Night City är en spelserie skapad av Sammy Åbonde för rollspelsföreningen NDE Rollspel.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Night City är en spelserie skapad av Sammy Åbonde för rollspelsföreningen NDE Rollspel."

Transkript

1

2 Night City är en spelserie skapad av Sammy Åbonde för rollspelsföreningen NDE Rollspel. Spelvärlden bygger på spelföretaget White Wolfs produkter; främst Vampire: The Masquerade, Hunter: The Reckoning, Werewolf: The Apocalypse och Mage: The Ascension, men även andra spel i World of Darkness spelserierna. Spelet följer händelserna i den fiktiva staden Notte Rosa; i folkmun kallad Night City och de individer som rör sig där. En av huvudidéerna bakom Night City är att blanda spelserier och teman sömfritt och att spelare ska tillåtas gestalta karaktärer ur sina favoritspel och interagera med varandra i den fiktiva världen. Som medium för detta finns olika resurser att påverka världen som t.ex. bordsrollspelssessioner, ingame forum, stämningstexter och levande rollspel. Spelserien försöker uppmuntra till underhållande tidsfördriv och i processen producerandet av kreativt material i form av texter, bilder och övrigt. Stämningen är gotisk steampunk blandat med survival horror och dramatik. Till sin utformning behandlar serien teman som kan anses som skadliga för personer under 18 år. Night City är gratis att delta i (vissa avgifter för deltagande i lajv uppbärs alltid, men det är för att täcka kostnaden av effekter, kläder och rekvisita, inte för att göra vinst på materialet) och spelare får använda så många eller så få av de tillgängliga spelresurserna som de önskar. Night City är en mycket mångfaldig spelserie dit alla är välkomna. Följ med i och upptäck natten! I Night City är alla mörkrädda!

3 I den här guiden hittar du all information du behöver för att skapa en ny karaktär och kasta dig in i de mörka gränderna i Night City. Är du redo? Bra! Då börjar vi. INNEHÅLL 1. Vad är World of Darkness och Night City 2. Karaktärskoncept och grundidé 3. Vilken spelstil verkar mest intressant 4. Vilken spelform passar dig bäst 5. Karaktärsformulär och karaktärsskapande 6. Regler 7. Viktigt att tänka på 1. VAD ÄR WORLD OF DARKNESS OCH NIGHT CITY WORLD OF DARKNESS: World of Darkness är den mörka spelvärld som är skapad av spelföretaget White Wolf. Rent tekniskt är det också samlingsnamnet för de spelserier vi baserar Night City på; däribland Vampire: The Masquerade, Hunter: The Recknoning, Ghoul: Fatal Addiction, Mage: The Ascension, Werewolf: The Apocalypse, Changeling: The Dreaming och Wraith: The Oblivion samt alla tillhörande böcker och extramaterial. Vi följer ganska långt deras kanon och vi rekommenderar starkt att intresserade spelare bekantar sig med White Wolfs material eftersom det är mycket läsvärt och stämningsbyggande. Spelledare och erfarna spelare är mer än glada att hänvisa till eller låna ut material åt nyfikna nya spelare. Notera att vi använder oss av det s.k. "gamla" World of Darkness och alltså inte de nyare spelserierna. World of Darkness är, stämningsmässigt, den värld vi lever i nu fast sedd genom ett ännu mörkare perspektiv. Nätterna är mörkare, modet är sexigare, politikerna är mer korrumperade och jo; monster existerar! World of Darkness förkroppsligar all den oro vi har för det okända och övernaturliga och ger det form och substans. Skuggorna under sängen är högst verkliga och omedvetet för mänskligheten har dessa varelser gött sig på oss sedan urminnes tider. Du kommer att ta rollen av en karaktär som gradvis kommer att introduceras till denna mörka värld och sedan försöka handskas med det. NIGHT CITY: Night City (eller Notte Rosa som den egentligen heter) är en fiktiv stad någonstans i mitten av Europa där World of Darkness ständigt gör sig påmind. Till andan har spelet en sorgsen dyster ton där övernaturliga varelser utkämpar sina ändlösa stridigheter bakom kulisserna, medan det verkliga livet ligger som en ruttnande mask på ytan och människor lyckligt ovetande fortsätter med sina dagliga rutiner och drömmer sina oroliga drömmar med öppna fönster.

4 Stämningsmässigt innebär Night City stora mörka skyskrapor och gotiska statyetter som hotfullt sträcker sig ut över individer, samtidigt som läder, urringningar, dånande musik och våld distraherar människor tillräckligt för att de ska ignorera skuggorna som omsluter dem. Night City är en turbulent stad där skillnaderna mellan samhällsgrupperna är stora och innevånarna rebellerar mot varandra dagligen. De förmögna gör sig rikare på de fattigas bekostnad och lever lyxliv i takvåningarna på rikemansområdena i Downtown, de utstötta sluter samman i gäng i slumområdena på Diamond Lane och folk försvinner eller anmäls saknade med jämna mellanrum runtom i staden. De äldre generationerna saknar tiden när Night City var ett kulturmecka, de nyinflyttade försöker desperat karva åt sig en bit av världen, ungdomarna klär sig i nitar och skinnjackor och skriker efter uppmärksamhet och alla iakttas tålmodigt av varelser som hungrar. I Night City är alla mörkrädda!

5 2. KARAKTÄRSKONCEPT OCH GRUNDIDÉ Innan du gör något annat är det viktigt att du sätter dig ner och funderar noga över vem din karaktär är. Utgå ifrån en högst normal människa och arbeta dig se n uppåt. Karaktären kan egentligen vara vemsomhelst. Kön, ålder, tro eller etnicitet spelar ingen större roll för att passa in i Night City. Men det spelar en stor roll för karaktären själv. Huvudsaken är att karaktären är bosatt i, just håller på att passera igenom, eller står i beredskap att flytta till staden och på samma gång intrigen. Night City är en unik stad eftersom den helt saknar nationalitet. M.a.o. är det något av en fristad och utpost för såväl politiska flyktingar som lycksökare och sporadiska resenärer. Det är en stad där en tursam eller skoningslös person kan bli rik och berömd snabbt men det är också en plats där personer försvinner, ofta och spårlöst. Vare sig du är rörmokare eller bolagschef - i Night City blir alla paranoida förr eller senare. En stor del av det som kommer att styra ditt karaktärskoncept är vilket spelstil du favoriserar, samt vilken spelform du väljer att använda. Det kan alltså vara en idé att läsa igenom punkt 3. och 4. innan du slutligen bestämmer dig för vem din karaktär är och går vidare till punkt 5. TIPS: utgå ifrån dig själv! Plocka några av dina bästa och sämsta sidor och ge dem åt din karaktär. Det gör henne lättare att förstå, rollspela och sympatisera med. sätt mål för karaktären! Precis som i verkliga livet så har din karaktär högst privata mål, förhoppningar, rädslor och motgångar. Fundera ut vilka dessa är, hur de påverkar henne samt hur hon försöker uppnå, överkomma eller lära av händelser. skapa en underhållande karaktär! Gör en karaktär som du tycker är intressant och spelbar. Det är ingen vits att göra en sur slagskämpe eller en trist byråkrat bara för att du tror att det är vad alla andra vill att du ska spela. Gör ett karaktärskoncept som tilltalar dig, är spännande och får dig att vilja spela ofta och länge. Rollspel är ett fenomenalt sätt att vandra i skor som du kanske aldrig kommer att fylla i verkliga livet och däri ligger också styrkan av en intressant karaktär. 2. VILKEN SPELSTIL VERKAR MEST INTRESSANT Som spelare i Night City har du flera olika alternativ. För tillfället kan du välja att spela som: Dödlig, Jägare, Ghoul eller Vampyr. Varje spelstil ger din karaktär flera olika möjligheter och erbjuder en unik utmaning. Oavsett vilket spel du väljer kommer din karaktär att interagera med varelser ur de andra spelen. Med tiden kommer även fler möjligheter att öppnas. Observera att om du inte köper en karaktär med Dramatiska poäng så börjar du som en Dödlig. Här följer kort information om de olika spelstilarna: --- DÖDLIG ---

