Ger folk goda rum. Moelvens mission

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ger folk goda rum. Moelvens mission"

Transkript

1 Moelvens mission I vårt arbete med att bygga varumärket samt i arbetet med förbättringar och kvalitet i våra leveranser ska vi medvetandegöra för våra målgrupper att Moelven ger folk goda rum. På samma sätt ska vi säkra våra arbetsplatser genom stabila och långsiktiga intäkter. Ger folk goda rum Moelven Industrier ASA, Box 134, NO-2391 Moelv Tel , Fax

2 Mission Goda rum Moelven har sedan 1899 i tur och ordning producerat hjul till kärror, bodar, hus, moduler och har troget levererat material till både nybyggnad och ombyggnad. När vi tittar bakåt ser vi en stor spännvidd av produkter och tjänster men vad ser vi om tittar framåt? Vad ska vi leverera nästa år om fem år eller om tio år? Vi vet att en del produkter är långsiktiga och vi vet att de kommer att produceras om tio år också. Det är lika säkert som att det kommer nya produkter som vi i dag inte vet något om men som kommer att bli viktiga för oss. Detta är på många sätt Moelven: vi produktutvecklar i egen regi och vi påverkas av kunder och partners som ser nya behov och utmaningar. Därför vet vi inte vad vi producerar om några år. Vad vi kan säga är följande: Oavsett material och produkter ska vi medverka till att det byggs goda rum inne och ute! Goda rum skapas i samarbete mellan uppdragsgivare, arkitekter och designers. Vi ska leverera kvalitetsprodukter som hjälper till att skapa dessa rum. Vår primärmarknad är Skandinavien här hämtar vi våra råvaror och här möter vi våra kunder. Moelven är inte bara trä men trä är ett centralt element i vår produktion, på samma sätt som det är ett centralt element i skandinavisk tradition och skandinavisk byggnadsteknik. Och oavsett av vad vi producerar år 2017 eller 2027 så ska vi bidra till att det skapas goda rum! Det är basen i vår verksamhet det är vår mission. Moelven ska vara med och skapa goda rum. Produkter av trä är traditionsbärare och på många sätt ett skandinaviskt signum. Tillsammans med glas, öppna ytor och ljus skapas moderna rum med karakteristiska drag av vår kultur och byggnadsstil.

3 Villa Roser Rum för trivsel Claudine Roser hade ansvaret för serveringen av 500 gäster vid kung Carl Gustafs 60-årsdag. På sitt eget hotell har hon stått för matupplevelsen för 900 anställda i en parfymkedja. Det var hektiskt och 900 personer till bords är en stor utmaning. Det är mycket som kan gå snett och börjar det bli fel är det svårt att rätta till. 900 portioner med flera smårätter, vin, kaffe och desserter. Det är nästan som att be om problem. Då är det skönt att komma hem till sitt eget. Ibland är det ett tyst hus, ett sovande hus. Då sitter man gärna en timme i en skön stol omgiven av stillhet medan adrenalinet lägger sig innan man till slut kryper i säng. Andra dagar är barnen igång när Claudine kommer hem. Då måste hon mobilisera krafter och vara med i leken. I huset finns det möjlighet för högt tempo men det har också plats för fullständigt lugn. De stora fönsterytorna släpper in ljus under alla årstider. De massiva väggarna är svala på sommaren och isolerar bra på vintern. Det är en bra plats att vara på och en plats där man kan hämta ny energi inför kommande utmaningar. Lugnet låter tankarna löpa fritt, och hon kan planera nästa drömprojekt, en utomhus bassäng i massivt trä. Den kan maken Roger och de två barnen Alexander och Estelle glädja sig åt. Det här huset har ritats av den kände arkitekten Gert Wingårdh i nära samarbete med ägarna. Ansvariga för byggnationen är det svenska företaget EkologiByggarna. Huset har stort inslag av massivt trä och man har använt trä både till invändiga och utvändiga ytor.

4 Barndaghemmet Buggeland Rum för lek I de stora ljusa och öppna rummen på det nya barndaghemmet utforskar man och lär sig. Femåringarna i maxiklubben tillverkar reflexer. I rummet intill har Ingrids klänning hakat upp sig i hennes örhänge och snälla väninnor hämtar hjälp. På legobordet byggs en robotflygmaskin. Med den kan Marcus flyga ända hem till sitt hus. Thomas gnider sig i ögonen, de rinner. Isabell försöker trösta och undrar om han hellre vill vara med och leka. Han kan inte för barnen på barndaghemmet Buggeland ska ha grönsakspizza och Thomas skär lök. Det svider precis som när han dyker i bassängen men det hjälper när han får en kall, våt trasa på ögonen. Pizzan smakar jättegott. Barnen tycker också om gröt. Inte björngröt som Gullhår åt utan havregrynsgröt. Vid lunchen berättar Thomas om när de skulle resa till Betlehem. Men bussen kom inte, så det blev tomatsoppa och stearinljus vid köksbordet i stället. Och vill du höra hur det var när Celina ville ha en fästman? Hon kysste en groda som hon hittade vid barndaghemmet men den förvandlades inte till en prins. Det var för att hon inte är en prinsessa, förstår du. Barndaghemmet Buggeland i Sandnes har som huvuduppgift att vara ett sunt barndaghem med vikt på natur, miljö och fysisk aktivitet. Ljusa vänliga rum med trä och glas binder samman rum inne och ute och gör barndaghemmet till en trivsam plats.

5 Äldreboende i Årjäng Rum för värme Sven Fakthus tar en träningsrunda nästan varje dag. Men inte i dag. Det regnar och Sven har frusit tillräckligt sedan han började som skogsarbetare som 16-åring. Då var det omöjligt att arbeta i regnställ och han var tvungen att arbeta om han skulle hjälpa till där hemma när hans mor dött. I stället för att gå ut tar han sig en kopp kaffe i samlingsrummet, löser lite korsord och pratar lite med personalen på Kvarnåsens äldreboende i Årjäng där han bor. Vattnet som strömmar genom elementen längs väggarna ger rummet en härlig värme och får Sven att trivas. Han blir extra varm om han kan få någon med sig på fingerkrok eller armbrytning. Förr hade han inte tid till sådant i dag har han mycket tid. Kanske kommer lillebror Gösta och hälsar på i dag. Då ska han koka kaffe i pentryt. Så länge som det inte serveras ris till middagen har han det bra. Salt kött och rotmos gör dagen extra bra. Det påminner honom om hans fru som dog för sex år sedan. Sven minns med ett leende deras bilturer till Oslo, Røros och Stockholm. Livet i skogen har märkt Sven. Några ärr har det blivit och en tå som värker. Men han har haft tur. Att arbeta med yxa och senare med en 14 kilo tung motorsåg kunde ha gått sämre. Och Sven har lämnat spår efter sig. Många hem i Sverige har byggts av virke som han högg och fick 1,75 kronor kubikmetern för de första åren. Trä har varit en viktig del av hans liv. Nu är det flis och bark från fjärrvärmeanläggningen på sågverket som värmer Svens rum. Vattnet som strömmar genom elementen längs väggarna ger rummet värme och får de boende att trivas. Flis och bark var tidigare avfallsprodukter, som nu används i den nya fjärrvärmeanläggningen på Moelven Årjäng Såg AB.

6 Tautra Mariakloster Rum för eftertanke Sheryl Frances Chen har ett kall i livet. Allt hon gör ska vara riktat mot Gud och förankrat i Jesu ord och handlingar. I Mariaklostret i Nord-Trøndelag är det bara glastaket som skiljer henne från himlen. Klostret har plats för värme och eftertanke. Genom glaset i väggar och tak dras tankarna ut i naturen. Sjuttio meter från klostret svallar Trondheimsfjorden. Om Chen stänger ögonen kan väggarna ibland försvinna och hon känner att hon själv är en del av naturen där ute. På mjuka gummisulor kommer Chen in i kyrkorummet. Skrattrynkor och ögon är lika levande som ränderna i virket. Ett leende, några goda tankar och en hjälpande hand. Så försöker Chen att göra vardagen bra för sig själv och för de andra nunnorna och besökarna i klostret. Dagen börjar klockan fyra och den första gemensamma bönestunden är kl Dagarna fylls ofta med läsning och arbete i köksträdgården. Nunnorna kokar också väldoftande såpa som säljs. Vid åttatiden på kvällen är det dags att lägga sig. Som ung funderade Chen mycket på de grundläggande frågorna om varifrån hon kom, vart hon skulle och vad som var meningen med allt. I dag är syftet med klosterlivet att förbereda sig för ett liv med Gud. Hon vet att här ska hon stanna livet ut. Klostret Tautra i Trøndelag är ritat av arkitekt firman Jensen & Skodvin. Man har använt material från Moelven i både bärande konstruktioner och ytor. Träet hjälper till att ge klostret sin särprägel och värme, samtidigt som öppna ytor knyter samman naturen där ute med livet inne i klostret.

7 3 400 kolleger Rum för utveckling Vi är kolleger på Moelven. Vi vågar påstå att vi är motiverade medarbetare bara vi får möjlighet att utvecklas. På en industriarbetsplats, som till exempel ett sågverk, ett hyvleri eller en limträfabrik hittar man de mest centrala medarbetarna i produktionen. Det är de som skapar kvaliteten som slutkunderna upplever. Moelvens personalidé är just detta att ge människor som vill möjligheter möjligheter att utvecklas. Genom att vara stolta över det vi gör, ha varierande arbetsuppgifter och känna till produktionsprocessen från början till slut kommer alla medarbetare, från produktionen till ledningen, att vara involverade i det arbete han eller hon utför. En sådan medarbetare har lättare för att förstå vilket ansvar man har när man är på arbetet. Moelven satsar på långsiktiga anställningsförhållanden där motiverade och kompetenta medarbetare uppmuntras och uppmanas att gå vidare i sin utveckling. De har under åren skaffat sig en unik kompetens och erfarenhet som vi vill behålla och vidareutveckla genom kompetensöverföring till nya medarbetare. Moelven tror på att ge sina medarbetare ansvar ansvar för att utveckla sig själva och sin arbetsplats. Ansvarsfulla medarbetare skapas bara på platser där det finns utrymme för utveckling. Moelvens personalidé formuleras så här: Moelven ska ge människor som vill, möjligheter. Personalidén avspeglar grundsynen på medarbetarna och relationen mellan de anställda och koncernen.

8 Outtömlig källa Rum för ny tillväxt När ett träd fälls, skapas det rum för många andra av skogens viktiga funktioner. Varje träd som fälls, skapar rum för mångfald, ett rikt djurliv och en förnuftig användning av skogen som friluftsarena. Det tar i genomsnitt ca 70 år innan ett nyplanterat träd är färdigväxt. Vid en jämn avverkning får man variation av kalhyggen, ungskog och av mogen skog. Olika djur och växter trivs i olika stadier av skogen och därför bidrar skogsdrift också till en varierad flora och fauna. Det är just de kommande generationerna som kommer att ha glädje av att vi valt att arbeta med trädet som en av våra viktigaste råvaror. Träd bidrar till att motverka klimatförändringar, inte bara när de står på rot utan under hela existensen efter det. Vi på Moelven arbetar med ett fantastiskt förnyelsebart material. Det ska vi vara stolta över samtidigt som vi ska hålla ögonen öppna för bättre utnyttjandegrad av varje timmerstock. Träråvarorna som ingår i produktionen hos Moelven ska komma från ett försvarbart skogsbruk som tar hänsyn till miljön. Moelvens alla sågverk är miljöcertifierade. Det innebär att när skogen huggs ner tas omfattande hänsyn till att det också finns djur som lever där, vattenvägar som ska skyddas, kulturminnen som ska bevaras och växter som ska leva vidare. Vi är medvetna om vårt miljöansvar och är angelägna om att fortlöpande åstadkomma förbättringar. Vi ska tillsammans skapa grunden för ny och bärkraftig tillväxt. Trä är det enda förnyelsebara byggnadsmaterialet som är tillgängligt för allmänheten. Moelvens existens är baserad på en grundtanke om bär kraftig utveckling. Vi är beroende av att nyplantering följer på skörd för att våra barnbarn och deras barn ska ha möjlighet att vidareutveckla våra idéer.

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 Det stora Örnäventyret --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 1 Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2013 Författare: Lisa Adelsköld, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Dialog Meningsfullhet och sammanhang

Dialog Meningsfullhet och sammanhang Meningsfullhet och sammanhang Av 5 kap. 4 andra stycket i socialtjänstlagen framgår det att socialnämnden ska verka för att äldre personer får möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap

Läs mer

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson En berättelse om en skola som stod frågande inför en enskild elev och hur de idag arbetar i skolan så att både den enskilde eleven och hans kamraters behov av en bra undervisning tillgodoses. Vi är inte

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Vi växer för alla barn Falkenbergs förskoleverksamhet är idag full av nya processer, utveckling och engagemang.

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring

Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring För att en process ska hållas vid liv, måste den ständigt fyllas med ny energi och få andrum för att ladda energi. Processen

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för rollen som. Verksamhetschef till Rasmusgården

Uppdragsbeskrivning för rollen som. Verksamhetschef till Rasmusgården Uppdragsbeskrivning för rollen som Verksamhetschef till Rasmusgården Välkommen till Rasmusgården Rasmusgården är en plats för unga vuxna som vill utvecklas i en miljö nära årets växlingar och på en gård

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Institutionen för pedagogik och didaktik Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Examinationsuppgift Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 7,5 hp.

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Bli den bästa du kan vara. En kort e-bok som hjälper dig att sänka stressen

Bli den bästa du kan vara. En kort e-bok som hjälper dig att sänka stressen Bli den bästa du kan vara En kort e-bok som hjälper dig att sänka stressen Mindre stress. Mer lugn & glädje. Mindre oro. Bättre relationer. Du & dina tillstånd 1. Vem är den bästa du kan vara? Det här

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Det goda mötet. Samtalscirklar runt bemötande. Studiematerial

Det goda mötet. Samtalscirklar runt bemötande. Studiematerial Det goda mötet Samtalscirklar runt bemötande Studiematerial Samtalscirklar runt bemötande En studieplan Detta är en studieplan för dig som ska deltaga i samtalscirklar runt bemötandefrågor. Vi kommer att

Läs mer

Ska jag vara har? Om adopterade barn i förskolan

Ska jag vara har? Om adopterade barn i förskolan Ska jag vara har? Om adopterade barn i förskolan.. ISBN 978-91-637-2172-4 Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA Box 308, 101 26 Stockholm Telefon: 08-54 55 56 80 E-post: info@mia.eu Publikationen

Läs mer

Samtal med 18 myndighetschefer. om inkluderande synsätt en strategi för mångfald i staten

Samtal med 18 myndighetschefer. om inkluderande synsätt en strategi för mångfald i staten Samtal med 18 myndighetschefer om inkluderande synsätt en strategi för mångfald i staten Produktion & formgivning: Arbetsgivarverket Informationsenheten 2008 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Hur ser myndighetschefer

Läs mer

Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018

Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018 Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018 DRÖMMEN OM ETT BÄTTRE LIV 1 Förord För att vi ska kunna utveckla verksamheten tillsammans är det viktigt att det finns en tydlig färdriktning. Med det här dokumentet

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig... en småskalig miljö präglad av entreprenörskap, med unika möjligheter för dig att få ta ansvar och att få utvecklas - hjälper företag utvecklas Välkommen till Hogia-gruppen!

Läs mer

Min pappa har Asperger syndrom

Min pappa har Asperger syndrom Min pappa har Asperger syndrom Magnus Stephensen Min pappa är ingen Asperger-pappa. Min pappa har däremot diagnosen Asperger syndrom. En diagnos är ju, när det kommer till kritan, inte mer än en benämning

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer