Remissvar angående Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. (Boverkets rapport 2014:38) Dnr: 2015 A0096

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar angående Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. (Boverkets rapport 2014:38) Dnr: 2015 A0096"

Transkript

1 LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Remissvar angående Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. (Boverkets rapport 2014:38) Dnr: 2015 A0096 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar att nedanstående yttrande utgör Luleå kommuns yttrande till Socialdepartementet. Sammanfattning av ärendet Boverkets förslag till ny lag om bostadsanpassningsbidrag innebär ett förtydligande av nuvarande lag vilket bedöms nödvändigt och bra. Även nya bestämmelser har införts vilket kommer att underlätta komunnens handläggning. Några av förslagen underlättar för medborgaren exempelvis att bostadsanpassningsbidrag får lämnas i form av åtgärder. Detta kan sannolikt uppfattas som en utökad service. Vissa förändringar medför ökade kostnader för kommunen. Miljö och byggnadsförvaltningen föreslår miljö och byggnadsnämnden besluta att nedanstående yttrande utgör Luleå kommuns yttrande till Socialdepartementet. Arbetsutskottet har föreslagit miljö och byggnadsnämnden besluta i enlighet med miljö och byggnadsförvaltningens förslag. Beslutsgång Ordföranden ställer arbetsutskottets förslag under proposition och finner att miljö och byggnadsnämnden bifaller förslaget. Synpunkter på rapportens övervägande 9.2 Bidragstagarkretsen Bra med förtydligandet att ägaren till bostaden även kan söka och motta bidrag för hushållsmedlems räkning om denne har en funktionsnedsättning.

2 LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Särskilda boendeformer ska inte längre anpassas med stöd av bostadsanpassningsbidrag Bra! Nödvändigt. Det är enligt Luleå kommuns mening en viktig princip att utgå ifrån att aktörer som bedriver verksamheter vid särskilda boendeformer även bekostar nödvändiga anpassningsåtgärder för funktionsnedsatta. Det finns ännu en osäkerhet hur dessa bostäder ska vara utrustade och vem som har ansvaret att dessa är utformade utifrån den verksamhet som bedrivs. 9.4 Fastighetsägarens medgivande Detta förslag till ändring anser vi är nödvändigt både för den sökande och för kommunen som ska bevilja bidrag. Ett beslut om bostadsanpassningsbidrag innebär i dagsläget att kommunen har prövat rätten till bidrag men inte att sökanden har tillåtelse att genomföra åtgärderna. Det blir mycket tydligare för sökanden att bidrag inte kan beviljas förrän ett medgivande erhållits från hyresvärd eller bostadsrättsförening. 9.5 Återställningsbidrag Förslaget kan innebära viss kostnadsökning för kommunen. Fördelen kan bli att fastighetsägare godkänner anpassning i större utsträckning vilket är till fördel för den som ansöker om bostadsanpassningsbidrag. Boverket föreslår att återställningsbidrag även fortsättningsvis inte ska kunna beviljas till anpassningar som kan vara till fördel för andra hyresgäster med eller utan funktionsnedsättning. Detta är bra och borde innebära viss kostnadsminskning för kommunen. Borttagande av anvisningsrätten har ingen betydelse då det i Luleå kommun har saknats möjlighet att förmedla anpassade bostäder. 9.6 Bostadsanpassningsbidrag för att anpassa och komplettera fasta funktioner Bra att det blir tydliggjort att bostadsanpassningsbidrag inte ersätter hjälpmedel i form av lösa inventarier.

3 LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 19 Dock behövs ett förtydligande i lagtexten om hur gränsdragning mellan hjälpmedelsaktörernas ansvarsområden. Detta kan ske genom att främja samarbete mellan olika aktörer då det är utbudet av hjälpmedel som blir avgörande om bostadsanpassningsbidrag ska beviljas eller inte. Ett bredare sortiment av hjälpmedel borde bli mindre kostsamt för kommunerna i sin helhet. 9.7 Bostadsanpassningsbidrag till vissa brandskyddsåtgärder Inte bra att påföra bidragssystemet med brandskyddsåtgärder. Grundprincipen för bostadsanpassningsbidrag är att bidrag kan lämnas för anpassning av bostadens fasta funktioner i och i anslutning till bostaden. Boverkets förslag att bidrag nu ska kunna lämnas för att förbättra brandsäkerheten motsäger denna princip. Luleå kommun ifrågasätter vilken fast bostadsfunktion som blir aktuell vid dessa ärenden. Riskbenägna personer är det i hela bostaden och inte bara i ett visst rum. Luleå kommun betraktar åtgärder för brandsäkerhet som en fastighetsanpassning i stället för en bostadsanpassning av funktion. Detta ska enligt vår mening administreras utanför bostadsanpassningsbidraget, exempelvis på samma vis som trygghetslarm i form av bistånd enligt Socialtjänstlagen. Produkter som kan bli aktuella i detta avseende är att betrakta som lösa inventarier, t.ex. automatiskt släcksystem med egen vattentank som tas med vid en eventuell flytt. Bostadsanpassningsbidrag kan däremot sökas för tillhörande fast installation, exempelvis el. Luleå kommun ifrågasätter hur behovet ska intygas och av vem. Kopplingen mellan åtgärd och funktionsnedsättning vid granskning av inkomna intyg kommer med största sannolikhet att bli mycket svårbedömd vid prövning av rätten till bidrag. I texten för övervägandet i förslaget anser Boverket att vid prövningen av ansökan får kommunerna göra en samlad bedömning utifrån den utredningen som styrker funktionsnedsättningen och den övriga utredning som finns om det särskilda riskbeteendet. Enligt Luleå kommuns mening förefaller det nästan omöjligt för intygsgivare och handläggare att bedöma om en person har särskilt riskbeteende och vad som utgör ett särskilt riskbeteende. Ändringen kommer sannolikt att innebära extra utredningsarbete för intygsgivare och handläggare och kan därför komma att bedömas oerhört olika i kommunerna beroende av var man bor i landet.

4 LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 20 Förslaget gynnar den enskilde som ska kunna få en säkrare bostad genom släcksystem, brandvarnare och andra produkter via kommunen, men att detta ska enligt nämnden administreras utanför bostadsanpassningsbidraget. 9.8 Bostadsanpassningsbidrag för att värna integriteten Förslaget kommer enligt Luleå kommun att innebära betydande kostnadsökningar för kommunen då bidrag ska kunna beviljas för exempelvis inrättande av pentry för personlig assistent, iordningställa rum, avskildbarhet med sovplats för vårdtagare och assistent. Förslaget kommer sannolikt att leda till ökade kostnader för t.ex. tillbyggnader av bostäder. Det bör poängteras att det i lagen måste tydliggöras att anpassningsbidrag inte ska tillgodose arbetsmiljöfrågor för personliga assistenter. Gränsen mellan integritet och arbetsmiljö blir svår att identifiera. För den enskilde är förslaget bra. 9.9 Bestämmelsen om väsentligen andra orsaker preciseras Mot bakgrund av nuvarande brister i kontrollsystemet enl. PBL och svårigheter om efterlevnad av byggreglerna, befarar nämnden att förslaget inte bidrar till att ökat ansvarstagande från byggherrar och fastighetsägare. Det kan inte uteslutas att fel och brister som har uppkommit vid om och nybyggnation trots förslaget ändå i efterhand får korrigeras via anpassningsåtgärder. Installation av dörrautomatik eller andra tillgänglighetsåtgärder är exempel på ofta förekommande underlåtelser. Luleå kommun befarar att förslagets nuvarande utformning kan medverka till drastiskt ökade kostnader för åtgärder och anser att bestämmelserna tydligt bör reglera byggherrars/fastighetsägares ansvar. Förslaget är bra för den enskilde som i dagens system kan hamna i kläm och därför blir utan anpassning när byggherren inte har efterlevt byggregler och bostadsanpassningen därefter inte får bevilja bidrag med detta som grund Bostadanpassningsbidrag vid byte av bostad Förslaget att sammanföra 8 och 9 till en gemensam paragraf är bra. Bra med förtydligandet vilka åtgärder som beror på att nya bostaden är uppenbart olämplig.

5 LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 21 Luleå kommun delar Boverkets uppfattning i författningskommenteraren under 9 om att det blir en tydlighet i lagtexten som tidigare har saknats och därför ger en vägledning i handläggningen av dessa ärenden. Förslaget medför ökade kostnader för kommunerna då bidrag i större utsträckning än vid nuvarande lagstiftning kan lämnas. För den enskilde innebär förslaget en större valmöjlighet att välja bostad och att i förväg kunna förutse möjligheten att få bidrag vid bostadsbyte Bostadsanpassningsbidrag för reparationer Bra med förtydligande. Bidrag bör däremot inte utgå för reperationer av lösa inventarier Bostadsanpassningsbidrag genom ett särskilt åtagande från kommunen att låta utföra åtgärder Bra att möjligheten ges för kommunerna att arbeta utifrån detta sätt, speciellt vid enklare, mindre och brådskande ärenden. Luleå kommun bedömer att detta förslag tydliggör rollfördelningen gentemot sökanden och entreprenörerna m.fl. Förslaget kan, om kommunen är beställare, innebära minskade kostnader då offentlig upphandling tillämpas. För sökanden blir det förslaget en utökad service och förenkling av ärendet Återanvändning av produkter som tidigare finansierats med stöd av bostadsanpassningsbidrag Bra att det blir tillåtet enligt lag att återanvända produkter. I Luleå återanvänds i dagsläget ramper, spisvakter, spol och tork toasitsar, hissar och handsändare till dörrautomatiker. Bostadsanpassningsbidrag beviljas även till sökande för service och reparation av dessa produkter. Vi anser att det även ska vara frivilligt för kommunen att återta en produkt. Bedömning av beslut om återtagande ska ligga på kommunerna.

6 LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Möjlighet för fastighetsägare att överta bostadsanpassningsbidrag Mycket bra förslag då exempelvis dörrautomatiker och hissar i allmänna utrymmen såsom trapphus kan ha många brukare utöver den person som har fått åtgärden beviljad med bostadsanpassningsbidrag. Ansvarsfrågan tydliggörs genom att fastighetsägaren står som ägare av anpassningen. Hyresvärden/fastighetsägare kommer därigenom att stå för reparation och service. Dessutom är det en klar fördel att dessa åtgärder permanentas i fastigheten och kan användas av andra funktionsnedsatta Övriga frågor; en ny lag om bostadsanpassningsbidrag, handläggningsbestämmelser, m.m. Bra och angeläget att införa handläggningsbestämmelser vilket kommer att hjälpa handläggarna att besluta i bostadsanpassningsärenden. Luleå kommun anser att införandet kommer att undanröja de brister som finns i hantering av bidragsystemet och hjälpa kommunerna att uppnå en rättvis och likställd bedömning. Ny lag om bostadsanpassning är nödvändig och att den anpassas till moderna förutsättningar och normer i samhället. Beslutet skickas till s.registrator@regeringskansliet.se och s.fst@regeringskansliet.se kommunledningsförvaltningen@lulea.se, dnr 2015/715

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20)

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-10-17 Handläggare: Maria Ek Telefon: 08-508 14 021 Till

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06.

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Sida 32 (63) 12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att hänvisa till

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering.

Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-10-04 Handläggare: Margreth Larsen, telefon: 508 33819 Ingrid Olsson, telefon: 508 33810 Utbildningsnämnden 2010-10-21

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Sessionssalen, måndagen 14 mars 2016 kl 08.30-09.30 Beslutande ledamöter Närvarande ersättare Stig Karlsson (S), ordförande Kenneth

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-02 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Ansökan om medgivande att fullgöra

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100

Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100 Tid: 2016-05-30 kl. 13:00-16:30 Plats: Regionens hus, sal A 91 Remiss: Tolktjänst för vardagstolkning - S2016/02162/FST Diarienummer: RJL 2016/933

Läs mer

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-09-08, 222 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Yttrande till kommunstyrelsen

Revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Yttrande till kommunstyrelsen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-02-17 Handläggare Anneli Rydström Telefon: 08:508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Remiss - KS 2014/0234 Boende utanför det egna hemmet, placeringsformer för barn och unga

Remiss - KS 2014/0234 Boende utanför det egna hemmet, placeringsformer för barn och unga UTDRAG 1 (3) 80 Remiss - KS 2014/0234 Boende utanför det egna hemmet, placeringsformer för barn och unga Dnr SN 2014/0234 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2014-04-15 s yttrande över remiss daterat 2014-04-15

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2011/96/EU om ett gemensamt beskattningssystem för

Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2011/96/EU om ett gemensamt beskattningssystem för Skatteutskottets utlåtande 2013/14:SkU23 Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2011/96/EU om ett gemensamt beskattningssystem för moderbolag och dotterbolag hemmahörande

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

BRUNN 1:473, Fagerbovägen 4: Bygglov för nybyggnad av enbostadshus

BRUNN 1:473, Fagerbovägen 4: Bygglov för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2015-07-13 BYGG.2015.2827 17 Conrad Grut conrad.grut@varmdo.se 08-570 483 87 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör Tjänsteskrivelse BRUNN 1:473, Fagerbovägen 4: Bygglov för nybyggnad av enbostadshus

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Läkemedelsförmånsnämnden avslår ansökan om prishöjning inom läkemedelsförmånerna för produkten E-vimin.

Läkemedelsförmånsnämnden avslår ansökan om prishöjning inom läkemedelsförmånerna för produkten E-vimin. BESLUT 1 (5) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 2008-01-21 Vår beteckning SÖKANDE BIOPHAUSIA AB Blasieholmsgatan 2 111 48 Stockholm ÄRENDET Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Synpunkter på betänkandet Framtidens valfrihetssystem- inom socialtjänsten (SOU 2014:2)

Synpunkter på betänkandet Framtidens valfrihetssystem- inom socialtjänsten (SOU 2014:2) 2014-05-07 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Synpunkter på betänkandet Framtidens valfrihetssystem- inom socialtjänsten (SOU 2014:2) Pensionärernas Riksorganisation, PRO, har getts möjlighet att yttra

Läs mer

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Riktlinje 2014-03-12 Boendestöd Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0183 732 Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2014-03-12 Riktlinjen

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Tjänsteutlåtande Handläggare 2014-05-05 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2014:26 33041 Barnomsorg på obekväm arbetstid Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1.

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016.

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE 2016 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling av verksamheten.

Läs mer

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15).

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15). HFD 2016 ref. 52 Skäl för byte till ett offentligt biträde som den enskilde har särskilt förtroende för har ansetts föreligga när några betydande biträdeskostnader ännu inte kunnat uppstå i målet. 26 rättshjälpslagen

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2013-12-27 Handläggare Magnus Broman 08-508 465 69 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2015 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, söker stöd på grund av våld i nära relation eller vill ha hjälp

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uppdaterat 2012-06-08 ALLMÄNT RÅD (BFNAR 2000:2) 1. Detta allmänna råd gäller för näringsdrivande, icke-noterade mindre och

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Mål förvaltningsrätt

Mål förvaltningsrätt Mål förvaltningsrätt Få kunskap om de regler som styr myndighetens dagliga arbete. Vi kommer särskilt att fokusera på tjänsteanteckningar, förelägganden och bevisbördan. Juridiska verktygslådan. Förvaltningsjuridik

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2016-06-20 och förslag på riktlinjer har varit utsända.

Tjänsteskrivelse 2016-06-20 och förslag på riktlinjer har varit utsända. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-08-15 130 Riktlinjer för mobila enheter KS-2015/467 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkänna utsända riktlinjer för mobila enheter

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA Dokument nummer Sida/Sidor 1/3 Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA En anläggning av ASTA kräver en koppling till det allmänna vägnätet. Anläggningen har också en övergripande påverkan på transportsystemet

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Sammanfattning. Utgångspunkter

Sammanfattning. Utgångspunkter Sammanfattning Utgångspunkter En del av vårt uppdrag har varit att överväga om det är ändamålsenligt med en uppdelning mellan å ena sidan bestämmelserna i 15 kap. sekretesslagen om registrering av allmänna

Läs mer

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58)

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58) Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 13-405-7133 Sida 1 (5) 2013-11-11 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2013-11-28 Lättlästutredningens

Läs mer

Vilka bullervärden ska vi ha? FAH Kommunerna och Miljön 2013 Kerstin Blom Bokliden, SKL

Vilka bullervärden ska vi ha? FAH Kommunerna och Miljön 2013 Kerstin Blom Bokliden, SKL Vilka bullervärden ska vi ha? FAH Kommunerna och Miljön 2013 Kerstin Blom Bokliden, SKL Riksrevisionens rapport RiR 2009:5 Granskat om statens styrning vid planläggning och byggande av bostäder i bullerutsatta

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET

ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET 1(2) Ansökan skickas till: Motala kommun Räddningstjänst Glimmervägen 2 591 53 Motala ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET Sökande/Fastighetsägare

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för altan

Ansökan om bygglov i efterhand för altan TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-08-17 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2010BN0389 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för altan Förslag till beslut Bygglov i efterhand beviljas för

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Protokoll 1 (7) Se nästa sida. Agneta Fränngård. Magnus Alm (S) Mats Anderberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (7) Se nästa sida. Agneta Fränngård. Magnus Alm (S) Mats Anderberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (7) Plats och tid Beslutande Mackleanskolan, Stora Torggatan 13, Skurup. Samling innanför entrén., 2015-03-16, kl. 14.00 Se nästa sida. Övriga närvarande Justerade paragrafer 10-12 Justeringens

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Tillämpning av fastighetsindelningsbestämmelser. Jonas Robertsson Lantmäteriet

Tillämpning av fastighetsindelningsbestämmelser. Jonas Robertsson Lantmäteriet Tillämpning av fastighetsindelningsbestämmelser Jonas Robertsson Lantmäteriet Fastighetsindelningsbestämmelser (FIB) Ersätter fastighetsplanen - Enklare Vad kan regleras med FIB? Fastighetsindelning, servitut,

Läs mer

Ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter

Ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter ANVISNINGAR Datum Sida 1/5 Ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter Enligt 37a, förordningen (2010:1122) om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Taxa för verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Hemställan från miljö- och hälsoskyddsnämnden

Taxa för verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Hemställan från miljö- och hälsoskyddsnämnden Utlåtande 2008: RI (Dnr 307-1151/2008) Taxa för verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Hemställan från miljö- och hälsoskyddsnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

Departementspromemorian Bortom fagert tal - Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20).

Departementspromemorian Bortom fagert tal - Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20). KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-13 Handläggare: Matilda Ekström Sundberg telefon: 08-508 08 079 Thomas Levin Telefon 08-508 08 056 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas"

Svar på motion (S) om alla elevers rätt att lyckas 2015-12-10 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utredningsavdelningen 2015UTN/0507 Utbildningsnämnden Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas" Förslag till beslut Motionen avslås. Beslutsnivå

Läs mer

Förslag. Uppdatering av yrkesreglerna

Förslag. Uppdatering av yrkesreglerna Förslag Uppdatering av yrkesreglerna Förbundsstyrelsens förslag om uppdatering av yrkesreglerna Motiven till att uppdatera yrkesreglerna Den som går med i Journalistförbundet förbinder sig samtidigt att

Läs mer

Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7)

Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7) 2016-03-01 Dnr UM2016/08384/ANKA Gunnar Fröberg ambassadråd Charlotte Kämpe andre ambassadsekreterare Justiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten

Läs mer

Remissvar gällande yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Dnr: U2015/05421/GV

Remissvar gällande yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Dnr: U2015/05421/GV Till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Remissvar gällande yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Dnr: U2015/05421/GV Riksförbundet Vuxenutbildning

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Information om ärendehantering

Information om ärendehantering Information om ärendehantering Läs informationen nedan innan du fyller i blanketten handlägger bostadsklagomål med syfte att undanröja olägenheter. Det kan handla om störande buller från fläktar och restauranger,

Läs mer

Yttrande. Förslag till kommungemensamt kontaktcenter. Tekniska nämnden föreslås besluta att lämna följande yttrande:

Yttrande. Förslag till kommungemensamt kontaktcenter. Tekniska nämnden föreslås besluta att lämna följande yttrande: Malmö stad Tekniska nämnden 1 (5) Datum 2015-08-13 Adress August Palms plats 1 Diarienummer TN-2015-1197 Yttrande Till Kommunstyrelsen Förslag till kommungemensamt kontaktcenter STK 2015-473 Tekniska nämnden

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 20 juni 2016 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Jannica Jansdotter Advoca Advokatbyrå AB Sätervägen 143 776 93 Hedemora MOTPART Justitiekanslern

Läs mer

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Utlåtande 2006:175 RVII (Dnr 325-3394/2006) Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Överenskommelsen

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Kommittédirektiv. Delaktighet i EU. Dir. 2014:112. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014

Kommittédirektiv. Delaktighet i EU. Dir. 2014:112. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014 Kommittédirektiv Delaktighet i EU Dir. 2014:112 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda möjligheterna att inom ramen för EU:s nuvarande regelverk

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, kl 16:00 17:00 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Inga-Lill Björklund, socialchef,

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM40. Direktiv om åtgärder avseende tillgänglighetskrav för produkter och tjänster. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM40. Direktiv om åtgärder avseende tillgänglighetskrav för produkter och tjänster. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om åtgärder avseende tillgänglighetskrav för produkter och tjänster Socialdepartementet 2015-12-09 Dokumentbeteckning KOM (2015) 615 final Förslag till EUROPA

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Betänkande Yrkeshögskola. För yrkeskunnande i förändring (SOU 2008:29)

Betänkande Yrkeshögskola. För yrkeskunnande i förändring (SOU 2008:29) Kommunstyrelsen 2008-06-02 148 383 Arbets- och personalutskottet 2008-05-26 129 318 Dnr 08.264-61 juniks17 Betänkande Yrkeshögskola. För yrkeskunnande i förändring (SOU 2008:29) Bilaga: Sammanfattning

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2013-06-17 343-2013 Bostads AB Poseidon Box 1 424 21 ANGERED Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att Bostads

Läs mer

Riktlinjer till Handikappolitiskt handlingsprogram, avsnitten Kunskap och forskning samt Tillgänglighet

Riktlinjer till Handikappolitiskt handlingsprogram, avsnitten Kunskap och forskning samt Tillgänglighet 1 (5) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2010-06-03 Dnr Bn 2010-14 Gemensam förvaltningsadministration Dnr Ks 2010-275 Göran Andersson, 013-20 63 54 Byggnämnden Riktlinjer till Handikappolitiskt handlingsprogram,

Läs mer

Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden.

Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden. Kommunstyrelsen 2016-03-17 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2015:544 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden.

Läs mer

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206 Handläggare, telefon Sven Liljegren, 44 20 33 REMISSVAR Datum 2015-12-14 Kommunstyrelsen Diarienummer Sida 1(2) Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens

Läs mer

1.1 Kapitel 5: Överväganden och förslag om handel med läkemedel för djur

1.1 Kapitel 5: Överväganden och förslag om handel med läkemedel för djur Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se ehälsomyndigheten Sankt Eriksgatan 117 113 43 Stockholm www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552 Den 17 juni 2015 1.

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Improvement Districts i Sverige?

Improvement Districts i Sverige? UMEÅ UNIVERSITET CERUM Centrum för regionalvetenskap UMEÅ UNIVERSITY CERUM Centre for Regional Science Improvement Districts i Sverige? Internationella erfarenheter av ett verktyg för hållbar stadsutveckling

Läs mer

Ansökan från AB Svenska Spel om tillstånd enligt lotterilagen att anordna spel på värdeautomater

Ansökan från AB Svenska Spel om tillstånd enligt lotterilagen att anordna spel på värdeautomater Regeringsbeslut 2013-12-12 Finansdepartementet AB Svenska Spel Sturegatan 11 106 10 Stockholm Ansökan från AB Svenska Spel om tillstånd enligt lotterilagen att anordna spel på värdeautomater 1 bilaga Regeringens

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Personnummer. Närmast anhörig Relation

Personnummer. Närmast anhörig Relation HEMVÅRDS- FÖRVALTNINGEN Ansökan om bistånd Sökandes personuppgifter Adress Postnummer och ort Mobiltelefon Medsökande Närmast anhörig Relation Mobiltelefon g vi ansöker om Tidigare kontakt med biståndsenheten

Läs mer