Svaret bör undertecknas så att det framgår att den som är skyddsombud och den som är elevskyddsombud har tagit del av det.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svaret bör undertecknas så att det framgår att den som är skyddsombud och den som är elevskyddsombud har tagit del av det."

Transkript

1 I ARBETSMILJÖ IRS 2014/ (13) Enheten för region syd Camilla Lindberg, Ängelholms kommun Barn- och utbildningsnämnden ÄNGELHOLM ZAV Resultatet av inspektionen Ert org. nr Arbetsställen Besöksadress Besöksdatum Barn- och utbildningsförvaltningen Östra vägen 2, ÄNGELHOLM Barn och utbildningsförvaltningen Magnarps skola och fritidshem F Nyhemsskolan 1-9 inkl. särskola Kungsgårdsskolan Toftaskolan F Ängelholms gymnasium Barn- och utbildningsförvaltningen Deltagare i inspektionen Se deltagarförteckning, bilaga 1 Ni ska före den 30 mars 2015 informera Arbetsmiljöverket vad ni har gjort med anledning av de brister och krav vi redovisar här. I svaret bör ni särskilt beskriva: hur ni fört ut innehållet i inspektionsmeddelandet till berörda medarbetare hur ni har uppfyllt kraven hur skyddsombud och övrig personal har varit delaktiga vid genomförandet av åtgärderna Svaret bör undertecknas så att det framgår att den som är skyddsombud och den som är elevskyddsombud har tagit del av det. Var vänlig ange följande beteckningar i svaret: IRS 2014/8644, IRS 2014/8652, IRS2014/8654, IRS2014/8655, IRS2014/8657 och IRS2014/8662 Se 7 kap. 3 arbetsmiljölagen. Postadress: Stockholm Besöksadress: Vattenverksvägen 47, Malmö Telefon: Telefax: E-post: arbetsmiljoverket@av.se Webbplats: Organisationsnummer:

2 rte., ARBETSMILJÖ,0) IRS 2014/ (13) Arbetsgivaren ska, enligt 3 kap. 2 första stycket arbetsmiljölagen, vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Trots att vi nu ger er viss tid att informera oss hur ni har åtgärdat våra krav har ni ändå kvar det fulla ansvaret för arbetstagarnas arbetsmiljö. Ert arbetsmiljöansvar gäller oavsett om Arbetsmiljöverket har ställt krav mot er eller inte. er och krav 1. Rutiner för att bedöma risker och upprätta handlingsplaner På samtliga skolor som vi besökt så görs regelbundna undersökningar av olika arbetsmiljöförhållanden. På flertalet av skolorna kunde man dock inte visa på några dokumenterade bedömningar av vilka risker de undersökta arbetsmiljöförhållandena kan medföra för personal respektive elever. På ert intranät finns en mall för att dokumentera riskbedömningar och handlingsplaner. Denna är det dock få rektorer som använder. Mallen saknar även instruktioner för att bedöma huruvida identifierade risker är allvarliga eller inte. Att bedöma riskerna, på kort och lång sikt, med olika arbetsmiljöförhållanden är ett viktigt moment i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Kännedomen om de risker som finns eller uppkommer i verksamheten utgör viktigt kunskapsunderlag för beslut om när åtgärder måste vidtas, samt hur olika åtgärder ska prioriteras i förhållande till varandra. Vid våra inspektioner på skolorna har vi fått se årshjul alternativt scheman för olika aktiviteter i det systematiska arbetsmiljöarbetet som beskriver när olika arbetsmiljöundersökningar och riskbedömningar ska genomföras. Dessa årshjul/scheman klargör dock inte hur riskbedömningar ska genomföras samt vem/vilka som ska medverka. Detta är uppgifter som behöver finnas beskrivna i en rutin. För att förebygga risker för ohälsa och olycksfall är det viktigt att rutiner finns som beskriver både det löpande systematiska arbetsmiljöarbetet och då förändringar i verksamheten planeras.

