Redaktionen. Anton Niklasson Layout och tryck William Danielsson General och ansvarig utgivare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redaktionen. Anton Niklasson Layout och tryck antni325@student.liu.se. William Danielsson General och ansvarig utgivare wilda168@student.liu."

Transkript

1 Vinn en ipad!

2 FutureD 2013 Att vara en D:are är något som klingar bra när man letar efter jobb i arbetsmarknadsdjungeln. Man kan vara konsult och glida runt bland företag eller sitta i ett mörkt rum och låta fingrarna glöda av alla hakparenteser men man kan även hänga på skatteverkets hemsida och ringa runt och ragga kunder åt sitt nystartade företag Orange. Vilken väg man än väljer så kommer fördelarna av att vara en D:are vara oerhört stora. Det finns en anledning till att de flesta Civilingenjörsutbildningar läser programmering och det är för att i dagens läge med den teknik som finns så är det ett krav på kunskap om hur denna teknik fungerar, och vad är då inte bättre än att bli expert på just datorer? Alla företag har ett beroende av någon med färdigheter inom data, det kan vara en hårsalong som behöver en hemsida eller ett företag som är IT-konsulter. Men på grund av alla valmöjligheter man har som en D:are så är det svårt att veta vad man vill göra och ännu svårare är det att välja vart man vill hamna. FutureD är till för att hjälpa er en bit på vägen. Istället för att ta den enkla vägen och skapa en katalog som består av företagsannonser så valde vi att intervjua gamla D:are och se hur deras väg till arbetslivet såg ut och vad fördelarna med deras arbetsgivare är. Vi intervjuade även ytterligare en person där vi ställde frågor om själva företaget för att kunna komma åt information som man som student tycker är viktigt. På så sätt ska du kunna läsa dessa texter och få en uppfattning om hur det är att jobba på de olika företagen och hitta det företag som passar just dig bäst. Vi vill även tacka Fredrik Landberg för att ha tagit sig tid och velat berätta sin story för oss. William Danielsson, FutureD-General 12/13 Redaktionen William Danielsson General och ansvarig utgivare Elias Kärnsund Texter och intervjuer Anton Niklasson Layout och tryck Christoffer Olsson Texter och intervjuer Henning Hall Texter och intervjuer

3 Tävla och vinn fina priser! Instruktioner: 1. Läs om våra trevliga företag. 2. Fyll i varje rad med hjälp av ledtrådarna här nedan. 3. Plocka ut lösenordet ur den grå kolumnen. 4. Surfa till och tävla med ditt lösenord! När du deltar är du med i utlottningen av en ipad! Vi har även flera små, men ack så mysiga, priser att dela ut! 1. Vilket företag kan man hjälpa hos Ericsson? 2. Var har Netlight kontor? 3. Vad heter de vertikala växthusen? 4. Vad är xdin en del av? 5. Var gjorde Bengt Hellman sitt examensarbete? 6. medarbetarna på attentec beskrivs som programmerings*****.

4 Alumn - Fredrik Landberg Hur var skillnaden mellan att jobba och plugga? Jag hade arbetat några år inom försvaret innan studierna så jag hade bestämt mig för att se på studierna som ett riktigt arbete. Jag upplevde att det var tydligare avslut i studierna, nu på arbetet hänger allt mer ihop. Det finns inga saker man släpper utan det hänger med hela tiden. Längre projekt kräver mer långsiktigt tänkande och det finns ingen chans till omstart. Det som är gjort är gjort. Det är en större frihet som student eftersom man bara har ansvar för sitt eget lärande. Vad gjorde du för exjobb? Jag gjorde det på FOI och det handlade om rollhantering i ledningssystem. I försvarets ledningssystem sätts åtkomsträttigheter på roller och inte personnamn. Jag hade ett förslag på en funktion där rättigheter kunde delegeras till andra personer om till exempel någon var frånvarande. Vad gjorde du efter examen? Jag gick tillbaka till försvaret och började på Helikopterflottiljen i Linköping, tanken var att jag skulle jobba med ledningssystem och IT-system till helikoptrarna. Men på grund av förseningar av helikopterleveranser blev det brist på arbetsuppgifter inom det tänkta området. Så istället fick jag uppdrag som systemutvecklingsingenjör för Helikopter 15 (Agusta 109, en mindre Italiensk helikopter). Uppdraget gick ut på att skriva Försvarsmaktens kravdokument för hur man kunde modifiera helikoptrarna. Innan jag började hade jag åkt helikopter en gång men jag kunde ingenting om dem. Examensår: 2006 Program: IT Inriktning: Säkra interaktiva datorsystem Jobbar: ProAvia

