TRÄD OCH BUSKAR. Några av de stora ekarna i ekhagen under vårens lövsprickning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRÄD OCH BUSKAR. Några av de stora ekarna i ekhagen under vårens lövsprickning."

Transkript

1 TRÄD OCH BUSKAR Nolhaga uppvisar en rik variation när det gäller träd och buskar. Från ekparken med sina mäktiga minst tvåhundraåriga ekar, över bergets glesa delvis hedartade bokskog till alskogen med sina snår i Kongo. Nere vid viken finns också ett flertal stora tallar och på baksidan av berget söder om Klämma finns några få riktigt stora och höga granar. Det finns alltså mycket att se på och fundera kring. Träd och buskar kan med fördel studeras över året i ett flertal olika promenader. På vintern kan man titta på hur knoppar och bark ser ut, på våren kan man fundera över varför de olika trädens blad spricker ut vid olika tidpunkter, på sommaren kan olika bladtyper studeras och på hösten slutligen så vissnar bladen under en varierande färgexplosion. Saker att fundera över är varför träden växer så olika både i tid och rum. Hur gamla blir träden? Hur stora kan träd bli? Man kan också tydligt se att de olika träden växer på olika ställen. Vad skiljer de olika lokalerna åt? Vad säjer detta om trädens behov av näring? Hur är det med konkurrensen mellan olika träd? Är anpassningen till olika förhållanden orsaken till att inte ett enda stort och snabbväxande träd tar över överallt? Varför är buskarna buskar och inte träd? Vad betyder träden, vilken roll spelar våra skogar? Skapar träden mångfald genom att olika miljöer produceras? Här finns en hel mängd kopplingar att göra till olika företeelser som pågår: Modernt kalhyggesskogsbruk kontra mer naturnära brukningsmetoder, favoriseringen av barrträd före lövträden, nedhuggningen av de tropiska skogarna och vad händer till följd av den globala uppvärmningen. Vad hände efter istiden, i vilken ordning vandrade träden in och varför? Parkens stora träd En kort promenad utgående från Fiskevillan är allt som behövs. Sker med fördel under den period på året då träden är avlövade då man lättare ser de stora träden. Första anhalten är de stora ekarna omedelbart söder om fågeldammarna och/eller ekarna i ekparken ner mot ån. Här kan man studera olika förgreningsmönster, den grova barken och hur grenar går av och att det så småningom bildas håligheter. Vad händer när hålen bildas? Vem utnyttjar dessa hål? Några av de stora ekarna i ekhagen under vårens lövsprickning.

2 Nästa stopp är söder om bron för att titta på de stora bokarna och jämföra dessa med eken. Hur växer boken? Hurudan bark har boken? Vilka träd växer tätast och vad kan orsaken vara till detta? På vägen upp mot berget kan man stanna till i höjd med slottet och studera ett stort lärkträd. Vad skiljer detta från ek och bok? Varför har det inte kvar barren under vintern som gran och tall? Vandrar man upp i bokskogen öster om Klämma kan man se hur återväxten sker i en sluten bokskog. Under de stora bokarna ligger stora mängder av bokollon, varför gror inte alla dessa och ger upphov till nya träd som då skulle stå mycket tätt? Här och var finns ju en viss återväxt som ställvis kan vara ganska tät. Varför växer inte alla dessa plantor/småträd upp till stora bokar? Vandringen fortsätter ner genom Klämma och på baksidan av berget. Här kan man se ett antal olika stora trädarter som samexisterar (delvis beroende på skötseln). Vilka träd finns inom området? Hur ser det ut med buskar och småträd innanför respektive utanför hjorthägnet? Vad kan orsaken vara? Kan man se några andra skillnader mellan en öppen och en mer sluten skog? Hur ser det ut jämfört med bokskogen? Träd innanför hjorthägnet. Observera den totala avsaknaden av buskar och småträd. Nedanför den stora kraftledningen står tre stycken mycket stora och höga granar. Varför växer de här och inte på toppen av berget som tallarna? Hur klarar granen (och tallen) konkurrensen med de stora ekarna? Hur kan granen och tallen ha kvar barren på vintern? Varför är det så jämfört med lövträden? I Kongo och vid Tallhyddan kan man se stora askar, alar och åtminstone höga björkar. De växer tätt och tycks klara detta rätt väl. Hur kan man förklara det? Hur är det med konkurrensen mellan dessa trädarter? Vilket träd gynnas under vilka förhållanden? Dessa tre trädarter kan också växa väl i glesare bestånd som sköts och får då en mer vidlyftig och utbredd krona, som exempelvis den stora solitära asken närmast Tallhyddans staket invid den övre parkeringen. Träd och buskars knoppar I stort sett från lövfällningen och nära inpå knoppsprickningen på våren kan man göra en lite längre promenad inom Nolhagaområdet och samla in och jämföra ur olika träd och buskars knoppar ser ut. Promenaden kan med fördel ske längs Säveån ner till Kongo och vidare på baksidan av berget tillbaka till Fiskevillan. Genom att titta noggrannare på kvistar och knoppar tillsammans med att man tittar på barken

3 gör att man utan problem kan bestämma avlövade träd på vintern. Stora och för arten typiska träd vållar inget problem, medan halvvuxna mer eller mindre slätbarkiga exemplar kan vara svåra om man inte kan titta på grenarna med dess knoppar, vilka alltid är mycket arttypiska. Till denna exkursion finns ett schema som gör att man kan bestämma vilket träd eller vilken buske som man har framför sig. Många av träden i parken är märkta (en liten nummerbricka) och man kan ange ev. sådana nr för att senare kunna jämföra. Bladens utseende och storlek hos träden och buskarna i Nolhaga Är man i området ofta under våren kan man kombinera detta med att göra en lista över i vilken ordning bladen spricker ut hos träden. Framåt försommaren har alla träd spruckit ut och bladen antagit en någorlunda arttypisk storlek och färg. Genom att göra ungefär samma promenad längs Säveån till Kongo och tillbaka längs baksidan av Berget så fångar man upp i stort sett alla arter som finns i området och får en snygg bladsamling. Väl tillbaka, så läggs alla blad på ett stort vitt papper och de olika typerna identifieras. Observera färgen hos de olika bladen. Varför är det sådana skillnader? Varför är bladen så olika stora? Titta noggrannare på blad och jämför med barr. Vad skiljer? Varför är bladen gröna (jfr vad som händer på hösten)? Är alla blad vi samlat in friska? Vad är det som finns på en del av bladen? Blad av lönn till vänster och rönnens småflikiga blad En färgexplosion på hösten En vandring som kan inskränkas till de mer centrala delarna av parken genomförs under hösten när bladen börjar glöda i gult och rött. Insamling av ett antal av de olika färgade bladen genomförs. Varför blir det på detta viset? Vart tar det gröna i bladen vägen? Varför lossnar bladen som de gör? Varför är alens blad gröna hela hösten tills de ramlar av? Leta rätt på ett par grenar från trädens övre krona och studera dessa noga. Hur ser det ut där bladet suttit? Jämför detta med basen på bladskaftet. Varför är det på detta viset? Leta rätt på blad som är skadade. Ta med dessa tillbaka till Fiskevillan och titta på dem med mikroskop eller stereolupp. Vad ser man? Varför är det så? Vad händer med löven nere på marken? Hur ser det ut på kort sikt och under en tid av flera år? Det insamlade bladmaterialet kan tillsammans med en del andra äldre löv läggas i ett par försökskomposter. I en har man bara rena torra löv från årets skörd medan man till den andra blandar äldre lövmaterial från marken. Följ utvecklingen regelbundet. Vad händer i de olika komposterna? Vad skiljer dem åt beträffande förekomsten av olika organismer?

4 Lönn, bok och björk i höstskrud Träd och buskars olika frön/frukter Under hösten kan man göra korta utflykter åt olika håll och samla in en del av de frön/frukter som träden och buskarna producerat under året. Se till att få med så många som möjligt och framförallt så många olika typer (bär, nötter, stenfrukter o.s.v.) som möjligt för att kunna visa på skillnaderna. Vad kan orsaken vara till att fröna inkapslas i olika förpackningar? Hur sprids de olika fröna? Har de olika strategierna för föryngring någon betydelse för hur träden växer och sprider sig? Några frön av var sort sätts i jord för att få gro under vintern/våren. Kan man redan på den unga plantan se vad det ska bli för art? Vilken art gror snabbast? Vilken art växer fortast när de väl grott?

5 TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd X Fiskevillan Startpunkt för promenaden. Här 6 Bergets Nordsida. Kontrasten mellan finns flera arter av stora träd samt Robinia som inte är vegetation utanför respektive innanför hjorthägnet är stor inhemsk. 1 Gräsmattan söder om fågeldammarna. 2 Ekhagen. Område med stora ekar i mängd. 7 Bergets Nordsida. Här växer stora granar. 3 Nordkanten av ekhagen. Här finns stora bokar 8 Dalen innanför Tallhyddan. Stora grova tallar. att jämföra med ekarna. 4 - Slottsparken. Här finns bland annat en mycket stor lärk. 5 Bokskogen på berget. Här kan man se naturlig återväxt bland de stora bokarna. Många små plantor men få uppväxande träd. 9 Tallhyddan och Kongo. Höga alar och askar i Kongo och några stora askar vid Tallhyddan. 10 Vägen längs kolonierna och parkområdet söder om lekplatsen. Här växer stora askar, lönnar och lindar och närmast slottet hästkastanj och tysk lönn.

6 Träd och buskars knoppar Bladens utseende och storlek hos träden och buskarna i Nolhaga X Fiskevillan Startpunkt för promenaden. 6 Dalen innanför Tallhyddan. Stora grova tallar och ett par hasselbuskar 1 Området söder hästskodammen. Varierad växtlighet med flertal arter 7 Bergets nordsida. Här växer stora granar. 2 Första Säveåudden. Stora ekar, rönnar och alar 8 Sydkanten på bokskogen. Stora grova bokar i mängd. Björnbärsnår men också återväxt. 3 Andra Säveåudden. Mest alar men ut mot ån 9 Parkområdet söder om lekplatsen. Här växer också rönn och fågelbär. stora askar, lönnar och lindar och närmast slottet hästkastanj och tysk lönn. 4 Parkeringen vid cykelbron. Här finns några pilar. 5 Kongo. Al, björk, ask och hägg dominerar, men det finns också brakved och några stora granar.

7 En färgexplosion på hösten Träd och buskars olika frön/frukter X Fiskevillan. Startpunkt för promenaden. 1 Området söder hästskodammen. Varierad växtlighet med flertal arter 2 Första Säveåudden. Stora ekar, rönnar och alar i mängd. Björnbärsnår 3 Ekhagen. Område med stora ekar i mängd. 4 Nordkanten av ekhagen. Här finns stora bokar att jämföra med ekarna 5 Parken söder om stora dammen. Ett flertal olika arter av träd finns här, bland annat alm och hästkastanj. 6 Slottsparken. Här finns bland annat en mycket stor lärk, men också björk och bok 7 Parkområdet söder om lekplatsen. Här växer stora askar, lönnar och lindar och närmast slottet hästkastanj och tysk lönn. 8 Vägen längs kolonierna Här växer stora askar, lönnar och lindar och närmast slottet hästkastanj och tysk lönn. Inne på koloniområdet fruktträd och diverse prydnads- och bärbuskar.

TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd

TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd Här 6 Bergets nordsida. Kontrasten mellan vegetation finns flera arter av stora träd samt Robinia som inte är utanför respektive innanför hjorthägnet är stor inhemsk.

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering Orientering 1. Inledning Orientering härstammar från Norden i slutet på 1800-talet. Ursprungligen var orientering en militär övning, men tidigt såg man nyttan med att sprida denna kunskap till allmänheten

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

D A B A D B B D. Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2012 Benjamin

D A B A D B B D. Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2012 Benjamin Kängurutävlingen enjamin Trepoängsproblem. Skrivtavlan i klassrummet är 6 meter bred. Mittdelen är m bred. De båda yttre delarna är lika breda. Hur bred är den högra delen? A: m :,5 m C:,5 m D:,75 m E:

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Scoot Boot - frågor & svar

Scoot Boot - frågor & svar Scoot Boot - frågor & svar Hur vet jag att jag har rätt storlek? När du satt på bootsen så försöker du rotera på dem. Vrid på bootsen åt båda håll. Om de rör sig MINDRE än 5 mm så bör din Scootboot ha

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Idéer till rörelsepark på Svandammsskolan augusti 2013

Idéer till rörelsepark på Svandammsskolan augusti 2013 Idéer till rörelsepark på Svandammsskolan augusti 2013 Stenplattori slänt bildar ordet MOVE. En rad plattor nedanför med längre avstånd mellan plattorna än i ordet så att eleverna måste hoppa för att klara

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Orienteringsteori åk 7. Namn:

Orienteringsteori åk 7. Namn: Orienteringsteori åk 7 Namn: Orienteringsteori åk 7 Kartprov: v 43 Vad ska jag kunna? 1. Kartans färger 2. Vanligaste karttecknen (se sid. 3) 3. Veta vad som menas att passa kartan. 4. Skala 5. Ekvidistans

Läs mer

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD I Navigationen hittar du genvägar till funktioner i programmet. För att utnyttja detta på bästa sätt kan du anpassa Navigationen så att det passar ditt sätt att arbeta.

Läs mer

Besiktning av 3 ekar vid Reutersgatan 3 enligt kartritning nedan den 8 maj 2014.

Besiktning av 3 ekar vid Reutersgatan 3 enligt kartritning nedan den 8 maj 2014. Besiktning av 3 ekar vid Reutersgatan 3 enligt kartritning nedan den 8 maj 2014. Jag kommer här att benämna ekarna med 1, 2 och 3 räknat från väster till öster. Ek 1 är ca 20 m hög med stamdiameter 50

Läs mer

Virkade tofflor. Storlek 35 37 & 38 40. By: Pratamedrut. pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1

Virkade tofflor. Storlek 35 37 & 38 40. By: Pratamedrut. pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1 Virkade tofflor Storlek 35 37 & 38 40 By: Pratamedrut pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1 Innehåll Lite tips sid 3 Material sid 3 Maskor och förkortningar sid 3 Tillvägagångssätt Sulor sid 4 Skor, nedre

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Trepunkts rullbälten i en 68 cab.

Trepunkts rullbälten i en 68 cab. Trepunkts rullbälten i en 68 cab. Jag har monterat trepunktsbälten i min 68:a cab. Det var en sak som det inte fanns mycket hjälp om på Internet. Monteringar i fastbacks och kupéer fanns det men, inte

Läs mer

Värdefulla träd i Gislaved

Värdefulla träd i Gislaved Denna ek i betesmarken intill byvägen i Hult är det största trädet som mätts in i Gislaved. Eken har en omkrets på 556 cm. Värdefulla T räd Gislaved Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Gislaved

Läs mer

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Distributiva lagen a(b + c) = ab + ac 3(x + 4) = 3 x + 3 4 = 3x + 12 3(2x + 4) = 3 2x + 3 4 = 6x + 12

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Kapitel 6. f(x) = sin x. Figur 6.1: Funktionen sin x. 1 Oinas-Kukkonen m.fl. Kurs 6 kapitel 1

Kapitel 6. f(x) = sin x. Figur 6.1: Funktionen sin x. 1 Oinas-Kukkonen m.fl. Kurs 6 kapitel 1 Kapitel 6 Gränsvärde 6. Definition av gränsvärde När vi undersöker gränsvärdet av en funktion undersöker vi vad som händer med funktionsvärdet då variabeln, x, går mot ett visst värde. Frågeställningen

Läs mer

SKOGLIGA TILLÄMPNINGAR

SKOGLIGA TILLÄMPNINGAR STUDIEAVSNITT 3 SKOGLIGA TILLÄMPNINGAR I detta avsnitt ska vi titta på några av de skogliga tillämpningar på geometri som finns. SKOGSKARTAN EN MODELL AV VERKLIGHETEN Arbetar man i skogen klarar man sig

Läs mer

Lilla gärdetbrev 15/5 2015

Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Tystberga Förskola Blåklinten och Vallmon Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Hej alla föräldrar! Först av allt inbjudan till Förskolans Dag! Torsdag 21/5 firar vi hela dagen. Barnen får klä ut sig, och vi har

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 Två lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o T.ex. Halv gympasal o Viktigt att vara tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner Varje spelare har en boll.

Läs mer

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02 1/9 2011-05-26 rev 2011-09-02 Manual för Min sida Introduktion... 2 Hur länge finns Min sida kvar?... 2 Vad kan jag publicera på Min sida?... 2 Inloggning... 2 Redigera personliga uppgifter... 3 Redigera

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2006 A: B: C: D: E:

Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2006 A: B: C: D: E: 3-poängsproblem : = + + Vilket tal ska frågetecknet ersättas med A: B: C: D: E: : Sex tal står skrivna på korten här intill. Vilket är det minsta tal man kan bilda genom att lägga korten efter varandra

Läs mer

URVALSSAMARBETET INOM NATURBRUK OCH MILJÖOMRÅDET I YRKESHÖGSKOLORNA URVALSPROV 2004. Provet i matematik 8.6.2004

URVALSSAMARBETET INOM NATURBRUK OCH MILJÖOMRÅDET I YRKESHÖGSKOLORNA URVALSPROV 2004. Provet i matematik 8.6.2004 1 URVALSSAMARBETET INOM NATURBRUK OCH MILJÖOMRÅDET I YRKESHÖGSKOLORNA URVALSPROV 2004 Provet i matematik 8.6.2004 Uppgift 1 a) Farfar ger sitt barnbarn följande problem: Ett bröd väger ett kilogram plus

Läs mer

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort?

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Mitt liv och framtidsdrömmar som fotbollsspelare!!! Namn:. Syfte med detta dokument (föräldrasnack) Om vi ska klara av våra uppsatta mål, så är det endast möjligt

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer

Nu ska vi prata om vatten, årstider, vattnets kretslopp, biologin i och kring vattendrag, dvs. vilka djur och växter som lever i och kring vatten.

Nu ska vi prata om vatten, årstider, vattnets kretslopp, biologin i och kring vattendrag, dvs. vilka djur och växter som lever i och kring vatten. Nu ska vi prata om vatten, årstider, vattnets kretslopp, biologin i och kring vattendrag, dvs. vilka djur och växter som lever i och kring vatten. 1 Jordens yta består till 72% av vatten. Inget vatten

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

Sammanfattning av kursdag 2, 2013-03-07 i Stra ngna s och 2013-03-12 Eskilstuna

Sammanfattning av kursdag 2, 2013-03-07 i Stra ngna s och 2013-03-12 Eskilstuna Sammanfattning av kursdag 2, 2013-03-07 i Stra ngna s och 2013-03-12 Eskilstuna Sammanfattning och genomgång av lektion 1 samt hemläxa. -Hur ta ut en position i sjökortet? Mät med Passaren mellan positionen

Läs mer

1,2C 4,6C 1A. X-kuber. strävorna

1,2C 4,6C 1A. X-kuber. strävorna 1,2C 4,6C 1A X-kuber problemlösning begrepp resonemang geometri skala strävorna Avsikt och matematikinnehåll X-kuber är en aktivitet som får olika avsikt och matematikinnehåll beroende på hur och i vilket

Läs mer

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras Enkät för utvärdering av delprojekt VOC-tillsyn Nu är det dags att utvärdera delprojekt VOC-tillsyn 2009. I våras gjorde vi en enkät om era planer på medverkan i tillsynskampanjen avseende måleriverksamheter.

Läs mer

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning Svenska Brukshundkl ubben Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Rallylydnad Nybörjarklass Mom nr Skylt Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten är att föraren står och hunden

Läs mer

Gröna skolgårdar, Rapport 2014

Gröna skolgårdar, Rapport 2014 Gröna skolgårdar, Rapport 2014 Sinnenas trädgård, Förskolan Stormhatten Förskolan Stormhatten ligger i Stångby utanför Lund i ett nybyggt område. Vi kände att den var ganska torftig och vi ville därför

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

ODLING OCH SKAPANDE PÅ SKOLGÅRDEN

ODLING OCH SKAPANDE PÅ SKOLGÅRDEN ODLING OCH SKAPANDE PÅ SKOLGÅRDEN Handledning och fotodokumentation av aktiviteter på Malmö Naturskolas odlingskurs 2009 Kursansvarig: Birger Emanuelsson Övriga kursledare: Karin Bengtsson, Josef Vilhelmsson,

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Rallylydnad Nybörjarklass

Rallylydnad Nybörjarklass Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Remiss på Nya beskrivningar, börjar gälla 2017-01-01 Sida 1 (5) Mom nr Skylt Rallylydnad Nybörjarklass Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten

Läs mer

Med detta och följande avsnitt blir det något svårare. Det finns också

Med detta och följande avsnitt blir det något svårare. Det finns också Nämnarens kryptoskola 10. Caesarkrypto lärarsida Med detta och följande avsnitt blir det något svårare. Det finns också här fler övningar som man kan använda om man behöver det. Med Caesar-krypto skall

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna?

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Vi och vår skola Undervisningslyftet Samarbete Karlskrona kommun och Högskolan i Jönköping Föreläsningar, seminarier, handledning Möjlighet att ta

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra?

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Idag Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Vad är ett beroende? Vad gör man om det blivit fel? Vad är en normalform? Hur når man de olika normalformerna? DD1370 (Föreläsning 6) Databasteknik

Läs mer

Värdefulla. räd. Smålandsstenar TSkeppshult. Inventerare: Hanna Torén, Biolog

Värdefulla. räd. Smålandsstenar TSkeppshult. Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla räd Smålandsstenar TSkeppshult Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Smålandsstenar och Skeppshult Under sommaren 2012 har Gislaveds kommun inventerat träd i och kring Smålandsstenar

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA barnmorska (s 5, rad 5) en kvinna som jobbar med att hjälpa till när ett barn ska födas hytt (s6, rad 10) ett mycket litet rum med fönster. Här: för att

Läs mer

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer.

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer. Strävorna 4A 100-rutan... förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande.... grundläggande

Läs mer

Ha det kul med att förmedla och utveckla ett knepigt område!

Ha det kul med att förmedla och utveckla ett knepigt område! Kul med pizzabitar Första gången eleverna får materialet i handen bör dem få sin egen tid till att undersöka det på det viset blir dem bekanta med dess olika delar. Det kan också vara en god idé att låta

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

På och avmastning. 1. Ensam är inte stark

På och avmastning. 1. Ensam är inte stark På och avmastning 1. Ensam är inte stark Avmastning är naturligtvis lättast. Ned kommer ju masten alltid! Detta är vad jag funnit bäst för att i ordnade former få ned masten. Man förlänger först fockfallet

Läs mer

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier.

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Nedfrysning av spermier Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Innehållsförteckning Varför ska man frysa ner spermier? Hur går det till? Den här informationen riktar sig främst

Läs mer

En grafisk guide till vår identitet

En grafisk guide till vår identitet En grafisk guide till vår identitet Välkommen till vår grafiska manual Ett grafiskt profilprogram har ingenting att göra med vad du eller jag tycker är snyggt. Ett tydligt grafiskt program är en konkurrensfaktor.

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång.

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Denna gång skall vi titta närmare på en förstärkare med balanserad ingång och obalanserad utgång. Normalt använder

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Naturen betyder

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år

Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år Pressmeddelande Stockholm 24 november 2008 Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år Pensionärshushåll förväntas komma bättre ut än på länge. Det

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Namn: Hanna Åkerlund, Springvikarie, Skellefteå www.lektion.se 1

Namn: Hanna Åkerlund, Springvikarie, Skellefteå www.lektion.se 1 Namn: Hanna Åkerlund, Springvikarie, Skellefteå www.lektion.se 1 Istiden så startade den Under senaste 2-3 miljoner åren har det funnits många istider. Den som vi i vardagslag pratar om som "istiden" inleddes

Läs mer

Snapphanalegen. Firekángabogena. Spelregler. (4 spelare)

Snapphanalegen. Firekángabogena. Spelregler. (4 spelare) Snapphanalegen Firekángabogena Spelregler 1 800 (4 spelare) 800 är ett spel med anor från 1400-talet. Spelet ställer stora krav på spelarnas skicklighet. Fyra deltagare spelar ihop parvis. Spelet cirkulerar

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Befolkningsprognos för Lunds kommun 2011

Befolkningsprognos för Lunds kommun 2011 Kommunkontoret 1 (1) Utvecklingsavdelningen 211-4-14 Jens Nilson 46-35 82 69 jens.nilson@lund.se Befolkningsprognos för Lunds kommun 211 Sammanfattning 211 förväntas Lunds befolkning öka till 112 142 invånare

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Jo, Den Talande Boken har så många möjligheter inbyggda, att den kan användas från förskoleklassen och ända upp på högstadiet.

Jo, Den Talande Boken har så många möjligheter inbyggda, att den kan användas från förskoleklassen och ända upp på högstadiet. Förord Den här webbversionen av Den Talande Boken är en vidareutveckling av det snart 20 år gamla program, som alltid varit så populärt i skolan. Och varför är det nu så? Jo, Den Talande Boken har så många

Läs mer

Vildsvin Några sanningar

Vildsvin Några sanningar Några sanningar De föder 2-3 kullar/år Varje sugga föder minst 8 kultingar Man kan skjuta hur många som helst, de blir ändå bara fler Vill Du ha bort grisarna, skjut suggan först De äter potatis precis

Läs mer

Väga paket och jämföra priser

Väga paket och jämföra priser strävorna 2AC 3AC Väga paket och jämföra priser begrepp rutinuppgifter tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Den huvudsakliga avsikten med denna aktivitet är att ge elever möjlighet att utveckla grundläggande

Läs mer

PROV EKOLOGI. Vid varje uppgift i provet finns en liten tabell som beskriver vilka biologikunskaper uppgiften ger dig möjlighet att visa.

PROV EKOLOGI. Vid varje uppgift i provet finns en liten tabell som beskriver vilka biologikunskaper uppgiften ger dig möjlighet att visa. PROV EKOLOGI Namn Klass Poäng av 34 poäng. Betyg F E D C B A Vid varje uppgift i provet finns en liten tabell som beskriver vilka biologikunskaper uppgiften ger dig möjlighet att visa. Raderna i tabellen

Läs mer

Och hur föreslår ni att man lyfter frågan om KA - ta upp det själv eller låta facket sköta snacket?

Och hur föreslår ni att man lyfter frågan om KA - ta upp det själv eller låta facket sköta snacket? Företag utan kollektivavtal Postad av Rikard Ågren - 03 feb 2011 15:43 Någon som har erfarenhet av att vara anställd av företag som inte tecknat kollektivavtal? Funkar det att vara med i facket och jobba

Läs mer

KORTFATTADE REGLER MED VETT OCH ETIKETT I MATCHSPEL FÖR MOGEN UNGDOM

KORTFATTADE REGLER MED VETT OCH ETIKETT I MATCHSPEL FÖR MOGEN UNGDOM KORTFATTADE REGLER MED VETT OCH ETIKETT I MATCHSPEL FÖR MOGEN UNGDOM FÖR ETT ROLIGARE, SNABBARE OCH PROFFSIGARE SPEL Egen framgång är guld värd men andras misstag är icke att förakta! SPELETS GRUNDPRINCIP

Läs mer

4-6 Trianglar Namn:..

4-6 Trianglar Namn:.. 4-6 Trianglar Namn:.. Inledning Hittills har du arbetat med parallellogrammer. En sådan har fyra hörn och motstående sidor är parallella. Vad händer om vi har en geometrisk figur som bara har tre hörn?

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Trygghetsrond Skogshöjden, 091103

Trygghetsrond Skogshöjden, 091103 Trygghetsrond Skogshöjden, 091103 Närvarande: Gigi Cederholm Lars Gustafsson Ingvar Blixt Magnus Frykner Elisabeth Rutfors Joakim de Blanche Lars-Åke Jansson Nils-Jarle Johnsen Karin Albinsson Lena Jacobsson

Läs mer

Jämförelse länder - Seminarium

Jämförelse länder - Seminarium Jämförelse länder - Seminarium På seminariet ska du presentera dina länder. Du ska börja med att presentera grundläggande fakta om länderna, t.ex. vilken sorts produkter de exporterar & importerar (är

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Omvandla Vinklar. 1 Mattematiskt Tankesätt

Omvandla Vinklar. 1 Mattematiskt Tankesätt Omvandla Vinklar 1 Mattematiskt Tankesätt (Kan användas till mer än bara vinklar) 2 Omvandla med hjälp av Huvudräkning (Snabbmetod i slutet av punkt 2) 3 Omvandla med Miniräknare (Casio) Läs denna Först

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 60 min och består av en halvtimme ridning med vuxen som ledare och en halvtimme teori. Vart

Läs mer

Brf Stora Mossen 4, villor - Trädgårdspolicy

Brf Stora Mossen 4, villor - Trädgårdspolicy Brf Stora Mossen 4, villor - Trädgårdspolicy Reviderad trädgårdspolicy gällande Bostadsrättsföreningen Stora Mossen 4, villor i Stora Mossens trädgårdsstad. Syftet med denna policy är att ge riktlinjer

Läs mer

Dash and Dot. Svårighetsgraden bestämmer du själv genom att välja någon av av de 5 appar som är kopplade till Dash & Dot.

Dash and Dot. Svårighetsgraden bestämmer du själv genom att välja någon av av de 5 appar som är kopplade till Dash & Dot. Robotar Dash and Dot Dash & Dot är robotar som kan utföra en mängd olika saker. Alla kommandon programmeras på en läsplatta och överförs sedan till robotarna via Bluetooth. Svårighetsgraden bestämmer du

Läs mer