Judendomen. vt. 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Judendomen. vt. 2014"

Transkript

1 Judendomen vt. 2014

2 Abraham Hans liv skildras i första Mosebok Utvald till stamfar patriark Som tecken på att Abraham och hans folk var utvalda var att alla pojkar skulle omskäras och att folket skulle få bo i landet som Gud visade dem Kanaans land.

3 Abraham Abraham och hans hustru Sara fick sonen Isak, som kallas den andre patriarken Abraham och slavinnan Hagar fick sonen Ismael, som kallas arabernas stamfader. Isak fick tillsammans med hustrun Rebecka två söner som hette Esau och Jakob. Jakob fick tolv söner. Dessa tolv räknas som stamfäder för Israels tolv stammar.

4 Josef Josef var Jakobs favoritson. Han blev särbehandlad av sin far och detta tyckte inte hans bröder om. Bröderna sålde honom till en slavkaravan som förde honom till Egypten. Josef hamnade i Faraos fängelse i Egypten. I fängelset visade det sig att han kunde tyda drömmar. I en av drömmarna han tydde såg han att Egypten skulle ha det bra i sju år men sedan drabbas av sju väldigt svåra år.

5 Josef Farao såg till att alla i Egypten lyssnade på Josef och man sparade säd under de sju bra åren, detta gjorde att Egypten inte drabbades av hungersnöd. Det var Guds vilja att Josef hamnade i Egypten han hamnade där för att rädda sitt folk.

6 Mose Mose föddes i Egypten. När han var tre månader gammal beordrade Farao att alla israelitiska pojkar skulle dödas. Moses mamma lade honom i en korg och satte den i floden Nilen. Faraos dotter upptäckte Mose, tog med honom hem och han växte upp hos Farao. När Mose var vuxen såg han ett bråk mellan en egyptier och en israelit. Mose dödade mannen från Egypten och var sen tvungen att fly.

7 Mose Mose flydde över Röda Havet och skaffade sig ett liv där; en hustru och barn. En dag när Mose var ute med sina djur såg han en brinnande buske. Gud talade till Mose genom busken och Gud ville att Mose skulle befria israeliterna och föra dem till Kanaans land. Farao vägrade släppa israeliterna och då hotade Mose honom med att tio plågor skulle drabba landet.

8 Mose Trots hotet om plågorna vägra Farao att släppa folket. Egypten drabbades sedan av bl.a. invasion av grodor, myggor, flugsvärmar. Den sista plågan innebar att dödsängeln skulle gå förbi varje hus och döda det förstfödde barnet i familjen. För att inte Israels folks barn skulle dö markerade de med blod på huset var de bodde, då gick dödsängeln förbi det huset.

9 Mose Efter detta släppte Farao Israels folk. De började vandra österut och efter ett tag kom Farao på att han ångrade sig att han släppte folket. Han beordrade sina män att ge sig av efter dem, de kom fram till havet som Gud delat på. Israels folk hann över men när Faraos män var i mitten av havet släppte han vattnet igen Faraos män drunknade.

10 Mose När Mose och hans folk kom fram till Sinai berg slog de läger. Mose går uppför berget för att ta emot tio Guds bud Lagen. Dessa är nedskrivna på två stentavlor. Mose får även 603 bud till av Gud. När Mose kommer ner från berget läggs buden i arken (fin låda). Arken förvarades i tabernaklet (ett slags tält). När Mose kom fram till gränsen till Kanaans land dog han.

11 Kanaans land I Kanaans land var det ständigt krig och bråk. Den förste kungen som utsågs i landet var Saul, han var ättling till Jakobs yngste son. Han var inge vidare som kung men han uppfostrade David. Den andre kungen var David och han kom från Betlehem. Han kämpade mot Goljat och vann. Den tredje kungen var Salomo, son till David. Han lät bygga templet i Jerusalem och där förvarades stentavlorna med buden.

12 Judendomens skrift Judendomens heliga skrift heter Tanach. Den delen kallas av kristna för Gamla Testamentet (GT). Tanach skrevs på hebreiska och den innehåller myter, lagar, poesi, historia, ordspråk och psalmer. Tanach är indelad i tre delar Tora, Neviim och Chetuvim.