5 Efter detta fick jag mer ansvar för att utveckla hur den skulle användas. Eftersom den var nylevererad behövdes manualer och erfarenhet. Vi testade helikoptern ur användarperspektiv i rätt miljö och förutsättningar. Efter det togs manualer och bestämmelser fram för hur den skulle användas. Jag jobbade med det i ungefär tre år innan jag började på ProAvia. Hur är det att jobba på ProAvia? Nu arbetar jag som konsult på ProAvia. Jag och min kompanjon startade Linköpingskontoret för snart ett år sedan och vi är nu sex anställda och ett antal underkonsulter som arbetar inom Flyg, Ledningssystem och IT-säkerhet. Just nu gör jag uppdrag åt FMV med helikopter 15 igen, men jag gör det istället som konsult från ProAvia. Alla problem som FMV upptäcker skriver de materielfelrapporter på, det ska sedan följas upp och dokumenteras för att ta fram en lösning med tillverkaren. Jag har blivit en handläggare i teamet som har hand om helikopter 15 vilket innebär att jag stöder både utveckling och vidmakthållning av den. Vad är viktigt att tänka på när man väljer profil eller vilka kurser man ska läsa? Jag gillar projektterminen och tycker den är bra. Många har kanske svårt att förstå vad man ska ha den till just när man gör den, men den liknar väldigt mycket vad en ingenjör gör till vardags. Den ger en inblick och ett bra minne som man kan gå tillbaka till för inspiration.

6 Combitech Combitech grundades 2006 och är ett av Sveriges ledande företag inom teknik och verksamhetskonsulting och är ett dotterbolag till SAAB. Deras kunder finns i de flesta olika brancher och idag har Combitech cirka 1300 anställda och finns på ett 20-tal orter runt om i Sverige där de största är i Linköping, Stockholm och Växjö. Combitech är konsultföretaget där högteknologi hör till vardagen. Med den efterfrågan dem har så har de alltid en hög kvalitet på deras uppdrag och kunderna är ledande teknik- och industriföretag. Som tidigare nämnt är det ingen brist på intressanta projekt och i dagsläget sitter de bland annat med och utvecklar det norska nödkommunikationsnätet Nödnett och de vertikala växthusen Plantagon, två projekt som kommer ge ökad säkerthet och ett hållbarare samhälle. Grundades anställda Combitech erbjuder: Anställning Examensjobb Något Combitech satsar väldigt mycket på är deras Combitech Talent Program för unga nyanställda. Det är ett traineeprogram som sträcker sig över två år för att deras konsulter ska få god erfarenhet och yrkeskompetens på kort tid. Idag bedrivs forskning på Combitech Talent Program på Linköpings Universitet. Combitech satsar även på att de driver projekten i deras egna lokaler med egna team parallellt med att finnas på plats i kundernas verksamhet. Detta för att se till att teamen blir så kompletta som möjligt. Combitech erbjuder en stor frihet och praktiskt stöd för att kunna förena konsultrollen med en rik fritid. De är övertygade om att nyckeln till bra resultat, för den anställda men även för företaget, är att kombinera karriärer med privatlivet.

7 Elisabeth Svensson Hur såg din väg ut till företaget? Det började med att rekryteringsföretaget Framtiden AB hörde av sig till mig och ville hjälpa mig att hitta ett jobb. Detta var just när jag höll på att förbereda min framläggning för exjobbet, så det passade ju bra. Combitech var den första intervjun de skickade mig på och det klickade direkt. Jag fick gå på intervju hos 4-5 olika personer, inklusive min nuvarande kund och chef på Saab, där jag sitter på uppdrag. Sedan var det klart! Nu sitter jag som sagt ute på Saab, i Linköping Tannefors och jobbar med Gripen C/D. Hur var övergången från universitetet till arbetslivet? Nervöst i början! Jag ville lära mig allt på en gång och jag satte nog min egen ribba ganska högt. Huvudsaken är nog att man gör sitt bästa, klyschigt nog. Jag har kanske fortfarande inte riktigt vant mig vid 40-timmari-veckan-grejen ännu, men det är väldigt skönt på helger och kvällar när man bara får släppa allt. Det kunde jag inte på samma sätt i plugget. Var du engagerad under din studietid? Jag var med i D-Group 06/07 och PR-chef i styret 07/08. Har jobbat på HG som bartender i BEX. Linus Björk Hur såg din väg ut till företaget? Var på en företagskväll med Combitech och tyckte det lät som ett företag för mig och skickade in en öppen ansökan. Några månader senare, precis lagom i slutet av mitt exjobb ringde Combitech och ville att jag skulle komma på intervju.. och på den vägen är det. Vad är speciellt intressant med att jobba på företaget? Att jobba på Combitech är ju inte så intressant i sig. Combitech som arbetsgivare kan man säga är basen i mitt arbete, den som ser till att jag trivs, kompetensutvecklas och att jag sitter på ett uppdrag jag tycker är intressant. Sen så är det ju uppdraget jag sitter på som gör arbete intressant. Idag sitter jag och jobbar med nya Gripen, vilket är riktigt spännande då det händer så mycket i det projektet förtillfället. Vad har du för tips till de som studerar just nu? Sitt inte på arslet och gör ingenting.. försök att hålla er i fas med plugget.. men då ni inte pluggar engagera er i nått, träffa folk eller träna. Slösa inte bort tid framför dataspel eller i tv-soffan. Själv har jag ett förlorat halvår i onlinespelsvärlden som jag aldrig får igen. graduated: 2012; role: konsult ; Spotify Främst kläder! Android graduated: 2010; role: systemingenjör ; Bankdroid En ordentlig cykel! Android, fast hellre Windows..

8 HiQ HiQ är ett konsultbolaget som gärna sticker ut och går sin egen väg. Att våga tänka annorlunda och samtidigt lyssna på kunder och medarbetare är en viktig del för att kunna sikta högt och bli nummer ett. Genom att ta ut svängarna visar man att man skapar resultat genom att ha kul. HiQ är ett IT- och managementkonsultbolag som är specialiserat på kommunikation, mjukvaruutveckling och affärskritisk IT. För att beskriva det enkelt kan det sägas att HiQ jobbar med att förenkla människors vardag. De jobbar med tekniklösningar inom en rad olika branscher med målet att en användare eller kund ska få en enkel lösning på ett svårt problem. Det kan vara allt från arbete nära hårdvara till grafi ska användargränssnitt ANSTäLLDA KONSuLTFörETAG HiQ erbjuder: Anställning Examensjobb Flyg- och försvarsindustrin är en stor del i Linköping men även uppdrag åt statliga verk och myndigheter med simuleringsteknik åt SMHI. En stor del av verksamheten är arbete med simulatorer i olika former där de bl.a. har ett fl ygsimulatorprogram tillsammans med SAAB. Uppdragen varierar från medicinteknik till infotainment. Att vara aktiv inom många branscher ger anställda både möjlighet att specialisera sig och att testa nya områden. Att företaget styrs av värderingar innebär att du som antälld är med och formar HiQ. Hårt arbete för att få spännande uppdrag innebär att man som konsult på företaget ofta jobbar i teknikens framkant. Man får möjlighet att se nya trender och samtidigt vara med och påverka utvecklingen.

9 Bengt Hellman Vad gjorde du för examensjobb? Jag gjorde det på ett forskningsinstitut i Frankrike om bedrägerier på internet. Det var precis när phishing började komma så grundtanken var ungefär att titta på vad man gjort för bedrägerier inom telekom och jämföra med de som fanns på internet för att se om det kanske fanns några bedrägerier man gjort inom telekom som inte gjorts på internet än men som skulle komma. Hur såg din väg ut till företaget? Jag jobbade på ett annat företag i 5 år och sen kände jag att jag ville ha mer variation och samtidigt så såg jag att HiQ sökte utvecklare, specifikt C# som jag hade jobbat med. Så jag sökte och fick en bra magkänsla för företaget. Har jobbat här i två och ett halvt år nu. Vad har du för tips till de som studerar just nu? Odla intresset. Det gjorde inte jag när jag pluggade utan det har jag börjat göra sen dess. Odla intresset för ens yrke, att odla intresset för mjukvaruutveckling om det är vad man vill hålla på med. Och då kanske hitta informationskällor utanför skolan. Att hänga med och läsa bloggar, hitta events som företag anordnar och gå på dem. Helt enkelt att försöka odla ett intresse för det man vill jobba med, det gör det mycket roligare och man blir mer engagerad i sitt uppdrag. Mattias Johansson Hur var övergången från universitetet till arbetslivet? Först tyckte jag det var läskigt, när man väl skulle ut i det fria. Universitet är någon slags trygghet, man har inte ansvar mot mer än sig själv förutom i projektarbeten och så. Första uppdraget fick jag programmera JavaScript. Jag hade ju läst elektronik och analyserat kretsar i 2-3 år så jag var inte direkt inne på det. Men det gick bra och det kändes skönt när man kom in i det efter ett tag. Jag hade tillräckligt mycket grunder att stå på för att snabbt kunna lära mig. Man ska inte vara rädd för det nya, det är sällan man hamnar på något ställe där man kan allt. Det finns inte liksom. Även om man kan språket måste man lära sig företagets moduler och deras sätt att jobba. Så det är hela tiden det här att kunna lära sig nytt, det är den viktigaste biten. Vad är speciellt intressant med att jobba på HiQ? Att det finns möjlighet till att testa nya grejer. Jag är lite att jag tröttnar efter ett tag på saker. Jag vill lära mig nytt, testa saker och se mig omkring. Den möjligheten är stor här på HiQ och man har en trygghet i att vara en konsult och ha fast anställning ändå, även om man hoppar mellan uppdrag. Det är väl en stor bit, sen även att vi har schysst gemenskap här. Lite events och sånt kul vid sidan av arbetet. graduated: 2005; roles:[ utvecklare, projektledare ]; Google Reader En dator Android graduated: 2010; roles:[ utvecklare, projektledare ]; Google Maps En ny säng! Android

10 Ericsson AB Det som började med en liten verkstad slutade i en av världens största mjukvaruföretag. Lars Magnus Ericsson startade sitt aktiebolag med att sälja telefoner, eller som dem då kallades magnettelefoner med signaltrumpet. Drygt 130 år senare så har Ericsson mer än 110,000 anställda och 30,000 patent. Ericsson är en jätte och har kontor i ungefär 100 olika länder vilket gör att möjligheten för en anställd att jobba utomlands är väldigt stor. Med tanke på hur stort Ericsson är för telekommunikation runt om i världen så är deras projekt alltid av betydelse. Man som anställd kommer få göra skillnad för flera miljoner människor och att hjälpa andra företag som Apple att se till att deras mobiler kommer kunna fungera med Ericssons nät. Därför är de som jobbat på Ericsson väldigt nöjda med deras anställning och det är väldigt få som slutar på grund av att de inte trivs. Med duktiga och sociala medarbetare och intressanta arbetsuppgifter så trivs de anställda väldigt bra på det lilla företaget. 110,000 anställda 30,000 patent Kontor i 100 länder Ericsson erbjuder: Anställning Examensjobb Sommarjobb Som många vet så har Ericsson fått släppa många anställda nu på grund av marknaden är i en svacka. Om deras kunder inte har råd i nuläget så hamnar Ericsson snabbt i samma svacka. Därför har de låtit folk gå för tillfället för de vet att snart kommer kurvan gå uppåt igen och då kommer de behöva anställa väldigt många. På grund av deras sätt att följa kurvan och låta folk gå innan de har nått den djupaste delen så kommer de snabbt kunna ta sig ur och snabbt fylla upp rummen på deras kontor.

11 Tommie Haag Hur såg din väg ut till företaget? Jag började engagera mig i fjärde året och byggde nätverk. Jag började träffa folk och företag och därigenom blev jag upplockad av Ericsson för 2008 för det var ett bra år. Så tack vare att jag engagera mig så blev jag erbjuden jobbet. Vad skulle du ha gjort annorlunda om du studerade nu? Jag ångrar att jag inte engagera mig mer. Jag tänkte att jag inte hade tid för att vara engagerad men man har tid. Det var kul som sektionsaktiv och det var synd att det tog sådan lång tid för mig att förstå det. Vad har du för tips till de som studerar just nu? Engagerea er! Bygg nätverk och träffa människor, både på och utanför universitetet. Bli klar i tid, skjut inte upp. Det är klart att man kan ta ett sabbatsår och åka runt och resa men ta inte ledigt bara för man är trött. Se till att även ta din examen innan du börjar jobba. Med en examen på pappret så får du mer betalt plus att om du vill byta jobb så har en del arbetsgivare krav på examen. Andreas Limber Hur skulle du beskriva dina medarbetare? Mångsidiga och med mycket olika bakgrund. Det finns en väldigt bred kompetens och många äldre kollegor har jobbat sig upp på olika sätt. Dessa personer kan ge otroligt värdefulla insikter. I övrigt har de allra flesta av mina kollegor varit mycket hjälpsamma, tålmodiga och uppmuntrande. Vad har du för tips till de som studerar just nu? Se till att allt du får välja själv är saker som du tycker är roliga. Var inte så himla taktisk, allt kommer inte hänga på att du valde precis rätt kurs. Det är mycket viktigare att du är passionerad för det du gör. Var framåt och jobba på din sociala kompetens - den kommer däremot kunna vara avgörande när du väl ska ut i arbetslivet! Hur var övergången från universitetet till arbetslivet? Övergången var ganska luddig, eftersom jag hade ett par kurser som släpade efter mig (någon Signaler & System-kurs, en nachos-labb och en till kurs) så kändes det som att jag sakta växlade om från plugg till jobb. Både Combitech och Ericsson hjälpte och stöttade mig med att få mina kurser klara och därför kunde jag ta ut examen ganska snabbt! graduated: 2008; roles: [ utvecklare, teamledare ]; IMDB En fet TV Android graduated: 2007; role: systemingenjör ; Alien Blue Två par riktigt bra läderskor! Android. Men jag använder iphone just nu...

12 Netlight Netlight Consulting är IT-konsulter i dess rätta bemärkelse. Bolaget är byggt för att det ska vara så roligt som möjligt att vara just konsult - för är det roligt, utvecklande och utmanande så trivs man och gör därför ett bättre jobb. Idag är Netlight drygt 400 anställda och söker ständigt efter fler talanger som vill le på vägen till jobbet. Netlight befinner sig där IT är affärskritiskt och arbetar med flera marknadsledande aktörer i brancher såsom Spel & Gambling, Media, Bank & Finans och Telekom. Något som gör Netlight unikt som konsultbolag är engagemanget och kompetensen hos medarbetarna. Som konsult möter du ständigt nya utmaningar och på Netlight kan du vara trygg i att alltid få hjälp och tips från kunniga kollegor. Konsultföretag Huvudkontor i Stockholm 400 anställda Netlight erbjuder: Anställning Examensjobb Netlight har kontor i Stockholm, Oslo, München och Helsingfors och har en spännande internationell tillväxt framför sig. Netlight kikar ständigt på länder att etablera sig i. Att Netlight växer med bibehållen lönsamhet och kvalité visar sig bland annat genom de mängder av utmärkelser Netlight har fått, såsom bästa tillväxtföretag och flest talanger. Vill du jobba på Netlight krävs en civilingenjörsexamen eller motsvarande i kombination med rätt driv och engagemang. Är du i slutet av dina studier finns det möjlighet att söka till både exjobb, det exklusiva mentorskapsprogrammet Next9 och Greenhouse programmet.

13 Martin Fri Hur hamnade du på Netlight? Jag halkade egentligen in på ett bananskal. Efter att ha surfat runt på olika jobbsiter hamnade jag tillslut på Netlights hemsida och tyckte att det kändes rätt redan då. Jag fick komma på intervju och känslan efteråt var riktigt bra, jag fastnade helt för engagemanget och drivet alla människor har här. Det är otroligt roligt att jobba med engagerade personer och det ger en själv möjlighet att utvecklas. Hur var övergången från universitetet till arbetslivet? På universitetet finns ofta ett rätt svar, i arbetslivet däremot finns det i princip aldrig ett rätt svar. I arbetslivet finns heller ingen som säger åt dig hur du ska lösa problemen utan det får du bestämma själv. Just valmöjligheten samt att få jobba med sådant utanför sin comfort zone är en stor skillnad jämfört med studietiden. Har du några tips till oss som studerar nu? Prova på så mycket olika saker du kan under studietiden. Det ger dig en bred kunskapsbas och du får en bättre bild av vad du vill göra i framtiden. Se även till att ha roligt under studietiden och engagera dig i exempelvis sektion eller festeri. Jag var med i D-Group 07/08 vilket var väldigt roligt men även bra för det sociala nätverket. Wiveka Olsson Vad jobbar du med just nu? Jag sitter på Business Intelegence (BI) -avdelningen på ett ledande gambling/spel-företag där jag jobbar med att sammanställa all spelstatisktik, insättningar, bonusar och mycket mer. Jag har varit hos denna kund under tre år och trivs jättebra. Vi är ca 20 personer från Netlight hos kunden som vi har stark koppling till eftersom de har samma typ av kultur; agil, kreativ och expansiv. Hade du gjort något annorlunda om du pluggade idag? Ja det hade jag faktiskt, jag hade läst fler mjuka kurser som ekonomi, affärssystem och organisationsteori för att bredda mig. Det hade jag haft nytta av nu. Även om man vet att man vill jobba som utvecklare behöver man inte bara läsa programmering. graduated: 2009; role: konsult ; Skidspår.se Inget speciellt faktiskt. Android graduated: 2004; role: konsult ; Zombie-run Kläder, kostym Android

14 Attentec Ända sedan starten 2005 har Attentec haft ett nära samarbete med D-sektionen. De har ungefär 35 anställda varav ca 2/3 i Linköping och 1/3 i Stockholm. Engagemang och resultat är ord som kännetecknar företaget med stort fokus på kompetens och utveckling. Attentec är ett IT-konsultbolag med inriktning på mjukvaruutveckling av olika slag. Många kunder är väldigt teknikinriktade och bland nuvarande uppdrag finns obemannade undervattensfarkoster och mörkerseende kameror för att hjälpa bilförare vid mörker och dålig sikt. De har stor spridning på typer av mjukvaruutveckling de jobbar med, det kan vara från lågnivåspråk i ett inbyggt system till stora distribuerade system där högnivåspråk används. Ett område som de tror mycket på är Machine to machine-kommunikation, apparater som är uppkopplade och kan kommunicera med varandra. Attentec satsar mycket på kompetensutveckling och de anställda trivs med det finns ett stort fokus på att utvecklas. En del i detta är att 10% av arbetstiden ges till egen kompetensutveckling vilket kan vara allt från att lära sig en ny utvecklingsmiljö till att gå på kurser eller seminarier. Eftersom många medarbetare dagligen sitter ute hos kunder anordnas många sociala aktiviteter för att skapa en ordentlig sammanhållning. Medarbetarna kan beskrivas som många duktiga programmeringstokar som trivs ihop. Konsultföretag Huvudkontor i Linköping 35 anställda Attentec erbjuder: Anställning Examensjobb Sommarjobb Attentec planerar att fortsätta växa de närmaste åren och att erbjuda sommarjobb och exjobb ser de som ett viktigt sätt att knyta kontakter inför rekrytering. De satsar mycket på nyutexaminerade studenter och dessa utgör en stor del av nyanställningarna.

15 Kajsa Gottfrich Hur skulle du beskriva dina arbetskamrater? Det är väldigt blandat. På Attentec fi nns det väldigt stor mångfald av både människor och intressen. Det som är gemensamt är dock drivet. Det är mer än bara jobb, men det är ett stort driv på jobbet. När man pluggar har man mest ansvar för sig själv. Vad är skillnaden när man jobbar? Man är väldigt sällan ensam om en viss sak. Alla driver mot samma mål och det är mycket mer lagkänsla än jag förväntade mig. Man måste såklart dra sitt strå till stacken, men lagkänslan fi nns som en trygghet och ett stöd. Vad har du för tips till de som pluggar just nu? Var inte rädd för att engagera dig vid sidan av studierna. Det är väldigt lärorikt och det är något jag tycker man borde prova på. Men man ska göra det för att det är roligt, inte bränna ut sig på något man inte vill göra. graduated: 2008; roles: konsult ; Photobox, den har jag gjort! En alpresa Android Gustav Hjortsparre Hur var övergången från universitetet till arbetslivet? Ärligt talat kändes det mer stressigt i början. Det kändes som att allt man gjorde var tvunget att vara perfekt och man kände stor press. Men det är inte alls så nu. Det är mer att du gör det som du verkligen tycker är roligt från universitet. Det blev liksom att efter ett par veckor så insåg man att det här är ju kul egentligen, du får verkligen syssla med det du brinner för och tycker är roligt. Vad gjorde du för examensjobb? Jag gjorde det på SAAB. Vi nyutvecklade deras schemaläggningsverktyg för simulatorerna. Det var väldigt gammalt och helt enkelt fruktansvärt. Killen som byggde det lärde sig programmera när han byggde den. Det kostar skjortan att köra simultorerna men vi fi ck testa en gång. Det är en enorm kupol med 360 graders vy så det var rätt fränt. graduated: 2012; role: utvecklare ; Google Maps En ny säng! Android

16 XDIN Genom stor möjlighet att påverka sin situation och utveckling är Xdin en populär arbetsgivare hos studenter, ett tydligt exempel på detta är nomineringen till Årets Employer branding-företag av Universum. Arbetet utgår från deras filosofi Nöjd medarbetare + Nöjd kund = Lönsamhet och skapar på så sätt engagemang och vilja att utvecklas bland medarbetare. Xdin är ett teknik- och IT-konsultföretag som profilerar sig med engagerade medarbetare. I Linköping är de flesta anställa från C-,D- och Y-sektionen men de har även stor verksamhet inom mekanik och produktdesign. Uppdrag kan variera mellan hårdvaru- och mjukvarukomponenter eller vara kombination av de båda. En stor del av verksamheten är in house-verksamhet, vilket betyder att många av konsulterna sitter på det egna kontoret. De satsar mycket på sammanhållning och ett exempel på detta är att nyanställda får göra ett projekt på det egna kontoret eller placeras på ett ställe med andra Xdin-konsulter för att få bra stöd. Andra trivselaktiviteter som genomförs är pubkvällar på kontoret och konferensresor. En viktig del i detta är också att erbjuda stor valmöjlighet i arbetsuppgifter och kompetensutveckling. Konsultföretag Huvudkontor i GÖTeborg 1200 anställda XDIN erbjuder: Anställning Examensjobb Sommarjobb Xdin har kontor i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Västerås, Jönköping, Umeå, Oslo och Virginia Beach (USA) idag och växer på samtliga orter där en stor del av anställningarna är nyutexaminerade studenter. Genom att Xdin är en del av Alten group som är ett av Europas största konsultbolag finns möjlighet att söka sig vidare om man är intresserad av jobba utomlands.

17 Pierre Östlund Hur såg din väg ut till företaget? Jag hade hört mycket om XDIN (Enea på den tiden) och hade bestämt sig för att det var här jag ville jobba. Så jag sökte och fick examensjobb här. Jag hade varit på en del tillställningar där Enea varit med och jag uppfattade det som ett bra och roligt företag att jobba på. Företagets värderingar liknade mina egna väldigt mycket. Det är ganska platt organiserat där alla jobbar gemensamt mot samma mål. Det är trevlig stämning och man har roligt ihop. Hur skulle du beskriva dina medarbetare? Jag har väldigt bra arbetskamrater med avslappnad attityd. Har roligt både på jobbet, after work och så vidare. Det är en stark drivkraft till att vilja gå till jobbet. Jag känner att jag alltid vågar ställa frågor och har lärt sig att det är så. Frågor kunde vara något som man ofta håller tillbaka på universitetet. Det har jag märkt både från min egen och studenters sida. Vad har du för tips till de som studerar just nu? Undervisa på något sätt är bra för att se saker från andra sidan. Det är lärorikt att se det ur lärarens/föreläsarens perspektiv. Man lär sig att det inte alltid är enkelt att förklara vissa saker och får större respekt för dem som försöker lära ut. Jag känner också att jag utvecklade en större säkerhet att prata inför folk än tidigare. Fredrik Sköld Hur var övergången från universitetet till arbetslivet? Det var länge sedan. Men det var väl det att man plötsligt gjorde samma sak varje dag. Gå till jobbet och göra samma sak. Det var programmeringen jag var intresserad av, så det var en positiv omställning som jag inställd på det. Jag kanske inte riktigt visste exakt vad som väntade, men det anpassade man sig till. Jag satt tillsammans med erfarna kollegor så man fick lära sig metodik och hur kunden jobbade projekt. Vad skulle du ha gjort annorlunda om du studerade nu? Jag kanske skulle pluggat lite mer, inte för betygens skull utan för att lära mig. Universitetslivet är så långt borta nu så det är mest glorifierat virvarr av historier och minnen. Det var så mycket som var skoj. Att man helt själv styr sin tid och kan hitta på vad man vill. Jag tror inte jag behöver säga det, men ta vara på tiden! graduated: 2013; role: konsult ; MacHash Ett högtalarsystem ios graduated: 2000; role: konsult ; Google Maps En ny säng! Android

18 Future-D söker nytt crew! Vill du träffa sköna D-alumner på intressanta företag, hänga med NärU och snickra ihop små intressanta texter? Sök till Future-D Crew 13/14!

19 ser dig, alltid.

20

CS student. Så fixade vi drömjobbet. För dig som pluggar it! Fem unga it-stjärnor avslöjar sina bästa knep för karriären. Lysande tider i it-branschen

CS student. Så fixade vi drömjobbet. För dig som pluggar it! Fem unga it-stjärnor avslöjar sina bästa knep för karriären. Lysande tider i it-branschen CS student TISDAGEN DEN 15 MAJ 2012 För dig som pluggar it! Lysande tider i it-branschen Möjligheterna att få jobb bättre än någonsin. Sid 2 Så väljer du rätt jobb Karriärcoachen hjälper dig att planera.

