Handledning för samarbetet med Matmagasinet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning för samarbetet med Matmagasinet"

Transkript

1 Handledning för samarbetet med Matmagasinet

2 Därför valde vi Matmagasinet! För att öka intresset för våra cirklar inledde SV Malmö hösten 2008 ett samarbete med Allers förlag i Helsingborg. Ett pilotprojekt startades med tidningen Matmagasinet, Sveriges näst största mattidning med en upplaga på över exemplar varje månad. Tidningen är populär av flera olika skäl, och mycket uppskattad för det enkla sättet att presentera även komplicerade maträtter. Ingredienserna finns att få tag på överallt och förutsätter inte närheten till någon av våra storstäder. Tidningen har också ofta temanummer i anslutning till både större helger och annat som händer i matväg under året, som till exempel skaldjurstema eller bröllop. Bland studieförbunden är samarbetet unikt. Det har gett upphov till en rad olika cirklar, där den vanligaste är 20 rätter à 20 minuter. I samtliga fall ingår en provprenumeration på tidningen Matmagasinet som en extra bonus, som deltagaren sen kan välja att fortsätta eller avbryta. Mervärdet av prenumerationen har rekryterat många nya deltagare och upplevs som mycket positivt. Varje månad får deltagaren ett nummer av Matmagasinet kostnadsfritt, max tre nummer. Generellt sett är intrycket från de olika avdelningarna mycket positivt och upplägget har rönt stor uppskattningen bland både ledare och deltagare. I denna handledning har vi samlat erfarenheter från olika delar av landet för att din avdelning snabbt och enkelt ska kunna starta upp nya cirklar och kanske undvika de värsta misstagen. Vill du komplettera listan med dina erfarenheter, så är du mer än välkommen. Skicka bara ett mail till Lars-Erik Larsson på SVs förbundskansli, larserik@sv.se. December 2009 Anders Sjöland, SV Malmö

3 Cirkelämnen som startats upp så här långt 20 rätter à 20 minuter En av de mest lästa delarna av tidningen är 20 rätter à 20 minuter. Cirkeln baserar sig på motsvarande sektion i tidningen som är mycket populär bland läsarna. Under cirkelns gång får man lära sig att laga snabb vardagsmat. Totalt brukar man hinna med att lära sig upp till femton rätter. Tyngdpunkten ligger på enkel vardagsmat som går snabbt att laga till. Den uttalade ambitionen är att slå ett slag för den gemensamma måltiden i hemmet. Cirkeln visar hur enkelt det är att ersätta den vanliga och dyra köpmaten med egen tillagad mat och hur man kan engagera hela familjen på ett enkelt sätt. Tidsåtgången är ungefär 20 minuter för varje maträtt. Cirkeln är på tolv studietimmar fördelat på tre träffar. Varje deltagare får en provprenumeration på tre nummer. Fest & Buffé och temanummer I cirkeln Fest & Buffé lär man sig att ordna allt inför en lyckad fest. Cirkeln är upplagd efter Matmagasinets festnummer som kommer i maj och som riktar in sig på studentfester, bröllop och annat festligt. Tyngdpunkten ligger på buffémat, hur man dukar vackert och får allting att fungera. Andra inslag är planering, hur man kan undvika catering och hur man kan variera sig på ett både effektivt och billigt sätt. Cirkeln är på tolv studietimmar fördelat på tre träffar och deltagarna får en provprenumeration på tre nummer. Matmagasinets temanummer året runt ger också möjlighet att starta upp cirklar kring speciella högtider och särskilda typer av matlagning. Här finns till exempel julbak, konfekt, påskmat, midsommar, grillextra, skaldjurstema och att laga mat för barn. SV kommer från våren 2010 att få tillgång till Matmagasinets temaplan och kan därmed också erbjuda cirklar med upplägg som följer tidningens utgivning. Mer information kring detta kommer att finnas på SV-Nätet. Godmiddag! Trerätters meny Detta är en cirkel som har kommit till på initiativ från ledare och deltagare och använder sig av tidningens menytips i varje nummer. Även om det är festmat, så passar menyerna lika bra en helt vanlig söndag eller om man känner för att stå i köket lite extra. Ingredienserna är vanliga och man lär sig många fina knep. Man lär sig att planera och tillaga en trerätters middag med vintips till. Tyngdpunkten ligger hela tiden på att laga fungerande och läckra menyer. Cirkeln omfattar 24 studietimmar fördelat på sex träffar och deltagarna får en provprenumeration på sex nummer.

4 Andra idéer Matmagasinet är en tidning som är full av idéer och som snabbt plockar upp vad som händer och vad som är aktuellt. Det finns stående artiklar och krönikor som Köksskolan där man lär sig att filéa och blanchera eller bara koka en soppa. I varje nummer presenteras olika hushållsredskap och annat nytt som kommit på marknaden tillsammans med livsmedelsnyheter. Särskild vikt lägger man också vid hälsosam mat och man har därför en återkommande sida med tips kring GI-mat. Detta finns också angivet i varje recept i tidningen med förslag till alternativ. Bakning är också ett område som behandlas utförligt. Sammanfattningsvis kan tidningen utan problem betraktas som ett fullödigt studiematerial. Man kan välja att antingen satsa på en av de cirklar som redan startats och blivit en succé eller välja ett helt nytt ämne om man har en bra och inspirerande ledare. I samtliga cirklar får man räkna till matkostnaden. Innan uppstart Kök För de avdelningar som inte har tillgång till egna kök i sina lokaler, finns det ofta gott om möjligheter på orten där du är. Skolorna är ofta villiga att låna eller hyra ut sina skolkök om de kan få en garanti för att det kommer att vara ordning och reda efteråt. Bygdegårdar är en annan möjlighet. Vill man genomföra cirkeln på dagtid finns det ofta också möjlighet att låna ett restaurangkök, framför allt om ledaren har någon anknytning till restaurangen. Om allt annat är omöjligt, så glöm inte bort möjligheten att det också går att laga maten i ett helt vanligt hushållskök. Någon av deltagarna har kanske ett stort kök som går att använda. Ledare Överallt finns det gott om folk som älskar att laga mat och gör det bra. Det behöver alltså inte vara en professionell kock som leder cirkeln. Finns det en restaurangskola i närheten är ofta både elever och lärare sugna på lite extraknäck. Kolla om det finns ett matlag, en pensionerad kock eller en hemkunskapslärare. Vid rekryteringen är det viktigt att betona att undervisningen är en fjäder i hatten.

5 Marknadsföring Marknadsföring är en viktig del, inte minst för att det ger avdelningen synergieffekter på övrig verksamhet. Tala med pressen och sätt upp flyers i de lokala butikerna. På några orter har man använt sig av skördemarknader och andra arrangemang och där lagat något enkelt som man bjudit på. Betona gärna ledarens roll och låt han/hon vara den som ställer upp på intervjuer. Det är den mest effektiva, billigaste och förbisedda delen av vårt marknadsföringskapital, vid sidan av våra deltagare! Stirra dig inte blind på dyra annonser, utan ta reda på var folk i allmänhet träffas och se till att finnas på plats. Kan du, så erbjud gärna snabbhetsrabatt för att fylla en cirkel. Mer föder mer! Det är viktigt att du använder dig av Matmagasinets logotyp i samband med all marknadsföring. Det finns flera anledningar till det: Tidningen är välkänd Det genererar fler deltagare Vi finns med i varje nummer av Matmagasinet med en stor annons Startklar! Deltagarförteckning Så snart det finns en färdig grupp samlar du in ledarens namn deltagarnamn adress telefonnummer avdelning vilket ämne startdatum för cirkeln och skickar in den listan till Lars-Erik Larsson på SVs förbundskansli, larserik@sv.se. Detta för att provprenumerationen ska kunna sätta igång så snart cirkeln startar. Provprenumerationen Matmagasinet är en månadstidning med publicering i slutet av varje månad. Deltagarna får sina tidningar i anslutning till att cirkeln startar. Det kan innebära att de ännu inte fått någon tidning när det är startdatum, men det beror i så fall på att förlaget vill att de ska få det senaste numret och inte ett som redan legat ute i butikerna en månad. Ledaren Ledarens uppgift blir att plocka ut recept ur tidningen och förbereda träffarna. Här är det viktigt att också vara lyhörd för deltagarnas önskemål och tänka på att recepten i tidningen täcker de flesta smaker och intressen. Recepten plockas ur den sektion i tidningen som cirkeln omfattar.

6 Träffen Varje träff inleds med att ledaren går igenom vad som ska tillagas inför hela gruppen, både vilka rätter och vilka ingredienser som ska användas. Beroende på kökets storlek kan man sedan dela in deltagarna i grupper som sköter olika delar av tillredandet. Om det är ett litet kök så kan man förbereda och tillaga allt tillsammans. Man ska inte väja för de eventuella svårigheter som deltagarna kan tänkas ha eller om något i recepten känns mindre lockande. Byte av ingredienser eller att helt enkelt hoppa över delar i tillagningen går alldeles utmärkt. Särskild tonvikt bör läggas vid den gemensamma måltiden som avslutar varje träff. Ett av syftena med cirkeln är att ge energi till deltagarna att fortsätta med matlagandet på hemmaplan. Cirkeln visar på fördelen med hemmalagad mat framför färdigköpt. Här ingår moment som att duka, att göra måltiden till en trevlig och avslappnad upplevelse och att låta maten ta den tid det behöver. Att involvera barnen i tillagningen är ett viktigt moment och det går alldeles utmärkt att göra till en del av cirkelns upplägg. Kamratgrupper Matmagasinets recept passar väldigt bra som grund för verksamhet i kamratgrupper. Du kan använda tidningen och starta upp kamratgrupper på skolor och fritidsgårdar, anstalter, vårdhem och gruppboenden. Är det ett redan existerande matlag, så betyder det att de nu också får en provprenumeration via SV. Flera avdelningar har haft mycket goda erfarenheter av att starta upp matcirklar tillsammans med föreningar och organisationer med särskild inriktning på personer med funktionsnedsättningar, till exempel afasigrupper. Recepten är enkelt upplagda med tydliga steg-för-steg instruktioner och den gemensamma måltiden i slutet av varje träff uppskattas mycket av deltagarna. En annan idé är att vända sig till andra typer av föreningar och organisationer. Det gäller bara att hitta rätt vinkling. Mervärdet hos oss på SV är dels lokalkännedomen, men också samarbetet med Matmagasinet. Den kombinationen får man ingen annanstans! Ett samarbete som smakar mer!

Handledning. SV och tidningen MåBra. -ett hälsosamt samarbete!

Handledning. SV och tidningen MåBra. -ett hälsosamt samarbete! SV och tidningen MåBra -ett hälsosamt samarbete! Läcker och hälsosam mat med SV och MåBra! SV har startat ett samarbete med Aller media och tidningen MåBra. Tillsammans med MåBra kan SV centralt erbjuda

Läs mer

Hur mycket är du villig att betala för

Hur mycket är du villig att betala för Tidstämpel viktigt i 9/21/2011 0:22:10 Man 19-30 150 kr Online, På plats 250 kr Hemma 9/21/2011 0:24:45 Man 19-30 100 kr Online 100 kr Hemma Att den är 10/26/2011 9:36: 10 Man 0-18 150 kr Online uppbyggd

Läs mer

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01 Caroline Ullman & Johanna Lundberg i i i Hej! Vi har pratat med studenter som har gett oss tips på hur de vill bli informerade och kommunicera med er på ICA

Läs mer

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta Klimatsmart mat Fatta en platta! Not08Inde B Tullâ ngsskolan rebro T änk dig: Ett rum i hemmet som är livsviktigt för ditt energiintag, dock slukar rummet mer energi än nödvändigt. Ett rum där du umgås

Läs mer

Information till dig som har matdistribution i Kalmar kommun

Information till dig som har matdistribution i Kalmar kommun Handläggare Datum Karolin Gleisner 2015-03-31 0480-45 35 12 Information till dig som har matdistribution i Kalmar kommun - Kyld mat från Oxhagshemmets kök Support Serviceförvaltningen Adress Box 611, 391

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Restaurang Example. (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida. Av Kharma Concept

Restaurang Example. (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida. Av Kharma Concept Restaurang Example (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida Av Kharma Concept 1.Översikt: Restaurang XXX har en kreativ hemsida med modern design. Navigering till de olika delarna av hemsidan

Läs mer

Plats för nytänkande i din förening!

Plats för nytänkande i din förening! Plats för nytänkande i din förening! Studieförbundet Vuxenskolan - en lokal kraft att räkna med! Vårgårda Herrljunga Borås Ulricehamn Härryda Bollebygd Tranemo Mark Svenljunga För oss är det viktigt med

Läs mer

Maltezia. Maltezia. Om Företaget. Telefon: +46(0)70 420 12 63 Mail: info@maltezia.se

Maltezia. Maltezia. Om Företaget. Telefon: +46(0)70 420 12 63 Mail: info@maltezia.se Maltezia Om Företaget Maltezia Telefon: +46(0)70 420 12 63 Mail: info@maltezia.se Affärsidé Vår affärsidé är att importera färska tryfflar samt tryffelprodukter från Italien till Sverige utifrån ett kundsperspektiv

Läs mer

Så här beställer du catering från Malmborgs

Så här beställer du catering från Malmborgs Så här beställer du catering från Malmborgs I samtliga våra butiker finns ett kök med kunniga kallskänkor. Allt du behöver göra för att beställa är att besöka delidisken i din närmsta Malmborgsbutik eller

Läs mer

Studieplan till. Branschriktlinjer för säker mat i samlingslokaler

Studieplan till. Branschriktlinjer för säker mat i samlingslokaler Studieplan till Branschriktlinjer för säker mat i samlingslokaler Innehåll sid Inledning 3 Om studieplanen 4 Till cirkelledaren 5 Träff 1 6 Träff 2 7 Träff 3 8 Avslutning 10 Förslag till extra träffar

Läs mer

Låt Allas bli din lugna stund i vardagen

Låt Allas bli din lugna stund i vardagen Låt Allas bli din lugna stund i vardagen Allas är kreativ, färgstark och mångsidig! Tidningen bjuder på inspirerande recept, intressant läsning, hälsa och roligt mode men också skön avkoppling mitt i veckan.

Läs mer

MAT I NATUREN LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE CENTRALT INNEHÅLL

MAT I NATUREN LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE CENTRALT INNEHÅLL LÄRARHANDLEDNING Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa, Biologi Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med övningen är att eleverna lär sig mer om att planera proviant för en längre utflykt i skog och natur

Läs mer

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande.

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande. EVENEMANG VÅREN 2013 På Albert har vi ständigt lite smakfulla och välarrangerade kvällar på gång. Nedan finner ni ett antal av dessa som är planerade för våren 2013. Håll utkik för den kan komma att fyllas

Läs mer

Annonsera i en av Sveriges största tidningar. Nå 1 miljon läsare.

Annonsera i en av Sveriges största tidningar. Nå 1 miljon läsare. INSPIRATION & ANNONSFAKTA 2015 LÄSARNA HAR ORDET: Med Mer Smak vågar även de mest osäkra matlagarna Annonsera i en av Sveriges största tidningar. Nå 1 miljon läsare. Kärlek till ämnet och gediget tidningsmakeri

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 7 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Hemlagade middagar till dörren

Hemlagade middagar till dörren Hemlagade middagar till dörren Det nystartade företaget Ellens gryta erbjuder vällagade middagar med fokus på traditionellt långkok, inspirerade av mormor Ellens goda grytor. Vi träffade grundaren Ann-Louise

Läs mer

NY INSPIRATION I KÖKET

NY INSPIRATION I KÖKET NY INSPIRATION I KÖKET UFS PROVKÖK Anmäl dig nu! Två provkök, tre erfarna kockar, obegränsade möjligheter. I våra moderna provkök i Solna och Köpenhamn erbjuder vi inspiration för dig som arbetar professionellt

Läs mer

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och roligt

Läs mer

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat angår oss alla! Hushållningssällskapets matkonsulter bygger sin verksamhet på kunskap,

Läs mer

På gång på. kurorten mösseberg

På gång på. kurorten mösseberg På gång på kurorten mösseberg Våren 2016 januari 15/1 Fredagsmys på SPA 16/1 Ölprovning med Qvänum Mat och Malt 29-30/1 Johan Boding med vänner på scen februari 5-7/2 Yogahelg med Marie Liljegren 13-14/2

Läs mer

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat angår oss alla! Hushållningssällskapets matkonsulter bygger sin verksamhet på kunskap,

Läs mer

Lathund till e-listor för cirkelledare ABF Malmö

Lathund till e-listor för cirkelledare ABF Malmö Lathund till e-listor för cirkelledare ABF Malmö Inloggningsuppgifter För att få inloggning till närvarowebben (narvaro.abf.se) kontaktar du den avdelning du är ledare åt. Du måste uppge en giltig e-postadress,

Läs mer

Höstterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 6 Hem- och konsumentkunskap

Höstterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 6 Hem- och konsumentkunskap Syfte: Höstterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 6 Hem- och konsumentkunskap Undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om och intresse

Läs mer

Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA

Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA Restaurang- och livsmedelsbranschen växer hela tiden och efterfrågan på utbildad arbetskraft ökar. Är du intresserad av nya trender inom mat & dryck? Har

Läs mer

Inbjudan till Cirkelledarutbildning i Matprojekt som lever vidare

Inbjudan till Cirkelledarutbildning i Matprojekt som lever vidare Inbjudan till Cirkelledarutbildning i Matprojekt som lever vidare Enkel matlagning för personer med utvecklingsstörning Matutbildningen är bred och användbar inom många olika områden. Den ska ge en fördjupad

Läs mer

Vårterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 6 Hem- och konsumentkunskap

Vårterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 6 Hem- och konsumentkunskap Syfte: Vårterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 6 Hem- och konsumentkunskap Undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om och intresse

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Som medlem i Hälsoklubben får du:

Som medlem i Hälsoklubben får du: Visst vill vi vara friska och må bra, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsoklubben får du den inspiration och motivation du behöver för att steg för

Läs mer

Stora Segerstad Naturbrukscentrum

Stora Segerstad Naturbrukscentrum Stora Segerstad Naturbrukscentrum Julia Johansson, Samuel Konow, Philip Larsson, Ida Mårtensson, Sara Spånberg Gymnasiesärskoleprogrammet Skog, Mark och Djur, årskurs 3-4 Ung Företagsamhet, region Jönköpings

Läs mer

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med frukt och grönsaker i skolan. Syftet är att stimulera barn till att äta tillräckligt

Läs mer

Till Dig som har matdistribution.

Till Dig som har matdistribution. Handläggare Datum Karolin Gleisner 2015-04-23 0480-45 35 12 Till Dig som har matdistribution. Du får detta brevet för att du har matportioner levererade hem till din bostad, så kallad matdistribution.

Läs mer

Dagens lektion. Genomgång av Hur man utvärderar. Planering av lunch åk 4. Lektion 3 Vt-17

Dagens lektion. Genomgång av Hur man utvärderar. Planering av lunch åk 4. Lektion 3 Vt-17 Dagens lektion Genomgång av Hur man utvärderar Planering av lunch åk 4 Lektion 3 Vt-17 Syfte: Utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa, välbefinnande och gemensamma resurser.

Läs mer

Hej! Kontakt på Next Skövde: jessica.bergstrand@nextskovde.se 0500-44 66 81

Hej! Kontakt på Next Skövde: jessica.bergstrand@nextskovde.se 0500-44 66 81 Hej! Next Skövde har precis avslutat arbetet med Skövdekartan när vi nu drar i gång produktionen av en ny besöksguide för Skövde, som ska vara klar lagom till sommaren. Tanken är att broschyren ska gälla

Läs mer

Syfte ämnesspecifika förmågor som eleverna ska utveckla genom undervisningen.

Syfte ämnesspecifika förmågor som eleverna ska utveckla genom undervisningen. Pedagogisk Planering Ämne: Hem- och konsumentkunskap Lokal Pedagogisk Planering: ÅK 9 Tema: Jag gör medvetna val. Tid: Syfte ämnesspecifika förmågor som eleverna ska utveckla genom undervisningen. Utveckla

Läs mer

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål Hagalund Hagalund Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål På Hagalund arbetar vi med

Läs mer

Från utskälld till utmärkt En resa till Sveriges bästa sjukhusmat

Från utskälld till utmärkt En resa till Sveriges bästa sjukhusmat Från utskälld till utmärkt En resa till Sveriges bästa sjukhusmat Bakgrund Kostkommission - Projekt Landstingets politiker gav Landstingsservice uppdraget att ta utreda vad som behövdes göras för att få

Läs mer

LÄSÅRSPLANERING I HEM OCH KONSUMENTKUNSKAP Lpo 94

LÄSÅRSPLANERING I HEM OCH KONSUMENTKUNSKAP Lpo 94 Årskurs 9 Arbetsområde: Matlagning och Bakning i teori och praktik Strävansmål: utvecklar tilltro till den egna förmågan att självständigt och tillsammans med andra utföra uppgifter i hushållet samt utvecklar

Läs mer

Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS

Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS 1 2 Söker du en person med unika erfarenheter och speciell kompetens? Behöver du snabbt anställa många på en gång?

Läs mer

Terminsplanering i Hem- och konsumentkunskap årskurs 8 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Hem- och konsumentkunskap årskurs 8 Ärentunaskolan Genom undervisningen i ämnet Hem- och konsumentkunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang

Läs mer

PRISLISTA 2015. www.alltombrollop.com. Vi finns där brudparen finns!

PRISLISTA 2015. www.alltombrollop.com. Vi finns där brudparen finns! PRISLISTA 0 Vi finns där brudparen finns! Det råder fullkomlig bröllopsfeber både i Skandinavien och ute i Europa. Bröllop är en festlighet som ska firas ordentligt och populärast är det att göra tillställningen

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2012-11-07 Rosengård stadsdelsförvaltning Vård och omsorg Verksamhetsberättelse Teamarbete kring mat i Riddargårdens hemtjänstgrupp Riddargårdens hemtjänstgrupp består av sektionschefen, och med alla yrkeskategorier

Läs mer

Information gällande catering bröllop, övriga festarrangemang

Information gällande catering bröllop, övriga festarrangemang Information gällande catering bröllop, övriga festarrangemang (Uppdaterad: 2007-01-23 Bröllop Catering ) Tack för visat intresse för Lagat och Klart Cateringservices tjänster. Vi hoppas att Du i denna

Läs mer

Jag har något att berätta

Jag har något att berätta Jag har något att berätta Resenärer vill komma hem från en resa och kunna dela med sig av en fantastisk berättelse; om den överraskande goda middagen på en nyöppnad restaurang, om hur man hittade ett undangömt

Läs mer

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Är du man eller kvinna? Man 26 46,4 Kvinna 30 53,6 Din ålder? 30 år eller yngre 1 1,8 31 50 18 32,1 51 65 23 41,1 66 år eller äldre 14 25 Vilka av följande möjligheter

Läs mer

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om mat, traditioner och högtider.

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om mat, traditioner och högtider. Ämne: Svenska, Hem- och konsumentkunskap, Modersmål, Engelska Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om mat, traditioner och högtider. GENOMFÖRANDE Eleverna får välja

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer?

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer? FÖRENINGSHJÄLPEN Vill din förening växa och få nya ideer? Studieförbundet Vuxenskolan brinner för föreningslivet och gör allt för att stötta och utveckla samhällsengagemang och demokrati. Genom utbildningar,

Läs mer

THS Näringsliv 2011-2012

THS Näringsliv 2011-2012 Produktportfölj THS Näringsliv 2011-2012 Plattformen mellan företag och KTHs studenter www.thsnaringsliv.se THS Näringsliv THS Näringsliv är Tekniska Högskolans Studentkårs centrala organ för näringslivssamverkan.

Läs mer

Nyhetsbrev 2018 februari Gott Nytt Syår och Grattis alla jubilarer.

Nyhetsbrev 2018 februari Gott Nytt Syår och Grattis alla jubilarer. Nyhetsbrev 2018 februari Gott Nytt Syår och Grattis alla jubilarer. För jubilarer är vi alla i Kviltföreningen Rikstäcket. För 30 år sedan startades föreningen och många mil tråd har förbrukats sedan dess.

Läs mer

Organisation Kvalitet

Organisation Kvalitet 1(6) 2(6) I Svedala kommun är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla, den har stor betydelse ur många aspekter. Den är helt nödvändig, i rätt mängd och rätt sammansättning,

Läs mer

Välkommen som cirkelledare

Välkommen som cirkelledare Välkommen som cirkelledare Studieförbundet Vuxenskolan Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna möjligheter och få kunskap, kraft och motivation att

Läs mer

Hotell- och restaurangprogrammet STUREGYMNASIET

Hotell- och restaurangprogrammet STUREGYMNASIET Hotell- och restaurangprogrammet STUREGYMNASIET hotell & restaurangprogrammet feeds people Hotell- och restaurangprogrammet är för dig som vill arbeta på hotell, i restaurangkök, i matsal som kock/kokerska

Läs mer

Trerätters år 9. Förväntat resultat Efter arbetsområdets slut förväntas eleven

Trerätters år 9. Förväntat resultat Efter arbetsområdets slut förväntas eleven Trerätters år 9 Förankring i kursplanen Undervisningen ska utveckla elevernas förmåga att planera och tillaga måltider och att genomföra uppgifter som förekommer i ett hem. använda metoder, livsmedel och

Läs mer

Vårterminsplanering/pedagogisk planering årskrurs 8 Hem- och konsumnetkunskap

Vårterminsplanering/pedagogisk planering årskrurs 8 Hem- och konsumnetkunskap Syfte: Undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet. I en process där tanke, sinnesupplevelse

Läs mer

STUDIEPROGRAM Ht 2013 -Vt 2014

STUDIEPROGRAM Ht 2013 -Vt 2014 STUDIEPROGRAM Ht 2013 -Vt 2014 TEATER Vill du också stå på scenen och sjunga eller dansa? Just nu kan du få din dröm att gå i uppfyllelse. Att få stå på scenen och sjunga, dansa och spela teater!! Start:

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Riktlinjer för specialkost i skolan

Riktlinjer för specialkost i skolan Riktlinjer för specialkost i skolan Samarbetsprojekt mellan Folkhälsoförvaltningen, Karlskoga och Degerfors 2012-09-11 Syfte Syftet med Rutiner för specialkoster i skolan är att alla elever i skolan ska

Läs mer

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällstationer visar le- derna till generösa vidder, välgörande tystnad och för den som vill prova något nytt

Läs mer

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson (Baserad på Cirkelledare

Läs mer

Ledare i praktiken. LIM STEG 1C ansluten verksamhet PLANERING OCH DELTAGARINFLYTANDE VAD OCH HUR

Ledare i praktiken. LIM STEG 1C ansluten verksamhet PLANERING OCH DELTAGARINFLYTANDE VAD OCH HUR Ledare i praktiken PLANERING OCH DELTAGARINFLYTANDE Deltagarinflytande är en grundläggande tanke i all folkbildning och i Medborgarskolans pedagogiska GRUNDSYN. Att ta vara på varje människas unika erfarenheter

Läs mer

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 SAMMANFATTNING - Överraskande många företag med produkter av hög kvalitet och stor potential inom restaurangsektorn. - Stort engagemang och öppenhet hos de flesta att utvecklas

Läs mer

2011 Prislista. Din resa börjar här! www.escape360.com

2011 Prislista. Din resa börjar här! www.escape360.com 0 Prislista www.escape0.com Din resa börjar här! När det gäller resor är webben en överlägsen källatill information och inspiration. På ESCAPE 0º samlar vi de hetaste nyheterna och de bästa tipsen för

Läs mer

Studieprogram. Våren 2016. Anmäl dig enkelt till våra cirklar! SNABBT VIA INTERNET: www.burlov.abf.se KLASSISKT VIA TELEFON: 040-35 24 00

Studieprogram. Våren 2016. Anmäl dig enkelt till våra cirklar! SNABBT VIA INTERNET: www.burlov.abf.se KLASSISKT VIA TELEFON: 040-35 24 00 Studieprogram Våren 2016 Anmäl dig enkelt till våra cirklar! SNABBT VIA INTERNET: www.burlov.abf.se KLASSISKT VIA TELEFON: 040-35 24 00 ABF Burlöv Dalbyvägen 25, Arlöv Öppet hus Lördagen den 16/1 14.00-16.00

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Här möts gourm etmat, värm e och enkelh et.

Här möts gourm etmat, värm e och enkelh et. [GO DEEPER] EN GAFFEl KORT 2015 2 bröllopösterlen.se [GO DEEPER] 2015 Här möts gourm etmat, värm e och enkelh et. änk dig en mysig kvarterskrog på gågatan i en fiskestad. Värdinnan fullkomligt sprudlar

Läs mer

arbetsmarknad@luleastudentkar.com 0920-49 32 72 Luleå Studentkår Luleå Tekniska Universitet 971 87 Luleå

arbetsmarknad@luleastudentkar.com 0920-49 32 72 Luleå Studentkår Luleå Tekniska Universitet 971 87 Luleå Luleå Studentkår är en intresseorganisation som verkar för studenter på Luleå tekniska universitet. Genom våra studentföreningar har vi en nära anknytning till studenter hos samtliga utbildningar inom

Läs mer

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA Till dig som arbetar i förskolan med barn 1-5 år! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med frukt och grönsaker. Syftet är att alla barn ska äta tillräckligt mycket frukt

Läs mer

Mediakit med annonsprislista & utgivningsplan 2013

Mediakit med annonsprislista & utgivningsplan 2013 Mediakit med annonsprislista & utgivningsplan 2013 Ett spännande tjugohundratretton! Äntligen kan vi erbjuda sjöfartsnäringen den tidning, den webbplats och det nyhetsbrev som den förtjänar. Vi har vässat

Läs mer

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Skolbesöksmanual Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Ungdomsgruppen i Helsingborg startades hösten 2010 och arbetar mycket med att besöka skolor och klasser för att väcka tankar om

Läs mer

CHECKLISTA TIPS. Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget:

CHECKLISTA TIPS. Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget: CHECKLISTA TIPS Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget: Finns det en ansvarig för varje sak? Hur ser vår organisation ut? Är alla med? Känns det bra? Vet alla vad de ska göra? Överhuvudtaget

Läs mer

Drömbilen - bilvinst värde 500 000 kronor. Välj drömvinst. Inspiration. Förverkliga din bildröm. Valfrihet

Drömbilen - bilvinst värde 500 000 kronor. Välj drömvinst. Inspiration. Förverkliga din bildröm. Valfrihet Drömbilen - bilvinst värde 500 000 kronor Dessutom - 1 500 000 kronor kontant! Vad drömmer du om? En rymlig miljöbil kanske? Den sista fredagen per omgång kan du vinna en riktig drömbil värd en halv miljon

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

Produktkatalog. Luleå Studentkår Luleå tekniska universitet

Produktkatalog. Luleå Studentkår Luleå tekniska universitet Produktkatalog Luleå Studentkår Luleå tekniska universitet LULEÅ STUDENTKÅR 1 kår 6 sektioner Luleå Studentkår är en intresseorganisation som verkar för studenter på Luleå tekniska universitet. Vårt ansvarsområde

Läs mer

2017 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript NSW Education Standards Authority

2017 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript NSW Education Standards Authority 2017 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2017 NSW Education Standards Authority Section 1, Part A Question 1, Text 1 Stockholm stad firar jubileum

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

Upplev Kilsbergskanten

Upplev Kilsbergskanten Upplev Kilsbergskanten Varför arrangerar vi Upplev Kilsbergskanten? Stärka känslan och stoltheten för Kilsbergskanten Öka gemenskapen och samarbeten mellan oss i Kilsbergskanten Manifestera det pågående

Läs mer

Höstterminsplanering/Pedagogisk planering 2014 årskurs 7 Hem- och konsumentkunskap

Höstterminsplanering/Pedagogisk planering 2014 årskurs 7 Hem- och konsumentkunskap Syfte: Undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet. I en process där tanke, sinnesupplevelse

Läs mer

företagsmässa 5.000 kr Älvdalen WOW! älvdalens HUVUDSPONSORER ARRANGÖRER ÄLVDALENS ISHALL 13-14 MAJ

företagsmässa 5.000 kr Älvdalen WOW! älvdalens HUVUDSPONSORER ARRANGÖRER ÄLVDALENS ISHALL 13-14 MAJ Boka monter och vinn 5.000 kr presentkort på s Sportcenter WOW! Har ni tänkt på hur bra vi är? En fantastiskt företagsam kommun, både historiskt och nu. Framtiden ser med andra ord ljus ut, för visst ska

Läs mer

Tidskriften ett levande läromedel

Tidskriften ett levande läromedel Tidskriften ett levande läromedel Nyhetsförmedlaren. Kunskapskällan. Opinionsbildaren. Läromedlet. 2 Visste du att du som lärare, inom vissa ramar, får kopiera ur tidskrifter för dina elevers räkning?

Läs mer

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP Livet i hem och familj har en central betydelse för människan. Våra vanor i hemmet påverkar såväl individens och familjens välbefinnande som samhället och naturen. Kunskaper om

Läs mer

Gemensam Utveckling av STudieförbundens Administrativa Verksamhetssystem

Gemensam Utveckling av STudieförbundens Administrativa Verksamhetssystem Gemensam Utveckling av STudieförbundens Administrativa Verksamhetssystem Kulturprogram När du ska lägga upp ett kulturprogram klickar du på meny Upplägg välj Arrangemang I det fönster som kommer upp väljer

Läs mer

Studieplan Välkommen till studieåret 2019!

Studieplan Välkommen till studieåret 2019! Studieplan 2019 Med upplysta medlemmar bygger vi en stark folkrörelse och kan på så vis sprida våra idéer för en tidlös samhällsmodell som bygger på tanken om alla människors lika värde, solidaritet, jämlikhet

Läs mer

Här får du veta mer om portionsmaten

Här får du veta mer om portionsmaten Här får du veta mer om portionsmaten Håll dig frisk med bra mat Känner du dig fortfarande ganska pigg och aktiv och gillar att laga mat? Kanske märker du samtidigt att det ibland är svårt att få orken

Läs mer

STUDIEPROGRAM Våren 2013

STUDIEPROGRAM Våren 2013 STUDIEPROGRAM Våren 2013 TEATER Vill du också stå på scenen och sjunga eller dansa? Just nu kan du få din dröm att gå i uppfyllelse. Att få stå på scenen och sjunga, dansa och spela teater!! Start: 7/2

Läs mer

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2012. Madonna med Liljor/Fabergé

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2012. Madonna med Liljor/Fabergé RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Våren 2012 Madonna med Liljor/Fabergé I detta nummer kan du läsa om nya lokaler, årsmötet, resor och utflykter samt kurser m.m. 1 Nya lokaler Som de flesta

Läs mer

LATHUND FÖR MALVIN. 1 Registrera ny användare... 2. 2 Logga In... 3. 2.1 Glömt lösenord... 4. 3 Annonsering... 5. 3.1 Skapa annons...

LATHUND FÖR MALVIN. 1 Registrera ny användare... 2. 2 Logga In... 3. 2.1 Glömt lösenord... 4. 3 Annonsering... 5. 3.1 Skapa annons... LATHUND FÖR MALVIN INNEHÅLL 1 Registrera ny användare... 2 2 Logga In... 3 2.1 Glömt lösenord... 4 3 Annonsering... 5 3.1 Skapa annons... 5 3.2 Redigera annons... 8 3.3 Ta bort förmedlad annons... 8 3.4

Läs mer

Genom att praktiskt tillämpa sina kunskaper ska eleverna ges möjlighet att pröva olika arbetsuppgifter som förekommer inom ämnesområdet.

Genom att praktiskt tillämpa sina kunskaper ska eleverna ges möjlighet att pröva olika arbetsuppgifter som förekommer inom ämnesområdet. MATLAGNINGSKUNSKAP Ämnet matlagningskunskap behandlar grundläggande matlagningsmetoder och variationer av dem samt hur matlagningens historia och olika mattraditioner påverkar dagens matlagning. I ämnet

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

MIELE ÅNGKOKARE TIPS SOM FÖRENKLAR DIN VARDAG

MIELE ÅNGKOKARE TIPS SOM FÖRENKLAR DIN VARDAG MIELE ÅNGKOKARE TIPS SOM FÖRENKLAR DIN VARDAG Hela måltider Förbered hela måltider samtidigt i ångkokaren. Börja med det som behöver längst tillagningstid och ställ därefter in nästa maträtt osv. Det finns

Läs mer

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och roligt

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Välkommen till Skolverkets konferens om. Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken

Välkommen till Skolverkets konferens om. Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Välkommen till Skolverkets konferens om Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Bakgrund och uppdrag Skollagen 1 kap. 5 Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Läs mer

Vårterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 7 Hem- och konsumentkunskap

Vårterminsplanering/Pedagogisk planering 2013 årskurs 7 Hem- och konsumentkunskap Syfte: Undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet. I en process där tanke, sinnesupplevelse

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor HEMKUNSKAP

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor HEMKUNSKAP KRAVNIVÅER Åtvidabergs kommuns grundskolor HEMKUNSKAP Förord Välkommen att ta del av Åtvidabergs kommuns kravnivåer och bedömningskriterier för grundskolan. Materialet har tagits fram i ett samarbete mellan

Läs mer

1 Vikt och hälsa. Veckans vikt

1 Vikt och hälsa. Veckans vikt 1 Vikt och hälsa Du som har gått med i kursen Viktkontroll har gjort ett hälsosamt val. Övervikt kan orsaka en mängd sjukdomar och problem och därför är viktkontroll en förutsättning för att du ska hålla

Läs mer