3 IRS 2014/ (13) Krav 1.1 Ni ska förtydliga era rutiner för att bedöma risker i er verksamhet, både på förvaltnings- och skolnivå. Rutin innebär ett i förväg bestämt tillvägagångssätt som ska göras - hur det ska göras - när det ska göras och vem som ansvarar -vad för att det blir gjort. Rutinerna ska beskriva hur ni, både i det löpande arbetet och då förändringar planeras, går tillväga för att förebygga att arbetstagare och elever riskerar att utsättas för ohälsa och olycksfall. De ska tydliggöra hur och när undersökningar och riskbedömningar ska ske, vilka som ska delta samt hur åtgärds- och handlingsplaner ska upprättas och hanteras. Rutinerna ska säkerställa att alla faktorer som påverkar arbetsmiljön - fysiska, psykologiska och sociala förhållanden - beaktas. Rutinerna ska dokumenteras skriftligt. Se 3-6, 8 och 10 g Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt Krav 1.2 Ni ska säkerställa att all personal som blivit tilldelade arbetsmiljöuppgifter avseende att undersöka och bedöma risker samt att vidta riskreducerande åtgärder får kännedom om ovan nämnda rutiner samt blir väl förtrogna med hur dessa rutiner ska genomföras i praktiken. Se 7 Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt 2. Uppgiftsfördelning och kunskaper Vid vår tillsynsinsats framkom ett antal arbetsmiljöbrister som noterats vid tidigare skyddsronder men som inte riskbedömts eller åtgärdats. Representanter för Ängelholmshem medverkar på de flesta skolor vid skyddsronderna, där olika lokalmässiga arbetsmiljöförhållanden undersöks. Det är dock oklart i nuläget vem som ansvarar för att bedöma riskerna för skada eller ohälsa, för såväl personal som elever, med de förhållanden som framkommer. Det är vidare oklart vem som ansvarar för att vidta åtgärder när brister har identifierats. Arbetsmiljöbrister faller därmed "mellan stolarna" trots den gränsdragningslista som finns mellan skolförvaltningen och Ängelholms fastigheter AB/Ängelholmshem avseende ansvarsfördelning för olika

4 '-z.)*j 1 ARBETSMILJÖ IRS 2014/ (13) lokalrelaterade arbetsmiljöförhållanden. Ett flertal rektorer ger även uttryck för att inte kunna ta sitt arbetsmiljöansvar fullt ut då de inte har befogenheter att fatta beslut om hur åtgärder på lokalmässiga brister ska prioriteras. Krav 2.1 Ni ska tydliggöra den ansvarsfördelning som finns mellan skolförvaltningen och tekniska förvaltningen, samt de uppgiftsfördelningar som finns till skolledarna så att det blir tydligt vem eller vilka det åligger att undersöka arbetsmiljön, bedöma risker för ohälsa och olycksfall, att åtgärda identifierade risker samt genomföra kontroller av att vidtagna åtgärder har haft avsett resultat. Krav 2.2 Ni ska även säkerställ att de personer som är tilldelade dessa arbetsmiljöuppgifter har tillräckliga kunskaper, befogenheter och resurser för att kunna ta ansvar för dessa arbetsmiljöuppgifter. Med befogenheter avses rätt att fatta beslut och att vidta åtgärder. Med resurser avses ekonomiska medel, tillgång till personal, utrustning, lokaler, tid och kunskaper. De kunskaper som avses är kunskaper om regler som har betydelse för arbetsmiljön: Arbetsmiljölagen med kommentarer Arbetstidslagen med kommentarer AFS 1982:17 Anteckningar om jourtid, övertid och mertid AFS 2006:04 Användning av arbetsutrustning AFS 2001:03 Användning av personlig skyddsutrustning AFS 1998:05 Arbete vid bildskärm AFS 1994:01 Arbetsanpassning och rehabilitering AFS 2009:02 Arbetsplatsens utformning AFS 2012:02 Belastningsergonomi AFS 2005:16 Buller AFS 1982:03 Ensamarbete AFS 1999:07 Första hjälpen och krisstöd AFS 2011:18 Hygieniska gränsvärden AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker AFS 1993:17 Kränkande särbehandling i arbetslivet AFS 2008:03 Maskiner (som släppts ut på marknaden efter 29 dec 2009) AFS 2005:01 Mikrobiologiska arbetsmiljörisker - smitta, toxinpåverkan, överkänslighet Ni ska också se till att de har kunskaper för att bedriva ett systematiskt Uppgiftsfördelningen ska dokumenteras skriftligt.

5 IRS 2014/ (13) Ni ska ge övriga arbetstagare information om uppgiftsfördelningen. Se 6 och 7 g Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt 3. Undersökning av arbetsbelastning Ni har inte kunnat visa på någon aktuell undersökning och riskbedömning gällande förekomsten av hög arbetsbelastning för så väl rektorernas som övrig skolpersonal. Krav Ni ska undersöka förekomst av hög arbetsbelastning i gruppen av skolledare samt för övrig skolpersonal, och i förekommande fall utreda orsakerna till den höga arbetsbelastningen. En sådan utredning ska minst omfatta: - om arbetsuppdraget är tydligt för skolledarna - om arbetsuppdraget är anpassat till de resurser som står till förfogande. Ni ska utifrån resultatet av undersökningen bedöma riskerna för att den höga arbetsbelastningen kan leda till olycksfall och ohälsa. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt och det ska av den framgå vilka riskerna är och om de är allvarliga eller inte. Ni ska i en handlingsplan ange de åtgärder som ni - utifrån genomförd undersökning och riskbedömning av hög arbetsbelastning - anser behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall och som ni inte genomför omedelbart. Handlingsplanen ska dokumenteras skriftligt. I handlingsplanen ska, förutom åtgärderna, anges när åtgärderna ska vara genomförda och vem som ska se till att de genomförs. Se 8-10 g Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete, samt 2 kap 1 och 3 kap. 2 arbetsmiljölagen.

6 IRS 2014/ (13) er vid enskilda skolor Maonarps skola 1. Undersökning av störande och/eller hörselskadligt buller Vid inspektionen framkom att akustikförhållanden i musiksalen upplevs som mkt dåliga och att ljudnivån upplevs som mkt hög vid undervisning. Detta har enligt rektorerna uppmärksammats som problem och noterats vid ett flertal skyddsronder men några mätningar, riskbedömningar eller åtgärder kunde inte redovisas. Krav 1.1 Ni ska mäta efterklangs tiden i musiksalen samt bedöma riskerna för att detta utgör tröttande och/eller skadligt buller för undervisande lärare respektive elever. Ni ska då ta hänsyn till de arbetstagare och elever som kan vara särskilt känsliga för bullerstörning. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt och det ska av den framgå vilka riskerna är och om de är allvarliga eller inte. Krav 1.2 Ni ska vidta åtgärder, alternativt dokumentera en handlingsplan för de åtgärder som ni - utifrån genomförd undersökning och riskbedömning av hörselskadligt/störande buller - anser behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall och som ni inte genomför omedelbart. Genomförda åtgärder ska följas upp. Se 8 och 10 g Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete och 4, 5 och 11 g Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:16) om buller samt 12 Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS 1994:1) om arbetsanpassning och rehabilitering. Krav 1.3 Om ni saknar tillräcklig kunskap inom förvaltningen för att genomföra krav 1.1 samt 1.2 så ska ni ta sakkunnig hjälp. Se 12 Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete

7 IRS 2014/ (13) 1. Introduktion till nyanställda och vikarier På skolan saknas, för skolan specifika, instruktioner för introduktion av nyanställda och vikarier. Det är viktigt att de som är nya på arbetsplatsen får en bra introduktion så att de inte utsätter sig själva eller andra för risker och så att de kan bidra i det förebyggande arbetet. Krav Ni ska ta fram instruktioner, alt. en checklista för vad som ska gås igenom med ny/tillfällig personal så att nyanställda och vikarier får den introduktion och de kunskaper som de behöver för att på ett säkert sätt utföra sitt arbete samt för att förebygga ohälsa och olycksfall. Instruktionerna/checklistan ska dokumenteras skriftligt. Se 5 och 7 g Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt Ängelholms gymnasium 1. Rutiner för undersökning, riskbedömning och handlingsplan På en gymnasieskola med praktiskt inriktade program uppkommer särskilda risker för så väl elever som personal som medverkar i dessa ämnen. Ni saknar skriftligt dokumenterade rutiner för hur det systematiska arbetsmiljöarbetet ska bedrivas på de olika praktiska programmen inom gymnasiet. Krav 1.1 Ni ska upprätta rutiner för att genomföra ett systematiskt arbetsmiljöarbete på skolan. Rutin innebär ett i förväg bestämt tillvägagångssätt - vad som ska göras - hur det ska göras - när det ska göras och vem som ansvarar för att det blir gjort. Dessa rutiner kan behöva se olika ut för olika program eller ämnen samt på olika organisatoriska nivåer i skolan. Rutinerna ska omfatta att alla faktorer som påverkar arbetsmiljön - både fysiska, psykologiska och sociala förhållanden - beaktas. Rutinerna ska beskriva hur ni, både i det löpande arbetet och då förändringar planeras, går tillväga för att förebygga att arbetstagare och elever riskerar att utsättas för ohälsa och olycksfall. De ska tydliggöra hur och när undersökningar

8 IRS 2014/ (13) och riskbedömningar ska ske, vilka som ska delta samt hur åtgärds- och handlingsplaner ska upprättas och hanteras. Rutinerna ska dokumenteras skriftligt. Se 3-6, 8 och 10 g Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt Krav 1.2 Ni ska göra era rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbete kända för arbetstagare och elever. Se 7 Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt 2. Uppgiftsfördelning och kunskaper 2.1 Det är viktigt att det står klart för alla arbetstagare och elever vems uppgift det är att verka för att risker i arbetet förebyggs och en tillfredsställande arbetsmiljö i övrigt uppnås. Vid inspektionstillfället framgick det inte tydligt om ni har fördelat uppgifter i ert systematiska arbetsmiljöarbete på ett sådant sätt att alla relevanta arbetsmiljöaspekter undersöks, riskbedöms och åtgärdas i er verksamhet. Detta medför att varken de, övriga arbetstagare eller elever med full säkerhet vet vem som ska vidta åtgärder som förebygger ohälsa och olycksfall för så väl elever som personal. Krav 2.1 Ni ska se över hur ni har fördelat arbetsmiljöuppgifter till olika skolledare och annan personal på skolan för att säkerställa att alla i er skolverksamhet en tydlig fördelning av uppgifterna i det systematiska arbetsmiljöarbetet på skolan till en eller flera chefer, skolledare eller andra arbetstagare. Uppgiftsfördelningen ska klart ange vem eller vilka det åligger att förebygga och åtgärda risker för ohälsa och olycksfall i skolans verksamhet. Dessa personer ska få i uppgift att regelbundet: undersöka arbetsförhållandena bedöma riskerna för ohälsa och olycksfall vidta åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall

9 IRS 2014/ (13) genomföra kontroller av att vidtagna åtgärder har haft avsett resultat. Av uppgiftsfördelningen ska det även framgå vilka befogenheter och resurser dessa personer har att tillgå för att kunna utföra sina arbetsmiljöuppgifter. Med befogenheter avses rätt att fatta beslut och att vidta åtgärder. Med resurser avses ekonomiska medel, tillgång till personal, utrustning, lokaler, tid och kunskaper. Uppgiftsfördelningen ska dokumenteras skriftligt och ni ska ge övriga arbetstagare och elever information om uppgiftsfördelningen. Se 6 och 7 g Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt 2.2 För att kunna upptäcka, bedöma och vidta åtgärder mot risker i arbetsmiljön behöver de som fått uppgifter i det systematiska arbetsmiljöarbetet kunskaper om regler för arbetsmiljön, kunskaper om vilka arbetsförhållanden som innebär risker och vilka som främjar en tillfredsställande arbetsmiljö. Krav 2.2 Ni ska se till att de som fått uppgifter i arbetsmiljöarbetet har tillräckliga kunskaper om: fysiska, psykologiska och sociala förhållanden som innebär risker för ohälsa och olycksfall åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall regler som har betydelse för arbetsmiljön: Arbetsmiljölagen med kommentarer Arbetstidslagen med kommentarer AFS 1982:17 Anteckningar om jourtid, övertid och mertid AFS 2006:04 Användning av arbetsutrustning AFS 2001:03 Användning av personlig skyddsutrustning AFS 1998:05 Arbete vid bildskärm AFS 1994:01 Arbetsanpassning och rehabilitering AFS 2009:02 Arbetsplatsens utformning AFS 2012:02 Belastningsergonomi AFS 2005:16 Buller AFS 1982:03 Ensamarbete AFS 1999:07 Första hjälpen och krisstöd AFS 2011:18 Hygieniska gränsvärden AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker AFS 1993:17 Kränkande särbehandling i arbetslivet

10 IRS 2014/ (13) AFS 2008:03 Maskiner (som släppts ut på marknaden efter 29 dec 2009) AFS 2005:01 Mikrobiologiska arbetsmiljörisker - smitta, toxinpåverkan, överkänslighet AFS 2012:03 Minderårigas arbetsmiljö AFS 1980:14 Psykiska och sociala aspekter på arbetsmiljön AFS 2008:13 Skyltar och signaler AFS 2001:01 Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 1981:14 Skydd mot skada genom fall AFS 2004:03 Stegar och arbetsbockar AFS 1993:02 Våld och hot i arbetsmiljön Se 6 Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt 3. Olycksfall och tillbud Vid inspektionstillfället framkom att mkt få tillbud och olyckor kommer arbetsgivaren till kännedom, i förhållande till hur många tillbud som rimligen inträffar på en skola med så många elever och anställda. Detta indikerar att befintlig rutin för att rapportera olyckor och tillbud inte är känd hos alla elever och medarbetare eller inte följs av annan anledning. För att förebygga att tillbud och olyckor inträffar (igen) är det viktigt att ni får kännedom om, och kan utreda orsakerna till, de olycksfall och tillbud som inträffar. Krav Ni ska säkerställa att alla elever och all personal känner till era rutiner för att rapportera, samt utreda, olyckor och tillbud som inträffar i er verksamhet. Eleverna och lärarna ska veta vad som menas med ett tillbud, vem de ska informera i händelse av olycka eller tillbud, var/hur det ska dokumenteras samt vem som ansvarar för att utreda de händelser som är allvarliga och vidta förebyggande åtgärder. Se 2-3, 5 och 9 g Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt

11 I IRS 2014/ (13) Inspektionen Inspektionen genomfördes inom ramen för Arbetsmiljöverkets nationella inspektionsaktivitet Skolan Information Ett inspektionsmeddelande är en uppmaning till er att vidta åtgärder för att undanröja de brister och risker som kom fram vid inspektionen. Kraven är ställda utifrån Arbetsmiljöverkets tillämpning av gällande arbetsmiljöregler. Om ni inte vidtar åtgärder kan Arbetsmiljöverket besluta om ett föreläggande eller förbud. Arbetsmiljöverkets föreskrifter utvecklar och preciserar arbetsmiljölagen inom arbetsmiljöområdet. Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1 senast ändrad 2008:15) beskriver hur det går till att skapa en säker arbetsmiljö. Om ni saknar kunskap eller kompetens för det systematiska arbetsmiljö-arbetet i den egna verksamheten ska ni anlita företagshälsovård eller motsvarande hjälp utifrån. Besök Arbetsmiljöverkets webbplats när ni vill veta mer om oss och om lagar och föreskrifter om arbetsmiljö. Där kan ni också hämta arbetsmiljölagen och våra föreskrifter i PDF-format. Har ni frågor att ställa går det bra att kontakta oss. Camilla Lindberg Kopia skickad till: Huvudskyddsombuden Tomas Goldback, Gunilla Alfredsson och Patrick Wetterup

12 IRS 2014/ (13) Deltagarförteckning Barn- och utbildningsförvaltningen Sven-Ingvar Borgquist, ord. Barn- och utbildningsnämnden Tony Mufic, förvaltningschef Kerstin Björkäng Wirehed, utredningssekreterare Tomas Goldback, huvudskyddsombud Lärarförbundet Gunilla Alfredsson, huvudskyddsombud Lärarnas riksförbund Patrick Wetterup, huvudskyddsombud Kommunal Hans Barkenfelt, Arbetsmiljöverket Camilla Lindberg, Arbetsmiljöverket Magnarps skola och fritidshem Pernilla Andersson, rektor Ann-Charlotte Gabrielsson, skyddsombud Lärarnas riksförbund Cathrin Jansson, skyddsombud Vision Mikael Ekenberg, vaktmästare Ängelholmslokaler Elevskyddsombud årskurs 9 Hans Barkenfelt, Arbetsmiljöverket Camilla Lindberg, Arbetsmiljöverket Nyhemsskolan inkl. särskola Tommy Svensson, rektor Helena Collijn, rektor grundsärskolan Jonas Trulsson, administrativ chef Barn- och utbildningsförvaltningen Liselott Johansson, skyddsombud Vision Tomas Goldback, huvudskyddsombud Lärarförbundet Per Johansson, skyddsombud Lärarnas riksförbund Ella Palmgren, elevskyddsombud Hampus Henrysson, elevskyddsombud Hans Barkenfelt, Arbetsmiljöverket Camilla Lindberg, Arbetsmiljöverket Kungsgårdsskolan Ola Garvell, rektor Teresa Torle, rektor Håkan Bjart, speciallärare Per Emanuelsson, ämneslärare Tova Sköld, elevskyddsombud Sara Holmqvist, elevskyddsombud Hans Barkenfelt, Arbetsmiljöverket Camilla Lindberg, Arbetsmiljöverket

13 IRS 2014/ (13) Toftaskolan Tobias Faten, rektor Veronika Jakobsson, skolintendent Ronny Johansson, vaktmästare Ängelholmslokaler Robert Schultz, skyddsombud Sandra Saldert, skyddsombud Ann-Christine Tufvesson, skyddsombud Alena Godolakis, elevskyddsombud Cornelia Bildtgård, elevskyddsombud Hans Barkenfelt, Arbetsmiljöverket Camilla Lindberg, Arbetsmiljöverket Ängelholms gymnasium Gunilla Ivarsson, gymnasiechef Lars Herbertsson, rektor Karin Magnusson, rektor Tommy Johansson, rektor Markus Eek, rektor Linus Silon, rektor Tomas Goldback, huvudskyddsombud Lärarförbundet Kent Olsson, skyddsombud Lärarnas riksförbund Christer Wikström, vaktmästare Ängelholmslokaler Sara Drejsanger, elevskyddsombud My Malmberg, elev Nikolina Ström, elev Hans Barkenfelt, Arbetsmiljöverket Camilla Lindberg, Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverkets rapporter efter tillsyn

Arbetsmiljöverkets rapporter efter tillsyn Barn- och utbildningsnämnden 2016-03-03 Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsenheten BUN/2015:359 Nina Söderquist, Tfn 710 24 46 1 (1) Barn- och utbildningsnämnden Arbetsmiljöverkets rapporter efter

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

av arbetsmiljöuppgifter

av arbetsmiljöuppgifter 1 (6) ÅNGEWOLMS ItOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Ängelholms kommun Från Kommundirektör till Ekonomichef 2 (6) ÅNGELHOUiS Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms kommun I min egenskap

Läs mer

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektor BESLUT 2006-09-18 Dnr A10 3432/06 (ersätter Dnr A10 3367/03) Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt 3 kap. 2 arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160

Läs mer

Fördelning. Angelholms kommun

Fördelning. Angelholms kommun 1 (6) ANGBUfOUtS KOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Angelholms kommun Kommunstyrelsens ordförande till kommundirektör 2 (6) ÄN(jELHOL\1S KOM.\lll:-l Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms

Läs mer

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Bilaga 2 Sidan 1 av 6 Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Innehållsförteckning Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen ANVISNING Gäller från och med 2009-01-09 Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen Gäller fr o m 2009-01-09 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen (1977:1160) AFS 2001:1, Systematiskt

Läs mer

Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1

Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1 Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1 Arbetsmiljölagen de grundläggande reglerna Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljöverket 2011-10-19 2 Lagens

Läs mer

Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF

Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF Senast uppdaterad: 2012-09-17... Vår arbetsmiljöpolicy Risker på arbetsplatsen Lysekils FF har en övergripande

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2014-06-03 IRS 2014/8518 1 (1) Enheten för region syd Hans Barkenfelt, 010-730 9676 Trelleborgs kommun 231 83 TRELLEBORG Resultatet av inspektionen Ert org. nr 212000-1199 Arbetsställe Bildningsförvaltningen

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2.

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2. 10 UMEÅ UNIVERSITET Arbetsmiljökommittén Beslut Dnr FS 1.1.2-723-14 Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2. Uppgiftsfördelare, befattning, fakultet/institution/avdelning/enhet/motsvarande

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Introduktion

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Introduktion Sid 1 av 12 Allmänt Exempel på fysiska faktorer: Luft vi andas in Ljud Kemikalier Ljus Fysisk belastning, Belastningsergonomi Maskiner Exempel på psykiska faktorer: Arbetsmängd, Belastning Arbetsinnehåll,

Läs mer

Skyddsombudets handlingsplaner och utredning

Skyddsombudets handlingsplaner och utredning Skyddsombudets handlingsplaner och utredning Glöm inte att skyddsombudets utredning ska innehålla alla uppgifter som finns i de tre checklistorna nedan. Skyddsombudets handlingsplan del 1 Vad innehåller

Läs mer

Läs mer: Policy arbetsmiljö, tillämpning hälsa i arbetslivet flik 1.

Läs mer: Policy arbetsmiljö, tillämpning hälsa i arbetslivet flik 1. 1 (6) 2016-04-13 Arbetsmiljöpolicy Hudiksvalls kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som kan rekrytera, utveckla och behålla kompetenta medarbetare. För att uppnå en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö

Läs mer

Handlingsplan vid hot och våld i arbetsmiljön Lerums vuxenutbildning. Läsåret 2016/2017

Handlingsplan vid hot och våld i arbetsmiljön Lerums vuxenutbildning. Läsåret 2016/2017 1 (5) Sektor Lärande Lerums vuxenutbildning Handlingsplan vid hot och våld i arbetsmiljön Lerums vuxenutbildning Läsåret 2016/2017 Fastställd på APT 16-08-09 Postadress Besöksadress Telefon/ fax Webb/

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Handling 05.5 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 6 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CV Handläggande enhet, Handläggare V, Erland Nydén Ersätter Utgåva E

Läs mer

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING DOK SID 1 (5) 2011-02-10 LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER Antagen: 2011-xx-xx Giltig till och med: Tillsvidare Tillhör process: Arbetsmiljö Relaterade dokument:

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Datum K@PIA 391.28 KALMAR

Datum K@PIA 391.28 KALMAR ARBETSMILJö 201.4-12-29 IRS 201418068 K@PIA s d 1(5) Enheten för reg on syd Ann-Helen Johansson, 010-730 91, 28 Gymnasiesärskolan Box 804 391.28 KALMAR KALMARSUNDS GYMITI \SIËFÖRBUND 201tr -12-29 D-pl;rn

Läs mer

Rutiner. Förskola. Datum

Rutiner. Förskola. Datum Rutiner Förskola Arbetsplats Genomförd av Datum AcadeMedia AB l Org. nr: 556057-2850 adress: Adolf Fredriks kyrkogata 2, Box 213, 101 24 Stockholm tel: 08-545 87 250, fax: 08-545 87 258 internet: www.academedia.se

Läs mer

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013. Rapport 2013:8

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013. Rapport 2013:8 Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013 Rapport 2013:8 2013-05-21 REM 2012/100494 1 (5) Enheten för människa och omgivning Christina Jonsson, 010-730 9489 arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Version: 1.0 Fastställd: KS 2016-05-31, 152 Uppdateras: 1. Nolltolerans för kränkande särbehandling 1.1 Vad är kränkande särbehandling? 1.2 Vissa beteenden är alltid

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER Utkast Sida 1 (9) 2015-10-29 Dnr 1.1.-485/2015 ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER Policyn är fastställd av Norrmalms stadsdelsnämnd den 19 november 2015 och gäller från och med

Läs mer

BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD

BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD Både arbetsmiljöombud och arbetsgivarens företrädare ska ta del av innehållet i denna instruktion. Arbetsmiljöombud (skyddsombud) företräder

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(6)

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(6) Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(6) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Karita

Läs mer

BILAGA 1. Arbetsmiljöuppgifter. B Bilaga 2

BILAGA 1. Arbetsmiljöuppgifter. B Bilaga 2 B Bilaga 2 BILAGA 1 Arbetsmiljöuppgifter Observera att de kommungemensamma arbetsmiljöuppgifter som beskrivs i denna bilaga kan komma att förändras i samband med att förändringar görs i lagar, avtal samt

Läs mer

Svar på inspektionsmeddelande från besök på Socialpsykiatrin, Drottninggatan 5, Katrineholm

Svar på inspektionsmeddelande från besök på Socialpsykiatrin, Drottninggatan 5, Katrineholm Vård- och omsorgsnämndens handling nr 19/2007 SVAR PÅ INSPEKTIONSMEDDELANDE 1 (3) Datum Vår beteckning Handikappomsorgen 2007-05-11 VON/2007:40-025 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Agneta Carlsson,

Läs mer

CHECK LISTA. arbetsmiljö personlig assistans

CHECK LISTA. arbetsmiljö personlig assistans CHECK LISTA arbetsmiljö personlig assistans Att använda checklistan Arbetstagarnas arbetsmiljö är arbetsgivarens ansvar. Arbetsmiljöansvaret är detsamma oavsett om det finns en eller flera personer anställda

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

KURS: Risk, säkerhet och arbetsmiljö 7,5 p

KURS: Risk, säkerhet och arbetsmiljö 7,5 p UMEÅ UNIVERSITET Inst EMG/miljö- och hälsoskydd TENTAMEN KURS: Risk, säkerhet och arbetsmiljö 7,5 p 2012-11-05 Tid: 1600-2000 Lokal: Sal 4 Östra pav Kom ihåg att skriva KOD på varje papper Du lämnar in!

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun eign Skolinspektionen Beslut Nacka kommun Staffan Ström staffan.strom@nacka.se Beslut Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Läs mer

CHECKLISTA FÖR SKYDDSROND

CHECKLISTA FÖR SKYDDSROND CHECKLISTA FÖR SKYDDSROND Datum: 2015 05 19 Plats: Brandstation Vetlanda Deltagare: Sylve Jergefelt HRF, Johan Davidsson HRF, Anders Ingvarsson Amb-sjukvården, Notering: Tekniska kontoret och kommunalarbetareförbundet

Läs mer

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Godkänd av direktionen 2014-01-XX 2014-01-13 Sida 1 Förslag till internkontrollplan för 2014 Direktionen fastställer varje år områden för intern

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-12-19 Fritidshemmet Hästens AB Rektorn vid Friskolan Hästens Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Friskolan Hästens i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Arbetsgivares perspektiv på sjukskrivning Linköping den 7 februari 2014

Arbetsgivares perspektiv på sjukskrivning Linköping den 7 februari 2014 Försäkringsmedicinsk kurs för ST-läkare Arbetsgivares perspektiv på sjukskrivning Linköping den 7 februari 2014 Jonas Forssell The Heart of Your Process Exempel på produkter från Sulzer i Vadstena Copyright

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Kalmarsunds Gymnasieförbund gymnasieforbundet@gyf.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kalmarsunds Gymnasieförbund Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Resultat av inspektionen

Resultat av inspektionen ARBETSMILJÖ Datum 2015-03-30 Vår beteckning 2015/003299 Sid 1(5) Avdeiningen för inspektion JÖNKÖPINGS KOMMUN Pia Skoglund, 010-730 9817 arbetsmiljoverket@av.se 55189 lönköping Resultat av inspektionen

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

Riktlinjer vid graviditet för medarbetare i klientnära arbete

Riktlinjer vid graviditet för medarbetare i klientnära arbete Riktlinjer vid graviditet för medarbetare i klientnära arbete Kriminalvårdens riktlinjer 2008:3 2 (8) Kriminalvården ska vara en attraktiv arbetsgivare som aktivt främjar jämställdhet och mångfald. Det

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Österåkers kommun Tråsättraskolan Datum: 2013-08-21 LIKABEHANDLINGSPLAN 2013/2014 MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Inledning Grunden för Likabehandlingsplanen är Lagen mot förbud mot diskriminering

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV Sida 1 av 14 Systematisk arbetsmiljöarbete för Fridhems folkhögskola, Svalöv 2013 Innehållsförteckning 1. Vad säger lagen? Sid 3 2. En bra

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets allmänna råd för individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen; SKOLFS 2009:16 Utkom från trycket den 4 februari 2009 beslutade

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling I föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) definieras kränkande särbehandling som följande: "Handlingar som riktas mot

Läs mer

1 (4) Polismyndigheten Dalarna Sara Halvarsson Datum 2014-11-27 Riskbedömning avseende den Geografiska indelningen av region Bergslagen fr o m 2015-01-01 Bakgrund Kommittén kommer i slutet av varje fas

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2012. Institutionen för data- och systemvetenskap

Arbetsmiljöplan 2012. Institutionen för data- och systemvetenskap Arbetsmiljöplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 Institutionen för data- och systemvetenskap Arbetsmiljöpolicy vid DSV DSV:s övergripande mål för

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Barn- och skolförvaltning Lunds stad Arbetsmiljöpolicy med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av Barn- och skolnämnd Lunds stad 2011-06-22, reviderad 2014-06-18 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Vid Banverket skall en central samverkansgrupp utgöra forum för arbetsmiljöfrågor av övergripande betydelse.

Vid Banverket skall en central samverkansgrupp utgöra forum för arbetsmiljöfrågor av övergripande betydelse. Ert datum AVTAL Adm. avdelningen SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-44 50 00 Telefax 0243-44 55 50 www.banverket.se AMLA-BV 2004 Detta avtal tecknas för att avtalet Samverkan

Läs mer

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C)

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C) Barn- och utbildningsförvaltningen Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/568 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 29 oktober 2014 Barn- och utbildningsnämnden Remiss - Promemoria En bättre skolstart

Läs mer

Beslut. ein Skolinspektionen. Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Hermods AB inom kommunal vuxenutbildning i Helsingborgs kommun.

Beslut. ein Skolinspektionen. Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Hermods AB inom kommunal vuxenutbildning i Helsingborgs kommun. ein Skolinspektionen Beslut Helsingborgs kommun Björn Olsson bjom.olsson@helsingborg.se Beslut Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Hermods AB inom kommunal vuxenutbildning i Helsingborgs kommun

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Arbetsmiljöplan. Linnégymnasiet. Antagen 2011-01-01 Gäller till 2012-12-31. Enhetschef Torbjörn Kättström

Arbetsmiljöplan. Linnégymnasiet. Antagen 2011-01-01 Gäller till 2012-12-31. Enhetschef Torbjörn Kättström Arbetsmiljöplan Linnégymnasiet Antagen 2011-01-01 Gäller till 2012-12-31 Enhetschef Torbjörn Kättström Innehåll 1 Arbetsmiljöplanens syfte och övergripande innehåll...3 2 Verksamhetens vision för arbetsmiljöarbetet...3

Läs mer

Svar till Arbetsmiljöverket efter inspektion

Svar till Arbetsmiljöverket efter inspektion UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Abrahamsson Malin Pettersson Birgitta Öqvist Annbritt Datum 2016-02-12 Diarienummer UBN-2015-4403 Utbildningsnämnden Svar till Arbetsmiljöverket efter inspektion Förslag

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Likabehandlingsplan 2013/2014 Främja Smedbergsskolans värdegrund ska ligga till grund för all verksamhet i skolan. Smedbergsskolans värdegrund Alla på skolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Rönnowskolan 4-9

Plan mot kränkande behandling Rönnowskolan 4-9 Plan mot kränkande behandling Rönnowskolan 4-9 Det är skollagen (20010:800) kapitel 6 som reglerar skolans arbete att upptäcka och utreda samt förebygga kränkande behandling. Utifrån denna lagstiftning

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE PÅ NYVÅNGSKOLAN

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE PÅ NYVÅNGSKOLAN Barn- och skolförvaltning Lund Öster 1 Nyvångs ansvarsområde Dalby 2008-06-17 Ronny Christensson 046 / 35 79 01 ronny.christensson@lund.se SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE PÅ NYVÅNGSKOLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING:

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy och Systematiskt arbetsmiljöarbete vid fastighetskontoret

Arbetsmiljöpolicy och Systematiskt arbetsmiljöarbete vid fastighetskontoret Bilaga Arbetsmiljöpolicy och Systematiskt arbetsmiljöarbete vid fastighetskontoret Arbetsmiljöpolicy Inledning Stockholms stad har antagit en arbetsmiljöpolicy som är gemensam och övergripande för Stockholms

Läs mer

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper.

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper. Från och med den 1 jan 2016 finns det särskilda bestämmelser för mottagande, bedömning och utbildning som riktar sig specifikt till nyanlända elever. Syftet är att stärka en likvärdig utbildning för alla

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Slottsskolan carl.lindstedt@eskilsuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Slottsskolan i Eskilstuna

Läs mer

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Kommunledningskontoret Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Plan antagen av kommunfullmäktige 2007-06-25, 100 Grundläggande värderingar En jämlik arbetsplats är grundläggande för ett gott arbetsresultat

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016. Kultur- och föreningsnämnden

Arbetsmiljöplan 2016. Kultur- och föreningsnämnden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-11-24 KFN 2015.0119 Handläggare Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Arbetsmiljöplan 2016 Sammanfattning Arbetsmiljölagens syfte är att förebygga ohälsa och olycksfall

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

CHECKLISTA FÖR. Entreprenad. Arbetsplatsens utformning

CHECKLISTA FÖR. Entreprenad. Arbetsplatsens utformning CHECKLISTA FÖR Måleribranschen Entreprenad Använd checklistan så här Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra svarsrutan, fortsätt fylla i de tre följande kolumnerna. Det ifyllda

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun Samverkansavtal 1 Östersunds kommuns Personalorgan Avtal om samverkan inom Östersunds kommun 1 Dagens förhandling avser ett samverkansavtal, som beskriver hur parterna ska hantera samverkansfrågor inom

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer