Avskaffande av det särskilda bostadstillägget till pensionärer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avskaffande av det särskilda bostadstillägget till pensionärer"

Transkript

1 1 (8) Socialdepartementet STOCKHOLM Avskaffande av det särskilda bostadstillägget till pensionärer m. fl. (SBTP) Sammanfattning I regleringsbrevet för budgetåret 2008 har Försäkringskassan fått i uppdrag att utreda möjligheterna att avskaffa det särskilda bostadstillägget till pensionärer m fl. (SBTP). Försäkringskassan anser att det finns skäl att avskaffa SBTP med hänsyn till att det är relativt få personer som i dag uppbär förmånen (ca personer). Sedan SBTP infördes 1991 har en ny förmån införts, nämligen äldreförsörjningsstöd (ÄFS) år Denna förmån har likartade regler som SBTP. Antalet personer med ÄFS är också förhållandevis litet (ca personer). Det finns, enligt Försäkringskassans mening, ingen anledning att behålla två så likartade förmåner som SBTP och ÄFS som var för sig omfattas av relativt få personer. Personer som i dag uppbär ålderspension kan istället för SBTP beviljas äldreförsörjningsstöd (ÄFS) utan att detta får negativa konsekvenser för flertalet pensionstagare eller medför ökade kostnader för statsverket. Situationen är dock annorlunda för personer som uppbär sjuk- eller aktivitetsersättning eftersom ÄFS endast kan beviljas personer som har fyllt 65 år. Ett alternativ till ÄFS är därför att låta personer med sjuk- eller aktivitetsersättning ansöka om bostadsbidrag till barnfamiljer m. fl. (BoB). Detta förslag innebär att reglerna för BoB måste anpassas till den nya målgruppen. En sådan anpassning gäller framför allt nivåerna på BoB eftersom BoB i dagsläget är lägre än BTP. Frågan om vilket bostadsstöd som ska beviljas personer med sjuk- eller aktivitetsersättning har också aktualiserats av regeringens beslut att inrätta en ny pensionsmyndighet från år För att personer med sjuk- eller aktivitetsersättning inte ska behöva kontakta två myndigheter i sina försäkringsärenden skulle ett alternativ kunna vara att personer med sjuk- eller aktivitetsersättning ska erhålla BoB istället för BTP. Ett sådant förslag innebär för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning att de bara behöver ha kontakt med en myndighet också i fortsättningen, nämligen Försäkringskassan. Mot denna bakgrund föreslår Försäkringskassan att frågan om vilket bostadsstöd som ska beviljas personer med sjuk- eller aktivitetsersättning utreds sär- Postadress Besöksadress Telefon Stockholm Adolf Fredriks kyrkogata E-post Internetadress Telefax Org.nr huvudkontoret@forsakringskassan.se

2 2 (8) skilt. I avvaktan på en sådan översyn bör SBTP bibehållas för såväl ålderspensionärer som för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning. Regeringsuppdraget Enligt Försäkringskassans regleringsbrev för år 2008 ska Försäkringskassan lämna förslag till regeländringar som avskaffar det särskilda bostadstillägget (SBTP) utan att det får påtagliga negativa konsekvenser för de som idag har SBTP. Utgångspunkten ska vara att kostnaderna för statsbudgeten inte ökar. Alternativ som presenteras ska analyseras med avseende på fördelningseffekt och kostnader på lång och kort sikt. Kort historik Reglerna för SBTP tillkom 1991 och har sedan dess i huvudsak varit oförändrade. Reglerna anpassades dock till det nya pensionssystemet Avsikten var inledningsvis att reglerna skulle vara tillfälliga i avvaktan på resultatet av den samtidigt tillsatta KBT-utredningen 1. Utredningen hade tillsatts för att utreda möjligheterna att förändra bostadstillägget från en kommunal till en statlig angelägenhet. Från 1995 blev bostadstillägget helt och hållet en statlig förmån och SBTP kom att permanentas. SBTP blev en förhållandevis billig metod att försäkra sig om att det stora flertalet pensionärer hade ett visst ekonomiskt utrymme sedan en skälig bostadskostnad är betald. SBTP:s syfte Syftet med SBTP är att tillförsäkra en pensionär och personer med sjuk- eller aktivitetsersättning en skälig levnadsnivå sedan en skälig bostadskostnad är betald. Vad som är skälig nivå styrdes ursprungligen av Socialstyrelsens riktlinjer men är numera reglerat i BTP-lagen. Nivåerna ligger nu strax över vad som gäller för socialbidrag. På detta sätt var tanken att undvika att pensionärer långsiktigt skulle bli beroende av socialbidrag. Nuvarande regler SBTP är en inkomstprövad förmån. Rätten till SBTP prövas i samband med att den försäkrade ansöker om bostadsillägg till pensionärer m fl (BTP) och något separat ansökningsförfarande behövs inte. Beräkningen går till så att de faktiska inkomsterna summeras och beviljat BTP läggs till, därifrån dras en schablonberäknad skatt och en skälig bostadskostnad. Om nettot sedan understiger 1,294 prisbasbelopp för den som är ogift ( kr/mån) och 1,084 prisbasbelopp för den som är gift (3 704 kr/mån) utbetalas mellanskillnaden ut med SBTP. Regelverket kan belysas med följande exempel (avser en ensamstående pensionär): Wimi 2005 FK90010_003_G 1 KBT = kommunalt bostadstillägg till pensionärer.

3 3 (8) Inkomst BTP Avdrag för skatt Bostadskostnad Netto Eftersom nettot understiger den skäliga levnadsnivån på kr/mån utgår SBTP med mellanskillnaden, dvs. med = 318 kr/mån. Vid beräkning av inkomsterna ska den allmänna pensionen alltid upptas med vissa lägsta belopp (2,17 prisbasbelopp för ogift och 1,935 prisbasbelopp för gift) även om den faktiska pensionen är lägre. Denna situation kan uppkomma om någon gjort tidigt uttag, underlåtit att betala in tillräckliga avgifter till pensionssystemet eller på grund av kortare bosättning i landet fått sin pension reducerad med ett antal 30- eller 40-delar. Motivet för denna regel är att SBTP inte ska kompensera pensionärer för de medvetna reduceringar som faktiskt gäller för den med exempelvis tidigt uttag. Genom införandet av ÄFS kan dock denna förmån kompensera för nämnda reduceringar av ålderspensionen. Det kan i det här sammanhanget nämnas att för personer som är födda 1938 eller senare uppgår garantipension till 2,13 prisbasbelopp, varför personer med hel förmån kan ha rätt till ÄFS. Regelverket för SBTP upplevs som omständligt, svårt att förstå och genomskåda för den enskilde. Då det finns ett gott IT-stöd för uträkningen innebär emellertid SBTP ingen större administrativ belastning. Antalsutveckling - SBTP Antalet SBTP-tagare har kontinuerligt minskat sedan det infördes. En ökning av antalet inträffade år 2007 beroende på en förändrad tolkning av beräkningen av det lägsta belopp som alltid ska medräknas som inkomst av den allmänna pensionen Antal Antal Prognosen för kommande år innebär att antalet SBTP-tagare kommer att hålla sig på samma nivå som år 2007.

4 4 (8) Äldreförsörjningsstödet Ett alternativ till SBTP är att istället betala ut äldreförsörjningsstöd (ÄFS), eftersom regelverket är likartat det som gäller för SBTP. Också beloppsmässigt är förmånerna likartade. Det finns därför anledning att närmare redogöra kortfattat för några fakta om ÄFS. Äldreförsörjningsstödet syftar till att tillförsäkra den stödberättigade dels en skälig levnadsnivå dels täcka de bostadskostnader som inte överstiger vissa belopp. Uträkningen av storleken på SBTP och ÄFS följer samma regler. Också inkomstprövningsreglerna är densamma. ÄFS kan dock endast beviljas personer som har fyllt 65 år. Genom att ÄFS infördes 2003 var tanken att återställa socialtjänstens försörjningsstöd till att vara en individuellt, behovsprövat bistånd som är föranlett av tillfälliga ekonomiska problem. Regelverket kan belysas med följande exempel för en ensamstående ålderspension (beloppet avser kr/mån) Inkomst BTP SBTP 476 Avdrag för skatt Bostadskostnad Netto Eftersom nettot understiger den skäliga levnadsnivån på kr/mån utgår ÄFS med mellanskillnaden, dvs. med = 895 kr/mån. Antalsutveckling ÄFS ÄFS infördes 2003 och sedan dess har antalet personer som uppbär ÄFS varit relativt konstant Antal Antal Prognosen för ÄFS tyder på att antalet ÄFS-tagare kommer att öka något under de kommande åren.