6 I det här spelet spelar du en högst vanlig människa som inte är medveten om att World of Darkness existerar. Det här kan dock ändras snabbt och i takt med vart natten för dig. Som Dödlig kan du vara vemsomhelst, varsomhelst och du tror fortfarande att världen är precis som den borde vara. Fördelar: Även om du förmodligen har samma problem som drabbar alla nu som då, så tror du uppriktigt att världen fortfarande tillhör människorna. Att inte känna till att World of Darkness existerar gör att du kan njuta efter förmåga och leva ett normalt liv, även om du kanske är medveten om att, udda, saker ibland verkar ske i staden. Nackdelar: Trots att du kan inneha upphöja positioner och kanske en hög politisk status så har du väldigt lite svängrum på den stora skalan. Det ÄR de övernaturliga som slutligen styr och om du visar dig vara ett problem eller kanske rentav användbar, så kan din existens plötsligt ta en mycket skarp vändning. Men tills detta sker får du finna dig i att vara lyckligt ovetande om att världen inte är så ljus som den borde vara. Om detta sedan är en fördel eller en nackdel återstår att se. Passar: För alla som vill börja på en jämn och förståelig grund och se vart ens karaktär utvecklas är detta förmodligen den bästa spelstilen. Som människa kan man övergå till vilken annan spelstil som helst beroende på tid, ens egna önskemål och andra spelares aktioner. --- JÄGARE --- I det här spelet spelar du en utvald; en Jägare som plockats ut ur mänskligheten för att göra... något. Jägare vet oftast inte varför de valts eller av vilka makter, men en sak står klar: deras ögon har våldsamt öppnats till World of Darkness och varelserna som vistas däri. Som Jägare är det nu upp till dig att göra något åt blodsugarna, formskiftarna och andra otyg som livnär sig på och manipulerar andra Dödliga. Exakt VAD som borde göras är upp till dig. Fördelar: Med uppvaknandet blir Jägare fyllda med insikt, syfte och olika krafter. En Jägare får tillgång till förmågor som kan spåra, identifiera och skada övernaturliga varelser, men även skydda de oskyldiga, sia om framtiden och hela skador. Den största fördelen Jägare får är dock deras Andra Syn. Med denna gåva kan Jägare förnimma övernaturliga varelser; en känsla av att en person helt enkelt känns "fel" kan vara allt som behövs för att identifiera eller upptäcka vampyren som lurar i folkmassan eller den onaturligt stora vargen som ingen annan verkar lägga märke till. Med den Andra Synen kommer även en viss motståndskraft mot de övernaturliga krafter som varelser gärna använder sig av för att manipulera och skada Dödliga. En potent Jägare har en stor arsenal av krafter att ta till i sin kamp mot mörkret och deras övertygelse skrämmer ofta även erfarna nattvarelser på flykt. Nackdelar: För de flesta Jägare är insikten om att World of Darkness existerar och det ansvar de känner över att behöva göra något åt det, tillräckligt för att driva många utvalda till vansinnets brant. Några få ser dock sin nya tillvaro som deras öde eller stora uppgift i livet och anammar fullständigt sin nya roll. Att beskydda mänskligheten blir något som för vissa Jägare börjar som ett tungaxlat ansvar men senare blir en passion och kanske slutligen besatthet. Trots sina nyfunna förmågor är Jägare fortfarande lika sårbara som vilken människa som helst. Att gå i närstrid med en varulv kan därför visa sig ytterst fatalt för även den mest erfarne (eller dumdristige). Många Jägare är även osäkra över exakt varifrån deras "krafter" härstammar och om de ens själva längre kan räkna sig som mänskliga. Den största svagheten hos en Jägare är lustigt nog insikt. En Jägare har sett världen för hur den egentligen är och kan inte längre, även med bästa vilja, vända sanningen ryggen. P.g.a. detta är de

7 flesta Jägare kortlivade och vinner ofta strider snarare än krig. Det är priset för att vara mänsklighetens första och sista skyddslinje. Passar: För alla som vill spela som hjältar eller antihjältar i mörka äventyr på farliga platser är den här spelstilen förmodligen mest passande. Hopplöshet och paranoia är konstanta teman för Jägare när de agerar motvilliga beskyddare i en värld där deras medmänniskor som anser dem som galna och där deras fiender verkar ha alla fördelar. Som Jägare tar du tillbaka natten en mardröm i taget. --- GHOUL --- I det här spelet spelar du en blodstjänare, en Ghoul, till en Vampyr. Ghouler är vagt medvetna om World of Darkness och hur den fungerar, men har inte desto mer politiskt svängrum än en högst vanlig människa. Ghouler blir alltid valda av en Vampyr och är, vare sig de vill det eller inte, en slav till sin Mästares mörka vilja. Fördelar: Till skillnad från Dödliga så besitter en Ghoul, genom sin Mästares onaturliga blod, övernaturliga förmågor och starkare drifter samt en mycket långsammare åldring. Till skillnad från Vampyrer kan Ghouler njuta av sådana saker som god mat, samlag, solljus och andra världsliga glädjeämnen. En Ghoul får det bästa från båda världarna och kan bli stark nog att rivalisera unga Vampyrer i styrka med tillräckligt mycket ålder och erfarenhet. Nackdelar: Med vampyrblodet kommer även de mörka drifter som Besten viskar om. En Ghoul tenderar att finna sig själv mycket mer uppeggad av våld, sex och lidande än en vanlig människa och får med åren ofta en manisk lust av leva ut sina perversioner. En Ghoul är i grund och botten en människa med vampyrblod i sig. När blodet tar slut försvinner också deras övernaturliga förmågor och andra fördelar som blodet skänker. En Ghoul utan blod är på gräsen till vansinne och måste förmodligen hota, be eller våldsamt ta mera för att stilla sitt begär. Trots sina fördelar så är en Ghoul ännu dödlig och kommer alltid att dra det kortare strået i sammandrabbningar med andra nattvarelser, samtidigt som hon kommer att vara skild från andra Dödliga av sina nya begär och sin oheliga kunskap om vad som egentligen sker i natten. Den största nackdelen med att vara en Ghoul är att man är delaktig i båda världarna men inte känner tillhörighet i någondera. Passar: För alla som vill ha stora fördelar, men förhållandevis lite ansvar kan den Renfieldeska spelstilen som här presenteras vara att föredra. En kvicktänkt och företagsam Ghoul kan dock visa sig lika farlig och invecklad att spela som vilken annan spelstil som helst. Som Ghoul spelar man en människa med insikt och erfarenhet av mörka platser, men ingen så djup och förvirrande som det nyfunna begäret efter vampyrblod och ens egen spirituella korruption. --- VAMPYR --- I det här spelet spelar du en Besläktad; en mördad människa som genom förbannat blod återvänt som en odöd Vampyr. Vampyrer är de verkliga mästarna i World of Darkness och ättlingar till en förbannelse som går tillbaka till bibliska tider. Genom politik och intrigmakeri styr blodsugarna natten och döljer sig och sina aktioner från mänskligheten genom lögner och en komplicerad världsomfattande maskerad. Fördelar: Som Vampyr besitter du övermänsklig styrka och övernaturliga krafter. Förmågan att charma och manipulera människor med blott ord, kraften att slänga bilar och slå in ståldörrar samt gåvor som att träda in i folks sinnen eller förvandla sig till djur, gör vampyrer till skrämmande

8 varelser. Kalla och förföriska spelar de politiska spel med varandra och styr urskillningslöst de dödligas samhälle från skuggorna. Som Vampyr har du möjligheten att styra; Dödliga till en början, andra Besläktade tids nog och kanske även, med tid och ansträngning; städer och kungariken likaså. Trots allt, vad betyder tid för någon med evigt liv? Nackdelar: Vid ditt skapande; din Omfamning, blev du för evigt förändrad - frusen i det fruktansvärda ögonblicket mellan liv och död. Nu måste du ta blod för att livnära dig och dagen välkomnar dig endast med brännande livsfarligt solljus. Dina vänner och din familj kommer att leva och dö, men du kommer alltid att förbli densamma - aldrig åldras, alltid oföränderlig, slutligen ensam. Förutom förstås - Besten. Besten är den svarta rösten som nu finns i ditt sinne. Det är viskningarna som uppmanar dig att döda, skada, förinta! Om det är dina inre demoner eller helt enkelt din egen svarta själ som rebellerar mot dina tidigare mänskliga moraliska värdesystem är helt upp till dig att avgöra. Men Besten finns alltid där. När du blir för rädd, för förbannad, för hungrig... eller helt enkelt låter garden falla. Besten vill komma ut och ta över och varenda Vampyr befinner sig alltid i en konstant kamp med sin personliga Best om kontroll över sitt sinne... och själ. Förutom detta upplever Vampyrer ofta en tomhet som de inte lyckas fylla. Medan du fortfarande var Dödlig hade du passioner och kreativitet. Som Vampyr ter sig mycket av detta som något av en gråzon. Kärlek känns nu flyktig, fysisk intimitet meningslös, vänskap en stor svaghet som alltför lätt utnyttjas av fiender och allt annat än konstant vaksamhet verkar slutligen som en lyx som man inte längre kan unna sig. En Vampyr försöker därför fylla sina nätter med mening; genom att spela de Besläktades politiska spel, genom att förkovra sitt vetande med litteratur eller genom att slipa sina stridsförmågor - allt är slutligen ett sätt att överleva från natt till natt. Varje Vampyr strävar efter att känna igen. Detta kan ta sig formen av oupphörlig filosofi, ständiga mandomsprov eller att skoningslöst leka med Dödliga i välplanerade sadistiska spel. Men tid är något de Besläktade har oändligt med. Slutligen är Kyssen; akten att ta blod från en Dödlig det enda som äntligen får dig att känna något och slutligen tystar din bottenlösa hunger för några korta ögonblick. Efter några hundra år blir det mesta rutin, även mord och självbedrägeri. Passar: För alla som föredrar politiskt intrigmakeri och personlig skräck är det här spelet bäst. Vampyrer kan med tiden bli mycket kraftfulla och mäktiga, men deras inre konflikter och yttre passioner är oftast mest intressanta med deras värld. Som Vampyr styr du natten i genom en subtil och svekfull maskerad där det enda sättet att hålla sig vid liv är att hålla sina vänner nära men sina fiender närmare, men kan du betala det ultimata priset och lura dig själv med din falska mask? 4. VILKEN SPELFORM PASSAR DIG BÄST För tillfället finns det tre sätt att delta i Night City genom Bordsrollspel, Lajv eller Prosa. Oavsett vilken spelform du väljer så skapar du en karaktär (förmodligen en Dödlig om det är din första karaktär i Night City, du inte har Dramatiska Poäng från tidigare spel eller har specialtillstånd från Spelledaren). Denna karaktär behöver inte nödvändigtvis bo i Night City, men hon borde iaf tekniskt sett kunna interageras i handlingen (som en besökare i staden, en kurir, flykting etc.). När du beslutat dig för vilken slags spelstil du vill använda (punkten ovanför denna) så börjar du göra en karaktär enligt reglerna för karaktärsskapande (punkten under denna). Så vad är det för skillnad på spelformerna?

9 --- BORDSROLLSPEL --- I denna form gör du en karaktär som sätts i spel genom olika bordsrollspelsessioner. För tillfället finns det olika spelgrupper som drar spel enkom utformade för handlingen i Night City. Dessa hittar du på NDE:s forum (på under kategorin Bordsrollspel. Olika grupper har olika regler, tider och teman för sina spel så det kan vara en idé att kolla in spelgruppernas trådar på forumet! Din karaktär kan delta i spelet oavsett vilken spelstil du valt, men vissa Spelledare kanske har preferens för vilken spelstil som står i fokus (t.ex. att Vampyrer prioriteras framom Jägare) och kanske därför kräver att du spelar som Gästspelare istället för Standardspelare (mer info om dessa på forumet) eller eventuellt gör en extra karaktär för att bättre passa in med resten av spelarna och handlingen i den specifika spelgruppen. Karaktärer som deltar i Bordsrollspel kan välja att antingen ta Erfarenhetspoäng eller Dramatiska poäng för att förbättra eller köpa nya karaktärer (mer om dessa längre ner). Mängden Erfarenhetspoäng du får beror på Spelledaren och dina egna dramatiska prestationer i en given bordsrollspelsession. Mängden Dramatiska poäng du får beror på de andra spelarna och deras bedömning av dina insatser i en given bordsrollspelsession. --- LAJV --- I denna form gör du en karaktär som sätts i spel genom olika Lajv som dras i Night City spelvärlden. Lajv hålls mindre frekvent än Bordsrollspel men ger istället mer Erfarenhetspoäng eller Dramatiska poäng åt deltagarna. Händelser som sker i Bordsrollspel och Lajv påverkar varandra i båda riktningarna. Anmälning till Lajv sker enligt instruktionerna på NDE:s hemsida vid tiden för specifika Lajvs uppkomst (kolla regelbundet för nya uppdateringar). Karaktärer som deltar i Lajv kan välja att antingen ta Erfarenhetspoäng eller Dramatiska poäng för att förbättra eller köpa nya karaktärer (mer om dessa längre ner). Mängden Erfarenhetspoäng du får beror på Spelledaren och dina egna dramatiska prestationer i en given lajvsession. Mängden Dramatiska poäng du får beror på de andra spelarna och deras bedömning av dina insatser i en given lajvsession. --- PROSA --- I denna form gör du en karaktär som sätts i spel genom att du skriver berättelser om karaktären och hennes upplevelser i Night City. Berättelserna får behandla allt och inget, så länge vissa grundramar följs (karaktären kan inte plötsligt bli en grekisk gud, spontant bota cancer eller kärnbomba staden till smulor). Överlag är detta mer en chans att skriva dramatiska berättelser om sin karaktärs inre tankar, kriser och strävanden samt att dela med sig av intressant läsning och inspiration åt övriga spelare eller spontana besökare. Karaktärer som skriver Prosa får Dramatiska poäng för köpa nya karaktärer (mer om dessa längre ner). Spelare får skriva hur långa eller korta berättelser som helst och hur ofta de vill, men de kan endast få Dramatiska poäng för dem en gång per vecka. Mängden Dramatiska poäng du får beror på läsares betygsättning av texten (under en veckas tid). Notera att man kan använda sin karaktär i alla av spelformerna samtidigt, men att Erfarenhetspoäng och Dramatiska poäng alltid hålls åtskilda. Man kan t.ex. alltid förbättra sin karaktär med

10 Erfarenhetspoäng, men aldrig använda Dramatiska poäng för att förbättra denna karaktär (mer om detta nedanför). Vad är Erfarenhetspoäng och Dramatiska poäng? --- ERFARENHETSPOÄNG --- Såsom många andra rollspel används Erfarenhetspoäng som ett mätsystem för hur pass mycket din karaktär har lärt sig och utvecklats under spelets gång. Erfarenhetspoäng kan användas för att förbättra din karaktärs attribut, förmågor, krafter och övrigt. Med tid kan en karaktär som samlat ihop mycket Erfarenhetspoäng bli mycket potent och kunnig. Ingen karaktär får Erfarenhetspoäng utan att ha lämnat in en karaktärsberättelse en viss tid efter en given bordsrollspelssession eller lajv. Erfarenhetspoäng i Bordsrollspel: Erfarenhetspoäng utdelas av Spelledaren och baserar sig oftast på gott rollspelande, karaktärens lärdomar under spelets gång samt gott samarbete eller uppnåendet av olika mål. Mängden brukar vanligtvis variera mellan 1-5 poäng per session. Erfarenhetspoäng i Lajv: Erfarenhetspoäng utdelas av Spelledaren och baserar sig oftast på gott rollspelande, karaktärens lärdomar under spelets gång samt gott samarbete eller uppnåendet av olika mål. Mängden brukar vanligtvis variera mellan 3-15 poäng per session. --- DRAMATISKA POÄNG --- Dramatiska poäng är ett alternativt värderingssystem som lagts till för Night City för spelare som inte kan eller vill bordsrollspela lika ofta som andra. Medan Erfarenhetspoäng kan användas för att gradvis förbättra sin karaktär så används Dramatiska poäng som en slags valuta för att "köpa" nya potenta karaktärer som spelaren se n får använda som sina egna. Hur mycket Dramatiska poäng man spenderar bedömer styrkan av den nya karaktären, men tanken är att tiden som investerats ungefär ska motsvara en flitig bordsrollspelares tidsinvesteringar med Erfarenhetspoäng för sin karaktär, samtidigt som det dramatiska skrivandet ger en flitig skribent en bättre insyn och förankring till Night City. Dramatiska poäng i Bordsrollspel och Lajv: Dramatiska poäng utdelas av de andra spelarna och baserar sig på följande tre kriterier, med 0-2 poäng i varje kategori: Bra karaktärstolkning: Hur bra spelarna trodde på karaktären och hur bra karaktären gestaltades. Bra progression: Hur bra karaktären förde historien framåt och bidrog till handlingen. Bra insikt: Hur bra spelarna leddes till eller fick en insikt de inte skulle ha fått utan karaktären. I Lajv får spelarna trippel mängd Dramatiska poäng. Dramatiska poäng i Prosa: Dramatiska poäng utdelas av läsarna och baserar sig på vad de tyckte om texten enligt ett värdesystem av 1-5. Denna röstning pågår i en vecka. Skribenter kan inte rösta på sina egna texter. Skribenter kan endast få Dramatiska poäng för en prosatext per vecka. 5. KARAKTÄRSFORMULÄR OCH KARAKTÄRSSKAPANDE

11 När du kommit till detta skede är det dags att ladda ner ett av Night Citys karaktärsformulär och börja skissa upp din karaktär. Du har nu ett visst antal poäng att fördela på förmågor, fördelar och inre styrkor som din karaktär besitter. Ingen karaktär är den andra lik och karaktärsskapande är en mycket kreativ och rolig process där du lär dig känna din karaktär bättre. Night City använder sig av ett specifikt karaktärsformulär för varje enskild spelstil. Just nu finns det karaktärsformulär för: Dödliga, Jägare, Ghouler och Vampyrer. Du hittar formulären och reglerna för karaktärsskapande i de olika informationssektionerna för de specifika spelstilarna på Night City huvudsidan. Observera att om du inte köper en karaktär med Dramatiska poäng så börjar du som en Dödlig. När du är färdig med denna process har du en fullt fungerande karaktär som kan börja användas i Night City. Vem vet vilka mörka spännande äventyr som väntar på dig? 6. REGLER Reglerna för att delta i Night City är väldigt enkla och bygger mest på sunt förnuft och hänsynstagande till andra spelare. Night City är designat för att många personers kreativa förmågor ska kunna mötas och få meningsfulla utbyten, men framför allt strävar spelet till att du, spelaren, ska ha roligt. Vidare kan även nämnas att du aldrig är bunden till Night City på något vis. Du kan börja eller sluta när det passar dig och använda hur många eller få av spelresurserna du vill. Reglerna skiljer sig en aning beroende på vilken spelform du använder. --- BORDSROLLSPEL --- Alla Spelledare som leder Night City spel har vissa standardregler som inte kan böjas, men utöver dessa är det enskilda Spelledares husregler som gäller. Till standardreglerna hör bl.a. att: spelare som uppträder aggressivt och störande förvisas från spelet spelare som helt klart inte kan skilja på personliga relationer och spel förvisas från spelet spelare som oanmälda dyker upp eller som inte kommer i tid förvisas från spelet spelare som medvetet förstör eller försvårar spelet för andra deltagare förvisas från spelet spelare som anländer berusade eller drogpåverkade förvisas från spelet --- LAJV --- Night City Lajv använder sig av NDE:s Lajvetik. Den kan vara värd att läsa igenom även för spelare som använder sig av Bordsrollspel och Prosa spelformerna. Lajvetik kan laddas ner på Night City huvudsidan under Resurser och skickas alltid åt samtliga deltagare i Night City Lajv i samband med deras roller.

12 --- PROSA --- För Prosa gäller ett antal regler som begränsar gränserna för vad som är tillåtet för skribenten, men inte kreativiteten inom dessa gränser. Överlag rekommenderas skribenter att fokusera mer på sina egna karaktärer och de aktioner som leder fram till stora händelser, snarare än att försöka styra stora händelser. Här följer några av dessa regler: skribenter får aldrig direkt ta livet av andra spelare eller större karaktärer i Night City skribenter styr sin egen karaktärs aktioner och reaktioner, aldrig andra spelares skribenter skriver för att underhålla och berätta, aldrig för att provocera eller irritera skribenter måste observera sin karaktärs begränsningar och förmågor inom spelvärlden och försöka att inte överdriva dessa skribenter har full kontroll över sin egen karaktärs intressesfärer och kan genom dessa direkt eller indirekt påverka andra karaktärer, men kan aldrig forcera andra spelare till att spela som de vill annat än genom manipulation och politik --- ALLMÄNT --- I varje spelform rekommenderas det att spelare tar kontakt med Spelledningen om de får idéer som de misstänker kan vara kontroversiella eller av stor dramatisk vikt. Spelledningen ser med mycket goda ögon på kreativitet och aktivt bidragande till att påverka historieutvecklingen och intrigerna i Night City, men måste hålla ett vakande öga på flödet så att inte handlingen spårar ur. Det är m.a.o. aldrig fel att komma med fräscha idéer, förslag och funderingar. Eftersom Night City i grund och botten bygger på konfliktande viljor och idéer är det viktigt att spelare respekterar varandras gränser. Det är trots allt mycket roligare att två personer kreativt rollspelar att den ene är i underläge och den andre i överläge, än att den ena forceras till obekväma situationer. Spelledningen rekommenderar att spelare tar kontakt med varandra och delar med sig av idéer och tankar om de vill samarbeta dramatiskt. Processen blir oftast mycket mer teatraliskt belönande och kreativ. Om man vill se analyserande på spelformerna så tar Prosa mer fokus på individen, Bordsrollspel på en grupp och Lajv på större händelser och karaktärerna som råkar befinna sig i dess mitt. Man kan därför inte vänta sig samma eller ens liknande flöde i alla tre spelformerna. Det kan alltså vara en idé att försöka anpassa sitt spel efter spelformen man för tillfället deltar i. Många spelare väljer kanske att delta med samma karaktär i alla tre spelformerna. Att kunna identifiera och planera sitt dramatiska agerande beroende på medium kan därför vara en konst som kräver lite övning, men som definitivt är värd att bemästra eftersom det gör att man dramatiskt och teatraliskt kan få ut mycket mer av spelet. 7. VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ Här följer några korta saker som är viktiga att tänka på innan du kastar dig in i Night Citys mörker. - Night City bygger på spelserierna och böckerna som givits ut av spelbolaget White Wolf. Vi rekommenderar starkt att du bekantar dig med deras verk om du är intresserad av Night City. Böckerna är mycket välskrivna och stämningsbyggande och där finns mycket inspiration att ta av till både karaktärer, intrig och filosofi.

DIHS WoD-Lajvregler3.4

DIHS WoD-Lajvregler3.4 DIHS WoD-Lajvregler3.4 Uppdateringar av dokumentet: 20130910: Ändrade beskrivningen för Domination 1-3 då det var mer luddigt innan. Förhoppningsvis blev det klarare med hur disciplinen fungerar. 20130903:

Läs mer

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik!

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik! Sen nsitiv - Du är unik! Den här eboken är skriven med en intention att få fler människor att erkänna och kunna leva gott med sin sensitivitet. Den är en guldgruva för den som söker guld och en liten påminnelse

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

The Work av Byron Katie

The Work av Byron Katie The Work av Byron Katie En introduktion Ingen kan ge dig frihet utom du själv. Denna lilla bok visar hur man gör. Byron Katie Det här häftet presenterar kärnan av The Work av Byron Katie. Tusentals häften

Läs mer

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Om du var Rik och Lycklig... Vem bryr sig? Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Friskrivningsklausul Författaren ger i denna text enbart sin egen syn på vad materialet innehåller och du

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Konsten att få andra att prestera

Konsten att få andra att prestera Konsten att få andra att prestera Zebra (Hippotigris) alternativt sebra, är en släktgrupp eller ett undersläkte i familjen hästdjur som omfattar tre arter och ett flertal underarter som kännetecknas av

Läs mer

TEXTEN FRÅN DE HÖGA MÄSTARNA Version 2. Mottagen 23/8 2001-6/9 2001. Åsa Kleveland

TEXTEN FRÅN DE HÖGA MÄSTARNA Version 2. Mottagen 23/8 2001-6/9 2001. Åsa Kleveland TEXTEN FRÅN DE HÖGA MÄSTARNA Version 2 Mottagen 23/8 2001-6/9 2001 Åsa Kleveland På eget förlag har även utgivits: Texten från de Höga Mästarna (2003) Galleriet (2003) Förklaringsboken (2003) Templet (2003)

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

Kampens väg en väg till personlig utveckling

Kampens väg en väg till personlig utveckling Kampens väg en väg till personlig utveckling Kampens väg en väg till personlig utveckling av Martin Allerby, Civilingenjör, Key account manager Nitto Europe, martin.allerby@gmail.com 1. Inledning Det är

Läs mer

Ungas integritet på nätet

Ungas integritet på nätet Ungas integritet på nätet En guide för föräldrar, pedagoger och andra viktiga vuxna En publikation i serien.se:s Internetguider av Johnny Lindqvist och Ewa Thorslund Ungas integritet på nätet.se:s Internetguide,

Läs mer

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända PERSONLIGT ENTREPRENÖRSKAP ATT FÅ SAKER ATT HÄNDA Stefan Olsson Marcus Frödin www.universeimagine.com Denna e-bok är fri att sprida och använda. Vid

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

De 8 största misstagen

De 8 största misstagen De 8 största misstagen Som till och med smarta kvinnor gör i sin business. (Män gör dem också) Av Alice Christensson/ BarfotaChefen 1 Materialet till den här E-boken har jag hämtat till en del ur Maria

Läs mer

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom Av Marc Segar Originalets titel: A survival guide for people with Asperger syndrome Översättning: Ingrid Flöistrup Textbearbetning: Gunilla Gerland

Läs mer

Livslång aktivism Hur förändra världen och samtidigt må bra

Livslång aktivism Hur förändra världen och samtidigt må bra Livslång aktivism Hur förändra världen och samtidigt må bra En översättning, tolkning och bearbetning av Hillary Rettigs bok The Lifelong Activist Malte Lindstam Innehållsförteckning: Förord...1 Introduktion...1

Läs mer

Välkommen tillbaka. vecka 5-12

Välkommen tillbaka. vecka 5-12 Välkommen tillbaka Sluta röka vecka 5-12 Under de närmsta månaderna är det viktigt att du fortsätter med din CHAMPIX-ordination och från LifeREWARDSprogrammet kommer du att få fortsatt stöd och råd.. 22

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar

Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar Handledning till tidningen Fimpa Nu! bli rök och snusfri Mathias Jansson, Matz Larsson & Margareta Pantzar Förord Den här skriften är en vägledning

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Lennart Matikainen. Rena relationer. Fri från rädsla och skuld. Forum

Lennart Matikainen. Rena relationer. Fri från rädsla och skuld. Forum Lennart Matikainen Rena relationer Fri från rädsla och skuld Forum Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Lennart Matikainen 2008 Omslagsdesign Anders Timrén Omslagsfoto Thron

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer