Missa inte Världssjöfarten Dag den 27 september i Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Missa inte Världssjöfarten Dag den 27 september i Göteborg"

Transkript

1 Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 9, 2012 Innehåll: Världssjöfartens Dag den 27 september sista anmälningsdag 20 september! Ökad användning och tillgång till LNG, maritima notiser, kartläggning av det maritima klustret, foldrar att ladda ner Missa inte Världssjöfarten Dag den 27 september i Göteborg

2 Välkommen till Världssjöfartens Dag sista anmälningsdag 20 september Temat för i år, 100 år efter Titanic, handlar i sjösäkerhet och sjöräddning. Konferensen äger rum på Lindholmen Science Park i Göteborg. Anmälan till admin@maritimeforum.se Ökad användning och tillgång till LNG I takt med skärpta miljökrav till sjöss ökar användningen av LNG (Liquified Natural Gas) som drivmedel för fartyg. LNG är naturgas som är nedkyld och kondenserad till flytande form för att kunna lagras och transporteras. Tekniken möjliggör att naturgasen kan nå kunder som idag inte har tillgång till ett naturgasnät. Swedegas och holländska Royal Vopak har skrivit ett intentionsavtal om en förstudie för att få igång en LNGterminal i Göteborgs Hamn senast Studien skall vara klar senast i slutet av året. Planerna avser en anläggning på kubikmeter som ska förse såväl sjöfart som industri med gas. Norge, med stor tillgång på naturgas, ligger i framkant. Där drivs redan idag ett tiotal vägfärjor och flera fartyg i offshoreverksamhet med LNG. I Sverige utreder Gotlandsbolaget möjligheten att byta från olja till gasdrift för sina fartyg. Viking Line har träffat avtal med AGA om leveranser av LNG för sitt nya fartyg, Viking Grace, som kommer att gå i trafik på Östersjön från och med början av Skangass AS och Gävle Hamn AB har påbörjat en studie med syfte att utreda möjligheten till att etablera en framtida LNG terminal i Gävle. En LNG terminal består av utrustning för import och lossning av LNG från specialbyggt fartyg till en isolerad lagringstank som skall byggas inom Gävle Hamns område. Skangass AS bygger för närvarande en motsvarande LNG terminal i Lysekil i anslutning till Preem raffinaderi, som beräknas bli färdig i slutet av EU satsar 30 miljoner kronor för att utreda förutsättningarna för att bygga ut en fungerande infrastruktur för LNG drivna fartyg i Östersjöregionen. Helsingborgs Hamn får fem miljoner kronor för att koordinera projektet där ytterligare sju hamnar deltar. Projektet skall redovisas hösten Övriga hamnar är Århus, Helsingfors, Riga, Malmö/Köpenhamn, Stockholm, Tallinn och Åbo. Fakta om LNG: Läs mer om Gotlandsbolaget: Läs mer om Gävle hamn: port.se/nyheter/read/91 Läs mer om Göteborgs hamn: investerareutreder LNG terminal i Goteborgs Hamn/ En helt emissionsfri färja på gång i EU Den första emissionfria färjan, Wadden Sea, håller på att utvecklas av Becker Maritime Systems och Ingenieurbüro für Schiffstechnik Inge Schlüter GmbH & Co KG. Färjan kommer att sättas i trafik 2013 och är helt och hållet driven av naturgas, LNG. Den kommer att kunna ta 250 passagerare och 50 bilar och gå i 11 knops fart.

3 och en inlandspråm med dual fuel är tagen i drift Argonon är den första inlandspråmen i Europa som seglar med dual fuel, en mix av 80 procent LNG och 20 procent diesel. Fartyget, som byggts av holländska Deen Shipping tillsammans med ett antal partners på Trico Shipyard levererades förra året. Pråmen är en inlandspråm för oljetransporter. Vinsten är inte bara de avsevärt lägre emissionsnivåerna utan också lägre operationskostnader. Maritima notiser: Cypern ser till EUs hållbara utnyttjande av vattnets resurser Från och med den 1 juli är d Cypern som har ordförandeklubban i EU. I sin programförklaring åtar sig det nya presidiet att fortsätta arbetet mot en hållbar utveckling och effektivt resursutnyttjande. Eftersom 2012 har utnämnts till Vattnets år kommer en del av presidiets arbete at fokusera på ett hållbart utnyttjande av vattnets resurser. En nylansering av EU:s integrerade maritima policy och revideringen av regelverket för Trans European Transport Networks (TEN T) är viktiga punkter på programmet, liksom levnadsvillkoren för de som arbetar till sjöss. Läs mer: news 1815 june july 2012&catid=35&Itemid=93#article10 Från land till sjö norsk rapport med konkreta förslag Den 15 juni tog den norska regeringen emot en rapport från stortingsledamoten Else May Botten om hur mer gods kan överföras från landsväg till sjötransport. Underlaget till rapporten är hämtat från Bottens kontakter med olika branschaktörer. Hela rapporten omfattar 13 sidor och ger konkreta förslag till förändringar och projekt som ska få fart på omläggningen av transporter från land till sjö. Läs mer: ns+%c3%b8nskeliste Finland utreder sjöfartens konkurrenskraft Det finska kommunikationsministeriet tillsätter en arbetsgrupp för att förbereda en strategi för att stärka finsk sjöfart. Målet är att skapa en helhetsuppfattning av hur funktionsdugligheten hos sjötransporter och havsnäringar i Finland kan garanteras i framtiden. Man utreder sjötransporter, konkurrenskraft och miljöfrågor liksom utbildning och sysselsättning för branschen, vintersjöfart, hamnpolitik, sjöfartsstöd, sjösäkerhet och internationellt samarbete. Målet är att skapa en strategi för sjötrafiken som tjänar Finlands ekonomi, näringsliv och sysselsättning och som beaktar nya miljönormer. Läs mer: htttp:// Mer pengar till järnvägen Regeringen kommer i budgetpropositionen att föreslå byggande av Ostlänken, som möjliggör snabbtåg mellan Stockholm och Linköping, utbyggnad av dubbelspår på delar av sträckan Göteborg Borås samt investeringar i drift och underhåll. Den samlade infrastruktursatsningen kommer att presenteras i budgetpropositionen den 20 september och i infrastrukturpropositionen senare i höst. Läs mer:

4 Närmare 65 miljoner euro i Marco Polo programmet EU:s särskilda program för utveckling av nya transportlösningar, framför allt minskad andel transporter på Europas överbelastade vägnät till förmån för transporter på järnväg eller vatten, heter Marco Polo. Under 2012 finns 64,6 miljoner euro till förfogande för olika projekt. Ansökningstiden har dessutom förlängts till den 19 oktober Läs mer om Marco Polo och om ansökningsförfarandet: funds/application packs/2012/index_en.htm Göteborgs Hamn utökar med ny kryssningsterminal Kryssningstrafiken i Göteborg har ökat kraftigt. I år väntas 67 fartyg och över passagerare. De största fartygen kan inte ta sig under Älvsborgsbron till kryssningsterminalen i Frihamnen. Göteborgs Hamn har därför byggt ytterligare en terminal i Arendalshamnen. Terminalen är på 200 kvadratmeter med souvenirshop och väntrum. Foto: Göteborgs Hamn. Läs mer: goteborgshamn.se/nyhetsrummet/nyhetsartiklar/ny kryssningsterminal i Arendal/ samt ny skogsterminal Den 15 juni invigdes den nya skogsterminalen i Arendal i anslutning till Göteborgs hamn. Terminalen drivs av RPG Logistics. Den kvadratmeter stora terminalen har kapacitet att hantera 1,5 miljoner ton papper och andra skogsprodukter per år. och roro terminalen rustas Älsvborg Roro ABs nya ägare satsar 65 miljoner i terminalen genom investering i nya maskiner, förstärkta terminalytor och IT system. Läs mer: av Alvsborg Roro/ Helsingborg och Köpenhamn/Malmö utreder gemensamt hamnbolag I maj tecknade Helsingborgs Hamn och Copenhagen Malmö Port en avsiktsförklaring om att utreda ett gemensamt hamnbolag. Målet är att skapa en ny stark hamnaktör i Öresundsregionen med ett bredare produktutbud och därmed ett bättre kunderbjudande. Läs mer: Ökad närsjöfart Maersk Line startar veckotrafik till Halmstad Världens största containerrederi, Maersk Line, etablerar sig i Halmstad Hamn med veckotrafik på rutten Bremerhaven Halmstad Bremenhaven. Hamnens strategiska läge mellan Göteborg och Malmö, goda inlandsförbindelser och stora lagerytor i direkt anslutning till kaj var starka argument när Maersk Line valde att etablera sig där. Läs mer: s4%2f205 och öppnar ny direktlinje till Asien från Göteborg Maersk Line har också beslutat att utöka sin trafik från Göteborgs Hamn med en andra direktlinje till Kina och andra länder i Asien och Mellanöstern. Den nya linjen kommer att anlöpa Göteborgs Hamn en gång i veckan. Läs mer:

5 Broströms lämnar Göteborg Göteborgsrederiet Broströms, som sedan 2009 ingår i Maersk koncernen, lämnar Göteborg och flyttar till Köpenhamn. 41 anställda berörs av flytten. Läs mer: Kraftigt höjda tillsynsavgifter för skärgårdstrafiken föreslås Transportstyrelsens Sjöfartsavdelning föreslår en fast årlig avgift som skulle innebära kraftigt höjda tillsynsavgifter för rederier med certifierade passagerarfartyg. Branschorganisationen Skärgårdsredarna är starkt kritiska till den konsekvensutredning som ligger till grund för förslaget. Läs mer: Första statligt finansierade farledsprojektet Farleden in till Gävle behöver förbättras och göras säkrare. Sjöfartsverket har skrivit kontrakt för muddringsoch utmärkningsarbete som planeras pågå från hösten 2012 till och med I slutet av juni i år fattade riksdagen ett avgörande beslut som innebär att farledsprojekt i likhet med vägar och järnvägar kan finansieras via Trafikverkets anslag och tack vare det kan arbetet i Gävle påbörjas. Det innebär att det inte längre är handelssjöfarten själv som finansierar investeringar i den statliga infrastrukturen, vilket är ett viktigt led i att uppnå en ökad konkurrensneutralitet mellan transportslagen, säger Noomi Eriksson, ekonomidirektör och ställföreträdande generaldirektör vid Sjöfartsverket. Foto: Gävle kommun. Läs mer: med att forbattra inseglingen till Gavle Hamn kanpaborjas/ Ny EU fond för infrastrukturprojekt EU kommissionen föreslår att en ny fond för stöd till finansiering av gränsöverskridande infrastrukturprojekt, Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF). Vid ett rådsmöte i Luxemburg den 7 8 juni enades EU:s transportministrar kring delar av förslaget. Ministrarna diskuterade också hur man ska fortsätta arbetet med att skapa en inre europeisk transportmarknad genom åtgärder på sjöfartsområdet. Läs mer: Miljöprojekt för minskad bränsleförbrukning Miljöförbättrande åtgärder inom sjöfarten ökar hela tiden. Under sommaren har Ressel Rederi AB startat ett miljöprojekt ombord på fartyget Silverö, med målet är att minska bränsleförbrukningen med procent. Styrsöbolaget som trafikerar Göteborgs skärgård för Västtrafik använder samma system. Läs mer: Somaliska piratattacker minskar Västafrika ökar Totalt rapporterades 177 piratattacker till International Maritime Bureaus Piracy Reporting Centre under första halvåret i år. Det är en klar minskning jämfört med 266 attacker under motsvarande period förra året. Det är framförallt de somaliska piratattackerna som minskat, från 163 rapporter under första halvan 2011 till 69 de första sex månaderna i år. I Västafrika går det åt andra hållet. 32 attacker, sju fler än första halvåret 2011, har rapporterats, varav fem kapningar. Framförallt ökar det i nigerianska vatten, totalt 17 rapporter mot sex förra året, där 3 fartyg kapades och 61 besättningsmän togs som gisslan. Läs mer: ccs.org/piracy reporting centre/piracynewsafigures

6 Stor landströmsanläggning i Ystad Den 14 september inviger Ystad hamn världens största anläggning för landström. Satsningen är ett led i ambitionen att skapa en grönare hamn och innebär en investering på cirka 35 miljoner kronor. Läs mer: och nu finns en ny internationell standard för landanslutning av fartyg International Electrotechnical Commission, IEC, där bland annat Svensk Elstandard ingår, tar fram en ny internationell standard för att ansluta fartyg till landelnät i hamn. Enligt IEC blir det allt vanligare med att fartyg önskar landanslutning för att kunna stänga av hjälpmaskineriet i hamn av miljöskäl. Läs mer: 1.htm Godstransporter nu även med cykel Åkeriet MoveByBike erbjuder snabba och miljövänliga godstransporter med cykelvagnar inom en radie av fem kilometer från Malmös stadkärna. Cykelvagnarna är specialbyggda i USA och kan lasta upp till 300 kg eller tre kubikmeter. Företagets mål är att inom ett par år bli ett etablerat transportalternativ för citydistribution. Läs mer: Kartläggning av särregler för inre vattenvägar Nu finns rapporten Särregler vid implementering av EU direktiv 2006/87 i svensk lag? Kartläggning av särregler för inre vattenvägar i fem EU länder. Rapporten utgör en del av en handlingsplan för kommersiell sjöfart på Vänern och är framtagen av Länsstyrelsen i Värmland på uppdrag av projektet Waterways Forward. Rapporten finns att läsa och ladda ner: vidimplementering av EU direktiv.pdf Tioårsjubilerande MAST i Malmö september Den september arrangerar MAST Europé (Maritime Systems and Technology) en konferens med utställning på Stadionmässan i Malmö. Tema för arrangemanget är maritimt försvar och säkerhet i ett globalt perspektiv. Läs mer: Konferens om hamnarnas logistik och infrastruktur Effektiva godsflöden, logistik och infrastruktur i hamnar är rubriken för den konferens som IBC Euroforum arrangerar i Stockholm den september. Konferensen arrangeras i samarbete med Lloyd s List och Sveriges Hamnar. Läs mer: Marine business show i Paris Euromaritime the marine business show äger rum i mässhallarna vid Port de Versailles utanför Paris den 4 6 februari Mässan arrangeras av branschtidningen Le Marin och branschorganisationen GICAN i samarbete med det franska maritima klustret. Läs mer: Kartläggning av det maritima klustret Är ditt företag en del av de marina eller maritima näringarna, utan att vara med i någon marin eller maritim branschorganisation eller listade under specifikt marina eller maritima SNI koder?

7 Lighthouse ( genomför, på uppdrag av VINNOVA, tillsammans med Sjöfartsforum ( Svenskt Marintekniskt t Forum ( och Västra Götalandsregionenn ( en kartläggning av de marinaa och maritimaa näringarna i Sverige. Syftet är att skapaa en fördjupadd helhetsbild, något som kan bidra till näringslivets och offentliga organs o kontinuerliga omvärldsanalys av branschen och desss utveckling. Kartläggningen n genomförs genom att samla in data från officiell statistik, såsom SNI och CFAR databaser, men också via hjälp från näringens olika branschorganisationer. Dessutom behövs ytterligare hjälp att identifiera de företagg som anser sig vara en del av de marina och maritimaa näringarna, men som inte är medlemmar i någonn branschorganisation, ellerr som inte är listade under specifikt marina eller maritima SNI koder. Om denna beskrivning stämmer på ert företag ber om er medverkan. Följ denna länk ( ly/jgwfky) och fyll i ert företags kontaktuppgifter. Därmed inkluderas även ert företag f i kartläggningen, vars resultat kommer att presenteras under hösten För mer information kontakta andreas.hanning@chalmers.se Foldrar att laddaa ner frånn vår webbplats Nu finns fem foldrar att ladda ner från Sjöfartsforumss webbplats: Närsjöfart och kustsjöfart, EU klassad inlandssjöfart, Intermodalitet, Konkurrensvillkor samt Maritim informationsteknik. Ytterligare två foldrar kommer i höst. Med vänlig hälsning Anna Risfelt Hammargren, Sjöfartsforum Som komplement till våra nyhetsbrev, följ osss på Facebookk och få korta,, snabba nyheter. Gilla oss också och öka spridningen avv den maritim informationen Eller följ de senaste inläggen och deltaa i Sjöfartsforums diskusionsgrupp på LinkedIn Du hittar detta och tidigare nyhetsbrev på vår webbplats Med vänlig hälsning, Anna Risfelt Hammargren, Sjöfartsforum, Sjöfartsforum, af Pontins väg 6, Stockholm, tel , info@maritimeforum.se,,

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2012

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2012 Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 För fjärde året i rad har Sjöfartsforums verksamhet till stor del dominerats av det maritima strategiarbetet. Sju fokusgrupper, med

Läs mer

Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG

Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG Skärpta regler kräver nya lösningar Sjöfarten står inför stora utmaningar när de internationella miljökraven skärps. Som en av de första hamnarna i världen

Läs mer

När- och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till?

När- och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till? När- och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till? Den maritima strategiprocessen, Victory Hotel, Stockholm 2012-03-08 Sjöfartsforum Intresseförening för det maritima klustret

Läs mer

Det maritima klustrets värdeskapande och konkurrensförutsättningar 17 april, 2012, Stockholm

Det maritima klustrets värdeskapande och konkurrensförutsättningar 17 april, 2012, Stockholm Det maritima klustrets värdeskapande och konkurrensförutsättningar 17 april, 2012, Stockholm DEN MARITIMA STRATEGIPROCESSEN Redovisning av fokusgrupperna Konkurrensvillkor och Hållbar värdetillväxt Sjöfartsforum

Läs mer

LNG och LBG i Sverige - en översikt

LNG och LBG i Sverige - en översikt LNG och LBG i Sverige - en översikt LNG och LBG för en hållbar energiomställning i Sverige. Onsdagen den 26 mars 2014. Michelle Ekman Mattias Hanson Henrik Dahlsson Översikt Vad är LNG och LBG? Produktegenskaper

Läs mer

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2.

Läs mer

Utbyggnad av infrastruktur för flytande natur- och biogas

Utbyggnad av infrastruktur för flytande natur- och biogas R A P P O R T/ KO R T V E R S I O N N O V E M B E R 2 11 Utbyggnad av infrastruktur för flytande natur- och biogas Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas

Läs mer

17 mars, Stockholm Öppet möte om strategiprocessen, klusterutveckling som tillväxtverktyg och vad som är på gång på Näringsdepartementet

17 mars, Stockholm Öppet möte om strategiprocessen, klusterutveckling som tillväxtverktyg och vad som är på gång på Näringsdepartementet Ropstensslingan 11B, 115 42 STOCKHOLM, Tel: 08 410 540 46, Fax: 08 662 78 25, Email: info@maritimeforum.se, www.maritimeforum.se Sjöfartsforum är en intresseförening för det maritima klustret. Föreningen

Läs mer

SKEPPSMÄKLARNYTT ÄNTLIGEN EN MOMSKURS SPECIALANPASSAD FÖR SJÖFARTSNÄRINGEN!

SKEPPSMÄKLARNYTT ÄNTLIGEN EN MOMSKURS SPECIALANPASSAD FÖR SJÖFARTSNÄRINGEN! Nr 6 2012 2012-07-02 SKEPPSMÄKLARNYTT Äntligen en momskurs specialanpassad för sjöfartsnäringen! Inbjudan till work shop: Svensk sjöfart eller sjöfart i Sverige? Sjöfartspub och Maritim Mötesplats i Almedalen

Läs mer

Inrevattenvägar. Sveriges infrastruktur är överbelastad och kräver stora investeringar.

Inrevattenvägar. Sveriges infrastruktur är överbelastad och kräver stora investeringar. Inrevattenvägar Sveriges infrastruktur är överbelastad och kräver stora investeringar. Europa tittar på inrevattenvägar som en del av lösningen. Energieffektiva och billiga transporter. EUs vitbok och

Läs mer

Växande marknader för LNG i norra Europa

Växande marknader för LNG i norra Europa R A P P O R T/ KO R T V E R S I O N FOTO: AGA O k to b e r 2 12 Växande marknader för LNG i norra Europa Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och

Läs mer

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1,4 miljarder. Ca 700 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1,4 miljarder. Ca 700 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938 Omsättning ca 1,4 miljarder Ca 700 anställda 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter 27 nybyggen sedan 1990 /egen design 30 st fartyg Rederi

Läs mer

Förbundet Svenska Hamnar

Förbundet Svenska Hamnar Förbundet Svenska Hamnar De svenska hamnföretagens bransch- och arbetsgivareförbund Förbundet driver branschens intressefrågor så att hamnföretagen kan bli framgångsrika Ingår i TransportGruppen 95 % av

Läs mer

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart 8. STOHAB 2017-11-21 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart Bakgrund Av ägardirektiv till Stockholms Hamn AB 2017-2019 framgår bl.a. att Hamnen ska medverka

Läs mer

Full gas i Karlskoga Energigasernas utveckling. Anders Mathiasson Karlskoga, 14 juni 2013

Full gas i Karlskoga Energigasernas utveckling. Anders Mathiasson Karlskoga, 14 juni 2013 Full gas i Karlskoga Energigasernas utveckling Karlskoga, 14 juni 2013 Energigaser självklar del av det hållbara samhället Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Råvara industri Vardagsliv Fordonsbränsle

Läs mer

The No.1 port in Scandinavia

The No.1 port in Scandinavia THE PORT OF SCANDINAVIA 57 42 N 11 56 E The No.1 port in Scandinavia Porten mot världen Göteborgs Hamn är Skandinaviens största hamn med direktlinjer till 140 destinationer globalt. Det gör oss till Skandinaviens

Läs mer

Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan

Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan Patrick Juul Vice VD, Maersk Line Skandinavien Tidigare Operations Chef Maersk Scandinavien SCA koncernen SKF koncernen Maersk Line Världens

Läs mer

möjligheter! Oxelösunds Hamn AB

möjligheter! Oxelösunds Hamn AB Dags att se närsjöfartens möjligheter! D l H ilb Douglas Heilborn Oxelösunds Hamn AB Vad är närsjöfart? Närsjöfart: Närsjöfart kallas även europasjöfart och är en intra-europeisk fartygstrafik från en

Läs mer

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1miljard. Ca 500 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1miljard. Ca 500 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938 Omsättning ca 1miljard Ca 500 anställda 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter Rederi 27 nybyggen sedan 1990 /egen design 32 fartyg 8

Läs mer

Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad

Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad Flexibla transporter för framtiden När marknaden för många branscher blir allt mer global, måste transporterna effektiviseras för att du som

Läs mer

Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 6

Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 6 Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 6 I detta nyhetsbrev: Succé igen i Almedalen Sjöfartsforum ordförandeorganisation för European Shortsea Network Vision och strategiprojektet höststartar den 24 augusti Sjöfartspub

Läs mer

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar Dir. 2009:127 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera de konsekvenser

Läs mer

Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet

Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet Ingrid Lundberg Volvo Logistics Eric Nilsson Next Part Johan Axiö Sjöfartsverket Emil Fasten Trafikverket Ola Hjärtström Norrköpings Hamn och Stuveri Stig-Göran

Läs mer

framtida möjligheter och utmaningar

framtida möjligheter och utmaningar ens framtida möjligheter och utmaningar Presentation av Tillväxtanalys uppdrag, Näringsdepartementet, 21 juni 2010 Maria Lindqvist, projektledare Regeringsuppdraget En beskrivning och analys av klustrets

Läs mer

FRÅN SUNDSVALL TILL VÄRLDEN. Snabbt, säkert och klimatsmart med Göteborgs Hamn och Railport

FRÅN SUNDSVALL TILL VÄRLDEN. Snabbt, säkert och klimatsmart med Göteborgs Hamn och Railport FRÅN SUNDSVALL TILL VÄRLDEN Snabbt, säkert och klimatsmart med Göteborgs Hamn och Railport LEDARE Världen nästa! Sundsvallsregionen är utan tvekan på gång. Med jämna mellanrum kan vi läsa om hur näringslivet

Läs mer

Näringsdepartementet 1

Näringsdepartementet 1 2017-01-26 Näringsdepartementet 1 En svensk maritim strategi för människor, jobb och miljö Näringsdepartementet Ida Björklund 2 Konkurrenskraftiga, innovativa och hållbara maritima näringar som kan bidra

Läs mer

Inrikes persontransport en handlingsplan

Inrikes persontransport en handlingsplan Inrikes persontransport en handlingsplan Framtagen inom Sjöfartsforums strategiprocess för det maritima klustret, av arbetsgruppen för Närsjöfart och inrikes sjöfart. Arbetsgruppen har bestått av representanter

Läs mer

Vi har förenat det bästa av två världar

Vi har förenat det bästa av två världar Vi har förenat det bästa av två världar 1 januari 2013 hände något historiskt. Halmstad Hamn och Varbergs Hamn gick samman till ett bolag HallandsHamnar AB. Det handlade om att förena det bästa av två

Läs mer

HELGA. Roland Brodin, projektledare HELGA.

HELGA. Roland Brodin, projektledare HELGA. HELGA Roland Brodin, projektledare HELGA roland.brodin@afconsult.com Nätverket för flytande natur- och biogas i Helsingborg Hur började samarbetet SOX Emission Control Areas (SECAs), maritime fuel sulphur

Läs mer

Två Sjöfartspubar och en Sjöfartseftermiddag. Infrastrukturministern gästar måndagspuben

Två Sjöfartspubar och en Sjöfartseftermiddag. Infrastrukturministern gästar måndagspuben Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 5, 2011 Innehåll Sjöfart i Almedalen: välkommen till Sjöfartspub, Sjöfartseftermiddag mm Sjöfartsforums miljödiplom nominera dina kandidater före 1 augusti Världssjöfartens

Läs mer

Anna Hammargren, Sjöfartsforum

Anna Hammargren, Sjöfartsforum Anna Hammargren, Sjöfartsforum Transocean trafik, Närsjöfart, Kortsjöfart, Europasjöfart, SSS, Short Sea Shipping, International Intra EU 27, Kustsjöfart, Cabotage, Intra EU 27, Feedertrafik, Inrikes sjöfart,

Läs mer

Övergripande om det svenska genomförandet av inre vattenvägar

Övergripande om det svenska genomförandet av inre vattenvägar Övergripande om det svenska genomförandet av inre vattenvägar Föreskrifter om tekniska krav för fartyg i inlandssjöfart direktiv 2006/87/EG och zonindelning Erik Eklund Stf Sjö- och Luftfartsdirektör Europas

Läs mer

Energigaserna i Sverige. Anders Mathiasson, Energigas Sverige

Energigaserna i Sverige. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Energigaserna i Sverige Anders Mathiasson, Energigas Sverige Mer energigas till industrin Energigaserna ökar konkurrenskraften TWh 15 12 9 6 3 0 Gasol Naturgas Olja Energigas Olja Energigas År 2010 År

Läs mer

Kraftfull entré för LNG på den svenska marknaden

Kraftfull entré för LNG på den svenska marknaden Kraftfull entré för LNG på den svenska marknaden Lars Frisk, Chef Affärsutveckling Swedegas - nav med nationellt perspektiv Investerar i infrastruktur för gas Äger och driver svenska stamnätet för gas

Läs mer

LNG-flytande naturgas. Långsiktighet är målet. Jan Bäckvall, Head of Region Europe North Frukostseminarium 2 februari 2012

LNG-flytande naturgas. Långsiktighet är målet. Jan Bäckvall, Head of Region Europe North Frukostseminarium 2 februari 2012 LNG-flytande naturgas. Långsiktighet är målet. Jan Bäckvall, Head of Region Europe North Frukostseminarium 2 februari 2012 Vad är LNG och vad kan den göra för miljön? Naturgasen kondenseras till flytande

Läs mer

Hamnstrategi. Bakgrund

Hamnstrategi. Bakgrund Samhällsbyggnadschef Bruno Nilsson Hamnstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2018-09-24, 159 Bakgrund Västerviks läge vid Östersjön ger goda förutsättningar för att fungera som en länk i ett större transportsystem.

Läs mer

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG INFRASTRUKTUR DRIVMEDEL FORDON LOGISTIK FORSKNING, KNEG 1 Godstransporter på gott och ont Godstransporter på väg: en förutsättning för tillväxt står för 60 % av de totala godstransporterna i Sverige betydande

Läs mer

The Kvarken Multimodal link

The Kvarken Multimodal link The Kvarken Multimodal link TEN-T blev en del av EU-samarbetet efter Maastrichtfördraget 1992. Syftet är att en väl utbyggd infrastruktur gör det möjligt för unionsmedborgare, ekonomiska aktörer samt regionala

Läs mer

Svensk kompetens- & innovationsutveckling. Var står vi idag?

Svensk kompetens- & innovationsutveckling. Var står vi idag? Svensk kompetens- & innovationsutveckling Var står vi idag? Göran Rudbäck FoU samordnare, SjöV Stockholm 8 november, 2012 Dagsläget...! År av utredningar En tydlig strategiprocess i maritima klustret Forsknings-

Läs mer

SKEPPSMÄKLARNYTT MOMSKURSEN ÄR FULLSTÄNDIGT FULLBOKAD! REKORDMÅNGA SKREV ICS-EXAMEN VÄRLDEN ÖVER

SKEPPSMÄKLARNYTT MOMSKURSEN ÄR FULLSTÄNDIGT FULLBOKAD! REKORDMÅNGA SKREV ICS-EXAMEN VÄRLDEN ÖVER Nr 7-8 2012 2012-08-31 SKEPPSMÄKLARNYTT Momskursen är fullständigt fullbokad! Rekordmånga skrev ICS-examen världen över Sjöfartspub och Maritim Mötesplats i Almedalen Inbjudan till work shop: Svensk sjöfart

Läs mer

Östersjöns motorvägar. Skrivelse från Mats Rosén (kd) och Björn Nyström (kd) Olle Zetterberg Monica Hildingson

Östersjöns motorvägar. Skrivelse från Mats Rosén (kd) och Björn Nyström (kd) Olle Zetterberg Monica Hildingson GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-04-22 Christer Lundin Strategisk trafikplanering Tel.: 508 263 71 christer.lundin@gfk.stockholm.se 2003-04-01+ Dnr 02-335-2246:1 Till Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-3 2016 och kvartal 1-3 2015 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Göta Älvbron & EUs Regelverk för IWW. Henrik Källsson Erik Thun AB

Göta Älvbron & EUs Regelverk för IWW. Henrik Källsson Erik Thun AB Göta Älvbron & EUs Regelverk för IWW Henrik Källsson Erik Thun AB Satsar på framtiden! Nybygge Alice & Helge Design & utvecking av Ferus Smit tillsammans med Erik Thun AB. Många förbättringar har gjorts,

Läs mer

Rapport om Mälarsjöfarten 2013

Rapport om Mälarsjöfarten 2013 Rapport om Mälarsjöfarten 2013 Sjöfarten är i allmänhet ett billigt och effektivt transportsätt. För vår verksamhet är en fungerande sjöfart helt avgörande Jan Gånge, VD, Cementa 2013 året då många började

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1 2016 och kvartal 1 2015 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Påminnelse sista anmälningsdag 16 mars: Miniseminarium om sjöfarten och CSR/Corporate Social Responsibility den 21 mars i Göteborg

Påminnelse sista anmälningsdag 16 mars: Miniseminarium om sjöfarten och CSR/Corporate Social Responsibility den 21 mars i Göteborg Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 3, 2012 Innehåll Påminnelse Minikonferens om CSR 21 mars sista anmälningsdag 16 mars Sjöfartsforums föreningsstämma 21 mars i Göteborg Fler aktiviteter i kalendariet Närsjöfart

Läs mer

Gatukontorsdagar 2010. Håkan Wennerström Regionchef Region Väst

Gatukontorsdagar 2010. Håkan Wennerström Regionchef Region Väst Gatukontorsdagar 2010 Håkan Wennerström Regionchef Region Väst Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation

Läs mer

Folkets hus 15 juni 2011. We expand the port capacity and will create the cleanest port in the Baltic Sea

Folkets hus 15 juni 2011. We expand the port capacity and will create the cleanest port in the Baltic Sea Folkets hus 15 juni 2011 Trelleborgs Hamn Ro-Ro specialisten Omsättning 2010: 201 msek Resultat efter finansiella post.: 20 msek Antal anställda: Direkt 120 Tonnage 2010: 10,8 mton Antal anlöp: 6 000 Verksamhetsområden:

Läs mer

Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet

Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet 6. STOHAB 2017-10-17 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2019 Ärendet Stockholms Hamnar har tagit emot remissen av Förslag till nationell

Läs mer

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten SLUSSARNA I TROLLHÄTTAN, som möjliggör länken mellan Vänern och västkusten genom Göta älv, är över 100 år gamla. Trafikverket har klargjort att efter

Läs mer

GreCOR Green Corridor in the North Sea Region. Nicklas Hansson

GreCOR Green Corridor in the North Sea Region. Nicklas Hansson GreCOR Green Corridor in the North Sea Region Nicklas Hansson White Paper 2011 & TEN-T Senast 2050: Ökade transporter och förbättrad rörlighet med 60 % utsläppsminskning som mål. Jämfört med 1990 års nivåer.

Läs mer

SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten

SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten Ett gigantiskt innanhav 5 648 kvadratkilometer 480 mil strand En tredjedel av allt sötvatten i landet 35 fiskarter 22 000 öar, kobbar och skär 106 meter

Läs mer

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik East Sweden Business Solutions Effektiv logistik Välkommen till East Sweden, affärsmiljön med växtkraft! Rätt läge Vad har globala industriföretag som Siemens, Ericsson, Toyota, Saab och Väderstadverken

Läs mer

SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING

SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING EN SMARTARE ENERGI SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING Ska vi klara omställningen till ett hållbart energi system behövs smarta lösningar. Inte en lösning, utan flera. Gas är en del av ett

Läs mer

SANNINGAR OM MILJÖN OCH SJÖFARTEN

SANNINGAR OM MILJÖN OCH SJÖFARTEN 9 SANNINGAR OM MILJÖN OCH SJÖFARTEN 80 procent av allt Vårt samhälle är beroende av handel och vår handel är beroende av sjöfart. 9 av 10 varor som du använder dagligen kommer hit på fartyg från andra

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-4 2014 och kvartal 1-4 2013 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-3 2017 och kvartal 1-3 2016 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Revidering av riksintresset Göteborgs hamn, Västra Götalands län

Revidering av riksintresset Göteborgs hamn, Västra Götalands län Ärendenummer TRV 2016/39225 Ert ärendenummer [Motpartens ärendeid NY] Sidor BESLUT Beslutat av xxx Dokumentdatum 1(7) 2016-05-27 Länsstyrelsen, Västra Götalands län Revidering av riksintresset Göteborgs

Läs mer

Stora Marindagen Projekt WaterwaysForward.

Stora Marindagen Projekt WaterwaysForward. Stora Marindagen Projekt WaterwaysForward. Hur kan trafiken på Vänern utvecklas och vad säger varuägarna? Inledning. Vad är Project WaterwaysForward? Vad är skillnaden på inlandssjöfart och kustsjöfart?

Läs mer

HELCOM-åtgärder för att minska sjöfartens miljöpåverkan och öka säkerheten

HELCOM-åtgärder för att minska sjöfartens miljöpåverkan och öka säkerheten HELCOM-åtgärder för att minska sjöfartens miljöpåverkan och öka säkerheten Gabriella Lindholm Ordförande HELCOM Photo: by the Maritime Office in Gdynia Helsinki Commission - HELCOM Styrande organ för Konventionen

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Eftermiddagsseminarium om närsjöfart, infrastruktur och intermodalitet - utmaningar och möjligheter. 8 mars i Stockholm

Eftermiddagsseminarium om närsjöfart, infrastruktur och intermodalitet - utmaningar och möjligheter. 8 mars i Stockholm Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 1, 2012 Innehåll 8 mars, eftermiddagsseminarium om närsjöfart, infrastruktur och intermodalitet Vad är närsjöfart och kustsjöfart? 21 mars, Sjöfartsforums stämma i Göteborg

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-2 2018 och kvartal 1-2 2017 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-3 2018 och kvartal 1-3 2017 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1 2018 och kvartal 1 2017 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1 2019 och kvartal 1 2018 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Logistik som utvecklingsstrategi

Logistik som utvecklingsstrategi Logistik som utvecklingsstrategi Umeå, Västerbotten och regionen i en ny situation: transportinfrastruktur som verktyg! Botniabanan Terminalutbyggnader Umeå hamn omstruktureras och kapacitetförstärks Tvärbanans

Läs mer

Västsvensk infrastruktur

Västsvensk infrastruktur Enskild motion S1892 Motion till riksdagen 2018/19:2123 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Västsvensk infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

LNG/LBG i Helsingborgsregionen. Gasmarknadsrådet Lars Göransson, 27 november 2014

LNG/LBG i Helsingborgsregionen. Gasmarknadsrådet Lars Göransson, 27 november 2014 LNG/LBG i Helsingborgsregionen Gasmarknadsrådet Lars Göransson, 27 november 2014 Historia ENERGI FÖR EN BÄTTRE VÄRLD. KRAFT FÖR REGIONEN Varför LNG? * Användning av LNG ger stora miljöfördelar jämfört

Läs mer

Godsstrategi - från mål till åtgärder

Godsstrategi - från mål till åtgärder Godsstrategi - från mål till åtgärder 1 Roadmap to a single European transport area Mål 2050 Ökad rörlighet med minskade utsläpp Inga fossildrivna fordon i städer 40% hållbara drivmedel för flyget 40%

Läs mer

REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF)

REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF) Näringsdepartementet, 103 33 Stockholm Samt: n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF) Göteborg 2016-03-11 Remissvar: Inriktningsunderlag inför

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 1-4 2016 och kvartal 1-4 2015 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal

Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal och kvartal Trafiken i Sveriges Hamnars medlemsföretag Kvartal 4 2017 och kvartal 4 2016 Innehållsförteckning: Förklaringar till tabellerna Tabell 1 Tabell 1A Tabell 2 Tabell 3A Tabell 3B Tabell 4 Tabell 4A Tabell

Läs mer

Marknadsförutsättningar för LNG i Bergslagen

Marknadsförutsättningar för LNG i Bergslagen Marknadsförutsättningar för LNG i Bergslagen LNG/LBG-infrastruktur i Sverige - Studie av förutsättningar för utbyggnad av landbaserad infrastruktur för flytande naturgas och flytande biogas 2011-09-29

Läs mer

SSPA. LNG ETT NYTT BRÄNSLE FÖR SJÖFARTEN. Johan Gahnström

SSPA. LNG ETT NYTT BRÄNSLE FÖR SJÖFARTEN. Johan Gahnström SSPA. LNG ETT NYTT BRÄNSLE FÖR SJÖFARTEN Johan Gahnström SSPA SSPA bildades 1940 som Statens Skeppsprovningsanstalt Ägs idag av Stiftelsen Chalmers Tekniska Högskola (vi är alltså dotterbolag till Universitetet)

Läs mer

Svensk färjeservice till öar 2014

Svensk färjeservice till öar 2014 Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14 (Omtryk - 11-04-2014 - yderligere præsentation vedlagt) ULØ Alm.del Bilag 126 Offentligt Svensk färjeservice till öar 2014 Ö-STATISTIK TRANSPORTER TILL/FRÅN

Läs mer

Omställningen har redan börjat

Omställningen har redan börjat Omställningen har redan börjat Preems produktion och försäljning i siffror Raffinering Står för 80 % av Sveriges raffineringskapacitet 30 % av totala raffineringskapaciteten i Skandinavien Ca 65 % av produktionen

Läs mer

REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2012

REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2012 REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2012 Fartygsforum 2012 genomfördes den 13-14 oktober i Göteborg. Fartygsforum är en mötesplats för alla som bevarar och använder historiska fartyg, ett tillfälle för ideella aktörer

Läs mer

Konsekvensutredning angående förslag till ändringar av föreskrifter om farledsavgift

Konsekvensutredning angående förslag till ändringar av föreskrifter om farledsavgift 1 (5) KONSEKVENSUTREDNING Stab Styrning och planering Handläggare, direkttelefon Sven Carlsson, +46721412665 2018-10-08 Dnr: 18-03417 Enligt sändlista Konsekvensutredning angående förslag till ändringar

Läs mer

Infrastruktur för framtiden

Infrastruktur för framtiden Foto: Mostphotos Infrastruktur för framtiden Innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling Prop. 2016/17:21 Anna Johansson Isabella Lövin Ny nationell plan 2018 2029 Regeringsuppdrag

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Regionalt gasnät i Bergslagen integrerar det förnybara

Regionalt gasnät i Bergslagen integrerar det förnybara Regionalt gasnät i Bergslagen integrerar det förnybara Gävle-Dala Drivmedelskonvent 20 mars 2014 Caroline Steinwig Swedegas en nyckelspelare på svensk gasmarknad Investerar i infrastruktur för gas Äger,

Läs mer

GASUM LNG ÖSTERSJÖNS RENASTE BRÄNSLE.

GASUM LNG ÖSTERSJÖNS RENASTE BRÄNSLE. GASUM LNG ÖSTERSJÖNS RENASTE BRÄNSLE. Nya vindar blåser inom sjöfarten på Östersjön. Natur- och biogas har snabbt erövrat nya användningsområden när miljönormerna har blivit strängare och de traditionella

Läs mer

Konferens i Stockholm 28 november Göteborg-Oslo. Håkan Persson Enhetschef Strategisk Planering Trafikverket. Kompl. med bilder

Konferens i Stockholm 28 november Göteborg-Oslo. Håkan Persson Enhetschef Strategisk Planering Trafikverket. Kompl. med bilder TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Konferens i Stockholm 28 november Göteborg-Oslo Kompl. med bilder Håkan Persson Enhetschef Strategisk Planering Trafikverket Hur lyfts frågan om gränsöverskridande

Läs mer

Fredrik Andersson, Manager Port Development. Göteborgs Hamn, dåtid, nutid, framtid

Fredrik Andersson, Manager Port Development. Göteborgs Hamn, dåtid, nutid, framtid Fredrik Andersson, Manager Port Development Göteborgs Hamn, dåtid, nutid, framtid Från byteshandel - - till handelsutbyte. Varför hamn i Göteborg? Läget Läget Läget Varför hamn i Göteborg? Vattenvägars

Läs mer

Sjöfartsforum. Godstrafik och fartyg.

Sjöfartsforum. Godstrafik och fartyg. Sverige har lång kust, stor hamnkapacitet och utmärkta inre vattenvägar (IWW) med stor kapacitet att ta ytterligare volymer. 1. Utvecklingen av nuvarande närsjöfart. 2. Utvecklingen av (ny) inlandssjöfart.(iww)

Läs mer

LNG/LBG, viktigt för utvecklingen av Göteborgs Hamn Gasdagarna i Båstad, Lena Lilienberg

LNG/LBG, viktigt för utvecklingen av Göteborgs Hamn Gasdagarna i Båstad, Lena Lilienberg LNG/LBG, viktigt för utvecklingen av Göteborgs Hamn 190515 Gasdagarna i Båstad, Lena Lilienberg Skandinaviens största hamn Skandinaviens största godsnav Världsomspännande linjenät Många rederier och hög

Läs mer

Havs- och Vattenmyndighetens Oljejour på SWECO

Havs- och Vattenmyndighetens Oljejour på SWECO 1 Havs- och Vattenmyndighetens Oljejour på SWECO Finansierat av Havs- och Vattenmyndigheten Uppdraget omfattar 2 år (+ 2 år) Tjänsten har funnits sedan 1980 (tidigare på Naturvårdsverket) 2 HaV:s Oljejour

Läs mer

Svenskt Marintekniskt Forum

Svenskt Marintekniskt Forum Svenskt Marintekniskt Forum Välkomna till SMTF Medlemsstämma 2019 AGENDA 10:00 Registrering och kaffe 10:30 Presentation av och rundvandring på RISE brandlabb 11:00 Maria Hjohlman, Fire Research, presenterar

Läs mer

Gas i transportsektorn till lands og till vands. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012

Gas i transportsektorn till lands og till vands. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012 Gas i transportsektorn till lands og till vands Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012 Fem sektioner arbetar för ökad energigasanvändning Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG

Läs mer

Remissvar förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen COM(2013) 18 final

Remissvar förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen COM(2013) 18 final 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2013-02-06 N2013/675/TE Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbyggnad

Läs mer

Hållbara transporter framtida möjligheter

Hållbara transporter framtida möjligheter Hållbara transporter framtida möjligheter 1 november 2017 Logistikdag Norr www.twitter.com/skogstransport Karolina Boholm, transportdirektör Skogsindustrierna https://www.instagram.com/karolinaboholm https://www.linkedin.com/in/karolinaboholm

Läs mer

SJOFARTS\/ERKET Sjofari och Sainlialle Handlaggare. di rekuelefon Ert datum Er beleekning Swckholm

SJOFARTS\/ERKET Sjofari och Sainlialle Handlaggare. di rekuelefon Ert datum Er beleekning Swckholm .4. 1(5) SJOFARTS\/ERKET Sjofari och Sainlialle Handlaggare. di rekuelefon Ert datum Er beleekning Carl Cremonesc. 011 191501 Niiringsdeparieinentet 10333 Swckholm Regcringsuppdrag: identifiering och klassificering

Läs mer

Hamntjänster i svenska TEN-hamnar

Hamntjänster i svenska TEN-hamnar TSS 2018-3421 Datum Handläggare Malin Ekeström Sjö- och luftfart 1 (5) Hamntjänster i svenska TEN-hamnar Sammanfattning Syftet med denna promemoria är att beskriva hur de svenska hamnar som ingår i det

Läs mer

Vilka föreskrifter ska tillämpas på fartyg i inlandssjöfart?

Vilka föreskrifter ska tillämpas på fartyg i inlandssjöfart? Vilka föreskrifter ska tillämpas på fartyg i inlandssjöfart? styrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2014:96) innehåller minimikrav avseende byggnation och utrustande av fartyg i inlandssjöfart.

Läs mer

Forskningsstrategi 2015 2017

Forskningsstrategi 2015 2017 Forskningsstrategi 2015 2017 Sveriges Redareförening antog våren 2006 en Forskningspolicy som anger inom vilka områden som föreningen anser att framtida resurser måste satsas för att säkra den svenska

Läs mer

Marknad och infrastruktur för alternativa drivmedel. Hur påverkar EU:s nya infrastrukturdirektiv?

Marknad och infrastruktur för alternativa drivmedel. Hur påverkar EU:s nya infrastrukturdirektiv? Marknad och infrastruktur för alternativa drivmedel. Hur påverkar EU:s nya infrastrukturdirektiv? Stefan Andersson 2014-11-06 Så beslutar EU EU-kommissionen Ministerrådet Europaparlamentet Direktivet EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

Trafikverkets arbete med Nationell Transportplan och ny plan för åren Christian Mineur. Strategisk planering, Trafikverket region Öst

Trafikverkets arbete med Nationell Transportplan och ny plan för åren Christian Mineur. Strategisk planering, Trafikverket region Öst Trafikverkets arbete med Nationell Transportplan och ny plan för åren 2018-2029 Christian Mineur Strategisk planering, Trafikverket region Öst 2 3 Storregionala samband i Stockholm-Öst 4 Pågående projekt

Läs mer

Vi planerar för en större och säkrare farled till Norrköping. Ett samprojekt mellan Sjöfartsverket och Norrköpings kommun

Vi planerar för en större och säkrare farled till Norrköping. Ett samprojekt mellan Sjöfartsverket och Norrköpings kommun Vi planerar för en större och säkrare farled till Norrköping Ett samprojekt mellan Sjöfartsverket och Norrköpings kommun Säkrare farled till Norrköping Farleden in till Norrköpings hamn är en viktig transportlänk

Läs mer