFTET Bollebygds Kommun, Västra Götalands län 1: Antagandehandling 2010-01-26 Detaljplan för Erikstorp m fl, TYFTET GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Inledning

Läs mer

Vem ställer kraven i byggbranschen? Boverkets roll. Anders Larsson jurist

Vem ställer kraven i byggbranschen? Boverkets roll. Anders Larsson jurist Vem ställer kraven i byggbranschen? Boverkets roll Anders Larsson jurist Fakta om Boverket 240 medarbetare med kompetens inom bland annat samhällsplanering, teknik, arkitektur, juridik och ekonomi. Näringsdepartementet

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Länsstyrelsen KFS 215 1996-01-10 2005-03-18 tillägg LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÅSTORPS KOMMUN Åstorps kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008

garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008 garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008 GARANTI GARANTI FÖR FJÄRRVÄRME- OCH FJÄRRKYLEDISTRIBUTIONSSYSTEM Tekniska bestämmelser D:206 Januari

Läs mer

Jämförelse av nuvarande bestämmelser i Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Stockholms kommun (Kfs 2009:12) med föreslagna ändringar

Jämförelse av nuvarande bestämmelser i Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Stockholms kommun (Kfs 2009:12) med föreslagna ändringar Jämförelse av nuvarande bestämmelser i Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Stockholms kommun (Kfs 2009:12) med föreslagna ändringar Nuvarande bestämmelser Avlopp och vattentoalett (13 FMH) 1 a I enlighet

Läs mer

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen ANVISNING Gäller från och med 2009-01-09 Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen Gäller fr o m 2009-01-09 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen (1977:1160) AFS 2001:1, Systematiskt

Läs mer

2 Medlemmar STF har tre kategorier medlemmar, nämligen vuxen, ungdom och barn.

2 Medlemmar STF har tre kategorier medlemmar, nämligen vuxen, ungdom och barn. STFS STADGAR Antagna på riksstämman 2014 STADGAR för SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Antagna vid årsmöte den 24 25 maj 1997 Reviderade vid årsmöte den 25 26 maj 2002 Reviderade vid årsmöte den 17 18 maj 2003

Läs mer

Arkivreglemente för Hultsfreds kommun

Arkivreglemente för Hultsfreds kommun för Hultsfreds kommun Fastställt av kommunfullmäktige, 89 2 (7) Arkivreglemente för Hultsfreds kommun Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelser om

Läs mer

Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59. Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12

Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59. Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59 Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12 Enkelt planförfarande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 3 oktober 2013. SFS 2013:758 Utkom från trycket den 15 oktober 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA Dokument nummer Sida/Sidor 1/3 Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA En anläggning av ASTA kräver en koppling till det allmänna vägnätet. Anläggningen har också en övergripande påverkan på transportsystemet

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige (numera regionfullmäktige) 2001-11-26. Ändrat: 2002-10-14, 2002-12-16, 2007-12-17, 2008-03-17, 2010-12-13, 2013-12-16 och 2015-03-02, 123. Verksamhetsområde

Läs mer

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Den nya skollagen Nuvarande skollag är på olika sätt föråldrad Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Avspeglar

Läs mer

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet 2 kap. 9 Underrättelseskyldighet Part skall, utöver vad som föreskrivs i 7 i detta kapitel, utan dröjsmål underrätta motparten, om han upptäcker att uppgifter eller föreskrifter i kontraktshandlingarna

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; beslutade den 9 juni 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 och 9 förordningen (2011:728) om behörighet för

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om partihandel med läkemedel; LVFS 2014:8 Utkom från trycket den

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Antagen av Kommunfullmäktige 2016-04-04 31 Dokumentägare: Kommundirektör. Ägardirektiv för Håbohus Aktiebolag

Antagen av Kommunfullmäktige 2016-04-04 31 Dokumentägare: Kommundirektör. Ägardirektiv för Håbohus Aktiebolag Antagen av Kommunfullmäktige 2016-04-04 31 Dokumentägare: Kommundirektör Ägardirektiv för Håbohus Aktiebolag ÄGARDIREKTIV 1 Ägardirektiv för Håbohus Aktiebolag 1. Inledning/allmänt Bolaget är organ för

Läs mer

Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1

Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1 Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1 Förutom det som skrivs om nämnderna i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1. Verksamhetsområde Nämnden

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 160/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar. Ärende. Beredning i utskott. Beslut. RSv 160/2005 rd RP 40/2005 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 160/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar. Ärende. Beredning i utskott. Beslut. RSv 160/2005 rd RP 40/2005 rd RIKSDAGENS SVAR 160/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om yrkesinriktad vuxenutbildning och av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet Ärende

Läs mer

Försvarsmaktens interna bestämmelser om skadereglering m.m.; beslutade den 13juni 1996.

Försvarsmaktens interna bestämmelser om skadereglering m.m.; beslutade den 13juni 1996. FIB 1996:4 Utkom från trycket 1996-07-04 Försvarsmaktens interna bestämmelser om skadereglering m.m.; beslutade den 13juni 1996. Försvarsmakten föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 Denna författning

Läs mer

Instruktion för kommunstyrelsen i Malax

Instruktion för kommunstyrelsen i Malax Instruktion för kommunstyrelsen i Malax Godkänd av kommunfullmäktige den 29 april 1996 Träder i kraft den 6 juni 1996 Ändrad av fullmäktige 27. 1.1997 ( 2) 14.11.1997 ( 5, 7, 8, 9) 29. 3.1999 ( 10) 29.

Läs mer

Detaljplan för Rörvik 3:8 i Rörviks fritidshusområde, öster om Läppe, Vingåkers kommun, Södermanlands län. PLANBESKRIVNING

Detaljplan för Rörvik 3:8 i Rörviks fritidshusområde, öster om Läppe, Vingåkers kommun, Södermanlands län. PLANBESKRIVNING Datum 2013-04-29 Dnr 233/2012 1 (6) Detaljplan för Rörvik 3:8 i Rörviks fritidshusområde, öster om Läppe, Vingåkers kommun, Södermanlands län. PLANBESKRIVNING Samrådshandling Handlingar Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Bolagets skall ha sitt säte i Kista, Stockholms kommun, Stockholms län.

Bolagets skall ha sitt säte i Kista, Stockholms kommun, Stockholms län. Punkt 13: Beslut om ändring av bolagsordningen Styrelsen för AVTECH Sweden AB (publ), org.nr. 556568-3108, ( Bolaget ) föreslår att årsstämman skall besluta att ändra bolagsordningen i Bolaget enligt följande:

Läs mer

Företagspolicy för Oxelösunds kommun

Företagspolicy för Oxelösunds kommun Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Ägardirektiv Kommunfullmäktige Överlämnad på årsstämma Förab 2015-12-21 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Lisa Sollenborn KS.2015.86 Dokumentinformation 2

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary Nilsson Datum KS-2014/342 Socialchef 2014-03-27 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Läs mer

Nämndreglementen för Örebro kommun.

Nämndreglementen för Örebro kommun. Nämndreglementen för Örebro kommun. 2 NÄMNDREGLEMENTEN FÖR ÖREBRO KOMMUN Innehåll Innehåll... 2 Reglemente för Kommunstyrelsen... 5 Ledning och styrning...5 Kommunstyrelsen har hand om följande verksamheter:...

Läs mer

LILLA EDETS \:~:/ KOMMUN

LILLA EDETS \:~:/ KOMMUN .~..~, \:~:/ KOMMUN 5 Komplettering av kommunstyrelsens delegeringsförteckning Dnr 2014/KSO408 Sammanfattning Kommunfullmäktige fastställde 2014-12-10 119 och 121 nya reglementen för kommunstyrelsen och

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden 2015-2018

Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden 2015-2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2016-05-25 KS 2016/0527 50044 Kommunfullmäktige Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden 2015-2018 Förslag till

Läs mer

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2002-02-26, 11 ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LESSEBO KOMMUN Lessebo kommun förskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Kommunstyrelsens arbetsutskott 58 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom ALVHEM 1:29 m fl Ale kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för bostäder inom ALVHEM 1:29 m fl Ale kommun, Västra Götalands län Detaljplan för bostäder inom ALVHEM 1:29 m fl Ale kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-08-27, kompletterad 2011-06-15 Diarienummer: SBN0091/08 Detaljplan för bostäder inom Alvhem 1:29

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95. Sotenäs kommun. Västra Götalands län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95. Sotenäs kommun. Västra Götalands län Daterad: 2014-02-26 Dnr 2010/1113 Sida 1(8) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95 Västra Götalands län Översiktskarta, planområdet är markerat med streckad röd linje Denna handling innehåller:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 23 maj 2013. SFS 2013:309 Utkom från trycket den 31 maj 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 29 kap. 3, 5 och 9 miljöbalken

Läs mer

Arkivreglemente för Sydarkivera

Arkivreglemente för Sydarkivera Arkivreglemente för Sydarkivera Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas. Då behövs noggrann planering och säker förvaring. Kommunen har ansvar för att

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva februari 2012 3:3

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva februari 2012 3:3 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva februari 2012 3:3 REGLEMENTE FÖR ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN I anslutning till kommunallagens bestämmelser om nämnder skall följande gälla. Verksamhetsområde 1 Äldreomsorgsnämnden

Läs mer