13 Tora Tora betyder Lagen/Läran. Tora består av fem böcker: de fem Moseböckerna. Dessa har fått namnet av Mose som räddade folket undan slaveriet i Egypten. I Tora finns Guds 613 bud lagar och regler. Den som står över alla andra Älska din nästa som dig själv.

14 Neviim Den andra delen i Tanach är Neviim profetböckerna. En profet var en person som förmedlade Guds budskap oavsett om det var sanningar som folket inte ville höra. De tre viktigaste var Jesaja, Amos och Jeremia. De hade samma uppgift att varna, döma och sedan trösta.

15 Chetuvim Den tredje delen i Tanach kallas för Chetuvim. Denna del består också av flera böcker, bl.a. poesi, psalmer, ordspråk och historia. I Jobs bok behandlas ett svårt ämne varför drabbas vissa människor av olycka och elände medans andra aldrig råkar illa ut.

16 Talmud Bredvid Tanach är Talmud judendomens allra viktigaste skrift. Många judar studeras Talmud under sabbaten, vilodagen. Talmud innehåller förklaringar/tolkningar till lagarna och berättelserna i Tanach hur dessa ska tolkas. Förklaringarna skrevs ner på 500-talet e. Kr

17 Trosbekännelsen I en trosbekännelse sammanfattas kort det som är viktigast i religionen Den judiska trosbekännelsen kan förklaras ungefär såhär: Hör, Israel! Herren är vår Gud. Herren är en. (5 Mosebok 6:4)

18 Betydelse trosbekännelsen Hör Israel! Israel är ett namn på det judiska folket och folket ska lyssna på Gud. Herren är vår Gud Herren är ett annat namn på Gud. Herren är en det finns bara en Gud (monoteism)

19 Gud Gud är den som skapat allt, utan Gud finns ingenting. Gud på hebreiska skrivs JHVH, och betyder Jag är. Gud får inte avbildas och man får inte uttala hans namn. Gud är kärleksfull och rättvis, men också hård och bestämd.

20 Människan Enligt judisk tro är människan Guds avbild. Människan kan tänka och välja själv hur livet ska se ut, och det är upp till människan själv att se till att det blir bra, det kan inte överlåtas till någon annan. Människan kan också göra fel, men då förlåter Gud enligt judisk tro.

21 Världen Världen är skapad av Gud och eftersom det är Gud som skapat världen är det gott. Människans uppgift är att vårda världen samt att skaffa barn och leva ett så gott liv som möjligt.

22 Folket Det judiska folket var utvalda av Gud till hans tjänare. De var inte märkvärdigare än något annat folk, de var ganska bångstyriga och besvärliga, men Gud tyckte om folket i alla fall.

23 Judarnas uppgift Gud ställer höga krav på hur judarna ska leva, och till sin hjälp har de regler och lagar som de ska följa. Judar missionerar inte alltså de försöker inte få andra människor att bli judar. De vill att människor ska förstå Gud och lära sig hur människor ska leva men för att göra detta behöver man inte vara jude.

24 Messias Judarnas uppdrag tar en dag slut dagen då Messias kommer. Messias betyder den smorde kungarna i Israel på 1000-talet f:kr smordes in med olja innan de blev kungar. Messias är den som ska föra fred till världen

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET Svara så utförligt som möjligt på alla frågor. Skriv inte av exakt från boken utan försök formulera dina svar med egna ord. PowerPointen finns på bloggen. LYCKA TILL! /Therese

Läs mer

JUDENDOM DET UTVALDA FOLKETS RELIGION

JUDENDOM DET UTVALDA FOLKETS RELIGION JUDENDOM DET UTVALDA FOLKETS RELIGION 16 miljoner judar i världen idag: - 6 milj i USA - 3 milj i Ryssland - 4 milj i Israel - 17 000 i Sverige Inom judendomen tror man på en Gud = monoteistisk religion.