5 5 (8) Alternativ till SBTP Om SBTP ska avskaffas och den försäkrade inte ska få minskad ersättning kan de personer som i dag uppbär SBTP istället beviljas en annan förmån. I första hand bör därvid ÄFS vara ett alternativ eftersom reglerna för SBTP och ÄFS är likartade och dessutom beloppsmässigt lika stora. Den stora skillnaden mellan SBTP och ÄFS är att SBTP kan beviljas både till ålderspension och sjuk- eller aktivitetsersättning medan ÄFS endast kan beviljas den som har fyllt 65 år. SBTP till ålderspension Om SBTP avskaffas kan den som uppbär ålderspension istället vara berättigad till ÄFS. Beloppsmässigt innebär detta ingen skillnad mot dagens situation, vilket framgår av följande typfallsbeskrivningar: Typfall 1 Ogift pensionär med en årsinkomst på kr och en boendekostnad på kr per år (6 000 kr per månad). Skatten på årsinkomsten beräknas till kr. Förmån Dagens regler SBTP slopas BTP SBTP ÄFS Totalt Typfall 2 Gift ålderspensionär med en inkomst på kr och en boendekostnad på kr per år (8353 kr per månad). Skatten på årsinkomsten beräknas till kr. Förmån Dagens regler SBTP slopas BTP SBTP ÄFS Totalt Som framgår av detta typfall kan ersättningen för gifta pensionärer i vissa fall bli lägre om SBTP ersätts av ÄFS. SBTP till sjuk- och aktivitetsersättning Det finns i dag ca personer som uppbär sjuk- eller aktivitetsersättning och som beviljats SBTP. Om SBTP avskaffas kan den som uppbär sjuk- eller aktivitetsersättning inte ansöka om ÄFS, eftersom ÄFS med nuvarande regler endast kan beviljas den som har fyllt 65 år. Det innebär att dessa personer skulle få en sänkt ersättning om inte andra lösningar erbjuds.

6 6 (8) Om man istället väljer att ändra reglerna för ÄFS så att det kan beviljas även för personer under 65 år ökar försäkringskostnaderna. Ett sådant förslag beräknas öka antalet personer som har rätt till ÄFS med ca personer. För personer som uppbär sjuk- eller aktivitetsersättning uppgår försäkringskostnaderna till ca miljoner kronor (varav miljoner kr för BTP och 57 miljoner kr för SBTP). Ett förändrat regelverk innebär visserligen att kostnaderna för SBTP bortfaller (57 miljoner kr) men samtidigt beräknas kostnaderna för ÄFS öka till ca 190 miljoner kr, alltså en nettoökning av försäkringskostnaderna med ca 133 miljoner kr. Den beräknade nettoökningen beror på att fler personer än i dag kan få rätt till ÄFS. Konsekvenser för den enskilde Om SBTP avskaffas och personer med sjuk- och aktivitetsersättning får rätt till ÄFS kommer det totala antalet ersättningsberättigade personer att öka från ca till uppskattningsvis ca personer. En beräkning av det totala antalet personer med SBTP och ÄFS visar att av dessa personer kommer ca personer att få oförändrade förmånsbelopp jämfört med dagens utbetalningar, medan ca personer får en ökad utbetalning (framför allt personer med sjuk- och aktivitetsersättning och ca personer en minskad ersättning (i huvudsak gifta personer). Överväganden och förslag Antalet försäkrade som uppbär SBTP är relativt litet (drygt personer). Redan av det skälet kan ifrågasättas om det finns anledning att bibehålla förmånen. SBTP innebär inget administrativt merarbete för Försäkringskassans handläggning, då uträkningen kan ske automatiskt. Däremot innebär regelverket att det är mycket svårt för den enskilde att kunna kontrollera uppgifterna, som ligger till grund för beräkningen liksom uträkningen av förmånen. Sedan SBTP infördes 1991 har situationen förändrats genom införandet 2003 av ÄFS. Detta är en förmån som beloppsmässigt överensstämmer med SBTP och som dessutom har ett regelverk som är likartat. Också antalet personer som uppbär ÄFS är relativt litet. Det kan därför ifrågasättas om det finns skäl att behålla två så likartade förmåner som var för sig omfattar relativt få personer. För de personer som har beviljats ålderspension innebär nuvarande regler att ÄFS kan beviljas istället för SBTP. För dessa personer medför detta i princip ingen ändrad ersättningsnivå jämfört med dagens regler. Inte heller medför en sådan förändring att kostnaderna för statsverket ökar. Situationen är däremot annorlunda för personer som beviljats sjuk- eller aktivitetsersättning. De har inte rätt, med nuvarande regler, att bli beviljad ÄFS, eftersom denna förmån endast kan beviljas den som har fyllt 65 år. För att dessa personer inte ska få en totalt sänkt ersättning måste alltså särskilda åtgärder vidtas för denna grupp. Ett sätt att åstadkomma en oförändrad situation för pensionstagarna och personer som uppbär sjuk- eller aktivitetsersättning är att höja ersättningsnivåerna för BTP. Detta förslag medför dock betydande ökningar av statens kostnader för bostadstillägget och är därför inte aktuellt.

7 7 (8) Ett annat alternativ är att ÄFS ska kunna beviljas även personer som inte har fyllt 65 år men som beviljats sjuk- eller aktivitetsersättning. Detta alternativ innebär dock att försäkringsutgifterna kommer att öka med ca 133 miljoner kr, eftersom en sådan ändring medför att fler personer än i dag kan bli beviljade ÄFS. Ett tredje alternativ kan vara att personer som beviljats sjuk- eller aktivitetsersättning istället kan ansöka om bostadsbidrag (BoB). En sådan lösning måste dock kombineras med att storleken på BoB för de som uppbär sjuk- eller aktivitetsersättning höjs för att undvika att enskilda försäkrade får en sänkt ersättning. Redan i dag gäller olika beloppsgränser för BoB beträffande barnfamiljer och ungdomar under 29 år. Det skulle därför inte möta några principiella hinder att också för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning införa ytterligare beloppsnivåer. Reglerna om beräkning av inkomster och bostadskostnad skulle dock vara lika för alla sökande om BoB också skulle kunna beviljas personer med sjuk- eller aktivitetsersättning.. Regeringen har beslutat att en ny pensionsmyndighet ska inrättas från år Den nya myndigheten ska handlägga ärenden om bl.a. BTP, medan ärenden om sjuk- eller aktivitetsersättning även i fortsättningen ska handläggas av Försäkringskassan. En av de frågor som inrättandet av en ny pensionsmyndighet aktualiserats gäller handläggningen av BTP till personer med sjuk- eller aktivitetsersättning. Om dessa ska ansöka om BTP hos den nya myndigheten innebär det att dessa försäkrade måste vända sig till två myndigheter i sina försäkringsärenden. För att undvika en sådan situation kan en möjlighet vara att låta personer med sjuk- eller aktivitetsersättning få BoB i stället för BTP. I samband med en sådan förändring är det möjligt att anpassa de nya reglerna till en situation där SBTP inte längre finns kvar och utan att den försäkrade behöver drabbas av ekonomiska försämringar. Försäkringskassan anser att det finns goda skäl att avskaffa SBTP och istället låta personer med ålderspension bli beviljade ÄFS. En sådan förändring innebär att regelverket förenklas för två förmåner som var för sig omfattar förhållandevis få personer. Eftersom ansökningsförfarandet för BTP/SBTP och ÄFS är gemensamt innebär förslaget inga förändrade administrativa rutiner för kunden eller för Försäkringskassan. I dagsläget kan en person, som i övrigt uppfyller kraven för förmånerna, ansöka om både BTP och BoB. I praktiken är det personer med sjuk- eller aktivitetsersättning som har denna möjlighet. Administrativt innebär detta ett visst merarbete vid beräkningen av bostadsstöden. Om personer med sjuk- eller aktivitetsersättning hänvisas till att ansöka om BoB skulle möjligheterna att ansöka om både BTP och BoB kunna avskaffas utan några negativa effekter för den enskilde. Därmed skulle också administrationen av bostadsstöden underlättas något. Mot bakgrund av vad som ovan anförts föreslår Försäkringskassan att frågan om vilket bostadsstöd som ska utbetalas till personer med sjuk- eller aktivitetsersättning utreds ytterligare. Inriktningen på en sådan översyn ska vara att personer med sjuk- eller aktivitetsersättning ska beviljas BoB i stället för BTP. I avvaktan på en sådan översyn bör nuvarande regler för SBTP inte ändras, varken för personer med ålderspension eller sjuk- eller aktivitetsersättning. Enligt

8 8 (8) Försäkringskassans uppfattning bör man inte förändra reglerna för en grupp försäkrade som i dag har rätt till SBTP men inte för en annan grupp. En sådan lösning skapar oklarheter för den enskilde att förstå förmånssystemet. Beslut i detta ärende har fattats av försäkringsdirektör Gunnar Johansson i närvaro av försäkringsdirektör Birgitta Målsäter, chefsjurist Eva Nordqvist och avdelningsdirektör Stig-Åke Petersson, den senare som föredragande. Gunnar Johansson Stig-Åke Petersson

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Balanseringen inom pensionssystemet påverkar pensionärer med inkomstpension och tilläggspension. Balanseringen innebär

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

Sänkta grundavdrag och normalt uppräknade skiktgränser

Sänkta grundavdrag och normalt uppräknade skiktgränser Sänkta grundavdrag och normalt uppräknade skiktgränser Grundavdragen räknas om med förändringen av konsumentpriserna. Det innebär att det lägsta grundavdraget sänks till 18 800 kronor 2014 jämfört med

Läs mer

omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende

omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende Gävle kommun har en övre gräns för hur mycket omvårdnaden får kosta varje person per månad. Det kallas maxtaxa

Läs mer

Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008)

Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008) Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008) Översyn av avgifterna för dispenser för breda, långa och tunga fordon samt för färd- och parkeringsdispenser Förslag från trafik- och renhållningsnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare

Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare September 2007 1 Innehållsförteckning 1 Lagtext...3 2 Ett avskaffande av särskild löneskatt

Läs mer

Anpassning av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) efter löneutvecklingen inom yrkesområdet för arbetslösa

Anpassning av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) efter löneutvecklingen inom yrkesområdet för arbetslösa Med anledning av socialförsäkringsbalkens införande den 1 januari 2011 har redaktionella ändringar i form av bl.a. nya laghänvisningar beslutats i detta rättsliga ställningstagande (dnr 034638-2010). Anpassning

Läs mer

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2013 ref 29 Minskning av en retroaktivt beviljad sjukersättning med sjukpenning som tidigare betalats ut för en del av den retroaktiva perioden skulle göras för den retroaktiva perioden i dess helhet.

Läs mer

Mörkertal i bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd

Mörkertal i bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd Mörkertal i bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd Utvecklingsavdelningen PM59100 PM59008 2.1 Regeringsuppdraget... 3 Tidigare uppskattningar av mörkertalet... 3 Pensionsmyndighetens uppskattning av

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Socialdepartementet Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken

Socialdepartementet Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken S2013/8194/SF Socialdepartementet Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken 3 Förord Denna promemoria har utarbetats av en arbetsgrupp inom Socialdepartementet.

Läs mer

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter PROMEMORIA Datum 2006-10-10 Författare Oskar Ode, Andrea Arppe och Mattias Olander Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen

Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen Förändrade regler i sjukförsäkringen 1 januari 2010 Regeländringar i sjukförsäkringen November 2009 Sida 1 Regeländringarna från 1 juli 2008 Införande av

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

Utredning av hyressättning i vård- och omsorgsboende för personer med funktionsnedsättning i Tyresö kommun

Utredning av hyressättning i vård- och omsorgsboende för personer med funktionsnedsättning i Tyresö kommun PM Tyresö kommun 2015-10-12 Socialförvaltningen 1 (7) Håkan Wramner Utredare Utredning av hyressättning i vård- och omsorgsboende för personer med funktionsnedsättning i Tyresö kommun 1 Inledning Ordförande

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-09-08, 222 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

2015-08-13 Dnr 2015:1209

2015-08-13 Dnr 2015:1209 2015-08-13 Dnr 2015:1209 Särredovisa de offentligfinansiella effekterna åren 2016-2019 av att: 1) helt avskaffa värnskatten, 2) sänka den statliga skatten i det första steget a) från 20 till 15 procent,

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Garantipensionen påverkas av prisbasbeloppet som ökar med 0,2 procent från 2014 till 2015 för dem som enbart har garantipension.

Garantipensionen påverkas av prisbasbeloppet som ökar med 0,2 procent från 2014 till 2015 för dem som enbart har garantipension. Förändring av inkomstpension 2015 Olika faktorer bidrar till omräkningen av inkomst- och tilläggspension 2015: Real inkomstutveckling, medel... +2,3 Prisförändring... +0,2 Korrigering av tidigare prognoser

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Möjlighet till återbetalningsskydd

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Möjlighet till återbetalningsskydd Avtalspension SAF-LO Så här påverkar villkorsändringen dig Möjlighet till återbetalningsskydd Möjlighet till återbetalningsskydd Ditt sparande idag Du som har ett sparande med pensionskapital intjänat

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 mars 2014 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 27 juni 2012

Läs mer

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-10-17 Handläggare: Maria Ek Telefon: 08-508 14 021 Till

Läs mer

TFA -KL OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA. Maj 2008

TFA -KL OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA. Maj 2008 TFA -KL OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA Maj 2008 1 Din trygghet om något händer - Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA - KL) Du är försäkrad via jobbet. Försäkringen är ett komplement till den ersättning

Läs mer

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-10-31 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från

Läs mer

Olika faktorer bidrar till omräkningen av inkomst- och tilläggspension 2016:

Olika faktorer bidrar till omräkningen av inkomst- och tilläggspension 2016: Förändring av inkomstpension 2016 Olika faktorer bidrar till omräkningen av inkomst- och tilläggspension 2016: Real inkomstutveckling, medel... +2,7 Prisförändring... 0,4 Korrigering av tidigare prognoser

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per december 2013

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per december 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2014-01-20 UAN-2013-0092 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av ekonomiskt bistånd per december 2013

Läs mer

26 Egenavgifter. 26.1 Vem ska påföras egenavgifter? Egenavgifter 1213

26 Egenavgifter. 26.1 Vem ska påföras egenavgifter? Egenavgifter 1213 Egenavgifter 1213 26 Egenavgifter Egenavgifter är en del av de socialavgifter som ska betalas enligt socialavgiftslagen (SAL). Socialavgifter enligt SAL utgörs av arbetsgivaravgifter enligt 2 kap. eller

Läs mer

Ledningsstaben Juridiska gruppen 2006-08-23 LiÖ 2006-505 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling

Ledningsstaben Juridiska gruppen 2006-08-23 LiÖ 2006-505 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling Ledningsstaben Juridiska gruppen 2006-08-23 LiÖ 2006-505 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Överenskommelse mellan staten och Landstingsförbundet om hälso- och sjukvård för

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Preskription och information i försäkringssammanhang

Läs mer

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 310

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 310 RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 310 Socialnämndens arbetsutskott 20005-12-06 Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby, kl 13.30 16.50 Beslutande ordförande Ingrid Karlsson (s) Åke Andersson

Läs mer

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Avdelning 2 DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Sida 1 (5) Mål nr 3684-10 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm 103 51 Stockholm MOTPART XX, ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010 1 1. Uppdrag Försäkringskassan

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 4144-08 KLAGANDE ID Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i de medicinska underlagen i sjukförsäkringsärenden

Åtgärder för att höja kvaliteten i de medicinska underlagen i sjukförsäkringsärenden 1 (5) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Åtgärder för att höja kvaliteten i de medicinska underlagen i sjukförsäkringsärenden Uppdraget I regleringsbrevet för 2010 har Försäkringskassan fått i uppdrag

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Ola Schön 08-550 219 29.

Ola Schön 08-550 219 29. Södertälje U kommun 2/'J -, - tj ; Onr Rnr 2009-09-21 Tjänsteskrivelse Dnr KS09/351 Kontor Kommunstyrelsens kontor Handläggare Ola Schön 08-550 219 29 ola.schon@sodertalje.se Valnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 april 2016

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 april 2016 Avgifter för vård, omsorg och service Gäller från 1 april 2016 Innehåll Avgifter för vård, omsorg och service 3 Så räknar vi ut din avgift 3 Maxtaxa 3 Förbehållsbelopp 3 Minimibelopp 4 Avgiftsutrymme 4

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Om du är föräldraledig

Om du är föräldraledig Om du är föräldraledig För privat- och kooperativt anställda arbetare FÖRSÄKRING Utgiven i juni 2016 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade försäkringar. Hör du till

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Garantipensionen påverkas av prisbasbeloppet som minskar med 0,2 procent från 2013 till 2014 för dem som enbart har garantipension.

Garantipensionen påverkas av prisbasbeloppet som minskar med 0,2 procent från 2013 till 2014 för dem som enbart har garantipension. Förändring av inkomstpension 2014 Olika faktorer bidrar till omräkningen av inkomst- och tilläggspension 2014: Real inkomstutveckling, medel... +1,7 Prisförändring... 0,1 Korrigering av tidigare prognoser

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING UPPSALA KOMMUN BIDRAGSREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING Detta är ett komplement till idrotts- och fritidsnämndens bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Läs mer

Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank

Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank Framställning till riksdagen 2009/10: RB5 Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank Sammanfattning Riksbanken föreslår i denna framställning att riksdagen antar Riksbankens förslag till ändring

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för kommunalt bostadsbidrag till personer med funktionsnedsättning

Förslag till reviderade riktlinjer för kommunalt bostadsbidrag till personer med funktionsnedsättning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.1.1 579/2015 Sida 1 (13) 2015-09-25 Handläggare: Pia Ehnhage Telefon: 508 25911 Till socialnämnden tewl Förslag

Läs mer

Om du blir sjuk. För privat- och kooperativt anställda arbetare FÖRSÄKRING

Om du blir sjuk. För privat- och kooperativt anställda arbetare FÖRSÄKRING Om du blir sjuk För privat- och kooperativt anställda arbetare FÖRSÄKRING Utgiven i augusti 2016 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade försäkringar. Hör du till dem

Läs mer

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg Genomförande av EU-direktivet om mänskliga organ

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Februari 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Svar på regleringsbrevsuppdrag Uppföljning av sjukförsäkringens regelverk: Sjukersättning

Svar på regleringsbrevsuppdrag Uppföljning av sjukförsäkringens regelverk: Sjukersättning 1 (16) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regleringsbrevsuppdrag Uppföljning av sjukförsäkringens regelverk: Sjukersättning Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Klara västra kyrkogata

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson och justitierådet Lars Dahllöf. Sänkt kapitalvinstbeskattning

Läs mer

Din tjänstepension PA-KFS 09

Din tjänstepension PA-KFS 09 Din tjänstepension PA-KFS 09 Kort presentation av broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som är anställd inom ett KFS-anslutet företag som avtalat om PA-KFS 09. Den ger dig en kort och översiktlig

Läs mer

Avgifter Vård och omsorg 2015

Avgifter Vård och omsorg 2015 Avgifter Vård och omsorg 2015 Reviderad januari 2015 Så här beräknar vi din avgift Avgifterna inom vård- och omsorgsförvaltningen är inkomstprövade. Avgiftsutrymmet är din månadsinkomst efter skatt minus

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

Framställning till riksdagen. Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank

Framställning till riksdagen. Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank Framställning till riksdagen 2009/10: RB5 Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank Sammanfattning Riksbanken föreslår i denna framställning att riksdagen antar Riksbankens förslag till ändring

Läs mer

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016.

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE 2016 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling av verksamheten.

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 3 april 2008 i mål nr 4221-07,

Läs mer

Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år

Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år Pressmeddelande Stockholm 24 november 2008 Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år Pensionärshushåll förväntas komma bättre ut än på länge. Det

Läs mer

Sammanfattning. Utgångspunkter

Sammanfattning. Utgångspunkter Sammanfattning Utgångspunkter En del av vårt uppdrag har varit att överväga om det är ändamålsenligt med en uppdelning mellan å ena sidan bestämmelserna i 15 kap. sekretesslagen om registrering av allmänna

Läs mer

Mörkertalet i bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd

Mörkertalet i bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd PM59100 PM59008 2.1 Utvecklingsavdelningen PM59008 Innehåll Regleringsbrevsuppdraget... 3 Åtgärder för att minska mörkertalet... 3 Pilotverksamhet telefonkontakt... 3 Urval... 3 Antal kontaktförsök och

Läs mer

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Dnr 2008-12-15 AdmD-407-2008 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation Sammanfattning Kammarrätten avstyrker

Läs mer

Löneväxling till pension

Löneväxling till pension Löneväxling till pension 2 Bakgrund De förändringar som på senare år genomförts i pensionssystem och avtal innebär att pensionsfrågorna blivit allt viktigare såväl för den enskilde som för arbetsgivaren.

Läs mer

Nollplacerade 2014-04-01. Sjuk och osynlig

Nollplacerade 2014-04-01. Sjuk och osynlig Sjuk och osynlig Vilka är vi? Sara Mendelson - samordnare Enheten för ekonomiskt bistånd i Halmstad kommun Mail; sara.mendelson@halmstad.se Telefon; 035-13 78 36, 0708 743 267 Pia Ryberg - samverkansansvarig

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Fritidshem Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Placering i fritidshem I den här broschyren får du information om hur du ansöker om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor

Läs mer

AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG SAMT SOCIALPSYKIATRIN fr.o.m. 2016-01-01. SAMT SOCIALPSYKIATRIN

AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG SAMT SOCIALPSYKIATRIN fr.o.m. 2016-01-01. SAMT SOCIALPSYKIATRIN AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG SAMT SOCIALPSYKIATRIN fr.o.m. 2016-01-01. SAMT SOCIALPSYKIATRIN Avgifterna gäller fr.o.m. 1 januari 2012 Inledning I denna broschyr får du information om kommunens avgifter

Läs mer

Ett höjt schablonavdrag vid uthyrning av bostäder, m.m.

Ett höjt schablonavdrag vid uthyrning av bostäder, m.m. Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ett höjt schablonavdrag vid uthyrning av bostäder, m.m. Augusti 2011 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Lagförslag...4 2 Höjt schablonavdrag vid

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 26 januari 2011 KLAGANDE AA Ombud: Förbundsjurist Anne Rajmic LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm MOTPART Försäkringskassan 103

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Beskattning av utomlands bosatta artister m.fl.

Beskattning av utomlands bosatta artister m.fl. Kulturutskottets yttrande 2008/09:KrU5y Beskattning av utomlands bosatta artister m.fl. Till skatteutskottet Skatteutskottet har den 5 maj 2009 beslutat att ge kulturutskottet tillfälle att yttra sig över

Läs mer

BESLUT. Datum 2013-07-17. Föreläggande vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

BESLUT. Datum 2013-07-17. Föreläggande vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen) BESLUT 1 (5) Datum 2013-07-17 Vår beteckning PART Apotek Hjärtat Retail AB Solna torg 19, 6 tr 171 45 Solna SAKEN Föreläggande vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

Läs mer

Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden.

Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden. Kommunstyrelsen 2016-03-17 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2015:544 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden.

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20)

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer