Så här åker du kollektivt i Helsingforsregionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så här åker du kollektivt i Helsingforsregionen"

Transkript

1 Så här åker du kollektivt i Helsingforsregionen

2 Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Sibbo och Kyrkslätt bildar ett område med integrerad kollektivtrafik där det är lätt och förmånligt att resa. En zons resor är resor internt inom en kommun, antingen Helsingfors, Vanda eller Kyrkslätt. Esbo och Grankulla tillsammans samt Kervo och Sibbo tillsammans bildar var för sig en zon. En regionbiljett berättigar till resor i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda. En närregionsbiljett för två zoner till resor i Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Sibbo och Kyrkslätt. En närregionsbiljett för tre zoner gäller i hela området. 1-zonsbiljetterna duger inte som delbetalning för en region- eller närregionsresa, utan du måste köpa en biljett som är giltig i hela det område du reser i.

3 HRT-området Kyrkslätt Vanda Kervo Sibbo Esbo och Grankulla Helsingfors Regionbiljett Närregionsbiljett för två zoner Närregionsbiljett för tre zoner Helsingfors Kervo, Sibbo och Kyrkslätt Vanda, Esbo och Grankulla

4 Resekort Resekortet duger i alla färdmedel i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Sibbo och Kyrkslätt: I bussarna, närtågen, metron och spårvagnarna samt på Sveaborgsfärjan. Det finns två typer av resekort. Valet av kort beror på hur det ska användas: Ett personligt resekort kan endast användas av ägaren till kortet. Den som är fast bosatt inom HRT-området kan ladda in en periodbiljett på kortet. Denna periodbiljett är förmånligare än den allmänna periodbiljett som säljs till personer bosatta utanför området eller sådana periodbiljetter som laddas på ett innehavarkort. Personliga resekort kan köpas på serviceställena: HRT:s serviceställen, samserviceställena i Esbo och Vanda, samt serviceställena i Grankulla, Kervo och Sibbo. Kyrkslättsborna kan köpa ett personligt resekort också på VR:s biljettförsäljning på Kyrkslätt station. Ta med ett fotoförsett officiellt identitetsbevis och 5 euro för avgiften för kortet. Ett innehavarkort passar för gemensamt bruk i exempelvis företag, familjer och för dem som bor utanför området. Det kan användas av vem som helst som hör till samma kundgrupp som kortets innehavare. Du kan köpa innehavarkort på serviceställena, i Helsingforsregionens R-kiosker eller på försäljningsställen som är utmärkta med en dekal med bild på resekortet. Det finns skilda kort för vuxna och för barn (7 16 år). Kortavgiften är 5 euro. Personuppgifter eller ett FO-nummer för företag kan registreras också på ett innehavarkort. Registreringen kan bara göras på serviceställena i samband med inköpet av kortet. När uppgifterna har registrerats, dvs. kortet är personifierat, kan man vid behov låta överföra värdet eller perioden på kortet till ett nytt kort om kortet t.ex. råkar komma bort.

5

6 Period- eller värdebiljett? Det lönar sig att ladda period på resekortet om du använder kollektivtrafik regelbundet, t.ex. för arbets- eller skolresor. Du kan fritt välja en period mellan dagar. Ju längre fortlöpande period du laddar in på en gång, dess förmånligare är det att resa. Priset för perioden bildas av ett grundpris för 14 dagar och av ett pris för tilläggsdagarna för de följande dagarna. Du kan räkna ut priset för perioder av olika längd på Prisräknaren, som finns på webbadressen Du kan ladda in värde på resekortet, minst 5 euro och högst 400 euro. Värde är ett bra alternativ om du inte åker kollektivt dagligen. En värdebiljett som betalas med ett resekort är billigare än en enkelbiljett som köps av föraren eller konduktören. Resekortet kan laddas på alla försäljningsställen som försetts med en dekal med bild på resekortet. Se listan i slutet av broschyren eller kolla de närmaste försäljningsställena på webben: hsl.fi/forsaljning. Du kan ladda både period och värde på ett och samma kort. Spara det senaste kvittot över laddningarna. Då är det lättare att reda ut eventuella problem. Periodbiljett som debiteras med e-faktura eller direktbetalning är behändig och förmånlig När du ingår ett faktureringsavtal med HRT, kommer perioden på ditt resekort gälla hela tiden. HRT debiterar priset för en 30 dagars period en gång i månaden och var 12:e månad är avgiftsfri efter 11 fortlöpande faktureringsperioder. Många fördelar med personalbiljett Ett personligt resekort passar bra som personalbiljett. Personalbiljetten är en förmån som mottagaren kan använda förutom för arbetsresorna också för resor på fritiden. Resekort för specialgrupper Studerande, personer som beviljats folkpension och personer med funktionsstörning får med sina personliga resekort rabatt på period- och värdebiljetter. Synskadade, krigsinvalider och frontveteraner beviljas personliga resekort med vilka de reser gratis.

7

8 Engångskort Ett engångskort som kan köpas på förhand är behändigt om du tänker göra flera resor under en eller flera dagar. Biljetten börjar gälla första gången resekortet visas för kortläsaren och den gäller också under nattaxan. Sortimentet omfattar: 1 7 dygnsbiljetter 2 timmarsbiljett 12-timmars Sveaborgsbiljett (giltig endast på Sveaborgsfärjan) Dygnsbiljetter och 2-timmarsbiljetter fås för alla zoner, alltså som 1-zonsbiljetter, regionbiljetter och närregionsbiljetter för två eller tre zoner. Det finns biljetter för vuxna och för barn. Det är lätt att använda ett engångskort: Du visar bara kortet för kortläsaren som finns ombord på färdmedlen. För metrons och Sveaborgsfärjans del finns kortläsaren på perrongen eller på kajen. Du behöver inte trycka på några tangenter. Engångskort kan skaffas på förhand bl.a. i R-kiosker, Stockmanns varuhus, K-Citymarkets, Prismabutiker, vid biljettförsäljningen på VR:s stationer, Helsingfors stads turistbyrå, turistinformationen på flygplatsen samt på HRT:s serviceställen och samserviceställena i Esbo och Vanda.

9

10 Enstaka biljetter Biljetter som säljs i färdmedlen På bussar, i spårvagnar och närtåg säljer förarna och konduktörerna enkelbiljetter och 1-dygnsbiljetter. Biljettens sista giltighetstid (sista tidpunkten att stiga ombord på färdmedlet) skrivs ut på biljetten. Lägg vänligen märke till att föraren inte är skyldig att ta emot sedlar av större valör än 20 euro. Biljetter från automater I flerbiljettsautomaterna kan du köpa enkelbiljetter och 1 7-dygnsbiljetter samt ladda period och värde på ditt resekort. I enkelbiljettsautomaterna kan du köpa enkelbiljetter och 1-dygnsbiljetter för vuxna. Biljetterna gäller från inköpsögonblicket; den sista giltighetstiden skrivs ut på biljetten. Biljetter från automaterna kan betalas med kontanter. I flerbiljettsautomaterna duger också bankeller kreditkort med chip och värdet på ett resekort. Värdet kan dock inte användas för att ladda in period. Mobilbiljetter Du kan beställa en enkelbiljett med SMS till din mobiltelefon. Beställ biljetten genom att skicka textmeddelandet A1 (biljett på finska) eller AS 1 (biljett på svenska) till numret Som returmeddelande får du en enkelbiljett som är giltig i en timme fr.o.m. inköpsögonblicket. Biljetten ska vara mottagen i mobiltelefonen innan du går ombord eller går in på metrons perrongområde. Om biljetten har beställts för sent, utkrävs en kontrollavgift. Mobilbiljetten duger i spårvagnarna, metron, på Sveaborgsfärjan, i metrons matarbussar i öster, samt på närtåg inom Helsingfors. Mobilbiljetter kan också köpas under nattaxa kl Den kan då användas i spårvagnarnas och närtågens nattrafik. Medan nattaxa gäller är priset 5 euro, annars 2,40 euro.

11

12 Hur betala för resan med resekortet Att köpa värdebiljett För kortet till kortläsarens avläsningsområde, håll det där intill och tryck samtidigt på tangenten för den biljett du vill ha: 1 / INTERN: En värdebiljett för en zon, som gäller på interna resor inom en kommun, i Helsingfors, Vanda eller Kyrkslätt. Esbo och Grankulla tillsammans samt Kervo och Sibbo tillsammans bildar var för sig en zon 2 / REGION: En regionbiljett som gäller inom Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda 0 / SPÅRVAGN: En värdebiljett för vuxna som gäller endast i spårvagnarna L / NÄROMRÅDET: En 2-zoners värdebiljett för närregionen som gäller i Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Sibbo och Kyrkslätt. Biljetten gäller inte i Helsingfors. 3 / HELA OMRÅDET: En 3-zoners värdebiljett för närregionen som gäller i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Sibbo och Kyrkslätt. Resan är betald, när kortläsaren visar grönt ljus och/eller kortläsaren piper. Det hörs ett pip för en 1-zonsresa eller två pip som tecken på en regioneller närregionsresa. Kortläsaren känner igen rätten till rabatt och debiterar alltid rätt pris för resan. Också nattaxan debiteras automatiskt (kl ).

13 Att betala med period Visa kortet för kortläsaren alltid när du stiger på en buss (med undantag av stamlinjens 550 bussar) eller går in på perrongområdet för närtågen via VR:s biljettspärr. I de övriga trafikmedlen behöver kortet inte visas för kortläsaren om det finns en giltig periodbiljett inladdad på kortet. När du använder periodbiljett ska du inte trycka på tangenterna på kortläsaren. Det räcker med att föra kortet intill avläsningsområdet mitt på kortläsaren. Ta inte bort kortet förrän kortläsaren visar grönt ljus och/eller kortläsaren piper. Vad betyder ljussignalerna på kortläsaren? GRÖNT LJUS: Periodbiljetten gäller / värdebiljetten är betald / omstigningsrätten gäller. GRÖNT + GULT LJUS: Periodbiljetten gäller ännu, men är i kraft 3 eller färre än 3 dagar / mindre än 6 euro kvar av värdet. GULT LJUS: : Betala till föraren eller konduktören. RÖTT LJUS: Kortet är inte giltigt (t.ex. periodbiljetten eller omstigningen gäller inte / kortet på spärrlistan / annat fel). Betala till föraren eller konduktören.

14 Att köpa flera biljetter med ett resekort Om du hör till kundgrupperna vuxen eller barn kan du använda värdet på ditt resekort för att betala resor också för personer som reser med dig. Du kan köpa högst 31 resor med samma pris på ditt resekort. Ta bort kortet för ett ögonblick från kortläsarens avläsningsområde efter varje stämpling. För sedan kortet på nytt till avläsningsområdet och tryck samtidigt på tangenten på kortläsaren. Upprepa tills du köpt det antal resor du vill ha. Resorna för en grupp kan du också betala till föraren, som då debiterar ditt resekort med sin försäljningsapparat. Med ett resekort som berättigar till rabatt kan man betala endast personliga resor. Att kontrollera uppgifterna på resekortet Du kan kontrollera uppgifterna på ditt kort genom att hålla kortet stilla framför avläsningsområdet på kortläsaren, mitt framför nummertangenterna. Efter cirka 5 sekunder visas följande uppgifter turvis på skärmen: periodbiljetten och sista giltighetsdagen saldot på kortet gällande värdebiljett / värdebiljetter och tidpunkten när omstigningsrätten går ut Föraren kan skriva ut uppgifterna på ditt kort med sin försäljningsapparat. På ett serviceställe kan du vid behov få en noggrannare specifikation av alla laddningar och transaktioner som gjorts under det senaste halvåret. Gottgörelser och resevillkor Om ditt kort inte fungerar som det ska, kontakta ett serviceställe. Detaljerad information om gottgörelse av period och värde, uttagning av expeditionsavgifter och datasekretess finns i resevillkoren för Helsingforsregionens trafik. Resevillkoren kan fås på serviceställena eller på webben, adressen

15

16 Tips inför resorna Om du tappar bort ditt resekort Både personliga resekort och sådana innehavarkort som har registrerats med innehavarens personuppgifter eller ett FO-nummer för företag kan ställas på en spärrlista. Notera att ett kort som ställts på spärrlista inte kan tas i bruk på nytt, men den period / det värde som fanns på kortet kan föras över på ett nytt kort. För ett nytt kort debiteras 5 euro i kortavgift och för överföringen av period / värde en expeditionsavgift på 6 euro. Du kan fråga efter ett borttappat resekort dagen efter att kortet försvunnit (vardagar efter kl. 16) på HRT Kundservice, tfn eller på ett serviceställe. Barnvagnar Den som har med sig 0 6 åriga barn i barnvagn, kärra eller rullstol får resa utan biljett i kollektivtrafikmedlen (inte på U-linjernas bussar med undantag av linje 974). Infartsparkering Resekortet är till nytta också vid infartsparkering. Till infartsparkeringen vid köpcentret i Gräsviken, i Kvarnbäcken och i Alberga (Sello) samt till infartsparkeringen vid stationen i Malm kommer man endast in med ett resekort som har laddats med period eller värde. Dessutom debiteras en parkeringsavgift. Övriga infartsparkeringsområden är avgiftsfria. Hittegods Föremål som glömts kvar i bussar, spårvagnar, metron, närtågen eller på Sveaborgsfärjan kan man fråga efter hos Finlands hittegodsservice, Backasgatan 56, Helsingfors, tfn (1,97 euro/min+lna, mån fre kl och lör kl ).

17 Föremål som tappats bort på Kampens bussterminal, på bussarna av Nobina eller på bussarna av Pohjolan Liikenne kan du fråga efter hos Suomen löytötavarapiste, Narinken 3, Kampens centrum, tfn (1,67 euro/min+ina, mån fre 8 21, lör 9 18, sön 12 18). Servicelinjer Servicelinjerna är avsedda speciellt för äldre och för rörelsehämmade personer, men de kan användas av alla. Fordonen är småbussar med låga golv. Servicelinjerna för passagerarna till servicen i närområdet: butiken, hälsostationen, biblioteket, simhallen osv. I Helsingfors olika stadsdelar finns linjer som körs med minibussar och som har tätare hållplatsnät än vanligt. Bussarna kan inom ramen för trafikreglerna också stanna annanstans än vid de markerade hållplatserna. Cyklar Utanför rusningstid får man avgiftsfritt ta med cykeln på närtågen i Helsingforsregionen, i den mån det finns plats. Passageraren själv ska ha en HRT-biljett. Cyklar får inte transporteras på närtågen må fr kl. 7 9 eller I bussar och spårvagnar får cyklar inte alls transporteras. Det är möjligt och kostar inget att ta med cykeln i alla vagnar i metron, om det finns plats. Stopptecken Ge bussen ett stopptecken i god tid. Håll handen uppe tills föraren sätter på blinken som ett tecken på att han eller hon tänker stanna. Det är särskilt viktigt att göra stopptecknet tydligt när det är halt eller mörkt. Då lönar det sig dessutom at ha med en reflex. Rullstolar Passagerare som reser i rullstol och hans eller hennes ledsagare kan resa utan biljett i kollektivtrafiken i Helsingforsregionen, om den ledsagade har ett Berättigad till ledsagare-kort. I Vanda kan alla rullstolsbundna handikappade personer resa utan biljett med låggolvsfordonen i den interna trafiken i Vanda.

18 Kontrollavgift Av passagerare utan giltig biljett uppbärs en kontrollavgift plus priset på en kontrollantbiljett (eller värdebiljett). Omstigning Rätten till omstigning med interna värde- och enkelbiljetter i Helsingfors är 60 minuter, men 20 minuter längre på vissa linjer. Med intern biljett i Esbo, Vanda, Kyrkslätt eller Kervo Sibbo samt med regionbiljett och närregionsbiljett för 2 zoner gäller rätten till omstigning i 80 minuter. Med en närregionsbiljett för 3 zoner är den 100 minuter. Med en spårvagnsbiljett kan man byta bara till en annan spårvagn och omstigningsrätten gäller i 60 minuter. Omstigningstiden med enkelbiljetter som inköpts i biljettautomater eller biljettförsäljningen vid VR:s stationer är 10 minuter längre. När du byter färdmedel ska du visa upp resekortet för kortläsaren utan att trycka på tangenterna. Då registreras rätten till omstigning. Tryck inte på någon tangent. Omstigningen är giltig när kortläsaren visar grönt ljus och / eller kortläsaren piper en gång (intern resa) eller två gånger (region- eller närregionsresa). Du kan när som helst kontrollera om en värdebiljett är giltig på skärmen på kortläsaren genom att hålla kortet stilla framför avläsningsområdet på kortläsaren Nattaxa Nattaxan gäller kl De som köper värde- eller enkelbiljetter betalar nattaxan i enlighet med giltighetsområde. Värde- och enkelbiljetter som köps före kl är giltiga under nattaxan om omstigningsrätten är i kraft. Nattaxan kan också betalas med mobiltelefonen inom mobilbiljettens giltighetsområde (spårvagnar och närtåg inom Helsingfors). De som använder periodbiljetten behöver inte betala en separat nattaxa. Förhandsköpta biljetter som laddats på engångskort gäller under nattaxan.

19 Serviceställen HRT:s serviceställen: Järnvägstorgets metrostation, Östra centrums metrostation, Böle Samserviceställena i Esbo: Esbo centrum, Esboviken, Kalajärvi, Alberga, Mattby och Hagalund Samserviceställena i Vanda: Dickursby, Korso och Myrbacka Servicestället i Kervo bibliotek Serviceställena i Sibbo: Biblioteken i Nickby och Söderkulla VR:s försäljningsställe vid Kyrkslätts station Andra försäljningsställen i Helsingforsregionen R-kioskerna Med resekortsdekal försedda andra kiosker och försäljningsställen Stockmanns varuhus K-citymarket Prisma-butikerna Biljettförsäljingen på VR:s stationer Biljettautomater Respons tfn eller per brev HRT Helsingforsregionens trafik PB 100, HRT. Respons på närtågstrafik tfn (mån fre kl. 9 15)

20 HRT Kundservice tfn mån fre 7 19, lör-sön Helsingforsregionens trafik

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 2016 Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 1.1.2016 Resevillkor för Helsingforsregionens trafik (HRT) tillämpas på kollektivtrafikresor

Läs mer

från och med SVENSKA Biljettpriserna

från och med SVENSKA Biljettpriserna från och med 1.1.2017 SVENSKA Biljettpriserna Periodbiljetter på resekortet Resekortet kan laddas med period. Längden på perioden du väljer kan vara minst två veckor och högst ett år (14 366 dagar). Periodbiljettens

Läs mer

Helsingforsregionens kollektivtrafik. Biljettpriserna

Helsingforsregionens kollektivtrafik. Biljettpriserna Helsingforsregionens kollektivtrafik Biljettpriserna fr.o.m. 1.1.2014 Periodbiljetter på resekortet Resekortet kan laddas med period. Längden på reseperioden du väljer kan vara minst två veckor och högst

Läs mer

Periodbiljetter. Interna biljetter inom en zone. Personligt kort 14 dagar. Innehavarkort*) och allmän periodbiljett

Periodbiljetter. Interna biljetter inom en zone. Personligt kort 14 dagar. Innehavarkort*) och allmän periodbiljett Periodbiljetter Resekortet kan laddas med period. Längden på perioden du väljer kan vara minst två veckor och högst ett år (14 366 dagar). Periodbiljettens pris består av ett 14-dagars grundpris och ett

Läs mer

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 2014 Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 1.1.2014 Dessa resevillkor är giltiga fr.o.m. den 1.1.2014 och gäller användningen av HRT:s

Läs mer

Periodbiljetter. Interna biljetter inom en zone. Personligt kort 14 dagar. Innehavarkort*) och allmän periodbiljett

Periodbiljetter. Interna biljetter inom en zone. Personligt kort 14 dagar. Innehavarkort*) och allmän periodbiljett Periodbiljetter Resekortet kan laddas med period. Längden på perioden du väljer kan vara minst två veckor och högst ett år (14 366 dagar). Periodbiljettens pris består av ett 14-dagars grundpris och ett

Läs mer

Yksi kortti riittää Ett kort räcker

Yksi kortti riittää Ett kort räcker Yksi kortti riittää Ett kort räcker Alla resor med ett resekort HRT:s tredje zon utsträcks till Sibbo och HRT:s resekort med period- och värdebiljetter tas i bruk i busstrafiken i Sibbo i början av år

Läs mer

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 2015 Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 1.1.2015 Resevillkor för Helsingforsregionens trafik (HRT) tillämpas på kollektivtrafikresor

Läs mer

SVENSKA. Biljettpriser

SVENSKA. Biljettpriser SVENSKA Biljettpriser Periodbiljetterna för invånare i HRT-kommunerna Biljetter för vuxna och studerande i HSL-appen B B C D B C C D B C D B C D 30 dygn, engångsköp 59,70 107,50 98,00 115,80 156,40 30

Läs mer

Helsingforsregionens trafik

Helsingforsregionens trafik Helsingforsregionens trafik Välkommen till invånarkvällen! 2 29.11.2017 HRT:s samarbetsområde 7 kommuner: Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Kyrkslätt, Sibbo. 1.1.2018 Sjundeå och Tusby Enligt

Läs mer

SVENSKA. Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik

SVENSKA. Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 1.1.2018 SVENSKA Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 1.1.2018 Resevillkor för Helsingforsregionens trafik (HRT) tillämpas på kollektivtrafikresor

Läs mer

RESEKORTEN BYTS UT MOT DE NYA HRT-KORTEN FRÅGOR OCH SVAR

RESEKORTEN BYTS UT MOT DE NYA HRT-KORTEN FRÅGOR OCH SVAR RESEKORTEN BYTS UT MOT DE NYA HRT-KORTEN FRÅGOR OCH SVAR När börjar kortbytet? Du kan byta ditt gamla resekort mot ett nytt vid serviceställen i HRT-kommunerna fr o m tisdagen den 23 oktober och i de övriga

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Helsingfors Resetjänsts färdtjänster för Helsingforsbor. Klientguide

Helsingfors Resetjänsts färdtjänster för Helsingforsbor. Klientguide Helsingfors Resetjänsts färdtjänster för Helsingforsbor Klientguide 1 Innehåll 1 Att resa 3 2 Att beställa 7 3 Beställningstidpunkt och uppehåll 10 4 Snabbresor 13 5 Beställningsnummer 14 6 Följeslagare

Läs mer

Smakstart. Effektmätning. Rapport 2013

Smakstart. Effektmätning. Rapport 2013 Rapport 1 3. Hur viktigt är följande saker när du handlar mat? Svara på en 5-gradig skala där 5 betyder mycket viktigt och 1 är helt oviktigt? Bas samtliga 351 st 2012 Bas samtliga 434 st 2 3B. När anser

Läs mer

RES. enkelt. Observera att du inte kan använda kontanter på bussen!

RES. enkelt. Observera att du inte kan använda kontanter på bussen! RES enkelt Med Länstrafiken reser du enkelt med buss och tåg inom Örebro län. Du betalar din resa med Länstrafikens Resekort, ett bankkort eller en smarttelefon. Resekortet kan du skaffa och ladda med

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

SVENSKA. Allmänna resevillkor Helsingforsregionens trafik HRT

SVENSKA. Allmänna resevillkor Helsingforsregionens trafik HRT SVENSKA Allmänna resevillkor Helsingforsregionens trafik HRT Resevillkoren för Helsingforsregionens trafik (HRT) tillämpas på kollektivtrafikresor och -tjänster som ordnas av HRT. Kunder som använder HRT:s

Läs mer

Din nya resepartner. Allmänna resevillkor. Vänd sidan, ta med kortet och njut av färden. Dra nytta av ditt kort. Skapa ett HRT-konto.

Din nya resepartner. Allmänna resevillkor. Vänd sidan, ta med kortet och njut av färden. Dra nytta av ditt kort. Skapa ett HRT-konto. Din nya resepartner Vänd sidan, ta med kortet och njut av färden. Dra nytta av ditt kort. Skapa ett HRT-konto. Allmänna resevillkor Helsingforsregionens trafik Skapa dig ett HRT-konto 1. Gå till webbplatsen

Läs mer

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över.

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. Välkommen till gränslösa affärsmöjligheter. Goda affärer kräver rätt förutsättningar. Rätt information när du behöver det och möjligheten att

Läs mer

Solida hantverkaren. Solid försäkringar. solidab.se 10% i medlems rabatt. Från. 75kr. i månaden. i samarbete med

Solida hantverkaren. Solid försäkringar. solidab.se 10% i medlems rabatt. Från. 75kr. i månaden. i samarbete med Solida hantverkaren Solid försäkringar solidab.se 10% i medlems rabatt Från 75kr i månaden i samarbete med Försäkringen Solida Hantverkaren, en förmånlig företagsförsäkring! Solida Hantverkaren är vår

Läs mer

Resekortet. Varsågod. Välkommen till en enklare vardag.

Resekortet. Varsågod. Välkommen till en enklare vardag. Resekortet Varsågod. Välkommen till en enklare vardag. En enklare vardag. Tänk dig att bara behöva ett enda kort för dina eller hela familjens resor. Som fungerar likadant oavsett om du vill resa med tåget

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

1 april 2014. Manual biljettmaskin. ombud

1 april 2014. Manual biljettmaskin. ombud april 04 Manual biljettmaskin ombud BETALSÄTT Kontant/Betalkort INLOGGNING Håll ditt säljkort mot biljettmaskinen Tryck på knappen START Ny bild visas med ditt säljarnummer ifyllt och fältet för PIN-kod

Läs mer

Telefonbetalning vid parkering

Telefonbetalning vid parkering 2016-03-07 Telefonbetalning vid parkering En växande trend vid betalning för parkeringsplats är att p-automater erbjuder telefonbetalning. Vid en del p-automater är telefonbetalning enda alternativet.

Läs mer

Att bli förmögen är något för alla, en egen portföljförvaltare för envar.

Att bli förmögen är något för alla, en egen portföljförvaltare för envar. Placeringsvård Att bli förmögen är något för alla, en egen portföljförvaltare något för envar. Aktiv omsorg om dina placeringar Mandatum Life Placeringsvård erbjuder dig en ny form av kapitalförvaltning,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Övergångsställen 1 Vem är gående? Gående är den som går. Bestämmelser om gående gäller bl.a. även för den som åker rullskidor, rullskridskor eller spark leder cykel, moped eller motorcykel skjuter barnvagn

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Testresenärer mellan Vännäs och Umeå

Testresenärer mellan Vännäs och Umeå Testresenärer mellan Vännäs och Umeå Hur många dagar har du arbetat under testperioden? 22 22 17 20 18 17 22 17 21 12 15 10 15 18 17 21 15 18 20 21 18 dagar 20 16 dagar 17 Samtliga dagar 15 22 varav 8

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön.

En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön. Lönerevision En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön. Under Register/Lönerevision administration, fliken Initiering markeras först de anställda

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2016. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län.

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2016. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. För resor över länsgräns Prislista Gäller från och med 1 januari 2016 Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. En del av Landstinget i Kalmar län Gränslöst resande! Nå hela södra Sverige

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

29 oktober 2013 LATHUND AFR 4.2. Stadsbuss

29 oktober 2013 LATHUND AFR 4.2. Stadsbuss 29 oktober 2013 LATHUND AFR 4.2 Stadsbuss VERSION Version Datum Handläggare Ändringsorsak 1.0 04/2013 A. Samuelsson Skapat handbok från tidigare utkast 1.1 04/2013 A. Samuelsson Redigering 1.2 10/2013

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17 Manual för BPSD registret Version 6 / 2013 06 17 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651).

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra?

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Idag Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Vad är ett beroende? Vad gör man om det blivit fel? Vad är en normalform? Hur når man de olika normalformerna? DD1370 (Föreläsning 6) Databasteknik

Läs mer

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Distributiva lagen a(b + c) = ab + ac 3(x + 4) = 3 x + 3 4 = 3x + 12 3(2x + 4) = 3 2x + 3 4 = 6x + 12

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen

Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen 1 (5) Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen Från 1.1.2014 Upphäver Esbos verksamhetsföreskrifter av 1.10.2009 om färdtjänst enligt socialvårdslagen. Social- och hälsovårdsnämnden

Läs mer

Q1 Hur många undervisningstillfällen har du haft under september månad?

Q1 Hur många undervisningstillfällen har du haft under september månad? Q1 Hur många undervisningstillfällen har du haft under september månad? Antal (Endast siffra) 0 3 6 9 12 15 Svarsval Medeltal Totalt Svar Antal (Endast siffra) Svar 14,43 101 7 Totalt antal svarande: 7

Läs mer

RESEINFORMATION FÖR RESOR MED DALATRAFIK

RESEINFORMATION FÖR RESOR MED DALATRAFIK 1 RESEINFORMATION FÖR RESOR MED DALATRAFIK allmänna resevillkor för linjetrafik och flextrafik reviderade 2016-04-01 Inledning om resevillkorens ändamål och tillämpning För att din resa ska bli så enkel

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

Koll på cashen - agera ekonomicoach!

Koll på cashen - agera ekonomicoach! För elever Fördjupningsuppgift: Koll på cashen - agera ekonomicoach! Fördjupningsuppgift: Ekonomicoach Så här går det till Börja med att se filmen Koll på cashen. Därefter är ni redo för att komma igång.

Läs mer

Allmänna köp- och resevillkor Här följer information om våra resevillkor Vårt ansvar:

Allmänna köp- och resevillkor Här följer information om våra resevillkor Vårt ansvar: Allmänna köp- och resevillkor Från den 1 januari 2014 är våra resevillkor uppdaterade. Dessa gäller för resor gjorda från den 1 januari 2014 och framåt. Här följer information om våra resevillkor Våra

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

... 45... 12... 16... 19... 23... 28... 30... 32... 37

... 45... 12... 16... 19... 23... 28... 30... 32... 37 ......... 7... 1... 1... 17... 19... 3...... 3... 3... 37... 37... 5... 53... 3 5 1 1 1 1 Man Kvinna 9 7 5 3 1 1-5-3 35-5-5 55-5- 1 1 1 1 Jag varken äger eller har tillgång till bil så en minskad bilanvändning

Läs mer

Snabbslumpade uppgifter från flera moment.

Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Uppgift nr Ställ upp och dividera utan hjälp av miniräknare talet 48 med 2 Uppgift nr 2 Skriv talet 3 8 00 med hjälp av decimalkomma. Uppgift nr 3 Uppgift nr

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer.

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer. Strävorna 4A 100-rutan... förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande.... grundläggande

Läs mer

Fakturering Postad av Erik Göransson - 21 mar 2015 03:04

Fakturering Postad av Erik Göransson - 21 mar 2015 03:04 Fakturering Postad av Erik Göransson - 21 mar 2015 03:04 Hallå där kollegor! Jobbar idag som anställd och har länge funderat på att starta eget vid sidan om. Har ABL och det är ok för chefen om jag kör

Läs mer

Facit med lösningsförslag kommer att anslås på vår hemsida www.ebersteinska.norrkoping.se. Du kan dessutom få dem via e-post, se nedan.

Facit med lösningsförslag kommer att anslås på vår hemsida www.ebersteinska.norrkoping.se. Du kan dessutom få dem via e-post, se nedan. Detta häfte innehåller uppgifter från fyra olika områden inom matematiken. Meningen är att de ska tjäna som en självtest inför gymnasiet. Klarar du dessa uppgifter så är du väl förberedd inför gymnasiestudier

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

FÄRDTJÄNSTEN I KLIPPANS KOMMUN

FÄRDTJÄNSTEN I KLIPPANS KOMMUN FÄRDTJÄNSTEN I KLIPPANS KOMMUN augusti 2013 SOCIALFÖRVALTNINGEN Information om färdtjänst i Klippans kommun Du ska vara bosatt och folkbokförd i Klippans kommun, ha ett funktionshinder som inte endast

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Författningssamling för Region Gotland TAXOR FÖR RESOR I ALL KOLLEKTIVTRAFIK INKL. FÄRDTJÄNST OCH SJUKRESOR

Författningssamling för Region Gotland TAXOR FÖR RESOR I ALL KOLLEKTIVTRAFIK INKL. FÄRDTJÄNST OCH SJUKRESOR BILAGA 1 TAXOR FÖR RESOR I ALL KOLLEKTIVTRAFIK INKL. FÄRDTJÄNST OCH SJUKRESOR Antagen av regionfullmäktige (kommunfullmäktige) 2001-11-26. Ändrad 2003-11-24, 2007-03-19, 2007-06-18, 2009-03-23, 2010-02-22,

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

Guide för att hitta markavvattningssamfälligheter och täckdikningsplaner

Guide för att hitta markavvattningssamfälligheter och täckdikningsplaner 1(8) Guide för att hitta markavvattningssamfälligheter och täckdikningsplaner Framtagen av Magdalena Nyberg, Jordbruksverket, 2016 Markavvattningssamfälligheter Inför en Grepparådgivning är det bra om

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 9 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.0 Sidan 2 av 9 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga

Läs mer

Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt.

Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt. Lena Gråberg, lena.graberg@dom.se, 063-15 06 26 Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt. Beslutet gäller from 2015-02-16. Beslut om prenumerationsavgifter gäller

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Öppen närtrafik för alla. ett komplement i den allmänna kollektivtrafiken.

Öppen närtrafik för alla. ett komplement i den allmänna kollektivtrafiken. Öppen närtrafik för alla ett komplement i den allmänna kollektivtrafiken. Eftersom det inte finns bussförbindelser till alla platser i Blekinge, erbjuder vi resealternativet Öppen närtrafik. Trafiken gör

Läs mer

Slutrapport 2010 Tillhåll 2 dpl 13. Väla Handelsområde Helsingborg

Slutrapport 2010 Tillhåll 2 dpl 13. Väla Handelsområde Helsingborg Slutrapport 2010 Tillhåll 2 dpl 13 Väla Handelsområde Helsingborg Innehåll Anställda Resvaneundersökning Informationskampanjer Flyttpåsar Testresenärsprojekt Besökare Alla vägar bär till Väla Årets Julklapp

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

11.30 Lunch. 13.00 Gudstjänst. Du som inte har möjlighet att komma med hela helgen är

11.30 Lunch. 13.00 Gudstjänst. Du som inte har möjlighet att komma med hela helgen är 07.30 Frukost när du vill till 08.30. 09.00 Morgonsamling. 09.30 Gudstjänstverkstad. Vi förbereder gudstjänsten tillsammans: repar in sånger, plockar blommor, övar drama med mera. Du väljer själv vad du

Läs mer

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar:

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: EXYPLUS OFFICE manual Välkommen till ExyPlus Office! Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: Hämta fordon Hämta alla fordonsenheter

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

Vardagar 11.00-14.00 Lunch 70 kr Lasagne Pasta med köttfärssås Fisk med ris Bröd, dryck och kaffe ingår

Vardagar 11.00-14.00 Lunch 70 kr Lasagne Pasta med köttfärssås Fisk med ris Bröd, dryck och kaffe ingår sida 1 Titta i menyn. Svara på frågorna. 1. Vad kostar en läsk? 2. När kan man äta lunch? 3. Kan man köpa lunch på lördagar? 4. Vad kostar fisk och ris? 5. Vad kostar en kopp kaffe och en kanelbulle? 6.

Läs mer

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD I Navigationen hittar du genvägar till funktioner i programmet. För att utnyttja detta på bästa sätt kan du anpassa Navigationen så att det passar ditt sätt att arbeta.

Läs mer

Aktivitetsinformation

Aktivitetsinformation Aktivitetsinformation Bokning Ange alltid namn födelsenummer (underlag till faktureringen), adress, samt telefonnummer, när du anmäler dig till en aktivitet. Du måste också ange om du är i behov av medicinering

Läs mer

skuldkollens ordlista

skuldkollens ordlista skuldkollens ordlista en ordlista om skulder och krediter Vår vardagsekonomi är full av ord som kan kännas svåra och främmande. Det är lätt att känna sig osäker och maktlös inför till exempel avtalens

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna?

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Vi och vår skola Undervisningslyftet Samarbete Karlskrona kommun och Högskolan i Jönköping Föreläsningar, seminarier, handledning Möjlighet att ta

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Manual Gamla Akka-plattan

Manual Gamla Akka-plattan Manual Gamla Akka-plattan Manual för Akkaplattan Figur 1 1. 1. Uttag för laddare. Akkaplattan bör stå på laddning när den inte används men inte under för långa perioder dvs. flera veckor i sträck. Figur

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer