Fisketurismkonferens. Sammanfattning av konferensen 29/ på Paradis Gård.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fisketurismkonferens. Sammanfattning av konferensen 29/4-2010 på Paradis Gård."

Transkript

1 Fisketurismkonferens Sammanfattning av konferensen 29/ på Paradis Gård.

2 Program LUNCH Inledning Anton Halldén, länsfiskekonsulent och Lennart Swärdh, Paradis Gård Fisketurism i ett nationellt perspektiv Håkan Carlstrand, Fritidsfiskekoordinator Fiskeriverket Fisketurism i Jönköpings län nuläge och framtidsvision Anton Halldén FIKA Fisketurism Mitt i Småland info om pågående projekt Adam Johansson, projektledare Utveckling inom Fiskeområde Vättern Linda Englund, Vätternvårdsförbundet Fisketurism Sommenbygd - info om pågående projekt Kristian Kårdal, projektledare Det naturliga fisket Lennart Swärdh, ordförande Avslutning Vad blir nästa steg? Anton Halldén Tyvärr utgick Linda Englunds föredrag om Utveckling inom Fiskeområde Vättern, men en PowerPoint-presentation finns att ladda hem på hemsidan.

3 Inledning (Lennart Swärdh och Anton Halldén) Anton inledde med att hälsa välkomna och en snabb genomgång av dagens föredrag. Han passade också på att poängtera hur dåligt utvecklade nätverken kring fisketurism är i länet. Lennart drog en kort resumé av historiken kring fiskecampen Paradis Gård och berättade om den sjö som breder ut sig utanför konferenslokalen Södra Wixen. Gädda och Abborre är de viktigaste arterna för sportfisket i Södra Wixen. Sjön innehåller också mycket kräftor och just signalkräftorna utgör grunden för Lennarts anläggning. Södra Wixen har ett driftigt fiskevårdsområde som bland annat tagit fram en förvaltnings- och utvecklingsplan som de använder för att förvalta sjön på ett lämpligt sätt. Planen har bland annat inneburit att man tagit fram restriktiva regler för gäddfiske något som saknas i de flesta insjöar. I Södra Wixen är den endast tillåtet att ta hem två gäddor per dag med en maximal längd av 80 cm. Paradis Gård köpte Swärdh 1987 och alltsedan dess har verksamheten på campen utökats mer och mer med nya tillbyggnader. Till en början begränsade sig nyttjandet av vattnet till kräftfiske och försäljning av kräftor. Senare kom idén att låta gästerna fiska sina kräftor själva och äta dem på plats. Allteftersom dök också fler och fler renodlade fiskegäster upp på campen. Lennart breddar sin fisketuristiska verksamhet med bland annat konferenser, bröllop och jakt och ser det som en nödvändighet att ha några sidogrenar utöver fisket för att klara sig som entreprenör. Idag marknadsför man sig genom Det Naturliga Fisket och dess bokningssida Swedish Nature, samt genom personliga kontakter ett mer kostnadseffektivt alternativ än besök på mässor och trycksaker.

4 Fisketurism i ett nationellt perspektiv (Håkan Carlstrand) Håkan började med några goda exempel på fisketurism från olika delar av landet från fjällen, med torrflugefiske efter öring, röding och harr, till kusten med dess turbåtsfiske och hummersafaris. Bland naturbaserad turistisk verksamhet anses fiske vara den viktigaste grenen för europeiska turister på besök i Sverige. Ett av Fiskeriverkets uppdrag är att medverka till att stärka fisketurismen och öka allmänhetens fiskemöjligheter. Det finns i Sverige idag 2500 företag med fritidsfiskebaserad verksamhet som totalt sysselsätter 2000 årsarbetskrafter, vilket säger ganska mycket om småskaligheten inom näringen. Dessutom finns 250 vattenbruksföretag som arbetar med sättfiskodling (fisk för utsättning och sportfiske), samt de tillverkare av fiskeutrustning, grossister och återförsäljare som är beroende av sportfisket för sina inkomster. I Europa finns 25 miljoner potentiella fisketurister, varav Carlstrand beskriver tyskar, danskar och polacker som de viktigaste kundgrupperna för fisketurism i Sverige. Även Ryssland och baltländerna är på frammarsch. I Sverige finns 1 miljon sportfiskare i åldrar mellan 16 och 74 år, vilka sammanlagt fiskar 14 miljoner dagar om året. Antal sportfiskare under 16 och över 74 år bedöms vara ytterligare en halv miljon. Sammantaget leder detta till en bransch med stora möjligheter till utveckling.

5 Fisketurism i Jönköpings län - nuläge och framtidsvision (Anton Halldén) Det finns olika kategorier av turistfiskare: specialister, familjefiskare (vilka utgör den största gruppen tillresande fisketurister i Jönköpings län) och tillfällighetsfiskare. Olika typer av sportfiskare kräver olika typer av förvaltning av vattnen. För specialisten är till exempel möjligheten att fånga stor fisk avgörande då han/hon väljer resmål. De viktigaste arterna för fritidsfiske i länet är gädda, abborre och gös. Dessutom tillkommer regnbåge i så kallade put-and-take-vatten (exempelvis Hökensås), fiske efter signalkräfta, samt laxfisk i Vättern: röding, öring, lax och harr. Anton beskriver gösen och laxen i Vättern som mest lockande för de svenska fisketuristerna, medan gädda är den mest lockande fiskarten för europeiska gäster. Sammanlagt finns idag 45 företag i länet som har fisketurism som sin huvudverksamhet eller som utnyttjar fisketurismen som en binäring. Det är små företag, som mestadels står för sysselsättning på säsongsbasis. 80 % av dessa företag är med i någon branschorganisation och man har en stark framtidstro på sin verksamhet. Svenska gäster dominerar bland de tillresande fisketuristerna i vårt län. Halldén nämner bristande mottagningsapparat som ett av de viktiga problemen att ta itu med. Vart vänder man sig idag om man vill ha information om fisket. Även närvarande turistbyråer upplevde problem med vart man ska hänvisa fiskeintresserade turister. Länsstyrelsens vision för den framtida utvecklingen inom fisketurismen i länet baserar sig på fyra grundpelare: Förbättra information (fortsätta ta fram information om fiskevårdsområdena på Svenskafiskevatten.se och säkra långsiktig drift via ett fiskeinfocenter ). Förbättra service och tillgänglighet (fler entreprenörer, utbildningar). Förbättra marknadsföring. Säkra långsiktigt bra fiskevatten (lokala förvaltnings- och utvecklingsplaner).

6 Fisketurism Mitt i Småland - Information om pågående projekt (Adam Johansson) Projektet drivs inom de fyra kommuner som omfattas av LEADERområdet Mitt i Småland: Högsby, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda. Huvudsyftet med projektet är att samla så många som möjligt av kommunernas 86 fiskevårdsområdena i dessa kommuner på en gemensam hemsida (sportfiskarnas med information på både engelska och tyska. På hemsidan ska den fiskeintresserade kunna hitta all information som behövs för att fiska i området, till exempel var man köper fiskekort, var det finns båtar att hyra, båtramper, boende, o.s.v. Det blir med andra ord ett bra verktyg för den som vill snickra ihop sitt eget fiskepaket. Bland fördelarna med projektet kan nämnas att informationen om fisket blir samlat på ETT ställe, turistbyråerna får en bra information att använda sig av, ökad tillgänglighet och ökad marknadsföring leder till ökad försäljning och möjlighet att köpa fiskekort dygnet runt via Internet. Dessutom lägger man grunden till förståelse för fisketurismen hos fiskevårdsområdena, vilket är viktigt för framtida entreprenörer. Efter att Adam demonstrerat hur hemsidan fungerar diskuterades hur den framtida uppdateringen ska skötas. Eftersom bara de här fyra kommunerna är anslutna i nuläget är det lämpligt om turistbyråerna på respektive kommun sköter uppdateringen. Om fler kommuner ansluter sig till liknande projekt skulle på sikt ett centralt fiskeinfocenter, som Anton tidigare nämnde, kunna sköta uppdateringen. Projektet löper till och med årsskiftet.

7 Fisketurism Sommenbygd - Information om pågående projekt (Kristian Kårdal) Även inom LEADER Sommenbygd pågår ett fisketurismprojekt, men här är huvudsyftet istället att få turistentreprenörer att börja med fisketurism som en binäringsverksamhet, mogna för marknadsföring mot en internationell marknad. Kristian, som påbörjade sin anställning i början på mars, vänder sig inom sitt projekt således till entreprenörer som inte satsar på fiske i nuläget, men med sjönära läge och en vilja att utöka sin verksamhet även mot fiske. Han upplever att mottagandet har varit positivt så här långt hos dem han vänt sig till. LEADER Sommenbygd har också gått med i ett nationellt LEADER-projekt med syfte att marknadsföra det svenska fisket utomlands och hoppas på hjälp med marknadsföring och värdefulla kontakter därifrån. Under de två år som projektet sträcker sig kommer Kårdal dessutom att arbeta med utbildningar för guider och för turistbyråer för att höja kunskapsnivån vad gäller fiske. Lokal förankring hos fiskevårdsområden och allmänhet samt förståelse för fisketurismen är viktigt. Kristian nämner också vikten av att ha en kvalitetssäkrad produkt innan man börjar marknadsföra sig utåt, annars finns risken att marknadsföringen får en motsatt effekt.

8 Det Naturliga Fisket (Lennart Swärdh) Det Naturliga Fisket är en ekonomisk förening för fisketurismentreprenörer som började som ett EU-projekt Idag har man nästan 30 medlemsföretag. Lennart belyste ett problem nämligen projekt vars effekter tar slut efter projekttiden, men ser Det Naturliga Fisket som ett lyckat exempel. Under projekttiden var hushållningssällskapet en stor drivkraft, men idag står föreningen på egna ben. Idag fungerar Det Naturliga Fisket som ett nätverk där man utbyter erfarenheter medlemmar emellan. Bland annat anordnas studieresor och kurser får nya medlemmar en mentor att bolla idéer med, vilket innebär att startsträckan blir kortare. En av de viktigaste delarna är gemensam marknadsföring, som idag till största delen sker via Swedish Nature en hemsida med bokningsmöjligheter. Lennart passade också på att påpeka att fiskekorten i de flesta fall är på tok för billiga - något som tål att poängteras om och om igen. Avslutning - Vad blir nästa steg? (Anton Halldén) Mötesdeltagarna var överens om bilden av dagens problem och utvecklingsmöjligheter, vilket är en bra grund för att hitta en gemensam väg framåt. Vi bör sikta på att försöka samordna information och marknadsföring kring fisket. Alla berörda har mycket att vinna på en information som inte är alltför spretig. Lars Arvidsson från Smålands Turism undrade om det inte vore lämpligt med någon sorts arbetsgrupp för att fortsätta arbetet med frågorna. Anton Halldén kommer att sätta samman en sådan grupp. Det kom också förslag om att vi borde genomföra den här formen av träffar årligen för att stämma av utvecklingen. Förhoppningsvis kan vi fortsätta med detta. Slutligen vill vi passa på att ta tillfället i akt och tacka alla som hade möjlighet att komma för att ni gjorde det till en intressant och inspirerande eftermiddag!

9 Deltagarlista Anna-Lena Holstensson, Nässjö Turistbyrå, , Josefin Granrot, projektledare Företagsamma Bolmenbygden Destinationsutveckling, , Erik Wennerhag, Tillväxtverket, , Johan Persson, Nässjö kommun - Kultur och Fritid, , johan.persson@nassjo.se Martin Lidhamn, EU-samordnare, Nässjö kommun, , martin.lidhamn@nassjo.se Peter Lundgren, EU-samordnare, Vetlanda kommun, , peter.lundgren@vetlanda.se Kristian Kårdal, projektledare Utvecklad fisketurism i Sommenbygd, , kristian.kardal@sommenbygd.nu Malin Gumaelius, projekthandläggare LEADER Sommenbygd, , malin.gumaelius@sommenbygd.nu Lars Arvidsson, Smålands Turism AB, , lars.arvidsson@visit-smaland.com Birgitta Eek, turistchef Eksjö turistbyrå, , birgitta.eek@eksjo.se Lars Grehn, turismansvarig Mullsjö kommun, , lars.grehn@mullsjo.se Bengt-Elis Pettersson, EU-samordnare, Sävsjö kommun, , bengt-elis.pettersson@savsjo.se Jennie Bengtsson, Regionalekonomi, Länsstyrelsen i Jönköpings län, , jennie.bengtsson@lansstyrelsen.se Lennart Swärdh, Paradis gård och Det Naturliga fisket, , lennart@paradisgard.com Håkan Carlstrand, fritidsfiskekoordinator Fiskeriverket, , hakan.carlstrand@fiskeriverket.se Anton Halldén, länsfiskekonsulent, Länsstyrelsen i Jönköpings län, , anton.hallden@lansstyrelsen.se Daniel Melin, Fiskefunktionen, Länsstyrelsen i Jönköpings län, , daniel.h.melin@lansstyrelsen.se

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Besök www.leadergastrikebygden.se eller bli ett fan på www.facebook.com/leadergastrikebygden sidan 1 Fisketurism i Gästrikland - Projektplan Vad Vi satsar

Läs mer

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Fisketurism Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Rådde gård onsdag 8 januari 2014 Inspirationsträff om fisketurism arbetsgrupp skapad för fortsatt analys Ett 60-tal personer samlades

Läs mer

NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS Fiskerättens värde och utvecklingspotential. Norrköping den november 2017

NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS Fiskerättens värde och utvecklingspotential. Norrköping den november 2017 NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS Fiskerättens värde och utvecklingspotential Norrköping den 22-23 november 2017 Konferensfakta Tid : Plats : Konferensvärdar : Moderator : Vägbeskrivning : Konferensdeltagare

Läs mer

Hjärtligt Välkommen. Nationella Fiskevattenägarekonferensen

Hjärtligt Välkommen. Nationella Fiskevattenägarekonferensen Hjärtligt Välkommen till Nationella Fiskevattenägarekonferensen Norrköping 22 23 november 2017 Program Onsdag 22/11 11.30 13.00 Lunch, samling och registrering, Arbetets Museum 13.00 13.15 Välkommen Carl

Läs mer

SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN

SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN Historik En del äldre uppgifter från bildandet av Furusjön, Kiasjön och Badebodaåns gemensamhetsfiske från början av 1940-talet visar att ett visst sportfiske förekom redan

Läs mer

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Anton Halldén (TACK Malin Setzer) Länsfiskerikonsulent, Länsstyrelsen i Jönköpings län Anton.hallden@lansstyrelsen.se Vad är en förvaltningsplan? Vad? Hur? Vart?

Läs mer

https://admin.surveygenerator.com/survey/questions/printfri...

https://admin.surveygenerator.com/survey/questions/printfri... Sida 1 Fråga 1 Syftet med denna enkät är att kartlägga hur fisketurismen ser ut i dag. Den tar bara några minuter att svara på och kommer att ge oss mycket kunskap för att utveckla fisketurismen i området.

Läs mer

NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS Fiskerättens värde och utvecklingspotential

NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS Fiskerättens värde och utvecklingspotential INBJUDAN TILL NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS Fiskerättens värde och utvecklingspotential Norrköping den 22-23 november 2017 Sveriges Fiskevattenägareförbund bjuder in till en nationell fiskevattenägarekonferens.

Läs mer

Meddelande om beslut: 2010-06-11 Journalnr: 2010-785 Projekttid: 2010-12-15-2012-09-01. 75 000 kr (LAG) 107 000 kr (ideellt arbete)

Meddelande om beslut: 2010-06-11 Journalnr: 2010-785 Projekttid: 2010-12-15-2012-09-01. 75 000 kr (LAG) 107 000 kr (ideellt arbete) Ärendeuppgifter Projektnamn: Fiske i Södralappland Meddelande om beslut: 2010-06-11 Journalnr: 2010-785 Projekttid: 2010-12-15-2012-09-01 Beviljat bidrag: 175 000 kr (Leader) 75 000 kr (LAG) 107 000 kr

Läs mer

FISKETURISTISK UTVECKLINGSPLAN

FISKETURISTISK UTVECKLINGSPLAN Pm FISKETURISTISK UTVECKLINGSPLAN 2005-06-08 Mats Andersson Bakgrund Eriksbergs säteri som förvaltas av Skogssällskapet utgör en unik anläggning ur många aspekter. Ett stort hägnat område med varierande

Läs mer

NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS Fiskerättens värde och utvecklingspotential

NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS Fiskerättens värde och utvecklingspotential INBJUDAN TILL NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS Fiskerättens värde och utvecklingspotential Norrköping den 22-23 november 2017 Sveriges Fiskevattenägareförbund bjuder in till en nationell fiskevattenägarekonferens.

Läs mer

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010.

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Datum 2011-02-01 Beteckning Jönköpings län Västra Götalands län Östergötlands län Örebro län Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Fram till 1993 var inrapportering av fångst obligatorisk för

Läs mer

Policy Brief Nummer 2010:1

Policy Brief Nummer 2010:1 Policy Brief Nummer 2010:1 Fritidsfiskebaserade företag hur kan de utvecklas? Fritidsfiskebaserade företag upplever i olika grad hinder för sin utveckling beroende på företagets inriktning, storlek och

Läs mer

Protokoll vid Vätterns FOG-möte 2011-11-24 på Bygdegården, Hästholmen

Protokoll vid Vätterns FOG-möte 2011-11-24 på Bygdegården, Hästholmen Sida 1/8 2011-11-29 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätterns FOG-möte 2011-11-24 på Bygdegården, Hästholmen 33. Mötets öppnande Ordförande

Läs mer

Leaderprojekt. Fiske i Södra Lappland

Leaderprojekt. Fiske i Södra Lappland Leaderprojekt Fiske i Södra Lappland Trolling Trollingfiske inom Västerbotten är dåligt utvecklat och då speciellt i de mer fjällnära regionerna av länet. Kommunerna Dorotea, Vilhelmina och Åsele har ett

Läs mer

Fiskekort. för

Fiskekort.  för r i k t p r i s l i s ta för www.vattenagarna.se Fiskekort FOTO: GÖRAN ÖSTH En rekommendation från Sveriges fiskevattenägareförbund som hjälper till att sätta rätt värde på upplåtelser av handredskapsfiske,

Läs mer

Leader Polaris Fisketurism

Leader Polaris Fisketurism Leader Polaris Fisketurism Maj 2010 December 2012 Kalle Bergdahl - projektledare Spänningar inom fisketurism Entreprenörer Fisketurism i Leader Polaris Analys av nuläget Gällivare 18 mars 2010 Styrkor

Läs mer

10063 Nationella turistfiskeprojektet

10063 Nationella turistfiskeprojektet Projektplan Projektnamn Beställare/Projektägare Projektledare Projekttid 10063 Nationella turistfiskeprojektet Leader Blekinge Johan Johansson 2010-12- 09 till 2013-12- 31 1. Sammanfattning Nationella

Läs mer

Obs! Börja med att mejla in din ansökan. När den bedöms som komplett av LEADER-kontoret, skickar du den undertecknad per post.

Obs! Börja med att mejla in din ansökan. När den bedöms som komplett av LEADER-kontoret, skickar du den undertecknad per post. Projektplan - del 2 LEADER Ranrike Norra Bohuslän Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att mejla in din ansökan. När den bedöms som komplett av LEADER-kontoret, skickar du den undertecknad

Läs mer

BEVILJADE ANSÖKNINGAR FISKEOMRÅDE VÄTTERN

BEVILJADE ANSÖKNINGAR FISKEOMRÅDE VÄTTERN BEVILJADE ANSÖKNINGAR FISKEOMRÅDE VÄTTERN Uppdaterad 2011-12-14 Sökande/huvudman Projektnamn Totalt Beviljat Start Slut belopp belopp Hästholmens Hamn och Magasin AB Hästholmen - Vätterns pärla 104 000

Läs mer

Nationella turistfiskeprojektet inom Leader

Nationella turistfiskeprojektet inom Leader Seminariepass på Högloftet Skansen 2009-10-01 i anslutning till Landsbygdsgalan. Nationella turistfiskeprojektet inom Leader Helena ÅkerbergHammarström, ordförande Leader Nedre Dalälven hälsar alla välkomna.

Läs mer

Marknaden: Ca 50 Milj fiskeintresserade i Europa. Produkten: Sveriges rika tillgång på mycket bra fiskevatten.

Marknaden: Ca 50 Milj fiskeintresserade i Europa. Produkten: Sveriges rika tillgång på mycket bra fiskevatten. Marknaden: Ca 50 Milj fiskeintresserade i Europa. Produkten: Sveriges rika tillgång på mycket bra fiskevatten. Betyder: Fantastiska möjligheter för utveckling längs kuster, i skogs- och jordbruksbygder

Läs mer

Låga fiskekortspriser

Låga fiskekortspriser Låga fiskekortspriser En utmärkt strategi att sänka värdet på våra enskilda fiskevatten Absolut något för dig som vill att förespråkare för införade av en statlig allmän fiskevårdsavgift eller ett nationellt

Läs mer

Medfinansiering till projektet Destination Laxaland samverkan för tillväxtskapande hållbart sportfiske

Medfinansiering till projektet Destination Laxaland samverkan för tillväxtskapande hållbart sportfiske 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-03-01 RH 09286 Hans Bergsten, Utvecklingsledare Näringsliv 035-179803 Regionstyrelsen Medfinansiering till projektet Destination Laxaland

Läs mer

LANDSBYGDSPROGRAMMETS EFFEKT PÅ TURISTFÖRETAGANDET

LANDSBYGDSPROGRAMMETS EFFEKT PÅ TURISTFÖRETAGANDET LANDSBYGDSPROGRAMMETS EFFEKT PÅ TURISTFÖRETAGANDET LANDSBYGDSPROGRAMMET År 2007 startade det nuvarande nationella Landsbygdsprogrammet och gäller fram till 31 december 2013. Det övergripande målet för

Läs mer

Fördelningsmall för bygdemedel

Fördelningsmall för bygdemedel Fördelningsmall för bygdemedel Bakgrund Tidigare, då det kommunala fiskevårdsbidraget fanns, lämnade föreningarna in statistik över antal fiskedygn per år, redovisning av de åtgärder som utförts samt uppgifter

Läs mer

Kartläggning av fiskare i Holland och Belgien

Kartläggning av fiskare i Holland och Belgien Kartläggning av fiskare i Holland och elgien Kartläggning av fiskare i Holland och elgien Sportfiskare från Holland och elgien uppskattar Sverige som destination för sportfiske och naturupplevelser. När

Läs mer

Fiskeplan Allmänningen 2016 SAMMANFATTNING

Fiskeplan Allmänningen 2016 SAMMANFATTNING Fiskeplan Allmänningen 2016 2016 1 SAMMANFATTNING Under en lång följd av år har allmänningen genom statligt stöd arbetet med fiskevård i allmänningens vatten. Verksamheten har ett stort allmänt intresse.

Läs mer

Yttrande över Skolverkets redovisning av uppdraget gällande Naturbruksprogrammet (Dnr 2015:1247 samt 2016:268).

Yttrande över Skolverkets redovisning av uppdraget gällande Naturbruksprogrammet (Dnr 2015:1247 samt 2016:268). 2016-04-05 sid 1 (5) Skolverket Johan Hardstedt Yttrande över Skolverkets redovisning av uppdraget gällande Naturbruksprogrammet (Dnr 2015:1247 samt 2016:268). Bakgrund Skolverket har haft i uppdrag att

Läs mer

Fisketurism Nedre Dalälven

Fisketurism Nedre Dalälven Fisketurism Nedre Dalälven Projektet har arbetat målmedvetet för bättre hållbarhet och kvalitet i fisket. Projektägare: Leader Nedre Dalälven Projektledare: Kalle Hedin Kommuner: Hela området Dnr: 72 Jnr:

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

Myndigheternas roll i förvaltningen av enskilda fiskevatten

Myndigheternas roll i förvaltningen av enskilda fiskevatten Myndigheternas roll i förvaltningen av enskilda fiskevatten Nationell Fiskevattenägarekonferens 22-23 november 2017 Per-Erik Larson, Länsstyrelsen Östergötland Håkan Carlstrand, Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Motion om att införa digitala fiskekort. Dnr KS 2013-129

Motion om att införa digitala fiskekort. Dnr KS 2013-129 2013-10-22 322 Motion om att införa digitala fiskekort. Dnr KS 2013-129 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Meddela motionären att kultur- och

Läs mer

Fiske i 2014/15. Östersjön Boarumegöl Emån Försjön Hummeln Hägern Hällesjöarna Kvillen Marströmmen Mösjön Sjöhorvan Skiren Virån

Fiske i 2014/15. Östersjön Boarumegöl Emån Försjön Hummeln Hägern Hällesjöarna Kvillen Marströmmen Mösjön Sjöhorvan Skiren Virån Fiske i 2014/15 Östersjön Boarumegöl Emån Försjön Hummeln Hägern Hällesjöarna Kvillen Marströmmen Mösjön Sjöhorvan Skiren Virån Sportfiske i Oskarshamn Oskarshamns kommun är omgärdat av spännande fiskevatten.

Läs mer

Omfattning och utveckling av fisketurism i Gotlands län - redovisning av 2007 års regeringsuppdrag. Rapporter om natur och miljö nr 2008: 7

Omfattning och utveckling av fisketurism i Gotlands län - redovisning av 2007 års regeringsuppdrag. Rapporter om natur och miljö nr 2008: 7 Omfattning och utveckling av fisketurism i Gotlands län - redovisning av 2007 års regeringsuppdrag Rapporter om natur och miljö nr 2008: 7 Omfattning och utveckling av fisketurism i Gotlands län - redovisning

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Valda delar ur. Fiske en undersökning om svenskarnas fritidsfiske. Fiskeriverket i samarbete med SCB

Valda delar ur. Fiske en undersökning om svenskarnas fritidsfiske. Fiskeriverket i samarbete med SCB Valda delar ur Fiske 5 en undersökning om svenskarnas fritidsfiske Fiskeriverket i samarbete med SCB 2 Nyheter i FISKE 5 jämfört de tidigare studierna är bland annat att urvalsstorleken ökats med 1 personer,

Läs mer

Fritidsfiske och fisketurism

Fritidsfiske och fisketurism Meddelande nr 2018:27 Fritidsfiske och fisketurism En sammanställning för Jönköpings Län 2 Fritidsfiske och fisketurism En sammanställning för Jönköpings Län Meddelande nr 2018:27 3 Meddelande nummer 2018:27

Läs mer

Motion om att införa digitala fiskekort. (AU 322) KS 2013-129

Motion om att införa digitala fiskekort. (AU 322) KS 2013-129 kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-11-05 243 Motion om att införa digitala fiskekort. (AU 322) KS 2013-129 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta 1 Meddela motionären att kultur-

Läs mer

Gemensamt fiskekort. Storuman

Gemensamt fiskekort. Storuman Gemensamt fiskekort Storuman Bakgrund O Började med ett medborgarförslag 2008 om att bättre utnyttja Uman som resurs. O 2009 togs en enkät fram med en intresseförfrågan och kontakter togs först med de

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare: Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Hans Wiklander Journalnummer:

Läs mer

Fiskevattnet. En landsbygdsresurs värd att vårda och utveckla!

Fiskevattnet. En landsbygdsresurs värd att vårda och utveckla! Fiskevattnet En landsbygdsresurs värd att vårda och utveckla! Fiskevattnet är landsbygdens och fastigheternas tredje resurs efter skogen och odlingsmarken. Thomas Lennartsson Förbundsdirektör Sveriges

Läs mer

Sydost. Nordväst Nordost. Sydväst. Fiskekort Arvidsjaur-Älvsbyn, översiktskarta

Sydost. Nordväst Nordost. Sydväst. Fiskekort Arvidsjaur-Älvsbyn, översiktskarta översiktskarta Det vidsträckta skogslandskapet i området erbjuder varierat fiske och härliga vildmarksupplevelser. Här finns både strömmande vatten med harr, öring och tidvis lax samt skogstjärnar med

Läs mer

SPORTFISKEANLÄGGNINGAR FÖR UTLÄNDSKA MARKNADEN.

SPORTFISKEANLÄGGNINGAR FÖR UTLÄNDSKA MARKNADEN. SPORTFISKEANLÄGGNINGAR FÖR UTLÄNDSKA MARKNADEN. Inledning För den utländska resenären framstår Sverige som ett intressant land att besöka när det gäller sportfiske, framför allt beroende på bra och talrika

Läs mer

18-20 mars 2016 på Stockholmsmässan

18-20 mars 2016 på Stockholmsmässan Fotograf: Philip Truong - Stinger Productions 18-20 mars 2016 på Stockholmsmässan Samarbetspartners fa S P O R T F I S K E A K A D E M I N I F O R S H A G A SeFF SVERIGES FISKETURISMFÖRETAGARE www.facebook.com/sportfiskemassan

Läs mer

Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern

Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern 2013-11-28 Anton Halldén Länsfiskekonsulent F län Mål med fiskeriförvaltning Vättern - Att sköta om fiskbestånden och fisket så att det ger en god avkastning

Läs mer

INBJUDAN TILL NATIONELL KRÄFTKONFERENS. Jönköping den 27-28 november 2013

INBJUDAN TILL NATIONELL KRÄFTKONFERENS. Jönköping den 27-28 november 2013 INBJUDAN TILL NATIONELL KRÄFTKONFERENS Jönköping den 27-28 november 2013 Sveriges Fiskevattenägareförbund, Havs- och vattenmyndigheten, SLU-Aqua och Länsstyrelsen i Jönköping bjuder in till en kräftkonferens.

Läs mer

Vår resa. Vi är själva

Vår resa. Vi är själva Vår resa Vi är själva Sportfiske skapar över 800 000 arbetstillfällen i USA och de amerikanska sportfiskarna spenderar över 48 miljarder dollar per år på sitt fiske American Sportfishing Assocation Vem?

Läs mer

Redovisning av delprojekt: Trolling

Redovisning av delprojekt: Trolling ALLMÄNT Redovisning av delprojekt: Trolling Trollingfiske Trollingfiske handlar om att dra beten efter en båt på olika djup och med varierande hastighet. Trolling handlar om att hitta fisk. Presentera

Läs mer

DOROTEA FLUGFISKEKLUBB FISKEPLAN 2014-2018

DOROTEA FLUGFISKEKLUBB FISKEPLAN 2014-2018 Bakgrund Dorotea Flugfiskeklubb (DFFK) startades 2000 och i samband med uppstartandet arrenderades Långtjärn vid byn Fågelsta. 2002 arrenderades ytterligare en rad vatten från SCA på Fågelberget och i

Läs mer

Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte

Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte Sida 1/5 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte 2011-09-13 24. Mötets öppnande Ordförande hälsade alla välkomna och förklarade

Läs mer

Sveriges Fiskevattenägareförbund

Sveriges Fiskevattenägareförbund Sveriges Fiskevattenägareförbund Intresseorganisationen för dig som äger och förvaltar fiskevatten Vi arbetar för en stark äganderätt, för ett ansvarsfullt och engagerat ägande och för att landsbygdsresursen

Läs mer

Stor 56 % 2. Hur mycket känner Ditt företag till om den internationella konkurrensen kring fisketurism? Mycket liten 7 % Stor 22 %

Stor 56 % 2. Hur mycket känner Ditt företag till om den internationella konkurrensen kring fisketurism? Mycket liten 7 % Stor 22 % Gysinge 20120808 Till: Projektledare i deltagande leaderområde Hej! Som underlag i arbetet med en ny organisationsform ska Du få hjälpa till med en genomgång bland företagen i Ditt nätverk. Vi ber Dig

Läs mer

Sportfiskarna region Värmland

Sportfiskarna region Värmland Sportfiskarna region Värmland Regionkontor, 6 anställda Camping och fiskecenter Sportfiskarna region Värmland Administrerar fisket åt Forshagaforsens FVOF Dispensfiske 15 maj-19 okt, speciella regler 750

Läs mer

Slutrapport Fisketurism i Holmbygden

Slutrapport Fisketurism i Holmbygden 2014-01-15 Hushållningssällskapet Västernorrland Kenneth Ottosson Hakon Ahlbergs väg 33 D 852 40 Sundsvall Slutrapport Fisketurism i Holmbygden Kenneth Ottosson januari 2014 Hushållningssällskapet Västernorrland

Läs mer

Fiske längs Bergslagsleden. Aira kommunikation www.aira.se

Fiske längs Bergslagsleden. Aira kommunikation www.aira.se Fiske längs Bergslagsleden Aira kommunikation www.aira.se Inledning Uppdraget har bestått i att undersöka vilka möjligheter som 8inns att 8iska längs Bergslagsleden. Många vandrare efterfrågar möjligheten

Läs mer

Stora sjöarna landningar i yrkes- och fritidsfisket

Stora sjöarna landningar i yrkes- och fritidsfisket Stora sjöarna landningar i yrkes- och fritidsfisket Beståndsmodell för vild lax i Vänern Rebecca Whitlock, Katarina Magnusson, Anders Kagerwall In Beståndsmodell nyttjas idag av ICES för lax i Östersjön

Läs mer

Fritidsfisket i Vättern 2015

Fritidsfisket i Vättern 2015 Fritidsfisket i Vättern 215 Resultat från enkätundersökning och fältobservationer Rapport 13 från Vätternvårdsförbundet Fritidsfisket i Vättern 215 Rapport 13 Referens Linderfalk. R, Halldén. A och Berndt.

Läs mer

Rapportering av uppdrag 25 i regleringsbrevet till länsstyrelserna för år Omfattning och utveckling av fisketurismen i Blekinge län.

Rapportering av uppdrag 25 i regleringsbrevet till länsstyrelserna för år Omfattning och utveckling av fisketurismen i Blekinge län. 1 (9) REDOVISNING Länsfiskekonsulent Lars Lundahl lars.lundahl@k.lst.se 0455-87074 Rapportering av uppdrag 25 i regleringsbrevet till länsstyrelserna för år 2007. Omfattning och utveckling av fisketurismen

Läs mer

Handlingsprogram för Hällesjö fiskevårdsområde 2010-2014.

Handlingsprogram för Hällesjö fiskevårdsområde 2010-2014. Handlingsprogram för Hällesjö fiskevårdsområde 2010-2014. Allmänna förutsättningar. Hällesjö fiskevårdsområde i Östjämtland är ett av totalt ett 25-tal fiskevårds- och kortfiskeområden inom Bräcke kommun.

Läs mer

21-23 mars 2014 på Kistamässan i Stockholm

21-23 mars 2014 på Kistamässan i Stockholm För Älvräddarna har det i många år varit en självklarhet att träffa nya och gamla medlemmar i vår monter på Sportfiskemässan. 2014 års Sportfiskemässa utgör inget undantag, vi känner oss säkra på att den

Läs mer

Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista

Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista REMISS Sida 1(9) Datum Beteckning Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36)

Läs mer

Tommy Nerstrand år som fiskeguide på Vänern varav 12 år på HELTID! - Jobbat inom utveckling av fisketurism i flera olika projekt.

Tommy Nerstrand år som fiskeguide på Vänern varav 12 år på HELTID! - Jobbat inom utveckling av fisketurism i flera olika projekt. Tommy Nerstrand - 20 år som fiskeguide på Vänern varav 12 år på HELTID! - Jobbat inom utveckling av fisketurism i flera olika projekt. - Uppdrag åt SEFF,Turistrådet VS, DTAB, Bfs kommun, Camp Dalsland

Läs mer

Fritidsfisket i Vättern 2010

Fritidsfisket i Vättern 2010 Fritidsfisket i Vättern 2010 Sammanställning av enkätsvar och fältobservationer Rapport nr 114 från Vätternvårdsförbundet - i samverkan med länsstyrelsernas fiskefunktioner Rapport nr 114 från Vätternvårdsförbundet

Läs mer

Hushållningssällskapet Branschundersökning. April-Maj 2011 Genomförd av Enkätfabriken

Hushållningssällskapet Branschundersökning. April-Maj 2011 Genomförd av Enkätfabriken Hushållningssällskapet Branschundersökning April-Maj 2011 Genomförd av Enkätfabriken Innehållförteckning Sammanfattning 3 Bakgrund och fakta 4 Orsaker 15 Bortfallsanalys 16 Omsättning 5 Omsättning, fortsättning

Läs mer

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt?

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt? VÄLKOMNA! 18:45 19:00 Välkommen 19:00 19:15 Resultat workshop 19:15 19:30 Studieresa Irland en förebild i 19:30 19:45 Påtår 19:45 20:30 Resultat enkäter/intervjuer 20:30 21:15 Vem gör vad bäst? 21:15 21:25

Läs mer

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård 2020 Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti Vad är ett Leader område? Liaison Entre Actions de Dèveloppement de l Economie Rurale.

Läs mer

Sportfiskarna region Värmland

Sportfiskarna region Värmland Sportfiskarna Sportfiskarna region Värmland Regionkontor, 5 anställda Camping och fiskecenter Sportfiskarna region Värmland Förvalta och upplåta fiskevatten Sportfiskarna region Värmland Fiske för barn

Läs mer

Översikt & grundläggande strategi

Översikt & grundläggande strategi Översikt & grundläggande strategi Fisketurism En resurs för naturturism och Översikt av Östra och Norra Skaraborg - de sportfisketuristiska resurserna Av John Zafaradl Vänern & Vättern Skaraborg (Östra

Läs mer

ANALYS AV DAGSLÄGET BAKGRUND

ANALYS AV DAGSLÄGET BAKGRUND 1 ANALYS AV DAGSLÄGET Sport- och turistfisket har en stor betydelse för den åländska turistnäringen. Fisket är en av de viktigaste säsongsförlängarna då fisket är som bäst andra tider på året än sommarmånaderna.

Läs mer

Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala

Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala Nr 2/2011 Sida 1/5 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala 13. Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet. Beslut: Mötet

Läs mer

Tommy Nerstrand år som fiskeguide på Vänern varav 12 år på HELTID! - Jobbat inom utveckling av fisketurism i flera olika projekt.

Tommy Nerstrand år som fiskeguide på Vänern varav 12 år på HELTID! - Jobbat inom utveckling av fisketurism i flera olika projekt. Tommy Nerstrand - 20 år som fiskeguide på Vänern varav 12 år på HELTID! - Jobbat inom utveckling av fisketurism i flera olika projekt. - Uppdrag åt SEFF,Turistrådet VS, DTAB, Bfs kommun, Camp Dalsland

Läs mer

Vätternvårdsförbundet. Fiskeområde Vättern Nu och i framtiden

Vätternvårdsförbundet. Fiskeområde Vättern Nu och i framtiden Vätternvårdsförbundet Fiskeområde Vättern Nu och i framtiden En unik möjlighet till satsningar för att stärka fritidsfiske, yrkesfiske och turism. 11 miljoner till 23 projekt 2009-2013 VAD ÄR FISKEOMRÅDE

Läs mer

Fisketips för dej som har funktionshinder 2011-02-08

Fisketips för dej som har funktionshinder 2011-02-08 Plats Bjevrödsdammarna Fulltofta Rt 90 Wgs 84 Anpassning Put and take-fiske med en tillgänglighetsanpassad strövslinga på 2 km i området. Den lämpligaste platsen att fiska är på en tillgänglighetsanpassad

Läs mer

Kvicksilver och cesium i matfisk

Kvicksilver och cesium i matfisk Kvicksilver och cesium i matfisk 2010-2011 Norrbotten 2011 Bakgrund Stort intresse hos allmänheten Matfisk är största exponeringskällan för Kvicksilver Hälsorelaterad miljöövervakning Uppföljning av miljömålen

Läs mer

Information om fiskevårdsarbetet i Gävleborgs län. och projekt. Fiske för alla i Hans Lidmans vildmark

Information om fiskevårdsarbetet i Gävleborgs län. och projekt. Fiske för alla i Hans Lidmans vildmark Information om fiskevårdsarbetet i Gävleborgs län och projekt Fiske för alla i Hans Lidmans vildmark Projektbeskrivning 2003 Innehållsförteckning Förord 3 Sammanfattning 4 Syfte 5 Beskrivning av fiskevårdsarbete

Läs mer

Marknaden: Ca 50 Milj fiskeintresserade i Europa. Produkten: Sveriges rika tillgång på mycket bra fiskevatten.

Marknaden: Ca 50 Milj fiskeintresserade i Europa. Produkten: Sveriges rika tillgång på mycket bra fiskevatten. Marknaden: Ca 50 Milj fiskeintresserade i Europa. Produkten: Sveriges rika tillgång på mycket bra fiskevatten. Betyder: Fantastiska möjligheter för utveckling längs kuster, i skogs- och jordbruksbygder

Läs mer

Vi främjar svenskt fritidsfiske och fisketurism

Vi främjar svenskt fritidsfiske och fisketurism Vi främjar svenskt fritidsfiske och fisketurism Daniel Melin och Magnus Andersson Fiskerienheten Bakgrund Juli 2011 Främjande av fritidsfiske och fisketurism Rådgivande gruppen Svenskt fritidsfiske och

Läs mer

102 FISKEJOURNALEN 4/ 201 O

102 FISKEJOURNALEN 4/ 201 O 102 FISKEJOURNALEN 4/ 201 O FISKEJOURNALEN 4/ 201 O 103 N är regnbågsvatten ser ut så här och dessutom ligger på ett sådant bekvämt avstånd från motorvägen är det lätt att bli biten av put and take-fisket,

Läs mer

Lustfylld mat. Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn kr

Lustfylld mat. Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn kr Lustfylld mat Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn. Projektägare: Skördefest i Dalarna, ideell förening Projektledare: Olle Bengtsson Kommuner: Säter,

Läs mer

FISKEGUIDE Ljungby Kommun

FISKEGUIDE Ljungby Kommun FISKEGUIDE Ljungby Kommun Fiske kräver giltigt fiskekort. Kontakta Ljungby kommun Turistbyrå för mer information. Speciella regler och bestämmelser angående utrustning och fisk gäller för olika sjöar.

Läs mer

Andelen personer intresserade av fiske. Fiske 2005: En undersökning om Svenskars Fritidsfiske, Fiskeriverket

Andelen personer intresserade av fiske. Fiske 2005: En undersökning om Svenskars Fritidsfiske, Fiskeriverket Andelen personer intresserade av fiske Fiske 2005: En undersökning om Svenskars Fritidsfiske, Fiskeriverket Andelen kvinnor / män som fiskat 2004 Fiske 2005: En undersökning om Svenskars Fritidsfiske,

Läs mer

Minnesanteckningar från fisketräff på folkets hus i Åsele den 2/

Minnesanteckningar från fisketräff på folkets hus i Åsele den 2/ Minnesanteckningar från fisketräff på folkets hus i Åsele den 2/10 2013 Närvarande: Jörgen Sikströn, Dorotea kommun Mats Grönlund, Vilhelmina kommun Håkan Grönlund, Kultsjöns FVO Gösta Paulsson, Gafsele

Läs mer

20-22 mars 2020 på Stockholmsmässan

20-22 mars 2020 på Stockholmsmässan 20-22 mars 2020 på Stockholmsmässan Samarbetspartners fa S P O R T F I S K E A K A D E M I N I F O R S H A G A SeFF SVERIGES FISKETURISMFÖRETAGARE www.facebook.com/sportfiskemassan www.instagram.com/sportfiskemassan

Läs mer

Förstudie Norabygden

Förstudie Norabygden Förstudie Norabygden Ingbo källor är en av sevärdheterna i Tärnsjöbygden. Projektägare: Nya Tärnsjöbygdens framtid, ideell förening Projektledare Per Anders Eriksson Kommun: Heby Dnr: 46 Jnr: 2009 6557

Läs mer

Förvaltningsplaner för abborre och gädda i Österbotten

Förvaltningsplaner för abborre och gädda i Österbotten Förvaltningsplaner för abborre och gädda i Österbotten Projekttid 1.7.2015-31.12.2019 Fångster (kg) BAKGRUND kommersiellt fiske Tyngdpunktsskifte i det österbottniska kustnära fisket 800000 700000 600000

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets FOG-möte

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets FOG-möte Sida 1/7 Adam Johansson Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 54 Adam.johansson@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets FOG-möte 2014-05-20 22. Mötets öppnande Marie: Anton Halldén från Länsstyrelsen

Läs mer

BERGSJÖ GNARP HARMÅNGER HASSELA ILSBO JÄTTENDAL

BERGSJÖ GNARP HARMÅNGER HASSELA ILSBO JÄTTENDAL BERGSJÖ GNARP HARMÅNGER HASSELA ILSBO JÄTTENDAL Gradin Text & Bild AB, 2014 Välkomna till Nordanstigs Fiskevårdsområden Fiskemöjligheterna är mycket goda i Nordanstigs kommun. Vi har sex fiskevårdsområden

Läs mer

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Fisketillsyn Lagstiftningen är en viktig komponent i förvaltningen av fisk och fiske i Vättern som ett instrument för att reglera fisket. För att kontrollera regelefterlevnaden och verka för ett långsiktigt

Läs mer

1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syftet med metodboken

1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syftet med metodboken 1. Inledning 1.1 Bakgrund Redan 1989 startade ett nätverkssamarbete mellan fackhögskolorna i Jönköping och länets kommuner när det gäller decentraliserad högskoleutbildning. Varje kommun i dåvarande Jönköpings

Läs mer

Regler för sportfiske 2013

Regler för sportfiske 2013 Regler för sportfiske 2013 Gunnarvattnets fvo, Valsjöns fvo & Rörvattnet-Skogsjö fvo i samarbete med Ta chansen att vinna 3 000 kr - skicka in din bästa fiske- eller naturbild tagen i området Läs mer på

Läs mer

Fiskarter som utgör grund för fisketurism i Blekinge.

Fiskarter som utgör grund för fisketurism i Blekinge. 1 (7) Länsfiskekonsulent Lars Lundahl lars.lundahl@lansstyrelsen.se Fiskarter som utgör grund för fisketurism i Blekinge. Redovisning av uppdrag 30 i Länsstyrelsernas regleringsbrev för år 2008. 1. SAMMANFATTNING..

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala Nr 2/2011 Sida 1/8 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala 14. Mötets öppnande Ordförande öppnade

Läs mer

Fritidsnämnden Fiskeutvecklingsplan

Fritidsnämnden Fiskeutvecklingsplan Fiskeutvecklingsplan Styrdokument för utveckling av fritidsfisket Skellefteå kommun 2016-2030 Fritidsfiske Fritidsfisket är den åttonde vanligaste friluftsaktiviteten i Sverige och en aktivitet som många

Läs mer

Fisketips. Sommar och vinter i Bodens kommun

Fisketips. Sommar och vinter i Bodens kommun Fisketips Sommar och vinter i Bodens kommun Fiskeetiska normer I dag har det blivit allt vanligare att vi släpper tillbaka de fi skar som vi inte behöver till snar spis. En god regel är därför att aldrig

Läs mer

17-19 mars 2017 på Elmia i Jönköping

17-19 mars 2017 på Elmia i Jönköping Fotograf: Philip Truong - Stinger Productions 17-19 mars 2017 på Elmia i Jönköping Samarbetspartners fa S P O R T F I S K E A K A D E M I N I F O R S H A G A SeFF SVERIGES FISKETURISMFÖRETAGARE www.sportfiskemassan.se

Läs mer

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Öring i Mark är ett projekt initierat av fiskevårdsföreningarna för Öresjöarna, Tolken, Sandsjön och Öxabäck. Målet för detta projekt är att restaurera vattenvägarna

Läs mer