Rasspecifik avelstrategi (RAS) för skotsk terrier

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rasspecifik avelstrategi (RAS) för skotsk terrier"

Transkript

1 1

2 Rasspecifik avelstrategi (RAS) för skotsk terrier Gäller från och med Omreviderad På SKK:s Kennelfullmäktige 2001 beslutades, att för varje ras skulle utarbetas en Rasspecifik avelstrategi (RAS) INLEDNING SYFTE HISTORISK BAKGRUND POPULATION/AVELSTRUKTUR Historia Inavelsgrader Nuläge SKK avelsdata Målsättning Strategi HÄLSA Sjukdomar Historisk statistik Nuläge Framtida risker Mål Strategier MENTALITET Historia Nuläge Mål Strategi EXTERIÖR Historia Nuläge Mål Strategi SLUTORD

3 3 INLEDNING Rasklubben Skottefederationen har som övergripande mål, att genom rasklubben och specialklubben SvTek tillvarata specifika intressen för rasen genom att stödja uppfödarna i avelsarbetet samt att informera och väcka intresse för och sprida kunskap om rasen. SYFTE Målet med RAS är, att bevara och utveckla rasens specifika egenskaper samt verka för att avelsmässiga mål uppnås. Alla seriösa uppfödare strävar efter, att föda upp sunda friska hundar med rastypisk exteriör och mentalitet. HISTORISK BAKGRUND Skotsk terrier uppstod i Skottland, där små lågställda strävhåriga hundar använts till grytjakt och till jakt på diverse småvilt under lång tid. Ursprungligen avsåg beteckningen Skotsk terrier ett flertal raser, men så småningom homogeniserades de olika varianterna och fem närbesläktade skotska terrierraser uppstod, nämligen Cairnterrier, Skyeterrier, West Highland White terrier, Dandie Dinmont terrier samt den variant, som slutligen kom att ges namnet Skotsk terrier. Under många år kallades rasen populärt för Aberdeenterrier. Det har dock aldrig varit något officiellt namn på rasen. SVERIGE 1972 bildades rasklubben Skottefederationen. Intresset var stort med många rasevangemang och utställningar som lockade många skottevänner. Under 1970-talet var aktiviteten på avel stor och som flest föddes då 260 valpar. Därefter har födda valpar långsamt minskat till att senare år vara under 50. Detta är en tragisk utveckling. Sedan 1980-talet har den höga kvalitén på de svenskfödda skottarna lovprisats av våra gästdomare och uppfödarkollegor i andra länder. Många uppfödare har exporterat hundar till uppfödare runt om i världen. Hundarna har varit värdefulla inslag i avelsarbetet och rasens framtid. Tyvärr har antalet födda valpar varit i en nedåtgående spiral under många år och anslutningen av nya uppfödare har varit låg. Nya entusiastiska ägare och uppfödare behövs för, att skottarna skall bibehålla sin höga standard. Utmaningen inför framtiden ligger i att vidmakthålla kvalitén och öka intresset för rasen hos den hundköpande allmänheten, så att de väljer en Skotte.

4 4 POPULATION/AVELSSTRUKTUR HISTORIA Vi skotteuppfödare har under alla år kunnat vända oss till England och dess uppfödare, för att förnya och förbättra genpolen, när den har blivit för snäv här i Sverige. Tyvärr har både de gamla uppfödarna och deras stora kennlar med många aktiva linjer gått i graven och även med dem den stora kunskap om vår ras och de gamla linjerna. Även i England är genpolen mycket snäv nu för oss, eftersom flera kennlar exporterat material som används flitigt av uppfödarna här. I Sverige är både den använda och den outnyttjade avelsbasen snäv. Därför måste vi vidga våra vyer och leta överallt i världen efter skottar av utmärkt typ och de skall vara så obesläktade som möjligt med våra inhemska linjer att använda i vårt avelsarbete. Tillgängligt svenskt material baserar sig huvudsakligen på närbesläktade hundar som rasens få aktiva uppfödare använder. Vi ser en klar tendens, att vissa blodslinjer dominerar bland de få hanar, som används i aveln. En avelshane/tik kan bli överanvänd genom att söner/döttrar används mycket i aveln. Det behövs egentligen bara en enda avkomma, som lämnar många valpar. Därför är det av intresse, att även titta på antalet barnbarn, sk farmor/farfarskurva. Idealet är, att många goda avelsdjur används ungefär lika mycket. Ett begränsat antal hundar har importerats från andra länder än England och om de används, kommer de att vidga rasens genpol. INAVELSGRADER Vi uppfödare måste med kunskap om våra avelsdjur tillsammans med SKK Avelsdatas beräkningar av avelstrenden samarbeta och ha som mål att ligga under 2,5% vilket vi i dagsläget gör. NULÄGE På 40 år har vi gått från 260 valpar/år till under 50 valpar/år. Var gick vi fel?

5 5 SKK AVELSDATA Population Antalet registrerade skottar har sjunkit sedan mitten av 1970-talet. Nedan följer antalet registrerade valpar från 1949 till 2015-nov (+ anger importer) Kurva som visar registreringstatistik från Hundar använda i avel Diagrammet visar att vi uppfödare oftare använder redan beprövade hanar i vår avel. Vi måste använda fler oanvända hanar för att jämna ut antalet använda hanar att motsvara antalet tikar som används, så att vi breddar avelsbasen.

6 6 Inavelstrend Diagrammen nedan visar hur enstaka kullar med alltför hög inavelsgrad gör att statistiken skjuter i höjden på rasens totala inavelsgrad Inavelstrend fördelning parningar

7 7 Statistiken visar att vi under de sista 15 åren legat och ligger mycket lågt i inavelsgraden. Men att enstaka kullar med för hög inavelsgrad i vår lilla population gör att den genomsnittliga inavelsgraden stiger alltför mycket. Vi uppfödare måste se oss som en gemensam enhet med rasens bästa framför ögonen. Vi måste ha som mål att för våra kullar ha så låg inavelsgrad som möjligt när vi planerar kullar och att inte göra kombinationer på över 6,25%. Att vi under år 2014 och 2015 har så låg inavelsgrad som 0,7 och 0,5 beror på att alla använda hanar är utlandsfödda och därigenom tillförs nytt blod till våra inhemska linjer. Med tanke på det lilla antal kullar som fötts under 2015 (10st) med 10 använda tikar och endast 7 använda hanar, så har 3 hanar avlat 2 kullar, vilket i vår lilla population gränsar till överanvändning! Något som vi uppfödare måste uppmärksamma och tänka på under de närmaste åren. Vi måste med sund avel öka vår population. För att få fram farmorskurva, farfarskurva etc, gå in på avelsdata: MÅLSÄTTNING Vi måste öka den genetiska variationen och öka populationens storlek och verka för, att avelsbasen breddas genom att fler hundar används i avel samt att få in obesläktat nytt material till landet. STRATEGI * Nya importer bör vara så obesläktade med de inhemska hundarna, som det går. * Använda så många avelsdjur ur så många familjer, som är möjligt. * Undvika, att upprepa tidigare kombinationer. * Tikar bör inte användas i avel före 24 månaders ålder. * Hanar bör inte användas i avel före 15 månaders ålder. * En hane bör inte under sin livstid stå för mer än 20% av rasens genomsnittliga registreringstal de senaste 5 år.

8 8 HÄLSA HISTORISK STATISTIK Åren 1977, 1984, 1992, 1997, 2000 samt 2011 genomfördes uppfödarkonferenser. På dessa konferenser diskuterades olika sjukdomar, fertilitets- och valpningsproblem. I Agrias Breed Statitistic står, att skottarna har fler fall än genomsnittshunden vad gäller reproduktion (valpningar), tumörer och hormonrelaterade sjukdomar. Rasen ligger även högt riskmässigt vad gäller leverrelaterade diagnoser. När det gäller kejsarsnitt visar trenden en svagt sjunkande siffra från 0,5 (varannan kull född med snitt) till 0,2 (var femte kull född med snitt). Om detta beror på det sjunkande antalet födda kullar eller att uppfödarna lagt sig vinn om att använda avelsdjur ur snittfria led får vara osagt. Vi är alla seriösa uppfödare och strävar därför efter att föda upp sunda friska hundar med såväl rastypisk exteriör som mentalitet. Att det finns sjukdomar, går det inte blunda för. Att motverka dem är ett ständigt pågående arbete. I dagsläget vanliga sjukdomar * Cancer * Cushing * Höga blodlevervärden (sjukdom?) * Reproduktionsproblem som: svårigheter att få tikar dräktiga, minskade kullstorlekar samt födselproblem Mindre vanliga sjukdomar * Demodex * Dilaterad Cardio Myopati, DCM (1 diagnosisterat fall.finns inga fler dödsfall finns inom familjen, kan den anses sällsynt.) * Thyrodea (Sköldkörtelhormon) Numera mycket sällsynta sjukdomar * Epilepsi * Skottekramp * von Wildebrands Sjukdomar förekommande utomlands * Cranium muskular Osteopati, CMO (har påvisats i Europa) * Wobblers och ATTAXI (mkt vanligt i USA)

9 9 NULÄGE Svårigheten som vi nu har att arbeta med när det gäller reproduktion har två delar. Det är, att få tikar dräktiga samt minska antalet snitt. Det finns en risk att uppfödare väljer att snitta sin tik för att vara säker på att få levande valpar när de äntligen lyckats få tiken dräktig. Frågan är dock, varför så få tikar blir dräktiga? Beror det på bakterier eller avelsdepression pga att vi använt familjer för nära varandra, därav sämre fertilitet eller någon annan variabel. Detta måste utredas och detta kan vi bara göra med gemensamt arbete. När det gäller cancer vet vi lika lite, som humanläkarna gör, men med de hormonrelaterade sjukdomarna vet vi, att både Cushing och Thyrodea är hormonstyrt. Vi vet dock inte arvsgången eller vilka hundar, som är anlagsbärare. Detta är definitivt ett ämne till nästa konferens. FRAMTIDA RISKER Om vi inte får in nytt friskt blod i såväl hundleden, som uppfödarleden finns risken att det inte finns någon, som vill föda upp Skotsk terrier samt inga avelsdjur att använda. Det är därför särdeles viktigt, att vi som uppfödare går samman och återigen med gemensamma krafter kämpar mot sjukdomar och för rasens överlevnad och reproduktion. Ökning av välinformerade uppfödare är av stor vikt. MÅL * Sunda, friska Skotska terriers * Högre fertilitet * Minska antalet kejsarsnitt STRATEGI * Att uppfödare informerar varandra om, i vilken kombination hälsoproblem uppstått. * Att uppfödare vid val av avelsdjur alltid gör en riskanalys av den planerade kombinationen mot information, som finns i uppfödarleden. * Att uppfödare använder sunda, friska individer och även i första hand använda avelsdjur från självvalpande linjer.

10 10 MENTALITET HISTORIA Skotsk terrier är enligt rasstandarden en jakthund men numera används rasen enbart, som sällskapshund. Intresset för jaktmeritering är så gott som obefintligt bland uppfödarna, men rasen visar ofta prov på jaktegenskaper. NULÄGE Ett fåtal skottar deltar på viltspårsprov, lydnadsprov och bruksprov. Några enstaka har blivit viltspårchampion, men flera har godkänt anlagsprov i viltspår. Några har tagit lydnadsprovsdiplom, även i högre klasser. Ett flertal hundar har genomgått MH (Mentalbeskrivning Hund) och har känd mental status. Rasen ansågs vara kärv och stundtals väl hetlevrad och aggressiv, främst under 1940-talet, då många oseriösa uppfödare, födde upp dem i rent spekulativt syfte. Den Skotska terrierns mentalitet har utvecklats mycket positivt och den absoluta merparten av dagens Skotska terriers har ett öppet och vänligt temperament i kombination med ett stort mått av självständighet och envishet. MÅL Att rasen har så goda mentala egenskaper så hundarna fungerar i samhället och uppvisar bra mentala egenskaper, som mod, öppenhet, sällskaplighet och intelligens. STRATEGI * Att alltid använda föräldradjur med bra mentalitet. * Periodiskt skicka ut en enkät till hundägarna, för att få in mer fakta om hur de uppfattar sin hunds mentalitet * Uppmana fler, att delta i både MH och BPH (Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund).

11 11 EXTERIÖR HISTORIA Rasens exteriör finns beskriven i rasstandarden, som är en direkt översättning av hemlandet Storbritanniens standard. Texten beskriver en förhållandevis liten, djup, kraftig och lågställd hund med sträv päls och fria rörelser aldrig långsträckt eller finlemmad. NULÄGE De svenska Skottarnas exteriör har lovprisats under många decennier och de bästa svenskfödda hundarna vinner idag höga utmärkelser på hundutställningar över hela världen. Stor enighet har under lång tid funnits kring det exteriöra idealet hölls ett symposium med tonvikt på rasens exteriör med rasens ledande engelska auktoriteter, som föredragshållare. Svenska Skotteuppfödare har generellt sett lyckats väl med att förbättra fronter och framställ, bett och huvuden, samt kroppar och benstommar. Men på vägen dit har vi tappat, fertiliteten, kullstorlekar samt fått hormonrelaterade sjukdomar genom att ideligen välja redan hårt använda linjer. To much of a good thing, can be To MUCH. MÅLSÄTTNING * Att fortsätta föda upp Skottar, som utmärkt överensstämmer med standarden I exteriör och mentalitet. Samtidigt som vi vidgar avelsbasen genom att använda hundar av utmärkt typ, men så obesläktad som möjligt. STRATEGI * Att ställa ut och meritera så mycket som möjligt av vår uppfödning, så vi ser även syskon och en större helhet på hundarna * Att upprätta ett gratis avelsregister på SF:s hemsida, så att vi som uppfödare inte glömmer fina hundar, som kunde ha tillfört och breddat den viktiga genpoolen * Att vi uppfödare förstår skillnaden och graderna på vad som är viktigt, att beakta vid upp uppfödning, nu när rasen är så liten * Att använda till kropp och själ sunda föräldradjur med utmärkt fortplantningsförmåga. VIKTIGT Att hunden är: Av korrekt typ Funktionell Mentalt bra Kan reproducera sig Fri från anlag till dödliga sjukdomar MINDRE VIKTIGT Detaljer som vi får arbeta med på lång sikt när populationen ökat som tex: Ögats färg och form Öronens storlek samt placering Nospigmentering Mindre bettavvikelser Pälsfärg

12 12 SLUTORD Vi uppfödare måste sluta oss samman mot ett gemensamt mål: Sunda friska Skottar med utmärk exteriör och mentalitet. Vi måste vara öppna mot varandra, när det gäller genetiska defekter och sjukdomar utan klander. Vi är alla seriöst övertygade om, att vi gör vad som är bäst för rasen och det skall vi göra med ärlighet och öppenhet mot varandra. Vi skall tänka extra på en av SKK:s grundregler att till avel endast använda hundar, som är friska, dvs. inte uppvisar tecken på sjukdom eller funktionshinder och inte heller har eller uppvisar tecken på genetisk belastning, som innebär ökad risk för att avkomman skall uppvisa sjukdom eller funktionshinder. Uppdrag för klubben är att få bättre samarbete. Arrangera träffar för både valpköpare och uppfödare samt enkäter till våra skotteägare om deras hund/hundars hälsa, mentalitet och övriga frågor. Om resultatet av, att vi lyckats föda upp så fina Skottar, som vi uppfödare och domare anser motsvara rasstandarden så väl att de kan vinna toppvinster över hela världen, men att det samtidigt resulterat i att vi på 40 år gått från 260 födda valpar till i dagsläget år 2015 under 20 valpar. Samtidigt har antalet uppfödare mer än halverats på denna tid. Med facit i hand kan ingen av oss skryta med, att vi lyckats. Vi måste samla oss, skotteälskare, kring vårt hittills viktigaste Gemensamma mål nämligen RASENS ÖVERLEVNAD I SVERIGE Informationen har hämtats från: SKK:s Avelsdata Agria och Svelands Statistik Avsnittet historia och mentalitet ur tidigare RAS

Skotsk terrier Rasspecifik Avelsstrategi - RAS 2017

Skotsk terrier Rasspecifik Avelsstrategi - RAS 2017 Skotsk terrier Rasspecifik Avelsstrategi - RAS 2017 1 Rasspecifik avelstrategi (RAS) för skotsk terrier Gäller från och med 2007. Reviderad 2017. Framtagen av rasklubben Skottefederationen. På SKK:s Kennelfullmäktige

Läs mer

Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12

Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12 2013-10-20 1 (5) Svenska Norfolkterrierklubben Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12 ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

Avelsstrategi för Australisk terrier

Avelsstrategi för Australisk terrier Avelsstrategi för Australisk terrier Ursprung Den Australiska terrierns historia antas börja under kolonisationen på 1800-talet då emigranter från England och Skottland kom till Australien. Det var inte

Läs mer

Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10

Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10 Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10 Nuläge (Kursiv text är hämtad från nuvarande RAS från 2007. Större delen av detta RAS skrevs 2004 men godkändes först 2007) I Sverige finns

Läs mer

Under 1980-talet var antalet registrerade hundar i Australien ANKC på topp, men har under senare år drastiskt sjunkit. Se nedan:

Under 1980-talet var antalet registrerade hundar i Australien ANKC på topp, men har under senare år drastiskt sjunkit. Se nedan: Utvärdering av RAS för ACD 2011 31 POPULATION Förslag till åtgärder för en positiv utveckling av rasen i Sverige är baserade från fakta att rasen i en övergripande framtid troligen inte kommer att innefatta

Läs mer

RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI. BELGISK VALLHUND Groenendael Laekenois Malinois Tervueren

RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI. BELGISK VALLHUND Groenendael Laekenois Malinois Tervueren RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI BELGISK VALLHUND Groenendael Laekenois Malinois Tervueren RAS version 1 2004 RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI FÖR BELGISK VALLHUND Bakgrund: SKKs kennelfullmäktige fattade 2001 beslut

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Grosser münsterländer

Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Grosser münsterländer Rasspecifik avelsstrategi RAS för Grosser münsterländer Både uppfödare och hanhundsägare bör sätta sig in i den avelstrategi som gäller för rasen Källa: SKK Inledning Bakgrund Rasspecifik Avelsstrategi

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi RAS för Korthårig vorsteh

Rasspecifik avelsstrategi RAS för Korthårig vorsteh Rasspecifik avelsstrategi RAS för Korthårig vorsteh Både uppfödare och hanhundsägare bör sätta sig in i den avelstratetgi som gäller för rasen / Källa: SKK Inledning Bakgrund Rasspecifik Avelsstrategi

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi för bostonterrier

Rasspecifik avelsstrategi för bostonterrier Rasspecifik avelsstrategi för bostonterrier Reviderad version fastställd av SKK 2014-xx-xx Uppdaterad 2014-11-07 Innehållsförteckning Avelsstrategi Population/Avelsstruktur Hälsa Mentalitet/Funktion Exteriör

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi. Berner Sennenhund. Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och hundägare

Rasspecifik Avelsstrategi. Berner Sennenhund. Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och hundägare Rasspecifik Avelsstrategi Berner Sennenhund Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och hundägare Utvärdering av RAS 2010 Svenska Sennenhundklubben 2011-05-21

Läs mer

Utvärdering av RAS, Rasspecifik AvelsStrategi, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2013

Utvärdering av RAS, Rasspecifik AvelsStrategi, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2013 UtvärderingavRAS,RasspecifikAvelsStrategi, kortsiktigamålförairedaleterrierår201 SvenskaKennelklubbengodkändeochfastställdeRASförairedaleterrierden22mars2012, förattgällafrånochmedår2012tillochmedår2016.rasharredovisatsiairedaleterrier

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi för GOS D ATURA CATALA

Rasspecifik avelsstrategi för GOS D ATURA CATALA Rasspecifik avelsstrategi för GOS D ATURA CATALA Revidering av RAS 2012 Fastställt RfG 2013-03-04 / Fastställt SGVK 2013-03-14/Fastställt SKK 2013-09-11 Innehållsförteckning Arbetet med revidering av RAS...

Läs mer

Papillon-Ringens RAS-dokumentation

Papillon-Ringens RAS-dokumentation Papillon-Ringens RAS-dokumentation Rasspecifik avelsstrategi för papillon ÅR 2011 Papillon-Ringen är associerad med Svenska Kennelklubben (SKK), genom specialklubben Svenska Dvärghundsklubben (SDHK) Papillon-Ringens

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi RAS för Strävhårig vorsteh

Rasspecifik avelsstrategi RAS för Strävhårig vorsteh Rasspecifik avelsstrategi RAS för Strävhårig vorsteh Både uppfödare och hanhundsägare bör sätta sig in i den avelsstrategi som gäller för rasen. /Källa: SKK. Inledning Bakgrund Rasspecifik Avelsstrategi

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi (RAS) för skotsk terrier

Rasspecifik avelsstrategi (RAS) för skotsk terrier 2007-04-25 1(11) Rasspecifik avelsstrategi (RAS) för skotsk terrier Gäller från och med 2007 till och med år 2011. Inledning Rasklubben Skottefederationen har som övergripande mål att genom rasklubben

Läs mer

ATT LETA AVELSDJUR. 28 mars 2011. www.skk.se/uppfödning

ATT LETA AVELSDJUR. 28 mars 2011. www.skk.se/uppfödning www.skk.se/uppfödning 28 mars 2011 ATT LETA AVELSDJUR Genetiken i all ära den hjälper oss inte helt och hållet att hitta de avelsdjur vi behöver. För det behöver vi andra, mer praktiskt tillämpbara verktyg.

Läs mer

Papillon-Ringens RAS-dokumentation

Papillon-Ringens RAS-dokumentation Papillon-Ringens RAS-dokumentation Rasspecifik avelsstrategi för papillon ÅR 2013 Delreviderad 2016 med avseende på nytt hälsoprogram. Papillon-Ringen är associerad med Svenska Kennelklubben (SKK), genom

Läs mer

Vad säger SKK? Om grundregler, avelspolicy och annat som styr aveln. Karin Drotz, avelskonsulent SKK

Vad säger SKK? Om grundregler, avelspolicy och annat som styr aveln. Karin Drotz, avelskonsulent SKK Vad säger SKK? Om grundregler, avelspolicy och annat som styr aveln. Karin Drotz, avelskonsulent SKK Wolvey Piquet of Clairedale tik f. 1950 Hur väljer vi avelsdjur? Vilka avelsmål har du? Vad känner ni

Läs mer

Avelsstrategi för portugisisk vattenhund Historia

Avelsstrategi för portugisisk vattenhund Historia Avelsstrategi för portugisisk vattenhund Historia Portugisisk vattenhund är en riktigt gammal ras som har funnits längs hela Portugals kust sedan urminnes tider. Redan så tidigt som på 1200-talet finns

Läs mer

RAS-DOKUMENTATION FÖR PAPILLON i SVERIGE

RAS-DOKUMENTATION FÖR PAPILLON i SVERIGE RAS-DOKUMENTATION FÖR PAPILLON i SVERIGE papillion-001 2005-02-12 Sidan 1 av 13 Innehållsförteckning Förord Papillon Ringens arbete tom 2003 Historik Statistik Avelspolicy Avelsstrategi Avelsplaner Tidsplan

Läs mer

Beräkning av inavelsgrad

Beräkning av inavelsgrad 1 Beräkning av inavelsgrad Detta är ett försök av mig att på ett enkelt sätt illustrera hur man manuellt kan beräkna inavelsgraden vid olika släktparningar. Inavel kan enklast definieras som andelen genpar

Läs mer

Australisk terrier. Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Australisk terrier. Författare (Klubb) Svenska Aussieklubben RAS-dokument avseende

Australisk terrier. Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Australisk terrier. Författare (Klubb) Svenska Aussieklubben RAS-dokument avseende Författare (Klubb) Svenska Aussieklubben RAS-dokument avseende Version Status Reviderad 2-2014-08-15 1/14 Rasspecifik avelsstrategi RAS för 2/16 Ursprungligt RAS fastställt av SKK 2006-02-18, reviderad

Läs mer

AVELSSTRATEGI (RAS) För Strävhårig Vizsla

AVELSSTRATEGI (RAS) För Strävhårig Vizsla AVELSSTRATEGI (RAS) För Strävhårig Vizsla Beskrivning av rasens historiska bakgrund och utveckling Den strävhåriga vizslan har samma bakgrund som den korthåriga fram till 1920-talet. Vizslans ursprung

Läs mer

Kommentarer om nuvarande RAS

Kommentarer om nuvarande RAS Kommentarer om nuvarande RAS För några månader sedan gick det ut en "enkät/tycka till om RAS papper" till uppfödare och hanhundsägare. Det är nu dags att redovisa dessa kommentarer och detta sker anonymt.

Läs mer

RAS Rasspecifik avelstrategi för Malteser

RAS Rasspecifik avelstrategi för Malteser RAS Rasspecifik avelstrategi för Malteser malteser-001 2008-05-28 Sidan 1 av 12 Innehållsförteckning RAS-dokument för Malteser...5 Avelsstrategi och avelsmål...5 Exteriör...5 Hälsa...6 Knäledsstatus...6

Läs mer

RAS Rasspecifik avelsstrategi för pudel

RAS Rasspecifik avelsstrategi för pudel RAS Rasspecifik avelsstrategi för pudel Innehållsförteckning Inledning... 3 Historik... 3 Nuläget... 4 Exteriör... 6 SRD... 6 Mål:... 7 Strategi:... 7 SAR = Silver(grå), Aprikos, Röd... 7 Mål:... 7 Strategi:...

Läs mer

Rasspecifika Avelsstrategier (RAS) för West Highland White Terrier (Westie) Reviderad 2015 gäller till 2020

Rasspecifika Avelsstrategier (RAS) för West Highland White Terrier (Westie) Reviderad 2015 gäller till 2020 1 Rasspecifika Avelsstrategier (RAS) för West Highland White Terrier (Westie) Reviderad 2015 gäller till 2020 2 Innehållsförteckning Historik sid 3 Population sid 3 Hanhundsanvändning sid 4 Hälsa sid 5

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Avelsstrategi, Avelspolicy och Avelsmål för kort- och långhårig collie

Avelsstrategi, Avelspolicy och Avelsmål för kort- och långhårig collie Avelsstrategi, Avelspolicy och Avelsmål för kort- och långhårig collie Giltighetstid Avelsstrategin och avelspolicyn gäller tills vidare, medan avelsmålens giltighetstid är sju år, dvs. målen skall vara

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi för Svenska Podengo Português Klubben Pelo liso/cerdoso

Rasspecifik Avelsstrategi för Svenska Podengo Português Klubben Pelo liso/cerdoso Rasspecifik Avelsstrategi för Svenska Podengo Português Klubben Pelo liso/cerdoso Fastställd 2009-01-24 Elisabet Levén Ordförande Svenska Vinthundklubben 1 av 5 Rasklubben för Svenska Podengo Portugués

Läs mer

RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER FÖR NORRBOTTENSPETS

RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER FÖR NORRBOTTENSPETS RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER FÖR NORRBOTTENSPETS INNEHÅLL Historik... 3 Populationen... 4 REGISTRERINGAR... 4 Målsättning... 5 Tillvägagångssätt... 5 Djur använda i aveln... 5 Målsättning... 6 Tillvägagångssätt...

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2009

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2009 Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2009 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 2005-02-12/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Rasspecifika avelsstrategier 2010-2015

Rasspecifika avelsstrategier 2010-2015 Rasspecifika avelsstrategier 2010-2015 Inriktning Rasklubbens långsiktiga mål är att bibehålla wachtelhundrasens specifika karaktär och jaktliga egenskaper som mångsidig bruksjakthund med god mentalitet,

Läs mer

RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI hos Belgisk Vallhund, Schipperke, Yorkshireterrier samt Pudel och Lhasa Apso En granskning

RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI hos Belgisk Vallhund, Schipperke, Yorkshireterrier samt Pudel och Lhasa Apso En granskning RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI hos Belgisk Vallhund, Schipperke, Yorkshireterrier samt Pudel och Lhasa Apso En granskning Vi har valt att granska fem rasspecifika avelsstrategier; 3 respektive 2 raser vardera,

Läs mer

RASSPECIFIK AVELSTATEGI för

RASSPECIFIK AVELSTATEGI för RASSPECIFIK AVELSTATEGI för BRETON (epagneul breton) Sidan 1 av 15 Bakgrund Rasspecifik Avelstrategi På Svenska Kennelklubbens Kennelfullmäktige 2001 fattades beslut om att det för varje hundras ska finnas

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Avelspolicy & avelsstrategier 2012-2016

Avelspolicy & avelsstrategier 2012-2016 Avelspolicy & avelsstrategier 2012-2016 INLEDNING Detta deldokument i Golden retrieverklubbens RAS, är till för att användas vid det dagliga arbetet i klubben när det gäller att förverkliga våra mål och

Läs mer

Framtidsplan för Svensk lapphund

Framtidsplan för Svensk lapphund Framtidsplan för Svensk lapphund I Svenska lapphundklubben jobbar vi hårt och fokuserat för att möjliggöra en hållbar framtid för den Svenska lapphunden. Vi är väl medvetna om problematiken med den starkt

Läs mer

POPULATION/ AVELSSTRUKTUR

POPULATION/ AVELSSTRUKTUR POPULATION/ AVELSSTRUKTUR Mål - För att få så stor effekt som möjligt av en avelsstrategi måste en så stor del av populationen som möjligt ingå. Fler uppfödare måste ansluta sig till rasklubben och vara

Läs mer

Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art.

Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art. Naturens behov av genetisk variation Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art. Då vi benämner en art i naturen som utrotningshotad

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

AZAWAKH RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI. Insänd av Sif Bredenfeldt ordförande GRAINS Lena Larsson sekreterare GRAINS 2014-11-30

AZAWAKH RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI. Insänd av Sif Bredenfeldt ordförande GRAINS Lena Larsson sekreterare GRAINS 2014-11-30 RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI AZAWAKH Insänd av Sif Bredenfeldt ordförande GRAINS Lena Larsson sekreterare GRAINS 2014-11-30 Dokumentet är baserat på tidigare RAS 2005-09-06 utarbetat av dåvarande Azawakh-

Läs mer

Kleiner münsterländer

Kleiner münsterländer Rasspecifik avelsstrategi RAS för Kleiner münsterländer Både uppfödare och hanhundsägare bör sätta sig in i den avelsstrategi som gäller för rasen. /Källa: SKK. Inledning 1 Bakgrund Rasspecifik Avelsstrategi

Läs mer

Bibehålla och utveckla rasens vallningsförmåga och funktion som brukshund.

Bibehålla och utveckla rasens vallningsförmåga och funktion som brukshund. DEL 2 - Rasspecifika Avelsstrategier Prioriteringar: En god hälsa som möjliggör ett långt liv utan hälsostörningar. I arbetet har utgångspunkten varit att hälsa är ett begrepp som inte bara relaterar till

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Den är föga intresserad av vilt och trots sin storlek förvånansvärt rörlig och smidig.

Den är föga intresserad av vilt och trots sin storlek förvånansvärt rörlig och smidig. BULLMASTIFF - EN RASBESKRIVNING Bullmastiffen har sina rötter på de Brittiska öarna. Hundar av bullmastifftyp har under lång tid fun Den är föga intresserad av vilt och trots sin storlek förvånansvärt

Läs mer

Rasspecifika avelsstrategier för Jaktcockerspaniel

Rasspecifika avelsstrategier för Jaktcockerspaniel Rasspecifika avelsstrategier för Jaktcockerspaniel Tillägg till RAS-dokumentet för Cocker Spaniel Utarbetat av Jaktspaniels i Sverige (JIS) mars 2014 INLEDNING Denna del av RAS för cocker spaniel avser

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi

Rasspecifik Avelsstrategi RAS Rasspecifik Avelsstrategi för Bracco Italiano På Svenska Kennelklubbens kennelfullmäktige 2001 fattades beslut om att det för varje hundras ska finnas en rasspecifik avelsstrategi, fortsättningsvis

Läs mer

Avelsstrategi för Schnauzer Version 1.5

Avelsstrategi för Schnauzer Version 1.5 Avelsstrategi för Schnauzer Version 1.5 HISTORIK Redan på 1400-talet dyker den upp inom konsten bl.a. på målningar av Rembrandt. Sydtyskland, närmare bestämt Bayern, anses vara den plats där de ursprungliga

Läs mer

Svenska Parson Russell Terrierklubben. Rasspecifik Avelsstrategi. Version 2003, Utvärdering per 2008-12-31

Svenska Parson Russell Terrierklubben. Rasspecifik Avelsstrategi. Version 2003, Utvärdering per 2008-12-31 Svenska Parson Russell Terrierklubben Rasspecifik Avelsstrategi Version 2003, Utvärdering per 2008-12-31 Kortfakta för parsonaveln 2008 254 registrerade parson o varav 122 hanar och 132 tikar o varav 4

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi för Drentsche Patrijshond

Rasspecifik Avelsstrategi för Drentsche Patrijshond Rasspecifik Avelsstrategi för Drentsche Patrijshond Bakgrund Rasspecifik Avelsstrategi, RAS På Svenska Kennelklubbens Kennelfullmäktige 2001 fattades beslut om att det för varje hundras ska finnas en s.k.

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

RAS - RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER 2003-2011 BASSET ARTÉSIEN NORMAND

RAS - RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER 2003-2011 BASSET ARTÉSIEN NORMAND RAS - RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER 2003-2011 BASSET ARTÉSIEN NORMAND Rashistorik Basset Artésien Normand (BAN) är en fransk, kortbent, drivande jakthund. Det är en korsning av bassets från Artois och bassets

Läs mer

RASANPASSAD AVELSSTRATEGI BORDERTERRIER 2012

RASANPASSAD AVELSSTRATEGI BORDERTERRIER 2012 RASANPASSAD AVELSSTRATEGI BORDERTERRIER 2012 HISTORIK Borderterriern uppstod i trakterna där England och Skottland möts. Rasen har funnits som enhetlig typ mycket länge, formad främst av praktiska krav

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Friskoleurval med segregation som resultat

Friskoleurval med segregation som resultat Friskoleurval med segregation som resultat Rapport februari 2016 Sammanfattning och slutsatser Denna undersökning har tagits fram som en del av projektet Ge alla elever samma chans som är ett samarbete

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

GOLDEN RETRIEVERKLUBBEN AVELSPOLICY & AVELSSTRATEGIER

GOLDEN RETRIEVERKLUBBEN AVELSPOLICY & AVELSSTRATEGIER GOLDEN RETRIEVERKLUBBEN AVELSPOLICY & AVELSSTRATEGIER 2011-2015 AVELSPOLICY Golden retrieverklubben har som ett övergripande mål att väcka intresse för och främja avel av mentalt och fysiskt sunda, jaktligt

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

- Vikten ligger från 10 kg för en mycket liten tik till 20 kg för en mycket stor hane.

- Vikten ligger från 10 kg för en mycket liten tik till 20 kg för en mycket stor hane. Silken Windhound - Silken Windhound är en amerikansk vinthund och är den minsta långhåriga vinthundsras som finns. Storleken skall enligt standard ligga mellan 46-60 cm. Hanar ligger som regel runt den

Läs mer

Grundregler för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer

Grundregler för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer 1 Grundregler för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer Kapitel 1 regler för medlemmar i SKK-organisationen Det krävs av varje medlem i SKK-organisationen 1:1 Att behandla

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

1 Ursprung, historisk bakgrund och utveckling

1 Ursprung, historisk bakgrund och utveckling Avelsstrategi för östsibirisk laika 1 Ursprung, historisk bakgrund och utveckling Laikan är taigans jakthund nummer ett. Fram till 1970-talet var laikan som jakthund nästan okänd i Norden. Endast enstaka

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi RAS för Schnauzer

Rasspecifik avelsstrategi RAS för Schnauzer Författare (Klubb) Schnauzerringen RAS-dokument avseende Version Status Reviderad Sida 1.0 Final 2015-09-09 1/25 Rasspecifik avelsstrategi RAS för Schnauzer Sida 2 2/25 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Rasanpassad Avelsstrategi

Rasanpassad Avelsstrategi Rasanpassad Avelsstrategi för Hannoveransk viltspårhund Svenska Schweisshundklubben 2005 hannoveransk-viltspårhund-001 2006-02-18 Sid 1 (6) AVELSSTRATEGIER HANNOVERANSK VILTSPÅRHUND INLEDNING Svenska Schweisshundklubben

Läs mer

RASANPASSAD AVELSSTRATEGI FÖR YORKSHIRETERRIER - RAS FÖRSTA REVIDERINGEN

RASANPASSAD AVELSSTRATEGI FÖR YORKSHIRETERRIER - RAS FÖRSTA REVIDERINGEN RASANPASSAD AVELSSTRATEGI FÖR YORKSHIRETERRIER - RAS FÖRSTA REVIDERINGEN - 2010 Första gången fastställd av Svenska Kennelklubben 20050906 Historiskt perspektiv Rasens hemland är England och liksom så

Läs mer

Hallands arbetsmarknad. Källa: SCB

Hallands arbetsmarknad. Källa: SCB Hallands arbetsmarknad Källa: SCB Interaktiv statistik Innehållsförteckning Flera diagram i rapporten kan filtreras efter kommun, Halland och Sverige. Uppe i vänstra hörnet på sidan visas vilket val som

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

3. Befolkningsförändringar bland barn 2004

3. Befolkningsförändringar bland barn 2004 Barn och deras familjer 2004 3. Befolkningsförändringar bland barn 3. Befolkningsförändringar bland barn 2004 Antalet födda varierar stort över åren. År 1990 var ett toppår då det föddes nästan 124 000

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

gammel-dansk-hönsehund-001 2009-09-01 Sidan 1 av 7

gammel-dansk-hönsehund-001 2009-09-01 Sidan 1 av 7 gammel-dansk-hönsehund-001 2009-09-01 Sidan 1 av 7 Bakgrund Rasspecifik AvelsStrategi På Svenska Kennelklubbens Kennelfullmäktige 2001 fattades beslut om att det för varje hundras ska finnas en s k rasspecifik

Läs mer

Information till elever och föräldrar i skolår 5

Information till elever och föräldrar i skolår 5 Information till elever och föräldrar i skolår 5 Att börja skolår 6 innebär en del förändringar jämfört med tidigare skolgång. När det gäller vilka olika ämnen ni skall läsa och hur mycket tid per vecka

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

KÄNSLA AV SAMMANHANG. Uppskattad dygnsdos i gr. och preparat (de sista 30 dagarna):

KÄNSLA AV SAMMANHANG. Uppskattad dygnsdos i gr. och preparat (de sista 30 dagarna): KÄNSLA AV SAMMANHANG Datum för ifyllandet: Intervjutillfälle nr: Intervjuare: Individens namn: Kön: Födelse år: Antal år i missbruk (med uppehåll): Drogfri dagar (nu): Initiativtagare till kontakt med

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Åk 9 Historia & Svenska Namn: UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Du ska skriva en debattartikel på 1-2 sidor (Times new roman 12). Den ska ta upp exempel på hur mänskliga rättigheter försvagas i dagsläget.

Läs mer

Kvalitetsregistret för svår sepsis/septisk chock Årsrapport för 2013

Kvalitetsregistret för svår sepsis/septisk chock Årsrapport för 2013 Kvalitetsregistret för svår sepsis/septisk chock Årsrapport för 2013 Inledning Patienter med svår sepsis eller septisk chock är relativt vanliga på våra sjukhus och framförallt på våra intensivvårdsavdelningar.

Läs mer