Ax S. Rätt produkt på rätt plats. Både snyggt och säkert

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ax S. Rätt produkt på rätt plats. Både snyggt och säkert"

Transkript

1 AxS är en tidning från Axlås Solidlås. Vi är ett av Sveriges äldsta företag i branschen och vår affärsidé är helhetslösningar som innehåller trygghet, enkelhet och ekonomi. Ax S Rätt produkt på rätt plats Vi presenterar några nya och intressanta produkter och tjänster som kan göra livet lite lättare och säkrare... Läs mer på sidan 6. VÄLKOMMEN TILL GRÖNA LUND. År 2011 var ett mycket bra år för Gröna Lund. Nya attraktioner, nya publikrekord plus även en prestigefylld utmärkelse. Och dessutom ett nytt passersystem från Axlås Solidlås. Kan det bli bättre? Eller roligare? Läs mer om Gröna Lund på sidan 2. Både snyggt och säkert Har estetik, ekonomi och säkerhet något gemensamt. Ja, åtminstone när det gäller installationer av lås och larm... Läs mer på sidan 4. YALE DOORMAN KOMMER TILL STAN. Nu finns det äntligen ett kodlås/kortläsare som inte kostar massor och som är lätt att installera och hantera. En perfekt och efterlängtad nyhet, speciellt för alla som bor i lägenhet eller villa. Läs mer på sidan 5. #2 2011

2 Nu är det lättare att komma in på Sveriges roligaste arbetsplats Varje år, från maj till september, kommer mer än en miljon gäster till Gröna Lund för att bli roade, skrämda och underhållna. I år beräknas antalet besökare bli cirka 1,4 miljoner, vilket är den bästa siffran i modern tid. Detta tack vare bland annat nya attraktioner som berg- och dalbanan i trä, Twister, samt många populära artistuppträdanden, till exempel svalt eleganta Veronica Maggio samt skräckrockaren Alice Cooper. Publiktillströmningen på konserterna har varit så stor under 2011 att Grönan flera gånger fått stänga portarna under vissa perioder. När Alice Cooper spelade 5 juli var besökssiffran under hela dagen cirka och mellan kl passerade personer grindarna också det en rekordsiffra. Några som dock alltid kommer in enkelt är de anställda - tack vare det nya passersystemet. Sockervadd. Blå Tåget. Fritt Fall. Jetline. Veteranbilarna. Chokladhjul. Lustiga Huset... Gröna Lund är fyllt med skojiga saker. Något som dock inte var lika roligt var hanteringen av nycklar... Området är inte så stort till ytan, men det är många, många människor som arbetar här. Ungefär 100 personer är fast anställda, sedan tillkommer inte mindre än 1500 sommaranställda, eller artister som de kallas här på Gröna Lund. Artistservice, som personalavdelningen följaktligen heter, vill därför enkelt kunna hantera tillträde och behörigheter under de 5-6 veckor som artisterna är schemalagda under sommaren. Ett låssystem i fritt fall Björn Österblom som är fastighetschef på Gröna Lund har en gedigen bakgrund i fastighets- och konsultbranschen, från bland annat SIAB och SISAB (Skolfastigheter i Stockholm AB). Dessutom är han framgångsrik seglare i drakklassen, där han deltar i både europa- och världsmästerskap, senast nu i Melbourne Han är också ansvarig för det nya passersystemet på Grönan. Vi hade ett låssystem i anarki, berättar Björn, alla skulle ha högsta dignitet på nyckeln och dessutom så försvann nycklar. Det var ett system som inte fungerade längre... och det blev dyrt. När Gröna Lund startade projektet i våras var det bråttom. Jag visste vad jag behövde och jag visste var jag skulle leta. Vi har som vana att liera oss med stora och i branschen kända aktörer som kan leverera rätt produkter och service... precis som vi, fortsätter Björn. En smidig och säker lösning Valet föll på ASSA och ARX. Det var ett smidigt system som innehöll alla de komponenter som Björn behövde. Enkelhet, översiktlighet och säkerhet. Nyckeln är ett RFID-plastkort, som också fungerar som legitimation med foto (vilket alla måste ha när de är på området). Kortet fungerar också som stämpelklocka (data går direkt in i ekonomisystemet). Och för Artistservice är det lätt att skapa och ändra behörigheter samt tillträde för alla anställda. Artistservice är lyriska, säger Björn, det är enkelt att programmera och det fungerar så bra.

3 Funktionalitet för framtiden Med kortet kommer artisterna in i omklädningsrummet, sedan får de gå till Artistservice för att hämta en nyckel till den attraktion, spel eller servering som de ska arbeta på. Olika ställen har olika dignitet: högst dignitet har kontanthantering, spritförråd och liknande medan kiosker, spel och attraktioner har lägre. Nästa steg är att installera passersystemet på lager och värdelokaler, fortsätter Björn Österblom, sedan fortsätter vi till attraktionerna och det övriga. Då blir all nyckelhantering överflödig, vilket kommer att göra allt både enklare och säkrare. Dessutom kan vi också lägga till annan typ av funktionalitet; som till exempel att artisterna kan använda kortet som betalningsmedel med mera. Efter säsongsstängningen, 15 september, kommer Björn och hans medarbetare att börja planera för fortsättningen. Alla är glada och jättenöjda. En succésäsong Förutom publikrekord och nytt passersystem så har Gröna Lund under 2011, som första nöjespark utanför USA, fått det prestigefyllda priset Publishers Pick Park of the year som delas ut av bransch tidningen Amuse ment Today. Vi har verkligen arbetat hårt med att utveckla parken de senaste sex åren, med nya attraktioner, bättre parkmiljö och fler konserter, säger Gröna Lunds VD Jan Roy, det känns enormt kul att detta uppmärksammas även internationellt. Alla har en relation till Grönan, fortsätter Björn, Det är en bra och rolig stämning här. Och jag kan inte tänka mig att det finns en roligare plats att arbeta på. Detta sprider sig naturligtvis även till alla entreprenörer som jobbar här, de tycker det är kul att kunna säga att detta har jag gjort när de ser Grönan på TV eller är här med familj eller vänner. Snabbt och bra jobbat Vi satte i gång jobbet någon månad innan vi öppnade, när det var som mest rusch för Artistservice, avslutar Björn. ASSA hade Axlås Solidlås som referens så vi valde dem. Som tur var kunde de ställa upp på kort varsel. Axlås Solidlås har gjort ett kanonjobb med implementering och utbildning, alla är jättenöjda. Själva installationen var givetvis lite annorlunda, med många och spridda endörrarscentraler och många ovanliga kabeldragningar. Plus ett pressat tidsschema. Och om ni undrar: Ja, teknikerna från Axlås Solidlås tyckte också att det var jättekul att få vara på Grönan.

4 Konsten att installera snyggt Rätt sak på rätt plats är en bra början. Men det räcker inte. Det måste göras på rätt sätt också. Och rätt sätt är snyggt, säkert och korrekt. Vilket naturligtvis borde vara självklart... Kablar som går kors och tvärs, slarviga skarvar, kodlås som sitter snett. Om man direkt kan se att något är fel börjar man naturligtvis undra hur det står till med alla de saker man inte ser... Vi på Axlås Solidlås arbetar med trygghet och säkerhet. Det ska synas. Därför håller vi hårt på att ha ordning och reda, i alla led. Och att alla installationer är korrekta och prydliga, samt att de självklart följer gällande regelverk och är handikappanpassade. Ett bra jobb håller längre Trots att vi är stolta över vårt arbete så försöker vi dölja det så mycket som möjligt. Robert Olsson från Axlås Solidlås berättar hur han tänker och agerar: Vi börjar med att fundera på var vi ska sätta centralutrustningen, sedan tittar vi på kabelvägarna till dörren och funderar på hur vi kan få kablarna att märkas så lite som möjligt. Ska vi följa listerna, låta dem gå i undertaket eller bakom dörrfodret eller lägga in dem i gipsväggen? Och självklart ser vi till att kablarna får rätt kapsling. Sedan kommer vi till dörren. Det ska sitta rätt beslag i dörren och vara rätt säkerhetsnivå på såväl brytskydd, brandigenhållning som utrymningsbeslag. Dessutom måste man tänka på estetiken, det går inte att blanda olika ytbehandlingar eller färger hur som helst. De som bor eller jobbar här ser och öppnar dörren varje dag, de är värda ett vackert välkomnande. Rätt från första början Det gäller även att göra det på rätt sätt på de ställen som ingen normalt ser - till exempel inne i kabeldosorna, med noggrant utförda skarvar, och i undercentraler, med utrustningen uppsatt på stativ, utan kabelhärvor. En installation som är korrekt utförd och dessutom är ordentligt uppmärkt och dokumenterad blir lättare att uppgradera, att serva, bygga ut samt felsöka och reparera. Vilket spar både tid och pengar i framtiden. Varje installation ska hålla i många år, därför är det värt att lägga på några minuter extra för att få det bra, fortsätter Robert. Eller som Bosse, han jag lärde mig yrket av, sade: Om man ska göra något ska man göra det som man själv skulle vilja ha det. Och naturligtvis är Axlås Solidlås miljöoch kvalitetscertifierade enligt FR2000. Kvalitetstänkande är inget märkvärdigt. Egentligen så är det bara som det alltid borde vara - gammaldags hederlig hantverksskicklighet, helt enkelt. Och eftersom vi på Axlås Solidlås startade för över 100 år sedan är det naturligt att vi har den traditionen i blodet. Ett vackert välkomnande är väldigt viktigt. Robert Olsson står utanför en bostadsrätt på söder i Stockholm där Axlås Solidlås har ansvarat för utbyte av elbleck och låshus samt installation av brytskydd - för ökad säkerhet men med bibehållen estetik.

5 Helt nyckelfritt med nytt lås för lägenheter Yale Doorman är ett unikt lås utvecklat främst för lägenheter och villor. För första gången så finns det nu ett kodlås/kortläsare som inte kostar massor och som är lätt att installera och hantera. Framtidens lås är det många som säger. Vi har redan gjort den första installationen... David Mancilla med familj, fru och barn, har nu flyttat till en större lägenhet i Stockholm. Som man kan vänta sig så är det nya hemmet fyllt med flyttlådor samt hantverkare som spacklar och målar - och en eftermiddag i oktober dök dessutom Kent Lund från Axlås Solidlås upp med en spännande kamrat; Yale Doorman. David, som arbetar som IT-tekniker, erkänner att han är prylfanatiker men det var inte bara därför som de valde Doorman. Att slippa nycklar är väldigt praktiskt. Jag och min fru arbetar heltid, vi har två små barn, våra föräldrar bor här i stan och tillsammans har vi en stor familj - så det är väldigt skönt att veta att alla alltid kan komma in. För att inte tala om städare, hantverkare och annat... När barnen blir äldre kommer det att bli skönt att slippa problemet med nycklar. Så är det bara; alla tappar nycklar någon gång eller glömmer att ta med sig, och det gäller speciellt barn. Plus att fysiska nycklar faktiskt är dyrt också. Detta är en klockren idé, avslutar David, varför har sådana lås inte kommit tidigare? Kent Lund från Axlås Solidlås är helt inne på samma linje: Tidigare har liknande lås varit för dyra och de som har funnits har inte heller fungerat fullt ut. Alla som jag har pratat med tror att Yale Doorman kommer att bli stort. Och jag kommer själv att installera ett i min och flickvännens nya lägenhet som vi precis nu flyttat till. Detta är en klockren idé, varför har sådana lås inte kommit tidigare? Ett ovanligt intelligent lås Yale Doorman öppnas och stängs med RFID-tag, kod eller fjärrkontroll (sändare finns som tillbehör). Det går också att låsa med en knapptryckning. Eller att ställa in så att dörren låses automatiskt. Däremot finns det ingen krånglig administration. Du sköter allt själv, alla funktioner finns i låset. Extra nyckel? Köp en extra tag och registrera den direkt. Tappat en tag? Spärra den med några knapptryckningar (du kommer fortfarande in med koden). Det finns även tillfälliga koder som gäller ett dygn och sedan upphör automatiskt. Ska hantverkarna fixa fönstren? Ge dem en tillfällig kod! Sitter du i bilkö och inte hinner hem till middagen som du anordnat? Skicka koden till dina vänner och be dem bräsera köttet, sedan byter du bara kod. Inga fler gömma-nyckelntrick behövs. Och när det är dags att flytta slipper man dessutom allt strul med nyckelöverlämning, det räcker med ett kodutbyte. Yale Doorman, som är batteridrivet, passar de flesta ytterdörrar med tjocklek mm. Ingen kabeldragning eller bredband krävs. Dörren går att öppna även om det inte finns någon ström och du varnas i god tid innan batterierna tar slut. Dessutom finns ett inbyggt larm som larmar med 80 db vid inbrottsförsök. Och att programmera koder och funktioner är enkelt, till din hjälp finns både både talade instruktioner samt ljusguidning (vi sa ju att låset var ovanligt intelligent).

6 Rätt sak på rätt plats Vilken säkerhetsnivå behövs? Hur mycket får det kosta? Vilka behov ska uppfyllas? Hur kan vi göra det så enkelt och lättanvänt som möjligt för användare och administratörer? Frågorna är många... Att välja rätt produkter är en del av svaret. Här presenterar vi några produkter och tjänster som kan göra livet lite säkrare och lättare. Delat montage om ytterdörrarna ska vara helt säkra Det finns många sätt att öppna en dörr. Med nyckel. Med kod. Med tag. Eller med en välriktad spark... I vissa delar av Stockholm har uteliggare och andra satt sparkandet i system. För en BRF på Söder var det så illa att de fick sitt passersystem vandaliserat varje helg. Både själva skadegörelsen och de som uppehöll sig i trapphusen i jakt på nattlogi och annat skapade problem. Men, det finns en enkel och effektiv lösning - delat montage. Till skillnad från kompakt montage, där all elektronik sitter på utsidan. så har delat montage bara knappsatsen utanför - all elektronik sitter på insidan av dörren. Och det håller ovälkomna besökare ute. Denna teknik, delat montage, rekommenderas för alla anläggningar där det ställs högre krav på säkerhet och tillförlitlighet. UTE Läsare INNE Elektronik Strömförsörjning Elektromekaniskt lås Låt oss sköta passersystemet Att hantera ett passersystem behöver inte vara komplicerat. Men, ibland kan både tid och resurser saknas. Eller så vill man helt enkelt slippa allt krångel med att hantera och administrera systemet; för att istället kunna koncentrera sig på sina egna uppgifter - som antagligen är tillräckligt många redan som det är. Lösningen är enkel; lägg ut det på Axlås Solidlås. Det betyder i korthet att vi sköter allt: programmeringen av ert passersystem, lägger in nya brickor, spärrar förlorade och uppdaterar telefonnummer med mera. I tjänsten ingår också att vi kan hand om server, uppdateringar av mjukvara, säkerhetskopiering, hantering av loggar med mera. Ett bekvämt sätt att vara säker på att allt fungerar som det ska hela tiden. EM och Mifare på samma bricka Idag är det inte ovanligt att det i ett stort fastighetsbestånd finns olika passersystem och därmed olika RFID-tekniker. Axlås Solidlås erbjuder därför nu smäckra och hållbara kombibrickor med både EM och Mifare-chip för alla olika passersystem som använder någon av dessa tekniker, även med krypterad Mifare. Denna dubbelchippade bricka förenklar också för framtida teknikskiften, systembyte behöver alltså inte betyda brickbyte. Det finns även möjlighet att lägga in koder till andra passersystem om man så skulle vilja, en och samma bricka skulle alltså kunna fungera hemma, på jobbet och i fritidslokalen till exempel. Ett nytt skydd för låscylindrar I de flesta bostadsrättsföreningar används ovala cylindrar på de flesta allmänna dörrar, vilket är en bra och prisvärd lösning där säkerhetskraven är lägre. Ett bra sätt om man vill höja säkerheten utan att behöva byta lås är att komplettera med NoWay. På vissa lås med oval cylinder kan nämligen låset vara monterat så att låscylindern sticker ut - därmed blir det lättare att forcera dörren. NoWay är en svensk lösning som tar hand om detta. NoWay är enkel att montera och svår att forcera. Produkterna, med låsskydd, långskylt och blindbricka, passar alla etablerade system på marknaden och finns i fyra olika ytbehandlingar (blank och matt krom samt blank och matt förgylld).

7 Bygg ut passersystemet trådlöst med ARX offline Behöver ni ett ett smart och kostnadseffektivt sätt att förenkla och minimera nyckelhanteringen för till exempel vindar, förråd, grovsoprum, elcentraler eller kontorsrum och andra gemensamma utrymmen. Med ARX offline blir det lättare att bygga ut det befintliga passersystemet till att omfatta alla nödvändiga dörrar, utan varken kabeldragning eller kostsamma installationer. Offline betyder att läsarna inte är direktuppkopplade mot ARX via kabel eller nätverk utan istället kommunicerar via ett Mifarekort eller en bricka. Offline-läsaren (som finns som dörrbladsläsare eller elektronisk låscylinder) installeras direkt på dörren och styr ett mekaniskt låshus, därför krävs ingen kabeldragning i dörrar eller väggar. Och inte heller kostnader för ellås, följaktligen. Därför är det också enkelt att flytta läsaren eftersom inga ingrepp i dörren behövs. Som alternativ finns också en strömförsörjd läsare med ellås, om man vill slippa att byta batterier. Läsaren innehåller klocka, schema, kalender och dörr- ID samt logg- och batterilarmsfunktioner. Såväl behörighet som giltighet programmeras på Mifare-kortet, som uppdateras vid passage av en kombinerad online-läsare och uppdateringsenhet, UCR, som placeras vid ingångsdörrar eller andra strategiska ställen. På så sätt kan man styra och begränsa giltighetstider och validering med en lämplig säkerhets- och bekvämlighetsnivå. Ju lägre säkerhetsnivån är ju längre giltighetstid kan brickan ha, och vice versa. All administration sker i ett och samma system, ARX, på samma sätt som för online-dörrar. För driftsättning av offline-läsarna samt för loggläsning används en laptop med programvaran PAP installerad. Att tänka trådlöst kan göra livet mycket bekvämare. Boka lätt med BP100 BP100 är en smart och lättanvänd bokningspanel för ARX, med en 15 tums pekskärm med energisparsfunktion. Den arbetar med överskådliga presentations- och kalendervyer där det går att se upp till en månad i taget. Med andra ord är den perfekt för tvättstugor, bastu, föreningslokaler eller konferensrum. Kalendern kan även nås via webbsidan Mina Sidor, som har samma enkla gränssnitt som panelen. BP 100 kan användas med EM eller Mifare. Alla bokningar lagras centralt i ARX, vilket medför att bokning kan ske från valfri panel i systemet. Panelens ram är av kraftigt stål med slagtålig mörkgrå lack och är låst med låscylinder för att minimera risken för slitage eller sabotage. Kort sagt, den är såväl smidig som snygg och slitstark. DBL Dörrbladsläsare Dörrbladsläsare är en smidig allt-i-ett lösning med modern design och solid konstruktion: ett ellås med beröringsfri kortläsare som installeras direkt på dörren. Den har ett splitspindellås som gör att den alltid kan öppnas inifrån, perfekt för tvättstugor, förrådsdörrar eller andra ställen där man ofta har händerna upptagna. Läsaren är också manipulationsskyddad samt sabotagesäker genom tekniken med delat montage (inga väsentliga delar är åtkomliga från utsidan). Och enheten kan kompletteras med trycke och låscylinder efter önskemål. Eftersom låset är centralanslutet är administrationen av behörigheter enkel. Individuella kort eller brickor gör att man omgående kan spärra tillträde via systemet. Enheten kan också tidsstyras, dvs att vissa personer har tillträde endast mellan vissa klockslag. Dörrbladsläsare är en snygg låslösning till ett bra pris och passar bäst som springskydd på innerdörrar eller i lokaler som inte kräver högsta säkerhet med personlig kod; såsom omklädningsrum, förråd samt kontors- och källardörrar. AxS #6 från starten AxS utges av Axlås Solidlås Box 30217, Stockholm Ansvarig utgivare: David Grünewald Produktion: brosbro.se Vill du ha fler nummer av AxS? AxS finns att hämta på alla Axlås Solidlås-kontor i Stockholm och Södertälje samt hos flera av våra samarbetspartner. Maila oss på eller ring om du vill beställa flera AxS (både gamla och nya), i pappers- eller PDF-form. Du är även välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller om du vill att vi ska behandla några specifika ämnen.

8 Välkommen till vårt nya nummer av AxS Returadress: Axlås AB Box , Stockholm Om fyra år fyller företaget 100 år. När vi startade var allt mekaniskt, helt utan elektronik. Idag arbetar vi med mer eller mindre avancerad teknik och det är inte ens säkert att det finns några fysiska nycklar i projekten. Samtidigt så har också projektering, administration och service ökat i betydelse. Idag talar vi om passersystem, när man förut pratade om lås. Här ser vi att vi på Axlås Solidlås har något viktigt att erbjuda - att vi kan kombinera produktkunskap med hantverksskicklighet och modernt säkerhetstänkande. Det finns många olika tekniker och produkter att välja emellan idag. Därför blir det också allt viktigare att välja en samarbetspartner man kan lita på och som också kan bidra med helhetssyn och detaljkunskap. Oavsett om det gäller en bostadsrättsförening, industri, kontor, museum eller stora shoppingcentrum. Tveka inte att fråga oss om det är något du undrar över, oavsett hur stor eller liten frågan är. Även små, små detaljer kan visa sig vara mycket viktiga! David Grünewald, Axlås Solidlås Om Axlås Solidlås Vi är ett av Sveriges ledande säkerhetsföretag. I vårt arbete ingår att se alla detaljer och att göra en total överblick över både infrastruktur och säkerhet. Medan många av våra konkurrenter anlitar underentreprenörer jobbar vi endast med egen personal vilket gör att vi kan leva upp till våra kunders höga krav. Hos oss finns ett 40-tal skickliga medarbetare: behöriga ingenjörer, låssmedsmästare, folk som kan teknik, mekanik och IT. Därför kan vi kombinera gammal genuin yrkesskicklighet med nytänkande och modern teknik. Hur vi arbetar Redan i analysfasen syns vårt tänkande. Varje kravspecifikation är unik och innehåller alla de parametrar som påverkar utrustning och installationsmetod: dvs myndighets- och försäkringskrav, specifika önskemål om handhavande eller anpassning till befintliga driftsmiljöer. Ett arbetssätt som leder till genomtänkta och väl fungerande lösningar som inte inkräktar på vare sig det dagliga arbetet eller den personliga integriteten. Några nyckelår Solid startade var Solid, tillsammans med LM Ericsson, pionjärer inom elektriska kodlås startade Nyckeltjänst AB, som 1988 bytte namn till Axlås startade Solidlås, tillsammans med tio andra säkerhetsföretag, SamSäk startades Solidlås Säkerhetsskola. Och år 2006 slogs Axlås och Solidlås samman. Auktoriserade, godkända och certifierade Vi är auktoriserade av SLR Sveriges Låssmedsmästares riksförbund, certifierad anläggarfirma för inbrottslarmsanläggningar enligt RUS 1015, har av Polismyndigheten godkänd personal, är kvalitetscertifierat enligt FR2000 samt är medlem av Swelarm. SKÄRHOLMEN Bredholmsgatan Skärholmen Tel Fax STOCKHOLM Strandbergsgatan 53 Box Stockholm Tel Fax SOLNA Centralvägen Solna Tel Fax SÖDERTÄLJE Dalgatan 21A Södertälje Tel Fax STOCKHOLM Rådmansgatan Stockholm Tel Fax Låssystem Passersystem Dörrstyrning Inbrottslarm Utrymning Kameraövervakning Kassaskåp och värdeförvaring Projektering Tillverkning Installation Driftsättning Arkivering Dokumentation Utbildning Serviceavtal Efterservice

Ax S. Ibland är en enklare lösning den bästa. Axlås Solidlås och Aptus i Hornstull. Bekväm säkerhet. Vad innebär det? AxS-special Bekväm Säkerhet

Ax S. Ibland är en enklare lösning den bästa. Axlås Solidlås och Aptus i Hornstull. Bekväm säkerhet. Vad innebär det? AxS-special Bekväm Säkerhet AxS är en tidning från Axlås Solidlås. Vi är ett av Sveriges äldsta företag i branschen och vår affärsidé är att erbjuda våra kunder Bekväm Säkerhet inom områdena lås, larm och passersystem. Ax S Bekväm

Läs mer

Ax S. Vad händer när larmet går? Gör rätt direkt! Det lönar sig alltid. Möt Petter. Från RiTA till ARX. AxS-special Teknikoch kunskapsnummer

Ax S. Vad händer när larmet går? Gör rätt direkt! Det lönar sig alltid. Möt Petter. Från RiTA till ARX. AxS-special Teknikoch kunskapsnummer AxS är en tidning från Axlås Solidlås. Vi är ett av Sveriges äldsta företag i branschen och vår affärsidé är att erbjuda våra kunder Bekväm Säkerhet inom områdena lås, larm och passersystem. Ax S Möt Petter.

Läs mer

Ax S. Är en dörr alltid en dörr? Att spara pengar kan ibland kosta mer än vad man tror... Läs mer på sidan 5.

Ax S. Är en dörr alltid en dörr? Att spara pengar kan ibland kosta mer än vad man tror... Läs mer på sidan 5. AxS är en tidning från Axlås Solidlås. Vi är ett av Sveriges äldsta företag i branschen och vår affärsidé är helhetslösningar som innehåller trygghet, enkelhet och ekonomi. Ax S Är en dörr alltid en dörr?

Läs mer

Ax S. Nu är det dags att titta närmare på kameraövervakning! tjuvar i Tullinge. Den seglande norrmannen. Nya produkter

Ax S. Nu är det dags att titta närmare på kameraövervakning! tjuvar i Tullinge. Den seglande norrmannen. Nya produkter AxS är en tidning från Axlås Solidlås. Vi är ett av Sveriges äldsta företag i branschen och vår affärsidé är helhetslösningar som innehåller trygghet, enkelhet och ekonomi. Ax S Den seglande norrmannen

Läs mer

SMARTair på BRF Solhaga. Mitthögskolan har full koll med CLIQ BRF SOLHAGA / MITTHÖGSKOLAN / FOLKSAMHUSET. Nr 1 2015

SMARTair på BRF Solhaga. Mitthögskolan har full koll med CLIQ BRF SOLHAGA / MITTHÖGSKOLAN / FOLKSAMHUSET. Nr 1 2015 BRF SOLHAGA / MITTHÖGSKOLAN / FOLKSAMHUSET Nr 1 2015 SMARTair på BRF Solhaga Mitthögskolan har full koll med CLIQ ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions 1 När nyckelkontroll är avgörande

Läs mer

Nu har Posten järnkoll på passersystemen

Nu har Posten järnkoll på passersystemen Nu har Posten järnkoll på passersystemen ASSA ARX var första valet när PostNord bytte passersystem. s 12 15 3 13 SMARTair i Ullared Säkerhet i skolor ASSAs passersystem underlättar i Gekåsbyn. s 4 7 Skolsäkerhetsexpert

Läs mer

Mickael Andersson. Gröna Lund. Waterfront. Vårdar våra mest kända kulturinstitutioner s 4 7. Tryggt för både besökare och personal s 8 9

Mickael Andersson. Gröna Lund. Waterfront. Vårdar våra mest kända kulturinstitutioner s 4 7. Tryggt för både besökare och personal s 8 9 Mickael Andersson Vårdar våra mest kända kulturinstitutioner s 4 7 2 11 ASSA i Waterfront ARX säkrar Gröna Lund Bekväm lösning i Stockholms nya riktmärke s 13 Tryggt för både besökare och personal s 8

Läs mer

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ARX, RX och Smartair ASSA passersystem ASSA är kanske inte det första företag du tänker på när det är dags att installera passersystem? Vi förstår dig, vi har efter mer än 100 år skapat

Läs mer

100 procent i Göteborgs nya landmärke

100 procent i Göteborgs nya landmärke 100 procent i Göteborgs nya landmärke 4 7 1 12 ICA Sjöstaden Bekvämt passersystem underlättar livet s 8 9 Boende väljer tryggt alternativ ASSA ReKey är en bra försäkring om nycklar försvinner s 10 13 ASSA

Läs mer

PROTECT. Stoppar tjuven med dimgenerator. Observer Direct Kameratjänsten som håller dig steget före

PROTECT. Stoppar tjuven med dimgenerator. Observer Direct Kameratjänsten som håller dig steget före PROTECT Stoppar tjuven med dimgenerator Observer Direct Kameratjänsten som håller dig steget före VI GILLAR BORÅS! Vi hjälper dig med hela din ekonomi både din privata och företagets VI GILLAR BORÅS TEL:

Läs mer

Säkerhetslösningar för alla branscher

Säkerhetslösningar för alla branscher Säkerhetslösningar för alla branscher Answers for infrastructure Innehåll Säkra bostäder 4 Brf Sveaborg i Akalla 5 Villa Rosenhill i Hittarp 7 Säkra handelsplatser 8 Supertryggt på Supermarket i Skurup

Läs mer

Johan Edwardsson. Blekinge Tekniska Högskola. Magiska dörrlösningar. Rätt säkerhet på rätt plats i Kriminalvården 4 7. Öppen för studenterna

Johan Edwardsson. Blekinge Tekniska Högskola. Magiska dörrlösningar. Rätt säkerhet på rätt plats i Kriminalvården 4 7. Öppen för studenterna Johan Edwardsson Rätt säkerhet på rätt plats i Kriminalvården 4 7 4 11 Blekinge Tekniska Högskola Öppen för studenterna dygnet runt tack vare ARX s 10 13 Magiska dörrlösningar I Palatset på Riddarholmen

Läs mer

TOMAS HÄGGLÖF. Ett kort till allt. Öppnar med kod. Stänger med glans. Håller huvudet kallt bland flytande stål s 4 8

TOMAS HÄGGLÖF. Ett kort till allt. Öppnar med kod. Stänger med glans. Håller huvudet kallt bland flytande stål s 4 8 TOMAS HÄGGLÖF Håller huvudet kallt bland flytande stål s 4 8 1 11 Stänger med glans Nya funktioner och modern design präglar den nya dörrstängarserien s 9 Öppnar med kod Snyggt handtag smälter in s 18

Läs mer

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ARX, RX och Smartair ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ASSA är kanske inte det första företag du tänker på när det är dags att installera passersystem?

Läs mer

PASSER OCH SÄKERHET ELEKTRONISKA LÅS FÖR HEM OCH FÖRETAG

PASSER OCH SÄKERHET ELEKTRONISKA LÅS FÖR HEM OCH FÖRETAG PASSER OCH SÄKERHET ELEKTRONISKA LÅS FÖR HEM OCH FÖRETAG Ökad säkerhet och flexibilitet utan nycklar Med ett passersystem från RCO kan du ta bort nycklarna helt. En tag (kodbricka) eller ett kort ersätter

Läs mer

Ledande inom nyckelfri låsning

Ledande inom nyckelfri låsning Ledande inom nyckelfri låsning 2 Öka tryggheten och säkerheten med... Ökade krav på trygghet och säkerhet gör att allt fler idag vill begränsa till trädet för obehöriga till företag, förvaltningar och

Läs mer

Välj rätt lås till ditt hem

Välj rätt lås till ditt hem Välj rätt lås till ditt hem En enkel guide till ett tryggare boende ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 Våra bästa tips om lås och säkerhet Bekväm säkerhet blir använd När du har

Läs mer

TRYGG OCH SÄKER FLERBOSTAD

TRYGG OCH SÄKER FLERBOSTAD TRYGG OCH SÄKER FLERBOSTAD ELEKTRONISKA LÅS FÖR HEM OCH FÖRETAG Bättre boendemiljö med ett passersystem Med ett passersystem från RCO kan du ta bort nycklarna och ersätta dessa med en tag (kodbricka) eller

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Tips & trix för dig som ska starta eget

Tips & trix för dig som ska starta eget Tips & trix för dig som ska starta eget *************************************************************************************************** Innehållsförteckning ****************************************************************************************************

Läs mer

Protectums Låsbutik. En komplett partner i säkerhet. Protect Dimgenerator Får tjuven att retirera läs mer på sidan 15

Protectums Låsbutik. En komplett partner i säkerhet. Protect Dimgenerator Får tjuven att retirera läs mer på sidan 15 Protectums Låsbutik Trygghet med auktoriserade låssmeder läs mer på sidan 6 En komplett partner i säkerhet läs mer på sidan 4 Protect Dimgenerator Får tjuven att retirera läs mer på sidan 15 Observer Direct

Läs mer

E-räkenskap. Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter. Datum: oktober 2008. Upprättad av: Catharina Öhman

E-räkenskap. Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter. Datum: oktober 2008. Upprättad av: Catharina Öhman E-räkenskap Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter Datum: oktober 2008 Upprättad av: Catharina Öhman Innehållsförteckning Syfte...1 Metod...1 Sammanfattning...2 Resultat frågor...3 1.

Läs mer

REKORD. Bo bättre. i ombildningar. Bo bättre avslöjar JÄMFÖR SPARA. försäkringar. upp till 100 000 STOPPA TJUVEN!

REKORD. Bo bättre. i ombildningar. Bo bättre avslöjar JÄMFÖR SPARA. försäkringar. upp till 100 000 STOPPA TJUVEN! Bo bättre Pris det föreningen behöver veta bostadsrättstidningen NR 4 2011 39:50 kronor Bo bättre avslöjar REKORD i ombildningar Mest i Stockholm unika siffror från hela landet TEMA säkerhet svar från

Läs mer

Villahissen Aritco 4000, Aritco 6000

Villahissen Aritco 4000, Aritco 6000 Villahissen Aritco 4000, Aritco 6000 TM Innehåll...2-3 Funderat på hiss?...4-5 6 Innehåll 26 9 23 En hiss - ett smart val...6-7 En hiss - ett enkelt val...8-9 En hiss- ett snyggt val...10-11 En resa börjar

Läs mer

Säker och trygg fastighet

Säker och trygg fastighet Säker och trygg fastighet Elektroniska lås för hem och företag Säkerhet utan nycklar Passagesystem Tvättstugebokning El-lås läsare M5 Administration Infotavla Grafisk presentation Porttelefon Integrerat

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Utmärkelsen Årets uthyrningsföretag. till framgång. ID06 säkrar samarbetet med NCC i Hageby Centrum. Lipac stödjer Situation Stockholm

Utmärkelsen Årets uthyrningsföretag. till framgång. ID06 säkrar samarbetet med NCC i Hageby Centrum. Lipac stödjer Situation Stockholm N YA BILLIFTAR SOM TAR DIG UPP 26 METER PÅ NOLLTID ID06 säkrar samarbetet med NCC i Hageby Centrum Lipac stödjer Situation Stockholm Utmärkelsen Årets uthyrningsföretag en nyckel till framgång Nytt centralt

Läs mer

En telefonväxel för alla företag.

En telefonväxel för alla företag. Powered by En telefonväxel för alla företag. En enkel telefonväxel för krävande företag. Tele2 Direct gör ditt företag effektivare och dina medarbetare mer tillgängliga. Ni behöver inte missa några inkommande

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer