Redaktionen. Anton Niklasson Layout och tryck William Danielsson General och ansvarig utgivare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redaktionen. Anton Niklasson Layout och tryck antni325@student.liu.se. William Danielsson General och ansvarig utgivare wilda168@student.liu."

Transkript

1 Vinn en ipad!

2 FutureD 2013 Att vara en D:are är något som klingar bra när man letar efter jobb i arbetsmarknadsdjungeln. Man kan vara konsult och glida runt bland företag eller sitta i ett mörkt rum och låta fingrarna glöda av alla hakparenteser men man kan även hänga på skatteverkets hemsida och ringa runt och ragga kunder åt sitt nystartade företag Orange. Vilken väg man än väljer så kommer fördelarna av att vara en D:are vara oerhört stora. Det finns en anledning till att de flesta Civilingenjörsutbildningar läser programmering och det är för att i dagens läge med den teknik som finns så är det ett krav på kunskap om hur denna teknik fungerar, och vad är då inte bättre än att bli expert på just datorer? Alla företag har ett beroende av någon med färdigheter inom data, det kan vara en hårsalong som behöver en hemsida eller ett företag som är IT-konsulter. Men på grund av alla valmöjligheter man har som en D:are så är det svårt att veta vad man vill göra och ännu svårare är det att välja vart man vill hamna. FutureD är till för att hjälpa er en bit på vägen. Istället för att ta den enkla vägen och skapa en katalog som består av företagsannonser så valde vi att intervjua gamla D:are och se hur deras väg till arbetslivet såg ut och vad fördelarna med deras arbetsgivare är. Vi intervjuade även ytterligare en person där vi ställde frågor om själva företaget för att kunna komma åt information som man som student tycker är viktigt. På så sätt ska du kunna läsa dessa texter och få en uppfattning om hur det är att jobba på de olika företagen och hitta det företag som passar just dig bäst. Vi vill även tacka Fredrik Landberg för att ha tagit sig tid och velat berätta sin story för oss. William Danielsson, FutureD-General 12/13 Redaktionen William Danielsson General och ansvarig utgivare Elias Kärnsund Texter och intervjuer Anton Niklasson Layout och tryck Christoffer Olsson Texter och intervjuer Henning Hall Texter och intervjuer

3 Tävla och vinn fina priser! Instruktioner: 1. Läs om våra trevliga företag. 2. Fyll i varje rad med hjälp av ledtrådarna här nedan. 3. Plocka ut lösenordet ur den grå kolumnen. 4. Surfa till och tävla med ditt lösenord! När du deltar är du med i utlottningen av en ipad! Vi har även flera små, men ack så mysiga, priser att dela ut! 1. Vilket företag kan man hjälpa hos Ericsson? 2. Var har Netlight kontor? 3. Vad heter de vertikala växthusen? 4. Vad är xdin en del av? 5. Var gjorde Bengt Hellman sitt examensarbete? 6. medarbetarna på attentec beskrivs som programmerings*****.

4 Alumn - Fredrik Landberg Hur var skillnaden mellan att jobba och plugga? Jag hade arbetat några år inom försvaret innan studierna så jag hade bestämt mig för att se på studierna som ett riktigt arbete. Jag upplevde att det var tydligare avslut i studierna, nu på arbetet hänger allt mer ihop. Det finns inga saker man släpper utan det hänger med hela tiden. Längre projekt kräver mer långsiktigt tänkande och det finns ingen chans till omstart. Det som är gjort är gjort. Det är en större frihet som student eftersom man bara har ansvar för sitt eget lärande. Vad gjorde du för exjobb? Jag gjorde det på FOI och det handlade om rollhantering i ledningssystem. I försvarets ledningssystem sätts åtkomsträttigheter på roller och inte personnamn. Jag hade ett förslag på en funktion där rättigheter kunde delegeras till andra personer om till exempel någon var frånvarande. Vad gjorde du efter examen? Jag gick tillbaka till försvaret och började på Helikopterflottiljen i Linköping, tanken var att jag skulle jobba med ledningssystem och IT-system till helikoptrarna. Men på grund av förseningar av helikopterleveranser blev det brist på arbetsuppgifter inom det tänkta området. Så istället fick jag uppdrag som systemutvecklingsingenjör för Helikopter 15 (Agusta 109, en mindre Italiensk helikopter). Uppdraget gick ut på att skriva Försvarsmaktens kravdokument för hur man kunde modifiera helikoptrarna. Innan jag började hade jag åkt helikopter en gång men jag kunde ingenting om dem. Examensår: 2006 Program: IT Inriktning: Säkra interaktiva datorsystem Jobbar: ProAvia

5 Efter detta fick jag mer ansvar för att utveckla hur den skulle användas. Eftersom den var nylevererad behövdes manualer och erfarenhet. Vi testade helikoptern ur användarperspektiv i rätt miljö och förutsättningar. Efter det togs manualer och bestämmelser fram för hur den skulle användas. Jag jobbade med det i ungefär tre år innan jag började på ProAvia. Hur är det att jobba på ProAvia? Nu arbetar jag som konsult på ProAvia. Jag och min kompanjon startade Linköpingskontoret för snart ett år sedan och vi är nu sex anställda och ett antal underkonsulter som arbetar inom Flyg, Ledningssystem och IT-säkerhet. Just nu gör jag uppdrag åt FMV med helikopter 15 igen, men jag gör det istället som konsult från ProAvia. Alla problem som FMV upptäcker skriver de materielfelrapporter på, det ska sedan följas upp och dokumenteras för att ta fram en lösning med tillverkaren. Jag har blivit en handläggare i teamet som har hand om helikopter 15 vilket innebär att jag stöder både utveckling och vidmakthållning av den. Vad är viktigt att tänka på när man väljer profil eller vilka kurser man ska läsa? Jag gillar projektterminen och tycker den är bra. Många har kanske svårt att förstå vad man ska ha den till just när man gör den, men den liknar väldigt mycket vad en ingenjör gör till vardags. Den ger en inblick och ett bra minne som man kan gå tillbaka till för inspiration.

6 Combitech Combitech grundades 2006 och är ett av Sveriges ledande företag inom teknik och verksamhetskonsulting och är ett dotterbolag till SAAB. Deras kunder finns i de flesta olika brancher och idag har Combitech cirka 1300 anställda och finns på ett 20-tal orter runt om i Sverige där de största är i Linköping, Stockholm och Växjö. Combitech är konsultföretaget där högteknologi hör till vardagen. Med den efterfrågan dem har så har de alltid en hög kvalitet på deras uppdrag och kunderna är ledande teknik- och industriföretag. Som tidigare nämnt är det ingen brist på intressanta projekt och i dagsläget sitter de bland annat med och utvecklar det norska nödkommunikationsnätet Nödnett och de vertikala växthusen Plantagon, två projekt som kommer ge ökad säkerthet och ett hållbarare samhälle. Grundades anställda Combitech erbjuder: Anställning Examensjobb Något Combitech satsar väldigt mycket på är deras Combitech Talent Program för unga nyanställda. Det är ett traineeprogram som sträcker sig över två år för att deras konsulter ska få god erfarenhet och yrkeskompetens på kort tid. Idag bedrivs forskning på Combitech Talent Program på Linköpings Universitet. Combitech satsar även på att de driver projekten i deras egna lokaler med egna team parallellt med att finnas på plats i kundernas verksamhet. Detta för att se till att teamen blir så kompletta som möjligt. Combitech erbjuder en stor frihet och praktiskt stöd för att kunna förena konsultrollen med en rik fritid. De är övertygade om att nyckeln till bra resultat, för den anställda men även för företaget, är att kombinera karriärer med privatlivet.

7 Elisabeth Svensson Hur såg din väg ut till företaget? Det började med att rekryteringsföretaget Framtiden AB hörde av sig till mig och ville hjälpa mig att hitta ett jobb. Detta var just när jag höll på att förbereda min framläggning för exjobbet, så det passade ju bra. Combitech var den första intervjun de skickade mig på och det klickade direkt. Jag fick gå på intervju hos 4-5 olika personer, inklusive min nuvarande kund och chef på Saab, där jag sitter på uppdrag. Sedan var det klart! Nu sitter jag som sagt ute på Saab, i Linköping Tannefors och jobbar med Gripen C/D. Hur var övergången från universitetet till arbetslivet? Nervöst i början! Jag ville lära mig allt på en gång och jag satte nog min egen ribba ganska högt. Huvudsaken är nog att man gör sitt bästa, klyschigt nog. Jag har kanske fortfarande inte riktigt vant mig vid 40-timmari-veckan-grejen ännu, men det är väldigt skönt på helger och kvällar när man bara får släppa allt. Det kunde jag inte på samma sätt i plugget. Var du engagerad under din studietid? Jag var med i D-Group 06/07 och PR-chef i styret 07/08. Har jobbat på HG som bartender i BEX. Linus Björk Hur såg din väg ut till företaget? Var på en företagskväll med Combitech och tyckte det lät som ett företag för mig och skickade in en öppen ansökan. Några månader senare, precis lagom i slutet av mitt exjobb ringde Combitech och ville att jag skulle komma på intervju.. och på den vägen är det. Vad är speciellt intressant med att jobba på företaget? Att jobba på Combitech är ju inte så intressant i sig. Combitech som arbetsgivare kan man säga är basen i mitt arbete, den som ser till att jag trivs, kompetensutvecklas och att jag sitter på ett uppdrag jag tycker är intressant. Sen så är det ju uppdraget jag sitter på som gör arbete intressant. Idag sitter jag och jobbar med nya Gripen, vilket är riktigt spännande då det händer så mycket i det projektet förtillfället. Vad har du för tips till de som studerar just nu? Sitt inte på arslet och gör ingenting.. försök att hålla er i fas med plugget.. men då ni inte pluggar engagera er i nått, träffa folk eller träna. Slösa inte bort tid framför dataspel eller i tv-soffan. Själv har jag ett förlorat halvår i onlinespelsvärlden som jag aldrig får igen. graduated: 2012; role: konsult ; Spotify Främst kläder! Android graduated: 2010; role: systemingenjör ; Bankdroid En ordentlig cykel! Android, fast hellre Windows..

8 HiQ HiQ är ett konsultbolaget som gärna sticker ut och går sin egen väg. Att våga tänka annorlunda och samtidigt lyssna på kunder och medarbetare är en viktig del för att kunna sikta högt och bli nummer ett. Genom att ta ut svängarna visar man att man skapar resultat genom att ha kul. HiQ är ett IT- och managementkonsultbolag som är specialiserat på kommunikation, mjukvaruutveckling och affärskritisk IT. För att beskriva det enkelt kan det sägas att HiQ jobbar med att förenkla människors vardag. De jobbar med tekniklösningar inom en rad olika branscher med målet att en användare eller kund ska få en enkel lösning på ett svårt problem. Det kan vara allt från arbete nära hårdvara till grafi ska användargränssnitt ANSTäLLDA KONSuLTFörETAG HiQ erbjuder: Anställning Examensjobb Flyg- och försvarsindustrin är en stor del i Linköping men även uppdrag åt statliga verk och myndigheter med simuleringsteknik åt SMHI. En stor del av verksamheten är arbete med simulatorer i olika former där de bl.a. har ett fl ygsimulatorprogram tillsammans med SAAB. Uppdragen varierar från medicinteknik till infotainment. Att vara aktiv inom många branscher ger anställda både möjlighet att specialisera sig och att testa nya områden. Att företaget styrs av värderingar innebär att du som antälld är med och formar HiQ. Hårt arbete för att få spännande uppdrag innebär att man som konsult på företaget ofta jobbar i teknikens framkant. Man får möjlighet att se nya trender och samtidigt vara med och påverka utvecklingen.

9 Bengt Hellman Vad gjorde du för examensjobb? Jag gjorde det på ett forskningsinstitut i Frankrike om bedrägerier på internet. Det var precis när phishing började komma så grundtanken var ungefär att titta på vad man gjort för bedrägerier inom telekom och jämföra med de som fanns på internet för att se om det kanske fanns några bedrägerier man gjort inom telekom som inte gjorts på internet än men som skulle komma. Hur såg din väg ut till företaget? Jag jobbade på ett annat företag i 5 år och sen kände jag att jag ville ha mer variation och samtidigt så såg jag att HiQ sökte utvecklare, specifikt C# som jag hade jobbat med. Så jag sökte och fick en bra magkänsla för företaget. Har jobbat här i två och ett halvt år nu. Vad har du för tips till de som studerar just nu? Odla intresset. Det gjorde inte jag när jag pluggade utan det har jag börjat göra sen dess. Odla intresset för ens yrke, att odla intresset för mjukvaruutveckling om det är vad man vill hålla på med. Och då kanske hitta informationskällor utanför skolan. Att hänga med och läsa bloggar, hitta events som företag anordnar och gå på dem. Helt enkelt att försöka odla ett intresse för det man vill jobba med, det gör det mycket roligare och man blir mer engagerad i sitt uppdrag. Mattias Johansson Hur var övergången från universitetet till arbetslivet? Först tyckte jag det var läskigt, när man väl skulle ut i det fria. Universitet är någon slags trygghet, man har inte ansvar mot mer än sig själv förutom i projektarbeten och så. Första uppdraget fick jag programmera JavaScript. Jag hade ju läst elektronik och analyserat kretsar i 2-3 år så jag var inte direkt inne på det. Men det gick bra och det kändes skönt när man kom in i det efter ett tag. Jag hade tillräckligt mycket grunder att stå på för att snabbt kunna lära mig. Man ska inte vara rädd för det nya, det är sällan man hamnar på något ställe där man kan allt. Det finns inte liksom. Även om man kan språket måste man lära sig företagets moduler och deras sätt att jobba. Så det är hela tiden det här att kunna lära sig nytt, det är den viktigaste biten. Vad är speciellt intressant med att jobba på HiQ? Att det finns möjlighet till att testa nya grejer. Jag är lite att jag tröttnar efter ett tag på saker. Jag vill lära mig nytt, testa saker och se mig omkring. Den möjligheten är stor här på HiQ och man har en trygghet i att vara en konsult och ha fast anställning ändå, även om man hoppar mellan uppdrag. Det är väl en stor bit, sen även att vi har schysst gemenskap här. Lite events och sånt kul vid sidan av arbetet. graduated: 2005; roles:[ utvecklare, projektledare ]; Google Reader En dator Android graduated: 2010; roles:[ utvecklare, projektledare ]; Google Maps En ny säng! Android

10 Ericsson AB Det som började med en liten verkstad slutade i en av världens största mjukvaruföretag. Lars Magnus Ericsson startade sitt aktiebolag med att sälja telefoner, eller som dem då kallades magnettelefoner med signaltrumpet. Drygt 130 år senare så har Ericsson mer än 110,000 anställda och 30,000 patent. Ericsson är en jätte och har kontor i ungefär 100 olika länder vilket gör att möjligheten för en anställd att jobba utomlands är väldigt stor. Med tanke på hur stort Ericsson är för telekommunikation runt om i världen så är deras projekt alltid av betydelse. Man som anställd kommer få göra skillnad för flera miljoner människor och att hjälpa andra företag som Apple att se till att deras mobiler kommer kunna fungera med Ericssons nät. Därför är de som jobbat på Ericsson väldigt nöjda med deras anställning och det är väldigt få som slutar på grund av att de inte trivs. Med duktiga och sociala medarbetare och intressanta arbetsuppgifter så trivs de anställda väldigt bra på det lilla företaget. 110,000 anställda 30,000 patent Kontor i 100 länder Ericsson erbjuder: Anställning Examensjobb Sommarjobb Som många vet så har Ericsson fått släppa många anställda nu på grund av marknaden är i en svacka. Om deras kunder inte har råd i nuläget så hamnar Ericsson snabbt i samma svacka. Därför har de låtit folk gå för tillfället för de vet att snart kommer kurvan gå uppåt igen och då kommer de behöva anställa väldigt många. På grund av deras sätt att följa kurvan och låta folk gå innan de har nått den djupaste delen så kommer de snabbt kunna ta sig ur och snabbt fylla upp rummen på deras kontor.

11 Tommie Haag Hur såg din väg ut till företaget? Jag började engagera mig i fjärde året och byggde nätverk. Jag började träffa folk och företag och därigenom blev jag upplockad av Ericsson för 2008 för det var ett bra år. Så tack vare att jag engagera mig så blev jag erbjuden jobbet. Vad skulle du ha gjort annorlunda om du studerade nu? Jag ångrar att jag inte engagera mig mer. Jag tänkte att jag inte hade tid för att vara engagerad men man har tid. Det var kul som sektionsaktiv och det var synd att det tog sådan lång tid för mig att förstå det. Vad har du för tips till de som studerar just nu? Engagerea er! Bygg nätverk och träffa människor, både på och utanför universitetet. Bli klar i tid, skjut inte upp. Det är klart att man kan ta ett sabbatsår och åka runt och resa men ta inte ledigt bara för man är trött. Se till att även ta din examen innan du börjar jobba. Med en examen på pappret så får du mer betalt plus att om du vill byta jobb så har en del arbetsgivare krav på examen. Andreas Limber Hur skulle du beskriva dina medarbetare? Mångsidiga och med mycket olika bakgrund. Det finns en väldigt bred kompetens och många äldre kollegor har jobbat sig upp på olika sätt. Dessa personer kan ge otroligt värdefulla insikter. I övrigt har de allra flesta av mina kollegor varit mycket hjälpsamma, tålmodiga och uppmuntrande. Vad har du för tips till de som studerar just nu? Se till att allt du får välja själv är saker som du tycker är roliga. Var inte så himla taktisk, allt kommer inte hänga på att du valde precis rätt kurs. Det är mycket viktigare att du är passionerad för det du gör. Var framåt och jobba på din sociala kompetens - den kommer däremot kunna vara avgörande när du väl ska ut i arbetslivet! Hur var övergången från universitetet till arbetslivet? Övergången var ganska luddig, eftersom jag hade ett par kurser som släpade efter mig (någon Signaler & System-kurs, en nachos-labb och en till kurs) så kändes det som att jag sakta växlade om från plugg till jobb. Både Combitech och Ericsson hjälpte och stöttade mig med att få mina kurser klara och därför kunde jag ta ut examen ganska snabbt! graduated: 2008; roles: [ utvecklare, teamledare ]; IMDB En fet TV Android graduated: 2007; role: systemingenjör ; Alien Blue Två par riktigt bra läderskor! Android. Men jag använder iphone just nu...

12 Netlight Netlight Consulting är IT-konsulter i dess rätta bemärkelse. Bolaget är byggt för att det ska vara så roligt som möjligt att vara just konsult - för är det roligt, utvecklande och utmanande så trivs man och gör därför ett bättre jobb. Idag är Netlight drygt 400 anställda och söker ständigt efter fler talanger som vill le på vägen till jobbet. Netlight befinner sig där IT är affärskritiskt och arbetar med flera marknadsledande aktörer i brancher såsom Spel & Gambling, Media, Bank & Finans och Telekom. Något som gör Netlight unikt som konsultbolag är engagemanget och kompetensen hos medarbetarna. Som konsult möter du ständigt nya utmaningar och på Netlight kan du vara trygg i att alltid få hjälp och tips från kunniga kollegor. Konsultföretag Huvudkontor i Stockholm 400 anställda Netlight erbjuder: Anställning Examensjobb Netlight har kontor i Stockholm, Oslo, München och Helsingfors och har en spännande internationell tillväxt framför sig. Netlight kikar ständigt på länder att etablera sig i. Att Netlight växer med bibehållen lönsamhet och kvalité visar sig bland annat genom de mängder av utmärkelser Netlight har fått, såsom bästa tillväxtföretag och flest talanger. Vill du jobba på Netlight krävs en civilingenjörsexamen eller motsvarande i kombination med rätt driv och engagemang. Är du i slutet av dina studier finns det möjlighet att söka till både exjobb, det exklusiva mentorskapsprogrammet Next9 och Greenhouse programmet.

13 Martin Fri Hur hamnade du på Netlight? Jag halkade egentligen in på ett bananskal. Efter att ha surfat runt på olika jobbsiter hamnade jag tillslut på Netlights hemsida och tyckte att det kändes rätt redan då. Jag fick komma på intervju och känslan efteråt var riktigt bra, jag fastnade helt för engagemanget och drivet alla människor har här. Det är otroligt roligt att jobba med engagerade personer och det ger en själv möjlighet att utvecklas. Hur var övergången från universitetet till arbetslivet? På universitetet finns ofta ett rätt svar, i arbetslivet däremot finns det i princip aldrig ett rätt svar. I arbetslivet finns heller ingen som säger åt dig hur du ska lösa problemen utan det får du bestämma själv. Just valmöjligheten samt att få jobba med sådant utanför sin comfort zone är en stor skillnad jämfört med studietiden. Har du några tips till oss som studerar nu? Prova på så mycket olika saker du kan under studietiden. Det ger dig en bred kunskapsbas och du får en bättre bild av vad du vill göra i framtiden. Se även till att ha roligt under studietiden och engagera dig i exempelvis sektion eller festeri. Jag var med i D-Group 07/08 vilket var väldigt roligt men även bra för det sociala nätverket. Wiveka Olsson Vad jobbar du med just nu? Jag sitter på Business Intelegence (BI) -avdelningen på ett ledande gambling/spel-företag där jag jobbar med att sammanställa all spelstatisktik, insättningar, bonusar och mycket mer. Jag har varit hos denna kund under tre år och trivs jättebra. Vi är ca 20 personer från Netlight hos kunden som vi har stark koppling till eftersom de har samma typ av kultur; agil, kreativ och expansiv. Hade du gjort något annorlunda om du pluggade idag? Ja det hade jag faktiskt, jag hade läst fler mjuka kurser som ekonomi, affärssystem och organisationsteori för att bredda mig. Det hade jag haft nytta av nu. Även om man vet att man vill jobba som utvecklare behöver man inte bara läsa programmering. graduated: 2009; role: konsult ; Skidspår.se Inget speciellt faktiskt. Android graduated: 2004; role: konsult ; Zombie-run Kläder, kostym Android

14 Attentec Ända sedan starten 2005 har Attentec haft ett nära samarbete med D-sektionen. De har ungefär 35 anställda varav ca 2/3 i Linköping och 1/3 i Stockholm. Engagemang och resultat är ord som kännetecknar företaget med stort fokus på kompetens och utveckling. Attentec är ett IT-konsultbolag med inriktning på mjukvaruutveckling av olika slag. Många kunder är väldigt teknikinriktade och bland nuvarande uppdrag finns obemannade undervattensfarkoster och mörkerseende kameror för att hjälpa bilförare vid mörker och dålig sikt. De har stor spridning på typer av mjukvaruutveckling de jobbar med, det kan vara från lågnivåspråk i ett inbyggt system till stora distribuerade system där högnivåspråk används. Ett område som de tror mycket på är Machine to machine-kommunikation, apparater som är uppkopplade och kan kommunicera med varandra. Attentec satsar mycket på kompetensutveckling och de anställda trivs med det finns ett stort fokus på att utvecklas. En del i detta är att 10% av arbetstiden ges till egen kompetensutveckling vilket kan vara allt från att lära sig en ny utvecklingsmiljö till att gå på kurser eller seminarier. Eftersom många medarbetare dagligen sitter ute hos kunder anordnas många sociala aktiviteter för att skapa en ordentlig sammanhållning. Medarbetarna kan beskrivas som många duktiga programmeringstokar som trivs ihop. Konsultföretag Huvudkontor i Linköping 35 anställda Attentec erbjuder: Anställning Examensjobb Sommarjobb Attentec planerar att fortsätta växa de närmaste åren och att erbjuda sommarjobb och exjobb ser de som ett viktigt sätt att knyta kontakter inför rekrytering. De satsar mycket på nyutexaminerade studenter och dessa utgör en stor del av nyanställningarna.

15 Kajsa Gottfrich Hur skulle du beskriva dina arbetskamrater? Det är väldigt blandat. På Attentec fi nns det väldigt stor mångfald av både människor och intressen. Det som är gemensamt är dock drivet. Det är mer än bara jobb, men det är ett stort driv på jobbet. När man pluggar har man mest ansvar för sig själv. Vad är skillnaden när man jobbar? Man är väldigt sällan ensam om en viss sak. Alla driver mot samma mål och det är mycket mer lagkänsla än jag förväntade mig. Man måste såklart dra sitt strå till stacken, men lagkänslan fi nns som en trygghet och ett stöd. Vad har du för tips till de som pluggar just nu? Var inte rädd för att engagera dig vid sidan av studierna. Det är väldigt lärorikt och det är något jag tycker man borde prova på. Men man ska göra det för att det är roligt, inte bränna ut sig på något man inte vill göra. graduated: 2008; roles: konsult ; Photobox, den har jag gjort! En alpresa Android Gustav Hjortsparre Hur var övergången från universitetet till arbetslivet? Ärligt talat kändes det mer stressigt i början. Det kändes som att allt man gjorde var tvunget att vara perfekt och man kände stor press. Men det är inte alls så nu. Det är mer att du gör det som du verkligen tycker är roligt från universitet. Det blev liksom att efter ett par veckor så insåg man att det här är ju kul egentligen, du får verkligen syssla med det du brinner för och tycker är roligt. Vad gjorde du för examensjobb? Jag gjorde det på SAAB. Vi nyutvecklade deras schemaläggningsverktyg för simulatorerna. Det var väldigt gammalt och helt enkelt fruktansvärt. Killen som byggde det lärde sig programmera när han byggde den. Det kostar skjortan att köra simultorerna men vi fi ck testa en gång. Det är en enorm kupol med 360 graders vy så det var rätt fränt. graduated: 2012; role: utvecklare ; Google Maps En ny säng! Android

16 XDIN Genom stor möjlighet att påverka sin situation och utveckling är Xdin en populär arbetsgivare hos studenter, ett tydligt exempel på detta är nomineringen till Årets Employer branding-företag av Universum. Arbetet utgår från deras filosofi Nöjd medarbetare + Nöjd kund = Lönsamhet och skapar på så sätt engagemang och vilja att utvecklas bland medarbetare. Xdin är ett teknik- och IT-konsultföretag som profilerar sig med engagerade medarbetare. I Linköping är de flesta anställa från C-,D- och Y-sektionen men de har även stor verksamhet inom mekanik och produktdesign. Uppdrag kan variera mellan hårdvaru- och mjukvarukomponenter eller vara kombination av de båda. En stor del av verksamheten är in house-verksamhet, vilket betyder att många av konsulterna sitter på det egna kontoret. De satsar mycket på sammanhållning och ett exempel på detta är att nyanställda får göra ett projekt på det egna kontoret eller placeras på ett ställe med andra Xdin-konsulter för att få bra stöd. Andra trivselaktiviteter som genomförs är pubkvällar på kontoret och konferensresor. En viktig del i detta är också att erbjuda stor valmöjlighet i arbetsuppgifter och kompetensutveckling. Konsultföretag Huvudkontor i GÖTeborg 1200 anställda XDIN erbjuder: Anställning Examensjobb Sommarjobb Xdin har kontor i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Västerås, Jönköping, Umeå, Oslo och Virginia Beach (USA) idag och växer på samtliga orter där en stor del av anställningarna är nyutexaminerade studenter. Genom att Xdin är en del av Alten group som är ett av Europas största konsultbolag finns möjlighet att söka sig vidare om man är intresserad av jobba utomlands.

17 Pierre Östlund Hur såg din väg ut till företaget? Jag hade hört mycket om XDIN (Enea på den tiden) och hade bestämt sig för att det var här jag ville jobba. Så jag sökte och fick examensjobb här. Jag hade varit på en del tillställningar där Enea varit med och jag uppfattade det som ett bra och roligt företag att jobba på. Företagets värderingar liknade mina egna väldigt mycket. Det är ganska platt organiserat där alla jobbar gemensamt mot samma mål. Det är trevlig stämning och man har roligt ihop. Hur skulle du beskriva dina medarbetare? Jag har väldigt bra arbetskamrater med avslappnad attityd. Har roligt både på jobbet, after work och så vidare. Det är en stark drivkraft till att vilja gå till jobbet. Jag känner att jag alltid vågar ställa frågor och har lärt sig att det är så. Frågor kunde vara något som man ofta håller tillbaka på universitetet. Det har jag märkt både från min egen och studenters sida. Vad har du för tips till de som studerar just nu? Undervisa på något sätt är bra för att se saker från andra sidan. Det är lärorikt att se det ur lärarens/föreläsarens perspektiv. Man lär sig att det inte alltid är enkelt att förklara vissa saker och får större respekt för dem som försöker lära ut. Jag känner också att jag utvecklade en större säkerhet att prata inför folk än tidigare. Fredrik Sköld Hur var övergången från universitetet till arbetslivet? Det var länge sedan. Men det var väl det att man plötsligt gjorde samma sak varje dag. Gå till jobbet och göra samma sak. Det var programmeringen jag var intresserad av, så det var en positiv omställning som jag inställd på det. Jag kanske inte riktigt visste exakt vad som väntade, men det anpassade man sig till. Jag satt tillsammans med erfarna kollegor så man fick lära sig metodik och hur kunden jobbade projekt. Vad skulle du ha gjort annorlunda om du studerade nu? Jag kanske skulle pluggat lite mer, inte för betygens skull utan för att lära mig. Universitetslivet är så långt borta nu så det är mest glorifierat virvarr av historier och minnen. Det var så mycket som var skoj. Att man helt själv styr sin tid och kan hitta på vad man vill. Jag tror inte jag behöver säga det, men ta vara på tiden! graduated: 2013; role: konsult ; MacHash Ett högtalarsystem ios graduated: 2000; role: konsult ; Google Maps En ny säng! Android

18 Future-D söker nytt crew! Vill du träffa sköna D-alumner på intressanta företag, hänga med NärU och snickra ihop små intressanta texter? Sök till Future-D Crew 13/14!

19 ser dig, alltid.

20

Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult.

Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult. Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult. Hade du inte tänkt bli IT-konsult? I så fall vill vi gärna ha ditt CV. Hur får man folk att trivas på jobbet? På Altran bygger vi

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Företagskultur nyckeln till framgång. Mjärdevi Sopplunch 2011-10-27

Företagskultur nyckeln till framgång. Mjärdevi Sopplunch 2011-10-27 Företagskultur nyckeln till framgång Mjärdevi Sopplunch 2011-10-27 Anders Englund Över 25 års erfarenhet av IT & telekombranschen Programmerare Projektledare Säljare Chef och VD Styrelseuppdrag IT&Telekomföretagen

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Vi kallar det Collaborative Business Experience

Vi kallar det Collaborative Business Experience Att jobba hos oss Vi kallar det Collaborative Business Experience Tänk dig att arbeta i ett företag som är övertygat om att sättet att samarbeta är lika viktigt som resultatet du uppnår. Tänk dig att arbeta

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

Projekt Rapport. RaidPlanner. Jeanette Karlsson UD10

Projekt Rapport. RaidPlanner. Jeanette Karlsson UD10 Projekt Rapport RaidPlanner Jeanette Karlsson UD10 Abstrakt: Denna rapport handlar om mitt projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklings projekt. Rapporten kommer att ta upp hur jag gått tillväga,

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

FutureD. Vad vill du bli när du blir stor?

FutureD. Vad vill du bli när du blir stor? FutureD Vad vill du bli när du blir stor? Hej! Du får den här katalogen för att du för tillfället pluggar tills ögonen blöder på en av Sveriges absolut bästa datautbildningar. Det är rent av löjligt hur

Läs mer

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu. Mina listor En Android-applikation Rickard Karlsson 2013-06-09 Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.se Innehållsförteckning 2. Innehållsförteckning 3. Abstrakt 4. Inledning/bakgrund

Läs mer

Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu.

Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu. Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu.se Upplägg 1. Karriärcentrum LiU 2. Självinventering 2. Var hittar

Läs mer

Publicerad i Femina. När känner vi arbetsglädje?

Publicerad i Femina. När känner vi arbetsglädje? Jobba dig lycklig Att ha ett arbete är en av de absolut viktigaste faktorerna för vår lycka, trots larmrapporter om stress och utbrändhet. Det visar den internationella lyckoforskningen. Bengt Brülde är

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut - ett framtidsyrke, september 2011 Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter Utgiven av FSA, Box 760, 131 24 Nacka ISBN: 91 86210 96 3 Grafisk form: Malin Stedt

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG Postbeskrivningar KASSÖR Du kommer vara projektledarens högra hand genom att ständigt ha en uppdaterad bild av det ekonomiska läget tillgängligt för att möjliggöra snabba beslut. Du arbetar strukturerat

Läs mer

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju!

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! LNU Karriär Lite konkreta tips inför anställningsintervjun. Att förbereda sig inför intervjun är A och O. Ta reda på så mycket som möjligt om företaget

Läs mer

Maxat med möjligheter

Maxat med möjligheter Maxat med möjligheter Om du gillar omväxling, problemlösning och att göra saker med händerna är VVS och fastighet ditt program. Du lär dig yrket både i skolan och ute på arbetsplatser, i branscher som

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

Placement Report 2011. - en rapport om I-arens första anställning

Placement Report 2011. - en rapport om I-arens första anställning Placement Report 2011 - en rapport om I-arens första anställning Hej! Bakom framtagandet av denna rapport står alumniutskottet vid Sektionen för Industriell Ekonomi vid Linköpings Universitet. Utskottets

Läs mer

DD2458-224344 - 2014-12-19

DD2458-224344 - 2014-12-19 KTH / KURSWEBB / PROBLEMLÖSNING OCH PROGRAMMERING UNDER PRESS DD2458-224344 - 2014-12-19 Antal respondenter: 26 Antal svar: 18 Svarsfrekvens: 69,23 % RESPONDENTERNAS PROFIL (Jag är: Man) Det var typ en

Läs mer

Välkommen till Hammarskiöld & Co

Välkommen till Hammarskiöld & Co Välkommen till Hammarskiöld & Co På 1700-talet låg näringslivets centrum inte på Stureplan utan i Gamla Stan. Till stor del ligger det fortfarande här, närmare bestämt hos Hammarskiöld & Co på Skeppsbron

Läs mer

Vill du också bli jagad av Accenture, Microsoft, Logica, Ericsson och H&M?

Vill du också bli jagad av Accenture, Microsoft, Logica, Ericsson och H&M? Vill du också bli jagad av Accenture, Microsoft, Logica, Ericsson och H&M? AFFÄRSSYSTEM EN UTBILDNING DESIGNAD MED NÄRINGSLIVET FÖR NÄRINGSLIVET VI FICK JOBB DIREKT EFTER EXAMEN PAMELA MORRIS WILLIAMS,

Läs mer

Pustervik. LIA- rapport. Kulturverkstan Joel Lind 11-04-29

Pustervik. LIA- rapport. Kulturverkstan Joel Lind 11-04-29 Pustervik LIA- rapport Kulturverkstan Joel Lind 11-04-29 Min LIA- plats Jag gjorde min LIA på Pustervik i Göteborg mellan 17 mars och 21 april 2011. Pustervik är en gästspelscen med både nationella och

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2014 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2014. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Konkreta tips inför anställningsintervjun

Konkreta tips inför anställningsintervjun Konkreta tips inför anställningsintervjun Ofta är det intervjun som till slut avgör om du får jobbet och därför är det viktigt att du förbereder dig. Gör du ett gott intryck och lyckas presentera dig på

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke, september 2011 (rev. februari 2013) Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) Utgiven av FSA, Box 760, 131 24 Nacka ISBN: 91-86210-70-X

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

HÄR går det upp ett ljus!

HÄR går det upp ett ljus! HÄR går det upp ett ljus! Du som vill veta hur saker och ting fungerar och som gillar att skruva isär och plocka ihop prylar, du ska söka in på gymnasiets Elprogram, inriktning Elteknik. Det är grunden

Läs mer

Ledarskap och kommunikation med NLP

Ledarskap och kommunikation med NLP Ledarskap och kommunikation med NLP NLP Business Master Practitioner Fördjupa och förfina din mästerlighet Du fördjupar och lyfter din kunskap flera nivåer. INDIVID TEAM ORGANISATION feedbackprocessen

Läs mer

Mathias Ericsson. Curriculum Vitae. Mathias Ericsson

Mathias Ericsson. Curriculum Vitae. Mathias Ericsson Curriculum Vitae Namn Födelseår E-post Adress Telefonnummer Kompetensinriktning Jag är en driven och social kille som tar mycket ansvar i mina arbetsgrupper. Jag strävar efter förbättring i mina och företagets

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

VÅR AMBITION VÅR ORGANISATION WWW.ACADEMICWORK.SE

VÅR AMBITION VÅR ORGANISATION WWW.ACADEMICWORK.SE Vi erbjuder personaluthyrning och rekrytering av Young Professionals - det är vår nisch och vårt expertområde. Vi hjälper företag att attrahera och rekrytera just denna målgrupp, som i dag blir mer och

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Vad gör en naturvetare?

Vad gör en naturvetare? Vad gör en naturvetare? HÖGSKOLAN I Halmstad 035-16 71 00 www.hh.se/set FÖRVERKLIGA DINA DRÖMMAR PÅ HÖGSKOLAN I HALMSTAD Med en akademisk examen i bagaget ökar dina valmöjligheter och din trygghet på

Läs mer

Tjäna pengar på din blogg

Tjäna pengar på din blogg Köp och ladda ner den kompletta e-boken Tjäna pengar på din blogg Den kompletta e-boken är på 65 sidor, fullmatade med inspiration, konkreta tips, förslag och idéer. Boken kostar 179 kr, men håll utkik

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI Vi forskar för en säkrare värld 2 Den här skriften har flera hundra författare Skriften i din hand tydliggör vad vi på FOI menar med medarbetarskap och

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

MINST LIKA MYCKET SOM FRAMTIDEN HAR SOM

MINST LIKA MYCKET SOM FRAMTIDEN HAR SOM PLATS 04 TILLVÄXTPROCENT 81,10 % Framtiden är fortfarande här Sveriges elfte bästa arbetsplats. Det är bra. Men det duger inte för Framtiden i framtiden. Kanske är det därför tillväxten fortsätter. VD

Läs mer

Stanford University - 13-14

Stanford University - 13-14 Stanford University - 13-14 Reseberättelse av Saman Bidgol Läsåret 13-14 Under årskurs tre på KTH bestämde jag mig för att åka och studera mitt fjärde år utomlands. Valet stod mellan Tyskland, Schweiz

Läs mer

C O M B I T E C H P R O J E K T C E N T R U M. Om konsten att delegera fram tid.

C O M B I T E C H P R O J E K T C E N T R U M. Om konsten att delegera fram tid. C O M B I T E C H P R O J E K T C E N T R U M Om konsten att delegera fram tid. Att plocka russinen ur kakan är ganska trevligt. Speciellt när du kan visa att det är ekonomiskt försvarbart. För när det

Läs mer

Till dig som LIA-handledare

Till dig som LIA-handledare Y Till dig som LIA-handledare Grattis! Du har tackat ja till uppgiften att vara handledare för en KY-student på din arbetsplats en uppgift som kan vara både lärorik, stimulerande och ansvarsfull. Inom

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Vill skaffa mer erfarenhet på mitt CV Tar examen om ett år Vill vara där

Läs mer

affärssystemkonsult Implema Traineeprogram

affärssystemkonsult Implema Traineeprogram affärssystemkonsult Implema Traineeprogram Vill du jobba med verksamhetsutveckling och med företags affärsprocesser? På Implema får du jobba med att utveckla företags affärsprocesser med hjälp av marknadens

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier.

Reserapport efter utbytesstudier. Reserapport efter utbytesstudier. Shanghai Kina. Karl SSK hösten 2012 1) Vilket program läser du på? Jag läser till sjuksköterska på campus Norrköping och är nu inne på min femte termin. 2) Vilket universitet,

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

VI LEVER EFTER VÅRA VÄRDERINGAR

VI LEVER EFTER VÅRA VÄRDERINGAR VÄRDERINGAR VI LEVER EFTER VÅRA VÄRDERINGAR HiQs själ är våra värderingar. Värderingarna har följt oss sedan starten av företaget och skapar resultat genom att genomsyra vårt sätt att arbeta. Vi lever

Läs mer

En bättre matchning mellan utbud och efterfrågan vad krävs? Anna Dyhre för

En bättre matchning mellan utbud och efterfrågan vad krävs? Anna Dyhre för Regional kompetensdag 2013 Från samverkan till samhandling 18 december, 2013 En bättre matchning mellan utbud och efterfrågan vad krävs? Anna Dyhre för Copyright Comborama Text & Layout 2010 Intresse,

Läs mer

Hej arbetsterapeuter!

Hej arbetsterapeuter! Hej arbetsterapeuter! Årets första månader har flugit förbi och våren är här. Styrelsen har genomfört årsmötet som hölls den 7 mars där Anette Hjälmefjord bjöds in för att prata om sina erfarenheter kring

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

Innehåll. Nyhetsbrev höstterminen 2012. Hej kära Golumn!

Innehåll. Nyhetsbrev höstterminen 2012. Hej kära Golumn! 1 Innehåll Nyhetsbrev höstterminen 2012 Hej kära Golumn! Oavsett om du är en nykläckt golumn som precis flygit ifrån Linköping eller om du minns Gozintos uppstart 2001, vill vi med det här nyhetsbrevet

Läs mer

Projektnamn: Innovativum Uppdragsgivare: Ingrid Thuresson, Charlotte Engblom & Philip Bengtsson Projektgruppdeltagare: Sara Nasser, Arianita Rexha &

Projektnamn: Innovativum Uppdragsgivare: Ingrid Thuresson, Charlotte Engblom & Philip Bengtsson Projektgruppdeltagare: Sara Nasser, Arianita Rexha & Projektnamn: Innovativum Uppdragsgivare: Ingrid Thuresson, Charlotte Engblom & Philip Bengtsson Projektgruppdeltagare: Sara Nasser, Arianita Rexha & Jesper Zanton Projektkordinator: Dina Jacobson Innehåll:

Läs mer

SLUTRAPPORT. Sebastianlund.com. Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430. Författare: Sebastian Lund WP11 Datum: 2012-05-21

SLUTRAPPORT. Sebastianlund.com. Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430. Författare: Sebastian Lund WP11 Datum: 2012-05-21 SLUTRAPPORT Sebastianlund.com Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430 Abstrakt Denna rapporten handlar om mitt arbete jag gjort i kursen Individuellt Mjukvaruprojekt under våren 2012. I rapporten

Läs mer

Att leda nästa generation Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter?

Att leda nästa generation Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter? Boksammanfattning Att leda nästa generation Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter? Generation Y kallas de 80- och 90-talister som är på väg in på arbetsmarknaden och som i stor utsträckning

Läs mer

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna?

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval och värderingar i yrkeslivet. En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till vårens arbetsgrupper i världens bästa förening! Våren 2012 Filmgruppen FUF-bladet Biståndsdebatten Seminariegruppen Projektgruppen FUF-radion Vem

Läs mer

RINMANGYMNASIET. T4 Teknikprogrammet. fjärde året. Bli gymnasieingenjör

RINMANGYMNASIET. T4 Teknikprogrammet. fjärde året. Bli gymnasieingenjör RINMANGYMNASIET T4 Teknikprogrammet fjärde året Bli gymnasieingenjör Spännande skolår ger efterfrågad examen Du som går teknikprogrammet eller motsvarande utbildning kan nu söka ett fj ärde år knutet till

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! Filmgruppen FUF-bladet Studentpanelen Biståndsdebatten.se NY! Projektgruppen NY! Vem kan söka

Läs mer

KTH genomför vartannat år en Karriäruppföljning på sina alumner 2-3 år efter examen. Årets undersökning omfattar alumner med examensår 2008-2009.

KTH genomför vartannat år en Karriäruppföljning på sina alumner 2-3 år efter examen. Årets undersökning omfattar alumner med examensår 2008-2009. Karriärrapport 2011 KTH genomför vartannat år en Karriäruppföljning på sina alumner 2-3 år efter examen. Årets undersökning omfattar alumner med examensår 2008-2009. Syftet med undersökningen är att undersöka

Läs mer

Detta är Andreas Lindgrens praktikrapport som avläggs efter fem spenderade veckor i Stockholm. Min praktik har bestått av tre mer eller mindre

Detta är Andreas Lindgrens praktikrapport som avläggs efter fem spenderade veckor i Stockholm. Min praktik har bestått av tre mer eller mindre Detta är Andreas Lindgrens praktikrapport som avläggs efter fem spenderade veckor i Stockholm. Min praktik har bestått av tre mer eller mindre separata delar på fem olika företag. Dessa tre delar har jag

Läs mer

Placement Report 2012 -en kartläggning av I-alumnens arbetssituation

Placement Report 2012 -en kartläggning av I-alumnens arbetssituation Placement Report 2012 -en kartläggning av I-alumnens arbetssituation Placement Report 2012 Respondenterna Om Placement report Placement Report är marknadsundersökning som genomförts av studenter i årskurs

Läs mer

Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper

Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper REFLEKTIONER / TANKAR Jag gick in helt utan förutsättningar och har varit med om MÅNGA utbildningar av den här typen. Kort och norrländskt

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

Hur fungerar ett utbyte? Våga ta steget!

Hur fungerar ett utbyte? Våga ta steget! Sikte på utlandet Våga ta steget! Hur fungerar ett utbyte? Vad finns det egentligen för möjligheter för dig som student vid LTH när du har sikte på utlandet? LTH:s Internationella avdelning tillsammans

Läs mer

Framtidens serier. hur ser de ut?

Framtidens serier. hur ser de ut? Framtidens serier hur ser de ut? Jag heter Yvette Gustafsson, och är serietecknare. Jag började teckna serier när jag studerade på Serie- och bildberättarprogrammet i Hofors 2004-2006. Under tiden där

Läs mer

Juristbarometern. Svarsfrekvens på 31 % 66,4 % juridikstudenter 9,4 % tingsnotarier 24,3 % biträdande jurister

Juristbarometern. Svarsfrekvens på 31 % 66,4 % juridikstudenter 9,4 % tingsnotarier 24,3 % biträdande jurister 1 Juristbarometern Totalundersökning Sveriges juridikstudenter, tingsnotarier och biträdande jurister Population 10 823 individer varav 3 366 besvarade enkäten Svarsfrekvens på 31 % 66,4 % juridikstudenter

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar

Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar Svar från intervjuperson 1. Vad har du för arbetstitel? - Konstruktör - Nyproduktion - Via studier och praktik 4. Din ålder? - 20-30 år 5.

Läs mer

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Vi är samma lag Vi levererar minnen Ledande branschkunskap Våga sticka ut Ingen kund är den andra lik Glöd Vi är alla stolta ambassadörer Utstråla glädje

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2014 deltagare Filmkollo Utvärdering 2014 deltagare Filmkollo 209 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 Ja Nej Varför eller varför inte? Det är väldigt professionellt och man lär sig så mycket samtidigt

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till vårens arbetsgrupper - i världens bästa förening! Våren 2011 Filmgruppen FUF-bladet Biståndsdebatten Seminariegruppen Projektgruppen Vem kan söka

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

PERSONA 80-90-TALIST Att leda den unga generationen: Generation Ordning

PERSONA 80-90-TALIST Att leda den unga generationen: Generation Ordning 1 PERSONA 80-90-TALIST Att leda den unga generationen: Företaget måste förtjäna lojalitet Ifrågasätter auktoriteter Frågar varför Kräver insyn och transparens Förväntar sig tillit Vill ha varierande arbetsuppgifter

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

Vilka trender kommer att vara viktiga för din business under 2011

Vilka trender kommer att vara viktiga för din business under 2011 Vilka trender kommer att vara viktiga för din business under 2011 Av Alice Christensson/ BarfotaChefen BarfotaChefen Häng på innovationerna För dina konsumenter är det viktigt med innovationer. Apples

Läs mer

Där du kan välja vad och var. www.glimstedt.se www.facebook.com/advokatfirmanglimstedt

Där du kan välja vad och var. www.glimstedt.se www.facebook.com/advokatfirmanglimstedt Där du kan välja vad och var. www.glimstedt.se www.facebook.com/advokatfirmanglimstedt Var vill du jobba? Vi har 14 kontor i Sverige, tre i Baltikum och ett i Vitryssland. Vi är en av Sveriges största

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Jag heter Veronica och har precis avslutat mitt 16 veckor långa utbyte på sjuksköterskeprogrammet i Morgantown, West Virginia. Utbytet innefattade

Läs mer

Är det jobbigt på jobbet?

Är det jobbigt på jobbet? Är det jobbigt på jobbet? Har inte du varit otroligt missnöjd med din arbetsplats? Vad håller din chef på med? Känner du dig trött på allt skvaller? Har du bra arbetskamrater? Känner du dig motiverad att

Läs mer

Mer än hälften av allt jobb går att utföra på distans

Mer än hälften av allt jobb går att utföra på distans Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 I takt med att internet blivit en del av våra liv så har våra jobb blivit alltmer mobila. Många arbetsuppgifter är idag inte beroende av

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

2. Vad har Carpe, enligt din uppfattning, betytt för arbetsgruppen(erna)?

2. Vad har Carpe, enligt din uppfattning, betytt för arbetsgruppen(erna)? för de som gick utbildningar betydde det väldigt mycket,att få mer kuskap och att få dela med sig till kollegorna,man känner att man kan utveckla verksamheten mer med de olika kunskaper personer fått.

Läs mer

Enkätundersökning IT-pedagoger 2010/11, 2011/12, 2012/13

Enkätundersökning IT-pedagoger 2010/11, 2011/12, 2012/13 Enkätundersökning IT-pedagoger 2010/11, 2011/12, 2012/13 I maj 2014 bad vi it-pedagoger som gått hos oss de tre senaste åren att besvara en enkät om utbildningen och om den medfört några förändringar i

Läs mer

Aktivism och feministiska frizoner på nätet

Aktivism och feministiska frizoner på nätet Aktivism och feministiska frizoner på nätet Alla fattar inte riktigt varför jag gör det här, säger Joanna som är en av de fem nätaktivister jag pratat med. Hon och många andra lägger varje dag flera timmar

Läs mer

Vägen till självledarskap

Vägen till självledarskap Vägen till självledarskap Medvetna val. Optimal hälsa. Skönare liv. Jag brinner för att stötta människor som är redo att släppa sina gamla övertygelser och skapa sin bästa tillvaro utifrån egna unika talanger,

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt.

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. Det är tveklöst så att arbetslivet så som vi känner till det genomgår en snabb förändring. Även om det sker olika snabbt i olika branscher, så genomsyrar

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Så fjärrstyr du datorn

Så fjärrstyr du datorn Så fjärrstyr du datorn direkt från mobilen 7 Gör Iphone och Android till en fjärrkontroll 7 Fungerar både för Mac och pc 7 3 smarta gratistips. Så fjärrstyr du datorn direkt från mobilen Så blir mobilen

Läs mer

Digitala Minnen. Luleå kommun

Digitala Minnen. Luleå kommun Digitala Minnen Vi har valt att skriva vår redovisning som en berättelse, eftersom vårt projekt har handlat om just berättelser, historier och minnen. Här kan vi också visa på hur projektet har växt fram,

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer