Night City är en spelserie skapad av Sammy Åbonde för rollspelsföreningen NDE Rollspel.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Night City är en spelserie skapad av Sammy Åbonde för rollspelsföreningen NDE Rollspel."

Transkript

1

2 Night City är en spelserie skapad av Sammy Åbonde för rollspelsföreningen NDE Rollspel. Spelvärlden bygger på spelföretaget White Wolfs produkter; främst Vampire: The Masquerade, Hunter: The Reckoning, Werewolf: The Apocalypse och Mage: The Ascension, men även andra spel i World of Darkness spelserierna. Spelet följer händelserna i den fiktiva staden Notte Rosa; i folkmun kallad Night City och de individer som rör sig där. En av huvudidéerna bakom Night City är att blanda spelserier och teman sömfritt och att spelare ska tillåtas gestalta karaktärer ur sina favoritspel och interagera med varandra i den fiktiva världen. Som medium för detta finns olika resurser att påverka världen som t.ex. bordsrollspelssessioner, ingame forum, stämningstexter och levande rollspel. Spelserien försöker uppmuntra till underhållande tidsfördriv och i processen producerandet av kreativt material i form av texter, bilder och övrigt. Stämningen är gotisk steampunk blandat med survival horror och dramatik. Till sin utformning behandlar serien teman som kan anses som skadliga för personer under 18 år. Night City är gratis att delta i (vissa avgifter för deltagande i lajv uppbärs alltid, men det är för att täcka kostnaden av effekter, kläder och rekvisita, inte för att göra vinst på materialet) och spelare får använda så många eller så få av de tillgängliga spelresurserna som de önskar. Night City är en mycket mångfaldig spelserie dit alla är välkomna. Följ med i och upptäck natten! I Night City är alla mörkrädda!

3 I den här guiden hittar du all information du behöver för att skapa en ny karaktär och kasta dig in i de mörka gränderna i Night City. Är du redo? Bra! Då börjar vi. INNEHÅLL 1. Vad är World of Darkness och Night City 2. Karaktärskoncept och grundidé 3. Vilken spelstil verkar mest intressant 4. Vilken spelform passar dig bäst 5. Karaktärsformulär och karaktärsskapande 6. Regler 7. Viktigt att tänka på 1. VAD ÄR WORLD OF DARKNESS OCH NIGHT CITY WORLD OF DARKNESS: World of Darkness är den mörka spelvärld som är skapad av spelföretaget White Wolf. Rent tekniskt är det också samlingsnamnet för de spelserier vi baserar Night City på; däribland Vampire: The Masquerade, Hunter: The Recknoning, Ghoul: Fatal Addiction, Mage: The Ascension, Werewolf: The Apocalypse, Changeling: The Dreaming och Wraith: The Oblivion samt alla tillhörande böcker och extramaterial. Vi följer ganska långt deras kanon och vi rekommenderar starkt att intresserade spelare bekantar sig med White Wolfs material eftersom det är mycket läsvärt och stämningsbyggande. Spelledare och erfarna spelare är mer än glada att hänvisa till eller låna ut material åt nyfikna nya spelare. Notera att vi använder oss av det s.k. "gamla" World of Darkness och alltså inte de nyare spelserierna. World of Darkness är, stämningsmässigt, den värld vi lever i nu fast sedd genom ett ännu mörkare perspektiv. Nätterna är mörkare, modet är sexigare, politikerna är mer korrumperade och jo; monster existerar! World of Darkness förkroppsligar all den oro vi har för det okända och övernaturliga och ger det form och substans. Skuggorna under sängen är högst verkliga och omedvetet för mänskligheten har dessa varelser gött sig på oss sedan urminnes tider. Du kommer att ta rollen av en karaktär som gradvis kommer att introduceras till denna mörka värld och sedan försöka handskas med det. NIGHT CITY: Night City (eller Notte Rosa som den egentligen heter) är en fiktiv stad någonstans i mitten av Europa där World of Darkness ständigt gör sig påmind. Till andan har spelet en sorgsen dyster ton där övernaturliga varelser utkämpar sina ändlösa stridigheter bakom kulisserna, medan det verkliga livet ligger som en ruttnande mask på ytan och människor lyckligt ovetande fortsätter med sina dagliga rutiner och drömmer sina oroliga drömmar med öppna fönster.

4 Stämningsmässigt innebär Night City stora mörka skyskrapor och gotiska statyetter som hotfullt sträcker sig ut över individer, samtidigt som läder, urringningar, dånande musik och våld distraherar människor tillräckligt för att de ska ignorera skuggorna som omsluter dem. Night City är en turbulent stad där skillnaderna mellan samhällsgrupperna är stora och innevånarna rebellerar mot varandra dagligen. De förmögna gör sig rikare på de fattigas bekostnad och lever lyxliv i takvåningarna på rikemansområdena i Downtown, de utstötta sluter samman i gäng i slumområdena på Diamond Lane och folk försvinner eller anmäls saknade med jämna mellanrum runtom i staden. De äldre generationerna saknar tiden när Night City var ett kulturmecka, de nyinflyttade försöker desperat karva åt sig en bit av världen, ungdomarna klär sig i nitar och skinnjackor och skriker efter uppmärksamhet och alla iakttas tålmodigt av varelser som hungrar. I Night City är alla mörkrädda!

5 2. KARAKTÄRSKONCEPT OCH GRUNDIDÉ Innan du gör något annat är det viktigt att du sätter dig ner och funderar noga över vem din karaktär är. Utgå ifrån en högst normal människa och arbeta dig se n uppåt. Karaktären kan egentligen vara vemsomhelst. Kön, ålder, tro eller etnicitet spelar ingen större roll för att passa in i Night City. Men det spelar en stor roll för karaktären själv. Huvudsaken är att karaktären är bosatt i, just håller på att passera igenom, eller står i beredskap att flytta till staden och på samma gång intrigen. Night City är en unik stad eftersom den helt saknar nationalitet. M.a.o. är det något av en fristad och utpost för såväl politiska flyktingar som lycksökare och sporadiska resenärer. Det är en stad där en tursam eller skoningslös person kan bli rik och berömd snabbt men det är också en plats där personer försvinner, ofta och spårlöst. Vare sig du är rörmokare eller bolagschef - i Night City blir alla paranoida förr eller senare. En stor del av det som kommer att styra ditt karaktärskoncept är vilket spelstil du favoriserar, samt vilken spelform du väljer att använda. Det kan alltså vara en idé att läsa igenom punkt 3. och 4. innan du slutligen bestämmer dig för vem din karaktär är och går vidare till punkt 5. TIPS: utgå ifrån dig själv! Plocka några av dina bästa och sämsta sidor och ge dem åt din karaktär. Det gör henne lättare att förstå, rollspela och sympatisera med. sätt mål för karaktären! Precis som i verkliga livet så har din karaktär högst privata mål, förhoppningar, rädslor och motgångar. Fundera ut vilka dessa är, hur de påverkar henne samt hur hon försöker uppnå, överkomma eller lära av händelser. skapa en underhållande karaktär! Gör en karaktär som du tycker är intressant och spelbar. Det är ingen vits att göra en sur slagskämpe eller en trist byråkrat bara för att du tror att det är vad alla andra vill att du ska spela. Gör ett karaktärskoncept som tilltalar dig, är spännande och får dig att vilja spela ofta och länge. Rollspel är ett fenomenalt sätt att vandra i skor som du kanske aldrig kommer att fylla i verkliga livet och däri ligger också styrkan av en intressant karaktär. 2. VILKEN SPELSTIL VERKAR MEST INTRESSANT Som spelare i Night City har du flera olika alternativ. För tillfället kan du välja att spela som: Dödlig, Jägare, Ghoul eller Vampyr. Varje spelstil ger din karaktär flera olika möjligheter och erbjuder en unik utmaning. Oavsett vilket spel du väljer kommer din karaktär att interagera med varelser ur de andra spelen. Med tiden kommer även fler möjligheter att öppnas. Observera att om du inte köper en karaktär med Dramatiska poäng så börjar du som en Dödlig. Här följer kort information om de olika spelstilarna: --- DÖDLIG ---

6 I det här spelet spelar du en högst vanlig människa som inte är medveten om att World of Darkness existerar. Det här kan dock ändras snabbt och i takt med vart natten för dig. Som Dödlig kan du vara vemsomhelst, varsomhelst och du tror fortfarande att världen är precis som den borde vara. Fördelar: Även om du förmodligen har samma problem som drabbar alla nu som då, så tror du uppriktigt att världen fortfarande tillhör människorna. Att inte känna till att World of Darkness existerar gör att du kan njuta efter förmåga och leva ett normalt liv, även om du kanske är medveten om att, udda, saker ibland verkar ske i staden. Nackdelar: Trots att du kan inneha upphöja positioner och kanske en hög politisk status så har du väldigt lite svängrum på den stora skalan. Det ÄR de övernaturliga som slutligen styr och om du visar dig vara ett problem eller kanske rentav användbar, så kan din existens plötsligt ta en mycket skarp vändning. Men tills detta sker får du finna dig i att vara lyckligt ovetande om att världen inte är så ljus som den borde vara. Om detta sedan är en fördel eller en nackdel återstår att se. Passar: För alla som vill börja på en jämn och förståelig grund och se vart ens karaktär utvecklas är detta förmodligen den bästa spelstilen. Som människa kan man övergå till vilken annan spelstil som helst beroende på tid, ens egna önskemål och andra spelares aktioner. --- JÄGARE --- I det här spelet spelar du en utvald; en Jägare som plockats ut ur mänskligheten för att göra... något. Jägare vet oftast inte varför de valts eller av vilka makter, men en sak står klar: deras ögon har våldsamt öppnats till World of Darkness och varelserna som vistas däri. Som Jägare är det nu upp till dig att göra något åt blodsugarna, formskiftarna och andra otyg som livnär sig på och manipulerar andra Dödliga. Exakt VAD som borde göras är upp till dig. Fördelar: Med uppvaknandet blir Jägare fyllda med insikt, syfte och olika krafter. En Jägare får tillgång till förmågor som kan spåra, identifiera och skada övernaturliga varelser, men även skydda de oskyldiga, sia om framtiden och hela skador. Den största fördelen Jägare får är dock deras Andra Syn. Med denna gåva kan Jägare förnimma övernaturliga varelser; en känsla av att en person helt enkelt känns "fel" kan vara allt som behövs för att identifiera eller upptäcka vampyren som lurar i folkmassan eller den onaturligt stora vargen som ingen annan verkar lägga märke till. Med den Andra Synen kommer även en viss motståndskraft mot de övernaturliga krafter som varelser gärna använder sig av för att manipulera och skada Dödliga. En potent Jägare har en stor arsenal av krafter att ta till i sin kamp mot mörkret och deras övertygelse skrämmer ofta även erfarna nattvarelser på flykt. Nackdelar: För de flesta Jägare är insikten om att World of Darkness existerar och det ansvar de känner över att behöva göra något åt det, tillräckligt för att driva många utvalda till vansinnets brant. Några få ser dock sin nya tillvaro som deras öde eller stora uppgift i livet och anammar fullständigt sin nya roll. Att beskydda mänskligheten blir något som för vissa Jägare börjar som ett tungaxlat ansvar men senare blir en passion och kanske slutligen besatthet. Trots sina nyfunna förmågor är Jägare fortfarande lika sårbara som vilken människa som helst. Att gå i närstrid med en varulv kan därför visa sig ytterst fatalt för även den mest erfarne (eller dumdristige). Många Jägare är även osäkra över exakt varifrån deras "krafter" härstammar och om de ens själva längre kan räkna sig som mänskliga. Den största svagheten hos en Jägare är lustigt nog insikt. En Jägare har sett världen för hur den egentligen är och kan inte längre, även med bästa vilja, vända sanningen ryggen. P.g.a. detta är de

7 flesta Jägare kortlivade och vinner ofta strider snarare än krig. Det är priset för att vara mänsklighetens första och sista skyddslinje. Passar: För alla som vill spela som hjältar eller antihjältar i mörka äventyr på farliga platser är den här spelstilen förmodligen mest passande. Hopplöshet och paranoia är konstanta teman för Jägare när de agerar motvilliga beskyddare i en värld där deras medmänniskor som anser dem som galna och där deras fiender verkar ha alla fördelar. Som Jägare tar du tillbaka natten en mardröm i taget. --- GHOUL --- I det här spelet spelar du en blodstjänare, en Ghoul, till en Vampyr. Ghouler är vagt medvetna om World of Darkness och hur den fungerar, men har inte desto mer politiskt svängrum än en högst vanlig människa. Ghouler blir alltid valda av en Vampyr och är, vare sig de vill det eller inte, en slav till sin Mästares mörka vilja. Fördelar: Till skillnad från Dödliga så besitter en Ghoul, genom sin Mästares onaturliga blod, övernaturliga förmågor och starkare drifter samt en mycket långsammare åldring. Till skillnad från Vampyrer kan Ghouler njuta av sådana saker som god mat, samlag, solljus och andra världsliga glädjeämnen. En Ghoul får det bästa från båda världarna och kan bli stark nog att rivalisera unga Vampyrer i styrka med tillräckligt mycket ålder och erfarenhet. Nackdelar: Med vampyrblodet kommer även de mörka drifter som Besten viskar om. En Ghoul tenderar att finna sig själv mycket mer uppeggad av våld, sex och lidande än en vanlig människa och får med åren ofta en manisk lust av leva ut sina perversioner. En Ghoul är i grund och botten en människa med vampyrblod i sig. När blodet tar slut försvinner också deras övernaturliga förmågor och andra fördelar som blodet skänker. En Ghoul utan blod är på gräsen till vansinne och måste förmodligen hota, be eller våldsamt ta mera för att stilla sitt begär. Trots sina fördelar så är en Ghoul ännu dödlig och kommer alltid att dra det kortare strået i sammandrabbningar med andra nattvarelser, samtidigt som hon kommer att vara skild från andra Dödliga av sina nya begär och sin oheliga kunskap om vad som egentligen sker i natten. Den största nackdelen med att vara en Ghoul är att man är delaktig i båda världarna men inte känner tillhörighet i någondera. Passar: För alla som vill ha stora fördelar, men förhållandevis lite ansvar kan den Renfieldeska spelstilen som här presenteras vara att föredra. En kvicktänkt och företagsam Ghoul kan dock visa sig lika farlig och invecklad att spela som vilken annan spelstil som helst. Som Ghoul spelar man en människa med insikt och erfarenhet av mörka platser, men ingen så djup och förvirrande som det nyfunna begäret efter vampyrblod och ens egen spirituella korruption. --- VAMPYR --- I det här spelet spelar du en Besläktad; en mördad människa som genom förbannat blod återvänt som en odöd Vampyr. Vampyrer är de verkliga mästarna i World of Darkness och ättlingar till en förbannelse som går tillbaka till bibliska tider. Genom politik och intrigmakeri styr blodsugarna natten och döljer sig och sina aktioner från mänskligheten genom lögner och en komplicerad världsomfattande maskerad. Fördelar: Som Vampyr besitter du övermänsklig styrka och övernaturliga krafter. Förmågan att charma och manipulera människor med blott ord, kraften att slänga bilar och slå in ståldörrar samt gåvor som att träda in i folks sinnen eller förvandla sig till djur, gör vampyrer till skrämmande

8 varelser. Kalla och förföriska spelar de politiska spel med varandra och styr urskillningslöst de dödligas samhälle från skuggorna. Som Vampyr har du möjligheten att styra; Dödliga till en början, andra Besläktade tids nog och kanske även, med tid och ansträngning; städer och kungariken likaså. Trots allt, vad betyder tid för någon med evigt liv? Nackdelar: Vid ditt skapande; din Omfamning, blev du för evigt förändrad - frusen i det fruktansvärda ögonblicket mellan liv och död. Nu måste du ta blod för att livnära dig och dagen välkomnar dig endast med brännande livsfarligt solljus. Dina vänner och din familj kommer att leva och dö, men du kommer alltid att förbli densamma - aldrig åldras, alltid oföränderlig, slutligen ensam. Förutom förstås - Besten. Besten är den svarta rösten som nu finns i ditt sinne. Det är viskningarna som uppmanar dig att döda, skada, förinta! Om det är dina inre demoner eller helt enkelt din egen svarta själ som rebellerar mot dina tidigare mänskliga moraliska värdesystem är helt upp till dig att avgöra. Men Besten finns alltid där. När du blir för rädd, för förbannad, för hungrig... eller helt enkelt låter garden falla. Besten vill komma ut och ta över och varenda Vampyr befinner sig alltid i en konstant kamp med sin personliga Best om kontroll över sitt sinne... och själ. Förutom detta upplever Vampyrer ofta en tomhet som de inte lyckas fylla. Medan du fortfarande var Dödlig hade du passioner och kreativitet. Som Vampyr ter sig mycket av detta som något av en gråzon. Kärlek känns nu flyktig, fysisk intimitet meningslös, vänskap en stor svaghet som alltför lätt utnyttjas av fiender och allt annat än konstant vaksamhet verkar slutligen som en lyx som man inte längre kan unna sig. En Vampyr försöker därför fylla sina nätter med mening; genom att spela de Besläktades politiska spel, genom att förkovra sitt vetande med litteratur eller genom att slipa sina stridsförmågor - allt är slutligen ett sätt att överleva från natt till natt. Varje Vampyr strävar efter att känna igen. Detta kan ta sig formen av oupphörlig filosofi, ständiga mandomsprov eller att skoningslöst leka med Dödliga i välplanerade sadistiska spel. Men tid är något de Besläktade har oändligt med. Slutligen är Kyssen; akten att ta blod från en Dödlig det enda som äntligen får dig att känna något och slutligen tystar din bottenlösa hunger för några korta ögonblick. Efter några hundra år blir det mesta rutin, även mord och självbedrägeri. Passar: För alla som föredrar politiskt intrigmakeri och personlig skräck är det här spelet bäst. Vampyrer kan med tiden bli mycket kraftfulla och mäktiga, men deras inre konflikter och yttre passioner är oftast mest intressanta med deras värld. Som Vampyr styr du natten i genom en subtil och svekfull maskerad där det enda sättet att hålla sig vid liv är att hålla sina vänner nära men sina fiender närmare, men kan du betala det ultimata priset och lura dig själv med din falska mask? 4. VILKEN SPELFORM PASSAR DIG BÄST För tillfället finns det tre sätt att delta i Night City genom Bordsrollspel, Lajv eller Prosa. Oavsett vilken spelform du väljer så skapar du en karaktär (förmodligen en Dödlig om det är din första karaktär i Night City, du inte har Dramatiska Poäng från tidigare spel eller har specialtillstånd från Spelledaren). Denna karaktär behöver inte nödvändigtvis bo i Night City, men hon borde iaf tekniskt sett kunna interageras i handlingen (som en besökare i staden, en kurir, flykting etc.). När du beslutat dig för vilken slags spelstil du vill använda (punkten ovanför denna) så börjar du göra en karaktär enligt reglerna för karaktärsskapande (punkten under denna). Så vad är det för skillnad på spelformerna?

9 --- BORDSROLLSPEL --- I denna form gör du en karaktär som sätts i spel genom olika bordsrollspelsessioner. För tillfället finns det olika spelgrupper som drar spel enkom utformade för handlingen i Night City. Dessa hittar du på NDE:s forum (på under kategorin Bordsrollspel. Olika grupper har olika regler, tider och teman för sina spel så det kan vara en idé att kolla in spelgruppernas trådar på forumet! Din karaktär kan delta i spelet oavsett vilken spelstil du valt, men vissa Spelledare kanske har preferens för vilken spelstil som står i fokus (t.ex. att Vampyrer prioriteras framom Jägare) och kanske därför kräver att du spelar som Gästspelare istället för Standardspelare (mer info om dessa på forumet) eller eventuellt gör en extra karaktär för att bättre passa in med resten av spelarna och handlingen i den specifika spelgruppen. Karaktärer som deltar i Bordsrollspel kan välja att antingen ta Erfarenhetspoäng eller Dramatiska poäng för att förbättra eller köpa nya karaktärer (mer om dessa längre ner). Mängden Erfarenhetspoäng du får beror på Spelledaren och dina egna dramatiska prestationer i en given bordsrollspelsession. Mängden Dramatiska poäng du får beror på de andra spelarna och deras bedömning av dina insatser i en given bordsrollspelsession. --- LAJV --- I denna form gör du en karaktär som sätts i spel genom olika Lajv som dras i Night City spelvärlden. Lajv hålls mindre frekvent än Bordsrollspel men ger istället mer Erfarenhetspoäng eller Dramatiska poäng åt deltagarna. Händelser som sker i Bordsrollspel och Lajv påverkar varandra i båda riktningarna. Anmälning till Lajv sker enligt instruktionerna på NDE:s hemsida vid tiden för specifika Lajvs uppkomst (kolla regelbundet för nya uppdateringar). Karaktärer som deltar i Lajv kan välja att antingen ta Erfarenhetspoäng eller Dramatiska poäng för att förbättra eller köpa nya karaktärer (mer om dessa längre ner). Mängden Erfarenhetspoäng du får beror på Spelledaren och dina egna dramatiska prestationer i en given lajvsession. Mängden Dramatiska poäng du får beror på de andra spelarna och deras bedömning av dina insatser i en given lajvsession. --- PROSA --- I denna form gör du en karaktär som sätts i spel genom att du skriver berättelser om karaktären och hennes upplevelser i Night City. Berättelserna får behandla allt och inget, så länge vissa grundramar följs (karaktären kan inte plötsligt bli en grekisk gud, spontant bota cancer eller kärnbomba staden till smulor). Överlag är detta mer en chans att skriva dramatiska berättelser om sin karaktärs inre tankar, kriser och strävanden samt att dela med sig av intressant läsning och inspiration åt övriga spelare eller spontana besökare. Karaktärer som skriver Prosa får Dramatiska poäng för köpa nya karaktärer (mer om dessa längre ner). Spelare får skriva hur långa eller korta berättelser som helst och hur ofta de vill, men de kan endast få Dramatiska poäng för dem en gång per vecka. Mängden Dramatiska poäng du får beror på läsares betygsättning av texten (under en veckas tid). Notera att man kan använda sin karaktär i alla av spelformerna samtidigt, men att Erfarenhetspoäng och Dramatiska poäng alltid hålls åtskilda. Man kan t.ex. alltid förbättra sin karaktär med

10 Erfarenhetspoäng, men aldrig använda Dramatiska poäng för att förbättra denna karaktär (mer om detta nedanför). Vad är Erfarenhetspoäng och Dramatiska poäng? --- ERFARENHETSPOÄNG --- Såsom många andra rollspel används Erfarenhetspoäng som ett mätsystem för hur pass mycket din karaktär har lärt sig och utvecklats under spelets gång. Erfarenhetspoäng kan användas för att förbättra din karaktärs attribut, förmågor, krafter och övrigt. Med tid kan en karaktär som samlat ihop mycket Erfarenhetspoäng bli mycket potent och kunnig. Ingen karaktär får Erfarenhetspoäng utan att ha lämnat in en karaktärsberättelse en viss tid efter en given bordsrollspelssession eller lajv. Erfarenhetspoäng i Bordsrollspel: Erfarenhetspoäng utdelas av Spelledaren och baserar sig oftast på gott rollspelande, karaktärens lärdomar under spelets gång samt gott samarbete eller uppnåendet av olika mål. Mängden brukar vanligtvis variera mellan 1-5 poäng per session. Erfarenhetspoäng i Lajv: Erfarenhetspoäng utdelas av Spelledaren och baserar sig oftast på gott rollspelande, karaktärens lärdomar under spelets gång samt gott samarbete eller uppnåendet av olika mål. Mängden brukar vanligtvis variera mellan 3-15 poäng per session. --- DRAMATISKA POÄNG --- Dramatiska poäng är ett alternativt värderingssystem som lagts till för Night City för spelare som inte kan eller vill bordsrollspela lika ofta som andra. Medan Erfarenhetspoäng kan användas för att gradvis förbättra sin karaktär så används Dramatiska poäng som en slags valuta för att "köpa" nya potenta karaktärer som spelaren se n får använda som sina egna. Hur mycket Dramatiska poäng man spenderar bedömer styrkan av den nya karaktären, men tanken är att tiden som investerats ungefär ska motsvara en flitig bordsrollspelares tidsinvesteringar med Erfarenhetspoäng för sin karaktär, samtidigt som det dramatiska skrivandet ger en flitig skribent en bättre insyn och förankring till Night City. Dramatiska poäng i Bordsrollspel och Lajv: Dramatiska poäng utdelas av de andra spelarna och baserar sig på följande tre kriterier, med 0-2 poäng i varje kategori: Bra karaktärstolkning: Hur bra spelarna trodde på karaktären och hur bra karaktären gestaltades. Bra progression: Hur bra karaktären förde historien framåt och bidrog till handlingen. Bra insikt: Hur bra spelarna leddes till eller fick en insikt de inte skulle ha fått utan karaktären. I Lajv får spelarna trippel mängd Dramatiska poäng. Dramatiska poäng i Prosa: Dramatiska poäng utdelas av läsarna och baserar sig på vad de tyckte om texten enligt ett värdesystem av 1-5. Denna röstning pågår i en vecka. Skribenter kan inte rösta på sina egna texter. Skribenter kan endast få Dramatiska poäng för en prosatext per vecka. 5. KARAKTÄRSFORMULÄR OCH KARAKTÄRSSKAPANDE

11 När du kommit till detta skede är det dags att ladda ner ett av Night Citys karaktärsformulär och börja skissa upp din karaktär. Du har nu ett visst antal poäng att fördela på förmågor, fördelar och inre styrkor som din karaktär besitter. Ingen karaktär är den andra lik och karaktärsskapande är en mycket kreativ och rolig process där du lär dig känna din karaktär bättre. Night City använder sig av ett specifikt karaktärsformulär för varje enskild spelstil. Just nu finns det karaktärsformulär för: Dödliga, Jägare, Ghouler och Vampyrer. Du hittar formulären och reglerna för karaktärsskapande i de olika informationssektionerna för de specifika spelstilarna på Night City huvudsidan. Observera att om du inte köper en karaktär med Dramatiska poäng så börjar du som en Dödlig. När du är färdig med denna process har du en fullt fungerande karaktär som kan börja användas i Night City. Vem vet vilka mörka spännande äventyr som väntar på dig? 6. REGLER Reglerna för att delta i Night City är väldigt enkla och bygger mest på sunt förnuft och hänsynstagande till andra spelare. Night City är designat för att många personers kreativa förmågor ska kunna mötas och få meningsfulla utbyten, men framför allt strävar spelet till att du, spelaren, ska ha roligt. Vidare kan även nämnas att du aldrig är bunden till Night City på något vis. Du kan börja eller sluta när det passar dig och använda hur många eller få av spelresurserna du vill. Reglerna skiljer sig en aning beroende på vilken spelform du använder. --- BORDSROLLSPEL --- Alla Spelledare som leder Night City spel har vissa standardregler som inte kan böjas, men utöver dessa är det enskilda Spelledares husregler som gäller. Till standardreglerna hör bl.a. att: spelare som uppträder aggressivt och störande förvisas från spelet spelare som helt klart inte kan skilja på personliga relationer och spel förvisas från spelet spelare som oanmälda dyker upp eller som inte kommer i tid förvisas från spelet spelare som medvetet förstör eller försvårar spelet för andra deltagare förvisas från spelet spelare som anländer berusade eller drogpåverkade förvisas från spelet --- LAJV --- Night City Lajv använder sig av NDE:s Lajvetik. Den kan vara värd att läsa igenom även för spelare som använder sig av Bordsrollspel och Prosa spelformerna. Lajvetik kan laddas ner på Night City huvudsidan under Resurser och skickas alltid åt samtliga deltagare i Night City Lajv i samband med deras roller.

12 --- PROSA --- För Prosa gäller ett antal regler som begränsar gränserna för vad som är tillåtet för skribenten, men inte kreativiteten inom dessa gränser. Överlag rekommenderas skribenter att fokusera mer på sina egna karaktärer och de aktioner som leder fram till stora händelser, snarare än att försöka styra stora händelser. Här följer några av dessa regler: skribenter får aldrig direkt ta livet av andra spelare eller större karaktärer i Night City skribenter styr sin egen karaktärs aktioner och reaktioner, aldrig andra spelares skribenter skriver för att underhålla och berätta, aldrig för att provocera eller irritera skribenter måste observera sin karaktärs begränsningar och förmågor inom spelvärlden och försöka att inte överdriva dessa skribenter har full kontroll över sin egen karaktärs intressesfärer och kan genom dessa direkt eller indirekt påverka andra karaktärer, men kan aldrig forcera andra spelare till att spela som de vill annat än genom manipulation och politik --- ALLMÄNT --- I varje spelform rekommenderas det att spelare tar kontakt med Spelledningen om de får idéer som de misstänker kan vara kontroversiella eller av stor dramatisk vikt. Spelledningen ser med mycket goda ögon på kreativitet och aktivt bidragande till att påverka historieutvecklingen och intrigerna i Night City, men måste hålla ett vakande öga på flödet så att inte handlingen spårar ur. Det är m.a.o. aldrig fel att komma med fräscha idéer, förslag och funderingar. Eftersom Night City i grund och botten bygger på konfliktande viljor och idéer är det viktigt att spelare respekterar varandras gränser. Det är trots allt mycket roligare att två personer kreativt rollspelar att den ene är i underläge och den andre i överläge, än att den ena forceras till obekväma situationer. Spelledningen rekommenderar att spelare tar kontakt med varandra och delar med sig av idéer och tankar om de vill samarbeta dramatiskt. Processen blir oftast mycket mer teatraliskt belönande och kreativ. Om man vill se analyserande på spelformerna så tar Prosa mer fokus på individen, Bordsrollspel på en grupp och Lajv på större händelser och karaktärerna som råkar befinna sig i dess mitt. Man kan därför inte vänta sig samma eller ens liknande flöde i alla tre spelformerna. Det kan alltså vara en idé att försöka anpassa sitt spel efter spelformen man för tillfället deltar i. Många spelare väljer kanske att delta med samma karaktär i alla tre spelformerna. Att kunna identifiera och planera sitt dramatiska agerande beroende på medium kan därför vara en konst som kräver lite övning, men som definitivt är värd att bemästra eftersom det gör att man dramatiskt och teatraliskt kan få ut mycket mer av spelet. 7. VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ Här följer några korta saker som är viktiga att tänka på innan du kastar dig in i Night Citys mörker. - Night City bygger på spelserierna och böckerna som givits ut av spelbolaget White Wolf. Vi rekommenderar starkt att du bekantar dig med deras verk om du är intresserad av Night City. Böckerna är mycket välskrivna och stämningsbyggande och där finns mycket inspiration att ta av till både karaktärer, intrig och filosofi.

13 Det kan i dagens läge vara svårt att få tag på böcker från det s.k. gamla World of Darkness, men de flesta äldre spelare äger ett antal av dessa böcker och stora delar av dem finns tillgängliga i.pdfformat i värsta fall. För mer information lönas det att besöka White Wolf Wikipedian på: eller samt White Wolfs hemsida på: - i Night City utkämpas många stridigheter. Spelare förråder, lurar, älskar, hatar och mördar varandra kontinuerligt. Men dessa aktiviteter är högst teatraliska och inte mer verkliga än handlingen i en teaterpjäs. Det är därför viktigt att DU inte tar motgångar, eller för den delen framgångar, personligt och försöker ta ut hämnd på andra spelare i verkliga livet. Night City är ett spel. Varken mer eller mindre. - historierna, karaktärerna och handlingen i Night City är fiktiv och en produkt av den gemensamma fantasin hos rollspelarna som deltar i spelet. Du är inte en övernaturlig varelse, du har inga krafter och din karaktär existerar inte på riktigt! Vi nämner detta för att vi tycker det finns tillräckligt med dårar i världen redan. Om du inte kan skilja på fantasi och verklighet ser vi helst att du beger dig någonstans där du kan få professionell hjälp och inte förstör det för oss andra. - ha roligt! Night City är din stad nu, så se till att dela natten på bästa möjliga vis med alla andra spelare! I Night City är alla mörkrädda!

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Analys av Hungerspelen

Analys av Hungerspelen Analys av Hungerspelen Sammanfattning av boken Hungerspelen, som är skriven av Suzanne Collins, utspelar sig i Amerikas framtid där alla stater delats upp i olika distrikt, landet kallas Panem. Katniss

Läs mer

och upptäcka att vi alla har svaren på de stora frågorna inom oss.

och upptäcka att vi alla har svaren på de stora frågorna inom oss. FredsProjektet är en ideell organisation vars mål är att belysa den kunskap som både göms och glömts av konventionella medier samt att inspirera varje unik människa att se till sitt eget unika vetande

Läs mer

Ta steget in i dina drömmar...

Ta steget in i dina drömmar... Ta steget in i dina drömmar... Skapa ett nytt jag... Ta på dig din mask... RUBRIK Lev din egen legend... RUBRIK Ridån har gått upp. Just nu sitter jag i en BRÖDTEXT RUBRIK...Låt din fantasi styra lajvlokal.

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Jonathan Lehtonen DEREALISATION

Jonathan Lehtonen DEREALISATION Jonathan Lehtonen DEREALISATION 1. Ett rum med en hatthylla. och ligger/står intill varandra på scen. Jag kom undan. Jag kom undan med det. Jag gjorde det och jag kom undan. Jag är en hjälte. En hjälte!

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2 i En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet Vägledning vecka 2 Vägledning: Vi tittar närmare på våra berättelser Vår historia från djupet När vi granskade vårt livs historia i fotoalbumet förra veckan,

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Värderingskartlägging. Vad är värderingar?

Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Man kan säga att värderingar är frågor som är grundläggande värdefullt för oss, som motiverar och är drivkraften bakom vårt beteende. De är centrala principer

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen Innehållsfrågor till boken Hungerspelen 1. Beskriv Katniss Everdeen så utförligt du kan. 2. Varför är hon så duktig på att jaga? 3. Vem är Prim och varför heter hon så? 4. Berätta hur det ser ut och fungerar

Läs mer

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL Kristina Wennergren HUR VI SKADAR OCH SKADAS AV VARANDRAS PRAT I min första bok INRE HARMONI (1988) skrev jag ett kapitel om baktal. I min andra bok INRE RESOR (1989) fick jag

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Mat 6:19 Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Mat 6:20 Samla er skatter i himlen, där varken

Mat 6:19 Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Mat 6:20 Samla er skatter i himlen, där varken Mat 6:19 Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Mat 6:20 Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Det är nu du lever! Nu är det snart midsommar, sade alltid gamla moster Mary på jul - afton.

Det är nu du lever! Nu är det snart midsommar, sade alltid gamla moster Mary på jul - afton. Det är nu du lever! Nu är det snart midsommar, sade alltid gamla moster Mary på jul - afton. Nu förstår jag henne. Åren krymper till månader, månaderna till veckor, veckorna till dagar som rusar fram i

Läs mer

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper INDISKA BERÄTTELSER DEL 10 KARMAN Reportageprogram av Tove Jonstoij Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper Indiska Berättelser

Läs mer

Carlos Castaneda Citat

Carlos Castaneda Citat Carlos Castaneda Citat Här följer en samling av både roliga och tänkvärda citat Trollkarlarnas värld. Alla citat är sagda av Don Juan där inget annat anges. Detta är ett universum av rovdjur. (Drömmandets

Läs mer

Sammanfattning av programmet UID FutureMap

Sammanfattning av programmet UID FutureMap Sammanfattning av programmet UID FutureMap Världen behöver en ny, socialt hållbar arbetsmodell. Människans fria, trygga medvetande och hälsa skadas av de ekonomiska modeller, som styr världen sedan flera

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet.

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Allt ljus på nåden 140907 Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Vid ett tillfälle för ett par år sedan kändes det som att mitt hjärta nästan stannade. Jag blev rädd. Jag

Läs mer

Att bli kvinna Program för att möta unga flickor i samtal om puberteten.

Att bli kvinna Program för att möta unga flickor i samtal om puberteten. Sidan 1 av 5 Att bli kvinna Program för att möta unga flickor i samtal om puberteten. Ett arbetssätt utarbetat av Berit Román på Cebuh och Agneta Persson på Ungdomsmottagningen Molinsgatan i Centrum efter

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Edward de Bono: Sex tänkande hattar

Edward de Bono: Sex tänkande hattar Edward de Bono: Sex tänkande hattar Tänkandet är vår viktigaste mänskliga resurs. Men vårt största problem är att vi blandar ihop olika saker när vi tänker. Vi försöker för mycket på en gång; vi blandar

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Pottstorleksfilosofin ett exempel

Pottstorleksfilosofin ett exempel Kapitel fem Pottstorleksfilosofin ett exempel Säg att du spelar ett no limit-spel med mörkar på $2-$5 och $500 stora stackar. Du sitter i stora mörken med Någon inleder satsandet ur mittenposition med

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ Kapitlet OM DÖDEN i BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN av Bô Yin Râ Mer information om boken finns på: http://www.boyinra-stiftelsen.se Om döden Vi står här framför den dunkla port som människorna måste passera

Läs mer

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat.

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat. Predikotext: Luk 12:4-7 Uttrycket Var inte rädd återkommer ofta i bibeln. I lite olika former hela 365 gånger dvs ett för varje dag året runt! Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA Innehåll FÖRORD NÄR DU VAKNAR FOKUSERA OMSORG

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

"Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen

Magiska tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen Guidad barnmeditation för harmoni och inre styrka "Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen www.helenespjut.se Du är unik och värdefull känn det!... 4 Varför guidad meditation?...

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING

FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING A FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING TILL INTERVJUPERSONEN: Om Ni är man, svara på frågorna i GS1. Om Ni är kvinna, svara på frågorna i GS2. GS1. MÄN: Här beskrivs kortfattat några personers egenskaper.

Läs mer

Lurad var dag. Noveller och dikter om det oväntat uppenbara. Erik Thiel

Lurad var dag. Noveller och dikter om det oväntat uppenbara. Erik Thiel Lurad var dag Noveller och dikter om det oväntat uppenbara Erik Thiel En förändring krävs Ta en titt omkring er, det är allt ni behöver göra för att se att vi måste ändra vårt sätt att leva, att vi måste

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson PERIODENS ERBJUDANDE HEL av Hans Thörn med av Hans Thörn med Låt intuitionen guida dig! För att ett barn ska växa upp till en hel människa, som lever livet fullt ut och utnyttjar sin fulla kapacitet, räcker

Läs mer

Konstnär Eva Wirén 2016 /2017

Konstnär Eva Wirén 2016 /2017 Konstnär Eva Wirén 2016 /2017 THE ARTIST IS PRESENT EVA WIRÉN. Eva gestaltar och förmedlar sina känslor och tankar via olja, akryl eller akvarell. Hon hämtar inspiration och kraft ur drömmar, kvinnan,

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Av Henrik Ståhlberg Det sägs ibland att människor med autism inte kan tycka synd om andra. Hos människor som inte kan så mycket

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK INLAGD

SOPHIE ZETTERMARK INLAGD SOPHIE ZETTERMARK INLAGD INLAGD AKT ETT: RÖSTERNA Patienten Doktorn Sjukdomen Platsen Heartlife Patienten: Jag går sönder, och sedan går jag sönder igen. Så brukar jag beskriva det när jag blir inlagd.

Läs mer

Baserat på SAGA - ETT ROLLSPEL I LEGENDARISK MEDELTID av Tomas Arfert & Johan Danforth. BEARBETNING OCH DESIGN: Tomas Arfert och Mikael Hassel

Baserat på SAGA - ETT ROLLSPEL I LEGENDARISK MEDELTID av Tomas Arfert & Johan Danforth. BEARBETNING OCH DESIGN: Tomas Arfert och Mikael Hassel Baserat på SAGA - ETT ROLLSPEL I LEGENDARISK MEDELTID av Tomas Arfert & Johan Danforth BEARBETNING OCH DESIGN: Tomas Arfert och Mikael Hassel 6 GRAFISK FORMGIVNING: Mikael hassel LOGODESIGN: Tomas Arfert

Läs mer

Innanför Mina rosa Små väggar. En självbiografi av Cassandra Solback

Innanför Mina rosa Små väggar. En självbiografi av Cassandra Solback Innanför Mina rosa Små väggar En självbiografi av Cassandra Solback 2 Denna bok innehåller bara sanningar och nästan alla sanningar i mitt liv. Det som är alldeles för privat har fått stanna kvar i privatlivet,

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

ELDENS STIG LJUSETS KÄLLA Sammanställt av Göran Boll

ELDENS STIG LJUSETS KÄLLA Sammanställt av Göran Boll ELDENS STIG LJUSETS KÄLLA Sammanställt av Göran Boll ELDENS STIG & LJUSETS KÄLLA - INNEHÅLL 1. INLEDNING 2. STEG FÖR STEG 3. LIVSKVALITET 4. YOGA SOM FILOSOFISKT SYSTEM 5. GURUS YTTRE OCH INRE 6. INRE

Läs mer

Vad är en Mukti Deeksha?

Vad är en Mukti Deeksha? Vad är en Mukti Deeksha? HISTORIA I alla antika traditioner och speciellt inom skolan Guru Sishya Sampradhaya (tradition där kunskap ges från Mästare till lärjunge, direkt uppenbarelse) har Deeksha-cermonin

Läs mer

KOMMUNIKATION UPPMÄRKSAMHET

KOMMUNIKATION UPPMÄRKSAMHET KOMMUNIKATION UPPMÄRKSAMHET Uppmärksamhet är kanske den enskilt viktigaste ingrediensen för mänsklig utveckling näringslösning för själen. Om du tänker på tillfällen i ditt liv då du har utvecklats, tagit

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Innehåll. Inledning Slutkommentarer Referenser och vidare läsning Register Illustrationer

Innehåll. Inledning Slutkommentarer Referenser och vidare läsning Register Illustrationer Innehåll Inledning.... 5 kapitel 1 Drömmar och simuleringar.... 7 kapitel 2 Är materien verklig?... 43 kapitel 3 Är personer verkliga?... 77 kapitel 4 Är tiden verklig?... 109 Slutkommentarer... 143 Referenser

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Konflikter och konflikhantering

Konflikter och konflikhantering Konflikter och konflikhantering Fem konflikthanteringsstilar Det finns fem huvudsakliga stilar vid behandling av konflikter. Ingen av dessa fem kan sägas vara den enda rätta vid alla tillfällen. De passar

Läs mer

Ett frihetens rike. Inledning. Erfarenheten. En reflektion över den besatte och svinhjorden. Ola Wingbrant

Ett frihetens rike. Inledning. Erfarenheten. En reflektion över den besatte och svinhjorden. Ola Wingbrant Ett frihetens rike En reflektion över den besatte och svinhjorden Ola Wingbrant 2014-10-12 Inledning Det känns roligt att ha fått förtroendet att stå här igen. Flera av er har träffat mig tidigare. Jag

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

- Vad du kan förvänta dig av det här spelet.

- Vad du kan förvänta dig av det här spelet. Introduktion Vad är Fenomenia? - Vad du kan förvänta dig av det här spelet. Fenomenia är ett samberättarrollspel vilket betyder att det är ett rollspel med tyngden på gemensamt berättande av en historia.

Läs mer

Aktivitetstips. Drömlandet

Aktivitetstips. Drömlandet Aktivitetstips Drömlandet Drömlandet är ett rollspel. Deltagarna får en uppgift men förutsättningarna förändrar sig efter vägen och övningen blir en annan. Övningen inleder med att ta upp svårigheten med

Läs mer

Ta kommando över dina tankar

Ta kommando över dina tankar Ta kommando över dina tankar Vår hjärna vän eller fiende! Har du någon gång hört uttrycket det är bara ord, eller, det var bara en oskyldig tanke. Min vän, det finns ingenting så förödande som ord och

Läs mer

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat K J S King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu Kapitel 1 1 Det som var från begynnelsen, som vi har hört, som vi har sett

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

Fotograferingar Produkter

Fotograferingar Produkter Fotograferingar Produkter Att investera i minnen Jag fotograferar alltid med fokus på känsla. Min bildstil är ljus men något dämpad, lite drömsk och pastelligt färgglad. Jag skapar alla mina bilder med

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN Text Karl-Gunnar Svensson, 1992 Musik: Karl-Gunnar Svensson och Diana Stigsson (Kärlek) 1991-1992 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att

Läs mer

Kan jag bara nå min bild av framtiden kommer allt blir bra.

Kan jag bara nå min bild av framtiden kommer allt blir bra. Guide: De vanligaste besluts- och tankefällorna Du är inte så rationell som du tror När vi till exempel ska göra ett viktigt vägval i yrkeslivet, agera på börsen eller bara är allmänt osäkra inför ett

Läs mer

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen.

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. I boksamtalet vill jag att de andra i gruppen ska- ha ett mordiskt intresse, brinnande blick, öronen på skaft och

Läs mer

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA!

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! DU HAR RÄTTIGHETER! Du får ut mer av Internet när du håller på dina rättigheter och uppför dig ansvarsfullt. Praktiskt taget alla har tillgång till Internet

Läs mer

KLIVA FRÅN ATT VARA OFÖRBERED D TILL UTRUSTAD LEDAR VERSIONEN

KLIVA FRÅN ATT VARA OFÖRBERED D TILL UTRUSTAD LEDAR VERSIONEN KLIVA FRÅN ATT VARA OFÖRBERED D TILL UTRUSTAD LEDAR VERSIONEN TANKEN BAKOM Som kristen är det viktigt att vara medveten och förbereda sig på den inre kamp som kommer ske i och med att vi dras emellan vårt

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början.

En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början. Trygg hamn En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början. Kanske kommer våra barn att möta en tuff värld men inte desto mindre kan vi lära dem att bemöta den. Eva Träff Trygg hamn Copyright

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

Margot. Om livet, tron och relationer

Margot. Om livet, tron och relationer Margot Om livet, tron och relationer Begränsning som tillgång Det är som om värdet träder fram när tillgång och brist får finnas tillsammans. Det gäller tiden. När den inte är obegränsad får den ett värde.

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg?

Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg? Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg? 1. Hur visar du att du uppskattar din partners kropp? 1. Jag är mest orolig över att hen inte ska gilla min kropp. 2. Jag säger att min partner

Läs mer

BORTA MED VINDEN. Junibackens pedagogiska program för förskolan på temat naturvetenskap

BORTA MED VINDEN. Junibackens pedagogiska program för förskolan på temat naturvetenskap BORTA MED VINDEN Junibackens pedagogiska program för förskolan på temat naturvetenskap INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Att arbeta med naturvetenskap i förskolan... 4 Kopplingar till

Läs mer

SÅNG I NÖD OCH LUST Predikan 31 jan 2016, av Ulrika Ernvik

SÅNG I NÖD OCH LUST Predikan 31 jan 2016, av Ulrika Ernvik SÅNG I NÖD OCH LUST Predikan 31 jan 2016, av Ulrika Ernvik Och så kom det sej att David fick sjunga för kungen, när kungen var orolig sjöng han tröstesånger, sånger om Gud. HERREN ÄR MIN HERDE Herren är

Läs mer