REFERENS. SISAB:s referenser är en. oktober. Utemiljön är en. serie. leker. projektansvarige. Yngre barn har. ett mail till Ytan. betydelse för.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REFERENS. SISAB:s referenser är en. oktober. Utemiljön är en. serie. leker. projektansvarige. Yngre barn har. ett mail till Ytan. betydelse för."

Transkript

1 REFERENS Utemiljö Allmän beskrivning Utemiljön är en del av skolans pedagogiska resurs Om SISAB:s referenser och mötesplats för elever. Entrén tilll skolan och SISAB:s referenser är en serie skolgården bör vara tydlig, väl markerad och väl rådgivande dokument som belyst. Skolgården skall vara säker, lättillgänglig, lyfter fram goda exempel. inspirerande samt inbjuda till aktiviteter. Barn En referens kan anta status leker inte på platsen, utan med platsen. För att som anvisning i ett projekt. kunna ha uppsikt över eleverna bör gården vara Detta avgörs av SISAB:ss projektansvarige. lätt att överblicka. Planera den tillsammans med Hållbarhets, utvecklings och elever och vuxna, tänk på elevernas olika ålder och kommunikationsavdelningen att pojkar och flickor har olika behovv och önskemål. har det samordnande ansvaret Yngre barn har större behov av närhet till, och för Referenser. Om du har visuell kontaktt med, klassrummet eller hemvisten. synpunkter på Referenser, skriv ett mail till Ytan på skolgården har betydelse förr att få en PPDL.referenser@sisab.se. varierande och utvecklande utemiljö. Intressan läsning om utemiljön/skolgårdarnas betydelse för barn och unga finns på Moviums hemsida, slu.se Det finns idag inga fastställda normer på nationell nivå för hur stor r en skolgård/förskolegård bör vara men utredningar och beprövad erfarenhet pekar mot 25 till 55 kvadratmeter per barn beroende på ålder och verksamhetsform. Ju yngre barn desto större yta. Dett finns samband mellan storlek på p gården och antal aktiviteter. Ju större yta per barn påå skolgården desto fler och friaree aktiviteter. På en liten skolgård skapas mer regler och barnens skolgårdsaktiviteter regleras och kontrolleras i större utsträckning. Dock kan det behöva kompromissas med ytor av ovanstående mått i en växande stad som Stockholm. En mindre skolgård måste därför vara mycket omsorgsfullt utformad och genomtänkt för att en god utomhusmiljö ska skapas. En minskande skolgård gerr ökande förvaltningskostnader.

2 Förslag till åtgärd Separera trafiken från vistelseytan. Bevara eller skapa grönytor, bevara värdefull vegetation, naturliga skogsdungar, nivåskillnader, stora stenar s och stockar. På skolgårdar där det finns naturmark,, till exempel en skogsdunge, är barn mer uppfinningsrika och leker fler lekar. I brist på träd fungerar även buskage om det är möjligt att springa och leka mellan buskarna. Omhänderta om möjligt dagvatten lokalt och tänk på att marken skall luta från husfasad. Planera för effektiv snöröjning. Ändamålsenlig belysning på skolgården förskönar, förhindrar förstörelse ochh ökar tryggheten. Beläggning Asfaltytor bör finnas i den omfattning som lek och andra aktiviteterr kräver. Komplettera med plattor med tjocklek som tål transport- och snöröjningsfordonn på t.ex. gångvägar eller mönsterlägg ytan. Se också till att det finns tillräcklig bredd för att få in arbetsmaskiner. Anslut beläggningen mot fasaden på sätt som tar hänsyn till byggnadens ålder och karaktär. Undvik grus intill ingången och se till att det finns f skrapgaller utanför entrén. Undvik lösa stenar. Gjut in dem i betong. Konstgräs Konstgräs förekommer idag som komplement till andra ytor på förskolor och skolor. Varje konstgräsleverantörr har sina inläggningsanvisningar, följ dessa. Tänk på att: Förankring: Förankra gräset på ett bra sätt. Lägg vanliga betongplattor längs gräskanterna med jämna mellanrum och sänk nerr dem i grusbädden. Limma sedan konstgräset på dessa. Eller lägga en bit geotextil som sticker ut ca cm från intilliggande yta. Limma gräset på geotextilen,, görs när det asfalteras intill gräset. Anläggs konstgräset vid gatsten så ska gatsten ligga kant i kant med gräset. Anlägg gärna konstgräs intilll fallskyddsmatta. Låt fallskyddsmattan löpa under och klistra fast f den i konstgräset. Skötsel: Konstgräset ska regelbundet borstas och blåsas av. Konstgräset ska dessutom dammsugas med jämna mellanrum. Möbler Placera bänkar och bord i grupper både intill aktiviteter och o på avskilda platser, kring vackra träd och bänkar vända mot solen och värmen. Även regnskydd med sittplatser behövs i vårt klimat. Det ska vara utfört så attt det inte blir tillhåll eller utsatta för skadegörelse. Utför sittbrädor med svag lutning för vattenavrinning. Stativ till möbler skall utföras fasta med fundament för nedgjutningn g i mark t ex. stålrörsmöbler.

3 Skräpkorgar Välj skräpkorg med fast tak och slagtålig konstruktion. Häng H den inte på fasaden (brandrisk). Skräpkorgarna ska varaa lätt att tömma med säckar på ca 80 liter. Cykelställ Välj tålig stålkonstruktionn och stöldsäkert cykelställ. Stolparna ska vara nedgjutna i marken. Lekutrustning Sträva efter enkla konstruktioner och med möjlighet att senare s komplettera utrustningen. Tänk på attt utrustningen ska vara så underhållsfri som möjligt. Använd t ex. pulverlackad aluminium. Placera lekutrustningen långt från entréer och brunnar. Tänk på säkerheten vid val av underlag till lekutrustningen. För att underlätta för rullstolsburna kan i stället för sand väljas fallskyddsmatta, helgjuten med olika tjocklekar mm. Tjockleken anpassas efter fallhöjden på redskapet. Mattan skall vara godkänd enligt HIC 1000 som mäter stötdämpningen. Utrustning som liknar en liten idrottsplats håller på att bli b allt vanligare sk multiarenor. (se referens Multisport tarena). Här finns olika typer av v material på marken, sargerr och aktivitetsytor som främjar spontanidrott. Plantering Tänk på biologisk mångfald och planera för marktäckande växter vilket ger mindre ogräs. Träd och buskar renar luften och fungerar som vindskydd ochh solskydd, men plantera inte växter och träd intill luftintag då de sätter igen i filter. Plantera inte träd närmare än sex meter från fasad (buskar kan planteras vid v fasad). Undvik allergiframkallande och stickiga växter. Träd av Populus och Salix (asp, poppel och pil) bör inte planteras pga. risk för nedfallandee torra grenar, nedskräpning och trädens instabilitet. Planera in hur stor växten blir, kronstorlek ochh höjd. Skydda nyplanterade träd med stamskydd och buskar med inspringningsskydd under etableringstiden ca 2 år. Välj stora plantstorlekar. Miljö och säkerhet Använd ekologiskt riktiga material och giftfria färger. Tryckimpregnerat virke får inte användas. Tätvuxen furu, resp. lärkträ och röd cederr är exempel på träslag som är motståndskraftiga mott röta och svampangrepp. Trä som har en miljöanpassad impregnering med kiselämnen etc (t.ex. Organowood) är ytterligare y ett alternativ. Lekplatser och lekutrustning skall vara utformade så att risken för olycksfall begränsas. Det gäller även befintligaa anläggningar som skall besiktigas årligen. Följ SIS-normen. Beakta att utrycknings sfordon får tillfartsutrymme. Se även Sisabs referens Skolgårdar- trafiksäkerhet.. Belysning Planera för en god belysning av helaa skolgården. På gården ska det vara stolpbelysning med spotlights. Fasadbelysning över entréer och lastkaj när ljuset från stolparna inte räcker fram. Se även n Ljus- och belysningsr referensen och El tele- anvisningen.

4 Tillgänglighet Man bör tänka på att göra skolgården lätt att orientera sig på och överblickbarr med tydliga och väl belysta ledstråk. Handikapparkeringsplats och angöringsmöjlighet för handikappfordon ska finnas. Ramper skall anläggas för att a överbrygga nivåskillnader mellan mark och entré samt mellan olika delar av skolgården. För detaljutformning av ramper och andra anvisningar rörande tillgänglighet rekommendr deras SISAB:s tillgänglighetsanvisning, tillgänglighetsreferens samt SISAB:s markanvisning.. Pedagogisk utemiljö Utomhuspedagogik handlar om lärande i växelspel mellann upplevelse och reflektion i situationer utanför skolbyggnaden. Exempel på aktiviteter som kan genomföras på skolgården är att bygga en bokstav med ett långt rep, imitera atomer genom att springa i mönster, mäta höjden på ett träd med hjälp av dess d skugga, samla saker och lägga ut på lakan, uppleva himlen genom att ligga på rygg i tystnad. Man kan också ha regelrätt undervisning utomhus vid ett uteklassrum eller utegrupprum i form av en större och flera mindre symboliska lägereldar. Det kan även vara bra med fasta stationer på skolgården som kan användas till ledtrådar och o uppgifter, liksom ett förråd för förvaring av utrustning. Utomhusundervisningg kräver en tyst. Utomhusundervisningen kan även flytta ut utanför skolgården. Checklista över kriterier på en bra skolgård: (forskare Jens Nilheims) N Variation finns möjlighet till olikaa typer av upplevelser? Zoner används olika delar av skolgården på olika sätt? Kontroll har gården både offentliga och privata delar? Element: Vilka element utgör skolgården? Nivåskillnader överblick i rummet, klättra Lutningar pulkaåkning,, öva balans, rulla i Gömställen - bakom hörn,, småhus, buskar, murar och prång Bra buskar slitstarka, täta, rumsbildande Träd för skugga Bra gräsytor - lek och bollspel, orördd snö under vintertid Hårdgjorda ytor bollspel, regellekar, Löst material sand, blad, pinnar Fasta redskap klätterställningar, gungor Sittplatser - bänkar och bord

5 Objektsreferenser Södra Ängby skola Beckomberga skola och förskola Husbygårdsskolan Aspuddens skola med multisportarena Gullingeskolann år F-6 Vårbergsskolan multisportarena Magelungsskolan 1-12 år Tullgårdsskolan F-6 Bussenhusskolan Sundbyskolan Blommensbergsskolan Skateboard på Blommensbergsskolan. Skateboard på p Blommensbergsskolan Södra Ängby skola Södra Ängbyy skola Sundbyskolan Sundbyskola n

Konstgräs och fallskyddsgummi

Konstgräs och fallskyddsgummi REFERENS Konstgräs och fallskyddsgummi Bakgrund De flesta förskolor har av tradition gräsmattor för att barnen ska kunna leka på mjukt underlag. För att dämpa slag vid fall har det funnits sand som fallskydd.

Läs mer

projektansvarige. Ett varierat och halsen. Undvik ett mail till sättas

projektansvarige. Ett varierat och halsen. Undvik ett mail till sättas 30 oktober RÅDGIVANDE REFERENS Planteringsskydd, lådor och sandlådor Bakgrund Grönska i form av träd och buskar utgör ett Om SISAB:s referenser värdefullt inslag på förskolegårdar. Grönskan bidrar SISAB:s

Läs mer

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD GESTALTNING KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD UTKAST MAJ 2016 FÖRUTSÄTTNINGAR AREALFÖRDELNING Trafik/Övrigt: 5300 kvm Skolgård: 9400 kvm, 19 kvm/barn Träningsskola: 2700 kvm, 60 kvm/barn Boverkets rekommendation

Läs mer

GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18. Stockholm 2015.03.16

GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18. Stockholm 2015.03.16 GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18 Stockholm 2015.03.16 HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA DAGENS UTEMILJÖ OCH BIBEHÅLLA GÖSTA ÅBERGS ANDA? GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18 VAD SAKS IDAG

Läs mer

Solavskärmning RÅDGIVANDE REFERENS

Solavskärmning RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Solavskärmning I takt med att våra byggnader blir allt mer välisolerade och energieffektiva, uppstår ibland konflikter med solvärmelaster som blir besvärande för lokalernas användare

Läs mer

Hemvist F-6 RÅDGIVANDE REFERENS

Hemvist F-6 RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Hemvist F-6 Bakgrund Hemvisten är elevernas bas och trygga punkt i skolan. I hemvisten finns deras studierum av olika storlek, kapprum och toaletter. Hemvistens lärare har ofta sitt

Läs mer

Skyddsrond utemiljö i förskolan/skolan Allmänt Ja Nej Om ja; ange åtgärd Deadline Ansvarig Utförare

Skyddsrond utemiljö i förskolan/skolan Allmänt Ja Nej Om ja; ange åtgärd Deadline Ansvarig Utförare Verktygslådan SMART Titel Utgåva Skyddsrond utemiljö i förskolan/skolan 2012-01-17 Fastighetsägaren har ansvaret Ansvaret för att en lekplats uppfyller de säkerhetsregler som finns ligger hos fastighetsägaren

Läs mer

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid.

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Lekvärdefaktor Inspiration till grönare skolgårdar med barnperspektiv Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Vuxna, barn,

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar

Möts och umgås. Äter och fikar Bilaga 3 Sammanställning av webbenkätens fritext (6 oktober - 1 november). Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter. Varje aktivitet beskrivs

Läs mer

GRÖNA SKOLGÅRDAR 2013

GRÖNA SKOLGÅRDAR 2013 GRÖNA SKOLGÅRDAR 2013 Pedagogiskt uterum med tak i S:t Lars park Utepedagogik i förskolan och grundskolan integrering av natur och rum i S:t Lars Park. Antalet förskolor och grundskolor ökar successivt

Läs mer

Skötsel av markanläggning under garantitiden

Skötsel av markanläggning under garantitiden STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN Tekniska enheten 2014-11-13 0 (7) Skötsel av markanläggning under garantitiden Bilaga till Teknisk handbok Version 1 2014-12-01 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg

Läs mer

Malmö Kommun. Bilaga. metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel

Malmö Kommun. Bilaga. metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel Malmö Kommun Bilaga metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel 1 Bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Innehållet i lekvärdesfaktorn är hämtad från kapitlet Lekvärdesfaktor i dokumentet

Läs mer

träbänkar träspång 1 rad vitblommande körsbärsträd

träbänkar träspång 1 rad vitblommande körsbärsträd Gestaltningsprinciper Tölö Ängar II Gestaltningsprinciper Tölö Ängar II Entrétorg Entrétorg Entrétorg vid Hedeleden Entrén från den kommande Hedeleden markeras av de gärdesgårdar som finns i området idag

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar. Titta på människor. Solar och kopplar av

Möts och umgås. Äter och fikar. Titta på människor. Solar och kopplar av Bilaga 2 Sammaställningen av dialogen med Böleängsskolans personal och elever 13, 14 och 20 oktober 2016. Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter.

Läs mer

Solskyddsfaktorer. Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn

Solskyddsfaktorer. Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn Solskyddsfaktorer Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn Vad har träd och buskar med cancer att göra? Hudcancer är idag den vanligaste cancerformen i Sverige. Medan dödssiffrorna minskar för

Läs mer

Gårdstånga. Inventering och åtgärdsförslag enligt Enkelt avhjälpta hinder

Gårdstånga. Inventering och åtgärdsförslag enligt Enkelt avhjälpta hinder Gårdstånga Inventering och åtgärdsförslag enligt Enkelt avhjälpta hinder Juni-juli 2006 Stråk Stråk 1 Sandyvägen Flyingevägen. Foto 1:1a-b -1:2 Belysning ej testad Belysning provas Visuell sidoavgränsning

Läs mer

BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION

BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION baksida PLANSKISS 4 2 1 3 BAKGRUND Brf Sysslomannens fastighet är belägen på Sysslomansgatan

Läs mer

Konsekvensbeskrivning Duvboskolan skolgård Bakgrund. Utformning

Konsekvensbeskrivning Duvboskolan skolgård Bakgrund. Utformning Bakgrund I samband med en tillkommande skolbyggnad vid Duvboskolan upprustas skolgården. Den nya skolbyggnaden placeras på kyrkans nuvarande mark och tar därför inte av skolgårdens befintliga yta. Däremot

Läs mer

GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5. Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB

GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5. Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5 Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB Allmänt - Gården i Kv.5 utformas så att den blir en samlande och gemensam gård för de två fastigheterna. Utformningen bygger på ett enkelt upplägg

Läs mer

Gestaltningsprogram för Nedersta-Skarplöt. Västerhaninge. Utställningshandling 2007-08-10. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Gestaltningsprogram för Nedersta-Skarplöt. Västerhaninge. Utställningshandling 2007-08-10. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Gestaltningsprogram för Nedersta-Skarplöt Västerhaninge Utställningshandling 2007-08-10 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Henrik Lundberg T f Planchef Maria Borup Planarkitekt Underlag till gestaltningsprogrammet

Läs mer

ÄLTADALENS FÖRSKOLA FAS 1 TIDIGA SKEDEN GESTALTNING

ÄLTADALENS FÖRSKOLA FAS 1 TIDIGA SKEDEN GESTALTNING ÄLTADALENS FÖRSKOLA FAS 1 TIDIGA SKEDEN GESTALTNING 150922 SITUATIONSPLAN 1:1000 Lek utanför hämta/läma-tider bostäder gruppboende I inlast frd II avdelande gungor 2 hcp p I frd cykelparkering (36 platser)

Läs mer

Kontor Helsingborg Egnahemsvägen Mörarp. Kontor Halmstad Lilla Böslid Eldsberga

Kontor Helsingborg Egnahemsvägen Mörarp. Kontor Halmstad Lilla Böslid Eldsberga Idéer om en park Gröna ytor på ett annorlunda sätt Kontor Helsingborg Egnahemsvägen 64 260 34 Mörarp Kontor Halmstad Lilla Böslid 146 310 31 Eldsberga Telefon: 042-400 80 90 Fax: 042-716 70 Email: info@parksyd.se

Läs mer

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 FJÄLLVRÅKEN Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 1. Gestaltning 1.1 Byggnad och tomt Tomten ligger högt placerad i Falkenberg med relativt långt avstånd till omkringliggande bostadsbebyggelse i väster.

Läs mer

Hissar. och. November. serie bör även kunna. användas med nyckelbrytare. projektansvarige. inte ett mail till. driftsäkra samt.

Hissar. och. November. serie bör även kunna. användas med nyckelbrytare. projektansvarige. inte ett mail till. driftsäkra samt. RÅDGIVANDE REFERENS Hissar och inredning Allmän beskrivning Hissar i skolor ska vara anpassade för elever, Om SISAB:s referenser personal och besökare med funktionshinder. Hissar SISAB:s referenser är

Läs mer

fastighetsägare i Växjö kommun

fastighetsägare i Växjö kommun Du som är fastighetsägare i Växjö kommun Det här är ditt ansvar för växtlighet, renhållning, snöröjning och att bygga i tomtgränsen 1 VI HAR DELAT ANSVAR Växjö kommun och du som fastighetsägare har ett

Läs mer

Skolans skyltar REFERENS

Skolans skyltar REFERENS REFERENS Skolans skyltar Bakgrund SISAB har ansvar för rumsnummerskyltar och SISAB skyltar utomhus. Rumsnummerskyltar är de nummerskyltar som finns vid varje dörr i skolan, t ex. A125. SISAB har även entrénummerskylt,

Läs mer

UPPRUSTNING AV LÖTPARKEN Lötparken - Illustrationsplan

UPPRUSTNING AV LÖTPARKEN Lötparken - Illustrationsplan Lötparken - Illustrationsplan Lötparken ska genomgå en upprustning där temat Savann kommer att sätta prägel på platsen och lekmöjligheterna. Här kommer finnas generösa sandytor som erbjuder möjligheter

Läs mer

Förskola i skollokaler

Förskola i skollokaler RÅDGIVANDE REFERENS Förskola i skollokaler Bakgrund Förskola kan integreras i skollokaler. Förskolan är för åldrarna 1-5 år. Därefter tar förskoleklass vid och sedan grundskolan. Det finns en läroplan

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Kvarteret Nebulosan Vasastan, Stockholm Gestaltningsprogram

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Kvarteret Nebulosan Vasastan, Stockholm Gestaltningsprogram Kvarteret Nebulosan Vasastan, Stockholm Gestaltningsprogram .-,--., '..'' '.\ ' '' \ \ \ I '7_ - i ' l N... \ _\ ',,_. - i ---- > I.... -.. il lilt pir. i \ - _,,.I> - ' ''.' ('-.-.' tr. i >,:, '.......

Läs mer

Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov

Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov LANDSKAPSLAGET AB Peter Myndes Backe 12, 118 46 Stockholm +46 8 442 48 20, info@landskapslaget.se, www.landskapslaget.se Sammanhang, grönstråk

Läs mer

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer.

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer. Analys - aktivitet Lite bakgrund till hur vi har tänkt. Stora delar av Kanaltorget ligger i skugga framåt eftermiddagen. Något som gör att man vill dra sittplatser österut, mot Byälven. (Solgränsen är

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och förändrats genom åren. Som

Läs mer

PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 steg 2

PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 steg 2 Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 Beställare: Stockholmshem,

Läs mer

Vika Förskola Spring önskelista 20100209

Vika Förskola Spring önskelista 20100209 Vika Förskola Spring önskelista 20100209 Då vi har en gård som är mycket exponerad för solen känns solskydd extra viktigt. Backen upp mot rutschkanan där det kan vara mycket sol vill vi ha som den är eftersom

Läs mer

Västra Hamnen Western Harbour. Copenhage n MALMÖ. Lars Böhme Stadsbyggnadskontoret Malmö Malmö Stad

Västra Hamnen Western Harbour. Copenhage n MALMÖ. Lars Böhme Stadsbyggnadskontoret Malmö Malmö Stad Copenhage n Västra Hamnen Western Harbour MALMÖ Lars Böhme Stadsbyggnadskontoret Malmö Malmö Stad då 1 Malmö nu och nu towards sustainable living 2 Grönytefaktorn i Malmö Stad Varför grönytor även på kvartersmark?

Läs mer

Brf Hägern, Varvet - Analys

Brf Hägern, Varvet - Analys Anonyma entréer. Negativt Stor, öppna ytor som inte hänger ihop Betraktelseytor utan användbart innehåll Outnyttjad yta vid vattnet Dålig vattenkontakt Få samlings-/sittplatser Anonyma entréer För få cykelplatser

Läs mer

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion Utvärdering av lekplatser i Stockholm Januari 2005 Kortversion Tillgängliga lekplatser Det här är en kortfattat beskrivning av det som kommit fram i en tillgänglighetsundersökning av 8st lekplatser i Stockholm

Läs mer

Funktionsprogram för skolgårdar

Funktionsprogram för skolgårdar Funktionsprogram för skolgårdar Sida 1 Innehåll Funktionsprogram för skolgårdar I. Innehåll II. Bakgrund III. Arbetsprocess IV. Avgränsning V. Utemiljöns betydelse VI. Funktioner VII. Tillämpning VIII.

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP

GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE, BRÖSARP BAKGRUND Sydväst om Brösarp finns ett stort, kuperat skogsområde. Mellan Brösarp och Brunsvik planeras

Läs mer

Grönytefaktor Hyllie, Malmö. Varför grönytor även på kvartersmark? Temperatur Luftfuktighet. Dagvattenhantering

Grönytefaktor Hyllie, Malmö. Varför grönytor även på kvartersmark? Temperatur Luftfuktighet. Dagvattenhantering Grönytefaktor Hyllie, Malmö Varför grönytor även på kvartersmark? Finpartiklar Luftsammansättning Dagvattenhantering Temperatur Luftfuktighet 1 Solskydd Vindskydd Ljuddämpning Välbefinnande Stoftbindning

Läs mer

Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, Växjö kommun

Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, Växjö kommun Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, 1 13 2 1. Boulbana pch lekskog - Behåll löst material, så som pinnar, löv och ris, samt dungar av tät vegetation för kojbygge. Glesare vegetation

Läs mer

Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan

Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan 1 Innehåll Inledning 1 De olika parkområdena: Hörnet vid Luxgatan 2 Disponentparken 2 Västra Naturkvarteret 3 Östra Naturkvarteret 4 Parktorg Essinge Brogata 5 Strålparken

Läs mer

Skolgårdar - trafiksäkerhet

Skolgårdar - trafiksäkerhet GODA EXEMPEL Skolgårdar - trafiksäkerhet Bakgrund SISAB vill uppmärksamma och lägga fokus på att skapa trafiksäkra skolgårdar. Enligt läroplanen LGR 11 är trafikämnet ett kunskapsområde som ska integreras

Läs mer

V A L B O K Ö P S T A D U T F O R M N I N G S P R O G R A M

V A L B O K Ö P S T A D U T F O R M N I N G S P R O G R A M V A L B O K Ö P S T A D U T F O R M N I N G S P R O G R A M 2 0 1 2-1 2-2 1 2012-12-21 Utställningshandling Valbo Köpstad Detaljplan Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE 801 84 Gävle Besöksadress:

Läs mer

Gestaltningsprinciper för Hareslätt

Gestaltningsprinciper för Hareslätt Gestaltningsprinciper för Hareslätt Samrådshandling 2012-06-28 Illustration: ABAKO Radhusgata DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ HARESLÄTT, del av Marstrand 6:7, Kungälvs kommun Området Hareslätt är beläget i

Läs mer

10 Gaturummets innehåll

10 Gaturummets innehåll 10 Gaturummets innehåll I gaturummet utgörs ofta rummets väggar av bebyggelsen längs vägen. Även träd eller högre häckar kan bilda väggar i gaturummet. Vanligen skiljs trafikantslagen åt av en liten höjdskillnad,

Läs mer

GE DIN GÅRD ETT LYFT!

GE DIN GÅRD ETT LYFT! GE DIN GÅRD ETT LYFT! TRÄDGÅRDSINGENJÖRERNA NATALIA & MAJA Trädgårdsingenjörerna Natalia Andersson och Maja Schmidt är utbildade vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp strax utanför Malmö. Sedan 2010

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Laga kraft 2014-04-11 Sara Eriksdotter Planchef Rikard Lundin Planarkitekt 1 Syfte Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera

Läs mer

Danderyds modellen Danderyd i siffror. Folkmängd Danderydsbor med arbete i Danderyd Danderydsbor som pendlar från. ca 3.

Danderyds modellen Danderyd i siffror. Folkmängd Danderydsbor med arbete i Danderyd Danderydsbor som pendlar från. ca 3. Danderyds modellen 1 Enebyberg Danderyd i siffror Danderyds yta 28 km2 Folkmängd 2018 32.888 Danderyd Stocksund Djursholm Danderydsbor med arbete i Danderyd Danderydsbor som pendlar från Danderyd In-pendlande

Läs mer

Bullerskyddsplank i Göteborg

Bullerskyddsplank i Göteborg Bullerskyddsplank i Göteborg - Synpunkter att beakta vid projektering Inom Göteborgs stad finns det ca 12 800 meter bullerskyddsplank som Trafikkontoret ansvarar för årlig skötsel och vid behov reparationer

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

Väderskydd RÅDGIVANDE REFERENS

Väderskydd RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Väderskydd I samband med ny- och ombyggnationer med fuktkänsliga material där risk finns för uppfuktning av nederbörd eller annat utifrån kommande vatten, krävs väderskydd för att säkerställa

Läs mer

Studietur: Park- och lekmiljöer i Köpenhamn Skrivet och fotograferat av Gunnilla Garmer.

Studietur: Park- och lekmiljöer i Köpenhamn Skrivet och fotograferat av Gunnilla Garmer. Sida 1 av 7 Studietur: Park- och lekmiljöer i Köpenhamn. 010908. Skrivet och fotograferat av Gunnilla Garmer. (Batterierna i kameran tog slut, därför bara bilder och mer beskrivning från första delen)

Läs mer

Brf Räven Belysningsförslag - Gårdar

Brf Räven Belysningsförslag - Gårdar Brf Räven Belysningsförslag - Gårdar Uppdrag Titel på rapport: Brf Räven Belysningsförslag Gårdar Status Förhandskopia Datum: 2014-04-11 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Brf Räven Lukas Berglind

Läs mer

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Brf Mörbyskogen 1 20170925 FÖRSLAG Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Här ges en kort översikt av behov och förslag för åtgärder i utemiljön, på både kort och lite längre sikt, dvs inom ca

Läs mer

BRF LÖDAREN UTVECKLING AV UTEMILJÖ. Gestaltning - och renoveringsförslag av utemiljö

BRF LÖDAREN UTVECKLING AV UTEMILJÖ. Gestaltning - och renoveringsförslag av utemiljö BRF LÖDREN UTVECKLING V UTEMILJÖ Gestaltning - och renoveringsförslag av utemiljö MEDVERKNDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Gestaltning- och renoveringsförslaget har upprättats av HSB Stockholm Mark & Trädgård och

Läs mer

Gåsmossens Samfällighetsförening Förslag till renovering av lekplatser Årsmöte 2009-03-18

Gåsmossens Samfällighetsförening Förslag till renovering av lekplatser Årsmöte 2009-03-18 Gåsmossens Samfällighetsförening Förslag till renovering av lekplatser Årsmöte 2009-03-18 Bakgrund Gåsmossens lekplatser har sedan området byggdes varit mycket populära anläggningar för traktens barn.

Läs mer

Väderskydd RÅDGIVANDE REFERENS

Väderskydd RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Väderskydd I samband med ny- och ombyggnationer med fuktkänsliga material där risk finns för uppfuktning av nederbörd eller annat utifrån kommande vatten, krävs väderskydd för att säkerställa

Läs mer

Förslag till åtgärd Kök placeras i byggnaden så att inlastning lätt kan ske från anslutande gata och angöring.

Förslag till åtgärd Kök placeras i byggnaden så att inlastning lätt kan ske från anslutande gata och angöring. RÅDGIVANDE REFERENS Kök i förskola Bakgrund På förskolorna serveras normalt frukost, lunch och mellanmål. Allmän beskrivning En förskola kan ha tillagnings-, mottagnings- eller serveringskök. Om förskolan

Läs mer

PROGRAMHANDLING 2012-12-10 LOLA ARKITEKTUR&LANDSKAP AB ERSTAGATAN 5 116 28 STOCKHOLM TEL +46 8 120 55 610 KONTORET@LOLALANDSKAP.SE

PROGRAMHANDLING 2012-12-10 LOLA ARKITEKTUR&LANDSKAP AB ERSTAGATAN 5 116 28 STOCKHOLM TEL +46 8 120 55 610 KONTORET@LOLALANDSKAP.SE 2012-12-10 LOLA ARKITEKTUR&LANDSKAP AB ERSTAGATAN 5 116 28 STOCKHOLM TEL +46 8 120 55 610 KONTORET@LOLALANDSKAP.SE BAKGRUND Kvarteret Pyramidens gårdar är idag mycket omtyckta och välanvända och den övergripande

Läs mer

Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser

Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser Antagen av kommunfullmäktige 2015-09-28 95, diarienummer KS 2010/269. Bakgrund I Vaggeryds kommun finns idag 19 allmänna lekplatser som förvaltas

Läs mer

Öppet möte om parken vid parkleken Nybygget i Gubbängen

Öppet möte om parken vid parkleken Nybygget i Gubbängen Öppet möte om parken vid parkleken Nybygget i Gubbängen Ett öppet möte om upprustningen av parkleken Nybygget i Gubbängen hölls den 28 maj 2015 klockan 18-19.30. 30-40 personer, alla vuxna, närvarade på

Läs mer

Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING SUNDBYBERGS STAD

Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING SUNDBYBERGS STAD Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING Duvboparkens lekplats BAKGRUND Duvboparkens lekplats ligger högt belägen i villaområdet Duvbo. Lekplatsen ligger omgiven av naturmark

Läs mer

ANALYS. Glidflykten. Ballongen. Loftgångar. Fasad. Port. Öppen gårdsentré. Stängd gårdsentré. Gräsyta. Hårdgjordyta. Buskage. Yta för verksamhet.

ANALYS. Glidflykten. Ballongen. Loftgångar. Fasad. Port. Öppen gårdsentré. Stängd gårdsentré. Gräsyta. Hårdgjordyta. Buskage. Yta för verksamhet. ANALYS SK AR PN ÄC KS AL LÉ É Glidflykten Ballongen Loftgångar Denna gård ligger närmast Skarparby parklek. På denna gård huserar även en specialskola i norra hörnet denna del av gården är därför avskärmad

Läs mer

Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger.

Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger. Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger. Parken, med en storlek om 0,5 ha uppfördes 1960 som en kvarterspark. Den ligger framför en större byggnad av intresse för kulturvärden,

Läs mer

Lekplatsutredning. Bakgrund. Tidplan/utredningens upplägg. Förslag. Beskrivning till lekplatsförslag 2012-12-19. Förslag december 2012

Lekplatsutredning. Bakgrund. Tidplan/utredningens upplägg. Förslag. Beskrivning till lekplatsförslag 2012-12-19. Förslag december 2012 Lekplatsutredning Förslag december 2012 Bakgrund I mars 2012 fick byggservicekontoret i uppdrag från kommunfullmäktige att utreda placering och utformning för nya lekplatser i Hofors kommun. En budget

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Ekerövallen. Detaljplan för Ekerövallen (Ekerö-Väsby 43:1 m fl) på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2014.30.

GESTALTNINGSPROGRAM. Ekerövallen. Detaljplan för Ekerövallen (Ekerö-Väsby 43:1 m fl) på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2014.30. Stadsarkitektkontoret Detaljplan för Ekerövallen (Ekerö-Väsby 43:1 m fl) på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2014.30.214 2015-01-26 SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE GESTALTNINGSPROGRAM Ekerövallen

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015 Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Allmänt Denna bilaga skall vara till hjälp vid val av åtgärder för att förbättra tillgängligheten i den

Läs mer

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare kommun men också för att se hur invånarna

Läs mer

Uteserveringar. Råd och riktlinjer. Antagen av miljö- och samhällsnämnden 2011-12-14

Uteserveringar. Råd och riktlinjer. Antagen av miljö- och samhällsnämnden 2011-12-14 Uteserveringar Råd och riktlinjer Antagen av miljö- och samhällsnämnden 2011-12-14 Vi vill ha en vacker stadsmiljö Alla har ett gemensamt ansvar för att göra staden vacker. Det är viktigt att vi behandlar

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Trygghetsvandring i Piteå 2009-09-07 Område: Norrmalmiasporthall, Christinaskolan, Biblioteket

Trygghetsvandring i Piteå 2009-09-07 Område: Norrmalmiasporthall, Christinaskolan, Biblioteket Trygghetsvandring i Piteå 2009-09-07 Område: Norrmalmiasporthall,, Biblioteket Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare närmiljö men kan också användas för att undersöka hur

Läs mer

Monteringsanvisning Fjäderlek

Monteringsanvisning Fjäderlek Monteringsanvisning Fjäderlek Detaljmonteringsanvisning Fjäderlek SLOTTSBRO AB - KANGERUDSVÄGEN 10-664 40 SLOTTSBRON Tel: 0555-307 20 - Fax: 0555-300 71 - www.slottsbro.se 1/12 Monteringsförfarande Dimensioner

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

GRÖNA VÄRDEN OCH MILJÖMÅL KVARTERET BRYTAREN MINDRE. Bilaga x

GRÖNA VÄRDEN OCH MILJÖMÅL KVARTERET BRYTAREN MINDRE. Bilaga x GRÖNA VÄRDEN OCH MILJÖMÅL KVARTERET BRYTAREN MINDRE Bilaga x Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Uppföljning... 3 3 Gröna värden förutsättningar för markanvisning... 4 3.1 Sociala och rekreativa värden...

Läs mer

Bygga och plantera i tomtgränsen

Bygga och plantera i tomtgränsen Bygga och plantera i tomtgränsen i Växjö kommun Vårda din tomt och förebygg olyckor Växjö kommun 2014-04-10 1 Tack för att du vårdar din tomt och förebygger olyckor Du som fastighetsägare och vi på Växjö

Läs mer

SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL

SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL 1 SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL KÄRLSTORLEKAR 140 l 1 190 l 370 l 2 660 l 2 HÖJD 106,5 cm 107,5 cm 106,8 cm 121,9 cm BREDD 48,4 cm 55,9 cm 77 cm 125,5 cm DJUP 55 cm 69 cm 81,1 cm 77,4 cm Skapa rum för kärlet

Läs mer

LÄGGNINGS- ANVISNING. Med planering, noggrannhet och riktiga redskap bygger du enkelt din mur och lägger ditt utegolv själv.

LÄGGNINGS- ANVISNING. Med planering, noggrannhet och riktiga redskap bygger du enkelt din mur och lägger ditt utegolv själv. LÄGGNINGS- ANVISNING Med planering, noggrannhet och riktiga redskap bygger du enkelt din mur och lägger ditt utegolv själv. Mest tidskrävande är underarbetet. När du har gjort det ordentligt blir belöningen

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Hunnebostrand, Sotenäs kommun 1(9)

Detaljplan för fastigheterna Hunnebostrand, Sotenäs kommun 1(9) Hunnebostrand, Sotenäs kommun 1(9) Gestaltningsprogram för fastigheterna Hunnebostrand Sotenäs kommun Antagandehandling 2008-12-11 Gestaltningsprogrammets syfte Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera

Läs mer

Fond- och underhållsplan År 2017 Ny total årskostnad

Fond- och underhållsplan År 2017 Ny total årskostnad - och underhållsplan År 2017 Ny total Pengar avsatta i fonden Summerad Total verklig Hastighet att minska skillnad Börvärde Total balanserad Per hushåll = blå färg 2 738 275,67 kr 25 014 968,47 kr 66,617

Läs mer

Underhållsplan 2013 park- och naturmark fritidsnämnden Park- och naturenheten

Underhållsplan 2013 park- och naturmark fritidsnämnden Park- och naturenheten fritidsnämnden 2013-04-12 Park- och naturenheten 2 (8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Sammanfattning... 4 3 Definition och omfattning... 4 4 Underhållsområden... 5 4.1 Gummiytor och fallskyddsmatta...

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Kv. Mården

GESTALTNINGSPROGRAM. Kv. Mården GESTALTNINGSPROGRAM Kv. Mården Dec 2013 Medverkande Beställare: Umeå Kommun, Detaljplanering Konsult: WSP Samhällsbyggnad, Umeå Uppdragsansvarig: Eva Henriksson Medv landskapsarkitekt: Stina Åslund Allmänt

Läs mer

Avdelningen för ekonomi och styrning

Avdelningen för ekonomi och styrning Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 0 (6) 2019-05-20 Avdelningen för ekonomi och styrning Hantverkargatan 2F 11221 Stockholm Telefon 076 123 38 44 tanja.van.de.meulebrouck@stockholm.se stockholm.se

Läs mer

THORILDSPLANS GYMNASIUM - UTREDNINGSHANDLING BESKRIVNING AV MARK

THORILDSPLANS GYMNASIUM - UTREDNINGSHANDLING BESKRIVNING AV MARK BESKRIVANDE TEXT UPPDRAG HJALMAR SÖDERBERGS VÄG HUS F HUS G (IDROTTSSAL) 1. FÖRSLAG PLACERING IDROTT UTOMHUS 2. SKOLGÅRD PÅ BJÄLKLAG Uppdrag: En ny skolgård på bjälklag, förslag på placering till idrott

Läs mer

r har. till olika utrymmen

r har. till olika utrymmen RÅDGIVANDE REFERENS Lås och Bakgrund I förskolan behövs olika typer av lås och beslag beroende på vad för funktion en lokal och dörr, innerdörr, ytterdörr eller fönsterdörrf r har. Allmän beskrivning Lås

Läs mer

DET VÅRAS FÖR ÅRETS TRÄDGÅRDAR.

DET VÅRAS FÖR ÅRETS TRÄDGÅRDAR. DET VÅRAS FÖR ÅRETS TRÄDGÅRDAR. Granit murbeklädnad Detta är en tunn naturstensplatta som används som murbeklädnad för montering på en stabil murstomme. Fronten är råkilad, medan baksidan och sidorna är

Läs mer

Grönare Stockholm - Förslag på projekt EÅV-SDN Bilaga 05

Grönare Stockholm - Förslag på projekt EÅV-SDN Bilaga 05 are Stockholm - Förslag på projekt EÅV-SDN Bilaga 05 Stadsdel Projekt Beskrivning Bandhagen Bandängen Upprustning av parken genom att b.la. byta till enhetlig möblering, förbättra belysning, laga damm,

Läs mer

RAPPORT UPPSALA KOMMUN SKOLFASTIGHETER AB

RAPPORT UPPSALA KOMMUN SKOLFASTIGHETER AB RAPPORT NYA TIUNDASKOLAN uppdragsnummer 3413444102 Beskrivning av träd runt tiundaskolan samt bedömning huruvida de omfattas av biotopskydd - underlag för ansökan om biotopskyddsdispens 2015-03-26 Reviderad

Läs mer

RAINGARDENS i Munka-Ljungby. Ängelholms kommun

RAINGARDENS i Munka-Ljungby. Ängelholms kommun RAINGARDENS i Munka-Ljungby Ängelholms kommun Beskrivning och funktion för Raingardens in Munka-Ljungby (Ängelholms kommun) Området där raingardens ( regnbäddar ) etablerades år 2015 hade följande förutsättningar:

Läs mer

Mörbylånga kommun Miljö- och byggnadsförvaltningen

Mörbylånga kommun Miljö- och byggnadsförvaltningen FÄRJESTADENS HANDELSOMRÅDE GESTALTNINGSPROGRAM Bilaga till detaljplan för del av Algutsrum 20:10 Brofästet, östra delen. Dnr 06/67, 2009-05-08 Mörbylånga kommun Miljö- och byggnadsförvaltningen INNEHÅLL

Läs mer

Monteringsanvisning Publicus cykeltak

Monteringsanvisning Publicus cykeltak Publicus cykeltak levereras som ensidig lösning eller dubbel. Vid dubbel lösning sätts två ensidiga moduler mot varandra och kopplas samman med mellantak, eller rygg mot rygg Måsvinge med takrännesystem.

Läs mer

NOSTALIT. Antal/ Dimension Tjocklek Klass Vikt/st m 2 Övrigt

NOSTALIT. Antal/ Dimension Tjocklek Klass Vikt/st m 2 Övrigt N O S T A L I T NOSTALIT NOSTALIT En slingrande kärleksstig till bersån eller en vacker stenläggning vid den runda poolen? Nostalit är en unik marksten även anpassad för cirkelläggning och radier. Med

Läs mer

Grönlandsparken. Analys och Förslag

Grönlandsparken. Analys och Förslag Grönlandsparken Analys och Förslag 20170118 Grönlandsparken ligger mitt i Kista arbetsområde och är den enda park som finns i området. Omdaningen av kv Hekla med ny- och tillbyggnad av kontor och bostäder

Läs mer

GRÄVNINGSBESTÄMMELSER FÖR ALLMÄN PLATS I HÖÖRS KOMMUN

GRÄVNINGSBESTÄMMELSER FÖR ALLMÄN PLATS I HÖÖRS KOMMUN 1 (12) GRÄVNINGSBESTÄMMELSER FÖR ALLMÄN PLATS I HÖÖRS KOMMUN Antagna av tekniska nämnden 2015-01-19 Höörs kommun: Samhällsbyggnadssektor Box 53 243 21 Höör Besöksadress: Södergatan 28 Höör Tel: 0413-280

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Ett pedagogiskt uterum

Ett pedagogiskt uterum 2017.11.08 Regnbågens förskola Lund Gröna skolgårdar-projektet Ett pedagogiskt uterum Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt

Läs mer

Bilaga 3 Råd och rekommendationer för avfallsutrymmen och transportvägar

Bilaga 3 Råd och rekommendationer för avfallsutrymmen och transportvägar Bilaga 3 Råd och rekommendationer för avfallsutrymmen och transportvägar Dessa råd och rekommendationer ingår i den lokala renhållningsordningen. De är sammanställda för att vara till hjälp vid planering

Läs mer

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder eller Vanliga brister och Saker att tänka på I detta dokument har vi försökt att notera ner vanliga brister och saker att tänka, som vi har upptäckt vid genomförda handikappinventeringar

Läs mer