Välfärd och utveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välfärd och utveckling"

Transkript

1 KORTVERSION VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS BUDGET 2014 Välfärd och utveckling

2 BUDGET 2014 KORTVERSION Vi investerar för välfärd och utveckling Budget Tack vare god balans i ekonomin kan Västra Götalandsregionen genomföra en rad viktiga investeringar för välfärd och utveckling de närmaste åren. Detta trots att arbetslösheten i Västra Götaland fortsätter att ligga på en hög nivå och att färre därför kan vara med och betala skatt. Att fler får jobb är en av de viktigaste förutsättningarna för att vi ska kunna uppnå vår vision ett gott liv för alla som bor och lever i Västra Götaland. Här är några av de viktigaste punkterna i Västra Götalands regionens budget 2014: Under 2014 satsar vi totalt 1,3 miljarder kronor på hälso- och sjukvården. Pengarna ska bland annat användas för att korta kötider, förbättra sjukhusens ekonomi, stärka närsjukvården och utöka den fria tandvården för yngre. Vi ska erbjuda invånarna en god, jämställd och jämlik hälso- och sjukvård. Vårt mål är att ha Sveriges bästa hälsooch sjuk vård senast år Vi fortsätter att bygga ut kollektivtrafiken. Bättre kommunikationer ger kortare restider och ökad rörlighet, vilket skapar förutsättningar för en geografiskt större arbetsmarknad. Dessutom minskar påverkan på hälsa och miljö. Tillsammans med de gröna näringarna har transporterna en nyckelroll i vårt arbete för ett klimatsmart och hållbart Västra Götaland. Vi gör en särskild kraftsamling för att få fler unga i jobb, samtidigt som vi stimulerar utbildning, regional utveckling och forskning. Genom ytterligare satsningar på kulturen, inte minst för barn och unga, ska vi göra Västra Götaland till en attraktivare plats att leva och bo på. För att kunna erbjuda en hög kvalitet i våra verksamheter måste vi lyckas att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare. Det gör vi bland annat genom att erbjuda kompetensutveckling, en god arbetsmiljö och bra anställningsvillkor. Gert-Inge Andersson Birgitta Losman Sören Kviberg Socialdemokraterna Miljöpartiet Vänsterpartiet Det här är en kort version av årets budget. Vill du veta mer kan du läsa den kompletta budgeten för 2014 på Budgeten beslutades av Västra Götalandsregionens regionfullmäktige 11 juni 2013.

3 BUDGET 2014 KORTVERSION HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Hälso- och sjukvård Kortare vårdköer, bättre bemötande och fri tandvård till och med 25 års ålder Alla invånare i Västra Götaland har rätt till en god hälso- och sjukvård. Den ska ges efter patienternas behov och finansieras solidariskt. Västra Götalandsregionens mål är att erbjuda Sveriges bästa hälsooch sjukvård senast Under 2014 satsar vi totalt 1,3 miljarder på hälso- och sjukvården. Ett bra bemötande. Alla som kommer i kontakt med vården ska bli lyssnade till, bli förstådda och kunna förstå. Patienten ska vara delaktig i sin vård och löpande få korrekt information. Under 2014 inför vi bland annat serviceguider i alla verksamheter som stöd för personer med funktionshinder. 3 Större fokus på jämlikhet och jämställdhet. Vi accepterar inte ojämlikhet och omotiverade skillnader i vården fokuserar vi bland annat extra mycket på att minska skillnader mellan män och kvinnor inom hjärtsjukvården och strokesjukvården. Kötiderna kortas. Vi satsar 200 miljoner kronor på att minska kötiderna i vården och att göra det lättare för patienterna att snabbt nå rätt vårdgivare. Till exempel utvecklas IT-tjänster som Mina vårdkontakter och 1177.se med nya tjänster. Vård närmare hemmet. Fler patienter med stort behov av vård ska kunna få specialistsjukvård i eller närmare hemmet. Fortsatt satsning på unga. För att möta behoven hos barn och ungdomar utökar vi den fria tandvården till och med 24 års ålder 2014 och 25 års ålder Den som är 16 år eller yngre kan få bidrag till glasögon. Hälso- och sjukvården ska vara lättillgänglig och ges på jämlika och jämställda villkor.

4 BUDGET 2014 KORTVERSION ARBETE OCH UTBILDNING Fler unga i arbete, mer resurser till utbildning och ett breddat näringsliv Den nuvarande höga arbetslösheten i Västra Götaland är ett av de största hoten mot utveckling och välfärd. Därför kraftsamlar vi för att få fler ungdomar i arbete. Samtidigt fortsätter vi att också stimulera utbildning och utveckling inom näringar som kan ge fler jobb på sikt. Fler unga i arbete. Under 2014 satsar vi fem miljoner kronor i direkta åtgärder för att motverka ungdomsarbetslösheten. Vi dubblerar antalet praktikplatser för ungdomar i Västra Götalandsregionen från 500 till 1000 stycken. Breddat näringsliv. Vi fortsätter att stimulera utvecklingen av ett bredare och långsiktigt hållbart näringsliv. Vi satsar särskilt på vetenskap om liv och hälsa (Life Science), hållbar livsmedelsproduktion, hållbar energi och hållbara transporter. Utbildning i hela Västra Götaland. Att medborgarna har möjlighet till en god utbildning är en förutsättning för att Västra Götaland ska kunna fortsätta att utvecklas. Det gäller alla delar av regionen. Under 2014 satsar vi därför särskilt på naturbruksgymnasier, folkhögskolor och Stenebyskolan i Dalsland. Forskning i framkant. Västra Götalandsregionen bedriver inte bara forskning i egen regi utan stödjer och samordnar också olika forskningsprogram med andra deltagare. Det arbetet går nu vidare med fokus på bland annat förnybar energi, energieffektivisering och transporter. Arbete och utbildning 4 Möjligheter till ett fortsatt framgångsrikt Västra Götaland är beroende av att människor kan försörja sig.

5 BUDGET 2014 KORTVERSION KOLLEKTIVTRAFIK OCH INFRASTRUKTUR Kollektivtrafiken byggs ut, förbindelserna mellan stad och land förbättras Väl fungerande infrastruktur och utbyggd kollektivtrafik är både en viktig service för medborgarna och en förutsättning för hållbara och effektiva transporter. Med kortare restider blir det också möjligt för fler att arbeta och studera längre från hemmet. Att fördubbla resandet med kollektivtrafiken fram till 2025 (jämfört med 2006) är ett av de viktigaste målen i Västra Götalandsregionens trafikförsörjningsprogram för framtiden. Kollektivtrafiken byggs ut. Under 2014 satsar vi 250 miljoner kronor på att fortsätta bygga ut kollektivtrafiken. Vi sätter också av resurser för att köpa nya spårvagnar till Göteborg. Fler kan ta tåget. Järnvägen ger förutsättningar för klimatsmarta och effektiva transporter av både gods och passagerare. Vårt mål är att tågresandet ska tredubblas fram till Binder ihop land och stad. Genom att komplettera den ordinarie linjetrafiken med anropsstyrd trafik och närtrafik kan vi förbättra möjligheterna att åka kollektivt på landsbygden och i skärgården. Kollektivtrafik och infrastruktur 5 Pendeltrafik till Norge. För att underlätta arbetspendlingen till och från Norge, satsas 10 miljoner kronor under 2014 på att utveckla tågförbindelserna Göteborg Dalsland Halden. En väl utbyggd och fungerande kollektivtrafik underlättar för invånarna i Västra Götaland att studera, arbeta och nå kultur- och fritidsaktiviteter.

6 BUDGET 2014 KORTVERSION MILJÖ OCH KLIMAT Klimatsmart energi, hållbar konsumtion och biologisk mångfald Att minska påverkan på klimat, miljö och hälsa är en grundläggande förutsättning för en hållbar utveckling. I Västra Götalandsregionen arbetar vi därför aktivt med miljöfrågorna både inom den egen organisationen och i samarbeten på regional, nationell och internationell nivå. Minskat beroende av fossila bränslen. Västra Götaland ska vara oberoende av fossila bränslen som olja och bensin Under 2014 intensi fierar vi arbetet med att hitta vägar för att nå målet. Hållbar konsumtion. Vi avsätter resurser för att driva på utvecklingen i riktning mot hållbar konsumtion och resursanvändning. Göteborgs botaniska trädgård gör ett viktigt arbete för att säkerställa den biologiska mångfalden. Under 2014 satsar vi extra resurser för att ta fram en plan som visar hur verksamheten kan utvecklas långsiktigt. Miljö och klimat 6 Västra Götalandsregionen går före i miljöarbetet. Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara fossilfria redan Därför energieffektiviserar vi fastigheter, bygger ut solenergianläggningar, stödjer satsningar på biogas och utvecklar kollektivtrafiken och andra hållbara transporter. Klimatet är en ödesfråga för framtiden och Västra Götalandsregionen tar stort ansvar för att det är möjligt att leva, verka och resa klimatsmart här.

7 BUDGET 2014 KORTVERSION KULTUR Ökat fokus på barn och unga, mer resurser till våra största scener Kultur 7 Hela Västra Götaland ska ha ett levande och inspirerande kulturliv där alla medborgare ska kunna delta. Att stärka barn- och ungdomskulturen är särskilt viktigt. Ett rikt kulturliv med både bredd och spets är en ovärderlig tillgång som inte bara gynnar oss som redan bor här, utan också gör det mer attraktivt för andra att resa eller flytta hit. Fokus på barn och unga. Målet är att fler barn och unga ska delta i de kulturverksamheter som Västra Götalandsregionen stödjer. Kultur med spets och konstnärlig kvalitet. Under 2014 och 2015 satsar vi särskilt på Göteborgs Symfoniker, Göteborgsoperan och Film i Väst. Genom att säkerställa en fortsatt hög konstnärlig kvalitet vid våra kulturverksamheter förstärker vi Västra Götalandsregionens varumärke och attraktionskraft. Modern teknologi och interaktivitet. Med teknikens hjälp ska Västra Götalandsregionen ge möjligheter att skapa och ta del av kultur även för den som inte har nära till kulturutbudet. Västra Götalandsregionen ska bidra till ett kulturliv med möjlighet för alla medborgare att delta.

8 BUDGET 2014 KORTVERSION MEDARBETARE Goda arbetsvillkor, kompetensutveckling, mångfald och jämlikhet Västra Götalandsregionen är en av landets största arbets givare. För att kunna erbjuda hög kvalitet måste Västra Götalandsregionen vara en attraktiv arbetsgivare med förmåga att locka till sig kompetenta medarbetare. också viktigt att ta vara på kunskap från medarbetare med utländsk bakgrund och att skapa bättre möjligheter för personer med funktionsnedsättning att få jobb i Västra Götalandsregionen. Medarbetare 8 Goda arbetsvillkor. Alla medarbetare ska ha goda arbetsvillkor och bra arbetsmiljö, ett tydligt ledarskap och möjlighet till inflytande och utveckling i arbetet. Specialisering och kompetensutveckling. Under 2013 påbörjades arbetet med betald specialistutbildning av sjuksköterskor. Jämställdhet och mångfald. Vi eftersträvar mångfald, jämställdhet och en jämnare könsfördelning på alla arbetsplatser. Västra Götalandsregionen ska vara ett föredöme när det gäller att erbjuda medarbetarna möjlighet att förena arbete och föräldraskap. Det är Hälsofrämjande arbetsplatser. Arbetet med hälsofrämjande arbetsplatser ska fortsätta. Medarbetarnas hälsa är en av de viktigaste delarna i vårdens utveckling. Heltid och tillsvidareanställning. Heltid ska vara normen för anställning inom Västra Götalandsregionen. Deltid ska vara en möjlighet för den som vill. Många av våra medarbetare har fortfarande tillfälliga anställningar eller vikariat. Det ska förändras. Målet är att allt fler ska få en tillsvidareanställning. Vi ska också arbeta för att minimera behovet av inhyrd personal. Västra Götalandsregionen erbjuder meningsfulla arbeten med högt kunskapsinnehåll som har stor betydelse för invånarnas möjligheter att leva ett gott liv.

9 BUDGET 2014 KORTVERSION EKONOMI Så här fördelas pengarna Invånarna i Västra Götaland betalar 11,13 kr av varje intjänad hundralapp i skatt till Västra Götalandsregionen. Så här fördelas pengarna. Fördelningen av skatten 2013 (11,13 kr) Intäkter 2012 (totalt miljoner kr) Kostnader 2012 (totalt miljoner kr) Ekonomi 9 Regiongemensam verksamhet 0,34 kr Kollektivtrafik 0,94 kr Regional utveckling 0,49 kr Hälso- och sjukvård 9,37 kr Utjämning och generella stadsbidrag 16% (8 240 mnkr) Patientintäkter och biljettintäkter 8% (4 037 mnkr) Övriga intäkter 5% (2 356 mnkr) Stadsbidrag specialdestinerade 4% (1 860 mnkr) Såld vård m m 3% (1 418 mnkr) Försäljning av övriga tjänster och material 2% (1 099 mnkr) Finansiella intäkter 0% (184 mnkr) Skatteintäkter 62% ( mnkr) Läkemedel 9% (4 350 mnkr) Övriga kostnader 9% (4 645 mnkr) Verksamhetsanknutna tjänster 2% (862 mnkr) Köpt vård 7% (3 328 mnkr) Trafikkostnader 11% (5 435 mnkr) Material och varor 6% (2 919 mnkr) Bidrag 2% (1 215 mnkr) Avskrivningar 3% (1 542 mnkr) Bemanningsföretag 1% (511 mnkr) Finansiella kostnader 1% (519 mnkr) Personalkostnader 49% ( mnkr)

10 BUDGET 2014 KORTVERSION Västra Götalandsregionen är en av Sveriges största arbetsgivare. Vi ansvarar för att det finns tillgång till en bra sjukvård och skapar förutsättningar för en god hälsa hos invånarna i Västra Götaland. Våra andra uppdrag är att främja kulturlivet, erbjuda en väl fungerande kollektivtrafik och arbeta för hållbar tillväxt och utveckling i Västra Götaland. Vi gör det i nära samarbete med företag, organisationer, kommuner, högskolor, universitet och statliga myndigheter. På hittar du den kompletta budgeten för 2014 och den här korta versionen. Västra Götalandsregionen Regionens Hus Vänersborg Tel: Omslag: Foto: Sergio Joselovsky. Sid 3: Foto Sergio Joselovsky. Sid 4: Foto: Göran Olofsson. Sid 5: Foto: Stina Olsson. Sid 6: Stina Olsson. Sid 7: Foto: Ingemar Jernberg. Sid 8: Foto: Sergio Joselov

Sju punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2015-18

Sju punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2015-18 Sju punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2015-18 FAKTA: Idag går 400 000 människor arbetslösa i Sverige och 75 000 i Västra Götaland. Ungdomsarbetslösheten

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

ÅR KOMMUN! TERNA I HAGFORS 2014 HAGFORS V MODERA

ÅR KOMMUN! TERNA I HAGFORS 2014 HAGFORS V MODERA HAGFORS VÅR KOMMUN! MODERATERNA I HAGFORS 2014 Hagfors ska vara en kommun som erbjuder alla innevånare trygghet och god service. En kommun som det är en glädje att leva i. Ekonomin Kommunens ekonomi är

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS. Vi vill att Strängnäs ska bli en bättre kommun för alla. Oavsett bakgrund

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 1 Vision och övergripande mål är ett av kommunens viktigaste politiska dokument. Här uttrycks den politiska viljan, utöver vad som stadgas i lag och förordning.

Läs mer

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt.

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. I sagolika Sunne 2025 ser vi människors olikheter som en tillgång. Här finns en rikedom av språk, smaker, dofter och erfarenheter.

Läs mer

Kommunalt program för Miljöpartiet de gröna i Ydre

Kommunalt program för Miljöpartiet de gröna i Ydre Kommunalt program för Miljöpartiet de gröna i Ydre 2014 Vår politik baseras på tre solidariteter: solidaritet med kommande generationer solidaritet med världens alla människor solidaritet med djur, natur

Läs mer

Kommunstyrelsens verksamhetsplan och internbudget 2016. -Kommunledningskontoret -Strategiskt stöd 2016-03-03

Kommunstyrelsens verksamhetsplan och internbudget 2016. -Kommunledningskontoret -Strategiskt stöd 2016-03-03 Kommunstyrelsens verksamhetsplan och internbudget 2016 -Kommunledningskontoret -Strategiskt stöd 2016-03-03 2 Mål Kommunövergripande prioriterade mål Piteå ska år 2020 ha 43 000 invånare Piteå ska präglas

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 1. Programmets roll i styrkedjan Kommunfullmäktige har fastställt hur kommunens styrkedja

Läs mer

Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig.

Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig. Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig. Våra äldres tänder är fantastiska! Svensk tandvård är fantastisk i sitt arbete med förebyggande åtgärder, vilket har lett till att andelen äldre

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att alla ska få möjlighet att delta i kulturlivet, i enlighet med

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De tolv år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga

februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga PM Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga Februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga Inledning Under hösten

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Budgetpropositionen 2013 - Stora satsningar för ökad hållbarhet

Budgetpropositionen 2013 - Stora satsningar för ökad hållbarhet Budgetpropositionen 2013 - Stora satsningar för ökad hållbarhet Anna-Karin Hatt på Riksdagsgruppen den 25 september 2012 8 satsningar för ökad hållbarhet: 1. Stor permanent satsning på energiforskning

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Integration och tillväxt

Integration och tillväxt Integration och tillväxt 13 maj 2016 Om Stockholms län Över 90 procent är nöjda med det liv de lever Över 90 procent trivs med både sitt arbete och sitt boende Länet utgör 2 procent av rikets yta, men

Läs mer

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Antal inbjudna 59 68 63 1 386 (Alla anställda som arbetat inom kommunen i tre månader.) Antal svar 61 58 1 150 Svarsfrekvens

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

UPPDRAG TILL GÖTEBORGS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014

UPPDRAG TILL GÖTEBORGS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL GÖTEBORGS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Välfärd och utveckling

Välfärd och utveckling Välfärd och utveckling Västra Götalandsregionens budget 2014 Innehåll Inledning 9 Västra Götalandsregionen Budget 2014 Inledning Förord 2 Så här läser du budgeten 5 Vision Västra Götaland Det goda livet

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor Policy för delaktighet på lika villkor Innehåll Innehåll... 2 Begrepp... 2 Inledning... 3 Askersunds kommuns ledord... 4 Vi ska vara tillgängliga för alla... 4 Bristande tillgänglighet som grund för diskriminering...

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Management och hälsa med hjärna och hjärta. HealthSCORE 2.0. verktyget för den hälsofrämjande arbetsplatsen. på individ-, arbetsgrupps- & Ledningsnivå

Management och hälsa med hjärna och hjärta. HealthSCORE 2.0. verktyget för den hälsofrämjande arbetsplatsen. på individ-, arbetsgrupps- & Ledningsnivå Management och hälsa med hjärna och hjärta. HealthSCORE 2.0 verktyget för den hälsofrämjande arbetsplatsen. på individ-, arbetsgrupps- & Ledningsnivå Management och hälsa med resultat som syns på sista

Läs mer

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan Bulltofta förskola Lokal Arbetsplan Lokal arbetsplan Vår förskola Bulltofta förskola är en enavdelningsförskola på Kirseberg. Förskolan ligger mitt emot Bulltoftaskolan och har närhet till bland annat

Läs mer

Lågt socialt deltagande 70-74 75-79 65-69. Ålder

Lågt socialt deltagande 70-74 75-79 65-69. Ålder Sociala relationer Personer med täta sociala relationer, eller starka band till familj eller omgivning lever längre och har bättre hälsa samt en ökad förmåga att återhämta sig från sjukdom än socialt isolerade

Läs mer

Förutsättningar för. Några Småland av våra och förutsättningar

Förutsättningar för. Några Småland av våra och förutsättningar The success of Småland, Blekinge and Öland is representing something of a paradox.. Förutsättningar för Några Småland av våra och förutsättningar Blekinge 1.0% population growth 1991-2009 population density

Läs mer

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län Arbetsmaterial enbart för diskussion Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län 3 november 2014 Sidan 2 Arbetsmaterial Framtidsplan för enbart hälso- och för diskussion sjukvården Stockholms län växer

Läs mer

Promenadstaden. The City of Stockholm. Niklas Svensson, Stadsbyggnadsstrateg

Promenadstaden. The City of Stockholm. Niklas Svensson, Stadsbyggnadsstrateg Promenadstaden The City of Stockholm Niklas Svensson, Stadsbyggnadsstrateg 2011-10-10 3 www.stockholm.se/oversiktsplan 2011-10-10 2011-10-10 4 www.stockholm.se/oversiktsplan 2011-10-10 5 www.stockholm.se/oversiktsplan

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Barn- och familjeplan 2011 2014

Barn- och familjeplan 2011 2014 Barn- och familjeplan 2011 2014 för Barn och Familj i Eslövs kommun Inledning Enligt den nya skollagen ska varje huvudman systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Motsvarande

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KS 2015:743 2015-12-07 Kerstin Alksten Kommunledningskontoret 1 Kommunala tillgänglighetsrådets verksamhet Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet

Läs mer

Interreg Sverige-Norge 2014-2020. Maud Nässén 2016 09 02 Västsvensk EU konferens Tylösand

Interreg Sverige-Norge 2014-2020. Maud Nässén 2016 09 02 Västsvensk EU konferens Tylösand Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Maud Nässén 2016 09 02 Västsvensk EU konferens Tylösand Innehåll Interreg Sverige-Norge programmet -en del av EU:s 2020 strategi Om programmet Tematiska mål Exempel på

Läs mer

Uthållig tillväxt i Göteborgsregionen

Uthållig tillväxt i Göteborgsregionen Uthållig tillväxt i Göteborgsregionen Bo Aronsson planeringschef Göteborgsregionens kommunalförbund Stadsmuseet 6 december 2007 Göteborgsregionens kommunalförbund: Satsningar på infrastrukturen i Västra

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Fristående brobyggare

Fristående brobyggare Välkommen till IVA Fristående brobyggare IVA är en fristående arena för kunskapsutbyte. Genom att initiera och stimulera kontakter mellan olika kompetensområden och över nationsgränser fungerar IVA som

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖANSVAR Initiativet för Miljöansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera i flera

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2010

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2010 Utvecklingsförvaltningen Arbetscentrum Enhetsplan 2010 2 Enhetsplan för Arbetscentrum 2010 Syfte Syfte på nämndnivå: Med hjälp av olika utbildningar, sysselsättningsåtgärder och effektiva insatser ge kunskaper,

Läs mer

Lägre kostnader och bättre hälsa samtidigt är det möjligt?

Lägre kostnader och bättre hälsa samtidigt är det möjligt? Lägre kostnader och bättre hälsa samtidigt är det möjligt? Anita Linell 26 april 2012 2012-06-27 Sid 1 Syfte med presentationen Årliga kostnader för ohälsa i Sverige Visa fyra exempel med beräkningar -

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplanen för 2016 utgår från de beslut till verksamhetsinriktning och budget som kongressen antog vid 2014 års kongress. Den nya verksamhetsinriktningen sträcker sig fram

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2690. Stärkt koppling mellan skola och näringsliv. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering.

Motion till riksdagen 2015/16:2690. Stärkt koppling mellan skola och näringsliv. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2690 av Andreas Carlson (KD) Stärkt koppling mellan skola och näringsliv Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun Ungdomspolitisk strategi Unga är inte en grupp som är skild från den övriga befolkningen, och inte heller mer problemtyngd än andra åldersgrupper. Däremot är unga generellt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete januari 2016 Segeltorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattning av Segeltorpsskolans kvalitetsredovisning Segeltorpsskolan växer för varje år och närmar sig

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Det började med ädelreformen 1992

Det började med ädelreformen 1992 Det började med ädelreformen 1992 Genom den s k Ädelreformen gavs kommunerna ett samlat ansvar för äldre- och handikappomsorgen och dessutom ett betalningsansvar för utskrivningsklara patienter. Kommunens

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Verksamhetsplan för. Ronneby Kunskapskälla 2016/17

Verksamhetsplan för. Ronneby Kunskapskälla 2016/17 Verksamhetsplan för Ronneby Kunskapskälla 2016/17 1 Inledning Ronneby Kunskapskälla förkortas i dokumentet RKK. RKK är namnet på det kommunala lärcentret i Ronneby kommun. RKK bildar tillsammans med Cela

Läs mer

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv?

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv? Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vad tror svenskarna kommer att definiera framtidens arbete och liv? Hur kommer arbetslivet och privatlivet förändras de kommande 15 åren?

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom torsdag den 7 april 06 Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher SEB har under perioden december 05 - februari 06 låtit Sifo/Research International

Läs mer

GRUMS DEN VÄLKOMNANDE KOMMUNEN!

GRUMS DEN VÄLKOMNANDE KOMMUNEN! GRUMS DEN VÄLKOMNANDE KOMMUNEN! MODERATERNA I GRUMS 2014 Grumsmoderaterna vill göra Grums till en ännu bättre kommun att leva och verka i Vi vill ta ansvar för de åtaganden en kommun har och erbjuda trygghet

Läs mer

Malmö sjukhusområde i staden. Christina Fröjd, Region Skåne April 2016

Malmö sjukhusområde i staden. Christina Fröjd, Region Skåne April 2016 Malmö sjukhusområde i staden Christina Fröjd, Region Skåne April 2016 Framtidens vård Ökande befolkning i vår region Äldre, barn Digitala lösningar Diagnos, behandling Vårdkontakter på nytt sätt Fler kan

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti 2011! Ohly näste till rakning Opinionen har ännu inte påverkats av de fruktansvärda händelserna i Norge denna mätperiod är dock bara en femtedel genomförd efter

Läs mer

Slutrapport 2010 Tillhåll 2 dpl 13. Väla Handelsområde Helsingborg

Slutrapport 2010 Tillhåll 2 dpl 13. Väla Handelsområde Helsingborg Slutrapport 2010 Tillhåll 2 dpl 13 Väla Handelsområde Helsingborg Innehåll Anställda Resvaneundersökning Informationskampanjer Flyttpåsar Testresenärsprojekt Besökare Alla vägar bär till Väla Årets Julklapp

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2013. Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING 2013. Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2013 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2013 Så här använde vi skattepengarna Nämndernas verksamhet och resultat Vad händer 2014? VIKTIGA HÄNDELSER 2013 Vi invigde Sannerudsskolan,

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Erfarenheter från Västra Götalandsregionen

Erfarenheter från Västra Götalandsregionen Erfarenheter från Västra Götalandsregionen Kristina Jonäng Regionråd Östersund 26 april 2016 Tre landsting blir en region 1 januari 1999 JÄMLIK VÅRD Västsverige på 80- och 90-talen Brokig struktur. Stort

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011

KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL BILLSTRÖMSKA FOLKHÖGSKOLAN 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger

Läs mer

#därförfolkpartiet. Rösta för ett ännu bättre Sverige, rösta för skolan.

#därförfolkpartiet. Rösta för ett ännu bättre Sverige, rösta för skolan. En röst på oss är en röst för högre kvalitet. Skolan måste ge barnen bästa utbildningen. Förskolan ska vara lika trygg varje dag. Man ska vara säker på att få bra vård och omsorg när man behöver. En god

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Demenshandikapp och bemötande

STUDIEHANDLEDNING. Demenshandikapp och bemötande STUDIEHANDLEDNING Demenshandikapp och bemötande Kunskap om demens är nyckeln till förståelse! Produkten kan beställas från: Nestor FoU-center, Marinens väg 30, 136 40 Handen www. nestor-foucenter.se, tel:

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 Tid: 2016-05-31 13:00-16:25 Plats: Rosensalen 51 Motion om cykelmotion Diarienummer: RJL2015/432 Beslut Nämnden för Trafik, infrastruktur

Läs mer

Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014

Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014 Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014 Innehållsförteckning 2 Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011-2014 4 Östergötland - En hälsoregion 2020 6 Strategi 8 Regional samordning kring

Läs mer

Fritidshem och skola i samspel

Fritidshem och skola i samspel Fritidshem och skola i samspel Pedagogisk plan för fritidshemmen på UTBYNÄSSKOLAN 1 Fritidshemmet är en frivillig verksamhet som ligger utanför skolans timplan. Alla som arbetar i skolan har som uppdrag

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1907 av Isabella Hökmark (M) Lag om valfrihet för alla Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Datum 2011-02-15 Bilaga 2 1(5) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Datum: Medarbetarens namn: Sektion/Avdelning: Chefens namn: 1 Material upprättat av HR 2016-03-01, dnr 241-16. Psykosocial och fysisk arbetsmiljö Arbetsmiljö

Läs mer