Läs mer

De abrahamitiska religionerna

De abrahamitiska religionerna Judendomen De abrahamitiska religionerna Judendom, kristendom och islam kallas ibland abrahamitiska då alla ser Abraham som stamfader. Abraham slöt förbund med Gud - får ett land och Guds beskydd men ska

Läs mer

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA DAVIDSSTJÄRNAN HTTP://WWW.MARTAGON.ORG/INDEX.PHP?CONTENT1=INDEX-RE&CONTENT2=MENUS/INDEX-RE-MENU&CONTENT3=MENUS/SUPERMENURE&CONTENT5=MENUS/TOPMENURE SYNAGOGAN I MALMÖ Judendomen Gud har enligt judendomen

Läs mer

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning.

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Islam Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Ju mörkare blå färg, ju större andel muslimer Länder med många muslimer Grundare och helig

Läs mer

Judendomen. Abraham judarnas stamfader

Judendomen. Abraham judarnas stamfader Klagomuren eller Västra muren i Jerusalem är judendomens viktigaste plats. Muren är det enda som återstår av det gamla templet som förstördes av romarna 70.e.Kr. Abraham judarnas stamfader Judarnas historia

Läs mer

Guds ord har haft framgång

Guds ord har haft framgång BIBELN i översikt Guds ord har haft framgång Bibeln har påverkat civilisationer. Miljoner människor säger att Bibeln har förändrat deras liv. Detta har pågått i 3500 år (sedan Moses) och över hela världen.

Läs mer

Jesus och grundandet av kristendomen

Jesus och grundandet av kristendomen Kristendomen Jesus och grundandet av kristendomen Jesus låter sig döpas av Johannes i floden Jordan. Beger sig ut i öknen där han frestas av djävulen, börjar sedan predika. Jesus såg sig som Messias och

Läs mer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer Bibeln i korthet Christian Mölks Bibelkommentarer Gud är evig och har alltid funnits i Fadern, Sonen och den helige Ande. Vid en väl vald tidpunkt valde Gud att ur intet skapa universum och alla levande

Läs mer

En bok om mig Veronica Larsen

En bok om mig Veronica Larsen En bok om mig Veronica Larsen Tack mamma och pappa för att jag finns 2011 Veronica Larsen En bok om mig September 1985 föddes jag, Veronica Paulina Maria Larsen. Det här är en bok om vad som varit viktigt

Läs mer

Abraham var barnlös Får sonen Ismael med barnflickan Hagar Sara får sonen Isak, 90 år gammal -> Ismael och Hagar jagas bort men räddas av Gud.

Abraham var barnlös Får sonen Ismael med barnflickan Hagar Sara får sonen Isak, 90 år gammal -> Ismael och Hagar jagas bort men räddas av Gud. Abraham var barnlös Får sonen Ismael med barnflickan Hagar Sara får sonen Isak, 90 år gammal -> Ismael och Hagar jagas bort men räddas av Gud. Gud sade åt Abraham att offra Isak, Isak överlever Isak får

Läs mer

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose.

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Judendomen Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Abraham, judarnas stamfader, vandrade ut från dagens

Läs mer

Palestina är judarnas heliga stad. Enligt judendomen så har Gud gett Palestina det heliga landet till dom.

Palestina är judarnas heliga stad. Enligt judendomen så har Gud gett Palestina det heliga landet till dom. Judendomen http://www.google.com/search? q=synagoga&client=safari&rls=en&source=lnms&tbm=isch&sa=x&ei=y18cu8djkane4qsr1od4dq& ved=0cakq_auoaq&biw=1280&bih=680 http://en.wikipedia.org/wiki/second_temple

Läs mer

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose.

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Judendomen Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Abraham, judarnas stamfader, vandrade ut från dagens

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35)

Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Program 097. 2.Mosebok kap. 6: 1-30. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till det sjätte kapitlet i Andra Mosebok. Som innehåller JEHOVAs svar på Mose bön. Och Han förnyar och stadfäster Mose kallelse. Vi

Läs mer

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret 1 Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21 Profetorden en lampa i mörkret Advent och jul är den tid i kyrkoåret då gamla testamentets profetior sätts i fokus på ett speciellt sätt, och visar

Läs mer

Judendom både en religion och ett utvalt folk Redogör för hur stor judendomen är och för var flest judar lever i världen.

Judendom både en religion och ett utvalt folk Redogör för hur stor judendomen är och för var flest judar lever i världen. 1 FÖRMÅGOR, INSTUDERINGSFRÅGOR KUNSKAPSKRAV VAD SOM INGÅR I DE OLIKA PROVEN Judendom och Islam FÖRMÅGOR: Analysera judendomen och islam samt olika tolkningar och bruk av dessa Analysera hur religionerna

Läs mer

Berättelsen vi befinner oss i

Berättelsen vi befinner oss i Berättelsen vi befinner oss i Ola Wingbrant 2014-11-08 Introduktion Det känns roligt och inspirerande att få stå här igen. Att åter ha fått förtroendet. Jag som står här heter Ola Wingbrant och predikar

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

1. Begreppen Samsara och Karma förekommer inom hinduismen och buddhismen, förklara dessa!

1. Begreppen Samsara och Karma förekommer inom hinduismen och buddhismen, förklara dessa! Instuderingsfrågor Hinduismen och buddismen, NV10A VT13 - Läs om hinduismen och buddismen i läroboken. - Läs stencilerna om de fem skandas och existensens hjul. - Frågorna hittar du också på religionskunskap.weebly.com

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Bönsöndagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Bönsöndagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1 Bönsöndagen Dagens bön: Gud, vår tillflykt och vår starkhet, tack för bönens gåva och möjlighet. Lär oss att be enligt din vilja och hör vår bön. Svara oss i din kärlek och handla med oss efter din vilja.

Läs mer

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA barnmorska (s 5, rad 5) en kvinna som jobbar med att hjälpa till när ett barn ska födas hytt (s6, rad 10) ett mycket litet rum med fönster. Här: för att

Läs mer

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på Bill Den Magiska Dörren Kapitel 1 Hej! jag heter Max. Jag är 9år. Jag går i 3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag har en bästa vän som heter Jesper. Han och jag älskar att åka gokart och att spela

Läs mer

Ingen Lag, ingen Kärlek

Ingen Lag, ingen Kärlek "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen av den Engelska titeln No Law, no Love. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv PREDESTINATION RLJ-1221-SE JOHN S. TORELL 17 JANUARI 2010 DEL 13: ABRAHAMS FÖRBUND TAR SLUT DET SÖDRA RIKET 344 ÅR Det Södra kungariket varade 344 år och styrdes av 20

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER Text Thomas J ohansson, 1975 Musik: Karl-Gunnar Svensson 1975 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att finna en växande styrka i tron och få ge uttryck

Läs mer

1. För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever.

1. För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever. 1 Tessalonikerbrevet 4 (4:1 12) Ett liv i helgelse 1 För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever. Nu ber och uppmanar vi er i Herren Jesus att

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Kvinnorna i Bibeln. Den första kvinnan

Kvinnorna i Bibeln. Den första kvinnan Kvinnorna i Bibeln 2016 Frank Lorentzon lorentzon.info 1 Den första kvinnan Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem. (1 Mos 1:27) Utifrån

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Judendomen. Överenskommelsen innebar också att judarna skulle följa Guds lag. Abraham och hans ättlingar gav upphov till Israels tolv stammar.

Judendomen. Överenskommelsen innebar också att judarna skulle följa Guds lag. Abraham och hans ättlingar gav upphov till Israels tolv stammar. Judendomen Judarna i världen. Judendomen är en av världens äldsta religioner. Det finns sammanlagt ca 16 miljoner judar i världen. Större judiska grupper finns i USA och i Ryssland. Enbart i USA finns

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

Fly inte din verklighet

Fly inte din verklighet Fly inte din verklighet Av: Johannes Djerf Just nu, över hela vår jord så är människor på flykt. Man räknar med att ca 50 miljoner människor runt om i världen har lämnat sina hem pågrund av fattigdom,

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Skottet 1. Vart var Malala på väg när hon

Läs mer

Sändningsgudstjänst. Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011

Sändningsgudstjänst. Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011 Sändningsgudstjänst Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011 Som Fadern har sänt mig sänder jag er. Sedan andandes han på dem och sade: Ta emot helig Ande. (Joh 20:21-22) Jesus den som Fadern