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Informatik, Medieteknik 12. Elektroteknik, Fysik, Matematik 17. Fristående kurser 22. Förberedande utbildningar 22.

Informatik, Medieteknik 12. Elektroteknik, Fysik, Matematik 17. Fristående kurser 22. Förberedande utbildningar 22. Data/IT XXXprogrammet 2 Innehåll Datavetenskap 4 Informatik, Medieteknik 12 Elektroteknik, Fysik, Matematik 17 Distansstudier 21 Fristående kurser 22 Förberedande utbildningar 22 Studera vidare 22 Var

Läs mer

Informatik, Medieteknik 11. Elektroteknik, Fysik, Matematik 16. Fristående kurser 22. Förberedande utbildningar 22.

Informatik, Medieteknik 11. Elektroteknik, Fysik, Matematik 16. Fristående kurser 22. Förberedande utbildningar 22. Data/IT XXXprogrammet 2 Innehåll Datavetenskap 4 Informatik, Medieteknik 11 Elektroteknik, Fysik, Matematik 16 Teamwork 20 Distansstudier 21 Fristående kurser 22 Förberedande utbildningar 22 Studera vidare

Läs mer

Rekrytering framför publik. Snabbare från gröngöling till senior Radikala idéer ökade produktiviteten med 50 % Ett magasin från Combitech AB

Rekrytering framför publik. Snabbare från gröngöling till senior Radikala idéer ökade produktiviteten med 50 % Ett magasin från Combitech AB Tema: Rätt kompetens i företaget vad är det och hur behåller du den? Nr 1 maj 2011 Ett magasin från Combitech AB Rekrytering framför publik Snabbare från gröngöling till senior Radikala idéer ökade produktiviteten

Läs mer

Björn Hässler - Livet som konsult. Design och Produktutveckling - Snart på en arbetsplats nära dig. Maskinteknologsektionens egna alumnitidning - 2012

Björn Hässler - Livet som konsult. Design och Produktutveckling - Snart på en arbetsplats nära dig. Maskinteknologsektionens egna alumnitidning - 2012 LUMNUS Maskinteknologsektionens egna alumnitidning - 2012 Design och Produktutveckling - Snart på en arbetsplats nära dig Hur hamnar en maskinare på H&M? - Carina Mårlind berättar Utbytesstudent i Japan

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

VinnVinn. Användarhandbok. Entreprenörspåret Business Arena Imaging. Bengt-Göran Bengtner Lena Holmberg

VinnVinn. Användarhandbok. Entreprenörspåret Business Arena Imaging. Bengt-Göran Bengtner Lena Holmberg VinnVinn Användarhandbok Entreprenörspåret Business Arena Imaging Bengt-Göran Bengtner Lena Holmberg VINNVINN Handbok E-spåret 2 (41) Version 0.8 Förord Denna handbok är en fortsättning på den tidigare

Läs mer

2010/2011 - UTBILDNINGSINSPIRATION FÖR DIG SOM ÄR LEDARE OCH CHEF

2010/2011 - UTBILDNINGSINSPIRATION FÖR DIG SOM ÄR LEDARE OCH CHEF 2010/2011 - UTBILDNINGSINSPIRATION FÖR DIG SOM ÄR LEDARE OCH CHEF Har du planerat in dina sex utbildningsdagar? Snittarbetstagaren i Sverige får sex betalda utbildningsdagar per år av sin arbetsgivare.

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Människorna och möjligheterna

Människorna och möjligheterna Människorna och möjligheterna Vi anställer inte invandrare. Vårt bidrag till ett mer integrerat samhälle. Vi anställer inte personer med svensk bakgrund heller, vi anställer individer. Hos oss är ambition

Läs mer

EKONOMER KATARINA WIDOFF. EMPLOYER BRANDING nyckeln till framgång sidan 9. civilekonomen som skapar kommunikation sidan 6 SVERIGES

EKONOMER KATARINA WIDOFF. EMPLOYER BRANDING nyckeln till framgång sidan 9. civilekonomen som skapar kommunikation sidan 6 SVERIGES Annons Hela denna tematidning är en annons från Civilekonomerna och Provisa Information AB Annons SVERIGES EKONOMER EMPLOYER BRANDING nyckeln till framgång sidan 9 KATARINA WIDOFF civilekonomen som skapar

Läs mer

Tekniktjejer och. Erfarenheter av teknisk gymnasieutbildning och arbetsliv. Elisabeth Ahnberg Åsenius

Tekniktjejer och. Erfarenheter av teknisk gymnasieutbildning och arbetsliv. Elisabeth Ahnberg Åsenius Tekniktjejer och sedan? Erfarenheter av teknisk gymnasieutbildning och arbetsliv Elisabeth Ahnberg Åsenius Oktober 2013 1 Elisabeth Ahnberg Åsenius Utredare Högskolan Dalarna e-post: eah@du.se 2 Sammanfattning

Läs mer

Hon gör kometkarriär 09 2011 SEPTEMBER FYLLER NÄTET MED LJUDMOLN VILKET YRKE LOCKAR DIG? GOOGLE VILL ANSTÄLLA FLER

Hon gör kometkarriär 09 2011 SEPTEMBER FYLLER NÄTET MED LJUDMOLN VILKET YRKE LOCKAR DIG? GOOGLE VILL ANSTÄLLA FLER 09 2011 SEPTEMBER Hon gör kometkarriär Stort sug efter IT-kunnigt folk men fortfarande saknas tjejerna. Katarina Larsson, årets IT-tjej, berättar om sin väg in i yrkeslivet. SID 10 11 FYLLER NÄTET MED

Läs mer

LiU EXPANDING REALITY. Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

LiU EXPANDING REALITY. Tekniska högskolan vid Linköpings universitet GRAFISK design & KommunIKAtIon LiU EXPANDING REALITY Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Välkommen till universitetet En spännande och kreativ studiemiljö Kandidatprogrammet i Grafisk Design

Läs mer

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända PERSONLIGT ENTREPRENÖRSKAP ATT FÅ SAKER ATT HÄNDA Stefan Olsson Marcus Frödin www.universeimagine.com Denna e-bok är fri att sprida och använda. Vid

Läs mer

SVERIGES BÄSTA ARBETSGIVARE

SVERIGES BÄSTA ARBETSGIVARE detta är en från universum SVERIGES BÄSTA ARBETSGIVARE 43 arbetsgivare som får din karriär att blomstra MEDFÖLJER SOM BILAGA TILL DAGENS INDUSTRI Inte för rutinuppdrag. Men när det verkar omöjligt. Letar

Läs mer

Miljöbron. - Effektstudie 2005. Detta är en undersökning utförd av Infokus Business Intelligence AB på uppdrag av Miljöbron.

Miljöbron. - Effektstudie 2005. Detta är en undersökning utförd av Infokus Business Intelligence AB på uppdrag av Miljöbron. Miljöbron - Effektstudie 2005 Detta är en undersökning utförd av Infokus Business Intelligence AB på uppdrag av Miljöbron. För frågor kontakta Infokus: Telefon: 031-711 45 80 E-post: info@infokus.se www.infokus.se

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Var med och forma framtiden

Var med och forma framtiden Data/IT Var med och forma framtiden Vill du vara med och skapa framtidens tjänster, produkter och underhållning? I den här broschyren möter du studenter som gått våra utbildningar inom IT, matematik och

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Civilingenjör i industriell ekonomi

Civilingenjör i industriell ekonomi Civilingenjör i industriell ekonomi Industriell ekonomi Industriell ekonomi - internationell LiU EXPANDING REALITY Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Inledning Välkommen till I-programmen! 2

Läs mer

CAMPUSMÄSSAN 7 FEBRUARI 2012 UTSTÄLLARE INTERVJUER INSPIRATION

CAMPUSMÄSSAN 7 FEBRUARI 2012 UTSTÄLLARE INTERVJUER INSPIRATION CAMPUSMÄSSAN 7 FEBRUARI 2012 INSPIRATION INTERVJUER UTSTÄLLARE INNEHÅLL 9 PROGRAM 10 FÖRELÄSNINGAR 20 STARTA EGET 23 TIPS OCH RÅD 33 INTERVJUER 51 UTSTÄLLARE 98 MÄSSKARTA ANSVARIG UTGIVARE: Natalie Henriksson

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR Studenten Tidnigen för dig som tar studenten 2010. Producerad av medieprogrammet, Magnus Åbergsgymnasiet, Trollhättan KOLL PÅ STUDENTSTÄDER Vi jämför några populära ställen UTLANDSSTUDIER Så är det att

Läs mer

framåt HandelsKRAFT Full fart Så driver innovationerna handeln nya ica gruppen: Ägandet i ICA är tryggat för framtiden

framåt HandelsKRAFT Full fart Så driver innovationerna handeln nya ica gruppen: Ägandet i ICA är tryggat för framtiden 56 Koll sidor om innovation och handel nya ica gruppen: Ägandet i ICA är tryggat för framtiden JOBBLÄGET: Nu satsar ICA på ungdomarna Marknadsläget: Supermarket vinnaren mot alla odds på läget: Framtidens

Läs mer

Civilingenjör i industriell ekonomi

Civilingenjör i industriell ekonomi Civilingenjör i industriell ekonomi Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Industriell ekonomi Industriell ekonomi - internationell LiU EXPANDING REALITY Inledning Välkommen till I-programmen! 2

Läs mer

XXXprogrammet. Innehåll

XXXprogrammet. Innehåll Ekonomi XXXprogrammet Innehåll Ekonomer växer här 3 Framtidens ekonomutbildning 4 Civilekonomprogrammet 6 Detaljhandel och Service Management 8 Ekonomprogrammet 10 Enterprising & Business Development 12

Läs mer

Framtidens Karriär. It inom staten: utrymme för innovationer och påverkan. Staten står inför utmaningar i form av generationsskifte,

Framtidens Karriär. It inom staten: utrymme för innovationer och påverkan. Staten står inför utmaningar i form av generationsskifte, Man ska inte vara inne och peta i detaljerna utan överlåta dem åt sina medarbetare Karin Schreil Jonsson, ledamot i ledningsgruppen CGI Sverige Som chef tror jag att det är väldigt viktigt att våga anställa

Läs mer

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör?

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Patrik Persson Tommy Andersson Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? What does it take to become a successful entrepreneur? Företagsekonomi C-uppsats

Läs mer