Angående remiss av föreskrifter Lag (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Angående remiss av föreskrifter Lag (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen."

Transkript

1 Till Energimyndigheten Analysavdelningen Dnr Angående remiss av föreskrifter Lag (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Svebio, är positivt till införandet av hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Forceringen av implementeringen av lagstiftningen är dock olycklig på grund av den osäkerhet som uppstått på marknaden. Energimyndigheten har agerat på ett föredömligt sätt under implementeringsprocessen genom arbetet med aktörsgrupper, men tyvärr återstår trots detta frågetecken. Lagstiftningen har trätt i kraft i Sverige och berörda rapportörer är idag ansvariga för att följa nationell lag. Producenter och leverantörer av biodrivmedel och flytande biobränslen stöter trots detta på svårigheter att verifiera sina produkter som hållbara enligt gällande lagstiftning, eftersom tydlig vägledning för lagefterlevnad saknas. Heterogeniteten i implementeringen av lagstiftning, både avseende tidshorisont och utformning av regler skapar handelshinder inom Sverige och inom Europa. Otydligheten skapar en orimlig administrativ börda för biodrivmedel och flytande biodrivmedel vilket riskerar att hämma dessa energikällors utveckling och försvåra den viktiga omställningen mot ett minskat fossilt beroende. Svebios övergripande synpunkter på remissen är följande: Regler för rapportering av biodrivmedel och flytande biobränslen måste klargöras ytterligare, nuvarande osäkerhet försvårar uppbyggnaden av kontrollsystem och skapar därmed en orimlig administrativ börda. Metodiken för faktiska beräkningar av GHG påverkan och utformning av kontrollprogram, speciellt i avseende för drivmedel och flytande biobränslen som baseras på avfall- och restprodukter samt cellulosa, bör förtydligas ytterligare.

2 Systemgränsen för massbalansen för rapportörer bör inte skilja mellan skattepliktiga och icke- skattepliktiga bränslen. Föreskrifternas bilagor bör gås igenom för att ta bort sakfel samt inkonsekvens i återkommande benämningar. Föreskriften inkluderar ej kommande lagändringar, vilket leder till att vissa delar av den kommer att revideras under Specifikt berörs definition av rapportörer samt rapporteringsrutiner inkluderat möjligheten till förhandsbesked, Svebio har därför inte valt att kommentera de delar som kommer att förändras i samband med de föreslagna lagförändringarna. Svebio önskar lämna följande synpunkter på konsekvensutredningen: Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Första stycket, ger en för generell och missvisande bild, texten bör nyanseras. Lagstiftningen syfte är att säkerställa att de biodrivmedel som produceras har en tydlig klimatnytta samt att de potentiellt negativa effekterna av biodrivmedelsproduktion undviks. Kommissionen har antagit dessa regelverk för att proaktivt motarbeta risken för att ohållbara drivmedel subventioneras på den inhemska marknaden. massbalanssystem Konsekvenserna av att särskilja på systemgränserna för massbalansen för rapportörer av skattepliktiga relativt icke- skattepliktiga bränslen är inte tillfredställande utredda. Det är konkurrenshämmande för rapportörer av icke- skattepliktiga flytande biobränslen att inte erhålla samma flexibilitet som rapportörer av skattepliktiga flytande biobränslen. Sakskälet, med hänvisning till nuvarande energiskattelagstiftning, för att särskilja hanteringen mellan icke- skattepliktiga och skattepliktiga biodrivmedel och flytande biobränslen är inte relevant. Samtliga företag måste i enlighet med lag (2010:598) uppvisa ett oberoende granskat kontrollsystem som godkänns av energimyndigheten. Den extra kontroll som skattesystemet erbjuder kan ej anses som nödvändig utifrån verifiering av hållbarhet. Denna verifiering ska hanteras inom kontrollprogrammen och dess egenkontroll samt verifikat. Ej heller har denna regeländrings påverkan på inomeuropeisk handel utretts. Kostnad för avvikelsehantering Konsekvensutredningen berör enbart kostnaden för hanteringen av ett avvikelsehanteringssystem. De konsekvenserna med eventuella implikationer som kan uppstå vid allvarliga avvikelser från kontrollprogram, diskuteras ej. Utredningen berör inte heller hur rapportörer kan påverkas om myndigheten eller oberoende granskare i samband med rapporteringen retoraktivt underkänner genomförda åtgärder som vidtagits i samband med västentliga avvikelser. Svebio inser att detta är en del av föreskriften som kommer att påverkas av föreslagna lagförändringar, men i samband med rapporteringen för 2011 kan situationen uppstå. Detta berör kanske främst utfärdade elcertifikat, då lagen (2003:113) om elcertifikat villkorar from 1 jan 2011 utfärdandet av elcertifikat med krav på uppfyllande av lag (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen.

3 Svebio vill lämna följande synpunkter på föreslagna Föreskrifter 2 Kap Rapportering Med nuvarande förslagen rapporteringsrutin och definitioner av rapportörer kombinerat med avsaknaden av godkända frivilliga certifieringssystem, saknar ekonomiska operatörer i produktionskedjan som inte omfattas av rapporteringsplikt möjligheten att verifiera sina produkters hållbarhet via myndighetsgodkännande. Vilket är en konsekvens av den forcerade implementeringen av lagstiftningen, framtvingad av förnybarhetsdirektivet. Osäkerhet på marknaden angående omfattning och utformning av kontrollprogram, kan eventuellt leda till att allt för omfattande verifieringskrav ställs i produktionskedjan. Med medföljande ökade administrativa kostnader och påverkan av prisbilden av biodrivmedel och flytande biobränslen. Energimyndigheten har här en viktig roll i det fortsatta arbetet med vägledningen av lagefterlevnad för rapportörer samt informationsspridning om kommande frivilliga certifieringssystem. 3 Rapporten ska för varje parti innehålla uppgifter om: I föreskriften används ordet parti i 2 kap 3 samt i 5 kap 3. Definition av omfattningen av ett parti samt hur olika partier eventuellt kan samrapporteras saknas i föreskriften samt i lag och förordning. Definitionen av ett parti har stor påverkan på rapportörernas administrativa börda och bör därför definieras. I enlighet med övergångsreglerna i lag (2010:598)s undantas anläggningar som var i drift 23 jan 2008 från bestämmelserna i 2 kap 1 stycket (Lag 2010:598) fram till och med 1 april Detta innebär att biodrivmedel eller flytande biobränslen producerade i dessa anläggningar inte behöver uppfylla reduktionskravet på 35 procent före 1 april I enlighet med kommissionens meddelande om den praktiska implementeringen av certifieringssystem för hållbarhet (Communication from the Commission on the practical implementation of the EU biofuels and bioliquids sustainability scheme and on counting rules for biofuels; 2010/C 160/02), Annex 1 behöver dessa anläggningar ej heller redovisa GHG beräkningar i sin rapportering före 1 april Detta undantag från rapporteringskravet bör tydligare definieras i föreskriften. Möjligheten att hänvisa till undantaget från rapporteringskravet för GHG reduktion, enligt ovan bör inkluderas i paragrafen. Alternativt förtydligas i övergångsregler för rapportering i slutet av föreskriften. Väljer energimyndigheten att frångå kommissionens meddelande bör kostnaderna och konsekvenserna för detta inkluderas i konsekvensutredningen, speciellt i hänseende till flytande biobränslen där normalvärden för produktionskedjor helt saknas. g, huruvida råvarans cellulosainnehåll har använts för att producera biodrivmedel eller flytande biobränsle och är från icke-livsmedel eller material som innehåller både lignin och cellulosa

4 Formulering bör ses över, det är otydligt vilka uppgifter myndigheten efterfrågar samt uppgifternas relevans utifrån definitionen av livsmedel. 3 Kap Kontrollsystem Kommer tillsynsmyndigheten att godkänna ett oberoende granskat verifikat från avyttrande processindustri (med beskrivning av berörd process) eller kommer krav ställas på kontinuerlig övervakning av processer där produkten uppkommer, för att säkerställa att den inte modifieras över tid för att öka avyttringen av restprodukter eller avfall. Tills detta är klarlagt har leverantörer svårt att upprätta kontrollprogram som uppfyller uppsatta kriterier. 1 Den rapporteringsskyldiges kontrollsystem ska vara utformat utifrån en riskbedömning av verksamheten och minst: b, omfatta all verksamhet och produktionskedjor för hållbara biodrivmedel och biobränslen, Kontrollsystemet bör enbart innehålla information och omfatta verksamhet som är relevant för rapporteringen av hållbarhet, all verksamhet är ett omfattande krav vars relevans som inte kan anses rimlig i förhållande till den administrativa bördan. e, tillse att underlag hänförliga till försäkran för uppfyllande av hållbarhetskrav sparas i minst fem år, Begreppet försäkran bör definieras, alternativt bytas ut till rapportering. Väsentliga avvikelser som identifierats ska rapporteras till tillsynsmyndigheten i samband med rapportering enligt 2 kap. 3. Rapporten om avvikelser ska innehålla en beskrivning av avvikelsen samt en åtgärdsplan. Hur kommer de eventuella fall där tillsynsmyndigheten eller den oberoende granskaren retroaktivt underkänner de åtgärder, som har genomförts för att avhjälpa en väsentlig avvikelse, i samband med årsrapporteringen att hanteras? 4 Kap Oberoende granskning 3 Med ekonomisk kompetens avses Svebio bedömer att revisionskompetens är en bättre beskrivning av de önskade kvalifikationerna, snarare än ekonomisk kompetens. 5 Kap Massbalanssystem 1 Den rapporteringsskyldige ska fo r hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen kunna visa spårbarhet i ett massbalanssystem enligt 12 hållbarhetskriterieförordningen för hela produktionskedjan, från den plats råvara odlats, tillkommit eller samlats in och fram till den plats där bränslet levererats eller använts. För att öka tydligheten i paragrafen föreslår Svebio följande omformulering: - Den rapporteringsskyldige ska genom sitt kontrollsystem enligt 12 i hållbarhetskriterieförordningen, säkerställa att hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen kan spåras genom i hela produktionskedjan. Spårbarheten ska redovisas i enlighet med massbalansmetoden. 2 Massbalansen ska vara uppfylld.

5 Särskiljningen mellan rapportörer av skattepliktiga och ej skattepliktiga bränslen avseende systemgräns för massbalansen, kan leda till en snedvridning av konkurrensen mellan olika typer av flytande biobränslen. 7 kap Metod för beräkning av minskning av växthusgasutsläpp 2 Växthusgasutsläpp från produktion och användning.. Emissioner från förbränning ska inkluderas i beräkningar, men utsläppen från förbränning skall sättas till noll. I nuvarande samt kommande definitioner av rapportörer är det svårt att se hur rapportörer ska kunna verifiera skillnader i nyttigt arbete som utförts? Svebio ställer sig frågande till att skillnaden mellan bränslen gällande mängden nyttiggjort arbete inte är applicerbart på flytande biobränslen, avseende till exempel producerad el. 4 Utsläpp från utvinning eller odling av råvaror Här hänvisas till region, utan ytterligare förtydligande. Definition av avsedd region bör adderas. 5 De årliga utsläppen från kollagerförändringar.. eb a) i januari 2008 inte användes för jordbruk eller annan verksamhet, och b) faller inom någon av följande kategorier: 1. Allvarligt skadad mark, inbegripet mark som tidigare användes för jordbruk. 2. Kraftigt förorenad mark. Svebio anser att nuvarande ordalydelse inhiberar rehabilitering av marker. Formuleringen utesluter även områden där ej jordbruksrelaterade aktiviteter pågått så som ex deponi, vägar eller annan industriell verksamhet. Svebio föreslår att orden annan verksamhet tas bort. Det vore även positivt om skadad odlingsmark påverkad av näringsförluster samt erosion, skulle kunna rehabiliteras med ökad kolinlagring genom odling av till exempel energigrödor. Nuvarande formulering hindrar detta om rehabiliteringen genomförs inom de närmaste åren. Då dessa kriterier avses att gälla över längre tid är det olyckligt att en tidsspärr fastställs. 6 Utsläpp från bearbetning, ep, ska omfatta utsläpp från Svenska producenter av biodrivmedel och flytande biobränslen deltar i det svenska elcertifikatsystemet och bidrar därmed till att öka andelen förnybar el i den svenska el- mixen. Det är därför olyckligt att biodrivmedelsproducenter ej får tillgodoräkna sig GHG besparingar från användandet av svensk el- mix eller grön el. Ett möjligt certifikat för GHG reduktion skulle kunna utgöras av ursprungsgarantier för använd el. Anser energimyndigheten att nuvarande verifikat så som fakturor från inköp av el är otillförlitliga som bevis på förbättrad GHG påverkan, föreslår Svebio att ursprungsgarantier för grön el bör kunna användas som verifikat. Bilaga 1 7 Översättning av bilagorna är ej genomförd på ett tillfredställande sätt, det finns inkonsekvens i benämningar mellan bilagorna vilket försvårar föreskriftens tolkning.

6 Som exempel kan nämnas att både termen etanol och bio- etanol används, utan att den eventuella skillnaden mellan begreppen definieras. På samma sätt jämställs biogas med naturgas i bilaga 1 och i bilaga 7 används uttrycket bränslegas utan ytterligare förtydligande. Ej heller beskrivs vilken kvalitet som avses eller vid vilken temperatur eller tryck normalvärdena redovisas. Det vore även positivt om källhänvisningar adderades till bilagorna. Bilaga 1 samt 3 Det är olyckligt att inga normalvärden för några av våra vanligaste flytande biobränslen ges i tabellen. Dubbelbenämningen av vegetabiliska oljor från raps, solrosor, palmolja är ej relevant, dessa oljor kan aldrig vara av animaliskt ursprung. Biogas är en förnybar gas som produceras av biomassa, naturgas är en icke- förnybar fossil gas. Biogas kan därför aldrig komprimeras till naturgas. Detta måste vara ett översättningsfel. ETBE samt TAEE bör förklars i not då detta icke är förekommande som tillsatser inom Sverige. Bilaga 2 samt 4 Varför ges enbart värden för odlad skog? Kan det tolkas som att all svensk skog ska anses som odlad? Hur förändras normalvärdena om självföryngrad skog används som råvara? Bilaga 7 Det verkar som formateringen av tabellen har misslyckats då text verkar saknas. Det vore även bra om information om vid vilket tryck samt temperatur energiinnehållet ska antas samt vilken kvalitet som avses i tabellen. Övriga synpunkter Svenska Bioenergiföreningen (Svebio) har tagit del av remissyttrandena från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Lantmännen och delar de där framförda synpunkterna. Svenska bioenergiföreningen.. Lena Dahlman Tel Mobil

Remissyttrande över Förslag till implementering av hållbarhetskriterier för biodrivmedel och andra flytande biobränslen

Remissyttrande över Förslag till implementering av hållbarhetskriterier för biodrivmedel och andra flytande biobränslen 2010 11 05 N2010/5763/E Till Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över Förslag till implementering av hållbarhetskriterier för biodrivmedel och andra flytande biobränslen Svebio, Svenska

Läs mer

Remissyttrande över förslag till förändring av föreskrifter om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande bränslen:

Remissyttrande över förslag till förändring av föreskrifter om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande bränslen: Svenska Bioenergiföreningen /Lena Dahlman REMISSYTTRANDE 2011-10-21 Dnr 30-2011-4788 Till Energimyndigheten Remissyttrande över förslag till förändring av föreskrifter om hållbarhetskriterier för biodrivmedel

Läs mer

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör H 2 1 (7) Dnr (ifylls av myndigheten) B Rapporteringsskyldighet och ansökan om hållbarhetsbesked regleras i lagen 2010:598 om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Energimyndigheten

Läs mer

Hållbarhetskriterier -status svensk lagstiftning

Hållbarhetskriterier -status svensk lagstiftning Hållbarhetskriterier -status svensk lagstiftning Lina Engström Enheten för hållbara bränslen Innehåll Kort översikt om hållbarhetskriterier Lagändring HBKL (LSE), höst 2011 Hållbarhetsbesked Fortsatt arbete

Läs mer

Hållbarhetslagen. Alesia Israilava

Hållbarhetslagen. Alesia Israilava Hållbarhetslagen Alesia Israilava 2017-09-21 Uppdatering av föreskriften och vägledningen Till följd av: ILUC-genomförande EU-domstols förhandsavgörande om biogas Interna förbättringsförslag Samordning

Läs mer

Remissvar från Gröna Bilister gällande

Remissvar från Gröna Bilister gällande Gröna Bilister Remissvar Box 7070 dnr 2018-007290 103 87 STOCKHOLM 29 juni 2018 Statens energimyndighet Analysavdelningen Enheten för styrmedel och tillsyn Skickat till: registrator@energimyndigheten.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen; SFS 2011:1088 Utkom från trycket den 1 november 2011 utfärdad den 20 oktober 2011. Regeringen föreskriver

Läs mer

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013 Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013 Hållbara biodrivmedel Hållbarhetskriterier för biodrivmedel syftar till att minska utsläppen av växthusgaser och säkerställa att produktionen av förnybara

Läs mer

Vägledning. till regelverket om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Version 3.0 ER 2012:27

Vägledning. till regelverket om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Version 3.0 ER 2012:27 Vägledning till regelverket om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Version 3.0 ER 2012:27 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen; Utkom från trycket den 25 oktober 2011 utfärdad den 13 oktober 2011. Enligt

Läs mer

Hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen

Hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Energimyndigheten Enheten för hållbara bränslen Sebastian Carbonari Bakgrund (1) Ny förordning om övervakning och rapportering från och med

Läs mer

Stockholm Miljö- och energidepartementet

Stockholm Miljö- och energidepartementet Stockholm 2017-09-11 Miljö- och energidepartementet Remiss av Preciserade bestämmelser om slutprodukter i lagstiftningen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. DNr: M2017/01738/R

Läs mer

Informationsmaterial om hållbarhetsbesked. Tula Ekengren, Ecoplan AB Göteborg, september 2015

Informationsmaterial om hållbarhetsbesked. Tula Ekengren, Ecoplan AB Göteborg, september 2015 PM Informationsmaterial om hållbarhetsbesked Tula Ekengren, Ecoplan AB Göteborg, september 2015 Inledning Inom ramen för projektet Intensifierat nationellt biogasarbete har Ecoplan haft i uppdrag att i

Läs mer

Anläggningsbesked för biodrivmedel. Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Anläggningsbesked för biodrivmedel. Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Anläggningsbesked för biodrivmedel Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 oktober 2015 Ibrahim Baylan Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

biobränslen - regelverket Per Wollin - Energimyndigheten

biobränslen - regelverket Per Wollin - Energimyndigheten Hållbara flytande biobränslen - regelverket Per Wollin - Energimyndigheten 19 juni 2012 Förnybartdirektivet 20/20/20 målen till 2020 Ökad användning av bioenergi Säkerställa klimatnyttan Införande av hållbarhetskrav

Läs mer

Vägledning. om Anläggningsbesked Version 1.0 ER 2015:30

Vägledning. om Anläggningsbesked Version 1.0 ER 2015:30 Vägledning om Anläggningsbesked Version 1.0 ER 2015:30 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post: energimyndigheten@cm.se

Läs mer

CERTIFIERING INOM BIODRIVMEDEL. Sören Eriksson

CERTIFIERING INOM BIODRIVMEDEL. Sören Eriksson CERTIFIERING INOM BIODRIVMEDEL Sören Eriksson Preem Raffinering Export Marknad Står för 80 % av Sveriges raffineringskapacitet 30% av totala raffineringskapaciteten i Skandinavien Total marknadsandel ca

Läs mer

Remiss av utkast till förordning om ändring i förordningen (2011:1088) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen

Remiss av utkast till förordning om ändring i förordningen (2011:1088) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Dnr: M2018/00348/R Miljö- och energidepartementet Linus Klackenberg Linus.klackenberg@energigas.se 103 33 Stockholm Stockholm den 1 mars 2018 Remiss av utkast till förordning om ändring i förordningen

Läs mer

Vägledning. till regelverket om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Version 2.0 ER 2011:23

Vägledning. till regelverket om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Version 2.0 ER 2011:23 Vägledning till regelverket om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Version 2.0 ER 2011:23 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se

Läs mer

Konsekvensutredning reduktionsplikt

Konsekvensutredning reduktionsplikt EM2000, v5.1, 2017-07-21 INFORMATION 1 (6) Datum Analysavdelningen Enheten för utsläppshandel och drivmedel Noak Westerberg 016-544 24 37 noak.westerberg@energimyndigheten.se Konsekvensutredning reduktionsplikt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen; SFS 2010:598 Utkom från trycket den 18 juni 2010 utfärdad den 10 juni 2010. Enligt riksdagens beslut 1

Läs mer

Naturvårdverkets tillsyn, vägledning om biobränslen och arbetet inför Amanda Hagerman Naturvårdsverket

Naturvårdverkets tillsyn, vägledning om biobränslen och arbetet inför Amanda Hagerman Naturvårdsverket Naturvårdverkets tillsyn, vägledning om biobränslen och arbetet inför 2021-2030 Amanda Hagerman Naturvårdsverket 2016-11-10 Innehåll Flytande biobränslen och biogas Naturvårdsverkets tillsynsaktiviteter

Läs mer

Kontrollsystem för hållbarhetskriterier

Kontrollsystem för hållbarhetskriterier Kontrollsystem för hållbarhetskriterier För att man ska få statligt finansiellt stöd för användning av biodrivmedel och flytande biobränslen måste hållbarhetskriterierna vara uppfyllda. För jordbruksråvaror

Läs mer

Förnybara drivmedel i RED II Ingrid Nyström, Senior rådgivare, f3

Förnybara drivmedel i RED II Ingrid Nyström, Senior rådgivare, f3 Förnybara drivmedel i RED II 2019-01-31 Ingrid Nyström, Senior rådgivare, f3 Vision Genom vetenskapligt grundad kunskap bidra till utvecklingen av hållbara förnybara drivmedel f3 en samverkans- och nätverksorganisation

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen 2015-09-21 /Kjell Andersson. Remissyttrande över Promemorian Anläggningsbesked för biodrivmedel

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen 2015-09-21 /Kjell Andersson. Remissyttrande över Promemorian Anläggningsbesked för biodrivmedel SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen 2015-09-21 /Kjell Andersson REMISSYTTRANDE M 2015/3227/R Till Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över Promemorian Anläggningsbesked för biodrivmedel

Läs mer

Flytande biobränsle 2016

Flytande biobränsle 2016 Flytande biobränsle 2016 Begrepp och förkortningar Biodrivmedel CO2ekv FAME Flytande biobränsle Vätskeformiga eller gasformiga bränslen som framställs av biomassa och som används för transportändamål.

Läs mer

PM om hur växthusgasberäkning och uppdelning på partier vid samrötning

PM om hur växthusgasberäkning och uppdelning på partier vid samrötning 2011-12-12 1 (5) Analysavdelningen Enheten för hållbara bränslen Linus Hagberg 016-544 20 42 linus.hagberg@energimyndigheten.se PM om hur växthusgasberäkning och uppdelning på partier vid samrötning Inledning

Läs mer

Vägledning. till regelverket om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Version 4.0 ER 2017:XX

Vägledning. till regelverket om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Version 4.0 ER 2017:XX Vägledning till regelverket om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Version 4.0 ER 2017:XX Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se

Läs mer

Vänliga hälsningar, Följ oss gärna på Facebook Twitter Linkedin

Vänliga hälsningar, Följ oss gärna på Facebook Twitter Linkedin Från: Energimyndigheten hållbarhetskriterier Skickat: den 7 februari 2018 10:34 Till: Energimyndigheten hållbarhetskriterier Ämne: Remiss av föreskrifter om reduktionsplikt diarienummer

Läs mer

Statens energimyndighets föreskrifter om reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen;

Statens energimyndighets föreskrifter om reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen; STEMFS 2018:2 Utkom från trycket den 25 maj 2018 Statens energimyndighets föreskrifter om reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen; beslutade den 2 maj

Läs mer

Skattefrågor vid försäljning av biogas som el/fordonsgas. Lars-Erik Jansson Energi- och Affärsutveckling

Skattefrågor vid försäljning av biogas som el/fordonsgas. Lars-Erik Jansson Energi- och Affärsutveckling Skattefrågor vid försäljning av biogas som el/fordonsgas Alla biogasanläggningar ska registreras som lagerhållare Biogas ska beskattas men Har man rätt till statligt stöd (statsstödsreglerna) kan man

Läs mer

OKQ8 och hållbar bilism

OKQ8 och hållbar bilism Hållbar bilism OKQ8 och hållbar bilism OKQ8 vill jobba med hållbarhet i hela leverantörskedjan från råvara till färdig produkt. Det är en förutsättning för att vi ska kunna garantera drivmedlens hållbarhetsprestanda.

Läs mer

Hållbar bilism. Index för. hållbar bilism 2015. 2008-2014 Årlig sammanställning, maj 2015 134% 100%

Hållbar bilism. Index för. hållbar bilism 2015. 2008-2014 Årlig sammanställning, maj 2015 134% 100% Index för Hållbar bilism hållbar bilism 2015 2008-2014 Årlig sammanställning, maj 2015 134% 100% 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 OKQ8 och hållbar bilism OKQ8 vill jobba med hållbarhet i hela leverantörskedjan

Läs mer

Världsnaturfonden WWF:s synpunkter på Remiss av förslag till implementering av hållbarhetskriterier för biodrivmedel och andra flytande biobränslen -

Världsnaturfonden WWF:s synpunkter på Remiss av förslag till implementering av hållbarhetskriterier för biodrivmedel och andra flytande biobränslen - Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08-624 74 00 Fax: 08-851329 Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Stockholm den 24 november, 2009 Näringsdepartementet Regeringskansliet Världsnaturfonden

Läs mer

Har meddelandeflagga. Vänliga hälsningar, Noak Westerberg Handläggare Energimyndigheten Tel. +46 (0)

Har meddelandeflagga. Vänliga hälsningar, Noak Westerberg Handläggare Energimyndigheten Tel. +46 (0) Från: Energimyndigheten hållbarhetskriterier Skickat: den 21 november 201813:40 Till: Energimyndigheten hållbarhetskriterier Ämne: Remiss av ändringsföreskrift reduktionsplikt,

Läs mer

Livscykelanalys av svenska biodrivmedel

Livscykelanalys av svenska biodrivmedel Livscykelanalys av svenska biodrivmedel Mikael Lantz Miljö- och energisystem Lunds Tekniska Högskola 2013-04-12 Bakgrund Flera miljöanalyser genomförda, både nationellt och internationellt. Resultaten

Läs mer

Biooljors framtid. Charlotta Abrahamsson Svensk Fjärrvärme

Biooljors framtid. Charlotta Abrahamsson Svensk Fjärrvärme Biooljors framtid Charlotta Abrahamsson Svensk Fjärrvärme Biooljors framtid 1. Biooljor och fjärrvärme 2. Användning och driftserfarenheter 3. Förnybarhetsdirektivet och Hållbarhetskriterier 2 Fjärrvärmen

Läs mer

av hållbarhetskriterierna Anvisning för lämnande av rapport om uppfyllande av hållbarhetskriterierna till Energimyndigheten

av hållbarhetskriterierna Anvisning för lämnande av rapport om uppfyllande av hållbarhetskriterierna till Energimyndigheten Rapport om uppfyllande av hållbarhetskriterierna Anvisning för lämnande av rapport om uppfyllande av hållbarhetskriterierna till Energimyndigheten 33/702/2015 14.1.2015 Versionshistorik Version nr Datum

Läs mer

Granskning av rapportering för hållbara mängder. Jonas Höglund, IVL Svenska Miljöinstitutet

Granskning av rapportering för hållbara mängder. Jonas Höglund, IVL Svenska Miljöinstitutet för hållbara mängder Jonas Höglund, IVL Svenska Miljöinstitutet Agenda Om granskningen Verktygen Rapporteringsformat Generella kommentarer på rapportering Granskningen IVL har granskat underlagen för redovisning

Läs mer

Föreskrift om ändring i Statens energimyndighets föreskrifter om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen;

Föreskrift om ändring i Statens energimyndighets föreskrifter om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen; Föreskrift om ändring i Statens energimyndighets föreskrifter om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen; beslutade den XX månad 2017. Statens energimyndighet beslutar med stöd av

Läs mer

Hjälpmedel för rapportering av levererad hållbar biogas enligt Hållbarhetskriterierna ISSN 1103-4092

Hjälpmedel för rapportering av levererad hållbar biogas enligt Hållbarhetskriterierna ISSN 1103-4092 Hjälpmedel för rapportering av levererad hållbar biogas enligt Hållbarhetskriterierna RAPPORT U2012:16 ISSN 1103-4092 Förord Implementeringen av ett EU-direktiv om förnybar energi ställer krav på leverantörerna

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Jenny Johansson (verksjurist) ISSN 1650-7703 Föreskrift om ändring i Statens energimyndighets föreskrifter om hållbarhetskriterier för biodrivmedel

Läs mer

Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter?

Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter? Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter? Daniella Johansson Bioenergidagen 29 nov, 2017 Projektledare inom bioenergi, Energikontor Sydost. Dr inom industriella energisystem

Läs mer

HÅLLBARA DRIVMEDEL. 27 mars 2019

HÅLLBARA DRIVMEDEL. 27 mars 2019 HÅLLBARA DRIVMEDEL 27 mars 2019 Ökande krav på drivmedelsföretag 1:a juli 2018 infördes Lag om reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen som en ny del

Läs mer

Övervakning av Utsläpp

Övervakning av Utsläpp Övervakning av Utsläpp 1. Anläggningar 2. Växthusgaser 3. Branscher 4. Undantag 5. Tillståndsplikt 6. Övervakningsmetod och nivåer Lagstiftning och förkortningar Handelsdirektivet: EU-direktiv 2003/87/EG

Läs mer

SP Biogasar häng med!

SP Biogasar häng med! SP Biogasar häng med! Metanutsläpp och hållbarhetskriterier, HBK Bo von Bahr, SP Magnus Andreas Holmgren, SP Begynnelsen Media Artikel i Svenska Dagbladet 28 oktober 2004 Förluster vid produktion och distribution

Läs mer

2020 så ser det ut i Sverige. Julia Hansson, Energimyndigheten

2020 så ser det ut i Sverige. Julia Hansson, Energimyndigheten EU:s 20/20/20-mål till 2020 så ser det ut i Sverige Julia Hansson, Energimyndigheten EU:s 20/20/20-mål till 2020 EU:s utsläpp av växthusgaser ska minska med 20% jämfört med 1990 års nivå. Minst 20% av

Läs mer

Förnybar värme/el mängder idag och framöver

Förnybar värme/el mängder idag och framöver Förnybar värme/el mängder idag och framöver KSLA-seminarium 131029 om Marginalmarkernas roll vid genomförandet av Färdplan 2050 anna.lundborg@energimyndigheten.se Jag skulle vilja veta Hur mycket biobränslen

Läs mer

Hållbarhetskriterier för biogas

Hållbarhetskriterier för biogas Hållbarhetskriterier för biogas En översyn av data och metoder MIKAEL LANTZ, ENERGI- OCH MILJÖSYSTEMANALYS VID LTH Hållbarhetskriterier för biodrivmedel För att anses vara hållbara måste biodrivmedel från

Läs mer

Hållbar tillverkning av etanol. Landscape LM-Agroetanol

Hållbar tillverkning av etanol. Landscape LM-Agroetanol Hållbar tillverkning av etanol Landscape LM-Agroetanol Lantmännen Agroetanol Byggd för hållbar tillverkning av etanol Livsmedel Bröd, Frukost, Pasta, Mixer, Pet food Växt- Insatsvaror Lantbrukare Spannmål

Läs mer

Livscykelanalys av svenska biodrivmedel med fokus på biogas

Livscykelanalys av svenska biodrivmedel med fokus på biogas Livscykelanalys av svenska biodrivmedel med fokus på biogas Linda Tufvesson Miljö- och energisystem Lunds Universitet 2012-11-22 Bakgrund Flera miljöanalyser genomförda, både nationellt och internationellt.

Läs mer

Yttrande över promemorian Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016

Yttrande över promemorian Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016 Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi

Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi December 2009 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Lagtext...4 2.1 Förslag till lag

Läs mer

Hållbarhetskriterier för biogas

Hållbarhetskriterier för biogas Hållbarhetskriterier för biogas En översyn av data och metoder MIKAEL LANTZ, ENERGI- OCH MILJÖSYSTEMANALYS VID LTH Hållbarhetskriterier för biodrivmedel För att anses vara hållbara måste biodrivmedel från

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Jenny Johansson (verksjurist) ISSN 1650-7703 STEMFS 2017:X Utkom från trycket den XX 2017 Statens energimyndighets föreskrifter om rapportering och

Läs mer

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen under 2012

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen under 2012 Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen under 2012 Statens energimyndighet ET 2013:06 Juni 2013 Grafisk form: Energimyndigheten Tryck: CM Gruppen Foto: Per Wollin framsida, och Johnér bildbyrå inlaga

Läs mer

Framtiden är vår viktigaste marknad. Preem AB Martin Sjöberg

Framtiden är vår viktigaste marknad. Preem AB Martin Sjöberg Framtiden är vår viktigaste marknad Preem AB Martin Sjöberg Framtiden är vår viktigaste marknad Så tänkte vi när vi utvecklade: Avsvavlar eldningsoljor Alkylatbensinen Miljödiesel Miljö- och klimatoptimerar

Läs mer

Anna N. Stenströmer Miljö- och kvalitetskoordinator OKQ8

Anna N. Stenströmer Miljö- och kvalitetskoordinator OKQ8 Anna N. Stenströmer Miljö- och kvalitetskoordinator OKQ8 Agenda Vad vi förhåller oss till Strategi Hur följer vi upp och visar efterlevnad av krav i leverantörskedjan? Lärdomar och erfarenheter att ta

Läs mer

Bioenergin i EUs 2020-mål

Bioenergin i EUs 2020-mål Bioenergin i EUs 2020-mål Preem AB Michael G:son Löw Koncernchef och VD IVA 16 november 2011 Preem leder omvandlingen till ett hållbart samhälle 2 Vi jobbar hårt för att det aldrig mer ska bli bättre förr

Läs mer

Hållbara inköp av fordon, Härnösand 2 december 2009

Hållbara inköp av fordon, Härnösand 2 december 2009 Hållbara inköp av fordon, Härnösand 2 december 2009 Genom hållbara inköp läggs grunden för hållbara transporter. När du och din organisation köper in eller leasar bilar och drivmedel kan organisationen

Läs mer

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen under 2013

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen under 2013 Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen under 2013 Statens energimyndighet ET 2014:15 Juni 2014 Grafisk form: Energimyndigheten och Granath Havas WW Tryck: CM Gruppen Omslagsbild: SXC.hu Illustration:

Läs mer

REMISS AV DELBETÄNKANDE FRÅN MILJÖMÅLSBEREDNINGEN MED FÖRSLAG OM EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDSSTRATEGI FÖR SVERIGE SOU 2016_47 NESTE

REMISS AV DELBETÄNKANDE FRÅN MILJÖMÅLSBEREDNINGEN MED FÖRSLAG OM EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDSSTRATEGI FÖR SVERIGE SOU 2016_47 NESTE 1 (5) REMISS AV DELBETÄNKANDE FRÅN MILJÖMÅLSBEREDNINGEN MED FÖRSLAG OM EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDSSTRATEGI FÖR SVERIGE SOU 2016_47 Kontaktperson: Fredrik Törnqvist Marketing Manager Scandinavia Neste AB Mobil

Läs mer

Biodrivmedel från skogsråvara möjligheter i Blekinge?

Biodrivmedel från skogsråvara möjligheter i Blekinge? Biodrivmedel från skogsråvara möjligheter i Blekinge? Daniella Johansson Projektledare inom bioenergi, Energikontor Sydost. Dr inom industriella energisystem inom Energimyndighetens forskarskola: Program

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av. biodrivmedel i bensin och dieselbränslen,

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av. biodrivmedel i bensin och dieselbränslen, 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-06-21 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Svante O. Johansson. Reduktion av växthusgasutsläpp genom

Läs mer

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1 (6) Vad innebär kvotpliktssystemet? Vad reglerar Energimyndighetens föreskrifter?

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1 (6) Vad innebär kvotpliktssystemet? Vad reglerar Energimyndighetens föreskrifter? Myndighet Statens energimyndighet Diarienummer 2013-005729 Rubrik Föreskrifter om inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel. A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Energimyndigheten

Läs mer

Hållbara drivmedel 2016/17

Hållbara drivmedel 2016/17 Hållbara drivmedel 2016/17 Hållbara drivmedel i samhället 1 OKQ8 och hållbara drivmedel OKQ8 arbetar med hållbarhet i hela leverantörskedjan från råvara till färdig produkt. Det är en förutsättning för

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.8.2010 KOM(2010) 427 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om möjligheten att upprätta förteckningar över områden i tredjeländer med

Läs mer

Uppgraderat elcertifikatsystem Åtgärder som resulterat i positiva förhandsbesked. Martin Johansson. Enheten för operativa styrmedel

Uppgraderat elcertifikatsystem Åtgärder som resulterat i positiva förhandsbesked. Martin Johansson. Enheten för operativa styrmedel Uppgraderat elcertifikatsystem Åtgärder som resulterat i positiva förhandsbesked Martin Johansson Handläggare Enheten för operativa styrmedel Bakgrund om elcertifikatsystemet Elcertifikat infördes den

Läs mer

Genomförande av ändringar i direktivet om förnybar energi ILUC. Promemorians huvudsakliga innehåll

Genomförande av ändringar i direktivet om förnybar energi ILUC. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Genomförande av ändringar i direktivet om förnybar energi ILUC Promemorians huvudsakliga innehåll Promemorian innehåller förslag till ändringar i lagen (2010:598) om hållbarhetskriterier för

Läs mer

Inför verifiering av 2014 års utsläpp

Inför verifiering av 2014 års utsläpp Om förbättringsrapportering och undantag från platsbesök Amanda Hagerman Naturvårdsverket 2014-09-23 Förbättringsrapportering (art 69, MRR) Rapporten inlämnas till Naturvårdsverket senast 30 juni varje

Läs mer

KOSTNADER FÖR ATT MINSKA TRANSPORTSEKTORNS KLIMATPÅVERKAN. Jämförelse av olika biodrivmedel, råvaror och produktionsvägar

KOSTNADER FÖR ATT MINSKA TRANSPORTSEKTORNS KLIMATPÅVERKAN. Jämförelse av olika biodrivmedel, råvaror och produktionsvägar KOSTNADER FÖR ATT MINSKA TRANSPORTSEKTORNS KLIMATPÅVERKAN Jämförelse av olika biodrivmedel, råvaror och produktionsvägar Denna rapport sammanfattar resultaten från forskningsrapporten Utvärdering av produktionskostnader

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2014-02- 03 REMISSYTTRANDE Till Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Svebios synpunkter på förslaget till statsstödsregler Svebio har tagit del av förslaget

Läs mer

Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas.

Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas. RAPPORT/kortversion Juli 2010 Stor potential för biogas i jordbruket Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas. 2 Stor potential för jordbruken

Läs mer

ER 2018:21. Vägledning reduktionsplikt för bensin och dieselbränsle

ER 2018:21. Vägledning reduktionsplikt för bensin och dieselbränsle ER 2018:21 Vägledning reduktionsplikt för bensin och dieselbränsle Energimyndighetens publikationer kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se, eller beställas via e-post till energimyndigheten@arkitektkopia.se

Läs mer

Jenny Hedström. Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel

Jenny Hedström. Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel Elcertifikatsystemet - Nya möjligheter för elproducenterna Jenny Hedström Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel ÅF värme och kraftkonferensen 11 november 2009 Agenda Ny tilldelningsperiod för

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Sänkt skatt på biodrivmedel Mars 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll För hållbara biodrivmedel gäller i dag viss befrielse från energiskatt och hel

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE 2017-04-19 Diarie Nr: 2017/7816 Ert Diarie Nr: M2017/00723/R Miljö- och energidepartementet Energienheten 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se Kopia:

Läs mer

Inför verifiering av 2017 års utsläpp

Inför verifiering av 2017 års utsläpp Inför verifiering av 2017 års utsläpp Kristin Gunnarsson & Amanda Hagerman Naturvårdsverket 2017-09-15 Innehåll Några grundkrav i MRR Avfallsförbränning och blandade bränslen Övervakning av biobränslen

Läs mer

Klimatklivet - Vägledning om beräkning av utsläppsminskning

Klimatklivet - Vägledning om beräkning av utsläppsminskning Klimatklivet - Vägledning om beräkning av utsläppsminskning Denna vägledning beskriver hur man ska beräkna minskade utsläpp av växthusgaser i ansökningar till Klimatklivet. Växthusgasutsläpp vid utvinning,

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Jenny Johansson (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter om rapportering och beräkning enligt drivmedelslagen; STEMFS Utkom

Läs mer

Hållbara drivmedel 2017/18

Hållbara drivmedel 2017/18 drivmedel i samhället Hållbara drivmedel 2017/18-1- -2- OKQ8 Scandinavia och hållbara drivmedel OKQ8 Scandinavia arbetar med hållbarhet i hela leverantörskedjan från råvara till färdig produkt. Det är

Läs mer

Övervakning och rapportering

Övervakning och rapportering Övervakning och rapportering Maria Smith, Amanda Hagerman och Viktor Andréen Naturvårdsverket 2015-09-24 Agenda: - 2014 års rapportering - Förbättringsrapportering - Hållbarhetskriterier - Samförbränning

Läs mer

Övervakning, verifiering och förbättringsrapportering

Övervakning, verifiering och förbättringsrapportering Övervakning, verifiering och förbättringsrapportering Kristin Gunnarsson Naturvårdsverket 2013-11-06 Innehåll Inledning övervakning, rapportering och verifiering Kopplingen mellan MRR och AVR Övervakning

Läs mer

Vad innebär hållbarhetskraven på drivmedel?

Vad innebär hållbarhetskraven på drivmedel? Vad innebär hållbarhetskraven på drivmedel? John Munthe Julia Hansson, Michael Martin, Karin Hansen, Louise Staffas, IVL Kontakt: john.munthe@ivl.se Innehåll Regelverk och definitioner Hur ser det ut idag?

Läs mer

Tillståndsplikt och övervakning av utsläpp

Tillståndsplikt och övervakning av utsläpp Tillståndsplikt och övervakning av utsläpp Kristin Gunnarsson Naturvårdsverket 2014-11-27 Innehåll del 1 Del 1 Tillståndsplikt anläggningar Verksamheter som ingår Definition av en anläggning Uppstart respektive

Läs mer

Synpunkter föreskrifter och allmänna råd Kapitel Punkt Synpunkter Förslag till ändring Övriga kommentarer

Synpunkter föreskrifter och allmänna råd Kapitel Punkt Synpunkter Förslag till ändring Övriga kommentarer Svar på remiss gällande förslag till: Föreskrift om anmälan och identifiering av leverantörer av samhällsviktiga tjänster, dnr 2018:05893 Svarande organisation: Referens/diarienr: Energigas Sverige 2018-05893

Läs mer

Kategorisering av påpekanden och begreppet väsentlighet

Kategorisering av påpekanden och begreppet väsentlighet Kategorisering av påpekanden och begreppet väsentlighet Kristin Gunnarsson & Amanda Hagerman Naturvårdsverket 2017-09-15 Innehåll Definitioner av påpekanden & exempel Markera påpekanden i ECO2 Diskussion

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:217

Regeringens proposition 2016/17:217 Regeringens proposition 2016/17:217 Genomförande av ändringar i förnybartdirektivet ILUC Prop. 2016/17:217 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 29 juni 2017 Stefan Löfven

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Minskad klimatpåverkan från drivmedel

Miljö- och energidepartementet Minskad klimatpåverkan från drivmedel Miljö- och energidepartementet 2017-01-17 Minskad klimatpåverkan från drivmedel 1 Innehåll 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 4 2 Författningsförslag... 5 2.1 Förslag till lag om ändring i drivmedelslagen

Läs mer

5. Övervakningsmetod och nivåer

5. Övervakningsmetod och nivåer 1. Anläggningar 2. Växthusgaser 3. Undantag 4. Tillståndsplikt 5. Övervakningsmetod och nivåer Maria Smith, Naturvårdsverket 2016-11-10 Lagstiftning och förkortningar Handelsdirektivet: EU-direktiv 2003/87/EG

Läs mer

Vilka berörs av förslaget? Förslagets marknadspåverkan på kort sikt Vad innebär förslaget för marknaden på kort sikt?

Vilka berörs av förslaget? Förslagets marknadspåverkan på kort sikt Vad innebär förslaget för marknaden på kort sikt? Konsekvensanalys Denna konsekvensanalys behandlar endast 3 a och 3 b i det remitterade förslaget till ändring av förordning (2011:1088) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen.

Läs mer

Svebio stödjer förslaget att ta bort den 15- procentiga begränsningen av skattebefrielsen för HVO- inblandning i diesel.

Svebio stödjer förslaget att ta bort den 15- procentiga begränsningen av skattebefrielsen för HVO- inblandning i diesel. Svebio Svenska Bioenergiföreningen BioDriv Ett nätverk för organisationer och företag som vill skapa en fossilfri transportsektor och gynna hållbara biodrivmedel /Lena Bruce och Kjell Andersson Remissyttrande

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE 2017-04-26 Diarie Nr: 2017/7813 Ert Datum: Ert Diarie Nr: M2017/00720/R Miljö- och energidepartementet Energienheten 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

INNEHÅLL

INNEHÅLL INNEHÅLL Januariöverenskommelsen & vårändringsbudgeten Gas i kraftvärme Biogasregister med ursprungsgarantier Biogasmarknadsutredningen EU-frågor Styrmedel inom vägtransporter Några skattefrågor Frågor?

Läs mer

Skatteverket 1(7) INFORMATION 2010-12-17. Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011

Skatteverket 1(7) INFORMATION 2010-12-17. Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011 Skatteverket 1(7) Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011 Nedan följer en sammanställning över de förändringar av lagen (1994:1776) om skatt

Läs mer

Genomförande av ändringar i förnybartdirektivet ILUC

Genomförande av ändringar i förnybartdirektivet ILUC Lagrådsremiss Genomförande av ändringar i förnybartdirektivet ILUC Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 8 juni 2017 Mikael Damberg Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet)

Läs mer

Hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 18 februari 2010 Maud Olofsson Dan Sandberg (Näringsdepartementet)

Läs mer

Undersökning om biodrivmedel och oljebolag

Undersökning om biodrivmedel och oljebolag Ulriksdals slott 081211 Undersökning om biodrivmedel och oljebolag Sammanfattning Världsnaturfonden WWF har genomfört en uppföljande undersökning till Gröna Bilisters undersökning bland oljebolag från

Läs mer

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Framtiden är vår viktigaste marknad Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Står för 80 % av Sveriges raffineringskapacitet 30 % av totala raffineringskapaciteten

Läs mer