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Minoritetsspråk Åk 9

Minoritetsspråk Åk 9 Minoritetsspråk Åk 9 Syfte Detta arbete går ut på att du dels ska lära dig saker om Sveriges fem olika minoritetsspråk samtidigt som du övar dig på att använda dig av olika typer av lässtrategier och strategier

Läs mer

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 15, A. Sabbaten den 8 januari 2011. Bo Gå till abo

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 15, A. Sabbaten den 8 januari 2011. Bo Gå till abo Skatter i Torahn Bibelstudium nr 15, A Sabbaten den 8 januari 2011 Bo Gå till abo Torahtext: 2 Mos 10:1 13:16 Haftarah: Jer 46:13-28 Apostoliska skrifterna: Mark 4:1 5:43 Låt din barmhärtighet komma över

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

De abrahamitiska religionerna

De abrahamitiska religionerna Islam De abrahamitiska religionerna Judendom, kristendom och islam kallas ibland abrahamitiska. Alla ser Abraham som stamfader/patriark (den förste monoteisten). Isak (Abrahams son inom äktenskapet) -

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

SALOMO OCH KABBALAN KÄRNAN I UNDERVISNINGEN I KABBALA

SALOMO OCH KABBALAN KÄRNAN I UNDERVISNINGEN I KABBALA Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv VÄRLDENS PENNINGSYSTEM RLJ-1270-SE JOHN S. TORELL 26 DECEMBER 2010 DEL 2: DET ANTIKRISTLIGA SYSTEMETS TEOLOGI Djävulen måste ha militära, politiska och finansiella befogenheter

Läs mer

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort?

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Mitt liv och framtidsdrömmar som fotbollsspelare!!! Namn:. Syfte med detta dokument (föräldrasnack) Om vi ska klara av våra uppsatta mål, så är det endast möjligt

Läs mer

Människorna bryter mot Guds vilja och synden kommer in i SYNDA- FALLET. får lämna Edens. lustgård och den nära gemenskapen med Gud.

Människorna bryter mot Guds vilja och synden kommer in i SYNDA- FALLET. får lämna Edens. lustgård och den nära gemenskapen med Gud. Gud skapar världen och människorna. Världen skapas 1 VÄRLDEN SKAPAS. Gud skapar jord och himmel, sol och måne, växter och djur: Sist av allt skapas människan. Gud ser att allt är gott. Människa och Gud

Läs mer

Trosbekännelse: Hör Israel! Herren, vår Gud, Herren är en! (Israel betyder han som kämpar med Gud )

Trosbekännelse: Hör Israel! Herren, vår Gud, Herren är en! (Israel betyder han som kämpar med Gud ) Judendom Några kända Rötter Älska din nästa som dig själv Trosbekännelse: Hör Israel! Herren, vår Gud, Herren är en! (Israel betyder han som kämpar med Gud ) Har sitt ursprung hos patriarkerna Abraham,

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Malmö den 21 mars 2011 Nicklas Kartengren, projektsamordnare Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Berättelser

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Kyrkan och torah del 11

Kyrkan och torah del 11 Kyrkan och torah del 11 Ett rike av präster Sven Reichmann har kommit in på slutvarvet av sin uppmärksammade artikelserie om kyrkan och torah. I detta näst sista avsnitt behandlar han Israels kallelse,

Läs mer

a. Fram tills nu så har Markus beskrivit Jesus verksamhet utanför Jerusalem.

a. Fram tills nu så har Markus beskrivit Jesus verksamhet utanför Jerusalem. Markus 11 (11:1 11) Jesus intåg i Jerusalem 1 När de närmade sig Jerusalem och var i närheten av Betfage och Betania vid Oljeberget, sände han i väg två av sina lärjungar 2 och sade till dem: Gå till byn

Läs mer

C Du svarar utförligt på frågorna och skriver några välgrundande argument för dina tankar och funderingar.

C Du svarar utförligt på frågorna och skriver några välgrundande argument för dina tankar och funderingar. Instuderingsfrågor hinduismen och buddismen NA11A VT13 - Prov datum onsdagen den 8/5 - Läs om hinduismen och buddismen i läroboken samt stencilerna om de fem skandas och existensens hjul. - Frågorna hittar

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN

FRANSKA REVOLUTIONEN FRANSKA REVOLUTIONEN VARFÖR REVOLUTION I FRANKRIKE? TRE ORSAKER TILL MISSNÖJE Allt fler började ifrågasätta det gamla sättet att styra. Varför skulle kungen bestämma det mesta själv bara för att han fötts

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Kapitel 1 Ordet echad i Shemà-texten

Kapitel 1 Ordet echad i Shemà-texten Kapitel 1 Ordet echad i Shemà-texten Många av de läror som jag hade ärvt från mina föräldrar och kristna lärare var inget annat än upprepningar av koncept som introducerades i den messianska rörelsen under

Läs mer

Jesus är HERREN Av: Johannes Djerf

Jesus är HERREN Av: Johannes Djerf Jesus är HERREN Av: Johannes Djerf Mark.11:1-10. Det är efter en tung och lång klättring som vi här i texten möter Jesus ridande nedför oljeberget och in i Jerusalem till människors lovprisning. Ifrån

Läs mer

Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.

Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen. Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen. De stora upptäckternas tid I slutet på medeltiden började forskare ifrågasätta kyrkans världsbild JORDEN VAR RUND! Nya uppfinningar, större

Läs mer

Antalet människor som lever i extrem

Antalet människor som lever i extrem Fattigdomen minskar FATTIGDOM Läget () Trenden 700 miljoner människor lever i extrem fattigdom. Det motsvarar 10 procent av jordens befolkning. Minskar i alla delar av världen. Mellan 1990 och minskade

Läs mer

Abrahams barn i tre religioner

Abrahams barn i tre religioner Abrahams barn i tre religioner Rötter Judendom, kristendom och islam har samma rötter, både geografiskt och idémässigt De uppstod i mellanöstern för länge sedan Många personer, händelser och föreställningar

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Den gröna bördiga halvmånen var området från dagens Irak till Israel.

Den gröna bördiga halvmånen var området från dagens Irak till Israel. ABRAHAM INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Abraham som invandrare och missionär 5 Abraham och Guds förbund 5 Abrahams barn - del 1 7 Abrahams barn - del 2 8 Abrahams barn och omskärelsen 10 Abrahams välsignade

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Perfekt! Linda Eklund 6 b. Kullen

Perfekt! Linda Eklund 6 b. Kullen Perfekt! Om alla hade mat Om alla hade kläder Om det inte skulle vara krig då skulle allt vara ra Om alla skulle ha vänner Om alla hade allt då skulle världen vara perfekt Linda Eklund 6 b Kullen Det finns

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Bibliska texter om Shavuot mm (B1917) Shavuot. Lev 23. Ex 23, 34. Num 28. Ex 19

Bibliska texter om Shavuot mm (B1917) Shavuot. Lev 23. Ex 23, 34. Num 28. Ex 19 Bibliska texter om Shavuot mm (B1917) Shavuot Lev 23 15. Sedan skall ni räkna sju fulla veckor från dagen efter sabbaten, från den dag då ni bar fram viftofferskärven. 16. Femtio dagar skall ni räkna intill

Läs mer

den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. i. När Gud beskriver sig själv med egna ord, så beskriver han sig själv så här:

den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. i. När Gud beskriver sig själv med egna ord, så beskriver han sig själv så här: Jona 3 (Vers 1-10) Jona i Nineve 1 HERRENS ord kom för andra gången till Jona. Han sade: 2 Stig upp och bege dig till Nineve, den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. 3 Då steg Jona

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 11, A. Sabbaten den 31 december 2011. Vayigash Steg fram vgæyiw"

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 11, A. Sabbaten den 31 december 2011. Vayigash Steg fram vgæyiw Skatter i Torahn Bibelstudium nr 11, A Sabbaten den 31 december 2011 Vayigash Steg fram vgæyiw" Torahtext: 1 Mos 44:18 47:27 Haftarah: Hes 37:15-28 Apostoliska skrifterna: Matt 23:1 25:46 Jag tänker om

Läs mer

Historia. Judendom. Vem är jude? Historia. Kungariket Israel Kung David och kung Salomo Judarnas tempel, gudstjänster, offer, högtider.

Historia. Judendom. Vem är jude? Historia. Kungariket Israel Kung David och kung Salomo Judarnas tempel, gudstjänster, offer, högtider. Historia Abraham - förbund om att tro på den enda guden och judarna visar detta genom omskärelse av pojkar. Abraham är också viktig inom kristendom och islam Gud lovar människorna ett land vid namn Kanaan

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ)

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) 1. Har du deltagit i: Stockholmsfadder 39 31 Duo Stockholm 71 56,3 Båda 16 12,7 2. Jag är: Kvinna 70 55,6 Man 55 43,7 Annat 1 0,8 3. Jag är: 18-29 år 47 37,3 30-44

Läs mer

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING PRATA OM SPELS EN KURS I SANNOLIKHET 1 INLEDNING Sannolikhetskursen består av sju olika steg där det sista steget utgörs av själva tävlingsmomentet. Det är upp till pedagogen

Läs mer

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 3, A. Sabbaten den 16 oktober 2010

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 3, A. Sabbaten den 16 oktober 2010 Skatter i Torahn Bibelstudium nr 3, A Sabbaten den 16 oktober 2010 Lech Lecha Gå ut *l]a&l, Torahtext: 1 Mos 12:1 17:27 Haftarah: Jes 40:27 41:16 Apostoliska skrifterna: Matt 5:1 7:29 Jag skall lägga min

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Passionshistorien enligt Johannes (18:1 19:42)

Passionshistorien enligt Johannes (18:1 19:42) Passionshistorien enligt Johannes (18:1 19:42) Passionshistorien kan läsas eller sjungas fördelad på tre roller (I, II, +). I Vår Herres Jesu Kristi lidande enligt evangelisten Johannes. Jesus gick tillsammans

Läs mer

PowerPoint stoppade automatisk hämtning av den här externa bilden för att skydda din integritet. Om du vill hämta och visa den här bilden klickar du

PowerPoint stoppade automatisk hämtning av den här externa bilden för att skydda din integritet. Om du vill hämta och visa den här bilden klickar du PowerPoint stoppade automatisk hämtning av den här externa bilden för att skydda din integritet. Om du vill hämta och visa den här bilden klickar du på Alternativ i meddelandefältet och sedan på Aktivera

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

GTs historiska böcker, del 1

GTs historiska böcker, del 1 GTs historiska böcker, del 1 s. 1 1 Mosebok s. 3 2 Mosebok s. 4 3 Mosebok s. 6 4 Mosebok s. 8 5 Mosebok Första Mosebok Skapelsen och Guds egendomsfolk FÖRSTA MOSEBOK är den första delen av fem. Huvudtemat

Läs mer

(INTROD. O:35) Vi har kommit till 2.Moseboks tredje kapitel, där Gud presenterar sig som: "JAG ÄR"

(INTROD. O:35) Vi har kommit till 2.Moseboks tredje kapitel, där Gud presenterar sig som: JAG ÄR Program 094. 2. MOSEBOK. 3: 1-22. (INTROD. O:35) Vi har kommit till 2.Moseboks tredje kapitel, där Gud presenterar sig som: "JAG ÄR" Mose som växte upp i Faraos hov - och var i Egypten i 40 år, han har

Läs mer

NUMMER 4, 2015. Kära medlem, INFORMATIONSBREV

NUMMER 4, 2015. Kära medlem, INFORMATIONSBREV INFORMATIONSBREV. NUMMER 4, 2015 Kära medlem, Detta informationsbrev innehåller information om StellaStars arbete. Informationsbrevet skickas ut till samtliga medlemmar. Genom att läsa brevet kan du hålla

Läs mer

Överlåten. Av: Johannes Djerf

Överlåten. Av: Johannes Djerf Överlåten Av: Johannes Djerf Inför dagens predikan så har det fastnat ett ord i mitt huvud, och det ordet är överlåtelse. Ett ord som jag dras emot, jag vill överlåta mig, jag vill ge allt till Gud. Alla

Läs mer

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Johans liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Hans terminsbetyg på fotbollsgymnasiet är riktigt bra och fotbollen har aldrig

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer